Toget et godt miljøvalg



Relaterede dokumenter
Bliv grønnere! Gode råd til et mere miljøvenligt liv. Europæiske Fællesskabers

Gør en forskel for en ung - bliv mentor

Lær at tackle jobsøgningsstress 2!

KRÆFTENS BEKÆMPELSE KAN GØRE MERE FOR DIG END DU TROR

ER PANT KUN FOR DÅSER OG FLASKER? AKTIVITET 2 FORLØB NR. 7. Design en pantordning

AFFALD. - før, nu og i fremtiden. Aktivitetshæfte

Kom indenfor! Årsberetning IKEA Danmark FY13

Hvordan gør de professionelle?

PHØNIX TAG Danmarks mest erfarne tagkæde

HVAD ER DIT TØJ LAVET AF?

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Klimaændringer Hvad handler det egentlig om?

Hvordan høre Gud tale?

Forbrugerpanelet om datomærkninger på mad og parametre der spiller ind i indkøbssituationen

Miljøvurdering af ForskEL-program 2013

HER ER FAMILIEN DANMARK

Danmark uden affald. Genanvend mere forbrænd mindre

undervisningsmateriale

Hvor længe holder en vindmølle?

Er din boliggrund forurenet?

N O R D I C W O R K I N G P A P E R S

Et godt liv. Et liv med fundament

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved...

Lykken er at føle sig god nok, præcis som man er.

Hørelse for livet Kom godt i gang. Råd til, hvordan du får mest glæde af dine høreapparater

Spørgeskema om psykisk arbejdsmiljø. Her er gjort plads til institutionens/firmaets eget logo og navn

Er jeg en addict? Copyright 2004 by Narcotics Anonymous World Services, Inc. Alle rettigheder forbeholdes.

Transkript:

Toget et godt miljøvalg

En rejse mod et bedre miljø At kunne rejse er en selvfølgelighed i dag. Det omfattende transportsystem, vi har skabt omkring os, er faktisk forudsætningen for et velfungerende samfund. Men der er ulemper. Rejser og transporter er en af de vigtigste årsager til den negative påvirkning af miljøet. Mængder af kuldioxid slippes ud i luften, hver gang mennesker flytter sig ved hjælp af fossile brændstoffer, og bidrager til klimaændringer verden over. Hver lille rejse påvirker miljøet og vores klima. Men der er forskel på rejser. Vælger du toget, er miljøbelastningen betydeligt mindre, end hvis du tager bil eller fly. Intet andet transportmiddel er så miljøtilpasset og energivenligt. Læser du videre i brochuren her, vil du opdage, at dette skyldes flere ting.

Minimale udslip På en enkelt rejse med bil mellem Malmö og Stockholm slippes gennemsnitligt 112 kg kuldioxid ud i luften. Samme rejse med et fyldt X2000 giver udslip på kun 6 hg. Forskellen sammenlignet med fly er endnu større. Et fly slipper ca. 7 ton kuldioxid ud på samme strækning og desuden store mængder kvælstofilter, som bidrager til forsuringen af jord og vand. Kraft fra vind og vand Vores tog skåner miljøet, ikke kun fordi udslippene er små, men også fordi det er en energibesparende måde at rejse på. SJ køber 100 % vedvarende energi fra vand- og vindkraft. Den energi, der kræves for at toget skal komme frem, har derfor givet minimale udslip, da den blev produceret. De få tilbageværende diesellokomotiver på ikke-elektrificeret bane drives udelukkende af diesel i miljøklasse 1. Et lille symbol med stor betydning I 1994 blev SJ som de første i transportbranchen i Sverige tildelt symbolet Godt Miljøvalg. Det betyder, at vi lever op til Naturskyddsföreningens skrappe krav til udslip og energiforbrug, og at vores tog udelukkende drives med vedvarende energi. I kravene indgår desuden miljøtilpassede vedligeholdelsesplaner, og at skadelige kemikalier skal udskiftes med miljøvenlige alternativer. Godt Miljøvalg stiller verdens skrappeste miljøkrav. Kriterierne skærpes desuden løbende, hvilket betyder, at vi hele tiden må forbedre vores miljøindsats for at overholde dem. Du finder mere om Godt Miljøvalg på www.naturskyddsforeningen.se Vidste du at: En rejse jorden rundt med vores tog modsvarer udslippet fra en bilrejse på 1,3 km.

Togets sidste rejse er starten på den næste At have miljømærkede rejser betyder ikke alene, at selve rejsen skal have minimal påvirkning på miljøet. Også ved skrotningen af gamle tog tager vi miljøhensyn. At udvinde stål af malm kræver 3,5 gange mere energi end at fremstille det af skrot. Derfor er genbrug en vigtig del af SJs miljøarbejde. Når vores nedslidte og umoderne tog har gjort deres, genbruges ca. 99 % af materialerne. Vinduesruderne bliver til nyt glas. Jern, bagagehylder og andet rustfrit stål smeltes ned for at blive til nyt råmateriale. Også elektronikken, som demonteres og sorteres manuelt, smeltes ned og genbruges. Træ, gummi og isolering sendes til forbrænding og giver energi. Det eneste, som i dag bliver tilbage, når vognene er hugget op og sorteret, er togets sanitetsporcelæn, som bruges som fyldmateriale på lossepladsen. Hensyn til miljøet kræver store tiltag Ikke kun vores egen miljøindsats er vigtigt, hvis den skal gavne, vores leverandører spiller også en stor rolle. Derfor stiller vi miljøkrav til dem, som arbejder for os og forsøger at påvirke deres miljøarbejde i den retning, vi tror på. Blandt andet skal de jævnligt rapportere om deres interne miljøarbejde, f.eks. brug af kemikalier ved vedligeholdelse og rengøring. Hver lille kop tæller Du kan sortere affaldet i bistroen ombord på vores tog. Det, som forbruges på toget, sorteres som hhv. papiremballage, PET-flasker/dåser, aviser, glas og husholdningsaffald. Engangsemballager af plast som bruges ombord til kold mad er erstattet af emballager, fremstillet af majsstivelse, som kan komposteres. Vidste du at: Næst efter at cykle er toget den bedste måde at rejse, set fra et miljøsynspunkt.

Miljøbevidst forretningsrejsende Som forretningsrejsende kan dit firma tegne en SJ Firmaaftale, hvor I, foruden alle de andre fordele, også får aktuel rejsestatistik. Med statistikken medfølger en miljørapport, som gør det let for dig og dit firma at holde styr på, hvor meget udslip I har sparet miljøet for ved at vælge toget. Rejser I billetløst, har I desuden gjort miljøet en tjeneste, da papirforbruget mindskes! For mere information kontakt SJ Firmasalg på +46 (0)771-75 75 55 (tonevalg 5) eller via foretag@sj.se www.sj.se/miljokalkyl Miljøkalkulen er et hjælpemiddel for dit firma, når det er tid for miljøredegørelsen. Der er information om, hvordan rejserne belaster vores miljø, og hvad det koster i faktiske penge at afhjælpe det. Også som privatperson kan du gøre brug af miljøkalkulen for at se, hvilken forskel det faktisk gør at vælge toget frem for andre rejsealternativer.

Rigtig godt kan blive endnu bedre Selv om vi på SJ er kommet langt i vores miljøarbejde, kan vi hele tiden blive bedre. Når vi ser fremad, ser vi muligheder for endnu mere energibesparende tog og mere effektiv husholdning med energi og materialer. Hvert år foretager vi en kortlægning af vores miljøpåvirkning for at se, om nogle områder kan forbedres, f.eks. om udslippene kan mindskes yderligere, miljøkravene til vores leverandører kan blive endnu skrappere og materialerne mindre miljøskadelige. Hensynet til miljøet gennemsyrer hele vores arbejde, og til forskel fra vores tog, når det aldrig nogen endestation. Du kan få mere information om SJ og miljøet, hvis du går ind på www.sj.se/miljo eller kontakter os på miljo@sj.se Vidste du at: Kuldioxidudslippet fra en togrejse mellem Malmö og Göteborg modsvarer udslippet fra tre milliliter benzin. Med så lidt benzin kan man ikke engang starte en bil!

341009 Med forbehold for ændringer og trykfejl. November 08 SJs ELTOG LEVER OP TIL VERDENS SKRAPPESTE MILJØMÆRKNING. BILLETTER/TRAFIKINFORMATION: WWW.SJ.SE, +46 (0)771-757575 ELLER SJ REJSEBUTIK.