Forskrift for håndtering/bortskaffelse af radioaktivt affald.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forskrift for håndtering/bortskaffelse af radioaktivt affald."

Transkript

1 Forskrift for håndtering/bortskaffelse af radioaktivt affald. De overordnede retningslinjer/regler for bortskaffelse af radioaktivt affald kan findes i Sundhedsstyrelsens bekendtgørelse 954 bilag 8. Denne instruks er ment som retningslinjer der dækker de mest almindelige tilfælde for cyklotron- og radiokemi enheden. 18 F-FDG og 11 C produktionen: Sortering af alt affald i forbindelse med disse produktioner skal ske allerede i laboratoriet. Således skal hospitalets specielle (20 l) plastbeholdere med gult låg til farligt hospitalsaffald benyttes til kanyler, glas, brugte FDG-kits og andet potentielt radioaktivt affald. QMA filtre fra FDG produktionen samles i hospitalets 1l beholdere med gult låg. Opsamlet target-waste vand fra FDG produktion samles i 250 ml glas. Servietter, handsker og andet affald, som forventes at være inaktivt, smides i papirkurve foret med plasticpose. Papirkurvenes affald kontrolmåles og bortskaffes som normal renovation af vort særlige specialtrænede rengørings-personale, hvis indholdet kan klassificeres som inaktivt (d.v.s. under 10 kbq pr. kg affald). Hvis affaldet ikke kan karakteriseres som inaktivt overtager vi håndteringen af affaldet. Se forskrift: Rengørprod_ odt Det opsamlede target-waste vand gemmes til senere genbrug. Derfor flyttes de fyldte glas til vore opbevaringsskabe i UK568. Se forskrift: Forskrift for haandtering af radioaktive kilder.doc for korrekt mærkning af disse og registrering i log-bog. Grundet halveringstider på h.h.v. 109,7 min. og 20,4 min. bør aktiviteten i 1 l og 20 l spandene være henfaldet dagen efter produktion og bør derefter kunne sendes til forbrænding som farligt hospitalsaffald. Af sikkerhedshensyn skal alt affald altid kontrolmåles før bortskaffelse. Da 18 F og 11 C hører under radionuklidgruppe 4 gælder der følgende grænser: Fast affald: Den totale aktivitetsmængde skal være under 500 MBq pr. affaldsopbevaringsenhed og dosishastigheden må ikke på noget sted på overfladen overstige 5 µsv/h. Flydende affald: Kan hældes i vore normale laboratorieafløb, hvis det først fortyndes til en koncentration på under 100 kbq/l. Ventes minimum 24 timer er denne grænse overholdt for vort flydende 18 F og 11 C mærkede affald. Det skal samtidig sikres, at vi totalt udleder under 500 MBq pr. måned for hele afdelingen for alle vore radionuklidgruppe 4 isotoper. Udledninger af flydende affald skal logges i filen: H:\Cyklotron\radioaktivt affald\flydende affald.xls og der holdes øje med at grænsen på 500 MBq pr. md. overholdes.

2 111 In og 89 Zr: Sortering af alt affald i forbindelse med disse produktioner skal ske allerede i laboratoriet. Begge isotoper hører under radionukidgruppe 3 og har T ½ på 2,81 hhv. 3,27 dage. Den noget længere halveringstid kræver, at affaldet bliver sorteret fra vores affald med kort halveringstid og pakket så kompakt som muligt, da det skal opbevares til yderligere henfald i blyskabene i UK568. Hvordan affald fra disse produktioner skal kontrolmåles, mærkes og opbevares i UK568 ses her: Forskrift for haandtering af radioaktive kilder.doc. Ansvaret for at kontrolmåle affaldet efter henfald og komme af med det ligger hos den der har produceret affaldet. Typisk vil vi vente 1-1½ måned, hvorefter det kan smides ud efter korrekt kontrolmåling. Kravet for fast affald: Dette sikres i praksis ved: Den totale aktivitetsmængde skal være under 50 MBq pr. affaldsopbevaringsenhed og dosishastigheden må ikke på noget sted på overfladen overstige 5 µsv/h. 1) at måle dosishastigheden på overfladen og sikre at den er < 5 µsv/h 2) at måle spanden på hånd og fodmonitoren og sikre at den er < 5 Bq/cm 2 Når begge disse krav er overholdt skal radioaktivitetsmærker fjernes/overstreges og spandes skal til affaldsrum og mærkes med dato og afsnit som normalt affald. 81 Rb / 81m Kr generatorproduktionen: Der findes 5 typer affald fra 81 Rb / 81m Kr generatorproduktionen: 1. Returnerede søjler fra vore kunder 2. Hætteglas med overskydende target-vand-aktivitet fra produktionen 3. Wastedunk fra Kr-loaderen 4. Handsker 5. Servietter, kanyler, filtre m.m. (fast affald fra generator produktionen). Affaldet kan indeholde en eller flere af følgende isotoper: Isotop Halveringstid T ½ Energi [kev] Radionuklid gruppe 84 Rb 32,9 d Rb 86,2 d 520, 530, m Rb 6,47 h 776, 554, Rb 4,58 h Som følge af de korte halveringstider for 82m Rb og 81 Rb i forhold til 83 Rb og 84 Rb, og sidstnævnte isotopers klassificering i den strengere radionuklidgruppe 3, har vi valgt en noget mere konservativ affaldshåndtering og behandler alt affald fra generatorproduktionen som potentielt affald fra radionuklidgruppe 3. Lovgivningens regler/grænser for bortskaffelse af affald fra radionuklidgruppe 3 er som følger:

3 Fast affald: Den totale aktivitetsmængde skal være under 50 MBq pr. affaldsopbevaringsenhed og dosishastigheden må ikke på noget sted på overfladen overstige 5 µsv/h. Flydende affald: Kan hældes i vore normale laboratorieafløb, hvis det først fortyndes til en koncentration på under 100 kbq/l. Det skal sikres, at vi totalt udleder under 50 MBq pr. måned for hele afdelingen for alle vore radionuklidgruppe 3 isotoper. Udledninger af flydende affald skal logges i filen: H:\Cyklotron\radioaktivt affald\flydende affald.xls og det holdes øje med at grænsen på 50 MBq pr. md. overholdes. Hvordan dette håndteres i praksis ses af nedenstående.. Håndtering af de 5 slags affald: Returnerede søjler (fast affald): 2 gange om ugen tømmes de returnerede transportbeholdere (se forskrift: Kr_Udpakkontrol_ doc ) og de gamle søjler samles i en dertil indrettet blybeholder foret med en lille plastikpose. Posen mærkes med dato, initialer, isotop og radioaktivitetsmærke før søjlerne overføres til denne. Efter udpakning af retur-kolli overføres posen til en 1 l plastik bøtte med tilhørende gult låg i waste- skabet i K463A for midlertidig opbevaring. Når disse beholdere er fyldte flyttes disse til UK568, hvor de opbevares i blyskabet mærket kryptonaffald. Husk ekstra afskærmning under transport. Affaldet registreres i logbog (se forskrift: Forskrift for haandtering af radioaktive kilder.doc ) Senere når aktivitetsniveauet vurderes at være forsvarligt flyttes søjlerne til opbevaringsrummet i K103 for langtidsopbevaring (i flere år). Kilden slettes i logbog i UK568 og registreres i logbog for K103. Hætteglas med overskydende aktivitet fra produktionen ( flydende affald): 50 ml hætteglas med overskud af target skylle-vand fra 81 Rb-produktionen samles i kryptontarget-rummet UK556 i hospitalets specielle 20 l plastbeholdere med gult låg til farligt hospitalsaffald. Plastbeholderen mærkes med dato, isotop(er) og radioaktivitetsmærke før den tages i brug. Når beholderen er fuld forsegles den med det gule låg og en ny beholder tages i brug. Når beholder 2 også er ved at være fuld flyttes beholder 1 til opbevaringsrummet i K103 for langtidsopbevaring (i flere år) og registreres i logbog for K103. Wastedunk 5 l fra loaderen (flydende affald): Når dunken er fuld skiftes til ny dunk. Dunken mærkes med dato, isotop(er) og radioaktivitetsmærke før den tages i brug. Når den nye dunk også er ved at være fuld flyttes den gamle dunk til opbevaringsrummet i UK568 i blyskabet mærket kryptonaffald. Husk at bruge passende afskærmning under transporten. Kilden registreres i logbogen for UK568. Når dunken på overfladen måler mindre end 2,5 µsv/h har målinger på vores GEspektrometer vist at koncentrationen er mindre end 100 kbq/l og indholdet kan således hældes i vort laboratorieafløb i UK568. Der er således mindre end 0,5 MBq aktivitet pr. dunk og vi kan derfor bortskaffe maksimum 10 dunke pr. md. på denne måde 1. Udledninger 1 Normalt har vi ikke mere end 3-4 dunke pr. år.

4 af flydende affald skal logges i filen: H:\Cyklotron\radioaktivt affald\flydende affald.xls og det skal sikres at grænsen på 50 MBq pr. md. for radionuklidgruppe 3 overholdes. Dunken slettes i logbogen for UK568. Handsker (inaktivt affald): Brugte handsker skal håndteres som fast aktivt farligt hospitalsaffald fra K463A. Dosishastigheden på overfladen af beholderne skal således være under 5 µsv/h og det skal sikres, at den totale aktivitetsmængde er under 50 MBq pr. affaldsopbevaringsenhed. Servietter, kanyler, filtre mm: Disse bliver sorteret under produktionen og opbevares i hospitalets 1 l plastbeholdere med gult låg til farligt hospitalsaffald. Plastbeholderen mærkes med dato, isotop(er) og radioaktivitetsmærke før den tages i brug. Når disse er fyldte flyttes disse til opbevaring i opbevaringsrummet i UK568 i blyskabet mærket kryptonaffald. Husk at bruge passende afskærmning under transporten. Kilden registreres i logbogen for UK568. Når dosishastigheden på overfladen af disse beholdere er under 5 µsv/h kan disse sendes til forbrænding som farligt hospitalsaffald og de slettes efterfølgende i logbogen for UK568. Ønskes affaldet afhændet inden det opfylder ovennævnte krav kontaktes Risø (se Rad waste bog i kontrolrum UK553 ). Targetfolier og andre bestrålede ting fra cyklotronerne: Dette drejer sig typisk om metaller fra både radionuklidgruppe 3 og 4, hvoraf flere har meget lang halveringstid (op til flere år). Dosishastigheden fra target folierne er typisk msv/h i en afstand på 10 cm, hvorfor håndteringen skal være grundigt gennemtænkt inden arbejdet påbegyndes. Kilderne skal behandles yderst forsigtigt, og opbevares og registreres efter forskriften: Forskrift for håndtering af radioaktive kilder der skal opbevares i blyskabene (UK568). Da der er tale om en blanding af radionuklidgruppe 3 og 4 benyttes grænserne for affaldshåndtering og bortskaffelse for nuklidgruppe 3. I praksis er det vanskeligt at vente indtil aktivitetsniveauet er faldet til under 50 MBq pr. enhed og under 5 µsv/h på overfladen, hvorfor løsningen er at vi langtidsopbevarer kilderne et antal år, hvorefter vi får flyttet kilderne til Risø (se Rad waste bog i kontrolrum UK553 ).

5 Skematisk affaldssortering og bortskaffelse à la bekendtgørelse 954. Godkendt af: HJ/JJ Version: 3 Sidste ændring: Forskrift nr: 43

Leverandørbrugsanvisning. for. Risø Demonstrationskilder

Leverandørbrugsanvisning. for. Risø Demonstrationskilder Leverandørbrugsanvisning for Risø Demonstrationskilder Forskningscenter Risø Hevesy Laboratoriet Frederiksborgvej 399 DK-4000 Roskilde 1. Introduktion Denne brugsanvisning gælder for alfa-, beta- og gammademonstrationskilder,

Læs mere

Bortskaffelse af radioaktivt affald August Krogh Bygningen (AKB)

Bortskaffelse af radioaktivt affald August Krogh Bygningen (AKB) August Krogh Bygningen (AKB) fælles regler for Institut for IdrætFI/AHF og Biologisk Institut i Side 1 af 12 Disse regler er senest revideret i januar 2007, og justeret efterfølgende i juni 2008. Reglerne

Læs mere

Brush-up Strålehygiejne Radiokemi og cyklotron 23/11/2015

Brush-up Strålehygiejne Radiokemi og cyklotron 23/11/2015 Brush-up Strålehygiejne Radiokemi og cyklotron 23/11/2015 Dagens program 12 15-12 45 Frokost 12 45-13 30 Introduktion. Lynkursus. Diverse observationer, anbefalinger 13 30-14 10 Gruppearbejder 14 10-15

Læs mere

Medicinsk fysik. Side 1 af 11 sider

Medicinsk fysik. Side 1 af 11 sider Side 1 af 11 sider Vejledende eksempler på opgaver til den skriftlige prøve i fysik (stx) Fysik i det 21. århundrede Skoleåret 2018-19 Medicinsk fysik Opgaverne Opgave 1 Cyklotron til produktion af tallium

Læs mere

VEJLEDNING OM TRANSPORT AF RØGDETEKTORER INDEHOLDENDE RADIOAKTIVE STOFFER

VEJLEDNING OM TRANSPORT AF RØGDETEKTORER INDEHOLDENDE RADIOAKTIVE STOFFER VEJLEDNING OM TRANSPORT AF RØGDETEKTORER INDEHOLDENDE RADIOAKTIVE STOFFER 2005 Indhold 1 Indledning 1 2 Vejtransport 2 2.1 Erhvervsmæssig vejtransport af røgdetektorer af kategori 1 og 2 2 2.2 Privat vejtransport

Læs mere

Til hvert projekt udpeger vi altid en kontaktperson, som er ansvarlig for aktiviteterne. Vi noterer navnet på den projektansvarlige i logbogen.

Til hvert projekt udpeger vi altid en kontaktperson, som er ansvarlig for aktiviteterne. Vi noterer navnet på den projektansvarlige i logbogen. Standard Operation Procedure sikker håndtering af jordprøver fra ikke-europæiske lande vedrørende analyser i laboratorierne hos Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet. 1. Baggrund beskrives fra gang

Læs mere

Vejledning til sortering af klinisk risikoaffald

Vejledning til sortering af klinisk risikoaffald Vejledning til sortering af klinisk risikoaffald Denne vejledning giver retningslinier for sortering af det affald, der typisk opstår i forbindelse med undersøgelse, behandling og pleje af patienter. Alt

Læs mere

Sikkerhedsrådgivermanual

Sikkerhedsrådgivermanual 1. Dokumentation Ved transport af radioaktive stoffer, skal dokumentationen suppleres med følgende: Klassenummeret 7. Betegnelsen eller symbolet for det eller de pågældende radionuklider. En beskrivelse

Læs mere

Ioniserende stråling fra radioaktive kilder regler for gymnasiet, HF, HTX og HHX

Ioniserende stråling fra radioaktive kilder regler for gymnasiet, HF, HTX og HHX Januar 2008 Ioniserende stråling fra radioaktive kilder regler for gymnasiet, HF, HTX og HHX Ioniserende stråling fra radioaktive kilder forbindes i befolkningen oftest med atomkraft og Tjernobylulykken

Læs mere

Affaldsanalyse Småt brændbart Randers

Affaldsanalyse Småt brændbart Randers Affaldsanalyse Småt brændbart Randers Del 1 Rapport udarbejdet for Randers Kommune Econet AS, Claus Petersen 6. maj 2011 Projekt nr.: A418 Indhold 1 INDLEDNING 1 1.1 FORMÅL 1 1.2 LOKALISERING 1 1.3 SORTERINGSKRITERIER

Læs mere

Affaldsanalyse Småt brændbart Randers

Affaldsanalyse Småt brændbart Randers Affaldsanalyse Småt brændbart Randers Rapport udarbejdet for Randers Kommune Econet AS, Claus Petersen 27. juni 2012 Projekt nr. A418 Indhold 1 INDLEDNING 4 1.1 FORMÅL 4 1.2 LOKALISERING 4 1.3 SORTERINGSKRITERIER

Læs mere

Vi har brug for DIN hjælp til at sortere affald

Vi har brug for DIN hjælp til at sortere affald Oktober 2015 5. info Vi har brug for DIN hjælp til at sortere affald Hvordan sorterer din nabo? Kære beboer i Lærkeparken Vores pilotprojekt Affald er ressourcer, der skal genanvendes er stadig godt i

Læs mere

Din nye affaldsordning. Etageejendomme og rækkehuse med fælles beholdere

Din nye affaldsordning. Etageejendomme og rækkehuse med fælles beholdere Din nye affaldsordning Etageejendomme og rækkehuse med fælles beholdere Sammen om genbrug I Rudersdal Kommune ønsker vi at tage ansvar og være med til at bevare de værdifulde ressourcer i affaldet. Derfor

Læs mere

Statens Institut for Strålehygiejne Knapholm 7 2730 Herlev

Statens Institut for Strålehygiejne Knapholm 7 2730 Herlev Vejledning om strålebeskyttelse ved arbejde med åbne radioaktive kilder Statens Institut for Strålehygiejne Knapholm 7 2730 Herlev 2001 Strålebeskyttelse ved arbejde med åbne radioaktive kilder, 2001 1

Læs mere

VEJLEDNING OM STRÅLEBESKYTTELSE VED ARBEJDE MED ÅBNE RADIOAKTIVE KILDER

VEJLEDNING OM STRÅLEBESKYTTELSE VED ARBEJDE MED ÅBNE RADIOAKTIVE KILDER VEJLEDNING OM STRÅLEBESKYTTELSE VED ARBEJDE MED ÅBNE RADIOAKTIVE KILDER 2005 Vejledning om strålebeskyttelse ved arbejde med åbne radioaktive kilder Redaktion Statens Institut for Strålehygiejne Sundhedsstyrelsen

Læs mere

Affaldssortering i landbruget

Affaldssortering i landbruget Affaldssortering i landbruget Affaldssortering i landbruget Normalt opfatter vi affald som alt det, vi smider væk. Men meget affald er også en brugbar ressource, der ikke bør gå tabt. I fremtiden bliver

Læs mere

Produktdatablad November 2007

Produktdatablad November 2007 General Process Notes Produktdatablad November 2007 INTERNATIONALT MASTERDOKUMENT KUN TIL PROFESSIONEL BRUG M0700V Vandfortyndbart flokkulationsmiddel P872-1000 Produkt Beskrivelse P872-1000 Vandfortyndbart

Læs mere

REGLER FOR BRUG AF IONISERENDE STRÅLING I UNDERVISNINGEN - I FOLKESKOLEN OG PÅ GYMNASIALE

REGLER FOR BRUG AF IONISERENDE STRÅLING I UNDERVISNINGEN - I FOLKESKOLEN OG PÅ GYMNASIALE SEPTEMBER 2015 REGLER FOR BRUG AF IONISERENDE STRÅLING I UNDERVISNINGEN - I FOLKESKOLEN OG PÅ GYMNASIALE UDDANNELSER REGLER FOR BRUG AF IONISERENDE STRÅLING I UNDERVISNINGEN - I FOLKESKOLEN OG PÅ GYMNASIALE

Læs mere

GMO arbejde for AU Roskilde

GMO arbejde for AU Roskilde 1 Indhold Sikkerhedsregler for arbejde med GMO... 2 Reglerne gælder for mikroorganismer og planter samt øvrigt mikrobiologisk laboratoriearbejde i laboratorieområderne (B2.28-B2.49) samt klimarum (B0.02,

Læs mere

Byd velkommen til Madam Skrald

Byd velkommen til Madam Skrald Byd velkommen til Madam Skrald din nye genbrugsbeholder Herlev Kommune indfører en ny måde at sortere affald på. Du er en af de 100 husstande, der har meldt sig som ambassadører for ordningen i forsøgsperioden.

Læs mere

Grundlæggende om radioaktivitet, dosis og lovgivning. Thomas Levin Klausen Rigshospitalet 27 oktober 2005 og Oprindeligt: Søren Holm

Grundlæggende om radioaktivitet, dosis og lovgivning. Thomas Levin Klausen Rigshospitalet 27 oktober 2005 og Oprindeligt: Søren Holm Grundlæggende om radioaktivitet, dosis og lovgivning. Thomas Levin Klausen Rigshospitalet 27 oktober 2005 og Oprindeligt: Søren Holm To slags stråling: Partikler Fotoner (hvor kommer fotonerne fra?) Hvor

Læs mere

Monteringsvejledning. Montering med 2 personer! Læs altid monteringsvejledningen! Kære kunde! Anvendelsesformål. Teamet fra Tchibo.

Monteringsvejledning. Montering med 2 personer! Læs altid monteringsvejledningen! Kære kunde! Anvendelsesformål. Teamet fra Tchibo. Monteringsvejledning Montering med 2 personer! Læs altid monteringsvejledningen! max 50 kg max 10 kg max 18 kg Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 90753AS4X4VII 2017-05 Kære kunde! Gem denne vejledning til senere

Læs mere

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Kaj Mikkelsen

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Kaj Mikkelsen Indhold Indhold... 1 Måling af stråling med Datastudio... 2 Måling af baggrundsstrålingens variation... 3 Måling af halveringstid... 4 Nuklidkort. (teoriopgave)... 5 Fyldning af beholdere... 6 Sådan fungerer

Læs mere

Genanvendelse og genbrug af bygge- og anlægsaffald

Genanvendelse og genbrug af bygge- og anlægsaffald Genanvendelse og genbrug af bygge- og anlægsaffald Affald hvad, hvem og hvorfor Bygge- og anlægsaffald er det affald der opstår efter nybygning, renovering eller nedrivning. Bygherren er ansvarlig for

Læs mere

Radiojodbehandling Dato: 2004-03-25

Radiojodbehandling Dato: 2004-03-25 Procedurevejledning Side 1 af 4 Radiojodbehandling Dato: 2004-03-25 Formål Behandling af patienter med thyreotoksikose og struma 131 J-natrium optages overvejende i glandula thyreoidea. Isotopen henfalder

Læs mere

Fremstilling af 18 F med RDS Eclipse cyklotron: 1. 3:30 Forberedelse til bestråling af 18 F- target på beamline 1 og/eller 2:

Fremstilling af 18 F med RDS Eclipse cyklotron: 1. 3:30 Forberedelse til bestråling af 18 F- target på beamline 1 og/eller 2: Fremstilling af 18 F med RDS Eclipse cyklotron: 1. 3:30 Forberedelse til bestråling af 18 F- target på beamline 1 og/eller 2: Start i UK559 og tag målefilm, finger- og elektronisk dosismeter i brug. Noter

Læs mere

5401-13 Lundevænget Her kan du kommer af med dit affald. Guide til affaldssortering

5401-13 Lundevænget Her kan du kommer af med dit affald. Guide til affaldssortering 5401-13 Lundevænget Her kan du kommer af med dit affald Guide til affaldssortering Som du sikkert har lagt mærke til er der blevet bygget en ny containergård ved Ryparken 144 samt en ny affaldsø ved Lyngbyvej.

Læs mere

Uge 39 med Helsingør Kommune og Forsyning Helsingør.

Uge 39 med Helsingør Kommune og Forsyning Helsingør. Uge 39 med Helsingør Kommune og Forsyning Helsingør. Kan alt affald genbruges? Hvor kommer affaldet hen? Hvordan får vi mere ud af vores affald? Foto: Emil Thomsen Affald er en ressource. Baggrund for

Læs mere

OBS! Læs altid monteringsvejledningen! Gem vejledningen til senere brug!

OBS! Læs altid monteringsvejledningen! Gem vejledningen til senere brug! Monteringsvejledning max 150 kg OBS! Læs altid monteringsvejledningen! Gem vejledningen til senere brug! Kære kunde! Din plantekasse udstyres indvendigt med en perforeret folie, så vand ikke bliver stående

Læs mere

Affaldssortering - for din og miljøets skyld!

Affaldssortering - for din og miljøets skyld! Affaldssortering - for din og miljøets skyld! Inspiration til indendørs affaldssortering FLEXOBOX TM -Ressource Den enkle fleksible løsning til den, der ønsker at indrette sin affaldssortering individuelt

Læs mere

AUDITTEKNIKKER I MILJØTILSYNET

AUDITTEKNIKKER I MILJØTILSYNET Notat Envina AUDITTEKNIKKER I MILJØTILSYNET 7. maj 2014 Projekt nr. 217134 Dokument nr. 1211121254 Version 1 Udarbejdet af Kontrolleret af Godkendt af Indhold 1.1 CASE SCENARIE VIRKSOMHEDER - RENSERIET

Læs mere

OBS! Læs altid monteringsvejledningen! Gem vejledningen til senere brug!

OBS! Læs altid monteringsvejledningen! Gem vejledningen til senere brug! Monteringsvejledning max 230 kg OBS! Læs altid monteringsvejledningen! Gem vejledningen til senere brug! Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 93226ASX2VIII 2017-11 Kære kunde! Dit nye højbed har en aftagelig drivbænk,

Læs mere

Monteringsvejledning. Læs altid monteringsvejledningen! Kære kunde! Anvendelsesformål. Rengøring og pleje. Teamet fra Tchibo.

Monteringsvejledning. Læs altid monteringsvejledningen! Kære kunde! Anvendelsesformål. Rengøring og pleje. Teamet fra Tchibo. Monteringsvejledning max 45 kg max 8 kg Læs altid monteringsvejledningen! Kære kunde! Gem vejledningen til senere brug. Ved videregivelse af produktet til tredjemand skal monteringsvejledningen også følge

Læs mere

GENBRUG DIN HVERDAG SÅDAN SORTERER DU ENFAMILIEHUSE

GENBRUG DIN HVERDAG SÅDAN SORTERER DU ENFAMILIEHUSE GENBRUG DIN HVERDAG SÅDAN SORTERER DU ENFAMILIEHUSE FREMTIDEN SORTERER UNDER OS ALLE SAMMEN 600 kg. affald. Så meget producerer vi cirka hver især hvert år. Meget af det vi smider ud, er værdifuldt og

Læs mere

Monteringsvejledning. Montering med 2 personer! Læs altid monteringsvejledningen! Kære kunde! Teamet fra Tchibo. Sikkerhed.

Monteringsvejledning. Montering med 2 personer! Læs altid monteringsvejledningen! Kære kunde! Teamet fra Tchibo. Sikkerhed. Monteringsvejledning max 40 kg max 40 kg max kg Montering med 2 personer! Læs altid monteringsvejledningen! Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 9683AS6X1VIII 2018-03 Kære kunde! Gem vejledningen til senere brug.

Læs mere

PLASTIKHELTESKOLEN UNDERSØGELSER OG EKSPERIMENTER

PLASTIKHELTESKOLEN UNDERSØGELSER OG EKSPERIMENTER PLASTIKHELTESKOLEN UNDERSØGELSER OG EKSPERIMENTER Strandrensning Formål Formålet med denne øvelse er, at undersøge plastikforureningen i jeres eget lokalområde. Hypotese Hvad tror I, at I finder? Hvor

Læs mere

NYT FRA PILOTFORSØGET

NYT FRA PILOTFORSØGET NYT FRA PILOTFORSØGET DECEMBER 2012 GODT I GANG! Kære pilotdeltager Du har nu været i gang med at sortere affald til genbrug i godt fire måneder, og vi håber, at det er blevet en del af din dagligdag.

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Produktet skal ikke klassificeres som farligt efter Miljøministeriets regler for klassificering og mærkning.

Sikkerhedsdatablad. Produktet skal ikke klassificeres som farligt efter Miljøministeriets regler for klassificering og mærkning. Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: Ikke anmeldelsespligtig Udarbejdelsesdato: 22-03-2006 Revision: 14-11-2007 / HBN Erstatter den:

Læs mere

Kære kunde! Teamet fra Tchibo. Sikkerhed

Kære kunde! Teamet fra Tchibo. Sikkerhed Monteringsvejledning Kære kunde! Gem denne vejledning til senere brug. Ved videregivelse af produktet til tredjemand skal monteringsvejledningen også følge med. Du ønskes rigtig god fornøjelse med produktet!

Læs mere

Analyse om organisk affald Spentrup Fårup - Mariager Randers Kommune 2017

Analyse om organisk affald Spentrup Fårup - Mariager Randers Kommune 2017 Analyse om organisk affald Spentrup Fårup - Mariager Randers Kommune 2017 Indhold 1 Formål, metode og fordeling Side 3 2 Opsummering af nøgleresultater Side 5 3 Affald generelt Side 7 4 Organisk affald

Læs mere

Hvad er klinisk risikoaffald?

Hvad er klinisk risikoaffald? Generelt om folderen Kommunerne i Nordforbrændings opland har et samarbejde om indsamling og bortskaffelse af klinisk risikoaffald. Denne folder beskriver hvordan den kommunale indsamlingsordning for klinisk

Læs mere

REGULATIV FOR OPBEVARING, TRANSPORT OG BORTSKAFFELSE AF SPECIELT SYGEHUSAFFALD I DRAGØR KOMMUNE

REGULATIV FOR OPBEVARING, TRANSPORT OG BORTSKAFFELSE AF SPECIELT SYGEHUSAFFALD I DRAGØR KOMMUNE REGULATIV FOR OPBEVARING, TRANSPORT OG BORTSKAFFELSE AF SPECIELT SYGEHUSAFFALD I DRAGØR KOMMUNE Nærværende regulativ er udfærdiget i henhold til Miljøministeriets Bekendtgørelse nr. 131 af 21. marts 1993,

Læs mere

Berøringsfri måling med radiometrisk måling niveau- og densitetsmåling INSA 1 / 14

Berøringsfri måling med radiometrisk måling niveau- og densitetsmåling INSA 1 / 14 Berøringsfri måling med radiometrisk måling niveau- og densitetsmåling INSA 1 / 14 Måleprincip 1 4 Niveau switch (1) Kontinuert niveau (2) Densitet og koncentration (3) Interface (4) 2 3 INSA 2 / 14 Fordele

Læs mere

Kære kunde! Teamet fra Tchibo. Sikkerhed

Kære kunde! Teamet fra Tchibo. Sikkerhed Monteringsvejledning Kære kunde! Gem denne vejledning til senere brug. Ved videregivelse af produktet til tredjemand skal monteringsvejledningen også følge med. Du ønskes rigtig god fornøjelse med produktet!

Læs mere

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Kaj Mikkelsen

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Kaj Mikkelsen Indhold Indhold... 1 Måling af stråling med Capstone... 2 Måling af baggrundsstrålingens variation... 3 Måling af halveringstid... 4 Nuklidkort. (teoriopgave)... 5 Sådan fungerer et atomkraftværk.... 6

Læs mere

Afhentning og afregning. Generelt om folderen. Hvad er klinisk risikoaffald? Mulighed for fritagelse. Yderligere oplysninger

Afhentning og afregning. Generelt om folderen. Hvad er klinisk risikoaffald? Mulighed for fritagelse. Yderligere oplysninger Generelt om folderen Kommunerne i Nordforbrændings opland har indgået et samarbejde om indsamling og bortskaffelse af klinisk risikoaffald. Denne folder beskriver hvordan den kommunale indsamlingsordning

Læs mere

Instruks vedrørende sikkerhed ved arbejde i PET- og Cyklotronenheden afsnit 3982, Rigshospitalet.

Instruks vedrørende sikkerhed ved arbejde i PET- og Cyklotronenheden afsnit 3982, Rigshospitalet. Instruks vedrørende sikkerhed ved arbejde i PET- og Cyklotronenheden afsnit 3982, Rigshospitalet. 1. Generelt om denne instruks. Denne instruks vedrører arbejdet i følgende rum (for en yderligere beskrivelse

Læs mere

Kære kunde! Teamet fra Tchibo. Sikkerhed

Kære kunde! Teamet fra Tchibo. Sikkerhed Monteringsvejledning Kære kunde! Gem denne vejledning til senere brug. Ved videregivelse af produktet til tredjemand skal monteringsvejledningen også følge med. Du ønskes rigtig god fornøjelse med produktet!

Læs mere

Brugsvejledning MOBIL STØVSUGER. Monty GOBI ME1300 og ME2800

Brugsvejledning MOBIL STØVSUGER. Monty GOBI ME1300 og ME2800 MOBIL STØVSUGER Monty GOBI ME1300 og ME2800 Indhold Sikkerhed... 3 Oversigt over den mobile støvsuger... 4 Produkt Beskrivelse... 5 Teknisk Data... 6 Tilsigtet brug... 7 ADVARSEL... 8 Vedligeholdelse og

Læs mere

Kommunikationsmateriale under forsøg

Kommunikationsmateriale under forsøg Affaldsforsøget Bedre sortering i større samlede bebyggelser Kommunikationsmateriale under forsøg Bilag 4 til delrapport 5 om Kommunikation TIL GAVN FOR KLIMA OG MILJØ FORSØG 2015 AFFALD OG GENBRUG Fuld

Læs mere

ANALYSERAPPORT. PCB i luft, PCB i fuge, bly i maling

ANALYSERAPPORT. PCB i luft, PCB i fuge, bly i maling Skelstedet 5, Trørød DK- 2950 Vedbæk (+45) 45662095 www.dma.nu ANALYSERAPPORT Rekvirent: A4 Arkitekter og Ingeniører A/S Gladsaxevej 104 2860 Søborg Att: Peter Tordgaard Sagsnavn/ ref: Bellmansgade 7-37

Læs mere

VEJLEDNING OM LÆKAGESPORING MED Br-82

VEJLEDNING OM LÆKAGESPORING MED Br-82 VEJLEDNING OM LÆKAGESPORING MED Br-82 2007 Vejledning om lækagesporing med Br-82 Redaktion Statens Institut for Strålehygiejne Sundhedsstyrelsen Knapholm 7 2730 Herlev Emneord: lækagesporing, strålebeskyttelse,

Læs mere

Vejledning om bly i byggematerialer

Vejledning om bly i byggematerialer Vejledning om bly i byggematerialer Gladsaxe Kommune By- og Miljøforvaltningen Rådhus Allé 7 2860 Søborg Tlf. 39 57 50 00 Juni 2013 Forord Denne vejledning henvender sig til borgere, bygherrer, rådgivere,

Læs mere

OBS! Læs altid monteringsvejledningen! Gem vejledningen til senere brug!

OBS! Læs altid monteringsvejledningen! Gem vejledningen til senere brug! Monteringsvejledning max 10 kg max 20 kg OBS! Læs altid monteringsvejledningen! Gem vejledningen til senere brug! Kære kunde! Gem vejledningen til senere brug. Ved videregivelse af produktet til tredjemand

Læs mere

Kære kunde! Teamet fra Tchibo. Sikkerhed

Kære kunde! Teamet fra Tchibo. Sikkerhed Monteringsvejledning Kære kunde! Gem denne vejledning til senere brug. Ved videregivelse af produktet til tredjemand skal monteringsvejledningen også følge med. Du ønskes rigtig god fornøjelse med produktet!

Læs mere

Monteringsvejledning. Læs altid monteringsvejledningen! Kære kunde! Teamet fra Tchibo. Anvendelsesformål. Sikkerhed. Rengøring og pleje

Monteringsvejledning. Læs altid monteringsvejledningen! Kære kunde! Teamet fra Tchibo. Anvendelsesformål. Sikkerhed. Rengøring og pleje Monteringsvejledning max 5 kg max 3 kg max 3 kg Montering med 2 personer! Læs altid monteringsvejledningen! Kære kunde! Gem vejledningen til senere brug. Ved videregivelse af produktet til tredjemand skal

Læs mere

AKTIVITETER. 3.-4. klasse

AKTIVITETER. 3.-4. klasse 1 Hvor mange reklamer og aviser modtager en familie? I denne aktivitet skal du undersøge, hvor mange reklamer og aviser din familie modtager i løbet af en uge. Du skal finde ud af, hvor mange kilo papir,

Læs mere

Monteringsvejledning. Montering med 2 personer! Læs altid monteringsvejledningen!

Monteringsvejledning. Montering med 2 personer! Læs altid monteringsvejledningen! Monteringsvejledning Montering med 2 personer! Læs altid monteringsvejledningen! Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 90632AS4X3VII 2017-03 max 16 kg max 5 kg max 5 kg www.tchibo.dk/vejledninger max 5 kg Kære kunde!

Læs mere

AFFALDS-GUIDE FOR KERTEMINDEGÅRDEN

AFFALDS-GUIDE FOR KERTEMINDEGÅRDEN Gårdlauget Kertemindegaarden 2100 København Ø AFFALDS-GUIDE FOR KERTEMINDEGÅRDEN Til beboer & erhverv Indholdsfortegnelse: Side Emne 1 Introduktion. 1 + 2 Dagligt affald & Skraldesug. 3 Erhverv. 3 Sortering

Læs mere

Sikkerhedsark Print dato: SDS-ID:

Sikkerhedsark Print dato: SDS-ID: 1. Identifikation af stoffet/blandingen samt af selskabet/virksomheden Produkt navn: See It Red/See It Blue Produktanvendelse: Producent: Oral Karies detector Diafarm A/S Flegmade 1E DK-711 Vejle Danmark

Læs mere

Monteringsvejledning. Montering med 2 personer! Læs altid monteringsvejledningen! Kære kunde! Teamet fra Tchibo. Sikkerhed.

Monteringsvejledning. Montering med 2 personer! Læs altid monteringsvejledningen! Kære kunde! Teamet fra Tchibo. Sikkerhed. Monteringsvejledning max 40 kg max 5 kg Montering med 2 personer! max 40 kg Læs altid monteringsvejledningen! Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 96582AS6X1VIII 2018-03 Kære kunde! Gem vejledningen til senere

Læs mere

Kære kunde! Teamet fra Tchibo. Sikkerhed

Kære kunde! Teamet fra Tchibo. Sikkerhed Monteringsvejledning Kære kunde! Gem denne vejledning til senere brug. Ved videregivelse af produktet til tredjemand skal monteringsvejledningen også følge med. Du ønskes rigtig god fornøjelse med produktet!

Læs mere

Bortskaffelse af almindeligt affald i. i August Krogh Bygningen (AKB).

Bortskaffelse af almindeligt affald i. i August Krogh Bygningen (AKB). Bortskaffelse af almindeligt affald i August Krogh Bygningen (AKB) fælles regler for Institut for Idræt/AHF og Biologisk Institut Side 1 af 9 Disse regler er senest revideret i december 2009. Reglerne

Læs mere

Kære kunde! Sikkerhed

Kære kunde! Sikkerhed Monteringsvejledning Kære kunde! Gem denne vejledning til senere brug. Ved videregivelse af produktet til tredjemand skal monteringsvejledningen også følge med. u ønskes rigtig god fornøjelse med produktet!

Læs mere

Bedste praksis for håndtering af bekæmpelsesmidler

Bedste praksis for håndtering af bekæmpelsesmidler Bedste praksis for håndtering af bekæmpelsesmidler Anbefalingerne er udarbejdet i LIFE-projektet TOPPS, som har til formål at forebygge punktkildeforurening med pesticider. Transport 1. Transporter bekæmpelsesmidler

Læs mere

Monteringsvejledning. Montering med 2 personer! Læs altid monteringsvejledningen!

Monteringsvejledning. Montering med 2 personer! Læs altid monteringsvejledningen! Monteringsvejledning Montering med 2 personer! Læs altid monteringsvejledningen! Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 89940AS1X2VII 2017-01 Kære kunde! Gem denne vejledning til senere brug. Ved videregivelse af

Læs mere

Hvor mange neutroner og protoner er der i plutonium-isotopen

Hvor mange neutroner og protoner er der i plutonium-isotopen Atomet Tjek din viden om atomet. 3.1 4.1 Atommasse måles i Skriv navnene på partiklerne i atomet. Hvad angiver tallene i den kernefysiske skrivemåde? 4 2 He 13 6 Tegn atomkernen til kulstof-isotopen C.

Læs mere

Håndtering af farligt affald. Miljøforum Fyn 21. marts 2011

Håndtering af farligt affald. Miljøforum Fyn 21. marts 2011 Håndtering af farligt affald Miljøforum Fyn 21. marts 2011 Stena Metal koncernen Jern og metal Returpapir Farligt affald WEEE Aluminium Stål Olie Trading Finans Miljøteknik Stena i Danmark Stena Jern &

Læs mere

Instruks vedrørende sikkerhed ved arbejde i Cyklotronenheden afsnit 3982, Rigshospitalet.

Instruks vedrørende sikkerhed ved arbejde i Cyklotronenheden afsnit 3982, Rigshospitalet. Instruks vedrørende sikkerhed ved arbejde i Cyklotronenheden afsnit 3982, Rigshospitalet. 1. Generelt om denne instruks. Denne instruks vedrører arbejdet i følgende rum (for en yderligere beskrivelse af

Læs mere

Kære kunde! Teamet fra Tchibo. Sikkerhed

Kære kunde! Teamet fra Tchibo. Sikkerhed Monteringsvejledning Kære kunde! Gem denne vejledning til senere brug. Ved videregivelse af produktet til tredjemand skal monteringsvejledningen også følge med. Du ønskes rigtig god fornøjelse med produktet!

Læs mere

OBS! Læs altid monteringsvejledningen! Gem vejledningen til senere brug!

OBS! Læs altid monteringsvejledningen! Gem vejledningen til senere brug! Monteringsvejledning max 65 kg max 65 kg OBS! Læs altid monteringsvejledningen! Gem vejledningen til senere brug! Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 94012SX2VIII 2017-09 Kære kunde! Gem vejledningen til senere

Læs mere

OBS! Læs altid monteringsvejledningen! Gem vejledningen til senere brug!

OBS! Læs altid monteringsvejledningen! Gem vejledningen til senere brug! Monteringsvejledning max 110 kg OBS! Læs altid monteringsvejledningen! Gem vejledningen til senere brug! Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 90356AS2X3VII 2016-12 Kære kunde! Gem vejledningen til senere brug.

Læs mere

Kære kunde! Teamet fra Tchibo. Sikkerhed

Kære kunde! Teamet fra Tchibo. Sikkerhed Monteringsvejledning Kære kunde! Gem denne vejledning til senere brug. Ved videregivelse af produktet til tredjemand skal monteringsvejledningen også følge med. Du ønskes rigtig god fornøjelse med produktet!

Læs mere

Dekommissioneringen af de nukleare anlæg på Risø. Udgivet januar 2010

Dekommissioneringen af de nukleare anlæg på Risø. Udgivet januar 2010 Dekommissioneringen af de nukleare anlæg på Risø Udgivet januar 2010 Vejen til greenfield Dekommissionering betyder at tage ud af drift. Ved nukleare anlæg dækker det over nedbrydning og rensning af anlæggene,

Læs mere

Bekendtgørelse om sikringsmæssige foranstaltninger for nukleart materiale og nukleare anlæg og udarbejdelse af sikringsplaner

Bekendtgørelse om sikringsmæssige foranstaltninger for nukleart materiale og nukleare anlæg og udarbejdelse af sikringsplaner BEK nr 1762 af 27/12/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 8. april 2019 Ministerium: Forsvarsministeriet Journalnummer: Forsvarsmin., Beredskabsstyrelsen, j.nr.2016/050435 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

INTRODUKTION TIL NYANSATTE

INTRODUKTION TIL NYANSATTE RIGSHOSPITALET VELKOMMEN TIL XPU/ BARTHOLIN INSTITUTTET INTRODUKTION TIL NYANSATTE - praktiske forhold & sikkerhed GMO-REGLER GMO-reglerne, der gælder på XPU/Bartholin, skal læses igennem før arbejdet

Læs mere

Kære kunde! Teamet fra Tchibo. Sikkerhed

Kære kunde! Teamet fra Tchibo. Sikkerhed Monteringsvejledning Kære kunde! Gem denne vejledning til senere brug. Ved videregivelse af produktet til tredjemand skal monteringsvejledningen også følge med. Du ønskes rigtig god fornøjelse med produktet!

Læs mere

Teknik & Miljø Esbjerg Kommune

Teknik & Miljø Esbjerg Kommune Forskrift om opbevaring af olier og kemikalier i Esbjerg og Fanø kommuner 4. udgave, juli 2013 Grafisk produktion: Kommunikation, Esbjerg Kommune Teknik & Miljø. Industrimiljø Torvegade 74. 6700 Esbjerg

Læs mere

DILEMMA 1. Du er i tvivl om hvilken skraldespand, indpakningen fra figenstangen skal i. Hvad gør du?

DILEMMA 1. Du er i tvivl om hvilken skraldespand, indpakningen fra figenstangen skal i. Hvad gør du? DILEMMA 1 Du er i tvivl om hvilken skraldespand, indpakningen fra figenstangen skal i. Hvad gør du? DILEMMA 2 Du ser Oliver putte snotpapir i skraldespanden til papir selv om du godt ved, at snotpapir

Læs mere

Analyse om organisk affald Centrum Nordvest Randers Kommune 2017

Analyse om organisk affald Centrum Nordvest Randers Kommune 2017 Analyse om organisk affald Centrum Nordvest Randers Kommune 2017 Indhold 1 Formål, metode og fordeling Side 3 2 Opsummering af nøgleresultater Side 5 3 Affald generelt Side 7 4 Organisk affald Side 14

Læs mere

Monteringsvejledning max

Monteringsvejledning max Monteringsvejledning max 5 kg max 30 kg Montering med 2 personer! Læs altid monteringsvejledningen! max 25 kg Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 92076AS5X5VII 2017-07 Kære kunde! Gem denne vejledning til senere

Læs mere

Monteringsvejledning. Montering med 2 personer! Læs altid monteringsvejledningen! Kære kunde! Anvendelsesformål. Teamet fra Tchibo.

Monteringsvejledning. Montering med 2 personer! Læs altid monteringsvejledningen! Kære kunde! Anvendelsesformål. Teamet fra Tchibo. Monteringsvejledning Montering med personer! Læs altid monteringsvejledningen! Kære kunde! Gem vejledningen til senere brug. Ved videregivelse af produktet til tredjemand skal monteringsvejledningen også

Læs mere

Kære kunde! Teamet fra Tchibo. Sikkerhed

Kære kunde! Teamet fra Tchibo. Sikkerhed Monteringsvejledning Kære kunde! Gem denne vejledning til senere brug. Ved videregivelse af produktet til tredjemand skal monteringsvejledningen også følge med. Du ønskes rigtig god fornøjelse med produktet!

Læs mere

Monteringsvejledning. Montering med 2 personer! Læs altid monteringsvejledningen! Kære kunde! Teamet fra Tchibo. Anvendelsesformål.

Monteringsvejledning. Montering med 2 personer! Læs altid monteringsvejledningen! Kære kunde! Teamet fra Tchibo. Anvendelsesformål. Monteringsvejledning max 5 kg max 10 kg max 15 kg max 5 kg Montering med 2 personer! max 8 kg Læs altid monteringsvejledningen! Kære kunde! Gem vejledningen til senere brug. Ved videregivelse af produktet

Læs mere

OBS! Læs altid monteringsvejledningen! Gem vejledningen til senere brug!

OBS! Læs altid monteringsvejledningen! Gem vejledningen til senere brug! Monteringsvejledning max 120 kg OBS! Læs altid monteringsvejledningen! Gem vejledningen til senere brug! Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 93193HB11XVIII 2017-10 Kære kunde! Gem vejledningen til senere brug.

Læs mere

Kære kunde! Teamet fra Tchibo. Sikkerhed

Kære kunde! Teamet fra Tchibo. Sikkerhed max 1 kg max 15 kg Monteringsvejledning Montering med 2 personer! Læs altid monteringsvejledningen! max 5 kg Kære kunde! Gem denne vejledning til senere brug. Ved videregivelse af produktet til tredjemand

Læs mere

Volumenreduktion af lavaktivt affald. Oversigt over affald

Volumenreduktion af lavaktivt affald. Oversigt over affald Bilag 5 Volumenreduktion af lavaktivt affald Oversigt over affald Dansk Dekomissionering: Kontrakt Bygge & Anlæg 1 Oversigt over affald Nedenfor er vist eksempler på affaldsoplysninger. Der henvises desuden

Læs mere

1 Identifikation af produktet og af producent og leverandør

1 Identifikation af produktet og af producent og leverandør 1 Identifikation af produktet og af producent og leverandør Produktnavn: Vare nr. 1971 Maskinopvasketabs Anvendelse: Til service opvask i maskine. Leverandør: Sodasan Wash- und Reinigungsmittel GmbH Rudolf-Diesel-Str.

Læs mere

Guide. til etablering af fælles affaldsløsninger i Viborg Kommune. Revideret den 27. marts 2018.

Guide. til etablering af fælles affaldsløsninger i Viborg Kommune. Revideret den 27. marts 2018. Guide til etablering af fælles affaldsløsninger i Viborg Kommune Revideret den 27. marts 2018. Påtænker du, at etablere en fælles affaldsløsning i dit område, så kan du finde mere information her. En fælles

Læs mere

AFFALD SOM EN RESSOURCE Undervisningsmodul 2. Affald hvad kan jeg bruge det til?

AFFALD SOM EN RESSOURCE Undervisningsmodul 2. Affald hvad kan jeg bruge det til? AFFALD SOM EN RESSOURCE Undervisningsmodul 2 Affald hvad kan jeg bruge det til? Hvad er affald? I Danmark smider vi ting i skralde spanden, når vi ikke kan bruge dem længere. Det, vi smider ud, kaldes

Læs mere

Aktiviteter 0.-2. klasse

Aktiviteter 0.-2. klasse Sorter affald Engangshandsker En pose affald 3 kasser til sortering af affald, fx papkasser Lim Et stort stykke plastik eller en voksdug Tag 3 stykker papir. Skriv genbrug på det ene stykke papir, forbrænding

Læs mere

BIBIONE. Bibione kulgrill MONTERINGS OG BRUGSANVISNING

BIBIONE. Bibione kulgrill MONTERINGS OG BRUGSANVISNING BIBIONE Bibione kulgrill MONTERINGS OG BRUGSANVISNING GENNEMLÆS DENNE SIKKERHEDSVEJLEDNING OG ADVARSLERNE OMHYGGELIGT, FØR MONTERINGEN AF GRILLEN PÅBEGYNDES. SIKKERHEDSVEJLEDNING! Grillen må ikke bruges

Læs mere

T i l s t e d e v æ r e l s e a f P C B k a n i k k e s e s

T i l s t e d e v æ r e l s e a f P C B k a n i k k e s e s Kortlægning af PCB i byggematerialer ift. affaldshåndtering Helle Vibeke Anders en Statens Byggefors k ningsinstitut Aalborg Univers itet T i l s t e d e v æ r e l s e a f P C B k a n i k k e s e s e l

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Einecs nr. Stoffer Klassificering w/w% Note

Sikkerhedsdatablad. Einecs nr. Stoffer Klassificering w/w% Note Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: Ikke anmeldelsespligtig Udarbejdelsesdato: 26-11-2007 Revision: 10-11-2004 / HBN Erstatter den:

Læs mere

Håndteringsvejledning. Inhalationsbeholder. Injektionssprøjte, injektionspen. Håndteringsvejledning. Husholdningsaffald Risikoaffald

Håndteringsvejledning. Inhalationsbeholder. Injektionssprøjte, injektionspen. Håndteringsvejledning. Husholdningsaffald Risikoaffald Affaldshåndtering, Sygeplejen, Varde Kommune dok 149553/14 Infusionsbeholder og infusionsslange Husholdningsaffald Risikoaffald Plastinfusionsbeholder inklusiv infusionsslange kasseres samlet Tom kasseres

Læs mere

KLAR PARAT SORTÉR! Er DU klar til KILDESORTERING. på din skole eller institution?

KLAR PARAT SORTÉR! Er DU klar til KILDESORTERING. på din skole eller institution? KLAR PARAT SORTÉR! Er DU klar til KILDESORTERING på din skole eller institution? DANMARK UDEN AFFALD! Regeringens ressourcestrategi DANMARK UDEN AFFALD fokusområde er, at vi skal genanvende mere og forbrænde

Læs mere

Monteringsvejledning. Læs altid monteringsvejledningen! Kære kunde! Anvendelsesformål. Teamet fra Tchibo. Sikkerhed. Rengøring og pleje

Monteringsvejledning. Læs altid monteringsvejledningen! Kære kunde! Anvendelsesformål. Teamet fra Tchibo. Sikkerhed. Rengøring og pleje Monteringsvejledning Læs altid monteringsvejledningen! Kære kunde! Gem vejledningen til senere brug. Ved videregivelse af produktet til tredjemand skal monteringsvejledningen også følge med. Du ønskes

Læs mere

Monteringsvejledning. * ved jævn fordeling. Læs altid monteringsvejledningen! Kære kunde! Teamet fra Tchibo. Sikkerhed. Rengøring og pleje

Monteringsvejledning. * ved jævn fordeling. Læs altid monteringsvejledningen! Kære kunde! Teamet fra Tchibo. Sikkerhed. Rengøring og pleje Monteringsvejledning * ved jævn fordeling 200 kg * Læs altid monteringsvejledningen! Kære kunde! Gem denne vejledning til senere brug. Ved videregivelse af produktet til tredjemand skal monteringsvejledningen

Læs mere

Forskrift om opbevaring af olier og kemikalier i Esbjerg og Fanø kommuner Produkter, affald m.v. Teknik & Miljø Esbjerg Kommune

Forskrift om opbevaring af olier og kemikalier i Esbjerg og Fanø kommuner Produkter, affald m.v. Teknik & Miljø Esbjerg Kommune Forskrift om opbevaring af olier og kemikalier i Esbjerg og Fanø kommuner Produkter, affald m.v. Teknik & Miljø Esbjerg Kommune Forskrift om opbevaring af olier og kemikalier i Esbjerg og Fanø Kommuner.

Læs mere

EU Sikkerhedsdatablad i overensstemmelse med kommissionsdirektiv 91/155/ECC og 2002/58/EC ANIMO KOFFIE-AANSLAG (NL)

EU Sikkerhedsdatablad i overensstemmelse med kommissionsdirektiv 91/155/ECC og 2002/58/EC ANIMO KOFFIE-AANSLAG (NL) Version 696 / 110598/7 Datablad revideret: 08.11.2005 Udskrevet: 08.11.2005 Side 1 af 5 1. Identifikation af præparat og firma/foretagende Handelsnavn: Anvendelse af præparat: (1) rensemiddel: professionel

Læs mere