Skautrup skole

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Skautrup skole. 1871-1963."

Transkript

1 Skautrup skole Her var skole for den sydlige del af Tvis i næsten 100 år. Samlet og redigeret af: Bent Bak

2 1 INDHOLD Skautrup Skole... 2 Skautrup Skole Lærere ved skolen : Niels Jensen Skautrup En tidligere elev fortæller om skoletiden under lærer Jensen : Peder Kristian Pedersen Skoleklasser - Skautrup Skautrup Skole Lærer Pedersen Skautrup Skole Lærer Pedersen... 8 Elev på Skautrup Skole Sine Manniche Indberetning til skoledirektorater Skautrup Skole Skoleklasse Skautrup april Skoleklasse - Skautrup Skautrup Skole Anne Katrine Barslund Brudstykker fra glemmebogen - om skoletiden i Tvis sidst i 50-erne og begyndelsen af 60-erne Antal Elever på skolen Ulovlige forsømmelser Indberetning for året Farvel til Skautrup Skole og lærer Pedersen Kilder... 27

3 2 SKAUTRUP SKOLE SKAUTRUP SKOLE I 1902 får Skautrup Skole sit enelærerembede. Indtil da havde "skolen" sorteret som biskole under først Nr. Felding Skole og derefter under Halgaard Skole. I 1902 bliver skolebygningen udvidet med en bolig for læreren. Selve skolestuen var fra Indtil 1902 var der kun et lille rum til degnen, som kom vandrende først fra Nr. Felding senere fra Halgaard. Et billede af Skautrup Skole dateret Billedet er kopieret fra Tvis Bogen. Det ser ud til, at der er anskaffet nogle "gymnastikredskaber", eller også har lærer Jensen selv fremstillet nogle. Skoleloven påbød gymnastik ved landsbyskolerne. Men der var ikke gymnastiksal, og det var altid en kamp for læreren, at få sognerådet overbevist om, at det var nødvendig med redskaber til gymnastikken. (Se næste side). Det var kun i sommerhalvåret, der var mulighed for gymnastik på de udendørs arealer. Til gengæld krævede det ofte stor fysisk aktivitet for børnene på gåben, at komme til og fra skolen. Det var først efter 1945, at de fleste børn fik mulighed for at cykle til skole. Det var helt normalt med en stor køkkenhave til et lærerembede, så lønnen kunne suppleres med naturalier. Lærerlønnen blev også her i starten af tallet reduceret svarende til det beløb som kom ind ved ofring og accidenser i kirken. Skolen nedlægges i 1963 samtidig med Hingebjerg og Gedbo Skole bygges og sognets skolestruktur omlægges

4 3 LÆRERE VED SKOLEN : NIELS JENSEN SKAUTRUP : Niels Jensen Skautrup (sønnen Peter Skautrup blev professor i nordisk sprog ved Århus Universistet.) Lærer Jensen blev kaldet til embedet i 1902 fra en stilling i Kølvrå. Normalt foreskrev proceduren, at en lærer mødte op hos provsten i stiveste puds for at takke for stillingen. Det undlod lærer Jensen. I stedet mødte provsten op på Skautrup Skole kørt i lukket karet. Provstens ord til Jensen: Når de ikke vil komme til mig, så må jeg jo komme til dem. Løn til Lærer Jensen Skautrup Skole Det er samme løn som de 3 kollegaer ved kommunens 3 øvrige skoler får. Lærer Jensen var interesseret i at give skolebørnene mulighed for legemlig udfoldelse i skoletiden, og sendte derfor en ansøgning til sognerådet. At gymnastik og legemlig udfoldelse i skole og fritid kunne have vanskelige kår fremgår af nedenstående meget sigende brev fra sognerådsformand Svenning Didriksen Vester Grønbæk til lærer Jensen, Skautrup Skole, som havde tilladt sig i 1907 at søge om nogle sportsrekvisitter til brug på skolen. Brevets ordlyd er opbevaret af brevskriverens barnebarn, Bodil Barslund, der har givet tilladelse til at det gengives: Gode ven Jensen! Undskyld at jeg ikke straks fik svaret på din forespørgsel i skrivelse af 15. ds. Jeg har haft travlt og kan da heller ikke sige noget om hvorvidt der kan være udsigt til at du kan få dit udlæg til bøger i anledning af kurset refunderet, men jeg antager at sogneraadene vil blive nødt til herefter at protestere så kraftigt som muligt mod at kommunerne skal punge ud hver gang de gymnastik - og sportsgale mennesker ønsker en ny slags apparater eller gymnastikbøger. Jeg kan derfor ikke love noget bestemt,

5 4 men jeg indrømmer, at det vil blive nødvendigt for dig og andre der har med gymnastik og andre ordnede lege at gøre at anskaffe en lægebog omhandlende forstuvning, benbrud og anden legemsskade, det viser sig jo at fodboldspillere sparker benene i stykker på hinanden foruden anden betydelig skade, i enkelte tilfælde endog har forvoldt en lærers død. Gymnastikken er jo også så farlig at folk kan brække halsen ved det. Det vil sige når man ikke lige som hr. Junker har så stærke muskler at man slet ikke kan brække halsen. - du huske hans forklaring desangaaende. - Det er nu ikke det værste med de der kommer til skade, det er jo mindretallet og det bliver nok snart ordnet sådan, at de kan faa invaliderente, men værre er det, at flere og flere af kræfterne bliver benyttet til uproduktivt, unyttigt ja endog skadeligt arbejde, hvilket bevirker at vi, der skal udføre det produktive arbejde, fremskaffe brød til hele slænget ikke kan skaffe fornøden arbejdskraft, det har vi også faaet at føle i høsten. Jeg maa derfor lægge dig og kolleger på sinde, at mennesker lever ikke af gymnastik og sport alene, jeg anser det nemlig for skadelig at skolebørnene faar den opfattelse af forholdene. Herhjemme går det med rift og slid. Det har været med nød og næppe at din og min kone har faaet tid til at besøge hinanden og faa en lille taar. Jeg maa slutte og behøver vel egentlig ikke at skrive mit navn under. Du vil nok af det anførte skønne hvem brevskriveren er, men naar jeg nu sender en venlig hilsen saa er dette i hvert fald noget nyt der bør underskrives. Svenning Didriksen Grønbæk. Svenning Didriksen Grønbæk (f. 1842) var ejer af gården Vester Grønbæk, som ligger tæt på Skautrup Skole, hvor lærer Jensen Skautrup (f. 1866) var ansat. Svenning Grønbæk var formand for sognerådet i Tvis i 3 perioder, og desuden var han i 24 år sognefoged. Han blev dannebrogsmand for sin indsats. Det kunne være vanskelig at være lærer i gymnastik på landsbyskolerne. Der var ingen gymnastiksal, sognerådet ville ikke ryste op med penge til redskaber, men ministeriet forlangte i cirkulærer, at der skulle være gymnastik og sendte embedsmænd ud på skolerne for at overvære gymnastikken. Ligesom præsten kunne dukke op for at overvære religionsundervisningen. Afskrift af cirkulære af 17. februar 1932: "Det paalægges Skoler, hvortil der ingen Gymnastiksal findes, at øve dgl. Skolestuegymnastik i 10 min om vinteren, fordi der ingen Gymnastik kan øves paa pladsen paa denne Aarstid. G. kan passende henlægges til Slutningen af 3. Skoletime. Bemærkningen af Ordningen maa optages på Undervisningsplanen. F. J. Borgbjerg. Lærer Jensen havde forstand på tal og blev valgt til revisor i Brugsen ved dennes start i Billedet nedenunder er fotografi af billede som hænger i Tvis Sognegård.

6 5 EN TIDLIGERE ELEV FORTÆLLER OM SKOLETIDEN UNDER LÆRER JENSEN. Kirstine Meldgaard elev på Skautrup Skole fortæller (citeret ordret fra Dahl Ravnsbæks - Tvis Skole): "Når vi selv arbejdede med tingene i Skautrup Skole, sad lærer Jensen som regel på pulten og røg tobak. De lektier vi havde for hjemme var som regel udenadslære. Remser blev brugt meget. Skriftstederne skulle altid læres, men også det andet lektie skulle læres hjemme. Spanskrør fandtes og blev brugt mod skarnstreger og lignende, men aldrig mod forsømmelser af lektielæsning. Man blev placeret i skolebænken efter karakter, og da der kun blev givet karakter to gange om året - ved eksamen, havde man jo som regel sin faste plads mindst et halvt år ad gangen. Ved de to årlige eksamener var præsten og skolekommissionen til stede. Vi var måske lidt pænere i tøjet den dag, men ellers gik den som en normal dag. I frikvartererne var det mest følgende lege, der blev brugt: At spille pind.

7 6 Langbold. I disse to lege legede drenge og piger ikke sammen, det gjorde de derimod bl. a. i tre andre lege: Kædetagfat. To mand frem for en enke. To mand høj." : PEDER KRISTIAN PEDERSEN. Lærer Pedersen var født i 1894 i Nr. Omme som søn af en husmand. Han har været en af de kvikke drenge, som er blevet holdt til bogen og væk fra ploven. Han er dimitteret fra Silkeborg Seminarium. Før han som 37 år gammel kommer til Tvis har han haft to andre lærerstillinger. Han slutter sin skolegerning efter 32 år på Skautrup Skole i år gammel. Lærer Pedersen flytter til Holstebro og i 1984 er der i anledning af 90 årsdagen en lille artikel i Dagbladet s. 23.

8 7 SKOLEKLASSER - SKAUTRUP. SKAUTRUP SKOLE LÆRER PEDERSEN. Skautrup Skole - lærer Pedersen Forreste række : Anden række: Tredje række: og Fjerde række: Kresten og Johannes Dalgaard fra St. Soels i matrostøj. De to piger er Sigrid Madsen fra Vibholm og Karoline Pedersen fra Søndervang. De første to drenge efter pigerne er Asger Knudsen Vejlund og Henry Grønbæk Vester Skautrup. Krista Madsen Vibholm, Ragnhild Pedersen, Karl Eriksen, Åge Mortensen Folmer Knudsen Vejlund. De to drenge er tjenestedrenge med deres hjem udenfor Skautrup skoledistrikt. Den ene er Immanuel Nielsen fra Siggaard. Papfigurer af berømte danskere er taget ned fra væggen for at dæmpe sollyset fra vinduet.

9 8 SKAUTRUP SKOLE LÆRER PEDERSEN. Klasse - på Skautrup Skole - ca Pigerne: 1. række: Tinne Iversen, Edith Kjær 2. række: Marie og Ingrid Sønderby fra Sparretoft og Gerda Eriksen. 3. række: Klara Nielsen, Erna Mogensen fra Munkedal og Alma Grønbæk. 4. række: Siddende på ryglænet: Karen Hansen fra Birkholm og Edith Nielsen fra Moeslund. Drengene: 1. række:?? og Jens Madsen 2. række: Norman Eriksen og Jens Hansen fra Vibholm. Bag dem ses bl.a. Iver Iversen og Frede Eriksen. Navnehjælp: Edith Nielsen (Dalgaard) Aulum. Børnetallet på Skautrup skole var i 1931 på 50. Det holdt sig nogenlunde uændret til skolen blev lukket. I skolens sidste år, gik de store børn på Hingebjerg Skole og i Sognegården. På skolebilledet fra 1942 er der 36 elever. På billedet fra 1956 er der 43 elever. II. klasse eller store klasse har været til eksamen i marts Skolekommissionen har været til stede med pastor Schmidt i spidsen som formand for skolekommissionen. Det er anført, hvilket stof der er gennemgået. Eleverne har fået karakter for læsning, retskrivning, skrivning og regning. Karaktererne fordeler sig fra g, som dårligste op til ug som det højeste.

10 9

11 10 Skautrup Skole Lærer Pedersen - 36 elever. Bagerste række f. v.: Nr. 1 Frede Eriksen, nr. 2 Jens Tjagvad Madsen, nr. 3 Norman Eriksen, Nr. 4?, nr. 5 Ansgar Knudsen, nr. 6 Iver Iversen, nr. 7?, nr. 8 Kristian Vinter, Fru Pedersen med Ingeborg. 2. række: nr. 1 Karla?, nr. 2 Linne Nielsen, nr. 3 Bodil Barslund, nr. 4 Katrine Iversen, nr. 5 Krista Tjagvad Madsen, nr. 6 Ruth Sønderby, nr. 7 Gerda Eriksen, nr. 8?, nr. 9?. 3. række: nr. 1 Alma Grønbæk, nr. 2?, nr. 3?, nr. 4 Signe Lundager, nr. 5?, nr. 6?, nr. 7 Ingrid Sønderby, nr. 8 Marie Sønderby, nr. 9?, nr. 10 Karen Margrethe Hansen (Birkholm), nr. 11 Edith Nielsen (Moeslund), nr. 12 Ragnhild Pedersen (datter af lærer Pedersen) 4. række: nr. 1 Svend Aage Tjagvad Madsen, nr. 2?, nr. 3 Poul Henning Eriksen, nr. 4 Henry Eriksen, nr. 5?, nr. 6 Gunner Tjagvad Madsen,nr. 7 Søren Peter Hansen (Birkholm), nr. 8 Jytte Nielsen.

12 11 ELEV PÅ SKAUTRUP SKOLE SINE MANNICHE. Sine og Carl Jørgen Hansen, Vibholm Sine Manniche, født Hansen, født 1941 i Vibholm. Skautrup Skole fra Skrevet og genfortalt af Bodil Kjær. Sine, konfirmation den 27. marts 1955 Sine startede i skole, da hun var 7 år. Sine fulgtes til skolen med sine storebrødre Victor og Svend, de fulgte ikke vejen, men gik gennem hegn, marker, grøfter og bakkerne, lige meget om det var sommer og vinter gik de den vej, ca. 2,5 km. Det tog ca. 45 min. I de første år havde Sine ikke pligter inden skoletid, men da hun blev ældre skulle hun hente køerne hjem, inden hun gik i skole. Sine havde skole tøj, der blev skiftet, når hun kom hjem. Det var det tøj, som også blev brugt når man skulle i byen om søndagen. Om vinteren mødte de i skole kl. 9 og om sommeren kl. 7. I alle 7 år gik de i skole hver anden dag. De små i lille skole fra 1. kl. 3. kl. de gik f.eks. man. ons. fre. og så gik de store i skole fra 4. kl. 7. kl. tirs. tors. - lørdag. Eller omvendt. Når børnene ankom til skolen, og lærer Pedersen kom ind i klassen, rejste børnene sig op, og der blev sunget morgensang. Til morgensangen spillede lærer Pedersen violin. Der var kakkelovn i klassen og der var aldrig koldt, om vinteren havde børnene hjemmesko med. De havde fri kl. 12 fra skolen om sommeren, de medbragte madpakker var rugbrød m. pålæg, de fik vand i skolen at drikke til. Sine startede med tavler og kridt, som de fik udleveret i skolen. Senere fik de udleveret blyanter, som kun blev spidset, når lærer Pedersen syntes det var nødvendigt, så brugte han sin lommekniv at spidse dem med, Pedersen bestemte også, hvornår blyanten var blevet så lille at den kunne skiftes ud. Af lektier var der til Bibelhistorie, skriftsteder som skulle læres udenad og forklares. Katekismus skulle læres udenad, men Sine åbnede aldrig den bog og hun forstår ikke, at hun aldrig blev straffet for det, med f.eks. eftersidning. Men Sine tror ikke lærer Pedersen gik så meget op i katekismus, hvilket kan være grunden. Salmevers skulle læres og det har Sine gjort til punkt og prikke, der kunne han ikke fange hende. Hvis man slet ikke havde læst fik man eftersidning eller fik det for én gang til. I geografi skulle byerne og landenes særlige kendetegn læres udenad, med floder og hovedstæder. Der blev læst op til diktat, og når den var skrevet skulle den skrives ren. Hvert år var der en slags eksamen, hvor hver enkelt elev blev kaldt op og blev hørt, det foregik i skolestuen foran alle elever. Og til det, som censor, var der altid én udefra, og det var ét medlem af sognerådet, eller en

13 12 gårdmand. Sine husker, at hun var til eksamen i mundtlig hovedregning, og der var et stykke som hun ikke lige kunne så signalerede og hjalp censor, han var nemlig ven og bekendt med Sine s forældre signalet opfattede Sine hurtigt og svarede rigtig, hvorefter hun fik Ug..! Der var eksamen i: Retskrivning(diktat), mundtlig/skriftlig regning, et fag mere som Sine ikke husker præcist hvilket var. Udendørs gymnastik var der om sommeren, og lærer Pedersen legede også en enkelt gang imellem med i frikvartererne. Om vinteren læste han indimellem også en historie, og han var dygtig til at læse op. Men dette skete ikke ofte, så det huskes som noget helt specielt. Første time var fra kl. 8-9 Regning, 10 min frikvarter, og fra kl Diktat/skrivning dansk, de to timer var fast hverdag De øvrige timer/fag geografi, bibelhistorie og danmarkshistorie, fædrelandssange, som blev lagt ind i sidste time, som læreren syntes. Efter de to første timer var der lang frikvarter på 30 min. Hvor madpakkerne blev spist, altid udendørs, kun hvis det var rigtig koldt, fik de lov at sidde inde med maden. Der var inget opsyn i frikvartererne, de måtte bare ikke gå længere væk fra skolen end, at lærer Pedersen kunne fløjte dem ind. Og der var aldrig nogen der gik længere væk end det. Der var skolelæge én gang om året, hvor børnene blev vejet og målt. En gang havde det taget lidt ekstra tid og lærer Pedersen ville at børnene skulle blive én time ekstra. Men nogle af de største børn bestemte for alle børnene, at når de blev de spurgt eller hørt i noget, så måtte de ikke svare. Lærer Pedersen spurgte så først den ene og så den anden, og da det gik op for ham at ingen svarede, spurgte han dem én efter én: vil du svare? og da stadig ingen svarede, sagde han til sidst: Når I er så utilfredse, så må I hellere gå hjem - og så var skolestuen tom lige med det samme! Alle forældrene syntes, det var i orden, at børnene kom hjem, for kom de en time senere end normalt, ville de blive bekymret, derfor hørte ingen nogensinde for, at de var gået imod Pedersen. Forældrene mente også at de skulle vide det, hvis børnene skulle blive ekstra tid i skolen. For det var forventet, at børnene kom hjem til tiden, da der var pligter og opgaver der skulle ordnes når man kom hjem, og forældrene ville vide hvor de var. Sine husker ikke at de nogensinde lavede svinkeærinder på vejen, men som stor husker hun dog, at de sommetider fik sig en smøg, og den tid som det tog at ryge, måtte indhentes det sidste stykke hjem, for der var en fast tid som de forventedes hjem. Straf i skolen for dårlig kundskab: Hvis man slet ikke havde læst, kunne man få en eftersidning eller også fik man det for én gang til. Eller opførsel: Hvis lærer Pedersen skulle straffe drengene fik de af spanskrøret på ryggen eller numsen, og han hev dem i ørerne og i nakke hårene. Men den straf fik pigerne aldrig, dem nev han kun i overarmen. i værste fald kom de ind til fru Pedersen, og det var den værste straf. Sine s bror Niels var engang inde hos fru Pedersen og så skulle han skammes ud, så gav hun ham Ingeborgs (lærerens datter) dukke, hvorefter Niels trykkede øjnene ind på dukken. Det gjorde hun ikke noget ved, så han blev sendt ind i klassen igen. Meningen havde sikkert været, at han skulle ydmyges som dreng. Sine syntes lærer Pedersen var en hidsigprop, som råbte og skreg og blev helt rød i hovedet, når han blev vred, men Sine synes alligevel han var en dygtig lærer, og afstraffelse var ikke noget der fandt sted hver dag. Læreren kunne dog favorisere, de dygtige frem for de mindre boglige og de urolige drenge. Men han ville, at de alle skulle lære og lektierne blev givet om, hvis det ikke var lært. Sine sad på forreste række, hun ved ikke hvorfor, men hun tror det var fordi hun var veninde med Ylva, og hun var gårdmandsdatter fra Sparretoft, så Ylva kunne få lov at bestemme, fordi hun var dygtig og derfor var hun også lærer Pedersens yndling.

14 13 Victor, Svend og Sine kom fra Vibholm og gik i skole samtidig, og Sines brødre var de store drenge i skolen, så var Sine beskyttet. Nabodrengene, Ejnar fra Vibholmhus og Anders fra Munkedal, var der også og de var en klike og holdt sammen. Min bror Svend, nabodrengene Anders og Ejnar var nogen stædige drenge, der lige meget, hvor meget lærer Pedersen skældte og smelte, og om han slog dem, fik han dem aldrig til at sige undskyld, de var så stædige og havde et sammenhold, så det gjorde de bare ikke. De følte selvfølgelig, det var uretfærdigt når han revsede dem. Sine husker ikke, at de sloges eller drillede nogen, så hvorfor de blev straffet husker hun ikke, men måske har de har været urolige og ikke hørt ordentlig efter. Tid sammen med læreren udenfor skolen: Lærer Pedersen og frue holdt hvert år til jul, en Julefest 4. juledag fra kl og der fik alle børnene slikposer, der blev danset sanglege og lærerparret var selv med. Børnene oplevede lærer Pedersen som smilende og glad til denne fest, hvilket børnene aldrig oplevede i hverdagen. Det var toppen på året og alle glædede sig til den fest. Inden jul havde alle eleverne været med til at pynte klassen med skolens julepynt, og spanskrøret blev ekstra pyntet, den blev pyntet til den var helt pakket ind i julepynt. Det var det største, at få lov til at pynte den, og der var fuld frihed til at pynte hele skolestuen som de ville.

15 INDBERETNING TIL SKOLEDIREKTORATER

16 15 38 elever i drenge og 14 piger. Der er undervist 40 timer i udendørs gymnastik. Redskaber til rådighed: 6 ribbefag, plint, buk, skamler, svingtov. Drenge og piger sammen. Inger særundervisnin g Minus skolekøkken Intet fremmedsprog

17 16 SKAUTRUP SKOLE Bagerste række: Niels Hansen, Vibholm, Svend Aage Pedersen, Søndervang, Anders Lund Andersen, Sparretoft, Gunner Madsen, Vibholmhus, Ove Pedersen, tjente i Føniksminde (fra Tvis By), Gunner Jensen, Svanholm, Niels Aage Sørensen, Munkedal, Niels Tjagvad Madsen, Vibholmhus. 2. række: Lærer Pedersen, Verner Madsen, tjente i Majgaard (fra Mejrup), Svend Aage Tjagvad Madsen, Vibholmhus, Oluf Schubert, Stentoft, Peter Hansen, Birkholm, Jørgen Molkte Jensen, tjente i Holmgård (fra Holstebro), Bent Nielsen, tjente i Gl. Spangsmose (fra Struer), Fru Pedersen. 3.række: Tove Risom, tjente i Haurtoft (fra Yllebjerg), Inger Iversen, Neder Skautrup, Lis Skautrup Andersen, Tvis By, Signe Kjærgaard Pedersen, Lynghus, Elly Eriksen, Højlund, Henry Eriksen, Højager. Forreste række: Marie Nielsen, Vejager, Ella Hansen, Birkholm, Vita Nielsen, Moselund, Jytte Nielsen, Moselund, Victor Hansen, Vibholm, Gudmund Jørgensen, Sdr. Haurids. Ikke med på billedet: Aksel Lundager Pedersen, Lynghus, Peder Lynghus Pedersen, Lynghus, Ingrid Eriksen, Højager, Johannes Eriksen, Højager.

18 17 SKOLEKLASSE SKAUTRUP APRIL Øverste række fra venstre: Bruno Madsen, Jens Kristian Iversen, Kurt Madsen, Finn Nielsen, Johannes Eriksen, Herluf Nielsen, Svend Erik Skytte, Gudmund Jørgensen, Anders Sørensen, Svend Hansen. 2. række: Ida Nielsen, Birthe Bro, Vita Nielsen, Karen Kristensen, Ingeborg Eriksen, Ingeborg Pedersen, Marie Nielsen, Yela?, Ulla Kaspersen, Lærer Pedersen. 3. række: Peder Lynghus, Kresten Dalgaard, Henry Lynghus, Birte?, Anne Marie Christensen, Vera Jørgensen, Sine Manniche, Eja Madsen, Bodil Bak, Else Jensen. Forreste række: Jens Hvam, Jens Kristian Schubert, Johannes Kristensen, Bent Lynghus, Steen Svenningsen, Ejner Madsen, Niels Madsen, Thorvald Rasmussen.

19 18 SKOLEKLASSE - SKAUTRUP Skautrup skole Lærer Pedersen. 43 elever. Bageste fra venstre: Niels Rasmussen, Jens Hvam, Theodor Sørensen, Henry Lundager, Chresten Dalgaard, Ove Madsen, Laurits Frits Hansen, Thorvald Rasmussen, Jacob Grønbæk, Kurt Dyhrbjerg. 2. række: Jørn Lauritsen, Ragnhild Dalgaard, Elly Kaspersen,Vera Marie Jørgensen, Ane Marie Christensen, Else Jensen, Johanne Josefsen, Tinne Andersen, Inger Jensen, lærer Pedersen 3. række: Anna Marie Svendsen, Eva Svendsen, Marie Andersen, Ingelise Josefsen, Lis Svenningsen, Helga Bach, Else Bach, Karen Haavtoft, Inger Skytte Hansen, Else Sørensen, fru Pedersen 4. række: Jens Stenild Bro, Ole Bentsen, Keld Sørensen, Karl Christensen, Peder Nielsen, Svenning Dalgård, Diderik Grønbæk. Forreste række: Karl Horslund, Gunnar Majgård, Oluf Dalgaard, Svend Erik Lundager, Svend Erik Skytte, Carl Jørgen Hansen, Ove Kaspersen.

20 Skautrup Skole

21 20 SKAUTRUP SKOLE 1959 Skautrup Skole 1959: Lærer Pedersen. Bagerst fra venstre: Carl Horslund, Ole Bendtsen, Kurt Caspersen, Theodor Sørensen, Kjeld Sørensen, Jens Stenild Bro, Sven Erik Lundager, Gunnar Majgaard, Sven Erik Skytte Hansen. 2. række: Lærer Pedersen, Else Bak, Ingrid Pedersen, Anne Marie Svendsen, Johanne Marie Josefsen, Helga Bak, Inger Lise Josefsen, Lis Svenningsen, Marentine Andersen, Oluf Dalgaard, Ove Caspersen. 3. række: Fru Pedersen, Alma Katrine Jensen, Inger Skytte Hansen, Marie Andersen, Else Sørensen, Eva Svendsen, Elin Caspersen, Rita Pedersen, Bodil Rasmussen, Rosa Christensen, Frede Christensen. 4. række: Anette Jørgensen, Anne Mette Christensen, Hanne Jørgensen, Grete Pedersen, Helga Svendsen, Anne Katrine Barslund, Ruth Dalgaard, Kristiane Hvam, Henry Sørensen, Kristian Josefsen. Forreste række: Mads Grønbæk, Bent Bentsen, Carl Jørgen Hansen, Poul Svenningsen, Jens Peter Bak.

22 ANNE KATRINE BARSLUND BRUDSTYKKER FRA GLEMMEBOGEN - OM SKOLETIDEN I TVIS SIDST I 50-ERNE OG BEGYNDELSEN AF 60-ERNE. 1Et lille skriv i anledning af Tvis centralskoles 50 års jubilæum. Der var ikke stråtag på Skautrup skole, men skolens undervisningsform havde sine rødder i begyndelsen af 1900 tallet. Min mormor (født i 1902) og min mor (1930) havde også gået i Skautrup skole og deres fortællinger om skoletiden var præcis de samme som mine fra slutningen af 50-erne. I april 1958 var vi 3 elever, der startede i 1. klasse det bragte det samlede elevtal klasse op på i alt 31 elever. Skolereformen i 1958 medførte ændringer, som jeg ikke skal komme ind på her, men konkret betød det, at vi startede i 1. klasse i april og så igen i august De store elever gik i skole om formiddagen og de små elever gik om eftermiddagen. Eleverne i klasse, som gik sammen om formiddagen, var godt nok store og lidt skræmmende, så når vi kom for tidlig til undervisningen om eftermiddagen stod vi bag ved cykelskuret og ventede på, at de store var taget hjem, før vi vovede os frem. Vi havde én lærer til alle fag (undtagen håndgerning) og han var oldgammel han har nok været midt i 60-erne. Han var udygtig og havde absolut ingen pædagogisk sans. Hver dag har sikkert været en plage for ham, og det virkede som om hans eneste fornøjelse var at slå på urolige og/eller svage elever. Jeg var bange hver dag i de 4 år i Skautrup skole. Jeg havde gået i flinkeskolen hjemmefra og jeg forstod at holde lav profil, men min retfærdighedssans sagde mig, at det ikke var ok at slå svage elever bare fordi de var svage, at det ikke var retfærdigt at slå urolige gemytter bare for princippets skyld. Den gang eksisterede tanken om at protestere ikke. Så vidt jeg husker, var der ikke noget, der hed skole/hjem samtaler den gang, men hvor var de voksne egentlig henne? Én gang om året kom præsten og skolekommissionen og overhørte, hvor gode vi var til at remse. Vi lærte at stå på et ben og remse alle salmevers, Europas floder og kongerækken udenad, men det var kun fordi vi ikke turde andet. Der var ikke meget af den udenadslære der hang fast, når man samtidig skulle forsøge at undgå linealen. Gad vide, hvordan det ville have set ud i nutidens Pisa undersøgelser! Degnen var bedst til regning så det fik jeg lært, men dansk var ikke hans stærke side (og heller ikke min) så det der med grammatik og tegnsætning det dyrkede vi ikke så grundigt (jeg hælder lige en række kommaer af sidst på siden så kan du selv sætte dem der, hvor du mener de står bedst). Da vi i 1962 skulle rykke op i 5. klasse blev vi flyttet fra Skautrup til Hingebjerg. De mindre elever blev i Skautrup skole et år endnu og blev derefter også flyttet nogle til Gedebo og nogle til Hingebjerg. Skautrup skole blev nedlagt og degnen gik på pension. Lige i nuet virkede det uoverstigeligt, at skulle flytte fra Skautrup til ny skole i Hingebjerg. For det første var det en lang tur på cykel godt og vel 5 km hver vej, for det andet var det da en udfordring at skulle møde nye klassekammerater og nye lærere. Jeg havde jo ikke grund til de store forventninger om, at der kunne komme noget godt ud af det. Men heldigvis blev mine bekymringer gjort til skamme, for det blev tre rigtig gode skoleår. Det var ganske vist noget turbulent med hensyn til lokaler ind til den nye centralskole kunne tages i brug, men det var så befriende at møde lærere, der faktisk ville os det bedste.

23 22 Jeg tror de elever, der allerede gik i Hingebjerg havde fået besked på at tage godt imod de nye, der kom derude fra bøhlandet. I hvert fald husker jeg det sådan, at vi blev taget godt imod den første tid og det var først da vi kom til at kende hinanden godt, at almindelige smådrillerier blev en del af klassens og skolegårdens hverdag. Vores klasselærer Ina Jensen blev min redning så vidt jeg husker var der en del forældre, der ikke brød sig om den nymodens undervisningsform hun praktiserede. Hun var nok også år forud for sin tid med projektarbejde og kreative indslag som teater, skoleblad, papmache og hvad ved jeg. Tænk, at det kunne være så sjovt at gå i skole og tænk, hvor kunne vi være blevet dygtige til at synge salmer og forstå hvad de handlede om, til at vide om Europas geografi med floder og hovedstæder og måske havde vi også lært kongerækken udenad, men også om den historie, som hører til. Men vi kunne jo ikke starte forfra så nu gjaldt det om at hænge på så godt, som det nu var muligt. Ina Jensen gjorde ikke meget væsen af sig og vi var ikke altid lige søde mod hende det var de voksne heller ikke, men set fra min vinkel som årig - med 4 års forudgående skræk og rædsel i bagagen - var hun en helt. Knap så meget helt i tysktimerne som når vi var i gang med at øve et teaterstykke eller trykke en projektrapport på spritduplikatoren. Vi gik i Hingebjerg i 5. klasse og klasselokalet var fint i forhold til det vi kom fra i Skautrup, hvor vi kun havde et lokale med kakkelovn og med pulte fra min mormors skoletid. I 6. klasse skulle vi flytte ned i Sognegården og her gik også eleverne i 7. klasse - det var sjovt. Arbejdstilsynet og andre gode organer ville nok ikke have set med større velvilje på sagen i dag, men nu var det jo en midlertidig foranstaltning så det gik jo. Vi sad i sløjdlokalet ved høvlbænkene i nogle af timerne helt ideelt var det nu ikke, men i Sognegården nærmede vi os noget, der lignede rigtige skole forhold skolegård (den lille plads foran Sognegården), klasselokaler, sløjdlokale, husgerningslokale, gymnastiksal, bibliotek, sportsplads (lige i nærheden - næsten). På det tidspunkt var klassen ved at være hel på den måde, at vi havde lært hinanden at kende og havde også fået et vist klassesammenhold. Jeg tror de lidt akavede lokaleforhold var med til at ryste os sammen. Endelig lidt inde i 7. klasse kunne vi så flytte ind på den nye, næsten færdige centralskole. Skolen var da ny og smart, men jeg husker også, at det både trak ind ad vinduerne og at akustikken var håbløs, så der gik vist lidt tid inden det hele kom i orden. Ikke fordi det betød så meget. Som den første 7. klasse på den nye skole blev vores tid jo kort, for fra 8. skoleår skulle vi spredes for alle vinde igen på forskellige skoler i Holstebro. Jeg skulle sammen med 6-7 andre i realen på Danmarksgades skole, hvor der dengang gik 1200 elever. Der blev vi mobbet fordi vi var nogle bondeknolde og fik forbud mod at tale jysk ved nu ikke om det var så meget bedre at tale Holstebrosk, men det er en anden sag. Der fik jeg heller ikke lært at sætte kommaer, men kunne jo nok med lidt umage have indhentet det forsømte. Der var bare så mange andre ting, der også skulle læres og opleves - så her er de, hvis der nu skulle mangle et par stykker,,,,,,,,,,, Maj 2014 Anna Katrine Barslund

24 23 ANTAL ELEVER PÅ SKOLEN 1922: 45, 1928: : : : 29 (5. 6. og 7. årgang i sognegården) ULOVLIGE FORSØMMELSER. 1922: 123 dage - det er ca. 3 dage pr elev pr år. 1928: 69 dage, 1934: 30 dage, 1940: 9 dage, 1960: 20 dage INDBERETNING FOR ÅRET 1960

25 FARVEL TIL SKAUTRUP SKOLE OG LÆRER PEDERSEN. 24

26 25

27 26 Første spalte fortsætter her - skal læses inden 2. spalte. Afskedsfest d. 2. august 1963.

28 27 KILDER 1. Dahl Ravnsbæk: Tvis Skole Skoleprotokoller - Skautrup Skole. 3. Holstebro Dagblad: Artikler. 4. Jørgen Mejdahl: Tvis Bogen Indlæg: Sine Manniche. Redigeret af Bodil Kjær. 6. Indlæg: Anne Katrine Barslund, København Billedhjælp: Katrine Nielsen og Kurt Dyhrberg. 8. Edith Dalgaard - billedhjælp - Gudmund Jørgensen - navnehjælp

Skautrup skole

Skautrup skole Skautrup skole. 1871-1963. Her var skole for den sydlige del af Tvis i næsten 100 år. Samlet og redigeret af: Bent Bak 1 INDHOLD Skautrup Skole... 2 Skautrup Skole - 1871-1963.... 2 Lærere ved skolen....

Læs mere

Udvalgte billeder fra TIF - gymnastikhistorien fra

Udvalgte billeder fra TIF - gymnastikhistorien fra Udvalgte billeder fra TIF - gymnastikhistorien fra 1909-1975. Indmarch i Sognegården i 1954. Forrest leder Ella Larsen Figur 1. Efter indmarch i Sognegården. Hans Hansen med fanen, o. 1960. Ingeborg Nielsen

Læs mere

Skolen 1914 - fortalt af Edith fra Schwenckestræde

Skolen 1914 - fortalt af Edith fra Schwenckestræde MOGENS BILLE Skolen 1914 - fortalt af Edith fra Schwenckestræde Pædagogisk Center Ballerup Kommune 2014 1 2 Skolen i 1914 fortalt af Edith fra Schwenckestræde. Edith fra Schwenckestræde 6 boede i et lille

Læs mere

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Følgende er en transskription af filmen,, som er produceret af DIIS, 2013. I filmen fortæller Tove Udsholt om sine oplevelser som gemt barn under Besættelsen. Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Mit navn

Læs mere

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting En Vogterdreng Af Freja Gry Børsting Furesø Museer 2016 1 En Vogterdreng Forfatter: Freja Gry Børsting Illustration: Allan Christian Hansen Forfatteren og Furesø Museer Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-27-7

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Festskrift i anledning af Halgaard Skoles 100 års jubilæum. Scannet, digitaliseret og suppleret med skolebilleder.

Festskrift i anledning af Halgaard Skoles 100 års jubilæum. Scannet, digitaliseret og suppleret med skolebilleder. 1 Festskrift i anledning af Halgaard Skoles 100 års jubilæum. Scannet, digitaliseret og suppleret med skolebilleder. Jacob Halgaard og Bent Bak - Januar 2014 2 3 Halgaard Skole 1916 - Elever og lærer Barbesgaard.

Læs mere

Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre.

Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre. Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre. Jens Christian Nielsen 1869-1943 Maren Kirstine Lumbye 1873-1903 Jens Chr. Nielsen blev født d. 16. august 1869, som søn af husmand Gabriel

Læs mere

Krogshave/Krushave slægtsfest i Hjallerup. lørdag d. 29. juli 2006

Krogshave/Krushave slægtsfest i Hjallerup. lørdag d. 29. juli 2006 Krogshave/Krushave slægtsfest i Hjallerup lørdag d. 29. juli 2006 Mit navn er Leif Bruhn Andersen. Jeg er barnebarn af Ane Marie s storebror, bedst kendt som Snedker Peter Andersen Postadresse: Krogshave

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Indvandreren Ivan. Historien om et godt fællesskab

Indvandreren Ivan. Historien om et godt fællesskab Indvandreren Ivan Historien om et godt fællesskab Ih, hvor jeg føler mig underlig i denne her by!, tænkte jeg den første gang, jeg gik mig en tur i byen, da vi lige var ankommet. Mit hjemland, Argentina,

Læs mere

KAN-OPGAVE 1 FØRSTE KAPITEL : ANDET KAPITEL:

KAN-OPGAVE 1 FØRSTE KAPITEL : ANDET KAPITEL: KAN-OPGAVE 1 Skriv et referat af både første og andet kapitel. Beskriv kort, hvad kapitlerne handler om. Tag kun de vigtigste detaljer med. FØRSTE KAPITEL : ANDET KAPITEL: KAN-OPGAVE 2 Skriv alle de oplysninger,

Læs mere

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie.

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie. Bamse hjælper Nogle gange, når jeg sidder ved mit skrivebord og kigger på gamle billeder, dukker der en masse historier frem. Historier fra dengang jeg var en lille dreng og boede på et mejeri sammen med

Læs mere

Jesus, tager Peter, Jakob og Johannes med op på et højt bjerg.

Jesus, tager Peter, Jakob og Johannes med op på et højt bjerg. Prædiken til sidste s. e. Hellig3konger 2011 Ved kyndelmisse som vi fejrede den 2. februar var vi halvvejs gennem vinteren. Og jeg tror, at længslen efter lys og forår gælder de fleste af os. Og netop

Læs mere

No. 12 Karl Otto Pedersen

No. 12 Karl Otto Pedersen Karl Otto Pedersen Forældre: nr. 24 Niels Pedersen og nr. 25 Maren Pedersen Børn: Else Pedersen, Niels Pedersen, nr. 6 Ove Pedersen, Aksel Pedersen og Ejnar Pedersen Navn : Karl Otto Pedersen Født : 16.

Læs mere

Den Internationale lærernes dag

Den Internationale lærernes dag Den Internationale lærernes dag I dag er det en særlig dag. For den 5. oktober har flere foreninger rundt om i verden valgt at markere som Den internationale lærernes dag. Man ønsker på denne måde at markere

Læs mere

MGP i Sussis klasse.

MGP i Sussis klasse. Side 1. MGP i Sussis klasse. Hans Chr. Hansen. Alrune. Side 2. 1. MGP i 2.b. Sussi har musik i skolen. Det har alle jo. Hun elsker de timer. De laver alt muligt i musik. De slår rytmer. De leger. De synger

Læs mere

33. nyhedsbrev Foreningen Skole for livet April kvartal 2013

33. nyhedsbrev Foreningen Skole for livet April kvartal 2013 33. nyhedsbrev Foreningen Skole for livet April kvartal 2013 NYT FRA SKOLEN NYE SKOLEBORDE I GANDHI-STIL Når børnene undervises i skolen i Anand Niketan Ashram, sidder de på gulvet i klasselokalerne. Der

Læs mere

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden.

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden. 1 Sådan går der mange mange år. 1 Alle de væsener En gang for mange mange år siden blev skabt et væsen uden ben. Den måtte være i vandet, ellers kunne den ikke komme rundt. Så blev skabt en med 2 ben,

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Salmer: Hinge kl.9: 458-462/ 467-37,v.5-671 Vinderslev kl.10.30: 458-462- 178/ 467-37,v.5-671 Dette hellige evangelium

Læs mere

I LÆRE PÅ VÆRFTET. Et lærestyret undervisningsforløb på Helsingør Værftsmuseum for elever i 1. til 4. klasse

I LÆRE PÅ VÆRFTET. Et lærestyret undervisningsforløb på Helsingør Værftsmuseum for elever i 1. til 4. klasse I LÆRE PÅ VÆRFTET Et lærestyret undervisningsforløb på Helsingør Værftsmuseum for elever i 1. til 4. klasse Helsingør Kommunes Museer 2013 Introduktion Velkommen til Helsingør Værftsmuseum. Museet handler

Læs mere

Opgaver til Den frie by

Opgaver til Den frie by Opgaver til Den frie by 1. Kaj og Jette eller far og mor? Mormor synes, at det er lidt underligt, at Liv siger Kaj og Jette i stedet for far og mor. Hvad synes du? 2. Hvem skal bestemme? Liv siger Kaj

Læs mere

Kjellerup Skole Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen. Resultat. Spørgeskemaundersøgelse

Kjellerup Skole Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen. Resultat. Spørgeskemaundersøgelse Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen Resultat Spørgeskemaundersøgelse -Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen -en undersøgelse blandt elever på. 1.-10. klassetrin 1 Min

Læs mere

Historie vedr. Anker Wolfgang Duelund slægten

Historie vedr. Anker Wolfgang Duelund slægten Historie vedr. Anker Wolfgang Duelund slægten Forord Dette dokument er udarbejdet af Georg Brandt Christensen, Ørnebakken 47, 2840 Holte. Hjemmeside: www.igbc.dk. På denne web kan man også se en stamtavle

Læs mere

Kære 9. klasse kære dimittender.

Kære 9. klasse kære dimittender. 1 Kære 9. klasse kære dimittender. Vores dimissionsfest i eftermiddag blev indledt med den LIP DUP, som I fornylig har en stor del af æren for, og som jeg tror på en eller anden måde vil minde jer om Th.

Læs mere

Vejen til Noah og overdragelsen af ham!

Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Charlotte S. Sistrup, eneadoptant og mor til Noah Truong fra Vietnam fortæller sin historie Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Den 29. august 2004 sendte jeg ansøgningspapirerne af sted til adoptionsafsnittet,

Læs mere

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus.

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus. Side 1 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus Side 2 Personer: Nicolaus Side 3 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus 1 Nicolaus 4 2 Naboen 6 3 Tre poser guld 8 4 Mere guld 10 5 Gaden er tom 12 6

Læs mere

Uanmeldt tilsyn. Udfyldes af konsulenten

Uanmeldt tilsyn. Udfyldes af konsulenten Uanmeldt tilsyn Udfyldes af konsulenten Institution Marthagården Status (selvejende/kommunal/privat) Selvejende Adresse Peter Bangs Vej 12 Leder Ingrid Fuglseth Jensen Normerede pladser 0-3 år Normeret

Læs mere

Odense stadsarkiv, Historiens Hus Erindringer Konfirmation, skole og ferie (Uddrag) ( ) Jeg var meget forskelligt udviklet i fagene i skolen. I håndarbejde blev jeg rost for mit proper arbejde, og mit

Læs mere

Dukketeater til juleprogram.

Dukketeater til juleprogram. Dukketeater til juleprogram. Dukketeater 1: (Der er brug for to dukker, en frisk og glad drengedukke (dukke 1), der er spændt på at det er jul og en lidt fornuftig pigedukke (dukke 2), der ikke kommet

Læs mere

Forord. Julen 2005. Hej med jer!

Forord. Julen 2005. Hej med jer! Indhold Julen 2005. Forord 2 1. Historien om jul i Muserup Yderkær. 4 2. Venner af Muserup Yderkær. 7 3. Den mærkeligste dag på året. 9 4. I nødens stund. 11 5. Bedste hædres som heltenisse. 14 6. Den

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 Tilstede: Faglærer og Kristine Lodberg Madsen Kristine: Hvad er din baggrund, uddannelse og hvad

Læs mere

lave. Men i dag har jeg ikke rigtig lyst til noget som helst. Sådan har jeg det sommetider, men som regel varer det ikke så længe.

lave. Men i dag har jeg ikke rigtig lyst til noget som helst. Sådan har jeg det sommetider, men som regel varer det ikke så længe. Vi kører blade Jeg er lige kommet hjem fra skole, har klædt om, og ved ikke rigtig hvad jeg skal lave. Jeg går op på mit værelse og tager kassen med mit legetøj. I kassen ligger alt mit Tekno ingeniørsæt,

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Skærtorsdag. 2016. B. Johs 13,1-15. Salmer: 455-471-260 613-476-474 Der var engang en mand, som var rejst ud for at finde lykken. Han havde hørt, at

Skærtorsdag. 2016. B. Johs 13,1-15. Salmer: 455-471-260 613-476-474 Der var engang en mand, som var rejst ud for at finde lykken. Han havde hørt, at Skærtorsdag. 2016. B. Johs 13,1-15. Salmer: 455-471-260 613-476-474 Der var engang en mand, som var rejst ud for at finde lykken. Han havde hørt, at der i en by var et sted, hvor alle var lykkelige. Der

Læs mere

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter I Guds hånd -1 I Guds hånd vokser jeg Mål: At give børn en forståelse for, at det er Gud, der lader os vokse. Når vi lægger vores liv i Guds hånd, kan han forme os helt efter sin plan, så vi kan blive

Læs mere

Det bedste og det værste - en praktikevaluering fra 10.95

Det bedste og det værste - en praktikevaluering fra 10.95 1 og det værste - en praktikevaluering fra 10.95 med udgangspunkt i Søren Ulrik Thomsens digte: Det værste og det bedste Et eksempel på evaluering af komplekse, subjektive og helt umålelige processer.

Læs mere

Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller. Forældre med handicap i DHF

Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller. Forældre med handicap i DHF Forældre med handicap i DHF Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller Rasmus Møller er lærerstuderende, benamputeret og far til August på 3 år. Og Rasmus og hans kone venter en

Læs mere

Hingebjerg Skole: 1914-1964.

Hingebjerg Skole: 1914-1964. 1 Hingebjerg Skole: 1914-1964. Redigeret og samlet af Bent Bak. 1 INDHOLD Hingebjerg Skole.... 2 1912 - store ændringer af skolevæsenet vedtaget.... 2 To nye skoler for 15.600 kr.... 2 Status 1920 - undervisningsplan....

Læs mere

Asger kan høre Fars travle skridt i lejligheden, imens han spiller sit yndlingsspil på computeren. I spillet skal Asger styre en dreng, der skal nå

Asger kan høre Fars travle skridt i lejligheden, imens han spiller sit yndlingsspil på computeren. I spillet skal Asger styre en dreng, der skal nå »Kom nu, Asger! Det går ikke, at jeg kommer for sent på arbejde igen.«far er stresset og styrter rundt i hele lejligheden efter et eller andet meget vigtigt, som han sikkert ikke engang selv ved, hvad

Læs mere

Gjerndrup Friskoles historie

Gjerndrup Friskoles historie Gjerndrup Friskoles historie For at fortælle om Gjerndrup Friskole, skal vi lidt længere tilbage i tiden. Gjerndrup Skole blev bygget i 1930, men før 1930 var der i Gjerndrup Surhave Skole, hvor de fleste

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Juleudstilling i Fåborg

Juleudstilling i Fåborg Juleudstilling i Fåborg I dag skal vi til Fåborg. Mor, Ulrik og jeg. Vi skal til byen for at handle og se på juleudstilling. Det er vi hvert år, så det er noget, jeg har glædet mig til længe. Det er ikke

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

Forældreperspektiv på Folkeskolereformen

Forældreperspektiv på Folkeskolereformen Forældreperspektiv på Folkeskolereformen Oplæg v/ personalemøde på Hareskov Skole d. 23. januar 2014 Tak fordi jeg måtte komme jeg har glædet mig rigtig meget til at få mulighed for at stå her i dag. Det

Læs mere

1.1.1 RASMUS JENSEN. Aner Maren Nielsdatter - Jens Peder Rasmussen. Eva Kristensen Marts 2016-1. udgave RASMUS JENSEN "1

1.1.1 RASMUS JENSEN. Aner Maren Nielsdatter - Jens Peder Rasmussen. Eva Kristensen Marts 2016-1. udgave RASMUS JENSEN 1 RASMUS JENSEN Aner Maren Nielsdatter - Jens Peder Rasmussen Eva Kristensen Marts 2016-1. udgave RASMUS JENSEN "1 Rasmus Jensen *1811-1890 Rasmus blev født 8. december 1811 i Lydum. Han bliver ført til

Læs mere

Tue Tjur, april 2012. Personerne.

Tue Tjur, april 2012. Personerne. På billedet her ses de 8 ældste af de mange fotoalbums, som min mor Vibe efterlod sig da hun døde i 2007. Det øverste, som er det ældste, angives at være fra 1914-33. Det er billeder fra dette album, som

Læs mere

Vinder af månedens opgave og en lille hyggepakke - er Johannes Petersen, lejlighed 29. Tillykke! Jill sender følgende hilsen:

Vinder af månedens opgave og en lille hyggepakke - er Johannes Petersen, lejlighed 29. Tillykke! Jill sender følgende hilsen: Til jule-pynte-dagen var der som sædvanlig rigtig god opbakning. En af de dage, jeg altid ser frem til det er simpelthen bare så hyggeligt. Tusind tak til Bruger-/Pårørenderådet for et godt arrangement

Læs mere

Guldhvalpen. Dorte Marcussen

Guldhvalpen. Dorte Marcussen Guldhvalpen Dorte Marcussen GULDHVALPEN Tekst og tegning Dorte Marcussen Udgivet i ét eksemplar i 1981 Til Frida og Karla 2013 Forlaget Muffin Der var uro i hundekennelen Hundens Fryd. Freja havde været

Læs mere

Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger de stavelsesdelingsregler, som børnene også skal bruge, når de på skrift skal dele ord.

Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger de stavelsesdelingsregler, som børnene også skal bruge, når de på skrift skal dele ord. 1 Gale Streger Forfatter: Helle S. Larsen Illustration: Lars Hornemann Forfatteren og Furesø Museer, 2013 Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-24-2 Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger

Læs mere

Side 1. En rigtig søhelt. historien om peder willemoes.

Side 1. En rigtig søhelt. historien om peder willemoes. Side 1 En rigtig søhelt historien om peder willemoes Side 2 Personer: Peder Willemoes Lord Nelson Side 3 En rigtig søhelt historien om peder willemoes 1 Store drømme 4 2 Det hårde liv på søen 6 3 Krig

Læs mere

milo - En næsten sand historie om en lille dreng Af Sidsel Schomacker

milo - En næsten sand historie om en lille dreng Af Sidsel Schomacker milo - En næsten sand historie om en lille dreng Af Sidsel Schomacker Til min søn Milo. Må din verden blive fuld af eventyr. Der var engang en far og en mor. Faktisk var de slet ikke far og mor endnu,

Læs mere

Tæt forældresamarbejde gavner undervisning og fritid

Tæt forældresamarbejde gavner undervisning og fritid Tæt forældresamarbejde gavner undervisning og fritid Af Orla Nielsen i samtale med Lena Isager I flere klasser på Beder skole støtter forældrene op om skole-hjemsamarbejdet og deltager i traditionsrige

Læs mere

BILLAG 2: Storyboard, Level 1

BILLAG 2: Storyboard, Level 1 BILLAG 1: Personas Annika, 10 Annika går i 3. klasse. Hun interesserer sig en del for heste, hvilket også kan ses i hendes fritidsaktiviteter, da hun går til ridning og bruger meget tid på, at læse hestebladet

Læs mere

Januar 2012 3. årg. Nr. 1 P-POSTEN

Januar 2012 3. årg. Nr. 1 P-POSTEN Januar 2012 3. årg. Nr. 1 P-POSTEN ØSTSALLING PENSIONISTFORENING NYHEDSAVIS PENSIONISTFORENINGENS NYHEDSAVIS JANUAR 2012 3. ÅRGANG NR. 1 Formanden skriver: Ventetiden Den 1. december var vi til adventsfest

Læs mere

Svanemærket Printet i Danmark 2011. ISBN: 1. udgave, 1. oplag 978-87-993288-1-9 (paperback) 978-87-993288-2-6 (PDF e-bog)

Svanemærket Printet i Danmark 2011. ISBN: 1. udgave, 1. oplag 978-87-993288-1-9 (paperback) 978-87-993288-2-6 (PDF e-bog) Copyright 2011 Dortea Berg-Jensen Forsidefoto: Mette Berg-Jensen Omslag: Sitara Bruns Tilrettelægning og fotos: Dortea Berg-Jensen Coverillustrationer: Sven Aage Berg Bogen er sat med New Baskerville Tryk:

Læs mere

Den udstilling, du skal rundt og finde oplysninger i, handler om arbejderfamilien, som den boede, arbejdede og levede i København i 1950 erne.

Den udstilling, du skal rundt og finde oplysninger i, handler om arbejderfamilien, som den boede, arbejdede og levede i København i 1950 erne. Da Bedste var barn Da Bedste var barn Den udstilling, du skal rundt og finde oplysninger i, handler om arbejderfamilien, som den boede, arbejdede og levede i København i 1950 erne. Du vil få viden om,

Læs mere

Julemandens arv. Kapitel 23. Efter et kort øjeblik blev døren åbnet, og Frederikke Severinsen stod foran dem.

Julemandens arv. Kapitel 23. Efter et kort øjeblik blev døren åbnet, og Frederikke Severinsen stod foran dem. Kapitel 23 Efter et kort øjeblik blev døren åbnet, og Frederikke Severinsen stod foran dem. Goddag og velkommen Hr. Branzoo sagde hun henvendt til Johnny. Hun vendte sig om mod Jenny med et spørgende blik.

Læs mere

Farv denne skønne løve i alle de. cirkusfarver du kan finde på! Tryllesøstrene. Manden på ethjulet cykel har skifte køretøj

Farv denne skønne løve i alle de. cirkusfarver du kan finde på! Tryllesøstrene. Manden på ethjulet cykel har skifte køretøj Manden på ethjulet cykel har skifte køretøj Manden på ethjulet cykel skifter køretøj til en lille cykel Skrevet af Ardeshir og Noah Manden på den ethjulede cykel skiftede køretøj til en tohjulet lille

Læs mere

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25 7 Vi er i en skov Her bor mange dyr Og her bor Trampe Trold 14 Hver dag går Trampe Trold en tur Han går gennem skoven 25 Jorden ryster, når han går Så bliver dyrene bange Musen løber ned 37 i sit hul Ræven

Læs mere

Jeg besøger mormor og morfar

Jeg besøger mormor og morfar Jeg besøger mormor og morfar I dag er det søndag. Normalt kan jeg sove længe, for jeg skal selvfølgelig ikke i skole om søndagen. Men i dag står jeg alligevel tidligt op. Jeg skal nemlig besøge mormor

Læs mere

Beboerportræt: "Når jeg skriver, er det som terapi for mig. Så kommer mine tanker ud gennem fingrene"

Beboerportræt: Når jeg skriver, er det som terapi for mig. Så kommer mine tanker ud gennem fingrene Beboerportræt: "Når jeg skriver, er det som terapi for mig. Så kommer mine tanker ud gennem fingrene" Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet Når Fatma skriver, lever hun sig ind i en helt anden verden.

Læs mere

Peters udfrielse af fængslet

Peters udfrielse af fængslet Drama Peters udfrielse af fængslet Kan bruges som totalteater før eller efter tekstgennemgangen. Tekst: ApG 12,1-17 1. Forslag Roller: Peter (farvet lagen), to soldater (sorte affaldssække, evt. sværd),

Læs mere

Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45

Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45 Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45 LO: Det er egentlig bare en udbygning af de spørgsmål, der var på spørgeskemaet. Det er bare

Læs mere

Esrum og det mystiske Møn 3.oktober 2014, 1.udgivelse ved gruppe 2 og 3

Esrum og det mystiske Møn 3.oktober 2014, 1.udgivelse ved gruppe 2 og 3 .oktober 2014, 1.udgivelse ved gruppe 2 og Elever indtager vandrehjem og oplever Danmarks fødsel på Møns Klint Rejsen til Møn Lavet af: Nambahlou D.1/10.2014 Det var en lang rejse. Vi skulle både tage

Læs mere

Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg

Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg kan finde Robin Hood-bladet. Mor siger, at jeg roder,

Læs mere

Odense Stadsarkiv, Historiens Hus Middelfart Letlæselig (side 1) Først i tyverne blev mor syg og indlagt på Odense Sygehus, og fik en behandling med stråler på underlivet, ved en forglemmelse fra sygeplejerskens

Læs mere

Prædiken, fastelavns søndag d. 7/2 kl. 14.00 i Vinderslev Kirke.

Prædiken, fastelavns søndag d. 7/2 kl. 14.00 i Vinderslev Kirke. Prædiken, fastelavns søndag d. 7/2 kl. 14.00 i Vinderslev Kirke. Dette hellige evangelium skriver evangelisten Lukas: Korsvar Jesus tog de tolv til side og sagde til dem:»se, vi går op til Jerusalem, og

Læs mere

Det er svært at nå halvvejs rundt om et springvand på de 10 sek. selvudløseren har

Det er svært at nå halvvejs rundt om et springvand på de 10 sek. selvudløseren har Efter en meget spændende og programfyldt uge i sidste uge, har vi fået skruet tempoet lidt ned denne her uge. Vi havde set så meget frem til den berømte sommerlejr, at det blev helt tomt bagefter. Der

Læs mere

Vi havde også en dejlig arbejdsdag i lørdag og rigtigt mange arbejdsopgaver blev løst. Der er igen arbejdsdag på lørdag i næste uge.

Vi havde også en dejlig arbejdsdag i lørdag og rigtigt mange arbejdsopgaver blev løst. Der er igen arbejdsdag på lørdag i næste uge. Uge 38 Gjerrild-Bønnerup Friskole, Knud Albæks Vej 4, Gjerrild, 8500 Grenå Tlf.8638-4422, E-post: kontoret@gbfriskole.dk Hjemmeside: www.gbfriskole.dk SFO. 8638-4460 Aktuelt Endnu en uge er gået og det

Læs mere

Hold nu op, det har været en total hektisk uge i innovationens tegn!!!

Hold nu op, det har været en total hektisk uge i innovationens tegn!!! Hold nu op, det har været en total hektisk uge i innovationens tegn!!! 7.c + klasselærere startede i mandags med et virksomhedsbesøg hos E.L.M, hvor de blev undervist i, hvordan en virksomhed arbejder

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2 Hvordan lød mon verdens første spørgsmål? Det kan I jo tænke lidt over

Læs mere

1.1.1.9 CLAUS JENSEN. Aner. Maren Nielsdatter - Jens Peder Rasmussen - Rasmus Jensen. Eva Kristensen Marts 2016-1. udgave CLAUS JENSEN "1

1.1.1.9 CLAUS JENSEN. Aner. Maren Nielsdatter - Jens Peder Rasmussen - Rasmus Jensen. Eva Kristensen Marts 2016-1. udgave CLAUS JENSEN 1 CLAUS JENSEN Aner Maren Nielsdatter - Jens Peder Rasmussen - Rasmus Jensen Eva Kristensen Marts 2016-1. udgave CLAUS JENSEN "1 1.1.1.9 Claus Jensen 3 1.1.1.9.1 Rasmus Jensen 7 1.1.1.9.1.1 Klaus August

Læs mere

Side 1 af 6. Prædiken til sidste søndag i kirkeåret, 2. tekstrække. Grindsted kirke, søndag d. 25. november 2012 kl. 10.00. Steen Frøjk Søvndal

Side 1 af 6. Prædiken til sidste søndag i kirkeåret, 2. tekstrække. Grindsted kirke, søndag d. 25. november 2012 kl. 10.00. Steen Frøjk Søvndal Side 1 af 6 Prædiken til sidste søndag i kirkeåret, 2. tekstrække Grindsted kirke, søndag d. 25. november 2012 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Salmer: DDS 413: Vi kommer, Herre, til dig ind DDS 448: Fyldt

Læs mere

Tvis Skole 1964-2014.

Tvis Skole 1964-2014. Tvis Skole 1964-2014. I: Tvis Skole II: Ledelse m.m. III: Elever og Lærere IV: Skolen og Lokalsamfundet V: Jubilæer, Fester, Temaer, m.m. Redigeret og samlet af Bent Bak. 1 TVIS SKOLE 1964-2014. Tvis's

Læs mere

Besøg hos Havets Moder Genfortalt af Mâliâraq Vebæk Illustreret af Aka Høegh

Besøg hos Havets Moder Genfortalt af Mâliâraq Vebæk Illustreret af Aka Høegh Besøg hos Havets Moder Genfortalt af Mâliâraq Vebæk Illustreret af Aka Høegh milik publishing Engang troede menneskene i Grønland på Havets Moder. Hun boede på havets bund og herskede over alle havets

Læs mere

Februar 2015. Så er vi klar med den 2. udgave af skoleavisen Solsiderne skrevet af eleverne på Solhverv Privatskole.

Februar 2015. Så er vi klar med den 2. udgave af skoleavisen Solsiderne skrevet af eleverne på Solhverv Privatskole. Så er vi klar med den 2. udgave af skoleavisen Solsiderne skrevet af eleverne på Solhverv Privatskole. Siden sidst har vi haft en masse dejlige arrangementer på skolen, og sidst i november og hele december

Læs mere

Strandstævne Rømmø 25. august. M1 Pulje 1 Bane 1-2. Navne: Klub: 1: 2: 3: 4: 20'ere: Plus: Minus: Ialt: Plads: Bente Gemmer Kurt R.

Strandstævne Rømmø 25. august. M1 Pulje 1 Bane 1-2. Navne: Klub: 1: 2: 3: 4: 20'ere: Plus: Minus: Ialt: Plads: Bente Gemmer Kurt R. M1 Pulje 1 Bane 1-2 Bente Gemmer Kurt R. Kristiansen Varde 1: XXX 16 12 20 1 48 44 4 3 Jes Jensen Anne Marie Jensen Horne IF 2: 20 XXX 20 20 3 60 35 25 1 Magnus Johansen Gert Ovesen Næsbjerg 3: 20 7 XXX

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

Et klasselokale er fyldt med elever der sidder og kigger op mod tavlen. En lærer går rundt oppe ved tavlen og stopper pludselig op.

Et klasselokale er fyldt med elever der sidder og kigger op mod tavlen. En lærer går rundt oppe ved tavlen og stopper pludselig op. 1. INT. KLASSLOKALE - DAG Et klasselokale er fyldt med elever der sidder og kigger op mod tavlen. En lærer går rundt oppe ved tavlen og stopper pludselig op. LÆRER Søren. Vil du venligst læse op fra side

Læs mere

Personlige utopier. Af Annemarie Telling

Personlige utopier. Af Annemarie Telling Personlige utopier Hvorfor beskæftige sig med utopi? Hvorfor i alverden bruge tid på noget som alle fra starten ved er urealistisk? Hvorfor sætte sig og tage skyklapper på? Og lukke den konkrete tilværelse

Læs mere

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste.

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. 15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. Salmer: Hinge kl.9: 736-48/ 165-52 Vinderslev kl.10.30: 729-51- 450/ 165-477- 730 Dette hellige evangelium skriver

Læs mere

At være ydmyge af hjertet og ikke kun af tanken

At være ydmyge af hjertet og ikke kun af tanken At være ydmyge af hjertet og ikke kun af tanken Prædiken af Kristine S. Hestbech Søndag den 27. september 2015. Også kaldet for den 17. søndag efter trinitatis. salmer: 392,414,365, 373, 26 Teksten der

Læs mere

Ram elevernes energi!

Ram elevernes energi! Ram elevernes energi! Harriet Bjerrum Nielsen Universitet i Oslo CEFU konference 20.nov 2013: Unges motivation i forandring 1.klasse: Tøjdyr på arbejde Mange børn har deres tøjdyr med i skole.

Læs mere

Generel tilfredshed. Ja, meget glad Ja, for det meste Ikke så tit Nej, slet ikke. Er du glad for din skole? 42 / 15% 202 / 73% 23 / 8% 11 / 4%

Generel tilfredshed. Ja, meget glad Ja, for det meste Ikke så tit Nej, slet ikke. Er du glad for din skole? 42 / 15% 202 / 73% 23 / 8% 11 / 4% Generel tilfredshed Ja, meget glad Ja, for det meste Ikke så tit Nej, slet Er du glad for din skole? 42 / 15% 202 / 73% 23 / 8% 11 / 4% Er du glad for dine lærere? Ja, dem alle sammen Ja, de fleste Ja,

Læs mere

Kapitel 1. Noget om årets gang

Kapitel 1. Noget om årets gang Kapitel 1 Noget om årets gang 1 4. Mennesker og måneder VOXPOP Er der en måned, du særlig godt kan lide, eller er der en, du ikke bryder dig om? Nina Ja... Jeg kan rigtig godt lide september. Efterårsmånederne

Læs mere

Kia Christensen Mercy in Action, 2. Rejsebrev

Kia Christensen Mercy in Action, 2. Rejsebrev Kia Christensen Mercy in Action, 2. Rejsebrev Generelle informationer om praktikstedet kan findes i mit 1. rejsebrev. Den pædagogiske opgave Min opgave i praktikken består som regel af at lave aktiviteter

Læs mere

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns)

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Den grønne have Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Dette skete for ikke så lang tid siden, i landet med det rødhvide flag. Det var efterår, og tre børn havde vovet sig 5 ind i den have, hvor der engang havde været

Læs mere

Strandstævne Rømmø 25. august

Strandstævne Rømmø 25. august M1 Pulje 1 Bane 1-2 Navne: Klub: 1: 2: 3: 4: 5: 20'ere: Plus: Minus: Ialt: Plads: Bente Gemmer Varde 1: XXX Kurt R. Kristiansen Jes Jensen Horne IF 2: XXX Anne Marie Jensen Finn K. Nielsen Vesterhede 3:

Læs mere

Retsudvalget 2015-16 L 107 Bilag 4 Offentligt

Retsudvalget 2015-16 L 107 Bilag 4 Offentligt Retsudvalget 2015-16 L 107 Bilag 4 Offentligt Viborg d. 20 januar 2016 Til Folketingets Restudvalg Vedr. Høringssvar om den ændrede Knivlov Kære medlemmer af Retsudvalget Jeg er helt klar over at denne

Læs mere

Afgangseksamen nærmer sig!

Afgangseksamen nærmer sig! Kildeskolenyt! - f jo ONu nd sne: Afgangseksamen nærmer sig! Mens foråret så småt meldte sig, fik vi hold på terminsprøverne for de 24 afgangselever. Der er nu en god måned til at finpudse fagligheden

Læs mere

Fælles PALS-dag på 8 Pals-skoler.

Fælles PALS-dag på 8 Pals-skoler. Fredag d. 6. marts, var det national trivselsdag. 8 PALS-skoler i kommunen valgte at markere denne dag samlet. PALS-tovholderne havde overordnet planlagt dagen sammen, og der var valgt nogle aktiviteter,

Læs mere

Skoleforhold i Gladsaxe i gamle dage Af: Eva Molin, Gladsaxe Byarkiv, lokalhistorisk afdeling.

Skoleforhold i Gladsaxe i gamle dage Af: Eva Molin, Gladsaxe Byarkiv, lokalhistorisk afdeling. Skoleforhold i Gladsaxe i gamle dage Af: Eva Molin, Gladsaxe Byarkiv, lokalhistorisk afdeling. En god ide I 1721 fik kong Frederik d. 4. en god ide. For at belønne de distrikter i landet, der var pligtige

Læs mere

Ja, meget glad Ja, for det meste Ikke så tit Nej, slet ikke 84 / 26% 198 / 61% 32 / 10% 10 / 3% 84 / 26% 178 / 55% 56 / 17% 6 / 2%

Ja, meget glad Ja, for det meste Ikke så tit Nej, slet ikke 84 / 26% 198 / 61% 32 / 10% 10 / 3% 84 / 26% 178 / 55% 56 / 17% 6 / 2% Dato4.december207 Generel tilfredshed Ja, meget glad Ja, for det meste Ikke så tit Nej, slet ikke Er du glad for din skole? 84 / 26% 198 / 61% 32 / 10% 10 / 3% Er du glad for dine lærere? Ja, dem alle

Læs mere

De to bedragere. Opgaver til: BEDRAG. Instruktion: Læs teksten. Kender du den? Hvad handler den om?

De to bedragere. Opgaver til: BEDRAG. Instruktion: Læs teksten. Kender du den? Hvad handler den om? Førlæsning / Opgave 1 Instruktion: Læs teksten. Kender du den? Hvad handler den om? De to bedragere Der var engang en kejser. Han holdt så meget af smukt, nyt tøj, at han brugte alle sine penge på det.

Læs mere

Jeg nedlagde ham med et spark i KLASSEKAMPEN.

Jeg nedlagde ham med et spark i KLASSEKAMPEN. De tre muskelterer Det begyndte med, at solen stod op som en stor blodappelsin. Jeg stod midt på prærien med en rygende seksløber i hver hånd. Jeg havde allerede gennemhullet et bundt indajanere på krigsstien

Læs mere

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK UNDERVISNINGSMATERIALE HVERDAGENS HELTE Lærervejledning og pædagogisk vejledning til Hverdagens helte 4 - om autisme Et undervisningsmateriale

Læs mere

BØRN OG UNGES TRIVSEL

BØRN OG UNGES TRIVSEL Årsmøde i Skolesundhed.dk 07 03 2016 BØRN OG UNGES TRIVSEL EN UDFORDRING FOR BØRN, UNGE OG VOKSNE DPU, AARHUS BØRN OG UNGE OM STORE UDFORDRINGER I DERES LIV At nå alt det jeg gerne vil i min fritid! Ida

Læs mere