Indhold AARHUS UNIVERSITET. Notat. Kvalitetssikring af internationale ansøgere

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indhold AARHUS UNIVERSITET. Notat. Kvalitetssikring af internationale ansøgere"

Transkript

1 Notat Kvalitetssikring af internationale ansøgere Ulla Bo Gjørling Indhold Baggrund 1 Kvalitetsvurdering af internationale ansøgere 2 Modellen i hovedtræk 3 Studienævnets rolle 4 Administrationens rolle 6 Rollen som faglig koordinator 6 Administrative procedurer for indrejsende udvekslingsstuderende 7 Administrativ procedure for indrejsende full-degree 8 Midlertidig løsning i 2012 samt erfaringsopsamling fra den tidligere model 8 Årshjul for vurdering af internationale ansøgere 9 International chef Dato: 28. april 2012 Side 1/10 Baggrund Siden etableringen af Erasmus-programmet har Aarhus Universitet haft fokus på at øge antallet af udvekslingsstuderende. Ambitionen har været at skabe mobilitetsspor for egne studerende gennem princippet om gensidighed. Udviklingen af antal internationale studerende på AU har i de seneste år været i stærk vækst. Således er det årlige antal udvekslingsstuderende på AU i perioden steget fra 753 til 1083, mens antallet af internationale full-degree studerende i samme Internationalt Center Aarhus Universitet Høegh-Guldbergs Gade 4 Bygning Aarhus C. au@au.dk

2 periode er steget fra 1020 til Udvælgelsesopgaven er således kraftigt stigende. Erfaringerne fra de senere år viser samtidig, at der i stigende grad er behov for at fastholde og øge fokus på kvalitet frem for kvantitet, så AU får dygtige studerende, som optjener de aftalte ECTS og bidrager positivt til læringsmiljøet. Side 2/10 I forlængelse af den faglige udviklingsproces har reorganiseringer i institutterne medført, at flere hovedområder ikke længere har en struktur på plads til faglig vurdering af de internationale ansøgere. Der har derfor været behov for at identificere en ny model. I tråd med principperne for Den Faglige Udviklingsproces har det været et mål at træffe en beslutning på tværs af de fire hovedområder, således at de studerende så vidt muligt oplever sammenhængende og ens procedurer på tværs af universitetet. En ny model skal sikre dokumenterede kriterier for adgang for såvel exchange som full-degree studerende, hvilket kan medvirke til at højne kvaliteten af de internationale studerende på AU, ligesom ansøgernes retssikkerhed kvalitetssikres med transparente optagelseskriterier. Nærværende notat er udarbejdet med dette mål for øje. Notatets ophav Notatet er udarbejdet af Arbejdsgruppen for Internationalisering 1 og godkendt af Uddannelsesudvalget. Det er herefter sendt i høring i såvel fakultetsledelser som studienævn og studieledere. Nærværende notat er resultatet af denne proces. Kvalitetsvurdering af internationale ansøgere I udarbejdelsen af modellen for kvalitetssikring af internationale studerende har tre overordnede principper været lagt til grund. VIP-laget friholdes så vidt muligt for administrative opgaver: VIP skal så vidt muligt friholdes for administrative opgaver med henblik på at understøtte og udvikle fagligheden. Øget kvalitetsvurdering af internationale studerende, både incoming exchange og full degree kandidat kan potentielt være tidskrævende, hvorfor det er nødvendigt at etablere en balance mellem administrativ sagsbehandling og faglig vurdering i håndtering af ansøgninger om optag af internationale studerende. Tydelige kriterier giver hurtigere sagsbehandling: Veldefinerede kriterier for udvælgelse af internationale studerende kan medvirke til at mindske tidsrummet fra ansøgning til tilbud om plads til den studerende. For nuværende ses desværre ofte, at ansøgere, når tilbud om plads gives, allerede har valgt andre universiteter og dermed trækker deres ansøgning. Erfaringer fra tidligere år viser desuden, at de stærkeste ansøgere, som vi tilbyder en friplads og scholarship, er meget vanskelige at fastholde, da også andre universiteter tilbyder denne gruppe gode forhold. 1 Arbejdsgruppen for internationalisering har repræsentanter for de fire hovedområder, Internationalt Center, Uddannelsesudvalget og AU Studieadministration.

3 Hurtig sagsbehandling giver bedre mulighed for at rekruttere de dygtigste internationale ansøgere: AU har endnu ikke et tilstrækkeligt stærkt brand til at fastholde ansøgere i en lang ansøgningsproces, hvorfor det forventes, at AU ved hurtigere sagsbehandling ikke mister disse dygtige ansøgere. Det vurderes at være altafgørende for AUs konkurrenceevne på det globale marked, at vi har kort responstid fra ansøgningen indgives, til optagelse tilbydes. Dette kan samtidig understøttes ved at benytte det såkaldte rullende optag på uddannelser, som ikke opererer med adgangsbegrænsninger, hvor kvalificerede ansøgere løbende kan tilbydes optagelse. Side 3/10 Modellen i hovedtræk Selv om VIP i størst muligt omfang bør friholdes for administrative opgaver, er der behov for, at kvalitetsvurderingen af internationale ansøgere full-degree 2 såvel som udvekslingsstuderende sker i et samarbejde mellem de administrative lag og det videnskabelige personale. Internationale ansøgere søger om optag centralt efter de kompetencebestemmelser, der i øvrigt er gældende for optagelse til universitetets uddannelser. For full-degrees vedkommende varetages den administrative sagsbehandling herefter af AU Studieadministration fordelt mellem back-office og front-office, mens sagsbehandlingen for udvekslingsområdet foretages af AU Forskning og Talent. De administrative lag foretager således sagsbehandlingen, og de faglige koordinatorer optræder som faglig garant. Den faglige koordinator udpeges af instituttets ledelse og bemyndiges til at agere på studienævnets vegne i vurderingen af internationale ansøgere. Vedkommende behøver ikke være medlem af studienævnet og kan udfylde funktionen som faglig koordinator for flere uddannelser. I udpegningen af faglige koordinatorer kan med fordel medtænkes en rolle i forhold til meritgodkendelse af egne studerendes eksamener fra udvekslingsophold i udlandet, da denne opgave har væsentlige berøringsflader med kvalitetsvurderingen af internationale ansøgere. I forbindelse med udnævnelsen af faglige koordinatorer skal kompensation overvejes. De faglige koordinatorer foretager på baggrund af sagsforberedelsen fra administrationen den endelig vurdering af, hvorvidt ansøgerne er kvalificeret til optagelse samt den endelige prioritering, hvor der er adgangsbegrænsning. Se mere om den faglige koordinators rolle nedenfor. I de tilfælde, hvor vurderingen af ansøgere med ikke-dansk adgangsgrundlag og ansøgere med dansk adgangsgrundlag ikke foretages af samme person, er det vigtigt at 2 I forhold til full-degree området skal internationale ansøgere i denne sammenhæng forstås som ans øgere med et ikke-dansk adgangsgrundlag, og som søger om optagelse på både dansksprogede og engelsksprog e- de uddannelser. Nationalitet er således ikke afgørende.

4 sikre en koordinering både i forhold til den konkrete optagelse og i forhold til en videnopsamling af, hvilke uddannelser der er gyldige adgangsgrundlag til den aktuelle uddannelse. Side 4/10 Der bør stræbes efter en løbende dialog mellem studienævn, faglige koordinatorer og det administrative personale for at sikre videndeling, videnopsamling og fortløbende optimering og ajourføring af vurderingspraksis i forhold til studieordningen og administrative forvaltningsmæssige retningslinjer. Studienævnets rolle Studienævnet opstiller i studieordningen præcise og transparente faglige kriterier for adgang for såvel exchange studerende som internationale full-degree studerende. Disse kriterier skal inden for bestemmelser for adgang til uddannelserne, der fremgår af relevante adgangs- og uddannelsesbekendtgørelser, være så operationelle, at administrationen på baggrund af disse kan foretage en sortering af de indkomne ansøgere. Udenlandsk adgangsgrundlag Studienævnet opstiller i studieordningerne for uddannelserne præcise og transparente faglige kriterier for adgang for henholdsvis udvekslingsstuderende 3 og internationale full-degree studerende. Det er vigtigt at pointere, at adgangskravene for ansøgere med ikke-dansk adgangsgrundlag altid skal være identiske med de adgangskrav, der gælder for ansøgere med dansk adgangsgrundlag. Kriterierne skal være så operationelle, at administrationen på baggrund heraf kan foretage en kvalitetsvurdering og prioritering af de indkomne ansøgninger. Kriterierne kan defineres i de faglige udvalg og indstilles til studienævnet 4. I forhold til internationale full-degree studerende beskrives den/de adgangsgivende eksamen(er) til den pågældende studieordning. Det bør ligeledes anføres, om der er særlige fagligheder, som skal være indeholdt i bacheloruddannelsen, som fx EUlabour law og i så fald også i hvilket omfang opgjort i ECTS. Der kan ligeledes anføres karakterkrav for den samlede eller enkelte dele af bacheloruddannelsen. Det kan ikke kræves, at bachelorgraden er taget ved et bestemt universitet med en bestemt ranking. Præcise sprogkrav skal fremgå af studieordningen, f.eks. Engelsk B eller Dansk A. Det anbefales, at man for udvekslingsstuderende skeler til de sprogkrav, der stilles til danske studerende på engelsksprogede uddannelser fx B-niveau på gymnasialt ni- 3 Det skal overvejes, om udvekslingsstuderende skal vurderes i forhold til det eller de konkre te discipliner, ansøgeren ønsker at følge, eller om de skal vurderes i forhold til samtlige krav, som full-degree ansøgere vurderes i forhold til. 4 I forbindelse med ændringer i adgangskrav og udvælgelseskriterier skal man være opmærksom på, at s å- danne ændringer, hvor der er tale om skærpelser, skal annonceres mindst ét år før ændringernes ikrafttræden. Adgangskrav, herunder sprogkrav, skal medtages i studieordninger, mens udvælgelseskriterier alene skal være offentliggjort på nettet.

5 veau 5. Det anbefales yderligere, at man benytter fælles standarder, der indeholder omregning til de mest gængse sprogtests. Side 5/10 For udvekslingsstuderende er opholdet på AU betinget af en udvekslingsaftale, og kriterier for indskrivning må fokusere på engelskkrav samt hvorvidt ansøgerne er fagligt kvalificeret til at følge de ønskede kurser. Studienævnets positivliste definerer præcise krav for adgang for internationale fulldegree studerende i forhold til den adgangsgivende eksamen og det ønskede fagområde. Her skal der præciseres så tæt som muligt på det ønskede faglige mål. Det vil ikke være nok fx at skrive en relevant samfundsøkonomisk bachelorgrad. Informationsmæssigt bør det over for de internationale ansøgere så vidt muligt præciseres fx en erhvervsjuridisk bachelorgrad med fokus på EU-retlige forhold, hvis dette er, hvad de danske ansøgere forventes at have. Der bør ligeledes anføres, om der er særlige fagligheder som skal være indeholdt i bacheloruddannelse, som fx EU-labour law. Der kan endeligt anføres karakterkrav for den samlede eller enkelte dele af bacheloruddannelsen. Det kan som udgangspunkt ikke kræves, at bachelorgraden er taget ved et bestemt universitet med en bestemt krævet ranking. Præcise sprogkrav med udgangspunkt i EU sprogniveauer skal fremgå af studieordningen. Også her er det vigtigt med fælles standarder, der indeholder omregning til de mest gængse sprogtests. Exchange kriterierne skal så vidt muligt følge full degree kriterierne, således at kvaliteten harmoniseres for begge grupper. For exchange er udvekslingen betinget af en udvekslingsaftale, hvorfor kriterier for optag må fokusere på engelskkrav samt generelt fagligt match mellem den udvekslingsstuderendes uddannelse og ønsket hovedområde. Der ligger desuden en væsentligt opgave i at definere en attraktiv og relevant portefølje, der matcher AUs overordnede strategi samt imødekommer hovedområdespecifikke behov. På exchange sker kvalitetssikringen af de studerende samtidig gennem en strammere styring af partnerporteføljen under hensyntagen til de enkelte hovedområders og partnernes forskellige fagligheder. Det er desuden nødvendigt, at kapacitet i forhold til bolig og engelsksproget fagudbud medtænkes i exchange-optaget. Det er desuden centralt for AU at skabe en sammenhæng på tværs af hovedområderne, således at exchange studerende får mulighed for at tage fag på tværs af universitetet svarende til deres faglige baggrund og ønsker samtidig med at der skabes et natur- 5 I forhold til full-degree ansøgere er der i kandidatadgangsbekendtgørelsen formuleret et generelt krav om Engelsk B for engelsksprogede uddannelser. Krav om Dansk A og andre sprogkrav skal formuleres i studieor d- ningen.

6 ligt tilhørsforhold for den studerende. Det foreslås derfor, at udvekslingsstuderende skal vælge minimum 20 ECTS inden for en studieordning. Side 6/10 I forhold til udarbejdelsen af såvel kriterier for full-degree som for exchange kan studienævnene indhente hjælp fra AU Forskning og Talent. Administrationens rolle Exchange: For exchange-studerende varetages sagsbehandlingen af AU Forskning og Talents administrative centre i de fire hovedområder efter en helt overordnet screening på Internationalt Center 6. Der foretages en legalitetskontrol (fx er ansøgeren fra en partnerinstitution og nomineret) og en kvalitetsvurdering af de indkomne ansøgere på baggrund af de optagelseskriterier, som studienævnene har opstillet. 7 Ansøgerne sorteres og videreformidles til den faglige koordinator til endelig beslutning. Hvor den studerende søger fag på tværs af flere studieordninger, sendes ansøgning til den koordinator, hvor hovedvægt af fag er. Vedkommende koordinerer med øvrige faglige koordinatorer. Full-degree: For internationale full-degree studerende foretages den tilsvarende sagsbehandling i AU Studieadministration. Her sker således også en legalitetskontrol og en kvalitetsvurdering på grundlag af opstillede optagelseskriterier. Hvis der er adgangsbegrænsning, og hvis der benyttes faglige prioriteringskriterier, foretages en prioritering af kvalificerede ansøgere. Denne kvalitetssikres af de faglige koordinatorer. De faglige koordinatorer skal således ikke vurdere samtlige ansøgninger. Behovet for faglig vurdering afhænger af, i hvor høj grad studienævnene kan stille en positiv liste til rådighed for administrative optagelsesmedarbejdere og studievejledere. 8 Rollen som faglig koordinator Rollen som faglig koordinator består helt overordnet i at være den faglige garant for vurdering af internationale ansøgere til AU. Den faglige koordinator er således en videnskabelig medarbejder med interesse i og erfaring med internationalisering. Vedkommende kan med fordel udpeges blandt de nuværende internationale koordinatorer på institutter, der har haft disse ordninger men med en mere formaliseret rolle i forhold til studienævnet. Det kan overvejes, om det vil være formålstjenligt, at den faglige koordinator er identisk med den uddannelsesansvarlige, da denne har den faglige indsigt i den relevante uddannelse, og som derfor er bekendt med at vurdere faglighed hos ansøgere. 6 Screening på Internationalt Center tjekker, om der f oreligger en aftale samt om fagbaggrund er relevant. 7 Særlige programmer (som f.eks. EURECA og TADIB) samadministreres ofte med almindelige udvekslingsst u- derende for at opnå stordriftsfordele. Her kræver fast definerede kommunikationsstrukturer at sikre, at hovedområdets prioriteringer er inkluderede i en eventuel faglig screening. 8 For Erasmus Mundus uddannelser ses særlige deadlines og særlige procedurer begrundet i ansøgning af st i- pendier hos EU-Kommissionen.

7 Vedkommende bør have stort kendskab til fagligheden og kan med fordel også spille en proaktiv rolle i forbindelse med indgåelsen af nye aftaler. Det bør desuden overvejes, at funktionen også indbefatter ansvar for merit- og forhåndsgodkendelser i forbindelse med udgående mobilitet. Side 7/10 Den faglige koordinators rolle er sparringspartner i administrationens sagsbehandling af ansøgerne og skal således godkende de faglige principper for prioriteringen af ansøgerne. Ved fastlæggelsen af de faglige principper for udvælgelsen kan der eventuelt være tale om, at den faglige koordinator gennemgår få udvalgte ansøgninger. I princippet modtager de faglige koordinatorer to pakker med forslag til prioriteret liste over kandidater en vedrørende full-degree studerende og en vedrørende exchange. De faglige koordinatorer foretager således den endelige prioritering på baggrund af detaljeret indstilling fra det administrative niveau. Der bør sikres en løbende dialog mellem studienævn, faglige koordinatorer og det administrative personale for at sikre videndeling, videnopsamling og fortløbende optimering og ajourføring af vurderingspraksis i forhold til studieordningen og vice versa. Administrative procedurer for indrejsende udvekslingsstuderende For at blive optaget som udvekslingsstuderende på AU skal den studerende ansøge online. Der er ansøgningsfrist to gange årligt, 1. maj og 1. november. Ansøgningsmodulet åbnes normalt 6 uger inden fristen, og der foretages løbende sagsbehandling. Internationalt Center screener alle ansøgninger, inden de sendes videre til AU Forskning og Talents administrative centre. IC screener inden for følgende kriterier: Legalitet kommer ansøgeren fra en partnerinstitution, og har den studerende valgt minimum 20 ECTS inden for det samme hovedområde og valgt i alt 30 ECTS. I takt med revision af AU s udvekslingsaftaler vil der tilføjes sprogkrav, hvorfor en vurdering heraf også vil tilføjes Når den overordnede screening har fundet sted, sendes ansøgningen videre til AU Forskning og Talents medarbejdere i det relevante administrative center. Her gennemgås de tilsendte ansøgninger på baggrund af de retningslinjer, som er opstillet, hvor mange pladser der er på den pågældende udvekslingsaftale, vedkommendes karakterer fra hjemuniversitetet mv. Der laves desuden en vurdering af ansøgerens valg af fag. På baggrund af denne vurdering indstilles den studerende til en godkendelse eller afvisning til den faglige koordinator. Hvor der fra administrativ side er tvivlsspørgsmål, markeres dette tydeligt til den faglige koordinator.

8 Ansøgningerne kommer således løbende i faglig høring hos de respektive faglige miljøer, som har 7 dage 9 til at afgøre om ansøgningen kan godkendes eller skal afvises. Opgaven for den faglige koordinator er af relativt formel karakter og omfatter sjældent behov for detaljeret gennemgang af en ansøgning. Side 8/10 Administrativ procedure for indrejsende full-degree For full-degree ansøgere med ikke-dansk adgangsgrundlag foretages den indledende sagsbehandling i AU Studieadministration. Sagsbehandlingen omfatter legalitetskontrol af den indsendte dokumentation, tjek af opfyldelse af sprogkrav, den udenlandske uddannelses niveau samt en vurdering af, hvorvidt ansøgeren er kvalificeret til optagelse. I samarbejde med faglige koordinatorer foretages en vurdering af, hvorvidt ansøgerne er kvalificerede til optagelse. For visse uddannelser sker den samlede vurdering dog i AU Studieadministration. Hvis der er adgangsbegrænsning til den relevante uddannelse, og hvis der benyttes kvalitative prioriteringskriterier, foretages prioritering af kvalificerede ansøgere i et samarbejde mellem de administrative medarbejdere og de faglige koordinatorer. Det skal understreges, at den faglige koordinatorer ikke forventes at vurdere samtlige ansøgninger, men får ansøgninger til godkendelse med tydelige markering af, hvor der er tvivlsspørgsmål. For uddannelser med adgangsbegrænsning skal den faglige koordinator ligeledes alene inddrages i prioriteringen af kvalificerede ansøgere, hvor der er tvivlsspørgsmål 10. Midlertidig løsning i 2012 samt erfaringsopsamling fra den tidligere model AU Forskning og Talent gennemfører i samarbejde med AU Studieadministration og VIP kollegaer i sommeren 2012 en proces, hvor de personer, som tidligere har varetaget den faglige vurdering af internationale ansøgere, opsamler og dokumenterer de kriterier, som hidtil har været bragt i anvendelse i forhold til vurderingsopgaven. I arbejdet inddrages om muligt de medarbejdere, som tidligere har varetaget vurderingsopgaven. Processen har til formål at planlægge den videre proces og at identificere de positivlister, manualer og interne databaser, der allerede måtte være på området. Arbejdsgruppen udarbejder desuden skabeloner til brug for studienævnenes formulering af kriterier og de faglige koordinatorers faglige vurderinger, således at dette kræver mindst muligt arbejde. Studienævnene vil ultimo september således kunne modtage skitser til vurderingskriterier som udgangspunkt for deres arbejde med fastlæggelse af operationelle kriterier. 9 Det er vigtigt at 7-dags deadlinen overho ldes af hensyn til opholdstilladelse og boligallokering. 10 Den endelige afgørelse om optagelse eller afslag foretages af Adgang, fordi andre forhold også skal vurd e- res, f.eks. kandidatreglen og clearing ved flere prioriteter.

9 Side 9/10 Årshjul for vurdering af internationale ansøgere De i årshjulet anførte ansøgningsfrister for full-degree ansøgere ønskes i højere grad standardiseret med virkning fra optagelsen Januar Udvekslingsstuderende Full-degree studerende Januar/Februar Marts April Maj Juni Juli August September 15. marts åbnes online ansøgning Center og vurdering i AU Forskning og Talent i de administrative centre. Center og vurdering i AU Forskning og Talent i de administrative centre. 1. maj lukkes online ansøgning Center og vurdering i AU Forskning og Talent i de administrative centre. 15. september åbnes online ansøgning Center og vurde- Ansøgningsfrist for Erasmus Mundus-uddannelser 1. marts deadline for ansøgning for ansøgere med ikkedansk adgangsgrundlag til visse uddannelser Kvalitetsvurdering i AU Studieadministration og fremsendelse til faglig koordinator 1. april deadline for ansøgning for ansøgere med ikke-dansk adgangsgrundlag til visse uddannelser Kvalitetsvurdering i AU Studieadministration og fremsendelse til faglig koordinator Optagelsesbreve udsendes 1. juni deadline for studerendes bekræftelse af tilbudt plads 1. juli deadline for indsendelse af manglende dokumentation Ansøgningsfrist 15. september for ansøgere med ikke-dansk adgangsgrundlag

10 ring i AU Forskning og Talent i de administrative centre. Side 10/10 Oktober November December Center og vurdering i AU Forskning og Talents bemanding i de administrative centre. 1. november lukkes online ansøgning Center og vurdering i AU Forskning og Talents bemanding i de administrative centre. Udsendelse af optagelsesbreve Deadline for accept af tilbudt studieplads

AARHUS UNIVERSITET. 8. oktober 2013 ITT OG UDLANDSOPHOLD AU STUDIEADMINISTRATION ARTS

AARHUS UNIVERSITET. 8. oktober 2013 ITT OG UDLANDSOPHOLD AU STUDIEADMINISTRATION ARTS ITT OG UDLANDSOPHOLD AU STUDIEADMINISTRATION ARTS PROGRAM HVAD ER ITT? ITT OG UDLANDSOPHOLD SÅDAN GØR DU HJÆLP OG VEJLEDNING 2 FORVENTNINGER? Hvad vil jeg gerne have med hjem herfra i dag? Skriv et kort

Læs mere

NOTAT. Modtager(e): Angående: Indstilling vedr. optagelse på kandidatuddannelser ved Aarhus Universitet

NOTAT. Modtager(e): Angående: Indstilling vedr. optagelse på kandidatuddannelser ved Aarhus Universitet Modtager(e): NOTAT Angående: Indstilling vedr. optagelse på kandidatuddannelser ved Aarhus Universitet Dato: 10.09.2009 Ref: saa Side 1/7 Udgangspunktet for nedenstående er indstillingen fra PADS styregruppen

Læs mere

Bekendtgørelse om adgang til kandidatuddannelser ved universiteterne (kandidatadgangsbekendtgørelsen)

Bekendtgørelse om adgang til kandidatuddannelser ved universiteterne (kandidatadgangsbekendtgørelsen) J.nr.: 11-111205 Dok.nr.: 2101728 Udkast til Bekendtgørelse om adgang til kandidatuddannelser ved universiteterne (kandidatadgangsbekendtgørelsen) I medfør af 1 i lov nr. 319 af 16. maj 1990 om adgangsregulering

Læs mere

Bekendtgørelse om adgang til kandidatuddannelser ved universiteterne (kandidatadgangsbekendtgørelsen)

Bekendtgørelse om adgang til kandidatuddannelser ved universiteterne (kandidatadgangsbekendtgørelsen) Version / dato: 9. oktober 2013 Bekendtgørelse om adgang til kandidatuddannelser ved universiteterne (kandidatadgangsbekendtgørelsen) I medfør af 1, stk. 1, i lov nr. 319 af 16. maj 1990 om adgangsregulering

Læs mere

Retningslinjer for udbud af danske videregående uddannelser til internationale studerende

Retningslinjer for udbud af danske videregående uddannelser til internationale studerende Retningslinjer for udbud af danske videregående uddannelser til internationale studerende 1. Definitioner 2. Generelt 3. Information i forbindelse med studievalg 4. Partnere og agenter 5. Adgangskrav 6.

Læs mere

AFTER ALLOCATION MEETING STATSKUNDSKAB

AFTER ALLOCATION MEETING STATSKUNDSKAB STATSKUNDSKAB HVEM KAN DU KONTAKTE? Line Riggelsen International koordinator Aarhus BSS Tåsingegade 3, bygning 1443, lokale 134 8000 Aarhus C. Mail: line@au.dk Tlf.: 87152395 Spørgsmål til sagsbehandling

Læs mere

Retningslinjer for udbud af danske universitetsuddannelser til internationale studerende

Retningslinjer for udbud af danske universitetsuddannelser til internationale studerende Retningslinjer for udbud af danske universitetsuddannelser til internationale studerende 22. november 2010 J.nr. 2008-7602-02 RA Præambel De otte danske universiteter ønsker at forbedre og styrke internationalt

Læs mere

I medfør af 3, stk. 1, 3 a, stk. 7, og 34 i lov om universiteter (universitetsloven), jf. lovbekendtgørelse nr. 960 af 14. august 2014, fastsættes:

I medfør af 3, stk. 1, 3 a, stk. 7, og 34 i lov om universiteter (universitetsloven), jf. lovbekendtgørelse nr. 960 af 14. august 2014, fastsættes: I medfør af 3, stk. 1, 3 a, stk. 7, og 34 i lov om universiteter (universitetsloven), jf. lovbekendtgørelse nr. 960 af 14. august 2014, fastsættes: Kapitel 1 Område 1. Formålet med denne bekendtgørelse

Læs mere

AARHUS UNIVERSITY MARTS 2015 PRE-DEPARTURE MØDE JETTE RAALSKOV OG LINE RIGGELSEN, INTERNATIONAL KOORDINATORER

AARHUS UNIVERSITY MARTS 2015 PRE-DEPARTURE MØDE JETTE RAALSKOV OG LINE RIGGELSEN, INTERNATIONAL KOORDINATORER MARTS 2015 PRE-DEPARTURE MØDE JETTE RAALSKOV OG LINE RIGGELSEN, INTERNATIONAL KOORDINATORER abroad Study PROGRAM Forhåndsgodkendelse af fag. Søge optagelse ved det udenlandske universitet. BSS Travel Grant

Læs mere

UDLANDSOPHOLD WHAT TO DO?

UDLANDSOPHOLD WHAT TO DO? WHAT TO DO? BIRGITTE JENSEN OG MARIE BUCHARDT STUDIEVEJLEDERE FOR BIOLOGI UNI VERSITET 1. Afklaring 8. Ansøgning om merit 2. Forhåndsgodkendelse 7. Under udlandsopholdet 3. Ansøgning til AU 6. Housing

Læs mere

AFTER ALLOCATION MEETING STATSKUNDSKAB

AFTER ALLOCATION MEETING STATSKUNDSKAB STATSKUNDSKAB PROGRAM FOR DEN NÆSTE TIME Udveksling - trin for trin Ansøgning til gæsteuniversitetet - Sprogtest, visum, forsikring, bolig, økonomi og andre praktiske hensyn Fag i udlandet - Forhåndsgodkendelse

Læs mere

AFTER ALLOCATION MEETING JURA

AFTER ALLOCATION MEETING JURA JURA PROGRAM FOR DEN NÆSTE TIME Udveksling - trin for trin Ansøgning til gæsteuniversitetet - Sprogtest, visum, forsikring, bolig, økonomi og andre praktiske hensyn Fag i udlandet - Forhåndsgodkendelse

Læs mere

Optagelsesregler. for. IT-Universitetet i København

Optagelsesregler. for. IT-Universitetet i København Optagelsesregler for IT-Universitetet i København Indholdsfortegnelse Indledning Kapitel 1: Baggrund Kapitel 2: Optagelsesområder og kapacitet Kapitel 3: Adgangskrav til kandidatuddannelsen Kapitel 4:

Læs mere

AU STUDY ABROAD FAIR 4. OKTOBER 2018

AU STUDY ABROAD FAIR 4. OKTOBER 2018 AU STUDY ABROAD FAIR AU AARHUS UNIVERSITET HVEM KAN DU MØDE I DAG? Dem kan du møde på messen: De internationale koordinatorer fra fagene Internationalt Center, infomateriale i nederste etage Hjemvendte

Læs mere

Lovtidende A. Bekendtgørelse om adgang til kandidatuddannelser ved de videregående kunstneriske uddannelsesinstitutioner

Lovtidende A. Bekendtgørelse om adgang til kandidatuddannelser ved de videregående kunstneriske uddannelsesinstitutioner Lovtidende A Bekendtgørelse om adgang til kandidatuddannelser ved de videregående kunstneriske uddannelsesinstitutioner I medfør af 1, stk. 1 og 4, i lov om adgangsregulering ved videregående uddannelser,

Læs mere

Ergoterapeutuddannelsen

Ergoterapeutuddannelsen Tillæg vedrørede internationale uddannelsesmuligheder Gældende august 2014 1 1. Internationale uddannelsesmuligheder... 3 2. Ansøgning og Merit... 3 3. Læringskontrakt og læringsudbytter... 3 4. Sprog...

Læs mere

AFTER ALLOCATION MØDE

AFTER ALLOCATION MØDE AFTER ALLOCATION MØDE ALLOKERINGSRESULTATER: 55 psykologi-studerende skal på udveksling i efteråret 2019 og foråret 2020 I er blevet tildelt pladser på 33 forskellige universiteter i 16 forskellige lande

Læs mere

Bekendtgørelse om universiteternes internationale uddannelsesforløb

Bekendtgørelse om universiteternes internationale uddannelsesforløb BEK nr 247 af 13/03/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 27. februar 2017 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Uddannelses- og Forskningsmin., Styrelsen for Videregående Uddannelser,

Læs mere

Guide til UDLANDSOPHOLD International Virksomhedskommunikation At tage på udlandsophold er en kæmpe oplevelse - både socialt, kulturelt og fagligt.

Guide til UDLANDSOPHOLD International Virksomhedskommunikation At tage på udlandsophold er en kæmpe oplevelse - både socialt, kulturelt og fagligt. Guide til UDLANDSOPHOLD International Virksomhedskommunikation At tage på udlandsophold er en kæmpe oplevelse - både socialt, kulturelt og fagligt. Indhold Hvor kan du komme hen?... 3 Hvornår kan du komme

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Bilag 66 Offentligt

Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Bilag 66 Offentligt Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Bilag 66 Offentligt Notat Danske regler med relevans for uddannelser omfattet af en Erasmus Mundus aftale 1. Hvad er en Erasmus Mundus aftale?

Læs mere

Aarhus Universitet Au@au.dk. Afgørelse om foreløbig godkendelse

Aarhus Universitet Au@au.dk. Afgørelse om foreløbig godkendelse Aarhus Universitet Au@au.dk Afgørelse om foreløbig godkendelse Ministeren for uddannelse og forskning har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Aarhus Universitets ansøgning om godkendelse af et

Læs mere

skal fremgå af uddannelsens studieordning. Stk. 2. Uddannelsesinstitutionen fastsætter adgangskrav til den enkelte kandidatuddannelse.

skal fremgå af uddannelsens studieordning. Stk. 2. Uddannelsesinstitutionen fastsætter adgangskrav til den enkelte kandidatuddannelse. BEK nr 254 af 13/03/2015 Udskriftsdato: 23. september 2019 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Uddannelses- og Forskningsmin., Styrelsen for Videregående Uddannelser, j.nr.

Læs mere

AU STUDY ABROAD FAIR 5. OKTOBER 2017

AU STUDY ABROAD FAIR 5. OKTOBER 2017 STUDY ABROAD FAIR HVEM KAN DU MØDE I DAG? Dem kan du møde på messen: De internationale koordinatorer fra fagene Internationalt Center, infomateriale i nederste etage SU-kontoret Fulbright Kommissionen

Læs mere

Lovtidende A Udgivet den 31. januar Bekendtgørelse om adgang til kandidatuddannelser ved universiteterne (kandidatadgangsbekendtgørelsen)

Lovtidende A Udgivet den 31. januar Bekendtgørelse om adgang til kandidatuddannelser ved universiteterne (kandidatadgangsbekendtgørelsen) Lovtidende A 2017 Udgivet den 31. januar 2017 30. januar 2017. Nr. 111. Bekendtgørelse om adgang til kandidatuddannelser ved universiteterne (kandidatadgangsbekendtgørelsen) I medfør af 1, stk. 1 og 4,

Læs mere

STATSKUNDSKAB INFORMATIONSMØDE OM UDLANDSOPHOLD I EFTERÅRET 2018 OG FORÅRET 2019

STATSKUNDSKAB INFORMATIONSMØDE OM UDLANDSOPHOLD I EFTERÅRET 2018 OG FORÅRET 2019 STATSKUNDSKAB INFORMATIONSMØDE OM UDLANDSOPHOLD I EFTERÅRET 018 OG FORÅRET 019 30. OKTOBER 017 INTERNATIONAL KOORDINATOR 30. OKTOBER 017 OM MIG Line Riggelsen International koordinator Aarhus BSS Tåsingegade

Læs mere

AFTER ALLOCATION MEETING JURA

AFTER ALLOCATION MEETING JURA JURA HVEM KAN DU KONTAKTE? Line Riggelsen International koordinator Aarhus BSS Tåsingegade 3, bygning 1443, lokale 134 8000 Aarhus C. Mail: line@au.dk Tlf.: 87152395 Spørgsmål til sagsbehandlingen i forbindelse

Læs mere

Ansvarsområder for skole og studienævn på TEKNAT, Aalborg Universitet

Ansvarsområder for skole og studienævn på TEKNAT, Aalborg Universitet Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Niels Jernes Vej 10 9220 Aalborg Kim Jensen Telefon: 9940 9900 Email: kje@adm.aau.dk Dato: 30-04-2014 Sagsnr.: 2014-409-00021 Ansvarsområder for skole og studienævn

Læs mere

AU STUDY ABROAD FAIR 6. OKTOBER 2016

AU STUDY ABROAD FAIR 6. OKTOBER 2016 STUDY ABROAD FAIR DAGENS PROGRAM Er du forberedt på at studere i udlandet? Hvor kan du komme på udlandsophold? Hvordan kan du tage på udlandsophold? Opfylder du kravene for at få tildelt en udvekslingsplads?

Læs mere

Lovtidende A. 2011 Udgivet den 29. december 2011. Bekendtgørelse om universiteternes internationale uddannelsesforløb. 15. december 2011. Nr. 1389.

Lovtidende A. 2011 Udgivet den 29. december 2011. Bekendtgørelse om universiteternes internationale uddannelsesforløb. 15. december 2011. Nr. 1389. Lovtidende A 2011 Udgivet den 29. december 2011 15. december 2011. Nr. 1389. Bekendtgørelse om universiteternes internationale uddannelsesforløb I medfør af 3, stk. 1, 3 a, stk. 7, og 34 i lov om universiteter

Læs mere

AFTER ALLOCATION MØDE

AFTER ALLOCATION MØDE AFTER ALLOCATION MØDE ALLOKERINGSRESULTATER: 61 psykologi-studerende skal på udveksling i efteråret 018 og foråret 019 I er blevet tildelt pladser på 31 forskellige universiteter i 14 forskellige lande

Læs mere

Procedure for akkreditering af eksisterende uddannelser

Procedure for akkreditering af eksisterende uddannelser Procedure for akkreditering af eksisterende uddannelser Indtil KU bliver institutionsakkrediteret, skal fakultetets uddannelser fortsat turnusakkrediteres. Turnusakkreditering sker i overensstemmelse med

Læs mere

Code of conduct Roskilde Handelsskole 2007/2008

Code of conduct Roskilde Handelsskole 2007/2008 Code of conduct Roskilde Handelsskole 2007/2008 Generelt Roskilde Handelsskole ønsker generelt at udvikle og konsolidere skolens internationale dimensioner i overensstemmelse med regeringens og undervisningsministeriets

Læs mere

AU STUDY ABROAD FAIR EMDRUP 10. OKTOBER 2017

AU STUDY ABROAD FAIR EMDRUP 10. OKTOBER 2017 STUDY ABROAD FAIR EMDRUP HVEM Hvem er vi: Eva Lise Eriksen, international koordinator for Arts, Emdrup. Jeres lokale hjælp i forhold til valg af universitet, fag, ansøgning til værtsuniversitet osv. Trine

Læs mere

STATSKUNDSKAB INFORMATIONSMØDE OM UDLANDSOPHOLD I EFTERÅRET 2019 OG FORÅRET 2020

STATSKUNDSKAB INFORMATIONSMØDE OM UDLANDSOPHOLD I EFTERÅRET 2019 OG FORÅRET 2020 STATSKUNDSKAB INFORMATIONSMØDE OM UDLANDSOPHOLD I EFTERÅRET 019 OG FORÅRET 00 30. OKTOBER 018 INTERNATIONAL KOORDINATOR 30. OKTOBER 018 OM MIG Line Riggelsen International koordinator Aarhus BSS Tåsingegade

Læs mere

Adgangskrav for Digital Design og Kommunikation (optagelse august 2018)

Adgangskrav for Digital Design og Kommunikation (optagelse august 2018) Adgangskrav for Digital Design og Kommunikation (optagelse august 2018) For at søge om optagelse på IT-Universitetets kandidatuddannelse i Digital Design og Kommunikation skal du have en universitets-bacheloruddannelse

Læs mere

Ergoterapeutuddannelsen

Ergoterapeutuddannelsen Tillæg vedrørede internationale uddannelsesmuligheder Gældende fra august 2016 og gælder for hold der er påbegyndt deres uddannelse inden 1. september 2016. Dvs. Bekendtgørelse nr. 832 af 13/08/2016 Professionshøjskolen

Læs mere

Procedure for rektors godkendelse af oprettelse af nye uddannelser

Procedure for rektors godkendelse af oprettelse af nye uddannelser KØBENHAVNS UNIVERSITET Procedure for rektors godkendelse af oprettelse af nye uddannelser Bilag 1. Tjekliste for udvikling af nye uddannelser inkl. skabeloner Formål Denne procedure beskriver, hvorledes

Læs mere

VELKOMMEN TIL MENTORMØDE

VELKOMMEN TIL MENTORMØDE Juni 2012 VELKOMMEN TIL MENTORMØDE præsen TATION Dagens program Præsentation af Internationalt Center Ansøgningsprocedure Opholdstilladelse/-bevis Bolig Sprog- og kulturkurser AU Intro Week Mentoropgaver

Læs mere

AU indsatsområde: Skabe uddannelser og studiemiljø af høj kvalitet baseret på innovative læringsmiljøer

AU indsatsområde: Skabe uddannelser og studiemiljø af høj kvalitet baseret på innovative læringsmiljøer AU indsatsområde: Skabe uddannelser og studiemiljø af høj kvalitet baseret på innovative læringsmiljøer Strategiske AU s mål er ift. 2011 at opnå derfor have kvalitetssikring af uddannelser på opnå fuld

Læs mere

TENURE TRACK SCIENCE & TECHNOLOGY

TENURE TRACK SCIENCE & TECHNOLOGY TENURE TRACK SCIENCE & TECHNOLOGY Tenure Track ST 2 SCIENCE AND TECHNOLOGY TENURE TRACK Science and Technology Tenure Track ved Aarhus Universitet er et attraktivt karrieretilbud til lovende forskere fra

Læs mere

HEALTH AARHUS UNIVERSITET REFERAT. Møde den: Torsdag d. 11. oktober 2012 kl Lokale 345 Møde i Studienævnet for Idræt

HEALTH AARHUS UNIVERSITET REFERAT. Møde den: Torsdag d. 11. oktober 2012 kl Lokale 345 Møde i Studienævnet for Idræt Møde den: Torsdag d. 11. oktober 2012 kl. 12.30-15 Lokale 345 Møde i Studienævnet for Idræt REFERAT Til stede: Jan Kahr Sørensen, Henrik Sørensen, Jens B. Christensen, Morten Toft, Aleksander Kokholm Jensen

Læs mere

Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i matematik

Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i matematik Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i matematik Nærværende rammebeskrivelse er et fagbilag, knyttet til Studieordning for kandidatuddannelsen i matematik. Denne kan ses på Det Naturvidenskabelige

Læs mere

PRÆKVALIFICERINGSFORLØB FOR LÆRINGSLØFT 2020 KONSORTIETS PH.D. ANSØGNINGER TIL RÅDET FOR UDDANNELSESFORSKNING

PRÆKVALIFICERINGSFORLØB FOR LÆRINGSLØFT 2020 KONSORTIETS PH.D. ANSØGNINGER TIL RÅDET FOR UDDANNELSESFORSKNING PRÆKVALIFICERINGSFORLØB FOR LÆRINGSLØFT 2020 KONSORTIETS PH.D. ANSØGNINGER TIL RÅDET FOR UDDANNELSESFORSKNING FORELØBIG BESKRIVELSE AF ANSØGNINGSFORLØBET FREM MOD ANSØGNINGSFRISTEN MAJ/JUNI 2019 Københavns

Læs mere

Vejledning til standardaftale for internationale uddannelsesforløb

Vejledning til standardaftale for internationale uddannelsesforløb Vejledning til standardaftale for internationale uddannelsesforløb Som led i kvalitetssikringen af de uddannelser, som udbydes i samarbejde med udenlandske universiteter, har universitetets ledelse besluttet

Læs mere

Delpolitik for: Før uddannelsen

Delpolitik for: Før uddannelsen Delpolitik for: Før uddannelsen Tidspunkt for ikrafttræden: 19. juni 2008 1.0 Formål Gennem udviklingen af en delpolitik for Før uddannelsen at synliggøre og sikre en fortsat positiv udvikling af universitetets

Læs mere

PROCEDURE FOR OPRETTELSE AF NYE UDDANNELSER PÅ SCIENCE 9. JULI 2015 REV. 1. OKTOBER 2017

PROCEDURE FOR OPRETTELSE AF NYE UDDANNELSER PÅ SCIENCE 9. JULI 2015 REV. 1. OKTOBER 2017 PROCEDURE FOR OPRETTELSE AF NYE UDDANNELSER PÅ SCIENCE 9. JULI 2015 REV. 1. OKTOBER 2017 Formål KU s Procedure for rektors godkendelse af oprettelse af nye uddannelser beskriver processen frem til, at

Læs mere

Fraværende: Malene Kjær (afbud), Erik Elgaard Mikkelsen (afbud) og Thomas Munch (afbud)

Fraværende: Malene Kjær (afbud), Erik Elgaard Mikkelsen (afbud) og Thomas Munch (afbud) Møde den: 29. juni 2015, kl. 12.00-14.00 Lokale 345, Dalgas Avenue Møde i studienævnet for Idræt Referat Deltagere VIP: Kristian Raun Thomsen, Henrik Sørensen og Sine Agergaard Deltagere studerende: Nikolaj

Læs mere

Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i kemi

Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i kemi Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i kemi Nærværende rammebeskrivelse er et fagbilag, knyttet til Studieordning for kandidatuddannelsen i kemi. Denne kan ses på Det Naturvidenskabelige Fakultets

Læs mere

AFTER ALLOCATION MEETING

AFTER ALLOCATION MEETING AFTER ALLOCATION MEETING ALLOKERINGSRESULTATER: Over 400 studerende skal på udveksling i efteråret 017 og foråret 018 I er blevet tildelt pladser på 13 forskellige universiteter i 37 forskellige lande

Læs mere

SÅDAN KOMMER DU I GANG

SÅDAN KOMMER DU I GANG Aarhus University September 2012 SÅDAN KOMMER DU I GANG Jette Raalskov International Koordinator study abroad PROGRAM Study Abroad set fra en studerendes vinkel Procedurer for ansøgning Faglige overvejelser

Læs mere

Kvalitetshåndbogen - Hvem gør hvad? Organisationsdiagram. Kvalitetsarbejde på uddannelsesområdet, ST

Kvalitetshåndbogen - Hvem gør hvad? Organisationsdiagram. Kvalitetsarbejde på uddannelsesområdet, ST Kvalitetshåndbogen - Hvem gør hvad? Kvalitetshåndbogen for uddannelser på Science and Technology (ST) er et redskab for studienævnsmedlemmer, uddannelsesansvarlige, studieadministratorer, medlemmer af

Læs mere

Afgørelse om godkendelse af nyt udbud

Afgørelse om godkendelse af nyt udbud Afgørelsesbrev Syddansk Universitet sdu@sdu.dk Afgørelse om godkendelse af nyt udbud Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Syddansk Universitets (SDU) ansøgning

Læs mere

AFTER ALLOCATION MEETING Fra Aarhus BSS International: - Katrine Rosenbeck SCHOOL OF BUSINESS AND SOCIAL SCIENCES AARHUS UNIVERSITET

AFTER ALLOCATION MEETING Fra Aarhus BSS International: - Katrine Rosenbeck SCHOOL OF BUSINESS AND SOCIAL SCIENCES AARHUS UNIVERSITET AFTER ALLOCATION MEETING Fra Aarhus BSS International: - Katrine Rosenbeck RESULTATER - ANSØGNINGSRUNDE Over 450 studerende skal på udveksling i efteråret 019 og foråret 00 I er blevet tildelt pladser

Læs mere

Dagsorden AARHUS UNIVERSITET. Møde den: 21. marts 2018 Lokale 366, Bygning 1481, Nobelparken IKK Studienævnsmøde

Dagsorden AARHUS UNIVERSITET. Møde den: 21. marts 2018 Lokale 366, Bygning 1481, Nobelparken IKK Studienævnsmøde Møde den: 21. marts 2018 Lokale 366, Bygning 1481, Nobelparken IKK Studienævnsmøde Dagsorden 1. Opfølgning på referat og godkendelse af dagsorden 2. Planlægning: Samarbejde mellem UVA/EKA, afdelingsledere,

Læs mere

Principper og proces for fastsættelse af optagskapaciteten på heltidsuddannelser, Arts

Principper og proces for fastsættelse af optagskapaciteten på heltidsuddannelser, Arts Notat Principper og proces for fastsættelse af optagskapaciteten på heltidsuddannelser, Arts Formål Formålet med dette notat med bilag er at beskrive principper og proces for fastsættelse af optagskapaciteten

Læs mere

Politik for optagelse og merit på UCSJ s grunduddannelser - De studerende foran systemet

Politik for optagelse og merit på UCSJ s grunduddannelser - De studerende foran systemet på UCSJ s grunduddannelser - De studerende foran systemet Introduktion UCSJ sætter de studerende foran systemet. Som professionshøjskole har UCSJ en unik position i krydsfeltet mellem uddannelse og praksis

Læs mere

skal fremgå af uddannelsens studieordning. Stk. 2. Uddannelsesinstitutionen fastsætter adgangskrav til den enkelte kandidatuddannelse.

skal fremgå af uddannelsens studieordning. Stk. 2. Uddannelsesinstitutionen fastsætter adgangskrav til den enkelte kandidatuddannelse. BEK nr 1497 af 12/12/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 24. januar 2018 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Uddannelses- og Forskningsmin., Styrelsen for Forskning og Uddannelse,

Læs mere

JURA INFORMATIONSMØDE OM UDLANDSOPHOLD I EFTERÅRET 2018 OG FORÅRET 2019

JURA INFORMATIONSMØDE OM UDLANDSOPHOLD I EFTERÅRET 2018 OG FORÅRET 2019 JURA INFORMATIONSMØDE OM UDLANDSOPHOLD I EFTERÅRET 018 OG FORÅRET 019. NOVEMBER 017 OM MIG Line Riggelsen International koordinator Aarhus BSS Tåsingegade 3, bygning 1443, lokale 134 8000 Aarhus C. Mail:

Læs mere

VELKOMMEN TIL MENTORMØDE

VELKOMMEN TIL MENTORMØDE Januar 2012 VELKOMMEN TIL MENTORMØDE præsen TATION Dagens program Præsentation af Internationalt Center Ansøgningsprocedure Opholdstilladelse Bolig Sprogkurser AU Intro Mentoropgaver fagligt og socialt

Læs mere

Adgangskrav for Digital Innovation & Management (optagelse august 2018)

Adgangskrav for Digital Innovation & Management (optagelse august 2018) Adgangskrav for Digital Innovation & Management (optagelse august 2018) For at søge om optagelse på IT-Universitetets kandidatuddannelse i Digital Innovation & Management skal du have en universitets-bacheloruddannelse

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Jura. Navn på universitet i udlandet: Université Jean Moulin III.

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Jura. Navn på universitet i udlandet: Université Jean Moulin III. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Jura Navn på universitet i udlandet: Université Jean Moulin III Land: Frankrig Periode: Fra:07.01.2013 Til:08.04.2013 Udvekslingsprogram: Jura

Læs mere

Personalepolitiske principper for administrative medarbejdere under den faglige udviklingsproces,

Personalepolitiske principper for administrative medarbejdere under den faglige udviklingsproces, NOTAT Personalepolitiske principper for administrative medarbejdere under den faglige udviklingsproces, Louise Gade Vicedirektør, HR Dato: 25. august 2010 Side 1/6 Aarhus Universitet er i gang med en omfattende

Læs mere

Deltagere studerende: Christian Hoe, Ulisa Jeyaratnam, Amalie Hahn Jensen, Anders Thastum Vedsted

Deltagere studerende: Christian Hoe, Ulisa Jeyaratnam, Amalie Hahn Jensen, Anders Thastum Vedsted Møde den: 15. august 2017, kl. 14.00 17.00 Bygning og lokale: 1260-310 Studienævnsmøde Folkesundhedsvidenskab Referat Deltagere VIP: Mette Vinther Skriver, Morten Frydenberg, Viola Burau og Loni Leddere

Læs mere

Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i nanoteknologi

Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i nanoteknologi Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i nanoteknologi Nærværende rammebeskrivelse er et fagbilag, knyttet til Studieordning for kandidatuddannelsen i nanoteknologi. Denne kan ses på Det Naturvidenskabelige

Læs mere

tilvalg et vigtigt valg tilvalg.au.dk

tilvalg et vigtigt valg tilvalg.au.dk tilvalg VA ti l g 12 20 tilvalg et vigtigt valg tilvalg.au.dk TILVALG Valget er fotograf: Poul Ib Henriksen Dit 3 TILVALG 2012 DET RIGTIGE VALG Tilvalg et vigtigt valg Tilvalg indgår i mange af universitetets

Læs mere

Bekendtgørelse om adgang til kandidatuddannelser ved universiteterne (kandidatadgangsbekendtgørelsen)

Bekendtgørelse om adgang til kandidatuddannelser ved universiteterne (kandidatadgangsbekendtgørelsen) 5. februar 2015 Styrelsen for Videregående Uddannelser, j. 14/023209 Bekendtgørelse om adgang til kandidatuddannelser ved universiteterne (kandidatadgangsbekendtgørelsen) I medfør af 1, stk. 1 og 4, i

Læs mere

Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i teknisk fysik

Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i teknisk fysik Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i teknisk fysik Nærværende rammebeskrivelse er et fagbilag, knyttet til Studieordning for kandidatuddannelsen i teknisk fysik. Denne kan ses på Det Naturvidenskabelige

Læs mere

Politik for anvendelse af dansk og engelsk som arbejdssprog ved Syddansk Universitet Januar 2014

Politik for anvendelse af dansk og engelsk som arbejdssprog ved Syddansk Universitet Januar 2014 Politik for anvendelse af dansk og engelsk som arbejdssprog ved Syddansk Universitet Januar 2014 Syddansk Universitet er et internationalt orienteret universitet, som ønsker at tiltrække og fastholde såvel

Læs mere

AU STUDY ABROAD FAIR EMDRUP 10. OKTOBER 2018

AU STUDY ABROAD FAIR EMDRUP 10. OKTOBER 2018 STUDY ABROAD FAIR EMDRUP HVEM Hvem er vi: Eva Lise Eriksen, international koordinator for Arts, Emdrup. Jeres lokale hjælp i forhold til valg af universitet, fag, ansøgning til værtsuniversitet osv. Trine

Læs mere

VELKOMMEN TIL MENTORMØDE

VELKOMMEN TIL MENTORMØDE Juni 2011 VELKOMMEN TIL MENTORMØDE præsen TATION Dagens program Præsentation af IC Ansøgningsprocedure Opholdstilladelse Bolig Sprogkurser AU Intro Week AU Ambassador Network Mentoropgaver fagligt og socialt

Læs mere

JURA INFORMATIONSMØDE OM UDLANDSOPHOLD I EFTERÅRET 2019 OG FORÅRET 2020

JURA INFORMATIONSMØDE OM UDLANDSOPHOLD I EFTERÅRET 2019 OG FORÅRET 2020 JURA INFORMATIONSMØDE OM UDLANDSOPHOLD I EFTERÅRET 019 OG FORÅRET 00. NOVEMBER 018 INTERNATIONAL KOORDINATOR. NOVEMBER 018 OM MIG Line Riggelsen International koordinator Aarhus BSS Tåsingegade 3, bygning

Læs mere

Aarhus Universitet Godkendelse af ny uddannelse

Aarhus Universitet Godkendelse af ny uddannelse Aarhus Universitet au@au.dk Godkendelse af ny uddannelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Aarhus Universitets (AU) ansøgning om godkendelse af ny uddannelse

Læs mere

Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i medicinalkemi

Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i medicinalkemi Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i medicinalkemi Nærværende rammebeskrivelse er et fagbilag, knyttet til Studieordning for kandidatuddannelsen i medicinalkemi. Denne kan ses på Det Naturvidenskabelige

Læs mere

Optag Optag af udenlandske statsborgere og optaget på engelsksprogede uddannelser. (Revideret, 31. oktober 2016) Nr. 13

Optag Optag af udenlandske statsborgere og optaget på engelsksprogede uddannelser. (Revideret, 31. oktober 2016) Nr. 13 Optag 2016 (Revideret, 31. oktober 2016) Nr. 13 Optag af udenlandske statsborgere og optaget på engelsksprogede uddannelser 1. Optag af udenlandske statsborgere og optaget på engelsksprogede uddannelser

Læs mere

Masteruddannelse. ved Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet

Masteruddannelse. ved Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet Masteruddannelse ved Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet 2009-retningslinjer i henhold til Bekendtgørelse af 29. november 2013 Bekendtgørelse om fleksible forløb inden for videregående uddannelser

Læs mere

Cand. Musicae. Studieordning (bind 1) for. Kandidatuddannelsen i musik Studieordning/SDMK Odense og Esbjerg Bind I

Cand. Musicae. Studieordning (bind 1) for. Kandidatuddannelsen i musik Studieordning/SDMK Odense og Esbjerg Bind I Kandidatuddannelsen i musik Studieordning/SDMK Odense og Esbjerg Bind I Studieordning (bind 1) for Kandidatuddannelsen i musik Cand. Musicae. Prækvalificeret den 17/9 2013 i studienævnet Prækvalificeret

Læs mere

Opslags-, bedømmelses- og ansættelsespolitik ifm. videnskabelige stillinger på Arts

Opslags-, bedømmelses- og ansættelsespolitik ifm. videnskabelige stillinger på Arts Notat Opslags-, bedømmelses- og ansættelsespolitik ifm. videnskabelige stillinger på Arts 1. Formål og baggrund 1 2. Politik for stillingsopslag 2 3. Politik for bedømmelsesproces 3 3.1. Bedømmelsesudvalgenes

Læs mere

Godkendelse af ny uddannelse

Godkendelse af ny uddannelse Afgørelsesbrev Danmarks Tekniske Universitet dtu@dtu.dk Godkendelse af ny uddannelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Danmarks Tekniske Universitets

Læs mere

Afgørelse om foreløbig godkendelse

Afgørelse om foreløbig godkendelse Aarhus Universitet Au@au.dk Afgørelse om foreløbig godkendelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Aarhus Universitets ansøgning om godkendelse af kandidatuddannelsen

Læs mere

Optagelsesregler. for. IT-Universitetet i København

Optagelsesregler. for. IT-Universitetet i København Optagelsesregler for IT-Universitetet i København Indholdsfortegnelse Indledning Kapitel 1: Baggrund Kapitel 2: Optagelsesområder og kapacitet Kapitel 3: Adgangskrav til kandidatuddannelsen Kapitel 4:

Læs mere

ADGANGSKRAV for Virksomhedsstudier og Dansk

ADGANGSKRAV for Virksomhedsstudier og Dansk ADGANGSKRAV for Virksomhedsstudier og Dansk ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Samfundsvidenskabeligbacheloruddannelse på RUC i Virksomhedsstudier og Dansk, har du

Læs mere

Aarhus Universitet Au@au.dk. Afgørelse om foreløbig godkendelse

Aarhus Universitet Au@au.dk. Afgørelse om foreløbig godkendelse Aarhus Universitet Au@au.dk Afgørelse om foreløbig godkendelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Aarhus Universitets ansøgning om godkendelse af kandidatuddannelsen

Læs mere

Stk. 2. Medlemmeme af repræsentantskabet udpeges for en funktionsperiode på fire år, og genudpegning kan finde sted. Ved et medlems varige forfald udpeges et nyt medlem. Stk. 3. Repræsentantskabet vælger

Læs mere

Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i matematik-økonomi

Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i matematik-økonomi Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i matematik-økonomi Nærværende rammebeskrivelse er et fagbilag, knyttet til Studieordning for kandidatuddannelsen i matematik-økonomi. Denne kan ses på Det

Læs mere

Retningslinjer for uddannelsesevalueringer på Københavns Universitet

Retningslinjer for uddannelsesevalueringer på Københavns Universitet KØBENHAVNS UNIVERSITET Retningslinjer for uddannelsesevalueringer på Københavns Universitet 1. SEPTEMBER 2018 UDDANNELSESSERVICE Formål Københavns Universitet gennemfører uddannelsesevalueringer minimum

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET. Kvalitetssikring af internationale partnerskaber

AARHUS UNIVERSITET. Kvalitetssikring af internationale partnerskaber Kvalitetssikring af internationale partnerskaber Verdens førende universiteter samarbejder med og rekrutterer fra hele verden i en tid, hvor de internationale rammevilkår er under forandring. Gennem internationale

Læs mere

Model for uddannelsesevaluering på Arts

Model for uddannelsesevaluering på Arts Notat Model for uddannelsesevaluering på Arts Som en del af kvalitetssikringsarbejdet gennemføres såvel uddannelsesevalueringer som årlige statusser. Formålet med uddannelsesevalueringen er at identificere

Læs mere

INTERNATIONAL DAG 2013 SÅDAN SØGER DU EN STUDIEPLADS I NORDEN OG EUROPA

INTERNATIONAL DAG 2013 SÅDAN SØGER DU EN STUDIEPLADS I NORDEN OG EUROPA INTERNATIONAL DAG 2013 SÅDAN SØGER DU EN STUDIEPLADS I NORDEN OG EUROPA PROGRAM Udvekslingsaftaler Norden og Europa Ansøgning Finansiering Vejledning og kontakt REJSUD-HJEMMESIDEN au.dk/rejsud DESTINATION

Læs mere

Fælles Masteruddannelser under Erasmus Mundus

Fælles Masteruddannelser under Erasmus Mundus Fælles Masteruddannelser under Erasmus Mundus Betingelser for udformningen Erasmus Mundus Joint Master Degree Erasmus Mundus Joint Master Degree skal være færdigudviklet ved tidspunktet for ansøgningen

Læs mere

Er studerende optaget på danske universiteter uretmæssigt blevet afkrævet deltagerbetaling?

Er studerende optaget på danske universiteter uretmæssigt blevet afkrævet deltagerbetaling? Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Bilag 66 Offentligt Notat Er studerende optaget på danske universiteter uretmæssigt blevet afkrævet deltagerbetaling? Har danske universiteter

Læs mere

Godkendelse af ny uddannelse

Godkendelse af ny uddannelse Godkendelsesbrev Aarhus Universitet E-mail: au@au.dk Godkendelse af ny uddannelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af AU s ansøgning om godkendelse af

Læs mere

Udvekslingsophold. Informationsmøde om udlandsophold for statskundskab studerende. Mandag den 24. oktober 2016

Udvekslingsophold. Informationsmøde om udlandsophold for statskundskab studerende. Mandag den 24. oktober 2016 Udvekslingsophold Informationsmøde om udlandsophold for statskundskab studerende Mandag den 24. oktober 2016 Mig Linda Schmidt Holmstrøm International koordinator Aarhus BSS Tåsingegade 3, bygning 1443,

Læs mere

Procedure for udvikling af nye uddannelser

Procedure for udvikling af nye uddannelser D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Procedure for udvikling af nye uddannelser Procedureansvarlig sektion Formål Resume af proceduren

Læs mere

ODONTOLOGI UDLANDSOPHOLD

ODONTOLOGI UDLANDSOPHOLD 5. NOVEMBER 2012 RASMUS THØGER CHRISTENSEN INTERNATIONAL STUDENTERSTUDIEVEJLEDER PÅ HEALTH, AU FORSKNING & TALENT Forhåndsgodkendelse & Merit Muligheder Finansiering Vejledning Fag i Danmark Fakultetsstipendiet

Læs mere

ADGANGSKRAV for Kemi og Matematik

ADGANGSKRAV for Kemi og Matematik ADGANGSKRAV for Kemi og Matematik ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Naturvidenskabeligbacheloruddannelse på RUC i Kemi og Matematik, har du retskrav på at blive optaget

Læs mere

Praksisudvalget AAU (PU AAU) Regler FORMÅL OG AFGRÆNSNING

Praksisudvalget AAU (PU AAU) Regler FORMÅL OG AFGRÆNSNING Rektorsekretariatet Dokument dato: 29.06.2017 Dokumentansvarlig: Signe Hernvig Senest revideret: 29.06.2017 Senest revideret af: Signe Hernvig Dato for næste revision: Godkendt dato: 28.06.2017 Godkendt

Læs mere

ADGANGSKRAV for Informatik og Psykologi

ADGANGSKRAV for Informatik og Psykologi ADGANGSKRAV for Informatik og Psykologi CAND.SCIENT. Gældende pr. 1. september 2019 ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskravav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Humanistisk-teknologisk eller Naturvidenskabelig

Læs mere

Notat. Ansøgningspulje: Opslag af midler til udvikling af uddannelsesforløb, der skal løfte underviserne, så de kan løfte de studerende

Notat. Ansøgningspulje: Opslag af midler til udvikling af uddannelsesforløb, der skal løfte underviserne, så de kan løfte de studerende Notat Ansøgningspulje: Opslag af midler til udvikling af uddannelsesforløb, der skal løfte underviserne, så de kan løfte de studerende Ansøgningsfrist: Den 12. september 2019, kl. 12.00 1. Formål Initiativet

Læs mere

Procedure for Uddannelsesevalueringer

Procedure for Uddannelsesevalueringer D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Procedure for Uddannelsesevalueringer Procedureansvarlig sektion Formål Resume af proceduren Orientering

Læs mere