Drengen der mødte det uhyggelige træ.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Drengen der mødte det uhyggelige træ."

Transkript

1 Drengen der mødte det uhyggelige træ. 3-6 årige Storyline lavet af Panerak Tobiassen

2 Indholds fortegnelse Drengen der mødte det uhyggelige træ Værksted: Fokus spørgsmål Motivation + Aktivitet 1 Motivation + Aktivitet 2 Forord Drama : Fokus spørgsmål Motivation + Aktivitet 1 Motivation + Aktivitet 2 Musik : Fokus spørgsmål Motivation + Aktivitet 1 Motivation + Aktivitet 2 Natur: Fokus spørgsmål Medie : Fokus spørgsmål Motivation + Aktivitet 1 Motivation + Aktivitet 2 Motivation + Aktivitet 1 Motivation + Aktivitet 2

3 Forord. Min storyline, handler om et forløb, jeg selv kunne have sat op i den kommende institution, der kunne blive min arbejdsplads. Et forløb gennem 1 måned. Forløbet ville hedde ``drengen der mødte det uhyggelige træ`` Hvor ville gennemgå alle aktiviteter efter børnenes tempo, der vil være dage med ``fri leg``. Og hvor alle 10 aktiviteter vil nå at indgå i løbet af denne måned. Alle mine aktiviteter kan justeres, i hvilken alder det enkelte barn er. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag uge 1 Trylledej Frileg Hulebygning m/ madpakke Frileg Legetøjsdag uge 2 Historie med musik 1+2 Historie ft. Frileg Legetøjsdag Uge 3 ```BOLLEKAST`` Frileg Insekthollet Frileg Legetøjsdag uge 4 Frileg Puzzlespil Frileg MonkeyJam tors+fredag

4 Her er Frederik, han bor i en lille landsby tæt på skoven sammen med hans mor.

5 En dag han selv skulle gå hjem fra skole, ville han gå en omvej. Langs skovkanten, trods hans mor havde forbudt ham det, han skulle altid gå lige hjem fra skolen. Pludselig kunne han høre nogen kalde i skoven `` Frederik Frederik`` råbte en stille stemme, han fulgte efter stemmen som blev ved, med at kalde på ham.

6 Lidt inde i skoven fandt han en gammel dame. Hun lignede en heks med en sjov hat. Hun så meget bekymret ud og hun forklarede Frederik at hun havde brug for hjælp. `` kan du se det store træ?`` Og der, lige bagved hendes hytte, var der et meget stort og enorm uhyggeligt træ.

7 ``Træet spiser mine høns! Og jeg har snart ikke flere`` Græd den gamle dame. `` Når hanen galer om morgen, vækker han træet, og den spiser en høne, inden den falder i søvn igen.

8 ``Jeg har noget trylle glasur, som kan trylle træet væk.. eller til noget andet`` sagde den gamle dame. Frederik jublede for han vil så gerne hjælpe den gamle dame, så hun kunne beholde sine høns.

9 ``Vi kunne bage boller med glasur`` sagde Frederik, så kan vi fodre træet med det. ``Åh må jeg ikke trylle træet til en mariehøne? så kan den flyve op til himlen hver morgen, og bede om godt vejr`` sagde Frederik.

10 `` Jo da`` svarede hun. Også gik de med at bage boller. Og da de var færdige og havde smurt dem, med den helt specielle og lækre glasur, gik de ud for at vække træet.

11 ``STORE TRÆ, GRIMME TRÆ SPIS DU BLOT DIN BOLLE`` `` STORE TRÆ, GRIMME TRÆ SPIS DU BLOT DIN BOLLE`` ``SE NU, SE NU HVOR VI VIL TRYLLE`` ``DU VIL, DU VIL KUNNE FLYVE OP``

12 Og der på jorden, lå der en sød lille mariehøne, Frederik tog mariehønen op, og tog den med hjem.

13 Hver morgen, når Frederik vågnede, lukkede han vinduet op og lod mariehønen flyve op til himmelen, for at bede om godt vejr.

14 Hvad er fantasi? Fantasi: En helt særlig evne, hvor mennesket kan forstille sig noget, som ikke findes eller er tilstede lige nu. For barnet begynder fantasien allerede som helt lille baby, når de voksne bruger grundlegen titte bøh med barnet. Erfaring skal bearbejdes og lagres i bevidstheden, som erindring før, det kan bruges som fantasi, det mest nysgerrig barn med god hukommelse har en bedre fantasi. Barnet kan fra det begynder, at skelne mellem virkelighed og fantasi, begynde at lege fantasilege, særlig i 3-7 års alderen er det meget udpræget. Børnenes fantasi er så rig, at vi voksne kun kender den, fra vores drømme. Børn bruger også deres fantasi som erstatning for nogen ting de mangler i livet. F.eks. en hund de ønsker sig eller en storebror og de bliver skabt i deres fantasi verden. Måske leger de, at de selv er hunden eller den er med i deres leg som far, mor og børn.

15 Motivations historie Værksted akt. 1 Nå børn, er der nogen der har leget med trylledej før? Nu har Helle, karl, Maria og jeg lavet trylledej tidligt i morges, så den er klar til, at vi kan lege med den i dag. Kan i huske historien om ``Drengen der mødte det uhyggelige træ`` som vi læste i går? I dag skal vi lave den gamle kone inde fra skoven.

16 Trylledej aktivitet 1 Materiale liste: trylledej, pap rør, vat kugle og maling. Der bliver bygget en figur op, ad de udvalgte paprør og vatkugler, alt efter hvor stor konen må være. Hun bliver udformet med evt. kjole, hvis man ønsker det. Øjne, næse og mund bliver limet på med vand. De skal bages i ovnen 2-3 timer på 120 grader. De kan efterfølgende males.

17 Motivations historie- værksted akt. 2 Det levende træ, der boede bagerst i den gamle kones have, er ved,at være et gammelt og gnavent træ. Det kunne ikke længere nøjes med, at spise de små insekter den fangede når de fløj fordi den, så den var jo begyndt at spise, den gamle kones høns. Kunne i tænke jer, at lave et træ af pap mache?

18 Pap mache aktivitet 2 - værksted Materiale liste: Avis, mel, vand, ståltråd, pap rør, pinde, skål og piskeris Der vil være hjælpemidler som pap rør, ståltråd og pinde, som man kan bygge træet op omkring Først danner man en ramme af det materiale, som hvert barn har valgt, som skal danne træet Derefter smøre man avis stykkerne ind i limen, og kommer det omkring rammen det gør man til den er helt dækket, og den må gerne få 2 lag. Så skal træet tørre, og derefter kan det males

19

20 Hvad gør musikken for barnet? Musik stammer fra den græske mytologi, hvor de 9 muser beskrives som de gudinder der beskyttede kunst og videnskab. Hjerne centret vokser, hvis man allerede som barn, begynder at spille på et Instrument. Jo mere barnet spiller, des klogere bliver det, og det er en fordel, hvis barnet allerede er blevet sunget for i maven. Medfødt musikalitet er, at barnet kan danse før det kan gå og synge før det kan tale. Men at udvikle den medfødte musikalitet, er det afgørende at det stimulering af dette, bliver vedligeholdt. I det pædagogiske assistent arbejde, hedder det oftest praktiske-musiske aktiviteter og indeholder gerne sang, drama, musik, dans, billedkunst og digtning. Musik berøre vores følelser og kan også anvendes til lindring af smerte, stress og depression. Æstetisk oplevelse af bevægelse, fremkaldelse af sindsstemninger og af, hver instrumentets lyd.

21 Motivations historie til musik akt. 1 Kan i huske remsen i historien? Hvor de skal trylle træet om til en mariehøne? Jeg synes vi skal øve os på remsen, så i alle sammen kan remsen, næste gang vi læser historien. Og jeg har faktisk også lavet en lille sang, som jeg synes vi skal øve på, og til den skal vi spille på, nogle rasle æg. Er i klar til at synge og spille?

22 Musik aktivitet 1 Materiale liste: Rasle æg ``STORE TRÆ, GRIMME TRÆ SPIS DU BLOT DIN BOLLE`` `` STORE TRÆ, GRIMME TRÆ SPIS DU BLOT DIN BOLLE`` ``SE NU, SE NU HVOR VI VIL TRYLLE`` ``DU VIL, DU VIL KUNNE FLYVE OP`` Vi står i en rundkreds, og øver på rimet nogen gange. Så når vi kan rimet, tramper vi til rimet og det gentager vi igen nogle gange. Og derefter får vi klap med, så vi til sidst får lavet en stomp. Så vi mens vi gentager remsen, får vi trampet, mens vi klapper.

23 Forsat aktivitet 1- musik Materiale: Rasle æg. Melodi: Op lille Hans Så lille træ, så lille træ, så nu skal du stoppe Nej, jeg vil ej, nej, jeg vil ej, jeg vil spise høns! Nå lille træ, nå lille træ, så skal du ha en bolle Mange tak, mange tak, den vil jeg spise. Se lille træ, se lille træ, for nu kan du flyve Øj hvor sejt, øj hvor sejt, øj nu kan jeg flyve. Starter med at lege med rasle æg, hvordan lyder de og hvad kan man med dem. Begynder nu, at arbejde på en rytme. Og pyt med, de alle ikke kan lære den, men de fleste børn er godt rytmisk indrettet. Så begynder de at øve på sangen, en lille tekst af gangen. Og de forsætter til de har sunget hele sangen et par gange.

24 Motivations historie til musik akt. 2 Inde i skoven lever en masse en dyr, og de laver en masse sjove lyde, men rundt i hele verden hvor der f.eks. lever løver, elefanter og gnuer, raser vejret også nogen gange. Nu synes jeg vi skal finde nogen trommer frem og se om vi kan finde nogen lyde, der både passer til vejret og dyrene, er i klar på det?

25 Musik aktivitet 2 Materialer: Trommer Børnene skal sidde i en cirkel med en tromme hver. De får selvfølgelig 10 min. til at lege selv på trommerne og slå løs på dem. Så lære vi hvordan vi trommer en lø-ve og de skal tromme på stavelserne. Og tromme e-le-fant Og når vejret raser med tordenvejr over dyrene, trommer de voldsomt og hårdt på trommen. Og når det hagler, banker med knoerne på trommen. Og når det regner kører man med neglene hen over trommen. Og gnu. Børnene får nu fortalt en historie, hvor de gennem historien bliver vejledt og vist hvad man skal på trommerne.

26 Hvorfor er rolleleg godt for børn? Gennem rolleleg får børnene lov at udleve deres fantasi, og de får lov at være den rolle som de allerhelst ønsker, måske det kan være en savnet person/dyr, som de vil være. Rolleleg er de bedste måder, at lade et barn forstå omverden, og det er derfor en rigtig god leg i den tidlige barndom. Barnet udvikler socialt bevidsthed og selvtillid, ved at slippe deres frygt og hæmninger, det opbygger og forstærker fantasien, og de får en blomsterne sind. I rollelegen øves og eksperimenteres med de roller børnene har i agttaget hos fx. de voksne i butikker, institutionen eller dyrene i zoologisk have. Der udforskes i kønsroller, opdragelses metoder og barnet kan agere i biler, spise 'mad` og deres følelser dramatiseres og ``gennemspilles` med de andre børn.

27 Motivations historie til drama akt. 1 Ude i skoven er der bygget en hule. Hulen skal vi i dag ud og lege i. Vi skal lege rolleleg, så jeg vil gerne, inden vi går, at vi beslutter hvem der vil være, hvilken rolle. Så kan vi tag noget udklædnings tøj med er i klar?

28 Aktivitet 1 til drama Materiale liste: Frederik, den gamle kone, tjener, og mariehøne ( Udklædnings tøj), Sammenrullet aviser. De ankommer ud til skoven, hvor hulen er, hulen har de selv bygget forinden. Historien er udgangs punktet ``Drengen der mødte det uhyggelige træ``, men der er frit valg på alle hylder ang. roller, det er børnenes fantasi der kommer til at styre legen. F.eks. i denne aktivitet har de fået en tjener med. De får udklædnings tøjet på, som er medbragt hjemme fra børnehaven. De udvælger et træ, som skal være det levende træ, fra historien. Der er medbragt sammenruller aviser, som skal forstille boller, som børnene kan kaste efter det udvalgte træ.

29 Motivations historie til drama akt. 2 Så børn, kan i huske Frederik, kastede boller efter træet, så det kunne blive tryllet om til en mariehøne? I dag skal vi ud og spille et spil. Vi skal finde nogle spande og sten.

30 `` Bolle`` kast 2-6 deltager 3-6 år Tid: Ingen begrænsninger Kategori: Boldleg Aktivitet 2 drama Materialer: Træ, spande i forskellige str. Og ris poser Hænger spandene op i 3 forskellige størrelser. Den spand der hænger højst, giver fleste point. Og den nederste giver mindst. Det gælder om, at opnå 20 point, så har man opsamlet nok point, til at trylle træet om til en mariehøne. Legen kan varieres efter alder. Til de små 3årig, kan man nøjes med at lægge spandene ind i, hækken. Når man har opnået sine point og har tryllet træet om, til en mariehøne, kan man gå på jagt efter mariehøner, en aktivitet der forsættes til en natur aktivitet Se her

31 Er komme t for at blive Hvad er digitale medier for børn? Digitale medier er blevet en stor del af børnenes hverdag, børn møder digitale medier i hjemmet, hvor stort set de fleste familier ejer enten ipad eller smartphones. De oplever deres forældre, bruger meget tid foran computeren, ipad`en, smartphonen. Når børnene møder ind i institution bliver de igen mødt af de digitale medier, de steder der bliver brugt Daycare, er der en skærm ved indgangen, hvor forældre skal tjekke deres barn ind og ud ved afhentning, de spiller ipad og nogle medbringer nintendo ds på legetøjs dage. De møder digitale medier når de skal med offentlig transport osv Når børn ser tv, sidder de ofte helt tæt på fjernsynet. Det er ikke fordi, de har dårlige øjne, men fordi de har så intimt forhold til tv`et og dets indhold, at det skal være indenfor fysisk rækkevidde, så de kan nå og røre ved det. Ipad er kommet op lige fod med andet legetøj.

32 Forsættelse af Hvad er digitale medier for børn? IT- legetøj: Der er indbygget avanceret teknologi, der gør at., legetøjet kam snakke sammen, hvis de typisk er af, samme mærke og type. Børnene kan i dag, følge med hinanden på de online spil både på spillekonsoller og computeren. Det udspiller i den grad, de behov der er opstået med udvikling. Som pædagogisk assistent kan man bruge de digitale medier med fordel i institutionerne. Man kan ipaden med ud i naturen, så kan man finde navne på div. insekter, dyrespor og planter. Til nye børn i institutionerne, der ikke behersker det danske sprog, særlig godt, er der gode spil, at hente. Husk altid, uanset hvilken produkt man, vælger at bruge, så skal man følge alders anvisning.

33 Motivations historie Medie akt. 1 Se her børn, jeg har et program på computeren, som kan lave film. Synes i ikke det kunne være sjovt? Jeg har samlet nogen figurere som vi har lavet gennem vores forløb sammen. Og nu skal vi lave en stopmotion, film. I skal deles op i 2 hold, det ene hold skal finde ud af, hvad filmen skal handle om, og det andet hold, skal flytte figurerne lidt af gangen og jeg tager billeder.

34 Aktivitet 1 medie Materiale liste: Computer m/kamera. Downloade monkeyjam på computeren Sæt kamera til, hvis computeren ikke har et indbygget kamera. Opstil scenen, med figurer. Filmen opbygges ved at man tager billeder, figuren skal flyttes ca. 2 mm mellem hvert billede.

35 Motivations historie til medie akt. 2 I dag skal vi lege med ipad, og i fleste kender den sikkert hjemmefra? Ved i hvordan man tager billeder på den? Vi skal ud og tag billeder, ud fra vores historie om ``drengen der mødte det uhyggelige træ``. Det kan være udklædnings tøj, træer, mariehøner.. En hule osv. Også skal vi bruge billederne til puslespil.

36 Aktivitet 2 - medie Materiale liste: Ipad 1) Der skal bruges en ipad. 2) Hent app Everyday jigsaw 3) Børnene skal nu ud, og tage nogle 4) Billederne hentes ind i app`en billeder. 5) Børnene skal nu sidde i grupper på 2-3 stk. og få puzzle spillet til at gå op. Nu er puzzle spillet blandet Der kan trækkes en skuffe ud, så man bl.a. kan tag de midterste brikker i skuffen, og lave kanterne først.

37 Kanterne er lavet Skuffen bliver trukket ud, og man kan hente de sidste brikker Det færdig resultat.

38 Hvad betyder naturen for barnet? Barnet skal have oplevelser og erfaringer, med naturen og de grundlæggende elementer, som ild, vand, jord og luft. De skal kende årstiderne og vide hvad de betyder i naturen. De skal kende til nærområderne og de dyr og planter som indgår heri. De skal begræde sig i naturen på en hensigts mæssig måde. At bruge naturen som legeplads, hvor der er højt til `loftet`, gør at der er plads til store armbevægelser, de kan råbe og grine højt. Naturen inspirere til leg, der kan leges fange, skjul i skoven, pinde bruges som våben, trylle stave og byggematerialer. Nogle børn er angst overfor et eller flere dyr, især edderkopper. Og som pædagogisk assistent, kan man også være angst overfor noget og det er ikke en skam, men man skal kunne styre den, for det nytter ikke noget at løbe skrigende rundt. Den pædagogiske assistent, må gerne fortælle børnene de ikke er så glad, for det enkelte dyr og det gerne må gå over at vise det til en anden voksen.

39 Motivations historie Natur akt. 1 Ude i naturen lever der rigtig mange dyr, store og små.. Og nogle har i sikkert Ikke set før, men ved i hvad? Man kan godt bygge et stort insekt hotel, hvor mange insekter vil komme til at bo samme sted! Skal vi ikke lave sådan en i børnehaven?

40 Aktivitet 1 - naturen Materiale liste: Træplader, søm og andet div. natur materialer. Huset bliver bygget af den pædagogiske Assistent eller af husets pedel. Den pædagogiske assistent hjælper børnene med at finde natur materialer. F.eks. Grene/kviste, mos, grankogler, mursten med huller og træ. De vil følge det nedenstående link, til at opføre insekthotellet.

41 Motivations historie til natur akt. 2 I historien om ``drengen der mødte det uhyggelige træ`` bor den gamle kone inde i skoven, kan i huske det? Nu skal vi sammen gå ud i skoven i dag og bygge en hule som, den gamle kone bor i. Og vi har ikke så mange hjælpe midler, så i skal hjælpe mig, med at samle rigtig store grene, er i klar?

42 Materiale liste: Udetøj, reb Aktivitet 2 - naturen Forstærker hulen, ved at binde nogen store grene sammen, med nogen af de faste træer. Derefter opbygger vi en hule med store og små grene. Det bliver en læse hule, hvor vi fremover tager hen og læser en god historie og spiser vores madpakker.

43 Afslutning Her til sidst, vil jeg lige nævne læreplans temaerne, for jeg synes, jeg er kommet godt igennem dem alle gennem min storyline forløb. Lavet af Panerak Tobiassen

Stjernemanden Arthur. Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig

Stjernemanden Arthur. Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig Stjernemanden Arthur Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig Indholdsfortegnelse Stjernemanden Arthur Historie Værksted Fokus spørgsmål Trylledej Dekoration Musik Fokus spørgsmål Arthur skal en

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 24. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY

Kursusmappe. HippHopp. Uge 24. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY Uge 24 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 24 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge24_superhelte_prinsesser.indd 1 06/07/10 11.41 Uge

Læs mere

Lavet af: Lisbeth Hansen (226248)

Lavet af: Lisbeth Hansen (226248) Aben Abelone Lavet af: Lisbeth Hansen (226248) Indholdsfortegnelse: INDLEDNING HISTORIEN OM ABEN ABELONE VÆRKSTED Teori Aktivitet 1 Aktivitet 2 MEDIE Teori Aktivitet 1 Aktivitet 2 MUSIK: Teori Aktivitet

Læs mere

Bamse på klassebesøg - event for 0. klasse

Bamse på klassebesøg - event for 0. klasse Bamse på klassebesøg - event for 0. klasse Introduktion Ideen med Bamse på klassebesøg er, at eleverne i fællesskab med en slags maskot arbejder med emner, der har relation til det brede positive sundhedsbegreb.

Læs mere

MGP i Sussis klasse.

MGP i Sussis klasse. Side 1. MGP i Sussis klasse. Hans Chr. Hansen. Alrune. Side 2. 1. MGP i 2.b. Sussi har musik i skolen. Det har alle jo. Hun elsker de timer. De laver alt muligt i musik. De slår rytmer. De leger. De synger

Læs mere

Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015

Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015 Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015 Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber fremme børnenes udvikling og læring. Gennem brug af digitale redskaber i det pædagogiske arbejde er

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 Uge 23 Emne: Min krop Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge23_minkrop.indd 1 06/07/10 11.41 Uge 23 l Min krop Hipp har det bedre og nyser ikke

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12. Kursusmappe Uge 19 Emne: Nørd Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.10 Uge 19 l Nørd Det har sneet igen, og alle de H er, der var

Læs mere

Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg

Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg kan finde Robin Hood-bladet. Mor siger, at jeg roder,

Læs mere

Musik og Idræts dagplejer Janett Larsen

Musik og Idræts dagplejer Janett Larsen Musik og Idræts dagplejer Janett Larsen Kirsebærbakken 3, 4572 Nr. Asmindrup 26216884/59311033 Jeg vil gerne give børnene en tryg og rolig hverdag i dagpleje. Der er altid tid til knus, kram og trøst.

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 5. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 5. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 5 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge5_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 11.23 Uge 5 l Verden omkring

Læs mere

STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN

STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN Tale-hørekonsulenterne PPR Brønderslev Tal med dit barn Børn lærer sprog, når de er sammen med vigtige personer i deres liv, især

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 Uge 26 Emne: Eventyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge26_eventyr.indd 1 06/07/10 11.43 Uge 26 l Eventyr Hopp er øm i hele kroppen, da hun

Læs mere

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25 7 Vi er i en skov Her bor mange dyr Og her bor Trampe Trold 14 Hver dag går Trampe Trold en tur Han går gennem skoven 25 Jorden ryster, når han går Så bliver dyrene bange Musen løber ned 37 i sit hul Ræven

Læs mere

It-inspirator afsluttende opgave. Betina og Helle Vejleder. Line Skov Hansen. Side 1 af 6

It-inspirator afsluttende opgave. Betina og Helle Vejleder. Line Skov Hansen. Side 1 af 6 It-inspirator afsluttende opgave Betina og Helle Vejleder. Line Skov Hansen Side 1 af 6 Indledning Den digitale medieverden er over os alle steder, om det er i dagtilbud, skoler eller fritidstilbud. Vi

Læs mere

Peters udfrielse af fængslet

Peters udfrielse af fængslet Drama Peters udfrielse af fængslet Kan bruges som totalteater før eller efter tekstgennemgangen. Tekst: ApG 12,1-17 1. Forslag Roller: Peter (farvet lagen), to soldater (sorte affaldssække, evt. sværd),

Læs mere

Hvordan kan jeg støtte mit barns sprogudvikling?

Hvordan kan jeg støtte mit barns sprogudvikling? Hvordan kan jeg støtte mit barns sprogudvikling? Få svarene her. Forældrefolder Langmark Kære Forældre Vi vil med denne folder give inspiration til, hvad du kan gøre for at støtte dit barn i at udvikle

Læs mere

1. INT. I STUEN HOS LINE

1. INT. I STUEN HOS LINE Den farlige leg. Personer: LINE (14) (meget fornuftig pige) NANNA (14) (Lines bedste veninde, som går meget op i sit udseende) MARK (14) (fjollerik) FREDERIK (13) (nørd) OLIVER (15) (lækker sportsfyr)

Læs mere

Red Hill Special School

Red Hill Special School Red Hill Special School 72 Waterworks Road Red Hill QLD 4059 Email: admin@redhillspecs.eq.edu.au Område: Børn og unge med nedsat funktionsevne 1. Rejsebrev fra Brisbane, Australien Så er der allerede gået

Læs mere

http://www.czqykids.com/main.asp

http://www.czqykids.com/main.asp Studerendes navn: Lise Vinter Dam Madsen Frydenstrand Studienummer: PS10405 E-mail.: smukke8@hotmail.com Praktikperiode: 2. el. 3. I 3 Praktikperiode Praktik fra til dd.mm.år: 01.02-2013 til 30.07-2013

Læs mere

»Ja. Heldigvis.«De to drenge går videre. De lader som om, de ikke ser Sally.»Hej drenge!«råber hun. Bølle-Bob og Lasse stopper op og kigger over på

»Ja. Heldigvis.«De to drenge går videre. De lader som om, de ikke ser Sally.»Hej drenge!«råber hun. Bølle-Bob og Lasse stopper op og kigger over på 1. Søde Sally Bølle-Bob og Lasse kommer gående i byen. De ser Smukke Sally på den anden side af gaden.»hende gider vi ikke snakke med,«siger Lasse.»Nej.«Bølle-Bob kigger den anden vej.»hun gider heller

Læs mere

GRISEN ARTHUR - T I L M Å L G R U P P E N 9-1 2 Å R

GRISEN ARTHUR - T I L M Å L G R U P P E N 9-1 2 Å R GRISEN ARTHUR - T I L M Å L G R U P P E N 9-1 2 Å R Storyline af Helle Bennedsen INDHOLDSFORTEGNELSE Historien: Grisen Arthur Værksted Modellervoks, Klodser. Natur Bladkranse, Bålmad. Medier Fotografering

Læs mere

Side 1. Jack og lygten. historien om græskarlygten.

Side 1. Jack og lygten. historien om græskarlygten. Side 1 Jack og lygten historien om græskarlygten Side 2 Personer: Jack Fanden Side 3 Jack og lygten historien om græskarlygten 1 En tom pung 4 2 Fanden 6 3 En mønt 8 4 Et år mere 10 5 Fanden kommer igen

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 27. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 27 Emne: Sund og stærk side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 27. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 27 Emne: Sund og stærk side 1 Uge 27 Emne: Sund og stærk Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 27 Emne: Sund og stærk side 1 HIPPY HippHopp Uge27_sund_stærk.indd 1 06/07/10 11.43 Uge 27 l Sund og stærk Hipp har lige

Læs mere

Du må være med! -5. Den, der er lidt mærkelig

Du må være med! -5. Den, der er lidt mærkelig Du må være med! -5 Den, der er lidt mærkelig Mål: Det er ubehageligt at blive holdt udenfor, men Jesus holder ingen udenfor. Han inkluderer hvert eneste menneske. Børnene må komme til den overbevisning,

Læs mere

Side 1. Kæmpen i hulen. historien om Odysseus og Kyklopen.

Side 1. Kæmpen i hulen. historien om Odysseus og Kyklopen. Side 1 Kæmpen i hulen historien om Odysseus og Kyklopen Side 2 Personer: Odysseus Kyklopen Side 3 Kæmpen i hulen historien om Odysseus og Kyklopen 1 Øen 4 2 Hulen 6 3 Kæmpen 8 4 Et uhyre 10 5 Gæster 12

Læs mere

Forord. Julen 2005. Hej med jer!

Forord. Julen 2005. Hej med jer! Indhold Julen 2005. Forord 2 1. Historien om jul i Muserup Yderkær. 4 2. Venner af Muserup Yderkær. 7 3. Den mærkeligste dag på året. 9 4. I nødens stund. 11 5. Bedste hædres som heltenisse. 14 6. Den

Læs mere

LEKTIE. Det store, store træ. Parat til at undervise. Guds kærlighed hjælper os med at komme til at ligne Jesus mere, når vi vokser i ham.

LEKTIE. Det store, store træ. Parat til at undervise. Guds kærlighed hjælper os med at komme til at ligne Jesus mere, når vi vokser i ham. LEKTIE År B 2. kvartal Lektie 9 Det store, store træ Ugens tekst og referencer: Matt 13,31-32. Christ s Object Lessons, side 76-79. Huskevers: Voks i Jesu nåde (2 Pet 3,18) Hovedformålet er, at børnene

Læs mere

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Vi får løbende mange nye børn og mange nye forældre i Andedammen. Derfor har vi i BjørneBanden valgt at lave et lille introduktionsbrev, for at give et indblik i hvad der foregår i hverdagen. Når man starter

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 25. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 25 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 25. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 25 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 25 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 25 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge25_verden_omkring_mig.indd 1 06/07/10 11.42 Uge 25 l Verden omkring

Læs mere

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns)

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Den grønne have Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Dette skete for ikke så lang tid siden, i landet med det rødhvide flag. Det var efterår, og tre børn havde vovet sig 5 ind i den have, hvor der engang havde været

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

Historier om vold. Forslag til anvendelse

Historier om vold. Forslag til anvendelse Spillet Forslag til anvendelse Beskrivelse af handlingsforløb Vælg en historie og vis barnet/den voksne det. Beskriv handlingen i et enkelt sprog. Fortsæt med det næste kort indtil forløbet er fuldført.

Læs mere

Den vigtigste og bedste gave

Den vigtigste og bedste gave LEKTIE År B 1. kvartal Lektie 6 Den vigtigste og bedste gave Ugens tekst og referencer: Matt 1,21-23. Den Store Mester, kap. 1. Huskevers: I dag er der født jer en frelser. (Luk 2,11) Hovedformålet er,

Læs mere

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie.

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie. Bamse hjælper Nogle gange, når jeg sidder ved mit skrivebord og kigger på gamle billeder, dukker der en masse historier frem. Historier fra dengang jeg var en lille dreng og boede på et mejeri sammen med

Læs mere

Nej sagde Kaj. Forløb

Nej sagde Kaj. Forløb Nej sagde Kaj Kaj siger nej til alle mors gode tilbud om rejser ud i verden. Han vil hellere have en rutsjebanetur - og det får han, både forlæns og baglæns gennem mærkelige og uhyggelige steder som Gruel

Læs mere

STRANDPARKSKOLEN. Thomas Koppels allé 10, 2450 København SV STØT DIT BARNS LÆSEINDLÆRING

STRANDPARKSKOLEN. Thomas Koppels allé 10, 2450 København SV STØT DIT BARNS LÆSEINDLÆRING STRANDPARKSKOLEN Thomas Koppels allé 10, 2450 København SV STØT DIT BARNS LÆSEINDLÆRING Strandparkskolen Støt dit barns læseindlæring 2 LÆSEINDLÆRING Læsning er med til at stimulere dit barns sproglige

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 28. Emne: Familie og arbejde HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 28 Emne: Familie og arbejde side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 28. Emne: Familie og arbejde HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 28 Emne: Familie og arbejde side 1 Uge 28 Emne: Familie og arbejde Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 28 Emne: Familie og arbejde side 1 HIPPY HippHopp Uge28_familie_arbejde.indd 1 06/07/10 11.44 Uge 28 l Familie og

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Midtdjurs Friskole, Ramtenvej 14D, 8581 Nimtofte. E-mail: mdsf@midtdjursfriskole.dk Skole: 86398137 SFO: 86398044

Midtdjurs Friskole, Ramtenvej 14D, 8581 Nimtofte. E-mail: mdsf@midtdjursfriskole.dk Skole: 86398137 SFO: 86398044 UGEBREV nr. 23 uge 05 Årgang 6 Temauge I næste uge har vi temauge om farver. I må læse under lærernes indlæg, hvad der skal ske i løbet af ugen, men her er lidt praktiske informationer. Mandag er normal

Læs mere

SØFRYD inviterer børnekulturkonsulenten

SØFRYD inviterer børnekulturkonsulenten SØFRYD inviterer børnekulturkonsulenten Solen skinner denne 4. juni, hvor jeg besøger Søfryd og allerede ved indgangen får en lille snak med to piger. De skal i skole efter sommerferien fortæller de. Den

Læs mere

Forældrene har haft mulighed for at komme med uddybende kommentarer til en række af spørgsmålene.

Forældrene har haft mulighed for at komme med uddybende kommentarer til en række af spørgsmålene. Bilag Grønærten Forældrene har haft mulighed for at komme med uddybende kommentarer til en række af spørgsmålene. 1) Er der tiltag eller aktiviteter, som kan styrke børnenes personlige udvikling, som du

Læs mere

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus.

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus. Side 1 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus Side 2 Personer: Nicolaus Side 3 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus 1 Nicolaus 4 2 Naboen 6 3 Tre poser guld 8 4 Mere guld 10 5 Gaden er tom 12 6

Læs mere

storebror til tvillinger

storebror til tvillinger Marianne Grymer Bargeman 1 + 2 = 3 storebror til tvillinger Illustreret af Sus Borgbjerg/JE:SU 1 + 2 = 3 Storebror til tvillinger Af Marianne Grymer Bargeman Illustrationer: Sus Borbjerg/JE:SU/Gul Stue

Læs mere

Vi besøger farmor og farfar

Vi besøger farmor og farfar Vi besøger farmor og farfar Vi sidder alle omkring bordet og spiser aftensmad. Far, mor, Ulrik, mig og mejeristeleven, som bor oppe på det lille værelse oppe under taget på mejeriet. - Hvad med at køre

Læs mere

Guldhvalpen. Dorte Marcussen

Guldhvalpen. Dorte Marcussen Guldhvalpen Dorte Marcussen GULDHVALPEN Tekst og tegning Dorte Marcussen Udgivet i ét eksemplar i 1981 Til Frida og Karla 2013 Forlaget Muffin Der var uro i hundekennelen Hundens Fryd. Freja havde været

Læs mere

Se teater hør historier mal og tal. Lav jeres egen forestilling

Se teater hør historier mal og tal. Lav jeres egen forestilling Børnehavkl. Se teater hør historier mal og tal Mine monstre - interaktiv teaterfortælling. Jeg guider jer gennem historien og børnene tager aktivt del i hele forestillingen og spiller alle rollerne, samtidig

Læs mere

ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2015-2016

ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2015-2016 ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2015-2016 Årsplan for mellemgruppen i Børnebo og Paraplyen april 2015 april 2016 Med udgangspunkt i vores værdi og arbejdsgrundlag har vi beskrevet, hvad vi vil lægge vægt

Læs mere

Tale til sommerafslutning 2010

Tale til sommerafslutning 2010 Tale til sommerafslutning 2010 Velkommen på denne skønne sommerdag. Velkommen først og fremmest til 9. årgang, der er æresgæster i dag. Men selvfølgelig også til alle andre elever, til forældre og pårørende

Læs mere

ALKOHOL Undervisningsmateriale til indskolingen

ALKOHOL Undervisningsmateriale til indskolingen ALKOHOL Undervisningsmateriale til indskolingen Flere af øvelserne knytter sig til tegnefilmen om alkohol. Vi anbefaler derfor, at klassen sammen ser tegnefilmen og supplerer med de interviewfilm, som

Læs mere

BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING

BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING Glentereden er en institution med få to sprogede børn Give børnene mulighed for at udvikle deres sprog. Gentager hvad børnene siger højtlæsning. Går ture og snakke om, hvad

Læs mere

Aktivitet 2. Lav trolde - lysestager

Aktivitet 2. Lav trolde - lysestager Aktivitet 2 Lav trolde - lysestager Motivation Trolde bor i skoven, og de har derfor ikke strøm så de kan få lys. De bruger stearinlys. I dag skal vi farve vores egne flotte trolde lysestager. I bestemmer

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

Evaluering af Udeskole Rønnebæk skole. Udeskole

Evaluering af Udeskole Rønnebæk skole. Udeskole Evaluering af Udeskole Rønnebæk skole Marts 2014 Udeskole Vi var ude i skoven ved et bål hus, og der skulle vi lave nogle opgaver, nogle af opgaverne var matematik idræt musik dansk og naturteknik, vi

Læs mere

Side 1. Ulvens børn. historien om romulus og remus.

Side 1. Ulvens børn. historien om romulus og remus. Side 1 Ulvens børn historien om romulus og remus Side 2 Personer: Numitor Amulius Rea Romulus Remus Side 3 Ulvens børn historien om romulus og remus 1 Tronen 4 2 Guden Mars 6 3 To sønner 8 4 Romulus og

Læs mere

Ugebrev 37 Indskolingen 2015

Ugebrev 37 Indskolingen 2015 Ugebrev 37 Indskolingen 2015 Fælles info: Kære alle sammen. Så er det ved at være tid til forældremøde. På tirsdag kl. 19.00 mødes vi i Baunen og starter fælles. Hvis I ikke allerede har set indbydelsen/dagsordenen,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 6. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 6. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1 Kursusmappe Uge 6 Emne: Eventyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge6_Eventyr.indd 1 06/07/10 11.24 Uge 6 l Eventyr Hipp og Hopp står i læ under træet. Det

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Prædiken til konfirmationsgudstjeneste, Store Bededag 2014

Prædiken til konfirmationsgudstjeneste, Store Bededag 2014 Prædiken til konfirmationsgudstjeneste, Store Bededag 2014 Stine Munch Kære konfirmander. Kære forældre, bedsteforældre, søskende, og alle I andre fra familie og venner! I dag er det Store Bededag, det

Læs mere

HENVISNINGER: 1 MOS 1,1-2,3, PATRIARKER OG PROFETER, S. 17-21. Huskevers: Alt Gud skabte var godt. FRIT EFTER 1 MOS 1,31.

HENVISNINGER: 1 MOS 1,1-2,3, PATRIARKER OG PROFETER, S. 17-21. Huskevers: Alt Gud skabte var godt. FRIT EFTER 1 MOS 1,31. HENVISNINGER: 1 MOS 1,1-2,3, PATRIARKER OG PROFETER, S. 17-21. Gud skabte jorden Huskevers: Alt Gud skabte var godt. FRIT EFTER 1 MOS 1,31 Budskabet: Gud skabte alt det smukke, fordi han elsker os. Kan

Læs mere

er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte.

er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte. Hos regnormene er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte. Hun gik i første klasse, og selv om hun allerede

Læs mere

3. søndag i fasten Gettrup Hurup 749, 522, 68, 155, 427, 678 736, 522, 341, 155, 217

3. søndag i fasten Gettrup Hurup 749, 522, 68, 155, 427, 678 736, 522, 341, 155, 217 3. søndag i fasten Gettrup Hurup 749, 522, 68, 155, 427, 678 736, 522, 341, 155, 217 Den onde djævel havde skabt et spejl, som kunne forvrænge alting, alt skønt blev grimt. De små djævle lo og var fornøjede,

Læs mere

Et godt valg -4. Daniel vælger at søge Gud

Et godt valg -4. Daniel vælger at søge Gud Et godt valg -4 Daniel vælger at søge Gud Mål: Børnene opmuntres til at søge Gud. Når vi søger ham, vil Gud vise sige for os, og vi vil få lov til at kende ham. Når vi kender ham, vil vi også stå fast

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Men hun vil hellere tage på eventyr med sine to venner nede på jorden. Aben Kókoro kan godt lide

Læs mere

Dialogisk læsning - Lotte Salling. Trolderim

Dialogisk læsning - Lotte Salling. Trolderim Dialogisk læsning - Lotte Salling Trolderim DIALOG OG AKTIV DELTAGELSE I OPLÆSNINGEN Samtaleideer og sprogaktiviteter til bogen Trolderim af Lotte Salling. For børn i indskolingsalderen. RIMORD: Eksempel:

Læs mere

TEMA 1. På alt du vil vide, der finder vi svar Hør motoren starter - missionen er klar! Et eventyr venter, vi letter HURRA.

TEMA 1. På alt du vil vide, der finder vi svar Hør motoren starter - missionen er klar! Et eventyr venter, vi letter HURRA. 6 TEMA 1 Nu skal du høre om Hopzakken Zak som har en planet i Galaksen GaGak Han er glad, han er blå, han er fuld af humør Han elsker at hoppe når tankerne klør. Raketten FutFut passer på vores fyr Men

Læs mere

Insekter og planter Elev ark - Opgaver

Insekter og planter Elev ark - Opgaver INSEKTER Insekter og lugte Nu skal I tage det rødvin, som jeres lærer har taget med. I skal bruge 1 deciliter rødvin og 1 deciliter sukker. I blander det indtil alt sukkeret er opløst i rødvinen I skal

Læs mere

LEGEN. Vi vil gerne slå fast, at leg ikke bare er tidsfordriv.

LEGEN. Vi vil gerne slå fast, at leg ikke bare er tidsfordriv. LEGEN. Legen er barnets allervigtigste aktivitet. Gennem legen lærer barnet virkeligheden at kende. Ikke bare om de genstande der omgiver det, men også om de menneskelige relationer, der eksisterer. Vi

Læs mere

Side 3.. ægypten. historien om de ti plager.

Side 3.. ægypten. historien om de ti plager. Side 3 ægypten historien om de ti plager 1 Slaver 4 2 Ild i en busk 6 3 Staven 8 4 Sæt dine slaver fri 10 5 En slange 12 6 Blod 14 7 Frøer 16 8 Myg og fluer 20 9 Sygdom 22 10 Hagl 24 11 Græshopper og mørke

Læs mere

Min Gud er en stor, stor Gud -4

Min Gud er en stor, stor Gud -4 Min Gud er en stor, stor Gud -4 Min Gud er den eneste Gud! Mål: At lære børnene, at Gud er den første, den sidste og den eneste Gud. Ingen/intet er større end ham. Tekst: 1. Kongebog 18, 17-39 (Elias på

Læs mere

F: Fordi at man ligesom skulle få det hele til at passe ind og at instruktøren skulle sige hvad man skulle gør nu skal I gå der hen og sådan noget.

F: Fordi at man ligesom skulle få det hele til at passe ind og at instruktøren skulle sige hvad man skulle gør nu skal I gå der hen og sådan noget. Bilag 4 Visualiserings interview Fortaget af 4 omgange i Film-X, København Frederik 5. B I: Hvad er det du tegner? F: Jeg tegner hvor at vi er i gang med at optage og hvordan det ser ud med at man kan

Læs mere

REBECCA HANSSON BABYTEGN. Forlaget BabySigning 3

REBECCA HANSSON BABYTEGN. Forlaget BabySigning 3 REBECCA HANSSON BABYTEGN Forlaget BabySigning 3 FORORD Da jeg i 2009 blev mor for første gang, blev jeg introduceret til babytegn. Vi brugte det flittigt med vores datter, og da hun var et 1 år, brugte

Læs mere

Uge 1. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY

Uge 1. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY Kursusmappe Uge 1 Emne: Dyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge 1 l Dyr Hipp og Hopp møder tit hinanden. De er meget forskellige, men de kan begge to godt lide

Læs mere

MorescoSpejderne. Logo Bruges som udgangspunkt altid MORESCO. Spejderne MORESCO. Spejderne MORESCO MORESCO. Spejderne MORESCO. Spejderne.

MorescoSpejderne. Logo Bruges som udgangspunkt altid MORESCO. Spejderne MORESCO. Spejderne MORESCO MORESCO. Spejderne MORESCO. Spejderne. Moresco Logo Bruges som udgangspunkt altid Sekundært Logo Bruges kun hvis det andet slet ikke kan lade sig gøre Praktisk brug På sigt laver vi en hel stribe eks på brugen af vores logo. Det første element

Læs mere

Beboerportræt: "Når jeg skriver, er det som terapi for mig. Så kommer mine tanker ud gennem fingrene"

Beboerportræt: Når jeg skriver, er det som terapi for mig. Så kommer mine tanker ud gennem fingrene Beboerportræt: "Når jeg skriver, er det som terapi for mig. Så kommer mine tanker ud gennem fingrene" Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet Når Fatma skriver, lever hun sig ind i en helt anden verden.

Læs mere

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter I Guds hånd -1 I Guds hånd vokser jeg Mål: At give børn en forståelse for, at det er Gud, der lader os vokse. Når vi lægger vores liv i Guds hånd, kan han forme os helt efter sin plan, så vi kan blive

Læs mere

Nede i køkkenet er mor ved at lave morgenmad. Godmorgen, råber Sille og er allerede på vej ud i haven. Hov, hov, griner mor, ikke så hurtigt, du skal

Nede i køkkenet er mor ved at lave morgenmad. Godmorgen, råber Sille og er allerede på vej ud i haven. Hov, hov, griner mor, ikke så hurtigt, du skal I dag er en god dag. Det kan Sille mærke lige så snart, hun vågner. Solen skinner nemlig, og hvis der er noget, Sille kan lide, så er det solskinsvejr. Så kan man nemlig komme ud og lege, og man kan blive

Læs mere

Første kapitel. Hvori Pusling er dårlig til at køre bobslæde, men god som brunkagegris.

Første kapitel. Hvori Pusling er dårlig til at køre bobslæde, men god som brunkagegris. amilien Rantanen var en rigtig storby familie, som boede på femte sal i Stockholm og kørte byen rundt med tunnelbanen. Børnene, Isadora og Ingo, elskede at køre med tunnelbane. Men mor Ritva og far Roger

Læs mere

Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger de stavelsesdelingsregler, som børnene også skal bruge, når de på skrift skal dele ord.

Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger de stavelsesdelingsregler, som børnene også skal bruge, når de på skrift skal dele ord. 1 Gale Streger Forfatter: Helle S. Larsen Illustration: Lars Hornemann Forfatteren og Furesø Museer, 2013 Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-24-2 Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger

Læs mere

LÆS OM: Pst.. På den sidste side kan I se hvordan vejret kan blive og læse sjove udsagn fra hverdagen

LÆS OM: Pst.. På den sidste side kan I se hvordan vejret kan blive og læse sjove udsagn fra hverdagen LÆS OM: I vores første udgave af avisen fortæller børn, hvad en avis er. Børn fortæller om hvordan det er at være i dagplejen, Børnehaven Lystruplund, Børnehaven Hasselhøj, Minihøj, Hurlumhejhuset og Møllehuset

Læs mere

Med Alfine i naturen. Flokkens traditioner. Indledningsceremoni og sange. Mødet foregår indendørs. En kurv til Alfines ting.

Med Alfine i naturen. Flokkens traditioner. Indledningsceremoni og sange. Mødet foregår indendørs. En kurv til Alfines ting. X X X Mål og formål Tid Aldersgren Spirene skal kende forskel på sund og usund mad, kunne sortere og bortskaffe affald og gå på opdagelse i naturen og kunne fordybe sig i de ting der sker omkring dem.

Læs mere

Evaluering af årshjul for Børnehuset Mariehønen 2014 2015.

Evaluering af årshjul for Børnehuset Mariehønen 2014 2015. Årshjul 2014 2015: Årshjulet 2014 2015 er beskrevet i form af en skriftlig redegørelse, en planche, ugeplanerne, dokumentationsmapperne samt Barnet bog, der alt sammen er placeret i vores fællesrum, hvori

Læs mere

Er tiden løbet fra samling?

Er tiden løbet fra samling? AF rikke WetteNdorFF Er tiden løbet fra samling? Foto: EiDsvoll museums Fotosamling 6 Danmarks EvaluEringsinstitut SAMLING Siden daginstitutionens spæde barndom har samling spillet en central rolle i den

Læs mere

Uge 47 på VerdensBørn Grundskole Identitet og dannelse. K for kreativitet og V for visdom

Uge 47 på VerdensBørn Grundskole Identitet og dannelse. K for kreativitet og V for visdom Uge 47 på VerdensBørn Grundskole Identitet og dannelse Styrkekompasset I faget Identitet og Dannelse skal vi i denne uge kigge på, hvem vi er, og hvad der karakteriserer os hver især. Vi skal bygge på,

Læs mere

Workshops på Hovedbiblioteket:

Workshops på Hovedbiblioteket: 2.kvartal Klik på linket og hop direkte til den workshop du er interesseret i at vide mere om. Workshops på Hovedbiblioteket: Workshop 1: Lege Mindstorm First LEGO League Workshop 2: Sonic Pi Tænk musik

Læs mere

For hendes fødder. af Emma Elisabeth Nielsen

For hendes fødder. af Emma Elisabeth Nielsen For hendes fødder af Emma Elisabeth Nielsen Hun hedder Mia. Hun smækker med døren. Det er, som om verden er sky. Sådan er det altid. Det er, som om græsset bøjer sig for hende, når hun tramper gennem haven

Læs mere

Opgaver til:»tak for turen!«

Opgaver til:»tak for turen!« Opgaver til:»tak for turen!«1. Hvad kan du se på bogens forside? 2. Hvad kan du læse på bogens bagside? 3. Hvad tror du bogen handler om? En invitation 1. Hvad hedder Lindas veninde? 2. Hvorfor ringer

Læs mere

PAPEGØJE SAVNES. 3-4. klasse. undervisningsmateriale. Lær om: Regnskoven & den grønne papegøje

PAPEGØJE SAVNES. 3-4. klasse. undervisningsmateriale. Lær om: Regnskoven & den grønne papegøje PAPEGØJE SAVNES 3-4. klasse. undervisningsmateriale Lær om: Regnskoven & den grønne papegøje 1 Hej venner jeg er den grønne ara 4 3 1 1 5 5 3 5 Farv de rigtige numre 1. Sort 2. Rød 3. Lyserød 4. Grøn 5.

Læs mere

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 8+9 2013

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 8+9 2013 Fælles info Fastelavn. Vi holdt fastelavn mandag efter vinterferien. Vi flyttede det hertil fordi vi havde Danmarks Indsamling i uge 6, men til næste år flytter vi det tilbage, så det ligger tættere på

Læs mere

Redskab til hvert af de seks læreplanstemaer SOMMEREN 2015

Redskab til hvert af de seks læreplanstemaer SOMMEREN 2015 Redskab til hvert af de seks læreplanstemaer SOMMEREN 2015 Skema 1 Læreplanstema Indianer tema. Periode: uge 27-35 Deltagere: alle børn og voksne som er her i ferien Brainstorm: - Bål og mad herpå - Dans

Læs mere

SCENE 6 ET STED I ARNES INDRE (Tre kinesere står med lænker om fødderne i en mine og graver. To flodheste holde vagt.)

SCENE 6 ET STED I ARNES INDRE (Tre kinesere står med lænker om fødderne i en mine og graver. To flodheste holde vagt.) SCENE 6 ET STED I S INDRE (Tre kinesere står med lænker om fødderne i en mine og graver. To flodheste holde vagt.) FLODHEST 1 Jeg keder mig FLODHEST 2 Det er snart overstået. Han gør det i nat. FLODHEST

Læs mere

Personale: Christa er ansat som pædagogmedhjælper

Personale: Christa er ansat som pædagogmedhjælper Personale: Christa er ansat som pædagogmedhjælper i perioden den 13.1.2011-30.6.2011. Christa er indtil den 31.3.2011tilknytte t 1.årgang. Derefter skal hun med 2.årgang over i SFO hjørnet. Ditte Jensen

Læs mere

Det er jeg også, siger Bill. Jeg er så sul-ten, at jeg kunne æde en ko, siger han.

Det er jeg også, siger Bill. Jeg er så sul-ten, at jeg kunne æde en ko, siger han. Bill og Bob er to pen-ta-ce-ra-tops. Bill og Bob er på vej ind i en skov. De vil søge føde i den skov. Jeg er sul-ten, siger Bob. Det er jeg også, siger Bill. Jeg er så sul-ten, at jeg kunne æde en ko,

Læs mere

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner Indholdsfortegnelse De pædagogiske læreplaner - konkrete handleplaner... 0 Mål for barnets personlige udvikling... 2 Mål for barnets sociale kompetencer...

Læs mere

Børn i bevægelse. Legekoncept med 14 sjove lege. Baggrund. Brug legene hver dag. Legene kan du også finde på: Idé. Sådan kommer I/du i gang.

Børn i bevægelse. Legekoncept med 14 sjove lege. Baggrund. Brug legene hver dag. Legene kan du også finde på: Idé. Sådan kommer I/du i gang. Børn i bevægelse Legekoncept med 14 sjove lege Legene stimulerer børns motoriske udvikling og kan gøre bevægelse til det lette valg i hverdagen for professionelle, der arbejder med udvikling af børns motorik.

Læs mere

Indvandreren Ivan. Historien om et godt fællesskab

Indvandreren Ivan. Historien om et godt fællesskab Indvandreren Ivan Historien om et godt fællesskab Ih, hvor jeg føler mig underlig i denne her by!, tænkte jeg den første gang, jeg gik mig en tur i byen, da vi lige var ankommet. Mit hjemland, Argentina,

Læs mere

Madens historier. Ruth og Rasmus går ØKOLOGISK

Madens historier. Ruth og Rasmus går ØKOLOGISK Madens historier Ruth og Rasmus går ØKOLOGISK Økologi Ruth og Rasmus er i byen med deres pædagog, der hedder Hanne. De skal købe mad til frokosten i børnehaven. I dag skal børnene nemlig smøre deres egne

Læs mere