FSTA, Medicinske gasser

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FSTA, Medicinske gasser"

Transkript

1 FSTA, Medicinske gasser CE mærkning af maskinanlæg

2 Agenda - Kort præsentation af S&M - AUH - CE mærkning generelt - Maskiner, CE mærkning - Hvem kan gøres ansvarlig? - Gældende lovgivning - CE mærkning af maskinanlæg i praksis - Kompressoranlæg - Hvornår skal der CE mærkes, og hvem kan udføre det?

3 Historien Grundlagt i 1905 af J.P. Spangenberg El-værk i Horsens P.E. Madsen med i 1908, partner 1935 El i mere end 110 år! Primært i Danmark og i Grønland (1969) Generationsskiftet

4 Geografi og faglighed

5 Pau Ahler Brorsbøl Uddannelser: Industrielektriker Stærkstrømsingeniør HD i organisation og ledelse Funktion: Ingeniør, projektleder og ansvarlig partner siden 2004 Indehaver og direktør i Spangenberg & Madsen siden 2009 Stadig massere af teknik og kundekontakt Kontaktoplysninger: M: pb@sogm.dk T:

6 Min rolle på AUH DNU, konsulent for Rådgivergruppen DNU Fastlæggelse af de ansvarlige og udarbejdelse af grænseflader Kvalitetssikring af alle entreprenørenes dokumentation jf. maskindirektivet Undervisning af entreprenører Nyt Psykiatrisk Center, KPC Fastlæggelse af de ansvarlige og udarbejdelse af grænseflader DCPT, Hoffmann Fastlæggelse af de ansvarlige og udarbejdelse af grænseflader Hjælpe Hoffmann med at sikre at alle deres underentreprenører leverer det de skal, herunder en masse undervisning. Bygherre (PA og TA) CE mærkning af automatiske døranlæg CE mærkning af røgopluk CE mærkning af det komplette rørpostanlæg Diverse sparring med TA inden de overtager anlæggene

7 CE mærkning generelt Hvad skal CE-mærkes: EU har vedtaget over 20 produktdirektiver og forordninger for produkter, der skal forsynes med CE-mærket, F.eks.: 90/385/EØF: Direktiv for aktivt implantabelt medicinsk udstyr 93/42/EØF: Direktiv for medicinsk udstyr 305/2011: Byggevarerforordningen 2014/33/EU: Elevatordirektivet 2014/30/EU: EMC direktivet 2016/426/EU: Gasapparatforordningen 2014/35/EU: Lavspændingsdirektivet 2014/68/EU: Direktiv for trykbærende udstyr 2006/42/EF: Maskindirektivet Bemærk at det er EU der har vedtaget direktiverne og forordningerne.

8 CE mærkning generelt Direktiver og forordninger er lovgivning som skal følges. Det kan gøres ved at følge de standarder som direktiverne og forordningerne henviser til. Det kan i princippet også gøres på anden vis, hvilket dog medfører meget store krav dokumentationen. Byggevareinfo: Listen viser hvilke byggevarer, der skal CE-mærkes, og den indeholder standardernes navne, numre, tidspunktet for hvornår CE-mærkning er mulig, og hvornår CE-mærkning er obligatorisk.

9 Maskiner hvorfor er det vigtigt?

10 Maskiner hvorfor er det vigtigt? CE mærkning handler om sikkerhed og sundhed De fleste produkter / byggevarer leveres som færdige enheder fra leverandøren / producenten, og de er CE mærket på markedsføringstidspunktet. Producenten opbevarer dokumentationen, og der er ikke de store krav til den dokumentation, der skal udleveres til ejer og bruger. Maskiner bygges ofte på stedet, og er ofte sammensat af en masse forskellige komponenter fra forskellige producenter, som er afhængige af hinanden i forhold til sikkerhed og sundhed. Maskiner kan i udgangspunktet være farlige. Der er derfor et meget højere dokumentationskrav til maskiner sammenlignet med andre produkter.

11 Maskiner eksempler

12 Maskiner eksempler

13 Maskiner eksempler CTS tavle Ventilationsanlæg Naturlig ventilation Blandesløjfe Udsugning

14 Maskiner, hvornår er det en maskine Tommelfingerregel: Hvis der er bevægelige dele. Hvis den er mere mekanisk farlig end elektrisk farlig. Juridiske: Hvis overensstemmelseserklæringen henviser til maskindirektivet: 2006/42/EF Hvis én eller flere af komponenterne på et anlæg er en maskine, så er hele anlægget en maskine. Udbredelse og afgrænsning er derfor vigtigt.

15 Hvem kan gøres ansvarlig? Det kan alle der har været involveret i maskinens oprindelse: Alle leverandører til maskinen (delmaskinleverandører) Rådgiveren Bygherren Når skaden / ulykken er sket, kan arbejdstilsynet i princippet gøre alle involverede parter ansvarlige. Der er ingen tvivl om, at en professionel ejer / bruger af en maskine er udsat i den forbindelse.

16 Gældende lovgivning? Maskindirektivet 2006/42/EF Direktivet er implementeret i Danmark ved Arbejdstilsynets Bekendtgørelse 693: 1. Denne bekendtgørelse gennemfører Europa- Parlamentets og Rådets direktiv 2006/42/EF om maskiner (maskindirektivet) med senere ændringer. Direktivet er optaget som bilag 1 til denne bekendtgørelse. Direktiver er lovgivning og derfor gratis. Google søgning: BEK #Bil1 BEK 479: Ændringsbekendtgørelse til 693, men det har ingen betydning ift. hospitaler. BEK 693 er fortsat gældende.

17 CE mærkning af maskiner i praksis? Udbudsmateriale / kontrakt: Definering af de maskiner der findes i bygningen / udbuddet. Definering af udbredelse og afgrænsning af hver enkelt maskintype. Fastlæggelse af hvem der er maskinbygger. Fastlæggelse af hvem der er delmaskinleverandører.

18 CE mærkning af maskiner i praksis? Definering af maskiner på DNU, S2: Vinduesopluk i sengestuer, motorstyret Oplukkelige vinduer i ikke tryksatte trapperum Udvendige persienner (Solafskærmning) Pumpebrønde i terræn Naturlig ventilation Tagstiger Vinduespudsergondol Traverskran Hejsestilling Røglemme Stand alone i teknikrum Pumpestyring ift. ionanlæg (radioaktivitet) Indvendig motoriserede rullegardiner (mørklægning) Automatiske døranlæg Brandgardin (rullegitter/jalousi) Styring og ventilatorer i tryksatte trapper Air-release i tryksatte trapper Ventilationsanlæg Røgbypass Varme, køle- og brugsvandsanlæg Varmeventilatorer / varmetæpper (I teknikrum) Distributionssanlæg for teknisk vand (BBK, RO) Trykstyring af stinkskabe og lignende Ventilation af transformerrum Vandtågeanlæg Fancoils Produktionsanlæg for teknisk vand (BBK, RO) AGS

19

20 CE mærkning af maskiner i praksis? Dokumentationsflow jf. BEK 693: Tekniske dossier Delmaskinleverandør Tekniske dossier Delmaskinleverandør Inkorporeringserklæring Montagevejledning Tekniske dossier Inkorporeringserklæring Montagevejledning Alt dokumentation til bygherren ift. VSSK skal være på dansk De tekniske dossier skal opbevares i mindst 10 år, og skal fremvises på AT efterspørgsel Dokumentation mellem delmskinleverandør og maskinbygger kan udføres på et andet sprog end dansk, såfremt dette er aftalt. Maskinbygger Bygherre, Ejer / bruger Brugsanvisning: - Overensstemmelseserklæring - Generel beskrivelse af maskinen - Relevante tegninger og diagrammer, VSSK - Beskrivelse af alle VSSK, jf. Bilag 1 afsnit , punkt a-v

21 CE mærkning af maskiner i praksis? Dokumentationsflow jf. BEK 693: Tekniske dossier: Risikovurdering Detaljerede og komplette tegninger, beregninger og beskrivelser af maskinen Teknisk rapport, som indeholder resultaterne af de afprøvninger, som er blevet foretaget Inkorporeringserklæringer En kopi af overensstemmelseserklæringen Skal kun udleveres såfremt arbejdstilsynet efterspørger dokumenterne.

22 CE mærkning af maskiner i praksis? Kortfattet notat som en hjælp til entreprenørerne: 1.1 Intro CE mærkning Nærværende notat beskriver overordnet den dokumentation det forventes at maskinbyggerne på DNU leverer jf. maskindirektivet. Notatet skal betragtes som en hjælp til entreprenørerne / maskinbyggerne, således de har en kortfattet køreplan at holde sig til. Notatet er helt generelt, hvorfor det er vigtigt at fremhæve, at entreprenørerne til enhver tid skal levere dokumentationen komplet jf. ABEK693 (maskindirektivet). Dette er et lovkrav. Arbejdstilsynets Bekendtgørelse 693 (ABEK693) findes her:

23 CE mærkning af maskiner i praksis? Kortfattet notat som en hjælp til entreprenørerne, fortsat: 1.2 Beskrivelse Det specielle ved at CE mærke maskiner (frem for at CE mærke andre bygningsdele) er, at der er stor fokus på sikkerhed og sundhed, hvorfor dokumentationskravet for maskiner er meget højere end for andre bygningsdele. ABEK693 skal således læses med fokus på sikkerhed og sundhed, og der skal leveres dokumentation jf. ABEK693 såfremt det har relevans i forhold til sikkerhed og sundhed. Hele ABEK 693 er naturligvis gældende, og der skal leveres dokumentation jf. hele bekendtgørelsen, men jeg vil alligevel fremhæve afsnit som beskriver brugsanvisningen. Hvis der leveres dokumentation jf. afsnit punkt a v, så er man som regel i mål.

24 CE mærkning af maskiner i praksis? Kortfattet notat som en hjælp til entreprenørerne, fortsat: 1.2 Beskrivelse ABEK Generelle principper for udarbejdelsen: Det er vigtigt at fremhæve, at alt dokumentation SKAL være udført på dansk. Såfremt den originale brugsanvisning ikke er på dansk, så skal den originale brugsanvisning ledsaget af en dansk oversættelse. På oversættelsen skal det fremgå, at der er tale om en Oversættelse af den originale brugsanvisning. Begge dokumenter skal være en del af dokumentationen. Brugsanvisningens indhold skal ikke alene dække maskinens tilsigtede brug, men også tage højde for enhver forkert brug heraf, der med rimelighed kan forudses.

25 CE mærkning af maskiner i praksis? Kortfattet notat som en hjælp til entreprenørerne, fortsat: 1.3 Brugsanvisning ( Brugsanvisningens indhold) Alle brugsanvisninger skal, hvor det er relevant, mindst indeholde følgende oplysninger:

26 CE mærkning af maskiner i praksis? Kortfattet notat som en hjælp til entreprenørerne, fortsat:

27 CE mærkning af maskiner i praksis? Kortfattet notat som en hjælp til entreprenørerne, fortsat:

28 CE mærkning af maskiner i praksis? Kortfattet notat som en hjælp til entreprenørerne, fortsat: 1.4 Mappestruktur Hver maskine SKAL have sin egen mappestruktur, og der anbefales, at dokumentationen for hver enkelt maskine underopdeles som eksemplet herunder illustrerer: 1. Indledning 2. Overensstemmelseserklæring 3. Brugsanvisning 4. Tegninger og diagrammet 5. Bilag og datablade

29 Kompressoranlæg: Fremvisning af dokumentation på AZM: Forsyningscentral for medicinsk vakuum

30 Hvornår skal der CE mærkes, og hvem kan udføre det? CE mærkning af et produkt skal udføres på markedsføringstidspunktet. Sammensatte maskiner, som fx på et hospital, skal CE mærkes inden de afleveres til bygherren. Bygherren må ikke drifte og vedligeholde maskiner, før de er CE mærket. Såfremt bygningen ikke kan tages i brug før maskinen er i drift, så kan der være tale en væsentlig mangel. Det er dermed ikke lovligt at drifte en maskine, der ikke er CE mærket, men det er aldrig for sent at få CE mærkningen udført Ved ændringer på maskinen der har relevans i forhold til VSSK

Planlægning af indkøbet Kravspecifikationer Modtagerkontrollen CE-mærkningen

Planlægning af indkøbet Kravspecifikationer Modtagerkontrollen CE-mærkningen Planlægning af indkøbet Kravspecifikationer Modtagerkontrollen CE-mærkningen 10. november 2009 2 Nyt direktiv vedtaget 17. maj 2006 Træder i kraft 29. december 2009 Kun overgangsordning for boltepistoler

Læs mere

Hospitalsenheden Horsens. Teknisk afdeling. Tekniske Standarder. Generelt Alle fagområder. Revision: 2014-07-01

Hospitalsenheden Horsens. Teknisk afdeling. Tekniske Standarder. Generelt Alle fagområder. Revision: 2014-07-01 Teknisk afdeling Tekniske Standarder Revision: 2014-07-01 Indholdsfortegnelse 0.1 Indledning... 3 0.2 Generelle principper... 3 0.2.1 : Omfang og anvendelse... 3 0.2.1.1 Omfang:... 3 0.2.1.2 EMC (Electromagnetic

Læs mere

Niels Christian Nielsen. Maskindirektiv og CE 07. nov. 16

Niels Christian Nielsen. Maskindirektiv og CE 07. nov. 16 & 1 Sikkerhed & Industrirobotter DI BSC Metal- og maskinindustrien Fagretslige jura med overenskomst, arbejdstid etc. Arbejdsmiljø Uddannelse Interessevaretagelse MMI arbejdsmiljø udvalg Arbejdsmiljø vejledninger

Læs mere

Jording og potentialudligning herunder etablering af BPU område for Banedanmark

Jording og potentialudligning herunder etablering af BPU område for Banedanmark Jording og potentialudligning herunder etablering af BPU område for Banedanmark Spangenberg & Madsen Rådgivende Ingeniørfirma A/S Pau Ahler Brorsbøl, Direktør og partner Spangenberg og Madsen Grundlagt

Læs mere

Krav til Trykluftanlæg

Krav til Trykluftanlæg Krav til Trykluftanlæg Der stilles fra myndighedernes side krav til sikkerheden af produktionsudstyr og beskyttelse af medarbejdere Dette gælder også Trykluftanlæg, hvor Arbejdstilsynet (AT) er den vigtigste

Læs mere

Maskinsikkerhed - Generelle principper for konstruktion - Risikovurdering og risikonedsættelse DS/EN ISO 12100:2011

Maskinsikkerhed - Generelle principper for konstruktion - Risikovurdering og risikonedsættelse DS/EN ISO 12100:2011 NOTAT Projekt Videndeling Kunde CTR VIW Notat nr. 01 Dato 2015-03-09 Fra Steen Kasimir Wozniak 1. Indledning Dette notat har til formål at give et overblik over relevante standarder, direktiver og anvisninger

Læs mere

Sfb nr Bygningsautomation Teknisk paradigma El-arbejde og tavler Teknisk Afdeling Opdateret den Sydvestjysk Sygehus - Teknisk

Sfb nr Bygningsautomation Teknisk paradigma El-arbejde og tavler Teknisk Afdeling Opdateret den Sydvestjysk Sygehus - Teknisk Sfb nr. 66 - Bygningsautomation Teknisk paradigma El-arbejde og tavler Teknisk Afdeling Opdateret den 21-09-2012 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 66.0 CTS anlæg... 2 10. El-arbejde og tavler...

Læs mere

Vejledning til forhandlere af medicinsk udstyr

Vejledning til forhandlere af medicinsk udstyr VEJ nr 9869 af 02/09/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 6. august 2019 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældremin., Lægemiddelstyrelsen, j.nr. 2016 081 665 Senere ændringer

Læs mere

CE mærkning. Få svar på de vigtigste spørgsmål om CE mærkning

CE mærkning. Få svar på de vigtigste spørgsmål om CE mærkning CE mærkning af Byggevarer Få svar på de vigtigste spørgsmål om CE mærkning > > Hvad kan du læse om? > > Hvad er CE mærkning? > > Hvilke byggevarer skal CE mærkes? > > Produkter med CE mærke > > Hvor skal

Læs mere

Fejlstrømsbeskyttelse med HPFI

Fejlstrømsbeskyttelse med HPFI Fejlstrømsbeskyttelse med HPFI Pau Ahler Brorsbøl Indehaver og direktør Spangenberg & Madsen Rådgivende Ingeniørfirma A/S AGENDA Kort om Spangenberg & Madsen Relationer i forhold til energirenovering Hvordan

Læs mere

Kører vi på pumperne??

Kører vi på pumperne?? Kører vi på pumperne?? Hvilke krav skal vi som forsyningsselskaber stille til vores anlæg - og får vi altid det vi forventer? Aksel Kirkeby Driftsleder Vand og Affald, Svendborg Team Transport Spildevand

Læs mere

MASKINDIREKTIVET - din sikkerhed

MASKINDIREKTIVET - din sikkerhed MASKINDIREKTIVET - din sikkerhed Hvad er maskindirektivet? Maskindirektivet fastlægger de væsentlige sikkerheds- og sundhedskrav til indretningen af maskiner. Direktivet er bl.a. indført for at nedbringe

Læs mere

- og de enkelte aktørers rolle

- og de enkelte aktørers rolle CE-mærkning 13. sep. 11 CE-mærkning - og de enkelte aktørers rolle Indlæg på temadagen for fyrværkeribranchen Tirsdag den 13. sept. 2011 v/annette, DI Annette Chefkonsulent i Europapolitisk Funktion, DI

Læs mere

Lovpligtige eftersyn. Indledning

Lovpligtige eftersyn. Indledning Lovpligtige eftersyn Indledning Selvom maskiner og andre tekniske hjælpemidler anvendes og indrettes forsvarligt, er der behov for at gå dem igennem med jævne mellemrum for at se, om sikkerhedsforanstaltningerne

Læs mere

Tilbudsliste med beskrivelse

Tilbudsliste med beskrivelse Tilbudsliste med besivelse side 1 af 10 Sagsnr. 675805A Dato 18.05.2015 Initialer PRT/THB/TEK/JRD Summationsark Pos. Emne 1. Beton Kloak og murerarbejder 2. Tømrerarbejder 3. Maler 4. Gulvbelægning 5.

Læs mere

Har du styr på din maskinsikkerhed? 28. April 2011 Solar Brøndby. Jan Weilegaard Rockwool international A/S

Har du styr på din maskinsikkerhed? 28. April 2011 Solar Brøndby. Jan Weilegaard Rockwool international A/S Har du styr på din maskinsikkerhed? 28. April 2011 Solar Brøndby Jan Weilegaard Rockwool international A/S 1 Jan Weilegaard Rockwool International A/S siden 1999 CE-mærkning Specifikation og standarder

Læs mere

CE-mærkning. vfl.dk. CE mærkning 2014 Side 17

CE-mærkning. vfl.dk. CE mærkning 2014 Side 17 CE-mærkning 2014 vfl.dk CE mærkning 2014 Side 17 Kolofon Tekst Layout Foto Udgiver Oplag Asta Lund Mathiesen, Videncentret for Landbrug Inger Camilla Fabricius, Videncentret for Landbrug Asta Lund Mathiesen,

Læs mere

Maskinsikkerhed ApS. Maskinsikkerhed ApS. Konsulent-opgaver. Ansvar for en maskines indretning. Definition af Brug. Ansvar for maskiner i brug

Maskinsikkerhed ApS. Maskinsikkerhed ApS. Konsulent-opgaver. Ansvar for en maskines indretning. Definition af Brug. Ansvar for maskiner i brug Maskinsikkerhed ApS Maskinsikkerhed og CE-mærkning Rådgivning Inspektion Indkøb Undervisning 1 Maskinsikkerhed ApS CE-mærking - Dokumentation, incl risikovurdering - Sikker projektering og sikre løsninger

Læs mere

Tekniske standarder Generelt Diverse skemaer Bilag til afsnit udgave

Tekniske standarder Generelt Diverse skemaer Bilag til afsnit udgave OUH O D E N S E U N I V E R S I T E T S H O S P I T A L SVENDBORG SYGEHUS 10. udgave 10. januar 2014 OUH - Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus Bilag 1.1 Mer-/mindreforbrug af energi... Side 2

Læs mere

Brugsanvisning. Fabrikanten udarbejder Brugsanvisning, i anvenderlandets sprog, som mindst omfatter følgende:

Brugsanvisning. Fabrikanten udarbejder Brugsanvisning, i anvenderlandets sprog, som mindst omfatter følgende: Anlægsdokumentation Til enhver Trykluftinstallation skal der udfærdiges: Brugsanvisning Teknisk Dossier Risikovurdering Udstyrsjournal (Kontrolbog) Udstyrsliste EF-Overensstemmelseserklæring CE-mærke Brugsanvisning

Læs mere

Tekniske standarder Generelt Diverse skemaer Bilag til afsnit udgave

Tekniske standarder Generelt Diverse skemaer Bilag til afsnit udgave OUH O D E N S E U N I V E R S I T E T S H O S P I T A L SVENDBORG SYGEHUS 13. udgave 20. december 2016 OUH - Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus Bilag 1.1 Mer-/mindreforbrug af energi... Side

Læs mere

AGROMEK Oplæg af Lars Arly Rasmussen og Flemming Lindegaard Arbejdstilsynets Markedsovervågning

AGROMEK Oplæg af Lars Arly Rasmussen og Flemming Lindegaard Arbejdstilsynets Markedsovervågning AGROMEK 2016 Oplæg af Lars Arly Rasmussen og Flemming Lindegaard Arbejdstilsynets Markedsovervågning Formål Hvad er formålet med disse 30 minutter 1. Kort info om udvalgte regler. 2. Reparation og vedligehold

Læs mere

30019 Nordvestskolen - Tilbudsliste af

30019 Nordvestskolen - Tilbudsliste af 30019 Nordvestskolen - Tilbudsliste af 08.05.2017 Beskrivelse: Undertegnede entreprenør tilbyder herved fagentreprisen i henhold til det udleverede udbudsmateriale bestående af betingelser, beskrivelser

Læs mere

AGROMEK Oplæg af Lars Arly Rasmussen og Flemming Lindegaard Arbejdstilsynets Markedsovervågning

AGROMEK Oplæg af Lars Arly Rasmussen og Flemming Lindegaard Arbejdstilsynets Markedsovervågning AGROMEK 2016 Oplæg af Lars Arly Rasmussen og Flemming Lindegaard Arbejdstilsynets Markedsovervågning Formål Hvad er formålet med disse 30 minutter 1. Kort info om udvalgte regler. 2. Automatisk igangsætning

Læs mere

UR5 Sikkerhedsguide 1

UR5 Sikkerhedsguide 1 UR5 Sikkerhedsguide 1 1 Introduktion Denne guide giver en kort introduktion til direktiver og standarder, efterfulgt af et oversigt over hvordan den nødvendige dokumentation kan laves for en simpel robot

Læs mere

Hans Morten Henriksen. Maskinsikkerhed. Maskindirketivet. Ansvar for en maskines indretning. Ansvar for maskiner i brug. Maskinsikkerhed ApS

Hans Morten Henriksen. Maskinsikkerhed. Maskindirketivet. Ansvar for en maskines indretning. Ansvar for maskiner i brug. Maskinsikkerhed ApS Maskinsikkerhed Maskinsikkerhed og CE-mærkning Rådgivning Inspektion Indkøb Undervisning 1 Hans Morten Henriksen Civ ing produktion 3 år i produktion, indkøb, udvikling mv 2 x 3 år maskinfabrikant, udvikling,

Læs mere

Eksport af maskiner i EU og erfaringer med det nye maskindirektiv

Eksport af maskiner i EU og erfaringer med det nye maskindirektiv Eksport af maskiner i EU og erfaringer med det nye maskindirektiv v. Anders Mortensen Chefkonsulent, Arbejdsmiljøfagligt Center. Eksport af nye maskiner i EU Maskindirektivet gælder for markedsføring af

Læs mere

Maskinsikkerhed Er CE-mærkning af maskiner nogen garanti?

Maskinsikkerhed Er CE-mærkning af maskiner nogen garanti? Maskinsikkerhed Er CE-mærkning af maskiner nogen garanti? Bar Bygge & Anlæg, februar 2013 Niels-Christian Daugaard Maskinmester Mail: ncdj@alectia.com Mobil: 27 13 80 34 Præsentation Hvem er jeg Niels-Christian

Læs mere

Indkøb af sikre maskiner? Indkøb af sikre maskiner. De trælse eksempler. De trælse eksempler. Metoder til uautoriseret omgåelse.

Indkøb af sikre maskiner? Indkøb af sikre maskiner. De trælse eksempler. De trælse eksempler. Metoder til uautoriseret omgåelse. Indkøb af sikre maskiner? Indkøb af sikre maskiner Jamen alle maskiner skal da være sikre? Jo, men nogen er mere sikre end andre Og nogen er nemmere at bruge, har højere oppetid, 1 2 De trælse eksempler

Læs mere

Maskinsikkerhed Aps. Nyt maskindirektiv 2006/42. Maskinsikkerhed

Maskinsikkerhed Aps. Nyt maskindirektiv 2006/42. Maskinsikkerhed Maskinsikkerhed Maskinsikkerhed Aps 1 21 2 Opgaver Maskinsikkerhed og CE-mærkning - Risikovurdering - Sikker indretning af maskiner - Dokumentation og brugsanvisninger - Projektering af sikringsløsninger

Læs mere

IKT-YDELSESBESKRIVELSE FOR IKT-LEDEREN

IKT-YDELSESBESKRIVELSE FOR IKT-LEDEREN Marts 2019 IKT-YDELSESBESKRIVELSE FOR IKT-LEDEREN Indgår som bilag til Rådgiveraftalen og kan anvendes, uanset om der er tale om totalrådgivning eller delt rådgivning IKT-YDELSESBESKRIVELSE FOR IKT-LEDEREN

Læs mere

De overordnede rammer for tilsyn på store gasinstallationer

De overordnede rammer for tilsyn på store gasinstallationer De overordnede rammer for tilsyn på store gasinstallationer ATEX Forum møde den 26. november 2013 Kent Eriksen Indhold Generelt vedrørende love, lovbekendtgørelser og reglementer. Lov, bekendtgørelser

Læs mere

Hospitalsenheden Horsens. Teknisk afdeling. Tekniske Standarder. Generelt Alle fagområder. Revision:

Hospitalsenheden Horsens. Teknisk afdeling. Tekniske Standarder. Generelt Alle fagområder. Revision: Teknisk afdeling Tekniske Standarder Revision: 2017-06-01 Indholdsfortegnelse 0.1 Indledning... 3 0.2 Generelle principper... 3 0.2.1 : Omfang og anvendelse... 3 0.2.1.1 Omfang:... 3 0.2.1.2 EMC (Electromagnetic

Læs mere

Indhold. Indledning (3) Sekretariatets opgaver (4) Bilag A (10) SEE / Årsrapport 2011 / Indhold

Indhold. Indledning (3) Sekretariatets opgaver (4) Bilag A (10) SEE / Årsrapport 2011 / Indhold Årsrapport 2011 SEE / Årsrapport 2011 / Indhold 2 Indhold Indledning (3) Sekretariatets opgaver (4) Baggrund (4) Ecodesign Energimærkning Mål for 2011 og opfyldelse af mål (5) Mål Målopfyldelse Gennemført

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del foreløbigt svar på spørgsmål 84 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del foreløbigt svar på spørgsmål 84 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 ERU Alm.del foreløbigt svar på spørgsmål 84 Offentligt MINISTEREN Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget Folketinget Dato J. nr. 28. september 2017 2016-5643

Læs mere

SANOVENT. Brugervejledning for Sanovent ventilationsanlæg med kryds-varmeveksler HCR. Kryds varmeveksler AUT. Automatik

SANOVENT. Brugervejledning for Sanovent ventilationsanlæg med kryds-varmeveksler HCR. Kryds varmeveksler AUT. Automatik Brugervejledning for Sanovent ventilationsanlæg med kryds-varmeveksler FIB FIB Posefilter Posefilter Frisk luft Fra luft VEC HCR VEC COW Ventilator Kryds varmeveksler Ventilator varmeflade Afkast Tilluft

Læs mere

SANOVENT. Brugervejledning for Sanovent ventilationsanlæg med roterende-varmeveksler FIB. Fra. Posefilter HRO. Fraluft. Roterende.

SANOVENT. Brugervejledning for Sanovent ventilationsanlæg med roterende-varmeveksler FIB. Fra. Posefilter HRO. Fraluft. Roterende. Brugervejledning for Sanovent ventilationsanlæg med roterende-varmeveksler VEC Fra FIB Ventilator Afkast HRO Roterende Posefilter Fraluft FIB Posefilter varmeveksler VEC Ventilator COW varmeflade Frisk

Læs mere

Medicinsk udtag Smartlet Datablad

Medicinsk udtag Smartlet Datablad Quality Improvement: Produktbeskrivelse: Funktionsbeskrivelse: QI står for Quality Improvement. QI Engineering Equipment er en meget vigtig del for helheden i forsyningssystemet for medicinske gasser.

Læs mere

Tilbudsfasen Kontrahering Mobilisering Udførelse Aflevering. Martin Jønsson 24 år Fra Odder Praktik ophold ved Mærsk Olie og Gas Tidligere murersvend

Tilbudsfasen Kontrahering Mobilisering Udførelse Aflevering. Martin Jønsson 24 år Fra Odder Praktik ophold ved Mærsk Olie og Gas Tidligere murersvend Ejer, Bestyrelses formand, Projektleder, Entrepriseleder Virksomheden Konstruktøren A/S Udbudsmaterialet Til Vestas Blades Technology Center Martin Jønsson 24 år Fra Odder Praktik ophold ved Mærsk Olie

Læs mere

Tilsyn i praksis. Pia Westphalen

Tilsyn i praksis. Pia Westphalen Tilsyn i praksis Pia Westphalen 11-12-2012 Sekretariat for Ecodesign og Energimærkning af Produkter Sekretariat nedsat af Energistyrelsen til at varetage opgaver vedrørende administration og koordinering

Læs mere

Maskindirektivet finder anvendelse på maskiner og fastlægger de væsentligste sikkerheds- og sundhedskrav i forbindelse med disse.

Maskindirektivet finder anvendelse på maskiner og fastlægger de væsentligste sikkerheds- og sundhedskrav i forbindelse med disse. Maskindirektivet Undervisningsmateriale til brug for undervisningen på Handels- og Ingeniørhøjskolerne Udarbejdet af: Arbejdsmedicinsk Klinik, Herning Sygehus Handels- og IngeniørHøjskolen, Herning Indholdsfortegnelse

Læs mere

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om harmonisering af medlemsstaternes love om markedsføring af radioudstyr, KOM(2012)584

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om harmonisering af medlemsstaternes love om markedsføring af radioudstyr, KOM(2012)584 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU alm. del Bilag 55 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 19. november 2012 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om

Læs mere

Frivillig produktcertificering:

Frivillig produktcertificering: Resultatet af undersøgelsen må kun gengives i sin helhed. I uddrag kun med skriftlig godkendelse fra Teknologisk Institut Resultatet af undersøgelsen må kun gengives i sin helhed. I uddrag kun med skriftlig

Læs mere

G_18_Grænsefladeskema for entreprenører Kolding Sygehus

G_18_Grænsefladeskema for entreprenører Kolding Sygehus Grænseflader for automatik og tekniske instaler. Dato: 15.09.2014 Bilag til rbejdsbeskrivelser Rev.: 1.01 ktivitet Systemkonfiguration med hovedcentral, netværk og undercentraler O B ut. I DK 1.02 1.03

Læs mere

Program. Ny lovgivning el-området. Ny Elsikkerhedslov og bekendtgørelser. Standarder Dimensionering Verifikation

Program. Ny lovgivning el-området. Ny Elsikkerhedslov og bekendtgørelser. Standarder Dimensionering Verifikation Program Ny lovgivning el-området Ny Elsikkerhedslov og bekendtgørelser. Standarder Dimensionering Verifikation Lovgivning og standarder Direktiver Besluttes af EU kommissionen og skal følges af medlemslandene

Læs mere

cts-guide.dk Bygningsstyring med omtanke

cts-guide.dk Bygningsstyring med omtanke cts-guide.dk PETRA ANDERSEN Tysk maskiningeniør (DERFOR accent ) cts-guide.dk Ansat i Ishøj Kommune siden 1999, nu: Kommunale Ejendomme, stabscenter Hovedopgaver pt: Energi- og udviklingsprojekter Udlånt

Læs mere

Dragør Kommune Om- og udbygning af St. Magleby Skole. TOTALENTREPRISE Administrative bestemmelser

Dragør Kommune Om- og udbygning af St. Magleby Skole. TOTALENTREPRISE Administrative bestemmelser Dragør Kommune Om- og udbygning af St. Magleby Skole TOTALENTREPRISE Administrative bestemmelser Dato: 15.03.2013 Side: 2 af 7 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 2. AFHOLDELSE AF MØDER... 3 3.1 Bygherremøder

Læs mere

Retningslinje om fortegnelser over behandlingsaktiviteter

Retningslinje om fortegnelser over behandlingsaktiviteter Retningslinje om fortegnelser over behandlingsaktiviteter Indhold Retningslinje om fortegnelser over behandlingsaktiviteter... 1 Anvendelsesområde... 2 Formål... 2 Definitioner... 2 Den dataansvarliges

Læs mere

Havnens Fiskebod holding Aps Vodskovvej 110 og Gennem Bakkerne 52

Havnens Fiskebod holding Aps Vodskovvej 110 og Gennem Bakkerne 52 Fagentreprise - Ventilationsentreprisen Dato : 2017-07-07 18 Arbejdsbeskrivelse Ventilationsarbejdet Rev.dato : 1. Orientering Side : 1/8 1. Orientering 1.1 Generelt bips B2.430, Basisbeskrivelse ventilation

Læs mere

Entreprenøren skal følge et kvalitetsstyringssystem, som lever op til de i dette bilag anførte krav.

Entreprenøren skal følge et kvalitetsstyringssystem, som lever op til de i dette bilag anførte krav. 1 Bilag 1 Kvalitetsstyring. 1. Indledning. Generelt Entreprenøren skal følge et kvalitetsstyringssystem, som lever op til de i dette bilag anførte krav. Entreprenøren skal indenfor rammerne af sit kvalitetsstyringssystem

Læs mere

Vesterport, AAB afd. 6

Vesterport, AAB afd. 6 Vesterport, AAB afd. 6 Realisering af fysisk helhedsplan Strukturering af drifts- og vedligeholdelsesmateriale Rambøll A/S Ginneruparkitekter Realisering af fysisk helhedsplan Ansvarlig Ingeniør Beskrivelse

Læs mere

CE mærkning (EN 1090)

CE mærkning (EN 1090) CE mærkning (EN 1090) - Opgaver og konsekvenser, således som Lemvigh-Müller opfatter det. Kort historie CE betyder nu European Conformity = Europæisk overensstemmelse CE mærkning er indført og lavet af

Læs mere

Lov om visse produkter er vedtaget Lov om indretning m.v. af visse produkter Lov nr. 155 af 20. februar 2013

Lov om visse produkter er vedtaget Lov om indretning m.v. af visse produkter Lov nr. 155 af 20. februar 2013 Lov om visse produkter er vedtaget Lov om indretning m.v. af visse produkter Lov nr. 155 af 20. februar 2013 Er vedtaget og træder i kraft 1. juli 2013 1 Formål Arbejdsmiljøloven skal beskytte arbejdstagere,

Læs mere

SANOVENT. Brugervejledning for Sanovent ventilationsanlæg med krydsvarmeveksler HCR. Krydsvarmeveksler AUT. Automatik

SANOVENT. Brugervejledning for Sanovent ventilationsanlæg med krydsvarmeveksler HCR. Krydsvarmeveksler AUT. Automatik Brugervejledning for Sanovent ventilationsanlæg med krydsvarmeveksler HCR FIB Posefilter COW Varmeflade VEC Ventilator Krydsvarmeveksler Tryk sensor AUT Automatik Indeholder information om brug, service

Læs mere

Skanderborg Forsyningsvirksomhed a/s

Skanderborg Forsyningsvirksomhed a/s Skanderborg Forsyningsvirksomhed a/s Køb af tjenesteydelser Opsætning af fjernaflæste vandmålere i Skanderborg Forsyningsvirksomheds forsyningsområde Offentligt udbud Juli 2013 1 Indledning... 3 2 Den

Læs mere

Maskinsikkerhed. Sikkerhedsledernes årskonference. Nyt maskindirektiv for brugervirksomheder (og andet relevant)

Maskinsikkerhed. Sikkerhedsledernes årskonference. Nyt maskindirektiv for brugervirksomheder (og andet relevant) Sikkerhedsledernes årskonference Maskinsikkerhed Nyt maskindirektiv for brugervirksomheder (og andet relevant) 1 21 2 Opgaver Maskinsikkerhed og CE-mærkning - Risikovurdering - Sikker indretning af maskiner

Læs mere

Fremtidens vvs-installatør

Fremtidens vvs-installatør Fremtidens vvs-installatør Dansk Gas Forening Årsmøde Den 15. & 16. november 2007 Nils Lygaard TEKNIQ 1 Analyse af den teknologiske udvikling» Nye installationsformers konsekvenser for den tekniske installatør»

Læs mere

Rev.af: JRE/SBG Omfattende fejl og mangler Rev. dato: Fejlfri / mindre fejl og mangler

Rev.af: JRE/SBG Omfattende fejl og mangler Rev. dato: Fejlfri / mindre fejl og mangler Emne: Færdiggørelsesskema_Bilag : 15-12-2016 Ikke relevant : Projektafdelingen : Teknisk Afdeling Nr. Emne Underemne 00 Rådgivers indstilling/følgeseddel v. aflev. af dokumentation S Fremdrift sammenskrevet

Læs mere

UDVALGET FOR HUSMODERFERIE Politik for opbevaring og sletning af personlige oplysninger

UDVALGET FOR HUSMODERFERIE Politik for opbevaring og sletning af personlige oplysninger UDVALGET FOR HUSMODERFERIE Politik for opbevaring og sletning af personlige oplysninger -2019-1 1. Indledning 1.1.1 Denne politik for opbevaring og sletning af personoplysninger fastlægger de overordnede

Læs mere

Indkøbsskabelon. Vejledning

Indkøbsskabelon. Vejledning Indkøbsskabelon Vejledning Socialstyrelsens indkøbsskabeloner kan være en hjælp, hvis du skal udarbejde kravspecifikationer ved indgåelse af indkøbsaftaler/udbud. Skabelonen skal betragtes som en tjekliste.

Læs mere

Ansvarsfordeling og samarbejde ved offshore olie- og gasaktiviteter

Ansvarsfordeling og samarbejde ved offshore olie- og gasaktiviteter Opdateret april 2018 Ansvarsfordeling og samarbejde ved offshore olie- og gasaktiviteter De vigtigste regler om ansvar og pligter virksomhederne imellem og indenfor den enkelte virksomhed, samt samarbejde

Læs mere

Velkommen Workshop om Belysning

Velkommen Workshop om Belysning Velkommen Workshop om Belysning Dagens Program Kl. 09:15 Ankomst, velkomst og morgenkaffe v/ EPSD-sekretariatet Kl. 09:30 Individuel styring og effektiv belysning et bedre arbejdsmiljø v/morten Hvenegaard,

Læs mere

DIRA 2015. John Rasmussen jora@bowitek.dk

DIRA 2015. John Rasmussen jora@bowitek.dk DIRA 2015 John Rasmussen jora@bowitek.dk John Rasmussen CTO ved bowitek El installatør Certificeret TÜV FS ingeniør (Maskiner og proces industri) Medlem af standardiseringsudvalg under Dansk Standard (S-250

Læs mere

Vejudstyr skal CE mærkes!

Vejudstyr skal CE mærkes! Vejudstyr skal CE mærkes! Som et led i det indre marked og for at fremme fri og fair konkurrence blev Byggevaredirektivet. for mange år siden vedtaget og er nu implementeret i alle EU medlemslande. Af

Læs mere

3D-modeller i byggeproduktionen. Søren Spile Bygteq it

3D-modeller i byggeproduktionen. Søren Spile Bygteq it 3D-modeller i byggeproduktionen Søren Spile Bygteq it Præsentation af Bygteq it a s Ejet af Dansk Byggeri og Tekniq. Leverandører af IT-løsninger til ca. 6.000 fortrinsvis udførende virksomheder. Primært

Læs mere

Vejledning til Stinkskabsentreprisen (Stinkskabe med tilhørende rum- og stinkskabsautomatik)

Vejledning til Stinkskabsentreprisen (Stinkskabe med tilhørende rum- og stinkskabsautomatik) Vejledning til Stinkskabsentreprisen (Stinkskabe med tilhørende rum- og stinkskabsautomatik) 1. Indledning Denne vejledning er ikke en del af kontraktgrundlaget mellem rådgiver og bygherre. Vejledningen

Læs mere

Professionelle løsninger til erhverv og offentlige virksomheder

Professionelle løsninger til erhverv og offentlige virksomheder Professionelle løsninger til erhverv og offentlige virksomheder Nulli Secundus, latin for det engelske udtryk second to none. Dette udtryk og holdningen bagved, beskriver på alle måder vores holdninger

Læs mere

Maskinsikkerhed ApS. Maskinsikkerhed på AM2012. Konsulent-opgaver Arbejdsgiveren har en falsemaskine. Der sker en alvorlig arbejdsulykke

Maskinsikkerhed ApS. Maskinsikkerhed på AM2012. Konsulent-opgaver Arbejdsgiveren har en falsemaskine. Der sker en alvorlig arbejdsulykke Maskinsikkerhed på AM2012 Maskinsikkerhed ApS Maskinsikkerhed og CE-mærkning Ret og vrang 1 2 1 Konsulent-opgaver 2 Arbejdsgiveren har en falsemaskine Maskinsikkerhed og CE-mærkning - Risikovurdering -

Læs mere

Energirenovering ESCO Region Midtjylland

Energirenovering ESCO Region Midtjylland Energirenovering ESCO Region Midtjylland Teknisk chef Stig Tofteberg Teknisk chef Svend Christiansen. Hvad er ESCO (Energy Service Company) ESCO leverandør: større virksomhed med stærke kompetencer inden

Læs mere

Brugsanvisning Charger 1.0 minirite R. Oticon Opn S Oticon Opn Play

Brugsanvisning Charger 1.0 minirite R. Oticon Opn S Oticon Opn Play Brugsanvisning Charger 1.0 minirite R Oticon Opn S Oticon Opn Play Introduktion Denne brugsanvisning guider dig i, hvordan du bruger og vedligeholder din nye oplader. Læs brugsanvisningen grundigt, inklusive

Læs mere

Professionelle løsninger til erhverv og offentlige virksomheder

Professionelle løsninger til erhverv og offentlige virksomheder Find us on Facebook Badge CMYK /.ai Med vores 30 års erfaring tilbyder vi alle former for solafskærmning. Om dit behov er nyt, reparation eller vaskeservice, stiller vi altid gerne op til en uformel snak

Læs mere

Projekteringsydelser BMS Building Management Systems

Projekteringsydelser BMS Building Management Systems FAGSPECIFIK YDELSES- BESKRIVELSE Projekteringsydelser BMS Building Management Systems 13. oktober 2017 Rev. 02. november 2018 J. nr. 18/01055 THORY/FRGLU 1. Introduktion Dette notat præciserer mindstekrav

Læs mere

IKT-teknisk afleveringsspecifikation Bygningsstyrelsen

IKT-teknisk afleveringsspecifikation Bygningsstyrelsen IKT-teknisk afleveringsspecifikation Bygningsstyrelsen Universiteter Bilag til IKT Ydelsesspecifikation Dato 2012-10-01, Revisionsdato: 2013-04-15 Samarbejdsdokument for byggesagens parter. Projekt: Byggesag:

Læs mere

UDBUDSBETINGELSER ALBERTSLUND UNGDOMSBOLIGER. EU-udbud, totalrådgivning

UDBUDSBETINGELSER ALBERTSLUND UNGDOMSBOLIGER. EU-udbud, totalrådgivning UDBUDSBETINGELSER ALBERTSLUND UNGDOMSBOLIGER EU-udbud, totalrådgivning 1. INDLEDNING Side 2 1.1 Kontraktens indhold Morbærhaven i Albertslund skal renoveres. I den forbindelse har Albertslund Ungdomsboliger

Læs mere

Checkliste Bygbarhed

Checkliste Bygbarhed Side 1 1 Er der givet rimelig information om udformning og forudsætninger, der er kritisk for udførelsen? 1.1 Er fælles foranstaltninger i byggefasen beskrevet? F.eks. fælles stillads. 1.2 Er midlertidige

Læs mere

Agenda. Introduktion og orientering om det nye Maskindirektiv 2006/42/EF

Agenda. Introduktion og orientering om det nye Maskindirektiv 2006/42/EF Agenda Introduktion og orientering om det nye Maskindirektiv 2006/42/EF Begreber, definitioner & omfang Ændringer i nyt Maskindirektiv Indhold i teknisk dossier Risikovurdering Harmoniserede standarder

Læs mere

Den nye bane København-Ringsted. Bentleyusers.dk 11. November 2013

Den nye bane København-Ringsted. Bentleyusers.dk 11. November 2013 Den nye bane København-Ringsted Bentleyusers.dk 11. November 2013 Den nye bane København-Ringsted Udbudspakker Udbudsorganisation 5 rådgiver kontrakter ART: Jernbane, veje, broer og konstruktioner SNC:

Læs mere

Frivillig produktcertificering:

Frivillig produktcertificering: Resultatet af undersøgelsen må kun gengives i sin helhed. I uddrag kun med skriftlig godkendelse fra Teknologisk Institut Resultatet af undersøgelsen må kun gengives i sin helhed. I uddrag kun med skriftlig

Læs mere

Bilag 1: Nummereringsprincip

Bilag 1: Nummereringsprincip Bilag 1 Bilag 1: Nummereringsprincip Det følgende bilag indeholder et forslag til nummerering af niveauerne, der anvendes i Byggeklassifikationsprojektet. Forslaget er udarbejdet af Mogens Rasmussen fra

Læs mere

Projekteringsydelser BMS Building Management Systems

Projekteringsydelser BMS Building Management Systems FAGSPECIFIK YDELSES- BESKRIVELSE Projekteringsydelser BMS Building Management Systems 13. oktober 2017 J. nr. 17/00527 THORY FRGLU 1. Introduktion Dette notat præciserer mindstekrav til rådgiverydelser

Læs mere

DNU Indvielse 27 feb. 2017

DNU Indvielse 27 feb. 2017 DNU Indvielse 27 feb. 2017 Men synet bedrager - trods fin indvielse havde AUH ikke overtaget bygningerne pga. manglende dokumentation manglende tests manglende commissioning AUH havde taget driftsansvaret

Læs mere

BRUGSANVISNING MJ-SELEKAPPE

BRUGSANVISNING MJ-SELEKAPPE Side 1 af 6 Det er vigtigt, at gennemlæse denne brugsanvisning inden montering og ibrugtagning af MJ- Selekappe, samt at de nævnte råd og anvisninger om sikkerhed og brug følges for at opnå den optimale

Læs mere

Vejledning til indkøb af maskiner

Vejledning til indkøb af maskiner Arbejdsmiljø Vejledning til indkøb af maskiner Den gode indkøbsproces Hvordan tilrettelægger I jeres indkøb af maskiner, så I samtidig tilgodeser arbejdsmiljøet bedst muligt? Få et overblik over den gode

Læs mere

Software og apps som medicinsk udstyr. Katrine Hagen Lema Sektion for Medicinsk Udstyr Lægemiddelstyrelsen

Software og apps som medicinsk udstyr. Katrine Hagen Lema Sektion for Medicinsk Udstyr Lægemiddelstyrelsen Software og apps som medicinsk udstyr Katrine Hagen Lema Sektion for Medicinsk Udstyr Lægemiddelstyrelsen CE-mærkning af medicinsk udstyr Medicinsk udstyr er produkter, der anvendes til at diagnosticere,

Læs mere

Kvalitetsledelseskrav til rådgiverydelser. AD-DV.R002 Rammeaftale om administration af særtransporter

Kvalitetsledelseskrav til rådgiverydelser. AD-DV.R002 Rammeaftale om administration af særtransporter Rammeaftale om administration af særtransporter 2017-2020 Januar 2017 Side 1 af 8 Kvalitetsledelseskrav til rådgiverydelser Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 2 2 Generelt... 3 3 Planlægning af rådgivningsydelsen...

Læs mere

Velkommen til. Anvendelse af projektdata i maskiner. Vejforum 2012. Poul-Erik Olsen & Rie Rohde

Velkommen til. Anvendelse af projektdata i maskiner. Vejforum 2012. Poul-Erik Olsen & Rie Rohde Velkommen til Anvendelse af projektdata i maskiner Poul-Erik Olsen & Rie Rohde Vejforum 2012 Poul-Erik Olsen Ansat i Barslund siden 1991 Tilbudschef siden 1996 Projektleder 1991 1996 Uddannet ingeniør

Læs mere

PROCES- OG MASKINSIKKERHED. Safexpert licenserpakker

PROCES- OG MASKINSIKKERHED. Safexpert licenserpakker PROCES- OG MASKINSIKKERHED Safexpert licenserpakker Formål med dette slideshow De følgende slides har til formål at forklare, hvordan man vælger en passende Safexpert licens Slide 3 forklarer hvilke 4

Læs mere

Robotter. Maskinsikkerhed ApS. Maskinsikkerhed ApS. Konsulent-opgaver. Rådgivning og undervisning

Robotter. Maskinsikkerhed ApS. Maskinsikkerhed ApS. Konsulent-opgaver. Rådgivning og undervisning Robotter Maskinsikkerhed ApS 1 Maskinsikkerhed ApS Rådgivning og undervisning - CE-mærkning - Dokumentation - Risikovurdering - Løsninger 2 Konsulent-opgaver Maskinsikkerhed og CE-mærkning - Risikovurdering

Læs mere

Forslag. Lov om indretning m.v. af visse produkter 1)

Forslag. Lov om indretning m.v. af visse produkter 1) Til lovforslag nr. L 89 Folketinget 2012-13 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 7. februar 2013 Forslag til Lov om indretning m.v. af visse produkter 1) Kapitel 1 Formål 1. Lovens krav til indretning

Læs mere

Energibevidst indkøb af større anlæg Beskrivelse af sagsforløb

Energibevidst indkøb af større anlæg Beskrivelse af sagsforløb Energibevidst indkøb af større anlæg Beskrivelse af sagsforløb Indholdsfortegnelse Beskrivelse af sagsforløb... 2 Fra idé til forslag... 3 Opstilling af krav... 4 et... 5 n... 6... 7 Januar 2001 Beskrivelse

Læs mere

FUNKTIONSBESKRIVELSE AUTOMATIK

FUNKTIONSBESKRIVELSE AUTOMATIK FUNKTIONSBESKRIVELSE AUTOMATIK Forberedelsesskolen, Randers udvidelse 24 Udg. dato: 01.04.2019 Rev. dato: Side : 2/ 8 1. Generelt Alle ydelser inden for CTS og automatik beskrevet i nærværende dokument

Læs mere

Bekendtgørelse om gasning i forbindelse med skadedyrsbekæmpelse 1)

Bekendtgørelse om gasning i forbindelse med skadedyrsbekæmpelse 1) BEK nr 1412 af 04/12/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 17. juni 2019 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Miljøstyrelsen, j.nr.mst-600-00060 Senere ændringer til

Læs mere

INTRODUKTION TIL CE-MÆRKNING AF ELEKTRISKE PRODUKTER

INTRODUKTION TIL CE-MÆRKNING AF ELEKTRISKE PRODUKTER INTRODUKTION TIL CE-MÆRKNING AF ELEKTRISKE PRODUKTER Hvem er folderen skrevet til? De fleste elektriske produkter, der skal sælges i Danmark og de øvrige EU-lande, skal CE-mærkes. CE-mærkningen skal gøre

Læs mere

Forslag. Lov om indretning m.v. af visse produkter 1)

Forslag. Lov om indretning m.v. af visse produkter 1) 2012/1 LSV 89 (Gældende) Udskriftsdato: 24. juni 2019 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdstilsynet, j.nr. 20120030285 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 7. februar

Læs mere

MID efter NLF Vand-, gas-, varmeenergimålere. Målesystemer til andre væsker end vand. Claudi Johansen, Sikkerhedsstyrelsen

MID efter NLF Vand-, gas-, varmeenergimålere. Målesystemer til andre væsker end vand. Claudi Johansen, Sikkerhedsstyrelsen MID efter NLF Vand-, gas-, varmeenergimålere. Målesystemer til andre væsker end vand Claudi Johansen, Sikkerhedsstyrelsen Hvorfor NLF? Hvad er NLF? EU-direktiver efter den nye metode er udstedt over en

Læs mere

Møde om projekterendes og rådgiveres pligter

Møde om projekterendes og rådgiveres pligter BAR Bygge & Anlæg og Byggeriets Arbejdsmiljøbus Møde om projekterendes og rådgiveres pligter Jacob Munk og Signe Mehlsen 2/6, 14/6, 15/6, 23/6 og 24/6 2016 Arbejdsmiljølovgivningen BARs branchevejledninger

Læs mere

Styrelsen kan ikke nå rundt til samtlige salgssteder, men der vil blive udvalgt 20-30 besøgssteder, som får et uanmeldt kontrolbesøg.

Styrelsen kan ikke nå rundt til samtlige salgssteder, men der vil blive udvalgt 20-30 besøgssteder, som får et uanmeldt kontrolbesøg. 9. december 2010 Erhvervs- og Byggestyrelsen kontrollerer CE-mærkning af vinduer og yderdøre Erhvervs- og Byggestyrelsens markedsovervågning af byggevarer har til formål at sikre, at de produkter, der

Læs mere

Statiske beregninger. - metode og dokumentation. af Bjarne Chr. Jensen

Statiske beregninger. - metode og dokumentation. af Bjarne Chr. Jensen Statiske beregninger - metode og dokumentation af Bjarne Chr. Jensen Statiske beregninger metode og dokumentation 1. udgave Nyt Teknisk Forlag 2003 Forlagsredaktion: Thomas Rump,tr@nyttf.dk Omslag: Henning

Læs mere

DS-hæfte. Januar 2014. Standarder og deres relation til de enkelte direktiver. Harmoniserede standarder

DS-hæfte. Januar 2014. Standarder og deres relation til de enkelte direktiver. Harmoniserede standarder DS-hæfte 1 Januar 2014 Standarder og deres relation til de enkelte direktiver Harmoniserede standarder Standarder og deres relation til de enkelte direktiver Harmoniserede standarder Dansk Standard 2014

Læs mere

Indretning trykbærende udstyr

Indretning trykbærende udstyr Indretning trykbærende udstyr Nyt PED Aerosoler Nyt simpelt SPVD Transportabelt Regler TPED Tidligere regler Off-shore Nyt (ikke PED), ombygning og reparation Nyindretning - Stationært Direktivet om indretning

Læs mere