Bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglementet 2018 (BR18)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglementet 2018 (BR18)"

Transkript

1 Skabelon til høringssvar Bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglementet 2018 (BR18) Afsender: Glasindustrien Poul Sabroe, redaktør, Kommunikationschef Generelle bemærkninger: [Her bedes angivet generelle/overordnede kommentarer til høringen. Givet høringsmaterialets omfang og for at undgå gentagelser og mulige uklarheder bedes tekstnære kommentarer ikke angives her men i kommentarfelterne for neden.] Tekstnære bemærkninger: [Her bedes angivet, hvilket afsnit der konkret afgives kommentar(er) til (fx Emne K, K.1.2 eller Emne S, S.2 ). I det omfang et konkret tekstafsnit foreslås erstattet eller ændret, bedes afsnittet fra høringsudgaven indsættes her.] [Her bedes konkrete kommentarer til afsnittet i høringsudgaven anført.] [Her bedes angivet konkrete forslag til tekst, som efter høringspartens opfattelse bør erstatte/ supplere/ uddybe teksten i høringsudgaven. Er der behov for yderligere kommentarfelter, kan de blot kopieres og indsættes nederst.] A1.13 Værn skal udføres, så den indbyrdes afstand mellem alle typer Side 1 (11)

2 balustre, både lodrette og vandrette ikke giver anledning til personskader. I den forbindelse skal der i særlig grad tages hensyn til, at børn ikke må kunne klatre på værnet eller må kunne komme i klemme mellem balustre. Når der i foregående afsnit A1.12 er meget detaljerede mål, så mangler der her tilsvarende mål for afstande mellem balustre, sådan som det ses i seneste udgave af SBi-anvisning 258. Opdatere afsnittet med mål svarende til praksis jvf SBi-anvisning 258. A1.14 Værn udført af glas skal udføres i overensstemmelse med emne H6. I nuværende BR15 henvises til vejledning. I det efterfølgende emne H mangler beskrivelse af værn med glas incl værn med niveauforskel? Det skal sikres at Emne H og en kommende Personsikkerhedsvejledning præcisere brug og omfang af glas i værn, for såvel værn med og uden niveauforskel. D Brand Sikkerhed ved brand D1 g. at det sikres, at brandtekniske installationer, bygningsdele og konstruktioner kan kontrolleres og vedligeholdes løbende, så sikkerheden i tilfælde af brand opretholdes i hele bygningens levetid. Det er et forkert fokus på i hvilke rækkefølge det nævnes: brandtekniske installationer, bygningsdele og konstruktioner Det forventes at der i de tilhørende vejledninger specificeres hvilken kontrol der skal udføres af hvem, hvornår specificeret for både konstruktioner, bygningsdele og efterfølgende brandtekniske installationer. Der bør stå: konstruktioner, bygningsdele og efterfølgende brandtekniske installationer. Det giver ikke menig at opsætte bandtekniske installationer på konstruktioner som ikke opfylder minimums brandkrav! D1.14 Bygningers brandtekniske installationer kan projekteres og udføres på anden vis, end efter de i tabel 3 anførte standarder, hvis Side 2 (11)

3 det dokumenteres, at samme sikkerhedsniveau opnås. Uheldigt brug af kan Sætningen bør omformuleres så det fremgår at der skal foreligge dokumentation hvis andre standarder anvendes. Materialer, konstruktioner og bygningsdele D1.9 Materialer, konstruktioner og bygningsdele skal anvendes og udføres under hensyn til deres brandmæssige egenskaber som varmeudvikling, flammespredning, røgproduktion, produktion af brændende dråber og partikler, nedfald af dele samt brandmodstandsevne. Her mangler uddybning af krav til materialer, konstruktioner og bygningsdele. Der ses ingen krav til brandadskillende bygningsdele, brandsektioner og brandceller svarende til den specificering der er for brandtekniske installationer. Her mangler tilsvarende oversigt på hvilke standarder der er gældende for hvilke konstruktioner og bygningsdele. Passiv brandsikring er slet ikke præciseret godt nok. Passiv brandsikring er jo basis for brug af brandtekniske installationer. D6.5 Brandtekniske installationer og bygningsdele skal kontrolleres og vedligeholdes, så de i hele bygningens levetid opfylder bestemmelserne i emne D. D6.6 Brandtekniske installationer skal løbende funktionsafprøves som beskrevet i Vejledning om funktionsafprøvning af brandtekniske installationer. Rækkefølgen af Brandtekniske installationer og bygningsdele skal byttes om. Bygningsdele er baggrund for efterfølgende brug af installationer! Der mangler en henvisning til vejledning for kontrol af bygningsdele? Der imødeses en tilsvarende Vejledning for kontrol af brandadskillende bygningsdele. D6.9 Der skal udarbejdes en drift- og vedligeholdelsesplan, som fastlægger, hvordan bygningens brandsikkerhed kan opretholdes i he- Side 3 (11)

4 le bygningens levetid. På hvilket tidspunkt skal denne D&V-plan foreligge? Før der gives ibrugtagningstilladelse? Præcisering af hvornår D&V-plan skal foreligge Kontrol D7 Før ibrugtagning af en bygning skal der gennemføres funktionsafprøvning i henhold til Vejledning om funktionsafprøvning af brandtekniske installationer af de brandtekniske installationer i bygningen, der viser at den enkelte brandtekniske installation fungere efter hensigten. Hvor flere brandtekniske installationer skal virke sammen, skal der ligeledes foretages systemintegrationstest i henhold til Vejledning om systemintegrationstest af brandtekniske installationer, der viser, at det sammenhængende system af installationer har den ønskede funktion. Hvorfor er der ikke en tilsvarende kontrol af bygningsdele og konstruktioner? Der imødeses udarbejdelsen af en Vejledning for kontrol af brandadskillende konstruktioner før ibrugtagning. F Byggepladsen og udførelse af byggearbejder F1 Byggepladsen og byggearbejder skal planlægges og udføres, så der: a. ikke sker skade på personer eller bygninger på og omkring byggepladsen. b. ikke opstår væsentlige gener for naboer, på vej og fortovsarealer. c. tages højde for vejrforhold. Hvordan sikres at planlægningen og indretningen er iht Arbejdsmiljøloven? H1.2 Sommerhuse er ikke omfattet af bestemmelserne i emne H. Side 4 (11)

5 Dette vil være en ny bestemmelse: Hvis dette er gældende er der ingen personsikkerhedskrav mht glas i sommerhuse? Risikoen for skæreskader er endnu større i sommerhuse end i almindelige boliger pga lettere påklædning! Er enhver form for sommerhus incl udlejningshuse heller ikke omfattet? Hvor omfattende defineres sommerhuse? Her bør der indsættes en undtagelse for personsikkerhed og glas jvf H6 Sikkerhed mod personskader pga. kollision ved anvendelsen af større glaspartier og værn af glas H6 I bygninger, hvor der er risiko for, at personer kan kollidere med glaspartier, skal der sikres tilstrækkelig sikkerhed for, at der ikke opstår personskade. Personskade kan være skæreskader eller skader på grund af kollision med glaspartiet, hvor der ikke sket en gennembrydning af glasset. Sikkerhed mod personskader pga. kollision ved anvendelsen af større glaspartier og værn af glas H6 I bygninger, hvor der er risiko for, at personer kan kollidere med glaspartier, skal der sikres tilstrækkelig sikkerhed for, at der ikke opstår personskade. Personskade kan være skæreskader eller skader på grund af kollision med glaspartiet, hvor der ikke er sket en gennembrydning af glasset. Tilføjelse af er i sidste sætning! Men hvorfor er denne tilføjelse sat ind? Hvordan kan der ske en skæreskade i et glas hvor der ikke er sket en gennembrydning? Hvor kommer krav til nedfaldende glas fra tag og skrå udad hældende facader? Der mangler en definition på personsikkerhedsglas jvf DS/EN Der mangler krav til glastag? Der mangler krav til glasværn med niveauforskel? Sætningen skal omformuleres til dansk og skæreskade bør præciseres iht gældende standard for personsikkerhedsglas. Der mangler en henvisning til en forventelig kommende Vejledning. Krav til såvel lavtsiddende glas i facader og indervægge, glastag som værn med niveauforskel mangler og skal præciseres. Side 5 (11)

6 H6.1 Kravet i medfør af emne H6 anses som opfyldt ved etablering af: a. værn, b. afskærmning eller c. opsætning af markering på glasset. Formuleringen svarer ikke til hidtidige vejledning og er ikke dækkende for at der sikres en personsikkerhed og indeholder ikke præcisering af krav til glas. Rækkefølgen af hvad der skal gøres er vigtig: Bruges der glas, skal det afskærmes (værn er noget andet jvf emne A ), dernæst kan der bruges glas uden afskærmning hvis det er personsikkerhedsglas og dimensioneret til opgaven (iht Emne N Konstruktioner), og dernæst kan der udføres markering. Der mangler en henvisning til kommende Vejledning. Teksten skal ændres svarende til: Glas, som personer kan støde imod ved færden i eller omkring bygninger, skal: modstå belastning uden at gå i stykker og hvis det går i stykker, gøre det på en sådan måde, at det så vidt muligt ikke forårsager personskade eller være afskærmet eller beskyttet mod direkte kontakt med personer. Der benyttes sikkerhedsglas på udsatte steder, hvor personer kan støde imod glasset. Sikkerhedsglas skal markeres for at minimere muligheden for, at personer ved uopmærksomhed kolliderer med glasset. Markeringen skal placeres således, at den er iøjnefaldende og tydelig for alle. Markeringen skal være varig og synlig under alle normale belysningsforhold. H6.2 Hvis der efter sikring mod personskade i medfør af emne H6 fortsat er risiko for kollision med glaspartiet, skal glasset udføres, så risikoen for skæreskader begrænses. Afsnittet er ikke relevant hvis det grundlæggende krav til glas, som ovenfor, er præciseret, dvs hvor der er risiko for kollision med glas der ikke er afskærmet, skal glasset være personsikkerhedsglas (jvf DS/EN 12600). Desuden mangler der præcisering af krav til sikkerhed i det glas hvor der ikke er kollisionsmulighed: glastag og udad hældende glasfacader? Afsnit H6.1 skal omformuleres så H6.2 er unødvendigt. Side 6 (11)

7 H6.3 Glas benyttet i vinduer og døre, er ikke omfattet af kravene i emne H6.1 med mindre, der foreligger særlige forhold i forbindelse med placeringen af eller brugen af bygningen. I forhold til foreliggende anerkendt skadestatistik er kravet om at der ikke er krav til døre helt forkert og urimeligt. Det bør præciseres at lavtsiddende vinduer giver mulighed for kollision. Hvis H6.3 ikke ændres vil der kun være krav til glas i værn og glasvægge, hvilket er helt uforståeligt i forhold til skæreskadestatistik? Formuleringen med mindre, der foreligger særlige forhold er helt utilstrækkelig. Det giver ingen hjælp for byggeriets parter til at forstå om der er et krav? Der lægges op til helt urimelige muligheder for hvordan særlige forhold skal tolkes. Det er uansvarligt at udelade sommerhuse for et krav om personsikkerhed hvis der bruges glas, hvor der er risiko for kollision. Det skal præciseres i hvilket byggeri der skal stilles krav: byggeri med eller uden publikums adgang, i værn og lavtsiddende glas, uanset om det er vægge, vinduer eller døre. I - Elevatorer Hvis der i I1.4 henvises til DS/EN bør der tilsvarende henvises til DS/EN for at sikre personsikkerheden bla mht glas i elevatorsystemer. Personsikkerhedskravet udvides af hensyn til alle brugere. J Energiforbrug Generelle mindstekrav til vinduer, glasydervægge, ovenlysvinduer og glastage J1.8 Vinduer, glasydervægge, ovenlysvinduer og glastage skal overholde følgende krav til energimæssig ydeevne: a. For vinduer og glasydervægge må energibalancen for referencevinduet ikke være mindre end -17,0 kwh/m² pr. år. Energiba- Side 7 (11)

8 lancen beregnes som Eref = 196,4 x gw 90,36 x Uw. Hvorfor ændres terminologien fra energitilskud til energibalace? Hvorfor er udtrykket Eref ikke brugt her når der i Bilag 4 (side 105) forsat bruges begrebet Eref? Det er meget uheldigt at der ændres terminologi, hvilket vil betyde at alle eksisterende dokumenter skal unødigt omformuleres med deraf unødig omkostning. I BR15 BILAG 6: BYGNINGERS ENERGIFORBRUG er der en præcisering af at facadevinduer er iht EN og glasfacader er iht EN Hvor vil der i BR18 ske den samme præcisering? I BR15 er det præciseret at Eref skal være bestemt ud fra referenceåret DRY (før revisionen i 2014). Hvor ses dette præciseret i BR18? For ikke at påføre industrien unødig ekstra omkostning bør terminologien fastholdes til energitilskud. J - Energiforbrug Vedr.: Bygningsklasse 2020 må det være målsætningen at fremtidens energieffektive bygninger (især etageejendomme med tætliggende nabobygninger), men også at fritliggende enfamiliehuse ikke må opføres med begrænsede dagslysforhold og dermed dårligere dagslysforhold. Der bør være minimumskrav til indeklima og specielt dagslys i fremtidens byggeri. Dette skal sikres i nyt BR18. J1.36 Ved anvendelse af renoveringsklasse 1 skal kravene til indeklimaet i emne R1.1-R1.2, emne U og emne Q1.5-Q1.7 overholdes. I BR15 indtil var vejledningen vedr dagslys: I arbejdsrum mv., beboelsesrum og køkken kan dagslyset i almindelighed blandt andet anses for at være tilstrækkeligt, når glasarealet ved sidelys svarer til mindst 10 pct. af det indvendige gulvareal eller ved ovenlys mindst 7 pct. af det indvendige gulvareal, forudsat at ruderne har en lystransmittans på mindst 0,75. De 10 pct. og 7 pct. er vejledende ved normal placering af bygningen og normal udformning og indretning af lokalerne. Denne udeladelse er vi uforstående overfor? Side 8 (11)

9 T betyder en risiko for at man tillader at renoverede bygninger, i den bedste renoveringsklasse, får ringere dagslysforhold efter renoveringen end før renoveringen. Vi anbefaler derfor en fastholdelse af krav svarende til Q1.2 d.) Ved anvendelse af renoveringsklasse 1 skal kravene til indeklimaet i emne R1.1-R1.2, emne U og emne Q 1.2, Q1.5-Q1.7 overholdes. N Konstruktioner Øvrige materialer og konstruktioner N1.13 Ved anvendelse af materialer og konstruktioner, der ikke er omfattet af bestemmelserne i emne N1.5-N1.12, skal det på anden vis dokumenteres, at der opnås et tilsvarende sikkerhedsniveau, som beskrevet i emne N1. Vil dimensionering af glas og termoruder iht SBi-anvisning 215 være acceptabelt? U Ventilation U1.5 Ved tilførsel og fjernelse af luft skal det i rum, hvor personer opholder sig i længere tid sikres, at der ikke opstår træk i opholdszonen. I BR15 Vejledning: ( , stk. 3) For at undgå træk bør lufthastigheden i opholdszonen i lokaler med stillesiddende aktivitet ikke overstige 0,15 m/s. Vil der i en evt vejledning forsat være denne definition på træk/kuldenedfald? Bilag 4 Bygningsklasse Energibalancen (Eref) gennem vinduer og glasydervægge i opvarmningssæsonen må ikke være mindre end 0,0 kwh/m² pr. år. Stk. 2. For ovenlysvinduer og glastage må energibalancen ikke være mindre end 10,0 kwh/m² pr. år. For ovenlyskupler må U- værdien ikke være højere end 1,20 W/m²K. Der kan benyttes funktionsglas, jf. J1.8. Side 9 (11)

10 Stk. 3. Energibalancen (Eref) beregnes for glasydervægge med følgende referencerude: Ug=0,70 W/m2K, gg=0,50 og psi=0,05 W/mK. Der er ikke overensstemmelse med J1.8 om brug af betegnelsen Eref. Hvorfor ændres betegnelsen energitilskud til energibalance? Det er meget uheldigt at der ændres terminologi, hvilket vil betyde at alle eksisterende dokumenter skal unødigt omformuleres med deraf unødig omkostning. Bilag 4 Bygningsklasse Yderdøre og lemme må ikke have en U-værdi højere end 0,80 W/m²K. Yderdøre med glas må ikke have en U-værdi højere end 1,00 W/m²K eller en energibalance gennem døren i opvarmningssæsonen på mindre end 0,0 kwh/m² pr. år. For branddøre gælder bestemmelserne i J1.7. I J1.7 ses ingen bestemmelser for branddøre? Bilag 5 - Konstruktionsklasser Bilag 6 Brandklasser Bilag 7 Statisk dokumentation Bilag 8 Brandteknisk dokumentation I disse bilag henvises der til en række vejledninger. Er det vejledninger fra Trafik-, bygge- og boligstyrelsen? så bør det måske præciseres? Side 10 (11)

11 Side 11 (11) Notat

INDEKLIMA OG GLAS BR-krav

INDEKLIMA OG GLAS BR-krav INDEKLIMA OG GLAS BR-krav VEJLEDNING 1. Indledning Denne information giver en oversigt over vigtige emner, som indgår i beskrivelsen af valg af glas for at opnå et godt indeklima, primært i forbindelse

Læs mere

Bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglementet 2018 (BR18)

Bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglementet 2018 (BR18) Skabelon til høringssvar Bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglementet 2018 (BR18) Afsender: Bygherreforeningen Borgergade 111 1300 København K Henrik L. Bang Mobil 4042 5575 hlb@bygherreforeningen.dk

Læs mere

Nye vejledninger og anvisninger på glasområdet

Nye vejledninger og anvisninger på glasområdet Nye vejledninger og anvisninger på glasområdet Alufacadesektionen CW A Curtain Wall Adviser Martin Asly Lading 31-01-2019 Martin Asly Lading mlading@cwadviser.com CW A Curtain Wall Adviser Ingeniørrådgivning

Læs mere

og at de tilstødende bygværkers funktion og tilstand ikke forringes under og efter udførelsen.

og at de tilstødende bygværkers funktion og tilstand ikke forringes under og efter udførelsen. BYGNINGSREGLEMENT 2018 KAPITEL 28 141 og at de tilstødende bygværkers funktion og tilstand ikke forringes under og efter udførelsen. 496 Dokumentation for de bærende konstruktioner for bygværker, som er

Læs mere

Nye vejledninger og anvisninger på glasområdet.

Nye vejledninger og anvisninger på glasområdet. Temadag Hotel Vejle Fjord 25.1.2018 Nye vejledninger og anvisninger på glasområdet. Carl Axel Lorentzen cal@glasfakta.dk BR18 Eksempelsamlingen SBi 213 (Be18) SBi 215 SBi 258 (erstatter 230 om BR15) Eurocodes

Læs mere

Vi er glade for, at I vil hjælpe os ved at udfylde spørgeskemaet. Vi håber, at I kan nå at svare senest fredag d. 29. november 2013.

Vi er glade for, at I vil hjælpe os ved at udfylde spørgeskemaet. Vi håber, at I kan nå at svare senest fredag d. 29. november 2013. Side 1 af 23 Kære kollega, Vi er glade for, at I vil hjælpe os ved at udfylde spørgeskemaet. Vi håber, at I kan nå at svare senest fredag d. 29. november 2013. Det er vigtigt, at I svarer ud fra jeres

Læs mere

Formand for teknisk udvalg i GLASINDUSTRIEN, TEKNISK STATUS

Formand for teknisk udvalg i GLASINDUSTRIEN, TEKNISK STATUS Formand for teknisk udvalg i GLASINDUSTRIEN, TEKNISK STATUS 2017-18 ÅRSMØDE I GLASINDUSTRIEN 4. MAJ 2018 HUSET, Middelfart Carl Axel Lorentzen cal@glasfakta.dk Teknik udvalg Formål - at sikre, at Glasindustriens

Læs mere

GLASTAG VEJLEDNING VALG OG MONTERING AF GLAS I TAGKONSTRUKTIONER. Udarbejdet af Glasindustrien Revideret november 2012

GLASTAG VEJLEDNING VALG OG MONTERING AF GLAS I TAGKONSTRUKTIONER. Udarbejdet af Glasindustrien Revideret november 2012 GLASTAG VALG OG MONTERING AF GLAS I TAGKONSTRUKTIONER VEJLEDNING 1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over vigtige emner, som indgår i beskrivelsen af et glastag. Formålet er at: - give vejledning

Læs mere

Sikkerhed brugen af sikkerhedsglas Indtroduktion af ny vejledning. Glassikre miljøer Boligen. Carl Axel Lorentzen cal@glasfakta.dk

Sikkerhed brugen af sikkerhedsglas Indtroduktion af ny vejledning. Glassikre miljøer Boligen. Carl Axel Lorentzen cal@glasfakta.dk Sikkerhed brugen af sikkerhedsglas Indtroduktion af ny vejledning. Glassikre miljøer Boligen Carl Axel Lorentzen cal@glasfakta.dk Sikkerhedsglas - forhistorie TI DS/INSTA 154 GF DS/INF 119 1986 1987 1995

Læs mere

BYGNINGSREGLEMENT 2015 BR

BYGNINGSREGLEMENT 2015 BR BYGNINGSREGLEMENT 2015 IKRAFTTRÆDEN Bygningsreglement 2015 trådte i kraft den 1. januar 2016. Bygningsreglementet har dog en overgangsperiode på et halvt år, hvilket betyder, at det frem til 30. juni er

Læs mere

Hvem er EnergiTjenesten?

Hvem er EnergiTjenesten? Hvem er EnergiTjenesten? Processen for BR15 6. februar 2015 Bygningsreglementet sendes i høring 20. marts 2015 Høringsfristen udløber Sommer 2015 Forventes vedtaget i folketinget med ca. 6 måneder overlap

Læs mere

Dagslys i energioptimerede bygninger

Dagslys i energioptimerede bygninger Dagslys i energioptimerede bygninger Thomas Nørgaard arkitekt maa CHRISTENSEN & CO ARKITEKTER . Fornemmelse for lys Formen og rummet Dagslys i energioptimerede bygninger . Fornemmelse for lys Materialitet

Læs mere

Det nye bygningsreglement - BR15 Claus Jacobsen

Det nye bygningsreglement - BR15 Claus Jacobsen Det nye bygningsreglement - BR15 Claus Jacobsen clj@ucn.dk 7269 1547 BR15 Nybyggeri Gammel standard - klasse 2010 Det samlede behov for tilført energi til dækning af varmetab, ventilation, køling og varmt

Læs mere

Hvordan spiller facaden solafskærmningen sammen med installationerne? Kjeld Johnsen, SBi, AAU-København

Hvordan spiller facaden solafskærmningen sammen med installationerne? Kjeld Johnsen, SBi, AAU-København Hvordan spiller facaden solafskærmningen sammen med installationerne? Kjeld Johnsen, SBi, AAU-København Indeklimaets Temadag 2017 Teknologisk Institut 26.9.2017 Fra introduktionen: Hvad er afgørende for,

Læs mere

Til høringsparterne. Den nye bekendtgørelse om bygningsreglement 2018 (BR18) indeholder derudover ændringer, der:

Til høringsparterne. Den nye bekendtgørelse om bygningsreglement 2018 (BR18) indeholder derudover ændringer, der: Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Til høringsparterne Notat BS0400-00248 07-10-2019 Høring over udkast til bekendtgørelse om bygningsreglement

Læs mere

MÆRKNING AF BYGNINGSGLAS

MÆRKNING AF BYGNINGSGLAS VEJLEDNING Anvendelsen af glas til mange formål er i dag så udbredt i byggeri og teknologisk produktion, at dokumentation med klassifikation, type, art og værdier i det individuelle glas er blevet påtrængende

Læs mere

Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Skabelon til høringssvar Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 551 Offentligt

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 551 Offentligt Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2016-17 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 551 Offentligt Edvard

Læs mere

Det forudsættes, at dagslyset i de nye tagboliger opfylder kravene i BR18.

Det forudsættes, at dagslyset i de nye tagboliger opfylder kravene i BR18. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse NOTAT Bilag 4 Notat om lysforhold Notatet skal oplyse nærmere om lovgrundlaget for at regulere tagboliger ud fra den byggelovmæssige helhedsvurdering

Læs mere

Lys og energiforbrug. Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk

Lys og energiforbrug. Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk Lys og energiforbrug Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk uden lys intet liv på jord uden lys kan vi ikke se verden omkring os Uden lys kan vi ikke skabe smukke, oplevelsesrige bygninger med et godt synsmiljø

Læs mere

VÆrd. at VIde om Br10. BR10 Rationel vinduer TEKNISK FOLDER FOR FAGFOLK. Bygningsreglementet 2010 Information om vinduer og døre til enfamiliehuse

VÆrd. at VIde om Br10. BR10 Rationel vinduer TEKNISK FOLDER FOR FAGFOLK. Bygningsreglementet 2010 Information om vinduer og døre til enfamiliehuse BR10 Rationel vinduer hjem med gode energier VÆrd at VIde om Br10 TEKNISK FOLDER FOR FAGFOLK Bygningsreglementet 2010 Information om vinduer og døre til enfamiliehuse Indhold 1. Bygningers indretning...

Læs mere

Bekendtgørelse om certificeringsordninger for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet 1)

Bekendtgørelse om certificeringsordninger for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet 1) Bekendtgørelse om certificeringsordninger for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet 1) I medfør af 15 B og 30, stk. 2, i byggeloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1178 af 23. september 2016,

Læs mere

Energiberegning på VM plast udadgående Energi

Energiberegning på VM plast udadgående Energi www.vmplast.dk Energiberegning på VM plast udadgående Energi VM plast udadgående Energi A VM plast udadgående Energi B VM plast udadgående Energi C Vinduer & døre i plast VM Plastvinduer & Døre Energimærkningsordningen

Læs mere

ændring af bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet

ændring af bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat BS0400-00233 22-03-2019 Til høringsparterne Høring over udkast til tre bekendtgørelser på byggeområdet

Læs mere

Lisbeth Fjordvald, bygningskonstruktør m.a.k. Aktiv i Konstruktørforeningens (KF) Nordjyllands afdeling Valgt til KF,s bestyrelse fra Nordjylland,

Lisbeth Fjordvald, bygningskonstruktør m.a.k. Aktiv i Konstruktørforeningens (KF) Nordjyllands afdeling Valgt til KF,s bestyrelse fra Nordjylland, Lisbeth Fjordvald, bygningskonstruktør m.a.k. Aktiv i Konstruktørforeningens (KF) Nordjyllands afdeling Valgt til KF,s bestyrelse fra Nordjylland, konstitueret som næstformand Ansat hos Arkitektfirmaet

Læs mere

Ombygning, vedligeholdelse og udskiftning BR 10, kap. 7.4

Ombygning, vedligeholdelse og udskiftning BR 10, kap. 7.4 Klimaperspektivet udskiftning BR 10, kap. 7.4 Stk. 1: Energibesparelser skal gennemføres, hvis ombygning eller ændringer vedrører klimaskærmen. Enkeltforanstaltninger vedrører kun den del af klimaskærmen,

Læs mere

Derudover foretages der en række ændringer til BR15, kap. 1, som konsekvens af, at anmeldelsesbegrebet i kap. 1.5 afskaffes.

Derudover foretages der en række ændringer til BR15, kap. 1, som konsekvens af, at anmeldelsesbegrebet i kap. 1.5 afskaffes. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat BS0400-00147 19-04-2017 Til høringsparterne Høring over udkast til ændring af bygningsreglement 2015 (BR15)

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om bygningsreglement 2018 (BR18)

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om bygningsreglement 2018 (BR18) Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om bygningsreglement 2018 (BR18) I bekendtgørelse nr. 1615 af 13. december 2017 om bygningsreglement 2018 (BR18), foretages følgende ændringer: 1 1. 6, stk.

Læs mere

GLASSIKRE MILJØER - BOLIGEN

GLASSIKRE MILJØER - BOLIGEN VEJLEDNING GLASSIKRE MILJØER - BOLIGEN GLASSIKRE MILJØER - BOLIGEN SIDE 2 Glassikre miljøer Boligen Publikationen giver retningslinjer for valg af glas i boliger, hvor personer risikerer at komme i kontakt

Læs mere

GLASBESKRIVELSER VEJLEDNING. Eksempler på beskrivelse af termoruder og enkeltglas. Udarbejdet af Glasindustrien Oktober 2017 (2)

GLASBESKRIVELSER VEJLEDNING. Eksempler på beskrivelse af termoruder og enkeltglas. Udarbejdet af Glasindustrien Oktober 2017 (2) Eksempler på beskrivelse af termoruder og enkeltglas VEJLEDNING Denne beskrivelsesvejledning dækker almindeligt anvendte termoruder og enkeltglas til vinduer/facader og glastage i byggeriet. Anvisningen

Læs mere

Brand og personsikkerhed i BR18

Brand og personsikkerhed i BR18 Temadag Hotel Vejle Fjord 31.1.2019 Brand og personsikkerhed i BR18 Carl Axel Lorentzen cal@glasfakta.dk BR18 SBi 213 (Be18) SBi 215 Eurocodes DS/EN 1991-1-1 DS/EN 12600 DBI: Glas og brand bips B1.280

Læs mere

BR2018 GENERELT OG ENERGIBEHOV

BR2018 GENERELT OG ENERGIBEHOV BR2018 GENERELT OG ENERGIBEHOV SØREN AGGERHOLM SBI DANVAK NORDJYLLAND 18. APRIL 2018 Indhold Ny struktur i BR18 Byggesagsbehandling Nye krav Meget lidt Høring af ændringer til BR18 Ændring af energifaktorer

Læs mere

SikkerhedsBranchen Fagudvalg: Passiv Brandsikring info@sikkerhedsbranchen.dk

SikkerhedsBranchen Fagudvalg: Passiv Brandsikring info@sikkerhedsbranchen.dk Afsnit Kommentartype = ge = generelt te = teknisk ed = redaktionel SB GE I Danmark har vi i løbet af de seneste år skærpet energikravene til bygninger meget betydeligt frem mod 2020. Det medfører nye konstruktioner

Læs mere

Medlemsmøde d. 14.oktober Velkommen til Medlemsmøde i. om Teknisk bytte

Medlemsmøde d. 14.oktober Velkommen til Medlemsmøde i. om Teknisk bytte Medlemsmøde d. 14.oktober 2010. Velkommen til Medlemsmøde i om Teknisk bytte 1 Medlemsmøde i Passiv brandsikring Teknisk bytte Vi sætter fokus på funktionsbaseret brandsikring: Hvad kan der handles om

Læs mere

FROVIN Vinduer & Døre A/S

FROVIN Vinduer & Døre A/S Tilbud på vinduer & døre til E/F Tønderhus Borups Alle 233-249 2400 København NV FROVIN Vinduer & Døre A/S Tilbud Iht. dialog med bestyrelsen fremsendes hermed FROVINs oplæg til en aftale om køb af vinduer

Læs mere

Den gode ansøgning. Forløbet for en byggesag Hjælpeværktøjer Spørgsmål

Den gode ansøgning. Forløbet for en byggesag Hjælpeværktøjer Spørgsmål Den gode ansøgning Forløbet for en byggesag Hjælpeværktøjer Spørgsmål 1 Byggesagsprocessen 2 Forhåndsdialog Afklaring af projektet i en tidlig fase Kræver det dispensation Kræver det tilladelse fra andre

Læs mere

Glastage. Opdateret vejledning 2012. Isoleringsevne, personsikkerhed, U-værdier osv. Carl Axel Lorentzen cal@glasfakta.dk

Glastage. Opdateret vejledning 2012. Isoleringsevne, personsikkerhed, U-værdier osv. Carl Axel Lorentzen cal@glasfakta.dk Glastage. Opdateret vejledning 2012. Isoleringsevne, personsikkerhed, U-værdier osv. Carl Axel Lorentzen cal@glasfakta.dk Glastag - forhistorie GS GF GS April 2006 + Dimensionering?? 1999 (rev.07) Dec.06

Læs mere

DS 418 Beregning af bygningers varmetab. Dansk Standard 2002. DS 474 Norm for specifi kation af termisk indeklima. Dansk Standard 1993 Rett.

DS 418 Beregning af bygningers varmetab. Dansk Standard 2002. DS 474 Norm for specifi kation af termisk indeklima. Dansk Standard 1993 Rett. 74 Noter Referencer Standarder Danske DS 418 Beregning af bygningers varmetab. Dansk Standard 2002 DS 474 Norm for specifi kation af termisk indeklima. Dansk Standard 1993 Rett.1:1995 DS 490: Lydklassifi

Læs mere

Quickguide-vinduer. Bygningsreglement BR18. CE-mærkning Energimærkning. Eref. Solindfald. Linjetab

Quickguide-vinduer. Bygningsreglement BR18. CE-mærkning Energimærkning. Eref. Solindfald. Linjetab Bygningsreglement BR18 CE-mærkning Energimærkning Quickguide-vinduer Eref Linjetab Solindfald Inge Lehmanns Gade 10, DK - 8000 Århus C Tlf: 3190 2090/ 5121 2419 www.dvv.dk www.vinduesindustrien.dk info@vinduesindustrien.dk

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglement 2010 (BR10)

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglement 2010 (BR10) Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2013-14 (Omtryk - 21-10-2013 - Bilag tilføjet) KEB Alm.del Bilag 25 Offentligt 10. oktober 2013 UDKAST Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse

Læs mere

Layout: Johny H.Jensen. 8. Udgave November 2018

Layout: Johny H.Jensen. 8. Udgave November 2018 Bygningsreglement BR18 CE-mærkning Energimærkning Layout: Johny H.Jensen Forfattere: Johny H.Jensen / VinduesIndustrien Elisabeth Lykke Nielsen / VinduesIndustrien Hjemmeside: www.vinduesindustrien.dk

Læs mere

Klimaskærm konstruktioner og komponenter

Klimaskærm konstruktioner og komponenter Klimaskærm konstruktioner og komponenter Indholdsfortegnelse Klimaskærm...2 Bygningsreglementet...2 Varmetab gennem klimaskærmen...2 Transmissionstab...3 Isolering (tag, væg, gulv)...3 Isolering af nybyggeri...3

Læs mere

Bygningsreglementet 2015

Bygningsreglementet 2015 Bygningsreglementet 2015? BR15 Hvad sker der, hvad betyder det Peter Noyé Ekspertisechef, Bæredygtighed, Indeklima og Energi NIRAS Hvad laver vi indenfor indeklima og energi April 2015 Nyt BR15 2 STATUS

Læs mere

BR18 s betydning for bygningsautomatik (Installationsopgaver)

BR18 s betydning for bygningsautomatik (Installationsopgaver) BR18 s betydning for bygningsautomatik (Installationsopgaver) Status BR18 Ikrafttrædelse den 1. januar 2018 Certificeringsbekendtgørelse for brand- og statik-områderne Overgangsperiode mellem BR15 og BR18

Læs mere

Uddrag af bygningsreglementet af 2010 (BR10) herunder Eksempelsamling om brandsikring af byggeri.

Uddrag af bygningsreglementet af 2010 (BR10) herunder Eksempelsamling om brandsikring af byggeri. Myndighedskrav: BR10 Trapper der skal godkendes af Teknisk forvaltning Uddrag af bygningsreglementet af 2010 (BR10) herunder Eksempelsamling om brandsikring af byggeri. Fri bredde: Fælles adgangsveje og

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om bygningsreglement

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om bygningsreglement Skabelon til kommentering Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om bygningsreglement 2018 Afsender: Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI Inge Ebbensgaard ime@frinet.dk Tel 60776094 Generelle

Læs mere

Bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet 1

Bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet 1 1. ------IND- 2017 0432 DK- DA- ------ 20170921 --- --- PROJET Bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet 1 I medfør af 15 B, og 30, stk. 2, i byggeloven,

Læs mere

Bygningsreglementets energikrav til eksisterende bygninger v/ejner Jerking, Energistyrelsen

Bygningsreglementets energikrav til eksisterende bygninger v/ejner Jerking, Energistyrelsen Bygningsreglementets energikrav til eksisterende bygninger v/ejner Jerking, Energistyrelsen REGULERING AF BYGGERIETS ENERGIFORBRUG Bygningsreglementet (BR10) Energikrav til bygnings- dele og komponenter.

Læs mere

Tillæg 1 til Eksempelsamlingen om brandsikring af byggeri

Tillæg 1 til Eksempelsamlingen om brandsikring af byggeri TILLÆG 1 TIL EKSEMPELSAMLINGEN OM BRANDSIKRING AF BYGGERI 1 Tillæg 1 til Eksempelsamlingen om brandsikring af byggeri Til side 9, forord, sidste afsnit ændres meget høje bygninger, hvor der er mere end

Læs mere

Energirenovering af terrændæk og kældervægge udfordringer og barrierer

Energirenovering af terrændæk og kældervægge udfordringer og barrierer Energirenovering af terrændæk og kældervægge udfordringer og barrierer Membran-Erfa møde om Fundamenter, sokler og kælderkonstruktioner - fugtspærrer, radonforebyggelse og geotekstiler Orientering om BR10

Læs mere

Østjyllands Brandvæsen 2017 Version 1. Vejledning Udarbejdelse af Brandteknisk dokumentation

Østjyllands Brandvæsen 2017 Version 1. Vejledning Udarbejdelse af Brandteknisk dokumentation Østjyllands Brandvæsen 2017 Version 1. Vejledning Udarbejdelse af Brandteknisk dokumentation Indholdsfortegnelse Formål... 2 Brandteknisk dokumentation indhold:... 2 Indledning... 2 Lovgivning:... 2 Lovhjemmel...

Læs mere

Dansk Center for Lys www.centerforlys.dk

Dansk Center for Lys www.centerforlys.dk Dansk Center for Lys www.centerforlys.dk Medlemsorganisation med 600 medlemmer - producenter, ingeniører, arkitekter, designere m.fl. Ungt LYS siden 1999 www.ungtlys.dk Den hurtige genvej til viden om

Læs mere

AB Lindstrand 08/2013 EVALUERING AF DAGSLYS I BOLIGER IFM. OPSÆTNING AF ALTANER

AB Lindstrand 08/2013 EVALUERING AF DAGSLYS I BOLIGER IFM. OPSÆTNING AF ALTANER AB Lindstrand 08/2013 EVALUERING AF DAGSLYS I BOLIGER IFM. OPSÆTNING AF ALTANER 35 43 10 10 PETER JAHN & PARTNERE A/S pjp@pjp.dk HJALMAR BRANTINGS PLADS 6 www.pjp.dk 2100 KØBENHAVN Ø Formål og læsevejledning

Læs mere

BR10 kap. 7. Energikrav til vinduer og yderdøre

BR10 kap. 7. Energikrav til vinduer og yderdøre BR10 kap. 7 Energikrav til vinduer og yderdøre Energikrav til vinduer iht. BR10 Indholdsfortegnelse: Side 2 Generel information Side 3 Oversigt energikrav iht. BR10 kap. 7 Side 4 Nåletræsvinduer - Forenklet

Læs mere

Formand for teknik udvalget i GLASINDUSTRIEN, TEKNISK STATUS

Formand for teknik udvalget i GLASINDUSTRIEN, TEKNISK STATUS ÅRSMØDE I GLASINDUSTRIEN FREDAG 10. MAJ 2019 KL 13 DEN GAMLE BY I AARHUS, VIBORGVEJ 2, 8000 AARHUS C Formand for teknik udvalget i GLASINDUSTRIEN, TEKNISK STATUS 2018-19 Carl Axel Lorentzen cal@glasfakta.dk

Læs mere

Ændringer i bygningsreglementet og revision af bygningsklasse 2020

Ændringer i bygningsreglementet og revision af bygningsklasse 2020 Ændringer i bygningsreglementet og revision af bygningsklasse 2020 Niels Bruus Varming Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN BAGGRUND FOR BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN BAGGRUND

Læs mere

Stikprøvekontrol af de tekniske emner Funktionsafprøvning af tekniske installationer Dagslyskrav

Stikprøvekontrol af de tekniske emner Funktionsafprøvning af tekniske installationer Dagslyskrav Stikprøvekontrol af de tekniske emner Funktionsafprøvning af tekniske installationer Dagslyskrav Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for byggeri Byggelovsdage 2018 19. November 2018 Stikprøvekontrol

Læs mere

Retningslinjer for altaner og tagterrasser

Retningslinjer for altaner og tagterrasser BILAG 1 Retningslinjer for altaner og tagterrasser Lys og luft til alle Københavns Kommune ønsker at fremme mulighederne for at etablere altaner og tagterrasser i eksisterende bygninger og tilstræber,

Læs mere

Bebyggelsens omfang samt dens indvirkning på omgivelserne skal fastlægges efter Bygningsreglement 2010 (BR10) kap. 2.

Bebyggelsens omfang samt dens indvirkning på omgivelserne skal fastlægges efter Bygningsreglement 2010 (BR10) kap. 2. Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse Til ejendommens ejer c/o MinAltan A/S att.: Ryan Hald Nordre Fasanvej 39B 2000 Frederiksberg 6. oktober 2014 edoc: 2014-0137758 AFSLAG OG BYGGETILLADELSE

Læs mere

1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over glasvalg ved projektering og udførelse

1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over glasvalg ved projektering og udførelse GLAS TIL ELEVATORER Valg af glas til elevatorstolens vægge, elevatordøre og skaktvægge VEJLEDNING 1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over glasvalg ved projektering og udførelse af elevatorer.

Læs mere

Beslutningsnotat. Resume. Nr: RKB 21. Projekt: RKB 12. Dato: 17-09 - 2013. Emne: Opdatering fra Lavenergirammen 2015 til Bygningsklasse 2020

Beslutningsnotat. Resume. Nr: RKB 21. Projekt: RKB 12. Dato: 17-09 - 2013. Emne: Opdatering fra Lavenergirammen 2015 til Bygningsklasse 2020 Beslutningsnotat Nr: RKB 21 Projekt: RKB 12 Dato: 17-09 - 2013 Til: Fra: Kopi til: RKB TR Grontmij Aarhus Arkitekterne Emne: Opdatering fra Lavenergirammen 2015 til Bygningsklasse 2020 Resume Dette notat

Læs mere

DOKUMENTATIONSKRAV VED FÆRDIGMELDING. Nye enfamiliehuse, sommerhuse og tilbygninger dertil.

DOKUMENTATIONSKRAV VED FÆRDIGMELDING. Nye enfamiliehuse, sommerhuse og tilbygninger dertil. DOKUMENTATIONSKRAV VED FÆRDIGMELDING Nye enfamiliehuse, sommerhuse og tilbygninger dertil. INDHOLDSFORTEGNELSE Kapitel 2 - Adgangsforhold ( 48-62)...2 Kapitel 3 - Affaldssystemer ( 63-68)...2 Kapitel 4

Læs mere

ANSØGNING OM BYGGETILLADELSE

ANSØGNING OM BYGGETILLADELSE ANSØGNING OM BYGGETILLADELSE ENFAMILIEHUS, SOMMERHUS, UDESTUE, GARAGE, CARPORT, UDHUS, OVERDÆKKEDE TERRASSE, DRIVHUS OG TERRASSER SOM HÆVES MERE END 30 CM OVER TERRÆN. INDHOLDSFORTEGNELSE HVORNÅR SKAL

Læs mere

Region Hovedstadens Psykiatri Projekt- og Driftsafdelingen Kristineberg København Ø. Att.: Lars Max Nielsen. d

Region Hovedstadens Psykiatri Projekt- og Driftsafdelingen Kristineberg København Ø. Att.: Lars Max Nielsen. d Region Hovedstadens Psykiatri Projekt- og Driftsafdelingen Kristineberg 3 2100 København Ø Att.: Lars Max Nielsen d. 16.9.2011 RAPPORT PC Nordsjælland Helsingør - Ny Lukket Afdeling Fløj 3 Afdeling 2713,

Læs mere

Trapper der skal godkendes af Teknisk forvaltning

Trapper der skal godkendes af Teknisk forvaltning Trapper der skal godkendes af Teknisk forvaltning Uddrag af bygningsreglementet af 2018 (BR18) samt Eksempelsamling om brandsikring af byggeri. Fri bredde: Fælles adgangsveje 1000 mm - (BR18 57 1)). Fri

Læs mere

Bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet 1)

Bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet 1) BEK nr 1616 af 13/12/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 25. januar 2018 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen,

Læs mere

Bygningsreglement 07/08/09? v/ejner Jerking

Bygningsreglement 07/08/09? v/ejner Jerking Bygningsreglement 07/08/09? v/ejner Jerking Økonomi- og erhvervsminister i Bendt Bendtsen offentliggjorde 23. maj 2007 en ny handlingsplan for byggeriet - 24 konkrete initiativer: Højere kvalitet og forbrugerbeskyttelse

Læs mere

Indretning af faste arbejdsplader i transportable konstruktioner henføres til anvendelseskategori 1.

Indretning af faste arbejdsplader i transportable konstruktioner henføres til anvendelseskategori 1. Notat Version: 1 Init.: AVE E-mail: ave@dbi-net.dk Dir.tlf.: 61220663 Antal sider: 6 Indretning af faste arbejdspladser i transportable konstruktioner, opsat i forbindelse med udførelse af byggearbejde

Læs mere

Hvordan gennemføres de nye energirammeberegninger?

Hvordan gennemføres de nye energirammeberegninger? Hvordan gennemføres de nye energirammeberegninger? Betons energimæssige fordele og udfordringer 6. december 2006 Søren Aggerholm, SBi Energi og miljø Artikel 3 i EU-direktivet Medlemslandene skal benytte

Læs mere

Myndigheds dokumentation Brand og statik forhold ETAGEBOLIGER BORGERGADE

Myndigheds dokumentation Brand og statik forhold ETAGEBOLIGER BORGERGADE Myndigheds dokumentation Brand og statik forhold Indhold INDLEDNING... 2 BYGNINGSBESKRIVELSE... 2 BRANDSEKTIONER... 4 BRANDCELLEVÆGGE... 4 BYGNINGENS INDRETNING... 4 BYGNINGSDEL KLASSER... 4 BYGNINGENS

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A Planlægning af faste arbejdssteders indretning

At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A Planlægning af faste arbejdssteders indretning At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A.1.14 Planlægning af faste arbejdssteders indretning August 2005 Erstatter At-meddelelse nr. 1.01.13 af december 1996 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger

Læs mere

GLASSIKRE MILJØER - BOLIGEN

GLASSIKRE MILJØER - BOLIGEN TEMADAG I SAMARBEJDE MED MOLIO, BYGGERIETS VIDENSCENTER Onsdag 26. september 2018 KL. 10-16:30 Huset Middelfart, Hindsgavls Allé 2, 5500 Middelfart GLASSIKRE MILJØER - BOLIGEN Carl Axel Lorentzen cal@glasfakta.dk

Læs mere

FULDGLASVÆGGE VEJLEDNING. Valg af glas til indvendige fuldglasvægge. Udarbejdet af Glasindustrien Revideret Marts 2019

FULDGLASVÆGGE VEJLEDNING. Valg af glas til indvendige fuldglasvægge. Udarbejdet af Glasindustrien Revideret Marts 2019 FULDGLASVÆGGE Valg af glas til indvendige fuldglasvægge Udarbejdet af Glasindustrien Revideret Marts 2019 VEJLEDNING 1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over vigtige emner, som indgår i valg

Læs mere

BR18 og certificeringsordning for statikere og brandrådgivere

BR18 og certificeringsordning for statikere og brandrådgivere BR18 og certificeringsordning for statikere og brandrådgivere Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for byggeri Annemarie Poulsen og Anne-Sofie Bang Lassesen Onsdag den 17. januar 2018 Program Generelt

Læs mere

Ud over kapitel 5, så indeholder følgende kapitler krav, der vedrører brandsikringsforhold:

Ud over kapitel 5, så indeholder følgende kapitler krav, der vedrører brandsikringsforhold: Version: 11.12.2018 Bygningsreglements vejledning til kap 5 - Brand INTRODUKTION 0.1.0. Regulering af brandsikkerhed i byggeri Den overordnede ramme for reguleringen af byggeri er byggeloven. Byggeloven

Læs mere

Dansk Center for Lys UNGT LYS

Dansk Center for Lys UNGT LYS Dansk Center for Lys Medlemsorganisation med 600 medlemmer: producenter, ingeniører, arkitekter, designere, kommuner etc. Den hurtige genvej til viden om lys: LYS, kurser, medlemsmøder, debat, netværk,

Læs mere

BYERNES TRAFIKAREALER

BYERNES TRAFIKAREALER HØRINGSBOG TIL FORELÆGGELSE FOR VEJREGELRÅDET TRAFIKAREALER, BY BYERNES TRAFIKAREALER Hæfte 9. Anlæg for parkering og standsning mv. HØRING September 2009 Vejregelrådet 2 VRA-2232-v1k_Høringsbog_BT_hæfte

Læs mere

Bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet

Bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet Bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet I medfør af 15 B, og 30, stk. 2, i byggeloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1178 af 23. september 2016,

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer Energimærkningsrapport Fjordvej 7 6200 Aabenraa Bygningens energimærke: Gyldig fra 28. november 2014 Til den 28. november 2024. Energimærkningen

Læs mere

LAMINERET GLAS Mange varianter

LAMINERET GLAS Mange varianter LAMINERET GLAS Mange varianter VEJLEDNING 1. Lamineret Lamineret glas er udført iht. DS/EN 14449 og DS/EN ISO 12543. Lamineret glas består af to eller flere lag glas, som er lagt sammen med mellemlag af

Læs mere

Bygningsreglement Orientering om det nye samarbejde (fordeling af roller og ansvar)

Bygningsreglement Orientering om det nye samarbejde (fordeling af roller og ansvar) Bygningsreglement 2018 Orientering om det nye samarbejde (fordeling af roller og ansvar) Bygningsreglement 2018 Trådte i kraft 1. januar 2018 Overgangsperiode indtil 1. juli 2018 Det nye Kommunen skal

Læs mere

Byggeri 2011. Enfamiliehuse, rækkehuse, sommerhuse m.m. Vejledning 6. Energikrav jf. BR10

Byggeri 2011. Enfamiliehuse, rækkehuse, sommerhuse m.m. Vejledning 6. Energikrav jf. BR10 Byggeri 2011 Enfamiliehuse, rækkehuse, tilbygninger, sommerhuse m.m. Vejledning 6 Energikrav jf. BR10 Skærpede energikrav i BR10 BR10 fokuserer primært på nedbringelse af energiforbruget i bygninger med

Læs mere

Vejledning 5. Energikrav jf. BR10. Enfamiliehuse. Rækkehuse. Tilbygninger. Sommerhuse m.m. Teknik og Miljø

Vejledning 5. Energikrav jf. BR10. Enfamiliehuse. Rækkehuse. Tilbygninger. Sommerhuse m.m. Teknik og Miljø Teknik og Miljø Vejledning 5 Energikrav jf. BR10 Enfamiliehuse Rækkehuse Tilbygninger Sommerhuse m.m. Slagelse Kommune Teknik og Miljø Byggeri Dahlsvej 3 4220 Korsør November 2015 Redaktion: Ingelise Rask

Læs mere

Energirigtige og sunde skoler - en udfordring for samfundet

Energirigtige og sunde skoler - en udfordring for samfundet Energirigtige og sunde skoler - en udfordring for samfundet Konferencen Den gode skole, 14. marts i Århus Kirsten Engelund Thomsen Statens Byggeforskningsinstitut Et par tal om skoler 1700 folkeskoler

Læs mere

Præsentation af Solar Mapping og dagslysanalyser af Hyldespjældet

Præsentation af Solar Mapping og dagslysanalyser af Hyldespjældet Præsentation af Solar Mapping og dagslysanalyser af Hyldespjældet Workshop d. 13.11.2012 Thomas Fænø Mondrup Nikolaj Nørregård Rasmussen Simon Christoffer Uth Agenda Introduktion til solarmapping Metode

Læs mere

BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN

BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for byggeri Onsdag den 11. oktober 2017 STATUS PÅ BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN Høring over BR18 og certificeringsordningen: 5.

Læs mere

Sådan gør du, når du skal færdigmelde byggearbejdet...

Sådan gør du, når du skal færdigmelde byggearbejdet... Vejledning 5 Sådan gør du, når du skal færdigmelde byggearbejdet... Byggeri hvor der er søgt byggetilladelse. Enfamiliehus/parcelhus/dobbelthus/sommerhus Rækkehus Udestue Tilbygning til ovenstående Ændre

Læs mere

Dagslys- og udsynskrav i BR18. Helle Foldbjerg Rasmussen MicroShade A/S

Dagslys- og udsynskrav i BR18. Helle Foldbjerg Rasmussen MicroShade A/S Dagslys- og udsynskrav i BR18 Helle Foldbjerg Rasmussen MicroShade A/S Indhold BR18 krav Udsyn Dagslys Eftervisning af de nye dagslyskrav Konsekvenser af de nye dagslysregler i BR18 7 February 2019 2 Udsynskrav

Læs mere

Trapper der skal godkendes af Teknisk forvaltning

Trapper der skal godkendes af Teknisk forvaltning Trapper der skal godkendes af Teknisk forvaltning Uddrag af bygningsreglementet af 2015 (BR15) herunder Eksempelsamling om brandsikring af byggeri. Fælles adgangsveje og flugtveje 1000 mm (BR15 vejl. 3.2.2.

Læs mere

Tingene er ikke, som vi plejer!

Tingene er ikke, som vi plejer! Tingene er ikke, som vi plejer! Dimensionering del af bærende konstruktion Mandag den 11. november 2013, Byggecentrum Middelfart Lars G. H. Jørgensen mobil 4045 3799 LGJ@ogjoergensen.dk Hvorfor dimensionering?

Læs mere

FULDGLASVÆGGE VEJLEDNING. Valg af glas til indvendige fuldglasvægge. Udarbejdet af Glasindustrien Februar 2009

FULDGLASVÆGGE VEJLEDNING. Valg af glas til indvendige fuldglasvægge. Udarbejdet af Glasindustrien Februar 2009 FULDGLASVÆGGE Valg af glas til indvendige fuldglasvægge Udarbejdet af Glasindustrien Februar 2009 VEJLEDNING 1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over vigtige emner, som indgår i valg af indvendige

Læs mere

TEMADAG OM VINDUER, GLAS OG FACADER

TEMADAG OM VINDUER, GLAS OG FACADER TEMADAG OM VINDUER, GLAS OG FACADER STEFFEN PETERSEN ASSISTANT PROFESSOR STP@IHA.DK UNI VERSITET FREMTID / INNOVATION / NYHEDER Hænger krav til øgede vinduesarealer sammen med krav til max. temperatur,

Læs mere

Varme- og køleanlæg i bygninger

Varme- og køleanlæg i bygninger Dansk standard DS 469 2. udgave 2013-02-06 Varme- og køleanlæg i bygninger Heating and cooling systems in buildings DS 469 København DS projekt: M253996 ICS: 91.140.10 Første del af denne publikations

Læs mere

BR15 høringsudkast. Tilbygning, ændret anvendelse og sommerhuse. Niels Hørby, EnergiTjenesten

BR15 høringsudkast. Tilbygning, ændret anvendelse og sommerhuse. Niels Hørby, EnergiTjenesten BR15 høringsudkast Tilbygning, ændret anvendelse og sommerhuse Niels Hørby, EnergiTjenesten Tilbygning og ændret anvendelse Reglerne gælder for: Tilbygning Fx en ny tagetage eller udvidelse af en bygning

Læs mere

Kaløvigparken Rodskovvej 8543 Hornslet

Kaløvigparken Rodskovvej 8543 Hornslet BRANDTEKNISK DOKUMENTATION Kaløvigparken Rodskovvej 8543 Hornslet Akademiingeniør Svend Poulsen A/S Industriparken 7, Valsgaard 9500 Hobro Tlf. 9851 0866 Rådgiver : Akademiingeniør Svend Poulsen A/S Side

Læs mere

Funktionsafprøvning og BR18. - Niels Bruus Varming, TBST

Funktionsafprøvning og BR18. - Niels Bruus Varming, TBST Funktionsafprøvning og BR18 - Niels Bruus Varming, TBST BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN BAGGRUND FOR BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN BAGGRUND Initiativ i Vækst og udvikling i hele Danmark fra november

Læs mere

KEND DIN GENBRUGTE BYGGEVARE

KEND DIN GENBRUGTE BYGGEVARE KEND DIN GENBRUGTE BYGGEVARE Asser Simon Chræmmer Jørgensen Kommunikationsrådgiver og projektleder Direktionssekretariatet / Center for byggeri og bolig Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen VHGB temadag 24.

Læs mere

Quickguide-vinduer. Bygningsreglement BR18. CE-mærkning Energimærkning. Eref. Solindfald. Linjetab. Layout: Johny H.Jensen

Quickguide-vinduer. Bygningsreglement BR18. CE-mærkning Energimærkning. Eref. Solindfald. Linjetab. Layout: Johny H.Jensen Bygningsreglement BR18 CE-mærkning Energimærkning Layout: Johny H.Jensen Forfattere: Johny H.Jensen / VinduesIndustrien Elisabeth Lykke Nielsen / VinduesIndustrien Hjemmeside: www.vinduesindustrien.dk

Læs mere

Quickguide-vinduer. Bygningsreglement BR18. CE-mærkning Energimærkning. Eref. Solindfald. Linjetab

Quickguide-vinduer. Bygningsreglement BR18. CE-mærkning Energimærkning. Eref. Solindfald. Linjetab Bygningsreglement BR18 CE-mærkning Energimærkning Quickguide-vinduer Eref Linjetab Solindfald Inge Lehmanns Gade 10, DK - 8000 Århus C Tlf: 3190 2090/ 5121 2419 www.dvv.dk www.vinduesindustrien.dk info@vinduesindustrien.dk

Læs mere

Lys og Energi. Bygningsreglementets energibestemmelser. Ulla M Thau, civilingeniør, Ph.D. Søren Jensen Rådgivende Ingeniører

Lys og Energi. Bygningsreglementets energibestemmelser. Ulla M Thau, civilingeniør, Ph.D. Søren Jensen Rådgivende Ingeniører Lys og Energi Bygningsreglementets energibestemmelser Ulla M Thau, civilingeniør, Ph.D. Søren Jensen Rådgivende Ingeniører Bæredygtighed En bæredygtig udvikling er en udvikling, som opfylder de nuværende

Læs mere