Uddannelses- og Forskningsudvalget UFU Alm.del Bilag 124 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Uddannelses- og Forskningsudvalget UFU Alm.del Bilag 124 Offentligt"

Transkript

1 Uddannelses- og Forskningsudvalget UFU Alm.del Bilag 124 Offentligt Universiteterne Institution /? Bemærkninger Københavns Universitet I forbindelse med forespørgsel af 7. april, 2017, kan jeg oplyse, at Københavns Universitet stiller syv stillerum til rådighed for de studerende, der kan benyttes til fordybelse. Retræterummene benyttes både til meditation, yoga og personlig bøn mv. Der sker ingen aktiv forkyndelse og rummene er typisk under opsyn af den lokale studenterpræst. Aarhus Universitet Aarhus Universitet kan i den anledning oplyse, at universitetet ikke har bederum eller områder på universitetet, der alene er tiltænkt til udøvelse af religion. Aarhus Universitet har dog stillet et såkaldt stillerum til rådighed for navnlig de studerende. Stillerummet er i første omgang tænkt som et sted for studerende, der har behov for et sted til eftertænksomhed og fordybelse, men rummet kan også avendes til religiøse formål. Aarhus Universitet er således bekendt med, at stillerummet anvendes i den forbindelse af Folkekirkens studenterpræster, men at rummet også anvendes bl.a. til forskellige former for meditation. Syddansk Universitet På SDU har vi haft et fordybelsesrum siden 2006 etableret uden religiøs udsmykninger eller særlige indretninger. Der må i lokalet alene forefindes stole og intet andet. Fordybelsesrummet kan anvendes af medarbejdere og studerende. Herudover har SDU stillet et lokale til rådighed for en studenterpræst efter aftale med Fyns Stift. studenterpræsten fungerer som sjælesørger og har ikke en funktion som forkynder af kristendommen på SDU. Roskilde Universitet Under henvisning til styrelsens forespørgsel af 7. april 2017 om hvorvidt der på vores institution stilles bederum eller lignende faciliteter, der blandt andet kan benyttes til praktisering af religion, til rådighed for de studerende, kan jeg oplyse, at det ikke er tilfældet I øjeblikket. Roskilde Universitet har tidligere haft to mindre bederum (kaldet andagt-rum), der dog i forbindelse med universitetets arealoptimering er blevet nedlagt og lokalerne brugt til andet formål. At begge bederum er nedlagt, er en tilfældighed. Der er på nuværende tidspunkt ikke taget stilling til, hvorvidt et eller begge af disse andagt-rum vil blive genetableret på et senere tidspunkt. Derudover skal jeg for god ordens skyld oplyse, at RUC har stillet et lokale til rådighed for en studenterpræst. Såfremt der måtte være behov for yderligere uddybning af ovenstående står vi naturligvis til rådighed.

2 Aalborg Universitet Aalborg Universitet har de seneste ca. tre år haft et selvstændigt lokale, reser eret til fordybelses-ru. Fordybelsesrummet er til rådighed for alle studerende og ansatte. Lokalet er altid åbent og tilgænge-ligt for alle, som har brug for et rum med ro til stilhed, fordybelse, refleksion eller bøn, uanset religiøst tilhørsforhold. Rummet er uden religiøse symboler. Studenterpræsterne varetager efter anmodning fra universitetets ledelse den daglige administration af og det daglige tilsyn med fordybelsesrummet, der findes i lokale på Kroghstræde 3 på Cam-pus i Aalborg Øst. Danmarks Tekniske Universitet Copenhagen Business School - Handelshøjskolen IT-Universitetet i København Som svar på henvendelsen af 7. april 2017 kan jeg oplyse, at DTU ikke stiller bederum til rådighed for de studerende, da DTU definerer sig selv som et sekulært universitet, jf. DTU's strategi. DTU har siden august 2014 stillet et stillerum til rådighed for de studerende i biblioteket på DTU Lyngby Campus: Bygning 101, 2. sal, lokale 2.204: 24,9m2. retningslinjerne for dette rum er vedlagt. Endvidere har DTU en studenterpræst (ansat ved Lundtofte Kirke), hvor vores studenterforening Polyteknisk Forening har stillet et af deres lokaler til rådighed: Bygning 101E, 1. sal, lokale 6.145A: 13,3m2. Præsten har træffetid tirsdag-fredag kl DTU har hverken stillerum eller lokaler til en evt. studenterpræst på sine andre campusser, DTU Ballerup Campus og DTU Risø Campus. CBS har ét a dagtsru / orship roo. Vi har i ge ide o h or ofte det be yttes og af h e. E beskrivelse af rummet findes her: I forbindelse med seneste debat om bederum talte pressen med forskellige studerende på CBS, der benytter andagtsrummet. De studerende udtrykte tilfredshed med at CBS stiller et sådant rum til rådighed. Det skal hermed meddeles, at IT-Universitetet i København ikke har bederum eller lignende faciliteter, der blandt andet stilles til rådighed for praktisering af religion

3 Professionshøjskolerne og DMJX Institution Professionshøjskolen UCC Professionshøjskolen Metropol University College Sjælland University College Lillebælt University College Syddanmark VIA University College University College Nordjylland /? Evt. bemærkninger Professionshøjskolen UCC har et refleksionsrum, som er åbent for alle, der har brug for ro og eftertanke, herunder også for udøvelse af tro. Refleksionsrummet på Professionshøjskolen UCC giver ikke forrang for udøvelse af religiøse frem for sekulære aktiviteter, ej heller omvendt, og det er forudsat, at brugere af rummet respekterer hinandens ret til at opholde sig i og anvende rummet. Jeg vil samtidig henvise til høringssvar fra Danske Professionshøjskoler Undervisningsudvalg-over-forbud-mod-bederum-på-offentlige-uddannelsesinstitutioner.pdf På vegne af rektor Erik Knudsen og under henvisning til nedenstående forespørgsel kan det hermed meddeles, at UCL ikke har deciderede bederum, men at de studerende til hver en tid har mulighed for at reservere lokaler til eget brug og formål. UC SYD har et rum, som er indrettet til afslapning, motion samt kan rummet anvendes som bederum. Rummet er tilgængeligt for både personale og studerende. Rummet er skiltet med: bederum, afslapningsrum og motionsrum. VIA har på et enkelte af sine campusbyggerier (Campus Horsens) ét lokale, der ville falde inden for forslaget. Lokalet a e des u der de ko krete beteg else Bederu /Chapel. VIA har aktuelt ikke pla er o at etablere flere bederum eller lignende faciliteter på sine otte campusser. UCN har på et enkelt af vores 6 campusser et refleksionsrum. Refleksionsrummet anvendes primært som et stilleru, h or edarbejdere og studere de, der har beho for e rolig pause i løbet af arbejdsdagen kan samle tankerne. Den lokale campusledelse er ikke bekendt med, hvorvidt rummet i dag reelt anvendes til reli-giøse formål, men vurderer, at brugen af rummet er relativt begrænset og uproblematisk.

4 Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Som svar på den fremsendte forespørgsel 7. april kan jeg oplyse, at Danmarks Medie- og Journalisthøjskole hverken på højskolen i Emdrup eller i Aarhus har etableret bederum eller andre faciliteter til praktisering af religion eller religiøs forkyndelse. Højskolens generelle holdning er, at vi gerne støtter de studerendes foreningsaktiviteter. De Studerendes Råd har på begge højskoler stillet et lokale til rådighed. Øvrige foreninger drevet af de studerende selv må godt bruge højskolens faciliteter, typisk et undervisnings- eller mødelokale. Det gælder eksempelvis studenterforeningerne under Dansk Journalistforbund, KAJ (Aarhus) og Andrea (Emdrup), samt flere redaktioner, der laver studenteravis, TV-dokumentar, magasiner med mere. Der er også foredragsforeninger og studiekredse. Eventuelle omkostninger såsom rengøring, forplejning m.v. betales af de studerende selv. Derimod afviser vi eksterne organisationer som eksempelvis politiske partier, faglige organisationer med mere, når vi får forespørgsel herom. Der bliver ikke drevet religiøs forkyndelse på højskolen på nogen måde. Men vi er bekendt med, at en gruppe kristne journaliststuderende har et uformelt fællesskab, som danner rammen om regelmæssige sammenkomster. Vi betragter denne aktivitet på linje med de øvrige foreningsaktiviteter, som højskolens studerende selv driver. Aktiviteten er i øvrigt omtalt i Illustreret Bunker, som også initieres af de studerende selv - artiklen kan ses i e-avisen via dette link, december 2016: Opsummerende er der ikke bederum på højskolen. Det er alene De Studerends Råd, som har et fast lokale stillet til rådighed. Der praktiseres ikke religiøs forkyndelse på højskolen.

5 Erhvervsakademierne Bederum? Bemærkninger Erhvervsakademi Sjælland Københavns Erhvervsakademie (KEA) Erhvervsakademiet Copenhagen Business Erhvervsakademiet Lillebælt Erhvervsakademi Kolding Erhvervsakademi SydVest Erhvervsakademi Midtvest Erhvervsakademi Aarhus Erhvervsakademi Dania Dania er en uddannelsesinstitution, ikke en kirke, moske eller lignende. Så vi stiller ikke bederum til rådighed.

6 De maritime uddannelsesinstitutuoner Institution /? Bemærkninger SIMAC SIMAC kan oplyse, at SIMAC ikke stiller bederum eller lignende faciliteteter specifikt til benyttelse til praktisering af religion til rådighed for de studerende. SIMAC betragter en eventuel religionsudøvelse som et privat anliggende. SIMAC tilbyder de studerende en lang række facilitetter til at understøtte studie- og læringsmiljøet og de forskellige læringsformer, herunder grupperum, stillerum m.v. SIMAC fører ikke kontrol med hvordan de studerende benytter lokalerne. SIMAC ser intet behov for at indføre et generelt forbud mod bederum eller anden begrænsning af institutionernes dispositionsret. MARTEC Maskinmesterskolen København Aarhus Maskinmesterskole Fredericia Maskinmesterskole Maskinmesterskolen København stiller ikke for nærværende bederum eller lignende faciliteter, der blandt andet kan benyttes til praktisering af religion, til rådighed for de studerende. Vi er bekendte med at nogle af vores studerende ind imellem vælger at praktisere deres religion bl.a. gennem bøn på skolen i studietiden, ligesom vi har haft flere studerende der har båret religiøs hovedbeklædning. Det har hidtil foregået på en hensynsfuld og respektfuld måde og det har aldrig givet anledning til konflikt eller protester blandt de øvrige studerende eller blandt skolens medarbejdere. Skolens ledelse vil se positivt på en henvendelse fra skolens studerende omkring oprettelse af et bederum/fordybningsrum når vi i andet halvår af 2017 flytter skolen til et nyt og større domicil. Maskinmesteruddannelsen åbner døren til et internationalt arbejdsliv hvad enten det er i Danmark eller i udlandet. Skolen har derfor fokus på at man som maskinmesterstuderende på MSK opfører sig respektfuldt og ansvarligt overfor sine medstuderende og medmennesker. MSK finder det problematisk, hvis Folketinget skal til at detailregulere hvad de enkelte indendørsarealer på danske uddannelsesinstitutioner skal og ikke skal bruges til. Det er skolens opfattelse, at sådanne beslutninger entydigt hører under skolens ledelse. MSK er en statslig selvejende institution og forbeholder sig som sådan retten til selv at bestemme over indretning og brug af de lokaler som skolen råder over. På Fredericia Maskinmesterskoles 2 afdelinger: Fredericia og Esbjerg, har vi ikke rum indrettet til religiøse formål, herunder bederum. Der har aldrig været udtrykt ønske om et sådant rum ved den årlige tilfredshedsundersøgelse blandt vores studerende. Marstal Navigationsskole Skagen Skipperskole Skagen Skipperskole stiller ikke bederum til rådighed og har aldrig mødt kravet.

7 Svendborg Søfartsskole Skoleskibet Georg Stage Svendborg Søfartsskole er en veletableret skole i Svendborg, der tilbyder maritime grunduddannelser. Vi er også en skole med mange traditioner, som er dybt forankret i, hvad vi ser som bærende for dansk kultur: Nemlig højskoletanken om dannelse, uddannelse og åndsfrihed og de kristne værdier, der har været med til at gøre Danmark til det land, vi har i dag. Skolen blev oprettet for 110 år siden af Broderkredsen på Havet, en forening af kristne skibsførere, som ønskede at bibringe de unge søfolk dannelse (kendskab til bibelen og salmesang) og uddannelse (lære dem at læse, skrive og begå sig sikkert til søs). Selvom eleverne ofte oplever dette at starte dagen med fællessang og Fadervor som noget ukendt og uvant, så ender de fleste med at sætte pris på denne rolige start på dagen med mulighed for refleksion. Modstand mod at deltage har vi aldrig oplevet fra fx vores muslimske elever. Eleverne, vi uddanner, er på vej ud i en globaliseret verden og et multikulturelt fællesskab om bord på skibe, hvor ateister, kristne, muslimer og hinduer bare for at tage nogle eksempler skal kunne eksistere side om side. Vi oplever at åbne deres øjne for, at religion ikke er et privat anliggende men i den grad påvirker alle mennesker og er til stede i det offentlig rum over hele verden. Det påvirker den måde, vi tænker og taler på og den måde vi indretter vore samfund og fællesskaber på. Morgensamlingen foregår i skolens fælles spisesal, som også anvendes til andre samlinger i løbet af dagen. Vi anser derfor ikke spisesalen for at være et bederum. For en kostskole som vores ville det desuden være en radikal overskridelse af vores elevers frihedsrettigheder og privatliv, hvis vi stiller krav om, hvad deres private værelse som vi stiller til rådighed for dem under deres ophold bliver brugt til. Det vil ikke være muligt for os at håndhæve, om disse rum bliver brugt til personlig religiøs praksis. Og vi ønsker heller ikke at gøre det. Vores elever har ligeledes fri adgang til skolens lokaler i deres fritid og vi spørger ikke, om de laver lektier, øver tuba, drøfter politik, mediterer, beder eller har bibelstudie. Skolen er deres hjem under deres skoleophold, og som sådan skal de kunne frit bevæge sig her så længe de følger skolens ordensregler og dansk lovgivning. Der henvises desuden til Svendborg Søfartsskoles høringssvar, som dags dato er indsendt til Undervisningsudvalget. Som svar på forespørgsel fra Nikolaj Veje vedrørende bederum på uddannelsesinstitutioner kan jeg oplyse, at der ikke er dedikerede bederum om bord på Georg Stage, men at kaptajnen efter sædvane til søs kan afvikle forskellige religiøse ceremonier, selvom dette nu ikke er sket i mands minde.

8 De kunstneriske videregående uddannelsesinstitutioner Institution Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering Arkitektskolen Aarhus Designskolen Kolding Bederum? Bemærkninger

Resultat af forhandlingerne om fornyelse af - organisationsaftale af 4. maj 2015 for kontorfunktionærer, laboranter og Itmedarbejdere

Resultat af forhandlingerne om fornyelse af - organisationsaftale af 4. maj 2015 for kontorfunktionærer, laboranter og Itmedarbejdere Resultatpapir Resultat af forhandlingerne om fornyelse af - organisationsaftale af 4. maj 2015 for kontorfunktionærer, laboranter og Itmedarbejdere (HK) - organisationsaftale af 20. januar 2014 for grafiske

Læs mere

Notat. Studerendes vurdering af underviseres kompetencer og feedback. Fagligt dygtige undervisere

Notat. Studerendes vurdering af underviseres kompetencer og feedback. Fagligt dygtige undervisere Notat Studerendes vurdering af underviseres kompetencer og feedback Fagligt dygtige undervisere Vurdering af spørgsmålet Hvor enig eller er du i det følgende udsagn? Mine undervisere er fagligt dygtige?

Læs mere

Ledighed (pct.) Kandidatuddannelse Aalborg Universitet Kandidatuddannelse Københavns Universitet University College Nordjylland, 39 14

Ledighed (pct.) Kandidatuddannelse Aalborg Universitet Kandidatuddannelse Københavns Universitet University College Nordjylland, 39 14 Notat Dimittendledighed, szoom Tabellerne viser opgørelser over dimittendledighed (4.-7. kvartal efter endt uddannelse) for udvalgte videregående uddannelser fordelt på udbudsniveau. Tallene er opgjort

Læs mere

På vej mod et nyt koncept

På vej mod et nyt koncept På vej mod et nyt koncept foreløbige overvejelser 1 Titel lorem ipsum dolor sit amet Den politiske aftale Uddannelsesakkrediteringer i en overgangsfase Institutionsakkrediteringer (3-4 år) Gennemgang af

Læs mere

3,94 4 3,42 3,29. uddannelsesinstitution. Kunstneriske. Martime

3,94 4 3,42 3,29. uddannelsesinstitution. Kunstneriske. Martime Notat Nyuddannedes vurdering af uddannelsernes relevans s- og Forskningsministeriet har bedt dimittender fra ordinære videregående uddannelser, der færdiggør deres uddannelse i perioden 1. oktober 2012

Læs mere

Optag 2015. Nr. 1. Oversigt, uddannelsesgrupper

Optag 2015. Nr. 1. Oversigt, uddannelsesgrupper Optag 2015 Nr. 1 Oversigt, uddannelsesgrupper og institutioner 1. Samlet optag Det samlede optag på de videregående uddannelser er i 2015 på 65.298 studerende, hvilket er 2 pct. højere end sidste år, svarende

Læs mere

Søgning Oversigt over søgningen pr. 5. juli. [juli 2019 revideret 5. juli]

Søgning Oversigt over søgningen pr. 5. juli. [juli 2019 revideret 5. juli] Oversigt over søgningen pr. 5. juli [juli 2019 revideret 5. juli] Indhold 1. Søgningen fordelt på uddannelsesniveauer og de mest søgte uddannelser 3 2. Søgningen fordelt på uddannelsesgrupper 5 3. Søgningen

Læs mere

Optag Oversigt, uddannelsesgrupper og institutioner. Nr. 1

Optag Oversigt, uddannelsesgrupper og institutioner. Nr. 1 Oversigt, uddannelsesgrupper og institutioner Nr. 1 1. Samlet optag Det samlede optag på de videregående uddannelser er i 2018 på 64.943 studerende, hvilket er 0,3 pct. lavere end sidste år, svarende til

Læs mere

Optag Det endelige optag pr. 1. oktober 2018

Optag Det endelige optag pr. 1. oktober 2018 Det endelige optag pr. 1. oktober 2018 1. Det endelige optag Uddannelses- og Forskningsministeriet opgør resultatet af årets optagelse to gange årligt den 28. juli samt den 1. oktober. Den 28. juli blev

Læs mere

Analyse dimittenders bosætning efter endt uddannelse

Analyse dimittenders bosætning efter endt uddannelse NOTAT Analyse s bosætning efter endt uddannelse Danske er har på baggrund af registerdata fra Danmarks Statistik foretaget en analyse af, hvor fra årgang 2014 og 2015 fra de videregående uddannelser (erhvervsakademier,

Læs mere

Søgning Oversigt over søgningen pr. 15. marts fordelt på uddannelsesgrupper og institutioner. [marts 2019]

Søgning Oversigt over søgningen pr. 15. marts fordelt på uddannelsesgrupper og institutioner. [marts 2019] Oversigt over søgningen pr. 15. marts fordelt på uddannelsesgrupper og institutioner [marts 2019] Indhold 1. Søgningen fordelt på uddannelsesniveauer og udvalgte uddannelser 3 2. Søgningen fordelt på uddannelsesgrupper

Læs mere

Optagelsen Overblik. Nr. 1

Optagelsen Overblik. Nr. 1 Overblik Nr. 1 1. Den samlede optagelse i hovedtal Optagne: 65.714. 82 pct. er optaget på deres 1. prioritet. Standby: 4.034 Afviste kvalificerede ansøgere: 8.418 Ansøgere, der ikke lever op til adgangskrav

Læs mere

Søgning Oversigt over søgningen fordelt på uddannelsesgrupper

Søgning Oversigt over søgningen fordelt på uddannelsesgrupper Søgning 2017 Oversigt over søgningen fordelt på uddannelsesgrupper og institutioner Den 6. juli, 2017 Indhold 1. Søgningen fordelt på uddannelsesniveauer og udvalgte uddannelser 3 2. Søgningen fordelt

Læs mere

Omprioriteringsbidrag på de videregående uddannelser

Omprioriteringsbidrag på de videregående uddannelser Side 1 af 6 Omprioriteringsbidrag på de videregående uddannelser FAKTAARK OM UDDANNELSESBESPARELSER DECEMBER 218 Side 2 af 6 Indholdsfortegnelse 1. Omprioriteringsbidrag på de videregående uddannelser...

Læs mere

Søgning Oversigt over søgningen pr. 15. marts fordelt på uddannelsesgrupper og institutioner. Den 20. marts, 2017

Søgning Oversigt over søgningen pr. 15. marts fordelt på uddannelsesgrupper og institutioner. Den 20. marts, 2017 Søgning 2017 Oversigt over søgningen pr. 15. marts fordelt på uddannelsesgrupper og institutioner Den 20. marts, 2017 2. udgave, revideret 23. marts 2017 Indhold 1. Søgningen fordelt på uddannelsesniveauer

Læs mere

Søgning Oversigt over søgningen pr. 15. marts fordelt på uddannelsesgrupper og institutioner. [marts 2018]

Søgning Oversigt over søgningen pr. 15. marts fordelt på uddannelsesgrupper og institutioner. [marts 2018] Oversigt over søgningen pr. 15. marts fordelt på uddannelsesgrupper og institutioner [marts 2018] Indhold 1. Søgningen fordelt på uddannelsesniveauer og udvalgte uddannelser 3 2. Søgningen fordelt på uddannelsesgrupper

Læs mere

Åbent Hus ved de videregående uddannelser Forår 2018

Åbent Hus ved de videregående uddannelser Forår 2018 Åbent Hus ved de videregående uddannelser Forår 2018 I oversigten finder du åbent hus-arrangementer på de videregående uddannelser i Danmark inddelt efter region. Er der en uddannelsesinstitution, der

Læs mere

Søgning 2015. Oversigt over søgningen pr. 15. marts fordelt på uddannelsesgrupper og institutioner

Søgning 2015. Oversigt over søgningen pr. 15. marts fordelt på uddannelsesgrupper og institutioner Søgning 2015 Oversigt over søgningen pr. 15. marts fordelt på uddannelsesgrupper og institutioner Den 19. marts, 2015 Indhold 1. Søgningen fordelt på uddannelsesniveauer og udvalgte uddannelser 3 2. Søgningen

Læs mere

Dialogmøde om nyt akkrediteringskoncept. 2. maj 2013

Dialogmøde om nyt akkrediteringskoncept. 2. maj 2013 Dialogmøde om nyt akkrediteringskoncept 2. maj 2013 Status Forslag til ny akkrediteringslov forventes vedtaget i maj Bekendtgørelse sendes herefter i høring Lov og bekendtgørelse forventes at træde i kraft

Læs mere

Søgning 2015 Oversigt over søgningen fordelt på uddannelsesgrupper. Den 6. juli 2015 (revideret 30. juli 2015)

Søgning 2015 Oversigt over søgningen fordelt på uddannelsesgrupper. Den 6. juli 2015 (revideret 30. juli 2015) Søgning 2015 Oversigt over søgningen fordelt på uddannelsesgrupper og institutioner Den 6. juli 2015 (revideret 30. juli 2015) Indhold 1. Søgningen fordelt på uddannelsesniveauer og udvalgte uddannelser

Læs mere

Professionshøjskolen UCC (Bornholms Sundheds- og Sygeplejeskole) Sygeplejerske 36

Professionshøjskolen UCC (Bornholms Sundheds- og Sygeplejeskole) Sygeplejerske 36 Notat Bilag 1: Dimensionering 2015/16 institutionsvis 4. juni 2015 Juridisk enhed Uddannelse UFMs dimensionering 2015/16 Professionshøjskolen UCC (Bornholms Sundheds og Sygeplejeskole) Sygeplejerske 36

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om statens voksenuddannelsesstøtte

Forslag. Lov om ændring af lov om statens voksenuddannelsesstøtte Uddannelses- og Forskningsudvalget 2015-16 UFU Alm.del Bilag 42 Offentligt Lovforslag nr. L 00 Folketinget 2015-16 Fremsat den [dato] 2016 af uddannelses- og forskningsministeren (Esben Lunde Larsen) Forslag

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om akkreditering af videregående uddannelsesinstitutioner

Forslag. Lov om ændring af lov om akkreditering af videregående uddannelsesinstitutioner Lovforslag nr. L 91 Folketinget 2014-15 Fremsat den 10. december 2014 af uddannelses- og forskningsministeren (Sofie Carsten Nielsen) Forslag til Lov om ændring af lov om akkreditering af videregående

Læs mere

PAES - STÅ PROGNOSE 2012

PAES - STÅ PROGNOSE 2012 PAES - STÅ PROGNOSE 2012 STÅANTAL ØKONOMI BUDGET 2012 PROGNOSE 1 REALISERET 20120731 BUDGET 2012 PROGNOSE 1 REALISERET 20120731 HVIS 1,5% STÅ KOMMER TIL INDEN 30. SEPTEMBER Arbejdslivsstudier 24,00 24,00

Læs mere

April Rigsrevisionens notat om beretning om. indkøb på videregående uddannelsesinstitutioner

April Rigsrevisionens notat om beretning om. indkøb på videregående uddannelsesinstitutioner April 2019 Rigsrevisionens notat om beretning om indkøb på videregående uddannelsesinstitutioner Fortsat notat til Statsrevisorerne 1 Opfølgning i sagen om indkøb på videregående uddannelsesinstitutioner

Læs mere

Bekendtgørelse om meddelelse af opholds- og arbejdstilladelse til studerende

Bekendtgørelse om meddelelse af opholds- og arbejdstilladelse til studerende BEK nr 1550 af 23/12/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 25. juni 2016 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Styrelsen for Arbejdsmaked og Rekruttering, j.nr. 2014-3766 Senere

Læs mere

Data om censur og bedømmelse. Tabelrapport med data fra de videregående uddannelsesinstitutioner

Data om censur og bedømmelse. Tabelrapport med data fra de videregående uddannelsesinstitutioner Data om censur og bedømmelse Tabelrapport med data fra de videregående uddannelsesinstitutioner Data om censur og bedømmelse Tabelrapport med data fra de videregående uddannelsesinstitutioner 2016 Data

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om statens voksenuddannelsesstøtte (SVU)

Forslag. Lov om ændring af lov om statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) Fremsat den {FREMSAT} af ministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser (Morten Østergaard) Forslag til Lov om ændring af lov om statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) (Målretning af SVU

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om adgangsregulering ved videregående uddannelser (Begrænsning af dobbeltuddannelse)

Forslag til lov om ændring af lov om adgangsregulering ved videregående uddannelser (Begrænsning af dobbeltuddannelse) 1 Forslag til lov om ændring af lov om adgangsregulering ved videregående uddannelser (Begrænsning af dobbeltuddannelse) 1 I lov om adgangsregulering ved videregående uddannelser, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

ErhvervsPhD - statistik

ErhvervsPhD - statistik ErhvervsPhD - statistik Indhold ErhvervsPhD i den private sektor... 1 Antal ansøgninger og godkendelser 22-217... 2 Godkendte projekter 22-217, fordeling efter virksomhedsstørrelse... 3 3. april 218 Kontakt

Læs mere

I lov nr. 601 af 12. juni 2013 om akkreditering af videregående uddannelser foretages følgende ændringer:

I lov nr. 601 af 12. juni 2013 om akkreditering af videregående uddannelser foretages følgende ændringer: 6. oktober 2014 Forslag til Lov om ændring af lov om akkreditering af videregående uddannelsesinstitutioner ( krav om prækvalifikation af nye uddannelser, som er fremkommet ved sammenlægning af eksisterende

Læs mere

Optag Nr. 12. Køn

Optag Nr. 12. Køn Optag 2017 Nr. 12 Køn 1. Optaget fordelt på køn Kvinderne udgør også i 2017, med 56 procent, flertallet blandt de nye studerende. Årets optag ændrer ikke på den kønsmæssige sammensætning af optaget i forhold

Læs mere

Optag Køn. Nr. 13

Optag Køn. Nr. 13 Køn Nr. 13 1. Optaget fordelt på køn Kvinderne udgør også i 2018, med 57 procent, flertallet blandt de nye studerende. Det er en stigning i kvindeandelen blandt de optagne på 1 procentpoint i forhold til

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om adgangsregulering ved videregående uddannelser. Lovforslag nr. L 69 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af lov om adgangsregulering ved videregående uddannelser. Lovforslag nr. L 69 Folketinget Lovforslag nr. L 69 Folketinget 2016-17 Fremsat den 9. november 2016 af uddannelses- og forskningsministeren (Ulla Tørnæs) Forslag til Lov om ændring af lov om adgangsregulering ved videregående uddannelser

Læs mere

Trods udflytning sparer regeringen på uddannelse i hele landet

Trods udflytning sparer regeringen på uddannelse i hele landet Trods udflytning sparer regeringen på uddannelse i hele landet Regeringen vil i sin seneste plan for udflytning af arbejdspladser Bedre balance II oprette nye uddannelsespladser 10 steder i landet. Med

Læs mere

ErhvervsPhD - statistik

ErhvervsPhD - statistik ErhvervsPhD - statistik Indhold ErhvervsPhD i den private sektor... 1 Antal ansøgninger og godkendelser 22-218... 2 Godkendte projekter 22-218, fordeling efter virksomhedsstørrelse... 3 3. juli 219 Kontakt

Læs mere

Institution Optagelsesområdenr. Uddannelse Undervisningssprog

Institution Optagelsesområdenr. Uddannelse Undervisningssprog Institution Optagelsesområdenr. Uddannelse Undervisningssprog Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering 32010 Designer, København K, Studieretning: Beklædningsdesign,

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om adgangsregulering ved videregående uddannelser

Forslag. Lov om ændring af lov om adgangsregulering ved videregående uddannelser 2016/1 LSF 69 (Gældende) Udskriftsdato: 30. januar 2017 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Uddannelses- og Forskningsmin., Styrelsen for Videregående Uddannelser, j.nr. 16/048703

Læs mere

(KPB) Kar., gns (7-tr. m. omr.) Hovedinstitution Udd5 2006/2007 2007/2008 2008/2009 Hovedtotal Bornholms Sundheds- og Sygeplejeskole

(KPB) Kar., gns (7-tr. m. omr.) Hovedinstitution Udd5 2006/2007 2007/2008 2008/2009 Hovedtotal Bornholms Sundheds- og Sygeplejeskole (KPB) Kar., gns (7-tr. m. omr.) Skoleår Hovedinstitution Udd5 2006/2007 2007/2008 2008/2009 Hovedtotal Bornholms Sundheds- og Sygeplejeskole Sygeplejerske,prof.bach. 7,13 7,94 6,88 7,35 Bornholms Sundheds-

Læs mere

ErhvervsPostdoc - statistik

ErhvervsPostdoc - statistik ErhvervsPostdoc - statistik Indhold ErhvervsPostdoc i den private sektor, antal ansøgninger og godkendelser 214-218... 2 ErhvervsPostDoc i den private sektor, antal godkendte projekter 215-218, virksomhedsstørrelse..3

Læs mere

ErhvervsPostdoc - statistik

ErhvervsPostdoc - statistik ErhvervsPostdoc - statistik Indhold ErhvervsPostdoc i den private sektor... 1 Antal ansøgninger og godkendelser 214-217... 2 Godkendte projekter 215-217, fordeling efter virksomhedsstørrelse... 3 3. april

Læs mere

Notat. Ligestillingsrapport for Uddannelses- og Forskningsministeriet Modtager: Ministeren for børn, undervisning og ligestilling

Notat. Ligestillingsrapport for Uddannelses- og Forskningsministeriet Modtager: Ministeren for børn, undervisning og ligestilling Notat Modtager: Ministeren for børn, undervisning og ligestilling Ligestillingsrapport for 2015 1. Indledning Efter Ligestillingslovens 5 stk. 4 skal den enkelte ressortminister udarbejde en ligestillingsrapport

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) Lovforslag nr. L 98 Folketinget 2013-14

Forslag. Lov om ændring af lov om statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) Lovforslag nr. L 98 Folketinget 2013-14 Lovforslag nr. L 98 Folketinget 2013-14 Fremsat den 11. december 2013 af ministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser (Morten Østergaard) Forslag til Lov om ændring af lov om statens

Læs mere

Optagne excl. Standby Afgangsskole: Svendborg Gymnasium og HF Uddannelse Institution Dimittendår 2005 2006 2007 2008 2009 2010 i alt Lange

Optagne excl. Standby Afgangsskole: Svendborg Gymnasium og HF Uddannelse Institution Dimittendår 2005 2006 2007 2008 2009 2010 i alt Lange Optagne excl. Standby Afgangsskole: Svendborg Gymnasium og HF Uddannelse Institution Dimittendår 2005 2006 2007 2008 2009 2010 i alt Lange videregående uddannelser Lægevidenskab Københavns Universitet

Læs mere

Forslag. Til lovforslag nr. L 36 Folketinget 2012-13. Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 6. december 2012. til

Forslag. Til lovforslag nr. L 36 Folketinget 2012-13. Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 6. december 2012. til Til lovforslag nr. L 36 Folketinget 2012-13 Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 6. december 2012 Forslag til Lov om ændring af forskellige lovbestemmelser om sammenlægning og spaltning

Læs mere

CHRISTIAN NYHOLM HK KOMMUNAL

CHRISTIAN NYHOLM HK KOMMUNAL CHRISTIAN NYHOLM HK KOMMUNAL 1 PROGRAM Indledning Del 1 Omkof hvordan man minimerer tvistesager Prøvetid, sygdom, barsel med mere. Del 2 Kompetenceudvikling og arbejdsmiljø/arbejdsglæde Elevuddannelsen

Læs mere

Uddannelsesinstitutioner

Uddannelsesinstitutioner Uddannelsesinstitutioner Wayfinding Skilteløsninger Grafiske løsninger Wayfinding og grafikstudier Et dynamisk studiemiljø fremmer læring og derfor lægges der stor vægt på dette i indretningen af uddannelsesinstitutioner.

Læs mere

Optag Udviklingen i grænsekvotienter. Nr. 15

Optag Udviklingen i grænsekvotienter. Nr. 15 Udviklingen i grænsekvotienter Nr. 15 1. Udvikling i grænsekvotienter 48 pct. af uddannelserne (udbuddene) har, som det ses af tabel 1.1, i år flere kvalificerede ansøgere end studiepladser og dermed en

Læs mere

Undervisningsudvalget, Folketinget Christiansborg 1240 København K Danmark HØRING OVER UDKAST TIL FORSLAG TIL

Undervisningsudvalget, Folketinget Christiansborg 1240 København K Danmark HØRING OVER UDKAST TIL FORSLAG TIL Undervisningsudvalget, Folketinget Christiansborg 1240 København K Danmark W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K T E 9 1 3 2 5 7 6 1 L O H O @ H U M

Læs mere

Adgangskrav for kandidatuddannelsen i Spatial Designs and Society

Adgangskrav for kandidatuddannelsen i Spatial Designs and Society Adgangskrav for kandidatuddannelsen i Spatial Designs and Society 1. Adgangsgivende bacheloruddannelser fra RUC Humanistiske bacheloruddannelser Performance Design og Dansk Performance Design og Historie

Læs mere

Fakta om uddannelser til hele Danmark

Fakta om uddannelser til hele Danmark Fakta om uddannelser til hele Danmark Indhold 1. Professionsuddannelsernes placering i Danmark 2. Uddannelsesstationer på professionshøjskolerne 3. Optag af studerende i og uden for de fire 4. Uddannelsesudbud

Læs mere

Efter høringsfristens udløb den 27. januar 2014 er der indkommet 46 høringssvar.

Efter høringsfristens udløb den 27. januar 2014 er der indkommet 46 høringssvar. Bilag 7 Modtager(e): Kopi: Kommenteret høringsnotat om forslag til lov om ændring af universitetsloven, lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser, lov om videregående kunstneriske

Læs mere

Forslag. Uddannelses- og Forskningsudvalget UFU Alm.del Bilag 39 Offentligt UDKAST. UDS, CFJ, den 12. december til

Forslag. Uddannelses- og Forskningsudvalget UFU Alm.del Bilag 39 Offentligt UDKAST. UDS, CFJ, den 12. december til Uddannelses- og Forskningsudvalget 2016-17 UFU Alm.del Bilag 39 Offentligt UDS, CFJ, den 12. december 2016 UDKAST Forslag til Lov om ændring af universitetsloven, lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser,

Læs mere

Religiøse rum på sygehusene i Region Syddanmark

Religiøse rum på sygehusene i Region Syddanmark Område: Sundhedsområdet Afdeling: Projektorganisation for sygehusbyggeri Journal nr.: 14 3070 Dato: 19. januar 2014 Udarbejdet af: Annemarie Heinsen E mail: Annemarie.Heinsen@rsyd.dk Telefon: 76631371

Læs mere

Indførelse af brugerbetaling for WAYF tjenesten

Indførelse af brugerbetaling for WAYF tjenesten Institution Att. XX Adresse Postnr. By 24/6-2014 Til ledelsen Indførelse af brugerbetaling for WAYF tjenesten Jeres institution er tilsluttet tjenesten WAYF, der giver brugerne på de tilsluttede institutioner

Læs mere

Fakta om uddannelser til hele Danmark. Fakta. side 1/10

Fakta om uddannelser til hele Danmark. Fakta. side 1/10 22. august 2018 Danske Professionshøjskoler Ny Vestergade 17 st. tv. 1471 København K Tel. 3338 2200 uc-dk@uc-dk.dk danskeprofessionshøjskoler.dk Fakta Fakta om uddannelser til hele Danmark Indhold Fakta

Læs mere

Tidsplan for aflevering af papirarkivalier til Statens Arkiver

Tidsplan for aflevering af papirarkivalier til Statens Arkiver Cirkulæreskrivelse af 6. januar 2014 Tidsplan for aflevering af papirarkivalier til Statens Arkiver Til alle ministerier, Rigspolitiet, Domstolsstyrelsen og Direktoratet for Kriminalforsorgen, Denne cirkulæreskrivelse

Læs mere

De engelsksprogede studerende

De engelsksprogede studerende De engelsksprogede studerende Registeranalyse August 2018 Udgivet af Bredgade 40 1260 København K Tel.: 3544 6200 sfu@ufm.dk www.ufm.dk Publikationen kan hentes på ufm.dk/publikationer ISBN (elektronisk

Læs mere

Tidsplan for aflevering af papirarkivalier til Rigsarkivet

Tidsplan for aflevering af papirarkivalier til Rigsarkivet Cirkulæreskrivelse af 22. december 2016 Tidsplan for aflevering af papirarkivalier til Rigsarkivet Til alle ministerier, Denne cirkulæreskrivelse fastsætter i henhold til bekendtgørelse nr. 591 af 26.

Læs mere

Fakta om uddannelser til hele Danmark

Fakta om uddannelser til hele Danmark Fakta om uddannelser til hele Danmark Indhold 1. Professionsuddannelsernes placering i Danmark 2. Optag af studerende i og uden for de fire store byer 3. Tiltrækning og fastholdelse af dimittender 4. Uddannelsesudbud

Læs mere

Modtager(e): Ministeren for Ligestilling og Kirke. Ligestillingsrapport 2013 for Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser

Modtager(e): Ministeren for Ligestilling og Kirke. Ligestillingsrapport 2013 for Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser Notat Modtager(e): Ministeren for Ligestilling og Kirke Ligestillingsrapport 2013 for Innovation og Videregående 1. Indledning Efter Ligestillingslovens 5 stk. 4 skal den enkelte ressortminister udarbejde

Læs mere

Udviklingen i optaget på de videregående uddannelser

Udviklingen i optaget på de videregående uddannelser Udviklingen i optaget på de videregående uddannelser INDHOLD Udviklingen i optaget på de videregående uddannelser 1 Resumé 4 2 Indledning 7 3 Udviklingen i optaget på de videregående uddannelser 9 4 Udviklingen

Læs mere

Erhvervsakademi Kolding iba@iba.dk. Udkast til afslag på godkendelse

Erhvervsakademi Kolding iba@iba.dk. Udkast til afslag på godkendelse Erhvervsakademi Kolding iba@iba.dk Udkast til afslag på godkendelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Erhvervsakademi Koldings ansøgning om godkendelse

Læs mere

Uddannelses- og Forskningsudvalget 2015-16 UFU Alm.del Bilag 5 Offentligt. Prækvalifikation

Uddannelses- og Forskningsudvalget 2015-16 UFU Alm.del Bilag 5 Offentligt. Prækvalifikation Uddannelses- og Forskningsudvalget 2015-16 UFU Alm.del Bilag 5 Offentligt Prækvalifikation Resultater og erfaringer 2013 til 2015 RUVU s rapport om resultater og erfaringer med prækvalifikation Med lov

Læs mere

Studievalg og optagelse. Skole Navn Vejleder Studievalg Nordjylland

Studievalg og optagelse. Skole Navn Vejleder Studievalg Nordjylland Studievalg og optagelse Skole Navn Vejleder Studievalg Nordjylland 3.g / htx /hhx 2.g / htx /hhx Indkredsning 1.g / htx /hhx Information Studievalg og videregående uddannelse Inspiration Studievalgsprocessen

Læs mere

De under nævnte medlemmer vælges, medmindre lokale forhold tilsiger andet, af tillidsrepræsentanterne

De under nævnte medlemmer vælges, medmindre lokale forhold tilsiger andet, af tillidsrepræsentanterne Kommissorier for og sammensætning af Djøf Offentligs sektorudvalg 1. Sektorudvalget for statsadministrationen 1. 1 repræsentant for hvert ministerområde, dog 2 repræsentanter såfremt der udenfor ministerområdets

Læs mere

Bliv mere attraktiv Og håndter din hverdag lettere. Christian Nyholm Uddannelsespolitisk konsulent HK KOMMUNAL

Bliv mere attraktiv Og håndter din hverdag lettere. Christian Nyholm Uddannelsespolitisk konsulent HK KOMMUNAL Bliv mere attraktiv Og håndter din hverdag lettere Christian Nyholm Uddannelsespolitisk konsulent HK KOMMUNAL Program Attraktiv Hvorfor og for hvem? Bedre arbejdsmiljø Vær i flow Find vej i uddannelsesjunglen

Læs mere

Øvrige statslige myndigheder og selvejende institutioner. Folketinget. Ombudsmanden Rigsrevisionen. Udenrigsministeriet

Øvrige statslige myndigheder og selvejende institutioner. Folketinget. Ombudsmanden Rigsrevisionen. Udenrigsministeriet Folketinget Udenrigsministeriet Ombudsmanden Rigsrevisionen IMR DIIS Danida Fellowship Centre The Danish Institute for Parties and Democracy Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT) Dignity

Læs mere

ADGANGSKRAV for Kemi og Matematik

ADGANGSKRAV for Kemi og Matematik ADGANGSKRAV for Kemi og Matematik ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Naturvidenskabeligbacheloruddannelse på RUC i Kemi og Matematik, har du retskrav på at blive optaget

Læs mere

Forslag. Lovforslag nr. L 36 Folketinget

Forslag. Lovforslag nr. L 36 Folketinget Lovforslag nr. L 36 Folketinget 2012-13 Fremsat den 24. oktober 2012 af ministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser (Morten Østergaard) Forslag til Lov om ændring af forskellige lovbestemmelser

Læs mere

ANALYSE: Optag 2018: Antal uddannelsespladser på de videregående uddannelser

ANALYSE: Optag 2018: Antal uddannelsespladser på de videregående uddannelser ANALYSE: Optag 2018: Antal uddannelsespladser på de videregående uddannelser Danmark på Vippen, august 2018 For vækst, velstand og lige vilkår i hele Danmark Degnemosen 1 8740 Brædstrup www.danmarkpaavippen.dk

Læs mere

NOTAT: Ansøgere og optagne på sygeplejerskestudiet 2010-2015

NOTAT: Ansøgere og optagne på sygeplejerskestudiet 2010-2015 Signe Friis Christiansen August 2015 NOTAT: Ansøgere og optagne på sygeplejerskestudiet 2010-2015 I dette notat belyses udviklingen i ansøgere og optagne til sygeplejerskestudiet i perioden 2010-2015.

Læs mere

ADGANGSKRAV for Virksomhedsstudier og Dansk

ADGANGSKRAV for Virksomhedsstudier og Dansk ADGANGSKRAV for Virksomhedsstudier og Dansk ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Samfundsvidenskabeligbacheloruddannelse på RUC i Virksomhedsstudier og Dansk, har du

Læs mere

ADGANGSKRAV for Informatik og Sundhedsfremme & Sundhedsstrategier

ADGANGSKRAV for Informatik og Sundhedsfremme & Sundhedsstrategier ADGANGSKRAV for Informatik og Sundhedsfremme & Sundhedsstrategier CAND.SCIENT. ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Humanistisk-teknologisk eller Naturvidenskabelig bacheloruddannelse

Læs mere

Sagsnr:19/ Tabelbilag over tilbudt optag på de videregående uddannelser

Sagsnr:19/ Tabelbilag over tilbudt optag på de videregående uddannelser Tabelbilag over tilbudt optag på de videregående uddannelser Dette bilag indeholder en oversigt over det tilbudte optag på de videregående uddannelser i Syddanmark i 2019 og sammenligner optaget med tidligere

Læs mere

ADGANGSKRAV for Datalogi og Psykologi

ADGANGSKRAV for Datalogi og Psykologi ADGANGSKRAV for Datalogi og Psykologi CAND.SCIENT. ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Humanistisk-teknologisk eller Naturvidenskabelig bacheloruddannelse på RUC i Datalogi

Læs mere

Fakta om uddannelser til hele Danmark

Fakta om uddannelser til hele Danmark Fakta om uddannelser til hele Danmark Indhold 1. Professionsuddannelsernes placering i Danmark 2. Optag af studerende i og uden for de fire store byer 3. Tiltrækning og fastholdelse af dimittender 4. Uddannelsesudbud

Læs mere

Godkendte uddannelser til optagelse i IDA som medlem Københavns Universitet

Godkendte uddannelser til optagelse i IDA som medlem Københavns Universitet Side 1 af 8 Godkendte uddannelser til optagelse i IDA som medlem Denne liste er baseret på KOT, Den Koordinerede tilmelding, fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, som primært indeholder bacheloruddannelser.

Læs mere

ADGANGSKRAV for Informatik og Psykologi

ADGANGSKRAV for Informatik og Psykologi ADGANGSKRAV for Informatik og Psykologi CAND.SCIENT. Gældende pr. 1. september 2019 ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskravav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Humanistisk-teknologisk eller Naturvidenskabelig

Læs mere

Forslag. Fremsat den 6. februar 2013 af ministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser (Morten Østergaard) til

Forslag. Fremsat den 6. februar 2013 af ministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser (Morten Østergaard) til 2012/1 LSF 138 (Gældende) Udskriftsdato: 12. april 2019 Ministerium: Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser Journalnummer: Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående

Læs mere

Bygningskonstruktøruddannelsen

Bygningskonstruktøruddannelsen Bygningskonstruktøruddannelsen 100% professionsbachelorvilkår ja tak, og gerne hurtigt Med loven om professionshøjskoler (2007) er rammerne skabt for de praksisnære videregående uddannelser. Et særligt

Læs mere

ADGANGSKRAV for Filosofi & Videnskabsteori og Dansk

ADGANGSKRAV for Filosofi & Videnskabsteori og Dansk ADGANGSKRAV for Filosofi & Videnskabsteori og Dansk ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Humanistiskbacheloruddannelse på RUC i Filosofi & Videnskabsteori og Dansk, har

Læs mere

Professionshøjskolernes. fastholdelse af. tiltrækning og. dimittender. November 2018

Professionshøjskolernes. fastholdelse af. tiltrækning og. dimittender. November 2018 Professionshøjskolernes tiltrækning og fastholdelse af dimittender November 2018 Hovedresultater En tredjedel af de studerende flytter for at tage en uddannelse Professionshøjskolerne tiltrækker i gennemsnit

Læs mere

ADGANGSKRAV for Matematisk fysisk modellering

ADGANGSKRAV for Matematisk fysisk modellering ADGANGSKRAV for Matematisk fysisk modellering CAND.SCIENT. ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Naturvidenskabelig bacheloruddannelse på RUC i Fysik og Matematik, har

Læs mere

ADGANGSKRAV for Fysik og Kemi

ADGANGSKRAV for Fysik og Kemi ADGANGSKRAV for Fysik og Kemi CAND.SCIENT. Gældende pr. 1. september 2019 ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskravav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Naturvidenskabelig bacheloruddannelse på RUC i Fysik

Læs mere

Forslag til. Lov om ændring af SU-loven

Forslag til. Lov om ændring af SU-loven Forslag til Lov om ændring af SU-loven (Tillægsstipendium til uddannelsessøgende i erhvervsuddannelse med en funktionsnedsættelse og forhøjelse af fribeløb) I SU-loven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1037 af

Læs mere

ADGANGSKRAV for Kommunikation og Globale studier

ADGANGSKRAV for Kommunikation og Globale studier ADGANGSKRAV for Kommunikation og Globale studier CAND.COMM. ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Humanistisk bacheloruddannelse på RUC i Kommunikation og Internationale

Læs mere

Velkommen til uddannelse i virkeligheden

Velkommen til uddannelse i virkeligheden Nyhedsbrev for UCN Professionshøjskolen University College Nordjylland Særnummer Februar 2009 Velkommen til uddannelse i virkeligheden Af: Niels Horsted, rektor Kære nye studerende > Nyhedsbrev for UCN

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser og lov om erhvervsrettet grunduddannelse og

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser og lov om erhvervsrettet grunduddannelse og Lovforslag nr. L 23 Folketinget 2011-12 Fremsat den 16. november 2011 af ministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser (Morten Østergaard) Forslag til Lov om ændring af lov om erhvervsakademiuddannelser

Læs mere

Modul 3: Ægteskab på tværs af tro og kulturer -Om at nde et fælles værdigrundlag

Modul 3: Ægteskab på tværs af tro og kulturer -Om at nde et fælles værdigrundlag Modul 3: Ægteskab på tværs af tro og kulturer -Om at nde et fælles værdigrundlag Hvad skal denne tekst bruges til? Selvom I har gennemgået modulet mundtligt, kan teksten være god at læse igennem, fordi

Læs mere

ANALYSE PPORT

ANALYSE PPORT Udviklingen i HD-uddannelsernes ANALYSE PPORT www.fsr.dk FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Foreningen varetager revisorernes interesser fagligt og politisk.

Læs mere

Evaluering af Graduate programmer

Evaluering af Graduate programmer Evaluering af Graduate programmer November 2016 Indledning En virksomheds Graduate program er målrettet nyuddannede akademikere Mange større danske virksomheder og internationale virksomheder tilbyder

Læs mere

Den Koordinerede Tilmelding Hovedtal Tabel 1:Ansøgere, optagne og afviste fordelt på institution/uddannelse, 2013

Den Koordinerede Tilmelding Hovedtal Tabel 1:Ansøgere, optagne og afviste fordelt på institution/uddannelse, 2013 Tabel 1:Ansøgere, optagne og afviste fordelt på institution/uddannelse, 2013 Institution/ Ansøgninger Ansøgere Optagne Total- Uddannelse 1.prioritet incl.standby afviste Bacheloruddannelse 112.101 41.267

Læs mere

Uddannelse i Region Syddanmark - kommunale uddannelsesprofiler, 2015

Uddannelse i Region Syddanmark - kommunale uddannelsesprofiler, 2015 Bilag til Uddannelse i Region Syddanmark - kommunale uddannelsesprofiler, 2015 Kapitel 7: Elever og studerende på uddannelsesinstitutionerne i Region Syddanmark Regional udvikling Strategi og Analyse Indledning

Læs mere

Pris og optag på HD-uddannelsen

Pris og optag på HD-uddannelsen FSR ANALYSE / DECEMBER 2017 og optag på HD-uddannelsen Indledning Hvert år undersøger FSR danske revisorer prisudviklingen på HD-uddannelsen. En udvidelse i år er, at analysen også ser på udviklingen i

Læs mere

Akkrediteringsrådets årsberetning for 2014

Akkrediteringsrådets årsberetning for 2014 Akkrediteringsrådets årsberetning for 2014 Akkrediteringsrådet Side 2 Akkrediteringsrådets årsberetning for 2014 Akkrediteringsrådets årsberetning for 2014 Akkrediteringsrådet Citat med kildeangivelse

Læs mere

Kapitel 2 11.08.2014. Skolen bliver lukket efter sommerferien, så nu diskuterer vi, om vi skal oprette en friskole.

Kapitel 2 11.08.2014. Skolen bliver lukket efter sommerferien, så nu diskuterer vi, om vi skal oprette en friskole. Om skoletyper A Folkeskolen, friskole eller privatskole? Anna skal gå i en almindelig folkeskole. Vi vil gerne have, hun går sammen med børn fra mange forskellige miljøer. Skolen bliver lukket efter sommerferien,

Læs mere

Hvad betyder det for stemmetallet, hvis PK vedtager / ikke vedtager forslaget?

Hvad betyder det for stemmetallet, hvis PK vedtager / ikke vedtager forslaget? Bilag: Kontingent udvidet forklaring Baggrund Hvert år opdaterer Danmarks Statistik antallet af studerende på hver uddannelsesinstitution i Danmark. De tal bruger vi til to ting 1) at beregne hver medlemsorganisations

Læs mere

Stillinger som rektor ved professionshøjskoler samt protokollat til overenskomst for akademikere i staten

Stillinger som rektor ved professionshøjskoler samt protokollat til overenskomst for akademikere i staten Cirkulære af 19. april 2012 Modst.nr. 017-12 PKAT nr. 608 (COII), 286 (DM) samt relevante AC-PKAT J.nr. 07-333/31-7 Cirkulære om organisationsaftale om Stillinger som rektor ved professionshøjskoler samt

Læs mere

Forslag. Lovforslag nr. L 138 Folketinget Fremsat den 22. februar 2017 af uddannelses- og forskningsministeren (Søren Pind) til

Forslag. Lovforslag nr. L 138 Folketinget Fremsat den 22. februar 2017 af uddannelses- og forskningsministeren (Søren Pind) til Lovforslag nr. L 138 Folketinget 2016-17 Fremsat den 22. februar 2017 af uddannelses- og forskningsministeren (Søren Pind) Forslag til Lov om ændring af universitetsloven, lov om erhvervsakademiuddannelser

Læs mere