VII. UNIVERSITETETS VIDENSKABELIGE SAMLINGER OG ANSTALTER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "VII. UNIVERSITETETS VIDENSKABELIGE SAMLINGER OG ANSTALTER"

Transkript

1 VII. UNIVERSITETETS VIDENSKABELIGE SAMLINGER OG ANSTALTER a. Rådighedssum til afholdelse af særlige udgifter for universitetets instituter. På kontoen for finansåret var ordinært bevilget 8000 kr.; heraf anvendtes størstedelen til anskaffelse af undervisningsmidler, særlig lysbilleder og grammofonplader samt afholdtes udgifter til duplikering af tekster til forelæsninger og øvelser og lign. Under 20. oktober 1945 tilskrev universitetets kurator undervisningsministeriet således:»på tillægsbevillingsloven for 1941/42 blev der under 21. IV. A. 14., Driftsudgifter ved samlinger og laboratorier, stillet et beløb af ialt kr til rådighed til ekstraordinære indkøb fra Tyskland af apparater og instrumenter m. v. til Københavns universitet. 1 ) Ved skrivelse af 20. januar 1942 bifaldt ministeriet derhos, at der inden for det beløb, som ved udgangen af finansåret 1941/42 var til rådighed af bevillingen, anvendtes kr. til indkøb over clearingkontoen med Tyskland, væsentlig af bøger til laboratorier og instituter under universitetet. Ved udgangen af finansåret 1944/45 var af bevillingen anvendt kr til køb af instrumenter og kr til køb af bøger, således at der ved finansårets udgang ialt var tilbage af den oprindelige bevilling kr , af hvilket beløb der dog senere er anvendt kr til køb af nogle mikroskoper. Der er således tilbage af bevillingen kr Da der formentlig næppe foreløbig kan forventes hverken instrumenter eller bøger fra Tyskland, og da mange af universitetets instituter og laboratorier nu efter afslutningen af krigen, under hvilken det ikke har været muligt at få videnskabelig literatur fra bl. a. England, Amerika og Frankrig, har anholdt om en bevilling til køb af bøger fra disse lande, skal man fra universitetets side foreslå, at der gives tilladelse til, at den resterende del af ovennævnte bevilling kr. - anvendes til køb af bøger fra de allierede lande. Til støtte for andragendet skal man henvise til den vedlagte, fra *) se herom universitetets årbog for , side og for , side 179 IT.

2 Universitetets videnskabelige samlinger og anstalter 183 rigsbibliotekaren indhentede erklæring af 15. d. m., hvoraf fremgår, at denne anser det for i høj grad ønskeligt, at instituterne og laboratorierne nu får lejlighed til at komplettere deres biblioteker med moderne håndbøger fra de franske og angelsaksiske bogmarkeder. Det tilføjes, at man er enig i, at det eventuelle indkøb sker som af rigsbibliotekaren foreslået.«herefter blev der på tillægsbevillingsloven for , jfr. rigsdagstidende for , tillæg A., sp tilvejebragt hjemmel for afholdelsen af et beløb af kr. til indkøb af videnskabelig litteratur fra de allierede lande. I et senere hefte af årbogen vil blive givet meddelelse om beløbets fordeling på de enkelte instituter (j. nr. 330/40). b. Det medicinsk-anatomiske institut. Den 12. august 1943 henvendte det medicinske studenterråd sig til universitetets rektor med tilbud om at lade opsætte et mindesmærke på institutet for afdøde professor i anatomi, dr. med. H. Hou-Jensen; midlerne til bekostning af et sådant mindesmærke havde rådet tilvejebragt gennem en indsamling blandt lægevidenskabelige studerende. Efter forhandling med rådet blev det overdraget billedhuggeren J. Gudmundsen-Holmgreen at udføre et relief portræt i bronze; det blev afsløret ved en højtidelighed på institutet den 16. oktober 1945, 5-årsdagen for professor Hou-Jensens død (j. nr. 303/43). På finansloven for , jfr. Udkast til forslag til finanslov for finansåret fra 1ste april 1945 til 31te marts 1946, sp blev der tilvejebragt hjemmel for aflønning af universitetets konto 5. Medhjælp af en ikke-videnskabelig assistent ved institutet i henhold til finansministeriets regulativ af 9. oktober Samtidig blev institutets ordinære medhjælpssum på 1200 kr. under samme konto til lønning af kontorpersonale inddraget. c. Det patologisk-anatomiske institut. A., sp optoges under universitetets konto 5. Medhjælp en bevilling på 1800 kr. årlig til dækning af udgiften ved fremstilling af de for undervisningen nødvendige histologiske præparater. d. Institutet for almindelig patologi. A., sp optoges under universitetets konto 24. Overordentlige udgifter en bevilling på 3900 kr. til anskaffelse af forskelligt laboratorieinventar til institutet.

3 184 Universitetets årljog På tillægsbevillingsloven for , jfr. rigsdagstidende for , tillæg A., sp optoges under universitetets konto 24. Overordentlige udgifter en bevilling på 5400 kr. til dækning af udgiften ved installation af en dampledning fra rigshospitalet til opvarmning af institutets autoklaver og thermostater (j. nr. 191 a/45). På tjenestemandsloven af 6. juni 1946, jfr. rigsdagstidende for , tillæg B., sp og omdannedes en stilling som laboratoriebetjent til en stilling som laboratoriemester ved institutet. Under 12. juli 1946 meddelte ministeriet laboratoriebetjent Vilhelm Carlsen ansættelse i den nye stilling fra den 1. april 1946 at regne (j. nr. 141 e/43). e. Det farmakologiske institut. På linansloven for , jfr. rigsdagstidende for , tillæg A., sp forhøjedes den under universitetets konto 5. Medhjælp givne bevilling på 3000 kr. årlig som vederlag til en laboratoriebetjent ved de retskemiske undersøgelser med 1920 kr. årlig, således at den pågældende fremtidig blev lønnet med begyndelseslønnen for en fast laboratoriebetjent. Forhøjelsen blev tillige gennemført for finansåret med et belob af 1452 kr., som blev bevilget på tillægsbevillingsloven for , jfr. rigsdagstidende for , tillæg A., sp.' f. Det retsmedieinske institut. På tillægsbevillingsloven for , jfr. rigsdagstidende for , tillæg A., sp optoges under universitetets konto 5. Medhjælp et belob af 4000 kr. til ekstraassistance ved institutets obduktioner. På tillægsbevillingsloven for , jfr. rigsdagstidende for , tillæg A., sp optoges under universitetets konto 5. Medhjælp et beløb af 4126 kr., således at den ved institutet ansatte honorarlønnede laboratoriebetjent fra 1. juli 1945 kunne blive lønnet med begyndelseslønnen for en fast laboratoriebetjent; samtidig blev det for den pågældende hidtil under universitetets konto 4. B. Andre honorarer bevilgede honorar af 3000 kr. årlig + midlertidigt tillæg inddraget. Under 24. november 1945 ansatte universitetets kurator hidtilværende regulativlønnet medhjælper ved institutet, translatør J.Bjerregaard som regulativlønnet kontorfuldmægtig ved institutet fra den 1. september 1945 at regne (j. nr. 11 d/45).

4 Universitetets videnskabelige samlinger og anstalter 185 g. Det hygiejniske institut. Under 21. november 1945 ansatte universitetets kurator fængselsbetjent H. Monster Frederiksen som aspirant i en stilling som laboratoriebetjent ved institutet fra den 1. december 1945 at regne (j. nr. 135 c/45). h. Det biokemiske institut. A., sp optoges under universitetets konto 5. Medhjælp en bevilling på 3200 kr. årlig til ansættelse af en ny ikke-videnskabelig assistent ved institutet. På tjenestemandsloven af 6. juni 1946, jfr. rigsdagstidende for , tillæg A., sp omdannedes en stilling som laboratoriebetjent til en stilling som laboratoriemester ved institutet. Under 18. juli 1946 meddelte ministeriet laboratoriebetjent August Bilberg Jensen ansættelse i den nye stilling fra den 1. april 1946 at regne. Under 5. december 1945 blev der meddelt laboratoriebetjent på prove ved institutet Carl Løvgreen fast ansættelse i stillingen fra den 1. december 1945 at regne (j. nr. 157 a/44). i. Det medicinsk-historiske museum. På tjenestemandsloven af 6. juni 1946, jfr. rigsdagstidende for , tillæg A., sp , blev stillingen som Pedel ved kirurgisk Akademi oprykket fra universitetets 13. lonningsklasse til universitetets 12. lonningsklasse, da pedellens arbejde, som for en stor del bestod af konserverings- og håndværkerarbejde for museet, måtte sidestilles med en faguddannet betjents arbejde (j. nr. 367/38). j. Institutet for human arvebiologi og eugenik. A., sp blev der efter indstilling af institutets bestyrer, direktør dr. med. Tage Kemp under universitetets konto 4 B. Andre honorarer optaget en bevilling på 900 kr. årlig + midlertidigt tillæg som vederlag til en assistent ved institutet for udvidet deltagelse i undervisningen. Bevillingen var motiveret med institutets voksende undervisning, derunder særlig kursus i arvehygiejne (j. nr. 235 a/44). På finansloven for , jfr. Udkast til forslag til finanslov for finansåret fra 1ste april 1945 til 31te marts 1946, sp blev der tilvejebragt hjemmel for aflonning af universitetets konto 5. Medhjælp af 3 ikke-videnskabelige assistenter ved institutet i henhold til finansministeriets regulativ af 9. oktober Samtidig blev insti-

5 186 Universitetets årbog tutets ordinære medhjælpssum på 3000 kr. årlig og den fra 1. april 1942 bevilgede særlige medhjælpssum på 3600 kr. årlig (jfr. universitetets årbog for , side 195) inddraget. k. Oprettelse af et neurofysiologisk institut. Under 26. juni 1945 afgav det lægevidenskabelige fakultet følgende indstilling:»det lægevidenskabelige fakultet ved Københavns universitet skal herved tillade sig at fremkomme med forslag om, at der oprettes et»neurofysiologisk Institut«. Til nærmere belysning af nødvendigheden herfor skal man oplyse følgende: Neuromedicin (= neurologi = den medicinske behandling af nervesygdomme) og neurokirurgi (den kirurgiske behandling af nervesygdomme, herunder bl. a. hjernesvulster) er specialområder, som i årenes løb har udviklet sig indenfor den interne medicin, resp. kirurgien, hvilket har nødvendiggjort oprettelsen af særlige neurologiske og neurokirurgiske afdelinger. Resultaterne heraf har været meget store, idet man på sådanne afdelinger nu er i stand til at helbrede og bedre mange alvorlige sygdomme, som man tidligere stod ganske hjælpeløs overfor. På samme måde har neurofysiologien udviklet sig til et specialområde indenfor fysiologien. Dette hænger sammen med, at en stor del af de i neurofysiologien bearbejdede problemer kræver en meget udviklet elektrisk måle- og registreringsteknik og et dertil specielt uddannet personale, som almindeligvis ikke findes på fysiologiske eller farmakologiske instituter. I Amerika og England har man oprettet adskillige neurofysiologiske instituter, og for nogle år siden er der også i Sverige blevet oprettet et neurofysiologisk institut. Til oprettelsen af dette har»knut och Alice Wallenbergs Stiftelse«i 10-året skænket et beløb på kr. af en samlet uddeling af kr.; endvidere har»rockefeller Fondet«skænket store beløb til institutets oprettelse og drift, idet sidstnævnte fond har en særlig interesse i udviklingen af den neurofysiologiske forskning. Foruden at neurofysiologien er en selvstændig, teoretisk-videnskabelig forskningsdisciplin, som nødvendigvis må dyrkes her i landet, om vi skal kunne følge med i udviklingen af den lægevidenskabelige forskning, har erfaringen med stor tydelighed vist, at neurofysiologien er en yderst vigtig hjælpevidenskab for adskillige andre områder indenfor lægevidenskaben, specielt for neuromedicinen og neurokirurgien. I det følgende skal dette belyses ved nogle eksempler: Ved elektroencephalografi (dvs. afledning og registrering af de elektriske spændinger, der skyldes hjernebarkens livsprocesser) har

6 Universitetets videnskabelige samlinger og anstalter 187 man lået et værdifuldt middel til diagnosticering af en række forskellige hjernesygdomme, f. eks. til lokalisering af hjernesvulster, og til afgørelse af arten af forskellige epilepsilignende lidelser. Den stigende industrialisering og motorisering af samfundet har medført en stærk stigning af antallet af ulykkestilfælde med ydre vold af hovedet med hjernebeskadigelser og langvarig invaliditet til følge. I talrige tilfælde er det ikke muligt ved de sædvanlige metoder at afgøre, om der foreligger en virkelig hjernebeskadigelse eller kun en såkaldt»traumatisk neurose«uden hjernebeskadigelse. Til afgørelse af diagnosen: Hjernebeskadigelse eller ej har elektroencephalografien vist sig som et meget vigtigt hjælpemiddel; da den rette diagnose er aldeles afgørende for behandlingen, fremgår neurofysiologiens betydning ved disse lidelser klart. Ved en række forskellige lidelser i nerve-muskelapparatet har elektromyogralien (dvs. registreringen af de elektriske spændinger, der ledsager en muskels funktion) stor betydning. 1 tilfælde af læsioner af nerverne er det for behandlingen af afgørende betydning så tidligt som muligt at fastslå, 0111 ledningen i nerven er fuldstændigt eller kun delvist afbrudt; i det første tilfælde er kirurgisk indgriben nødvendig, i det andet tilfælde er udsigterne til helbredelse uden kirurgisk indgriben ofte gode. En tidlig og sikker afgørelse heraf er faktisk kun mulig ved elektromyografi. Ved børnelammelse har det vist sig, at elektromyografi allerede i det akutte stadium kan give holdepunkter for, i hvilken udstrækning en angrebet muskel har udsigt til at blive funktionsdygtig igen. For studiet og behandlingen af den så alvorlige sygdom, børnelammelse, må neurofysiologiens metoder i det hele taget tillægges stor betydning. Fra dansk side (neurofysiologen dr. Buchthai og fysiurgen dr. Clemmesen) er der ved hjælp af elektromyografi leveret nogle af de forste bidrag til opklaringen af årsagerne til de såkaldte myoser (lumbago, ischias o. 1.), og der er ingen tvivl om, at fortsatte forskninger på dette område med neurofysiologiske metoder kan bidrage yderligere til, at vi får et bedre kendskab til årsagerne til og behandlingen af disse så hyppige sygdomme. For en række andre nerve-muskelsygdomme har neurofysiologiske metoder også betydning. Af det foran fremsatte fremgår det således, at neurofysiologien har en overordentlig stor betydning såvel for neuromedicinen, den interne medicin i almindelighed som for neurokirurgien, og en videre frugtbringende udvikling af disse kliniske discipliner kan vanskeligt tænkes uden et samarbejde med et neurofysiologisk institut. Også på andre områder af lægevidenskaben har neurofysiologien betydning: Adskillige problemer indenfor fysiologien (læren om de normale organfunktioner) og farmakologien (læren 0111 lægemidlernes

7 188 Universitetets årbog (3 virkemåde) kan kun bearbejdes med neurofysiologiske metoder. Da, som foran omtalt, disse metoder er meget specielle, vil det for fysiologen og farmakologen i praksis være udelukket at tage sådanne metoder i brug, uden at man kan få den fornødne hjælp og vejledning fra en neurofysiolog. Som endnu et eksempel kan nævnes, at der ved et samarbejde mellem elektrofysiologen dr. Buchthai og intern medicineren professor Warburg herhjemme er blevet skabt en til klinisk-videnskabelige undersøgelser særlig værdifuld metode til blodtryksmåling, hvilende på de i neurolofysiologien benyttede elektriske arbejdsmetoder. En af opgaverne for et kommende neurofysiologisk institut skulle være at uddanne de læger, som for fremtiden på neuromedicinske, neurokirurgiske, psykiatriske, intern-medicinske, fysiologiske og farmakologiske afdelinger og laboratorier skal beskæftige sig med de nævnte undersøgelsesmetoder, samt fortsat vejlede disse læger, når de under arbejdet stoder på vanskeligheder, som de ikke selv kan løse. I det foranstående mener fakultetet at have dokumenteret nødvendigheden af, at der oprettes et neurofysiologisk institut. Når fakultetet desuden mener, at nævnte institut bør oprettes snarest muligt, er grunden herfor følgende: Som allerede flere gange fremhævet er de elektrofysiologiske undersøgelsesmetoder meget specielle og krævende. Dette er grunden til, at der kun lindes ret få virkelig kompetente neurofysiologer i hele verden. I Danmark findes kun en eneste kompetent neurofysiolog, dr. med. Fritz Buchthai, der kom her til landet i 1933 og siden har arbejdet på universitetets gymnastikteoretiske laboratorium, fraset det sidste ca. P/2 år, hvor dr. Buchthai måtte flygte til Sverige, men hvor han fortsatte sit arbejde. Dr. Buchthai er nu vendt tilbage til Danmark. Gennem sine videnskabelige arbejder (en liste over disse er vedlagt som bilag) har dr. Buchthai skabt sig et meget stort internationalt ry, og han kan uden overdrivelse betegnes som en af de fineste neurofysiologer i hele verden. Hidtil har dr. Buchthai herhjemme udelukkende levet på understøttelse fra Michaelsens fond, men hvor længe dette kan fortsætte, ved man ikke. Det nævnte fond har ydet dr. Buchthai kr. om året til hans underhold samt kr. om året til dækning af udgifterne ved hans videnskabelige undersøgelser. Det er fakultetet bekendt, at dr. Buchthai fra udlandet har modtaget et meget fristende tilbud om en ledende stilling ved et neurofysiologisk institut. Med det internationale ry, som dr. Buchthai har, kan man ikke forvente, at han fortsat vil blive her i landet, medmindre der sikres ham en fast stilling som leder af et neurofysiologisk institut. Der kan således næppe være tvivl om, at forpasser man lejligheden til nu at skabe et neurofysiologisk institut med dr. Buchthai som leder,

8 Universitetets videnskabelige samlinger og anstalter 189 vil oprettelsen af et neurofysiologisk institut blive skudt langt ud i fremtiden. Fakultetet har bragt i erfaring, at dr. Buchthai fortsat vil kunne benytte de to rum, som han hidtil har benyttet på det gymnastikteoretiske laboratorium, samt at dr. Buchthai yderligere vil kunne få overladt to til tre rum i samme bygning (universitetets fysiologiske institut på Juliane Mariesvej). Under henvisning til foranstående skal fakultetet herved tillade sig at foreslå, 1) at der oprettes et»neurofysiologisk Institut«, foreløbig med arbejdsrum i de ovenfor nævnte lokaler; 2) at dr. Buchthai ansættes fast som leder af dette institut og herfor får Ion som f. eks. direktøren for universitetets institut for human arvebiologi og eugenik (8100 kr. årlig, stigende hvert 3. år med 600 kr. til 9900 kr.). For sit arbejde som rådgiver for de kliniske universitetsafdelinger bor der formentlig tillægges dr. Buchthai et passende honorar fra rigshospitalet. 3) at der på finansloven optages en bevilling på 6000 kr. årlig som annuum til institutet samt en bevilling til aflønning af en honorarlønnet videnskabelig assistent (ca kr. årlig), af en honorarlønnet mekaniker (ca kr. årlig) og af en honorarlønnet ikke-videnskabelig assistent (ca kr. årlig). De ovenfor nævnte lokaler er brugelige, men må dog betegnes som for få og liggende for spredt, hvorfor fakultetet mener, at der snarest bør optages forhandlinger om opførelsen af en særlig bygning til at rumme det neurofysiologiske institut. Fakultetet skal i denne forbindelse oplyse, at Bockefeller fondet lige for krigen, repræsenteret ved dr. D. P. O'Brien, var meget interesseret i oprettelsen af et neurofysiologisk institut her i København, og at fondet var interesseret i at understøtte dr. Buchthais arbejde. Under sit ophold i Sverige har dr. Buchthai modtaget understøttelse af Bockefeller fondet. Fakultetet mener også at vide, at Bockefeller fondet fortsat er interesseret i oprettelsen af et neurofysiologisk institut i København og i at understøtte dr. Buchthais arbejde. Ved som ovenfor foreslået at oprette et neurofysiologisk institut i de foreløbige lokaler skulle chancen for, at Bockefeller fondet senere vil yde et betydeligt bidrag til oprettelsen og driften af et nyt neurofysiologisk institut være betydeligt forøget, sådan som tilfældet har været det i Sverige.«Herefter indstillede universitetets kurator under 3. januar 1946 til ministeriet, at der på normeringsloven for blev oprettet en stilling som direktør for universitetets neurofysiologiske institut med lønning som foreslået af fakultetet. Den pågældende stilling blev herefter oprettet på tjenestemandsloven af 6. juni 1946, jfr. rigsdags-

9 190 Universitetets årbog tidende for , tillæg B., sp og De af fakultetet ansøgte bevillinger til institutets drift blev først stillet til rådighed på forventet efterbevilling på tillægsbevillingsloven for , således at bevillingerne begyndte at løbe fra den 1. juni Herom vil blive givet nærmere meddelelse i universitetets årbog for Om dr. Buchthais ansættelse i den nyoprettede stilling, se foran side Det historiske laboratorium. A., sp forhøjedes laboratoriets annuum (universitetets konto 14, underkonto 17) med 525 kr. fra 675 kr. til 1200 kr. for at muliggøre forøgede boganskaftelser (j. nr. 198 b/45). På finansloven for , jfr. rigsdagstidende for , tillæg A., sp optoges under universitetets konto 24. Overordentlige udgifter en bevilling på 3200 kr. til ekstraordinært indkøb af bøger og til indbinding (j. nr. 198 c/45). A., sp optoges under universitetets konto 5. Medhjælp en årlig bevilling på 600 kr. som vederlag for tilsyn med laboratoriet. Denne bevilling havde vist sig nødvendig efter laboratoriets udskillelse fra det filologiske laboratorium (j. nr. 198 a/45). m. Det fonetiske laboratorium. A., sp optoges under universitetets konto 5. Medhjælp en årlig bevilling på 600 kr. som vederlag for tilsyn med laboratoriet (j. nr. 145 b/45). Efter andragende fra laboratoriets bestyrer, professor, dr. phil. Louis Hjelmslev blev der af universitetets konto 14, underkonto 44. Rådighedssum til afholdelse af særlige udgifter for universitetets instituter for finansåret stillet et beløb af 600 kr. til rådighed for laboratoriet til dækning af udgifter ved optagelse på grammofonplader af baltiske sprog, hvortil der var særlig gunstig lejlighed på grund af ophold af mange baltere i landet på det daværende tidspunkt (j. nr. 176/46). n. Det ægyptologiske laboratorium. A., sp forhøjedes laboratoriets annuum med 200 kr. fra 625 kr. til 825 kr. af hensyn til forøgede udgifter bl. a. ved indlemmelsen i laboratoriet af Carlsbergfondets papyrussamling (j. nr. 113 b/45).

10 Universitetets videnskabelige samlinger og anstalter 191 o. Den botaniske have. Udover de belob, som i de nærmest forudgående år var blevet bevilget til en hovedistandsættelse af havens væksthuse, hvorom henvises til universitetets årbog for side 316, , side 242 og side 211, blev der på tillægsbevillingsloven for , jfr. rigsdagstidende for , tillæg A., sp og tillæg B., sp under universitetets konto 24. Overordentlige udgifter bevilget et yderligere beløb på ialt kr. til formålet, deraf 4403 kr. som genbevilling. A., sp forhøjedes de under universitetets konto 5. Medhjælp givne bevillinger på 1220 kr. som medhjælpssum til botanisk museum og 729 kr. til ekstraordinære plantebestemmelser til henholdsvis 1500 kr. og 1000 kr. Under 21. december 1945 meddelte universitetets kurator kontorbetjent ved haven Jens Christensen afsked efter ansøgning på grund af alder med pension fra den 28. februar 1946 at regne. I den derved ledigblevne stilling ansatte universitetets kurator under 22. maj 1946 opsynsbetjent Carlo Rasmussen fra den 1. april 1946 at regne (j. nr. 15 f/45 og 15 c/46). Under 6. marts 1946 ansatte universitetets kurator gartnermedhjælper Axel Mortensen som gartnermedhjælper på prøve ved haven fra den 1. april 1946 at regne (j. nr. 15 a/46). Under 19. juni 1946 ansatte universitetets kurator varmemester R.Jørgensen som opsynsbetjent på prøve ved haven fra den 1. juli 1946 at regne (j. nr. 15 c/46). Under 9. juli 1946 ansatte universitetets kurator Anders Hultquist Jensen som fyrbøder ved haven fra den 1. juli 1946 at regne (j. nr. 15 g/46). På tjenestemandsloven af 6. juni 1946 skete der følgende forandringer forsåvidt angår de til haven knyttede ikke-videnskabelige stillinger, jfr. rigsdagstidende for , tillæg A., sp : 1. afdelingsgartner blev oprykket fra universitetets 6. lønningsklasse til 4. lønningsklasse (5040 kr. årlig stigende hvert 3. år med 360 kr. indtil 5760 kr.), assistenten blev oprykket fra universitetets 11. lønningsklasse til 7. lønningsklasse b (3420 kr. årlig stigende hvert 3. år med 420 kr. indtil 4680 kr.), varmemesteren og gartnerformændene blev oprykket fra universitetets 10. lønningsklasse til 9. lønningsklasse (3060 kr. årlig stigende hvert 3. år med 360 kr. indtil 3780 kr.); endvidere blev en stilling som laboratoriebetjent ved botanisk laboratorium omdannet til en stilling som laborant; endelig blev der oprettet 2 nye stillinger som gartnermedhjælpere. I disse sidste nyoprettede stillinger ansatte

11 192 Universitetets årbog universitetets kurator under 23. juli 1946 gartnermedhjælperne Knud R. Barfoed og Niels H. G. J. Nielsen fra den 1. april 1946 at regne. p. Det zoologiske museum. A., sp optoges under universitetets konto 26. Lejeudgifter en bevilling på 2400 kr. årlig til leje af Trirfitatis kirkes loft som magasin for samlinger fra museet. I samme ojemed optoges på tillægsbevillingsloven for , jfr. rigsdagstidende for , tillæg A., sp et belob af 1600 kr. (j. nr. 12 f/45). På tjenestemandsloven af 6. juni 1946, jfr. rigsdagstidende for , tillæg B., sp oprettedes en ny stilling som konservator ved museet mod bortfald af et hidtidigt honorar på 3000 kr. årlig + midlertidigt tillæg til en honorarlønnet konservator. I denne stilling ansatte ministeriet under 24. august 1946 den tidligere honorarlønnede konservator Ulrik Mohl-Hansen fra den 1. april 1946 at regne (j. nr. 12 d/44 og 12 f/46). A., sp blev der under universitetets konto 5. Medhjælp optaget bevilling til ansættelse af en ny honorarlønnet videnskabelig assistent ved museet. Om ansættelse i stillingen se foran side 39 (j. nr. 12 c/45). Under 4. december 1946 ansatte ministeriet konservatorerne Alfred R. Vindeballe og fru Ella Marie Emilie Zimsen i to af de ved tjenestemandsloven af 6. juni 1946 nyoprettede stillinger som konservatorer af l.grad ved museet (jfr. foran side 11 ff.). q. Zoologisk studiesamling og laboratorium. På tjenestemandsloven af 6. juni 1946 jfr. rigsdagstidende for , tillæg A., sp blev stillingen som laboratoriebetjent omdannet til en stilling som laborant. r. Det mineralogiske og geologiske museum. På tillægsbevillingsloven for , jfr. rigsdagstidende for , tillæg A., sp blev der under universitetets konto 24. Overordentlige udgifter optaget en bevilling på kr. til indretning af arbejdslokaler i museets tagetage. s. Det kemiske laboratorium. På tillægsbevillingsloven for , jfr. rigsdagstidende for , tillæg A., sp optoges under universitetets konto 24. Over

12 Universitetets videnskabelige samlinger og anstalter 193 ordentlige udgifter en bevilling på kr. til installation af en ny centralvarmekeddel i laboratoriet (j. nr. 14 a/44). Fra begyndelsen af efterårssemestret 1945 fik laboratoriet rådighed over de lokaler, som hidtil havde været benyttet til undervisningen i organisk kemi for studerende ved den polytekniske læreanstalt. I den anledning blev der på finansloven for , jfr. rigsdagstidende for , tillæg B., sp under universitetets konto 24. Overordentlige udgifter optaget en bevilling på kr. til en istandsættelse af de pågældende lokaler (j. nr. 14 c/44). t. Det fysiske laboratorium. Under 4. december 1946 ansatte ministeriet konservator H. J. Nielsen i en af de ved tjenestemandsloven af 6. juni 1946 nyoprettede stillinger som konservatorer af 1. grad fra den 1. april 1946 at regne (jfr. foran side 11 ff.). u. Det astronomiske observatorium. A., sp blev der under universitetets konto 19. Ordinære bygningsudgifter bevilget et beløb på 5000 kr. som overskridelse af kontoen til istandsættelsesarbejder i observatoriet. På finansloven for , jfr. Udkast til forslag til finanslov for finansåret fra 1ste april 1945 til 31te marts 1946, sp blev der tilvejebragt hjemmel for aflønning af universitetets konto 5. Medhjælp af en ikke-videnskabelig assistent ved observatoriet i henhold til finansministeriets regulativ af 9. oktober Samtidig blev det under universitetets konto 4. B. Andre honorarer opførte honorar på 2700 kr. + midlertidigt tillæg til en medhjælper ved observatoriet inddraget. v. Det geografiske laboratorium. Efter andragende fra professorerne, dr. phil. Kaj Berg, dr. phil. Niels Nielsen og dr. phil. Arne Noe-Nygaard blev der fra 1. april 1945 bevilget et beløb af 3600 kr. som vederlag til dr. phil. Kaj Hansen for videnskabeligt arbejde ved universitetets geografiske laboratorium og universitetets ferskvandsbiologiske laboratorium. Beløbet blev bevilget under de to nævnte laboratoriers annua (universitetets konto 19 og konto 38) med halvdelen på hvert. Hjemmel for bevilling af beløbet blev tilvejebragt på tillægsbevillingsloven for , jfr. rigsdagstidende for , tillæg A., sp og på finansloven for , jfr. rigsdagstidende for , tillæg B., sp (j. nr. 241/45). 13

13 194 Universitetets årbog x. Det histologisk-embryologiske institut og institutet for sammenlignende anatomi og zoologisk teknik. På finansloven for , jfr. Udkast til forslag til finanslov for finansåret fra 1ste april 1945 til 31te marts 1946, sp blev der tilvejebragt hjemmel for aflønning af universitetets konto 5. Medhjælp af en kontormedhjælper ved de to instituter i henhold til finansministeriets regulativ af 9. oktober Samtidig blev institutets bevilling under samme konto på 2400 kr. årlig til kontormedhjælp inddraget. A., sp blev der under universitetets konto 5. Medhjælp optaget bevilling til ansættelse af en ny honorarlønnet videnskabelig assistent ved det histologisk-embryologiske institut. Samtidig blev et under samme konto senest på finansloven for bevilget ekstraordinært beløb på 3600 kr. til rekonstruktionsarbejder m. m. inddraget. Om ansættelse i den nyoprettede stilling, se ovenfor side 39 (j. nr. 115 b/44). På finansloven for , jfr. Udkast til forslag til finanslov for finansåret fra 1ste april 1945 til 31te marts 1946, sp blev der tilvejebragt hjemmel for aflønning af universitetets konto 5. Medhjælp af en ikke-videnskabelig assistent, særlig til tegnearbejde, ved institutet for sammenlignende anatomi og zoologisk teknik i henhold til finansministeriets regulativ af 9. oktober Samtidig blev et under samme konto hidtil bevilget beløb af 1200 kr. årlig til tegnearbejde inddraget. y. Det zoofysiologiske laboratorium. Pa tillægsbevillingsloven for , jfr. rigsdagstidende for , tillæg A., sp bevilgedes under universitetets konto 24. Overordentlige udgifter et beløb af kr. til en hovedistandsættelse af laboratoriets bestyrerbolig og af boligen for den faste videnskabelige assistent i anledning af brugerskifte i de to boliger. På finansloven for og på tillægsbevillingsloven for , jfr. rigsdagstidende for , tillæg A., sp og tilvejebragtes hjemmel for oprettelsen af den i universitetets årbog for , side 217 nævnte nye stilling som ikke-videnskabelig assistent ved laboratoriet, således at indehaveren blev lønnet efter finansministeriets regulativ af 9. oktober 1943 som kontorassistent (j. nr. 320/44). På tjenestemandsloven af 6. juni 1946, jfr. rigsdagstidende for , tillæg B., sp og omdannedes laboratoriets stilling som laboratoriebetjent til en stilling som laboratoriemester (j. nr. 146/40).

14 I niversitetets videnskabelige samlinger og anstalter 195 z. Institutet for teoretisk fysik. 1. UDVIDELSE AP' INSTITUTET OG FORØGEDE BEVILLINGER TIL DRIFTEN Under 19. januar 1946 indgav institutets bestyrer, professor, dr. phil. Niels Bohr følgende andragende:»den store udvikling, som forskningen inden for atomfysikken har undergået i de seneste år, og de vidtrækkende perspektiver for praktiske anvendelser, der derved har åbnet sig, har, som det vil være bekendt, i mange lande affødt store bestræbelser for at tage del i denne løfterige udvikling. For Danmarks vedkommende vil mange forhold, især mangel på de nødvendige mineraler, bevirke, at vi i øjeblikket må stille os afventende til spørgsmålet om deltagelse i den praktiske udnyttelse af atomenergien, men for ikke at blive afskåret fra muligheder, der på et senere tidspunkt vil blive også vort land til del, eventuelt i samarbejde med andre lande, er det yderst påkrævet, at vi uden opsættelse efter evne udnytter alle de betingelser, der er til stede for fortsat at tage virksom del i den atomfysiske forskning og uddanne et tilstrækkeligt antal fysikere og ingeniører for at være forberedt på løsningen af kommende, for samfundet vigtige opgaver. Efter nøje overvejelse af den samtidig mest formålstjenlige og økonomiske måde, hvorpå disse umiddelbare krav kan imødekommes, tillader undertegnede, bestyrer for universitetets institut for teoretisk fysik, mig at påpege, at en efter omstændighederne særdeles gunstig ordning kan opnås med forholdsvis ringe udgifter ved en passende udvidelse af virksomheden på instituttet, hvor der allerede rådes over meget betydelige hjælpemidler til atomfysiske undersøgelser, samt forefindes en større kreds af medarbejdere, der gennem mangeårig deltagelse i sådanne undersøgelser har erhvervet særlig erfaring på dette område. Netop med henblik herpå er der, som der vil blive gjort nøjere rede for i det følgende, fra anden side givet tilsagn om større understøttelser til en udvidelse af laboratorierne og en videre udvikling af hjælpemidlerne til forskningsarbejdet, samt til forøget medhjælp til dette, men for at opnå tilfredsstillende og betryggende betingelser, såvel hvad undervisning som forskning angår, vil det være nødvendigt, at der også fra statsmyndighedernes side stilles midler til rådighed for ændringer af instituttets bygninger og en forøgelse af instituttets personale og annuum. Instituttets bygninger omfatter en hovedbygning, opført af staten i 1920 på en grund, Blegdamsvej 15, som blev erhvervet ved bidrag fra en kreds af private, og på hvilken der i 1931 ved bevilling fra Carlsbergfondet tillige opførtes en bygning for universitetets matematiske institut. I hovedbygningen findes foruden nogle laboratorier, som især 13*

15 196 Universitetets årbog er anbragt i kælderetagen, der strækker sig ind under det matematiske institut, og to kvistlejligheder for laboratoriemesteren og en assistent, tre auditorier fælles med det matematiske institut, samt bibliotek og studierum. På den tilstødende grund, Blegdamsvej nr. 17, der i 1924 skænkedes af Københavns kommune for at muliggøre instituttets første større udvidelse, bekostet af Rockefellerfondet, opførtes dengang en lang, lav bygning ud til Fælledparken, hvori et antal laboratorier, instituttets værksteder og en bolig for vagtmesteren er anbragt, samt en bygning, beregnet til en bolig for institutbestyreren, men som for tiden benyttes til administrationslokaler og til bolig for en inspektionshavende assistent. På denne grund opførtes yderligere i årene ved bevillinger fra Carlsberg-, Rockefeller- og Thrigefondet på sammenlagt kr. et højspændingslaboratorium og et cyklotronanlæg. De planlagte udvidelser af bygningerne består dels af en mindre ændring af hovedbygningen, Blegdamsvej nr. 15, dels i en større udbygning af laboratorierne på Blegdamsvej nr. 17. Denne sidste omfatter såvel en erstatning af den midterste del af den lave længe med en højere og bredere bygning som en videre udførelse af de i forbindelse med højspændings- og cyklotronanlæggene indrettede underjordiske laboratorium ind under den størst mulige del af grunden og endda et stykke udenfor denne, idet Københavns kommune i betragtning af opgavernes påtrængende karakter beredvilligt har overladt institutet brugen af et areal i Fælledparken for en længere årrække til indretning af midlertidige apparatopstillinger. Herved tilsigtes at tilvejebringe betingelser for de kostbare anlægs videre udvikling og for anbringelse af nye apparater, der er særlig egnede til de områder af forskningen, som i de senere år er kommet i forgrunden. Til dette formål har Carlsbergfondet stillet kr. til rådighed, medens Thrigefondet har bevilget kr. til udførelse af apparater og andre tekniske hjælpemidler, der kan forfærdiges på Thrigefabrikkerne. Ved disse understøttelser vil det være muligt at udføre de underjordiske anlæg og indrette disse med hjælpemidler til undersøgelserne. Til opførelsen af den overjordiske del af nybygningerne, hvor det er hensigten at anbringe andre for virksomheden nødvendige laboratorielokaler, vil det imidlertid være nødvendigt, at der søges en bevilling fra statsmyndighederne. Efter samråd med kgl. bygningsinspektør, professor Gottlob vil disse byggearbejder kunne udføres på en efter omstændighederne tilfredsstillende måde ved et tilskud fra statens side på kr. Ved disse udvidelser vil der blive skabt en tilstrækkelig vid ramme for i de nærmest kommende år at deltage i den atomfysiske forskning i et omfang, der i rimelig grad svarer til udviklingens krav. For imidlertid at tilvejebringe de fornødne betingelser for en sådan forbedring

16 Universitetets videnskabelige samlinger og anstalter 197 al iorholdene ior undervisningen og det teoretiske studium, som er nødvendiggjort af atomfysikkens store fremskridt og dens stedse voksende betydning for de mest forskellige områder af videnskaben og teknikken, vil også en udvidelse af undervisningslokalerne og studierummene være påkrævet. Disse krav vil kunne imødekommes ved en flytning af laboratorierne fra hovedbygningens stueetage og første sal til de nye lokaler på Blegdamsvej 17, samt ved en overbygning af det store auditorium i hovedbygningen, hvorved der i denne vil blive plads til et større biblioteksrum, et antal nye studieværelser og et nyt auditorium. Ændringerne af hovedbygningen, hvortil planer er udarbejdet af bygningsinspektøren, vil efter overslag kunne udfores for kr., heri indbefattet udgifterne til det nødvendige inventar. Instituttets faste personale, der foruden bestyreren består af lire videnskabelige assistenter, en ikke-videnskabelig assistent, laboratoriemesteren, vagtmesteren og en laboratoriebetjent, har trods stadige forøgelser langtfra været tilstrækkeligt til den fulde udnyttelse og betjening af de forhåndenværende, med støtte fra forskellige fonds anskaffede, kostbare tekniske hjælpemidler. Forskningsvirksomheden har derfor kun kunnet drives i det stedfundne omfang ved medarbejderskab af nogle ikke direkte til instituttet knyttede fremragende ældre teoretiske og eksperimentelle fysikere og igennem deltagelsen i arbejdet af et større antal yngre danske videnskabsmænd, der har været understøttet ved stipendier fra forskellig side, og som i lighed med de mange udenlandske fysikere, der i årenes løb har opholdt sig her med stipendier især fra Raik-Ørstedfondet og Rockefellerfondet, på værdifuld måde har bidraget til arbejdets fremgang. Som følge af disse forhold arbejder der for tiden på instituttet, men uden at være fast knyttet til dette, et antal videnskabsmænd, som har særligt kendskab til atomfysiske problemer og stor erfaring på dette område, og hvis fortsatte medarbejderskab ved undervisningen og forskningen det for instituttets virksomhed vil være af afgørende betydning at bevare. Medens det vil være mest formålstjenligt, at de yngre blandt disse endnu i nogen tid arbejder med stipendieunderstøttelser, vil det såvel for undervisningen som for forskningen være påkrævet, at der oprettes to nye faste videnskabelige assistentstillinger ved instituttet. Endvidere vil undervisningens udvidelse og det større administrationsarbejde gøre det overmade ønskeligt, at der stilles et lektorhonorar og et inspektørhonorar pa hvert 2400 kr. årlig, samt et sekretærhonorar på 1800 kr. årlig til rådighed til ældre assistenter, der i særlig grad vil komme til at bære de forøgede undervisnings- og administrationsbyrder. Endvidere vil udvidelsen af virksomheden stille endnu større krav end hidtil til instituttets værksteder, hvor alle særlige til brug ved

17 198 Universitetet^ årbog (> undersøgelserne stadig nykonstruerede apparater må tilvirkes. Allerede i længere tid har værkstedets personale været utilstrækkeligt til opgaverne, og foruden ved assistance af et antal lærlinge, der søger mekanikeruddannelse under laboratoriemesterens vejledning, har værkstedsarbejdet kun kunnet bestrides ved deltagelsen i dette af det videnskabelige personale i et omfang, der ofte i høj grad har forsinket undersøgelserne. I sammenhæng med den planlagte udvidelse af virksomheden, der vil medføre væsentlig forøgede krav til værkstederne, vil det derfor være yderst påkrævet, at der ved instituttet oprettes en ny stilling som mekanisk uddannet laboratoriebetjent. Ligeledes vil det, i betragtning af laboratoriemesterens mangesidige og ansvarsfulde gerning, være rimeligt, at der tillægges ham et konservatorhonorar på 1800 kr. årligt for tilsynet med og istandholdelsen af de kostbare anlæg. I forbindelse med den forøgelse af instituttets personale, hvorom det drejer sig, må det tages i betragtning, at de overordentlige tekniske hjælpemidler, af hvis udvikling de store fremskridt inden for atomforskningen er betinget, overalt hvor der tages aktiv del i denne forskning har krævet et samarbejde af langt større grupper af videnskabeligt og teknisk uddannede medarbejdere, end det hidtil har været nødvendigt ved fysiske undersøgelser. Dette forhold må forventes at gøre sig stedse stærkere gældende, efterhånden som hjælpemidlerne udvikles, og spørgsmålet om atomfysikkens praktiske anvendelse bliver endnu mere brændende. Netop for uddannelsen med dette spørgsmål for øje vil det være afgørende, at man sikrer sig en tilstrækkelig stor fast medarbejderstab. Selv efter den foreslåede forbedring af dette forhold vil, som ovenfor berørt, kravene til hjælpemidlernes udvikling og udnyttelse ingenlunde kunne bestrides af det faste personale alene, men vil kun kunne imødekommes ved tilknytningen i et betydeligt omfang af yngre videnskabeligt og teknisk uddannede kræfter til arbejdet på instituttet. I denne forbindelse kan det meddeles, at der fra Carlsbergfondets side for de næstkommende år er stillet kr. årligt til rådighed for videnskabelig medhjælp ved undersøgelserne. Endvidere har Thrigefondet bevilget instituttet en 3-årig understøttelse på kr. årligt, hvorved det vil være muligt at knytte nogle yngre polytekniske kandidater til virksomheden, hvor de på grund af deres tekniske uddannelse vil være til værdifuld hjælp for undersøgelserne, samtidig med at de vil kunne opnå en for senere praktisk virksomhed betydningsfuld videre uddannelse i atomfysiske metoder. Disse understøttelser, der omtrentlig svarer til de midler, der i de seneste år fra private fonds side har stået til rådighed for medhjælp ved undersøgelserne, vil imidlertid, selv efter forøgelse af det faste personale, ikke være tilstrækkelige til den planlagte udvidelse af forsk

18 Universitetets videnskabelige samlinger og anstalter 199 nings- og uddannelsesvirksomheden, og det foreslås derfor, at der fra statsmyndighedernes side ligeledes for de nærmest følgende år stilles en sum af kr. årligt til rådighed for honoreringen af et antal yngre videnskabsmænd for deltagelse i arbejdet. Jeg undlader ikke at tilføje, at det forventes, at også i de kommende år et større antal udenlandske videnskabsmænd vil deltage i forskningen på instituttet, og det kan oplyses, at der allerede til foråret ventes besøg af norske, svenske, hollandske, amerikanske og russiske fysikere for at tage del i arbejdet. Hvad udgifterne til instituttets drift angår, har det hidtidige af statsmyndighederne bevilgede annuum trods stadige overskridelser kun kunnet strække til bestridelsen af de nødvendigste udgifter til opvarmning, belysning og rengøring af lokalerne, deri indbefattet universitetets matematiske institut, samt til opretholdelsen af biblioteket, driften af instituttets værksteder, det tekniske strømforbrug m. m. Dels må sådanne udgifter uundgåelig forøges i væsentlig grad ved udvidelsen af instituttet, dels vil det, selv om man i de kommende år fortsat fra privat side kan regne med betydelige understøttelser til de stadige anskaffelser af instrumenter og materialer til brug ved de videnskabelige undersøgelser (således har i de sidste 10 år Carlsbergfondet, Rockefellerfondet og andre fonds til dette formål bidraget med mere end kr.) være nødvendigt, at der også fra statens side i de kommende år stilles midler til rådighed til sådanne udgifter i forbindelse med forskningsarbejdet. Instituttets annuum, der i øjeblikket andrager kr. (deri indbefattet en assistancesum af 977 kr. til numeriske beregninger), men som i hvert af de seneste år har måttet overskrides med beløb på omkring kr., må for i rimelig grad at tilfredsstille formålet, forøges til kr., hvoraf ca kr. er beregnet til driftsudgifter og ca kr. til udgifter ved anskaffelser i forbindelse med forskningsarbejdet, medens 4000 kr. er ansat som en assistancesum ved sådant forefaldende beregnings-, konstruktionstegnings- og kontorarbejde, der ikke vil kunne overkommes af instituttets personale. I henhold til det anførte skal man derfor tillade sig at ansøge om, at der fra statsmyndighedernes side bevilges en sum af kr. til en ændring af instituttets bygninger, at der oprettes to nye faste videnskabelige assistentstillinger og en stilling som mekanisk uddannet laboratoriebetjent, samt at der bevilges et lektorhonorar og et inspektørhonorar på hvert 2400 kr. årlig og et sekretærhonorar og et konservatorhonorar på hvert 1800 kr. årlig. Endvidere søges der for de næstkommende år om en forøgelse af instituttets annuum til kr. og om en årlig bevilling på kr. til videnskabelig medhjælp ved undersøgelserne. Til trods for den betydelige størrelse af de bevillinger, hvorom der

19 200 Universitetets årbog søges, må det fremhæves, at det drejer sig om beløb, der er meget små i sammenligning med dem, der vil blive stillet til rådighed for tilsvarende institutioner i andre mindre lande, hvor der planlægges store foranstaltninger for at følge med i udviklingen på atomforskningens område. Når det alligevel tør forventes, at de bevillinger, hvorom der søges, vil muliggøre en aktiv deltagelse fra instituttets side i sådanne bestræbelser, skyldes dette dels de betydelige understøttelser, der kan påregnes fra anden side, dels det grundlag med hensyn til såvel hjælpemidler som erfaring, der allerede forelindes på instituttet. Det må dog understreges, at forslaget kun tilsigter en midlertidig ordning for at imødekomme øjeblikkelige krav, og at hele spørgsmålet om omfanget af den indsats her fra landet, der vil være formålstjenlig, først kan afgøres om nogle år, når de praktiske anvendelsesmuligheder af atomfysikkens resultater bedre kan overses. For til den tid at stå vel forberedt til at tage del i udviklingen er det imidlertid af afgørende betydning, at de gunstige betingelser for forskning og uddannelse, der på nuværende tidspunkt forefindes herhjemme, udnyttes på den bedst mulige måde. Med henblik herpå er det yderst påkrævet, at den planlagte udvidelse af virksomheden på instituttet gennemføres uden opsættelse, og i særdeleshed at de nye stillinger oprettes, og det forøgede annuum samt de foreslåede honorarer og understøttelser til videnskabelig medhjælp stilles til rådighed allerede fra begyndelsen af det kommende finansår, og at byggearbejderne påbegyndes, så snart de nødvendigste materialer kan fremskaffes. I betragtning af, at det drejer sig om en samfundsopgave af hastende og påtrængende karakter, tillader jeg mig på det indstændigste at henstille, at bevillingerne gennemføres ved en ekstraordinær behandling.«i en supplerende skrivelse af 25. januar 1946 ansøgte professor Bohr i anledning af nogle ændringer og udvidelser af byggeplanerne om, at det til udvidelse af anlæggene ansøgte beløb måtte blive forhøjet til kr. Efter at dette andragende, som var anbefalet af det matematisknaturvidenskabelige fakultet, var blevet indsendt til ministeriet med tilslutning fra rektor og kurator, blev de ansøgte bevillinger til den udvidede drift optaget på finansloven for , jfr. rigsdagstidende for , tillæg B., sp ; ved forelæggelsen af sagen for bevillingsmyndighederne forbeholdt ministeriet sig på tillægsbevillingsloven for at stille forslag om det til udvidelse af instituttets bygninger og anlæg ansøgte beløb af kr. Om bevillingerne til udvidelse af institutets bygninger vil blive givet meddelelse i senere hefter af årbogen (j. nr. 159 a/46).

20 Universitetets videnskabelige samlinger og anstalter ANDRE SAGER Under 29. juni 1946 meddelte ministeriet vagtmester ved institutet August Jensen afsked efter ansøgning på grund af svagelighed med pension fra den 31. juli 1946 at regne. I den derved ledigblevne stilling ansatte ministeriet under 24. august 1946 laboratoriebetjent Valdemar Moller fra den 1. september 1946 at regne (j. nr. 159 b/46). Under 27. maj 1946 ansatte universitetets kurator finmekaniker Carl Erik Jensen som faguddannet betjent ved institutet fra den 1. april 1946 at regne (j. nr. 159 c/46). æ. Den arnamagnæanske stiftelse. Konsistorium valgte under 20. februar 1946 professorerne, dr. phil. Carsten Høeg og dr. phil. N. E. Nørlund til eforer for stiftelsen for 4 år fra den nævnte dato at regne i stedet for professorerne, dr. jur. Henry Ussing og dr. phil. L. L. Hammerich, som var udtrådt af Konsistorium (j. nr. 33 a/46).

VII. UNIVERSITETETS VIDENSKABELIGE SAMLINGER OG ANSTALTER

VII. UNIVERSITETETS VIDENSKABELIGE SAMLINGER OG ANSTALTER VII. UNIVERSITETETS VIDENSKABELIGE SAMLINGER OG ANSTALTER a. Rådighedssum til afholdelse af særlige udgifter for universitetets instituter. På kontoen for finansåret 1946-47 var ordinært bevilget 8000

Læs mere

universitetets i nsti tut er.

universitetets i nsti tut er. VII. UNIVERSITETETS VIDENSKABELIGE SAMLINGER OG ANSTALTER a. Rådighedssum til afholdelse af særlige udgifter for universitetets i nsti tut er. På kontoen for finansåret 1944-45 var ordinært bevilget 8000

Læs mere

VII. Universitetets videnskabelige Samlinger og Anstalter.

VII. Universitetets videnskabelige Samlinger og Anstalter. VII. Universitetets videnskabelige Samlinger og Anstalter. a. Raadighedssum til Afholdelse af særlige Udgifter for Universitetets Instituter. 1. Bevillingens ordinære Beløb. Paa Finansloven for 1940-41,

Læs mere

AARBOG FOR KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DANMARKS TEKNISKE HØJSKOLE INDEHOLDENDE FOR DET AKADEMISKE AAR

AARBOG FOR KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DANMARKS TEKNISKE HØJSKOLE INDEHOLDENDE FOR DET AKADEMISKE AAR AARBOG FOR KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT DANMARKS TEKNISKE HØJSKOLE INDEHOLDENDE MEDDELELSER FOR DET AKADEMISKE AAR 1939 40 UDGIVET PAA FORANSTALTNING AF U N IV1R

Læs mere

Aarbog. for. Kjøbenhavns Universitet, den polytekniske Læreanstalt. og Kommunitetet, indeholdende. udgivet. efter Konsistoriums Foranstaltning

Aarbog. for. Kjøbenhavns Universitet, den polytekniske Læreanstalt. og Kommunitetet, indeholdende. udgivet. efter Konsistoriums Foranstaltning Aarbog for Kjøbenhavns Universitet, den polytekniske Læreanstalt og Kommunitetet, indeholdende Meddelelser for det akademiske Aar 1884 udgivet efter Konsistoriums Foranstaltning af O. Groos, Professor.

Læs mere

VII. Universitetets videnskabelige Samlinger og Anstalter.

VII. Universitetets videnskabelige Samlinger og Anstalter. VII. Universitetets videnskabelige Samlinger og Anstalter. a. Det økonomisk-statistiske Laboratorium, Af Professor, Dr. polit. L. V. Bircks Dødsbo modtog Laboratoriet som Qave dels en Samling videnskabelige

Læs mere

II. Økonomi, Bygnings- og lokaleforhold

II. Økonomi, Bygnings- og lokaleforhold II. Økonomi, Bygnings- og lokaleforhold 1. Universitetets økonomiske forhold Regnskabsresultatet for finansåret 1981 viste desværre så store afvigelser fra det opstillede budget, at universitetet i sin

Læs mere

AARBOG KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT, MEDDELELSER FOR DET AKADEMISKE AAR (5 KØBENHAVNMCMXXXIX

AARBOG KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT, MEDDELELSER FOR DET AKADEMISKE AAR (5 KØBENHAVNMCMXXXIX AARBOG FOR KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT, DANMARKS TEKNISKE HØJSKOLE INDEHOLDENDE MEDDELELSER FOR DET AKADEMISKE AAR 1935-1(5 UDGIVET PAA FORANSTALTNING AF UNIVERS1TETETS

Læs mere

ÅRBOG FOK KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT DANMARKS TEKNISKE HØJSKOLE INDEHOLDENDE MEDDELELSER

ÅRBOG FOK KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT DANMARKS TEKNISKE HØJSKOLE INDEHOLDENDE MEDDELELSER ÅRBOG FOK KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT DANMARKS TEKNISKE HØJSKOLE INDEHOLDENDE MEDDELELSER FOR DET AKADEMISKE ÅR 1945-46 UDGIVET PÅ FORANSTALTNING AF UNIVERSITETETS

Læs mere

AARBOG KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT MEDDELELSER FOR DET AKADEMISKE AAR UNIVERSITETETS REKTOR

AARBOG KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT MEDDELELSER FOR DET AKADEMISKE AAR UNIVERSITETETS REKTOR r AARBOG FOR KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT DANMARKS TEKNISKE HØJSKOLE INDEHOLDENDE MEDDELELSER FOR DET AKADEMISKE AAR 1940 41 UDGIVET PAA FORANSTALTNING AF UNIVERSITETETS

Læs mere

ÅRBOG FOR KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT DANMARKS TEKNISKE HØJSKOLE INDEHOLDENDE MEDDELELSER

ÅRBOG FOR KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT DANMARKS TEKNISKE HØJSKOLE INDEHOLDENDE MEDDELELSER ÅRBOG FOR KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT DANMARKS TEKNISKE HØJSKOLE INDEHOLDENDE MEDDELELSER FOR DET AKADEMISKE ÅR 1946-47 UDGIVET PÅ FORANSTALTNING AF UNIVERSITETETS

Læs mere

AARBOG FOR KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT, DANMARKS TEKNISKE HØJSKOLE INDEHOLDENDE

AARBOG FOR KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT, DANMARKS TEKNISKE HØJSKOLE INDEHOLDENDE AARBOG FOR KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT, DANMARKS TEKNISKE HØJSKOLE INDEHOLDENDE MEDDELELSER FOR DET AKADEMISKE AAR 1936-37 UDGIVET PAA FORANSTALTNING AF UNIVERSITETETS

Læs mere

AARBOG MEDDELELSER KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT - DANMARKS TEKNISKE HØJSKOLE -

AARBOG MEDDELELSER KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT - DANMARKS TEKNISKE HØJSKOLE - AARBOG FOR KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT - DANMARKS TEKNISKE HØJSKOLE - INDEHOLDENDE MEDDELELSER FOR DET AKADEMISKE AAR 1933-1934 UDGIVET EFTER KONSISTORIUMS FORANSTALTNING

Læs mere

ÅRBOG FOR KØBENHAVNS UNIVERSITET INDEHOLDENDE MEDDELELSER FOR DET AKADEMISKE ÅR UDGIVET PÅ FORANSTALTNING AF

ÅRBOG FOR KØBENHAVNS UNIVERSITET INDEHOLDENDE MEDDELELSER FOR DET AKADEMISKE ÅR UDGIVET PÅ FORANSTALTNING AF ÅRBOG FOR KØBENHAVNS UNIVERSITET INDEHOLDENDE MEDDELELSER FOR DET AKADEMISKE ÅR 1965-66 UDGIVET PÅ FORANSTALTNING AF UNIVERSITETETS REKTOR OG KONSISTORIUM VED INGER SKYUM-NIELSEN UNDER TILSYN AF STIG IUUL

Læs mere

ÅRBOG FOR KØBENHAVNS UNIVERSITET INDEHOLDENDE MEDDELELSER FOR DET AKADEMISKE ÅR UDGIVET PÅ FORANSTALTNING AF

ÅRBOG FOR KØBENHAVNS UNIVERSITET INDEHOLDENDE MEDDELELSER FOR DET AKADEMISKE ÅR UDGIVET PÅ FORANSTALTNING AF ÅRBOG FOR KØBENHAVNS UNIVERSITET INDEHOLDENDE MEDDELELSER FOR DET AKADEMISKE ÅR 1964-65 UDGIVET PÅ FORANSTALTNING AF UNIVERSITETETS REKTOR OG KONSISTORIUM VED INGER SKYUM-NIELSEN UNDER TILSYN AF STIG IUUL

Læs mere

AARBOG FOR KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT DANMARKS TEKNISKE HØJSKOLE INDEHOLDENDE MEDDELELSER

AARBOG FOR KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT DANMARKS TEKNISKE HØJSKOLE INDEHOLDENDE MEDDELELSER AARBOG FOR KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT DANMARKS TEKNISKE HØJSKOLE INDEHOLDENDE MEDDELELSER FOR DET AKADEMISKE AAR 1941 42 UDGIVET PAA FORANSTALTNING AF UNIVERSITETETS

Læs mere

VII. Højskolens bygningsmæssige udvidelser. VIII. Den danske væveskoles lejemål.

VII. Højskolens bygningsmæssige udvidelser. VIII. Den danske væveskoles lejemål. Eksaminer. 407 2. Om en kugle med given radius r er omskrevet en tresidet pyramide T ABC. Sidekanterne TA, TB og TC er lige lange, og grundfladen ABC er en ligesidet trekant med sidelængden x. Find pyramidens

Læs mere

AARBOG KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT MEDDELELSER FOR DET AKADEMISKE AAR UNIVERSITETETS REKTOR

AARBOG KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT MEDDELELSER FOR DET AKADEMISKE AAR UNIVERSITETETS REKTOR AARBOG FOR KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT DANMARKS TEKNISKE HØJSKOLE INDEHOLDENDE MEDDELELSER FOR DET AKADEMISKE AAR 1942 43 UDGIVET I'AA FORANSTALTNING AF UNIVERSITETETS

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET ÅRBOG VED INGER SKYUM-NIELSEN. Indeholdende meddelelser for tiden 1. december november 1969.

KØBENHAVNS UNIVERSITET ÅRBOG VED INGER SKYUM-NIELSEN. Indeholdende meddelelser for tiden 1. december november 1969. KØBENHAVNS UNIVERSITET ÅRBOG 1968-69 VED INGER SKYUM-NIELSEN Indeholdende meddelelser for tiden 1. december 1968-30. november 1969. Fotos: J. Ambroos. ISBN 87 505 0058 9 Kobenhavn MCMLXX Bianco Lunos Bogtrykkeri

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET ÅRBOG VED INGER DUBECK. Indeholdende meddelelser for tiden 1. december november 1971

KØBENHAVNS UNIVERSITET ÅRBOG VED INGER DUBECK. Indeholdende meddelelser for tiden 1. december november 1971 KØBENHAVNS UNIVERSITET ÅRBOG 1970-71 VED INGER DUBECK Indeholdende meddelelser for tiden 1. december 1970-30. november 1971 ISBN 87 505 0227 1 Andelsbogtrykkeriet i Odense Un 02.1-559 BIBL. UNIV. HAFNIENSIS

Læs mere

AARBOG MEDDELELSER KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT FOR DET AKADEMISKE AAR H. MUNCH.

AARBOG MEDDELELSER KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT FOR DET AKADEMISKE AAR H. MUNCH. AARBOG FOR KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT INDEHOLDENDE MEDDELELSER FOR DET AKADEMISKE AAR 1924-1925 UDGIVET EFTER KONSISTORIUMS FORANSTALTNING AF H. MUNCH.PETERSEN

Læs mere

Universitetets videnskabelige Samlinger og Anstalter.

Universitetets videnskabelige Samlinger og Anstalter. VII. Universitetets videnskabelige Samlinger og Anstalter. a. Raadighedssummen til Afholdelse af særlige Udgifter for Universitetets Instituter. 1. Anvendelse af Bevillingen for Finansaaret 1937 38. Af

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Politibetjentes Lønforhold Rets- og Politivæsen Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 12. december 1901 2) Byrådsmødet den 10. april 1902 Uddrag fra byrådsmødet

Læs mere

ARBOG KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT MEDDELELSER FOR DET AKADEMISKE ÅR UNIVERSITETETS REKTOR

ARBOG KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT MEDDELELSER FOR DET AKADEMISKE ÅR UNIVERSITETETS REKTOR ARBOG FOR KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT DANMARKS TEKNISKE HØJSKOLE INDEHOLDENDE MEDDELELSER FOR DET AKADEMISKE ÅR 1944-45 UDGIVET PÅ FORANSTALTNING AF UNIVERSITETETS

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET ÅRBOG VED INGER SKYUM-NIELSEN. Indeholdende meddelelser for tiden 1. december november 1970.

KØBENHAVNS UNIVERSITET ÅRBOG VED INGER SKYUM-NIELSEN. Indeholdende meddelelser for tiden 1. december november 1970. KØBENHAVNS UNIVERSITET ÅRBOG 1969-70 VED INGER SKYUM-NIELSEN Indeholdende meddelelser for tiden 1. december 1969-30. november 1970. Fotos: J. Ambroos. ISBN 87 505 0167 4 Kobenhavn MCMLXXI Bianco Lunos

Læs mere

Sekretærassistance i forbindelse med handicappedes erhvervsudøvelse

Sekretærassistance i forbindelse med handicappedes erhvervsudøvelse Sekretærassistance i forbindelse med handicappedes erhvervsudøvelse Ikke fundet grundlag for at kritisere den sociale ankestyrelses og socialministeriets opfattelse, hvorefter der ikke i bistandsloven

Læs mere

AARBOG FOR KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT INDEHOLDENDE MEDDELELSER FOK DET AKADEMISKE AAK UDGIVET

AARBOG FOR KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT INDEHOLDENDE MEDDELELSER FOK DET AKADEMISKE AAK UDGIVET AARBOG FOR KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT INDEHOLDENDE MEDDELELSER FOK DET AKADEMISKE AAK 1929-1930 UDGIVET EFTER KONSISTORIUMS FORANSTALTNING AF H. MUNCH,PETERSEN

Læs mere

Beretning TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER

Beretning TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER Beretning om TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER 2011 Afgivet af Civilstyrelsen i maj 2011 - 2 - Reglerne Som led i implementeringen af reformen vedrørende blandt andet fri proces og retshjælp, der er

Læs mere

Modul 11 Klinisk modul

Modul 11 Klinisk modul Valgfrit modul I modul 11 vælger den studerende ét af følgende kliniske specialer: - Klinisk biokemi - Klinisk fysiologi og nuklearmedicin - Klinisk immunologi - Klinisk mikrobiologi - Klinisk neurofysiologi

Læs mere

B, Enkelte Foranstaltninger,

B, Enkelte Foranstaltninger, 1246 Universitetet 1903 1904. Anbringelse af Vinduer i en Bolig i Kjælderen) 5820 Kr.; til Hovedistandsættelse af Universitetets Bygning i St. Pederstræde (Auditoriernes Maling og Hvidtning m. m.) 2720

Læs mere

Beretning TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER

Beretning TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER Beretning om TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER 2008 Afgivet af Civilstyrelsen i april 2008 - 2 - Reglerne Som led i implementeringen af reformen vedrørende blandt andet fri proces og retshjælp, der er

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET ÅRBOG VED INGER DUBECK. Indeholdende meddelelser for tiden 1. december november 1976

KØBENHAVNS UNIVERSITET ÅRBOG VED INGER DUBECK. Indeholdende meddelelser for tiden 1. december november 1976 KØBENHAVNS UNIVERSITET ÅRBOG 1975-76 VED INGER DUBECK Indeholdende meddelelser for tiden 1. december 1975-30. november 1976 KØBENHAVNS UNIVERSITET ÅRBOG 1975-76 VED INGER DUBECK Indeholdende meddelelser

Læs mere

AARBOG FOR KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT INDEHOLDENDE MEDDELELSER FOR DET AKADEMISKE AAR UDGIVET

AARBOG FOR KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT INDEHOLDENDE MEDDELELSER FOR DET AKADEMISKE AAR UDGIVET AARBOG FOR KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT INDEHOLDENDE MEDDELELSER FOR DET AKADEMISKE AAR 1925-1926 UDGIVET EFTER KONSISTORIUMS FORANSTALTNING AF H. MUNCH.PETERSEN

Læs mere

VII. Universitetets videnskabelige Samlinger og Anstalter.

VII. Universitetets videnskabelige Samlinger og Anstalter. VII. Universitetets videnskabelige Samlinger og Anstalter. a. Universitetsbiblioteket. 1. Bibliotekskommissionens Betænkning. Under 11. Oktober 1924 tilskrev Undervisningsministeriet Konsistorium saaledes:»undervisningsministeriet

Læs mere

Beretning TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER

Beretning TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER Beretning om TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER 2009 Afgivet af Civilstyrelsen i april 2009 - 2 - Reglerne Som led i implementeringen af reformen vedrørende blandt andet fri proces og retshjælp, der er

Læs mere

Regulativ for bevillingssystem for Gladsaxe kommune

Regulativ for bevillingssystem for Gladsaxe kommune Regulativ for bevillingssystem for Gladsaxe kommune Bevillingsbegrebet 1. En bevilling er en tilladelse fra Byrådet til Økonomiudvalget, et af de stående udvalg eller et af de i henhold til styrelseslovens

Læs mere

AARBOG FOR KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT DANMARKS TEKNISKE HØJSKOLE INDEHOLDENDE MEDDELELSER

AARBOG FOR KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT DANMARKS TEKNISKE HØJSKOLE INDEHOLDENDE MEDDELELSER rs Å_ AARBOG FOR KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT DANMARKS TEKNISKE HØJSKOLE INDEHOLDENDE MEDDELELSER FOR DET AKADEMISKE AAR 1938 39 UDGIVET PAA FORANSTALTNING AF UNIVERSITETETS

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET ÅRBOG 1981

KØBENHAVNS UNIVERSITET ÅRBOG 1981 KØBENHAVNS UNIVERSITET ÅRBOG 1981 Indeholdende meddelelser for kalenderåret 1981 Udgivet ved Konsistoriums foranledning. Redaktion; Ejvind Slottved, under medvirken af Bente Dahl Andersen, Lillian Noval,

Læs mere

Virksomhed og struktur

Virksomhed og struktur Virksomhed og struktur Virksomhed og struktur 787 Københavns Universitet er en af landets største arbejdspladser, hvor ca. 1550 fuldtidsansatte videnskabelige medarbejdere (professorer, lektorer, adjunkter,

Læs mere

Nedsættelse af bevilget ungdomsydelse

Nedsættelse af bevilget ungdomsydelse Nedsættelse af bevilget ungdomsydelse Henstillet til amtsankenævnet for Vejle amt at undergive to sager vedrørende spørgsmålet om nedsættelse af bevilgede ungdomsydelser en fornyet behandling. Sagerne

Læs mere

VEDTÆGT VISSING FONDEN

VEDTÆGT VISSING FONDEN Advokat Allan Højbak Vingrdsgade 22 9000 Aalborg Tlf. 46 92 92 00 J.nr: 110-507584 AHO/BFR VEDTÆGT for VISSING FONDEN Cvr.nr. 74742416 Det retlige grundlag for denne fond er den af direktør Mogens Vissing

Læs mere

FORENINGEN TIL STØTTE AF SYGDOMSRAMTE ERHVERVSAKTIVE BORGERE. Vedtægter. for. Foreningen til støtte af sygdomsramte erhvervsaktive borgere.

FORENINGEN TIL STØTTE AF SYGDOMSRAMTE ERHVERVSAKTIVE BORGERE. Vedtægter. for. Foreningen til støtte af sygdomsramte erhvervsaktive borgere. Vedtægter for Foreningen til støtte af sygdomsramte erhvervsaktive borgere. 1. Navn og hjemsted Stk. 1. Foreningens navn er: Foreningen til støtte af sygdomsramte erhvervsaktive borgere. Stk. 2. Foreningens

Læs mere

Beretning TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER

Beretning TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER Beretning om TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER 2013 Afgivet af Civilstyrelsen i maj 2013 Reglerne Som led i implementeringen af reformen vedrørende blandt andet fri proces og retshjælp, der er vedtaget

Læs mere

AARBOG FOR KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT INDEHOLDENDE MEDDELELSER FOK DET AKADEMISKE AAR UDGIVET

AARBOG FOR KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT INDEHOLDENDE MEDDELELSER FOK DET AKADEMISKE AAR UDGIVET AARBOG FOR KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT INDEHOLDENDE MEDDELELSER FOK DET AKADEMISKE AAR 1930-1931 UDGIVET EFTER KONSISTORIUMS FORANSTALTNING AF H. MUNCH * PETERSEN

Læs mere

Påløbne renter må kun anvendes til formål, hvortil bevillingen er givet og inden for bevillingens ramme.

Påløbne renter må kun anvendes til formål, hvortil bevillingen er givet og inden for bevillingens ramme. REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN Dampfærgevej 22, Postbox 2593 2100 København Ø Tlf. 3529 8100 Fonden til fremme af fysioterapeutisk forskning, uddannelse, information mv. REGNSKABSINSTRUKS Anvendelse

Læs mere

Tilbagekaldelse af bevilget personligt tillæg

Tilbagekaldelse af bevilget personligt tillæg Tilbagekaldelse af bevilget personligt tillæg Fundet, at et socialt udvalg ikke havde været berettiget til at tilbagekalde et bevilget personligt tillæg (varmehjælp) til en folkepensionist. Grunden til,

Læs mere

Gæsteprincippet GÆSTEPRINCIPPET. - de seneste afgørelser. Gæsteprincippet

Gæsteprincippet GÆSTEPRINCIPPET. - de seneste afgørelser. Gæsteprincippet GÆSTEPRINCIPPET - de seneste afgørelser 1 gæste verbum BØJNING: -r, -de, -t UDTALE: [ˈgεsdə] Betydninger 1. opholde sig midlertidigt eller kortvarigt et sted, fx som turist eller for at give en koncert

Læs mere

Totaludgiften til IT-Universitetet udgør hermed 428,1 mio. kr. (indeks 172,9).

Totaludgiften til IT-Universitetet udgør hermed 428,1 mio. kr. (indeks 172,9). Aktstykke nr. 80 Folketinget 2009-10 Afgjort den 22. oktober 2003 80 Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling. København, den 13. oktober 2009. a. Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling

Læs mere

Aktstykke nr. 140 Folketinget 2014-15. Afgjort den 28. maj 2015. Klima-, Energi- og Bygningsministeriet. København, den 19. maj 2015.

Aktstykke nr. 140 Folketinget 2014-15. Afgjort den 28. maj 2015. Klima-, Energi- og Bygningsministeriet. København, den 19. maj 2015. Aktstykke nr. 140 Folketinget 2014-15 Afgjort den 28. maj 2015 140 Klima-, Energi- og Bygningsministeriet. København, den 19. maj 2015. a. Klima-, Energi og Bygningsministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. december 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. december 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. december 2015 Sag 197/2014 Advokat Anne Almose Røpke kærer Vestre Landsrets afgørelse om acontosalær i sagen: Jens Nielsen mod Finansiel Stabilitet A/S. I tidligere

Læs mere

Samrådsspørgsmål L 125, A:

Samrådsspørgsmål L 125, A: Skatteudvalget L 125 - Bilag 53 Offentligt Side 1 af 12 Talepunkter til besvarelse af samrådsspørgsmål L 125, A, B, C vedrørende overgangsreglerne for Frankrig/Spanien i Skatteudvalget den 1. april 2009

Læs mere

Forretningsorden for Udvalget for Ældre og Handicappede i Halsnæs Kommune

Forretningsorden for Udvalget for Ældre og Handicappede i Halsnæs Kommune Forretningsorden for Udvalget for Ældre og Handicappede i Halsnæs Kommune Møder i Udvalget for Ældre og Handicappede 1. Udvalget for Ældre og Handicappedes møder afholdes som udgangspunkt på rådhuset i

Læs mere

Medicinhjælp efter pensions- og bistandslovgivningen

Medicinhjælp efter pensions- og bistandslovgivningen Medicinhjælp efter pensions- og bistandslovgivningen Henstillet til amtsankenævnet for Ribe amt at tage en sag om medicintilskud op til fornyet behandling og meddele ansøgeren en ny afgørelse, hvorved

Læs mere

Høringsnotat til Folketingets Kommunaludvalg vedrørende forslag til lov om ændring af lov om Det Centrale Personregister og sundhedsloven

Høringsnotat til Folketingets Kommunaludvalg vedrørende forslag til lov om ændring af lov om Det Centrale Personregister og sundhedsloven Kommunaludvalget 2012-13 L 4 Bilag 1 Offentligt Enhed IT og CPR Sagsbehandler GK Koordineret med [INI] Sagsnr. 1207136 Doknr.1033168 Dato 25. september 2012 Høringsnotat til Folketingets Kommunaludvalg

Læs mere

Stipendier efterår Et antal stillinger som lønnet ph.d.-stipendiat er ledige til besættelse pr. 1. januar 2010 eller snarest herefter.

Stipendier efterår Et antal stillinger som lønnet ph.d.-stipendiat er ledige til besættelse pr. 1. januar 2010 eller snarest herefter. Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Stipendier efterår 2009 Et antal stillinger som lønnet ph.d.-stipendiat er ledige til besættelse pr. 1. januar 2010 eller snarest herefter. Nedenfor er nævnt de typer

Læs mere

FINANSMINISTERIET. Cirkulære om. Stillingsstruktur ved Danmarks Erhvervspædagogiske Læreruddannelse

FINANSMINISTERIET. Cirkulære om. Stillingsstruktur ved Danmarks Erhvervspædagogiske Læreruddannelse FINANSMINISTERIET Cirkulære om Stillingsstruktur ved Danmarks Erhvervspædagogiske Læreruddannelse 1998 INDHOLD Side Cirkulære om stillingsstruktur ved Danmarks Erhvervspædagogiske Læreruddannelse...1 Protokollat

Læs mere

AARBOG FOR KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT INDEHOLDENDE MEDDELELSER FOR DET AKADEMISKE AAR UDGIVET

AARBOG FOR KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT INDEHOLDENDE MEDDELELSER FOR DET AKADEMISKE AAR UDGIVET Ifior. AARBOG FOR KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT INDEHOLDENDE MEDDELELSER FOR DET AKADEMISKE AAR 1932-1933 UDGIVET EFTER KONSISTORIUMS FORANSTALTNING AF H. MUNCH.PETERSEN

Læs mere

Vedtægter. for SONNING-FONDEN

Vedtægter. for SONNING-FONDEN SONNING-FONDEN Vedtægter for SONNING-FONDEN SONNING-FONDEN Side 2 Præambel Ved testamente af 15. marts 1935 bestemte forfatteren, redaktør C.I. Sonning, at der for en del af hans efterladte formue skulle

Læs mere

Beretning TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER

Beretning TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER Beretning om TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER 2015 Afgivet af Civilstyrelsen i maj 2015 Reglerne Som led i implementeringen af reformen vedrørende blandt andet fri proces og retshjælp, der er vedtaget

Læs mere

C. Den med Universitetet forbundne Legatmasse.

C. Den med Universitetet forbundne Legatmasse. 286 Økonomieke Anliggender 1885 1886. Ligeledes bifaldt Ministeriet under s. D., efter Indstilling fra Konsitorium. at Konsistoriums Normalsilm for Fiuansaaret 1885 86 paa Grund af de betydelige Trykniugsudgifter

Læs mere

AARBOG FOR KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT INDEHOLDENDE MEDDELELSER FOR DET AKADEMISKE AAR UDGIVET

AARBOG FOR KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT INDEHOLDENDE MEDDELELSER FOR DET AKADEMISKE AAR UDGIVET AARBOG FOR KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT INDEHOLDENDE MEDDELELSER FOR DET AKADEMISKE AAR 1926-1927 UDGIVET EFTER KONSISTORIUMS FORANSTALTNING AF H. MUNCH*PETERSEN

Læs mere

Beretning TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER

Beretning TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER Beretning om TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER 2012 Afgivet af Civilstyrelsen i maj 2012 - 2 - Reglerne Som led i implementeringen af reformen vedrørende blandt andet fri proces og retshjælp, der er

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET ÅRBOG. Indeholdende meddelelser for kalenderåret 1988

KØBENHAVNS UNIVERSITET ÅRBOG. Indeholdende meddelelser for kalenderåret 1988 KØBENHAVNS UNIVERSITET ÅRBOG 1988 Indeholdende meddelelser for kalenderåret 1988 Københavns Universitet Frue Plads/Nørregade 10 Postboks 2177 1017 København K Telefon: 33 91 08 28 Telegramadr: UNIVCOP

Læs mere

Habilitetsregler for Det Rådgivende Forskningsfaglige Udvalg (FFU)

Habilitetsregler for Det Rådgivende Forskningsfaglige Udvalg (FFU) Habilitetsregler for Det Rådgivende Forskningsfaglige Udvalg (FFU) Det Rådgivende Forskningsfaglige Udvalg er, som et programudvalg under Det Strategiske Forskningsråd, underlagt habilitetsreglerne fra

Læs mere

III. Laboratorier, Samlinger m. m.

III. Laboratorier, Samlinger m. m. Laboratorier, Samlinger m. m. 181 Naar der imidlertid skal træffes et Valg imellem Dr. Andersen og cand. Petersen, mener Lærerraadet, at der ikke kan være Tvivl om, at Dr. Andersen bør foretrækkes. Medens

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 153 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 153 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi Udvalget for Videnskab og Teknologi UVT alm. del - Bilag 153 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget, Christiansborg 1240 København K.

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET HØRINGSOPLÆG

AARHUS UNIVERSITET HØRINGSOPLÆG AARHUS UNIVERSITET HØRINGSOPLÆG Vedr. samarbejdet mellem Health, Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital, Risskov, Region Midtjylland om psykiatrisk forskning og registrering Dato: 14.06.2012

Læs mere

UNIVERSITETET OG KOMMUNITETET

UNIVERSITETET OG KOMMUNITETET FØRSTE AFSNIT UNIVERSITETET OG KOMMUNITETET I. BESTYRELSE a. Beretning for året 1947-48. Den akademiske lær er j or samting har i 1947-48 holdt eet mode, nemlig den 16. oktober 1947 med folgende dagsorden:

Læs mere

1 Byrådets møder er offentlige. Byrådet kan dog bestemme, at enkelte sager behandles for lukkede døre, jfr. lov om kommunernes styrelse 10.

1 Byrådets møder er offentlige. Byrådet kan dog bestemme, at enkelte sager behandles for lukkede døre, jfr. lov om kommunernes styrelse 10. Forslag til ny Forretningsorden Byrådets møder 1 Byrådets møder er offentlige. Byrådet kan dog bestemme, at enkelte sager behandles for lukkede døre, jfr. lov om kommunernes styrelse 10. Stk. 2. Følgende

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET ÅRBOG. Indeholdende meddelelser for kalenderåret 1984

KØBENHAVNS UNIVERSITET ÅRBOG. Indeholdende meddelelser for kalenderåret 1984 KØBENHAVNS UNIVERSITET ÅRBOG 1984 Indeholdende meddelelser for kalenderåret 1984 Københavns Universitet Frue Plads/Nørregade 10 Postboks 2177, 1017 København K Tit: 01-11 08 28 Telegramadr. UNIVCOP Telex:

Læs mere

30. maj 2005 AT/lt J.nr / STANDARDFORRETNINGSORDEN FOR KOLLEGIALE ORGANER VED AALBORG UNIVERSITET

30. maj 2005 AT/lt J.nr / STANDARDFORRETNINGSORDEN FOR KOLLEGIALE ORGANER VED AALBORG UNIVERSITET Ledelsessekretariatet Fredrik Bajers Vej 5 Postboks 159 9100 Aalborg Tlf. 9635 8080 Fax 9815 2201 www.aau.dk Anne Tonboe Sekretariatschef Tlf. 9635 9495 at@adm.aau.dk 30. maj 2005 AT/lt J.nr. 2005-003/01-0002

Læs mere

IV. Universitetets retsregler

IV. Universitetets retsregler IV. Universitetets retsregler A. Styrelsesregler Skrivelse af 16. juni 1978 fra Direktoratet for de videregående uddannelser vedrørende ændring af statuttens 68, stk. 1, sidste punktum og 70, stk. 2, således

Læs mere

Afslag på aktindsigt i ambassadeindberetning

Afslag på aktindsigt i ambassadeindberetning Afslag på aktindsigt i ambassadeindberetning Henstillet til justitsministeriet at undergive en sag, hvori der var meddelt afslag på aktindsigt i en ambassadeindberetning, en fornyet behandling med henblik

Læs mere

Rentetilskud i tilfælde af misligholdelse af tilbagebetalingsordning vedr. studiegæld

Rentetilskud i tilfælde af misligholdelse af tilbagebetalingsordning vedr. studiegæld Rentetilskud i tilfælde af misligholdelse af tilbagebetalingsordning vedr. studiegæld Udtalt, at der i mangel af en i bekendtgørelsesform fastsat og kundgjort frist for indgivelse af ansøgning om rentetilskud

Læs mere

overføres til Styrelsen for Forskning og Uddannelse. Forslaget medfører ikke merudgifter i finansåret.

overføres til Styrelsen for Forskning og Uddannelse. Forslaget medfører ikke merudgifter i finansåret. Aktstykke nr. 114 Folketinget 2018-19 Afgjort den 4. april 2019 114 Kulturministeriet. København, den 27. marts 2019. a Kulturministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til, at opgaver hidtil varetaget

Læs mere

31. maj 2019 FM 2019/199. Ændringsforslag. til. Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2019 om Ilisimatusarfik. Til 8

31. maj 2019 FM 2019/199. Ændringsforslag. til. Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2019 om Ilisimatusarfik. Til 8 31. maj 2019 FM 2019/199 Ændringsforslag til Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2019 om Ilisimatusarfik Fremsat af Naalakkersuisut til 3. behandlingen. Til 8 1. 8, stk. 1, nr. 1, affattes således:

Læs mere

Beretning TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER

Beretning TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER Beretning om TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER 2016 Afgivet af Civilstyrelsen i maj 2016 Reglerne Som led i implementeringen af reformen vedrørende blandt andet fri proces og retshjælp, der er vedtaget

Læs mere

Revisionsregulativ. for. Københavns Kommune

Revisionsregulativ. for. Københavns Kommune Revisionsregulativ for Københavns Kommune I medfør af 5, stk. 3, i Bekendtgørelse nr. 392 af 2. maj 2006 om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, revision m.v. fastsættes: Kapitel 1 Indledning 1. Revisor

Læs mere

SORØ KOMMUNE FORRETNINGSORDEN

SORØ KOMMUNE FORRETNINGSORDEN Dok. nr. 340-2014-78032 SORØ KOMMUNE FORRETNINGSORDEN Forretningsorden for Byrådet i Sorø Kommune Byrådets møder 1 Byrådets møder er offentlige. Byrådet kan dog bestemme, at enkelte sager behandles for

Læs mere

Inddragelse af opholdstilladelse efter flere års ophold

Inddragelse af opholdstilladelse efter flere års ophold Inddragelse af opholdstilladelse efter flere års ophold Henstillet til justitsministeriet at tage spørgsmålet om inddragelse af en udlændings EF-opholdstilladelse op til fornyet overvejelse, således at

Læs mere

VEJLEDNING OM HVORDAN MAN DONERER SIT LEGEME til Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Københavns Universitet

VEJLEDNING OM HVORDAN MAN DONERER SIT LEGEME til Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Københavns Universitet VEJLEDNING OM HVORDAN MAN DONERER SIT LEGEME til Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Københavns Universitet Institut for Cellulær og Molekylær Medicin Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Københavns Universitet

Læs mere

Bortfald af arbejds- og opholdstilladelse

Bortfald af arbejds- og opholdstilladelse Bortfald af arbejds- og opholdstilladelse Henstillet til justitsministeriet at tage en sag vedrørende bortfald af opholdsog arbejdstilladelse op til fornyet overvejelse, idet det efter min opfattelse var

Læs mere

Ad pkt. 1. Jeg skal herefter meddele følgende:

Ad pkt. 1. Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 5. september 2001 afgav jeg rapport om min opfølgningsinspektion den 24. august 2001 af detentionen i Nuuk. I rapporten anmodede jeg Politimesteren i Grønland, Justitsministeriet

Læs mere

Forretningsorden for. Sønderborg Kommunes byråd

Forretningsorden for. Sønderborg Kommunes byråd Jura og Byrådssekretariatet 30-01-2014 Sags nr.: 13/47871 Forretningsorden for Sønderborg Kommunes byråd Byrådets møder 1. Byrådets møder er offentlige. Byrådet kan dog bestemme, at enkelte sager behandles

Læs mere

Cirkulære om Overenskomst for studenterundervisere ansat ved de højere uddannelsesinstitutioner

Cirkulære om Overenskomst for studenterundervisere ansat ved de højere uddannelsesinstitutioner 6.2.13 1993 Cirkulære om Overenskomst for studenterundervisere ansat ved de højere uddannelsesinstitutioner 2 Indhold Side CIRKULÆRE... 1 OVERENSKOMST... 3 Overenskomstens område... 3 Ansættelse... 3 Aflønning...

Læs mere

Af politimesterens udtalelse fremgår følgende herom:

Af politimesterens udtalelse fremgår følgende herom: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 12. marts 2004 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 20. maj 2003 af arresten/detentionen i Aasiaat. I rapporten bad jeg politiet i Aasiaat, Politimesteren i

Læs mere

Vedtægt For Aalborg Kommunes Parkeringsfond

Vedtægt For Aalborg Kommunes Parkeringsfond Vedtægt For Aalborg Kommunes Parkeringsfond Sagsnr. 2016-015410 Som vedtaget på byrådets møde den x. UDKAST 1. Vedtægtens område og anvendelse Stk. 1. Denne vedtægt indeholder retningslinjerne for Aalborg

Læs mere

Beretning TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER

Beretning TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER Beretning om TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER 2018 Afgivet af Civilstyrelsen i maj 2018 Toldboden 2, 2. sal 8800 Viborg Telefon: 33 92 33 34 CVR: 11 57 01 19 www.civilstyrelsen.dk civilstyrelsen@civilstyrelsen.dk

Læs mere

VII. Universitetets videnskabelige Samlinger og Anstalter.

VII. Universitetets videnskabelige Samlinger og Anstalter. VII. Universitetets videnskabelige Samlinger og Anstalter. a. Raadighedssum til Afholdelse af særlige Udgifter for Universitetets Instituter. 1. Bevillingens ordinære Beløb. Paa Kontoen var ordinært bevilget

Læs mere

Budgetvejledning for ansøgere til Kulturministeriets Forskningsudvalg

Budgetvejledning for ansøgere til Kulturministeriets Forskningsudvalg Budgetvejledning for ansøgere til Kulturministeriets Forskningsudvalg Generelt om tilskud og budget Der kan søges tilskud til at dække de udgifter, som direkte kan henføres til det søgte projekt, og som

Læs mere

Kære minister Kære overborgmester Kære rektor Kære gæster

Kære minister Kære overborgmester Kære rektor Kære gæster Kære minister Kære overborgmester Kære rektor Kære gæster Niels Bohr ville have frydet sig, hvis han havde været gæst ved denne begivenhed. Ikke fordi bygningen kommer til at bære hans navn, for han var

Læs mere

3. Selskabet holder mindst 6 videnskabelige møder om året. Møderne ledes af et medlem af bestyrelsen.

3. Selskabet holder mindst 6 videnskabelige møder om året. Møderne ledes af et medlem af bestyrelsen. Vedtægter for Det Medicinske Selskab i København Navn og tilhørsforhold 1. Selskabets navn er: Det Medicinske Selskab i København. Selskabets formål 2. Det Medicinske Selskabs formål er: 1) At styrke lægestandens

Læs mere

Almindelige bemærkninger

Almindelige bemærkninger FM 2001/7 Almindelige bemærkninger Den 1. januar 1996 trådte den første Landstingslov om støtte til politisk arbejde i kraft. Den blev senest ændret i forbindelse med EM 2000. Som følge af samfundsmæssige

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Byrådets møder Side 3. Udsendelse af dagsorden og sagernes fremlæggelse Side 3

INDHOLDSFORTEGNELSE. Byrådets møder Side 3. Udsendelse af dagsorden og sagernes fremlæggelse Side 3 INDHOLDSFORTEGNELSE Byrådets møder Side 3 Udsendelse af dagsorden og sagernes fremlæggelse Side 3 Beslutningdygtighed, mødeledelse og sagernes forelæggelse Side 3 Underudvalg Side 4 Medlemmernes deltagelse

Læs mere

Beretning TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER

Beretning TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER Beretning om TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER 2019 Afgivet af Civilstyrelsen i maj 2019 Toldboden 2, 2. sal 8800 Viborg Telefon: 33 92 33 34 CVR: 11 57 01 19 www.civilstyrelsen.dk civilstyrelsen@civilstyrelsen.dk

Læs mere

Deres j.nr. 12-013 - Påbud om medlemskab af Bredballe Antennelaug

Deres j.nr. 12-013 - Påbud om medlemskab af Bredballe Antennelaug Saxo Advokater Advokat Bjarne Aarup Håndværkervej 1 7120 Vejle Ø Deres j.nr. 12-013 - Påbud om medlemskab af Bredballe Antennelaug 13. januar 2010 De har som advokat for Finn Franzen, Jesper Hyldenbrandt,

Læs mere

Forretningsorden for Akademisk Råd ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet

Forretningsorden for Akademisk Råd ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet Forretningsorden for Akademisk Råd ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet Akademisk Råds sammensætning og ledelse 1. Akademisk Råd ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet består pr. 1. januar 2017 af

Læs mere

Forretningsorden for Haderslev Byråd

Forretningsorden for Haderslev Byråd Forretningsorden for Haderslev Byråd (Gældende fra den 1. januar 2018) Indholdsfortegnelse Byrådets møder... 2 Udsendelse af dagsorden og sagernes fremlæggelse... 2 Beslutningsdygtighed, mødeledelse og

Læs mere

Visse ansættelsesvilkår for videnskabeligt personale med forskningsopgaver ved arkiver, biblioteker og museer mv. under Kulturministeriet

Visse ansættelsesvilkår for videnskabeligt personale med forskningsopgaver ved arkiver, biblioteker og museer mv. under Kulturministeriet Cirkulære om protokollat om Visse ansættelsesvilkår for videnskabeligt personale med forskningsopgaver ved arkiver, biblioteker og museer mv. under Kulturministeriet 2015 Cirkulære af 18. september 2015

Læs mere

UNIVERSITETET OG KOMMUNITETET

UNIVERSITETET OG KOMMUNITETET F Ø R S T E AFSNIT UNIVERSITETET OG KOMMUNITETET I. B ESTY R ELSE a. Beretning for året 1944 45. Den akademiske lærerforsamling har i 1944-45 holdt eet mode, nemlig den 27. oktober 1944 med følgende dagsorden:

Læs mere