I Fredens Havn går man tur med skildpadderne

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "I Fredens Havn går man tur med skildpadderne"

Transkript

1 I Fredens Havn går man tur med skildpadderne På 10. år lever en flok mennesker på både i en flydende fristad i vandgraven ved Christiania. Kystdirektoratet har for længst erklæret beboelsen ulovlig og har bedt bådfolket rømme havnen, men intet er sket. I mellemtiden fortsætter livet og visionerne ufortrødent med at vokse i Fredens Havn. FOR ABONNENTER MANDAG D. 24. JULI 2017 KL. 19:27 SKRIV KOMMENTAR Kirstine Benedicta Lauritzen FØLG KirstineMBL For knap 10 år siden på en sommerdag i august, havde designeren og bådbyggeren Esben Banke lånt en kabinebåd ved navn Lille Freja af en ven. Sådan en som er beregnet til svenske skovsøer og derfor kan sejle ind på lavt vand. Kort forinden var han gået personligt konkurs. Han havde mistet sin lejlighed og alle sine ejendele, og var på udkig efter meningen med livet, da båden stille vuggede ind i det område af Københavns Havn, der ligger som et indre ocean mellem Volden og Holmen. Her fik han øje på guldet. Inde i sivskoven langs Refshalevej fandt Esben Banke dynger af skrald og skidt og møg. Men der lå også flere store træplanker af pommersk fyr, som før i tiden havde fungeret som flydespærringer, der beskyttede København mod fjenden, og som siden havde ligget hengemt i Erdkehlgraven i mere end 300 år.»jeg blev forelsket i det tømmer. Men det var fuldstændig forfærdeligt, så beskidt jeg fandt det for 10 år siden. Det er en kulturarv, som af uvidenhed blev misvedligeholdt,«siger Esben Banke. Hvis man kigger på gennemstrømningsvejene er Erdkehlgraven bunden af Københavns Havn. Eller bunden af vasken, som Esben Banke kalder stedet, hvor der er stor

2 sandsynlighed for, at byens cigaretpakker, fadølskrus og slikpapir ender, hvis først det ryger i havnen. Her slog Esben Banke sig ned og begyndte at rydde op. I dag kendes den selvbestaltede marina bedst under navnet Fredens Havn - en slags flydende fristad i Christianias forhave. Her lever beboerne i både, der ligger i klynger ud fra tre hjemmebyggede flydebroer: Pilen, en unavngiven og Krydset, som er lavet af de gamle flydespærringer og også udgør en svanefamilies hjem. Der er flest folk om sommeren, men om vinteren lever der også folk. Alt i alt vurderer Esben Banke, at langt over 100 mennesker har haft hjemme i Fredens Havn gennem årene.

3 Fredens Havn ligger ved Frederiks Bastrion ved det game Søminedepot. På kortet ses krydset, hvor svanefamilien og Esben Banke bor. Foto: Linda Kastrup Fredens Havn er opstået uden nogle officielle tilladelser, hvilket betyder, at havnen har været rydningstruet i årevis. Diskussionen om, hvorvidt bådfolket skal væk fra Erdkahlgraven, blussede op, da Københavns Kommune modtog de første klager omkring 2010 og har kørt lige siden. I

4 2011 fik Esben Banke og foreningen Fredens Havn første gang besked på at fjerne bådene af Københavns Kommune. Men Københavns Kommune har i virkeligheden ikke noget at skulle have sagt i vandgraven, for i 1990erne gik Erdkehlgraven fra at være militært til civilt område, og forholdene blev sådan, at Forsvaret ejer vandet med Kystdirektoratet som myndighed, mens Københavns Kommune ejer bredene. Vandområdet kan derfor ikke reguleres efter reglerne for de københavnske havne, men efter reglerne for dansk kyststrækning, hvor det er tilladt at anke op og ligge for svaj. Og det er lige præcis det, som bådfolket siger, at de gør. Juridisk set er det dog en gråzone, for hvis det at ligge for svaj tager karakter af fast ophold, er det ikke længere lovligt.

5 På Æseløen ligger fire fartøjer og et gæstehus blandt bamser, blomster og planter. Beboerne er tre kærestepar, som deler det meste fra værktøj til mad.»sidste år var det ren Roskilde Festival, men nu har de unge mænd fået kærester, og der er kommet total ro på. De går og vander blomster og alt muligt,«fortæller Esben Banke. Foto: Linda Kastrup Da man fandt ud af, at sagen skulle flyttes til Kystdirektoratet, skrev Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune i 2014 i et høringssvar til Kystdirektoratet, at bådene ikke»bidrager til områdets forskønnelse eller bibringer noget herlighedsværdi -

6 tværtimod. Området ved Fredens Havn fremstår både på land og til vands meget rodet og fyldt med affald«. I august 2015 blev sagen afgjort af Kystdirektoratet, og bådfolket fik besked på at fjerne deres fartøjer og de sunkne skibsvrag, som ukendte folk dumper i vandgraven. Kystdirektoratet oplyser til Berlingske, at begrundelsen er, at husbådene er placeret på søterritorie uden tilladelse, og at der ikke vil kunne opnås tilladelse det pågældende sted. Bådfolket fik til september samme år og ellers»kan der fra myndighedernes side blive skredet til fysisk fjernelse«, lød det i de breve, som direktoratet med hjælp fra politibåde og dykkere havde hængt op med plasticstrips på bådene og i vandkantens beplantning en tidlig morgen. Men september kom og gik, og i midten af juli 2017 har Esben Banke og bådfolket på 10. år stadig deres dagligdag i Fredens Havn og i Haven, som de har etableret i udkanten af den private grund, som Noma ejer i dag. Christianshavns Lokaludvalg blev første gang opmærksomme på Fredens Havn, da genboerne på Holmen begyndte at klage, fortæller udvalgets formand Poul Cohrt. Ifølge ham gik klagerne især på, at bådfolket støjede og»oprindeligt svinede af pommern til«ved at forrette deres nødtørft i vandet. Siden har de sat oprydning og toiletforhold i system, og i virkeligheden tror Poul Cohrt, at striden handler om noget andet og mere.»beboerne i de dyre lejligheder klagede over, at det ødelagde deres udsigt at se på sådan nogle skumpelskud. Det er den konflikt, som opstår, når en bydel bliver gentrificeret. Nogle af dem, som kommer ind, er ikke glade for at blive mindet om, at nabolaget engang ikke var helt så eksklusivt,«siger han.

7 I Christianshavns Lokaludvalg håber flertallet på, at det er muligt at finde en god løsning, så bådfolket kan få lov til at blive i Fredens Havn, fortæller formanden Poul Cohrt. Foto: Linda Kastrup Konflikten om Fredens Havn er ifølge Poul Cohrt klassisk for Christianshavn. Han kalder det at-flytte-ind-oven-på-et-værtshus-effekten, når folk flytter til bydelen for at få en bid af dens særlige stemning. I starten synes man, at det er hyggeligt at bo oven på et værtshus med musik, kunst, liv og glade dage. Men efter et halvt år ønsker man værtshuset lukket, fordi det larmer og sviner.

8 »Siden har sagen kørt igennem alle mulige instanser, fordi den faldt pladask mellem to huller, så man ikke kunne finde ud af, hvem der havde ansvaret for området. Nu ved man, at Kystdirektoratet har myndigheden, og at de vil have bådene væk, men der er ikke sket noget siden,«siger Poul Cohrt og tilføjer:»du kan jo give besiddelsesløse mennesker bøder fra nu af og til næste påske, men man kan jo ikke klippe håret af en skaldet.«skal København være en by med plads til alternative eksistensformer. I Fredenshavn har der længe været konflikt mellem bådfolket, beboerne og myndighederne. Michael Lerche Nielsen har boet 30 år på Christianshavn og bor i dag i boligforeningen Halvtolv på Holmen over for Fredens Havn. Her er han en del af en selvbestaltet arbejdsgruppe med en række andre beboere, som dokumenterer havnens vækst og holder snor i kontakten til de forskellige instanser. Her er holdningen, at myndighederne har handlet for langsomt.»det ville aldrig gå på land, så ville det øjeblikkeligt blive ryddet. Det svarer jo til at køre en lyserød campingvogn ind og parkere på Eremitagesletten eller i Kongens Have, fordi der er god plads. Det er en adfærd, som jeg ikke bryder mig om, fordi man kommer til at presse dem, der ellers bruger området,«siger Michael Lerche Nielsen. Han mener, at bådfolket fra Fredens Havn brúger samme strategi som deres naboer christianitterne til at etablere sig.»hvis man forhaler tingene længe nok, får man lov til sidst. Det er lidt deres strategi. Derfor tror jeg heller ikke, at Kystdirektoratets fremfærd er særlig praktisk, for jo længere tid, det får lov at stå på, jo større ejerskab føler de,«siger Michael Lerche Nielsen. På Københavns Rådhus er stemningen omkring Fredens Havn både god og dårlig. Især De Konservative efterlyser handling fra myndighederne, og gruppeformand Jakob Næsager har i årevis kæmpet for at få Fredens Havn rømmet.»det er et fredet område, så hvis der skal anlægges en lystbådehavn, skal den være lovlig. Man kan ikke bare tage loven i egen hånd, og når vi har en fredning, skal det respekteres. Det er en krænkelse af retfærdigheden, at en ulovlig koloni kan få lov til at brede sig og stå på i årevis. De lever på nas,«siger Jakob Næsager og fortsætter:»jeg er målløs over, at en borgerlig regering lader lovløsheden brede sig i årevis, og at ingen vil tage affære. Jeg er lamslået over, at vi har et kystdirektorat, som ikke håndhæver deres egen afgørelse. Det er skammeligt«. Knud Foldschack, der er advokat for Christiania og tidligere har repræsenteret foreningen Fredens Havn i et fejlslagent forsøg på at få dispensation til at blive, betragter striden om som en gordisk knude, der er strammet til af de mange instanser, der har trukket i den fra alle sider gennem årene.

9 »Der har simpelthen været for mange væsener. Kystdirektoratet, kommunen, Staten, Kulturstyrelsen og diverse miljøinstanser. Hvis noget eksisterer på en ikke-legitimt grundlag, og ingen kan finde ud af, hvem der bestemmer og kan løse konflikten, så bliver det ikke et sted i udvikling. Det bliver et sted i stagnation,«siger Knud Foldschack og fortsætter:»det er tragisk, at den spændende ting, som kunne ligge i, at man kan være på vandet på en anderledes måde, går tabt. Københavns Havn er en lille smule kedelig, selv om det jo burde være et sprudlende område med alternative beboelser på vandet. Hvis København skal være en af verdens spændende metropoler, så er der brug for alle nicher af alternative måder at leve på«.

10 I køkkenbåden Agnete laver Esben Banke mad. Når bådfolket skal besøge hinanden tager de ofte jollerne for som Esben siger:»det er så hyggeligt at få besøg fra vandsiden«foto: Linda Kastrup Ifølge Knud Foldschack kunne bådfolket nærmest ikke have valgt et vanskeligere område at slå sig ned i. Fredens Havn ligger ved siden af Christiania ud fra Søminedepotet, der er placeret ved Frederiks Bastion og i dag er omgivet af nye luksuslejligheder. Før Noma overtog grunden, var den ejet af et byggeselskab, som lod den ligge uberørt hen i årevis. Selv om grunden som et levn fra fortiden er sikret af NATO-hegn har diverse

11 eksistenser fundet vej ind. I 2011 besatte 800 unge grunden i et par dage, indtil de mest standhaftige blev ryddet af politiet, og siden har junkier, romaer og andre fra samfundets kant levet som muldvarpe på flugt i skjul af det vildtvoksende krat.»mit råd er at få nedsat en arbejdsgruppe, som kan finde ud af, hvordan vi skal løse vanskelighederne omkring Refshalevej. Det er klart, at man ikke skal forurene, snyde eller unddrage sig de forpligtelser, man har i et samfund. Men hvis man får sorteret det dårlige fra og giver lov til det gode på en ordentlig måde, så er det et plus for en storby,«siger Knud Foldschack. Esben Banke beskriver Christiania og hele området omkring som en magnet for folk, der ikke kan finde ud af at være andre steder. Det betyder også, at nogle af dem ender i Fredens Havn eller slår sig ned i krattet bag Haven, der med bålpladsen i midten fungerer som samlingspunkt, når de uundgåelige udfordringer skal løses.

12 Pilen er en flydebro i Fredens Havn, hvor bådfolket bor. Det er også her, at Fredens Havns café ligger. Tidligere kunne forbipasserende nysgerrige folk fra land få en kop kaffe og en snak, hvis de ellers turde bevæge sig ud på flydebroen, hvor risikoen for at få våde fødder er stor. Nu er der kun adgang fra vandsiden, og det er der mange Go Boats, der udnytter.»man kan da godt give dem en oplevelse, når nu de har betalt dyre domme for at leje en båd,«siger en beboer i Fredens Havn. Foto: Linda Kastrup For det er ikke problemfrit, når folk med dybe ar på sjælen skal finde en måde at leve sammen på, og så mødes man i Haven. Her sidder Esben Bankes venner Tobias Tømming

13 og Donald Macintyre, der begge er kommet i Fredens Havn i årevis, på dybe, røde gulvtæpper i en form for overdækket sofakonstruktion lavet af en gammel jolle. I Haven kan man ryge en joint, mærke roen sitre i luften og høre fuglesang og summende insekter blande sig med fjerne sirener og det motorsus, der lyder, når bus 9A sætter i gang.»herude går vi tur med skildpadderne. Vi deler den værdi, at der er plads til alle, og det betyder, at man nogle gange må støtte op om dem, der bøjer bagud. Hvis det kører for meget rundt, må vi ringe efter hjælp. Det har vi også været ude for. At der var nogen, som vi ikke kunne kapere, fordi de var voldelige eller truende,«siger Tobias Tømming og Donald Macintyre fortsætter:»man kan godt sige, at vi laver noget uset og ubetalt gadeplansarbejde. Der er nogen folk, der bare har brug for at sidde og få en snak engang imellem. Vi arbejder meget med det, der hedder det fælles tredje, hvor man har noget, man går sammen om. Folk kan altid finde ud af at save brænde eller sådan noget, og bare de gør det, er de jo med i fællesskabet«.

14 Esben Bankes hjem er fartøjet Tumlerinden. Her bor han året rundt og nyder roen og natur- og dyrelivet. En vinterdag var der endda en sæl, som til Esbens store glæde havde fundet vej til flydespærringerne, hvor Tumlerinden ligger for svaj. Foto: Linda Kastrup Haven er et af de projekter, som har samlet folk. Det er bådfolkets helle på land, hvor de har nyttehave, værktøjsskur og siddeområder. Det har krævet et samarbejde med kommunen og politiet at få fjernet 45 meter af NATO-hegnet og rydde op i vildnisset.

15 »Og så kom vi virkelig på arbejde. Vi fandt kanyler, stjålne ting og camps. Vi hørte frygtelige historier. Vi fyldte fire containere og en specialcontainer til kanyler. Det var uhyggeligt. Men når ingen tog ansvar for det, kunne vi ligeså godt forsøge at komme i bund med det og få ryddet op. Siden har der ikke været ukontrollerede camps, og nu ved vi, hvem der kommer her,«siger Donald Macintyre. Det har handlet meget om at rydde op. I menneskene, i det skrald, der konstant kommer flydende, og i de misforståelser, som hersker om, hvem bådfolket er, mener Donald Macintyre.»Myndighederne troede, at vi var en flok pirater, som ville trashe det hele. Det er jo sådan set det helt modsatte, vi vil. Vi har taget kampen op og er blevet ved med at være åbne og byde folk ind og fortælle om, hvem vi er. Alle hadede os i starten. De vidste slet ikke, hvad det gik ud på og følte sig utrygge. Jeg kan godt forstå dem. Sagtens. Men jeg har altid følt, at vi havde gang i en god ting,«siger han. Hos Kystdirektoratet holder de relevante fagpersoner sommerferie, men afdelingschef Ane Høiberg skriver i en skriftlig kommentar, at»husbådene i Erdkehlgraven ligger ulovligt og derfor skal fjernes. Beboerne på husbådene er allerede informerede om, at området skal rømmes, så det forventer vi, at det bliver«. Hvis ikke bådene bliver fjernet, vil Kystdirektoratet melde de ulovlige forhold til politiet til videre foranstaltning, men hvornår det kommer til at ske, ønsker de ikke at oplyse. Fordi alle har lov til at ligge for svaj, mener Esben Banke ikke, at bådene skal fjernes. Ifølge ham er det de gamle flydespærringer, det hele handler om. Han siger, at Kystdirektoratet også kræver, at flydespærringerne skal fjernes, mens Kulturstyrelsen mener, at han har stjålet og misvedligeholdt en kulturarv. Berlingske har forsøgt at finde ud af, hvordan Kulturstyrelsen forholder sig til sagen, men de relevante fagpersoner er på ferie, og det er derfor ikke muligt at få en kommentar. Selv føler Esben Banke sig dog ikke videre nervøs over, om myndighederne en dag tropper op og rydder havnen. Han kan altid gå ned og starte sin båd Tumlerindens motor og sejle et andet sted hen og kaste anker.»men skal jeg så følge påbuddet og sejle afsted med flydespærringerne? Det kan jeg jo ikke, for så stjæler jeg dem da først. De planker er en kulturarv, som jeg har bevaret og genanvendt. I dag anvendes de bare til at beskytte os mod en anden fjende, nemlig skraldet. Og så bor svanefamilien der jo, og hvordan skal jeg forklare dem, at de skal flytte?«spørger Esben Banke og tilføjer:»vi er aldrig stærkere end det svageste led. Hvis jeg skal være konge, så skal det være sådan, at ingen bliver efterladt. Derfor hedder det Fredens Havn, og derfor er jeg her. Det forandrede mit liv at se alt det rod, jeg mødte her i bunden af vasken. Og jeg kan ikke gå forbi et sted, hvor folk føler sig fortabte. Så enkelt er det«.

16 Foto: Linda Kastrup DEL VIA FACEBOOK DEL VIA TWITTER TOPHISTORIER

hhv. via en mindre tømmerflåde eller ved joller, der har anløbsbro ved land.

hhv. via en mindre tømmerflåde eller ved joller, der har anløbsbro ved land. 17-01-2014 Kystdirektoratet Højbovej 1, 2620 Lemvig Att: Hans Erik Cutoi-Toft, het@kyst.dk Sagsnr. 2013-0253806 Dokumentnr. 2013-0253806-3 Københavns Kommunes høringssvar til Kystdirektoratets høring om

Læs mere

SCHIFTERS BÅDLAUG Kanonbådsvej København K. Sendt pr. mail til København,

SCHIFTERS BÅDLAUG Kanonbådsvej København K. Sendt pr. mail til København, Kystdirektoratet Højbovej 1 7620 Lemvig Sendt pr. mail til het@kyst.dk København, 13.10.2013 Indsigelse mod ansøgninger om etablering af anlæg i Erdkehlgraven. Som storbruger af vandet og området omkring

Læs mere

Advokaterne Foldschack & Forchhammer Line Barfod Skindergade 23Postboks 2257 1019 København K

Advokaterne Foldschack & Forchhammer Line Barfod Skindergade 23Postboks 2257 1019 København K Advokaterne Foldschack & Forchhammer Line Barfod Skindergade 23Postboks 2257 1019 København K Kystdirektoratet J.nr. 13/00805-186 Ref. Hans Erik Cutoi-Toft 26-06-2014 Afslag på ansøgning om tilladelse

Læs mere

TRYGHEDSAMBASSADØR NYHEDSBREV

TRYGHEDSAMBASSADØR NYHEDSBREV Juni 2016 TRYGHEDSAMBASSADØR NYHEDSBREV Særudgave sådan kan du forebygge indbrud Gode råd - sådan kan du forebygge indbrud 1.Se på dit hus med tyvens øjne en tyv vil vælge det hus: Hvor det er lettest

Læs mere

Opsamling på borgerpanelundersøgelse om Distortion 2019

Opsamling på borgerpanelundersøgelse om Distortion 2019 Opsamling på borgerpanelundersøgelse Baggrund 1751 har besvaret borgerpanelundersøgelsen. Det svarer til 51 % af det samlede Borgerpanel Spørgeskemaet har været tilgængeligt for borgerpanelet i perioden

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

N RDLYS 1 SKINDÆDEREN

N RDLYS 1 SKINDÆDEREN Bjarke Schjødt Larsen N RDLYS 1 SKINDÆDEREN Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Det hele startede, da mine forældre arbejdede som forskere i en nedlagt mine tæt ved byen Qullissat på Grønland. Jeg ved

Læs mere

Konklusioner på borgerpanelundersøgelse om forskrift for udendørs musikarrangementer

Konklusioner på borgerpanelundersøgelse om forskrift for udendørs musikarrangementer Konklusioner på borgerpanelundersøgelse om forskrift for udendørs musikarrangementer 1-3. Baggrundsfakta: Borgerpanelundersøgelsen har været udsendt elektronisk til de 5561 medlemmer af Indre By Lokaludvalgs

Læs mere

Du har mistet en af dine kære!

Du har mistet en af dine kære! Du har mistet en af dine kære! Midt i den mest smertefulde og stærke oplevelse i dit liv, mangler du måske nogen at tale med om døden, om din sorg og dit savn. Familie og venner lader måske som ingenting,

Læs mere

Begynd eller afrund jeres samtale med dette kort

Begynd eller afrund jeres samtale med dette kort Begynd eller afrund jeres samtale med dette kort Kommer børn nok ud? Synes du, at det er vigtigt, at børn får oplevelser med og i naturen? Hvorfor eller hvorfor ikke? Kommer dit barn nok ud og får de rigtige

Læs mere

Stop nu dette vanvid. Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed

Stop nu dette vanvid. Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed Stop nu dette vanvid Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed Livet i frihed skal bevares, ikke bukke under for tyranni der er kun os, der er kun os,

Læs mere

Følte sig for ung til bofællesskabet

Følte sig for ung til bofællesskabet Følte sig for ung til bofællesskabet Folks frygt for at flytte hænger sammen med usikkerhed, siger Holger Skovkjær, som selv tøvede med at forlade sit hus for at flytte i et bofællesskab. I dag har han

Læs mere

Solstrålen. Solvangen 75 år. I år var året for vores 75-års jubilæum, og det blev fejret med maner.

Solstrålen. Solvangen 75 år. I år var året for vores 75-års jubilæum, og det blev fejret med maner. Solstrålen Solvangen 75 år. I år var året for vores 75-års jubilæum, og det blev fejret med maner. Vi havde en fantastisk dag med alt, hvad der hører sig til. Go mad, dejlige drikke, fremragende musik

Læs mere

Analyse af Eksil - af Jakob Ejersbo

Analyse af Eksil - af Jakob Ejersbo Analyse af Eksil - af Jakob Ejersbo Skrevet af Asta Sofia Resume Eksil er en ungdomsroman der handler om en ung pige, ved navnet Samantha. Man følger hende gennem fire år, fra hun er 15, tii hun er 18

Læs mere

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013 CAFA Hovedvejen 3 4000 Roskilde Telefon 46 37 32 32 Web cafa.dk 11.marts 2013. Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013 Institution/opholdssted Ungdomscentret Allégården Frederiksberg Allé 48, 1820 Frederiksberg

Læs mere

Strandgården s Affalds-uge 2009

Strandgården s Affalds-uge 2009 Strandgården s Affalds-uge 2009 Sct. icolai Skoles SFO Strandgården Strandgården er en SFO under Sct. icolai Skole i Køge. Hos os er midtbyens børn efter skoletid, ca. 250 fra 5 til 13 år. Vi bor tæt ved

Læs mere

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere )

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere ) Vi havde lejet et sommerhus på Gammelby Møllevej 57, men vi skulle først hente nøglerne i en Dagli' Brugsen i Børkop. Det kunne vi desværre først gøre fra kl.16.00. Herefter kunne vi endelig sætte GPSen

Læs mere

PRÆDIKEN 2.PÅSKEDAG 28.MARTS 2016 AASTRUP KL. 9 VESTER AABY KL Tekster: Sl. 16,5-11; 1.Kor. 15,12-20; Joh. 20,1-18 Salmer: 224,223,241,249,235

PRÆDIKEN 2.PÅSKEDAG 28.MARTS 2016 AASTRUP KL. 9 VESTER AABY KL Tekster: Sl. 16,5-11; 1.Kor. 15,12-20; Joh. 20,1-18 Salmer: 224,223,241,249,235 PRÆDIKEN 2.PÅSKEDAG 28.MARTS 2016 AASTRUP KL. 9 VESTER AABY KL. 10.15 Tekster: Sl. 16,5-11; 1.Kor. 15,12-20; Joh. 20,1-18 Salmer: 224,223,241,249,235 Ja, jeg ved, du siger sandt Frelseren stod op af døde!

Læs mere

Sct. Kjeld. Inden afsløringen:

Sct. Kjeld. Inden afsløringen: Sct. Kjeld Inden afsløringen: Når vi tænker på en ikon, så vil mange af os have et indre billede af, hvordan en ikon ser ud. Hvis vi kunne se disse billeder ville de være forskellige. Ud fra hvad vi tidligere

Læs mere

Nr. 4: Indflytningen i Kamelia Hus

Nr. 4: Indflytningen i Kamelia Hus Nr. 4: Indflytningen i Kamelia Hus Endelig kom dagen, hvor Marianne og Steen kunne rykke ind i seniorbofællesskabet Kamelia Hus. Her spirer fællesaktiviteterne allerede efter få uger. Følg Marianne og

Læs mere

Rosenvænget festival. Tøsetur i sommerhus

Rosenvænget festival. Tøsetur i sommerhus Vi er nu trådt ind i sommerperioden 2015, og dette kan allerede mærkes. Der nærmer sig sol- og strandvejr, og vi kan allerede nu se et højt aktivitets niveau ud af huset for mange af beboerne i klynge

Læs mere

Frb Kommune Rådhuset 2000 Frederiksberg

Frb Kommune Rådhuset 2000 Frederiksberg PER KRUSE Frb Kommune Rådhuset 2000 Frederiksberg 8.3.2011 Som ejer af Nyvej 5 så er mine kommentarer til den nye høring og 1. cykel og beplantnings plan vedr- lokalplan 169m Jeg må sige, at jeg er chokeret

Læs mere

3. s. i fasten II 2016 Ølgod 9.00, Bejsnap , 473 til nadver

3. s. i fasten II 2016 Ølgod 9.00, Bejsnap , 473 til nadver Vi er i denne vidner til en hård kamp mellem vinteren og foråret. Bedst som vi troede, foråret havde vundet, bedst som vi vejrede forårsluft og følte forårsstemningen brede sig, og begyndte at fantasere

Læs mere

Børn og Pligter. (1 19 år) [Aldersinddelt guide over hvad du kan forvente dit barn kan derhjemme]

Børn og Pligter. (1 19 år) [Aldersinddelt guide over hvad du kan forvente dit barn kan derhjemme] Børn og Pligter (1 19 år) [Aldersinddelt guide over hvad du kan forvente dit barn kan derhjemme] Pligter er vigtige for dit barn Opdragelse et ord der sætter mange tanker i gang, både negative og positive.

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Boudigaard.dk Foto: Flemming Worm og Frederik Clement Layout og tryk: Thorvig Tryk A/S, Skive

Boudigaard.dk Foto: Flemming Worm og Frederik Clement Layout og tryk: Thorvig Tryk A/S, Skive Vi ønsker alle en rigtig glædelig jul, samt et godt og lykkebringende nytår! Foto: Flemming Worm og Frederik Clement Layout og tryk: Thorvig Tryk A/S, Skive Kom indenfor Jeg vil gerne invitere jer indenfor

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det knagede fælt i den gamle badebro. Skulle de ikke hellere lade være med at gå ud på den? Tanken

Læs mere

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente.

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. På et møde for pårørende blev der stillet følgende spørgsmål: Når vi besøger vores nære på plejehjemmet, er det for at glæde dem og se hvordan

Læs mere

Bliv afhængig af kritik

Bliv afhængig af kritik Bliv afhængig af kritik - feedback er et forslag og ikke sandheden Kritik er for mange negativt ladet, og vi gør gerne rigtig meget for at undgå at være modtager af den. Måske handler det mere om den betydning,

Læs mere

Bilag 1: Interview med Lars Winge

Bilag 1: Interview med Lars Winge Bilag 1: Interview med Lars Winge 2 K (Kristoffer Merrild): Godt det er møde med Lars Winge der er øhh CSR chef i DSB L (Lars Winge): Jah jeg er chef for intern kommunikation og CSR 4 K: Hvor lang tid

Læs mere

Nr. 6: At involvere sine børn

Nr. 6: At involvere sine børn Nr. 6: At involvere sine børn Januar 2018: Der er før kommet hjælp fra børnene. Blandt andet stod en datter for at male køkkenet. Foto: Abelone Glahn Selvom vi var kommet bemærkelsesværdigt langt med saneringen

Læs mere

Svend Brandt - 1. maj 2011 tale på Kafka kl. 19: Der er krige

Svend Brandt - 1. maj 2011 tale på Kafka kl. 19: Der er krige Svend Brandt - 1. maj 2011 tale på Kafka kl. 19: 1. maj har i over 100 år været arbejderbevægelsens internationale kampdag. Denne dag markeres det verden over, at vi IKKE er i samme båd. Det er første

Læs mere

- med kortspil og legetøj

- med kortspil og legetøj - med kortspil og legetøj Dette hæfte er udarbejdet af Karina Pihl Færk og Maria Grove Christensen og tiltænkt FAMILIEMATEMATIK som inspiration til hyggelige matematiske spil og aktiviteter for 0.-2. årgangs

Læs mere

N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé Århus C Tlf.: Fax:

N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé Århus C Tlf.: Fax: N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk www.kochs.dk Trøjborg d. 27. juni 2008 Kære 9. årgang. Vi skal sige farvel til jer og I skal sige

Læs mere

Københavnerdrengen 1

Københavnerdrengen 1 18. DECEMBER Københavnerdrengen 1 Vi har fået en københavnerdreng og han hedder Frederik. Det var mors idé. Hun mente, det var synd for de mange børn i København, der slet ikke fik nogen sommerferie, men

Læs mere

Generalforsamling d. 23. april 2013

Generalforsamling d. 23. april 2013 Generalforsamling d. 23. april 2013 Det har været en lidt mærkelig oplevelse at skulle skrive dette års beretning, og jeg har prøvet at udskyde den så længe som muligt, for tidligere år er jeg kommet ind

Læs mere

Jørgen Hartung Nielsen. Og det blev forår. Sabotør-slottet, 5

Jørgen Hartung Nielsen. Og det blev forår. Sabotør-slottet, 5 Jørgen Hartung Nielsen Og det blev forår Sabotør-slottet, 5 Og det blev forår Sabotør-slottet, 8 Jørgen Hartung Nielsen Illustreret af: Preben Winther Tryk: BB Offset, Bjerringbro ISBN: 978-87-92563-89-7

Læs mere

Nicholas: Jeg bor på Ørholmgade, lige herovre ved siden af parken. I nummer fire.

Nicholas: Jeg bor på Ørholmgade, lige herovre ved siden af parken. I nummer fire. Samtalevandring d. 2. maj 2012. Nicholas, 25. Biologistuderende. Bor på Ørholmgade. Interviewer: Nå, og det var Nicholas, du hedder? Nicholas: Ja, korrekt. Interviewer: Og hvor gammel er du? Nicholas:

Læs mere

Mobning på facebook. Anna Kloster, november 2013

Mobning på facebook. Anna Kloster, november 2013 Mobning på facebook Anna Kloster, november 2013 At være barn i dagens Danmark betyder, at man er opvokset med mange medier omkring sig. Særligt har de unge taget det sociale medie Facebook til sig. Efter

Læs mere

Notat. Noter og resume af følgegruppe møde for Kanalgadeprojektet den 13.03.14. Resume af Følgegruppens holdninger

Notat. Noter og resume af følgegruppe møde for Kanalgadeprojektet den 13.03.14. Resume af Følgegruppens holdninger Notat Noter og resume af følgegruppe møde for Kanalgadeprojektet den 13.03.14 Resume af Følgegruppens holdninger Især fire forhold blev nævnt af følgegruppen: 1. Gruppen efterspørger en bedre løsning for

Læs mere

Professoren. og Kattemor's Skattekort! FORKORTET LÆSEPRØVE - DEN RIGTIGE BOG HAR 66 SIDER. Skrevet ud fra virkelige hændelser.

Professoren. og Kattemor's Skattekort! FORKORTET LÆSEPRØVE - DEN RIGTIGE BOG HAR 66 SIDER. Skrevet ud fra virkelige hændelser. 1 Professoren og Kattemor's Skattekort! 2016 af Kim Christensen FORKORTET LÆSEPRØVE - DEN RIGTIGE BOG HAR 66 SIDER Skrevet ud fra virkelige hændelser. Særlig tak til: Janet. Elsebeth. Til minde om Kattemor.

Læs mere

Hold fast i drømmene og kæmp for dem

Hold fast i drømmene og kæmp for dem Hold fast i drømmene og kæmp for dem Som den første i sin familie valgte Lise Hansen som 52-årig at forlade Lolland og flytte til København. Det var ikke let, men hun ville til enhver tid gøre det igen.

Læs mere

Missionen blandt Hjemløse Mændenes Hjem Kollegiet Amadeus Pegasus Projekt Offside

Missionen blandt Hjemløse Mændenes Hjem Kollegiet Amadeus Pegasus Projekt Offside i dit testamente hjælper gratis og uforpligtende med at oprette dit testamente. Mændenes Hjem Kollegiet Amadeus Pegasus Projekt Offside Den sidste vilje Et testamente sikrer, at ens arv bliver fordelt

Læs mere

Tekst & foto: Bifrost

Tekst & foto: Bifrost Tekst & foto: Bifrost Vi ville prøve at gentage turen til Polen helt op til Stettin, der hvor man tager mast af for at sejle ad floden op mod Berlin. Da vi i 1998 skulle ind i Polsk farvand sejlede man

Læs mere

Bilag 9. Bilag 7. Referat og evaluering fra borgerdialogen. Lise Palm fortalte, at

Bilag 9. Bilag 7. Referat og evaluering fra borgerdialogen. Lise Palm fortalte, at Bilag 7 Bilag 9 Referat og evaluering fra borgerdialogen Lise Palm fortalte, at mødet som et orienteringsmøde, hvor der var mulighed for at komme med kommentarer til forslagene. Endvidere blev der orienteret

Læs mere

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Steffan Lykke 1. Ta mig tilbage Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Her er masser af plads I mit lille ydmyg palads men Her er koldt og trist uden dig Men hvor er du

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44.

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Alting er skjult for dit øje, indtil du ser det. Jeg holdt engang i krydset ved Teglgårdsvej, og

Læs mere

Turen til Sverige. Vejen derop var enten op til Frederikshavn og over med færgen til Göteborg eller over med broerne eller bro/færgerne ved Helsingør.

Turen til Sverige. Vejen derop var enten op til Frederikshavn og over med færgen til Göteborg eller over med broerne eller bro/færgerne ved Helsingør. Turen til Sverige. Efter mere en et halvt års forberedelse på en tur til Sverige var dagen kommet den 30 maj og 4 dage frem, vejr meldingen forud for turen var lidt spændende, der skulle være gode dage

Læs mere

Marianne Hyllested (Projektkoordinator). 9 borgere fra Ishøj, HLE, HPD. Hvordan er det at bo i Ishøj? Hvad er så ikke så godt ved at bo i Ishøj

Marianne Hyllested (Projektkoordinator). 9 borgere fra Ishøj, HLE, HPD. Hvordan er det at bo i Ishøj? Hvad er så ikke så godt ved at bo i Ishøj Mødereferat Titel Byer for Alle Dato 2. juli 2003 Sted Deltagere Fokusgruppeinterview i Ishøj Ishøj Rådhus Referent HPD, 3. juli 2003 Marianne Hyllested (Projektkoordinator). 9 borgere fra Ishøj, HLE,

Læs mere

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14,

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14, Bruger Side 1 04-06-2017. Tekst. Johs. 14, 22-31. Kærlighed til Kristi ord. Pinsedag har sin egen tone, glædens musik, som løfter og gør glad. Vore salmedigtere har fundet denne tone, givet den ord som

Læs mere

Friluftsliv på havnen

Friluftsliv på havnen Lærervejledning Tidsforbrug Klassetrin 1-2 timer 6.-9. klasse OM UNDERVISNINGSFORLØBET FRILUFTSLIV PÅ HAVNEN Undervisningsforløbet tager udgangspunkt i tre typer mennesker, der færdes på havnen: A) Familien,

Læs mere

BESKRIVELSE AF DE VOKSNE OG DERES KERNEBEHOV I HVERDAGEN

BESKRIVELSE AF DE VOKSNE OG DERES KERNEBEHOV I HVERDAGEN MÅLGRUPPE: De voksne BESKRIVELSE AF DE VOKSNE OG DERES KERNEBEHOV I HVERDAGEN Ved IS IT A BIRD 20. februar, 2015 Annika Porsborg Nielsen annika@isitabird.dk Hvem er de voksne? De voksne kæmper for at genskabe

Læs mere

Principperne om hvordan man opdager nye sandheder

Principperne om hvordan man opdager nye sandheder Principperne om hvordan man opdager nye sandheder Principper del 1: Det første skridt mod sandheden Hvilke principper bør vi følge, eller hvilke skridt skal vi tage for at genkende sandheden i en eller

Læs mere

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen.

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen. Fra: Rita Vinter Emne: Sarah Dato: 7. okt. 2014 kl. 21.59.33 CEST Til: Janni Lærke Clausen Hej Janni. Jeg vil lige fortælle lidt om Sarah, inden du møder

Læs mere

20. DECEMBER. Far søger arbejde

20. DECEMBER. Far søger arbejde 20. DECEMBER Far søger arbejde Far er hjemme fra Roskilde, og det er rart. Bare han nu kan li sit nye arbejde, men jeg ved ikke rigtigt, om jeg bryder mig om at flytte til Roskilde. Det er langt væk fra

Læs mere

Når korthuset vælter

Når korthuset vælter Når korthuset vælter Det hamrer på rørene og der er gentagne råb fra lejligheden ovenover. Sådan har det stået på de sidste par dage. Naboen har været oppe og banke på, men det har ikke hjulpet. Ejendomsfunktionæren

Læs mere

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24.

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Gud holder fest, det handler Jesu lignelse om. Men er der nogen Gud til at holde fest for os? Det er vores tids

Læs mere

Jeg kender Jesus -5. Jesus tilgiver mig

Jeg kender Jesus -5. Jesus tilgiver mig Jeg kender Jesus -5 Jesus tilgiver mig Mål: Målet er, at børnene ved, at Jesus har magt til at tilgive alt, og at han renser os fra synd. Når vi bekender det forkerte, vi har gjort, og vender os fra det,

Læs mere

Bent Hundstrup, tekst og foto. MIN VÆRSTE JUL

Bent Hundstrup, tekst og foto. MIN VÆRSTE JUL Bent Hundstrup, tekst og foto. MIN VÆRSTE JUL Det er torsdag den 24 december klokken er 13.00. Da telefonen ringer, dav det er Asger, du Bent, vi har vist anskudt et stykke råvildt, vil du hjælpe os. Selvfølgelig

Læs mere

Generalforsamling i Ø-Kvarterets grundejerforening den 25. marts 2014

Generalforsamling i Ø-Kvarterets grundejerforening den 25. marts 2014 Generalforsamling i Ø-Kvarterets grundejerforening den 25. marts 2014 Bestyrelsens beretning ved formanden. Fra bestyrelsens side vil vi gerne byde jer rigtig hjertelig velkommen her til årets generalforsamling

Læs mere

At tænke sig at det kun er et år siden at jeg blev klar

At tænke sig at det kun er et år siden at jeg blev klar At tænke sig at det kun er et år siden at jeg blev klar over at der var noget andet galt med mig, at tænke over at Klinefelter Syndromet ikke blot er et syndrom men også bar på noget Autisme er for mig

Læs mere

Polen 2009. En tur til Gdansk Del 3

Polen 2009. En tur til Gdansk Del 3 Polen 2009 En tur til Gdansk Del 3 Portene fra havnefronten ind til byen Sanne på vej ind i byen Gdansk er en helt utrolig flot og velplejet by. Overalt er der rent og pænt, og alle slags butikker forefindes

Læs mere

Konklusioner på borgerpanelundersøgelse om bil- og cykelparkering i Indre By

Konklusioner på borgerpanelundersøgelse om bil- og cykelparkering i Indre By Borgerpanelundersøgelse om bil- og cykelparkering i Indre By Konklusioner på borgerpanelundersøgelse om bil- og cykelparkering i Indre By Antal besvarelser i alt: 1964. Borgerpanelundersøgelsen har været

Læs mere

BILAG A. Transskribering af udsagn fra JTP Roskilde (Hal 12)

BILAG A. Transskribering af udsagn fra JTP Roskilde (Hal 12) BILAG A Transskribering af udsagn fra JTP Roskilde (Hal 12) Udsagn A: Sofie (23) og Ida (20) Interviewer: Kan I sige hvad I hedder og hvor gamle I er? Sofie: Jeg hedder Sofie og er 22 Ida: Jeg hedder Ida

Læs mere

Forbered dig i god tid. Det er svært at brokke sig, når man har en udsigt som den hos Bente og Bent. Kort om: Hvem: Bente og Bent Ginnerskov

Forbered dig i god tid. Det er svært at brokke sig, når man har en udsigt som den hos Bente og Bent. Kort om: Hvem: Bente og Bent Ginnerskov Forbered dig i god tid I mere end 25 år har Bente og Bent Ginnerskov Jensen været skrevet op i boligselskaber, så de var forberedt på, hvor de skulle bo som ældre. Det bedste råd er at være ude i god tid,

Læs mere

Velkommen til årets første:

Velkommen til årets første: Velkommen til årets første: "Man har kalendere og ure for at kunne måle tiden, men det siger ikke én ret meget, for enhver ved, at en enkelt time kan forekomme en at være en evighed, mens den andre gange

Læs mere

Velkommen - Forældre til forældre

Velkommen - Forældre til forældre Velkommen - Forældre til forældre Vi synes selv, at vi har verdens bedste børnehave... -Og I bydes hjerteligt velkommen! Børnehaven er et rigtigt godt valg for Jer, der ønsker en lille og hyggelig børnehave.

Læs mere

Prædiken til søndag, 1. februar 2015

Prædiken til søndag, 1. februar 2015 Prædiken til søndag, 1. februar 2015 Prædikenen i dag handler om at føle sig og at være svag, at være lille, at erkende og acceptere, at man af og til er så magtesløs og hjælpeløs, at man har brug for

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

Tre måder at lyve på

Tre måder at lyve på Tre måder at lyve på Skrevet af Ghita Makowska Rasmussen Sted: Café Blomsten i Nyhavn Personer: Et forhold fra fortiden Tid: ns fødselsdag 1 Scene En mand ankommer på en café. Tjekker. Går igen. Kommer

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Lagoni SFO Unionvej Vojens - Tlf Mobil

Lagoni SFO Unionvej Vojens - Tlf Mobil Lagoni SFO Unionvej 4 6500 Vojens - Tlf. 7434 3210 Mobil 6115 4413 - E-mail: chsc@haderslev.dk Vojens 3. september 2012 De sidste par uger har stået i skolestartens tegn...meget er nyt. Selv for os der

Læs mere

Velkommen i dagpleje hos

Velkommen i dagpleje hos Velkommen i dagpleje hos Sofie Kappel Hækvej 18 4540 Fårevejle. Tlf. 22284785 Jeg er født i 1981 og har to drenge fra 2003 og 2005, som jeg deler 7/7 med deres far. Er startet som dagplejer i november

Læs mere

Vinterroning. Og jo det kan være ganske koldt om vinteren. Men det gælder uanset om du er på land eller på vand.

Vinterroning. Og jo det kan være ganske koldt om vinteren. Men det gælder uanset om du er på land eller på vand. Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Er det ikke koldt at ro om vinteren? Vinterroning Søby Rev 26.3.2013 Det er nok den mest anvendte reaktion, når jeg fortæller, at vinterroning i havkajak er noget, jeg godt

Læs mere

Tryghed og naboskab veje til god integration i boligafdelingen. 8. kreds

Tryghed og naboskab veje til god integration i boligafdelingen. 8. kreds Tryghed og naboskab veje til god integration i boligafdelingen 8. kreds 2 Indledning Danmarks almene boliger har igennem tiden været en meget væsentlig del af løsningen, når borgere med en anden baggrund

Læs mere

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Introduktion og læsevejledning Børnepanelet var samlet for fjerde og sidste gang både i København og i Jylland i april/maj 2017. I alt deltog 23 børn og

Læs mere

Velkommen til Strandkanten. - med tæerne i havet og byen i ryggen

Velkommen til Strandkanten. - med tæerne i havet og byen i ryggen Velkommen til Strandkanten - med tæerne i havet og byen i ryggen Da Strandkanten endnu ikke er færdigbygget, er brochurens billeder af bygningen og interiør ikke rigtige fotos, men såkaldte arkitekt 3D

Læs mere

Christianshavns Lokalråd Beboerhuset Dronningensgade 34 1420 København K www.christianshavnslokalraad.dk

Christianshavns Lokalråd Beboerhuset Dronningensgade 34 1420 København K www.christianshavnslokalraad.dk Christianshavns Lokalråd Beboerhuset Dronningensgade 34 1420 København K www.christianshavnslokalraad.dk Christianshavn den 22. juli 2009 Frank Jensen Socialdemokraterne Artillerivej 34 2300 København

Læs mere

Vi er inde i en stadig positiv udvikling, når det handler om vækst, miljø, byudvikling, og livskvalitet.

Vi er inde i en stadig positiv udvikling, når det handler om vækst, miljø, byudvikling, og livskvalitet. Lars Aslan Rasmussen (S) politisk ordførertale 27. august 2015 (Det talte ord gælder) København er en fantastisk by. Det er en by, der på alle de parametre, der er vigtige, lever op til, hvad vi kan forvente

Læs mere

Haskoli Islands og studiemiljø

Haskoli Islands og studiemiljø Island Reykjavik Byen er spækket med store farverige malerier på husenes vægge, abstrakt kunst og tage i forskellige farver. De mennesker der bor i Reykjavik er venlige og nysgerrige, så du kan roligt

Læs mere

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder.

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder. Ledelsesstilanalyse Dette er en analyse af den måde du leder på, med fokus på at lede mennesker. Det er vigtigt for din selvindsigt, at du er så ærlig som overhovedet mulig overfor dig selv når du svarer.

Læs mere

Procedure for behandling af klagesager

Procedure for behandling af klagesager Procedure for behandling af klagesager I Ringgårdens administration modtager vi rigtig mange klager alt i alt behandler vi omkring 150 klagesager om året. Det er klager om emner, som hører under husordenen

Læs mere

Nu er det blevet eftermiddag. Solen er ved at gemme sig. Fra vinduerne skinner der gult lys. Snart er det aften.

Nu er det blevet eftermiddag. Solen er ved at gemme sig. Fra vinduerne skinner der gult lys. Snart er det aften. Vilja, mor og morfar bor på en gård, der ligger øverst oppe på en bakke. Herfra løber Vilja ned ad stien, når hun skal i skole. Når skolen er slut, maser hun igen op ad bakken, træt og sulten. Om vinteren

Læs mere

MIN. kristendom fra top til tå MINI KATEKISMUS MARIA BAASTRUP JØRGENSEN. ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN

MIN. kristendom fra top til tå MINI KATEKISMUS MARIA BAASTRUP JØRGENSEN. ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN MARIA BAASTRUP JØRGENSEN ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN KATEKISMUS kristendom fra top til tå MIN MINI NÆSE FOR SKABELSE Første Mosebog kapitel 1 og 2 Engang var der ingenting, kun mørke og stilhed. Verden

Læs mere

!"##$%&'()"*+,'-%./(0+12*34%-%.5(-%+67..,*2&'5(6,)"'4%-%.12328,+9! 3

!##$%&'()*+,'-%./(0+12*34%-%.5(-%+67..,*2&'5(6,)'4%-%.12328,+9! 3 Sjælsmark 2 !"##$%&'()"*+,'-%./(0+12*34%-%.5(-%+67..,*2&'5(6,)"'4%-%.12328,+9! 3 Indbrudssikring/Nabohjælp KRIMINALITETSTREKANTEN Motiveret gerningsmand Gerningssted Offer/Forurettet - Tyvens indgang 26

Læs mere

Gudstjeneste, Domkirken, søndag d. 15. marts 2015 kl. 15.00 25 års jubilæum for Reden Søndag: Midfaste, Johs. 6, 1-15 Salmer: 750, 29, 192, 784

Gudstjeneste, Domkirken, søndag d. 15. marts 2015 kl. 15.00 25 års jubilæum for Reden Søndag: Midfaste, Johs. 6, 1-15 Salmer: 750, 29, 192, 784 Gudstjeneste, Domkirken, søndag d. 15. marts 2015 kl. 15.00 25 års jubilæum for Reden Søndag: Midfaste, Johs. 6, 1-15 Salmer: 750, 29, 192, 784 I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen. Jeg vil

Læs mere

NYHEDSBREV for HELSINGØR HAVNE Januar 2019

NYHEDSBREV for HELSINGØR HAVNE Januar 2019 NYHEDSBREV for HELSINGØR HAVNE Januar 2019 Havnechefens klumme Kære Nordhavn Så blev det 2019 og det nærmest uden at vi rigtig opdagede det. Men det er jo ikke fordi der ikke er sket noget i 2018, tværtimod.

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL. 10.00 1.SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Thomas er væk! Peter var kommet styrtende ind i klassen og havde

Læs mere

- stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA

- stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA - stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA Hvid stamme MOTTO: Det er Solgudens vilje, at du skal gøre hvad jeg siger STIKORD: Præster, bestemmer, rige Da Solguden straffede menneskerne, troede

Læs mere

A/B Udbygård. Husorden

A/B Udbygård. Husorden A/B Udbygård Husorden 2016 Indhold Forord... 1 Affald... 2 Altaner... 2 Beboerlokalet... 3 Cykler, ladcykler, barnevogne mv.... 3 Forhaverne og gården... 3 Husdyr... 3 Kældre og loft, samt trappeopgange...

Læs mere

Kia Christensen Mercy in Action, 2. Rejsebrev

Kia Christensen Mercy in Action, 2. Rejsebrev Kia Christensen Mercy in Action, 2. Rejsebrev Generelle informationer om praktikstedet kan findes i mit 1. rejsebrev. Den pædagogiske opgave Min opgave i praktikken består som regel af at lave aktiviteter

Læs mere

Interviewperson er anonymiseret, og vil i dette interview hedde Clara.

Interviewperson er anonymiseret, og vil i dette interview hedde Clara. Bilag 1. Transskription af interview. Interview gennemført d. 5. maj 2014, via Skype. Beskrivelse af interview med Clara Interviewet med Clara blev udført den 5. maj 2014, som et Skype-interview. Vi blev

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Lindvig Osmundsen Prædiken til Skærtorsdag 2016 Bording Side 1. Prædiken til Skærtorsdag Tekst. Johs 13,1-15. Fodvaskningen.

Lindvig Osmundsen Prædiken til Skærtorsdag 2016 Bording Side 1. Prædiken til Skærtorsdag Tekst. Johs 13,1-15. Fodvaskningen. Prædiken til Skærtorsdag 2016 Bording Side 1 Prædiken til Skærtorsdag 2016. Tekst. Johs 13,1-15. Fodvaskningen. Skærtorsdag er en dag hvor der skete meget i Jesu liv. Jesu er i Bethania hvor han har overnattet

Læs mere

Konfirmationstale , 192, 68, Linedanser, 725

Konfirmationstale , 192, 68, Linedanser, 725 Konfirmationstale 2016 402, 192, 68, Linedanser, 725 1 + 1 = 2, 2 + 2 =4, 4 + 4 = 8, 8 + 8 = 16 der er tal over alt, I skal regne og jeg tror at I kommer til at stå i valget, om det skal være regning som

Læs mere

Normbruds betydning for adfærd

Normbruds betydning for adfærd Normbruds betydning for adfærd Om metoden social pejling ALKOHOLdialog.DK NORMBRUDS BETYDNING FOR ADFÆRD Om metoden social pejling Vi følger alle mere eller mindre de sociale normer i et samfund, da vi

Læs mere

Fokusgruppeinterview. Strandvejen, Bybjerggård og Løntoften

Fokusgruppeinterview. Strandvejen, Bybjerggård og Løntoften Fokusgruppeinterview Strandvejen, Bybjerggård og Løntoften 28.juni 2012 Tilsynet er udført af: Anette Lund og Tina Knop FFA Familie, Forebyggelse & Anbringelse (erhvervsdrivende fond) Kongevejen 47 3480

Læs mere

Prædiken til 2. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til 2. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang Prædiken til 2. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang 754 Se, nu stiger solen 448 - fyldt af glæde 412 - som vintergrene 158 - Kvindelil din tro er stor 192 v. 7 du som har dig selv mig givet 375 Alt står

Læs mere

1 Bilag. 1.1 Vignet 1. udkast

1 Bilag. 1.1 Vignet 1. udkast 1 Bilag 1.1 Vignet 1. udkast Case Fase 1: Forventninger Yousef er 17 år gammel og er uledsaget mindreårig flygtning fra Irak. Yousef har netop fået asyl i Danmark og kommunen skal nu finde et sted, hvor

Læs mere