Tvis Skole

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tvis Skole 1964-2014."

Transkript

1 Tvis Skole I: Tvis Skole II: Ledelse m.m. III: Elever og Lærere IV: Skolen og Lokalsamfundet V: Jubilæer, Fester, Temaer, m.m. Redigeret og samlet af Bent Bak.

2 1 TVIS SKOLE Tvis's nye Centralskole havde sin første skoledag mandag d. 7. september Alle elever (182 i alt) var samlet i skolegården foran skolen ud mod syd. Førstelærer Helge Jensen bød velkommen, og skolekommissionsformand Hans Larsen udtrykte håbet om, at den nye moderne skole ville leve op til de krav som tidens undervisning kræver. (se også afsnit I af skolehistorien s. 1-15). I 1950'erne var de små skoler rundt omkring på landet en efter en blevet nedlagt og erstattet af en centralskole for hele sognet. Afstandskriteriet for børnene måtte efterhånden vige for en bedre undervisning, som kunne leve op til kravene i den nye skolereform fra For landsognene var det helt centrale i den nye lov, at landbørnene nu skulle have de samme muligheder og den samme undervisning som børnene i byen. Der skulle ikke længere være forskel på den landsbyordnede skolegang og den skolegang som gjaldt for byerne. Tvis Sogn var lidt bagud med at leve op til de nye skolekrav. Først i 1959 begyndte sognerådet at røre på sig, men der skulle gå 5 år, inden den nye skole kunne erstatte de 3 landskoler. Perioden fra 1961 til 1964 var en urolig tid for lærere og elever, idet man samlede eleverne årgangsvis på Hingebjerg og Gedbo Skole og samtidig tog Sognegården i brug til 6. og 7. klasse. I Sognegården var også skolekøkken, sløjdlokale og bibliotek.( i afsnit III (s. 3-11) har flere at eleverne fra dengang beskrevet skoleforholdene fra først i 1960'erne). Tvis Sogne trængte i den grad til en forbedring af skoleforholdene. Citat - Anne Katrine Barslund: "Der var ikke stråtag på Skautrup skole, men skolens undervisningsform havde sine rødder i begyndelsen af 1900 tallet. Min mormor (født i 1902) og min mor (1930) havde også gået i Skautrup skole og deres fortællinger om skoletiden var præcis de samme som mine fra slutningen af 50-erne.(Afsnit III s. 7"). En gymnastiksal eller faglokale var noget ganske ukendt før At man kunne have to lærere, som underviste i hver sit fag var noget ganske ukendt. At man skulle gå i skole 6 dage om ugen var noget ganske ukendt. At man var sammen med klassekammerater samlet på samme årgang var noget ganske ukendt. Er den nye skolereform her i 2014 revolutionerede for lærere og elever, så var de forandringer, der skete i Tvis i 1964 ligeså revolutionerende for lærere og elever. D. 11. august 2014 starter 380 elever på Tvis Skole på et nyt skoleår. 50 år er gået siden centralskolens start. Meget er sket siden. Afgørende var udvidelsen af skolen i starten af 1980'erne i forbindelse med. at overbygningen for Tvis, Halgård og Nr. Felding blev placeret på Tvis Skole. Nu kunne børn fra Tvis tage hele deres folkeskoleuddannelse i Tvis og forlade skolen efter 9. eller 1o. klasse.

3 2 SKOLEJUBILÆER: Skolejubilæet for Tvis Skole falder i den grad sammen med, at den danske folkeskole har 200 års jubilæum, og at Hingebjerg og Gedbo Skole har 100 års jubilæum. FOLKESKOLENS START SKOLER I TVIS I 1814 underskrev kong Frederik d. 6. en række skolelove som gjorde det til en ret og en pligt for alle børn at modtage undervisning. Der indførtes 7 års undervisningspligt også for børn på landet. Danmark havde fået et offentligt skolesystem. Den første folkeskole blev indtil 1899 betegnet almueskolen. Fra 1814 blev det en fælles erfaring for alle børn i Danmark: "at gå i skole". Men skolegangen kunne opleves meget forskellig på godt og ondt, men altid som en vigtig erindring fra barndommen. Det offentlige skolesystem var dog selv opdelt i mange skoletyper, og frem til 1958 fik børnene på land og by forskellig skolegang. Skolesystemet har siden 1814 udviklet sig i takt med samfundet. Skolens hverdag og indhold har altid været præget af fortid, nutid og fremtid. Pædagogik og værdigrundlag har undergået store ændringer. Tvis får først en fast hovedskole og degnelod i Indtil da klarede man sig med omvandrende skoleholdere som underviste i hjemmene, hvor der var indrettet skolestuer. De økonomiske vilkår gjorde det vanskeligt at få skoleloven af 1814 implementeret i et landsogn som Tvis. Tvis har i perioden fra 1831 tre hovedskoler. Den første hovedskole i Tvis var placeret tæt på Tvis Kloster: Amalielyst: I 1887 i forbindelse med kirkebyggeriet flyttes hovedskolen til Tvis Lund på Østergaards mark. Skolen kaldes Frydenlund. Nu er det i denne ende af sognet at udviklingen foregår, og de mange børn er. Frydenlund: hovedskole fra I Halgaard området bygges også en ny hovedskole: Halgaard Skole fra Udover hovedskolerne har Tvis i perioden haft adskillige biskoler: Der har været skole i stuehuset på Søndergaard og senere i et hus på Nørgaard mark for Tvis Lundområdet. Over Skautrup Skole var for søndersognet og Brejnholt Skole for østersognet. Søndergaard skolen, Tvis Kloster skolen og Over Skautrup skolen er de første faste undervisningssteder i Sognet. Allerede i 1887 argumenterede stærke kræfter i sognet for, at en ny skole skulle placeres tæt ved den nybyggede kirke. Men sognerådet bestemte sig alligevel for Frydenlund på Østergaard mark. Den sammen diskussion udspandt sig i Men heller ikke denne gang blev hovedskolen anbragt i stationsbyen tæt på kirken men et stykke ude ad Hingebjerg Vej som Hingebjerg Skole. Først i 1964 efter mange års omflakken lykkedes det at få placeret skolen i centrum af byen, som Tvis Centralskole samtidig med at Halgaard Skole videreførtes.

4 3 Hele den første skoleudvikling i Tvis Sogn kan man læse om i Tvis Bogen og i Dahl Ravnsbæks historiske beretning fra 1968: Tvis Skole. Beretningen findes på Tvis Skole. Hvordan skolen og skolegangen har fungeret i Tvis og andre landsogne i folkeskolens første 100 år kan man få et indblik i, ved at studere den levendegjorte skolegang på Hjerl Hede.

5 4 Drengegymnastik = Eksercits Skolen på Hjerl Hede er fra landsbyen Hinge ved Silkeborg. Den fungerede som skole fra Læreren eller degnen boede på skolen med sin familie og havde tilknyttet en jordlod til køkkenhave og lidt kreaturer og fjerkræ. Kaldes også et degnelod, hvis læreren også var degn ved kirken. Sikkert meget lig skolerne i Tvis i det 19. århundrede.

6 SKOLER I TVIS var et meget skelsættende år i Tvis Skolehistorie. Sognefællesskabet mellem Nr.Felding og Tvis var ophørt i Nu var det lettere at blive enige om skolestrukturen i Tvis. I enighed blev det bestemt at bygge to nye skoler, nemlig Hingebjerg og Gedbo og samtidig videreføre Halgaard skole og Skautrup Skole. Geografisk gav det en fin fordeling, så børnene fortsat kunne gå på gåben i skole. Halgaard Skoles historie blev skrevet i forbindelse med skolens 100 års jubilæum i 1987 og er lagt på nettet. De 3 øvrige skolers historier foreligger nu også og er lagt på nettet og kan desuden fås i skriftlig form. Hingebjerg Skole: sider. Gedbo Skole: sider. Skautrup Skole: sider. Halgaard Skole: : Ny folkeskolelov med oprettelse af den frie mellemskole for klasse. Fagene gymnastik, sløjd og håndgerning skulle styrkes som praktiske fag. Den nye lov kunne ikke på nogen måde realiseres i den landsbyordnede skole i Tvis. Loven var ellers netop lavet for at fremme oprettelse af centralskoler i landsbyerne og styrke undervisningen her. Men centralskolen blev først realiseret i Tvis i : Mellemskolen afskaffes. Land - og byskolerne ligestilles. En 7 årig hovedskole, som kunne suppleres med 8. og evt. også 9 klasse - eller en 3 årig realskole efter 7 klasse. Skolerne kunne dele eleverne efter 6. klasse i en almen - eller boglig linje. Landbørnene skal have den samme undervisning som i byerne. Klasseundervisning i landsbyskole, Thyborøn. Udateret arkivbillede juni Foto: HAKON NIELSEN/ / Scanpix Danmark. Meget lig klasselokalerne i de 4 Tvis skoler fra

7 6 Sådan foregik undervisningen på en landsbyskole i Eleverne delt i de store og de små med skolegang hver anden dag. Der var kun en lærer som forestod al undervisningen. 36 timer i løbet af en uge. 18 timer til de små og 18 timer til de store pr uge. Her er det undervisningslokalet på Skautrup Skole fra ca med lærer Pedersen. Forreste række : Anden række: Tredje række: Fjerde række: Kresten og Johannes Dalgaard fra St. Soels i matrostøj. De to piger er Sigrid Madsen fra Vibholm og Karoline Pedersen fra Søndervang. De første to drenge efter pigerne er Ansgar Knudsen Vejlund og Henry Grønbæk Nr. Skautrup. Krista Madsen Vibholm, Ragnhild Pedersen, Karl Eriksen, Åge Mortensen og Folmer Knudsen Vejlund. Pigen nærmest lærer Pedersen er Bodil Barslund. De to drenge er tjenestedrenge med deres hjem udenfor Skautrup skoledistrikt. Den ene er Immanuel Nielsen fra Siggaard. Tjenestedrenge var altid placeret bagest i klasselokalet. (Navnehjælp - Edith Dalgaard Aulum) Papfigurer af berømte danskere er taget ned fra væggen for at dæmpe sollyset fra vinduet. Flere tidligere elever har beskrevet deres skolegang på de 4 skoler. Læs deres oprigtige historie. Hvem er bedre til at fortælle, end den som selv har siddet på skolebænken. Gymnastik var altid et smertensbarn på de 4 skole. Der var krav om at eleverne skulle have gymnastik. Men der var ingen gymnastiksal, så derfor var der kun legemlige øvelser om sommeren

8 7 udenfor på pladsen. Lærerne ansøgte ofte sognerådet om redskaber til undervisningen og henviste til lovgivningen, men det var meget svært at trække midler ud af sognerådet til formålet. Det var sådanne gymnastikredskaber skolerne i 1920'erne 'erne ønskede til udendørs træning. Her er det historiske gymnastikredskaber fra en udstilling på Maribo Museum TVIS CENTRALSKOLE TVIS SKOLE var der igen enighed om i sognerådet, blandt lærerne og i forældrekredsen om, at nu var det på høje tid, at Tvis fik centralskolen for at kunne leve op til de nye undervisningskrav. Du kan følge overgangsfasen fra beslutningen var truffet i 1959 til Tvis Centralskole stod klar i september Fhv. skoleinspektør Jensen og flere elever har beskrevet den forvirrede tid med skolegang på flere skoler og i Sognegården. (se afsnit I og II). Fra 1964 var skolen ikke bare en centralskole, men et centralt samlingspunkt for hele Tvis området. En skole som alle dage har stået stærkt i billedet med høj kvalitet på alle skoleparametre. En skole hvor rigtig mange elever har tanket lærdom og kundskab om livet som en værdifuld ballast senere i tilværelsen. I de 50 år er der skønsmæssigt startet nye elever på skolen i 0. el 1. kl. og ca har sagt farvel til skolen. De 50 år er forsøgt beskrevet i ord og mange billeder i 5 afsnit. Tvis Skoles historie er beskrevet i 5 afsnit: I: Tvis Skole - den fysiske skole 44 sider II: Ledelse m.m. III: Elever og Lærere IV: Skolen og Lokalsamfundet 46 sider 81 sider 46 sider V: Jubilæer, Fester, Temaer, m.m. 38 sider.

9 8 De forskellige afsnit kan erhverves hver sig eller i et samlet sæt, ligesom de kan ses og læses på nettet. 1975: Revision af folkeskoleloven. Nu skal eleverne "lære af lære". Undervisningspligten udvides fra 7 til 9 år. Realskolen afskaffes. Niveaudeling i de kompetencegivende fag som sprog og matematik. Folkeskolens afgangseksamen i alle fag. 1993:Udelt folkeskole med mulighed for undervisningsdifferentiering. Obligatorisk med tværgående emner og problemløsninger. Projektopgave i 9. klasse : Grundskolen er nu obligatorisk i 10 år fra 0. til 9. klasse. Øget tiltro til test og nationale standarder. Individuelle læreplaner. Vægt på kundskabsfærdigheder. Præcise målbeskrivelser. Folkeskolen skal forberede til videre uddannelsen. I de sidste 10 år er der kommet ligeså mange ændringer på folkeskoleområdet som de første 100 år fra Det samme kan siges om de følgende 50 år fra specielt angående landsbyskolerne. Der var kun små ændringer. På skolerne i Tvis kørte man stort set med samme fordeling af timer på fagene i de 50 år og samme undervisningsformer og lange læreransættelser. 2014: Gennemgribende reform. Mange elever er gennem de 50 år spændt startet på skolen og gået gennem døren til en ny og spændende verden. Hvis gennemsnittet af nye elever ved starten i klasse har været 30, har i alt 1500 nye elever startet på skolen gennem de 50 år. I år starter 38 elever i børnehaveklasserne. Men Tvis Skole er også overbygning for Halgaard og Nr. Felding Skole. Her kom de første elever i 1979, så i 35 år har eleverne bidraget til at øge elevtallet på skolen væsentligt. I dag er elevtallet på 380, men det har været over 400. Fra 1914 til 1964 skete der ikke så store forandringer af skolevæsenet i Tvis, men den nye Centralskole forandrede skolelivet for elever, lærere og hele sognet. Nu var alle børn i sognet samlet på en fælles skole med skolegang 6 dage om ugen. Fra Hingebjerg til Tvis Centralskole.

10 9 Store forandringer fulgte igen i 1979 med overbygningen og skoleudvidelsen. Dagens skole i 2014 Dagens elever.

11 10 Og dagens personale. Det er en lang rejse fra enelærer Pedersen Skautrup, enelærer Hansen Gedbo, enelærer Sørensen Hingebjerg og til nutidens lærerstab. Du kan læse, se og få et indblik i denne lange rejse ved at kigge i skolernes historie i Tvis. Her kan du også læse den nuværende skoleleder Agnes Lunds betragtninger i anledning af jubilæet. Her citat fra artiklen, som kan læses i afsnit II side 17: " Lad mig starte med at slå fast, at vi har en bundsolid og velfungerende skole, der er velforankret i lokalsamfundet og har et fantastisk godt ry også udadtil. Vi har formået at fastholde en god udvikling og undgået at få store skrammer af fx omlægninger i skolestrukturen i Holstebro Kommune. Modsat mange andre skoler med faldende elevtal, så har vi nu en udvikling, hvor de mange nyankomne børnefamilier i Tvis samt primært udbygningen af Halgård området betyder et stigende elevtal over de næste år, så fundamentet for fortsat at kunne drive en god skole er der absolut. Vi er samtidig en skole, der har meget nemt ved at skaffe velkvalificerede og dygtige nye medarbejdere. Tvis Skole er kendt for at være en skole med et godt arbejdsmiljø og dette er også med til at sikre en fortsat positiv udvikling. Og så har vi ikke mindst en tradition for en fantastisk stor forældreopbakning til skolen, en opbakning der er utrolig vigtigt for skolens arbejde i det daglige."

12 11 FOLKESKOLE I 200 ÅR. Officielt fejres folkeskolens 200 år med denne plakat. Hingebjerg og Gedbo Skole var med i 50 år fra Tvis Skole har også været med i 50 år fra

13 12 KILDER INDLEDNINGEN: 1. Tvis Bogen v. Jørgen Mejdahl Tvis Skolevæsens historie gennem tiderne v. Dahl Ravnsbæk Hjemmesiden for Folkeskolens 200 års jubilæum: 4. Billeder: Jørgen Breinhild, Bent Bak, Maribo Museum, Hakon Nielsen Scanpix Dk. Edith Dalgaard. Tvis Skole.

I skole i billeder. af Mette Vibjerg Hansen, Give-Egnens Museum

I skole i billeder. af Mette Vibjerg Hansen, Give-Egnens Museum I skole i billeder af Mette Vibjerg Hansen, Give-Egnens Museum Den danske folkeskole har de sidste par år fået en del opmærksomhed. Ikke kun på grund af den meget debatterede skolereform, der trådte i

Læs mere

Skole for folket i 200 år. Skole i Danmark i 1000 år

Skole for folket i 200 år. Skole i Danmark i 1000 år Skole for folket i 200 år Skole i Danmark i 1000 år For 1000 år siden oprettede munke klostre rundt om i Danmark. Her lærte nogle få drenge at skrive med pen og blæk. Fra 1100-tallet til 1300-tallet blev

Læs mere

Udvalgte billeder fra TIF - gymnastikhistorien fra

Udvalgte billeder fra TIF - gymnastikhistorien fra Udvalgte billeder fra TIF - gymnastikhistorien fra 1909-1975. Indmarch i Sognegården i 1954. Forrest leder Ella Larsen Figur 1. Efter indmarch i Sognegården. Hans Hansen med fanen, o. 1960. Ingeborg Nielsen

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - om de gamle skoler. Forløb 06 HISTORIE 4-6 klasse

KOM UD OG LÆR! - om de gamle skoler. Forløb 06 HISTORIE 4-6 klasse KOM UD OG LÆR! - om de gamle skoler Forløb 06 HISTORIE 4-6 klasse Med 21 folkeskoler er der i dag en relativ decentral skolestruktur i Hedensted Kommune. Alligevel var der engang mange flere skoler og

Læs mere

Kronprinsesse Mary på skoleudflugt i Næstved

Kronprinsesse Mary på skoleudflugt i Næstved Kronprinsesse Mary på skoleudflugt i Næstved Mandag den 6. oktober 2014 Foran skolen på Skt. Peders Kirkeplads i Næstved blev kronprinsesse Mary modtaget af undervisningsminister Christine Antorini og

Læs mere

Gjerndrup Friskoles historie

Gjerndrup Friskoles historie Gjerndrup Friskoles historie For at fortælle om Gjerndrup Friskole, skal vi lidt længere tilbage i tiden. Gjerndrup Skole blev bygget i 1930, men før 1930 var der i Gjerndrup Surhave Skole, hvor de fleste

Læs mere

Skolerne i Køge 200 år

Skolerne i Køge 200 år Skolens udvikling i Køge gennem 200 år I 2008 fylder Køge Kommunes skolevæsen 200 år. Den 2. november 2008 er det 200 år siden at Køge grundlagde den første skole med almindelig, gratis skolegang for børn

Læs mere

Folkeskolerne i Lolland Kommune

Folkeskolerne i Lolland Kommune Lolland Kommune Skolesektoren Jernbanegade 7 4930 Maribo Telefon: 54676767 lolland@lolland.dk www.lolland.dk Folkeskolerne i Lolland Kommune - en pjece specielt henvendt til forældre til børn med et andet

Læs mere

Lærende fællesskaber

Lærende fællesskaber Forældreinformation om skolens undervisning - og struktur Lærende fællesskaber Lærende fællesskaber Siden skoleåret 2012-13 har vi praktiseret Aldersintegreret undervisning på Glyngøre Skole. Det indebærer

Læs mere

OM GRØNBJERG SKOLES HISTORIE. Ved: Skoleleder emeritus Henning Bülov Møller (tekst) og Mogens Ballegaard (opsætning)

OM GRØNBJERG SKOLES HISTORIE. Ved: Skoleleder emeritus Henning Bülov Møller (tekst) og Mogens Ballegaard (opsætning) OM GRØNBJERG SKOLES HISTORIE. Ved: Skoleleder emeritus Henning Bülov Møller (tekst) og Mogens Ballegaard (opsætning) Den første skolelov Den første egentlige folkeskolelov kom i 1814 under den enevældige

Læs mere

Skautrup skole. 1871-1963.

Skautrup skole. 1871-1963. Skautrup skole. 1871-1963. Her var skole for den sydlige del af Tvis i næsten 100 år. Samlet og redigeret af: Bent Bak 1 INDHOLD Skautrup Skole... 2 Skautrup Skole - 1871-1963.... 2 Lærere ved skolen....

Læs mere

Naturfaglig dag. Nye elever 0.årgang

Naturfaglig dag. Nye elever 0.årgang Kære læser Du sidder med version 2.0 af det nyhedsbrev/yoyo jeg startede op for 1½ år siden. Det nye i YoYo en, er at arbejdet omkring indholdet er blevet delt ud på mange. Ledelse, personale, elever,

Læs mere

Dansk skolehistorie 2 Hverdag, vilkår og visioner gennem 500 år. Redigeret af Charlotte Appel og Ning de Coninck-Smith

Dansk skolehistorie 2 Hverdag, vilkår og visioner gennem 500 år. Redigeret af Charlotte Appel og Ning de Coninck-Smith Dansk skolehistorie 2 Hverdag, vilkår og visioner gennem 500 år Redigeret af Charlotte Appel og Ning de Coninck-Smith Da skolen tog form 1780-1850 Christian Larsen, Erik Nørr og Pernille Sonne Indhold

Læs mere

Politik for folkeskolen. Blåvandshuk Kommune

Politik for folkeskolen. Blåvandshuk Kommune Politik for folkeskolen Blåvandshuk Kommune Januar 2001 Blåvandshuk Kommune: Politik for folkeskoleområdet 2001 2002 1. Generelle principper og målsætninger: Folkeskolen i Blåvandshuk Kommune skal indrettes

Læs mere

ØSTERLARS FRISKOLE. Oprindelse og start.

ØSTERLARS FRISKOLE. Oprindelse og start. ØSTERLARS FRISKOLE Oprindelse og start. Men før det kom så vidt, at man kunne starte i egne bygninger på Fredbo, gik mange bryderier, tanker og positive planer forud. Sindene er blusset op i skoleaffæren

Læs mere

Landet, hvor specialundervisningen

Landet, hvor specialundervisningen Lasse Rydberg / Foto Lasse Rydberg, København I de fire følgende artikler tager Lasse Rydberg læseren med på en rejse i en del af det italienske skolesystem, som har afskaffet specialskoler, og som har

Læs mere

Skolepolitikken i Hillerød Kommune

Skolepolitikken i Hillerød Kommune Skolepolitikken i Hillerød Kommune 1. Indledning Vi vil videre Med vedtagelse af læringsreformen i Hillerød Kommune står folkeskolerne overfor en række nye udfordringer fra august 2014. Det er derfor besluttet

Læs mere

Marie Louise Exner. Vedsted Friskole. www.vedsted-friskole.dk

Marie Louise Exner. Vedsted Friskole. www.vedsted-friskole.dk Marie Louise Exner www.vedsted-friskole.dk er en grundtvig-koldsk grundskole med børn fra børnehaveklasse til 10. klasse. Skolen vil give børnene et fælles skoleliv, der udover fagligheden udvikler deres

Læs mere

Jo, jeg mener faktisk vi er godt på vej, og jeg oplever mange skoler, som formår at skabe gode, sjove og lærerige skoledage.

Jo, jeg mener faktisk vi er godt på vej, og jeg oplever mange skoler, som formår at skabe gode, sjove og lærerige skoledage. Tale Den gode skoledag. Hvad er det? Jo, jeg mener faktisk vi er godt på vej, og jeg oplever mange skoler, som formår at skabe gode, sjove og lærerige skoledage. Tag f.eks. Mosedeskolen i Greve, som fik

Læs mere

Tilsynets beretning ved Aarhus Friskoles generalforsamling 16. maj 2013

Tilsynets beretning ved Aarhus Friskoles generalforsamling 16. maj 2013 Tilsynets beretning ved Aarhus Friskoles generalforsamling 16. maj 2013 Skolens tilsyn er forældrekredsens øjne og ører på, hvad der sker på skolen, hvordan der under-vises, hvad der undervises i, og om

Læs mere

Veje og gårde i Tvis

Veje og gårde i Tvis 1 Veje og gårde i Tvis Mange har svært ved at finde bestemte gårde i Tvis. Det skyldes, at gårdene ikke er placeret efter vejnavn og nuværende adresse, men efter matrikelnummer. De gårde som ex. står under

Læs mere

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting En Vogterdreng Af Freja Gry Børsting Furesø Museer 2016 1 En Vogterdreng Forfatter: Freja Gry Børsting Illustration: Allan Christian Hansen Forfatteren og Furesø Museer Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-27-7

Læs mere

Skoleindskrivning 2017 Information og praktiske oplysninger

Skoleindskrivning 2017 Information og praktiske oplysninger Skoleindskrivning 2017 Information og praktiske oplysninger Holstebro Kommune Skoleafdelingen Side 1 of 8 Kære forældre Et nyt skoleår venter forude og som forældre til kommende skolebørn skal I indskrive

Læs mere

Mellemtrinnet på Nordagerskolen

Mellemtrinnet på Nordagerskolen Juni 2015 Mellemtrinnet på Nordagerskolen Vi har valgt at arbejde med en trinopdeling i dansk og matematik som en del af folkeskolereformen. På de følgende sider, kan I med udgangspunkt i forskellige forældre

Læs mere

En trist skolehistorie

En trist skolehistorie En trist skolehistorie Skoleforholdene i den søndre del af Vejrum sogn lå langt efter den nordlige del op gennem 1800-tallet. Ganske vist havde man et skolehus (på nuværende Tingvej 29) og en række skiftende

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - historier om Hedensted. Forløb 07 HISTORIE 4-6 klasse

KOM UD OG LÆR! - historier om Hedensted. Forløb 07 HISTORIE 4-6 klasse KOM UD OG LÆR! - historier om Hedensted Forløb 07 HISTORIE 4-6 klasse Et forløb, der nemt kan tilpasses andre landsbyer. Eleverne går tilbage i tiden, når de gruppevis undersøger deres landsbys udvikling.

Læs mere

Holme skolers historie.

Holme skolers historie. Holme skolers historie. De første skoler. Holme kirke og skole 1837 I bygningen til højre for kirken boede degnen, som var tilknyttet kirken. Bygningen lå, hvor parkeringspladsen til kirken nu er. Men

Læs mere

Årsmøde 9. oktober 2018 Skolelederens beretning

Årsmøde 9. oktober 2018 Skolelederens beretning Årsmøde 9. oktober 2018 Skolelederens beretning Jeg indledte Jens Andersens oplæg med at fortælle om - og vise en video af - vores nyformulerede værdigrundlag. Jeg har besluttet i år at skrive en lidt

Læs mere

Vejen frem mod Skolestrategi 2021

Vejen frem mod Skolestrategi 2021 Forslag til ny skolestruktur Sendt i høring pr. 29. sept. 2015 Silkeborg Byråd Vejen frem mod Skolestrategi 2021 Børne- og Ungeudvalget har over en længere periode drøftet en strategi for folkeskolen på

Læs mere

Indledende bemærkninger

Indledende bemærkninger Indledende bemærkninger I indeværende år, 1993, er det 100 år siden, Bornholms Højskole på sit nuværende sted ved Ekkodalen begyndte sin virksomhed. Der havde været forberedelser hele foråret 1893, den

Læs mere

Elever i børnehaveklassen i skoleåret 2017/18

Elever i børnehaveklassen i skoleåret 2017/18 Side 1 af 5 Elever i børnehaveklassen i skoleåret 2017/18 Resume Omkring 62.000 elever startede i børnehaveklasser i grundskolen i skoleåret 2017/18. Den samlede årgang er dermed lidt mindre end tidligere

Læs mere

Skole og institutioner

Skole og institutioner Skole og institutioner 1539 De første latinskoler oprettes i de større byer. Skolerne var kun for drenge, og de fik mest teologisk undervisning 1814 7 års undervisningspligt for alle børn 1899 Ny skolelov,

Læs mere

Elise Skautrup Pedersen

Elise Skautrup Pedersen Ved dette blev hendes liv Elise Skautrup Pedersen født i Morreholm Tvis Har efter forudgående aftale aflagt besøg hos Elise Skautrup Pedersen i Vinderup, for ved fælles hjælp gennemgå en del billede albums,

Læs mere

MedlemsNyt. Forståelsespapiret Fra Slagelse Lærerkreds - kreds 54. Maj Der skal være en klar forventningsafstemning

MedlemsNyt. Forståelsespapiret Fra Slagelse Lærerkreds - kreds 54. Maj Der skal være en klar forventningsafstemning Side 1 af 4 Forståelsespapiret 2019 Det blev ikke til en arbejdstidsaftale for lærerne i Slagelse Kommune. Vi har afholdt 6 forhandlingsmøder, men hovedparten af vores forslag blev mødt med, at det var

Læs mere

Den Internationale lærernes dag

Den Internationale lærernes dag Den Internationale lærernes dag I dag er det en særlig dag. For den 5. oktober har flere foreninger rundt om i verden valgt at markere som Den internationale lærernes dag. Man ønsker på denne måde at markere

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Decemberbrev til forældrene på Søndre Skole

Decemberbrev til forældrene på Søndre Skole Decemberbrev til forældrene på Søndre Skole Tiden går hurtigt, og at vi allerede skal holde juleferie, kan vi næsten ikke forstå. Der er sket meget i løbet af det først halve skoleår, fra børnene mødte

Læs mere

Skoleindskrivning 2018 Information og praktiske oplysninger

Skoleindskrivning 2018 Information og praktiske oplysninger Skoleindskrivning 2018 Information og praktiske oplysninger Holstebro Kommune Skoleafdelingen Side 1 of 8 Kære forældre Et nyt skoleår venter forude og som forældre til kommende skolebørn skal I indskrive

Læs mere

Beretning fra skolebestyrelsen på Vinderup Skole for skoleåret 2013-2014

Beretning fra skolebestyrelsen på Vinderup Skole for skoleåret 2013-2014 Beretning fra skolebestyrelsen på Vinderup Skole for skoleåret 2013-2014 Dette er årsberetningen fra skolebestyrelsen på Vinderup Skole, hvor vi redegør for de væsentligste opgaver, bestyrelsen har varetaget

Læs mere

Hedensted har truffet et valg og går all in

Hedensted har truffet et valg og går all in Hedensted har truffet et valg og går all in Syv kompetencer er den røde tråd i Hedensted Kommunes bestræbelse på at gøre alle børn og unge i alderen 0-18 år klar til uddannelse og job, når de forlader

Læs mere

Grundejerforeningen indbyder hermed til generalforsamling

Grundejerforeningen indbyder hermed til generalforsamling www.christiansbjerggrundejerforening.dk www.facebook.com/grundejerforeningenchristiansbjerg Medlemsorientering 2 2019 Grundejerforeningen indbyder hermed til generalforsamling torsdag den 11. april 2019

Læs mere

Elever i børnehaveklasse, skoleåret 2014/2015

Elever i børnehaveklasse, skoleåret 2014/2015 Elever i børnehaveklasse, skoleåret 2014/2015 Elevtallene for børnehaveklasse i grundskolen for skoleåret 2014/15 viser, at: I skoleåret 2014/2015 startede knap 67.600 elever i børnehaveklasse i grundskolen.

Læs mere

Præsentation af skolebestyrelsen pr. 1. august 2014

Præsentation af skolebestyrelsen pr. 1. august 2014 Præsentation af skolebestyrelsen pr. 1. august 2014 Lise Ribergaard Jeg hedder Lise Ribergaard, er 47 år og mor til Rebecca i 6. klasse, Kristina i 3. klasse begge på Fællesskolens Favrdal matrikel - samt

Læs mere

Kandidat til skolebestyrelsesvalget ved Sjørring Skole 2010

Kandidat til skolebestyrelsesvalget ved Sjørring Skole 2010 Anni Lukassen Mellemvej 6, 7700 Thisted Magnus 2. klasse, Johanne 4. klasse og Lasse 6. klasse. Forældreråd i 4. og i 6. klasse. Tidligere været i forældrebestyrelsen. Skolen er børnenes arbejdsplads,

Læs mere

Erik Krogh Pedersen Lilli Hornum Inge Trinkjær

Erik Krogh Pedersen Lilli Hornum Inge Trinkjær I juni 2013 indgik regeringen aftale med Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative om et fagligt løft af folkeskolen. Den nye folkeskole slår dørene op fra skolestart 2014. Intentionen med reformen af

Læs mere

SKOLESTART 2010 PÅ HOLSTED SKOLE

SKOLESTART 2010 PÅ HOLSTED SKOLE SKOLESTART 2010 PÅ HOLSTED SKOLE Hermed en stor velkomst til alle. Jeg håber, I har nydt den gode sommer rigtig meget sammen med jeres børn. Nyansatte Skolen har ansat 3 nye lærere, en børnehaveklasseleder

Læs mere

Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts 1897. Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført

Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts 1897. Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts 1897. Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført for 16.000 kr. Nuværende bygninger opført i 1929 for

Læs mere

SkoleFritidsOrdning på Randers Realskole. Når fundamentet og balancen er i orden...

SkoleFritidsOrdning på Randers Realskole. Når fundamentet og balancen er i orden... SkoleFritidsOrdning på Randers Realskole Når fundamentet og balancen er i orden... 1 Udvikling - helt fra start Den første del af skoledagen tilbringes i indskolingsbygningen på Randers Realskole - en

Læs mere

COMBIPLUS. 1 overbygningsskole på 3 adresser ( 2 i by og 1 på land) landskoler på 4 adresser. 1 byskole på 2 adresser

COMBIPLUS. 1 overbygningsskole på 3 adresser ( 2 i by og 1 på land) landskoler på 4 adresser. 1 byskole på 2 adresser COMBIPLUS 1 overbygningsskole på 3 adresser ( 2 i by og 1 på land) 7. - 10 7. - 10 7. - 10 4 landskoler på 4 adresser 0. 6. 0. 6. 0. 6. 0. 6. 1 byskole på 2 adresser 0. 6. 0. 6. I alt: 6 skoler, heraf

Læs mere

Principper for skoleindskrivning og -optagelse i et fælles skoledistrikt Lyngby-Taarbæk Kommune

Principper for skoleindskrivning og -optagelse i et fælles skoledistrikt Lyngby-Taarbæk Kommune Principper for skoleindskrivning og -optagelse i et fælles skoledistrikt Lyngby-Taarbæk Kommune Skoleåret 2017/2018 Bilag 1 i skolernes styrelsesvedtægt, pkt. 9. Vedtaget i Kommunalbestyrelsen d. 15. september

Læs mere

Målgruppe: I-3.klasse I skole som i gamle dage

Målgruppe: I-3.klasse I skole som i gamle dage 1 Målgruppe: I-3.klasse Fagområder: Dansk, historie, matematik og kristendomskundskab (kan anvendes tværfagligt). Kort beskrivelse: Dette forløb består af et tre timers besøg på Flakkebjerg Forskole suppleret

Læs mere

INTRODUKTION TIL SKOLEPOLITIK. Skoleudvalgsmøde d. 5 april 2018

INTRODUKTION TIL SKOLEPOLITIK. Skoleudvalgsmøde d. 5 april 2018 INTRODUKTION TIL SKOLEPOLITIK Skoleudvalgsmøde d. 5 april 2018 Kompetencefordelingen på folkeskoleområdet Ledelseskompetence Folketingets arbejdsfelt National lovgivning Bekendtgørelse om obligatoriske

Læs mere

Velkommen til oplæg og debat om læringsreformen på Hanebjerg Skole afd. Gørløse. Vi skal lære af fremtiden mens den opstår

Velkommen til oplæg og debat om læringsreformen på Hanebjerg Skole afd. Gørløse. Vi skal lære af fremtiden mens den opstår Velkommen til oplæg og debat om læringsreformen på Hanebjerg Skole afd. Gørløse Vi skal lære af fremtiden mens den opstår Sind har det som faldskærme de virker kun, når de er åbne Skolereform læringsreform

Læs mere

Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført

Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts 1879. Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført for 16.000 kr. Nuværende bygninger opført i 1929 for

Læs mere

Skautrup skole

Skautrup skole Skautrup skole. 1871-1963. Her var skole for den sydlige del af Tvis i næsten 100 år. Samlet og redigeret af: Bent Bak 1 INDHOLD Skautrup Skole... 2 Skautrup Skole - 1871-1963.... 2 Lærere ved skolen....

Læs mere

Skolen har i den sidste tid været præget af eksamen, samt en masse GLO børn, der efterhånden er blevet helt vant til at gå i skole.

Skolen har i den sidste tid været præget af eksamen, samt en masse GLO børn, der efterhånden er blevet helt vant til at gå i skole. Nyhedsbrev Juni 2019 Vonsild Skole Catolhavegyden 21, 6000 Kolding Tlf.: 79 79 79 70 http://vonsild-skole.kolding.dk Til forældrene på Vonsild Skole. Nu har de sidste elever på 9. årgang overstået eksamen

Læs mere

I anledning af Hvilebjergskolens 50 års fødselsdag -indviet 8. august 1960

I anledning af Hvilebjergskolens 50 års fødselsdag -indviet 8. august 1960 I anledning af Hvilebjergskolens 50 års fødselsdag -indviet 8. august 1960 - i anledning af skolens fødselsdag For ti år siden startede jeg som inspektør på Hvilebjergskolen. En folkeskole med ca. 200

Læs mere

For at stemmen er gyldig er det vigtigt at der kun afgives et kryds.

For at stemmen er gyldig er det vigtigt at der kun afgives et kryds. Kandidater til Skolebestyrelsen 2014-2018 Kære forældre Der er kampvalg til skolebestyrelsen på Vaarst- Fjellerad Skole. Kandidaterne til det forskudte valg er listet i alfabetisk rækkefølge her: Kandidat

Læs mere

Forældreinformation om skolens undervisning

Forældreinformation om skolens undervisning Forældreinformation om skolens undervisning Skoleåret 2012-1 Nye fællesskaber Fra og med skoleåret 2012-1 bliver der en ny struktur på Glyngøre Skole. Det kommer blandt andet til at indebære at jeres barn

Læs mere

J~ l, I. j G' Kend din by Sørvad. Fortællesti på 4,5 km. Udarbejdet af: Emma Ahle, Elias Lorentzen, Mathias Christiansen og Emma Sloth. ~('i...

J~ l, I. j G' Kend din by Sørvad. Fortællesti på 4,5 km. Udarbejdet af: Emma Ahle, Elias Lorentzen, Mathias Christiansen og Emma Sloth. ~('i... :, Kend din by Sørvad. Fortællesti på 4,5 km > ri" / >< ~('i..... a:..møllevange~o=s;."../ '.' '. J~ l, I.~ j ~' 1.', G' Udarbejdet af: Emma Ahle, Elias Lorentzen, Mathias Christiansen og Emma Sloth. '~

Læs mere

ÅRSBERETNING FOR BILLUNDSKOLEN

ÅRSBERETNING FOR BILLUNDSKOLEN ÅRSBERETNING FOR BILLUNDSKOLEN 2014-2015 Ledelsesskifte og ansættelser: Skoleåret startede med at bestyrelsen konstituerede sig, og bød velkommen til konstitueret skoleleder Dorthe Bønning Møller. I november

Læs mere

Skolelederen juni 2014... s. 2. Løsnings Skoles legepatrulje på kursus... s. 6. Hilsen fra Skolebestyrelsen juni 2014... s. 7

Skolelederen juni 2014... s. 2. Løsnings Skoles legepatrulje på kursus... s. 6. Hilsen fra Skolebestyrelsen juni 2014... s. 7 Indhold Skolelederen juni 2014... s. 2 Løsnings Skoles legepatrulje på kursus... s. 6 Hilsen fra Skolebestyrelsen juni 2014... s. 7 Legepatruljen på tur på Vejle Idrætshøjskole 15. maj 2014 Skolenyt jul

Læs mere

Nyhedsbrev nr. 49. Velkommen til et nyt skoleår. Trafik. www.norreskov-skolen.dk Nørreskov-Skolen, den 4. september 2013

Nyhedsbrev nr. 49. Velkommen til et nyt skoleår. Trafik. www.norreskov-skolen.dk Nørreskov-Skolen, den 4. september 2013 www.norreskov-skolen.dk Nørreskov-Skolen, den 4. september 2013 Nyhedsbrev nr. 49 Velkommen til et nyt skoleår Hvor vi skal forberede den nye skolereform med mange flere timer til eleverne Hvor vi skal

Læs mere

PARKSKOLEN-HERNING.DK. Børn kan - sund læring... Vores skole O KLASSE EGET KØKKEN SPIRERNE FÆLLESSKAB FANTASI

PARKSKOLEN-HERNING.DK. Børn kan - sund læring... Vores skole O KLASSE EGET KØKKEN SPIRERNE FÆLLESSKAB FANTASI PARKSKOLEN-HERNING.DK Børn kan - sund læring... Vores skole O.- 10. KLASSE EGET KØKKEN SPIRERNE FÆLLESSKAB FANTASI BØRN KAN - SUND LÆRING... PARKSKOLEN Vigtig sætning Parkskolen er vort hjertebarn. Skabt

Læs mere

På jagt efter historiske problemstillinger i. Den Fynske Landsby og 9. årgang

På jagt efter historiske problemstillinger i. Den Fynske Landsby og 9. årgang På jagt efter historiske problemstillinger i Den Fynske Landsby 7.-8. og 9. årgang Velkommen Velkommen til Den Fynske Landsby. Den Fynske Landsby ser ud som mange landsbyer så ud på Fyn i 1800-tallet.

Læs mere

Elever i børnehaveklasse, skoleåret 2016/2017

Elever i børnehaveklasse, skoleåret 2016/2017 Elever i børnehaveklasse, skoleåret 2016/2017 Elevtallene for børnehaveklasse i grundskolen for skoleåret 2016/17 viser, at: I skoleåret 2016/2017 startede ca. 66.300 elever i børnehaveklasse i grundskolen.

Læs mere

TORSDAGS-NYT HVINNINGDALSKOLEN HØRINGSSVAR VEDR. BUDGET 2010. 27. august 2009. Jeg medsender her skolebestyrelsens høringssvar til politikerne:

TORSDAGS-NYT HVINNINGDALSKOLEN HØRINGSSVAR VEDR. BUDGET 2010. 27. august 2009. Jeg medsender her skolebestyrelsens høringssvar til politikerne: TORSDAGS-NYT 27. august 2009 BESPARELSER Så er vi der igen. I 6 år har jeg været leder på Hvinningdalskolen i samtlige 6 år, har jeg for skolebestyrelsen, skullet præsentere et politisk oplæg med nye besparelser

Læs mere

KVALITETSRAPPORT 2014/15. Gødvadskolen Silkeborg Kommune

KVALITETSRAPPORT 2014/15. Gødvadskolen Silkeborg Kommune KVALITETSRAPPORT 2014/15 Gødvadskolen Silkeborg Kommune Indholdsfortegnelse 1 FORORD 3 2 PRÆSENTATION AF SKOLEN 4 3 SAMMENFATTENDE HELHEDSVURDERING 5 4 RESULTATER 6 4.1 Bliver alle så dygtige, som de kan?

Læs mere

Kvalitetsrapport 2009/2010. Fællesskolen Hoptrup Marstrup Vilstrup Haderslev Kommune. Den lille skole i den store - sammen på langs og på tværs

Kvalitetsrapport 2009/2010. Fællesskolen Hoptrup Marstrup Vilstrup Haderslev Kommune. Den lille skole i den store - sammen på langs og på tværs Kvalitetsrapport 2009/2010 Fællesskolen Hoptrup Marstrup Vilstrup Haderslev Kommune Den lille skole i den store - sammen på langs og på tværs 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 Kapitel 1...3

Læs mere

ÅRSSKRIFT Fordomme der blev indfriet Ønsker der gik i opfyldelse Planer der lykkedes

ÅRSSKRIFT Fordomme der blev indfriet Ønsker der gik i opfyldelse Planer der lykkedes BUKDALVEJ 1 7500 HOLSTEBRO TLF. 96115700 FAX 96115702 mail:borbjerg.skole@holstebro.dk Fordomme der blev indfriet Ønsker der gik i opfyldelse Planer der lykkedes Det ligger vidst i kortene i år, at en

Læs mere

Brenderup Realskole. Kundskaber for livet. læring, fællesskab identitet, kommunikation udvikling med tradition stærk faglighed

Brenderup Realskole. Kundskaber for livet. læring, fællesskab identitet, kommunikation udvikling med tradition stærk faglighed Brenderup Realskole Kundskaber for livet læring, fællesskab identitet, kommunikation udvikling med tradition stærk faglighed Brenderup Realskole er en enestående skole motiverende, professionel, fagligt

Læs mere

Rapportering (undersøgelsens resultater) - Lectio - Brøndby Gymnasium

Rapportering (undersøgelsens resultater) - Lectio - Brøndby Gymnasium Page 1 of 11 Brøndby Gymnasium 2011/12 Bruger: KN Forside Hovedmenu Stamdata Bogdepot Log ud Kontakt Hjælp Søg Rapportering (undersøgelsens resultater) Tilbage Excel Oversigt Excel Alle Svar Excel Matrix

Læs mere

Udtalelse fra tilsynsførende for Karrebæksminde Privatskole, Kirkebakken 8, 4736 Karrebæksminde

Udtalelse fra tilsynsførende for Karrebæksminde Privatskole, Kirkebakken 8, 4736 Karrebæksminde Udtalelse fra tilsynsførende for Karrebæksminde Privatskole, Kirkebakken 8, 4736 Karrebæksminde Skolekode 280813 Tilsynsførende Klaus Eusebius Jakobsen, rektor emeritus. Undervisningen på Karrebæksminde

Læs mere

Kloden. Ringetider. -klar til folkeskolereformen

Kloden. Ringetider. -klar til folkeskolereformen Ringetider Kloden -klar til folkeskolereformen 1. time 8.00-8.45 2. time 8.45-9.30 Pause 3. time 10.00-10.45 4. time 10.45-11.30 Pause 5. time 12.00-12.45 6. time 12.45-13.30 Pause 7. time 13.45-14.30

Læs mere

GAUERSLUND. Under den latinske tekst står så dette vers på dansk:

GAUERSLUND. Under den latinske tekst står så dette vers på dansk: FOLKESKOLENS ORDNING. Gauerslund sogn har været delt i 3 skoledistrikter: Andkær, Gauerslund og Brøndsted. Senere er Gauerslund distrikt blevet delt, og Englystskolens distrikt er kommet til. Under omtalen

Læs mere

Dansk skolehistorie 4 Hverdag, vilkår og visioner gennem 500 år. Redigeret af Charlotte Appel og Ning de Coninck-Smith

Dansk skolehistorie 4 Hverdag, vilkår og visioner gennem 500 år. Redigeret af Charlotte Appel og Ning de Coninck-Smith Dansk skolehistorie 4 Hverdag, vilkår og visioner gennem 500 år Redigeret af Charlotte Appel og Ning de Coninck-Smith Da skolen blev sin egen 1920-1970 Anne Katrine Gjerløff Anette Faye Jacobsen, Ellen

Læs mere

HG s repræsentantskabsmøde 24.02.2016 Foreningsåret 2015 REPRÆSENTANTSKABSMØDE 24.02.2016

HG s repræsentantskabsmøde 24.02.2016 Foreningsåret 2015 REPRÆSENTANTSKABSMØDE 24.02.2016 HG s repræsentantskabsmøde 24.02.2016 Foreningsåret 2015 REPRÆSENTANTSKABSMØDE 24.02.2016 Beretning I min beretning vil jeg komme ind på følgende emner 1. Medlemstal og afdelinger 2. HG s vision og værdier

Læs mere

Lokalhistorisk Forening Romdrup Klarup 2008 Klarup Skole i 100 år.

Lokalhistorisk Forening Romdrup Klarup 2008 Klarup Skole i 100 år. Lokalhistorisk Forening Romdrup Klarup 00 Klarup Skole i 0 år. Fødselaren med sine forgængere til højre. I 00 kan skolens ældste bygning fejre 0 år. Begivenheden fejres bl.a. med denne kalender, som i

Læs mere

Klostermarksskolens historie

Klostermarksskolens historie Klostermarksskolens historie 1871 1880 Klostermarksskolen blev grundlagt i 1871 som forberedelsesskole til Aalborg Katedralskole. Før 1871 var det sådan, at latinskolen (gymnasiet) optog elever (drenge)

Læs mere

Bestyrelsen bag Øster Åby Friskole skriftlig beretning 2018

Bestyrelsen bag Øster Åby Friskole skriftlig beretning 2018 Bestyrelsen bag Øster Åby Friskole skriftlig beretning 2018 Det er et helt særligt år vi på denne generalforsamling runder lige om lidt helt præcis den 12. maj for 140 år siden åbnedes friskolen på Øster

Læs mere

PutPut-Tidende. Første skoledag. De spændte nye elever er på vej til deres første time.

PutPut-Tidende. Første skoledag. De spændte nye elever er på vej til deres første time. PutPut-Tidende Første skoledag er altid præget af de mange elevers store forventnigner og den store spænding alle eleverne går rundt med. Af: Amanda, Emil, Nathalie, Line, Celine og Christina Mandag d.

Læs mere

Folkeskolereform. Et fagligt løft af folkeskolen

Folkeskolereform. Et fagligt løft af folkeskolen Folkeskolereform Et fagligt løft af folkeskolen 1 En længere og mere varieret skoledag Der indføres en skoleuge på: 30 timer for børnehaveklassen til 3. klasse, 33 timer for 4. til 6. klasse og 35 timer

Læs mere

Indskolingen på Randers Realskole. børnehaveklasse

Indskolingen på Randers Realskole. børnehaveklasse Indskolingen på Randers Realskole 1. klasses undervisning - lige fra børnehaveklasse 1 Udvikling med tradition Selvom Randers Realskole er blandt landets største skoler, så fungerer indskolingen i en lille,

Læs mere

Struktur for forudsigelighed, - at skabe ro og overblik for den enkelte elev. Herunder visualisering og tydelige rammer.

Struktur for forudsigelighed, - at skabe ro og overblik for den enkelte elev. Herunder visualisering og tydelige rammer. SIAA klasser Kære forældre, Velkommen til Kobberbakkeskolens SIAA klasser. SIAA står for Struktur, inklusion, autisme i almen. Struktur for forudsigelighed, - at skabe ro og overblik for den enkelte elev.

Læs mere

Skolen i 200 år - en fest for skolens fortid, nutid og fremtid

Skolen i 200 år - en fest for skolens fortid, nutid og fremtid Skolen i 200 år - en fest for skolens fortid, nutid og fremtid Vi skaber skolen skolen skaber os! Motto for Skolen 200 år Landsdækkende projekt alle kommuner inviteres til at deltage i fejringen: I 2014

Læs mere

Folkeskoleelevernes trivselsmåling 2015

Folkeskoleelevernes trivselsmåling 2015 Folkeskoleelevernes trivselsmåling 2015 Den 28. april 2015 Med folkeskolereformen fulgte et nationalt mål om, at elevernes trivsel skal styrkes. Elevernes trivsel skal måles årligt på alle skoler ved trivselsmålingen,

Læs mere

Historiebrug. Hvad er historiebrug? Noget, vi gør hele tiden. Politisk historiebrug. Reklamer, underholdning og traditioner

Historiebrug. Hvad er historiebrug? Noget, vi gør hele tiden. Politisk historiebrug. Reklamer, underholdning og traditioner Historiebrug Historie er mange ting, og historien er til stede overalt omkring os. Historie er noget, vi alle bruger på en række forskellige måder. Det kaldes "historiebrug". Hvad er historiebrug? Når

Læs mere

FOLKESKOLEREFORM. Orienteringsaften 9. april 2014

FOLKESKOLEREFORM. Orienteringsaften 9. april 2014 FOLKESKOLEREFORM Orienteringsaften 9. april 2014 3 overordnede mål 1. Udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan. 2. Mindske betydningen af social baggrund. 3. Tillid og trivsel skal styrkes

Læs mere

Pludselig kom dagen, hvor vi skulle af sted. Nu startede vores Chengdu-eventyr.

Pludselig kom dagen, hvor vi skulle af sted. Nu startede vores Chengdu-eventyr. 1 One a pouns a time, ja sådan starter alle eventyr. I 2009 startede et nyt kapitel i mit liv, jeg havde besluttet at udfordre mig selv (er en ung kvinde på 39) med at læse til lærer. Som mor til to små

Læs mere

Spørgsmål eleverne i 5. klasse skulle tænke over og besvare om skolereformen:

Spørgsmål eleverne i 5. klasse skulle tænke over og besvare om skolereformen: Skolereform Elevernes tanker om skolereformen 5. klasse har talt med deres klasselærer om Skolereformen. De skulle fortælle, hvad de vidste, hvad de havde hørt, hvad de troede, og hvad de havde af ønsker

Læs mere

Alle børn er tilknyttet et skoledistrikt iht. til deres folkeregisteradresse og har ret til at blive optaget på den tilhørende skole.

Alle børn er tilknyttet et skoledistrikt iht. til deres folkeregisteradresse og har ret til at blive optaget på den tilhørende skole. Notat 25. februar 2019 Sagsbeh.:HPA J.nr.: 17.02.04-G01-2-19 Skoleafdelingen Notat - oprett 0. klasser 2019-20 Ifølge Styrelsestægten for Frederiksberg Kommunes skolevæsen er det Kommunalbestyrelsen, der

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - og bliv uddannet LANDSBYGUIDE. Forløb 30 HISTORIE 4-6 klasse

KOM UD OG LÆR! - og bliv uddannet LANDSBYGUIDE. Forløb 30 HISTORIE 4-6 klasse KOM UD OG LÆR! - og bliv uddannet LANDSBYGUIDE Forløb 30 HISTORIE 4-6 klasse Få et forløb til jeres by Forløbet er lavet i Juelsminde, men kan let tilpasses jeres by - kontakt Jens Kjær, Glud Museum, E-mail:

Læs mere

Hvad arbejder vi hen imod?

Hvad arbejder vi hen imod? Resenbro Skole s vision. 1 Hvad arbejder vi hen imod? Strukturen i fremtidens skole Tænkt af skolebestyrelsen 2011 2013 Pædagogikken / Fagligheden Tænkt af personalet og n på skolen, fritidsdelen Vision

Læs mere

Alle ansatte på ØBC ønsker forældre og børn en rigtig glædelig jul, samt et godt nytår. På gensyn i 2012!

Alle ansatte på ØBC ønsker forældre og børn en rigtig glædelig jul, samt et godt nytår. På gensyn i 2012! Nr. 4-2011 Alle ansatte på ØBC ønsker forældre og børn en rigtig glædelig jul, samt et godt nytår. På gensyn i 2012! Nyt fra kontoret Tandlægens åbningstider 5.årgang på vandværket Undervisningsmiljøundersøgelse

Læs mere

Velkommen til landsbyerne FRÆER. Guldfund, Bette Berlin og Fræer Purker

Velkommen til landsbyerne FRÆER. Guldfund, Bette Berlin og Fræer Purker Fræer Kirke. Velkommen til landsbyerne FRÆER Guldfund, Bette Berlin og Fræer Purker To kilo af det pureste guld! Det var fundet, der kom til syne på Fræer Mark en dag tilbage i 1869. Det bestod af fem

Læs mere

Vi har haft et skoleår præget at store og små begivenheder, der alle på forskellig vis har give læring og gode oplevelse til både børn og voksne.

Vi har haft et skoleår præget at store og små begivenheder, der alle på forskellig vis har give læring og gode oplevelse til både børn og voksne. NYHEDSBREV Pilehaveskolen den 15.juni 2017 Kære forældre Så er endnu et skoleår ved at være til ende, og medarbejdere og ledelse på Pilehaveskolen takker for et godt år sammen med jer og jeres dejlige

Læs mere

Skolen 1914 - fortalt af Edith fra Schwenckestræde

Skolen 1914 - fortalt af Edith fra Schwenckestræde MOGENS BILLE Skolen 1914 - fortalt af Edith fra Schwenckestræde Pædagogisk Center Ballerup Kommune 2014 1 2 Skolen i 1914 fortalt af Edith fra Schwenckestræde. Edith fra Schwenckestræde 6 boede i et lille

Læs mere

Kompasset. - udskoling på Vestre Skole KOMPASSET. Kompasset- hop ombord i fremtidens skole. udvikling trivsel

Kompasset. - udskoling på Vestre Skole KOMPASSET. Kompasset- hop ombord i fremtidens skole. udvikling trivsel udvikling trivsel Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13 BUU Alm.del Bilag 210 Offentligt Kompasset - udskoling på Vestre Skole faglighed KOMPASSET projekter Kompasset- hop ombord i fremtidens skole Vi

Læs mere

Skolebestyrelsens møde med skolens elevers forældre

Skolebestyrelsens møde med skolens elevers forældre Skolebestyrelsens møde med skolens elevers forældre onsdag d. 07. marts 2012-02-28 Årsberetning: Jeg vil gerne starte med at byde jer alle sammen velkommen til vores årlige møde med jer forældre. En aften

Læs mere

Læreruddannelsen i 200 år

Læreruddannelsen i 200 år Læreruddannelsen i 200 år Inspiration til en dansk læreruddannelse blev hentet i Kiel og Tønder. Sidstnævnte lå i de første år i de daværende hertugdømmer Slesvig-Holsten, som siden Christian 1. var i

Læs mere