Alle kosmetiske produkter omfattet af EU's Kosmetikforordning 1223/2009, vådservietter samt plejeprodukter til dyr kan Svanemærkes.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Alle kosmetiske produkter omfattet af EU's Kosmetikforordning 1223/2009, vådservietter samt plejeprodukter til dyr kan Svanemærkes."

Transkript

1

2

3 Alle kosmetiske produkter omfattet af EU's Kosmetikforordning 1223/2009, vådservietter samt plejeprodukter til dyr kan Svanemærkes. Svanemærkede kosmetiske produkter hører til de mindst miljøbelastende produkter inden for deres kategori, og de opfylder såvel miljømæssige som sundhedsmæssige krav. Der stilles krav til de anvendte kemikaliers klassificering og miljøegenskaber, til anvendelsen af parfume- og farvestoffer, til emballage samt til produkternes effektivitet. Produkterne ledes ud i afløb efter anvendelse, enten direkte som sæbe, shampoo og tandpasta, eller indirekte ved vask af kroppen, hår eller tøj, fx., lotions, cremer, hårstylingprodukter og sminke. Egenskaber som biologisk nedbrydelighed, bioakkumulerbarhed og giftighed for vandlevende organismer, er derfor væsentlige for alle ingredienser. Kosmetiske produkter kommer i direkte kontakt med kroppen. Derfor stiller Nordisk Miljømærkning også strenge krav til stoffer med eventuelle skadelige virkninger. Emballagekrav begrænser brug af emballage og bidrager til ressourceeffektivitet. Nyt krav til tømningsgrad begrænser spild, hvilket fører til miljøgevinster i alle dele af livscyklussen. Bæredygtig udvinding af råvarer er et stort globalt spørgsmål med en stor miljøpåvirkning og med et oplysnings- og policykrav skaber vi opmærksomhed omkring spørgsmålet. Svanemærkede kosmetiske produkter indebærer blandt andet:

4 Alle kosmetiske produkter, der omfattes af EU's kosmetikforordning 1223/2009 med senere ændringer, fx. hudplejeprodukter, hårplejeprodukter, dekorativ kosmetik og parfume, kan Svanemærkes. Med "kosmetisk produkt" forstås i henhold til kosmetikforordningen, stoffer eller præparater beregnet til anvendelse på kroppens forskellige ydre dele (hud, hår, negle, læber og ydre kønsorganer) eller på tænder og slimhinder i mundhulen udelukkende eller hovedsagelig for at rengøre eller parfumere dem eller forandre deres udseende og/eller ændre kropslugt og/eller beskytte eller bibeholde dem i god stand. Fx. opfylder håndopvaskemidler med tilsætningsstoffer, parfumeret toiletpapir eller lommetørklæder med lotion ikke ovenstående kriterier, og omfattes derfor ikke af definitionen. Bland-selv-produkter (cosmetic kits), hvor alle ingredienser, sammen med instruktionen til blanding af produktet, sælges som en samlet enhed/et produkt, omfattes af kosmetikforordningen og kan Svanemærkes. Vådservietter kan Svanemærkes, selv om det alene er lotionen i produktet, som omfattes af kosmetikforordningen. Produkter til anvendelse på dyr kan Svanemærkes, selv om disse ikke omfattes af kosmetikforordningen. Sexprodukter, hvis formulering svarer til kosmetiske produkter, såsom glidecreme, analcreme og orgasme-gel, kan Svanemærkes, selv om de ikke er omfattet af kosmetikforordningen. Produkter, der omfattes af biocidforordning 528/2012, kan ikke Svanemærkes. Disse markedsføres ofte som antibakterielle, antiseptiske og/eller desinficerende. Det er myndighederne i de Nordiske lande der bestemmer, om et produkt er biocid eller ej men uanset, kan sådanne produkter ikke Svanemærkes, fordi vi ikke tillader tilsætning af biocider til andet end produktkonserverende formål. For information om ansøgningsproces og omkostninger på denne produktgruppe henvises til det respektive lands hjemmeside. Se adresser først i dokumentet. Ansøgningen skal bestå af en ansøgningsblanket/webformular samt dokumentation der viser, at kravene er opfyldt. Hvert krav er markeret med blokbogstavet O (for obligatorisk krav) samt et nummer. Alle krav skal opfyldes, for at licens kan opnås. For hvert krav er det beskrevet, hvordan kravet skal dokumenteres. Der findes også forskellige symboler, der anvendes for at lette arbejdet.

5 Symbolerne er: Al information, som sendes til Nordisk Miljømærkning, vil blive behandlet fortroligt. Underleverandører kan sende dokumentationen direkte til Nordisk Miljømærkning, hvilken dokumentation tillige vil blive behandlet fortroligt. Miljømærkelicensen gælder, så længe kriterierne opfyldes og indtil disse kriterier holder op med at gælde. Kriterierne kan forlænges eller justeres. I sådanne tilfælde forlænges licensen automatisk og licenshaveren får meddelelse herom. Senest 1 år inden kriterierne holder op med at gælde skal det meddeles, hvilke kriterier der skal gælde efter kriteriernes sidst gyldighedsdato. Licenshaveren tilbydes så mulighed for at forny licensen. Inden der bevilges licens, kontrollerer Nordisk Miljømærkning normalt på stedet, at kravene opfyldes. Ved kontrollen skal man kunne fremvise materiale for beregninger, original til indsendt attest, måleprotokol, indkøbsstatistik og lignende som støtter kravene. Ved spørgsmål kontaktes Nordisk Miljømærkning, se adresser først i dokumentet. Der findes yderligere oplysninger og hjælp vedrørende ansøgningen på det pågældende lands hjemmeside. For at få bevilget en nordisk licens skal følgende dokumentation vedhæftes ansøgningen: Kravene i kriteriedokumentet og tilhørende bilag gælder for samtlige indgående stoffer i det Svanemærkede kosmetiske produkt. Forureninger regnes ikke som indgående stoffer og undtages dermed kravet. Indgående stoffer og forureninger defineres som nedenfor, hvis ikke andet er angivet i de enkelte krav. Indgående stoffer: Alle stoffer i det Svanemærkede produkt, inkl. tilsatte additiver (fx. konserveringsmidler og stabilisatorer) fra råvarerne. Kendte afspaltningsprodukter fra indgående stoffer (fx. formaldehyd, arylamin, in situ-genererede konserveringsmidler) regnes også som indgående. Forureninger: Rester fra produktionen, inkl. råvareproduktionen, som findes i en råvare eller det færdige Svanemærkede produkt i koncentrationer under < 100 ppm (< 0,0100 vægt %, < 100,0 mg/kg) i det Svanemærkede produkt, som vaskes af (rinseoff) og < 10 ppm (< 0,0010 vægt %, < 10,0 mg/kg) i slutprodukter der bliver på (leave-on).

6 Forureninger i en råvare i koncentrationer 1000 ppm ( 0,1000 vægt %, 1000 mg/kg) i råvaren regnes altid som indgående stoffer, uanset koncentrationen i det Svanemærkede produkt. Eksempel på hvad der regnes som forureninger, er rester af følgende: reagenser inkl. monomerer, katalysatorer, biprodukter, scavengers (dvs. kemikalier som anvendes til at eliminere/minimere uønskede stoffer), rengøringsmiddel til produktionsudstyr, "carry-over fra andre eller tidligere produktionslinjer. Vær opmærksom på, at sexprodukter betegnes som leave on-produkter i de krav, hvor der finde forskellig grænseværdi for henholdsvis leave on respektive rinse off. o o o o o o o

7

8

9 Krav O7-O9 gælder tillige aroma- og parfumestoffer i planteekstrakter. Vær opmærksom på at tandpasta betragtes som et rinse off produkt i krav O7-O9.

10

11

12

13

14

15

16

17 c b a Vikt Vikt product produkt pump i i material i Vol 1 Vol ln t 2 2 ) rf (2 mf

18 (V emballage,i +V icke återvunnet,i ) 2 V produkt,total

19

20

21 For at sikre, at Nordisk Miljømærknings krav opfyldes. skal følgende rutiner være implementeret.

22

23 Når Svanemærket anvendes, skal produktets licensnummer fremgår. Mere information om regler, afgifter og grafiske retningslinjer finde på: Nordisk Miljømærkning kan kontrollere, at de kosmetiske produkter opfylder Nordisk Miljømærknings krav, også efter licens er bevilget. Det kan fx. ske gennem besøg på stedet eller ved stikprøvekontrol. Viser det sig, at de kosmetiske produkter ikke opfylder kravene, kan licensen inddrages. Stikprøver kan også foretages i butikshandlen og analyseres af et upartisk laboratorium. Opfyldes kravene ikke, kan Nordisk Miljømærkning kræve, at licenshaver betaler analyseomkostningerne. Nordisk Miljømærkning fastsatte version 3.0 af kriterierne for kosmetiske produkter den 8. november 2016 og de gælder til og med 31. december Den nordiske kriteriegruppe besluttede per capsulam den 5. juli 2017 at justere krav O5 ved at tillade små mængder BHT i parfumer. Samtidig blev andre fejl rettet i både den svenske og engelske version og bilag 2 blev justeret. Den nye version hedder 3.1. Den nordiske kriteriegruppe besluttede den 7. februar 2018 at justere krav 026 ved at tilføje en ny emballagekategori for plastemballage under tryk. Samtidig blev teksten i krav 034 og bilag 8 tydeliggjort. Den nye version hedder 3.2. Den 15. juni 2018 besluttede Nordisk Miljømærkning at udvide produktgruppen til også at omfatte sexprodukter. Produktgruppedefinitionen er derfor opdateret. Det er i afsnit 1 blevet tydeliggjort, at disse produkter er leave-on produkter. Krav nummer O25b er nyt. Den nye kriterieversion hedder 3.3. Den 12. december 2018 besluttede Nordisk Miljømærkning at justere i krav O29, i bilagene 1-2 samt teksten i krav O7-O9 og O18-O20 for at tydeliggøre kravene. Den nye version hedder 3.4. Hvis lister og dokumenter, som henvises til i dette dokument, (SCCS Opinions, krav O2 samt krav 016 og hormonforstyrrende stoffer, krav O5) ændres under licensens gyldighedsperiode, vil der være en overgangsperiode på 3 måneder fra offentliggørelsen af de nye lister, til at udføre de ændringer/omformuleringer som kræves, for at produktet skal opfylde alle krav igen. Nordisk Miljømærkning kan beslutte en anden længde på overgangsperioden og skal, hvis dette besluttes, informere alle licenshavere og ansøgere om dette. Det bemærkes, at det altid er licenshaver, der er ansvarlig for at overholde kravene.

24 Anvendes ved ansøgning om licens til Svanemærkning af kosmetiske produkter. For at kunne udfylde dette bilag, skal bilag forefindes for samtlige råvarer (bilag 2 eller lignende bilag). Dette bilag er baseret på den viden, vi har på tidspunktet for ansøgningen, på baggrund af test og/eller bilag fra farveproducenter med forbehold for udvikling og ny viden. Skulle ny viden opstå, er undertegnede forpligtet til at fremsende et opdateret bilag til Nordisk Miljømærkning. Produktets navn: Produktets funktion/produktgruppe (fx. shampoo, sæbe, dekorativ kosmetik, hudlotion):

25

26

27 Hvis ja til spørgsmålene ovenfor, angiv da CAS nr. (hvor det er muligt), kemisk navn, indhold (i ppm, vægt % eller i mg/kg), hvis nanopartikler indgår; angiv da hvilken type af partikler, angiv kogepunkt (for VOC/VAH). Angiv også om stoffet indgår i form af en forurening eller som et tilsat stof.

28 Anvendes i forbindelse med ansøgning om licens til Svanemærkning af kosmetiske produkter. Dette bilag er baseret på den viden vi har, på tidspunktet for ansøgningen, på baggrund af test og/eller bilag fra råvareproducenter med forbehold for udvikling og ny viden. Skulle ny viden opstå, er undertegnede forpligtet til at fremsende et opdateret bilag til Nordisk Miljømærkning. Råvarens handelsnavn: Råvarens indgående stoffer med kemisk navn, evt. INCI navn og CAS-nummer samt mængde i vægt %: Hvis råvaren indeholder mere end et indgående stof, kan specifikation eller TDS (technical data sheet) vedlægges. Råvarens/ingrediensens funktion: Andre stoffer* i råvaren samt mængde i vægt %: *) Med andre stoffer menes Svanens definition af indgående stoffer, jf. kriteriedokumentet: Eksempel på hvad der betegnes som forureninger er rester af følgende: reagenser inkl. monomerer, katalysatorer, biprodukter, scavengers (dvs. kemikaler som anvendes for at eliminere/minimere uønskede stoffer), rengøringsmiddel til produktionsudstyr, carry over fra andre eller tidligere produktionslinjer. Vær opmærksom på, at information som angives i dette bilag deles internt i Nordisk Miljømærknings licensieringsafdeling ved behandling af ansøgninger.

29

30

31

32 For hver fornybar råvare i råvaren/ingrediensen skal følgende data udfyldes:

33

34 Anvendes sammen med ansøgning om licens til Svanemærkning af kosmetik. Dette bilag er baseret på den viden, der haves på det angivne tidspunkt for ansøgningen, med forbehold for udvikling og ny viden. Skulle sådan ny viden fremkomme, er underskriveren forpligtet til at indsende et opdateret bilag til Nordisk Miljømærkning

35 CDV(kronisk) = Σ(DFi x mængde (mg) af stoffet i per g AI (eller dosis)/tfi (kronisk)) DFi = nedbrydningsfaktor for stoffet i, som fremgår af DID-listen TFi = kronisk toksicitetsfaktor for stoffet i, som fremgår af DID-listen Oplysninger om DF og TF hentes som udgangspunkt fra DID-listen dateret 2007, 2014 eller senere version. Hvis TFkronisk mangler, kan TFakut anvendes. For stoffer som ikke er omfattet af listen, bestemmes faktorerne ved følgende: DF sættes til (se i øvrigt DID-listen part B for detaljer): TF bestemmes således (se i øvrigt DID-listen part B for detaljer): TF = toksicitet/sf, Hvor toksiciteten er den lavest fundne NOEC-værdi (no observed effects concentration) i langtidsstudier eller den lavest fundne EC/LC50-værdi for akut toksicitet. Hvis NOEC-værdi ikke findes, anvendes EC/LC50-værdi og højere sikkerhedsfaktor (SF). Sikkerhedsfaktor (SF) bestemmes gennem følgende: SF kronisk bestemmes til (se i øvrigt DID-listen, Part B for detaljer): Hvis data for et stof savnes, kan følgende worst case data anvendes:

36 Emballageberegning baseret på emballagens vægt og produktindhold i ml.: mf i Vikt materiali (2 rf 2 t i ) Vikt 2 pump a ln Vol 1 b Vol c produkt product hvor mf i = materialefaktor for materialetype opdelt i følgende 4 grupper af materialer: mf glas = 0,1 mfpapir /karton = 0,5 mf laminat = 1,1 mf andet materiale = 1,0 Vikt material i = vægten af emballagekomponent i (inkl. etiket + infoblad) i gram rf i = fraktionen af mængde genvundet materiale i forbrugerleddet (PCR) Vikt pump = vægten af eventuel doseringspumpe i gram t = returtal, t = 1 hvis ikke emballagen genanvendes til samme formål ln = den naturlige logaritme Vol produkt = volumen af produktet i ml Hvis fx. 50 % af plasten i emballagen er genvundet materiale i efter forbrugerleddet, rfplast er 0,5. rfi altid mellem 0 (0 % genvundet materiale i efter forbrugerleddet) og 1 (100 % genvundet materiale i efter forbrugerleddet). Emballagematerialet anses for at være genvundet materiale, hvis dets råvarer samles ind fra forbrugerleddet. Hvis råvaren er industriaffald fra materialeproducentens egen produktion eller distributionsleddet, anses materialet ikke for at være genvundet. Returtallet fortæller, hvor mange gange en emballage genbruges. Hvis emballagen genbruges som emballage, sættes returtallet til 2. Højere cifre kan anvendes, hvis et højere returtal end 2 kan dokumenteres. Hvis emballagen genbruges som materiale, er returtallet 1. Regneeksempel på et produkt på 200 ml, der indeholder en pumpe (10 g, plastemballage vejer i alt 50 g og indeholder intet returmateriale):

37 (2 rf Vikt i ) pump mf i Viktmaterial i lnvol produkt Vol t (2 0) 10g 1,0 50g ln g 5g 47,7 3, ,1 kravet uppfylls product 8 Den tilbageværende mængde af produkt i emballagen (R), som skal være under 10 %, således at kravet om tømningsgrad på 90 % opfyldes, skal beregnes ud fra følgende formel: R = ((m2-m3) / (m1-m3)) x 100 (%) Hvor: m1= masse af primæremballage og produkt (g) m2= masse af primæremballage og restmængden af produkt i normale forhold (g) m3= masse af tom og ren primæremballage (g) Normale forhold defineres som: Pumpeflaske: Tryk på pumpen successivt. Hvis der ved 5 tryk i træk ikke er kommet noget ud af emballagen, anses emballagen for tom. Pumpen må ikke adskilles eller vand indføres i emballagen. Airless pumpeflasker klarer altid kravet og behøver ikke dokumenteres. Flaske: Flasken vendes op og ned og trykkes på, som man normalt gør ved anvendelse af produktet. Efter at udslip ikke længere er kontinuerligt, efterlades flasken med åbningen ned ad i højst et døgn mere. Flasken kan også bankes ned i bordet, hvilket modsvarer normal forbrugeradfærd. Proppen/låget må ikke adskilles eller vand indføres i emballagen. Emballagen godkendes, hvis et gennemsnit af 3 test ligger under grænsen. Samme test kan anvendes til lignende produkter, som har forskellige parfumer eller farve. Viskositet på produktet skal være den samme.

38 Materiale i vådservietter skal opfylde mindst et af følgende krav for relevant fibertype (andre fibertyper kan ikke anvendes). Papirmateriale skal indgå i en allerede godkendt licens i henhold til Svanemærkning af Mjukpapper/Tissue version 5 eller senere eller EU Ecolabel kriterier for mjukpapper/tissue (2009/568/EG). Hvis et materiale/produkt har licens efter et af kriterierne nævnt nedenfor, kan kravet dokumenteres gennem at angive gyldigt licensnummer.

39 Anvendes sammen med ansøgningen om licens til Svanemærkning af kosmetiske produkter. Dette bilag er baseret på den videnskab, vi har på tidspunktet for ansøgningen på baggrund af test og/eller bilag fra råvareproducenter, med forbehold for udvikling og ny viden. Skulle sådan ny viden opstå, er undertegnede forpligtiget til at sende et opdateret bilag til Nordisk Miljømærkning. Anvendes der sensibiliserende stof med H317 og/eller H334 i Ja Nej procesvand af vådservietmaterialet (krav O24)? Hvis ja: Overstiger koncentration i bærematerialet/servietten 0,10 ppm per sensibiliserende stof? Vedlæg en analyserapport? Ja Nej Hvis nej: Hvilket konserveringsmiddel anvendes i procesvandet?

40 Produktgruppen dækker over en bred vifte af produkter, og det er derfor ikke muligt at skrive et konkret krav til, hvordan en testrapport skal se ud. I dette bilag beskrives hvilke oplysninger, der minimum skal indgå i en testrapport. Testen kan gennemføres som en brugertest, som en laboratorietest eller en intern kvalitetstest, se nedfor hvilke oplysninger der kræves for de respektive test. Testrapporter som følger Cosmetics Europes retningslinjer Guideline for Efficacy Evaluation of Cosmetic Products anses altid for at opfylde kravene til testrapport. For eksisterende produkter, der har været på markedet igennem længere tid, vurderes disse som, at produktet allerede er blevet forbrugertestet af de kunder, der har købt produktet. Salgstal kan her anvendes som dokumentation for den primære funktion, se nedenfor under afsnit 3 salgstal. 1. Forbrugertest Punkter, som skal beskrives i rapporten: Vær opmærksom på, at testen skal være en forbrugertest med mindst 10 uafhængige testpersoner. Mindst 80 % af testpersonerne skal være tilfredse med effektiviteten/kvaliteten. Dette gælder for hver enkelt parameter i testen. Det er derfor vigtigt at beskrive, hvorfor respektive parametre/egenskaber er med i testen. Nogle parametre/egenskaber kan være medtaget i testen af andre årsager end effektivitet (fx. produktets duft eller lignende). Der skal forefindes et slutresultat på testen. Det skal tydeligt fremgå, hvordan resultatet af testen dokumenterer hver enkelt testparameter/egenskab. 2. Laboratorietest Punkter, som skal beskrives i rapporten: Vær opmærksom på, at der skal foreligge et slutresultat af testen. Det skal tydeligt fremgå, hvordan resultatet af testen dokumenterer hver enkelt testparameter/egenskab.

41 3. Intern kvalitetstest Der skal foreligge en beskrivelse af, hvordan testen er gennemført og hvad resultatet viser. Det kan fx. være ansøgers interne kvalitetstest i forbindelse med produktudviklingen, dvs. undersøgelse af produktet i laboratoriet, interne forbrugertest og varemærkeindehavers undersøgelser og godkendelse af produktprøve (private label produkter). For interne kvalitetstest skal der medsendes en beskrivelse af, hvordan testen er gennemført samt resultat/vurdering som viser tilfredsstillende kvalitet. 4. Salgstal Punkter, som skal beskrives i rapporten. Eksisterende produkter, som har været til stede på markedet igennem længere tid, vurderes til allerede at være forbrugertestet af de kunder, som har købt produktet. Salgstal kan her anvendes som dokumentation for effektivitet, forudsat produktet har været til stedet på markedet uden ændringer i recepten i forhold til produkter der søges Nordisk Miljømærkningslicens til. Vær opmærksom på, at salg skal været pågået i mindst 3 år. Salget skal være stigende eller stabilt for at kunne anvendes som primær effektivitet/kvalitet. Bemærk, at salgstal kun anses som dokumentation for produktets primære funktion og ikke som dokumentation af et claim. Der skal foreligge et slutresultat på salgsstatistikken. Det skal tydeligt fremgå, at salgstallene dokumenterer den primære effektivitet/kvalitet. Hvis der findes variationer i salgstallene, så skal disse forklares på en tilfredsstillende måde.

42 Claim om, at produktet er mild/skånsom og lignende kan ikke dokumenteres ved en forbrugertest. Dog kan det dokumenteres gennem ekspertbedømmelse eller gennem testmetoder for at dokumentere mildhed, såsom HET-CAM eller test af røde blodceller (RBC-test) (Brantom PG et al, 1997, Ronald E. Hester et al., 2006), og disse test eller ekspertbedømmelser, som giver tilsvarende resultat, bør anvendes. Vær opmærksom på, at dyreforsøg ikke er tilladt. I RBC-testen accepterer Svanen non-irritant og slightly irritant og i HET-CAM non-irritating og slightly irritating. Claimet mildt/skånsomt og lignende kan alternativt dokumenteres gennem, at produktet opfylder følgende tre punkter:

43 Analyselaboratoriet skal opfylde almindelige krav i henhold til standarden EN ISO eller være et officielt GLP-godkendt analyselaboratorium. Ansøgers analyselaboratorium/måling kan godkendes til at gennemføre analyser og målinger vedrørende: Internationale testmetoder (OECD Guidelines for Testing of Chemicals, ISBN ) eller lignende metoder skal anvendes til dokumentation. Hvis enslydende metoder benyttes, skal disse bedømmes af en uafhængig instans for at sikre, at også resultatet er lignende. De relevante testmetoder, som skal anvendes, angives nedenfor. For akut akvatisk toksicitet anvendes testmetode nr. 201, 202 og 203* i OECD guideline for testing of chemicals (ISBN ) eller tilsvarende testmetoder så som DIN For kronisk akvatisk toksicitet anvendes testmetoder nr. 210*, 211, 215*, 229* i OECD s guidelines for testing of chemicals eller tilsvarende testmetoder. OECD 201 kan anvendes som kronisk test til alger, hvis der vælges kroniske end points. * Kommissionen har forbudt dyretest af ingredienser til kosmetiske produkter fra marts For at bestemme akvatisk toksicitet gælder forbuddet alene for test med fisk (hvirvelløse dyr indgår ikke). Således skal OECD test guideline nr. 203 (akut toksicitet fisk), 210, 215 og 229 (kronisk toksicitet fisk) til dokumentation af akut/kronisk toksicitet fremover ikke kunne anvendes. Resultat af akut/kronisk toksicitetstest med fisk, som er fremlagt før marts 2009, kan dog stadig anvendes. Hvis ikke andet er påvist, så bedømmes stoffet at være bioakkumulerbart, hvis logkow 4,0 i henhold til OECD guidelines 107 eller 117 eller tilsvarende. Et sådant stof kan testes på fisk i henhold til OECD s testanvisninger 305 A-E*. Hvis stoffets biologiske koncentrationsfaktor (BCF) er 500, anses stoffet at være bioakkumulerbart, og hvis BCF < 500, så anses stoffet at være ikkebioakkumulerbart. Hvis der findes en BCF-værdi, er dette afgørende ved vurderingen af et stofs bioakkumulerbarhedspotentiale. OECD s testanvisning 107 kan ikke tillempes på overfladeaktive stoffer, som har både fedt- og vandopløselige egenskaber.

44 Baseret på hvad man ved i dag, skal det for sådanne stoffer vises med en høj grad af sikkerhed, at de og deres nedbrydningsprodukter ikke udgør nogen fare for vandlevende organismer i et længere tidsperspektiv. Computermodeller (så som BIOWIN) accepteres, men hvis resultatet af modelberegningerne ligger tæt på grænseværdierne, eller hvis Nordisk Miljømærkning har modstridende data, kan mere sikker information kræves. * Kommissionen har forbudt dyretest af ingredienser til kosmetiske produkter fra marts Således skal OECD test guideline nr. 305 (biokoncentrationsfaktor) til dokumentation af bioakkumulering fremover ikke kunne benyttes. Resultat, som er produceret før marts 2009, kan dog stadig anvendes. For aerob nedbrydelighed anvendes testmetode nr. 301 (A til F) eller 310 i OECD guidelines eller tilsvarende testmetoder. Andre videnskabeligt accepterede testmetoder kan også anvendes. Testresultat fra sådanne metoder skal i så fald vurderes af en upartisk instans. For anaerob nedbrydelighed anvendes ISO 11734, OECD 311, ECOTOC nr. 28 (juni 1988) eller lignende testmetoder. For at et stof skal betragtes som anaerobt nedbrydeligt, er kravet minimum 60 % nedbrydelighed under anaerobe forhold under 56 dage (ECETOC nr. 28. juni 1988), 60 dage (ISO 11734) og 60 dage (OECD 311). (> 60 % mineralisering modsvarer > 60 % ThOD/ThCO2 eller > 70 % DOC reduktion). Stoffer der ikke er tensider og som ikke findes på DID-listen, eller hvor data savnes på DID-listen, kan undtages fra kravet om anaerob nedbrydelighed, hvis de ikke er giftige for vandlevende organismer (NOEC/ECx > 0,1 mg/l eller E/LC50 > 10 mg/l), og er let aerobt nedbrydeligt og samtidigt enten: Test for adsorption/desorption kan foretages i henhold til OECD guidelines 106 eller i henhold til ISO CD Water quality - Adsorption of substances on activated sludge - Batch test using specific analytical methods. For potentiel (inherent) nedbrydelighed anvendes testmetode nr. 302 (A til C) i OECD guidelines for testing of chemicals (ISBN ) eller tilsvarende testmetoder. For at et indgående stof skal betragtes som potentielt nedbrydeligt, skal det i testen opnå mindst 70 % mineralisering (> 7 % BOD/ DOC/COD reduktion) efter 28 dage. Et (potentielt) hormonforstyrrende stof er et eksogent stof eller blanding af stoffer, som ændrer på funktionen(er) af det hormonelle system og således forårsager alvorlige sundhedsfare hos en upåvirket organisme, disses efterkommere eller populationer.

45 Nordisk Miljømærkning medregner alle stoffer, som i EU anses for at være (potentielt) hormonforstyrrende (kategorier 1, 2 og 3b: Category 1 - evidence of endocrine disrupting activity in at least one species using intact animals ; Category 2 - at least some in vitro evidence of biological activity related to endocrine disruption ; Category 3b - no data available ). Hvis der sker ændringer i EU s lister, er det de senest opdaterede rapporter som gælder. Efterhånden som mere information indsamles, kan stoffer i kategori 3b flyttes til kategori 3a; no evidence of endocrine disrupting activity og kan så anvendes i Svanemærkede kosmetiske produkter. Hvis sådan ny information fremkommer, kan Nordisk Miljømærkning, efter en vurdering af kvaliteten af informationen, tillade et kategori 3b-stof selv om kategorien ikke officielt ændres. De seneste rapporter kan hentes her: og Access database, hvor alle evaluerede substanser er listet, kan hentes på: DID-listen er en fælles liste for EU Ecolabel og Nordisk Miljømærkning. Listen er udarbejdet i samarbejde med interessenter fra både forbruger- og miljøorganisationer samt industri, og indeholder information om giftighed og nedbrydelighed for en række stoffer, som kan tænkes at anvendes til produkter inden for det kemisk/tekniske område. Stofferne, som findes på DID-listen, er ikke et udtryk for, hvilke stoffer der findes i miljømærkede produkter. DID-listen kan ikke anvendes til dokumentation af toksicitet for de individuelle stoffer i tilslutning til klassificeringsreglerne. Her skal data fra sikkerhedsdatablad, litteratur eller råvareproducent anvendes. DID-listen kan rekvireres hos miljømærkeorganisationen eller via de respektive landes hjemmesider. Hvis et stof ikke findes på DID-listen, eller hvis data på DID-listen mangler, skal metoden på DID-listens del B anvendes. For disse kriterier gælder DID-listen dateret 2007, 2014, 2016 eller senere.

Vejledning til elektronisk ansøgning

Vejledning til elektronisk ansøgning Vejledning til elektronisk ansøgning Miljømærkning Danmark er gået over til elektronisk arkivering, og derfor ønsker vi fremover at modtage materiale elektronisk både når det gælder, nye ansøgninger, fornyelser,

Læs mere

Vejledning til ansøgning om Svanemærkning

Vejledning til ansøgning om Svanemærkning Vejledning til ansøgning om Svanemærkning For at få tildelt en Svanelicens er der en række krav i et kriteriedokument, der skal opfyldes. Miljømærkning Danmark kontrollerer, at den indsendte dokumentation

Læs mere

L 186/36 Den Europæiske Unions Tidende 18.7.2007

L 186/36 Den Europæiske Unions Tidende 18.7.2007 L 186/36 Den Europæiske Unions Tidende 18.7.2007 KOMMISSIONENS BESLUTNING af 21. juni 2007 om opstilling af miljøkriterier for tildeling af Fællesskabets miljømærke til sæbe, shampoo og hårbalsam (meddelt

Læs mere

Version november december 2021

Version november december 2021 Version 3.4 8. november 2016-31. december 2021 Hvad er Svanemærkede kosmetiske produkter? 4 Hvorfor vælge Svanemærkning? 4 Hvad kan Svanemærkes? 5 Hvordan ansøger man? 6 1 Generelle krav 7 2 Nedbrydelighed

Læs mere

Svanemærkning af Kosmetiske produkter. Version november december Nordisk Miljømærkning

Svanemærkning af Kosmetiske produkter. Version november december Nordisk Miljømærkning Svanemærkning af Kosmetiske produkter Version 3.0 8. november 2016-31. december 2021 Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er Svanemærkede kosmetiske produkter? 3 Hvorfor vælge Svanemærkning? 4 Hvad kan Svanemærkes?

Læs mere

Svanemærkning af Kosmetiske produkter. Version november december Nordisk Miljømærkning

Svanemærkning af Kosmetiske produkter. Version november december Nordisk Miljømærkning Svanemærkning af Kosmetiske produkter Version 3.3 8. november 2016-31. december 2021 Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er Svanemærkede kosmetiske produkter? 3 Hvorfor vælge Svanemærkning? 3 Hvad kan Svanemærkes?

Læs mere

Astma-Allergi Danmark

Astma-Allergi Danmark Astma-Allergi Danmark 6. oktober 2017, version 1.0 Baggrund for krav til mærkning af hygiejne og tissue produkter med Den Blå Krans Dette dokument redegør for baggrunden til de krav der stilles til produktkategorierne

Læs mere

Svanemærkning af Håndopvaskemiddel

Svanemærkning af Håndopvaskemiddel Svanemærkning af Håndopvaskemiddel Version 4.0 13. oktober 2008 31. december 2012 Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er et Svanemærket håndopvaskemiddel? 3 Hvorfor vælge Svanemærkning? 3 Hvad kan Svanemærkes?

Læs mere

Svanemærkning af Tømiddel. Version marts juni 2020

Svanemærkning af Tømiddel. Version marts juni 2020 Svanemærkning af Tømiddel Version 2.7 18. marts 2004 30. juni 2020 Side 2 af 13 Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er Svanemærket tømiddel?... 3 Hvorfor vælge Svanemærket?... 3 Hvad kan Svanemærkes?...

Læs mere

Svanemærkning af Gulvplejemidler Version 4.3 15. juni 2012-30. juni 2017. Nordisk Miljømærkning

Svanemærkning af Gulvplejemidler Version 4.3 15. juni 2012-30. juni 2017. Nordisk Miljømærkning Svanemærkning af Gulvplejemidler Version 4.3 15. juni 2012-30. juni 2017 Nordisk Miljømærkning Nordisk Ministerråd besluttede i 1989 at indføre en frivillig officiel miljømærkning, Svanemærket. Nedenstående

Læs mere

- Copyright Bureau Veritas. Kosmetik lovgivning

- Copyright Bureau Veritas. Kosmetik lovgivning Kosmetik lovgivning Kosmetiske produkter Definition i henhold til EU s kosmetikforordning Ethvert stof eller enhver blanding, der er bestemt til at komme i kontakt med dele af det menneskelige legemes

Læs mere

SPT. The Association of Danish Cosmetics and Detergent Industries. Ny Kosmetikforordning

SPT. The Association of Danish Cosmetics and Detergent Industries. Ny Kosmetikforordning Information til foreningens medlemmer Ny Kosmetikforordning Kgs. Lyngby den 4. januar 2010 Den nye Kosmetikforordning blev offentliggjort i EU s Lovtidende den 22. december 2009. Forordningen (der er dateret

Læs mere

(EØS-relevant tekst) (2014/313/EU)

(EØS-relevant tekst) (2014/313/EU) L 164/74 KOMMISSIONENS AFGØRELSE af 28. maj 2014 om ændring af afgørelse 2011/263/EU, 2011/264/EU, 2011/382/EU, 2011/383/EU, 2012/720/EU og 2012/721/EU af hensyn til udviklingen i klassificeringen af stoffer

Læs mere

Svanemærkning af. Industrielle rengøringsog affedtningsmidler. Version 2.6 13. oktober 2005 30. november 2016. Nordisk Miljømærkning

Svanemærkning af. Industrielle rengøringsog affedtningsmidler. Version 2.6 13. oktober 2005 30. november 2016. Nordisk Miljømærkning Svanemærkning af Industrielle rengøringsog affedtningsmidler Version 2.6 13. oktober 2005 30. november 2016 Nordisk Miljømærkning Innehåll Adresser 2 Hvad er et Svanemærket industrielt rengøringsmiddel/affedtningsmiddel?

Læs mere

Svanemærkning af. Industrielle rengøringsog affedtningsmidler. Version oktober oktober Nordisk Miljømærkning

Svanemærkning af. Industrielle rengøringsog affedtningsmidler. Version oktober oktober Nordisk Miljømærkning Svanemærkning af Industrielle rengøringsog affedtningsmidler Version 2.1 13. oktober 2005 31. oktober 2010 Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er et Svanemærket industrielt rengøringsmiddel/affedtningsmiddel?

Læs mere

Svanemærkning af. Shampoo, balsam, dusch, flydende og fast sæbe. Version 3.2 18. marts 2004 31. marts 2010. Nordisk Miljømærkning

Svanemærkning af. Shampoo, balsam, dusch, flydende og fast sæbe. Version 3.2 18. marts 2004 31. marts 2010. Nordisk Miljømærkning Svanemærkning af Shampoo, balsam, dusch, flydende og fast sæbe Version 3.2 18. marts 2004 31. marts 2010 Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er Svanemærket shampoo og sæbe? 3 Hvorfor vælge Svanemærket?

Læs mere

Svanemærkning af Tømiddel

Svanemærkning af Tømiddel Svanemærkning af Tømiddel Version 2.1 18. Marts 2004 31. December 2011 Nordisk Miljømærkning Nordisk Ministerråd besluttede i 1989 at indføre en frivillig og positiv miljømærkning i Norden. Virksomheden

Læs mere

Sådan bruges vejledningen

Sådan bruges vejledningen Sådan bruges vejledningen Denne vejledning forklarer, hvordan du ansøger om en EU-miljømærkelicens i overensstemmelse med de gældende krav i kriterierne. Følgende symboler bruges i vejledningen: = Bemærk

Læs mere

Svanemærkning af Kosmetiske produkter

Svanemærkning af Kosmetiske produkter Svanemærkning af Kosmetiske produkter Version 2.1 12. oktober 2010 31. december 2014 Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er Svanemærkede kosmetiske produkter? 3 Hvorfor vælge Svanemærkning? 3 Hvilke kosmetiske

Læs mere

Delux [di:luks] THINGS OF VERY HIGH QUALITY. Beskrivelse af. Grøn

Delux [di:luks] THINGS OF VERY HIGH QUALITY. Beskrivelse af. Grøn Beskrivelse af Hvorfor en komplet grøn løsning? Delux har nu eksisteret siden 2002, og vi har løbende forbedret vores ydelser. Det har resulteret i et højt og stabilt kvalitetsniveau, et godt arbejdsmiljø

Læs mere

Forbrugerprojekter 2013

Forbrugerprojekter 2013 Forbrugerprojekter 2013 April 2013 1. Kortlægning og sundhedsmæssig vurdering af UV-filtre Baggrund UV-filtre anvendes blandt andet i solcremer, hvor de har til formål at beskytte huden imod solens skadelige

Læs mere

Kontrolrapporten for 2016

Kontrolrapporten for 2016 Kontrolrapporten for 2016 Kontrolrapporten for 2016 Kontrol af Svanemærket og EU-Blomsten Miljømærkning skaber tillid. Med vores kontrol sikrer vi, at miljømærkede produkter lever op til kriterierne for

Læs mere

Krav vedrørende Miljøprøvning og DS-mærkning gældende for INSTA-CERT certificerede PE- og PVC-rør til anvendelse for drikkevandsforsyning i Danmark.

Krav vedrørende Miljøprøvning og DS-mærkning gældende for INSTA-CERT certificerede PE- og PVC-rør til anvendelse for drikkevandsforsyning i Danmark. 2008-06-11 Krav vedrørende Miljøprøvning og DS-mærkning gældende for INSTA-CERT certificerede PE- og PVC-rør til anvendelse for drikkevandsforsyning i Danmark. Dette bilag beskriver de miljøkrav, der skal

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. PP Grundrengøring 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden.

Sikkerhedsdatablad. PP Grundrengøring 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden. Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: 2103741 Leverandør: Udarbejdet den: 01-09-2008 / IRE PP Mester Maling A/S Islevdalvej 185 Anvendelse:

Læs mere

Retningslinier for brug af Svanemærket. Nordisk Miljømærkning 9. marts 2016

Retningslinier for brug af Svanemærket. Nordisk Miljømærkning 9. marts 2016 Retningslinier for brug af Svanemærket Nordisk Ministerråd besluttede i 1989 at indføre en frivillig officiel miljømærkning, Svanen. Nedenstående organisationer/virksomheder har ansvaret for Svanemærket

Læs mere

Miljøudvalget 2013-14 MIU Alm.del Bilag 236 Offentligt (03)

Miljøudvalget 2013-14 MIU Alm.del Bilag 236 Offentligt (03) Miljøudvalget 2013-14 MIU Alm.del Bilag 236 Offentligt (03) MILJØstyrelsen 5. marts 2014 Miljøteknologi san MST-133-00002 1 Grund- og nærhedsnotat Kommissionens forslag til beslutning om opstilling af

Læs mere

Hermed følger til delegationerne dokument - D048947/06.

Hermed følger til delegationerne dokument - D048947/06. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. juli 2017 (OR. en) 11470/17 AGRILEG 145 FØLGESKRIVELSE fra: Europa-Kommissionen modtaget: 20. juli 2017 til: Komm. dok. nr.: D048947/06 Vedr.: Generalsekretariatet

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. AdeKema Facade- og trævask 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden.

Sikkerhedsdatablad. AdeKema Facade- og trævask 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden. Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: 2107080 Leverandør: Udarbejdet den: 01-09-2009 / IRE DAY-system a/s Erhvervsvej 25 Anvendelse:

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 4.9.2017 C(2017) 5467 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 4.9.2017 om videnskabelige kriterier til bestemmelse af hormonforstyrrende egenskaber, jf.

Læs mere

EU's kriterier for grønne offentlige indkøb af elektricitet

EU's kriterier for grønne offentlige indkøb af elektricitet EU's kriterier for grønne offentlige indkøb af elektricitet Grønne offentlige indkøb (Green Public Procurement GPP) er et frivilligt instrument. Dette dokument indeholder de kriterier for grønne offentlige

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD ifølge 1907/2006/EF, Artikel 31

SIKKERHEDSDATABLAD ifølge 1907/2006/EF, Artikel 31 SIKKERHEDSDATABLAD ifølge 1907/006/EF, Artikel 31 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Produktnavn 1.. Relevante identificerede anvendelser

Læs mere

Svanemærkning af Tekstilvaskemiddel og pletfjerner

Svanemærkning af Tekstilvaskemiddel og pletfjerner Svanemærkning af Tekstilvaskemiddel og pletfjerner Version 6.0 13. oktober 2008 30. juni 2012 Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er Svanemærket tekstil -vaskemiddel og pletfjerner? 3 Hvorfor vælge Svanemærkning?

Læs mere

Vandig opløsning indeholdende bis (3-aminopropyl) -dodecylamin, didecyldimethylammoniumchlorid og benzalkoniumchlorid.

Vandig opløsning indeholdende bis (3-aminopropyl) -dodecylamin, didecyldimethylammoniumchlorid og benzalkoniumchlorid. 1. Identifikation af substansen/præparatet og af virksomheden 1.1. Produktets handelsnavn Desinficerende koncentrat til medicinske instrumenter. 1.2. Information om producent/ leverandør Route des Jeunes

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. AdeKema Master FX 310 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden.

Sikkerhedsdatablad. AdeKema Master FX 310 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden. Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PRnummer: Leverandør: Udarbejdet den: 20081101 / IRE DAYsystem a/s Erhvervsvej 25 Anvendelse: Alkaliskt

Læs mere

Anmeldelse af farlige stoffer og materialer

Anmeldelse af farlige stoffer og materialer Anmeldelse af farlige stoffer og materialer De vigtigste regler om anmeldelse af farlige stoffer og materialer til Produktregisteret. Vejledningen handler om, hvornår virksomheder, som fremstiller eller

Læs mere

Kontrolrapporten for 2017

Kontrolrapporten for 2017 Kontrolrapporten for 2017 Kontrolrapporten for 2017 Kontrol af Svanemærket og EU-Blomsten Svanemærket og EU-Blomsten er i sig selv bevis for, at et produkt eller en service er blandt de mest miljøvenlige

Læs mere

Miljømærker begrænser uønskede stoffer i byggeri

Miljømærker begrænser uønskede stoffer i byggeri Miljømærker begrænser uønskede stoffer i byggeri Agenda: Miljømærkerne Svanen og Blomsten Krav til Svanemærkning af hus Krav til Svanemærkning af Kemiske byggeprodukter / Lene Møldrup Svanen og Blomsten

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. Afsnit1: IDENTIFIKATION AF DET KEMISKE PRODUKT OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN. Afsnit 2: FAREIDENTIFIKATION

SIKKERHEDSDATABLAD. Afsnit1: IDENTIFIKATION AF DET KEMISKE PRODUKT OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN. Afsnit 2: FAREIDENTIFIKATION 1(7) SIKKERHEDSDATABLAD Afsnit1: IDENTIFIKATION AF DET KEMISKE PRODUKT OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN 1.1 Produktidentifikator 1.2 Relevante identificerede anvendelser for stoffet eller blandingen samt anvendelser,

Læs mere

Bekendtgørelse om særlige pligter for fremstillere, leverandører og importører m.v. af stoffer og materialer efter lov om arbejdsmiljø 1

Bekendtgørelse om særlige pligter for fremstillere, leverandører og importører m.v. af stoffer og materialer efter lov om arbejdsmiljø 1 Arbejdstilsynet, j.nr. 20140065277 Bekendtgørelse om særlige pligter for fremstillere, leverandører og importører m.v. af stoffer og materialer efter lov om arbejdsmiljø 1 I medfør af 35, stk. 1, 49, stk.

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. 1 Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden. 2 Fareidentifikation

SIKKERHEDSDATABLAD. 1 Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden. 2 Fareidentifikation SIKKERHEDSDATABLAD 1 Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1 Produktidentifikator Produktnavn: Xerox Wide Format IJP 2000 System Inks Datablad nummer: 3-3034 1. 0. 0 Produktkode:

Læs mere

Rengøringsmidler til levnedsmiddelindustrien

Rengøringsmidler til levnedsmiddelindustrien Svanemærkning af Rengøringsmidler til levnedsmiddelindustrien Version 1.5 13. oktober 2005 30. juni 2014 Nordisk Miljømærkning Innehåll Hvad er et Svanemærket rengøringsmiddel til levnedsmiddelindustrien?

Læs mere

Hvordan foregår kontrol og overvågning af Svanen og EU Blomsten?

Hvordan foregår kontrol og overvågning af Svanen og EU Blomsten? Kontrolrapporten for 2011 Kontrol af den nordiske Svane og EU Blomsten Der er ingen tvivl om at vores licenshavere overordnet set er glade for at der gennemføres kontrol. De synes at det er vigtigt for

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. 600 ml og 1, 3, 5,10, 20 l Leverandør:

SIKKERHEDSDATABLAD. 600 ml og 1, 3, 5,10, 20 l Leverandør: 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG LEVERANDØREN 1/5 PR-nr. Ikke krævet Anvendelse: Håndrensemiddel Emballage: 600 ml og 1, 3, 5,10, 20 l Leverandør: Bak & Uhrenfeldt A/S Horsensvej 72 7100 Vejle

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD Window Clean

SIKKERHEDSDATABLAD Window Clean Window Clean Side 1 af 6 SIKKERHEDSDATABLAD Window Clean PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden Udgivet dato 15.03.2013 1.1. Produktidentifikator Kemikaliets navn Window

Læs mere

EC O? BÆREDYGTIGHED? 1

EC O? BÆREDYGTIGHED? 1 EC O? BÆREDYGTIGHED? 1 Økologisk bomuld er ikke nok for os. Vi vil hellere tale om bæredygtighed. Hvordan træffer du et godt valg for miljøet, når det gælder bomuldstekstiler? Som privatperson er miljømærkninger

Læs mere

EU's kriterier for grønne offentlige indkøb af rengøringsmidler og rengøringsydelser

EU's kriterier for grønne offentlige indkøb af rengøringsmidler og rengøringsydelser EU's kriterier for grønne offentlige indkøb af rengøringsmidler og rengøringsydelser Grønne offentlige indkøb (Green Public Procurement GPP) er et frivilligt instrument. Dette dokument indeholder de kriterier

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD Produktidentifikator Handelsnavn. Skyllemiddel, Prime Source Frisk

SIKKERHEDSDATABLAD Produktidentifikator Handelsnavn. Skyllemiddel, Prime Source Frisk 1.1. Produktidentifikator Handelsnavn Produkt nr. 100572 / 100571 REACH registreringsnummer Ikke anvendelig Andre produktidentifikatorer 1.2. Relevante identificerede anvendelse SIKKERHEDSDATABLAD Relevante

Læs mere

Papirkvaliteter der kan kontrolleres er defineret i Tillægsmodulen for kopi- og trykpapir version 4:

Papirkvaliteter der kan kontrolleres er defineret i Tillægsmodulen for kopi- og trykpapir version 4: Bilag 5 Kontrolleret papir (P1) Bilag 5 skal bruges af papirproducenter for at ansøge Nordisk Miljømærkning om at få kontrolleret papiret, til brug som trykmateriale i Svanemærkede trykkerier. Bilag 5A

Læs mere

CLP Forordningen. Trine Thorup Andersen, Miljøstyrelsen Medlemsmøde Kemi & Life Science d. 25. Februar 2014

CLP Forordningen. Trine Thorup Andersen, Miljøstyrelsen Medlemsmøde Kemi & Life Science d. 25. Februar 2014 CLP Forordningen Trine Thorup Andersen, Miljøstyrelsen Medlemsmøde Kemi & Life Science d. 25. Februar 2014 Disposition Implementering af CLP forordningen og 2015 deadline Ændrede regler for klassificering

Læs mere

Gebyrregler for Svanemærkning. Nordisk Miljømærkning 18. maj 2016

Gebyrregler for Svanemærkning. Nordisk Miljømærkning 18. maj 2016 Gebyrregler for Svanemærkning Nordisk Ministerråd besluttede i 1989 at indføre en frivillig officiel miljømærkning, Svanen. Nedenstående organisationer/virksomheder har ansvaret for Svanemærket på vegne

Læs mere

Miljømærker begrænser uønskede stoffer i byggeri

Miljømærker begrænser uønskede stoffer i byggeri Miljømærker begrænser uønskede stoffer i byggeri Agenda: Miljømærkerne Svanen og Blomsten Krav til Svanemærkning af hus Krav til Svanemærkning af Kemiske byggeprodukter Svanen og Blomsten Etableret i 1989.

Læs mere

Support: Tlf. +44 (0) Fax: +44 (0) Tlf

Support: Tlf. +44 (0) Fax: +44 (0) Tlf AFSNIT 1 - IDENTIFIKATION AF STOFFET / PRODUKTET OG AF SELSKABET /VIRKSOMHEDEN 1.1 Produktidentifikator: Forensic Mærkning (kommerciel brug - volumen på mere end 10 ml). 1.2 Anden betegnelse: IndSol Tracer

Læs mere

Savon Sæbe. SurfaProducts Danmark, Krabbes Allé 16,6760 Ribe, Danmark. www.surfa.dk +45 22 73 15 08

Savon Sæbe. SurfaProducts Danmark, Krabbes Allé 16,6760 Ribe, Danmark. www.surfa.dk +45 22 73 15 08 Savon Sæbe 1. Identifikation af stoffet og selskabet Handelsnavn: Anvendelse: Firma Savon Sæbe Daglig rengøring SurfaProducts Danmark, Krabbes Allé 16,6760 Ribe, Danmark www.surfa.dk Service Vagttelefon

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD D-coll 7761

SIKKERHEDSDATABLAD D-coll 7761 SIKKERHEDSDATABLAD D-coll 7761 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG AF FREMSTILLER Produkt navn D-coll 7761 Varetype Anvendelse Producent Udarbejdet af Polyvinylacetat/Ethen dispersionslim Lim til

Læs mere

Information til Clean Cares kunder, konsulenter og interne vedr. REACH og Clp.

Information til Clean Cares kunder, konsulenter og interne vedr. REACH og Clp. Information til Clean Cares kunder, konsulenter og interne vedr. REACH og Clp. Den 28. november 2008 vedtog Europaparlamentet, efter mere end 15 års indledende arbejde i FN, direktiv nr. EU 1272/2008 omhandlende

Læs mere

UNDGÅ AT SÆTTE SORTE FINGERAFTRYK PÅ MILJØET

UNDGÅ AT SÆTTE SORTE FINGERAFTRYK PÅ MILJØET UNDGÅ AT SÆTTE SORTE FINGERAFTRYK PÅ MILJØET Nu kan du få en komplet håndhygiejneserie, som både er svanemærket og effektiv mod selv det værste snavs SÆT DIT MILJØAFTRYK MED REN SAMVITTIGHED NYHED STOR

Læs mere

Miljøvurdering af midlerne Datakrav og risikovurdering. Lise Samsøe-Petersen (Annette L. Gondolf)

Miljøvurdering af midlerne Datakrav og risikovurdering. Lise Samsøe-Petersen (Annette L. Gondolf) Miljøvurdering af midlerne Datakrav og risikovurdering Lise Samsøe-Petersen (Annette L. Gondolf) PRODUKTTYPE 21 ANTIBEGRONINGSMIDLER Anvendelse på skibe akvakulturudstyr andre konstruktioner, der anvendes

Læs mere

Kontrolrapporten for 2018

Kontrolrapporten for 2018 Kontrolrapporten for 2018 Kontrolrapporten for 2018 Kontrol af Svanemærket og EU-Blomsten Kontrol er en af Miljømærkning Danmarks vigtigste opgaver. Certificerede produkter og serviceydelser skal leve

Læs mere

1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/PRÆPARATET OG FIRMAET 2. SAMMENSÆTNING/INFORMATION OM INGREDIENTERNE

1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/PRÆPARATET OG FIRMAET 2. SAMMENSÆTNING/INFORMATION OM INGREDIENTERNE SAFETY DATA SHEET 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/PRÆPARATET OG FIRMAET 1.1 Identifikation af stoffet/præparatet Produkt navn Produkt nummer 1.2 Anvendelse af stoffet/præparatet 1.2.1 Udtrykt I skrift Tilskudsfoder

Læs mere

PRODUCT SAFETY DATA SHEET

PRODUCT SAFETY DATA SHEET Ifølge EU regulativ (EC) Nr. 1907/2006 Version 1 PSDS udført for duftkapsel uden farveskifte Revideret dato: 28.01.2013 Tryk Dato: 28.01.2013 1. OPLYSNINGER OM INDHOLD OG VIRKSOMHED 1.1 PRODUKTNAVN: LUFTFRISKER

Læs mere

Clopico 650-129 5 liter

Clopico 650-129 5 liter AGROS APS Buen 5, 6000 Kolding Tlf 30 13 23 27 E-mail: to@agros.dk Web: www.agros.dk 1. Identifikation af stoffet/materialet Produktnavn: Importør: 5 liter Agros Aps, Buen 5, 6000 Kolding Tel.: 30 13 23

Læs mere

Sundhedsmæssig vurdering (datakrav og risikovurdering)

Sundhedsmæssig vurdering (datakrav og risikovurdering) Sundhedsmæssig vurdering (datakrav og risikovurdering) Lea Stine Tobiassen og Tue SøeborgS Informationsmøde den 26. oktober 2010 Datakrav generelt Aktivstofvurdering fra CA-rapporten - dækker Annex I-optaget

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. DEPAC 125 Industrial Degreaser 1. NAVNET PÅ PRODUKTET OG VIRKSOMHEDEN

SIKKERHEDSDATABLAD. DEPAC 125 Industrial Degreaser 1. NAVNET PÅ PRODUKTET OG VIRKSOMHEDEN 1. NAVNET PÅ PRODUKTET OG VIRKSOMHEDEN HANDELSNAVN Leverandør Distributør DEPAC DEPAC 125 Affedtningsmiddel til industrielt brug DEPAC Dichtungstechnik GmbH Alfenzstrasse 9, A-6700 Bludenz Tlf +43 5552

Læs mere

AFSNIT 1: IDENTIFIKATION AF DET KEMISKE PRODUKT OG AF SELSKABET / VIRKSOMHEDEN

AFSNIT 1: IDENTIFIKATION AF DET KEMISKE PRODUKT OG AF SELSKABET / VIRKSOMHEDEN Sikkerhedsdatablad AFSNIT 1: IDENTIFIKATION AF DET KEMISKE PRODUKT OG AF SELSKABET / VIRKSOMHEDEN 1.1 Produktidentifikator TourTurf TAG - Green and Fairway er et 100 % organisk jordforbedringsmiddel og

Læs mere

Miljømærkning. Svanens kriterier for biobrændstoffer Thomas Christensen 6. December 2016

Miljømærkning. Svanens kriterier for biobrændstoffer Thomas Christensen 6. December 2016 Miljømærkning Svanens kriterier for biobrændstoffer Thomas Christensen 6. December 2016 Danmarks officielle miljømærker Svanemærket Nordens officielle miljømærke Stiftet af Nordisk Ministerråd i 1989

Læs mere

SOFT CARE DOVE CREAM WASH H2

SOFT CARE DOVE CREAM WASH H2 Side 1/5 * 1 Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden Produktidentifikator PR.nr: Ikke relevant Relevante identificerede anvendelser for stoffet eller blandingen samt anvendelser,

Læs mere

Sikkerhedsdatablad i henhold til (EF) forordning nr. 1907 / 2006

Sikkerhedsdatablad i henhold til (EF) forordning nr. 1907 / 2006 01 Identifikation af stoffet / præparatet og virksomheden Handelsnavn Geberit AquaClean rengøringsmiddel (varenr. 242.546.00.1) Anvendelse af stoffet / præparatet Rengøringsmiddel til Geberit AquaClean

Læs mere

Blomsten og Svanen. Skrappe miljøkrav Hensyn til sundhed God kvalitet

Blomsten og Svanen. Skrappe miljøkrav Hensyn til sundhed God kvalitet Blomsten og Svanen Skrappe miljøkrav Hensyn til sundhed God kvalitet Hensyn til sundhed Blomsten og Svanen er din garanti, når det gælder kemikalier og sundhed. Med miljømærker er der tjek på det, der

Læs mere

WC frisker til rengøring og lugtforebyggelse i urinaler. 1.4 Nødtelefon: Giftcentralen kan kontaktes på tlf. 35 316 060 / 82 121 212.

WC frisker til rengøring og lugtforebyggelse i urinaler. 1.4 Nødtelefon: Giftcentralen kan kontaktes på tlf. 35 316 060 / 82 121 212. Udstedelsesdato: November 2013 Revisionsdato: November 2013 1. Identifikation af stoffet/blandingen og selskabet/virksomheden: 1.1 Produktidentifikator: Handelsnavn: PR-nr.: Synonymer: BIO WC-frisker Ikke

Læs mere

Checkliste til bedømmelse af sikkerhedsdatablad

Checkliste til bedømmelse af sikkerhedsdatablad Kunsten at læse et sikkerhedsdatablad Et hjælpemiddel for dig, som skal vurdere sikkerhedsdatablade for kemiske produkter. Checklisten er udarbejdet af Plast- & Kemiföretagen, Sverige. Checkliste til bedømmelse

Læs mere

Reglerne for anvendelse af HP 14 ved klassificering af farligt affald. Jette Bjerre Hansen DAKOFA seminar D. 17. december 2018

Reglerne for anvendelse af HP 14 ved klassificering af farligt affald. Jette Bjerre Hansen DAKOFA seminar D. 17. december 2018 Reglerne for anvendelse af HP 14 ved klassificering af farligt affald Jette Bjerre Hansen DAKOFA seminar D. 17. december 2018 Fareegenskaber - HP HP Siden 1. juni 2015 nye kriterier for HP 1 HP 13 samt

Læs mere

God kemi er ikke altid nok

God kemi er ikke altid nok God kemi er ikke altid nok 9 om 9 gode vaner til gravide og ammende - kemikalier i kosmetik, babyprodukter og legetøj. www.babykemi.dk PMet nulla adignibh ea faci tatem ilit illamcor alissisis et lorperilit

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD I henhold til forordning (EC) 1907/2006. Eco-Flower Foam Wash none Perfumed

SIKKERHEDSDATABLAD I henhold til forordning (EC) 1907/2006. Eco-Flower Foam Wash none Perfumed Udstedelsesdato: 21.12.2010 Revisionsdato: 1. Identifikation af stoffet/blandingen og selskabet/virksomheden: Produktidentifikator: PR-nr.: - Synonymer: 150328 - Vision2000+ Eco-Flower Foam Wash none Perfume

Læs mere

TIL DEN DAGLIGE PLEJE AF DET VIGTIGSTE I DIT LIV

TIL DEN DAGLIGE PLEJE AF DET VIGTIGSTE I DIT LIV TIL DEN DAGLIGE PLEJE AF DET VIGTIGSTE I DIT LIV VI HAR GJORT DET NEMT AT GØRE DET RIGTIGE Som forældre ønsker man, at skabe de bedste vilkår for sine børn. Fra første færd bliver de små påvirket af en

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. Sodium Silicate A Xi R36/37/38

SIKKERHEDSDATABLAD. Sodium Silicate A Xi R36/37/38 First Price vaskepulver, kulørt vask, 1 kg 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN: Side 1/5 da Produktnavn: First Price vaskepulver, kulørt vask, 1 kg Varetype: Vaskepulver

Læs mere

Humidity Standard 0 %rh I henhold til (EC) 1907/2006 Dato: 22.03.2012 Side 1 af 8

Humidity Standard 0 %rh I henhold til (EC) 1907/2006 Dato: 22.03.2012 Side 1 af 8 Dato: 22.03.2012 Side 1 af 8 1 Identifikation af stoffet/materialet og fremstiller, leverandør eller importør 1.1 Identifikation af produktet PR-nr.: EA00-SCS Produkt navn: HumidityNormal 0,5% rh CAS-nr.:

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. Varenummer: 03-910 815, 911 161, 911 160. Produktregistreringsnummer: 1915131. Dato: 31. 07. 2006. Rev. dato: 13. 12. 2006.

SIKKERHEDSDATABLAD. Varenummer: 03-910 815, 911 161, 911 160. Produktregistreringsnummer: 1915131. Dato: 31. 07. 2006. Rev. dato: 13. 12. 2006. SIKKERHEDSDATABLAD Produktnavn: Eksklusiv Glansshampoo. Varenummer: 03-910 815, 911 161, 911 160. Produktregistreringsnummer: 1915131. Anvendelse: Skumrens til biler. Dato: 31. 07. 2006. Rev. dato: 13.

Læs mere

Blomsten og Svanen. Skrappe miljøkrav Hensyn til sundhed God kvalitet

Blomsten og Svanen. Skrappe miljøkrav Hensyn til sundhed God kvalitet Blomsten og Svanen Skrappe miljøkrav Hensyn til sundhed God kvalitet Vil du gerne bidrage til et bedre miljø? Er du træt af at bekymre dig om kemikalier? Og går du efter kvalitet? Så se efter Blomsten

Læs mere

Sikkerhedsdatablad Stokolan sensitive

Sikkerhedsdatablad Stokolan sensitive Sikkerhedsdatablad PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Produktnavn Produktnummer 99037944,99037945,99037946,99037947,99037948,99042895,99037949,99037950

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD AFSNIT 1: IDENTIFIKATION AF STOFFET/BLANDINGEN OG SELSKABET/VIRKSOMHEDEN

SIKKERHEDSDATABLAD AFSNIT 1: IDENTIFIKATION AF STOFFET/BLANDINGEN OG SELSKABET/VIRKSOMHEDEN Dato: 24/06/2013 Side 1 / 6 SIKKERHEDSDATABLAD AFSNIT 1: IDENTIFIKATION AF STOFFET/BLANDINGEN OG SELSKABET/VIRKSOMHEDEN 1. 1. Produktidentifikator: GREEN SHAMPOO 1. 2. Relevante, identificerede anvendelsesområder

Læs mere

Puri-Line. Din vej til svanemærket rengøring

Puri-Line. Din vej til svanemærket rengøring Puri-Line Din vej til svanemærket rengøring Svanemærket hele Nordens superbrand Siden 1989 har Svanemærket guidet den nordiske forbruger i at vælge miljøstærke løsninger. Svanemærkets formål er at mindske

Læs mere

Sikkerhedsdatablad SDB Udarbejdet den: 16-08-2007 Internt nr.: 0.0.1 Erstatter tidligere SDB: Ny version Mac 2040 1(5)

Sikkerhedsdatablad SDB Udarbejdet den: 16-08-2007 Internt nr.: 0.0.1 Erstatter tidligere SDB: Ny version Mac 2040 1(5) Mac 2040 1(5) 1. Identifikation af stoffet/materialet og leverandøren Godkendt til anvendelse Handelsnavn Mac 2040 Produkttype Mikroaffedtning Leverandør Nitram Oil A/S Adresse Plantagen 28, Osted Postnr.

Læs mere

TORK Premium Lotion Hand and Body

TORK Premium Lotion Hand and Body SIKKERHEDS-FAKTABLAD Sidst ændret: 07/07/2009 Internt Nr.: 430585 Erstatter dato: 11/12/2008 TORK Premium Lotion Hand and Body 1. OPLYSNINGER OM INDHOLD/FREMSTILLING OG OM VIRKSOMHED/GARANTI VAREBETEGNELSE

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: 15-05-2013 SDS version: 1.0

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: 15-05-2013 SDS version: 1.0 Sikkerhedsdatablad Udarbejdet: 15052013 SDS version: 1.0 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Prnr.: Ikke anmeldelsespligtig Handelsnavn:

Læs mere

Print date: 05.09.08 Version: 2 Oprettet: 13.Jan. 2003 revisionsdato: 31. Maj 2007

Print date: 05.09.08 Version: 2 Oprettet: 13.Jan. 2003 revisionsdato: 31. Maj 2007 1. Identifikation af stoffet/materialet og leverandøren Produkt navn Anvendes som Leverandør : :Vaskemiddel Flydende. :Teqton Kristensmindevej 2 4250 Fuglebjerg Denmark. Telefon : + 45 87 54 50 00 Telefax

Læs mere

SNEHOLT & NILSEN A/S

SNEHOLT & NILSEN A/S EU Sikkerheds Data Blad Dato/Reference 20.11.2008 Erstatter version af 10.06.2008 Blad nr. 2089 Version 1 Selskab Felco SA, CH-2206 Les Geneveys-sur-Coffrane 1 Kommercielt produkt navn og leverandør 1.1

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. TF Lumen

Sikkerhedsdatablad. TF Lumen Side: 1 Udfærdiget den: 17/01/2018 Revision Nr: 1 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Produkt navn: V48 1.2. Relevant identificerede anvendelser

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. i henhold til forordning (EF) nr. 1907/2006. neodisher Z

Sikkerhedsdatablad. i henhold til forordning (EF) nr. 1907/2006. neodisher Z Side 1 af 5 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator 1.2. Relevante identificerede anvendelser for stoffet eller blandingen samt anvendelser,

Læs mere

(EØS-relevant tekst) (2014/893/EU)

(EØS-relevant tekst) (2014/893/EU) 11.12.2014 L 354/47 KOMMISSIONENS AFGØRELSE af 9. december 2014 om opstilling af miljøkriterier for tildeling af EU-miljømærket til kosmetiske produkter, som afrenses (rinse-off) (meddelt under nummer

Læs mere

Miljøstyrelsens aktiviteter med særligt fokus på regulering af hormonforstyrrende stoffer

Miljøstyrelsens aktiviteter med særligt fokus på regulering af hormonforstyrrende stoffer Miljøstyrelsens aktiviteter med særligt fokus på regulering af hormonforstyrrende stoffer Pia Juul Nielsen, Miljøstyrelsen, Kemikalier CeHoS informationsmøde 3. november 2011 Oversigt Baggrund Aktiviteter

Læs mere

Sikkerhedsdatablad Iht. CH-forordning vedrørende sikkerhedsdatablad for gifte og miljøfarlige stoffer og EU-direktiv 88/379/EG Ampacoll

Sikkerhedsdatablad Iht. CH-forordning vedrørende sikkerhedsdatablad for gifte og miljøfarlige stoffer og EU-direktiv 88/379/EG Ampacoll Side 1/8 Produktgruppe Produkt Klæbeteknik Flydende klæbemiddel (uden opløsningsmiddel) 1. Handelsnavn for stoffet/materialet og leverandør eller importør 1.1 Produktnavn 1.2 Leverandøroplysninger Ampack

Læs mere

Kemirådgivning. Kemi up-date. 25. Februar 2014

Kemirådgivning. Kemi up-date. 25. Februar 2014 Kemi up-date 25. Februar 2014 Mette Herget Herget.dk Kemirådgivning Kemikalieregulering REACH Tilgrænsende speciallovgivning med berøring til kemi bl. a. Nanomaterialer Hormonforstyrrende stoffer Biocider

Læs mere

AFGØRELSER. (EØS-relevant tekst)

AFGØRELSER. (EØS-relevant tekst) L 144/12 AFGØRELSER KOMMISSIONENS AFGØRELSE (EU) 2015/886 af 8. juni 2015 om ændring af afgørelse 2014/312/EU opstilling af miljøkriterier for tildeling af EU-miljømærket til indendørs og udendørs malinger

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD NR UL-247-GB DANSK

SIKKERHEDSDATABLAD NR UL-247-GB DANSK NR UL-247-GB DANSK 1 IDENTIFIKATION AF PRODUKTET OG VIRKSOMHEDEN Produktets navn: Leverandør: HD SURFACE WIPES HELVEMED SA CH - 1227 Geneve Helvemed: + 41 22 718 7500 2 - KOMPOSITION Præparat: Kemisk natur:

Læs mere

Giver en vedvarende luftforbedring og hygiejne og er med til at sikre et rent og frisk miljø. Frisk Luft koncentrat til brug i sanitære områder

Giver en vedvarende luftforbedring og hygiejne og er med til at sikre et rent og frisk miljø. Frisk Luft koncentrat til brug i sanitære områder Annavej 21 2740 Skovlunde DK Denmark Tlf. +45 44 666 333 Fax. +45 44 946 582 PRODUKT-INFORMATION Produkt og sikkerhedsdata: Se bagsiden NAVN Giver en vedvarende luftforbedring og hygiejne og er med til

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 17.11.2017 L 301/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2017/2100 af 4. september 2017 om videnskabelige kriterier til bestemmelse af hormonforstyrrende

Læs mere

Sikkerhedsdatablad I henhold til 1907/2006/EC

Sikkerhedsdatablad I henhold til 1907/2006/EC Side 1/5 1 Identifikation af kemisk produkt og af virksomhed Produktnavn: TASKI TAPI SHAMPOO C2c Pr.nr.: 1775829 Anvendelsesområde: Professionel rengøring og vedligeholdelse af bygninger. Producent/Leverandør:

Læs mere

Sikkerhedsdatablad (Leverandørbrugsanvisning)

Sikkerhedsdatablad (Leverandørbrugsanvisning) Sikkerhedsdatablad (Leverandørbrugsanvisning) 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: Leverandør: Udarbejdelsesdato: 26-09-2008 Ide-Ren. ApS Revision: 23-06-2010

Læs mere

Kemi %koncentration Klassificering CAS EINECS Isopropanol, 70% F, R11 67-63-0 200-661-7 (CH3)2CHOH

Kemi %koncentration Klassificering CAS EINECS Isopropanol, 70% F, R11 67-63-0 200-661-7 (CH3)2CHOH Page : 1 of 6 1. PRODUKTINFORMATION Varenr: 520213 Navn: med 70% isopropanol. Anvendelser: Desinficerende serviet til huden. Leveres af: Vitrex Medical A/S Vasekær 6-8 2730 Herlev Danmark Tlf.: +45 44947011

Læs mere

Styr på kemikalielovgivningen ved import til Danmark fra ikke-eu lande

Styr på kemikalielovgivningen ved import til Danmark fra ikke-eu lande ved import til Danmark fra ikke-eu lande Seminar Eigtveds Pakhus 3. oktober 2012 Anne Rathmann Pedersen arp@dhigroup.com Senior konsulent, Miljø og Toksikologi Agenda Import? REACH Importør? Kemikalielovgivningen

Læs mere