Energitilsynets afgørelse af 25. november 2014 stadfæstes.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Energitilsynets afgørelse af 25. november 2014 stadfæstes."

Transkript

1 (Varmeforsyning) Frederiksborggade København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf Fax ekn@ekn.dk KLAGE FRA Farum Fjernvarme A.m.b.a. OVER Energitilsynets afgørelse af 25. november 2014 OM afskrivningsgrundlag for transmissionsledning J.nr NÆVNETS SAMMEN- SÆTNING I SAGEN Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Næstformand, professor, cand.jur. & ph.d. Birgitte Egelund Olsen Professor, dr.polit. Chr. Hjorth-Andersen Professor, cand.jur. & ph.d. Michael Gøtze Direktør, cand.oecon. Niels Jørgen Ravn Sørensen NÆVNETS AFGØRELSE Energitilsynets afgørelse af 25. november 2014 stadfæstes. Farum Fjernvarme A.m.b.a. ved advokat Pernille Aagaard Truelsen, advokatfirmaet Energi & Miljø, (herefter klager) har den 22. december 2014 klaget over Energitilsynets afgørelse af 25. november Ved afgørelsen afviste Energitilsynet at give pålæg om ændring af afskrivningsgrundlaget/anlægssaldoen for den sydgående transmissionsledning fra Hillerød Kraftvarmeværk på 54,5 mio. pr. 1. januar 2011, jf. varmeforsyningslovens 1 21, stk. 4, og afskrivningsbekendtgørelsens 2 4, stk. 1 og 3, jf. varmeforsyningslovens 20, stk. 2. Vattenfall A/S har under sagens behandling ved Energiklagenævnet været repræsenteret ved advokat Christian Sinding, Nyborg & Rørdam Advokatfirma, I/S Vestforbrænding har været repræsenteret ved advokat Agnete Nordentoft, Advokatfirmaet Bech-Bruun, og DONG Energi 1 Bekendtgørelse nr af 24. november 2014 af lov om varmeforsyning med senere ændringer. 2 Bekendtgørelse nr. 175 af 18. marts 1991 om driftsmæssige afskrivninger, henlæggelser til nyinvesteringer og forrentning af indskudskapital ifølge lov om varmeforsyning, som ændret ved bekendtgørelse nr. 596 af 8. juni 2007.

2 A/S har været repræsenteret ved advokat Anders Stubbe Arndahl, advokatfirmaet Kromann Reumert. Sagens baggrund Forsynings- og ejerforhold Klager modtager varme fra Hillerød Kraftvarmeværk, som er idriftsat i Varmen modtages via den sydlige transmissionsledning, som blev etableret i 1996 og forbinder fjernvarmeforsyningens net med Hillerød Kraftvarmeværk. Både Hillerød Kraftvarmeværk og transmissionsledningen er etableret af Sjællandske Kraftværker I/S. I 2006 overtog DONG Energy A/S ejerskabet af Hillerød Kraftvarmeværk med tilhørende transmissionsledninger. Med virkning fra 1. juli 2006 indgik DONG Energy A/S og Vattenfall AB aftale om, at Vattenfall-koncernen overtog bl.a. Hillerød Kraftvarmeværk med tilhørende transmissionsledninger. Vattenfall AB s aktiviteter i Danmark blev overdraget til det danske datterselskab, Vattenfall A/S. Side 2 af 19 Klager modtog den 16. juni 2006 en orientering fra Vattenfall A/S om overdragelsen af transmissionsledningen, hvoraf det bl.a. fremgik, at transmissionsledningen fra Hillerød Kraftvarmeværk i henhold til varmeforsyningslovens 23 f skulle tilbydes varmeforbrugerne i forbindelse med salg/overdragelse. Det fremgik endvidere, at det tidsmæssigt ikke havde været muligt at nå dette før 1. juli 2006, men at Vattenfall A/S efter 1. juli 2006 ville tage initiativ til en proces, der skulle sikre opfyldelsen af denne bestemmelse. Klager rykkede herefter løbende for oplysninger vedrørende forkøbsretten. Den 26. november 2009 sendte Vattenfall A/S et tilbud til klager om udnyttelse af forkøbsretten. Klager fik en 3-måneders frist til at acceptere dette tilbud. Ved brev af 22. december 2010 meddelte Vattenfall A/S klager, at Vattenfall A/S havde modtaget et købstilbud på den sydgående transmissionsledning (betinget købsaftale) på 54,4 mio. kr. fra I/S Vestforbrænding med overtagelse den 1. januar Vattenfall A/S oplyste, at selskabet tidligere havde tilbudt klager at udøve sin forkøbsret, og at dette tilbud blev gentaget nu til den anførte pris og på vilkårene angivet i den betingede købsaftale. Hidtidig behandling hos Energitilsynet og Energiklagenævnet Den 21. marts 2011 rettede klager henvendelse til Energitilsynet vedrørende klagers forkøbsret til den sydgående transmissionsledning. Klager anmodede Energitilsynet om i medfør af varmeforsyningslovens bestemmelser om forkøbsret i 23 f at afgøre, hvordan bl.a. markedsprisen for transmissionsledningen skulle opgøres. Klager anmodede endvidere Energitilsynet om at tage stilling til, om opgørelsen af afskrivninger på transmissionsledningen, der indgik i en varmeleveringsaftale mellem klager og Vattenfall A/S, var i overensstemmelse med varmeforsyningsloven.

3 Energitilsynet traf den 13. oktober 2011 delafgørelse i sagen. Energitilsynet afviste bl.a. at fastsætte markedsprisen under henvisning til, at overdragelse af transmissionsledningen fra DONG Energy A/S til Vattenfall A/S havde været ugyldig, idet DONG Energy A/S ikke havde iagttaget klagers forkøbsret efter varmeforsyningslovens 23 f. Energitilsynet oplyste samtidig, at spørgsmålet om afskrivninger på transmissionsledningen ville blive behandlet i en særskilt sag. Klager indbragte ved brev af 9. november 2011 Energitilsynets afgørelse for Energiklagenævnet, idet klager fandt, at tilsynets afgørelse af 13. oktober 2011 burde ophæves og hjemvises til fornyet behandling med henblik på tilsynets fastlæggelse af vilkårene for overdragelsen af transmissionsledningen. Ved afgørelse af 12. marts 2012 (j.nr ) 3 ophævede Energiklagenævnet Energitilsynets afgørelse og hjemviste sagen til fornyet behandling i Energitilsynet. Nævnet fandt således som også Energitilsynet selv havde anført efterfølgende at Energitilsynet ikke havde kompetence til at tage stilling til, hvorvidt en aftale om overdragelse af et anlæg som nævnt i 23 f, stk. 1, var sket i strid med bestemmelsen, herunder om overdragelsen var ugyldig i medfør af 23 f, stk. 5, samt hvad retsvirkningen af ugyldighed i givet fald skulle være. Energiklagenævnet fandt det derfor beklageligt, at Energitilsynets afgørelse af 13. oktober 2011 var formuleret således, at tilsynet tog stilling til, at overdragelsen mellem DONG og Vattenfall A/S i 2006 var sket i strid med 23 f, stk. 1, og herefter konstaterede, at aftalen om overdragelse var ugyldig, jf. 23 f, stk. 5. Energiklagenævnet fandt herefter, at Energitilsynet i den konkrete situation, hvor transmissionsledningen ved forkøbsretten var blevet tilbudt klager, og hvor tilsynet alene var blevet anmodet om at tage stilling til vilkårene (herunder markedsprisen) for overdragelse i medfør af varmeforsyningslovens 23 f, stk. 4, skulle have taget stilling hertil i afgørelsen af 13. oktober Energiklagenævnet bemærkede bl.a., at Energitilsynets fastsættelse af vilkårene i medfør af varmeforsyningslovens 23 f, stk. 4, alene er udtryk for Energitilsynets vurdering af, hvilke vilkår en overdragelse bør ske på, herunder navnlig tilsynets prisfastsættelse af et givent aktiv i den konkrete sag. Nævnet fandt endvidere, at spørgsmålet om, hvorvidt en overdragelse er sket i overensstemmelse med varmeforsyningslovens 23 f, stk. 1, var uden betydning for Energitilsynets kompetence til at fastsætte vilkår efter stk. 4. Energitilsynets afgørelse blev herefter ophævet, og sagen hjemvist til fornyet behandling. Side 3 af 19 Ved afgørelse af 25. november 2014 traf Energitilsynet på baggrund af den fornyede behandling afgørelse om fastlæggelse af markedsprisen m.v. på 3 Afgørelsen er offentliggjort på Energiklagenævnets hjemmeside: under menupunktet Afgørelser.

4 transmissionsledningen. Ved en separat afgørelse ligeledes af 25. november 2014 traf Energitilsynet afgørelse af spørgsmålet om afskrivningsgrundlaget for transmissionsledningen. Klager har ikke påklaget Energitilsynets afgørelse af 25. november 2014 om fastlæggelse af markedsprisen m.v. på transmissionsledningen. Klager har alene klaget over Energitilsynets afgørelse af 25. november 2014 om afskrivningsgrundlaget for transmissionsledningen. Klager har endvidere den 30. oktober 2012 indbragt en klage for Energitilsynet over prisfastsættelsen på varme fra Hillerød Kraftvarmeværk. Denne klage behandles særskilt ved Energitilsynet og er fortsat under behandling ved tilsynet. Klagesagens tema Denne sag drejer sig om størrelsen af afskrivningsgrundlaget på den sydgående transmissionsledning, nærmere bestemt om en varmeprismæssigt nedskreven værdi for transmissionsledningen på 54,5 mio. kr. pr. 1. januar af hensyn til fremtidige varmepriser giver anledning til indgreb efter varmeforsyningsloven. Side 4 af 19 Klager har som forkøbsberettiget til transmissionsledningen gjort gældende, at markedsprisen højest kan fastsættes til ledningens varmeprismæssigt nedskrevne værdi, og at den varmeprismæssigt nedskrevne værdi pr. 1. januar 2011 var væsentligt lavere end 54,5 mio. kr. Spørgsmålet har endvidere betydning i relation til overdragelsesaftalen mellem Vattenfall A/S og I/S Vestforbrænding, idet aftalen er betinget af, at købsprisen på 54,5 mio. kr. ikke overstiger den varmeprismæssigt nedskrevne værdi. Klagers pris på fjernvarme leveret via transmissionsledningen var oprindeligt reguleret af en prisaftale indgået med Sjællandske Kraftværker I/S dateret 15. juli 1994, som senere blev afløst af en ny prisaftale indgået med Vattenfall A/S dateret 19. december I perioden frem til 2011 har der ikke for Hillerød Kraftvarmeværk været indsendt priser, budgetter og priseftervisninger til Energitilsynet i overensstemmelse med kravene i varmeforsyningslovens 21-22, og anmeldelsesbekendtgørelsens regler 5. Der fremgår ikke en post kaldet afskrivninger/ driftsmæssige afskrivninger af prisanmeldelser til Energitilsynet frem til An- 4 Datoen 1. januar 2011 er tidspunktet for Vattenfall A/S overdragelse af transmissionsledningen til I/S Vestforbrænding. 5 Dagældende bekendtgørelse nr. 394 af 25. maj 2009 om anmeldelse af priser, omkostningsfordeling og andre betingelser for transport og levering af fjernvarme samt produktionsomkostninger til brug for fastsættelse af prislofter. Den nugældende anmeldelsesbekendtgørelse er bekendtgørelse nr af 5. december 2014.

5 meldelserne er kaldt aconto priser. Det samme gælder priseftervisninger i samme periode. Af selvevalueringen fremgår bl.a., at varmen fra Hillerød Kraftvarmeværk i hele Vattenfall A/S ejerperiode er afregnet i henhold til leveringsaftaler, og at den foreliggende priseftervisning fra 2010 ligeledes er udarbejdet i overensstemmelse med aftalerne, og at de enkelte poster derfor kun i begrænset omfang kan afstemmes til selskabets bogføring. Transmissionsledningen har heller ikke været udskilt i et særskilt selskab i henhold til kravene i varmeforsyningslovens 23 g. Sagens parter er enige om, at det samlede afskrivningsgrundlag før afskrivninger er 84,89 mio. kr. (den oprindelige anlægssum plus en tilgang på kr. i 2008, som udgør Vattenfall A/S andel af en efterfølgende investering). Sagens parter er imidlertid ikke enige om, hvorvidt klager i medfør af de privatretlige aftaler om varmelevering har betalt for afskrivninger over varmepriserne. Side 5 af 19 Spørgsmålet er herefter, om varmeprismæssige afskrivninger må anses for foretaget på transmissionsledningen, og i benægtende fald om Vattenfall A/S, som overtog transmissionsledningen fra DONG Energy Power A/S pr. 1. juli 2006, og andre tidligere ejere, har været forpligtet til at afskrive på transmissionsledningen. Den påklagede afgørelse Af Energitilsynets afgørelse af 25. november 2014 fremgår bl.a. følgende: [ ] 2. Afgørelse 8. Energitilsynet har på baggrund af vedlagte sagsfremstilling og vurdering truffet afgørelse om følgende: At Energitilsynet ikke kan tage stilling til spørgsmålet om, hvorvidt Farum Fjernvarme har et aftaleretligt krav på, at ejere af transmissionsledningen frem til 1. januar 2011 skulle foretage afskrivninger på transmissionsledningen i varmeforsyningslovens forstand, jf. varmeforsyningslovens 21, stk. 4, idet Energitilsynet ikke behandler klager vedrørende civilretlige tvister, jf. elforsyningslovens 78, stk. 1, 2. pkt. At Energitilsynet afviser at give pålæg om ændring af afskrivningsgrundlag/ anlægssaldo for den sydgående transmissionsledning på kr. 54,5 mio. pr. 1. januar 2011, jf. varmeforsyningslovens 21, stk. 4, og afskrivningsbekendtgørelsens 4, stk. 1 og 3, jf. varmeforsyningslovens 20, stk. 2. Energitilsynet lægger herved til grund, at der ikke er foretaget afskrivninger på den sydlige transmissionsled-

6 [ ] ning i varmeforsyningslovens forstand fra etableringen til og med 31. december 2010, jf. afskrivningsbekendtgørelsens 4, stk. 1 og 3, jf. varmeforsyningslovens 20, stk. 2. Energitilsynets afgørelse er medtaget i dens helhed som bilag 1. Klagers synspunkter og bemærkninger Klager finder, at Energitilsynets afgørelse af 25. november 2014 bør ophæves, og sagen hjemvises til fornyet behandling. Klager har til støtte herfor navnlig anført følgende: Konkret foretagne afskrivninger efter varmeforsyningsloven Det er i strid med det forvaltningsretlige undersøgelsesprincip, at Energitilsynet som grundlag for tilsynets afgørelse vælger alene at lægge vægt på den ene af parternes ensidigt udarbejdede opgørelse af anlæggets økonomi for perioden Energitilsynet har ikke modtaget anmeldelser af budgetter og priser, som foreskrevet i varmeforsyningsloven, men har alene modtaget et summarisk prisregnskab, der er udarbejdet efter, at sagen er blevet rejst for tilsynet. På tidspunktet for prisregnskabets udarbejdelse var der uenighed mellem parterne om prisforholdene og markedsprisen på transmissionsledningen. Prisregnskabet er ikke revisorpåtegnet og er ikke dokumenteret ved fremlæggelse af anden original dokumentation for perioden I den priseftervisning, der blev indsendt i 2011 for 2010, har Vattenfall A/S revisor endvidere taget forbehold for afskrivningsgrundlaget. Ejerne af Hillerød Kraftvarmeværk har således ikke dokumenteret afskrivningsgrundlaget, og det er i strid med undersøgelsesprincippet, at Energitilsynet uden nærmere undersøgelser fastslår, at der ikke er foretaget afskrivninger på transmissionsledningen. Side 6 af 19 Afskrivningsgrundlaget kunne i stedet været fastlagt på baggrund af byggeregnskabet for transmissionsledningen samt på baggrund af parternes aftalegrundlag for varmeleverancen i perioden Det fremgår udtrykkeligt af aftalegrundlaget, at der er foretaget afskrivninger på transmissionsledningen, og at klager har betalt for afskrivninger over varmepriserne som en del af kapitalomkostningerne. Aftalegrundlaget er et samtidigt, originalt materiale for perioden , som begge parter har tiltrådt. Der er intet til hinder for, at Energitilsynet lader disse privatretlige aftaler indgå i tilsynets bevisvurdering af, om der er foretaget afskrivninger på transmissionsledningen og størrelsen heraf.

7 Generel afskrivningspligt Klager er enig med Energitilsynet i, at varmeforsyningsloven ikke indeholder krav om, at der skal indregnes afskrivninger i den anmeldte omkostningsbestemte varmepris. DONG Energy A/S og Vattenfall A/S har imidlertid ikke udarbejdet eller anmeldt omkostningsbudgetter eller priseftervisninger til Energitilsynet for perioden Konsekvensen af, at der ikke indregnes afskrivninger i varmeprisen, er, at underdækninger reelt konverteres til en evig fremtidig opkrævningsret. Dette er i strid med Energiklagenævnets praksis og Energitilsynets egen praksis, hvorefter der kan fastslås en samtidighedsgrundsætning i relation til spørgsmålet om indregning af underdækninger i varmeprisen efter varmeforsyningslovens 20. I Energiklagenævnets afgørelse af 5. september 2011 (j.nr ) 6 udtalte nævnet, at indregning af en underdækning i varmeprisen nok må antages at skulle ske i forholdsvis nær tidsmæssig tilknytning til det regnskabsår, den er opstået i, og at det ikke kan udelukkes, at der er grænser for, hvor længe efter en underdæknings opståen, at den fortsat kan anses for at afspejle en nødvendig omkostning. Konsekvensen af Energitilsynets afgørelse, hvorefter DONG Energy A/S og Vattenfall A/S får ret til at disponere i forhold til afskrivningerne, er, at der opstår et forvrænget billede af over- underdækninger for de enkelte år, hvilket er i strid med samtidighedsgrundsætningen som er en del af varmeforsyningslovens 20. Side 7 af 19 Klager er ikke enig med Energitilsynet i, at afskrivninger efter varmeforsyningsloven ikke har noget at gøre med anlæggets tekniske og økonomiske levetid, men alene skulle være likviditetsmæssige posteringer. Varmeforsyningsloven og dens forarbejder indeholder ikke nogen nærmere definition af begrebet. Heller ikke den nuværende eller tidligere gældende afskrivningsbekendtgørelse indeholder en definition af begrebet afskrivninger. Afskrivningsbekendtgørelsen synes dog at forudsætte, at afskrivninger har sammenhæng med anlæggets værdi, idet afskrivningsgrundlaget skal tage udgangspunkt i anlægssummen. I henhold til Den danske Retskrivningsordbog betyder afskrivninger det at nedsætte værdien af et aktiv. Efter en ordlydsfortolkning af varmeforsyningslovens 20 betyder begrebet afskrivninger således, at værdien af et aktiv nedsættes. I henhold til Energistyrelsen vejledning i samfundsøkonomiske analyse og beregningsforudsætninger på varmeområdet er afskrivninger tillige udtryk for en nedsættelse af et aktivs værdi. Energitilsynets vejledning fra 2010, der giver mulighed for, at afskrivninger ikke er udtryk for anlæggets værdig, men alene er 6 Afgørelsen er offentliggjort på Energiklagenævnets hjemmeside: under menupunktet Afgørelser.

8 likviditetsmæssige posteringer, kan ikke ændre på en naturlig forståelse af begrebet og er i øvrigt ikke bindende for Energiklagenævnet. Manglende afskrivning på transmissionsledningen er til væsentlig ulempe for klager, idet klager har indrettet sig på, at transmissionsledningen er afskrevet i overensstemmelse med parternes aftale, og at en eventuel underdækning dermed også er bortfaldet. Energitilsynet bør derfor i medfør af afskrivningsbekendtgørelsens 8 gøre undtagelse fra afskrivningsbekendtgørelsens regler. Energitilsynets sagsbehandling Energitilsynets sagsbehandling har efter klagers opfattelse været i strid med god forvaltningsskik på følgende punkter: Energitilsynet undlod af egen drift at vende tilbage til den del af klagers henvendelse af 21. marts 2011, der angik afskrivningsgrundlaget for transmissionsledningen. Først efter fornyet henvendelse fra klager af 30. oktober 2012 blev sagen rejst. Side 8 af 19 Spørgsmålet om afskrivningsgrundlaget for transmissionsledningen kan ikke udskilles til en selvstændig sag, der afgøres separat fra den generelle sag om prisfastsættelsen på varme fra Hillerød Kraftvarmeværk. I sagen om prisfastsættelsen på varme fra Hillerød Kraftvarmeværk skal der tages stilling til både omkostningsfordelingens rimelighed, og om en række omkostningsposter i øvrigt har været indregningsberettigede. Det giver hverken retligt eller faktisk mening at tage stilling til størrelsen af afskrivningsgrundlaget pr. 1. januar 2011, når der endnu ikke er taget stilling til, om omkostningsfordelingen har været rimelig. Energitilsynet har haft en urimelig lang sagsbehandlingstid. Klager rettede henvendelse til Energitilsynet om sagen den 21. marts 2011, og først den 25. november 2014 foreligger der en afgørelse om markedsprisen for transmissionsledningen og en enkelt post i varmeprisregnskabet (afskrivningsgrundlaget for transmissionsledningen), mens den øvrige del af sagen om prisfastsættelsen på varme fra Hillerød Kraftvarmeværk endnu ikke er afgjort. Energitilsynet har undertiden anvendt en kommunikationsform, som har skabt tvivl hos klager om den pågældende sagsbehandlers upartiskhed. Da klager rettede henvendelse til Energitilsynet herom, beklagede tilsynets direktør det anvendte sprogbrug, men beklagelsen blev udarbejdet og sendt af den samme medarbejder, som der var klaget over.

9 Synspunkter og bemærkninger fra Vattenfall A/S, I/S Vestforbrænding og DONG Energy A/S Vattenfall A/S finder, at Energitilsynets afgørelse af 25. november 2014 bør stadfæstes. Vattenfall A/S har anført, at man kan tilslutte sig Energitilsynets bemærkninger til klagen og har herudover navnlig anført følgende: Klager har under henvisning til den oprindelige prisaftale indgået med Sjællandske Kraftværker I/S anført, at klager via betaling for varmen har betalt afskrivninger og drift af transmissionsledningen og kraftvarmeværket. Dette er ifølge Vattenfall A/S ikke korrekt. Det fremgår af den pågældende bestemmelse, at den fulde omkostning til anlæg af transmissionsledningen er afholdt af Vattenfall A/S, og at afskrivninger af anlægssummen ikke indregnes i varmeprisen. Side 9 af 19 Klager har endvidere under henvisning til den nye prisaftale indgået med Vattenfall A/S af 19. december 2007 anført, at de kapitalomkostninger, som klager ifølge aftalen skal betale en andel af, udgør afskrivninger. Dette er ifølge Vattenfall A/S ikke korrekt. Det fremgår af aftalen, at kapitalomkostninger er fastsat som en rente på 8 pct. p.a. af den oprindelige anlægssum inklusiv tilskud fra Energistyrelsen og byggerenter. Heller ikke efter den nye varmeleveringsaftale har klager derfor betalt afskrivninger. I/S Vestforbrænding har tilsluttet sig Vattenfall A/S bemærkninger. DONG Energy A/S har ikke afgivet bemærkninger til klagen. Energitilsynets udtalelse til sagen Energitilsynet finder, at tilsynets afgørelse af 25. november 2014 skal stadfæstes. Energitilsynet har henholdt sig til afgørelsen og den heri indeholdte begrundelse. Energitilsynet har i afgørelsen af 25. november 2014 navnlig udtalt følgende: Konkret foretagne afskrivninger efter varmeforsyningsloven Det er den enkelte varmevirksomhed, der inden for rammerne af afskrivningsbekendtgørelsen beslutter, om der skal ske afskrivninger og i hvilket omfang. For at der er foretaget afskrivninger efter varmeforsyningsloven, er det efter Energitilsynets opfattelse en betingelse, at dette har fremgået af et budget anmeldt til Energitilsynet i forbindelse med en prisanmeldelse. Energitilsynet finder ikke, at tilsynet har hjemmel til at fastsætte, at der er foretaget afskrivninger, hvis virksomheden ikke selv har truffet en beslutning om at foretage afskriv-

10 ninger efter varmeforsyningsloven ved at anmelde et budget med afskrivninger senest samtidig med prisanmeldelsen. Efter Energitilsynets vurdering har Energitilsynet ved afgørelse af, om der er foretaget afskrivninger efter varmeforsyningsloven, ikke hjemmel til at lægge vægt på, om dette måtte følge af privatretlige aftaler mellem en varmevirksomhed og aftager. Spørgsmål om civilretlige forpligtelser kan i stedet indbringes for domstolene. I den nærværende sag betyder det, at spørgsmålet om, hvorvidt der er sket afskrivninger, må bedømmes ud fra varmeforsyningsloven og ikke parternes varmeleveringsaftale. Da Vattenfall A/S, eller tidligere ejere af Hillerød Kraftvarmeværk, ikke har indsendt budgetter med afskrivninger i forbindelse med prisanmeldelser for de enkelte år, finder Energitilsynet, at der ikke er foretaget varmeprismæssige afskrivninger på transmissionsledningen. Det er således ikke det summariske prisregnskab, som udgør begrundelsen for Energitilsynets afgørelse. Energitilsynet har derimod lagt vægt på det retlige udgangspunkt sammenholdt med de faktiske begivenheder i perioden, nærmere bestemt at der ikke blev indsendt budgetter med afskrivninger forud for opkrævningen af varmeprisen de enkelte år, som er begrundelsen for tilsynets konklusion om, at der ikke er sket afskrivninger i varmeforsyningslovens forstand. Det er korrekt, at denne konklusion er i overensstemmelse med det summariske prisregnskab, men det er ikke dette materiale, som er begrundelsen for Energitilsynets afgørelse. Side 10 af 19 Generel afskrivningspligt Efter Energitilsynets opfattelse er prisreguleringen i varmeforsyningslovens 20, stk. 1, en maksimalprisregulering ud fra princippet om nødvendige omkostninger. Det indebærer, at der ikke kan opkræves en varmepris, som giver indtægter ud over de nødvendige omkostninger. Varmeforsyningsloven er derimod ikke generelt til hinder for, at der opkræves en lavere varmepris end de nødvendige omkostninger, f.eks. som følge af privatretlige aftaler. Der gælder således ikke et generelt forbud mod, at varmeforsyningsvirksomhederne giver afkald på mulige indtægter og opkræver en lavere pris end tilladt. Afskrivninger er i varmeforsyningslovens forstand udtryk for likviditetsmæssige posteringer, hvor afskrivninger ud fra et likviditetshensyn (gældsafvikling) er umiddelbart indberegningsberettigede omkostninger efter varmeforsyningslovens 20, stk. 1. Efter en gennemgang af afskrivningsbekendtgørelsens regler og disses forhistorie finder Energitilsynet endvidere, at afskrivningsbekendtgø-

11 relsens regler ikke indebærer en pligt til at foretage afskrivninger af anlægsaktiver, ligesom hverken praksis eller faglitteratur kan understøtte en sådan pligt. Samtidighedsprincippet hvorefter de brugere, der er årsag til omkostningerne, også bærer dem kan heller ikke efter Energitilsynets opfattelse føre til, at der skulle gælde en generel pligt til at foretage afskrivninger på anlægsaktiver efter varmeforsyningsloven. Der findes ikke praksis for anvendelse af princippet i forbindelse med afskrivninger. Der er endvidere tale om et ulovbestemt princip, hvorfor samtidighedsprincippet ikke kan begrunde en generel pligt til systematiske afskrivninger, som ikke fremgår af afskrivningsbekendtgørelsen. Hvis der i en konkret situation er problemer med manglende samtidighed ved afskrivninger, vil der kunne tages hånd om dette efter reglerne i afskrivningsbekendtgørelsens 7 om urimelig kapitaldannelse og eventuelt 8 om væsentlig ulempe, som begge kræver en konkret begrundelse og ikke udgør den generelle hovedregel. Side 11 af 19 Samlet er det således Energitilsynets opfattelse, at der på varmeforsyningslovens område ikke gælder en generel pligt til at foretage afskrivning af hele eller dele af en anlægssum, til at afskrive lineært, eller til at afskrive systematisk. Energitilsynets indgrebsbeføjelser Selvom det efter Energitilsynets opfattelse er den enkelte virksomhed, der inden for rammerne af afskrivningsbekendtgørelsen beslutter, om der skal ske afskrivninger og i hvilket omfang, er dette dog ikke ensbetydende med, at Energitilsynet er afskåret fra at anvende tilsynets beføjelser i bl.a. varmeforsyningslovens 21, stk. 4, og afskrivningsbekendtgørelsens 7 og 8 til at gribe ind over for afskrivninger. Energitilsynet har imidlertid ikke efter tilsynets opfattelse hjemmel til at foretage en skønsmæssig ansættelse af transmissionsledningens varmeprismæssigt nedskrevne værdi, hvis Energitilsynet ikke havde fundet, at den var fuldt afskrevet. Energitilsynet har ikke efter afskrivningsbekendtgørelsen en generel beføjelse til skønsmæssigt at fastsætte størrelsen på afskrivninger, men alene til at gribe ind, hvis der er afskrevet i strid med reglerne eller ved undtagelse fra bekendtgørelsens regler, hvis der enten sker en urimelig kapitaldannelse, jf. 7, eller hvis reglerne i afskrivningsbekendtgørelsen er til væsentlig ulempe for bl.a. forbrugerne, jf. 8. Indgrebsbeføjelsen efter afskrivningsbekendtgørelsens 7 over for urimelig kapitaldannelse forudsætter efter Energitilsynets opfattelse, at der er sket en indregning af afskrivninger i varmepriserne i varme-

12 forsyningslovens forstand, dvs. ud fra et anmeldt budget. Da dette ikke er tilfældet i nærværende sag, foreligger der ikke en kapitaldannelse, som skyldes afskrivningsbekendtgørelsens regler. Overvejelse om anvendelse af afskrivningsbekendtgørelsens 8 om væsentlig ulempe finder Energitilsynet forudsætter, at der i sagen er faktiske forhold, som støtter, at der er/har været en sådan ulempe. Som følge af, at der ikke er en afskrivningspligt, er det Energitilsynets opfattelse, at det forhold, at der i en periode ikke er sket afskrivninger i varmeforsyningslovens forstand, almindeligvis ikke i sig selv kan udgøre en sådan væsentlig ulempe. Der er almindeligvis ingen ulempe ved perioder uden afskrivninger. En sådan eventuel ulempe kan først komme på tale, når der senere måtte ske en opkrævning. Efter Energitilsynets vurdering er det tvivlsomt, om afskrivningsbekendtgørelsens 8 giver adgang til at undtage fra bestemmelserne f.eks. i form af, at den maksimale afskrivningsandel årligt skal være lavere, eller at den maksimale afskrivningsperiode skal være kortere. Dette skyldes, at der efter Energitilsynets opfattelse hverken kan opstilles et generelt krav om lineære afskrivninger eller om systematiske afskrivninger. Side 12 af 19 For så vidt angår Energitilsynets indgrebsbeføjelser i relation til fremtidige afskrivninger, finder Energitilsynet, at afskrivningsbekendtgørelsen giver mulighed for, at en varmevirksomhed kan undlade afskrivninger i de første 25 år efter et anlæg er sat i drift og placere dem fordelt på de sidste 5 år. Det kan ikke udelukkes, at dette afhængigt af de nærmere konkrete omstændigheder ville kunne udgøre en væsentlig ulempe for forbrugerne og dermed være omfattet af 8 i afskrivningsbekendtgørelsen. Det er heller ikke udelukket, at varmepriserne med en sådan indregning konkret vil kunne være urimelige efter varmeforsyningslovens 21, stk. 4. Da den nærværende sag alene handler om afskrivningsgrundlaget for transmissionsledningen den 1. januar 2011, et tidspunkt godt 15 år efter idriftsættelsen, er det efter Energitilsynets opfattelse ikke nødvendigt for afgørelsen at foretage en nærmere vurdering af tilsynets kompetence til at begrænse fjernvarmevirksomheders fremadrettede afskrivninger i varmeforsyningslovens forstand. Energitilsynet har vedrørende tilsynets sagsbehandling udtalt følgende: Energitilsynet finder ikke, at tilsynets sagsbehandling har været i strid med god forvaltningsskik. Da sagsbehandling i strid med god forvaltningsskik i øvrigt ikke kan medføre en afgørelses ugyldighed, finder

13 Energitilsynet under alle omstændigheder, at disse forhold ikke er relevante for Energiklagenævnets afgørelse af nærværende sag. Energitilsynet har fundet det hensigtsmæssigt at behandle de tre sager (afskrivningsgrundlag for transmissionsledningen, markedspris for transmissionsledningen og sagen om prisfastsættelse på varme fra Hillerød Kraftvarmeværk) separat. Dette skyldes primært, at sagen om fastsættelse af markedspris for transmissionsledningen og vilkår for klagers udnyttelse af forkøbsret har et særligt hjemmelsgrundlag i varmeforsyningslovens 23 f, stk. 4, hvorimod de to andre sager behandles med hjemmel i varmeforsyningslovens 21, stk. 4, om Energitilsynets generelle indgrebsbeføjelse. Hertil kommer sagernes betydelige omfang, som kan være mere overskueligt ved opdeling. For så vidt angår spørgsmålet om afgørelse af nærværende sag forud for sagen om varmeprisen finder Energitilsynet, at disse to sager kan afgøres uafhængigt af hinanden. Afklaring af omkostningsfordelingens rimelighed i sagen om varmeprisen vil ikke få betydning for afskrivningsgrundlag for transmissionsledningen, idet der er tale om en investering, der udelukkende tilhører varmesiden. Endvidere er parterne i nærværende sag enige om den oprindelige anlægssums størrelse for transmissionsledningen. Side 13 af 19 For så vidt angår sagsbehandlingstiden bemærker Energitilsynet, at den lange sagsbehandlingstid bl.a. skyldes, at tilsynet til brug for vurderingen af markedsprisen på transmissionsledningen har indhentet en omfangsrig undersøgelse og vurdering fra et revisionsfirma. Da sagen om markedsprisen på transmissionsledningen og sagen om afskrivningsgrundlag for transmissionsledningen på baggrund af parternes anmodning herom skulle afgøres samtidig, har dette forhold også haft betydning for sagsbehandlingstiden af sagen om afskrivningsgrundlag for transmissionsledningen. Hertil har det forlænget sagsbehandlingstiden, at sagens parter i flere omgange har anmodet om fristforlængelser, at parternes indlæg i sagerne har haft et betydeligt omfang, og at Energitilsynet har haft en personalemæssig situation præget af flere barselsorlover. Vedrørende kommunikationsform har Energitilsynets direktør beklaget, at formuleringen i en konkret af 10. oktober 2013 til klager var uhensigtsmæssig. Beklagelsen er ikke udarbejdet eller afsendt af den medarbejder, der havde skrevet den pågældende . At denne medarbejders initialer er angivet i forbindelse med Energitilsynets direktørs beklagelse skyldes den daværende tekniske opsætning af Energitilsynets ESDH-system.

14 Retsgrundlaget Varmeforsyningslovens 20, stk. 1, regulerer, hvilke omkostninger kollektive varmeforsyningsanlæg m.v. kan indregne i varmeprisen. Varmeforsyningslovens 20, stk. 2, indeholder hjemmel til fastsættelse af regler om indregning af andre omkostninger end de i stk. 1 nævnte. Af varmeforsyningslovens 20, stk. 1 og 2, fremgår følgende: [ ] 20. Kollektive varmeforsyningsanlæg, industrivirksomheder, kraftvarmeanlæg med en eleffekt over 25 MW samt geotermiske anlæg m.v. kan i priserne for levering til det indenlandske marked af opvarmet vand, damp eller gas bortset fra naturgas med det formål at levere energi til bygningers opvarmning og forsyning med varmt vand indregne nødvendige udgifter til energi, lønninger og andre driftsomkostninger, efterforskning, administration og salg, omkostninger som følge af pålagte offentlige forpligtelser, herunder omkostninger til energispareaktiviteter efter 28 a, 28 b og 29, samt finansieringsudgifter ved fremmedkapital og underskud fra tidligere perioder opstået i forbindelse med etablering og væsentlig udbygning af forsyningssystemerne, jf. dog stk. 7-17, 20 a og 20 b. 1. pkt. finder tilsvarende anvendelse på levering af opvarmet vand til andre formål fra et centralt kraftvarme-anlæg, jf. 10, stk. 6, i lov om elforsyning. Stk. 2. Klima-, energi- og bygningsministeren kan fastsætte regler om, at andre udgifter og omkostninger end de i stk. 1 nævnte kan indregnes i priserne, jf. dog stk. 7. Klima-, energi- og bygningsministeren kan endvidere fastsætte regler om indregning i priserne af kompensation ved et projekt til ændring af områdeafgrænsningen og indregning af driftsmæssige afskrivninger, henlæggelser til nyinvesteringer og med Energitilsynets tiltræden forrentning af indskudskapital. [ ] Side 14 af 19 I medfør af varmeforsyningslovens 20, stk. 1 og 2, er der i afskrivningsbekendtgørelsen fastsat nærmere regler om driftsmæssige afskrivninger, henlæggelser til nyinvesteringer og forrentning af indskudskapital. Følgende fremgår bl.a. af afskrivningsbekendtgørelsen: [ ] 2. For de nye anlæg indregnes driftsmæssige afskrivninger i priserne på grundlag af den konstaterede anlægssum med fradrag af henlæggelser, jf Ved anlægssum forstås anskaffelsesprisen med tillæg af de omkostninger, der er foranlediget af anskaffelsen. Heri kan endvidere indregnet byggerenter opgjort på idriftsættesestidspunktet.

15 Stk. 2. På værker med forenet produktion fordeles den totale anlægssum på de enkelte produkter efter rimelige driftsøkonomiske principper. 4. Afskrivninger af de i 1 og 2 nævnte værdier foretages med indtil 20 procent om året. Stk. 2. For anlæg idriftsat inden afslutningen af det regnskabsår, der omfatter den 31. marts 1982, foretages afskrivninger over en periode på højst 15 år fra det nævnte regnskabsår. Stk. 3. For anlæg idriftsat efter afslutningen af det regnskabsår, der omfatter den 31. marts 1982 foretages afskrivninger særskilt for det enkelte års samlede anlægssum. Det enkelte års anlægssum skal være afskrevet over en periode på højst 30 år fra idriftsættelsestidspunktet. Kapitaldannelse 7. I tilfælde, hvor anvendelsen af reglerne i 1-5 medfører en urimelig kapitaldannelse, kan gas- og varmeprisudvalget bestemme, at bogførte fondsmidler, herunder midler overført til ejerne - dog bortset fra pensionsfond og rimelige driftskapitalmidler - anvendes til nedsættelse af priserne på varmt vand, damp eller gas i forsyningsområderne. Side 15 af 19 Undtagelse og ikrafttræden 8. I tilfælde, hvor bestemmelserne i 1-5 medfører væsentlige ulemper for virksomheder eller forbrugere eller urimelig ulighed mellem virksomhederne, kan gas- og varmeprisudvalget undtage fra bestemmelserne. [ ] Varmeforsyningslovens 21, stk. 1, og stk. 3, foreskriver, at tariffer skal anmeldes til Energitilsynet efter regler fastsat af tilsynet, og at tariffer, der ikke er anmeldt som foreskrevet, er ugyldige. Varmeforsyningslovens 21, stk. 4, giver endvidere Energitilsynet mulighed for at pålægge kollektive varmeforsyningsanlæg m.v. at bringe et urimeligt forhold til ophør, såfremt forholdet ikke bringes til ophør ved forhandling. Følgende fremgår af lovens 21: [ ] 21. Tariffer, omkostningsfordeling og andre betingelser for ydelser omfattet af 20 eller 20 b skal anmeldes til et tilsyn, der er nedsat af klima-, energi- og bygningsministeren (Energitilsynet), med angivelse af grundlaget herfor efter regler fastsat af tilsynet. Energitilsynet kan fastsætte regler om formen for anmeldelse og om, at anmeldelse skal foretages elektronisk. Energitilsynet kan fastsætte regler om, at anmeldelse skal ledsages af erklæring afgivet af en registreret revisor, statsautoriseret revisor eller kommunens revisor. Energitilsynet kan give pålæg om anmeldelse.

16 Stk. 2. Klima-, energi- og bygningsministeren kan bestemme, at visse sager ikke skal anmeldes. Stk. 3. Tariffer, omkostningsfordeling og andre betingelser, der ikke er anmeldt som foreskrevet efter stk. 1, er ugyldige. Stk. 4. Finder Energitilsynet, at tariffer, omkostningsfordeling eller andre betingelser er urimelige eller i strid med bestemmelserne i 20, 20 a eller 20 b eller regler udstedt i henhold til loven, giver tilsynet, såfremt forholdet ikke gennem forhandling kan bringes til ophør, pålæg om ændring af tariffer, omkostningsfordeling eller betingelser, jf. dog stk. 6. [ ] Energiklagenævnets begrundelse for afgørelsen Energitilsynets sagsbehandling Klager har anført, at Energitilsynets sagsbehandling på flere punkter har været i strid med god forvaltningsskik. Side 16 af 19 Energiklagenævnet bemærker indledningsvist, at begrebet god forvaltningsskik er en samlet betegnelse for en række krav, udviklet af Folketingets Ombudsmand, til forvaltningens adfærd, der ligger ud over de egentlige retlige krav til forvaltningen. Som eksempler på sådanne ikke retlige krav kan nævnes høflig og hensynsfuld optræden overfor borgerne, orientering om sagens gang, besvarelse af rykkerskrivelser og acceptable sagsbehandlingstider. Da disse krav ikke er egentlige retlige krav, og da disse krav i øvrigt ikke relaterer sig til en afgørelses materielle indhold (garanti for lovligt og rigtigt indhold), kan tilsidesættelse af god forvaltningsskik ikke medføre en afgørelses ugyldighed. Med hensyn til Energitilsynets opdeling af klagers henvendelser til Energitilsynet i tre separate sager finder Energiklagenævnet, at det i vidt omfang - under behørig hensyntagen til de formelle forvaltningsretlige sagsbehandlingsregler er op til Energitilsynet at tilrettelægge tilsynets håndtering af tilsynets sager. Dette gælder også udskillelse af en sags enkelte elementer til afgørelse i flere separate dele. Da spørgsmålet om afskrivningsgrundlaget for transmissionsledningen efter Energiklagenævnets umiddelbare opfattelse juridisk set kan afgøres forud for spørgsmålet om den generelle prisfastsættelse for varme fra Hillerød Kraftvarmeværk, kan Energitilsynets udskillelse af spørgsmålet om afskrivningsgrundlaget for transmissionsledningen til separat afgørelse ikke give Energiklagenævnet anledning til bemærkninger. For så vidt angår spørgsmålet om sagsbehandlingstiden hos Energitilsynet bemærker Energiklagenævnet, at den samlede sagsbehandlingstid i relation til den indklagede afgørelse har beløbet sig til ca. 3 ½ år, og at dette må anses for en ualmindelig lang sagsbehandlingstid, uanset sagens konkrete omstæn-

17 digheder. Energiklagenævnet finder endvidere, at Energitilsynet på et tidligere tidspunkt end ved afgørelsen af 13. oktober 2011 burde have orienteret klager om, hvorledes spørgsmålet om afskrivningsgrundlaget for transmissionsledningen ville blive behandlet hos Energitilsynet. Spørgsmålet om Energitilsynets kommunikationsform giver ikke Energiklagenævnet anledning til yderligere bemærkninger, idet nævnet har noteret sig Energitilsynets direktørs besvarelse af klagers henvendelse herom og i øvrigt Energitilsynet forklaring til Energiklagenævnet vedrørende de tekniske forhold omkring udarbejdelsen af Energitilsynets direktørs besvarelse. Afskrivningsgrundlag for transmissionsledningen Varmeforsyningslovens 20, stk. 1, regulerer, hvilke omkostninger kollektive varmeforsyningsanlæg m.v. kan indregne i varmeprisen. Bestemmelsen, der bygger på hvile-i-sig-selv-princippet, angiver at kun nødvendige omkostninger kan indregnes i priserne. Driftsmæssige afskrivninger er opregnet i bestemmelsen som en af de omkostningstyper, der er umiddelbart indberegningsberettigede. Formålet med varmeforsyningslovens 20, stk. 1, er således at angive, hvilke omkostningstyper der kan indregnes i varmeprisen. Hensynet bag bestemmelsen er imidlertid ikke at skabe et retvisende billede af et aktivs værdi på regnskabstidspunktet, hvorfor hverken forståelsen af begrebet afskrivninger i f.eks. årsregnskabsloven 7 eller i øvrigt en almindelig sproglig forståelse af begrebet er relevant i forhold til varmeforsyningslovens 20, stk. 1. Side 17 af 19 Energiklagenævnet er på den baggrund enigt med Energitilsynet i, at en betingelse for, at varmeprismæssige afskrivninger kan anses for foretaget i relation til varmeforsyningslovens 20, stk. 1, er, at sådanne afskrivninger har fremgået af et budget anmeldt til Energitilsynet i forbindelse med en prisanmeldelse. Energiklagenævnet er endvidere enigt med Energitilsynet i, at varmeforsyningslovens 20, stk. 1, er udtryk for en maksimalprisregulering, og at bestemmelsen ikke generelt er til hinder for, at der opkræves en lavere varmepris, end de nødvendige omkostninger tilsiger. Det er den enkelte varmeforsyningsvirksomhed, der inden for rammerne af afskrivningsbekendtgørelsens regler beslutter, om afskrivninger skal indregnes i priserne, og Energiklagenævnet er derfor også enigt med Energitilsynet i, at der ikke gælder en generel pligt til at foretage og indregne afskrivninger på anlægsaktiver efter varmeforsyningslovens 20, stk Bekendtgørelse nr af 1. november 2013 af årsregnskabsloven med senere ændringer.

18 Idet Energiklagenævnet kan tiltræde Energitilsynets fortolkning af afskrivningsbekendtgørelsens regler og tilsynets udlægning af betydningen af Energiklagenævnets praksis for nærværende sag, finder Energiklagenævnet heller ikke, at en pligt til at foretage og indregne afskrivninger på anlægsaktiver følger af afskrivningsbekendtgørelsens regler eller Energiklagenævnets praksis. Det er Energiklagenævnets opfattelse, at det såkaldte samtidighedsprincip, hvorefter en underdækning i varmprisen nok må antages at skulle ske i forholdsvis nær tidsmæssig tilknytning til det regnskabsår, den er opstået i, ikke i sig selv kan føre til, at der gælder en generel pligt til at foretag og indregne afskrivninger på anlægsaktiver i medfør af varmeforsyningslovens 20, stk. 1. Energiklagenævnet kan i den forbindelse henholde sig til det af Energitilsynet anførte. Det kan imidlertid ikke udelukkes, at undladelse af at foretage varmeprismæssige afskrivninger over en længere årrække, i visse konkrete tilfælde vil kunne medføre en urimelig kapitaldannelse (afskrivningsbekendtgørelsens 7), væsentlige ulemper for virksomheder/forbrugere (afskrivningsbekendtgørelsens 8), eller at omkostningerne til sådanne varmeprismæssige afskrivninger på et vist tidpunkt ikke længere kan anses for at afspejle en nødvendig omkostning (varmeforsyningslovens 20, stk. 1, jf. 21, stk. 4). Dette forudsætter dog, at afskrivningerne indregnes på et senere tidspunkt. Da dette ikke nødvendigvis er en konsekvens af ikke tidligere at have indregnet afskrivninger, vil en sådan vurdering først være aktuel på tidspunktet for en eventuel senere indregning. Herudover vil det komme an på en konkret vurdering og forudsætte, at der i det enkelte tilfælde kan godtgøres en urimelig kapitaldannelse eller væsentlige ulemper m.v. Energiklagenævnet finder ikke, at der i nærværende sag er forhold, som støtter, at dette er/har været tilfældet. Side 18 af 19 Energiklagenævnet finder på denne baggrund i lighed med Energitilsynet, at der ikke i varmeforsyningslovens forstand er foretaget afskrivninger på transmissionsledningen, idet der ikke er indsendt budgetter eller andet prismæssigt materiale til Energitilsynet, hvoraf fremgår, at afskrivninger er indregnet i priserne. Det har efter Energiklagenævnets opfattelse i den forbindelse ingen betydning, hvad der eventuelt måtte følge af parternes varmeleveringsaftaler, hvorfor det heller ikke har været i strid med det forvaltningsretlige undersøgelsesprincip, at Energitilsynet ikke har tillagt dette betydning. Energiklagenævnet har ikke herved taget stilling til, hvorvidt klager i medfør af parternes varmeleveringsaftaler måtte have et civilretligt krav på, at ejerne af transmissionsledningen frem til 1. januar 2011 skulle have foretaget afskrivninger på transmissionsledningen. Energiklagenævnet skal herved henvise til, at det ligger uden for Energitilsynets kompetence og hermed også

19 Energiklagenævnets at tage stilling til civilretlige tvister, jf. elforsyningslovens 78, stk Dette må i stedet indbringes for domstolene. Af disse grunde og af de grunde, der er anført i Energitilsynets afgørelse af 25. november 2014, stadfæstes Energitilsynets afgørelse af 25. november Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energitilsynets afgørelse af 25. november Sagen har været behandlet på Energiklagenævnets møde den 31. august Afgørelsen er truffet i medfør af varmeforsyningslovens 26, stk. 1. Side 19 af 19 Afgørelsen kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed. Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form på Energiklagenævnets hjemmeside. Søgsmål ved domstolene til prøvelse af afgørelser truffet af Energiklagenævnet skal være anlagt inden 6 måneder efter, at afgørelsen er meddelt den pågældende. Er afgørelsen offentligt bekendtgjort, regnes fristen dog altid fra bekendtgørelsen, jf. varmeforsyningslovens 26, stk. 4. På nævnets vegne Poul K. Egan Nævnsformand /Ulla Østergaard Specialkonsulent 8 Bekendtgørelse nr af 25. november 2013 af lov om elforsyning med senere ændringer.

Energitilsynets afgørelse af 16. april 2014 stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse af 16. april 2014 stadfæstes. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Den Almene Andelsboligforening Eskemosepark

Læs mere

80. Energitilsynet kan behandle og afgøre sager på eget initiativ eller på grundlag af en anmeldelse eller en klage.

80. Energitilsynet kan behandle og afgøre sager på eget initiativ eller på grundlag af en anmeldelse eller en klage. BILAG 2 KLAGE OVER SORØ FJERNVARME A/S VARMEPRISER 2. maj 2018 Varme J. nr. 18/08422 MDCL RETSGRUNDLAG 1) Energitilsynets kompetence 2) Princippet om nødvendige omkostninger 3) Forrentning af indskudskapital

Læs mere

Energiklagenævnet stadfæster Energitilsynets afgørelse af 10. september 2013.

Energiklagenævnet stadfæster Energitilsynets afgørelse af 10. september 2013. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energitilsynets afgørelse

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 6. juli 2015 stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse af 6. juli 2015 stadfæstes. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Arbejdernes Boligselskab Gladsaxe

Læs mere

Forsyning Helsingør Varme Att.: Jacob Brønnum. I/S Nordforbrænding Att.: Tonny Juul Jensen. Vattenfall A/S Att.: Kjeld Oksbjerg

Forsyning Helsingør Varme Att.: Jacob Brønnum. I/S Nordforbrænding Att.: Tonny Juul Jensen. Vattenfall A/S Att.: Kjeld Oksbjerg Forsyning Helsingør Varme Att.: Jacob Brønnum I/S Nordforbrænding Att.: Tonny Juul Jensen 30. juni 2011 Sag 4/0920-8901-0690 /SB Deres ref. Vattenfall A/S Att.: Kjeld Oksbjerg Helsingør Kraftvarmeværk

Læs mere

Energiklagenævnet stadfæster Energitilsynets afgørelse af 24. juni 2014.

Energiklagenævnet stadfæster Energitilsynets afgørelse af 24. juni 2014. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Grundejerforeningen Vejlesøparken

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 4. april 2014 stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse af 4. april 2014 stadfæstes. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Boligselskabet AKB Lyngby OVER Energitilsynets

Læs mere

Indregning af afskrivninger og henlæggelser i fjernvarmeprisen

Indregning af afskrivninger og henlæggelser i fjernvarmeprisen ENERGITILSYNET 31-10-2006 ENR 4/0904-0300-0004 /Ca Indregning af afskrivninger og henlæggelser i fjernvarmeprisen Nedenfor findes en gennemgang af hovedreglerne i forbindelse med brug af reglerne i afskrivningsbekendtgørelsen

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør, cand.oecon. Niels Jørgen Ravn Sørensen

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør, cand.oecon. Niels Jørgen Ravn Sørensen (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Boligselskabet AKB Lyngby OVER Energitilsynets

Læs mere

Holeby Fjernvarme A.m.b.a. over Energitilsynet af 22. december 2008 Prisen på varme fra Holeby Halmvarmeværk A.m.b.a.

Holeby Fjernvarme A.m.b.a. over Energitilsynet af 22. december 2008 Prisen på varme fra Holeby Halmvarmeværk A.m.b.a. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Holeby Fjernvarme A.m.b.a. over Energitilsynet

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energitilsynets afgørelse af 11. september 2013 klage over afslag på partsstatus i Energitilsynets sag om Odsherred

KLAGE FRA [XXX] OVER Energitilsynets afgørelse af 11. september 2013 klage over afslag på partsstatus i Energitilsynets sag om Odsherred (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Anonymiseret KLAGE FRA [XXX] OVER Energitilsynets

Læs mere

Klage over Energitilsynets afgørelse af 17. september 2008 vedrørende tilbagebetaling af overdækning i AffaldVarme Århus

Klage over Energitilsynets afgørelse af 17. september 2008 vedrørende tilbagebetaling af overdækning i AffaldVarme Århus Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Klage over Energitilsynets

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 15. juli 2015 ophæves, og sagen hjemvises til fornyet behandling.

Energitilsynets afgørelse af 15. juli 2015 ophæves, og sagen hjemvises til fornyet behandling. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Vestegnens Kraftvarmeselskab I/S

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 24. februar 2011 ophæves, og sagen hjemvises til Energitilsynet til fornyet behandling.

Energitilsynets afgørelse af 24. februar 2011 ophæves, og sagen hjemvises til Energitilsynet til fornyet behandling. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA E.ON Produktion Danmark A/S OVER

Læs mere

Vojens Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynet af 1. marts 2006 ændring af vedtægterne for Vojens Fjernvarme a.m.b.a.

Vojens Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynet af 1. marts 2006 ændring af vedtægterne for Vojens Fjernvarme a.m.b.a. (Varmeforsyning) Vojens Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynet af 1. marts 2006 ændring af vedtægterne for Vojens Fjernvarme a.m.b.a. Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Næstformand, professor, dr. polit.

Læs mere

Afskrivningsgrundlag på transmissionsledning

Afskrivningsgrundlag på transmissionsledning 25. november 2014 VARME 12/05205 MLD/LIP Afskrivningsgrundlag på transmissionsledning Indholdsfortegnelse 1. Resumé... 2 2. Afgørelse... 3 3. Sagsfremstilling... 4 3.1 Sagens tema... 4 3.2 Sagens baggrund...

Læs mere

Energiklagenævnet afviser anmodningen om at genoptage afgørelsen

Energiklagenævnet afviser anmodningen om at genoptage afgørelsen (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Næstved Varmeværk A.m.b.a OVER Energiklagenævnets

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 21. december 2010 ophæves, og sagen hjemvises til Energitilsynet til fornyet behandling.

Energitilsynets afgørelse af 21. december 2010 ophæves, og sagen hjemvises til Energitilsynet til fornyet behandling. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA E.ON Produktion Danmark A/S OVER

Læs mere

KLAGE FRA Rockwool International A/S OVER Høje-Taastrup Kommunes afgørelse af 26. juni 2014 udskiftning af naturgasbaseret kedel (blokvarmecentral)

KLAGE FRA Rockwool International A/S OVER Høje-Taastrup Kommunes afgørelse af 26. juni 2014 udskiftning af naturgasbaseret kedel (blokvarmecentral) (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Rockwool International A/S OVER

Læs mere

A F G Ø R E L S E. (el- og varmeforsyning) Klage fra [...] over afgørelse af 30. marts 2001 fra

A F G Ø R E L S E. (el- og varmeforsyning) Klage fra [...] over afgørelse af 30. marts 2001 fra ENERGIKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5785 Fax: 3395 5799 Email: ekn@ekn.dk Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form 3. oktober 2001 J.nr. 97-2311-0045 SPR A F G Ø R

Læs mere

Næstved Varmeværk a.m.b.a. har anmodet Energitilsynet om at træffe afgørelse om følgende:

Næstved Varmeværk a.m.b.a. har anmodet Energitilsynet om at træffe afgørelse om følgende: Sekretariatet for Energitilsynet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby UDKAST Agnete Nordentoft Specialistadvokat T +45 72 27 35 10 ano@bechbruun.com J.nr. 011286-0012 ano/jhp Sekretær Jette Rohde Pedersen

Læs mere

Energitilsynets afgørelse stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse stadfæstes. (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form [...] af 26. april 2005 over Energitilsynet af 14. april 2005 Opkrævning af udtrædelsesgodtgørelse i forbindelse med udtræden af Hirtshals

Læs mere

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor.

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor. Til: [XXX] Silkeborg Varme A/S Silkeborg Kommune Sendes pr. e-mail til ovennævnte Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799

Læs mere

Boligselskabet Bo42, Rønne over Energitilsynet af 5. februar 2007 Rønne Vand- og Varmforsyning a.m.b.a.' ændring af fjernvarmetakster

Boligselskabet Bo42, Rønne over Energitilsynet af 5. februar 2007 Rønne Vand- og Varmforsyning a.m.b.a.' ændring af fjernvarmetakster (Varmeforsyning) Boligselskabet Bo42, Rønne over Energitilsynet af 5. februar 2007 Rønne Vand- og Varmforsyning a.m.b.a.' ændring af fjernvarmetakster Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand.polyt.

Læs mere

[...] over Energitilsynet af 13. november 2008 afvisning af klage på grund af manglende klageberettigelse til Energitilsynet

[...] over Energitilsynet af 13. november 2008 afvisning af klage på grund af manglende klageberettigelse til Energitilsynet (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form [...] over Energitilsynet af 13. november 2008 afvisning af klage på grund af manglende klageberettigelse til Energitilsynet Nævnsformand,

Læs mere

Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynets afgørelse af 6. juli 2006 undersøgelse af Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. budgetter og regnskaber

Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynets afgørelse af 6. juli 2006 undersøgelse af Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. budgetter og regnskaber (Varmeforsyning) Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynets afgørelse af 6. juli 2006 undersøgelse af Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. budgetter og regnskaber Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv.

Læs mere

A F G Ø R E L S E. (Varmeforsyning)

A F G Ø R E L S E. (Varmeforsyning) ENERGIKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5785 Fax: 3395 5799 Email: ekn@ekn.dk Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form 25. juli 2001 J.nr. 97-2311-0014 HJD A F G Ø R E

Læs mere

For de resterende klagere stadfæstes Energitilsynets afgørelse af 12. maj 2015, dog med en ændret begrundelse.

For de resterende klagere stadfæstes Energitilsynets afgørelse af 12. maj 2015, dog med en ændret begrundelse. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA En række lejere repræsenteret ved

Læs mere

Afgørelse Klage over afslag på at rejse tilsynssag om sponsorater til idræt

Afgørelse Klage over afslag på at rejse tilsynssag om sponsorater til idræt Til: [XXX] Energitilsynet, (j.nr. [XXX]) TRE-FOR A/S, TRE-FOR Varme A/S og TRE-FOR El-net A/S Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785

Læs mere

Afgørelse klage over opkrævning af fast afgift i NRGi Lokalvarme A/S

Afgørelse klage over opkrævning af fast afgift i NRGi Lokalvarme A/S [XXX] Sendt pr. e-mail til [XXX] og pr. brevpost til ovennævnte adresse. Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Anmodning fra [XXX] om genoptagelse af Energiklagenævnets sag j.nr , som blev afgjort den 19. september 2014.

Anmodning fra [XXX] om genoptagelse af Energiklagenævnets sag j.nr , som blev afgjort den 19. september 2014. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Silkeborg Kommunes afgørelse

Læs mere

Afgørelse om tilbageførsel af ikke-godkendt forrentning for perioden for Verdo Varme

Afgørelse om tilbageførsel af ikke-godkendt forrentning for perioden for Verdo Varme Afgørelse om tilbageførsel af ikke-godkendt forrentning for perioden 2000-2005 for Verdo Varme 11. april 2019 J. nr. 18/03961 MDCL RESUMÉ Sekretariatet for Energitilsynet (nu Forsyningstilsynet) traf den

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet ophæver Randers Kommunes afgørelse af 11. maj 2015.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet ophæver Randers Kommunes afgørelse af 11. maj 2015. Til: [XXX] Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk A.m.b.a. Randers Kommune (j.nr. XXX) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395

Læs mere

2. Nedenfor refereres høringssvar, opdelt på høringssvarets emner, som efterfølges af sekretariatets bemærkninger (i kursiv).

2. Nedenfor refereres høringssvar, opdelt på høringssvarets emner, som efterfølges af sekretariatets bemærkninger (i kursiv). PUNKT 6 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 23. JUNI 2015 HØRINGSSVAR BILAG 1 10. juni 2015 Varme 13/12063 MLD 5. HØRINGSSVAR 1. Udkast til afgørelse blev sendt i høring den 20. februar 2015 med frist den 6. marts

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand.polyt. H. C. Mortensen Direktør Per Søndergaard

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand.polyt. H. C. Mortensen Direktør Per Søndergaard (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form [Klager] over Energitilsynet af 17. september 2008 manglende klageberettigelse til Energitilsynet i sag om tilbagebetaling af overdækning

Læs mere

Klage over Vesthimmerland Kommunes afgørelse af 5. maj 2010 om fritagelse fra tilslutningspligt for ejendommen beliggende [XXX]

Klage over Vesthimmerland Kommunes afgørelse af 5. maj 2010 om fritagelse fra tilslutningspligt for ejendommen beliggende [XXX] Hvalpsund Kraftvarmeværk A.m.b.A. Hestbækvej 21 9640 Farsø Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf

Læs mere

Frederiksborggade København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf Fax

Frederiksborggade København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf Fax (Varmeforsyningen) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Brdr. Hartmann A/S OVER Energitilsynets

Læs mere

Nævnenes Hus Toldboden Viborg. Til: XXX Lemvig Varmeværk a.m.b.a. Energitilsynet.

Nævnenes Hus Toldboden Viborg. Til: XXX Lemvig Varmeværk a.m.b.a. Energitilsynet. Til: XXX Lemvig Varmeværk a.m.b.a. Energitilsynet Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse Afvisning af klage på grund af manglende

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Horsens Kommunes afgørelse af 2. september 2014.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Horsens Kommunes afgørelse af 2. september 2014. Til: [XXX] Horsens Kommune [XXX] Horsens Varmeværk A.m.b.a. Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Horsens Kommunes afgørelse af 1. marts 2016 Fortsat pålagt tilslutningspligt efter tilslutningsbekendtgørelsens

KLAGE FRA [XXX] OVER Horsens Kommunes afgørelse af 1. marts 2016 Fortsat pålagt tilslutningspligt efter tilslutningsbekendtgørelsens A F G Ø R E L S E (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Horsens

Læs mere

Afgørelse afslag på forlængelse af tilslutningsfrist til Hejnsvig Varmeværk

Afgørelse afslag på forlængelse af tilslutningsfrist til Hejnsvig Varmeværk [XXX] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør Per Søndergaard

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør Per Søndergaard (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Syddjurs Kommune OVER Energistyrelsens

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Direktør Per Søndergaard Professor, cand.jur. & Ph.D. Birgitte Egelund Olsen

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Direktør Per Søndergaard Professor, cand.jur. & Ph.D. Birgitte Egelund Olsen (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA I/S AffaldPlus OVER Energitilsynets

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Randers Kommunes afgørelse af 19. februar 2015.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Randers Kommunes afgørelse af 19. februar 2015. Til: Sammensluttede Danske Energiforbrugere v/ [XXX] Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk A.m.b.a. Randers Kommune Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København

Læs mere

VARMEFORSYNINGSLOVENS PRISBESTEMMELSER. Søren P. Nielsen

VARMEFORSYNINGSLOVENS PRISBESTEMMELSER. Søren P. Nielsen VARMEFORSYNINGSLOVENS PRISBESTEMMELSER Søren P. Nielsen VARMEFORSYNINGSLOVENS PRISBESTEMMELSER Formål: Forbrugerbeskyttelse Prisbestemmelserne skal hindre at en monopolsituation ikke udnyttes Prisfastsættelse

Læs mere

Klage over Energitilsynets afgørelse af 5. januar 2010 om udstykningen i Tøpkilde

Klage over Energitilsynets afgørelse af 5. januar 2010 om udstykningen i Tøpkilde [...] Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over

Læs mere

Afgørelse Klage over Lolland Kommunes afgørelse om forblivelsespligt

Afgørelse Klage over Lolland Kommunes afgørelse om forblivelsespligt Til: [XXX] Rødby Varmeværk A.m.b.a. Lolland Kommune (j.nr.[xxx]) Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand.polyt. H.C. Mortensen Direktør Per Søndergaard

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand.polyt. H.C. Mortensen Direktør Per Søndergaard (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Energitilsynet af 29. november 2006 afvisning af klage over varmeregning Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør,

Læs mere

Energitilsynets besvarelser af klagers henvendelser Brørup Fjernvarme A.m.b.a. s opkrævning af et investeringsbidrag

Energitilsynets besvarelser af klagers henvendelser Brørup Fjernvarme A.m.b.a. s opkrævning af et investeringsbidrag (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA OVER OM [XXX] Energitilsynets besvarelser

Læs mere

UDKAST 29112011. Varmeforsyningsvirksomhedens selvevaluering af overholdelse af regler i eller i medfør af kapitel 4 i lov om varmeforsyning

UDKAST 29112011. Varmeforsyningsvirksomhedens selvevaluering af overholdelse af regler i eller i medfør af kapitel 4 i lov om varmeforsyning Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12 KEB alm. del Bilag 99 Offentligt UDKAST 29112011 Bilag 1 Varmeforsyningsvirksomhedens selvevaluering af overholdelse af regler i eller i medfør af kapitel 4

Læs mere

Energitilsynets påbud af 23. juni 2008 om udarbejdelse af en redegørelse stadfæstes.

Energitilsynets påbud af 23. juni 2008 om udarbejdelse af en redegørelse stadfæstes. (Elforsyning) DONG Energy City Elnet A/S over Energitilsynet af 23. juni 2008 påbud om udarbejdelse af en redegørelse vedrørende "andre driftsmæssige indtægter" i reguleringsregnskabet for 2004. Nævnsformand,

Læs mere

Afgørelse - klage over Høje Taastrup Kommunes afgørelse af 30. august 2011 om påbud om tilslutning til fjernvarme vedrørende ejendommen

Afgørelse - klage over Høje Taastrup Kommunes afgørelse af 30. august 2011 om påbud om tilslutning til fjernvarme vedrørende ejendommen [XXX] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form

Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Energitilsynet af 9. maj 2007 forhandlingsløsning efter varmeforsyningslovens 21, stk. 4 Nævnsformand, dommer Poul K. Egan

Læs mere

Dansk Fjernvarme Prissætning, prisdifferentiering, tariffer m.v.

Dansk Fjernvarme Prissætning, prisdifferentiering, tariffer m.v. Dansk Fjernvarme Prissætning, prisdifferentiering, tariffer m.v. 1 Det vil jeg tale om Prissætning Prisdifferentiering Tariffer 2 1 Prissætning Varmeforsyningslovens kapitel 4 Varmeforsyningslovens kapitel

Læs mere

Klagen af 16. september 2003 fra [...] har været forelagt Energitilsynet og Sønderborg

Klagen af 16. september 2003 fra [...] har været forelagt Energitilsynet og Sønderborg (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form [...] over Energitilsynet af 16. september 2003 flyttegebyr Formand, professor cand. jur. Christen Boye Jacobsen Fhv. Overingeniør, cand.

Læs mere

Klagen er indgivet af advokat Søren Stenderup Jensen ved advokat Marlene Hannibal, Advokatfirmaet Plesner, på vegne af Brødrene Hartmann A/S.

Klagen er indgivet af advokat Søren Stenderup Jensen ved advokat Marlene Hannibal, Advokatfirmaet Plesner, på vegne af Brødrene Hartmann A/S. Til: Brødrene Hartmann A/S Tønder Fjernvarmeselskab a.m.b.a. Energitilsynet Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K

Læs mere

Anonymiseret Afgørelse klage over pålæg om tilslutningspligt og afslag på forlængelse af tilslutningsfrist

Anonymiseret Afgørelse klage over pålæg om tilslutningspligt og afslag på forlængelse af tilslutningsfrist Til: [XXX] Silkeborg Varme A/S Silkeborg Kommune Sendes pr. e-mail til ovennævnte Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799

Læs mere

Vedr. Deres klage over Kalundborg Kommunes afslag på dispensation fra tilslutningspligt for ejendommen [...]

Vedr. Deres klage over Kalundborg Kommunes afslag på dispensation fra tilslutningspligt for ejendommen [...] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Vedr. Deres klage over Kalundborg Kommunes afslag på dispensation fra tilslutningspligt for ejendommen [...] De har ved brev af 5. december 2002 klaget til

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet afviser klagen over Tønder Kommunes tinglysning af forblivelsespligten.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet afviser klagen over Tønder Kommunes tinglysning af forblivelsespligten. Til: XXX Tønder Kommune Energiklagenævnet Toldboden 2 8800 Viborg Nævnenes Hus ekn@naevneneshus.dk www.ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse afvisning af klage over tinglysning af forblivelsespligt

Læs mere

UDKAST Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om selvevaluering af overholdelse af kapitel 4 og 4 b i lov om varmeforsyning

UDKAST Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om selvevaluering af overholdelse af kapitel 4 og 4 b i lov om varmeforsyning UDKAST 09072012 Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om selvevaluering af overholdelse af kapitel 4 og 4 b i lov om varmeforsyning I bekendtgørelse nr. 150 af 27. februar 2012 om selvevaluering

Læs mere

tilladelse til etablering af elproduktionsanlægget Rødsand II samt internt ledningsnet.

tilladelse til etablering af elproduktionsanlægget Rødsand II samt internt ledningsnet. (Elforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Energistyrelsen af 31. oktober 2007 Tilladelse til etablering af elproduktionsanlægget Rødsand II samt internt ledningsnet Nævnsformand,

Læs mere

Afgørelse klage over pålæg af forblivelsespligt og afslag på dispensation fra forblivelsespligt

Afgørelse klage over pålæg af forblivelsespligt og afslag på dispensation fra forblivelsespligt Til: [XXX) Hyllinge-Menstrup Kraftvarmeværk A.m.b.a. Næstved Kommune [XXX] Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Afgørelse Klage over afslag på ansøgning om dispensation fra forblivelsespligt

Afgørelse Klage over afslag på ansøgning om dispensation fra forblivelsespligt [XXX] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

KLAGE FRA I/S AffaldPlus OVER Energistyrelsens afgørelse af 20. maj 2016 OM afslag på dispensation fra prisloftet for affaldsvarme for 2016

KLAGE FRA I/S AffaldPlus OVER Energistyrelsens afgørelse af 20. maj 2016 OM afslag på dispensation fra prisloftet for affaldsvarme for 2016 A F G Ø R E L S E (Varmeforsyningsloven) Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk KLAGE FRA I/S AffaldPlus OVER Energistyrelsens afgørelse af 20. maj 2016 OM afslag på dispensation

Læs mere

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor.

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor. Til: Anonymiseret Sendes pr. e-mail til [XXX] og ikke også pr. brevpost Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Energiklagenævnet traf den 28. december 2012 afgørelse i sagen (j.nr. 1021-12-94) 2. Energiklagenævnet ophævede Silkeborg Kommunes afgørelse af 15.

Energiklagenævnet traf den 28. december 2012 afgørelse i sagen (j.nr. 1021-12-94) 2. Energiklagenævnet ophævede Silkeborg Kommunes afgørelse af 15. [XXX] Anonymiseret Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse Klage over pålæg om tilslutningspligt

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af den 28. februar 2006 hjemvises til behandling ved Energitilsynet.

Energitilsynets afgørelse af den 28. februar 2006 hjemvises til behandling ved Energitilsynet. (Varmeforsyning) Måbjergværket A/S og Elsam Kraft A/S (nu DONG Energy A/S) over Energitilsynet af den 28. februar og 25. april 2006 Afslag på indregning i priserne af udgifter til fremtidig skrotning af

Læs mere

Afgørelse Klage over Randers Kommunes afgørelse af 8. april 2013 om tilslutningspligt til Langå Varmeværk a.m.b.a

Afgørelse Klage over Randers Kommunes afgørelse af 8. april 2013 om tilslutningspligt til Langå Varmeværk a.m.b.a [XXX] Fremsendes pr. e-mail: [XXX] og pr. brevpost Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 20. juni 2014 afslag på årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på adressen

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 20. juni 2014 afslag på årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på adressen (Elforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 25. august 2014.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 25. august 2014. Til: Advokat Jesper Rye Jensen, j.nr. 96-1394 Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovennævnte Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet kan ikke behandle klagen, der afvises fra realitetsbehandling ved Energiklagenævnet.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet kan ikke behandle klagen, der afvises fra realitetsbehandling ved Energiklagenævnet. Til: [XXX] Vorupør Kraftvarmeværk Thisted Kommune (j.nr. [XXX]) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Rebild Kommunes afgørelse af 16. august 2016.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Rebild Kommunes afgørelse af 16. august 2016. Til: Hans Sørensen repræsenteret ved advokat Jacob Georg Naur Støvring Kraftvarmeværk A.m.b.a. Rebild Kommune Toldboden 2 8800 Viborg Tlf. 7240 5600 www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til

Læs mere

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor.

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor. [XXX] Sendt pr. e-mail til [XXX] og ikke også pr. brevpost. Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Bech-Bruun Advokatfirma Frue Kirkeplads 4 8100 Aarhus C

Bech-Bruun Advokatfirma Frue Kirkeplads 4 8100 Aarhus C Bech-Bruun Advokatfirma Frue Kirkeplads 4 8100 Aarhus C Dato: 30. januar 2013 Sag: 12/15569 Sagsbehandler: HRJ Afd.: Varme Jeres j.nr. 056121, dispensation vedrørende varmeforsyningslovens kapitel 4 I

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Vedr. Deres klage over Kalundborg Kommunes afslag på dispensation fra tilslutningspligt for ejendommen [...]

Vedr. Deres klage over Kalundborg Kommunes afslag på dispensation fra tilslutningspligt for ejendommen [...] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Vedr. Deres klage over Kalundborg Kommunes afslag på dispensation fra tilslutningspligt for ejendommen [...] De har ved brev af 4. marts 2002 klaget til Energiklagenævnet

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 17. august 2015 afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 17. august 2015 afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg (Vedvarende energi) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

Afgørelse Klage over Silkeborg Kommunes afgørelse om pålæg af tilslutningspligt

Afgørelse Klage over Silkeborg Kommunes afgørelse om pålæg af tilslutningspligt [XXX] Anonymiseret Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse Klage over Silkeborg Kommunes

Læs mere

Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form.

Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form. [XXX] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form. Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Afgørelse Klage over Guldborgsund Kommunes pålæg af forblivelsespligt til Sakskøbing Fjernvarmeselskab a.m.b.a.

Afgørelse Klage over Guldborgsund Kommunes pålæg af forblivelsespligt til Sakskøbing Fjernvarmeselskab a.m.b.a. [XX] Afgørelsen offentliggøre i anonymiseret form. Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Varmeforsyningsvirksomhedernes selvevaluering i revisors opgave

Varmeforsyningsvirksomhedernes selvevaluering i revisors opgave Varmeforsyningsvirksomhedernes selvevaluering i 2012 - revisors opgave Indledning - baggrund for selvevalueringen Alle varmeforsyningsvirksomheder skal inden 1. december 2012 foretage en selvevaluering

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om annullation af godkendt ansøgning om nettoafregning gruppe 1

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om annullation af godkendt ansøgning om nettoafregning gruppe 1 Til: Advokat Thomas Jensen Energinet.dk Goul 2011 ApS Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg Tlf. 7240 5600 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

Afgørelse Klage over Odsherred Kommunes godkendelse og lovliggørelse af projekt til udskiftning af fjernvarmeledning

Afgørelse Klage over Odsherred Kommunes godkendelse og lovliggørelse af projekt til udskiftning af fjernvarmeledning Klager Odsherred Kommune Fremsendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Haderslev Kraftvarmeværk A/S over Haderslev Kommune af 25. oktober 2007 godkendelse af projektforslag for Haderslev Fjernvarme a.m.b.a.

Haderslev Kraftvarmeværk A/S over Haderslev Kommune af 25. oktober 2007 godkendelse af projektforslag for Haderslev Fjernvarme a.m.b.a. (Varmeforsyning) Haderslev Kraftvarmeværk A/S over Haderslev Kommune af 25. oktober 2007 godkendelse af projektforslag for Haderslev Fjernvarme a.m.b.a. Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør,

Læs mere

Klage over afslag på genoptagelse af sag om forlængelse af frist for tilslutning til Hejnsvig Varmeværk

Klage over afslag på genoptagelse af sag om forlængelse af frist for tilslutning til Hejnsvig Varmeværk XXX Afgørelsen offentliggøres I anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Klage over

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Direktør Per Søndergaard Professor, cand.jur. & Ph.D. Birgitte Egelund Olsen

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Direktør Per Søndergaard Professor, cand.jur. & Ph.D. Birgitte Egelund Olsen (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk ANMODNING FRA AF OM Lemvig Varmeværk A.m.b.a.

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Næstformand, Professor, cand.jur. & ph.d. Birgitte Egelund Olsen

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Næstformand, Professor, cand.jur. & ph.d. Birgitte Egelund Olsen A F G Ø R E L S E (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA I/S AffaldPlus

Læs mere

Frederiksborggade København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf Fax

Frederiksborggade København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf Fax Advokatfirmaet Gudberg Att.: Advokat Poul Gudberg Markedsgade 6B 8600 Silkeborg Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Afgørelse Klage over Energistyrelsens afgørelse af 22. februar 2013 om afslag på aktindsigt

Afgørelse Klage over Energistyrelsens afgørelse af 22. februar 2013 om afslag på aktindsigt [XXX] Afgørelsen er fremsendt pr. e-mail til adressen: [XXX] Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Afgørelse Klage over Randers Kommunes afgørelse af 8. april 2013 om tilslutningspligt til Langå Varmeværk a.m.b.a

Afgørelse Klage over Randers Kommunes afgørelse af 8. april 2013 om tilslutningspligt til Langå Varmeværk a.m.b.a [XXX] Anonymiseret Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse Klage over Randers Kommunes afgørelse

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 8. juli 2014 stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse af 8. juli 2014 stadfæstes. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Sønderborg Fjernvarme A.m.b.a. OVER

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 19. juni 2009 stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse af 19. juni 2009 stadfæstes. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Slagslunde Fjernvarmelaug over Energitilsynet

Læs mere

Advokat Peter Schiøtz på vegne en række forbrugere over Energitilsynet Prisberegning hos Hyllinge Menstrup Kraftvarmeværker A.m.b.a.

Advokat Peter Schiøtz på vegne en række forbrugere over Energitilsynet Prisberegning hos Hyllinge Menstrup Kraftvarmeværker A.m.b.a. (Varmeforsyning) Advokat Peter Schiøtz på vegne en række forbrugere over Energitilsynet Prisberegning hos Hyllinge Menstrup Kraftvarmeværker A.m.b.a. Nævnsformand, cand. jur. Jørgen Nørgaard Professor,

Læs mere

Vejledning til imødegåelse af fejl og mangler identificeret i forbindelse med selvevalueringen

Vejledning til imødegåelse af fejl og mangler identificeret i forbindelse med selvevalueringen 1. april 2014 Vejledning til imødegåelse af fejl og mangler identificeret i forbindelse med selvevalueringen Sekretariatet har i 2013 gennemgået virksomhedernes selvevalueringer. Gennemgangen har omfattet

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovennævnte Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Klage over Roskilde Kommunes afgørelse af 9. oktober 2008 om afslag på dispensation fra tilslutningspligt til Svogerslev Fjernvarme a.m.b.a.

Klage over Roskilde Kommunes afgørelse af 9. oktober 2008 om afslag på dispensation fra tilslutningspligt til Svogerslev Fjernvarme a.m.b.a. Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Klage over Roskilde Kommunes afgørelse af 9. oktober 2008 om

Læs mere

Klage over Sakskøbing Kommunes afgørelse om tilslutningspligt for ejendommen

Klage over Sakskøbing Kommunes afgørelse om tilslutningspligt for ejendommen Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over Sakskøbing Kommunes afgørelse om tilslutningspligt for ejendommen [...] De har ved brev af 22. oktober 2002 klaget til Energiklagenævnet over Sakskøbing

Læs mere

Afgørelse Klage over daværende Dragsholm Kommunes (nu Odsherred Kommune) afgørelse af 12. august 2003 om tilslutnings- og forblivelsespligt

Afgørelse Klage over daværende Dragsholm Kommunes (nu Odsherred Kommune) afgørelse af 12. august 2003 om tilslutnings- og forblivelsespligt Til: [XXX] Odsherred Varme A/S Odsherred Kommune (tidligere Dragsholm Kommune) Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København

Læs mere

Stadfæstelse af Energitilsynets afgørelse

Stadfæstelse af Energitilsynets afgørelse (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Hirtshals Fjernvarme over Energitilsynet af 7. juni 2004 Udtrædelsesgodtgørelse fra Hirtshals Fjernvarme Nævnsformand, professor, cand.jur.

Læs mere

Afgørelse Klage over (Energinet.dk s) afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over (Energinet.dk s) afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: Halstedhus Efterskole Advokatfirmaet Ret & Råd Maribo Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf.

Læs mere