Materiale til brug før og efter jeres besøg på Nationalmuseet. Stemmer fra kolonierne (ungdomsuddannelser)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Materiale til brug før og efter jeres besøg på Nationalmuseet. Stemmer fra kolonierne (ungdomsuddannelser)"

Transkript

1 Materiale til brug før og efter jeres besøg på Nationalmuseet Stemmer fra kolonierne (ungdomsuddannelser)

2 2 Introduktion (til læreren) Inden I besøger Nationalmuseet for at deltage i forløbet Stemmer fra kolonierne, giver dette materiale jer mulighed for at forberede jer til besøget samt mulighed for at følge op på emnet efterfølgende. Undervisningen på Nationalmuseet I forløbet arbejder eleverne med dilemmaer centreret omkring forskellige skæbner i det tidligere koloniale system. Vi starter med en introduktion til det koloniale system, merkantilisme og Danmarks rolle i dette. Derefter fokuserer vi på Vestafrika og de tidligere Dansk Vestindiske Øer og nogle af de skæbner, vi møder i udstillingen Stemmer fra kolonierne. Med udgangspunkt i deres historier arbejder eleverne i grupper med dilemmaer som: retten til egen krop, retten til oprør og handlemuligheder i et system, som du ikke selv er herre over. Afslutningsvis fremlægger eleverne og der perspektiveres til nutiden. Forløbet underbygger at eleverne kan: reflektere over hvordan fortiden, nutiden og fremtiden hænger sammen og at mennesker både er historieskabte og historieskabende. reflektere over hvordan historie kan anvendes til at forstå og løse nutidige problemstillinger. Føropgaver Eleverne kan som forberedelse se introfilmen Europa koloniserer verden og arbejde med arbejdsspørgsmålene, der giver eleverne baggrundsviden, som aktiveres i forløbet på museet. De kan også se Nationalmuseets historiske morgen fra 2017, som markerede 100-årsdagen for salget af De Vestindiske Øer. I den fortæller seniorforsker Louise Sebro og seniorforsker Mille Gabriel om Danmarks kolonihistorie på De Vestindiske Øer i et historisk og nutidigt perspektiv. Der er ikke udarbejdet arbejdsspørgsmål til den historiske morgen. Efteropgaver I efteropgaven kan eleverne arbejde med politiprotokollen fra 1807, der behandler sagen mellem Anna Catherina og Louis Bretton. Som indgangsvinkel til kildeanalyse kan eleverne bruge arbejdsspørgsmålene.

3 3 Kilden er transskriberet af Gunnvor Simonsen, Saxo instituttet, Københavns Universitet og forkortet og navne fremhævet af Sarah Yigzaw, Nationalmuseet. I materialet forefindes både en forkortet og en uforkortet version. Ønsker I at arbejde videre med Sara Malm og Wullf Joseph Wullf, er nogle af hans breve gengivet i bogen Kulturmøder i dansk kolonihistorie af Marianne Rostgaard Lotte Schou, udg. Gyldendal, Føropgaver Elevopgave 1: Europa erobrer verden Se filmen Europa koloniserer verden og diskuter arbejdsspørgsmålene Europa koloniserer verden - Hvad var katalysatoren for den europæiske kolonisering af verden? - Hvorfor omlagde europæerne landbruget i kolonierne? - Hvor hentede europæerne arbejdskraften fra? - Hvor etablerede dobbeltmonarkiet Danmark-Norge handelsstationer og kolonier? Efteropgaver Elevopgave 1: Retssagen mellem Anna Catherina og Louis Bretton På museet hørte I om retssagen mellem Anna Catherina og Louis Bretton. Men hvad har hovedpersonerne selv sagt? I politiprotokollen fra 1807 har I mulighed for at undersøge, hvad Anna Catherina, Louis Bretton og andre vidner har fortalt til politiet. Arbejdsspørgsmål - Hvem er vidnerne, hvad er deres status og hvad er deres indbyrdes relation? - Undersøg vidnernes forklaringer og diskuter om vidneudsagnene er troværdige eller ej?

4 4 Politiretsprotokol 1807 forkortet version VILA. Christiansted Byfoged, Politiretsprotokoller CC. Baron Lucas de Bretton Sr. Politimesteren fremlagde hans højvelbårenhed her. kammerjunker Lillienschjolds ordre af 5te dennes om dette forhørs holdelse tillige med den derudi ommeldte Frederiksted politiforhør, og derhos anmærkede at årsagen hvorfor dette forhør ej før var foretagen var fordi at mulatinden Anna Catherina først skulle hertil opbringes fra Frederiksteds fort. For retten fremstod nu den ommeldte mulatinde Anna Catherina som i følge af den i Frederiksted aflagt forklaring blev tilspurgt: 1 qv. På hvad måde er deponentinden bleven Baron Lucas de Bretton Srs. ejendom? Rs. Det ved hun ikke, men hendes moder tilhørte før hr. Grüral De Wints moder. 2 qv. Hvor længe er det siden at hendes herre lod hende barskære og i hvad anledning skete dette? Rs. Det var 3 måneder tid før end helligdagene at det skete, og på grund som anført i Frederiksted politiforhør. Hendes hoved blev alene raget. Dette skete i hendes ejers hus her i byen og var hendes ejerinde på samme tid til stede i huset. Den som ragede hende var en negerdreng Joe tilhørende Baronen og var ingen tilstede uden nogle små børn. Baronen sagde ikke videre end at han kaldte på Joe og befalet denne at rage deponentinden. 3qv. Hvor ofte har Baron Lucas de Bretton Sr. forlangt af deponentinden at have legemlig omgang med hende? Rs. Ofte, hvor mange gange ved hun ej. Årsagen hvorfor hun ej ville have med sin herre at bestille var at hun vidste at hendes frue da ville ilde begænge hende og ville hun lige såvel ilde begegnes af hendes herre som frue. 4 qv. Kan hun opgive noget bevis for sig foregivenes rigtighed? Rs. Ja deponentindens moder og grandmoder ved da baronen har henvendt sig til disse i den omspurgte anledning. 5 qv. Når var det at deponentindens ejer lod deponentinden bryster brænde med et lys og var det samme tid som hendes hoved blev barberet?

5 5 Resp. Det var nogle dage efter at deponentinden var barberet og hændte det at hendes herre om aftenen da hun bragte lyset ind til ham forlangte af hende at sove hos sig, hvilket deponentinden nægtede, hun blev derpå sendt ned i huset efter opium til hendes herre som havde tandpine, og denne kom straks efter, rev hendes særk i stykker og udtog hendes højre bryst og brændte samme med lyset. Som han sagde fordi hun ej kom betimmelig med opiumet men som deponentinden er vis på var fordi hun ej ville sove hos ham. 6te qv. Var der nogen tilstede og så dette eller ved at sådant passerede? Resp. Der var ingen tilstede. 7de qv. Hvad hændtes deponentinden på plantagen Envy natten førend hun om morgenen blev bragt til Frederiksted fort? Resp. Hun blev lagt i jern inde i huset, men blev ellers ikke mishandlet. 8de qv. Er hendes frue bevist om at hendes herre har villet haft legemlig omgang med hende. Resp. Hun har været sagt sådant af deponentindens moder, hvilket skete en gang i sidste år og formeld deponentinden blev raget i anledning af at hendes herre havde sendt bud og kaldt hende til sig i Cudjoe hus i gården, i hvilken anledning hun løb bort og blev næste dag hjembragt da hendes moder der bragte hende hjem fortalte deponentindens frue årsagen hvorfor hun var løben bort, men denne sagde at hun ikke troede det. Omstændelig forklarede deponentindens det at være tilgået således: nemligt at om morgenen sendte deponentindens herre Cudjo tilhørende og sagde at hun skulle møde sin herre i Cudjos hus i gården om aftenen hvortil deponentinden svarede at sådant kunne hun ikke gøre. Om eftermiddagen samme dag var hendes frue indbudt til thevandsselskab, og kom da bud efter deponentinden om at komme hjem og give sin herre et håndklæde, hun gik hjem og da hun kom op i huset spurgte hendes herre hende hvorfor hun ikke ville møde ham i Cudjos hus, hvortil hun svarede at hun ikke trude da hun var bange hendes frue skulle få det at vide. Han tog der på et del af en hængemåtte og dermed sammentrak deponentindens hals med straks lod hende gå, da hun gik tilbage til sin frue, men denne sagde hun kunne gå hjem igen, da hun ikke behøvede hende. Deponentinden var bange for at gå hjem, og desårsag gik til sin moder hvor hun sov den nat men næste dags morgen bragte hendes moder hende hjem som omforklaret.

6 6 Deponentinden videre forklarede at hun ofte har været slaget uden årsag, hvilket alt hun har regnet til at være forårsaget fordi hun ej ville have med sin herre at bestille. 9de qv. Har deponentinden ikke ved opsætsighed og uartighed selv forårsaget at hun er bleven straffet som omforklaret? Rs. Hun har hverken forsømt sit arbejde, ej heller været impertinent, kun sagde hun da hun blev taget ud af dette fort for at bringes til Vestenden at hun ikke ville arbejde i marken og at det var bedre hun blev solgt, hvilket deponentinden sagde til hendes frue. Baron Lucas de Bretton Sr.: 1. sv. Har deponenten ladet Anna Catherinas hoved rage og hvorfor. Rs. Ja! Anna Catherina og en anden negerinde Frederica blev klippede på grund af at de var fulde af lus og besmittede deponentens børn dermed. En gammel mulatinde navnlig Maria som er i deponentens hus gjorde deponenten opmærksom på dette og det var årsagen at de blev klippede. 2qv. Har deponenten ikke engang med et lys brændt Anna Catherina bryst og i hvad anledning skete det? Rs. Deponenten benægter Anna Catherina forgivende som urigtig og usandfærdigt. Herefter forklarer baronen at grunden til at han har ladet Anna Catherina indsætte i fortet for senere at sætte hende til markarbejde er at hun ikke har passet sit arbejde som husnegerinde, og at hun har løjet om, at hun er gået ind i et negerhus selvom han selv har set det. Hun vedbliver at være impertinent. Nægter at have anmodet Anna Catherina om at lægge sig hos ham Baronen fremstiller sin datter Elise, som han hævder, at Anna Catherina har skoldet. To læger møder som erklærer at Elise har mærker. Fru baronesse Maria Charlotte de Bretton gift med Bretton Sr.: Bekræfter sin mand. Hele pointen er nu at Anna Catherina ikke vil bede om nåde, som hun ville have fået hvis hun havde bedt om det. Hun erkender at Anna Catherinas moder har sagt hende at baronen ville have omgang med Anna Catherina, men svarede at det var en åbenbar løgn, hvilket deponentinden vidste af omstændighederne, og for at vise at hun intet brød sig om sådant urigtigt foregivende, sagde hun til Anna Catherinas moder at hun kunne sige til denne, at hun intet havde imod

7 7 Anna Catherina opfyldte baronens forlangende. Frimulatinden Maria Magdalena Printz: Bekræfter baron & baronesse Joe, tilhørende baronen: har ikke hørt om baronen intentioner. Negerinden Farony Elisabeth, født her, ved ikke sin alder, døbt i den danske kirke, tilhørende kaptajn Robinson. Deponentinden er Anna Catherina moder, men hvor gammel Anna Catherina er ved deponentinden ikke. Deponentinden var meget ung på den tid Anna Catherina blev født. Anna Catherina har været hos hendes frue, og deponentinden har for det meste været på landet, men hun har aldrig hørt noget ondt om Anna Catherina. Deponentinden ved ikke at Anna Catherina har været maron flere end 2de gange. Den første gang var omtrent i midten af forrige år. En søndag deponentinden havde været i bygen for at gå i kirke, da deponentinden kom fra kirken kom Anna Catherina til deponentinden grædende, og da deponentinden spurgte hende hvorfor hun græd svarede hun at hendes frue var ude at drikke the og havde denne [baronen] kaldt hende hjem. Da hun kom hjem spurgte baronen hende hvorfor hun ikke havde gjort hvad negeren Joe havde bragt hende budskab om at gøre, nemlig at komme til Joes negerhus i gården og der lade baronen sove hos sig, og da hun intet dertil svarede havde baronen spurgt Joe om han ikke havde bragt budskabet, hvortil Joe svarede: Jo at han havde forrettet ærindet, men at Anna Catherina havde nægtet at opfylde begæringen. I denne anledning havde baronen ilde begegnet Anna Catherina som den årsag løb tilbage til sin fru i the selskabet, men da denne sagde at hun kunne gå hjem, blev hun bange og kom til deponentinden. Deponentinden rådede da Anna Catherina at bie med at gå hjem til sådan tid at baronessen var hjemme, men da dette ikke tog sted førend efter kl. 8, som deponentinden kunne se fra det hus i Frigottet, hvor hun opholdt sig og hun var bange for at Anna Catherina skulle blive taget af patruljen som tager en hver neger efter kl. 8, som gå uden pas, blev Anna Catherina hos deponentinden til næste morgen, da deponentinden bragte hende hjem kl. 8 omtrent og sagde da baronessen om ikke deponentinden kunne sige hende hvorfor Anna Catherina løb bort, hvortil deponentinden svarede at baronen havde slaget hende. Baronessen sagde da at hun havde hørt det, og des årsag spurgte baronen hvorfor han slog hende, hvortil baronen havde sagt at det var på grund af et håndklæde hun ej kunne finde.

8 8 Baronessen sagde, at hun vidste at Anna Catherina troede at baronen ønskede at sove hos hende, og at hun nemlig baronessen ikke havde derimod og at hun for guds skyld kunne gøre det. Årsagen til den anden maronløben var "at hendes herre havde frataget hende alle hendes klæde, så hun kun havde en "Brown kort trøje og skjorte på. Støtter i øvrigt Anna Catherina forklaring. "Qv 14. Rs. Deponentinden ved alene at en gang i forrige år passerede deponentinden selv baronens hus, da hun af denne blev opkaldt og anmodet om (ikke) at formene sin datter tilladelse til at sove hos ham. Deponentinden refuserede dette, men baronen vedblev sin begæring, og sagde at dersom han intenderede at gå bort ville han når sådant skete give Anna Catherina sin frihed. En anden gang nogen tid efter da deponentinden gik ned ad gaden kaldte baronen deponentinden ind i negeren Joes værelse i sin gård og der igentog begæringen, men deponentinden refuserede atter at gøre det, sigende at dersom baronessen fik det at vide ville hun straffe Anna Catherina for hårdt derfor. Baronen sagde da at han ville afværge at baronessen ej skulle få det at vide m.m. men deponentinden vedblev sin nægtelse." Derefter siger baronen at han vil tale med deponentinden i hendes søster, Magdalena Summers hus, hvorfor hun holder sig væk, men hører at baronen har indfundet sig og spurgt efter hende Magdalena Summer, frimulatinde, er ikke søster, men har levet i naturligt ægteskab m. Farony Elisabeths broder. Hun bekræfter at baronen har været i hendes hus og spurgt efter Farony. Summer forklarer at Elisabeth fortælle hende om baronens ærinde, som var "at hun (ikke) skulle formene sin datter Anna Catherina at sove hos sig, hvilket hun ikke ville" Der fremlægges rapport fra betjentene om Anna Catherinas opførsel da hun bringes til fortet samt andre breve alt på baronens foranledning. Mary, tilhørende Magdalena Summer: Bekræfter Summers forklaring om at baronen har været og spørger efter Farony. Endelig vejes den kæde som Anna Catherina har haft på. Den vejer 8 1/2 pund og er "56 bred og 6 3/4 alen lang". Politimester Mouritzen

9 Ordforklaring Deponent person der afgiver forklaring for retten Begænge behandle Begegne- behandle Impertinent uforskammet Maron bortløbet Bie vente Rage barbere Formene nægte Intenderede have til hensigt Afværge hindre Befænge smitte ( ) udeladt eller ikke læsbart i oprindelig kilde 9

10 10 Politiretsprotokol 1807 uforkortet version VILA. Christiansted Byfoged, Politiretsprotokoller CC. Baron Lucas de Bretton Sr. Politimesteren fremlagde hans højvelbårenhed her. kammerjunker Lillienschjolds ordre af 5te dennes om dette forhørs holdelse tillige med den derudi ommeldte Frederiksted politiforhør, og derhos anmærkede at årsagen hvorfor dette forhør ej før var foretagen var fordi at mulatinden Anna Catherina først skulle hertil opbringes fra Frederiksteds fort. For retten fremstod nu den ommeldte mulatinde Anna Carthrina som i følge af den i Frederiksted aflagt forklaring blev tilspurgt: 1 qv. På hvad måde er deponentinden bleven Baron Lucas de Bretton Srs. ejendom? Rs. Det ved hun ikke, men hendes moder tilhørte før hr. Grüral De Wints moder. 2 qv. Hvor længe er det siden at hendes herre lod hende barskære og i hvad anledning skete dette? Rs. det var 3 måneder tid førend helligdagene at det skete, og på grund som anført i Frederiksted politiforhør. Hendes hoved blev alene raget. Dette skete i hendes ejers hus her i byen og var hendes ejerinde på samme tid til stede i huset. Den som ragede hende var en negerdreng Joe tilhørende Baronen og var ingen tilstæde uden nogle små børn. Baronen sagde ikke videre end at han kaldte på Joe og befalet denne at rage deponentinden. 3qv. Hvor ofte har Baron Lucas de Bretton Sr. forlangt af deponentinden at have legemlig omgang med hende? Rs. Ofte, hvor mange gange ved hun ej. Årsagen hvorfor hun ej ville have med sin herre at bestille var at hun vidste at hendes frue da ville ilde begænge hende og ville hun lige såvel ilde begegnes af hendes herre som frue. 4 qv. Kan hun opgive noget bevis for sig foregivens rigtighed? Rs. Ja deponentindens moder og grandmoder ved da baronen har henvendt sig til disse i den omspurgte anledning. 5 qv. Når var det at deponentindens ejer lod deponentindens bryster brænde med et lys og var det samme tid som hendes hoved blev barberet?

11 11 Resp. Det var nogle dage efter at deponentinden var barberet og hændte det at hendes herre om aftenen da hun bragte lyset ind til ham forlangte af hende at sove hos sig, hvilket deponentinden nægtede, hun blev derpå sendt ned i huset efter opium til hendes herre som havde tandpine, og denne kom straks efter, rev hendes særk i stykker og udtog hendes højre bryst og brændte samme med lyset. Som han sagde fordi hun ej kom betimmelig med opiumet men som deponentinden er vis på var fordi hun ej ville sove hos ham. 6te qv. Var der nogen tilstede og så dette eller ved at sådant passerede? Resp. Der var ingen tilstede. 7de qv. Hvad hændtes deponentinden på plantagen Envy natten førend hun om morgenen blev bragt til Frederiksted fort? Resp. Hun blev lagt i jern inde i huset, men blev ellers ikke mishandlet. 8de qv. Er hendes frue bevist om at hendes herre har villet haft legemlig omgang med hende. Resp. Hun har været sagt sådant at deponentindens moder, hvilket skete en gang i sidste år og formeld at deponentinden blev raget i anledning af at hendes herre havde sendt bud og kaldt hende til sig i Cudjoe hus i gården, i hvilken anledning hun løb bort og blev næste dag hjembragt da hendes moder der bragte hende hjem fortalte deponentindens frue årsagen hvorfor hun var løben bort, men denne sagde at hun ikke troede det. Omstændelig forklarede deponentinden det at være tilgået således: nemligt at om morgenen sendte deponentinden herre Cudjo tilhørende og sagde at hun skulle møde sin herre i Cudjos hus i gården om aftenen hvortil deponentinden svarede at sådant kunne hun ikke gøre. Om eftermiddagen samme dag var hendes frue indbudt til thevandsselskab, og kom da bud efter deponentinden om at komme hjem og give sin herre et håndklæde, hun gik hjem og da hun kom op i huset spurgte hendes herre hende hvorfor hun ikke ville møde ham i Cudjos hus, hvortil hun svarede at hun ikke turde da hun var bange hendes frue skulle få det at vide. Han tog der på et del af en hængemåtte og dermed sammentrak dep.ds. hals med straks lod hende gå, da hun gik tilbage til sin frue, men denne sagde hun kunne gå hjem igen, da hun ikke behøvede hende. Deponentinden var bange for at gå hjem, og desårsag gik til sin moder hvor hun sov den nat men næste dags morgen bragte hendes moder hende hjem som omforklaret. Deponentinden videre forklarede at hun ofte har været slaget uden

12 12 årsag, hvilket alt hun har regnet til at være forårsaget fordi hun ej ville have med sin herre at bestille. 9de qv. Har deponentinden ikke ved opsætsighed og uartighed selv forårsaget at hun er bleven straffet som omforklaret? Rs. Hun har hverken forsømt sit arbejde, ej heller været impertinent, kun sagde hun da hun blev taget ud af dette fort for at bringes til Vestenden at hun ikke ville arbejde i marken og at det bar bedre hun blev solgt, hvilket deponentinden sagde til hendes frue. 10de qv. Hvad har foranlediget hende at sige i politiforhøret i Frederiksted at hendes herre klædte hende nøgen af da han brændte hendes bryst? Rs. Det må være en misforståelse som er indløbet, da tingen er tilgået som nu omforklaret. Demitteret til videre, efter at hun havde forklaret at den her i retten tilstedeværende kæde, blok og lås var den samme som hun havde på sig og arbejde med på plantagen Envy. Baron Lucas de Bretton Sr.: 1. qv. Har deponenten ladet Anna Catherina hoved rage og hvorfor. Rs. Ja! Anna Catherina og en anden negerinde Frederica blev klippede på grund af at de var fulde af lus og besmittede deponenten børn dermed. En gammel mulatinden navnlig Maria som er i deponentens hus gjorde deponenten opmærksom på dette og det var årsagen at de blev klippede. 2qv. Har deponenten ikke engang med et lys brændt Anna Catherinas bryst og i hvad anledning skete det? Rs. Deponenten benægter Anna Catherina forgivende som urigtig og usandfærdigt. Herefter forklarer baronen at grunden til at han har ladet Anna Catherina indsætte i fortet for senere at sætte hende til markarbejde er at hun ikke har passet sit arbejde som husnegerinde, og at hun har løjet om, at hun er gået ind i et negerhus selvom han selv har set det. Hun vedbliver at være impertinent. Nægter at have anmodet Anna Catherina om at lægge sig hos ham. Fru Maria de Wint, planteren John De Wints kone Baronen fremstiller sin datter Elise, som han hævder, at Anna Catherina har

13 13 skoldet. To læger møder som erklærer at Elise har mærker. Fru baronesse Maria Charlotte de Bretton gift med Bretton Sr.: Bekræfter sin mand. Hele pointen er nu at Anna Catherina ikke vil bede om nåde, som hun ville have fået hvis hun havde bedt om det. Hun erkender at Anna Catherinas moder har sagt hende at baronen ville have omgang med Anna Catherina, men "svarede at det var en åbenbar løgn, hvilket deponentinden vidste af omstændighederne, og for at vise at hun intet brød sig om sådant urigtigt foregivende, sagde hun til Anna Catherinas moder at hun kunne sige til denne, at hun intet havde imod Anna Catherina opfyldte baronens forlangede." Frimulatinden Maria Magdalena Printz: Bekræfter baron & baronesse. Der er et par andre som bekræfter historien Frimulatinden Kirstine Schandorf, frigivet af baronens kones mormoder, født på St. Thomas, bekender sig til brødre menigheden: 1. qv. rs. Anna Catherina er deponentindens datterdatter og hun have følgelig kendt hende siden hun blev født. 3 qv. Rs. Hun ved intet ondt om Anna Cathrine medtagen det at hun har løbet bort, hvilket er sket fordi at hendes herre baronen ville ligge hos hende som hun ej ville tillade ham. - Anna Catherina er langt fra at være impertinent eller grov. 4 qv. Rs. Herom ( ) vidnet sig til sin forrige forklaring og har Anna Catherina været bort med deponentindens vidende 3de gange. 5 qv. Rs. Hun er engang bleven straffet, men dette blev sagt var fordi hun havde skoldet en af sin herres børn. 6 sv. Rs.: Grevinde Rantzoqs har ladet Anna Catherina hjembringe engang. Da hun havde været borte en eller to måneder. Hvor længe kan deponentinden nu ikke erindrer, og blev hun hjemsendt en nytårsdag. En anden gang var Anna Catherina bort en nat, og det i anledning af at baron Lucas var ene hjemme og ville ligge hos hende, men næste morgen blev hun hjembragt af hendes moder. Dette er den gang som Anna Catherine selv forklarer.

14 14 Den tredje gang er hun så at sige ikke maron fordi hun skulle have prygl og hen til Jeanette, som straks bragte hende tilbage igen. 8. Rs. Engang for længe siden kom Anna Catherina til deponetinden og grædende og klagede over at baron Lucas have ladet hendes hår afklippe. Alt håret var afskåret og deponetinden gav hende et tørklæde at binde om sit hoved. Hvorfor baronen gjorde dette ved deponentinden ikke, men deponentinden spurgte Anna Catherina hvorfor hun var klippet, hvortil hun svarede at baronen havde sagt at hun havde lus. Anna Catherina er ikke befængt med lus og sov hun desuden ikke nær ved baronens børn så at hun ikke under nogen omstændigheder kunne befænge disse. Om nogen anden af baronens slavinder på samme tid ligeledes blev klippet ved hun ej. Herefter fortæller hun hvad hun ved om Anna Catherina fængsling og senere ophold på pl. hvor hun bl.a. fik kærrepisk. "Qv. 14. Rs. Baron Lucas de Bretton Sr. har henvendt sig til deponentinden selv med anmodning at han ville formene sin datter til at sove hos sig, men deponentinden svarede at sådant kunne hun ikke gøre, thi i fald baronessens opdagede det, ville hun mishandle Anna Catherina og dennes gråd og klager ville da falde på deponentinden Men deponentinden rådede baronen at henvende sig selv til Anna Catherina nogen tid efter kom baronen til deponentinden og fortalte at han havde talt til Anna Catherina men at denne ikke ville indvilge hans begæring, da baronessen var hendes gudmoder og følgelig ikke kunne gøre det. Det skete på en tid da deponentinden boede i baronens gård i et negerhus, hvorfra hun flyttede på grund at baronen selv behøvede negerværelset hvor udi deponentinden logerede. Siden efter har baronen engang været hos i deponentindens bolig i frigottet, og der atter sagt at Anna Catherina ikke ville ligge hos ham, og sagde hende tillige at han ville straffe hende hårdelig dersom hun ikke indvilgede hans begæring. På de gange baronen har således talt til deponentinden har der ingen været nærværende som har hørt det. Og ved ikke dept. at opgive nogen som har set baronen hos hende i frigottet. Hun ved ikke om baronen har straffet Anna Catherina siden hun ikke ville lade ham ligge hos sig, men han har ofte slagtet Anna Catherina under påskud af at hun havde forsømt at bringe vand eller håndklæde m.m. som deponentinden antager at være straf for Anna Catherina uvilje til at lade baronen ligge hos sig. Anna Catherina har vist hendes sit bryst og sagt at baronen har brændt det. 18 Qv. Sagde ikke deponentinden til baron Lucas da denne anmodede hende om

15 15 at tale til Anna Catherina som forhen forklaret, at Anna Catherina var for ung? Rs. Jo hun har sagt det, men baronen svarede at hendes bryster begyndte at vokse og at han ( ) at få hendes mødom" Frinegerinde Jeanette døbt Jane, født på St. Christopher: Ved ikke meget, men har hørt at Anna Catherina er impertinent Joe, tilhørende Baronen: har ikke hørt om baronens intentioner. Negerinden Farony Elisabeth, født her, ved ikke sin alder, døbt i den danske kirke, tilhørende kaptajn Robinson. Deponentinden er Anna Catherina moder, men hvor gammel Anna Catherina er ved deponentinden ikke. Deponentinden var meget ung på den tid Anna Catherina blev født. Anna Catherina har været hos hendes frue, og deponetinden har for det meste været på landet, men hun har aldring hørt noget ondt om Anna Catherina. Deponentinden ved ikke at Anna Catherina har været maron flere end 2de gange. Den første gang var omtrent i midten af forrige år. En søndag deponetinden havde været i bygen for at gå i kirke, da deponentinden kom fra kirken kom Anna Catherina til deponentinden grædende, og da deponentinden spurgte hende hvorfor hun græd svarede hun at hendes frue var ude at drikke the og havde denne [baronen] kaldt hende hjem. Da hun kom hjem spurgte baronen hende hvorfor hun ikke havde gjort hvad negeren Joe havde bragt hende budskab om at gøre, nemlig at komme til Joes negerhus i gården og der lade baronen sove hos sig, og da hun intet dertil svarede havde baronen spurgt Joe om han ikke havde bragt budskabet, hvortil Joe svarede: Jo at han havde forrettet ærindet, men at Anna Catherina havde nægtet at opfylde begæringen. I denne anledning havde baronen ilde begegnet Anna Catherina som desårsag løb tilbage til sin fru i the selskabet, men da denne sagde at hun kunne gå hjem. Blev hun bange og kom til deponentinden. Deponentinden rådede da Anna Catherina at bie med at gå hjem til sådan tid at baronessen var hjemme, men da dette ikke tog sted førend efter kl. 8, som deponentinden kunne se fra det hus i Frigottet, hvor hun opholdt sig og hun var bange for at Anna Catherina skulle blive taget af patruljen som tager en hver neger efter kl. 8, som gå uden pas, blev Anna Catherina hos deponentinden til

16 16 næste morgen, da deponentinden bragte hende hjem kl. 8 omtrent og sagde da baronessen om ikke deponentinden kunne sige hende hvorfor Anna Catherina løb bort, hvortil deponetinden svarede at baronen havde slaget hende. Baronessen sagde da at hun havde hørt det, og desårsag spurgte baronen hvorfor han slog hende, hvortil baronen havde sagt at det var på grund af et håndklæde hun ej kunne finde. Baronessen sagde, at hun vidste at Anna Catherina troede at baronen ønskede at sove hos hende, og at hun nemlig baronessen ikke havde derimod og at hun for guds skyld kunne gøre det. Årsagen til den anden maronløben var "at hendes herre havde frataget hende alle hendes klæde, så hun kun havde en "Brown(?) kort trøje og skjorte på" Støtter i øvrigt Anna Catherinas forklaring. Qv 14. Rs. Deponentinden ved alene at en gang i forrige år passerede deponentinden selv baronens hus, da hun af denne blev opkaldt og anmodet om (ikke) at formene sin datter tilladelse til at sove hos ham. Deponentinden refuserede dette, men baronen vedblev sin begæring, og sagde at dersom han intenderede at gå bort ville han når sådant skete give Anna Catherina sin frihed. En anden gang nogen tid efter da deponentinden gik ned ad gaden kaldte baronen deponentinden ind i negeren Joes værelse i sin gård og der igentog begæringen, men deponentinden refuserede atter at gøre det, sigende at dersom baronessen fik det at vide ville hun straffe Anna Catherina for hårdt derfor. Baronen sagde da at han ville afværge at baronessen ej skulle få det at vide m.m. men deponentinden vedblev sin nægtelse." Derefter siger baronen at han vil tale med deponentinden i hendes søster, Magdalena Summers hus, hvorfor hun holder sig væk, men hører at baronen har indfundet sig og spurgt efter hende Nu forhøres Anna Catherinas lillesøster Grevinde Rantzow forhøres: Ved ikke noget Baronessens mor: Bekræfter Anna Catherina som uartig mv Magdalena Summer, frimulatinde, er ikke søster, men har levet i naturligt ægteskab med Farony Elisabeths broder. Hun bekræfter at baronen har været i hendes hus og spurgt efter Farony. Summer forklarer at Elisabeth fortæller hende om baronens ærinde, som var "at hun skulle formene sin datter Anna Catherina at sove hos sig, hvilket hun ikke ville"

17 Der fremlægges rapport fra betjentene om Anna Catherinas opførsel da hun bringes til fortet samt andre breve alt på baronens foranledning. Mary, tilhørende. Magdalena Summer: Bekræfter Summers forklaring om at baronen har været og spørger efter Farony. Endelig vejes den kæde som Anna Catherina har haft på. Den vejer 8 1/2 pund og er "56 bred og 6 3/4 alen lang". Politimester M Mouritzen

VLA/GG/# Sprat Hall - Women Attack Driver. Til Deres Højvelbårenhed.

VLA/GG/# Sprat Hall - Women Attack Driver. Til Deres Højvelbårenhed. VLA/GG/#2.28.27 Sprat Hall - Women Attack Driver Til Deres Højvelbårenhed. Hermed tager jeg mig den frihed at sende en beskrivelse af forhøret om overgreb og trodsighed, begået af negerkvinder. Alle fra

Læs mere

Estate Morning Star, Obeah Case

Estate Morning Star, Obeah Case RA/VILA/GG # 2.28.101. Estate Morning Star, Obeah Case Vedlagt har jeg den ære at fremsende en udskrift af denne retskreds politi retsprotokol indeholdende et til undersøgelse om intenderede hekse eller

Læs mere

Rigsarkivet, West Indian Local Archives, General Government # , Nr. 454/1843 Plot to Run away from St. Croix

Rigsarkivet, West Indian Local Archives, General Government # , Nr. 454/1843 Plot to Run away from St. Croix DOKUMENT 1 4. november 1843 Til Hr. General Major von Scholten Kammerherre, Generalguvernør. Jeg har hermed den ære at fremsende en udskrift af retsprotokollen, som indeholder forhør af forskellige fanger,

Læs mere

Rigsarkivet, West Indian Local Archives, General Government # , Nr.312/1828 Estate Cane Bay DOKUMENT juni 1828

Rigsarkivet, West Indian Local Archives, General Government # , Nr.312/1828 Estate Cane Bay DOKUMENT juni 1828 DOKUMENT 1 28. juni, 1828 Til: Deres Højvelbårenhed Hr. General-guvernør von Scholten Kammerherre, Ridder af Dannebrog og Dannebrogsmand Det vil glæde deres Højvelbårenhed, at jeg I forgårs efter deres

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Smagsprøve. Helle Krogh Madsen John Rydahl. Den røde tråd i Bibelen

Smagsprøve. Helle Krogh Madsen John Rydahl. Den røde tråd i Bibelen Smagsprøve Helle Krogh Madsen John Rydahl Den røde tråd i Bibelen Det Gamle Testamente 8 Den røde tråd i Bibelen Det Gamle Testamente Skabelsen I begyndelsen var der ingenting ud over Gud. Verden var der

Læs mere

19. s.e. trinitatis Joh. 1,35-51; 1. Mos. 28,10-18; 1. Kor. 12,12-20 Salmer: 754; 356; ; 67 (alterg.); 375

19. s.e. trinitatis Joh. 1,35-51; 1. Mos. 28,10-18; 1. Kor. 12,12-20 Salmer: 754; 356; ; 67 (alterg.); 375 19. s.e. trinitatis Joh. 1,35-51; 1. Mos. 28,10-18; 1. Kor. 12,12-20 Salmer: 754; 356; 318-164; 67 (alterg.); 375 Lad os alle bede! Kære Herre Jesus, vi beder dig: Giv du os øjne, der kan se Din herlighed,

Læs mere

Der føres mange vidner i sagen, ikke bare de direkte implicerede, men også vidner, der skal gøre rede for de tiltaltes personlighed og levned.

Der føres mange vidner i sagen, ikke bare de direkte implicerede, men også vidner, der skal gøre rede for de tiltaltes personlighed og levned. Fra retssalen Sagen mod Mette Kruusens og Juliane Marie Cain vedrørende bordel uden for Nørreport Sagen om bordeldrift uden for Nørreport Kort om sagen: Fruentimmerne Mette Kruusens og Juliane Marie Cain

Læs mere

I brevet til Korintherne siger Paulus følgende om kærligheden:

I brevet til Korintherne siger Paulus følgende om kærligheden: Prædiken i The Gospel Fellowship søndag 17 juni 2018 For snart tre måneder siden døde vores præst og min nærmeste ven Peter. Selvom tiden går, og hverdagen stille og roligt vender tilbage, er mit og mange

Læs mere

De seks svaner Af Birgitte Østergård Sørensen

De seks svaner Af Birgitte Østergård Sørensen De seks svaner Af Birgitte Østergård Sørensen Der var engang en konge, som drog på jagt i en stor skov. Han forfulgte et dyr så ivrigt, at ingen af hans folk kunne følge ham. Om aftenen opdagede han, at

Læs mere

Glostrup Rets dom af 31. maj 2017 ( /2017) er anket af tiltalte med påstand om frifindelse, subsidiært formildelse.

Glostrup Rets dom af 31. maj 2017 ( /2017) er anket af tiltalte med påstand om frifindelse, subsidiært formildelse. Afsagt den 9. oktober 2018 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Michael Kistrup og Imke Christine Thilkjær (kst.) med domsmænd). 22. afd. nr. S-1730-17: Anklagemyndigheden mod T

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Røvergården. Evald Tang Kristensen

Røvergården. Evald Tang Kristensen Røvergården Evald Tang Kristensen Der var engang en pige, der ville giftes, men hun ville lige godt kun have en mand med rødt hår og rødt skæg. Omsider kom der også sådan en frier, og hun sagde ja. Han

Læs mere

Studie. Den nye jord

Studie. Den nye jord Studie 16 Den nye jord 88 Åbningshistorie Jens er en af mine venner. Jeg holder meget af ham, men han er tja nærig. Jeg bryder mig ikke om at sige det på den måde, men siden hans kone Jane sagde det rent

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

drømte om at kunne med hans evner. Og med hans muskler ville vi altid blive kattekonger.

drømte om at kunne med hans evner. Og med hans muskler ville vi altid blive kattekonger. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 26. februar 2017 Kirkedag: Fastelavns søndag/a Tekst: Sl 2; 1 Pet 3,18-22; Matt 3,13-17 Salmer: SK: 192 * 141 * 142 * 474 * 172 LL: 192 * 388 * 141 * 142

Læs mere

KORNET. historien om Josef.

KORNET. historien om Josef. Side 3 KORNET historien om Josef 1 Gaver 4 2 En drøm 6 3 Josef skal dø 8 4 En brønd 10 5 Slave 12 6 En rig mand 14 7 Fange 16 8 Kongens drøm 18 9 Syv fede år 20 10 Kornet 22 11 Josefs brødre 24 12 Den

Læs mere

6. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat [A] klaget over [indklagede].

6. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat [A] klaget over [indklagede]. København, den 5. juli 2016 Sagsnr. 2015-3079/CHN 6. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat [A] klaget over [indklagede]. Klagens tema: Advokat [A], der repræsenterede en part

Læs mere

Rigsarkivet, West Indian Local Archives, General Government, #2.28.15, Nr. 22/1825 Betzy s Juvel og Strawberry Hill

Rigsarkivet, West Indian Local Archives, General Government, #2.28.15, Nr. 22/1825 Betzy s Juvel og Strawberry Hill Plantagen Betzy s Juwel Hermed tager jeg mig den frihed at sende Deres Højvelbårenhed forhør og politiunderundersøgelse af slaverne June fra plantagen Betzy s Juwel og Bachus fra plantagen Strawberry Hill.

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

historien om Jonas og hvalen.

historien om Jonas og hvalen. Side 3 HVALEN historien om Jonas og hvalen Jonas, vågn op! 4 Gud talte 6 Skibet 8 Stormen 10 Min skyld 12 I havet 14 Hvalen 16 Byen vil brænde 18 Kongen 20 Gud og byen 22 Jonas var vred 24 Planten 26 Side

Læs mere

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Tryllefrugterne fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Der var engang en mand og en kone; de havde en søn, der hed Hans. Manden passede en hel købstads kreaturer, og det hjalp Hans ham med. Så kom han

Læs mere

Spørgsmål om svigagtig opnåelse af opholdstilladelse samt manglende begrundelse

Spørgsmål om svigagtig opnåelse af opholdstilladelse samt manglende begrundelse Spørgsmål om svigagtig opnåelse af opholdstilladelse samt manglende begrundelse Udtalt over for Justitsministeriet, at der i en sag om meddelelse af opholds- og arbejdstilladelse ikke havde været grundlag

Læs mere

2. påskedag 28. marts 2016

2. påskedag 28. marts 2016 Kl. 9.00 Burkal Kirke Tema: Møde med den opstandne Salmer: 229, 236; 241, 234 Evangelium: Joh. 20,1-18 "Sorg er til glæde vendt, klagen endt!" Disse linjer fra en julesalme kan passende stå som overskrift

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik Velkomst sang: Klodshans Velkommen, sir vi her i dag Nu alle sidder på sin bag. Vi viser, jer et skuespil. Og i kan klappe, hvis i vil. Der var engang for længe siden, så begynder alle gode eventyr. Det

Læs mere

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Forlag1.dk Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid 2007 Maria Zeck-Hubers Tekst: Maria Zeck-Hubers Produktion: BIOS www.forlag1.dk

Læs mere

D O M. afsagt den 5. december Rettens nr. K /2016 Politiets nr Anklagemyndigheden mod T cpr-nummer

D O M. afsagt den 5. december Rettens nr. K /2016 Politiets nr Anklagemyndigheden mod T cpr-nummer D O M afsagt den 5. december 2016 Rettens nr. K01-4829/2016 Politiets nr. 3300-84143-00029-16 Anklagemyndigheden mod T cpr-nummer Der har medvirket domsmænd ved behandlingen af denne sag. Anklageskrift

Læs mere

2. påskedag. Salmevalg

2. påskedag. Salmevalg 2. påskedag Salmevalg Tag det sorte kors fra graven Jesus lever, graven brast Opstandne Herre, du vil gå Hvad er det at møde den opstandne mester Tænk, at livet koster livet Dette hellige evangelium skriver

Læs mere

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14,

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14, Bruger Side 1 04-06-2017. Tekst. Johs. 14, 22-31. Kærlighed til Kristi ord. Pinsedag har sin egen tone, glædens musik, som løfter og gør glad. Vore salmedigtere har fundet denne tone, givet den ord som

Læs mere

Materiale til brug før og efter jeres besøg på Nationalmuseet. Det moderne gennembrud (udskoling)

Materiale til brug før og efter jeres besøg på Nationalmuseet. Det moderne gennembrud (udskoling) Materiale til brug før og efter jeres besøg på Nationalmuseet Det moderne gennembrud (udskoling) Introduktion (til læreren) Inden I besøger Nationalmuseet for at høre om Det moderne gennembrud, giver dette

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL. 10.00 1.SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Thomas er væk! Peter var kommet styrtende ind i klassen og havde

Læs mere

Gud har en plan -3. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter

Gud har en plan -3. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter Gud har en plan -3 Plan nr. 3: Jeg giver dig evigt liv! Mål: Fortæl børn om Guds plan nr. 3: At give mennesker evigt liv. Gud giver sig selv, for at intet nogensinde vil kunne stå i vejen for et evigt

Læs mere

Udlændingelovens 60, stk. 1, jf. 34, stk. 4, ved den 8. februar 2010 at have undladt at efterkomme

Udlændingelovens 60, stk. 1, jf. 34, stk. 4, ved den 8. februar 2010 at have undladt at efterkomme D O M afsagt den 21. april 2015 Rettens nr. 8-4341/2014 Politiets nr. 0900-84130-00127-10 Anklagemyndigheden mod T cpr-nummer Denne sag er behandlet som tilståelsessag. Retsmødebegæring af 16. april 2015

Læs mere

Guds engle -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter

Guds engle -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter Guds engle -1 Mål: At give børnene et bibelsk syn på engle. Læs bilaget Info igennem, så du kan besvare børnenes spørgsmål. Tekst: Lukas 1, 5-25 (Zakarias ser en engel). Visualisering: Pynt rummet med

Læs mere

Religion og historie Slaveri og undertrykkelse, befrielse og frelse Fagdag 8/ b / Kib

Religion og historie Slaveri og undertrykkelse, befrielse og frelse Fagdag 8/ b / Kib Religion og historie Slaveri og undertrykkelse, befrielse og frelse Fagdag 8/2 2018 7.b / Kib 1 Hvad udtrykker plakaten? Kender du nogle af logoerne? Har det noget med dig og dit liv at gøre? 2 Prøv at

Læs mere

Afsagt den 28. August 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, John Mosegaard og Peter Mortensen (kst.) med domsmænd).

Afsagt den 28. August 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, John Mosegaard og Peter Mortensen (kst.) med domsmænd). D O M Afsagt den 28. August 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, John Mosegaard og Peter Mortensen (kst.) med domsmænd). 10. afd. nr. S-592-17: Anklagemyndigheden mod T (cpr.nr.

Læs mere

Jesus blev ikke længe i Betania. Han skulle til Jerusalem for at deltage j påskefesten, hvor jøderne fejrer, at de blev befriet fra deres fangenskab

Jesus blev ikke længe i Betania. Han skulle til Jerusalem for at deltage j påskefesten, hvor jøderne fejrer, at de blev befriet fra deres fangenskab Jesus besøger en mand ved navn Lazarus og søstrene Martha og Maria. De bor i Betania. Martha er i køkkenet og Jesus spiser sammen med sine disciple. Maria hjælper ikke til. I stedet for tager hun en meget

Læs mere

København, den 24. oktober 2011 Sagsnr K E N D E L S E

København, den 24. oktober 2011 Sagsnr K E N D E L S E København, den 24. oktober 2011 Sagsnr. 2009 1321 CSI/JML 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede, advokat. Sagens tema: Klager har klaget over, at

Læs mere

AM V Kilde: Emner: Stikord: Afgørelsestype: Trykt: Offentlig Tilgængelig: Dato: Status: Udskrevet:

AM V Kilde: Emner: Stikord: Afgørelsestype: Trykt: Offentlig Tilgængelig: Dato: Status: Udskrevet: AM2017.10.25V Kilde: Retspraksis, Landsretterne Emner: vold mod ældre, børn og unge; Stikord: Vold mod børn, (mor) slog F1 (8-10 år) med flad hånd i hovedet, rev i håret, skubbede, samt i periode på ca.

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 2. søndag i Advent 2015 06-12-2015 side 1. Prædiken til 2.søndag i advent 2015. Tekst. Mattæus 25,1-13.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 2. søndag i Advent 2015 06-12-2015 side 1. Prædiken til 2.søndag i advent 2015. Tekst. Mattæus 25,1-13. 06-12-2015 side 1 Prædiken til 2.søndag i advent 2015. Tekst. Mattæus 25,1-13. Der er mange oplevelser i livet, og jo ældre man bliver, jo mere har man været med til. Også som præst har jeg fået lov til

Læs mere

Prædiken til 1. søndag i advent 2015 Vor Frue Kirke, København

Prædiken til 1. søndag i advent 2015 Vor Frue Kirke, København Prædiken til 1. søndag i advent 2015 Vor Frue Kirke, København Stine Munch Men han banede sig vej imellem dem og gik. Jesus lod sig ikke påvirke af, hvad andre mente, af, at det han gjorde og sagde faktisk

Læs mere

Vikar-Guide. Enkelt - eller dobbeltkonsonant

Vikar-Guide. Enkelt - eller dobbeltkonsonant Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Dansk 6. - 7. klasse Enkelt - eller dobbeltkonsonant 1. Fælles gennemgang: Start med at gennemgå oplysningerne i kassen. Kom evt. med flere eksempler. Lad derefter eleverne

Læs mere

Der er nogle gode ting at vende tilbage til!

Der er nogle gode ting at vende tilbage til! Der er nogle gode ting at vende tilbage til! Artikel af Janick og Gitte Janick og jeg sidder over frokosten og taler, han fortæller lidt om, hvad hans tid på Parkvænget går med og hvordan han selv har

Læs mere

K E N D E L S E. i sag nr. 136/04. afsagt den ******************************

K E N D E L S E. i sag nr. 136/04. afsagt den ****************************** 1 REJSE-ANKENÆVNET K E N D E L S E i sag nr. 136/04 afsagt den ****************************** REJSEMÅL: Pattaya, Thailand, 20.1. 2.2.2004 PRIS: I alt kr. 12.798,- KLAGEN ANGÅR: KRAV: Utilfredsstillende

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

APOKRYFE SKRIFTER SUSANNA AF KING JAMES BIBEL Susanna

APOKRYFE SKRIFTER SUSANNA AF KING JAMES BIBEL Susanna www.scriptural-truth.com APOKRYFE SKRIFTER SUSANNA AF KING JAMES BIBEL 1611 Susanna Historien om Susanna [i Daniel] Sætte ud fra begyndelsen af Daniel, fordi det ikke er i Hebraisk, som hverken indtaling

Læs mere

Anklagemyndigheden har påstået sagen fremmet og nedlagt påstand om bødestraf.

Anklagemyndigheden har påstået sagen fremmet og nedlagt påstand om bødestraf. Udskrift af dombogen D O M afsagt den 27. juni 2017 Rettens nr. 1-2667/2017 Politiets nr. 1900-84265-00002-17 Anklagemyndigheden mod T cpr-nummer 81- Anklageskrift er modtaget den 26. maj 2017. T er tiltalt

Læs mere

Side 3.. skindet. historien om Esau og Jakob.

Side 3.. skindet. historien om Esau og Jakob. Side 3 skindet historien om Esau og Jakob 1 Spark i maven 4 2 Esau og Jakob 6 3 Den ældste søn 8 4 Arven 10 5 Maden 12 6 Esau gav arven væk 14 7 Esaus hånd 16 8 Jakobs mor 20 9 Skindet 22 10 Jakob løj

Læs mere

Skolelæreren har ingen søster og hedder derfor ikke Hansen. Skolelæreren hedder heller ikke Sørensen, så skolelæreren hedder Jensen.

Skolelæreren har ingen søster og hedder derfor ikke Hansen. Skolelæreren hedder heller ikke Sørensen, så skolelæreren hedder Jensen. 1. Hansen, Jensen og Sørensen er enten læge, advokat eller skolelærer. Skolelæreren, der er enebarn, tjener færrest penge. Sørensen, der er gift Hansen's søster, tjener mere end advokaten. Hvilket arbejde

Læs mere

Anklagemyndigheden har nedlagt påstand om domfældelse efter anklageskriftet med en betinget sanktion med vilkår om samfundstjeneste.

Anklagemyndigheden har nedlagt påstand om domfældelse efter anklageskriftet med en betinget sanktion med vilkår om samfundstjeneste. RETTEN I SØNDERBORG D O M afsagt den 29. november 2017 Rettens nr. K01-4710/2017 Politiets nr. 3300-70661-00001-15 Anklagemyndigheden mod T1 f. 1981 T2 f. 1980 Der har medvirket domsmænd ved behandlingen

Læs mere

Drengen med flyveørerne og fregnerne

Drengen med flyveørerne og fregnerne Drengen med flyveørerne og fregnerne Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Titelblad Drengen med flyveørerne og fregnerne Skrevet af: Rikke og Jan Have Odgaard Forlag: JHOconsult 997731 ISBN:

Læs mere

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr Brorlil og søsterlil Fra Grimms Eventyr Brorlil tog søsterlil i hånden og sagde:»siden mor er død, har vi ikke en lykkelig time mere. Vores stedmor slår os hver dag og sparker til os, når vi kommer hen

Læs mere

Du er selv ansvarlig for at komme videre

Du er selv ansvarlig for at komme videre Du er selv ansvarlig for at komme videre Stine Arenshøj er 40 år. Hun er tidligere brandinspektør og indsatsleder, nu selvstændig coach, psykotraumatolog og foredragsholder. Stine bor med sine tre børn

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Følgende er en transskription af filmen,, som er produceret af DIIS, 2013. I filmen fortæller Tove Udsholt om sine oplevelser som gemt barn under Besættelsen. Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Mit navn

Læs mere

Statuen og Stenen Daniel 2:1-6 I sit andet regeringsår havde Nebukadnezar en drøm, han blev grebet af uro og kunne ikke falde i søvn igen. Så befalede kongen at mirakelmagerne, besværgerne, troldmændene

Læs mere

Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru.

Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru. Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru. Hver uge plejede han at køre ud i sit rige for at se til, at alt gik,

Læs mere

En glædelig jul! En bibelhistorie om Jesus fødselsdag.

En glædelig jul! En bibelhistorie om Jesus fødselsdag. En glædelig jul! En bibelhistorie om Jesus fødselsdag. En glædelig jul! En bibelhistorie om Jesus fødselsdag! Forside billede: Babara Meinel Jacops Illustrationer: Fleur Celeste/ Farvelægning: Naomi Skrevet

Læs mere

Kapitel 5. 5.december 965

Kapitel 5. 5.december 965 Kapitel 5 5.december 965 Lyden af en lille ynkelig gråd trængte gennem Fruens bevidsthed, en bevidsthed der var usammenhængende og tåget. Det var et spædbarns ynkelige råb på sin mor, på nærhed, tryghed

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 30. januar 2019 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Olaf Tingleff, Ulla Langholz og Lisbeth Walthersdorf Katafai (kst.) med domsmænd). 5. afd.

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 30. maj 2017 blev der i sag 380 2016-10610 17/00129 A & B mod Ejendomsmægler Poul Skytte Høj afsagt sålydende Kendelse Ved e-mail af 30. september 2016 har A & B indbragt ejendomsmægler Pouls Skytte

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

I Jesu fodspor. Disciplene. q Andreas q Filip q Judas q Thomas q Simon

I Jesu fodspor. Disciplene. q Andreas q Filip q Judas q Thomas q Simon I Jesu fodspor Er der forskel på mennesker, der er kristne, og på mennesker, der ikke er det? Hvad tror du, der får mennesker til at vælge at følge Jesus og leve som kristne? Hvorfor tror du, at Jesus

Læs mere

Jernovnen. Fra Grimms Eventyr

Jernovnen. Fra Grimms Eventyr Jernovnen Fra Grimms Eventyr I gamle dage, dengang man kunne få sine ønsker opfyldt, levede der en prins, som var fortryllet af en ond heks, så han måtte sidde inde i en jernovn ude i skoven. I mange år

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side Prædiken til septuagesima søndag Tekst. Matt. 20,1-16.

Lindvig Osmundsen Side Prædiken til septuagesima søndag Tekst. Matt. 20,1-16. Lindvig Osmundsen Side 1 12-02-2017. Tekst. Matt. 20,1-16. Jeg skal give jer hvad ret er. Sådan sagde vingårdsejeren. Retfærdighed. Det er vigtigt at være retfærdig. Og man er ikke ret gammel for man kan

Læs mere

Børnebiblen præsenterer. Den første påske

Børnebiblen præsenterer. Den første påske Børnebiblen præsenterer Den første påske Skrevet af: Edward Hughes Illustreret af: Janie Forest Bearbejdet af: Lyn Doerksen Oversat af: Christian Lingua Produceret af: Bible for Children www.m1914.org

Læs mere

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg Vi er en familie -4 Stå sammen i sorg Mål: Børn lærer, at det er godt at stå sammen, når tingene er svære. De opmuntres til at tage hensyn, vise omsorg for og til at trøste andre. De opmuntres også til

Læs mere

Som allerede nævnt og oplevet i gudstjenesten, så har dagens gudstjeneste også lidt farve af bededag.

Som allerede nævnt og oplevet i gudstjenesten, så har dagens gudstjeneste også lidt farve af bededag. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 18. maj 2014 Kirkedag: 4.s.e.påske/B Tekst: Joh 8,28-36 Salmer: SK: 588 * 583 * 492 * 233,2 * 339 LL: 588 * 338 * 583 * 492 * 233,2 * 339 Som allerede nævnt

Læs mere

D O M. Sagen er i landsretten behandlet sammen med sagerne S , S og S

D O M. Sagen er i landsretten behandlet sammen med sagerne S , S og S D O M Afsagt den 16. januar 2018 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne Julie Skat Rørdam, Søren Schou Frandsen (kst.) og Christian Schrøder (kst.) med domsmænd). 8. afd. nr. S-2438-17: Anklagemyndigheden

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [advokat A] på vegne af [klager] klaget over [indklagede], [bynavn].

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [advokat A] på vegne af [klager] klaget over [indklagede], [bynavn]. København, den 27. september 2016 Sagsnr. 2016-859/HCH 6. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [advokat A] på vegne af [klager] klaget over [indklagede], [bynavn]. Klagens tema:

Læs mere

Prinsessen vil gifte sig med mig. Prinsessen vil vælge mig til mand.

Prinsessen vil gifte sig med mig. Prinsessen vil vælge mig til mand. LÆSETEATER 4 Klods-Hans af H.C. Andersen - et kunsteventyr Roller: Fortæller 1, Fortæller 2, Broder 1, Broder 2, Klods-Hans, Faderen, Prinsessen Ude på landet lå en gammel gård. Bonden havde to sønner,

Læs mere

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan Beretningen om Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan 25. februar 2009-1. udgave Af Feltpræst Oral Shaw, ISAF 7 Tormod Trampeskjælver får en ny ven Det var tidlig morgen, og den danske viking

Læs mere

overfører perioden til 2016, så skulle manden have Prædiken 14. søndag efter Trinitatis. 2. tekstrække, Johs. 5,1-15 ligget der siden 1978.

overfører perioden til 2016, så skulle manden have Prædiken 14. søndag efter Trinitatis. 2. tekstrække, Johs. 5,1-15 ligget der siden 1978. Prædiken 14. søndag efter Trinitatis. 2. tekstrække, Johs. 5,1-15 overfører perioden til 2016, så skulle manden have ligget der siden 1978. Der er sket rigtigt meget siden 1978. Nogle af os i dag Nu er

Læs mere

Fredag 3. til søndag 5. november Rosborg Gymnasium, Vejle Smågruppeleder på Event (+20 år): 175 kr.

Fredag 3. til søndag 5. november Rosborg Gymnasium, Vejle Smågruppeleder på Event (+20 år): 175 kr. Fredag 3. til søndag 5. november Rosborg Gymnasium, Vejle Smågruppeleder på Event (+20 år): 175 kr. Bøn i Bibelen Find dias på Spørgsmål Beder du? Hvis ja: Hvordan? Hvor ofte? Hvornår? Hvis nej: Hvorfor

Læs mere

PRÆDIKEN SØNDAG DEN 11. DECEMBER SIA AASTRUP KL. 9 VESTER AABY KL Tekster: Es. 35; 1. Kor. 4,1-5; Matth. 11,2-10 Salmer: 87,78,80,117

PRÆDIKEN SØNDAG DEN 11. DECEMBER SIA AASTRUP KL. 9 VESTER AABY KL Tekster: Es. 35; 1. Kor. 4,1-5; Matth. 11,2-10 Salmer: 87,78,80,117 PRÆDIKEN SØNDAG DEN 11. DECEMBER 2016 3. SIA AASTRUP KL. 9 VESTER AABY KL. 10.30 Tekster: Es. 35; 1. Kor. 4,1-5; Matth. 11,2-10 Salmer: 87,78,80,117 Giv os nåde, mens vi venter, til at leve midt i verden.

Læs mere

Studie 10. Herrens nadver

Studie 10. Herrens nadver Studie 10 Herrens nadver 57 Åbent spørgsmål Har du nogensinde oplevet, at hele din verden blev vendt på hovedet i løbet af et øjeblik? Hvad skete der? Åbningshistorie Forstår du, hvad jeg har gjort for

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR QEQQATA RETSKREDS

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR QEQQATA RETSKREDS UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR QEQQATA RETSKREDS Den 28. juni 2016 blev af Qeqqata Kredsret i sagen sagl.nr. QEQ-SIS-KS-0197-2016 Anklagemyndigheden mod Tiltalte Cpr.nr. [ ] [ ] 3911 Sisimiut Anklagemyndighedens

Læs mere

Prædiken til Juledag Bording 2014.docx Lindvig Enok Juul Osmundsen Side 1 27-12-2014. Prædiken til Juledag 2014 Tekst. Luk. 2,1-14.

Prædiken til Juledag Bording 2014.docx Lindvig Enok Juul Osmundsen Side 1 27-12-2014. Prædiken til Juledag 2014 Tekst. Luk. 2,1-14. Lindvig Enok Juul Osmundsen Side 1 27-12-2014 Prædiken til Juledag 2014 Tekst. Luk. 2,1-14. Besøg fra Gud. Det er julens budskab, og det er evangeliets påstand, eller proklamation. Julen forkynder os om

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Undervisningsmateriale til udskolingen med digitalt værktøj: Adobe Voice

Undervisningsmateriale til udskolingen med digitalt værktøj: Adobe Voice Undervisningsmateriale til udskolingen med digitalt værktøj: Adobe Voice Samfundsfag: Færdighedsmål: Eleven kan tage stilling til og handle i forhold sociale og kulturelle sammenhænge og problemstillinger.

Læs mere

Kort vedrørende Anna Kirstine Larsens og Niels Peter Jørgensens bryllup den 16. oktober 1909.

Kort vedrørende Anna Kirstine Larsens og Niels Peter Jørgensens bryllup den 16. oktober 1909. Kort vedrørende Anna Kirstine Larsens og Niels Peter Jørgensens bryllup den 16. oktober 1909. Disse kort og breve har jeg fået lov til at afskrive og offentliggøre af Gert Sørensen, som har fået dem af

Læs mere

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt dem og sagde til dem:»fred være med jer!«da han havde

Læs mere

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen Skibsdrengen Evald Tang Kristensen Der var engang en rig mand og en fattig mand, og ingen af dem havde nogen børn. Den rige var ked af det, for så havde han ingen til at arve sin rigdom, og den fattige

Læs mere

Lever du, Birgitte?

Lever du, Birgitte? -------------------- Lever du, Birgitte? - en videowalk i Næstved Manuskript adapteret til rollespil i undervisningen -------------------- ROLLER: JAKOB JAKOBS MOR KVINDE I KIRKEN OLUF VÆVER OLUF VÆVERS

Læs mere

Børnebiblen. præsenterer. Den første påske

Børnebiblen. præsenterer. Den første påske Børnebiblen præsenterer Den første påske Skrevet af: Edward Hughes Illustreret af: Janie Forest Bearbejdet af: Lyn Doerksen Oversat af: Christian Lingua Produceret af: Bible for Children www.m1914.org

Læs mere

KENDELSE. Indklagede havde en ejendom til salg, som klagerne ønskede at købe.

KENDELSE. Indklagede havde en ejendom til salg, som klagerne ønskede at købe. 1 København, den 9. oktober 2012 KENDELSE Klagerne ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Inge Grandt Virum Torv 7, st. tv. 2830 Virum Nævnet har modtaget klagen den 31. januar 2012. Klagen angår spørgsmålet

Læs mere

Studie. Kirken & dens mission

Studie. Kirken & dens mission Studie 21 Kirken & dens mission 116 Åbningshistorie Seks personer stod tavse og kiggede på, da han i fuld fart kørte fra gerningsstedet. To kvinder var på vej ud af et stormagasin med tunge indkøbsposer

Læs mere

Historie 5. klasse

Historie 5. klasse Emne Metoder Fælles mål Værdig grundlag Rom Give eksempler på beslutningsprocesser i fællesskaber og samfund i forbindelse med landsbyting, råd og parlament Antvorskov Slot og ruin Tværfagligt med Kristendom

Læs mere

Juleevangeliet og de hellige tre konger

Juleevangeliet og de hellige tre konger Juleevangeliet og de hellige tre konger Matthæusevangeliet 1,18-2,22 og Lukasevangeliet 1,27-2,40 The Brick Testament og den danske bibeloversættelse Det her er historien om hvordan Jesus Kristus blev

Læs mere

RA/VILA/GG # Obeah Case, Est. Morning Star

RA/VILA/GG # Obeah Case, Est. Morning Star RA/VILA/GG # 2.28.101. Obeah Case, Est. Morning Star Vedlagt giver jeg mig den Ære at fremsende en Udskrivt af denne Jurisdictions Politie Rets Protocol indeholdende et til Undersøgelse om intenderede

Læs mere

Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud Dåb: DDS 448: Fyldt af

Læs mere

Undervisningsmateriale til indskoling med digitalt værktøj: Puppet Pals

Undervisningsmateriale til indskoling med digitalt værktøj: Puppet Pals Undervisningsmateriale til indskoling med digitalt værktøj: Puppet Pals Kristendomskundskab (1.-3. klasse) Færdighedsmål: Livsfilosofi og etik: Eleven kan udtrykke sig om den religiøse dimension ud fra

Læs mere

Børnebiblen præsenterer. Jesu fødsel

Børnebiblen præsenterer. Jesu fødsel Børnebiblen præsenterer Jesu fødsel Skrevet af: Edward Hughes Illustreret af: M. Maillot Bearbejdet af: E. Frischbutter; Sarah S. Oversat af: Christian Lingua Produceret af: Bible for Children www.m1914.org

Læs mere