Kommuneplantillæg. For lagerfacilitet i Bunken Klitplantage. Tillæg nr til Frederikshavn Kommuneplan September 2017

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kommuneplantillæg. For lagerfacilitet i Bunken Klitplantage. Tillæg nr til Frederikshavn Kommuneplan September 2017"

Transkript

1 Kommuneplantillæg For lagerfacilitet i Bunken Klitplantage Tillæg nr til Frederikshavn Kommuneplan 2015 September 2017 Planlægning og Byudvikling

2 Indledning Myndigheder Denex A/S Ammunitionsarsenalet har den 17. juni 2011 anmeldt projektet efter VVM reglerne via Frederikshavn Kommune. Da projektet er anmeldt før den 1. januar 2014, behandles anmeldelsen efter de hidtil gældende regler i bekendtgørelse nr af 15. december 2010, jf. 17, stk. 2, i bekendtgørelse nr af 16. december 2015 om vurdering af visse offentlige og private anlægs virkning på miljøet (VVM) i medfør af lov om planlægning. I dette tilfælde er Miljøstyrelsen (tidligere Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning) VVM-myndighed for anlægget, da Miljøstyrelsen varetager kommunalbestyrelsens opgaver og beføjelser for projekter og anlæg, hvor godkendelseskompetencen i henhold til Miljøbeskyttelseslovens 40 er henlagt til Miljøstyrelsen, og hvor det anmeldte anlæg ikke er omfattet af en lokalplan, jf. 11, stk. 3 i VVM-bekendtgørelsen fra I forbindelse med dannelsen af regeringen ved kongelig resolution af 28. juni 2015 er sket en ressortomlægning, hvorefter sager vedrørende rammer for et områdes fysiske udvikling, herunder planloven blev overført til Erhvervsstyrensen i Erhvervs- og Vækstministeriet, efter november 2016 Erhvervsministeriet. Erhvervsstyrelsen er dermed planmyndighed i denne sag og udsteder kommuneplantillægget samt udarbejder miljørapport i forhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer, jf. bekendtgørelse nr af 10. december Hvad er miljøvurdering med miljørapport? Ifølge 3 i lovbekendtgørelse nr af 10. december 2015 af lov om miljøvurdering af planer og programmer skal den ansvarlige planmyndighed udarbejde en vurdering af planer og programmers indvirkning på miljøet. I henhold til miljøvurderingsloven skal kommuneplantillæg, som udarbejdes i forbindelse med en VVM-sag, også miljøvurderes, hvis kommuneplantillægget ændrer den eksisterende kommuneplans rammer eller retningslinjer, når disse fastlægger rammer for fremtidige anlægstilladelser. I den foreliggende situation er der tale om tilvejebringelse af en kommuneplanretningslinje, som har til formål at lægge begrænsninger på muligheden for at opføre bebyggelse inden for den i tillægget fastlagte sikkerhedszone. Der er udarbejdet en miljørapport med miljøvurdering af kommuneplantillægget, se bilag.

3 2/13 Redegørelse for kommuneplantillægget Baggrund og formål Med baggrund i et ønske om at fortsætte den eksisterende drift, anvendelse og omfanget af lagerfacilitet har Denex A/S Ammunitionsarsenalet den 17. juni 2011 anmeldt projektet efter VVM reglerne via Frederikshavn Kommune. Der blev ikke ansøgt om udvidelse eller ændring af anlægget. Lagerfaciliteten er etableret i eksisterende bunkers, som ligger i Frederikshavn Kommune i Bunken Klitplantage mellem Bunken og Hulsig i området nord for Råbjergvej, syd for Kandestedvej, vest for Ålbækvej og øst for Råbjerg Mile. Anlægget dækker et område på næsten 50 ha. I forbindelse med lagerfaciliteten udlægges der med kommuneplantillægget en sikkerhedszone på mellem 500 m og 1200 m rundt om anlægget. Sikkerhedszonen har et samlet areal på ca. 475 ha. Bunkerne ligger i et offentligt tilgængeligt område, som anvendes rekreativt og er ejet af Naturstyrelsen. Det er Naturstyrelsens arealenhed i Vendsyssel, som udlejer og plejer området, mens bygningerne i området ejes og vedligeholdes af Forsvaret. Denex A/S lejer bygningerne af Forsvaret og driver lagerfaciliteten. Bunken Klitplantage. Den omtrentlige placering af lageret er markeret med rød markering og den omkringliggende sikkerhedszone er markeret med rød streg. Kommuneplantillægget har til formål at sikre en fortsat mulighed for at opretholde den eksisterende anvendelse af lagerfacilitet og samtidig fastholde området til rekreativ arealanvendelse med offentlig adgang. Der kan derfor ikke inden for den udlagte sikkerhedszone opføres bebyggelse m.m., som muliggør varigt eller længerevarende ophold inden for sikkerhedszonen.

4 3/13 Kommuneplanens indhold Kommuneplantillægget fastlægger med retningslinje nr. 2 en sikkerhedszone på m fra lagerfaciliteten. Inden for sikkerhedszonen må der ikke planlægges for eller etableres permanent eller midlertidig risikofølsom Arealanvendelse. Sikkerhedszonen følger så vidt mulig levende hegn, vej- og matrikelskel. Sikkerhedszonens afgrænsning kan ses på figur 1. Det er afstanden til følsom arealanvendelse, der bestemmer hvor meget ammunition og fyrværkeri, der kan opbevares i de enkelte bunkers. Oplagsmængderne i hver enkelt bunker er beregnet ud fra militære forskrifter, således der opretholdes en sikker afstand til følsom arealanvendelse som boliger, sommerhuse, større veje og jernbane. Enkelte steder omfatter sikkerhedszonen dele af private matrikler, i disse tilfælde er der minimum fem meter fra sokkelkant på eksisterende bebyggelse til sikkerhedszonen. VVM-pligt Naturstyrelsen Aarhus traf den 23. maj 2012 afgørelse om at projektet er VVM-pligtigt. Afgørelse blev truffet med begrundelse i, at der er tale om en kolonne 3- risikovirksomhed, der er omfattet af VVM-bekendtgørelsens1 bilag 1, punkt 26: Virksomheder og anlæg, som er anmeldelsespligtige efter 5 i Miljøministeriets bekendtgørelse om kontrol med risikoen for større uheld med farlige stoffer. Lagerfaciliteten vurderes også at kunne være omfattet af VVMbekendtgørelsens bilag 2, pkt. 12, h: Anlæg til indsamling og destruering af sprængfarlige stoffer. Anlæg der samtidig er opført på VVM-bekendtgørelsens bilag 1 og bilag 2, skal behandles efter 3, stk. 1, hvilket betyder, at anlægget er VVM-pligtigt. VVM-pligten indebærer, at det anmeldte anlæg ikke godkendes før der er udstedt kommuneplanretningslinjer for anlægget, ledsaget af en redegørelse, der indeholder en vurdering af anlæggets virkning på miljøet, og der er meddelt tilladelse til projektet. Gennemførte høringer Der har i perioden fra den 6. juni til den 4. juli 2013 været gennemført en idéfase, hvor offentligheden har haft mulighed for at bidrage med forslag til en række forhold, der bør undersøges, inden projektet realiseres. Der indkom 4 forslag og idéer til planlægningen ved høringsfristens udløb. På baggrund af VVMmyndighedens gennemgang af projektet, er Denex A/S blevet anmodet om at redegøre for de miljømæssige konsekvenser i forbindelse med oplaget. 1 Afgørelsen er truffet i henhold til bekendtgørelse 1510 af 15. december 2010 om vurdering af visse offentlige og private anlægs virkning på miljøet (VVM) i medfør af lov om planlægning.

5 4/13 De miljømæssige påvirkninger, der behandles i VVM-redegørelsen, vurderes at være knyttet til de mulige påvirkninger som følge af den daglige drift af lageret. Det vil sige den påvirkning, der følger af, at man opretholder de eksisterende bunkeres nuværende anvendelse til ammunitionslager med dertil følgende trafik ind og ud af området. Herudover behandles alle miljøforhold, der kan forventes at blive påvirket væsentligt af anlægget, ligesom VVM-redegørelsen forholder sig til alternativet til bygherres projekt. VVM-tilladelse og sammenfattende redegørelse På baggrund af konklusionerne i VVM-redegørelsen, og resultatet af høringen vil Miljøstyrelsen udarbejde en sammenfattende redegørelse, der blandt andet indeholder en beskrivelse af hvordan VVM-myndigheden i VVM-tilladelsen forholder sig til udtalelser og bemærkninger der er indkommet under høringen. Såfremt Miljøstyrelsen efter endt høring og ud fra den samlede afvejning af projektets formål og miljøpåvirkninger vurderer, at projektet skal fremmes, vil Erhvervsstyrelsen udstede det nødvendige kommuneplantillæg og Miljøstyrelsen vil herefter kunne give VVM-tilladelse til Denex A/S lagerfacilitet i Bunken Klitplantage på nærmere angivne vilkår, der sikrer, at de miljømæssige påvirkninger af projektet minimeres. Dette anlæg forudsætter også godkendelse efter 33 i lov om miljøbeskyttelse, og Miljøstyrelsen er godkendelsesmyndighed. Efter 9, stk. 3 i VVM-bekendtgørelsen fra 2010 erstattes VVM-tilladelsen af en godkendelse efter 33 i lov om miljøbeskyttelse (miljøgodkendelse) for så vidt angår de forhold som denne godkendelse regulerer. Et udkast til godkendelsen offentliggøres ifølge gældende praksis samtidigt med offentliggørelsen af kommuneplantillæg med VVM-redegørelse. Det endelige kommuneplantillæg og eventuel VVM-tilladelse vil blive offentliggjort med angivelse af mulighed for klage. Den sammenfattende redegørelse offentliggøres ved samme lejlighed. Risikoforhold Hovedparten af de varer, som opmagasineres i bunkerne, er i risikobekendtgørelsen betegnet som eksplosiver og lagerets samlede omfang gør, at det hører under kolonne 3 i bekendtgørelsen, det vil sige en stor risikovirksomhed. I tilknytning til lageret er der placeret et værksted og et mandskabshus, disse ligger adskilt fra hinanden. I værkstedet er der mulighed for at foretage mindre ompakninger af varer. Virksomheden har udarbejdet en sikkerhedsrapport, som beskriver sikkerhedsledelsessystemet, de mulige uheldsscenarier og konsekvenserne heraf, samt de foranstaltninger, der er truffet for at undgå uheld. Det fremgår af rapporten, at anlægget er indrettet således, at uheld ikke forventes at kunne medføre skader på de eksisterende sommerhuse og helårsbeboelse, eller de 2 shelters ved Råbjerg Mile. Der er i sikkerhedsrapporten beregnet sikker afstand fra alle bunkers til hhv. boliger, sommerhuse, shelters og trafikårer.

6 5/13 Virksomheden har endvidere udarbejdet en intern beredskabsplan, og beredskabet har sammen med politiet, udarbejdet en ekstern beredskabsplan, der skal følges i tilfælde af et større uheld. Miljøstyrelsen, Arbejdstilsynet, Nordjyllands Beredskab, Nordjyllands Politi og Sikkerhedsstyrelsen har i samarbejde gennemgået virksomhedens sikkerhedsrapport og risikovurderinger/beregninger, og på det grundlag fundet, at rapporten er fyldestgørende, og at den påviser et højt beskyttelsesniveau for mennesker og miljø. Miljøstyrelsens afgørelse er indeholdt i udkast til miljøgodkendelse, der er offentliggjort samtidig med dette forslag til kommuneplantillæg. Der er i sikkerhedsrapporten gennemført beregninger af sikkerhedsafstanden for de enkelte oplag i området og der er på grundlag heraf indtegnet et område (sikkerhedszonen), hvor der foreligger en risiko for alvorlig skade på mennesker og ejendom, hvis der indtræffer et større uheld i en af bunkerne. Det fremgår, at et uheld i en bunker ikke vil udløse uheld i en nabo-bunker (intern dominoeffekt). Områder hvor mange mennesker samles som f.eks. parkeringspladser og lignende ligger i sikker afstand i forhold til lagerfaciliteterne. Der vil således ikke forekomme samlinger med mange mennesker inden for den maksimale konsekvensafstand, og beregninger af den samfundsmæssige risiko er derfor ikke nødvendige. Anlægget grænser op til et Natura 2000-område mod syd og mod Råbjerg Mile i nord/vestlig retning. Områderne er beskrevet nærmere i VVM-redegørelsen. Miljøstyrelsen vurderer i VVM-redegørelsen, at en brand og eksplosion i én eller få bunkers ikke vil kunne påvirke de naturtyper og arter så væsentligt, at bevaringsmålsætninger som Natura 2000-området er udpeget for at beskytte, ikke kan nås eller opretholdes.

7 Figur 1: Sikkerhedszone baseret på beregninger af maksimal konsekvensafstand (markeret med rød linje). Lagerfaciliteter (markeret med blå cirkler). 6/13

8 7/13 Forhold til anden planlægning og lovgivning Kommuneplan 2015 for Frederikshavn Kommune. Der er med Kommuneplan 2015 for Frederikshavn Kommune ikke vedtaget retningslinjer, der konkret omhandler lagerfaciliteten i Bunken Klitplantage. Området for lagerfaciliteten og den tilhørende sikkerhedszone er imidlertid beliggende i et område, der i kommuneplanen er udpeget som Område med særlige naturbeskyttelsesinteresser, økologisk forbindelser og skovrejsning. Området ligger i landzone og er endvidere beliggende i kystnærhedszonen. Nærværende kommuneplantillæg ændrer ikke bestående retningslinjer i Kommuneplan 2015 for Frederikshavn Kommune, da retningslinjerne ikke er i modstrid med kommuneplantillægget. Statens vandområdeplaner Projektområdet er omfattet af Vandområdeplan for Vandområdedistrikt Jylland og Fyn - Juni Der findes ingen målsatte søer inden for, eller i nærheden af, projektområdet. Anlægget ligger inden for et område med almindelige drikkevandsinteresser (OD) og der er flere drikkevandsboringer syd for området i tilknytning til Bunken Vandværk. Vandværket umiddelbart syd for lageret er lukket og der indvindes således for nærværende ikke drikkevand i området. Natura 2000 og bilag IV-arter Natura 2000-områder er en fælles betegnelse for habitatområder, fuglebeskyttelsesområder og Ramsarområder udpeget efter reglerne herom 2. Anlægget grænser mod syd og vest op til Natura 2000-område nr. 2, Råbjerg Mile og Hulsig Hede, omfattet af Naturstyrelsens Natura 2000-plan fra april Natura 2000-området har et samlet areal på ha og består af habitatområde H2 og fuglebeskyttelsesområde F5. Tre af de sydligste bunkere ligger umiddelbart inden for habitatområdet, mens resten af bunkerne ligger op til 1 km fra habitatområdets grænse. 2 Bekendtgørelse nr. 926 om udpegning og administration af internationale naturbeskyttelsesområder samt beskyttelse af visse arter af 27. juni 2016

9 8/13 Figur 2: Kortudsnittet viser Natura 2000 område 2 (blå markering) og skovrejsning (gul markering) og sikkerhedszone(rød streg). I den sydlige del af Natura 2000-området, vest for bunkerne, findes Nordeuropas største vandremile, Råbjerg Mile. Herudover fremhæves i Natura planen (Naturstyrelsen, 2015), den afblæsningsflade, hvor Råbjerg Mile har passeret. Desuden fremhæves de mange fugtige klitlavninger, de næringsfattige søer og i øvrigt de mange forskellige klittyper. Området rummer også et værdifuldt fugleliv og en del sjældne planter. I VVM-redegørelsen er Natura 2000-områderne beskrevet og der er redegjort for påvirkningen af disse områder. Der er gennemført en væsentlighedsvurdering af projektet. På baggrund heraf er det vurderet, at det kan udelukkes, at den fortsatte anvendelse af de eksisterende bunkers vil kunne påvirke Natura 2000-området væsentligt, og at der således ikke er behov for at gennemføre en nærmere konsekvensvurdering af projektets virkninger på Natura området under hensyn til områdets bevaringsmålsætning, jf. habitatbekendtgørelsens 7 stk. 2. Da kommuneplantillægget ikke giver mulighed for anlægsmæssige ændringer og forhindrer at der kan etableres ny bebyggelse inden for sikkerhedszonen, vurderes det at der ikke sker nogen påvirkning af bilag IV-arter. Fredninger Råbjerg Mile har været fredet siden Arealerne nord for lagerfaciliteterne er omfattet af en fredning fra Fredningen på arealerne vest og syd for lagerfaciliteterne er fra Én af bunkerne ligger inden for det fredede område, mens de otte nordligste bunkere langs vejen, ligger umiddelbart uden for fredningen. For fredningen gælder at området skal henligge i naturtilstand.

10 9/13 Lagerfaciliteterne er etableret før fredningen af Råbjerg Mile. Kommuneplantillægget medfører ikke fysiske ændringer i det fredede område og er dermed i overensstemmelse med fredningens bestemmelser. Kystnærhedszonen Hele Skagen Odde er omfattet af kystnærhedszonen. Det betyder, at der skal være en planlægningsmæssig eller funktionel begrundelse for en kystnær placering, når der planlægges for nye anlæg jf. planloven 5b. Kommuneplantillægget giver udelukkende mulighed for forsat at anvende det eksisterende anlæg til den eksisterende aktivitet. Anvendelsen af lagerfaciliteten, værksted og mandskabsbygningen forudsætter ikke fysiske ny ændringer eller bebyggelse i området. Beskyttelsesinteressen bag udpegningen af kystnærhedszonen påvirkes derfor ikke med vedtagelsen af kommuneplantillægget. 3-områder Søen Tudsehav umiddelbart nordøst for projektområdet blev anlagt i Søen er en beskyttet naturtype efter naturbeskyttelseslovens 3. Vest og øst for søen ligger to mosearealer, som er beskyttet efter 3. Syd for Militærvej ligger Lillesø, som ligeledes er beskyttet efter 3. Kommuneplantillægget giver ikke mulighed for aktiviteter der kan medføre tilstandsændringer i den beskyttede natur. I VVM-redegørelsen vurderes det, at projektet ikke vil påvirke de beskyttede 3 naturtyper. Bekendtgørelse om planlægning omkring risikovirksomheder I henhold til bekendtgørelse nr. 371 af 21/ om planlægning omkring risikovirksomheder skal planmyndigheden høre risikomyndighederne forud for tilvejebringelsen af planer, der berører risikovirksomheder eller disses omgivelser. Erhvervsstyrelsen har den 22. september 2016 hørt følgende risikomyndigheder: Arbejdstilsynet - Tilsynscenter Nord Nordjyllands Beredskab Nordjyllands Politi Sikkerhedsstyrelsen Miljøstyrelsen Miljøstyrelsen svarede følgende: Miljøstyrelsen har som miljø- og risikomyndighed ingen bemærkninger til de påtænkte retningslinjer i kommuneplantillæg for lagerfaciliteter (eksplosiver og pyrotekniske artikler) i Bunken Klitplantage. Sikkerhedsstyrelsen havde ingen bemærkninger.

11 10/13 Der er ikke modtaget høringssvar fra de øvrige risikomyndigheder. Høringssvarene har ikke givet anledning til ændringer i kommuneplantillægget. Andre begrænsninger af arealanvendelsen I juni 1971 blev der tinglyst en servitut på en række private matrikler nord for lageret, som begrænser muligheden for byggeri tættere på end 800 m på lagerfaciliteterne.

12 11/13 Retningslinjer for lagerfacilitet i Bunken Klitplantage Med udstedelsen af kommuneplantillægget for lagerfacilitet i Bunken Klitplantage fastsættes nedenstående retningslinje, jf. planlovens 11 g VVM-pligtige anlæg: Retningslinje 1 Lagerfacilitet Der kan på nedenstående 33 lokaliteter (31 bunkers, 1 værksted og 1 mandskabsbygning med tilhørende forpladser), markerede med blå ringe på figur 3, indrettes og drives lagervirksomhed til ammunition og fyrværkeri inden for rammerne af VVM-tilladelsen med de begrænsninger, der følger af VVMtilladelsen, vilkårene for miljøgodkendelsen og de øvrige tilladelser meddelt af miljø- og risikomyndighederne. Figur 3: Lagerfacilitet Bunken Klitplantage. Bunkerne er markeret med blå cirkler. Retningslinje 2 Sikkerhedszone Arealet i sikkerhedszonen må anvendes til offentlig færdsel (gå, ride, cykle og kørsel) samt til kortvarigt ophold. Der må ikke planlægges for eller etableres permanent eller midlertidig risikofølsom anvendelse i sikkerhedszonen, såsom større veje og andre transportanlæg herunder parkeringspladser, feriefritidsanlæg herunder shelters, sommerhuse, boliger, offentlige bygninger og andre bygninger der er svære at evakuere eller hvor der samles mange mennesker såsom hoteller, plejeinstitutioner, daginstitutioner, forsamlingslokaler, undervis-

13 ningslokaler og butikker, samt bygninger og faciliteter der indgår i det offentlige beredskab såsom hospitaler, brand- og politistationer. 12/13

14 Figur 1: Sikkerhedszone baseret på beregninger af maksimal konsekvensafstand (markeret med rød linje). Lagerfaciliteter (markeret med blå cirkler). 13/13

15 ERHVERVSSTYRELSEN MILJØVURDERING AF KOMMUNEPLANTILLÆG FOR BUNKEN KLITPLANTAGE ADRESSE COWI A/S Parallelvej Kongens Lyngby TLF FAX WWW cowi.dk SAMMENFATTENDE REDEGØRELSE INDHOLD 1 Indledning 1 2 Integration af miljøhensyn 2 3 Høringssvar 2 4 Alternativer 2 5 Overvågning og afværgeforanstaltninger Overvågning af miljøfaktorer 3 1 Indledning Erhvervsstyrelsen offentliggjorde i januar 2017 et kommuneplantillæg med retningslinjer for arealanvendelsen for ammunitionslageret i Bunken Klitplantage med tilhørende miljøvurdering. Erhvervsstyrelsen er som statslig planmyndighed forpligtet til at tilvejebringe et kommuneplantillæg for anlægget, som forudsætning for den øvrige godkendelse af anlægget. I forbindelse med kommuneplantillægget er der udarbejdet en miljøvurdering efter Lov om miljøvurdering af planer og programmer. Planen har være i høring i otte uger og høringen sluttede d. 16. marts Ifølge miljøvurderingslovens 9 skal der i forbindelse med den endelige vedtagelse af kommuneplantillægget udarbejdes en sammenfattende redegørelse, som: beskriver hvordan miljøhensyn er integreret i planen, og hvordan miljørapporten og de udtalelser, der er indkommet i offentlighedsfasen, er taget i betragtning, PROJEKTNR. DOKUMENTNR. A VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT april 2017 Sammenfattende redegørelse ASTH UKJ ASTH C:\Users\EML\Desktop\VVM\Sammenfattende redegørelse og miljøvurdering\sammenfattende redegørelse MV af KPTL for Bunken Klitplantage-1_endelig.docx

16 2 MILJØVURDERING AF KOMMUNEPLANTILLÆG FOR BUNKEN KLITPLANTAGE redegør for hvorfor den vedtagne plan er valgt på baggrund af de rimelige alternativer, der også har været behandlet, og beskriver hvorledes myndigheden vil overvåge de væsentlige miljøpåvirkninger af planen Den sammenfattende redegørelse offentliggøres samtidig med det endeligt vedtagne plangrundlag. 2 Integration af miljøhensyn Miljøvurderingen har været udarbejdet med henblik på at sikre en dokumentation for hvorledes integration af miljøforhold i planforslaget er sket. Bl.a. er risikoforhold forbundet med lageret blevet vurderet som en væsentlig del af tilvejebringelsen af plangrundlaget. Miljøvurderingen har i den forbindelse bidraget til, at indarbejdelsen af disse miljøhensyn foreligger dokumenteret. I og med ammunitionslageret skal vurderes i relation til reglerne om håndtering af risikoforhold, har det medført, at der samtidig er blevet udarbejdet en VVM-redegørelse, en vurdering af påvirkningen på Natura 2000-interesserne og endeligt et krav om vedtagelse af de nødvendige planmæssige rammer for aktiviteterne. Plangrundlaget indeholder de retlige rammer for tilstedeværelsen af ammunitionslageret i Bunken Klitplantage. I miljøvurderingen af kommuneplantillægget er det vurderet, hvorvidt planens rammer kan forventes at medføre væsentlige påvirkninger på miljøet. Miljøvurderingsrapportens konklusion er, at plangrundlaget i sig selv ikke vil medføre øget risiko eller øgede miljøpåvirkninger, da aktiviteterne allerede findes og nu blot lovliggøres med vedtagelsen af kommuneplantillægget. Den største forskel er, at tilstedeværelsen af ammunitionslageret nu vil hvile på et formelt grundlag for placeringen og arealanvendelsen. I plangrundlaget er der indarbejdet retningslinjer, som nedlægger forbud imod etablering af permanent arealfølsom arealanvendelse inden for sikkerhedszonen. Inden for sikkerhedszonen må kun midlertidigt ophold finde sted. 3 Høringssvar Der er indkommet to høringssvar i forbindelse med den offentlige høring. Begge høringssvar er fra privatpersoner. Begge høringssvar vedrører Råbjerg miles vandring mod øst ind i sikkerhedszonen. Ingen af høringssvarene har givet anledning til ændringer i kommuneplantillægget eller miljøvurderingen heraf. 4 Alternativer Alternativet til vedtagelsen af kommuneplantillægget vil være en fysisk lovliggørelse af ammunitionslageret og dermed bunkerne i klitplantagen. Dette vil udløse et krav om fjernelse af ammunitionslageret. Dette alternativ er ikke undersøgt nærmere, da vurderingen af aktiviteterne forbundet med ammunitionslageret ikke sandsynliggør, at ammunitionslageret udgør en nævneværdig påvirkning af områdets naturinteresser. Hertil kommer, at ammunitionslageret heller ikke C:\Users\EML\Desktop\VVM\Sammenfattende redegørelse og miljøvurdering\sammenfattende redegørelse MV af KPTL for Bunken Klitplantage-1_endelig.docx

17 MILJØVURDERING AF KOMMUNEPLANTILLÆG FOR BUNKEN KLITPLANTAGE 3 udgør nogen væsentlig fare for mennesker og dyr hverken i den daglige drift eller ved et uheld. 5 Overvågning og afværgeforanstaltninger 5.1 Overvågning af miljøfaktorer Miljøvurderingen af kommuneplantillægget viser, at kommuneplantillæggets retningslinjer vurderes ikke at medføre væsentlige virkninger på miljøet. Der vil være nogle væsentlige restriktioner i arealanvendelsen. Kommuneplantillægget giver ikke mulighed for en ændret arealanvendelse inden for sikkerhedszonen, da der er tale om lovliggørelse af en eksisterende aktivitet. Der vil ikke være behov for at overvåge miljøpåvirkningerne, da vurderingen har vist, at der ikke vil være væsentlige virkninger på miljøet. C:\Users\EML\Desktop\VVM\Sammenfattende redegørelse og miljøvurdering\sammenfattende redegørelse MV af KPTL for Bunken Klitplantage-1_endelig.docx

18 OKTOBER 2016 ERHVERVSSTYRELSEN MILJØVURDERING AF KOMMUNEPLANTILLÆG FOR BUNKEN KLITPLANTAGE MILJØVURDERINGSRAPPORT

19

20 ADRESSE COWI A/S Parallelvej Kongens Lyngby TLF FAX WWW cowi.dk OKTOBER 2016 ERHVERVSSTYRELSEN MILJØVURDERING AF KOMMUNEPLANTILLÆG FOR BUNKEN KLITPLANTAGE MILJØVURDERINGSRAPORT PROJEKTNR. DOKUMENTNR. A VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT oktober 2016 ASTH UKJ SORH

21

22 MILJØVURDERING AF KOMMUNEPLANTILLÆG FOR BUNKEN 5 INDHOLD 1 Indledning Kommuneplantillæg for Bunken Klitplantage 7 2 Ikke-teknisk resumé Vurdering af miljøpåvirkningerne Overvågning Afværgeforanstaltninger 9 3 Lovgrundlag og proces for miljøvurdering Tilgang og metode i miljøvurderingen 11 4 Miljøstatus alternativ 14 5 Miljøvurdering Vurdering af de enkelte faktorer Samlet vurdering miljømålsætninger 18 6 Overvågning Overvågning af miljøfaktorer 19

23

24 MILJØVURDERING AF KOMMUNEPLANTILLÆG FOR BUNKEN 7 1 Indledning I forbindelse med godkendelsen af Denex A/S ammunitionslager i Bunken Klitplantage er der behov for at udarbejde planmæssige retningslinjer for arealanvendelsen i lagerets nære omgivelser. Erhvervsstyrelsen er som statslig planmyndighed forpligtet til at tilvejebringe et kommuneplantillæg for anlægget, som forudsætning for den øvrige godkendelse af anlægget. Tilvejebringelsen af kommuneplantillægget skal miljøvurderes i overensstemmelse med lov om miljøvurdering af planer og programmer 1. Denne rapport udgør miljøvurderingen af plantillægget. 1.1 Kommuneplantillæg for Bunken Klitplantage Kommuneplantillægget fastlægger retningslinjer for et ammunitionslager i Bunken Klitplantage. Lagerfaciliteten er et anlæg, som består af 31 lagerbunkers, en vagtstue og et værksted. Ammunitionslageret er jordoverdækkede magasiner, som har været anvendt af forsvaret i forbindelse med ammunitionsfabrikken ved Elling. Anlægget dækker et område på næsten 50 ha. Kommuneplantillægget indeholder tre retningslinjer for anvendelsen af området. De tre retningslinjer fastlægger: arealanvendelsen for området hvor ammunitionslageret i bunkerne er placeret, en planlægningszone inden for hvilken der ikke må etableres bebyggelse og sikring af vejadgang med udrykningskøretøjer på eksisterende veje i området 1 Bekendtgørelse nr af lov om miljøvurdering af planer og programmer af 10. december 2015

25 8 MILJØVURDERING AF KOMMUNEPLANTILLÆG FOR BUNKEN 2 Ikke-teknisk resumé Erhvervsstyrelsen har udarbejdet et kommuneplantillæg for Bunken Klitplantage. Kommuneplantillægget skal lovliggøre en eksisterende aktivitet, som er oplag af ammunition i Bunken Klitplantage. Kommuneplanen fastlægger de planmæssige rammer for anvendelsen af bunkerne til ammunitionslager. Kommuneplantillægget er også blevet miljøvurderet. Miljøvurderingen belyser de få miljøpåvirkninger, som følger af kommuneplantillægget. Miljøvurderingen bygger på en afgrænsningsrapport, som har været sendt i høring hos de berørte myndigheder, som i dette tilfælde har været Forsvarets Ejendomsstyrelse, Styrelsen for Natur og Vandforvaltning, Naturstyrelsen Vendsyssel og Frederikshavn Kommune. Der er ikke indkommet høringssvar, der fører til ændringer i den foreslåede afgrænsning i miljøvurderingen. I miljøvurderingen er miljøfaktorerne: Biologisk mangfoldighed, flora og fauna Befolkningen og menneskers sundhed Arealanvendelse blevet udpeget som de faktorer, der kan berøres væsentligt af kommuneplantillægget. 2.1 Vurdering af miljøpåvirkningerne Når Kommuneplantillæg for Bunken Klitplantage vedtages kan følgende indvirkninger på miljøtilstanden forventes: Biologisk mangfoldighed, flora og fauna: Planområdet og sikkerhedszonen, som udlægges omkring ammunitionslageret, domineres af naturområder (hede), som er beskyttet af naturbeskyttelsesloven. Planen vil ikke medføre ændringer i flora og fauna, da der er tale om en eksisterende anvendelse af arealet, som bliver lovliggjort. Dog kan naturen påvirkes, hvis der sker uheld såsom brand eller eksplosion. Påvirkningen fra brand eller uheld må antages at være minimal, da ammunitionslageret er spredt ud mellem mange bunkers. Der er derfor kun

26 MILJØVURDERING AF KOMMUNEPLANTILLÆG FOR BUNKEN 9 meget begrænset sandsynlighed for, at flere af lagrene vil blive påvirket af samme hændelse. Befolkning og menneskers sundhed: Risikoforholdene omkring ammunitionslageret er undersøgt i forbindelse med udarbejdelsen af VVM-redegørelsen. Der er ikke risiko for, at eksisterende nærliggende boliger og sommerhusområder er i fare ved et eventuelt uheld. Kommuneplantillægget indeholder retningslinjer med udlæg af en sikkerhedszone omkring lageret, der sikrer at der heller ikke fremover vil være boliger eller sommerhuse inden for sikkerhedszonen. Sikkerhedszonen holdes således med kommuneplanens retningslinje fri for permanent eller længerevarende ophold, men fortsat kan anvendes af forbipasserende eller til færdsel samt kortvarigt ophold. Arealanvendelse: Med vedtagelse af kommuneplantillægget kan der udstedes VVM-tilladelse, miljøgodkendelse og øvrige tilladelser således ammunitionslagerets aktiviteter lovliggøres. Kommuneplantillægget udlægger en sikkerhedszone omkring ammunitionslageret med restriktioner på arealanvendelsen. Dette indebærer, at der ikke må etableres risikofølsom arealanvendelse med permanent ophold inden for sikkerhedszonen. Dette gælder bl.a. sommerhuse, shelters, boliger mm. for at forebygge påvirkninger ved et uheld. 2.2 Overvågning Miljøvurderingen viser, at der ikke er behov for at opstille et egentligt overvågningsprogram. 2.3 Afværgeforanstaltninger Der er ikke behov for afværgeforanstaltninger i forbindelse med vedtagelsen af kommuneplantillægget for Bunken Klitplantage.

27 10 MILJØVURDERING AF KOMMUNEPLANTILLÆG FOR BUNKEN 3 Lovgrundlag og proces for miljøvurdering Kommuneplantillæg er omfattet af kravet om miljøvurdering i Lov om miljøvurdering af planer og programmer ifølge lovens 3, stk. 1, nr. 1. Miljøvurderingen vil blive gennemført efter de fem trin der ses på nedenstående Figur 3-1. Figur 3-1 Miljøvurderingsprocessens fem trin

28 MILJØVURDERING AF KOMMUNEPLANTILLÆG FOR BUNKEN Tilgang og metode i miljøvurderingen Miljøvurderingens første del gennemføres som en vurdering af, hvorvidt og i hvilket omfang, planforslaget forventes at medføre væsentlige indvirkninger på de udpegede miljøfaktorer, som er identificeret i afgrænsningsrapporten. Nedenfor er kriterier, indikatorer og datagrundlag, som vil blive anvendt i miljøvurderingen, beskrevet. Miljøvurderingens anden del gennemføres som en vurdering af, hvorvidt planerne antages at fremme eller udgøre en hindring for realisering af miljømålsætninger, som er fastlagt i planer/strategier vedtaget lokalt, regionalt eller nationalt Afgrænsning, vurdering og kriterier I afgrænsningsrapporten er de miljøfaktorer, der sandsynligvis vil blive påvirket af kommuneplantillægget identificeret og fastlagt. Afgrænsningsrapporten blev sendt i høring hos berørte myndigheder, som i dette tilfælde var Forsvarets Ejendomsstyrelse, Styrelsen for Natur og Vandforvaltning, Naturstyrelsen Vendsyssel og Frederikshavn Kommune. De pågældende myndigheder fik mulighed for at kommentere forslaget til afgrænsningen af miljøvurderingen. Høringen gav også mulighed for at stille forslag til andre miljøforhold, der burde belyses og vurderes i miljøvurderingen samt forslag til alternative løsninger, der også burde indgå i miljøvurderingen. Der er ikke indkommet høringssvar, der ændrer den foreslåede afgrænsning. I Tabel 3-1 angives de kriterier og indikatorer, der er anvendt ved vurderingen af de sandsynlige miljøpåvirkninger for hver af de relevante miljøfaktorer. Tabel 3-1 Vurderingskriterier og indikatorer Miljøfaktorer Vurderingskriterier Indikatorer Databehov Biologisk mangfoldighed, flora og fauna Ændringer i biodiversitet, flora og fauna som følge af større uheld Omfang af arealer, der indeholder biodiversitet, flora og fauna som berøres kvalitative Befolkning og sundhed Antallet af personer, der kan påvirkes af større uheld Omfanget af personer der belastes af støj og ved uheld kvalitative Jord og arealanvendelse Ændringer i arealer der inddrages i ny sikkerhedszone Omfanget af ændringer i arealanvendelsen kvalitative

29 12 MILJØVURDERING AF KOMMUNEPLANTILLÆG FOR BUNKEN 4 Miljøstatus Der findes ikke gældende kommuneplanrammer for arealanvendelsen i området rundt om lagerfaciliteten i Bunken Klitplantage. Figur 4-1 viser lokaliseringen af lagerfaciliteterne i bunkerne, og den optrukne røde linje omkring Bunken Klitplantage fastlægger udstrækningen af sikkerhedszonen, som udpeges i kommuneplantillægget.

30 MILJØVURDERING AF KOMMUNEPLANTILLÆG FOR BUNKEN 13 Figur 4-1 Lagerfaciliteterne (markeret med blå cirkler) og sikkerhedszone (markeret med rød linje Området er beliggende i et skovområde, som er omgivet af beskyttede naturarealer. Disse består af både Natura 2000-områder (beskrevet nedenfor) og arealer omfattet af beskyttelsen i naturbeskyttelseslovens 3. Området er tilgængeligt for offentligheden og har en stor betydning som rekreativt område for fastboende, sommerhusbeboere og turister. På de store hedeområder vest for Bunken Klitplantage er skovrejsning uønsket jævnfør gældende retningslinje i Frederikshavn Kommunes kommuneplan. Der findes et begrænset antal boliger og sommerhuse i udkanten af Bunken Klitplantage. Områderne udenfor klitplantagen består af naturområder og landbrugsjord.

31 14 MILJØVURDERING AF KOMMUNEPLANTILLÆG FOR BUNKEN Figur 4-2 Natura 2000 område 2 (blå markering) og skovrejsning (gul markering) og sikkerhedszone (rød ring). Anlægget grænser mod syd og vest op til Natura 2000-område nr. 2, Råbjerg Mile og Hulsig Hede, der er omfattet af Naturstyrelsens Natura 2000-plan fra april Natura 2000-området har et samlet areal på ha og består af habitatområdet H2 og fuglebeskyttelsesområdet F5. Tre af de sydligste bunkere ligger umiddelbart inden for habitatområdet, mens resten af bunkerne ligger op til 1 km fra habitatområdets grænse. I den sydlige del af Natura 2000-området, vest for bunkerne, findes Nordeuropas største vandremile, Råbjerg Mile. Herudover fremhæves i Natura planen (Naturstyrelsen, 2015) den afblæsningsflade, hvor Råbjerg Mile har passeret. Desuden fremhæves de mange fugtige klitlavninger, de næringsfattige søer og i øvrigt de mange forskellige klittyper. Området rummer også et værdifuldt fugleliv og en del sjældne planter. Foruden Natura 2000-området findes der to arealfredninger inden for sikkerhedszonen. Det gælder dels fredningsnummer , som omfatter arealerne, som milen vandrer imod, og dels fredningsnummer , som omfatter afblæsningsfladen fra milen alternativ Ved miljøvurdering af et kommuneplantillæg vil et 0-alternativ normalt være den situation, hvor man fastholder den nuværende anvendelse og dermed den nuværende miljøpåvirkning. I dette tilfælde planlægges der for en eksisterende arealanvendelse i et eksisterende anlæg, hvor kommuneplantillægget ikke giver mulighed for fysiske eller anvendelsesmæssig ændringer.

32 MILJØVURDERING AF KOMMUNEPLANTILLÆG FOR BUNKEN 15 0-alternativet tager derfor udgangspunkt i det der har udløst VVM-pligten med dertil følgende kommuneplantillæg, nemlig at lageret blev privatiseret og dermed blev omfattet af risikobekendtgørelsen. Kommuneplantillægget fastlægger at det eksisterende anlæg kun må anvendes til ammunitionslager med tilhørende værksted og mandskabsbygning. 0- alternativet for dette projekt er derfor den situation, hvor lageret ikke opnår de nødvendige tilladelser til at fortsætte den nuværende driftssituation. I teorien kunne det føre til, at lageret vil blive anvendt af Forsvaret, der ejer bygningerne eller at det blev anvendt til at oplagre genstande, eller mængder, der gør, at oplaget ikke er omfattet af risikobekendtgørelsen. I det omfang oplaget skulle tilbageføres til Forsvaret, forventes konsekvenserne af 0-alternativet anvendelsesmæssigt være uændrede. Det vil sige, at transportniveauet vil være uændret i forhold til den eksisterende situation og at 0- alternativet ikke betyder ændringer af de fysiske rammer. Den forventede miljøpåvirkning af 0-alternativet vil derfor ikke adskille sig fra miljøpåvirkningen af det anmeldte projekt.

33 16 MILJØVURDERING AF KOMMUNEPLANTILLÆG FOR BUNKEN 5 Miljøvurdering I de følgende afsnit vurderes de mulige væsentlige indvirkninger på miljøet, som ikke på forhånd kunne udelukkes i afgrænsningsfasen af miljøvurderingen. Vurderingen er fordelt på de enkelte miljøfaktorer, der kan blive en følge af vedtagelsen af kommuneplantillægget for Bunken Klitplantage. Vurderingen af indvirkningen på de enkelte miljøfaktorer er gennemført på baggrund af generel viden om indvirkningerne af de i planen forudsatte aktiviteter. 5.1 Vurdering af de enkelte faktorer I dette afsnit beskrives kommuneplantillæggets sandsynlige væsentlige indvirkninger på de miljøforhold, som på grundlag af afgrænsningsrapporten er vurderet som de relevante miljøfaktorer Biologisk mangfoldighed, flora og fauna Nordvest og syd for ammunitionslageret findes der naturtyper beskyttet af naturbeskyttelseslovens 3. Dette omfatter to større hedeområder, som ligger inden for sikkerhedszonen. De øvrige områder, som omkranser ammunitionslageret, er domineret af skov. Plangrundlaget åbner ikke mulighed for anden anvendelse af området, der kan påvirke naturen omkring Bunken Klitplantage. Plangrundlaget giver heller ikke mulighed for arealbeslaglæggelse til nye områder, veje eller lignende. Der er således tale om lovliggørelse af den eksisterende aktivitet. Det er kun i tilfælde af, at der sker uheld inden for ammunitionslageret, at der kan være en ændret påvirkning af naturen. Ved uheldssituationer vurderes eksplosion og brand at være det mest skadelige for dyr og planter i nærområder. Om en eventuel påvirkning vil være væsentlig vil afhænge af flere faktorer, såsom: Omfang af uheld Placering/lokalitet Varighed

34 MILJØVURDERING AF KOMMUNEPLANTILLÆG FOR BUNKEN 17 Sårbarhed af berørte naturkvaliteter Risikoforholdene omkring ammunitionslageret, og følgerne af et evt. uheld på lageret er undersøgt i forbindelse med udarbejdelsen af VVM-redegørelsen. Den viser, at en brand eller eksplosion i én eller ganske få bunkers ikke vil kunne påvirke naturtyper og arter i området så væsentligt, at bestande trues, eller bevaringsmålsætninger ikke kan nås eller opretholdes Befolkningen og menneskers sundhed Risikoforhold Kommuneplantillægget indeholder i redegørelsen et kort afsnit, som behandler risikoen ved aktiviteterne i området. Risikoen er beskrevet ud fra en sikkerhedsrapport, som er tilvejebragt af Denex A/S. Af rapporten fremgår det, at anlægget er indrettet således, at uheld ikke forventes at kunne medføre skader på nærliggende sommerhusområder eller helårsbeboelse. Ligeledes er de to shelters ved Råbjerg Mile samt rekreative aktiviteter ved milen uden for risikozonen. Kommuneplantillægget indeholder en retningslinje, der nedlægger forbud mod etablering af permanent risikofølsom arealanvendelse inden for sikkerhedszonen. Derved udelukkes muligheden for at mennesker permanent eksponeres for risiko i uheldssituationer. Rekreation Kommuneplantillægget fastlægger retningslinjer for arealanvendelsen inden for en sikkerhedszone omkring Bunken Klitplantage. Inden for sikkerhedszonen må arealet kun anvendes til midlertidige ophold og rekreative aktiviteter. Den eksisterende anvendelse af området er primært forskellige former for rekreative aktiviteter. Det vil fortsat være muligt at færdes frit (gå/cykle) i området. Vilkårene for rekreative aktiviteter inden for sikkerhedszonen ændres derved ikke af kommuneplantillægget. Dog vil retningslinjerne omkring sikkerhedszonen betyde, at der ikke kan etableres shelters, parkeringspladser, campingpladser eller andre faciliteter forbundet med permanent eller semi-permanent ophold inden for zonen Arealanvendelse Området omkring lageret er ikke reguleret af kommuneplanrammer og der er ikke i gældende kommuneplan for Frederikshavns Kommune fastsat retningslinjer for en sikkerhedszone i området. Kommuneplantillægget muliggør lovliggørelsen af den eksisterende aktivitet ved at tilvejebringe det nødvendige plangrundlag. Kommuneplantillægget fastlægger retningslinjer for arealanvendelsen inden for en sikkerhedszone omkring lagerfaciliteten. Inden for sikkerhedszonen må der ikke etableres midlertidig eller permanent risikofølsom arealanvendelse.

35 18 MILJØVURDERING AF KOMMUNEPLANTILLÆG FOR BUNKEN Retningslinjerne for området vurderes ikke at medføre væsentlig begrænsning af fremtidig arealanvendelses muligheder inden for sikkerhedszonen. I forhold til de eksisterende fredninger vurderes plangrundlaget ikke at medføre en påvirkning, da kommuneplantillægget ikke vil bevirke en ændring i tilstanden. Retningslinjerne i kommuneplantillægget er således i overensstemmelse med fredningsbestemmelserne. 5.2 Samlet vurdering miljømålsætninger Vurderingen i forhold til miljømålsætningerne skal sikre, at kommuneplantillægget vurderes i forhold til planer og målsætninger eller indsatsprogrammer i de pågældende planer. Tabel 5-1 Relevante planernes målsætninger og overensstemmelsen med planen Emne Målsætninger Biodiversitet Målsætninger i naturplanerne fra Natura 2000 områder i Nordjylland I overensstemmelse Målsætninger som fremsat i regeringens Naturpakke, maj 2016 I overensstemmelse Sundhed og miljø Målsætninger fremsat i 'Vækst med omtanke', regeringens strategi for bæredygtig udvikling fra Ingen påvirkning I forhold til de overordnede miljømålsætninger, som har været kortlagt i forbindelse med afgrænsningen af miljøvurderingen, gælder helt generelt, at kommuneplantillægget er i overensstemmelse med disse målsætninger. Muligheden for en fortsættelse af aktiviteterne i ammunitionslageret medfører fastlæggelse af en sikkerhedszone, inden for hvilken der ikke må etableres faciliteter, der kan være grundlag for permanent ophold. Denne sikkerhedszone er med til at fastholde områdets naturlige tilstand friholdt for bebyggelse helt generelt. Denne tilstand ville ikke med samme sandsynlighed kunne opretholdes i den del af den udlagte sikkerhedszone, som ikke er omfattet af Natura området eller af fredningsbestemmelser.

36 MILJØVURDERING AF KOMMUNEPLANTILLÆG FOR BUNKEN 19 6 Overvågning 6.1 Overvågning af miljøfaktorer Miljøvurderingen af kommuneplantillægget viser, at kommuneplantillæggets retningslinjer ikke vil medføre væsentlige virkninger på miljøet. Kommuneplantillægget giver ikke mulighed for en ændret arealanvendelse inden for sikkerhedszonen. Miljøvurderingen har vist at der ikke vil være væsentlige virkninger på miljøet. Der vil derfor ikke være behov for at overvåge miljøpåvirkningerne.

37 Forslag til kommuneplantillæg for lagerfacilitet i Bunken Klitplantage Erhvervsstyrelsen Langelinie Allé København Ø Tlf

Forslag til kommuneplantillæg

Forslag til kommuneplantillæg Forslag til kommuneplantillæg For lagerfacilitet i Bunken Klitplantage Tillæg nr. 15.30 til Frederikshavn Kommuneplan 2015 Januar 2017 Planlægning og Byudvikling Indledning Myndigheder Denex A/S Ammunitionsarsenalet

Læs mere

Lagerfacilitet i Bunken Klitplantage

Lagerfacilitet i Bunken Klitplantage Lagerfacilitet i Bunken Klitplantage Indkaldelse af ideer og forslag 6. juni 2013 Kolofon Titel: Lagerfacilitet i Bunken Klitplantage Emneord: Risikovirksomhed, Lager Udgiver: Naturstyrelsen Forfatter:

Læs mere

MILJØVURDERING AF LANDSPLANDIREKTIV FOR OMPLACERING OG UDLÆG AF NYE SOMMERHUSOMRÅDER I KYSTNÆRHEDSZONEN

MILJØVURDERING AF LANDSPLANDIREKTIV FOR OMPLACERING OG UDLÆG AF NYE SOMMERHUSOMRÅDER I KYSTNÆRHEDSZONEN JANUAR 2019 ERHVERVSSTYRELSEN MILJØVURDERING AF LANDSPLANDIREKTIV FOR OMPLACERING OG UDLÆG AF NYE SOMMERHUSOMRÅDER I KYSTNÆRHEDSZONEN AFGRÆNSNINGSRAPPORT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby

Læs mere

VVM for Schultz Stevedoring A/S, Kalundborg

VVM for Schultz Stevedoring A/S, Kalundborg VVM for Schultz Stevedoring A/S, Kalundborg Idéoplæg Oktober 2015 VVM-redegørelse Marts 2016 Sammenfattende redegørelse Juli 2016 INDHOLD 1. Den sammenfattende redegørelse 3 1.1 Indhold 3 1.2 Den videre

Læs mere

Bekendtgørelse om landsplandirektiv for overførsel af kystnære sommerhusområder til byzone i Fanø, Stevns, Vordingborg og Aarhus kommuner.

Bekendtgørelse om landsplandirektiv for overførsel af kystnære sommerhusområder til byzone i Fanø, Stevns, Vordingborg og Aarhus kommuner. Bekendtgørelse om landsplandirektiv for overførsel af kystnære sommerhusområder til byzone i Fanø, Stevns, Vordingborg og Aarhus kommuner. I medfør af 5 b, stk. 6, jf. 3, stk. 1, i lov om planlægning,

Læs mere

Sammenfattende miljøredegørelse

Sammenfattende miljøredegørelse HOLBÆK KOMMUNE Sammenfattende miljøredegørelse Dato: 27. juni 2018 Indledning og baggrund Forslag til Kommuneplan 2017 for Holbæk Kommune og den tilhørende miljørapport var i offentlig høring fra den 6.

Læs mere

VVM-tilladelse. For et biomassefyret kraftvarmeværk ved Lisbjerg samt etablering af varmetransmissionsledning. Marts 2014

VVM-tilladelse. For et biomassefyret kraftvarmeværk ved Lisbjerg samt etablering af varmetransmissionsledning. Marts 2014 VVM-tilladelse For et biomassefyret kraftvarmeværk ved Lisbjerg samt etablering af varmetransmissionsledning Marts 2014 Del 1: Kommuneplantillæg til Aarhus Kommuneplan 2013 Del 2: VVM-tilladelse Del 3:

Læs mere

BILAG 5: Sammenfattende redegørelse MILJØVURDERING AF KOMMUNEPLANTILLÆG OG LOKALPLAN FOR DEN HVIDE KØDBY INDHOLD. 1 Indledning 2

BILAG 5: Sammenfattende redegørelse MILJØVURDERING AF KOMMUNEPLANTILLÆG OG LOKALPLAN FOR DEN HVIDE KØDBY INDHOLD. 1 Indledning 2 KØBENHAVNS KOMMUNE BILAG 5: Sammenfattende redegørelse MILJØVURDERING AF KOMMUNEPLANTILLÆG OG LOKALPLAN FOR DEN HVIDE KØDBY ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45

Læs mere

Til ØU til orientering 03-02-2012. Sagsnr. 2011-68440. Kommuneplantillæg med VVM for Statens Serum Institut bekendtgjort. Dokumentnr.

Til ØU til orientering 03-02-2012. Sagsnr. 2011-68440. Kommuneplantillæg med VVM for Statens Serum Institut bekendtgjort. Dokumentnr. Til ØU til orientering Kommuneplantillæg med VVM for Statens Serum Institut bekendtgjort Miljøstyrelsen Roskilde har bekendtgjort kommuneplantillæg med VVM for Statens Serum Institut og har dermed meddelt

Læs mere

Miljøvurdering af lokalplan og kommuneplantillæg for bro mellem NærHeden og Hedehusene. Sammenfattende redegørelse. Februar 2019

Miljøvurdering af lokalplan og kommuneplantillæg for bro mellem NærHeden og Hedehusene. Sammenfattende redegørelse. Februar 2019 Miljøvurdering af lokalplan og kommuneplantillæg for bro mellem NærHeden og Hedehusene Sammenfattende redegørelse Februar 2019 1 Indhold 1. Indledning... 3 2. Offentlig høring af planforslagene... 3 2.1

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 20. til Kommuneplan Lille Dalby Bakker - et boligområde sydøst for Hedensted. Forslag

Kommuneplantillæg nr. 20. til Kommuneplan Lille Dalby Bakker - et boligområde sydøst for Hedensted. Forslag Kommuneplantillæg nr. 20 til Kommuneplan 2013-2025 Lille Dalby Bakker - et boligområde sydøst for Hedensted Forslag Kommuneplantillæg nr. 20 Baggrund Forslaget til kommuneplantillæg nr. 20 til Hedensted

Læs mere

Tillæg nr. 38 til Herning Kommuneplan 2013-2024

Tillæg nr. 38 til Herning Kommuneplan 2013-2024 Tillæg nr. 38 til Rammeområde 72.T1 Solfangeranlæg og Kølkær Varmecentral nord for Kølkær. Om kommuneplantillægget Et kommuneplantillæg er en del af kommuneplanen. Kommuneplanen er ikke direkte bindende

Læs mere

MILJØVURDERING AF KOMMUNEPLANTILLÆG 1 TIL KOMMUNEPLAN

MILJØVURDERING AF KOMMUNEPLANTILLÆG 1 TIL KOMMUNEPLAN NOVEMBER 2013 ODSHERRED KOMMUNE MILJØVURDERING AF KOMMUNEPLANTILLÆG 1 TIL KOMMUNEPLAN 2013-2025 MILJØVURDERINGSRAPPORT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56

Læs mere

MILJØVURDERING LANDSPLANDIREKTIV FOR OVERFØRSEL AF SOMMERHUSOMRÅDER TIL BYZONE

MILJØVURDERING LANDSPLANDIREKTIV FOR OVERFØRSEL AF SOMMERHUSOMRÅDER TIL BYZONE FEBRUAR 2018 ERHVERVSSTYRELSEN MILJØVURDERING LANDSPLANDIREKTIV FOR OVERFØRSEL AF SOMMERHUSOMRÅDER TIL BYZONE AFGRÆNSNINGSRAPPORT ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg Danmark TLF +45 56 40 00 00

Læs mere

Miljøvurdering af planer og programmer. Ved Gert Johansen

Miljøvurdering af planer og programmer. Ved Gert Johansen Miljøvurdering af planer og programmer Ved Gert Johansen Loven og direktivet Lov om miljøvurdering af planer og programmer bek. nr. 936 af 24. september 2009 Gennemfører direktiv 2001/42/EF om vurdering

Læs mere

VVM for Novo Nordisk A/S, site Hillerød

VVM for Novo Nordisk A/S, site Hillerød VVM for Novo Nordisk A/S, site Hillerød Idéoplæg April 2013 Forslag til kommuneplantillæg Og VVM-redegørelse November 2013 Sammenfattende redegørelse Februar 2014 Kommuneplantillæg INDHOLD 1. Den sammenfattende

Læs mere

Tillæg nr. 3 til Herning Kommuneplan 2013-2024

Tillæg nr. 3 til Herning Kommuneplan 2013-2024 Forslag til Tillæg nr. 3 til Rammeområde T23 Teknisk anlæg til solceller ved Kollund Byvej 85 Fremlægges fra xx. måned 201x til xx. måned 201x (begge dage incl.) Om kommuneplantillægget Et kommuneplantillæg

Læs mere

Tillæg nr. 3 til Herning Kommuneplan Rammeområde T23 Teknisk anlæg til solceller ved Kollund Byvej 85

Tillæg nr. 3 til Herning Kommuneplan Rammeområde T23 Teknisk anlæg til solceller ved Kollund Byvej 85 Tillæg nr. 3 til Rammeområde T23 Teknisk anlæg til solceller ved Kollund Byvej 85 Om kommuneplantillægget Et kommuneplantillæg er en del af kommuneplanen. Kommuneplanen er ikke direkte bindende for borgerne.

Læs mere

Tillæg nr. 78 til Herning Kommuneplan 2009-2020

Tillæg nr. 78 til Herning Kommuneplan 2009-2020 Forslag til Tillæg nr. 78 til Rammeområde 21.S4 Sommerhusområde ved Sunds Sø Fremlægges fra xx. måned 201x til xx. måned 201x (begge dage incl.) Om kommuneplantillægget Et kommuneplantillæg er en del af

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 4 for Kommuneplanramme 2.1.BE.1 -

Kommuneplantillæg nr. 4 for Kommuneplanramme 2.1.BE.1 - Kommuneplantillæg nr. 4 for Kommuneplanramme 2.1.BE.1 - Blandet bolig- og erhvervsområde ved Pilevej, Aarup Juni, 2019 2 Kommuneplantillæg nr. 4 Indholdsfortegnelse Hvad er en kommuneplan?...4 Retsvirkninger...4

Læs mere

VVM for A. Henriksen Shipping A/S, Hundested Havn

VVM for A. Henriksen Shipping A/S, Hundested Havn VVM for A. Henriksen Shipping A/S, Hundested Havn Idéoplæg Forslag til kommuneplantillæg og VVM-redegørelse Sammenfattende redegørelse Juni 2013 Maj 2015 Oktober 2015 INDHOLD 1. Den sammenfattende redegørelse

Læs mere

030 Boliger ved Byvej

030 Boliger ved Byvej 030 Boliger ved Byvej Status Kladde PlanID 3188562 Tillæg nr. 030 Plannavn VVM Gælder for hele kommunen? Formål Boliger ved Byvej Kommuneplantillæg uden VVM Nej Den eksisterende ramme i kommuneplanen fastsætter,

Læs mere

Kommuneplantillægget supplerer Vesthimmerlands Kommuneplan 2009 og Viborg Kommuneplan med følgende retningslinjer:

Kommuneplantillægget supplerer Vesthimmerlands Kommuneplan 2009 og Viborg Kommuneplan med følgende retningslinjer: Vesthimmerlands Kommune Viborg Kommune Sendt pr. mail til: post@vesthimmerland.dk viborg@viborg.dk Aarhus fysisk planlægning og VVM J.nr. NST-131-00101 Ref. SURHE 28. oktober 2011 Udstedelse af kommuneplantillæg

Læs mere

NOTAT. Svana Sjælland J.nr. SVANA Ref. mamor/niple Januar 2017

NOTAT. Svana Sjælland J.nr. SVANA Ref. mamor/niple Januar 2017 NOTAT Svana Sjælland J.nr. SVANA-5660-00001 Ref. mamor/niple Januar 2017 Sammenfattende redegørelse Natura 2000-område N142, Saltholm og omliggende hav Denne sammenfattende redegørelse er udarbejdet i

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 7 Ikast-Brande Kommuneplan Grønt Danmarkskort og potentiel natur

Kommuneplantillæg nr. 7 Ikast-Brande Kommuneplan Grønt Danmarkskort og potentiel natur Grønt Danmarkskort og potentiel natur Hvad er et kommuneplantillæg? Byrådet skal udarbejde en kommuneplan, der bl.a. sammenfatter arealanvendelsen og bebyggelsesforholdene i kommunen. Kommuneplanen sætter

Læs mere

NOTAT. December 2018

NOTAT. December 2018 NOTAT December 2018 Sammenfattende redegørelse af strategisk miljøvurdering for dele af bekendtgørelse om godkendelse og tilladelse m.v. af husdyrbrug inklusive forslag til ændringer Miljø- og Fødevareministeriet

Læs mere

Forslag til kommuneplantillæg nr. 7 Ikast-Brande Kommuneplan Grønt Danmarkskort og potentiel natur

Forslag til kommuneplantillæg nr. 7 Ikast-Brande Kommuneplan Grønt Danmarkskort og potentiel natur Byrådet skal udarbejde en kommuneplan, der bl.a. sammenfatter arealanvendelsen og bebyggelsesforholdene i kommunen. Kommuneplanen sætter rammerne for al lokalplanlægning. Hvis Byrådet ønsker at gennemføre

Læs mere

Kommuneplan 2017 Tillæg nr. 4. Højlager ved Danrice i Ørbæk

Kommuneplan 2017 Tillæg nr. 4. Højlager ved Danrice i Ørbæk Kommuneplan 2017 Tillæg nr. 4 Højlager ved Danrice i Ørbæk Planen er vedtaget af Nyborg Byråd 18. september 2018 og offentlig bekendtgjort 25. september 2018. Planen har været i offentlig høring i perioden

Læs mere

Forslag til Kommuneplantillæg nr. 48 Biogasanlæg ved Køng DECEMBER 2018

Forslag til Kommuneplantillæg nr. 48 Biogasanlæg ved Køng DECEMBER 2018 Forslag til Kommuneplantillæg nr. 48 Biogasanlæg ved Køng DECEMBER 2018 Høring indtil: 15. februar 2019 Informationsmøde: 29. januar 2029 kl. 19:00 i Svend Gønge Hallen AFDELING FOR PLAN OG BY vordingborg.dk

Læs mere

UDKAST SAMMENFATTENDE MILJØREDEGØRELSE

UDKAST SAMMENFATTENDE MILJØREDEGØRELSE SAMMENFATTENDE MILJØREDEGØRELSE TIL TILLÆG 3 TIL KOMMUNEPLAN 2013-25 FOR HOLBÆK KOMMUNE OG LOKALPLAN 6.13 FOR ET AFFALDSHÅND- TERINGSANLÆG OG ET SOLENERGIANLÆG VED AUDEBO UDKAST VÆKST OG BÆREDYGTIGHED

Læs mere

UDKAST TIL POLITISK BEHANDLING. - fremlagt i offentlig høring i perioden xx.xx til xx.xx.20xx

UDKAST TIL POLITISK BEHANDLING. - fremlagt i offentlig høring i perioden xx.xx til xx.xx.20xx UDKAST TIL POLITISK BEHANDLING Forslag Boligområde nord for Bregentvedvej i Haslev - fremlagt i offentlig høring i perioden xx.xx til xx.xx.20xx Lov om planlægning Lov om planlægning (LBK nr. 287 af 16.

Læs mere

Forslag til Kommuneplantillæg. Hyldagerkvarteret

Forslag til Kommuneplantillæg. Hyldagerkvarteret Forslag til Kommuneplantillæg 8 Hyldagerkvarteret + Indholdsfortegnelse Redegørelse...3 Forslag til kommuneplantillæg 8...3 Rammebestemmelser...3 Nationale interesser...4 Miljøvurdering...4 Det endelige

Læs mere

SAMMENFATTENDE REDEGØRELSE

SAMMENFATTENDE REDEGØRELSE NOVEMBER 2013 HADERSLEV KOMMUNE SAMMENFATTENDE REDEGØRELSE KOMMUNEPLAN 2013-25 ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOVEMBER 2013 HADERSLEV KOMMUNE

Læs mere

Tillæg nr. 5 til Herning Kommuneplan 2009-2020

Tillæg nr. 5 til Herning Kommuneplan 2009-2020 Forslag til Tillæg nr. 5 til Rammeområde BL18 Fårbæk Fremlægges fra 23. maj 2012 til 18. juli 2012 (begge dage incl.) Om kommuneplantillægget Et kommuneplantillæg er en del af kommuneplanen. Kommuneplanen

Læs mere

Indkaldelse af ideer og forslag

Indkaldelse af ideer og forslag Indkaldelse af ideer og forslag VVM- redegørelse af " Fredericia Rangerbanegård henstilling af farligt gods" December 2014 Hvad er VVM? Forkortelsen VVM (Vurderinger af Virkninger på Miljøet) står for

Læs mere

Kommuneplantillæg nr Boligområde i Overmarken, Tommerup

Kommuneplantillæg nr Boligområde i Overmarken, Tommerup Kommuneplantillæg nr. 25 - Boligområde i Overmarken, Tommerup Hvad er et kommuneplantillæg Et kommuneplantillæg er et tillæg til kommuneplanen. Kommuneplanens hovedformål er at regulere anvendelsen af

Læs mere

Sammenfattende redegørelse. Kommuneplan for Brønderslev Kommune

Sammenfattende redegørelse. Kommuneplan for Brønderslev Kommune Sammenfattende redegørelse Kommuneplan 2017-2029 for Brønderslev Kommune Juli 2017 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2 2. Miljøhensyn 2 3. Behandling af høringssvar 3 4. Overvågning 4 1 1. Indledning Forslag

Læs mere

VVM i forbindelse med revision af miljøgodkendelse til LEO Pharma A/S samt produktion af Ingenol Mebutate Del 3: Ikke teknisk resumé

VVM i forbindelse med revision af miljøgodkendelse til LEO Pharma A/S samt produktion af Ingenol Mebutate Del 3: Ikke teknisk resumé VVM i forbindelse med revision af miljøgodkendelse til LEO Pharma A/S samt produktion af Ingenol Mebutate Del 3: Ikke teknisk resumé Del 1: Forslag til kommuneplantillæg Del 2: VVM-redegørelse Del 3:Ikke

Læs mere

Den nye ramme, som udlægges med tillægget er vist med lyserød.

Den nye ramme, som udlægges med tillægget er vist med lyserød. Blandet bolig- og erhvervsområde øst for Gambøtvej Blandet bolig- og erhvervsområde øst for Gambøtvej Status Plannavn Dato for offentliggørelse af forslag Forslag Blandet bolig- og erhvervsområde øst for

Læs mere

Blandet bolig- og erhvervsområde øst for Gambøtvej

Blandet bolig- og erhvervsområde øst for Gambøtvej Blandet bolig- og erhvervsområde øst for Gambøtvej Blandet bolig- og erhvervsområde øst for Gambøtvej Status Plannavn Vedtaget Blandet bolig- og erhvervsområde øst for Gambøtvej Dato for offentliggørelse

Læs mere

SAMMENFATTENDE REDEGØRELSE FOR MILJØPÅVIRKNINGERNE AF ODSHERRED KOMMUNEPLAN 2013 INDHOLD. 1 Indledning 2

SAMMENFATTENDE REDEGØRELSE FOR MILJØPÅVIRKNINGERNE AF ODSHERRED KOMMUNEPLAN 2013 INDHOLD. 1 Indledning 2 SAMMENFATTENDE REDEGØRELSE FOR MILJØPÅVIRKNINGERNE AF ODSHERRED KOMMUNEPLAN 2013 ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk ODSHERRED KOMMUNE

Læs mere

Tillæg nr. 26 til Herning Kommuneplan

Tillæg nr. 26 til Herning Kommuneplan Forslag til Tillæg nr. 26 til Rammeområde 12.OF1 - Offentligt område Lillelund Eng samt 12.OF3 - Offentligt område ved Nordre Kirkegård i Herning Om kommuneplantillægget Et kommuneplantillæg er en del

Læs mere

Forslag til. Areal til tekniske anlæg. Landsplandirektiv for højspændingstation ved Klinkby, Lemvig Kommune. Planlægning og Byudvikling

Forslag til. Areal til tekniske anlæg. Landsplandirektiv for højspændingstation ved Klinkby, Lemvig Kommune. Planlægning og Byudvikling Forslag til Areal til tekniske anlæg Landsplandirektiv for højspændingstation ved Klinkby, Lemvig Kommune Planlægning og Byudvikling Forslag til Indhold Bekendtgørelse om landsplandirektiv for højspændingstation

Læs mere

041 Udvidelse af erhvervsområdet Pedersholmparken 8 10

041 Udvidelse af erhvervsområdet Pedersholmparken 8 10 041 Udvidelse af erhvervsområdet Pedersholmparken 8 10 PlanID 3633872 Tillæg nr. 041 Plannavn Udvidelse af erhvervsområdet Perdersholmparken VVM Kommuneplantillæg uden VVM Dato for offentliggørelse af

Læs mere

Areal til tekniske anlæg. Landsplandirektiv for højspændingstation ved Søndervig, Ringkøbing-Skjern Kommune. Planlægning og Byudvikling

Areal til tekniske anlæg. Landsplandirektiv for højspændingstation ved Søndervig, Ringkøbing-Skjern Kommune. Planlægning og Byudvikling Areal til tekniske anlæg Landsplandirektiv for højspændingstation ved Søndervig, Ringkøbing-Skjern Kommune Planlægning og Byudvikling Indhold Bekendtgørelse om landsplandirektiv for højspændingstation

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 43 Avnø

Kommuneplantillæg nr. 43 Avnø FORSLAG TIL Kommuneplantillæg nr. 43 Avnø APRIL 2018 Høring indtil: 8. maj 2018 AFDELING FOR PLAN OG BY vordingborg.dk Kommune- og lokalplaner Forslag til kommuneplantillæg nr. 43 er offentliggjort på

Læs mere

Sammenfattende redegørelse

Sammenfattende redegørelse Sammenfattende redegørelse Kommuneplantillæg nr. 44 - Udpegning af potentielle områder til placering af solenergianlæg Hjørring Kommune Teknik- & Miljøområdet Vejledning Hvad er en sammenfattende redegørelse?

Læs mere

Natura 2000-handleplan Gyldenså. Natura 2000-område nr. 185 Habitatområde H161

Natura 2000-handleplan Gyldenså. Natura 2000-område nr. 185 Habitatområde H161 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Gyldenså Natura 2000-område nr. 185 Habitatområde H161 Titel: Natura 2000-handleplan for Gyldenså Udgiver: Bornholms Regionskommune År: 2017 Kort: Miljøstyrelsen og Bornholms

Læs mere

Tillæg nr. 14 til Herning Kommuneplan

Tillæg nr. 14 til Herning Kommuneplan Forslag til Tillæg nr. 14 til Rammeområde 14.E5 og 14.R3 Erhvervsområde og rekreativt område ved Teglvænget i Herning Fremlægges fra xx. måned 201x til xx. måned 201x (begge dage incl.) Om kommuneplantillægget

Læs mere

Kommuneplan 2017 Tillæg nr Rekreativt område Gammelbrovej Øst

Kommuneplan 2017 Tillæg nr Rekreativt område Gammelbrovej Øst Kommuneplan 2017 Tillæg nr. 4-2017 Rekreativt område Gammelbrovej Øst Status Plannavn Vedtaget Rekreativt område Gammelbrovej Øst Plannummmer 4-2017 Dato for offentliggørelse af forslag 11. september 2018

Læs mere

Miljøvurdering af planer og programmer. Den lovgivningsmæssige vinkel

Miljøvurdering af planer og programmer. Den lovgivningsmæssige vinkel Miljøvurdering af planer og programmer Den lovgivningsmæssige vinkel af Specialkonsulent Gert Johansen Introduktion Intentionerne med loven og direktivet bæredygtighed sammenhæng mellem projekter bedre

Læs mere

Forslag til tillæg 21 REVISION AF AREALUDLÆG I SIG ENKELTOMRÅDE B07

Forslag til tillæg 21 REVISION AF AREALUDLÆG I SIG ENKELTOMRÅDE B07 Forslag til tillæg 21 REVISION AF AREALUDLÆG I SIG ENKELTOMRÅDE 18.01.B07 VARDE KOMMUNE - KOMMUNEPLAN 2013 - JULI 2016 VEJLEDNING OFFENTLIG HØRING Byrådet fremlægger hermed Forslag til Tillæg 21 til Kommuneplan

Læs mere

HØRSHOLM KOMMUNE FORSLAG TIL VANDFORSY- NINGSPLAN 2017 SMV-SCREENING

HØRSHOLM KOMMUNE FORSLAG TIL VANDFORSY- NINGSPLAN 2017 SMV-SCREENING Til Hørsholm Kommune Dokumenttype Notat Dato Marts 2017 HØRSHOLM KOMMUNE FORSLAG TIL VANDFORSY- NINGSPLAN 2017 SMV-SCREENING HØRSHOLM KOMMUNE SMV-SCREENING Revision 0 Dato 2017-03-01 Udarbejdet af LSC

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 43 Avnø MAJ AFDELING FOR PLAN OG BY vordingborg.dk

Kommuneplantillæg nr. 43 Avnø MAJ AFDELING FOR PLAN OG BY vordingborg.dk Kommuneplantillæg nr. 43 Avnø MAJ 2018 AFDELING FOR PLAN OG BY vordingborg.dk Kommune- og lokalplaner Kommuneplantillæg nr. 43 er endelig vedtaget d. 9. maj 2018 og offentliggjort på kommunens hjemmeside

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 15

Kommuneplantillæg nr. 15 Kommuneplantillæg nr. 15 til Kommuneplan 2013-2025 Castberggård Kommuneplantillæg nr. 15 Baggrund I forbindelse med Lokalplan 1098, udarbejdes kommuneplantillæg nr. 15, for at sikre den fremtidige disponering

Læs mere

Miljøvurdering af planer og programmer. Ved Gert Johansen

Miljøvurdering af planer og programmer. Ved Gert Johansen Miljøvurdering af planer og programmer Ved Gert Johansen Loven og direktivet Lov om miljøvurdering af planer og programmer bek. nr. 1398 af 22. oktober 2007 Gennemfører direktiv 2001/42/EF om vurdering

Læs mere

November 2014. Vindmøller nord for Krejbjerg. sammenfattende redegørelse. www.skive.dk

November 2014. Vindmøller nord for Krejbjerg. sammenfattende redegørelse. www.skive.dk Vindmøller nord for Krejbjerg November 2014 sammenfattende redegørelse Indhold Indledning og baggrund 3 Planvedtagelse 4 Integrering af miljøhensyn i planerne 4 Miljørapportens betydning og udtalelser

Læs mere

KUNSTENS Ø, ISHØJ ISHØJ KOMMUNE VVM SCREENING. Parallelvej Kongens Lyngby ADRESSE COWI A/S. TLF FAX WWW cowi.

KUNSTENS Ø, ISHØJ ISHØJ KOMMUNE VVM SCREENING. Parallelvej Kongens Lyngby ADRESSE COWI A/S. TLF FAX WWW cowi. ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk ISHØJ KOMMUNE KUNSTENS Ø, ISHØJ VVM SCREENING PROJEKTNR. A0 DOKUMENTNR. 1 VERSION 1 UDGIVELSESDATO

Læs mere

Forslag til tillæg nr. 2 - ændring af rammer for Vigersted Bymidte Kommuneplan Marts 2019 UDKAST

Forslag til tillæg nr. 2 - ændring af rammer for Vigersted Bymidte Kommuneplan Marts 2019 UDKAST Forslag til tillæg nr. 2 - ændring af rammer for Vigersted Bymidte Kommuneplan 2017-2029 Marts 2019 UDKAST Hvad er et kommuneplantillæg? Et kommuneplantillæg er et supplement til den eksisterende kommuneplan.

Læs mere

SAMMENFATTENDE REDEGØRELSE, MILJØRAPPORT

SAMMENFATTENDE REDEGØRELSE, MILJØRAPPORT JANUAR 2018 HORSENS KOMMUNE SAMMENFATTENDE REDEGØRELSE, MILJØRAPPORT KOMMUNEPLAN 2017 FOR HORSENS KOMMUNE ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk

Læs mere

Tillæg 33. Silkeborg Kommuneplan

Tillæg 33. Silkeborg Kommuneplan Tillæg 33 Silkeborg Kommuneplan 2013-2025 Vedtaget af Silkeborg Byråd den 21. december 2015 Silkeborg Kommune offentliggør hermed Tillæg 33 til Kommuneplan 2013-2025. Silkeborg Byråd har 21. december 2015

Læs mere

VEJLEDNING. Efter den politiske behandling vil ejere, naboer og bidragydere blive orienteret om den politiske beslutning.

VEJLEDNING. Efter den politiske behandling vil ejere, naboer og bidragydere blive orienteret om den politiske beslutning. VEJLEDNING OFFENTLIG HØRING Byrådet fremlægger hermed Forslag til Tillæg 13 til Kommuneplan 2017, Varde Kommune i offentlig høring i 8 uger fra den 16. marts 2010 til den 12. maj 2010. Med kommuneplantillægget

Læs mere

Tillæg nr. 16 til Herning Kommuneplan

Tillæg nr. 16 til Herning Kommuneplan Forslag til Tillæg nr. 16 til Rammeområde 14.E4 Erhvervsområde ved Dronningens Boulevard og Messevejen Fremlægges fra xx. måned 201x til xx. måned 201x (begge dage incl.) Om kommuneplantillægget Et kommuneplantillæg

Læs mere

Forslag til. Kommuneplantillæg nr Boligområde ved Vestervangen i Tommerup Vest

Forslag til. Kommuneplantillæg nr Boligområde ved Vestervangen i Tommerup Vest Forslag til Kommuneplantillæg nr. 25 - Boligområde ved Vestervangen i Tommerup Vest Forslag til kommuneplantillæg Forslag til tillæg nr. 25 til Kommuneplan 2013-2025 er fremlagt fra den xx.xx 2017 til

Læs mere

Miljøvurdering af planer og programmer. Lov om miljøvurdering af planer og programmer, Lovbekendtgørelse 1533 af 10.december 2015.

Miljøvurdering af planer og programmer. Lov om miljøvurdering af planer og programmer, Lovbekendtgørelse 1533 af 10.december 2015. Randers Kommune 2016 vurdering af planer prrammer. Lov om miljøvurdering af planer prrammer, Lovbekendtgørelse 1533 af 10.december 2015. Projektets navn: Udkast til Natura 2000-handleplan 2016-2021 for

Læs mere

Miljøvurdering af et kommuneplantillæg med VVM? Ved Gert Johansen

Miljøvurdering af et kommuneplantillæg med VVM? Ved Gert Johansen Miljøvurdering af et kommuneplantillæg med VVM? Ved Gert Johansen Hvornår skal et VVM-tillæg miljøvurderes Udgangspunktet er at VVM-tillægget er et tillæg til kommuneplanen. At det sætter rammer (retningslinjer)

Læs mere

Tillæg nr. 32 til Kommuneplan for Viborg Kommune

Tillæg nr. 32 til Kommuneplan for Viborg Kommune Tillæg nr. 32 til Kommuneplan 2013-2025 for Viborg Kommune Udvidelse af landsbyafgrænsningen af Knudby Rammebestemmelser for KNUD.C2.02_T32 Tillæggets område KOMMUNEPLANTILLÆG Tillæg nr. 32 Tillæg nr.

Læs mere

Tillæg nr. 18 til Kommuneplan for et boligområde ved Kallundmose i Gødvad

Tillæg nr. 18 til Kommuneplan for et boligområde ved Kallundmose i Gødvad Tillæg nr. 18 til Kommuneplan 2017-2028 for et boligområde ved Kallundmose i Gødvad Silkeborg Kommune FORSLAG Tillæg nr. 18 til Kommuneplan 2017-2028 er i offentlig høring i perioden fra 3. juni 2019 til

Læs mere

24.01.O07. Forslag Offentlige formål i Ølgod TILLÆG 17 RAMMEOMRÅDE O07

24.01.O07. Forslag Offentlige formål i Ølgod TILLÆG 17 RAMMEOMRÅDE O07 24.01.O07 Forslag Offentlige formål i Ølgod TILLÆG 17 RAMMEOMRÅDE 24.01.O07 KOMMUNEPLAN 2017 VEJLEDNING OFFENTLIG HØRING Byrådet fremlægger hermed Forslag til Tillæg 17 til Kommuneplan 2017, Varde Kommune

Læs mere

Rekreativt område i Varde nord TILLÆG 11

Rekreativt område i Varde nord TILLÆG 11 23.02.R08 Rekreativt område i Varde nord TILLÆG 11 RAMMEOMRÅDE 23.02.R08 KOMMUNEPLAN 2017 VEJLEDNING OFFENTLIG HØRING Byrådet fremlægger hermed Forslag til Tillæg 11 til Kommuneplan 2017, Varde Kommune

Læs mere

Tillæg nr til Kommuneplan Blandet bolig- og erhvervsområde Ørkildsgade

Tillæg nr til Kommuneplan Blandet bolig- og erhvervsområde Ørkildsgade Tillæg nr. 2017.11 til Kommuneplan 2017-2029 Blandet bolig- og erhvervsområde Ørkildsgade Forslag Blandet bolig- og erhvervsområde Ørkildsgade Blandet bolig- og erhvervsområde Ørkildsgade Status Plannavn

Læs mere

Miljørapport for Tillæg til Planstrategi Udpegning af udviklingsområder og omlægning af sommerhusområder inden for kystnærhedszonen

Miljørapport for Tillæg til Planstrategi Udpegning af udviklingsområder og omlægning af sommerhusområder inden for kystnærhedszonen #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel Til Byrådet Kopi til Direktionen i BLF og Direktørgruppen Fra Mette Kristoffersen Sagsnr./Dok.nr. 2017-028176 / 2017-028176-1 Oplandsbyer og

Læs mere

VVM-screening af etablering af recyclingsafdeling. Afgørelsen er meddelt i miljøgodkendelsen den 12. maj 2016.

VVM-screening af etablering af recyclingsafdeling. Afgørelsen er meddelt i miljøgodkendelsen den 12. maj 2016. Afgørelse om ikke VVM-pligt for [anlæg] er indsat i godkendelsen af recyclingsafdelingen og findes sammen med revurderingen af miljøgodkendelsen for hele Grundfos A/S Bilag A Skema til brug for screening

Læs mere

Bilag 10. Sammenfattende redegørelse til miljøvurdering

Bilag 10. Sammenfattende redegørelse til miljøvurdering Bilag 10 Sammenfattende redegørelse til miljøvurdering Dato 15. december 2014 Dok.nr. 168946-14 Sagsnr. 13-13395 Ref. Slyn Sammenfattende redegørelse inklusivt overvågningsprogram supplement til miljøvurderingen

Læs mere

Tillæg nr. 13 til Vordingborg Kommuneplan Panteren

Tillæg nr. 13 til Vordingborg Kommuneplan Panteren Tillæg nr. 13 til Vordingborg Kommuneplan Panteren April 2015 VORDINGBORG KOMMUNE Kommuneplantillæg Kommunalbestyrelsen har den 30. april 2015 vedtaget kommuneplantillæg nr. 13. Vedtagelsen er offentliggjort

Læs mere

Screening for Miljøvurdering. Forslag til kommuneplantillæg nr. 5 samt lokalplan 1078 for ejendommen Snaptunvej 11 mellem Glud og Snaptun

Screening for Miljøvurdering. Forslag til kommuneplantillæg nr. 5 samt lokalplan 1078 for ejendommen Snaptunvej 11 mellem Glud og Snaptun Screening for Miljøvurdering Forslag til kommuneplantillæg nr. 5 samt lokalplan 1078 for ejendommen Snaptunvej 11 mellem Glud og Snaptun Juli 2014 Screening for Miljøvurdering Sammenfattende skema JA NEJ

Læs mere

Blandet bolig- og erhvervsområde øst for

Blandet bolig- og erhvervsområde øst for Blandet bolig- og erhvervsområde øst for Gambøtvej Blandet bolig- og erhvervsområde øst for Gambøtvej STATUS Plannavn Forslag Blandet bolig- og erhvervsområde øst for Gambøtvej PDF Link til PDF blandet_bolig-_og_erhvervsomraade_oest_for_gamboetvej.pdf

Læs mere

Miljøvurdering af planer og programmer. Ved Gert Johansen

Miljøvurdering af planer og programmer. Ved Gert Johansen Miljøvurdering af planer og programmer Ved Gert Johansen Loven og direktivet Lov om miljøvurdering af planer og programmer Gennemfører direktiv 2001/42/EF om vurdering af bestemte planers og programmers

Læs mere

Bilag 1. VVM-screening vedrørende ændring af vilkår for tankning af fly på Billund Lufthavn

Bilag 1. VVM-screening vedrørende ændring af vilkår for tankning af fly på Billund Lufthavn Bilag 1 VVM-screening vedrørende ændring af vilkår for tankning af fly på Billund Lufthavn Billund Lufthavn har ved brev af 13. september 2012 ansøgt om ændring af gældende vilkår for tankning af fly,

Læs mere

Afgørelse om at forslag til kommuneplantillæg ikke udløser krav om miljøvurdering.

Afgørelse om at forslag til kommuneplantillæg ikke udløser krav om miljøvurdering. Afgørelse om at forslag til kommuneplantillæg 2017.03 ikke udløser krav om miljøvurdering. Afgørelse Planforslagets indvirkning på miljøet er undersøgt i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og

Læs mere

Scoping i forbindelse med miljøvurdering af forslag til kommuneplantillæg Udpegning af potentielle områder til placering af solenergianlæg

Scoping i forbindelse med miljøvurdering af forslag til kommuneplantillæg Udpegning af potentielle områder til placering af solenergianlæg Hjørring Kommune Til berørte myndigheder, organisationer og foreninger Team Plan Springvandspladsen 5 9800 Hjørring Telefon 72 33 33 33 Fax 72 33 30 30 hjoerring@hjoerring.dk www.hjoerring.dk Hjørring

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 2

Kommuneplantillæg nr. 2 Kommuneplantillæg nr. 2 Bålhytte på Munkholm Status: Vedtaget Høringsperiode start: 13. december 2018 Høringsperiode slut: 10. februar 2019 Vedtagelsesdato: 10. april 2019 Ikrafttrædelsesdato: 11. april

Læs mere

Tillæg nr. 36 til Kommuneplan for et område til boligformål ved Vestre Ringvej i Lysbro

Tillæg nr. 36 til Kommuneplan for et område til boligformål ved Vestre Ringvej i Lysbro Kommuneplantillæg Tillæg nr. 36 til Kommuneplan 2017-2028 for et område til boligformål ved Vestre Ringvej i Lysbro Silkeborg Kommune FORSLAG Tillæg nr. 36 er fremlagt i offentlig høring fra den 7.01.2019

Læs mere

K O M M U N E P L A N

K O M M U N E P L A N Hovedstruktur Retningslinier Kommuneplanrammer Bilag Planredegørelse Lokalplaner Andre planer Tillæg H.022 med VVM-redegørelse og MV for oplag af olieprodukter i eksisterende olielager Gasværksvej Byrådet

Læs mere

Kommuneplan Forslag til tillæg nr. 5 vedr. udpegning af område til landskabelige interesser

Kommuneplan Forslag til tillæg nr. 5 vedr. udpegning af område til landskabelige interesser Kommuneplan 2017-2029 Forslag til tillæg nr. 5 vedr. udpegning af område til landskabelige interesser Marts 2018 Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 1 FORHOLD TIL ANDEN PLANLÆGNING... 2 Baggrund for kommuneplantillægget...

Læs mere

Screening iht. Lov om miljøvurdering af planer og programmer

Screening iht. Lov om miljøvurdering af planer og programmer Screening iht. Lov om miljøvurdering af planer og programmer Forslag til Lokalplan nr. 393 og Tillæg nr. 54 til Kommuneplan 2013-2025 Ringkøbing- Skjern Kommune for et område til sommerhusformål, Klydevænget

Læs mere

Tillæg 28 til Kommuneplan Tradium, Vester Allé. Status: Vedtaget

Tillæg 28 til Kommuneplan Tradium, Vester Allé. Status: Vedtaget Tillæg 28 til Kommuneplan 2017 - Tradium, Vester Allé Status: Vedtaget Offentliggørelse af forslag start: 19. december 2018 Høringsperiode start: 19. december 2018 Høringsperiode slut: 16. januar 2019

Læs mere

Tillæg nr. 29 til Kommuneplan for et område til boligformål ved Vestre Ringvej og Sankelmarksvej

Tillæg nr. 29 til Kommuneplan for et område til boligformål ved Vestre Ringvej og Sankelmarksvej Kommuneplantillæg Tillæg nr. 29 til Kommuneplan 2017-2028 for et område til boligformål ved Vestre Ringvej og Sankelmarksvej Silkeborg Kommune VEDTAGET Tillæg nr. 29 til Kommuneplan 2017-2028 er vedtaget

Læs mere

Område ved Ortenvej i Varde TILLÆG 16

Område ved Ortenvej i Varde TILLÆG 16 23.02.O07 Område ved Ortenvej i Varde TILLÆG 16 RAMMEOMRÅDE 23.02.O07 KOMMUNEPLAN 2017 VEJLEDNING OFFENTLIG HØRING Byrådet fremlægger hermed Forslag til tillæg 16 til Kommuneplan 2017, Varde Kommune i

Læs mere

Vejledning om udviklingsområder

Vejledning om udviklingsområder Vejledning om udviklingsområder ERHVERVSSTYRELSEN Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Indledning Med moderniseringen af planloven åbnes der mulighed for, at kommunerne kan udpege udviklingsområder.

Læs mere

Tillæg nr til Kommuneplan Skarø

Tillæg nr til Kommuneplan Skarø Tillæg nr. 2017.08 til Kommuneplan 2017-2029 Skarø Skarø Skarø Status Plannavn Skarø Dato for offentliggørelse af forslag 29. marts 2019 Høring start 29. marts 2019 Høring slut 29. maj 2019 Dato for vedtagelse

Læs mere

Gribskov Kommunes Byråd har den 19. juni 2017 godkendt forslag til lokalplan og kommuneplantillæg nr. 13 til offentlig fremlæggelse.

Gribskov Kommunes Byråd har den 19. juni 2017 godkendt forslag til lokalplan og kommuneplantillæg nr. 13 til offentlig fremlæggelse. Til berørte parter Sag: 2017/18479 003 Id: 01.02G00 Afdelingsnavn By og Bolig Postadresse Postboks 10, 3200 Helsinge 20. juni 2017 Personlig henvendelse Rådhusvej 3 3200 Helsinge tlf: 7249 6000 e-mail:

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 4 for Kommuneplanramme 2.1.BE.1 - FORSLAG. Blandet bolig- og erhvervsområde ved Pilevej, Aarup

Kommuneplantillæg nr. 4 for Kommuneplanramme 2.1.BE.1 - FORSLAG. Blandet bolig- og erhvervsområde ved Pilevej, Aarup Kommuneplantillæg nr. 4 for Kommuneplanramme 2.1.BE.1 - FORSLAG Blandet bolig- og erhvervsområde ved Pilevej, Aarup Januar, 2019 Offentlig høring Forslag til Kommuneplantillæg nr. 4 er i høring fra den

Læs mere

Tillæg nr til Kommuneplan Udvidelse af boligområde Egenappevej. d la d

Tillæg nr til Kommuneplan Udvidelse af boligområde Egenappevej. d la d Tillæg nr. 2017.19 til Kommuneplan 2017-2029 Udvidelse af boligområde Egenappevej K e d la d Udvidelse af boligområde Egenappevej Udvidelse af boligområde Egenappevej Status Plannavn Kladde Udvidelse af

Læs mere

VVM Screening af indsatsplan for grundvandsbeskyttelse i Glostrup Kommune

VVM Screening af indsatsplan for grundvandsbeskyttelse i Glostrup Kommune Rådhusparken 2 2600 Glostrup www.glostrup.dk miljo.teknik@glostrup.dk Tlf: 4323 6100 VVM Screening af indsatsplan for grundvandsbeskyttelse i Glostrup Kommune 25-03-2019 18/5824 1. Introduktion Glostrup

Læs mere

MILJØSCREENING AF KOMMUNEPLANTILLÆG 42 BREDGADE

MILJØSCREENING AF KOMMUNEPLANTILLÆG 42 BREDGADE MILJØVURDERING AF PLANER OG PROGRAMMER MILJØSCREENING AF KOMMUNEPLANTILLÆG 42 BREDGADE KOLDING KOMMUNE MILJØVURDERINGSTEAM NYTORV 11 6000 KOLDING TELEFON 79797439 VVM@KOLDING.DK MILJØSCREENING Miljøscreeningen

Læs mere

Forudgående offentlig høring indkaldelse af ideer og forslag

Forudgående offentlig høring indkaldelse af ideer og forslag Forudgående offentlig høring indkaldelse af ideer og forslag VVM for udvikling af Kvickly-grunden i Horsens til byområde for butikker og boliger mv. 1. Hvad er VVM? Forkortelsen VVM står for Vurdering

Læs mere

Tillæg nr. 1 til Kalundborg Kommuneplan

Tillæg nr. 1 til Kalundborg Kommuneplan PLAN, BYG OG MILJØ Tillæg nr. 1 til Kalundborg Kommuneplan 2017-2028 For erhvervsområder forbeholdt produktionserhverv Tillægget er offentlig bekendtgjort den 12. juni 2019 KALUNDBORG KOMMUNE Plan, Byg

Læs mere

24.01.O07. Offentlige formål i Ølgod TILLÆG 17 RAMMEOMRÅDE O07

24.01.O07. Offentlige formål i Ølgod TILLÆG 17 RAMMEOMRÅDE O07 24.01.O07 Offentlige formål i Ølgod TILLÆG 17 RAMMEOMRÅDE 24.01.O07 KOMMUNEPLAN 2017 VEJLEDNING OFFENTLIG HØRING Et forslag til denne lokalplan har været fremlagt i offentlig høring i perioden fra den

Læs mere

Tillæg 30 til Kommuneplan Landsbyafgrænsning i Tjærby. Status: Vedtaget

Tillæg 30 til Kommuneplan Landsbyafgrænsning i Tjærby. Status: Vedtaget Tillæg 30 til Kommuneplan 2017 - Landsbyafgrænsning i Tjærby Status: Vedtaget Offentliggørelse af forslag start: 1. april 2019 Høringsperiode start: 1. april 2019 Høringsperiode slut: 29. april 2019 Vedtagelsesdato:

Læs mere