Den vigtige sammenhæng mellem magt og opgave

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Den vigtige sammenhæng mellem magt og opgave"

Transkript

1 Samfundsfagsnyt, nr. 148, april 2003, side 8 ff Den vigtige sammenhæng mellem magt og opgave Af Hans Jørgen Engbo»Enhver, der har magt, må konstant være mistænksom over for sin egen måde at bruge sin magt på«vaclav Havel 1 Dette indlæg handler om udøvelse af magt i en meget direkte og synlig fysisk forstand nemlig om samfundets indespærring af mennesker som straf. Men det handler også om forskellige former for mindre direkte og til tider både usynlig og ubevidst brug af de magtmidler, som fængslerne har fået i hænde til løsning af den primære pønale opgave. Jeg vil først beskrive, hvad fængslernes opgave går ud på, hvilket bl.a. forudsætter en analyse af selve straffens funktion og opgave i samfundet. Dernæst vil jeg beskrive den magtudøvelse, som udgør en central del af fængslernes opgaveløsning, og til sidst vil jeg sætte fokus på sammenhængen mellem opgaven og magtudøvelsen. Teorier om straf Fængslerne har eksisteret som straffeanstalter i flere hundrede år, og lige så længe har man diskuteret, hvilken funktion fængselsstraffen har i samfundet, og hvad fængslernes opgave går ud på. De vekslende teorier herom har hver for sig haft deres gode og dårlige tider, men ganske påfaldende har det været, at når en teori, der har været»på bjerget i en periode, er blevet forkastet, har man ikke taget konsekvensen og nedlagt fængslerne eller reduceret brugen af fængselsstraf afgørende. I stedet har man fået travlt med at stable et nyt straffeteoretisk grundlag på benene. Konklusionen må være, at vi kort og godt har fængslerne, fordi vi vil have dem! Spekulationer om straffens formål og fængslets funktion spiller tilsyneladende en sekundær rolle. Men alligevel vil vi traditionelt gerne officielt legitimere vores brug af fængselsstraf med rationelle argumenter. 1 Tale på Københavns Universitet ved modtagelse af Sonning-prisen i 1991.

2 2 De mest fremtrædende teorier om straf kan opdeles i de absolutte strafteorier og de relative strafteorier. De absolutte teorier om straf ser straffen som et mål i sig selv. Man taler om straffen som hævn eller gengældelse (»øje for øje tand for tand«), som samfundets misbilligelse af den begåede forbrydelse eller som et retfærdighedsinstrument. Vi taler om straf som repression eller retribution (= tilbagebetaling). Fængselsstraffen skal i retributiv henseende tilfredsstille nogle irrationelle, rent følelsesmæssige, behov. I så henseende kan vi lidt vovet sammenligne fængslet med teatret eller kirken, som også giver oplevelser og tilfredsstiller følelsesmæssige og sjælelige behov. Ingen af disse steder handler det om at tilstræbe en bestemt nyttevirkning. Det handler om at opleve tilfredsstillelse religiøs eller kulturel/underholdningsmæssig tilfredsstillelse og ikke om at opnå resultater (i snæver utilitaristisk forstand). For fængslets virksomhed handler det om at tilfredsstille»tilskuerens«retsfølelse eller retfærdighedsfølelse. De relative straffeteorier ser straffen som et middel til opnåelse af en eller anden form for nyttevirkning, fx en almenpræventiv virkning og/eller en individualpræventiv virkning. Ifølge den almenpræventive teori skal straffen først og fremmest påvirke almenheden til at afstå fra at begå kriminalitet, dels ved at virke afskrækkende, dels ved at have en moraldannende eller moralforstærkende effekt. Efter den almenpræventive teori kan man sammenligne fængslet med reklamebranchen, idet det i begge tilfælde handler om (indirekte) at styre eller påvirke en bredere befolkningsgruppes adfærd i en ønsket retning. Den individualpræventive teori handler derimod om at forebygge, at den dømte begår ny kriminalitet igen. Denne virkning kan opnås enten ved straffens afskrækkende virkning (en lærestreg), ved behandling, opdragelse eller rehabilitering (forbedringshus) eller ved straffens midlertidigt uskadeliggørende eller handlingslammende virkning på den indsatte (inkapacitering). Den mest fremtrædende af disse individualpræventive teorier har i de sidste 100 år været teorien om straf som behandling. I så henseende kan et fængsel sammenlignes med et sygehus. Kriminaliteten ses som en form for sygdom, som det er fængslets opgave at helbrede den dømte for. Recidivbegrebet, som ofte vender tilbage i diskussioner om straf og fængsler, er netop hentet fra lægeverdenen. De tre hovedteorier den retributive teori, den almenpræventive teori og den individualpræventive teori har på skift domineret den strafteoretiske debat i Danmark såvel som i udlandet. For 30 år siden gennemførte vi en omfattende reform af det strafferetlige sanktionssystem. Vi forlod et meget behandlingspræget sanktionssystem, hvor forbryderens person var i centrum, når straffen skulle udmåles og fuldbyrdes, til fordel for et såkaldt»nyklassicistisk syn på straffesystemet med fokus på forbrydelsen og med krav om proportionalitet mellem forbrydelse og straf.

3 3 I de senere år synes behandlingstidspunktet så småt at være på vej tilbage dog i en lidt ændret udgave. Samtidig synes straffens retributive funktion at have fået en renæssance. Justitsminister Lene Espersen har udtrykt den nye holdning således:»når en person har banket et andet menneske til lirekassemand, så er det først og fremmest ikke forbryderen, der optager min retfærdighedssans, så er det rent faktisk offeret. Derfor skal vi både kompensere offeret for den fysiske og psykiske smerte og udsende et klart signal om, at forbrydere vil blive straffet hårdt«2. Justitsministeren lægger med andre ord mest vægt på retfærdighed og signalværdi og mindre vægt på, om straffen har en virkning, som kan måles og vejes. På en måde står den nuværende regering for en mere ærlig strafpolitisk holdning, end vi længe har set. Vi har som tidligere nævnt vænnet os til, at de følelsesmæssige holdninger gemmes bag en facade af rationelle argumenter. Straffuldbyrdelsesopgaven I takt med de skiftende teorier om straffens funktion har det grundlæggende syn på straffuldbyrdelsesopgaven naturligvis også varieret, hvilket kan illustreres i følgende skema: 1930 Straffeloven 1946 Foreløbig betænkning om straffuldbyrdelse 1973 Sanktionsreformen 2000 Strafskærpelser Straffuldbyrdelseslov Straffens formål og funktion Stærk tro på individualprævention Individualprævention virker ikke Men almenprævention virker nok Straf som retfærdighed og som»signalværdi og måske i nogle tilfælde med individualpræventiv nyttevirkning Straffuldbyrdelsens idégrundlag og indhold Behandlingstanken blomstrer Rettigheds-/normaliseringstanken vågner Rettigheds-/normaliseringstanken fortrænger behandlingstanken Straf skal være straf Ny behandlings-optimisme Da den nugældende straffelov blev indført i 1930 var behandlingsideologien altdominerende. Efter anden verdenskrig opstod tanken om at demokratisere og normalisere fængselstilværelsen, således at strafelementet alene skulle bestå i selve frihedsberøvelsen, medens den dømte i øvrigt skulle bevare de rettigheder og daglige livsvilkår, som borgere i almindelighed har i samfundet. Denne tanke slog dog først for alvor igennem ved sanktionsreformen i 1973, hvor man samtidigt gennem erfaring og forskning var nået til den erkendelse, at fangebehandlingen ikke virkede. Fængslerne var ikke gennem behandling, opdragelse etc. i stand til at påvirke tilbagefaldsprocenten. 2 Interview i DJØF-bladet nr. 7/2002

4 4 I 2000 vedtog Folketinget et forslag til en lov om fuldbyrdelse af straf. Lovforslaget havde været undervejs i år, og loven trådte i kraft den 1. juli Straffuldbyrdelseslovens 3 siger om straffuldbyrdelsesopgaven:»fuldbyrdelse af en straf skal ske med fornøden hensyntagen såvel til straffens gennemførelse som til behovet for at hjælpe eller påvirke den dømte til at leve en kriminalitetsfri tilværelse«. For at bestemmelsen ikke skal fremstå med et cirkulært indhold, er det nødvendigt at forstå»straffens gennemførelse som»frihedsberøvelsens gennemførelse«. Man plejer at tale om en»dobbeltopgave«, som består i på den ene side at påtvinge den dømte en frihedsberøvelse som et tilsigtet onde og på den anden side at støtte og hjælpe ham/hende. En sådan beskrivelse er efter min mening ikke frugtbar. Jeg foretrækker at tale om frihedsberøvelse som fængslets kerneydelse og den støttende/hjælpende servicevirksomhed som fængslets periferiydelser. Kerneydelsen kan vi kort betegne som fængslets kontrolvirksomhed. Opgaven består i at kontrollere den indsattes færden (at sikre frihedsberøvelsen) og hans adfærd (at forebygge kriminalitet, ordensbrud og selvmord). Periferiydelserne vil jeg give overskriften servicevirksomhed, som består i at levere og tilbyde en lang række ydelser, bl.a. kost og logi; helseservice; kirkelig service; socialrådgivning; arbejde og uddannelse; fritidsaktivitet; ekstern kontakt; Sigtet med fængslets kontrolvirksomhed er at sikre, at ordensbestemmelser overholdes og sikkerhedshensyn iagttages (dvs. at selve straffen gennemføres) bl.a. ved at hindre undvigelse og standse undvegne; at forebygge strafbar virksomhed; at afværge truende vold og at overvinde voldsom modstand; at hindre selvmord og anden selvbeskadigelse; at modvirke den indsattes uretmæssige besiddelse af effekter; at håndhæve den indsattes lydighedspligt. Lydighedspligten er formuleret i straffuldbyrdelseslovens 32:»En indsat skal efterkomme de anvisninger, som gives af institutionens personale i forbindelse med varetagelsen af institutionens opgaver«. 3 Lov nr. 432 af 31. maj 2000 om fuldbyrdelse af straf mv.

5 5 Det interessante spørgsmål er hvilke anvisninger, som personalet lovligt kan give dvs. hvilke anvisninger, som det er legitimt at bruge magt (tvang) for at få den indsatte til at følge. Sigtet med serviceydelserne kan illustreres ved denne trekantfigur: Normalisering Kost og logi Helseservice Socialrådgivning Kirkelig service Arbejde og uddannelse Fritidsaktivitet Ekstern kontakt Etc. Resocialisering Disciplinering Serviceydelserne tjener navnlig til at opnå normalisering, som går ud på at tilstræbe, at de indsatte trods frihedsberøvelsen kan opretholde en normal tilværelse med almindelige borgervilkår og -rettigheder; resocialisering, som handler om at skabe gunstige muligheder for, at de indsatte trods afsoningen kan bevare eller styrke muligheden for at skabe en tilværelse uden kriminalitet efter løsladelsen; disciplinering, dvs. opnåelse af en adfærd, som stemmer overens med fængslets ordens- og sikkerhedskrav. Det normaliserende element i straffuldbyrdelsen understreges af straffuldbyrdelseslovens 4:»Der må ikke under fuldbyrdelsen af straf pålægges en person andre begrænsninger i tilværelsen end sådanne, der er fastsat ved lov eller er en følge af selve straffen«. Normalisering står i modsætning til tidligere tiders umyndiggørelse og skrabede livsvilkår. Det resocialiserende sigte fremgår af straffuldbyrdelseslovens 4, som jeg tidligere har citeret (» hjælpe eller påvirke den dømte til at leve en kriminalitetsfri tilværelse«) og lovens 44 og 84, som pålægger de straffuldbyrdende myndigheder at» vejlede og bistå en indsat [henholdsvis prøveløsladt] med hensyn til den pågældendes arbejdsmæssige, uddannelsesmæssige, sociale og personlige forhold med henblik på at forbedre den pågældendes muligheder for at leve en kriminalitetsfri tilværelse «Resocialisering ser jeg principielt som den indsattes egen opgave. Han skal have mulighed for at resocialisere sig selv. Det er ikke fængslet, som skal resocialisere ham. Hvis man beskriver opga-

6 6 ven på den måde, gør man den indsatte til et objekt i Kriminalforsorgens menneskelaboratorium og ikke til et værdigt og autonomt menneske. Det disciplinerende sigte opnås i kraft af den omstændighed, at et venligt og trivselsskabende miljø med gode servicetilbud i sig selv er et væsentligt bidrag til opretholdelse af god orden og sikkerhed i fængslet. Omvendt formuleret gælder det, at jo ringere fængslets serviceydelser fremtræder for de indsatte, des større er risikoen for vantrivsel og deraf følgende disciplinære problemer. For mange vil det være nærliggende at se den resocialiserende nyttevirkning som det primære sigte med serviceydelserne. Det normaliserende sigte fremstår dog i mine øjne som en selvstændig og i sig selv tilstrækkelig begrundelse for at etablere eller opretholde de fleste ydelser. En normaliseret tilværelse dvs. en tilværelse, som griber så skånsomt som muligt ind i den indsattes normale livsvilkår må ses som en rettighed, hvis opfyldelse ikke skal bero på spekulative nyttebetragtninger. Ud fra dette synspunkt kan resocialisering og disciplinering ses som bivirkninger, men vel at mærke som meget nyttige og meget væsentlige bivirkninger, som det under alle omstændigheder er fængslernes pligt at efterstræbe. Fængslets magtudøvelse Man kan opdele fængslernes magtmidler i forvaltningsretlige magtmidler og fysiske magtmidler (tvangsmidler). De forvaltningsretlige magtmidler består i lovhjemmel til at foretage en række forebyggende og neutraliserende indgreb i de indsattes normale rettigheder under strafudståelsen. Det kan fx dreje sig om nægtelse eller tilbagekaldelse af tilladelse til udgang; besøg; telefonering; pc-adgang; kontakt med pressen; placering på behandlingsinstitution eller lignende. Disse indgreb begrænser de indsattes muligheder (friheder) i forskellige henseender og indebærer i varierende grad en faktisk skærpelse af frihedsberøvelsen. Der kan i fornødent omfang sættes fysisk magt (tvang) bag gennemførelse af indgrebene. De fysiske magtmidler, som loven hjemler fængselspersonalet adgang til at bruge, er bl.a. perimetersikring (fx ringmur eller dobbelt trådhegn med pigtråd); vinduesarmering (tremmer eller brudsikkert glas); låste døre;

7 7 legemsangreb (officielt kaldet»magtanvendelse«);4 skjold; tåregas; håndjern (og håndjernstransportbælte); isolation (i almindelig celle, observationscelle eller sikringscelle, evt. med fastspænding). For alle disse former for magtanvendelse gælder de almene forvaltningsretlige principper om proportionalitet og skånsomhed. Proportionalitetsprincippet går ud på, at et indgreb ikke må foretages, hvis det efter dets formål og den krænkelse og det ubehag, som indgrebet må antages at forvolde, ville være et uforholdsmæssigt indgreb. Skånsomhedsprincippet går ud på, at et indgreb skal foretages så skånsomt, som omstændighederne tillader. Magten og opgaven Det er af største vigtighed, at de meget stærke magtmidler, som fængslerne har rådighed over, kun bruges til formål, som det er lovligt og legitimt at søge opfyldt ved hjælp af disse magtmidler. Det er imidlertid ikke altid helt ligetil at afgøre, hvad der er lovligt og legitimt i denne sammenhæng. Undertiden kan både følelsesmæssige, moralske (moralistiske) og velmenende, formynderiske hensyn bevidst eller ubevidst spille en betydelig rolle ved afvejningen af forskellige saglige hensyn. Lad mig nævne en række eksempler: Må de indsatte gå i eget tøj i fængslet? Normaliseringshensyn taler for, og sikkerhedshensyn kan måske tale imod. I Danmark har vi for mange år siden ladet normaliseringshensyn veje tungere end nogle (tvivlsomme) sikkerhedshensyn, men vi skal blot en tur over Øresundsbroen for endnu i dag at se eksempler på det modsatte. Men kunne man forestille sig, at der bag det saglige sikkerhedsargument for fangebeklædning uofficielt gemmer sig nogle bevidst ydmygende og nedvurderende hensyn? Tænk fx på de orangeklædte (krigs?)fanger på Guantanamo-basen, som hyppigt har været vist i tv. Skal vi censurere de indsattes aktivitetsønsker? Skal vi fx tillade, at indbrudstyven gennemfører skærebrænderkursus, at rockeren tager mckørekort og at storbedrageren studerer handelsjura under afsoningen? Officielt hedder det, at»fængselsvæsenet bør tilstræbe, at de indsatte får tilbud om undervisning i samme omfang som landets øvrige borgere«. Alligevel er der i adskillige tilfælde givet afslag på ønsker om bestemte uddannelsesaktiviteter ud fra både risikosynspunkter og (formynderiske) nyttebetragtninger. Der er tale om en afvejning af normaliseringshensyn mod gammeldags specialpræventive nyttehensyn (og retsfølelseshensyn?). 4 Begrebet»legemsangreb«bruges normalt ikke i denne sammenhæng, men forekommer mere præcist end betegnelsen»magtanvendelse«, som rent sprogligt rækker langt ud over det direkte fysiske legemsangreb, som der her er tale om.

8 8 Imødekommelse af indsattes uddannelsesønsker vil i praksis ofte komme til at bero på en vurdering af, om den ønskede uddannelse må antages at forbedre den indsattes muligheder for at holde sig fri af kriminalitet. Jeg vil imidlertid påstå, at enhver form for undervisning må antages at dygtiggøre eleven (den indsatte) og at det er umuligt at spå om, hvorvidt den indsatte vil bruge sin uddannelse til at blive en dygtigere kriminel eller en dygtigere lovlydig borger. Derfor kan det ofte blive nogle (usaglige) moralistiske og følelsesmæssige hensyn, som kan spille afgørende ind. Spørgsmålet er da, om de magtbeføjelser, som myndighederne har fået i hænde til at gennemføre indgreb i de dømtes bevægelsesfrihed, også legitimt kan bruges til ud fra sådanne typer af hensyn at gennemføre indgreb i andre fri- og rettigheder, fx retten til at vælge uddannelse på lige vilkår med andre borgere. Skal vi tillade de indsatte at propagandere for politiske synspunkter i fængslet? Normaliserings- og menneskerettighedssynspunkter taler for at tillade politisk propaganda. Imod kunne tale hensynet til at beskytte den enkelte indsatte mod tvangsfodring med politisk propaganda. Jeg husker selv et eksempel fra 1972, da man i et fængsel forbød de indsatte at gå med små badges, der reklamerede for nej eller ja forud for folkeafstemningen om Danmarks tilslutning til EF. Argumentet for forbudet var, at frihedsberøvelsen ikke måtte medføre, at indsatte på denne måde skulle påtvinges en konfrontation med politisk propaganda. I modsætning til frie mennesker kan de indsatte jo ikke vælge at gå deres vej. Dilemmaet sættes særlig på spidsen, hvis der er tale om propaganda for ekstreme politiske opfattelser, fx nazistiske/racistiske holdninger. I sidstnævnte tilfælde kan risikoen for spændinger og indbyrdes overgreb blandt de indsatte føre til forbud ud fra ordens- og sikkerhedsmæssige betragtninger, men kan man altid være sikker på, at det er klare sikkerhedssaglige hensyn og ikke usaglige følelser og moralistiske eller endog politiske hensyn, som magtbeføjelsen (mis)bruges til at tilgodese? Bør indsatte have tilladelse til at udsmykke deres beklædning eller cellevæg med magtsymboler, fx rockersymboler? Normaliseringshensyn har i denne henseende måttet vige til fordel for ordens- og sikkerhedsmæssige hensyn. Det er forbudt at bære sådanne symboler i fængslerne, officielt fordi symbolerne medvirker til at forstærke disse indsattes (negative) dominans over andre indsatte. Men kan det helt udelukkes, at der bag forbudet mod at bære disse symboler (som jo fuldt lovligt kan bæres ude i samfundet) ligger en følelsesmæssig præget aversion mod rockersymbolerne? Rockerne afsoner jo nu på særlige afdelinger adskilt fra andre indsatte og er alene som følge heraf udelukket fra at spille med muskler og symboler over for andre indsatte, hvilket gør forbudet mindre påkrævet. Men er det i givet fald legitimt at bruge fængslets magtmidler til at tilfredsstille sådanne følelsesmæssige aversioner?

9 9 Skal der være ucensureret adgang til kontakt mellem indsatte og pressen? I praksis opstår spørgsmålet ofte i relation til tv-journalisters ønske om at interviewe indsatte i fængslet. Normaliseringshensyn og menneskerettighedshensyn taler for, men hensynet til ofre og til den almindelige retsfølelse kan tale imod. Selvom retsfølelseshensyn ikke i øvrigt i samfundet kan legitimere censurindgreb, har straffuldbyrdelsesloven på dette punkt indført censurret (og -pligt) for fængselsmyndighederne, således at den indsattes ret til at udtale sig til medierne kan forbydes fx af hensyn til retsfølelsen. Jeg anser det for tvivlsomt, om en sådan censuradgang er forenelig med grundlovens 77 og Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 10, som efter Menneskerettighedsdomstolens praksis yder ytringsfriheden en endog meget stærk beskyttelse. Må en indsat optræde med foredrag og lignende under sine ordinære udgange? Dette spørgsmål har været livligt diskuteret bl.a. under Glistrups afsoning i 1980 erne og Jønkes afsoning i 1990 erne og nu senest under Kurt Thorsens aktuelle afsoning. Foredragsvirksomhed og anden optræden er jo normalt en helt uskyldig og lovlig virksomhed, men under fængselsafsoning opleves det åbenbart som krænkende for retsfølelsen, at nogle indsatte bruger et par timer under en ordinær udgang til at holde et foredrag eller optræde i fjernsynet. Glistrup fik efter ombudsmandens indgriben lov til at medvirke i en tv-transmitteret valgudsendelse. 5 I konsekvens heraf blev der ikke grebet ind over for Jønkes foredragsvirksomhed i skoler og foreninger. I Kurt Thorsens tilfælde forbød man derimod på forhånd tv-optræden. Grænsen for, hvad der i denne henseende er legitimt og illegitimt, forekommer ikke helt klar. Bør de indsatte have ret til rent»værktøj«til injektion af narkotika i fængslet? Narkotikaindtagelse er forbudt, og derfor kan det forekomme ulogisk at tilbyde gratis sprøjter og kanyler til de indsatte. Omvendt ved man, at der foregår illegalt misbrug i fængslerne og at genbrug af sprøjter og kanyler medfører risiko for alvorlige smitsomme sygdomme. Normaliseringshensyn taler for at tilbyde gratis rent værktøj ganske som ude i samfundet. Sikkerhedshensyn fremhæves af nogle til fordel for udlevering, af andre som argument for ikkeudlevering. De afgørende hensyn synes i dette tilfælde at være nogle (usaglige) moralistiske holdninger. Men kan en offentlig myndighed tillade sig at lægge afgørende vægt på egne moralistiske synspunkter på et spørgsmål, som samfundet i øvrigt ud fra helt identiske overvejelser allerede har løst? Kan fængslelsverdenen tillade sig at bruge sine magtmidler til at gennemføre sin egen sundhedspolitik i strid med sundhedsmyndighedernes officielle politik? De nævnte eksempler viser, at det undertiden kan være svært at holde tungen lige i munden og indskrænke brugen af magt til de tilfælde, hvor magtudøvelsen er nødvendig ud fra de saglige 5 Se Folketingets ombudsmands beretning for året 1984 side 81.

10 10 hensyn, som ligger bag magtbeføjelsen. Vi har fået magten til at løse bestemte opgaver og må ikke bruge den til at forfølge andre formål. Jeg vil slutte med et citat af K.E. Løgstrup, som har skrevet følgende kloge ord om forholdet mellem magten og opgaven:»hvad det gælder om er, at magten stilles i en opgaves tjeneste og af den får lagt saglighedens bidsel på sig. Frem for alt kommer det an på rangforholdet mellem magt og opgave. Magten kan nemlig gå på egen hånd, den kan rive sig løs fra sine opgaver, slå dem over ende, vælte sig hen over dem og blive til en magt for magtens egen skyld. (...) Forhåndsreglerne for magtudfoldelsen ligger alene i opgaven; uden den er der kun opportune regler for en magt, der ingen grænser kender til og som derfor består i undertrykkelse og udbytning.«6 Løgstrups ord gælder ikke kun i fængsler, men alle steder, hvor offentlige myndigheder er tillagt magtbeføjelser i form af både fysiske tvangsbeføjelser og beføjelser til at træffe bebyrdende forvaltningsafgørelser. Jo flere og jo stærkere magtbeføjelser, man som myndighedsudøver har, des vigtigere er det at være sig meget bevidst, hvad man må bruge disse beføjelser til. 6 K.E. Løgstrup: Norm og spontaneitet (1972)

Demokratiske og etiske fordringer til fængslernes magtudøvelse

Demokratiske og etiske fordringer til fængslernes magtudøvelse Foredrag på Præstehøjskolens kursus for nordiske fængselspræster den 13. maj 1991. Optrykt med noter i NTfK 1991, nr. 4, side 225 ff. Demokratiske og etiske fordringer til fængslernes magtudøvelse Af Hans

Læs mere

Prøveløsladelse eller internering

Prøveløsladelse eller internering KRONIKEN I POLITIKEN/ Onsdag den 6. marts 1991 Prøveløsladelse eller internering Af Hans Jørgen Engbo PRØVELØSLADELSE er et emne, der atter er kommet under offentlig debat. Det er ikke mere end tre-fire

Læs mere

Elektronisk fodlænke

Elektronisk fodlænke Elektronisk fodlænke Afsoning på bopælen med elektronisk fodlænke Justitsministeriet, Direktoratet for Kriminalforsorgen, november 2011 Hvad er elektronisk fodlænke? I 2005 blev der indført en ny afsoningsform

Læs mere

Forord. Ét overgreb mod et barn er ét for meget derfor ændrer vi nu reglerne, så vi bedre kan gribe ind i tide. Justitsminister Søren Pape Poulsen

Forord. Ét overgreb mod et barn er ét for meget derfor ændrer vi nu reglerne, så vi bedre kan gribe ind i tide. Justitsminister Søren Pape Poulsen Forord Seksuelle overgreb mod børn er en af de mest grusomme og modbydelige forbrydelser. En forbrydelse, som kan påvirke offeret resten af livet. Når det forfærdelige sker, at et barn bliver udsat for

Læs mere

BEK nr 283 af 26/03/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 10. oktober Senere ændringer til forskriften BEK nr 429 af 09/04/2015

BEK nr 283 af 26/03/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 10. oktober Senere ændringer til forskriften BEK nr 429 af 09/04/2015 BEK nr 283 af 26/03/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 10. oktober 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Direktoratet for Kriminalforsorgen, j.nr. 12-122-0005 Senere ændringer til

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om fuldbyrdelse af straf m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om fuldbyrdelse af straf m.v. Lovforslag nr. L 93 Folketinget 2010-11 Fremsat den 8. december 2010 af justitsmiinisteren (Lars Barfoed) Forslag til Lov om ændring af lov om fuldbyrdelse af straf m.v. (Anvendelse af peberspray som magtmiddel,

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om fuldbyrdelse af straf m.v.

Bekendtgørelse af lov om fuldbyrdelse af straf m.v. LBK nr 1491 af 13/12/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 11. april 2019 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2017-220-0010 Senere ændringer til forskriften LOV nr 713 af 08/06/2018

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om fuldbyrdelse af straf m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om fuldbyrdelse af straf m.v. 2010/1 LSF 93 (Gældende) Udskriftsdato: 7. juni 2019 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsministeriet, j.nr. 2010-730-1220 Fremsat den 8. december 2010 af justitsmiinisteren (Lars Barfoed)

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 589 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 589 Offentligt Retsudvalget 2016-17 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 589 Offentligt me«, Information den 11. marts, kalder justitsministerens udtalelser for amatøragtigt og er citeret for at sige:»det er ikke værdigt

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om fuldbyrdelse af straf m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om fuldbyrdelse af straf m.v. 2008/1 LSF 104 (Gældende) Udskriftsdato: 25. februar 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2008-730-0749 Fremsat den 28. januar 2009 af justitsministeren (Brian Mikkelsen)

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om fuldbyrdelse af straf m.v.

Bekendtgørelse af lov om fuldbyrdelse af straf m.v. LBK nr 1242 af 11/11/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 21. september 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Direktoratet for Kriminalforsorgen, j.nr. JUR 15-61-0110 Senere ændringer

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 834 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 834 Offentligt Retsudvalget 2013-14 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 834 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 3. juli 2014 Kontor: Straffuldbyrdelseskontoret

Læs mere

BEK nr 429 af 09/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 18. februar Senere ændringer til forskriften Ingen

BEK nr 429 af 09/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 18. februar Senere ændringer til forskriften Ingen BEK nr 429 af 09/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 18. februar 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Direktoratet for Kriminalforsorgen, j.nr. 15-61-0024 Senere ændringer til

Læs mere

Forbrydelse og straf SAM9 FAGDAG KIB. Compendium

Forbrydelse og straf SAM9 FAGDAG KIB. Compendium Forbrydelse og straf SAM9 FAGDAG KIB Compendium Jyske Lov Valdemar Atterdag, Vordingborg Slot, 1241 Således begynder fortalen til Jyske Lov, som kong Valdemar gav, og Danerne vedtog. Med lov skal land

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 18. maj 2017

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 18. maj 2017 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 18. maj 2017 Sag 4/2017 (1. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Klaus Ewald, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Randers den 4. marts 2016

Læs mere

Alt optaget. Af Hans Jørgen Engbo

Alt optaget. Af Hans Jørgen Engbo Kronik i Politiken den 6. oktober 2003 Alt optaget Af Hans Jørgen Engbo I dag styrer man snarere et menneskepakhus end en institution, der arbejder med straffuldbyrdelse, skriver dagens kronikør. Han er

Læs mere

Kriminalforsorgens Principprogram

Kriminalforsorgens Principprogram Kriminalforsorgens Principprogram Kriminalforsorgens Principprogram Forord Kriminalforsorgen har et formål. Når vi skal opfylde dette formål, er der visse almene krav fra samfundets side, som vi skal

Læs mere

Indsattes ret til uddannelse

Indsattes ret til uddannelse Et provokerende indlæg om Indsattes ret til uddannelse Uddannelseskonference Nyborg den 21. juni 2010 Hans Jørgen Engbo Den ideale fordring om normalisering 1973 1986 1989 1998 2000»Fængselsvæsenet bør

Læs mere

Elektronisk husarrest

Elektronisk husarrest Indlæg på Kriminologisk Selskab møde den 29. oktober 1997 Elektronisk husarrest Af Hans Jørgen Engbo Det har ingen mening generelt at tale om at være for eller imod den form for kriminalforsorg, som ved

Læs mere

Direktoratet for Kriminalforsorgen Strandgade København K Anvendelse af peberspray i X Arrest den (dato)

Direktoratet for Kriminalforsorgen Strandgade København K Anvendelse af peberspray i X Arrest den (dato) Direktoratet for Kriminalforsorgen Strandgade 100 1401 København K Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse:

Læs mere

S T R A F F E L O V R Å D E T S K O M M I S S O R I U M

S T R A F F E L O V R Å D E T S K O M M I S S O R I U M Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 18. maj 2015 Kontor: Strafferetskontoret Sagsbeh: Rasmus Nexø Jensen Sagsnr.: 2015-730-0669 Dok.: 1546836 S T R A F F E L O V R Å D E T S K O M M I S S O R I U M

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Retsudvalget 2013-14 L 112 endeligt svar på spørgsmål 6 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 9. april 2014 Kontor: Strafferetskontoret

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Retsudvalget 2009-10 REU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 1411 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 15. september 2010 Kontor: Lovafdelingen Sagsnr.: 2010-792-1407

Læs mere

Udkast til tale. Til brug ved besvarelsen af samrådsspørgsmål AE og AF fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del)

Udkast til tale. Til brug ved besvarelsen af samrådsspørgsmål AE og AF fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del) Retsudvalget 2008-09 REU alm. del Svar på Spørgsmål 589 Offentligt Dato: 5. marts 2009 Dok.: JJA40224 Sagnr.: 2009-792-0822 Udkast til tale Til brug ved besvarelsen af samrådsspørgsmål AE og AF fra Folketingets

Læs mere

2. MENNESKERETTEN Forslaget rejser spørgsmål i forhold til menneskeretten på flere områder:

2. MENNESKERETTEN Forslaget rejser spørgsmål i forhold til menneskeretten på flere områder: Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K T E 3 2 6 9 8 8 6 9 HSC@ H U M A N R I G H T S. D

Læs mere

Bekendtgørelse om fuldbyrdelse af straf på bopælen under intensiv overvågning og kontrol (bekendtgørelse om strafudståelse på bopælen)

Bekendtgørelse om fuldbyrdelse af straf på bopælen under intensiv overvågning og kontrol (bekendtgørelse om strafudståelse på bopælen) BEK nr 431 af 09/04/2015 (Historisk) Udskriftsdato: 6. december 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Direktoratet for Kriminalforsorgen, j.nr. 15-61-0032 Senere ændringer til

Læs mere

KØBENHAVNS FÆNGSLER UDMØNTNING AF KRIMINALFORSORGENS PRINCIPPROGRAM

KØBENHAVNS FÆNGSLER UDMØNTNING AF KRIMINALFORSORGENS PRINCIPPROGRAM KØBENHAVNS FÆNGSLER UDMØNTNING AF KRIMINALFORSORGENS PRINCIPPROGRAM Forord Københavns Fængsler arbejder efter Kriminalforsorgens overordnede principprogram og har på baggrund heraf udmøntet principperne

Læs mere

afholdt d. 26. august 2009

afholdt d. 26. august 2009 Juridiske forhold vedr. isolation Chefkonsulent Elisabeth Hersby Sundhedsstyrelsen E: ehe@sst.dk T: 72 22 77 96 Relevante regelsæt Lov om foranstaltninger mod smitsomme sygdomme (Epidemiloven)(alment farlige

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om tvangsbehandling af pædofile

Forslag til folketingsbeslutning om tvangsbehandling af pædofile 2011/1 BSF 16 (Gældende) Udskriftsdato: 15. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 29. november 2011 af Peter Skaarup (DF), Kim Christiansen (DF), Kristian Thulesen Dahl (DF), Dennis

Læs mere

Kriminalpolitisk program

Kriminalpolitisk program Kriminalpolitisk program Nordiske Fængselsfunktionærers Union (NFU) er et samarbejde mellem fængselsforbundene i Norden. Organisationen repræsenterer ca. 13.500 fængselsbetjente og andre medarbejdergrupper

Læs mere

Når man begår en forbrydelse, bliver man straffet. Men hvorfor straffer vi?

Når man begår en forbrydelse, bliver man straffet. Men hvorfor straffer vi? Om Prøveopgaver Forudsætningen for at kunne løse en opgave tilfredsstillende er, at man ved, hvad opgaven kræver. Prøveopgaver består af en række forløb, hvor eleverne træner i at aflæse opgaver, som bliver

Læs mere

Kriminalforsorgen kort og godt

Kriminalforsorgen kort og godt Kriminalforsorgen kort og godt Formål og hovedopgave Det er Kriminalforsorgens formål at medvirke til at begrænse kriminaliteten. Dette formål er fælles for politiet, anklagemyndigheden og domstolene.

Læs mere

Falsk tale om fængslerne

Falsk tale om fængslerne Kronik i Politiken den 27. marts 1996 Falsk tale om fængslerne Af Hans Jørgen Engbo Hvis nogen udover den enkelte selv kan siges at have fiasko, når han begår ny kriminalitet efter løsladelsen, hviler

Læs mere

Retsudvalget L 192 Bilag 6 Offentligt

Retsudvalget L 192 Bilag 6 Offentligt Retsudvalget 2016-17 L 192 Bilag 6 Offentligt I det følgende redegøres der for forslagets forhold til grundlovens 73 om ekspropriation (pkt. 2.1), EMRK artikel 6 om retten til en retfærdig rettergang (pkt.

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om skærpede straffe for seksuelle overgreb mod børn

Forslag til folketingsbeslutning om skærpede straffe for seksuelle overgreb mod børn 2011/1 BSF 32 (Gældende) Udskriftsdato: 9. februar 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 25. januar 2012 af Peter Skaarup (DF), Pia Adelsteen (DF), Kim Christiansen (DF), Kristian Thulesen

Læs mere

Bekendtgørelse om indsattes adgang til fællesskab m.v. med andre indsatte i kriminalforsorgens institutioner (fællesskabsbekendtgørelsen)

Bekendtgørelse om indsattes adgang til fællesskab m.v. med andre indsatte i kriminalforsorgens institutioner (fællesskabsbekendtgørelsen) 3. Direktoratet for Kriminalforsorgen kan bestemme, at fællesskabet i en fængselsafdeling eller et arresthus, som er udpeget til anbringelse af ind- Dato: 7. juni 2018 Kontor: Straffuldbyrdelseskontoret

Læs mere

Lov om offentlighed i for valtningen nogle hovedprincipper(kl notat, 12. nov. 1996)

Lov om offentlighed i for valtningen nogle hovedprincipper(kl notat, 12. nov. 1996) N O T A T Lov om offentlighed i for valtningen nogle hovedprincipper(kl notat, 12. nov. 1996) 1. Indledning Dette notat tilstræber ikke at være nogen udtømmende vejledning om offentlighedsloven, men alene

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 27. september 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 27. september 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 27. september 2016 Sag 115/2016 (2. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Hanne Reumert, beskikket) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Glostrup

Læs mere

Kriminalforsorgen kort og godt

Kriminalforsorgen kort og godt Kriminalforsorgen kort og godt Formål og hovedopgave Det er Kriminalforsorgens formål at medvirke til at begrænse kriminaliteten. Dette formål er fælles for politiet, anklagemyndigheden og domstolene.

Læs mere

UDKAST Bekendtgørelse om fuldbyrdelse af straf på bopælen under intensiv overvågning og kontrol (bekendtgørelse om strafudståelse på bopælen)

UDKAST Bekendtgørelse om fuldbyrdelse af straf på bopælen under intensiv overvågning og kontrol (bekendtgørelse om strafudståelse på bopælen) Dato: 7. juni 2018 Kontor: Straffuldbyrdelseskontoret Sagsbeh: Nanna Flindt Sagsnr.: 2017-0094-0611 Dok.: 765372 UDKAST Bekendtgørelse om fuldbyrdelse af straf på bopælen under intensiv overvågning og

Læs mere

Justitsministeriet Lovafdelingen Strafferetskontoret E-mailes til jm@jm.dk

Justitsministeriet Lovafdelingen Strafferetskontoret E-mailes til jm@jm.dk Justitsministeriet Lovafdelingen Strafferetskontoret E-mailes til jm@jm.dk STRANDGADE 56 DK-1401 KØBENHAVN K TEL. +45 32 69 88 88 FAX +45 32 69 88 00 CENTER@HUMANRIGHTS.DK WWW.MENNESKERET.DK WWW.HUMANRIGHTS.DK

Læs mere

Jakob Schiøler. Straffuldbyrdelseslovens bestemmelser om indgreb over for indsatte

Jakob Schiøler. Straffuldbyrdelseslovens bestemmelser om indgreb over for indsatte Jakob Schiøler Straffuldbyrdelseslovens bestemmelser om indgreb over for indsatte Jurist- og Økonomforbundets Forlag 2012 Forord 13 Kapitel 1. Indledning 1.1. Emne og afgrænsning 15 1.2. Metode, retskilder

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 8. februar 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 8. februar 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 8. februar 2011 Sag 322/2010 (2. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Torben Brinch Bagge, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Næstved den 21.

Læs mere

Børn og Kultur Dagtilbud Sag 15/ Retningslinjer for magtanvendelse på dagtilbudsområdet

Børn og Kultur Dagtilbud Sag 15/ Retningslinjer for magtanvendelse på dagtilbudsområdet Børn og Kultur Sag 15/20159 Retningslinjer for magtanvendelse på dagtilbudsområdet November 2015 Formål Formålet med disse retningslinjer er at sætte fokus på magtanvendelse inden for dagtilbudsområdet.

Læs mere

Statsminister Buhl i radioen 2. september 1942

Statsminister Buhl i radioen 2. september 1942 Statsminister Buhl i radioen 2. september 1942 Da Stauning døde i maj 1942, overtog Vilhelm Buhl statsministerposten. Den 2. september 1942 holdt han en radiotale, hvis indhold kom til at præge resten

Læs mere

Radikal Ungdom mener:

Radikal Ungdom mener: Straf Indledning Hvorfor straffer vi? Det er vigtigt at overveje, når man vil finde sin egen holdning til strafferet. Radikal Ungdom går ind for straffe, der nytter. Der skal tages hensyn til ofrene -

Læs mere

Børne- og Socialministeriet Holmens Kanal København K Danmark. Att: Laura Brogaard Poulsen med kopi til

Børne- og Socialministeriet Holmens Kanal København K Danmark. Att: Laura Brogaard Poulsen med kopi til Børne- og Socialministeriet Holmens Kanal 22 1060 København K Danmark W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø B E N H A V N K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 M O B I L 9 1 3 2 5 6 1 1 N I N I @ H U M A N

Læs mere

STRAF DEBATRUM: STRAF

STRAF DEBATRUM: STRAF STRAF Hvad gør man i et moderne retssamfund, når en af borgerne forbryder sig mod de demokratisk vedtagne love? Skal lovovertrædere straffes og på hvilken måde? Hvis man straffer, hvad er så formålet?

Læs mere

BEK nr 1035 af 23/06/2016 (Historisk) Udskriftsdato: 30. juni Senere ændringer til forskriften BEK nr 178 af 09/02/2017

BEK nr 1035 af 23/06/2016 (Historisk) Udskriftsdato: 30. juni Senere ændringer til forskriften BEK nr 178 af 09/02/2017 BEK nr 1035 af 23/06/2016 (Historisk) Udskriftsdato: 30. juni 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Direktoratet for Kriminalforsorgen, j.nr. 16-61-0036 Senere ændringer til

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 12. juni 2007 til en borger:

Statsforvaltningens brev af 12. juni 2007 til en borger: Statsforvaltningens brev af 12. juni 2007 til en borger: 12-06- 2007 Ved brev af 20. august 2006 har De forespurgt om Tilsynets stilling til, at en kommunal forvaltning stiller krav om at foretage en lydoptagelse

Læs mere

Om behandling og anden fængselsservice 1

Om behandling og anden fængselsservice 1 Fængsler: Administration, behandling og evaluering. Rapport fra NSfKs 18. kontaktseminar og 39. forskerseminar i Hirtshals 1997. København: Nordisk Samarbejdsråd for Kriminologi Om behandling og anden

Læs mere

COK Magtanvendelse over for børn. Holbæk Kommune Den 12. august 2015

COK Magtanvendelse over for børn. Holbæk Kommune Den 12. august 2015 COK Magtanvendelse over for børn Holbæk Kommune Den 12. august 2015 Dagsorden Hvem bestemmer over barnet Barnet og barnets rettigheder Forældremyndigheden rettigheder og pligter Institutionens overtagelse

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 10. maj 2016

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 10. maj 2016 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 10. maj 2016 Sag 257/2015 (2. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Kåre Pihlmann, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Hillerød den 4. maj

Læs mere

UDKAST TIL TALE til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål AT-AW (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg Torsdag den 24. maj 2012 kl. 14.

UDKAST TIL TALE til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål AT-AW (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg Torsdag den 24. maj 2012 kl. 14. Retsudvalget 2011-12 REU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 804 Offentligt Dato: 21. maj 2012 Kontor: Strafferetskontoret Sagsbeh: Esben Haugland Sagsnr.: 2012-0035-0073 Dok.: 371880 UDKAST TIL TALE

Læs mere

Efterfølgende redegøres der for reglerne om anvendelse af magt overfor elever i folkeskolen herunder SFO tilbud.

Efterfølgende redegøres der for reglerne om anvendelse af magt overfor elever i folkeskolen herunder SFO tilbud. Vejledning om Bekendtgørelse om foranstaltninger til fremme af god ro og orden i folkeskolen nr. 320 af 26. marts 2010 i medfør at lov om folkeskolen, LBK. Nr. 593 af 24. juni 2009 52. Vejledningen gælder

Læs mere

Retsudvalget (Omtryk Yderligere materiale vedlagt) REU Alm.del Bilag 35 Offentligt

Retsudvalget (Omtryk Yderligere materiale vedlagt) REU Alm.del Bilag 35 Offentligt Retsudvalget 2017-18 (Omtryk - 17-11-2017 - Yderligere materiale vedlagt) REU Alm.del Bilag 35 Offentligt REU høring om Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols praksis, onsdag den 11.10.2017 Ærede medlemmer

Læs mere

BEK nr 757 af 24/06/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 10. februar Senere ændringer til forskriften BEK nr 407 af 09/04/2015

BEK nr 757 af 24/06/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 10. februar Senere ændringer til forskriften BEK nr 407 af 09/04/2015 BEK nr 757 af 24/06/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 10. februar 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Direktoratet for Kriminalforsorgen, j.nr.13-122-0008 Senere ændringer til

Læs mere

Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed

Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed Oktober 2016 Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed Oktober 2016 Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Telefon 72 26 84 00 Email

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om fuldbyrdelse af straf m.v., november 2004

Forslag til Lov om ændring af lov om fuldbyrdelse af straf m.v., november 2004 Forslag til Lov om ændring af lov om fuldbyrdelse af straf m.v., november 2004 -Høringssvar fra DRF Ved skrivelse af 5. november 2004 har Justitsministeriet udbedt sig en udtalelse fra Dansk Retspolitisk

Læs mere

Hvordan definerer straffeloven seksuelle overgreb på børn (Anne Troelsen, SISO)

Hvordan definerer straffeloven seksuelle overgreb på børn (Anne Troelsen, SISO) Hvordan definerer straffeloven seksuelle overgreb på børn (Anne Troelsen, SISO) Denne artikel gennemgår straffelovens definitioner af de forskellige former for seksuelle overgreb på børn. Straffelovens

Læs mere

Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed. Oktober 2016

Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed. Oktober 2016 Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed Oktober 2016 1 Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed Oktober 2016 Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Telefon 72 26 84 00 Email

Læs mere

Notat om retssikkerhed J.nr.: G

Notat om retssikkerhed J.nr.: G Notat om retssikkerhed J.nr.: 85.00.00-G01-51-18 Borgerservicecentret 25. februar 2019 Sagsbeh.:ODK Retssikkerhedsmæssige spørgsmål i forbindelse med videregivelse af oplysninger mellem forsikringsselskaber

Læs mere

Fængselsforbundet TRE PRINCIPPER FOR RETSPOLITIKKEN - SIKKER 2013

Fængselsforbundet TRE PRINCIPPER FOR RETSPOLITIKKEN - SIKKER 2013 Fængselsforbundet TRE PRINCIPPER FOR RETSPOLITIKKEN - ORDENTLIG - KONSEKVENT - SIKKER 2013 Tre principper bør være bærende for retspolitikken i Danmark. Den skal være ORDENTLIG, KONSEKVENT og SIKKER En

Læs mere

Bekendtgørelse om iværksættelse af fængselsstraf, forvaring og forvandlingsstraf for bøde i fængsel eller arresthus (iværksættelsesbekendtgørelsen)

Bekendtgørelse om iværksættelse af fængselsstraf, forvaring og forvandlingsstraf for bøde i fængsel eller arresthus (iværksættelsesbekendtgørelsen) 3. For dømte, som i anledning af straffesagen har været varetægtsfængslet så længe, at der er mulighed for prøveløsladelse allerede ved ophøret af varetægtsfængslingen, skal der kun træffes afgørelse om

Læs mere

Center for Børn og Undervisning

Center for Børn og Undervisning Center for Børn og Undervisning Forord Disse retningslinjer om magtanvendelse er godkendt af Børne- og Undervisningsudvalget d. 20. august 2012. Med retningslinjerne har vi fået et værktøj for ledere og

Læs mere

Undervisernoter: Generel introduktion til voksenansvarsloven

Undervisernoter: Generel introduktion til voksenansvarsloven Undervisernoter: Generel introduktion til voksenansvarsloven Alle anbringelsessteder Plejefamilier Private opholdssteder Døgninstitutioner Undervisernoterne består af to dele. 1. del: Baggrundsviden til

Læs mere

Opgaver til undervisning i dansk som andetsprog Vi besøger retten

Opgaver til undervisning i dansk som andetsprog Vi besøger retten Opgaver til undervisning i dansk som andetsprog Vi besøger retten udarbejdet af Ingrid Obdrup Bogen kan bl.a. købes på forlagetepsilon.dk Opgaverne med kommentarer til læreren kan downloades fra forlagetepsilon.dk

Læs mere

Danske Regioners høringssvar om kriminalpræventive sociale indsatser

Danske Regioners høringssvar om kriminalpræventive sociale indsatser N O T A T Social- og Integrationsministeriet Holmens Kanal 22, 1060 Kbh. K Danske Regioners høringssvar om kriminalpræventive sociale indsatser Her er Danske Regioners kommentarer til Social- og Integrationsministeriets

Læs mere

Folketinget Udvalget for Videnskab og Teknologi Christiansborg 1240 København K

Folketinget Udvalget for Videnskab og Teknologi Christiansborg 1240 København K Udvalget for Videnskab og Teknologi 2010-11 UVT alm. del, endeligt svar på spørgsmål 190 Offentligt Folketinget Udvalget for Videnskab og Teknologi Christiansborg 1240 København K Lovafdelingen Dato: 12.

Læs mere

Børns rettigheder. - Bilag 3

Børns rettigheder. - Bilag 3 Børns rettigheder - Bilag 3 Artikel 1: Aldersgrænsen for et barn I børnekonventionen forstås et barn som et menneske under 18 år. Artikel 2: Lige rettigheder for alle Børnekonventionens rettigheder gælder

Læs mere

-Procedurer og retningslinjer i Holbæk februar 2015

-Procedurer og retningslinjer i Holbæk februar 2015 Magtanvendelser -Procedurer og retningslinjer i Holbæk februar 2015 Som udgangspunkt må der ikke anvendes magt og andre indgreb i selvbestemmelsesretten i dagtilbud, skoler, SFO og klubtilbud, ligesom

Læs mere

Kriminalforsorgen Kort og godt

Kriminalforsorgen Kort og godt Kriminalforsorgen Kort og godt 1 Formål og hovedopgave Det er Kriminalforsorgens formål at medvirke til at begrænse kriminaliteten. Dette formål er fælles for politiet, anklagemyndigheden og domstolene.

Læs mere

Justitsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark.

Justitsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark. Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark strafferetskontoret@jm.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 M O B I L 9 1 3 2 5 7 7 5 L G H @

Læs mere

Regler om brug af magt og sikringsmidler i kriminalforsorgens pensioner. 15. april 2016

Regler om brug af magt og sikringsmidler i kriminalforsorgens pensioner. 15. april 2016 2016-18 Regler om brug af magt og sikringsmidler i kriminalforsorgens pensioner Under et tilsynsbesøg i en af kriminalforsorgens pensioner fremgik det, at en hundefører fra Direktoratet for Kriminalforsorgen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 25. januar 2013

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 25. januar 2013 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 25. januar 2013 Sag 318/2012 (1. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Mikael Skjødt, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Esbjerg den 13. marts

Læs mere

Udelukkelse fra fællesskab under afsoning de menneskeretlige og retssikkerhedsmæssige problemer ved anvendelsen heraf

Udelukkelse fra fællesskab under afsoning de menneskeretlige og retssikkerhedsmæssige problemer ved anvendelsen heraf Udelukkelse fra fællesskab under afsoning de menneskeretlige og retssikkerhedsmæssige problemer ved anvendelsen heraf Af Marta Warburg Det Juridiske Fakultet Københavns Universitet 1 INDHOLD 1. INDLEDNING...

Læs mere

Aktindsigt i oplysninger om overførsel fra åbent til lukket fængsel. Sagsbegrebet. 1. juli 2013

Aktindsigt i oplysninger om overførsel fra åbent til lukket fængsel. Sagsbegrebet. 1. juli 2013 2013-19 Aktindsigt i oplysninger om overførsel fra åbent til lukket fængsel. Sagsbegrebet Et statsfængsel traf afgørelser om, at en indsat skulle udelukkes fra fællesskab og overføres fra åbent til lukket

Læs mere

Fremtidsfuldmagter. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen.

Fremtidsfuldmagter. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. - 1 06.13.2017-40 (20171007) Fremtidsfuldmagt Fremtidsfuldmagter Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Med loven om fremtidsfuldmagter er det blevet muligt at udpege en person - en fuldmægtig

Læs mere

Anvendelse af GPS og andre personlige alarm- og pejlesystemer over for psykisk handicappede voksne. 29. oktober 2013

Anvendelse af GPS og andre personlige alarm- og pejlesystemer over for psykisk handicappede voksne. 29. oktober 2013 2013-21 Anvendelse af GPS og andre personlige alarm- og pejlesystemer over for psykisk handicappede voksne En far klagede på vegne af sin voksne søn, som han også var værge for, over, at et kommunalt bo-

Læs mere

Justitsministeriet. hun agter at tage som opfølgning på udtalelserne i. Ministeren bedes redegøre for, hvilke initiativer

Justitsministeriet. hun agter at tage som opfølgning på udtalelserne i. Ministeren bedes redegøre for, hvilke initiativer Retsudvalget (2. samling) REU alm. del - Svar på Spørgsmål 145 Offentligt 02-06-05 Justitsministeriet Lovafdelingen Dato: 11. maj 2005 Dok.: DBO40164 Menneskeretsenheden Udkast til tale Til ministeren

Læs mere

Udlændinge- og Integrationsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark og

Udlændinge- og Integrationsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark    og Udlændinge- og Integrationsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark E-mail: uim@uim.dk, cakr@uim.dk og hsl@uim.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. april 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. april 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. april 2017 Sag 297/2016 Direktoratet for Kriminalforsorgen (selv) mod C (advokat Erbil Kaya, beskikket) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Herning

Læs mere

I medfør af 11, 90, stk. 3, og 111, stk. 4, i lov om fuldbyrdelse af straf m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 207 af 18. marts 2005, fastsættes:

I medfør af 11, 90, stk. 3, og 111, stk. 4, i lov om fuldbyrdelse af straf m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 207 af 18. marts 2005, fastsættes: Retsudvalget (2. samling) REU alm. del - Bilag 393 Offentligt BEK nr 505 af 17/06/2005 Bekendtgørelse om udsættelse med fuldbyrdelse af fængselsstraf og den administrative behandling af sager om benådning

Læs mere

Bekendtgørelse om iværksættelse af fængselsstraf, forvaring og forvandlingsstraf for bøde i fængsel eller arresthus (iværksættelsesbekendtgørelsen)

Bekendtgørelse om iværksættelse af fængselsstraf, forvaring og forvandlingsstraf for bøde i fængsel eller arresthus (iværksættelsesbekendtgørelsen) BEK nr 755 af 24/06/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 24. maj 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Direktoratet for Kriminalforsorgen, j.nr. JUR 13-122-0005 Senere ændringer til

Læs mere

NOTAT OM INDSIGELSER TIL RESTAURATIONSFORSKRIFT

NOTAT OM INDSIGELSER TIL RESTAURATIONSFORSKRIFT Advokat Henriette Soja Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf. +45 3334 4000 J.nr. 176880 17. september 2018 NOTAT OM INDSIGELSER TIL RESTAURATIONSFORSKRIFT FORVALTNINGSRETLIGE PRINCIPPER OG OVERGANGSBESTEMMELSER

Læs mere

Retsudvalget L 211 Svar på Spørgsmål 1 Offentligt

Retsudvalget L 211 Svar på Spørgsmål 1 Offentligt Retsudvalget 2008-09 L 211 Svar på Spørgsmål 1 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Lovafdelingen Dato: 19. maj 2009 Kontor: Strafferetskontoret Sagsnr.: 2009-730-0875 Dok.:

Læs mere

Særlige magtbeføjelser er alene tillagt politi, militær, fængsler, psykiatriske hospitaler, døgninstitutioner og opholdssteder.

Særlige magtbeføjelser er alene tillagt politi, militær, fængsler, psykiatriske hospitaler, døgninstitutioner og opholdssteder. Revideret Januar 2016 Magtanvendelser Procedurer og retningslinjer for dagtilbud og skoler mm. i Holbæk Generelt Som udgangspunkt må der ikke anvendes magt og andre indgreb i selvbestemmelsesretten i dagtilbud,

Læs mere

Betingelserne for meddelelse af advarsel.

Betingelserne for meddelelse af advarsel. Justitsministeriets cirkulæreskrivelse nr. 11075 af 12. februar 1990 til politimestrene (politidirektøren i København) om behandlingen af sager om meddelelse af advarsler i henhold til straffelovens 265

Læs mere

Jobcenteret fremsendte klagen til Beskæftigelsesankenævnet, som videresendte sagen til statsforvaltningen.

Jobcenteret fremsendte klagen til Beskæftigelsesankenævnet, som videresendte sagen til statsforvaltningen. Københavns Kommune. Meddelelse af fremmødeforbud Resumé: Statsforvaltningen Hovedstaden udtaler, at kommunen ved en afgørelse om at meddele en borger fremmødeforbud overskred grænserne for et lovligt skøn.

Læs mere

Både den løsladte og samfundet taber på sagsomkostningssystemet

Både den løsladte og samfundet taber på sagsomkostningssystemet Aarhus, den 21. november 2017 Både den løsladte og samfundet taber på sagsomkostningssystemet I det nuværende danske retssystem bliver resocialisering sat helt ud af spillet, når indsatte løslades til

Læs mere

Forslag. Lov om voksenansvar for anbragte børn og unge

Forslag. Lov om voksenansvar for anbragte børn og unge 2015/1 LSV 162 (Gældende) Udskriftsdato: 2. januar 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Social- og Indenrigsmin., j.nr. 2015-9621 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 31. maj 2016 Forslag

Læs mere

Faktaark - Ytringsfrihed

Faktaark - Ytringsfrihed Faktaark - Ytringsfrihed 1.1. Hvad er ytringsfrihed, og hvorfor er den vigtig? At have ytringsfrihed betyder, at man kan udtrykke sig frit og dermed kan sige, skrive, tegne mm, hvad man ønsker også selvom

Læs mere

REFORM AF INDSATSEN MOD UNGDOMS- KRIMINALITET DE RETSSIKKERHEDSMÆSSIGE ASPEKTER - HVAD SIGER MENNESKERETTEN? MONITORERINGSCHEF CHRISTOFFER BADSE

REFORM AF INDSATSEN MOD UNGDOMS- KRIMINALITET DE RETSSIKKERHEDSMÆSSIGE ASPEKTER - HVAD SIGER MENNESKERETTEN? MONITORERINGSCHEF CHRISTOFFER BADSE REFORM AF INDSATSEN MOD UNGDOMS- KRIMINALITET DE RETSSIKKERHEDSMÆSSIGE ASPEKTER - HVAD SIGER MENNESKERETTEN? MONITORERINGSCHEF CHRISTOFFER BADSE BØRNE- KONVENTIONEN - GENERELLE PRINCIPPER 1) ikke-diskrimination;

Læs mere

Jeg har sat et forløb i gang, hvor der sættes klar fokus på retssikkerhed på skatteområdet. Vi skal huske på, at SKAT som myndighed udøver en

Jeg har sat et forløb i gang, hvor der sættes klar fokus på retssikkerhed på skatteområdet. Vi skal huske på, at SKAT som myndighed udøver en Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 43 Offentligt Tale 27. august 2015 J.nr. 15-2388779 Samrådsspørgsmål D Proces og Administration tco og hch - Tale til besvarelse

Læs mere

Vejledning for politianmeldelse af medarbejdere, der formodes at have begået et strafbart forhold.

Vejledning for politianmeldelse af medarbejdere, der formodes at have begået et strafbart forhold. Vejledning for politianmeldelse af medarbejdere, der formodes at have begået et strafbart forhold. Denne vejledning er et redskab til ledelsens vurdering af, om der foreligger en handling fra en medarbejder,

Læs mere

TV 2 Reklame Baunegårdsvej 73 2900 Hellerup Att.: Reklamejura. København den 16. marts 2005. Klage over tv-reklame for Politiken sendt på TV 2

TV 2 Reklame Baunegårdsvej 73 2900 Hellerup Att.: Reklamejura. København den 16. marts 2005. Klage over tv-reklame for Politiken sendt på TV 2 RADIO- OG TV-NÆVNET TV 2 Reklame Baunegårdsvej 73 2900 Hellerup Att.: Reklamejura København den 16. marts 2005 Klage over tv-reklame for Politiken sendt på TV 2 Birgit Kornum har ved mail af 4. januar

Læs mere

Generelle emner, der bør søges forelagt Højesteret

Generelle emner, der bør søges forelagt Højesteret R I G S A DV O K A TE N 7. m aj 2 0 13 Generelle emner, der bør søges forelagt Højesteret Med henblik på at forbedre mulighederne for en mere koordineret styring af, hvilke sager der på det strafferetlige

Læs mere

Overordnet strategi for en styrket indsats over for jalousidrab og andre alvorlige samlivsrelaterede forbrydelser

Overordnet strategi for en styrket indsats over for jalousidrab og andre alvorlige samlivsrelaterede forbrydelser 23. august 2007 Nationalt Forebyggelsescenter Anker Heegaards Gade 3 1780 København V Telefon: 3314 8888 Telefax: 3343 00047 E-mail: Web: rpchi@politi.dk www.politi.dk Overordnet strategi for en styrket

Læs mere

Jørn Vestergaard, professor i strafferet ved Københavns Universitet. Militær overvågning af danskere i udlandet udhuling af normale retsgarantier

Jørn Vestergaard, professor i strafferet ved Københavns Universitet. Militær overvågning af danskere i udlandet udhuling af normale retsgarantier Det Udenrigspolitiske Nævn, Forsvarsudvalget 2014-15 UPN Alm.del Bilag 186, FOU Alm.del Bilag 80 Offentligt 1 Jørn Vestergaard, professor i strafferet ved Københavns Universitet Militær overvågning af

Læs mere

Elektronisk fodlænke

Elektronisk fodlænke Elektronisk fodlænke Afsoning på bopælen med elektronisk fodlænke Justitsministeriet, Direktoratet for Kriminalforsorgen, september 2013 Hvad er elektronisk fodlænke? I 2005 blev der indført en ny afsoningsform

Læs mere