OK et debatoplæg

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "OK-02. - et debatoplæg"

Transkript

1 OK-02 - et debatoplæg

2 - 2 -

3 - 3 - Indledning Denne pjece er først og fremmest udarbejdet til tillidsrepræsentanter (TR) i amter og kommuner. Den kan anvendes alene som grundlag for diskussion af krav til OK-02 eller sammen med andet materiale om OK-02. Hensigten med denne pjece er at give tillidsrepræsentanter og medlemmer et nemt og overskueligt redskab, som kan anvendes i forbindelse med debatter og drøftelser i klubber, afdelinger og kredse. Pjecen indeholder således en lang række forslag til krav til OK-02, som I kan diskutere. Vær opmærksom på, at der ikke er tale om en facitliste, og at I derfor må diskutere, hvordan I vil prioritere kravene. Hvis I har behov for at vide mere om de mulige overenskomstkrav, der behandles i pjecen, er I selvfølgelig også velkommen til at kontakte jeres faglige organisation for yderligere oplysninger. Pjecen handler om de krav, som gælder for alle eller for store dele af de ansatte i amter og kommuner. Disse krav, som kaldes de generelle krav, er krav om generelle lønstigninger, ny løn, pension, ferie, arbejdstidens længde, efteruddannelse og kompetenceudvikling, seniorpolitik, barsel, socialt kapitel, TR-vilkår mv. De specielle krav, som vedrører den enkelte organisations overenskomstområde, fx forbedringer i grundlønnen eller bedre regler for aften- og natarbejde, behandles ikke i denne pjece. Hvor meget, der samlet afsættes til de specielle krav, diskuteres dog i afsnittet om løn. I pjecen beskrives først de vigtigste og dyreste generelle krav. Det drejer sig om løn, pension og arbejdstid, som hidtil har udgjort mere end 90% af et KTOforligs økonomiske ramme. I forbindelse med drøftelserne om, hvilke generelle krav der skal fremsættes til overenskomstfornyelsen i 2002, er det vigtigt at have de omskostningsmæssige proportioner med i baghovedet. Som eksempel er gengivet det samlede økonomiske aftaleresultat ved overenskomstfornyelsen i 1997 (OK-97) og 1999 (OK- 99):

4 - 4 - Aftalte forbedringer i % OK-97 (2-årigt forlig) OK-99 (3-årigt forlig) Generelle lønstigninger 5,09 6,24 Specielle lønstigninger 0,82 0,82 Lokale lønstigninger 0,20 1,33 Pension 0,29 0,14 Arbejdstid ferie 0,00 1,04 Øvrige generelle forbedringer 0,10 0,12 Samlet aftaleresultat 6,50 9,69 Stigning i forbrugerpriser 4,6 7,7 (skøn) I kan finde denne pjece og et mere omfattende diskussionsoplæg om OK-02 på KTO s hjemmeside:

5 - 5 - Løn Ved enhver overenskomstforhandling rejser medlemmerne krav om mere i løn. Nogle medlemmer lægger meget vægt på de generelle lønstigninger, der omfatter alle. De generelle lønstigninger forhandles af de faglige organisationer i fællesskab, via KTO. Andre medlemmer lægger meget vægt på de specielle lønstigninger til netop deres gruppe, som de enkelte organisationer forhandler hjem. Andre igen lægger i stigende grad vægt på lokale lønstigninger, som deres tillidsrepræsentant eller lokale afdeling kan forhandle hjem i den (amts)kommune, de er ansat i. Derfor er det vigtigt, at I får diskuteret, hvilke af de 3 typer lønstigninger, generelle lønstigninger, specielle lønstigninger eller lokale lønstigninger, der skal lægges mest vægt på ved overenskomstforhandlingerne i Krav om generelle lønstigninger Når medlemmerne stiller krav om generelle lønstigninger, lægger de typisk vægt på at sikre en rimelig lønudvikling for alle ansatte. Ved de sidste 2 overenskomstforlig, som KTO har indgået, er ca. 2/3 eller mere af det samlede aftaleresultat anvendt til generelle lønstigninger. De generelle lønstigninger er dermed den vigtigste grundsten i et KTO-forlig. Op til og under overenskomstforhandlingerne hører man ofte argumenter for lave lønstigninger af hensyn til samfundsøkonomien, herunder skattetrykket, fra de (amts)kommunale arbejdsgivere, men også fra folketinget, økonomiske vismænd m.fl. For de (amts)kommunalt ansatte er det imidlertid af afgørende betydning, at lønstigningerne bliver så store, at prisstigningerne ikke udhuler lønnen. Derfor rejses typisk krav om at forbedre eller i hvert fald at fastholde reallønnen for alle ansatte. En sikring af reallønnen kan også ses i lyset af, om der gennemføres andre krav om lønstigninger end generelle lønstigninger, fx specielle lønstigninger, eller om der gennemføres andre generelle krav, der prioriteres ligeså højt eller højere end generelle lønstigninger, det kan fx være mere ferie. Hvis andre forbedringer i et KTO-forlig lægges oveni de generelle lønstigninger fra de sidste 2 overenskomstforlig, har de samlet set oversteget prisstigningerne.

6 - 6 - Mange lægger desuden vægt på, at lønstigningerne for de ansatte i (amts)kommunerne kan følge med de stigninger, der aftales på det private arbejdsmarked. Derfor rejses også krav om, at de (amts)kommunalt ansattes lønninger reguleres i takt med lønudviklingen på det private arbejdsmarked. Det er vigtigt, at I får diskuteret, hvor store de generelle lønstigninger skal være fremover, og om de fortsat skal være grundstenen i et KTO-forlig. Krav om specielle lønstigninger Krav om forbedringer af en gruppes grundløn mv. udtages af den enkelte organisation, og kravet forhandles også af organisationen, eller eventuelt sammen med flere organisationer. KTO skal derfor henvise til de enkelte organisationers grundlag for udtagelse af de specielle krav. Et KTO-forlig indeholder rammen for disse forhandlinger, der også kaldes de specielle forhandlinger. I et KTO-forlig afsættes en - eller eventuelt flere - puljer til forhandlinger om de specielle krav. Ved KTO-forliget i 1997 blev der afsat ca. 0,4% pr. år til specielle lønstigninger, mens der ved det seneste overenskomstforlig i 1999, der var 3-årigt, blev afsat mindre, ca. 0,25% pr. år. Det kan diskuteres hvor store puljer, der skal afsættes i et KTO-forlig til denne type lønforbedringer. Som nævnt i indledningen til dette afsnit om løn må krav om specielle lønforbedringer også drøftes i lyset af hvor store krav, der skal være om generelle lønforbedringer og om lokale lønforbedringer. Krav om ny løn lokale lønstigninger Næsten alle ansatte er overgået til ny løn. Det har haft en række konsekvenser for de lokale forhandlinger, bl.a. for tillidsrepræsentanten, men også for den lokale løndannelse. Ved det seneste KTO-forlig i 1999 blev der for den 3-årige periode på forhånd afsat 1,33% til lokal løndannelse, mens der ved OK-97 blev afsat 0,2%. Det er muligt lokalt at anvende mere end det, der på forhånd er afsat. Visse (amts)kommuner har gjort brug af denne mulighed, mens en række andre (amts)kommuner har undladt at bruge hele det afsatte beløb. På baggrund af de hidtidige erfaringer med de lokale forhandlinger om ny løn og ønsker til de fremtidige lokale lønstigninger, kan I fx diskutere nedenstående forskellige krav i relation til ny løn.

7 - 7 - For det første, om der skal rejses krav om, at en større del af løndannelsen end tidligere på forhånd skal reserveres til lokal løndannelse, eller om der tværtimod skal afsættes mindre eller eventuelt slet intet. I kan fx drøfte, om den finansiering, der skete på forhånd i KTO-forliget i 1999 skal øges, for at der kommer gang i de lokale forhandlinger, så det for alvor kan mærkes i lønposen. Eller om forlodsfinansieringen snarere virker som en pulje og en reel stopklods for (amts)kommunens vilje til lokal udmøntning af ny løn. Andre krav til ny løn Det kan også diskuteres, om der skal rejses andre krav om ændringer i KTOaftalen om ny løn. En del har kritiseret, at de lokale forhandlere fra organisationerne ikke står stærkt nok i forhold til arbejdsgiverne, når der er uenighed om en lønforbedring, en såkaldt interessetvist. I dag er det sådan, at opnås der ikke enighed i interessetvistsystemet efter 3 forhandlingsfaser, forbliver de ansatte på hidtidigt lønniveau. Hvis det er noget, I oplever som et problem, kan I diskutere, om der skal rejses krav om forbedring af interessetvistsystemet, fx voldgift (hvor en opmand træffer en endelig afgørelse), eller konfliktret, (hvor de ansatte får ret til at strejke og blokere enkeltstillinger, medens arbejdsgiverne får ret til lockout og boykot). Der har også været en del kritik af, at budgetforhold har en alt for stor indflydelse på lønforhandlingerne, uden at de ansatte eller tillidsrepræsentanterne har mulighed for at påvirke budgetforholdene. I relation til budgetforhold kan der derfor rejses krav om en styrket forhandlingsadgang for TR, fx ret til at drøfte budgetforhold, styrket adgang til information og uddannelse om budgetforhold, eller en ret til at drøfte (amts)kommunens lønstyringssystem. Andre krav til ændringer i aftalen om ny løn, som I kan drøfte, kan fx være: Et minimumsbeløb, der skal udmøntes i hver enkelt (amts)kommune. Det vil betyde, at der er midler at forhandle om i alle (amts)kommuner. Men også, at der kan være en risiko for, at de fleste (amts)kommuner nøjes med minimumsudmøntningen. Et obligatorisk pensionsbidrag på alle lokalt aftalte løndele i ny løn. I dag kan det aftales, at et løntillæg ikke er pensionsgivende. En aftaleret på samtlige lønforhandlinger. I dag kan arbejdsgiverne aflønne nyansatte med en midlertidig aflønning, også kaldet en á conto løn, uden at der skal opnås enighed med TR eller anden forhandlingsberettiget part. En forhandlingsfrist for de lokale forhandlinger. Dvs. en frist for, hvornår de lokale forhandlinger skal igangsættes, efter et forslag er fremsendt. I dag kan der lokalt aftales sådanne forhandlingsfrister.

8 - 8 - En mere forpligtende ramme for den årlige lønpolitiske drøftelse, fx med henblik på at lønmodtagerne og arbejdsgiverne skal udarbejde en fælles lønpolitik. I dag kan lønpolitikken udformes i fællesskab.

9 - 9 - Pension Der er kommet mere fokus på pensionskrav ved overenskomstforhandlingerne på såvel det (amts)kommunale arbejdsmarked som det private arbejdsmarked. Pensionskrav har siden ca haft en central placering ved overenskomstforhandlingerne på det (amts)kommunale område. Kravene har i forskelligt omfang været stillet ved såvel de specielle som de generelle forhandlinger. Krav om forbedring af pensionsdækningen Nedenfor opstilles forskellige typer af forslag til pensionskrav, der i forskelligt omfang kan være relevante, at I diskuterer, afhængig af hvilken pensionsordning medlemmerne er omfattet af. I kan også diskutere hvilke pensionskrav, der i givet fald vil være vigtigst for jer. Forhøjelse af den pensionsgivende løn. Flere løndele er blevet gjort pensionsgivende ved de seneste KTO-forlig. Det betyder, at der er sket en forhøjelse af den pensionsgivende løn. Der er imidlertid fortsat en del løntillæg, men navnlig en række ulempeydelser, overarbejdsbetaling mv., som typisk ikke er pensionsgivende. Der kan rejses krav om, at flere løndele gøres pensionsgivende. Pensionsopbygning. Der er i perioden sket en opbygning af pensionsordninger til 12% for en række grupper, der ikke havde en pensionsordning. For visse ansatte med mindre end 4 års ansættelse mv. var der indtil 1. april 2000 ingen pensionsordninger. For en meget stor del af denne gruppe er der nu påbegyndt en pensionsopbygning, pt. med et bidrag på 2,4%. Der kan rejses krav om en forhøjelse af pensionsbidraget til dem, der har et pensionsbidrag på 2,4%. Pensionsudbygning. En række grupper, der tidligere havde 12%- og 15%-pensionsordninger, har udbygget deres ordninger til en højere procentsats. Mere end ansatte har i en af de seneste 2 overenskomstfornyelser fået forhøjet deres pensionsbidrag udover 12%. Det højeste procentbidrag i dag er 15,3%. Der kan rejses krav om en pensionsudbygning af pensionsordninger med et pensionsbidrag på 12% og derover.

10 Tjenestemandspension mv. Der er foretaget mindre forbedringer i tjenestemandspensionsordninger, gruppelivsordninger mv. igennem de sidste 10 år. Et væsentligt problem er imidlertid, at tjenestemandspensioner alene reguleres i samme takt som de aftalte generelle lønstigninger og ikke med det samlede aftaleresultat. Det sker ikke mindst, når en stigende andel af det samlede KTO-forlig anvendes til andet end generelle lønstigninger. Der kan rejses krav om en forbedret regulering af tjenestemandspensioner.

11 Arbejdstid Arbejdstidskrav er her delt op i krav, der vedrører feriefridage og øvrige arbejdstidskrav. Feriefridage Ved OK-99 stillede KTO krav om en 6. ferieuge. Ved OK-99 kostede en feriefridag 0,4%. Resultatet af forhandlinger blev 3 feriefridage. Det var - bortset fra de generelle lønstigninger - ubetinget det dyreste krav KTO kom igennem med ved OK-99. Feriefridagene kan afholdes i timer, når den ansatte ønsker det, og de kan afholdes med et meget kort varsel. Endvidere kan ikke afholdte feriefridage (eller timer) udbetales til den ansatte, eller overføres til det efterfølgende ferieår. Der er således en mulighed for den enkelte til at samle feriefridagene, fx til en længere ferieperiode i et efterfølgende år, eller til at få en højere lønudbetaling. På det private arbejdsmarked aftalte man i 2000, at man i 2003 vil være nået op på en 6. ferieuge i form af 5 feriefridage. Der er sandsynligvis blandt mange (amts)kommunalt ansatte en stærk forventning om, at KTO ved OK-02 kommer igennem med et krav om yderligere 2 feriefridage. I kan derfor drøfte, hvor højt prioriteret KTO s krav om en 6. ferieuge i form af yderligere 2 feriefridage skal være? Synes I fx, det skal være KTO s vigtigste krav om arbejdstidsnedsættelse ved OK-02? Øvrige temaer I kan diskutere, om der skal rejses krav om mere indflydelse på tilrettelæggelsen af arbejdstiden for at sikre en større sammenhæng mellem arbejdsliv og familie- /fritidsliv. I kan fx drøfte, om der skal stilles krav om livsarbejdstidsordninger, der giver mulighed for at planlægge arbejdstiden i forhold til de forskellige livsfasers behov. En livsarbejdstidsordning kan være en kollektiv aftale, som giver mulighed for opsparing af frihed til senere anvendelse. I aftalen kan gives mulighed for, at der efter en lokal aftale kan opspares frihed optjent i henhold til fx arbejdstidsaftaler, overenskomster eller feriefridagsaftalen. En yderligere mulighed kan være, at ansatte på 45 år og derover kan konvertere særlige arbejdstidsydelser til frihed, som tidligst kan anvendes, når den ansatte er fyldt 55 år.

12 Dertil kommer overvejelser om, at arbejdstimerne kan opspares og flyttes med ved jobskifte til anden arbejdsgiver inden for KTO-området. Herved vil den nye arbejdsgiver ikke blive økonomisk belastet. Ved jobskifte til job uden for KTOområdet vil ikke afholdte frihedsperioder skulle udbetales.

13 Efteruddannelse og kompetenceudvikling Ved OK-99 indgik parterne for første gang en aftale om efteruddannelse og kompetenceudvikling. Aftalens formål er blandt andet at medvirke til at sikre, at der arbejdes med uddannelsesplanlægning, med henblik på at opfylde den enkelte medarbejders udviklingsbehov og (amts)kommunens målsætninger. Krav om forbedring af aftalen om efteruddannelse og kompetenceudvikling Arbejdsgiverne er alene forpligtede til at gennemføre en årlig drøftelse af aftalen i (amts)kommunens øverste MED-udvalg/HSU. Selvom erfaringerne med anvendelsen af aftalen stadigvæk er ret beskedne, er det indtrykket, at mange hovedudvalg endnu ikke, snart to år efter aftalens ikrafttræden, har afholdt drøftelsen. Såfremt det er tilfældet på jeres arbejdsplads, men også for i højere grad at sikre medarbejderne en adgang til kompetenceudvikling, vil det være særligt relevant at drøfte, om aftalen skal gøres mere forpligtende. Fx at der indføres bestemmelser, der sikrer en aftale om en uddannelses-/udviklingsplan for hver enkelt ansat, og bestemmelser, der sikrer en årlig drøftelse vedrørende kompetenceudvikling på den enkelte arbejdsplads/institution. I kan også diskutere, hvorvidt der skal rejses krav, som sikrer en kobling til ny løn. Rammeaftalen om ny løn giver jer mulighed for at indgå aftaler om kvalifikationsløn, men forudsætter ikke nogen ret til kompetenceudvikling. I den forbindelse kan det overvejes at indføre mere forpligtende regler for indgåelse af lokale aftaler om kompetenceudvikling. Andre krav til ændringer af aftalen om efteruddannelse og kompetenceudvikling kan fx være: At der ligesom i andre KTO-aftaler etableres mulighed for at arbejdsgiverne idømmes en bod, hvis de ikke overholder aftalen. At medarbejdere, der ikke får andel i ny løn, får ret til en udviklingssamtale, der afklarer, hvad den pågældende medarbejder kan/skal gøre for at få andel i ny løn. At uddannelsesmulighederne for lederne på de enkelte arbejdspladser styrkes.

14 Seniorpolitik Der er kommet mere fokus på behovet for at fastholde ældre medarbejdere på de (amts)kommunale arbejdspladser. Det generelle indtryk er dog, at antallet af seniorordninger ikke er forøget i særligt stort omfang, på trods af en spirende interesse for og erkendelse af behovet for at fastholde de ældre medarbejdere. Rammeaftalen om seniorpolitik indeholder fx muligheder for at indgå lokale aftaler om fastholdelse, men der er alene tale om kan-ordninger, som ikke giver medarbejderne egentlige rettigheder. Seniorpolitiske krav Når I drøfter, om der skal stilles krav om forbedring af seniorvilkår, kan I fx tage udgangspunkt i følgende to spørgsmål: Skal der rejses krav om, at der på de enkelte arbejdspladser skal udarbejdes handlingsplaner om seniorpolitik? Skal der stilles krav om, at medarbejdere over en vis alder og efter eget ønske har krav på nedsat arbejdstid/øget frihed eller et mindre belastende arbejde med lønkompensation og bevarelse af fuld pensionsret? I den forbindelse kan I fx diskutere, hvor aldersgrænsen skal være, og hvilken lønkompensation der skal være, hvis pensionen indbetales i forhold til pågældendes normale arbejdstid?

15 TR-vilkår Tillidsrepræsentanternes opgaver bliver stadig mere omfattende og komplicerede, især som følge af decentraliseringen af løndannelsen og af en række andre aftale- og forhandlingsspørgsmål. Udviklingen har betydet, at både medarbejdere og ledere stiller større krav til de lokale tillidsrepræsentanter. Krav om TR-vilkår En afgørende faktor for, at decentraliseringen kan fungere i praksis, er, at tillidsrepræsentanterne får rimelige vilkår for deres funktion. Det drejer sig både om den lønmæssige kompensation, om den tid, der er til rådighed, og om uddannelsesmuligheder. I forbindelse med TR-vilkår kan I fx diskutere: Om der skal rejses krav om et centralt fastsat minimumstillæg for tillidsrepræsentantfunktionen? Om der skal rejses krav, der forpligter arbejdsgiverne til at indgå en lokal aftale om tid til de enkelte tillidsrepræsentanter, eventuelt kombineret med centrale minimumsbestemmelser? Om der skal rejses krav om forbedring af tillidsrepræsentanters uddannelsesmuligheder, fx vedrørende (amts)kommunale budgetforhold?

16 Rammeaftaler Der er i dag 12 KTO-rammeaftaler, hvor der kan/skal fastsættes vilkår lokalt. Rammeaftalerne omhandler både emner, hvor der tidligere har været indgået centrale aftaler, fx om ny løndannelse, og emner, der ikke tidligere har været omfattet af centralt indgåede aftaler, fx om resultatløn og seniorpolitik. En væsentlig problemstilling omkring rammeaftalerne er, hvordan det sikres, at de anvendes, eller der i større omfang tilskyndes til, at de anvendes. Det er blevet fremhævet af flere, at der er behov for opstramning af rammeaftalemodellen. Argumentationen har været, at der skal findes en bedre magtbalance mellem de lokale parter således, at tillidsrepræsentanterne står stærkere i de lokale forhandlinger. Krav til rammeaftalerne I forbindelse med drøftelsen af, hvilke opstramninger der kan foretages i de eksisterende rammeaftaler, kan I fx diskutere om der mere generelt er behov for, at der i rammeaftalerne fastsættes centrale tilbagefaldsregler, hvis lokal enighed ikke kan opnås. Eller om der snarere er behov for, at de lokalt rettede bestemmelser i rammeaftalerne gøres mere forpligtende. I kan diskutere fx følgende idéer: At indholdet præciseres i de overordnede politiske drøftelser, der lægges op til i de fleste af rammeaftalerne, fx at der skal drøftes budgetforhold i den lønpolitiske drøftelse i ny løn. At der centralt afsættes midler, der skal udmøntes lokalt, fx at der skal ske en minimumsudmøntning af ny løn i den enkelte (amts)kommune. At forhandlingsmuligheder erstattes af forpligtende aftalerettigheder, fx ret til en bestemt type seniorordning. At adgang til at forfølge interessetvister styrkes, fx en lokal konfliktret. I kan også drøfte, om en styrkelse af det lokale forhandlingssamarbejde kan tilskynde til, at rammeaftalerne vil blive anvendt i større omfang. Endvidere er der rejst kritik af, at nogle af rammeaftalerne er ret komplicerede at anvende. Kritikken drejer sig om, at rammeaftalerne er skrevet på en måde, der gør, at de er besværlige at anvende for tillidsrepræsentanten og lederen på den enkelte arbejdsplads. Det kan derfor diskuteres, om rammeaftalerne skal forenkles og eventuelt sammenskrives med henblik på en højere grad af anvendelighed.

17 Valgfrihed I takt med den stigende decentralisering, hvor forhandlingerne kommer tættere og tættere på det enkelte medlem, synes der i stigende grad at blive efterspurgt muligheder for selv at kunne sammensætte nogle af vilkårene for ansættelsen. Krav om valgfrihed Hvis I finder, at det også er en relevant problemstilling for jer, kan I drøfte, om der i rammeaftaler mv. skal åbnes op for: Valgfrihed for den enkelte (individuel fleksibilitet). Valgfrihed for en gruppe (kollektiv fleksibilitet). I forhold til den individuelle fleksibilitet åbner feriefridagsaftalen allerede i dag en valgmulighed. En ansat kan vælge, om en feriefridag skal holdes i ferieåret, overføres til det efterfølgende ferieår, eller om der skal ske udbetaling. I kan diskutere, om den mulighed skal udvides. Fx ved at en bestemt andel af KTO-forligets samlede ramme ved OK-02 kan være omfattet af individuel valgfrihed mellem løn, pension eller frihed. Muligheden for kollektiv fleksibilitet er i dag tilstede i rammeaftalen om lokale arbejdstidsaftaler. I kan også diskutere, om den mulighed skal udvides til andre områder. Når I diskuterer modellerne, kan I samtidig komme ind på konsekvenserne af valgfrihed. Fx betyder selv en kortere periode med pensionsfravalg til fordel for lønkroner, at pensionen på pensionstidspunktet nedsættes væsentligt. En anden problemstilling, I kan drøfte, er varigheden af et valg: Skal valget være varigt eller gælde for fx et år ad gangen? Kan/skal der aftales mulighed for opsigelse eller ændring med et nærmere aftalt varsel?

18 Øvrige krav I dette afsnit behandles kort en række øvrige overenskomsttemaer, som også kan drøftes i forbindelse med udtagelsen af de generelle krav. Temaerne omhandler barsel, ferie, udlicitering, det rummelige arbejdsmarked/det sociale kapitel mv. Det kan diskuteres, om der skal stilles krav om: Forbedring af barselsaftalen. Fx flere omsorgsdage, pensionsret under børnepasningsorlov eller flere barselsrettigheder for mænd. Forbedring af ferieaftalen Fx udnyttelse af den nye ferielovs muligheder for fravigelser, bl.a. overførsel af ferie. Forbedring af udliciteringsprotokollatet. Fx mere forpligtende medarbejderinddragelse i forbindelse med udbud, udlicitering og omstilling, mulighed for voldgiftsbehandling af sager om brud på udliciteringsprotokollatet, eller krav om sikring af de kollektive rettigheder i forbindelse med udlicitering. Forbedring af aftalen om socialt kapitel. Fx sikring af at ansættelse af personer i tilskudsjob ikke medfører fortrængning af ordinært ansatte, medindflydelse ved oprettelse af servicejob, skærpede krav til fastholdelse af allerede ansatte med nedsat arbejdsevne, eller krav om udarbejdelse af forpligtende handlingsplaner for udmøntning af rammeaftalen om det sociale kapitel. Måske drøfter I andre krav herudover, som er relevante at stille. De kan relatere sig til vidt forskellige personalepolitiske forhold, fx krav om indgåelse af en aftale om retningslinier for etnisk ligestilling eller mere forpligtende bestemmelser omkring (amts)kommunens arbejde med sygdomspolitik.

Djøf Gothersgade København K Telefon: djoef.dk. Teknisk gennemgang. Regioner. Tænk længere

Djøf Gothersgade København K Telefon: djoef.dk. Teknisk gennemgang. Regioner. Tænk længere Djøf Gothersgade 133 1123 København K Telefon: 3395 9700 djoef.dk Teknisk gennemgang Regioner Tænk længere 4 Teknisk gennemgang Regioner Teknisk gennemgang Regioner 5 Regioner Indhold Indledning 6 Rammen

Læs mere

Sammen igennem krisen nye veje

Sammen igennem krisen nye veje Sammen igennem krisen nye veje Oversigt over spørgsmål i diskussionsoplæg til KTO s forhandlingskonference den 12. marts 2012 1. Brug for at gå nye veje Der er økonomisk krise og en meget stram økonomi

Læs mere

Djøf Gothersgade København K Telefon: djoef.dk. Teknisk gennemgang. Kommuner. Tænk længere

Djøf Gothersgade København K Telefon: djoef.dk. Teknisk gennemgang. Kommuner. Tænk længere Djøf Gothersgade 133 1123 København K Telefon: 3395 9700 djoef.dk Teknisk gennemgang Kommuner Tænk længere 4 Teknisk gennemgang Kommuner Teknisk gennemgang Kommuner 5 Kommuner Indhold Indledning 6 Rammen

Læs mere

Arbejdsliv OK18. For at du kan have et godt arbejdsliv er der navnlig to forudsætninger, som er vigtige:

Arbejdsliv OK18. For at du kan have et godt arbejdsliv er der navnlig to forudsætninger, som er vigtige: Arbejdsliv For at du kan have et godt arbejdsliv er der navnlig to forudsætninger, som er vigtige: Et godt arbejdsmiljø, hvor krav og ressourcer hænger sammen og En fornuftig balance mellem arbejdsliv

Læs mere

HK Kommunal skal snart forhandle nye overenskomster til OK18

HK Kommunal skal snart forhandle nye overenskomster til OK18 HK Kommunal skal snart forhandle nye overenskomster til OK18 Kære TR. Vi skal snart i gang med at forhandle nye overenskomster. Der er mange vigtige ting på dagsordenen: Hvor store lønstigninger skal vi

Læs mere

42.02 O.18 50/2018 Side 1. Aftale for tjenestemandsansat maritimt personale

42.02 O.18 50/2018 Side 1. Aftale for tjenestemandsansat maritimt personale Side 1 Aftale for tjenestemandsansat maritimt personale KL FOA Fag og Arbejde Indholdsfortegnelse Side Side 2 1. Aftalens område... 3 2. Generelle bestemmelser... 3 3. Personlig løn- og pensionsgaranti

Læs mere

OK18. Det forhandler vi om

OK18. Det forhandler vi om OK18 Det forhandler vi om Forord Det handler om respekt, anerkendelse og faglig kvalitet Den offentlige social- og sundhedssektor har oplevet markante produktivitetsstigninger, og kompleksiteten i opgaverne

Læs mere

Sundhedskartellets forlig. Overenskomstforhandlingerne 2011 - det regionale område

Sundhedskartellets forlig. Overenskomstforhandlingerne 2011 - det regionale område Sundhedskartellets forlig Overenskomstforhandlingerne 2011 - det regionale område Løn til hele livet Det samlede resultat Generelle lønstigninger på 2,65 pct. (inkl. skøn for reguleringsordningen) Derudover

Læs mere

KTO s generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2008 med bemærkninger til Kommunernes Landsforening (KL)

KTO s generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2008 med bemærkninger til Kommunernes Landsforening (KL) KTO Sekretariatet 10. oktober 2007 Sagsnr.: 1127.27 KTO s generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2008 med bemærkninger til Kommunernes Landsforening (KL) Idet KTO s formål for forhandlingerne ved OK-08

Læs mere

Lokal løn i det offentlige

Lokal løn i det offentlige Lokal løn i det offentlige FAKTA Nana Wesley Hansen Det Ny lønsystem Igennem 1980 erne var der et stigende pres for at decentralisere dele af løndannelsen i det offentlige. Særligt arbejdsgiverne pressede

Læs mere

Regulativ om løn og ansættelsesvilkår for lærere og ledere ved voksenuddannelsescentre

Regulativ om løn og ansættelsesvilkår for lærere og ledere ved voksenuddannelsescentre Cirkulære om Regulativ om løn og ansættelsesvilkår for lærere og ledere ved voksenuddannelsescentre 2007 Cirkulære af 13. april 2007 Perst. nr. 042-07 PKAT nr. 128 J.nr. 06-333/51-32 Indholdsfortegnelse

Læs mere

OK18. Det forhandler vi om

OK18. Det forhandler vi om OK18 Det forhandler vi om Forord Det handler om respekt, anerkendelse og faglig kvalitet Den offentlige social- og sundhedssektor har oplevet markante produktivitetsstigninger, og kompleksiteten i opgaverne

Læs mere

I. Løntillæg II. Ferie III. Periodeprojekt

I. Løntillæg II. Ferie III. Periodeprojekt Resultatpapir Resultat af forhandlingerne om fornyelse af organisationsaftale for ledere, lærere og børnehaveklasseledere ved frie grundskoler samt efterskoler og frie fagskoler pr. 1. april 2018 Finansministeriet,

Læs mere

Lønudvikling gennem hele arbejdslivet

Lønudvikling gennem hele arbejdslivet Lønudvikling gennem hele arbejdslivet - DM s lønpolitik DM s lønpolitik efterstræber at vise vejen for en offensiv lønpolitik tilpasset fremtidens arbejdsmarked. DM s lønpolitiske principper er, at: Livslønnen

Læs mere

Gennemgang af aftaleresultatet

Gennemgang af aftaleresultatet Gennemgang af aftaleresultatet 2018-2021 Kære medlem. Du skal nu til at stemme om resultatet af aftaleforhandlingerne. I det følgende gennemgås de enkelte elementer i resultatet. Du er meget velkommen

Læs mere

Lokale aftaler om løntillæg. - hvad er god praksis

Lokale aftaler om løntillæg. - hvad er god praksis Lokale aftaler om løntillæg - hvad er god praksis Maj 2012 Lokale aftaler om løntillæg Hvad er god praksis Maj 2012 Lokale aftaler om løntillæg - hvad er god praksis Udgivet maj 2012 af Moderniseringsstyrelsen

Læs mere

Nyansat og hvad så? august 2013

Nyansat og hvad så? august 2013 august 2013 Nyansat og hvad så? Velkommen i folkeskolen! Som nyansat kan det i starten være vanskeligt at danne sig et overblik over de mange spilleregler, der gælder for overenskomstansatte lærere, børnehaveklasseledere

Læs mere

Sundhedskartellets forlig. Overenskomstforhandlingerne 2011 - det kommunale område

Sundhedskartellets forlig. Overenskomstforhandlingerne 2011 - det kommunale område Sundhedskartellets forlig Overenskomstforhandlingerne 2011 - det kommunale område Løn til hele livet Det samlede resultat Generelle lønstigninger på 2,65 pct. (inkl. skøn for reguleringsordningen) Derudover

Læs mere

Overlægeforeningens redegørelse om OK 18 resultatet på det regionale område.

Overlægeforeningens redegørelse om OK 18 resultatet på det regionale område. OK 18 resultatet Overlægeforeningens redegørelse om OK 18 resultatet på det regionale område. Overenskomstforhandlingerne på overlægeområdet blev afsluttet med indgåelse af aftale på det generelle område

Læs mere

- 1 - Diskussionsoplæg vedrørende OK-02

- 1 - Diskussionsoplæg vedrørende OK-02 - 1 - Diskussionsoplæg vedrørende OK-02 - 2 - - 3 - INDHOLD LØN- OG PERSONALEPOLITISKE FOKUSPUNKTER... 5 A) UDVIKLING I GENERELLE LØN- OG PENSIONSVILKÅR... 7 I. Indledning... 7 II. Generelle lønstigninger...

Læs mere

Aftale for tjenestemandsansatte pædagoger ved kommunale daginstitutioner, skolefritidsordninger eller klubber inden for BUPL s forhandlingsområde

Aftale for tjenestemandsansatte pædagoger ved kommunale daginstitutioner, skolefritidsordninger eller klubber inden for BUPL s forhandlingsområde Side 1 Aftale for tjenestemandsansatte pædagoger ved kommunale daginstitutioner, skolefritidsordninger eller klubber inden for BUPL s forhandlingsområde KL BUPL - Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund

Læs mere

O.18 10/2018 Side 1. Aftale vedrørende tjenestemandsansat personale ved kommunale døgninstitutioner mv. i Københavns Kommune

O.18 10/2018 Side 1. Aftale vedrørende tjenestemandsansat personale ved kommunale døgninstitutioner mv. i Københavns Kommune Side 1 Aftale vedrørende tjenestemandsansat personale ved kommunale døgninstitutioner mv. i Københavns Kommune KL FOA Fag og Arbejde Indholdsfortegnelse Side Side 2 1. Hvem er omfattet... 3 2. Generelle

Læs mere

Aftale for tjenestemandsansatte pædagoger ved kommunale daginstitutioner, skolefritidsordninger eller klubber inden for BUPL s forhandlingsområde

Aftale for tjenestemandsansatte pædagoger ved kommunale daginstitutioner, skolefritidsordninger eller klubber inden for BUPL s forhandlingsområde Side 1 Aftale for tjenestemandsansatte pædagoger ved kommunale daginstitutioner, skolefritidsordninger eller klubber inden for BUPL s forhandlingsområde KL BUPL - Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund

Læs mere

PLUSTID - En ny mulighed. Oktober 2008

PLUSTID - En ny mulighed. Oktober 2008 PLUSTID - En ny mulighed Oktober 2008 PLUSTID - En ny mulighed Udgivet oktober 2008 Udgivet af Personalestyrelsen Publikationen er kun udgivet elektronisk. Henvendelse om publikationen kan i øvrigt ske

Læs mere

SUNDHEDSKARTELLETS FORLIG Overenskomstforhandlingerne det regionale område

SUNDHEDSKARTELLETS FORLIG Overenskomstforhandlingerne det regionale område SUNDHEDSKARTELLETS FORLIG Overenskomstforhandlingerne 2013 - det regionale område DET SAMLEDE RESULTAT FOR OK13 2-årig aftale Generelle lønstigninger på 1,92 procent (inkl. skøn for reguleringsordningen)

Læs mere

44.02 O.18 10/2019 Side 1. Aftale vedrørende tjenestemandsansat ledende værkstedspersonale mv. ved klientværksteder

44.02 O.18 10/2019 Side 1. Aftale vedrørende tjenestemandsansat ledende værkstedspersonale mv. ved klientværksteder Side 1 Aftale vedrørende tjenestemandsansat ledende værkstedspersonale mv. ved klientværksteder KL Indholdsfortegnelse Side Side 2 1. Hvem er omfattet... 3 2 Generelle bestemmelser... 3 3. Supplerende

Læs mere

Hovedelementerne i KTO-forliget 2005

Hovedelementerne i KTO-forliget 2005 KTO Sekretariatet 19. februar 2004 Hovedelementerne i KTO-forliget 2005 Den 19. februar 2005 er der opnået enighed mellem de (amts)kommunale arbejdsgivere og KTO om de generelle vilkår for fornyelse af

Læs mere

KTO-forlig / KL-området - 1. marts 2008. 1. april 2008-31. marts 2011

KTO-forlig / KL-området - 1. marts 2008. 1. april 2008-31. marts 2011 KTO-forlig / KL-området - 1. marts 2008 1. april 2008-31. marts 2011 Indhold Hovedelementer i KTO-forliget Økonomisk oversigt Generelle lønstigninger Seniorinitiativer Barsel mv. Kompetenceudvikling TR-vilkår

Læs mere

O.15 43/2015 Side 1. Aftale for tjenestemandsansat kontorpersonale m.fl.

O.15 43/2015 Side 1. Aftale for tjenestemandsansat kontorpersonale m.fl. 6.30.12 Side 1 Aftale for tjenestemandsansat kontorpersonale m.fl. KL Frederiksberg Kommunalforening Indholdsfortegnelse Side 1. Hvem er omfattet... 3 2. Generelle bestemmelser... 3 3. Personlig løn- og

Læs mere

Aftale om særlige vilkår for administrative chefstillinger i Københavns Kommune. 5.30.01 O.13 49/2013 Side 1

Aftale om særlige vilkår for administrative chefstillinger i Københavns Kommune. 5.30.01 O.13 49/2013 Side 1 Aftale om særlige vilkår for administrative chefstillinger i Københavns Kommune KL Akademikerne HK/KOMMUNAL 5.30.01 Side 1 Indholdsfortegnelse Side 1. Hvem er omfattet... 3 2. Administrerende direktører...

Læs mere

64.04 O.15 22/2016 Side 1

64.04 O.15 22/2016 Side 1 Side 1 Aftale vedrørende aflønning mv. for det pr. ultimo marts 1976 reglementsansatte pædagogisk uddannede personale ved kommunale døgninstitutioner og ved selvejende døgninstitutioner, hvormed kommunalbestyrelsen

Læs mere

Kendelse i faglig voldgift: HK/Privat (faglig sekretær Anne Jette Bonde, HK/Privat) mod 3F Guldborgsund (Niels Henriksen, 3F Guldborgsund)

Kendelse i faglig voldgift: HK/Privat (faglig sekretær Anne Jette Bonde, HK/Privat) mod 3F Guldborgsund (Niels Henriksen, 3F Guldborgsund) Kendelse i faglig voldgift: HK/Privat (faglig sekretær Anne Jette Bonde, HK/Privat) mod 3F Guldborgsund (Niels Henriksen, 3F Guldborgsund) Voldgiftsretten Voldgiftsretten er nedsat i medfør af 2007 overenskomst

Læs mere

Diskussionsoplæg. Mine krav dine krav? Overenskomst 2007 Det private arbejdsmarked

Diskussionsoplæg. Mine krav dine krav? Overenskomst 2007 Det private arbejdsmarked Diskussionsoplæg F O A F A G O G A R B E J D E Mine krav dine krav? Overenskomst 2007 Det private arbejdsmarked Overenskomst 2007 Det private arbejdsmarked Mine krav Dine krav? Diskussionsoplæg ved forbundsformand

Læs mere

Forlig på KL og RLTN

Forlig på KL og RLTN Forlig på KL og RLTN Lønstigninger De samlede lønstigninger i overenskomst-perioden udgør 6, 82 % incl. udmøntning fra reguleringsordningen - KL De samlede lønstigninger i overenskomst-perioden udgør 6,81

Læs mere

33.02 O.13 51/2013 Side 1. Aftale for tjenestemandsansat personale i basis- og mesterstillinger ved de kommunale redningsberedskaber

33.02 O.13 51/2013 Side 1. Aftale for tjenestemandsansat personale i basis- og mesterstillinger ved de kommunale redningsberedskaber Side 1 Aftale for tjenestemandsansat personale i basis- og mesterstillinger ved de kommunale redningsberedskaber KL FOA Fag og Arbejde Det Offentlige Beredskabs Landsforbund Indholdsfortegnelse Side 1.

Læs mere

Din overenskomst dit valg

Din overenskomst dit valg Debatoplæg F O A F A G O G A R B E J D E Din overenskomst dit valg Hvordan skal fremtidens overenskomster se ud? Hvordan får den enkelte mere at sige? Hvad mener du er vigtigst? Hvad passer bedst til din

Læs mere

KTO-forlig / RLTN-området - 2. marts april marts 2011

KTO-forlig / RLTN-området - 2. marts april marts 2011 KTO-forlig / RLTN-området - 2. marts 2008 1. april 2008-31. marts 2011 Indhold Hovedelementer i KTO-forliget Økonomisk oversigt Generelle lønstigninger Seniorinitiativer Barsel mv. Kompetenceudvikling

Læs mere

KL KTO s generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2011 med bemærkninger - KL s område

KL KTO s generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2011 med bemærkninger - KL s område KTO Sekretariatet 1. november 2010 HKB/jb Sagsnr.: 2157.61 KL KTO s generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2011 med bemærkninger - KL s område Idet KTO s formål for forhandlingerne ved OK-11 er at skabe

Læs mere

Det lokale økonomiske råderum

Det lokale økonomiske råderum Nedenstående er bilag 1 til Fællesaftalen om lokal løndannelse på det kommunale område. Bilaget er parternes beskrivelse af det økonomiske råderum. Bilag 1 Det lokale økonomiske råderum Det lokale økonomiske

Læs mere

Hovedelementerne i. KTO-forliget 2013 på KL s område

Hovedelementerne i. KTO-forliget 2013 på KL s område KTO Sekretariatet 16. februar 2013 3211.2 Hovedelementerne i KTO-forliget 2013 på KL s område Den 16. februar 2013 er der opnået enighed mellem KL og KTO om et 2-årigt forlig. Desuden er der opnået enighed

Læs mere

Vedr.: OK-08 placering af KTO-aftaler ved henholdsvis KTO-forhandlingerne og organisationernes forhandlinger

Vedr.: OK-08 placering af KTO-aftaler ved henholdsvis KTO-forhandlingerne og organisationernes forhandlinger Til KTO s medlemsorganisationer Sagsnr.: 236.123 HKB Direkte tlf.nr.: 3347 0621 23. september 2007 Vedr.: OK-08 placering af KTO-aftaler ved henholdsvis KTO-forhandlingerne og organisationernes forhandlinger

Læs mere

Gennemgang af OK11-resultatet Hovedresultaterne fra de netop afsluttede 2011-overenskomstforhandlinger

Gennemgang af OK11-resultatet Hovedresultaterne fra de netop afsluttede 2011-overenskomstforhandlinger Gennemgang af OK11-resultatet Hovedresultaterne fra de netop afsluttede 2011-overenskomstforhandlinger Materiale til vejledende urafstemning Bibliotekarforbundet, marts 2011 Indledning Til brug for den

Læs mere

HK Kommunals samlede krav til OK18

HK Kommunals samlede krav til OK18 HK Kommunals samlede krav til OK18 KL og Regionerne Generelle krav* forhandles af Forhandlingsfællesskabet og stilles gennem OAO 7.000 medlemmer af HK Kommunal i kommuner og regioner har op til OK18 givet

Læs mere

Aftale for tjenestemandsansatte driftsledere ansat i MOVIA og tjenestegørende i ARRIVA Danmark A/S

Aftale for tjenestemandsansatte driftsledere ansat i MOVIA og tjenestegørende i ARRIVA Danmark A/S Side 1 Aftale for tjenestemandsansatte driftsledere ansat i MOVIA og tjenestegørende i ARRIVA Danmark A/S KL FOA - Fag og Arbejde Indholdsfortegnelse Side 1. Hvem er omfattet...3 2. Løn...3 3. Grundløn...3

Læs mere

44.02 O.15 22/2016 Side 1. Aftale vedrørende tjenestemandsansat ledende værkstedspersonale mv. ved klientværksteder

44.02 O.15 22/2016 Side 1. Aftale vedrørende tjenestemandsansat ledende værkstedspersonale mv. ved klientværksteder Side 1 Aftale vedrørende tjenestemandsansat ledende værkstedspersonale mv. ved klientværksteder KL Indholdsfortegnelse Side 44.02 Side 2 1. Hvem er omfattet... 3 2 Generelle bestemmelser... 3 3. Supplerende

Læs mere

Den 5. marts 2012 blev der mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og HK Privat indgået aftale om IT-overenskomsten for en 2-årig periode.

Den 5. marts 2012 blev der mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og HK Privat indgået aftale om IT-overenskomsten for en 2-årig periode. Orientering Landsoverenskomsten for IT Indgåelse af aftale på ITområdet Den 5. marts 2012 blev der mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og HK Privat indgået aftale om Strategiske fornyelse af overvejelser:

Læs mere

Forhandlingsfællesskabets generelle overenskomstkrav. pr. 1. april 2018 på KL s område

Forhandlingsfællesskabets generelle overenskomstkrav. pr. 1. april 2018 på KL s område FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 11. december 2017 HKB/jb Sagsnr.: 17-0221.76 Forhandlingsfællesskabets generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2018 på KL s område Den økonomiske krise er ovre. Det

Læs mere

Orientering Overenskomsten mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og Dansk Funktionærforbund Urmagernes og Optikernes Landssammenslutning

Orientering Overenskomsten mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og Dansk Funktionærforbund Urmagernes og Optikernes Landssammenslutning Arbejdsgiver Orientering Overenskomsten mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og Dansk Funktionærforbund Urmagernes og Optikernes Landssammenslutning Dansk Erhverv Børsen 1217 København K Telefon +45 3374

Læs mere

Diskussionsoplæg OK Det private arbejdsmarked. Mine krav dine krav? F O A F A G O G A R B E J D E

Diskussionsoplæg OK Det private arbejdsmarked. Mine krav dine krav? F O A F A G O G A R B E J D E F O A F A G O G A R B E J D E Diskussionsoplæg OK 2014 Det private arbejdsmarked Mine krav dine krav? n overenskomst Det er og skal være medlemmernes krav, der sætter dagsordenen for forhandlingerne om

Læs mere

Aftale vedrørende tjenestemandsansat ledende værkstedspersonale mv. ved klientværksteder

Aftale vedrørende tjenestemandsansat ledende værkstedspersonale mv. ved klientværksteder Side 1 Aftale vedrørende tjenestemandsansat ledende værkstedspersonale mv. ved klientværksteder KL Dansk Metal FOA Fag og Arbejde Ledernes Hovedorganisation Indholdsfortegnelse Side Side 2 1. Hvem er omfattet

Læs mere

Forhandlingsplanen svarer til den, der blev aftalt på KL s område, jf. KTO s udsendelse af 12. december 2007.

Forhandlingsplanen svarer til den, der blev aftalt på KL s område, jf. KTO s udsendelse af 12. december 2007. Til KTO s medlemsorganisationer Sagsnr.: 1202.10 JH/jb Direkte tlf.nr.: 3347 0611 18. december 2007 Vedr.: 1. politiske forhandling mellem RLTN og KTO. /. Også ved den første politiske forhandling på det

Læs mere

Særlige ansættelser. Tillidsvalgtes roller og opgaver. Fleks- job

Særlige ansættelser. Tillidsvalgtes roller og opgaver. Fleks- job Særlige ansættelser Tillidsvalgtes roller og opgaver F O A F A G O G A R B E J D E Fleks- job Til dig som tillidsvalgt Formålet med denne pjece er at give dig et redskab til de opgaver du har, når din

Læs mere

Ledere ved frie grundskoler mv.

Ledere ved frie grundskoler mv. Cirkulære om organisationsaftale for Ledere ved frie grundskoler mv. 2019 Cirkulære af 16. april 2019 Modst. nr. 017-19 PKAT nr. 578 J.nr. 2018-9371 Dataark PKAT 578 Fællesoverenskomst Forhandlingsberettigede

Læs mere

k r av k ata l o g : d e t f o r h a n d l e r v i o m

k r av k ata l o g : d e t f o r h a n d l e r v i o m kravkatalog: det forhandler vi om Forord Det handler om tillid og anerkendelse Patient- og borgerinddragelse er en positiv dagsorden i social- og sundhedsvæsenet, som møder bred opbakning og involvering

Læs mere

Urafstemning OK18 Stat

Urafstemning OK18 Stat Urafstemning OK18 Stat Et godt og solidarisk resultat Der har været et enestående sammenhold i fagbevægelsen ved OK18 mellem regionale, kommunale og statslige lønmodtagere. Et sammenhold der har betydet,

Læs mere

44.02 O.13 51/2013 Side 1. Aftale vedrørende tjenestemandsansat ledende værkstedspersonale mv. ved klientværksteder

44.02 O.13 51/2013 Side 1. Aftale vedrørende tjenestemandsansat ledende værkstedspersonale mv. ved klientværksteder Side 1 Aftale vedrørende tjenestemandsansat ledende værkstedspersonale mv. ved klientværksteder KL Dansk Metal FOA Fag og Arbejde Lederne Socialpædagogernes Landsforbund Side 2 Indholdsfortegnelse Side

Læs mere

Forhandlingsfællesskabets generelle overenskomstkrav. pr. 1. april 2015 på RLTN s område

Forhandlingsfællesskabets generelle overenskomstkrav. pr. 1. april 2015 på RLTN s område FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 10. december 2014 HKB/jb Sagsnr.: 3852.44 Forhandlingsfællesskabets generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2015 på RLTN s område Forhandlingsfællesskabets overordnede

Læs mere

Aftale for tjenestemandsansatte musikskoleledere. 51.02 O.08 39/2008 Side 1

Aftale for tjenestemandsansatte musikskoleledere. 51.02 O.08 39/2008 Side 1 Aftale for tjenestemandsansatte musikskoleledere KL Fællesudvalget for Musikundervisere inden for Musikskoleområdet (FMM) Side 1 Indholdsfortegnelse Side Side 2 Kapitel 1. Personafgrænsning... 3 1. Hvem

Læs mere

Aftale for tjenestemandsansatte driftsledere ansat i MOVIA og tjenestegørende i ARRIVA Danmark A/S

Aftale for tjenestemandsansatte driftsledere ansat i MOVIA og tjenestegørende i ARRIVA Danmark A/S MOVIA Side 1 Aftale for tjenestemandsansatte driftsledere ansat i MOVIA og tjenestegørende i ARRIVA Danmark A/S KL FOA - Fag og Arbejde Indholdsfortegnelse Side 1. Hvem er omfattet... 3 2. Løn... 3 3.

Læs mere

Aftale for tjenestemandsansatte tandlæger

Aftale for tjenestemandsansatte tandlæger Aftale for tjenestemandsansatte tandlæger KL De Offentlige Tandlæger Side 1 Indholdsfortegnelse Side 1. Hvem er omfattet... 3 2. Generelle bestemmelser... 3 3. Personlig løn- og pensionsgaranti og overgangstrin/-tillæg...

Læs mere

OVERBRINGES Den 10 10 2007 J.nr.: 0710 0027

OVERBRINGES Den 10 10 2007 J.nr.: 0710 0027 Kommunernes Landsforening Weidekampsgade 10 Postboks 3370 2300 København S Sankt Annæ Plads 30 Postboks 2277 1025 København K Tlf. 46 95 40 60 Fax 33 13 22 35 shk@sundhedskartellet.dk www.sundhedskartellet.dk

Læs mere

Forberedelse til de lokale forhandlinger 2009

Forberedelse til de lokale forhandlinger 2009 Forberedelse til de lokale forhandlinger 2009 Der blev som bekendt ved OK08 afsat 0,8 % til lokal lønforhandling både i 2009 og 2010. Midlerne er afsat til Sundhedskartellets basisgrupper (ikke ledere),

Læs mere

DANSK TOLD & SKATTEFORBUND AFTALE OG OVERENSKOMSTRESULTATET

DANSK TOLD & SKATTEFORBUND AFTALE OG OVERENSKOMSTRESULTATET DANSK TOLD & SKATTEFORBUND AFTALE OG OVERENSKOMSTRESULTATET 2015 INDHOLDSFORTEGNELSE Indhold Indledning og kontakt... 3 Overenskomstresultatets omfang... 3 CFU forliget... 3 DTS forliget... 3 Periode og

Læs mere

Oversigt over resultater ved OK18 - stat, regioner og kommuner. Resultatet af forhandlingerne på KL-området

Oversigt over resultater ved OK18 - stat, regioner og kommuner. Resultatet af forhandlingerne på KL-området 15. oktober 2018 Oversigt over resultater fra OK18 C.1.4. Evaluering af forhandlingsforløbet i forbindelse med OK18 og drøftelse af de fremadrettede perspektiver Oversigt over resultater ved OK18 - stat,

Læs mere

Regulativ om løn og ansættelsesvilkår for lærere og ledere ved institutioner for erhvervsrettet. grundlæggende social- og sundhedsuddannelser

Regulativ om løn og ansættelsesvilkår for lærere og ledere ved institutioner for erhvervsrettet. grundlæggende social- og sundhedsuddannelser Cirkulære om Regulativ om løn og ansættelsesvilkår for lærere og ledere ved institutioner for erhvervsrettet uddannelse, der udbyder de grundlæggende social- og sundhedsuddannelser 2007 Cirkulære af 13.

Læs mere

Overenskomst. Chefer med personaleledelse i KL

Overenskomst. Chefer med personaleledelse i KL Overenskomst Chefer med personaleledelse i KL Mellem KL og DJØF/DM/IDA/PF pr. 1. april 2013 Overenskomst for chefer med personaleledelse i KL Mellem KL og DJØF/DM/IDA/PF 2013-1 - Indholdsfortegnelse 1.

Læs mere

NYHEDSBREV NR. 4 af december 2010 3F-medlemmer i regioner

NYHEDSBREV NR. 4 af december 2010 3F-medlemmer i regioner NYHEDSBREV NR. 4 af 3F-medlemmer i regioner læs i dette nummer OK11 Er der ekstraordinært ansatte på DIN arbejdsplads? Sne Sne Aktuelle kurser og temadage i foråret 2011 OK 11 - Udtagelse af tværgående

Læs mere

Aftale for tjenestemandsansatte tandlæger

Aftale for tjenestemandsansatte tandlæger Aftale for tjenestemandsansatte tandlæger KL De Offentlige Tandlæger Side 1 Indholdsfortegnelse Side 1. Hvem er omfattet... 3 2. Generelle bestemmelser... 3 3. Personlig løn- og pensionsgaranti og overgangstrin/-tillæg...

Læs mere

> OVERENSKOMST PR. 1. APRIL 2018 OVERENSKOMST CHEFER MED PERSONALELEDELSE I KL

> OVERENSKOMST PR. 1. APRIL 2018 OVERENSKOMST CHEFER MED PERSONALELEDELSE I KL > OVERENSKOMST PR. 1. APRIL 2018 OVERENSKOMST CHEFER MED PERSONALELEDELSE I KL Mellem KL og DJØF/DM/IDA/PF pr. 1. april 2018 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 1. Område... 3 2. Grundløn... 3 3. Personlige

Læs mere

RLTN, OK 08 oversigt RLTRN R TR OBS 1.4. 2008 1.10.2008 1.1.2009 1.4.2009 1.10.2009 1.1.2010 1.4.2010 1.10.2010 LØN

RLTN, OK 08 oversigt RLTRN R TR OBS 1.4. 2008 1.10.2008 1.1.2009 1.4.2009 1.10.2009 1.1.2010 1.4.2010 1.10.2010 LØN LØN Lønstigninger, Generelle lønstigninger og regulering Forkortet gennemløbstid Til erfarne fysioterapeuter Til fysioterapeuter med kortere erfaring Lokal løn, forlodsfinanciering 1.2. 2009: Foreslå kolleger

Læs mere

Organisationsaftale for Undervisningsassistenter ved fodterapeutuddannelsen

Organisationsaftale for Undervisningsassistenter ved fodterapeutuddannelsen Organisationsaftale for Undervisningsassistenter ved fodterapeutuddannelsen 2002 Forbundet af Offentligt Ansatte Finansministeriet Overenskomsten er forenklet, både for så vidt angår systematik og sprogbrug.

Læs mere

Hovedelementerne i forliget på RLTN s område. Den 28. april 2018 er der opnået enighed mellem RLTN og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig.

Hovedelementerne i forliget på RLTN s område. Den 28. april 2018 er der opnået enighed mellem RLTN og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig. FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 28. april 2018 17-0310.5 Hovedelementerne i forliget på RLTN s område Den 28. april 2018 er der opnået enighed mellem RLTN og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt

Læs mere

I

I Relevante resultater fra OK18 på det offentlige område Der foreligger nu et forhandlingsresultat for de offentlige overenskomstforhandlinger i 2018 (OK18). Resultaterne har været til (ur)afstemning, og

Læs mere

SUNDHEDSKARTELLETS FORLIG Overenskomstforhandlingerne det kommunale område

SUNDHEDSKARTELLETS FORLIG Overenskomstforhandlingerne det kommunale område SUNDHEDSKARTELLETS FORLIG Overenskomstforhandlingerne 2013 - det kommunale område DET SAMLEDE RESULTAT 2-årig aftale Generelle lønstigninger på 1,91 procent (inkl. skøn for reguleringsordningen) Derudover

Læs mere

De årlige lokale lønforhandlinger for ledere

De årlige lokale lønforhandlinger for ledere De årlige lokale lønforhandlinger for ledere Da der i de overordnede forhandlinger på hele det offentlige arbejdsmarked har været prioriteret generelle lønstigninger og pensionsforbedringer, er der ikke

Læs mere

Nyansat - og hvad så? september 2014

Nyansat - og hvad så? september 2014 Nyansat - og hvad så? september 2014 Velkommen i folkeskolen! Som nyansat kan det i starten være vanskeligt at danne sig et overblik over de mange spilleregler, der gælder for overenskomstansatte lærere,

Læs mere

LUP 2014. Specialkonsulent Tina Feldt Jessing og fuldmægtig Sara Talaii Olesen, Moderniseringsstyrelsen. november 2014 1

LUP 2014. Specialkonsulent Tina Feldt Jessing og fuldmægtig Sara Talaii Olesen, Moderniseringsstyrelsen. november 2014 1 LUP 2014 Specialkonsulent Tina Feldt Jessing og fuldmægtig Sara Talaii Olesen, Moderniseringsstyrelsen 1 DE GRUNDLÆGGENDE ELEMENTER I OVERENSKOMSTSYSTEMET Retten til at organisere sig Retten til at føre

Læs mere

Endelig får i de nye lønninger i kommuner og regioner med stigningerne pr. 1. oktober.

Endelig får i de nye lønninger i kommuner og regioner med stigningerne pr. 1. oktober. Nummer 3 oktober 2014 Redaktion: Julie Johnsen Pharmadanmark Stine Søndergaard, Jordbrugsakademikerne og Den Danske Dyrelægeforening Tine Trabolt, Forbundet Arkitekter og Designere Layout: Per Rehfeldt,

Læs mere

Sæt ny løn på dagsordenen

Sæt ny løn på dagsordenen Sæt ny løn på dagsordenen - 2 - Indholdsfortegnelse 1. Veje til indflydelse... 3 2. Råderum til ny løn... 3 3. Ny løn på budgettet... 5 4. Indflydelse på råderum og budget... 7 5. Spørgsmål du kan stille

Læs mere

Aftale for tjenestemandsansat personale indenfor teknisk service O.15 43/2015 Side 1

Aftale for tjenestemandsansat personale indenfor teknisk service O.15 43/2015 Side 1 Aftale for tjenestemandsansat personale indenfor teknisk service KL FOA Fag og Arbejde Fagligt Fælles bund 3F Side 1 Indholdsfortegnelse Side 1. Aftalens område... 3 2. Generelle bestemmelser.... 3 3.

Læs mere

AFTALE OM PROCEDURE VEDR. LOKAL LØNDANNELSE FOR LÆRERE M.FL. I HELSINGØR KOMMUNE

AFTALE OM PROCEDURE VEDR. LOKAL LØNDANNELSE FOR LÆRERE M.FL. I HELSINGØR KOMMUNE AFTALE OM PROCEDURE VEDR. LOKAL LØNDANNELSE FOR LÆRERE M.FL. I HELSINGØR KOMMUNE INDGÅET MELLEM HELSINGØR KOMMUNE, HELSINGØR LÆRERFORENING (HLF) OG LANDSFORBUNDET AF VOKSEN- OG UNGDOMSUNDERVISERE (LVU)

Læs mere

Hovedelementerne i forliget på KL s område. Den 27. april 2018 er der opnået enighed mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig.

Hovedelementerne i forliget på KL s område. Den 27. april 2018 er der opnået enighed mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig. FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 27. april 2018 17-0310.4 Hovedelementerne i forliget på KL s område Den 27. april 2018 er der opnået enighed mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig.

Læs mere

Diskussionsoplæg OK 2011. Ansatte i kommuner. Mine krav dine krav? F O A F A G O G A R B E J D E

Diskussionsoplæg OK 2011. Ansatte i kommuner. Mine krav dine krav? F O A F A G O G A R B E J D E F O A F A G O G A R B E J D E Diskussionsoplæg OK 2011 Ansatte i kommuner Mine krav dine krav? overenskomst Vi har brug for DIN mening og DINE holdninger Diskussionsoplæg ved forbundsformand Dennis Kristensen

Læs mere

Pensionsbetingelser og pension Pr. 1. marts 2011 nedsættes anciennitetskravet fra 9 måneder til 3 måneder.

Pensionsbetingelser og pension Pr. 1. marts 2011 nedsættes anciennitetskravet fra 9 måneder til 3 måneder. Orientering Landsoverenskomsten for kontor og lager Kontor og lageroverenskomstens fornyelse Den 26. marts 2010 er der fremsat mæglingsforslag, hvor kontor og lageroverenskomsten optages med et særskilt

Læs mere

NOTAT. om de nye overenskomstbestemmelser vedrørende gæstedagpleje

NOTAT. om de nye overenskomstbestemmelser vedrørende gæstedagpleje Notat, opdateret 29. april 2009 NOTAT om de nye overenskomstbestemmelser vedrørende gæstedagpleje FOA Frederikshavn * Constantiavej 35 * 9900 Frederikshavn * Telefon: 46971170 frederikshavn@foa.dk * www.foa.dk/frederikshavn

Læs mere

Stem om din nye overenskomst

Stem om din nye overenskomst OVERENSKOMST MELLEM 3F TRANSPORT OG FALCK/RESPONCE Stem om din nye overenskomst REDDERE 2017-2020 3F Transportgruppen forhandler din overenskomst STEM OG BESTEM Trygt arbejdsliv for fremtiden Kære medlem

Læs mere

Butiksoverenskomsten vil indgå som en del af det mæglingsforslag, som forligsmanden forventes at fremsætte på det private arbejdsmarked.

Butiksoverenskomsten vil indgå som en del af det mæglingsforslag, som forligsmanden forventes at fremsætte på det private arbejdsmarked. Orientering Landsoverenskomsten for butik Indgåelse af aftale på butiksområdet Den 28. februar 2010 blev der mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og HK Handel indgået aftale om fornyelse af butiksoverenskomsten

Læs mere

OK 2018 det samlede overblik over aftalerne på det kommunale område

OK 2018 det samlede overblik over aftalerne på det kommunale område OK 2018 det samlede overblik over aftalerne på det kommunale område Aftalerne på det kommunale område er nu i hus. Forlig og forhandlingsprotokoller er nu forhandlet på plads. Der er tale om et 3-årigt

Læs mere

Teknisk gennemgang af overenskomstresultatet for Fagforeningernes Fælles overenskomst i BUPL

Teknisk gennemgang af overenskomstresultatet for Fagforeningernes Fælles overenskomst i BUPL Teknisk gennemgang af overenskomstresultatet for Fagforeningernes Fælles overenskomst i BUPL Indholdsfortegnelse 1. Fagforeningernes Fælles Overenskomst FFO - hvorfor en fælles overenskomst? 2. Overenskomstens

Læs mere

Rammeaftale om seniorpolitik

Rammeaftale om seniorpolitik Rammeaftale om seniorpolitik KL Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte 05.21 Side 1 Side 2 Indholdsfortegnelse Side Kapitel 1. Indledende bestemmelser... 3 1. Hvem er omfattet af aftalen...3 2.

Læs mere

Forhandlingsoplæg ved overenskomst- og aftaleforhandlingerne

Forhandlingsoplæg ved overenskomst- og aftaleforhandlingerne Forhandlingsoplæg ved overenskomst- og aftaleforhandlingerne 2018 (regioner) Den 12. december 2017 Sagsnr. S-2017-756 Dok.nr. D-2017-19132 jjm/bef Note Overenskomstens område og varighed 1. Udvidelse af

Læs mere

OK 18-resultat - Yngre Lægers redegørelse

OK 18-resultat - Yngre Lægers redegørelse OK 18-resultat - Yngre Lægers redegørelse Læs her Yngre Lægers redegørelse om OK 18-resultatet. Yngre Lægers medlemmer er ansat på tre forskellige overenskomstområder regionerne, staten og kommunerne.

Læs mere

Ansatte i staten. Håndværkere Ingeniørassistenter m.fl. Værkstedsassistenter og værkstedsledere ved Koefoeds Skole STEM OG BESTEM

Ansatte i staten. Håndværkere Ingeniørassistenter m.fl. Værkstedsassistenter og værkstedsledere ved Koefoeds Skole STEM OG BESTEM Ansatte i staten Håndværkere Ingeniørassistenter m.fl. Værkstedsassistenter og værkstedsledere ved Koefoeds Skole STEM OG BESTEM DU HAR FÅET NY OVERENSKOMST Kære medlem Forhandlingerne om OK18 har været

Læs mere

AFTALE. Mellem. Silkeborg Forsyning A/S. koncernens ansatte indenfor akademikerområdet. 23. december 2011

AFTALE. Mellem. Silkeborg Forsyning A/S. koncernens ansatte indenfor akademikerområdet. 23. december 2011 AFTALE Mellem Silkeborg Forsyning A/S og koncernens ansatte indenfor akademikerområdet 23. december 2011 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Gyldighedsområde 2 Løn 3 Pension 4 Arbejdstid 5 Ferie - fritid 6 Barsel og

Læs mere

Velkommen til staten som arbejdsplads

Velkommen til staten som arbejdsplads xx INDBYDELSE TIL REGIONALE KONFERENCER OM STATENS PERSONALE- OG LEDELSESPOLITIK CENTRALRÅDETS PERSONALEPOLITISKE UDVALG Velkommen til staten som arbejdsplads Marts 2006 1 Staten som arbejdsplads Publikationen

Læs mere

Forhandlingsoplæg ved overenskomst- og aftaleforhandlingerne

Forhandlingsoplæg ved overenskomst- og aftaleforhandlingerne Forhandlingsoplæg ved overenskomst- og aftaleforhandlingerne 2018 (kommuner) Den 12. december 2017 Sagsnr. S-2017-748 Dok.nr. D-2017-18923 jjm/bef Note Overenskomstens område og varighed 1. Udvidelse af

Læs mere

40.32 O.13 48/2013 Side 1. Aftale for tjenestemandsansatte arbejdsformænd, vejformænd, faglærte gartnerformænd m.fl.

40.32 O.13 48/2013 Side 1. Aftale for tjenestemandsansatte arbejdsformænd, vejformænd, faglærte gartnerformænd m.fl. Side 1 Aftale for tjenestemandsansatte arbejdsformænd, vejformænd, faglærte gartnerformænd m.fl. KL Dansk mands ening FOA Fag og Arbejde Indholdsfortegnelse Side 1. Aftalens område... 3 2. Generelle bestemmelser...

Læs mere

Løn- og Personalenyt. Forlig med Sundhedskartellet. Indhold. Orienteringsbrev nr. 2011:9 / 28. februar 2011

Løn- og Personalenyt. Forlig med Sundhedskartellet. Indhold. Orienteringsbrev nr. 2011:9 / 28. februar 2011 Løn- og Personalenyt Orienteringsbrev nr. 2011:9 / 28. februar 2011 Forlig med Sundhedskartellet Der er mandag den 28. februar opnået forlig med Sundhedskartellet, SHK, om økonomien, de generelle temaer

Læs mere

Vejledning og Retningslinjer for tillidsrepræsentanter og sekretariat. omkring lokalløndannelse i. Kommuner, Regioner og Staten

Vejledning og Retningslinjer for tillidsrepræsentanter og sekretariat. omkring lokalløndannelse i. Kommuner, Regioner og Staten Vejledning og Retningslinjer for tillidsrepræsentanter og sekretariat omkring lokalløndannelse i Kommuner, Regioner og Staten 1/ Retningslinjer til Tillidsrepræsentant og konsulenter i sekretariat: 2/

Læs mere

Vedr.: Reallønsudviklingen for (amts)kommunalt ansatte siden 1987

Vedr.: Reallønsudviklingen for (amts)kommunalt ansatte siden 1987 KTO Sekretariatet 29. november 2002 AM J.nr.: 8.05.01-01 Vedr.: Reallønsudviklingen for (amts)kommunalt ansatte siden 1987 1. Indledning Et helt centralt krav ved overenskomstforhandlingerne i 2002 var

Læs mere