LASS kursusprogram for 2015

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "LASS kursusprogram for 2015"

Transkript

1 700 Aabenraa, den 16. december 2014 LASS kursusprogram for 2015 Var 2014 det store jubilæumsår for arkiverne i Sønderjylland, så bliver 2015 det helt store kursusår. Arkibas 5 kræver for de fleste en introduktion eller uddannelse i brug af programmet og samtidig udbyder LASS for første gang det nye modul 0 kursus. For at imødekomme behovet for kurser i Arkibas 5 efter opgraderingen fra Arkibas 4 til den nye version i efteråret har vi i år rykket ganske voldsomt om i kursusprogrammet, så vi i 2015 helt undtagelsesvis har fjernet seminartilbuddene for at give plads til undervisning i Arkibas 5 og i modul 0. I løbet af foråret tilbyder vi hele tre kursusforløb i Arkibas 5, hver af to dages varighed, som man kan tilmelde sig til efter behov og ønske. Det nye modul 0 kursus er ikke en del af selve arkivuddannelsen, men er et tilbud til de, som gerne vil vide mere om de lokalhistoriske arkiver, deres arbejde og den lokalhistoriske verden. Der har i flere år været et ønske om et sådant kursus. Vi har derfor en forventning om, at det vil blive brugt, hvad enten det er af bestyrelsesmedlemmer i de lokalhistoriske foreninger, historiske interesserede, der vil vide mere inden de går ind i arkivarbejdet eller embedsmænd og kan man håbe politikere, der har behov for en vidensmæssig opgradering inden for området. Alle er lige velkomne. Styrelsen håber, at de lokalhistoriske arkiver og andre interesserede vil tage godt imod kursusprogrammet 2015, der er udarbejdet i samarbejde med SLA og Museum Sønderjylland, ISL-Lokalhistorie. Sidstnævnte står for den praktiske tilrettelæggelse og gennemførelsen af kurserne. Har man idéer og ønsker til programmet for 2016, er man meget velkommen til at kontakte Museum Sønderjylland, ISL-Lokalhistorie på tlf.: eller pr. mail: Styrelsen for LASS

2 2 Indhold Side Praktiske oplysninger 2 Arkivuddannelsen Modul 0 Introduktion til arbejdet på et lokalhistorisk arkiv 3 Modul 3 Modtagelse, håndtering og registrering af billeder 3 Modul 0 Introduktion til arbejdet på et lokalhistorisk arkiv 4 Modul 5 Ledelse, samarbejde og arkivlederens opgaver 4 Andre kurser Opgraderingskurser i Arkibas 5 5 Grundkurser i Arkibas 5 5 Grundkurser i billedscanning 7 SLA s arkivuddannelse en oversigt 8 Hurtig-kalender 10 Tilmeldingsblanket 11 Praktiske oplysninger Tilmelding til kurserne i programmet sker inden sidste tilmeldingsfrist pr. mail: eller på tilmeldingsblanketten, som findes bagest i kursusprogrammet og på vores hjemmeside: Blanketterne sendes til Museum Sønderjylland, ISL- Lokalhistorie, Haderslevvej 45, 6200 Aabenraa. Tilmelding efter sidste frist kan ikke finde sted. Såfremt afmelding til kurset sker mindre end tre dage før kursets afholdelse, vil arkivet/deltageren blive opkrævet deltagergebyr. Hvor intet andet er nævnt, foregår undervisningen på Rigsarkivet i Aabenraa, Haderslevvej 45, 6200 Aabenraa kl Kursisterne medbringer selv mad til kurset, men der kan købes øl og vand på stedet. Eventuelle spørgsmål om kurserne kan ske ved at kontakte lokalhistorisk konsulent Kim Furdal, Haderslevvej 45, 6200 Aabenraa på tlf.: eller pr. mail: Kursusgebyret for arkivuddannelsen er for medlemmer af LASS på 300 kr. pr. deltager, som betales ved kursets start. Deltagere uden for Sønderjylland, som er medlemmer af SLA eller ODA betaler 600 kr. for deltagelse i arkivuddannelsen modul 1-5. Modul 0 er gratis for medlemmer af SLA og ODA. Arkibas 5 kurserne koster 750 kr. pr. dag. For de andre kurser er gebyret på 100 kr., der ligeledes opkræves ved kursets start.

3 3 SLA s arkivuddannelse Tirsdag den 5. maj. Modul 0. Introduktion til arbejdet på et lokalhistorisk arkiv Modul 0 er et ikke obligatorisk kursus for bestyrelsesmedlemmer, lokalhistorisk interesserede, politikere og ansatte i den kommunale forvaltning, der ønsker større viden om, hvad der foregår på det lokalhistoriske arkiv. Kurset indgår ikke i kravet til arkivlederen. Indhold: Lokalarkivet som kulturarvsinstitution Arbejdsopgaver Frivillige på lokalarkivet Samlingstyper Registrering og digitalisering Brugerbetjening Formidling Underviser: Museumsinspektør Kim Furdal, Museum Sønderjylland, ISL - Lokalhistorie. Sidste tilmeldingsfrist: 21. april. Maks. deltagerantal: 40 personer. Bemærkninger: Ved tilmelding skal oplyses navn(e), tlf., arkivets navn og evt. mailadresse(r). Onsdag 20. maj og torsdag 21. maj. Modul 3. Modtagelse, håndtering og registrering af billeder Onsdag 20. maj. Billeder I: Indsamling Modtagelse Klausulering Kassation Registrering Torsdag den 21. maj. Billeder II: Fotografiets historie Billedtyper Opbevaring Digitale billeder Anvendelse og ophavsret Underviser: Museumsinspektør Kim Furdal, Museum Sønderjylland, ISL - Lokalhistorie. Sidste tilmeldingsfrist: 6. maj. Maks. deltagerantal: 40 personer. Bemærkninger: Ved tilmelding skal oplyses navn(e), tlf., arkivets navn og evt. mailadresse(r).

4 4 Onsdag den 9. september. Modul 0. Introduktion til arbejdet på et lokalhistorisk arkiv Modul 0 er et ikke obligatorisk kursus for bestyrelsesmedlemmer, lokalhistorisk interesserede, politikere og ansatte i den kommunale forvaltning, der ønsker større viden om, hvad der foregår på det lokalhistoriske arkiv. Kurset indgår ikke i kravet til arkivlederen. Indhold: Lokalarkivet som kulturarvsinstitution Arbejdsopgaver Frivillige på lokalarkivet Samlingstyper Registrering og digitalisering Brugerbetjening Formidling Underviser: Museumsinspektør Kim Furdal, Museum Sønderjylland, ISL - Lokalhistorie. Sidste tilmeldingsfrist: 26. august. Maks. deltagerantal: 40 personer. Bemærkninger: Ved tilmelding skal oplyses navn(e), tlf., arkivets navn og evt. mailadresse(r). Tirsdag den 6. oktober og torsdag den 8. oktober. Modul 5. Ledelse, samarbejde og arkivlederens opgaver 6. oktober kl : Kommunikation Lederrollen Samarbejde Målsætninger og evalueringer Konflikthåndtering 8. oktober kl : Vedtægter og instruks Ansvar og arbejdstilrettelæggelse Arkivsamvirker Drift og økonomi (herunder prispolitik) Projekter Støttemuligheder og sponsorater Undervisere: Den 6. oktober Cert. Coach, NLP-practitioner & proceskonsulent Bjarne Nielsen, VIWA Coaching. Den 8. oktober stadsarkivar Jørgen Thomsen, Odense Stadsarkiv. Tilmelding: Senest 22. september til Maks. deltagerantal: 40 personer. Bemærkninger: Ved tilmelding skal oplyses navn(e), tlf., arkivets navn og evt. mailadresse(r).

5 5 Andre kurser Onsdag den 25. februar. Opgraderingskursus i Arkibas 5 første del På kurset vil grundmodulet samt indkomstjournalen og arkivfondsregistreringen i den nye Arkibas 5 blive gennemgået. Kursus er for de, som allerede arbejder med Arkibas 4, og som er fortrolige med programmet. Sidste tilmeldingsfrist: 9. februar. Torsdag den 26. februar. Opgraderingskursus i Arkibas 5 anden del På kurset vil grundmodulet samt indkomstjournalen og billedregistrering (enkeltbilledregistrering, billedserieregistrering og registrering af album) i den nye Arkibas 5 blive gennemgået. Kursus er for de, som allerede arbejder med Arkibas 4 og som er fortrolige med programmet. Sidste tilmeldingsfrist: 11. februar. Onsdag den 25. marts. Grundkursus i Arkibas 5 første del På kurset vil grundmodulet samt indkomstjournalen og arkivfondsregistreringen i den nye Arkibas 5 blive gennemgået. Kurset er for de, som ikke har arbejdet med Arkibas 4 eller har behov for et kursus i Arkibas 5 målrettet begyndere. Sidste tilmeldingsfrist: 11. marts.

6 6 Torsdag den 26. marts. Grundkursus i Arkibas 5 anden del På kurset vil grundmodulet samt indkomstjournalen og billedregistrering (enkeltbilledregistrering, billedserieregistrering og registrering af album) i den nye Arkibas 5 blive gennemgået. Kurset er for de, som ikke har arbejdet med Arkibas 4 eller har behov for et kursus i Arkibas 5 målrettet begyndere. Sidste tilmeldingsfrist: 11. marts. Onsdag den 22. april. Grundkursus i Arkibas 5 første del På kurset vil grundmodulet samt indkomstjournalen og arkivfondsregistreringen i den nye Arkibas 5 blive gennemgået. Kurset er for de, som ikke har arbejdet med Arkibas eller 4 eller har behov for et kursus i Arkibas 5 målrettet begyndere. Sidste tilmeldingsfrist: 8. april. Torsdag den 23. april. Grundkursus i Arkibas 5 anden del På kursus vil grundmodulet samt indkomstjournalen og billedregistrering (enkeltbilledregistrering, billedserieregistrering og registrering af album) i den nye Arkibas 5 blive gennemgået. Kurset er for de, som ikke har arbejdet med Arkibas 4 eller har behov for kursus i Arkibas 5 målrettet begyndere. Sidste tilmeldingsfrist: 8. april.

7 7 Fredag den 23. oktober: Grundkursus i billedscanning Kurset er en teoretisk og praktisk indføring i billedscanning. Her vil man bl.a. stifte bekendtskab med begreber som opløsning, pixels, TIFF og Moire-effekt. Efter den teoretiske del vil kursisterne få lejlighed til at scanne forskellige typer af fotografisk materiale. Underviser: Kim Furdal, Museum Sønderjylland, ISL-Lokalhistorie. Sidste tilmeldingsfrist: 9. oktober. Maks. antal deltagere: 6. Fredag den 20. november: Grundkursus i billedscanning Kurset er en teoretisk og praktisk indføring i billedscanning. Her vil man bl.a. stifte bekendtskab med begreber som opløsning, pixels, TIFF og Moire-effekt. Efter den teoretiske del vil kursisterne få lejlighed til at scanne forskellige typer af fotografisk materiale. Underviser: Kim Furdal, Museum Sønderjylland, ISL-Lokalhistorie. Sidste tilmeldingsfrist: 6. november. Maks. antal deltagere: 6.

8 8 SLA s Arkivuddannelse Modul 0. Introduktion til arbejdet på et lokalhistorisk arkiv Lokalarkivet som kulturarvsinstitution. Arbejdsopgaver. Frivillige på lokalarkivet. Samlingstyper. Registrering og digitalisering. Brugerbetjening. Formidling. Modul 1: Arkivadministration Dag 1 Arkivets ret og pligt Arkivlovgivning. Hvad er lokalarkivernes ret og pligt? Arkivernes historie. Hvordan er lokalarkivernes placering i den danske arkivverden? Kend din gule håndbog lokalarkivernes arbejdsredskab. Dag 2 Materiel arkivpleje Hvordan opbevarer vi vores arkivalier, og hvad kan vi gøre for at forhindre, at de nedbrydes. Magasinindretning, minimumskrav til arkivets installationer. Opbevaring af arkivets forskellige materialetyper (arkivalier, fotos, aviser, film etc.). Forebyggende foranstaltninger mod langsomt nedbrydende skader. Restaureringsopgaver. Forebyggende foranstaltninger mod akutte skader (brand, vand). Modul 2: Modtagelse og registreringsarbejde med de skrevne arkivalier Dag 1 Modtagelse og registrering af arkivalier Modtagelse af arkivalier og klausuleringsregler - principper for modtagelse, indkomstjournalisering. Gennemgang af forskellige typer af arkivalier (hvad indeholder et virksomhedsarkiv typisk, et foreningsarkiv, personarkiv mm.?). Bevaring og kassation. Arkivfondsregistrering. Dag 2 Særsamlinger og indsamlingsprojekter Hvad finder man på arkivet af særsamlinger, hvor bliver de typisk afleveret fra, hvad kan de bruges til, hvem kan bruge dem? Gennemgang og registrering af særsamlinger (udklip, mappearkiver, bøger, tidsskrifter, småtryk). Avisudklipssamlinger. Registrering og opbevaring. Hvad kan de bruges til? Indsamlingsprojekter: hvilke muligheder ligger der, når arkiverne ønsker at indsamle dokumentation af helt bestemte emner i deres lokalområde?

9 9 Modul 3: Billeder I og II Dag 1 Billeder I Indsamling. Modtagelse. Klausulering. Kassation. Registrering. Dag 2 Billeder II Fotografiets historie. Billedtyper. Opbevaring. Digitale billeder. Anvendelse og ophavsret. Modul 4: Synliggørelse og formidling Dag 1 Arkivet og omverdenen Arkivet og dets brugere. Arkivet som en serviceinstitution. Hvem er arkivets kunder, og hvordan modtager vi dem? Arkivindretning, åbningstider, brugerundersøgelser m.v. Synliggørelse af arkivet. Hvorfor er det nødvendigt, og hvilke muligheder findes? (Pr., reklamer, arrangementer, web m.v.). Samarbejdspartnere og lokale muligheder. Hvem arbejder vi sammen med i det daglige, og hvilke andre muligheder kan der være lokalt/regionalt? (Aviser, foreninger, museer, biblioteker m.v.). Dag 2 Formidlingen af arkivets viden Hvordan laver man et godt foredrag? Hvordan laver man en god udstilling? Hvordan skriver man en god artikel, et godt årsskrift etc.? Modul 5: Arkivledelse Dag 1 Ledelse og samarbejde Kommunikation. Lederrollen. Samarbejde. Målsætninger og evalueringer. Konflikthåndtering. Dag 2 Arkivlederens opgaver Vedtægter og instruks. Ansvar og arbejdstilrettelæggelse. Arkivsamvirker. Drift og økonomi (herunder prispolitik). Projekter. Støttemuligheder og sponsorater.

10 10 Hurtig-kalender 25. februar kl , kursus: Opgraderingskursus i Arkibas 5 første del 26. februar kl , kursus: Opgraderingskursus i Arkibas 5 anden del 25. marts kl , kursus: Grundkursus i Arkibas 5 første del 26. marts kl , kursus: Grundkursus i Arkibas 5 anden del. 22. april kl , kursus: Grundkursus i Arkibas 5 første del. 23. april kl , kursus: Grundkursus i Arkibas 5 anden del. 5. maj kl , kurus: Modul 0. Introduktion til arbejdet på et lokalhistorisk arkiv. 20. og 21. maj kl , kursus: Modul 3. Modtagelse, håndtering og registrering af billeder. 9. september kl , kursus: Modul 0. Introduktion til arbejdet på et lokalhistorisk arkiv. 6. og 8. oktober kl , kursus: Modul 5. Ledelse og samarbejde og arkivlederens opgaver. 23. oktober kl , kursus: Grundkursus i billedscanning. 20. november kl , kursus: Grundkursus i billedscanning

11 Tilmeldingsblanket til arkivuddannelsen og andre kurser Sendes til Museum Sønderjylland, ISL-Lokalhistorie, Haderslevvej 45, 6200 Aabenraa. Siden kan printes særskilt ved at sætte flueben i aktuel side når man bestiller udskriften. 11 Til kurset Dato: tilmelder arkiv/forening: Navn Adresse Postnr. og by Tlf. Navn Adresse Postnr. og by Tlf. Navn Adresse Postnr. og by Tlf. Navn Adresse Postnr. og by Tlf.

Kursuskatalog - efterår 2010. FORENINGSHØJSKOLEN Kurser om drift, økonomi, udvikling og ledelse i det frivillige sociale arbejde

Kursuskatalog - efterår 2010. FORENINGSHØJSKOLEN Kurser om drift, økonomi, udvikling og ledelse i det frivillige sociale arbejde Kursuskatalog - efterår 2010 FORENINGSHØJSKOLEN Kurser om drift, økonomi, udvikling og ledelse i det frivillige sociale arbejde Indhold Drift & Økonomi Kurserne i dette spor er for dig, der sidder i bestyrelsen,

Læs mere

Det kræver fikse fingre at dyrke sin virksomhed!

Det kræver fikse fingre at dyrke sin virksomhed! Det kræver fikse fingre at dyrke sin virksomhed! Gør som dine kollegaer i Danske Anlægsgartnere & Dansk Håndværk - ta en branchetilpasset lederuddannelse, som sætter fokus på hvordan ledelse kan bruges

Læs mere

Det kræver effektiv ledelse at lave godt håndværk!

Det kræver effektiv ledelse at lave godt håndværk! Det kræver effektiv ledelse at lave godt håndværk! Gør som dine kollegaer i Danske Anlægsgartnere & Dansk Håndværk - ta en branchetilpasset formandsuddannelse, som sætter fokus på hvordan ledelse kan bruges

Læs mere

Velkommen. God læselyst. Redaktion HR og Kommunikation. Design og layout Uwe Jahn. Forsidefoto Nicolas Egedorf. Oplag 2.

Velkommen. God læselyst. Redaktion HR og Kommunikation. Design og layout Uwe Jahn. Forsidefoto Nicolas Egedorf. Oplag 2. Kurser 2014 Velkommen...til DAB s kursuskatalog for 2014. I de DAB administrerede boligselskaber betragtes uddannelse som en vigtig faktor i forhold til at fastholde og motivere såvel medarbejdere som

Læs mere

FORENINGSGUIDEN Center for Socialt Ansvar

FORENINGSGUIDEN Center for Socialt Ansvar EESTYRELSESARB FORENINGSGUIDEN Center for Socialt Ansvar B1 STIFTENDE GENERALFORSAMLING 3 FUNDRAISING JDE PR ØKONOMI 4 INTRODUKTION til Foreningsguiden Denne guide er lavet for at gøre det let at lave

Læs mere

Marts 2013. Ankestyrelsens Familieretlige kurser PROGRAM 2013

Marts 2013. Ankestyrelsens Familieretlige kurser PROGRAM 2013 Marts 2013 Ankestyrelsens Familieretlige kurser PROGRAM 2013 Indhold Ankestyrelsens familieretlige kurser 4 Målrettede kurser for statsforvaltninger, kommuner og andre aktører 4 Undervisere og kursusmateriale

Læs mere

Lær IT. Efterår 2015

Lær IT. Efterår 2015 Lær IT Efterår 2015 IS G RAT ER endig K U RStilmelding nødv r -dog e Velkommen til efterårets Lær Mere Om IT kurser Vi tilbyder gratis IT kurser for alle, både for nybegyndere og dem der trænger til at

Læs mere

LÆR MERE OM IT EFTERÅR 2011

LÆR MERE OM IT EFTERÅR 2011 LÆR MERE OM IT EFTERÅR 2011 Bliv bedre til at søge på internettet, at behandle billeder fra dit digitale kamera, at sende e-mail, at bruge offentlige digitale selvbetjeningsløsninger, at bruge sociale

Læs mere

Kursuskatalog 2012/13

Kursuskatalog 2012/13 Kursuskatalog 2012/13 Ledelse - organisation - samarbejde Gymnasieskolernes Lederforening Indhold Kursus for nye rektorer og vicerektorer... 4 Lyst til ledelse... 5 Realisering af strategien kursus for

Læs mere

Gå-hjem-møder. Kurser. Uddannelse

Gå-hjem-møder. Kurser. Uddannelse Brancheorganisation for den danske vejgodstransport +45 7467 1233 itd.dk Tænk fremad! Gå-hjem-møder. Kurser. Uddannelse Efte rår 2015 I samarbejde med 1 Indholdsfortegnelse Gå-hjem-møder... Side Køre-

Læs mere

Vejen tilbage til arbejdsmarkedet. Nyhedsbrev #1 Januar 2014 Nye aktiviteter og oplysninger om at vende tilbage til arbejdsmarkedet

Vejen tilbage til arbejdsmarkedet. Nyhedsbrev #1 Januar 2014 Nye aktiviteter og oplysninger om at vende tilbage til arbejdsmarkedet Vejen tilbage til arbejdsmarkedet Nyhedsbrev #1 Januar 2014 Nye aktiviteter og oplysninger om at vende tilbage til arbejdsmarkedet Januar Kære bruger af Jobbanken i Århus Vi er trådt ind i et nyt år, og

Læs mere

Lærdansk. Velkommen til Lærdansk

Lærdansk. Velkommen til Lærdansk Lærdansk Velkommen til Lærdansk 2 Kære kursist Vi er glade for at byde dig velkommen hos Lærdansk, og vil gøre vores til, at du får et godt forløb hos os. Pjecen her indeholder en række informationer,

Læs mere

Forældre Undervisning

Forældre Undervisning Forældre Undervisning På en skole nær dig Bliv bedre til at hjælpe dit barn med lektierne Efterår 2010 Bliv bedre til at hjælpe dit barn med lektierne Hvorfor Forældreundervisning? Oplever du også at det

Læs mere

VPC-ERHVERV. VPC-Erhverv 2015

VPC-ERHVERV. VPC-Erhverv 2015 V o k s e n p æ d a g o g i k 2015 VPC-ERHVERV VPC-Erhverv 2015 1 Indhold Voksenpædagogisk uddannelse 3 Voksenpædagogisk grundkursus 12 Lær at holde et foredrag 13 Konfliktløsning 14 Feed-back en rød tråd

Læs mere

Udfordringen. Dato. Sted. 23. september 2013 kl. 17:30. Voldum-Hallen. Invitation til udvikling, værktøjer og netværk

Udfordringen. Dato. Sted. 23. september 2013 kl. 17:30. Voldum-Hallen. Invitation til udvikling, værktøjer og netværk Dato 23. september 2013 kl. 17:30 Sted Voldum-Hallen Et tilbud til alle lokalsamfund i Østjylland Udfordringen Invitation til udvikling, værktøjer og netværk Udfordringen Invitation til udvikling, værktøjer

Læs mere

kommunikationsrådgiver

kommunikationsrådgiver UDDANNELSE Strategisk kommunikationsrådgiver Et udviklings- og uddannelsesforløb med udgangspunkt i dine udfordringer! Strategisk kommunikation Den gode rådgivers profil Din gennemslagskraft Din funktion,

Læs mere

Byarkivar i Århus Rapport med indstilling om ny byarkivar/stadsarkivarfunktion afgivet af arbejdsgruppe nedsat af rådmanden for Kultur og

Byarkivar i Århus Rapport med indstilling om ny byarkivar/stadsarkivarfunktion afgivet af arbejdsgruppe nedsat af rådmanden for Kultur og Byarkivar i Århus Rapport med indstilling om ny byarkivar/stadsarkivarfunktion afgivet af arbejdsgruppe nedsat af rådmanden for Kultur og Borgerservice Århus Kommune Kultur og Borgerservice Resumé 4 Indledning

Læs mere

Kursusprogram 2011 Det Konservative Folkeparti

Kursusprogram 2011 Det Konservative Folkeparti Kursusprogram 2011 Det Konservative Folkeparti KURSUSKATALOG 2011 1 Velkommen til Konservative Kurser 2011 Al planlægning og aktivitet både centralt og i de enkelte kampagneteams tager udgangspunkt i,

Læs mere

Lær IT GRATIS Forår 2015 KURSER -dog er tilmelding nødvendig

Lær IT GRATIS Forår 2015 KURSER -dog er tilmelding nødvendig Lær IT Forår 2015 GRATIS KURSER -dog er tilmelding nødvendig Velkommen til forårets Lær Mere Om IT kurser Vi tilbyder gratis IT kurser for alle både for nybegyndere og for dem der trænger til at få opgraderet

Læs mere

Nr. 1-2013. Sydvestjyske Arkiver

Nr. 1-2013. Sydvestjyske Arkiver a r f t y N Nr. 1-2013 Sydvestjyske Arkiver Nyt fra Sydvestjyske Arkiver Udgives af Sydvestjyske Arkiver Sydvestjyske Arkiver Nr. 1-2013 er redigeret af Richard Bøllund Sats: Verdana Tryk: Esbjerg Byhistoriske

Læs mere

værdier - kompetencer - potentialer - kommunikation præsentation - troværdighed - integritet - personlighed kurser 2013 / 2014

værdier - kompetencer - potentialer - kommunikation præsentation - troværdighed - integritet - personlighed kurser 2013 / 2014 ValueLab værdier kompetencer potentialer kommunikation præsentation troværdighed integritet personlighed troværdig kommunikation kurser 2013 / 2014 ValueLab Hareskovvej 19 DK 4400 Kalundborg T: 23 10 44

Læs mere

Datamatiker & Pba i Softwareudvikling. Praktikophold 2010. Til den studerende

Datamatiker & Pba i Softwareudvikling. Praktikophold 2010. Til den studerende Datamatiker & Pba i Softwareudvikling Praktikophold 2010 Til den studerende Erhvervsakademiet Lillebælt, Boulevarden 48, 7100 Vejle 1 Indholdsfortegnelse Side 1. Formål med praktikophold... 1 2. Hvem finder

Læs mere

Danske Fysioterapeuters TR-uddannelse

Danske Fysioterapeuters TR-uddannelse 2015 Danske Fysioterapeuters TR-uddannelse 2 TR-uddannelsen 2015 TR-uddannelse 2015 Beskrivelsen af uddannelsens forløb og indhold for TR skal ses i sammenhæng med Morgendagens TR (vision og strategi)

Læs mere

Kurser sommer/sensommer 2011

Kurser sommer/sensommer 2011 Kurser sommer/sensommer 2011 Kurser og foredrag Sommeren i Frivilligcenter Aarhus byder på flere spændende arrangementer. Vi har to kurser og en temaaften at byde på. Skab overskud og trivsel i dit frivillige

Læs mere

MESTRINGSPROGRAMMER. Lær at tackle Håndbog for koordinatorer

MESTRINGSPROGRAMMER. Lær at tackle Håndbog for koordinatorer MESTRINGSPROGRAMMER Lær at tackle Håndbog for koordinatorer Lær at tackle-kurserne Håndbog for koordinatorer Komiteen for Sundhedsoplysning 2015 ISBN (elektronisk version): 978-87-93213-21-0 Publikationen

Læs mere

medieproduktion og ledelse

medieproduktion og ledelse information om praktik medieproduktion og ledelse modul 9-10 indholdsfortegnelse side 2: Info til praktikanten side 4: Tidsplan for valg af praktiksted og praktikperiode side 5: Info til praktikstedet

Læs mere

HJÆLPENDE HÆNDER Dansk Firmaidrætsforbund står klar med hjælpende hænder til dig og din forening

HJÆLPENDE HÆNDER Dansk Firmaidrætsforbund står klar med hjælpende hænder til dig og din forening HJÆLPENDE HÆNDER Dansk Firmaidrætsforbund står klar med hjælpende hænder til dig og din forening 1 FORORD Spil på hele banen Har I kendskab til hvor meget hjælp, I kan hente i Dansk Firmaidrætsforbund?

Læs mere

DRØMME OM AT STARTE EGEN

DRØMME OM AT STARTE EGEN GÅR DU MED DRØMME OM AT STARTE EGEN VIRKSOMHED? FIND SVARET HOS DIN LOKALE ERHVERVSSERVICE I DIN KOMMUNE vi er klar til at hjælpe dig godt i gang og videre I V KPIværksætterkontaktpunktet 2014 Du har en

Læs mere

Komiteen sender en (elektronisk) ansøgning vedr. foredraget/kurset til sekretariatet på Skærum Mølle (ansøgningen findes på www.fuko.

Komiteen sender en (elektronisk) ansøgning vedr. foredraget/kurset til sekretariatet på Skærum Mølle (ansøgningen findes på www.fuko. Folkeuniversitetets Komitestyrelse Skærum Møllevej 4 DK-7570 Vemb T: 97490595 E: kontor@fuko.dk w: www.fuko.dk Hvad er Folkeuniversitet? Folkeuniversitetet tilbyder forelæsninger, kurser, ekskursioner

Læs mere

ÅBNE DØRE. Gribskov Gymnasium, Østergade 52, 3200 Helsinge

ÅBNE DØRE. Gribskov Gymnasium, Østergade 52, 3200 Helsinge * rser u k s e or v g i d ar d u l r e b e m f l i T 6. 1 t s e n se ÅBNE DØRE AFTENKURSER FOR VOKSNE GRIBSKOV GYMNASIUM FORÅR 2015 Gribskov Gymnasium, Østergade 52, 3200 Helsinge VELKOMMEN TIL ÅBNE DØRE

Læs mere