f y s i o t e r a p i virker

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "f y s i o t e r a p i virker"

Transkript

1 f y s i o t e r a p i virker Fysioterapi til behandling af urininkontinens hos kvinder og mænd Fysioterapi i form af bækkenbundstræning er en billig intervention, som kan afhjælpe urininkontinens og bedre livskvalitet. Træningen kan tilbydes alle, som er i stand til at medvirke i træningen.

2 2 Ufrivillig vandladning (UI) er et stort og tabubelagt problem blandt voksne kvinder og mænd (1). Patienterne lider af UI ved fysisk aktivitet (stress-urininkontinens), ved vandladningstrang (urgency urininkontines) eller i en kombination. Diagnosen stilles ud fra symptombilledet, væske- og vandladningsdagbøger og evt. blevejningstest. I sjældne tilfælde er det nødvendigt med mere indgribende kliniske undersøgelser af blærefunktionen for at kunne stille diagnosen, og dermed sikre den rigtige behandling. UI har negativ indflydelse på livskvaliteten og kan i værste fald medføre social isolation, påvirkning af samliv og psykisk helbred nedsat fysisk aktivitetsniveau og øget risiko for sygdom, herunder livsstilsygdomme. Denne faglige status omhandler effekten af fysioterapi med særligt fokus på bækkenbundstræning til voksne kvinder og mænd med UI, og den kommer ikke ind på UI hos patienter med neurogene lidelser. Forekomst af urininkontinens % af voksne kvinde lider af UI. Med lav forekomst på cirka 10 % blandt yngre kvinder til over 50 % blandt ældre kvinder. Hos mænd stiger hyppigheden ligeledes med alderen fra ganske få procent hos yngre mænd til % hos ældre. Mænd klager desuden over blæretømningsproblemer og efterdryp. Hyppigheden af blandt plejehjemsbeboere er fundet at ligge på mellem %, og jo mere skrøbelig den ældre er des større risiko for UI.

3 FAGLIG STATUS / URININKONTINENS 3 Kvinder Superviseret bækkenbundstræning kan mindske antal UI-episoder og bedre livskvaliteten hos kvinder med UI, og mere end halvdelen som træner regelmæssigt, vil opleve positiv effekt. Bækkenbundstræning har især god effekt hos kvinder med stressurininkontinens (2). Ud over effekt i forhold til nedsættelse af antal inkontinensepisoder, kan bækkenbundstræning også forbedre livskvaliteten hos kvinder med UI. Bækkenbundstræning kan forebygge UI i graviditeten, og gravide kvinder uden UI, som tilbydes træningen, har 62 % lavere risiko for at udvikle UI sent i graviditeten og 30 % lavere risiko for UI op til 6 mdr. efter fødslen. Det anbefales, at kvinder med vedvarende UI efter fødslen får superviseret træning (3). Bækkenbundstræning er ligeledes effektiv til at forebygge UI hos ældre kvinder. Bækkenbundstræning er mest effektiv til kvinder med mildere UI fremfor svær UI, og det er vigtigt, at kvinden er motiveret for træningen (4). For at bevare effekten af træningen vil fysioterapeuten instruere i strategier i hverdagen, som kan medvirke til at vedligeholde muskelfunktionen. Mænd Der findes ikke studier, som har undersøgt effekten af bækkenbundstræning til mænd med UI, med mindre der er tale om mænd, som har fået fjernet prostata eller har fået fjernet prostatavæv gennem urinrøret. Bækkenbundstræning har vist sig at have en lille men positiv effekt på antal mænd med UI efter RP sammenlignet med mænd, som ikke får træning, og bækkenbundstræning kan afkorte tid med inkontinens efter RP (5). Ifølge Sundhedsstyrelsens nationale kliniske retningslinje bør danske mænd med UI efter RP tilbydes superviseret bækkenbundstræning, da der kan være positiv effekt, og da bivirkningerne ved træningen er minimale (6). Den sparsomme effekt af superviseret træning til mænd med UI efter fjernelse af prostata gør det dog nødvendigt at få afdækket, hvilke mænd der har effekt af bækkenbundstræning efter RP.

4 4 Ud over effekt af bækkenbundstræning umiddelbart postoperativt kan der være effekt af træningen, hvis den tilbydes mænd med vedvarende UI efter fjernelse af prostata. Fysioterapeutiske interventioner Fysioterapeuter behandler UI i kommuner, i hospitalsregi samt i privat regi, og indgår ofte som en naturlig del af det tværfaglige team. Bækkenbundstræning har særligt fået en vigtig plads i den konservative behandling af UI til kvinder, da man har kunnet påvise sammenhæng mellem stressurininkontinens og dysfunktion af bækkenbundens muskler såsom nedsat muskelstyrke, nedsat statisk og dynamisk udholdenhed samt koordination. Det er samtidig vist, at bedring af knibefunktion øger muligheden for at blive kontinent. Det anbefales derfor at undersøge, om kvinderne har en korrekt knibefunktion, inden de påbegynder bækkenbundstræningen. Den fysioterapeutiske behandling indeholder ud over træning også rådgivning om væskeindtag og toiletvaner, samt KRAM-faktorer. Den fysioterapeutiske intervention tager udgangspunkt i den enkeltes fysiske og psykiske ressourcer. Fysioterapi til patienter med UI kan bestå af generel fysisk træning og/eller bækkenbundstræning. Det gælder også den svage ældre borger med UI med eventuelle kognitive dysfunktioner, da bedret fysisk funktion og særlig en bedre gangfunktion kan reducere antal inkontinensepisoder og være med til at bremse udviklingen af UI. Effekten af fysioterapi evalueres ud fra subjektive og objektive parametre såsom selvoplevet bedring af UI, bedring af livskvalitet eller genoptagelse af sportsaktiviteter; desuden måles reduktion i antal inkontinensepisoder, eller i grad af urinlækage og eventuel forbrug af bleer. Man ved endnu ikke, hvilket bækkenbundstræningsprogram, som har bedst effekt (7). Fysioterapeuten vil derfor planlægge sin træning ud fra den fysioterapeutiske undersøgelse og ud fra den enkeltes behov og ressourcer. Der er samme effekt, hvad enten træningen foregår individuelt eller på hold.

5 FAGLIG STATUS / URININKONTINENS 5 Risikofaktorer Stigende alder, højt BMI, nedsat fysisk aktivitetsniveau, psykiske problemer herunder depression, andre sygdomme som centrale og perifere neurologiske lidelser, livsstilsrelateret sygdom som iskæmisk hjertelidelser, diabetes og KOL øger risiko for urininkontinens. Hos kvinder udgør graviditet og vaginal fødsel de største risikofaktorer, og mindst 30 % af alle gravide oplever UI, og hver tredje kvinde oplever UI de tre første måneder efter fødslen. Fjernelse af prostata (radikal prostatektomi= RP) udgør en særlig risikofaktor for mænd, og mere end 70 % af mænd, som har fået fjernet prostata, har UI de første måneder efter operationen, mens tallet ligger på omkring 10 % et år efter operationen.

6 6 Typiske symptomer STRESSURININKONTINENS: Urinlækage ved fysisk anstrengelse, sport, host, nyst, løft. SUI ses hyppigst hos kvinder, men forekommer også hos mænd, som har fået fjernet prostata. URGENCY URININKONTINENS: Urinlækage i forbindelse med bydende vandladningstrang. Forekommer hyppigst hos ældre kvinder og hos mænd, hvor det kan være et tegn på obstrueret vandladning. MIXED URININKONTINENS: En blanding af stressurininkontinens og urgency urininkontinens. Ses især hos ældre kvinder. FUNKTIONEL URININKONTINENS: Forekommer hos mennesker med fysiske eller psykiske dysfunktioner, såsom gangbesvær eller kognitive forstyrrelser, og nogle har svært ved at nå toilettet i tide, mens andre ikke mærker blærefyldning.

7 FAGLIG STATUS / URININKONTINENS 7 Det anbefales dog, at træningen gennemføres som superviseret og progressiv træning gerne i mindst 12 uger, og gerne med hyppig supervision f.eks. en gang ugentlig (7, 8). Træningen kan foregå med eller uden et træningsredskab, såsom biofeedback eller vaginalvægte (kvinder) eller med samtidig elektrisk stimulering af bækkenbundsmusklerne. Fysioterapeuters kompetencer Fysioterapeuter kan med deres træningsfysiologiske og pædagogiske viden tilrettelægge og individualisere genoptræningsforløb til mennesker med UI. Fysioterapeuter, som arbejder med inkontinensbehandling, har gennemgået en specialuddannelse, som giver dem særlige kompetencer til at kunne behandle dysfunktioner relateret til bækkenbunden (9). Fysioterapi til inkontinens Fysioterapeuter behandler mennesker med urininkontinens i primærsektoren, i sekundærsektoren, samt i privat regi. De indgår desuden i det tværfaglige team omkring patienter med urininkontinens (11). Den fysioterapeutiske behandling består udover bækkenbundstræning af andre tiltag, der kan afhjælpe inkontinens som rådgivning om væskeindtag og toiletvaner (13).

8 8 Socioøkonomiske effekter af urininkontinens En undersøgelse fra 2009 vurderede, at en tiendedel af de samlede omkostninger til ældreområdet gik til pleje af inkontinente, svarende til 2 milliarder årligt. Dertil kommer offentlige udgifter til hjælpemidler, som i 2009 blev estimeret til at ligge på en kvart milliard. Udgifter for den enkelte borger er ukendte, og det vides ikke, hvor meget UI koster i tabt arbejdsfortjeneste, eller hvor store udgifter den enkelte har til at købe hjælpemidler. Fysioterapi og bækkenbundstræning er billige interventioner, som kan bidrage til at mindske UI og dermed også udgifter både for den enkelte og for samfundet (10).

9 FAGLIG STATUS / URININKONTINENS 9 Konklusion Urininkontinens er et udbredt problem blandt voksne og ældre mænd og kvinder. Bækkenbundstræning anbefales internationalt som første behandlingsvalg til kvinder med UI. Selvom evidensen for bækkenbundstræning til mænd med UI er begrænset, anbefales bækkenbundstræning til mænd, som har UI efter at have fået fjernet prostata. Bækkenbundstræning er en billig intervention, som kan afhjælpe UI og bedre livskvalitet. Træningen kan tilbydes alle, som er i stand til at medvirke i træningen. Fysioterapeut-superviseret træning har vist sig at have bedre effekt end træning på egen hånd. Fysioterapi til at afhjælpe UI kan ud over bækkenbundstræning bestå af livsstilsrådgivning og almen fysisk træning. Bækkenbundstræning er uden bivirkninger, og de få studier, som har rapporteret bivirkninger, beskriver let muskelømhed og ubehag ved træning (2). Sundhedsstyrelsens anbefalinger I Sundhedsstyrelsens kliniske retningslinjer for henholdsvis mænd med prostatakræft og kvinder med urininkontinens fra 2016 anbefales: at alle mænd med urininkontinens efter prostatakræft tilbydes superviseret bækkenbundstræning. At kvinder med urininkontinens tilbydes superviseret bækkenbundstræning.

10 10 Behandling og forebyggelse af urininkontinens hos mænd og kvinder UNDERSØGELSE Fysioterapeutens undersøger for knibestyrke og korrekt knibefunktion. BEHANDLING Behandlingen tager udgangspunkt i undersøgelsen og den enkeltes fysiske og psykiske ressourcer. Behandlingen kan bestå af: Generel fysisk træning til svage ældre med nedsat fysisk funktion og gangbesvær Bækkenbundstræning (evt. med biofeedback, vaginalvægte (kvinder) og elektrisk stimulering Rådgivning om væskeindtag og toiletvaner Udredning af KRAM-faktorer Mænd der lider af urininkontinens efter fjernelse af prostata bør tilbydes bækkenbundstræning Undervisning i strategier til fastholdelse af fortsat træning. Træningen kan foregå individuelt eller på hold, skal være superviseret og forløbe i mindst 12 uger og gerne med en ugentlig kontrol. GRAVIDITET ØGER RISIKO FOR URININKONTINENS 30 % af alle gravide oplever urininkontinens 33 % oplever urininkontinens de første tre måneder af graviditeten FOREBYGGELSE Træning i graviditeten: 62 % lavere risiko for urininkontinens sent i graviditeten Træning i graviditeten: 30 % lavere risiko for inkontinens 6 måneder efter fødsel

11 FAGLIG STATUS / URININKONTINENS 11 REFERENCER 1. Kommunikation K. Nordic Survey on Urinary Dysfunction International / Nordic Report 2012 [Available from: kontinens.org/nordisk-rapport. 2. Dumoulin C, Cacciari LP, Hay-Smith EJC. Pelvic floor muscle training versus no treatment, or inactive control treatments, for urinary incontinence in women. Cochrane Database Syst Rev. 2018;10:CD Woodley SJ, Boyle R, Cody JD, Morkved S, Hay-Smith EJC. Pelvic floor muscle training for prevention and treatment of urinary and faecal incontinence in antenatal and postnatal women. Cochrane Database Syst Rev. 2017;12:CD Sundhedsstyrelsen. National klinisk retningslinje for urininkontinens hos kvinder Kannan P, Winser SJ, Fung B, Cheing G. Effectiveness of Pelvic Floor Muscle Training Alone and in Combination With Biofeedback, Electrical Stimulation, or Both Compared to Control for Urinary Incontinence in Men Following Prostatectomy: A Systematic Review and Meta-Analysis. Phys Ther Sundhedsstyrelsen. National klinisk retningslinje for rehabilitering af patienter med prostatakræft Dumoulin C, Glazener C, Jenkinson D. Determining the optimal pelvic floor muscle training regimen for women with stress urinary incontinence. Neurourol Urodyn. 2011;30(5): Hay-Smith EJ, Herderschee R, Dumoulin C, Herbison GP. Comparisons of approaches to pelvic floor muscle training for urinary incontinence in women. Cochrane Database Syst Rev. 2011;12: CD DUGOF. Uddannelsesbeskrivelse, dugof.dk/uddannelse/uddannelsesbeskrivelse DUGOF.DK [ 10. Neumann PB, Grimmer KA, Grant RE, Gill VA. The costs and benefits of physiotherapy as first-line treatment for female stress urinary incontinence. Aust N Z J Public Health. 2005;29(5): Goode PS, Burgio KL, Johnson TM, 2nd, Clay OJ, Roth DL, Markland AD, et al. Behavioral therapy with or without biofeedback and pelvic floor electrical stimulation for persistent postprostatectomy incontinence: a randomized controlled trial. JAMA. 2011;305(2): Sander P, Mouritsen L, Andersen JT, Fischer-Rasmussen W. Evaluation of a simple, non-surgical concept for management of urinary incontinence (minimal care) in an open-access, interdisciplinary incontinence clinic. Neurourol Urodyn. 2000;19(1):9-17. Denne opsummering af fysioterapi til behandling af urininkontinens hos kvinder og mænd er udarbejdet af fysioterapeut Ulla Due, PT, ph.d. og formand for Dansk Selskab for Urologisk, Gynækologisk og Obstetrisk Fysioterapi APRIL 2019

12 f y s i o t e r a p i virker Fysioterapi virker til behandling og forebyggelse af adskillige mentale og fysiske sygdomme. Danske Fysioterapeuter har bedt en række eksperter om at udarbejde status over den nyeste forskning af effekten af fysioterapi til udvalgte sygdomme, symptomer samt mentale og fysiske udfordringer. De faglige statusser kan hentes på fysio.dk og vil løbende blive opdateret. Urininkontinens (2019) Hjernerystelse (2019) Demens (2016) Diabetes (opdateret i 2016) Behandling af hofteartrose (2016) Behandling af mennesker med skizofreni (2015) Motorisk usikre børn (2015) Mennesker med smerter (2014) Patienter med knæ- og hofteartrose (2013) Danske Fysioterapeuter Holmbladsgade København S Tlf: fysio@fysio.dk

Urininkontinens hos kvinder

Urininkontinens hos kvinder Urininkontinens hos kvinder Anbefalinger og evidens: En forklaring af de anvendte symboler Foran anbefalingerne i de kliniske retningslinjer er der angivet symboler, som indikerer styrken af anbefalingerne.

Læs mere

Analinkontinens hos voksne. - Konservativ behandling og udredning af nyopstået fækalieinkontinens efter fødsel

Analinkontinens hos voksne. - Konservativ behandling og udredning af nyopstået fækalieinkontinens efter fødsel Analinkontinens hos voksne - Konservativ behandling og udredning af nyopstået fækalieinkontinens efter fødsel Anbefalinger og evidens: En forklaring af de anvendte symboler Foran anbefalingerne i de kliniske

Læs mere

Rehabilitering af patienter med prostatakræft

Rehabilitering af patienter med prostatakræft Rehabilitering af patienter med prostatakræft Enhed for kvalitet Har som formål at understøtte og koordinere kvalitetsudvikling i den fysioterapeutiske praksissektor. Læs mere på enhedforkvalitet.dk Anbefalinger

Læs mere

Evidensbaseret fysioterapi. Hvad er viden? Guidelines/Kliniske retningslinier. Hvad er nu det for noget? 5 februar 2012. Hvor får I jeres viden fra?

Evidensbaseret fysioterapi. Hvad er viden? Guidelines/Kliniske retningslinier. Hvad er nu det for noget? 5 februar 2012. Hvor får I jeres viden fra? Evidensbaseret fysioterapi Hvad er nu det for noget? 5 februar 2012 Hvad er viden? Hvor får I jeres viden fra? Kolleger, blade, bøger, videnskabelige artikler? Fordele og ulempe ved kliniske retningslinier?

Læs mere

Pleje af den neurologiske borger med inkontinens. Temadag 30. maj 2013 Roskilde Kongres og Idrætscenter

Pleje af den neurologiske borger med inkontinens. Temadag 30. maj 2013 Roskilde Kongres og Idrætscenter Pleje af den neurologiske borger med inkontinens Temadag 30. maj 2013 Roskilde Kongres og Idrætscenter Kontinens Neurologiske vandladningssymptomer Anbefalinger til god klinisk praksis Program erkende

Læs mere

Fysioterapi til mennesker med skizofreni

Fysioterapi til mennesker med skizofreni f y s i o t e r a p i virker Fysioterapi til mennesker med skizofreni Fysioterapeuter har specifikke kompetencer til at udrede og behandle de mange og komplekse kropslige problemstillinger, som ses hos

Læs mere

INKONTINENS. AFDELING FOR PLEJE OG OMSORG vordingborg.dk

INKONTINENS. AFDELING FOR PLEJE OG OMSORG vordingborg.dk INKONTINENS AFDELING FOR PLEJE OG OMSORG vordingborg.dk Inkontinens Inkontinens kan være både urin- og afføringsinkontinens. Det vil sige, at du har svært ved at holde på vandet /afføringen (ufrivillig

Læs mere

FOLKESYGDOMMEN man ikke taler om

FOLKESYGDOMMEN man ikke taler om FOLKESYGDOMMEN man ikke taler om Kontinensforeningen Vester Farimagsgade 6, 1. 1029 1606 København V Tlf. 33 32 52 74 info@kontinens.dk www.kontinens.dk Tekst: Kontinensforeningen Redigering: Aase Randstoft,

Læs mere

Bækkenbundstræning til kvinder med urininkontinens

Bækkenbundstræning til kvinder med urininkontinens Bækkenbundstræning til kvinder med urininkontinens Bækkenbundstræning kan anbefales til behandling af urininkontinens hos især yngre kvinder, men cochrane reviewet tyder på, at der er behov for yderligere

Læs mere

Årsrapport Kontinensklinikken

Årsrapport Kontinensklinikken Indholdsfortegnelse 1 Forord... 4 2... 5 2.1 Formål... 5 2.2 Målgruppe... 5 2.3 s arbejde... 6 3 Resultater... 7 4 Egne erfaringer... 10 2 Kvinde i midt 50 erne beskriver urinlækager ved host, nys og fysisk

Læs mere

Årsrapport Kontinensklinikken

Årsrapport Kontinensklinikken Årsrapport 26 Årsrapport 26 Indholdsfortegnelse Forord... 2... 5 2. Formål... 5 2.2 Målgruppe... 5 2. s arbejde... 6 Resultater... Egne erfaringer... 2 Årsrapport 26 En kvinde i slutningen af 6 erne blev

Læs mere

Følgevirkninger efter operation for tidlig Brystkræft

Følgevirkninger efter operation for tidlig Brystkræft Følgevirkninger efter operation for tidlig Brystkræft - Forebyggelse, behandling og genoptræning af funktionsnedsættelse i skulder og arm samt armlymfødem hos voksne opereret for tidlig brystkræft Enhed

Læs mere

HOFTEARTROSE Ikke-kirurgisk behandling og genoptræning. efter total hoftealloploastik

HOFTEARTROSE Ikke-kirurgisk behandling og genoptræning. efter total hoftealloploastik HOFTEARTROSE Ikke-kirurgisk behandling og genoptræning efter total hoftealloploastik Enhed for kvalitet Har som formål at understøtte og koordinere kvalitetsudvikling i den fysioterapeutiske praksissektor.

Læs mere

Behandling af lumbal spinalstenose

Behandling af lumbal spinalstenose Behandling af lumbal spinalstenose Enhed for kvalitet Har som formål at understøtte og koordinere kvalitetsudvikling i den fysioterapeutiske praksissektor. Læs mere på enhedforkvalitet.dk Anbefalinger

Læs mere

SUNDHEDSAFDELINGEN. Bækkenbundstræning- søg råd og vejledning. søg råd og vejledning. - et tilbud til borgere i Jammerbugt Kommune

SUNDHEDSAFDELINGEN. Bækkenbundstræning- søg råd og vejledning. søg råd og vejledning. - et tilbud til borgere i Jammerbugt Kommune SUNDHEDSAFDELINGEN Bækkenbundstræning- søg råd og vejledning søg råd og vejledning - et tilbud til borgere i Jammerbugt Kommune Har du problemer med ufrivillig vandladning? Over 400.000 kvinder og mænd,

Læs mere

V/ Dorte Kildegaard GynObs Fysioterapeut

V/ Dorte Kildegaard GynObs Fysioterapeut Gynækologisk Obstetrisk Fysioterapi V/ Dorte Kildegaard GynObs Fysioterapeut Hvem er jeg? Færdiguddannet fysioterapeut 2005 Har mand og 2 børn på 3 og 6 år Har en lille GynObs Klinik i Højby Sundhedscenter

Læs mere

Vandladnings problemer og polio. Lise Kay, Anne Marie Eriksen

Vandladnings problemer og polio. Lise Kay, Anne Marie Eriksen Vandladnings problemer og polio Lise Kay, Anne Marie Eriksen Kontrol af kroppens funktioner Blærens dobbelt funktion Vandladnings symptomer Start besvær Bydende vandladnings trang Slap stråle Mangelfuld

Læs mere

HVORDAN VIRKER ELEKTRISK BÆKKENBUNDSSTIMULATION?

HVORDAN VIRKER ELEKTRISK BÆKKENBUNDSSTIMULATION? HVORDAN VIRKER ELEKTRISK BÆKKENBUNDSSTIMULATION? Kontinensstimulation med EMS (Elektrisk Muskel Stimulation) er en terapeutisk, sikker og meget effektiv behandling for inkontinens. Metoden er anbefalet

Læs mere

Når du det? Information om mandlig inkontinens

Når du det? Information om mandlig inkontinens URO17006DKa 10.2017 Når du det? Information om mandlig inkontinens Blæren.dk Man regner med, at ca. 200 millioner mennesker i verden har problemer med blæren. Ved du, hvor det nærmeste toilet er? Synes

Læs mere

Fokuserede spørgsmål NKR 38, Rehabilitering af patienter med prostatakræft Indhold

Fokuserede spørgsmål NKR 38, Rehabilitering af patienter med prostatakræft Indhold Fokuserede spørgsmål NKR 38, Rehabilitering af patienter med prostatakræft Indhold PICO 1 Bør alle patienter med prostatakræft tilbydes systematisk vurdering for depression fremfor vanlig praksis? 2 PICO

Læs mere

områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015

områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015 områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015 41 42 43 S Strategiarbejde Indsats navn Fysioterapi til personer med psykisk sygdom Hovedansvarlig Fysioterapeut Helen Andersen Strategitema

Læs mere

Fysioterapeuter I LÆGEPRAKSIS FYSIOTERAPEUTER I LÆGEPRAKSIS 1

Fysioterapeuter I LÆGEPRAKSIS FYSIOTERAPEUTER I LÆGEPRAKSIS 1 Fysioterapeuter I LÆGEPRAKSIS FYSIOTERAPEUTER I LÆGEPRAKSIS 1 2 Fysioterapeuter i lægepraksis betaler sig Manglen på praktiserende læger har aldrig været højere, og problemet er stadigt stigende overalt

Læs mere

Håndtering af multisygdom i almen praksis

Håndtering af multisygdom i almen praksis 30/09/2017 1 19. møde i Dansk Forum for Sundhedstjenesteforskning Mandag 25. september 2017 Håndtering af multisygdom i almen praksis Marius Brostrøm Kousgaard Forskningsenheden for Almen Praksis i København

Læs mere

Hvad træning kan føre til

Hvad træning kan føre til Hvad træning kan føre til Rehabilitering Hvad sker der med KOL-patienten? Dyspnoe Angst Depression Tab af muskelmasse Immobilitet Social isolation Hvad er KOL-patientens problem? Reduktionen i muskelstyrke

Læs mere

Fysioterapeuter i lægepraksis

Fysioterapeuter i lægepraksis Fysioterapeuter i lægepraksis 1 2 Fysioterapeuter i lægepraksis betaler sig Manglen på praktiserende læger har aldrig været højere og problemet er stadigt stigende overalt i landet. Foruden det problematiske

Læs mere

tissetrangen Guide Sådan kommer du af med Inkontinens - et tabu sider Sådan træner du tissetrangen væk

tissetrangen Guide Sådan kommer du af med Inkontinens - et tabu sider Sådan træner du tissetrangen væk Foto: Iris Guide MARTS 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 8 sider Inkontinens - et tabu Sådan kommer du af med tissetrangen Sådan træner du tissetrangen væk INKONTINENS INDHOLD I DETTE HÆFTE:

Læs mere

Fysioterapi og ergoterapi til voksne med nedsat funktionsevne som følge af multipel sklerose

Fysioterapi og ergoterapi til voksne med nedsat funktionsevne som følge af multipel sklerose Fysioterapi og ergoterapi til voksne med nedsat funktionsevne som følge af multipel sklerose Anbefalinger og evidens: En forklaring af de anvendte symboler Foran anbefalingerne i de kliniske retningslinjer

Læs mere

VEJLEDNING Genoptræningsforløbsbeskrivelse. kvinder med urininkontinens

VEJLEDNING Genoptræningsforløbsbeskrivelse. kvinder med urininkontinens 02.07.19 Genoptræningsforløbsbeskrivelse for kvinder med Indhold Indledning... 3 Flowchart... 5 Baggrundsviden... 9 Evidens... 9 Litteratur... 16 Referencer... 16 Nyttige links... 19 Bilag 1: Søgematrix...

Læs mere

Non-farmakologisk behandling af unipolar depression

Non-farmakologisk behandling af unipolar depression Non-farmakologisk behandling af unipolar depression Enhed for kvalitet Har som formål at understøtte og koordinere kvalitetsudvikling i den fysioterapeutiske praksissektor. Læs mere på enhedforkvalitet.dk

Læs mere

Fysioterapi til behandling af mennesker med skizofreni

Fysioterapi til behandling af mennesker med skizofreni Fysioterapi virker Fysioterapi til behandling af mennesker med skizofreni Skizofreni kan føre til forstyrrede kropslige oplevelser og forandringer i åndedræt, muskulær spænding og kan føre til øget risiko

Læs mere

Ikke-kirurgisk behandling af nyopståede uspecifikke nakkesmerter. Enhed for Kvalitet, Holmbladsgade 70, 2300 København S

Ikke-kirurgisk behandling af nyopståede uspecifikke nakkesmerter. Enhed for Kvalitet, Holmbladsgade 70, 2300 København S Ikke-kirurgisk behandling af nyopståede uspecifikke nakkesmerter Enhed for Kvalitet, Holmbladsgade 70, 2300 København S www.enhedforkvalitet.dk Om Enhed for Kvalitet Enhed for kvalitet har som formål

Læs mere

Fysioterapi og ergoterapi til voksne med nedsat funktionsevne som følge af multipel sklerose

Fysioterapi og ergoterapi til voksne med nedsat funktionsevne som følge af multipel sklerose Fysioterapi og ergoterapi til voksne med nedsat funktionsevne som følge af multipel sklerose 1 Anbefalinger og evidens: En forklaring af de anvendte symboler Foran anbefalingerne i de kliniske retningslinjer

Læs mere

Fysioterapi til behandling af mennesker med skizofreni

Fysioterapi til behandling af mennesker med skizofreni Fysioterapi til behandling af mennesker med skizofreni Skizofreni kan føre til forstyrrede kropslige oplevelser og forandringer i åndedræt, muskulær spænding og kan føre til øget risiko for diabetes og

Læs mere

Behandling af nyopståede lænderygsmerter. Enhed for Kvalitet, Holmbladsgade 70, 2300 København S

Behandling af nyopståede lænderygsmerter. Enhed for Kvalitet, Holmbladsgade 70, 2300 København S Behandling af nyopståede lænderygsmerter Enhed for Kvalitet, Holmbladsgade 70, 2300 København S www.enhedforkvalitet.dk Om Enhed for Kvalitet Enhed for kvalitet har som formål at understøtte og koordinere

Læs mere

Danske Fysioterapeuter. www.krop&fysik.dk. Bækkenbunden

Danske Fysioterapeuter. www.krop&fysik.dk. Bækkenbunden Danske Fysioterapeuter www.krop&fysik.dk Bækkenbunden 2 www.krop-fysik.dk Svært ved at holde tæt? Næsten hver 10. dansker (op mod 450.000) er inkontinent, dvs. kan i større eller mindre grad ikke holde

Læs mere

Fysioterapi til motorisk usikre børn

Fysioterapi til motorisk usikre børn f y s i o t e r a p i virker Fysioterapi til motorisk usikre børn Børn med en god motorik tidligt i livet er mere fysisk aktive og fysisk aktivitet spiller en afgørende rolle i forebyggelse af overvægt

Læs mere

Kvalitetsstandarder for Genoptræning efter Serviceloven 86 stk. 1

Kvalitetsstandarder for Genoptræning efter Serviceloven 86 stk. 1 Kvalitetsstandarder for Genoptræning efter Serviceloven 86 stk. 1 Målgruppe Ældre borgere, der efter sygdom/almen svækkelse uden forudgående hospitalsindlæggelse er midlertidigt svækkede. Udover denne

Læs mere

Fysioterapi til mennesker med demens

Fysioterapi til mennesker med demens f y s i o t e r a p i virker Fysioterapi til mennesker med demens Allerede I de tidlige stadier kan nedsat fysisk aktivitetsniveau samt nedsat fysisk funktionsevne forekomme. Fysisk aktivitet og træning

Læs mere

Effekt af bækkenbundstræning før transurethral resektion af prostata. Et randomiseret, kontrolleret og enkelt-blindet studie

Effekt af bækkenbundstræning før transurethral resektion af prostata. Et randomiseret, kontrolleret og enkelt-blindet studie før transurethral resektion af prostata. Et randomiseret, kontrolleret og enkelt-blindet studie Sigrid Tibæk, forskningsfysioterapeut, ph.d.¹, Peter Klarskov, overlæge, dr. med.², Bente Lund Hansen, fysioterapeut¹

Læs mere

Hvad siger videnskaben om rehabilitering i eget hjem? Tove Lise Nielsen Cand.scient.san, Ergoterapeut Ph.d. studerende

Hvad siger videnskaben om rehabilitering i eget hjem? Tove Lise Nielsen Cand.scient.san, Ergoterapeut Ph.d. studerende Hvad siger videnskaben om rehabilitering i eget hjem? Tove Lise Nielsen Cand.scient.san, Ergoterapeut Ph.d. studerende 1 Oplæggets fokus rehabilitering af ældre borgere udgangspunkt i hjemmet aktivitet

Læs mere

KAN PSYKOEDUKATION BIDRAGE TIL STØRRE LIVSKVALITET OG BEDRE HELBRED HOS DE PÅRØRENDE?

KAN PSYKOEDUKATION BIDRAGE TIL STØRRE LIVSKVALITET OG BEDRE HELBRED HOS DE PÅRØRENDE? KAN PSYKOEDUKATION BIDRAGE TIL STØRRE LIVSKVALITET OG BEDRE HELBRED HOS DE PÅRØRENDE? Demensdagene den 11.-12. maj 2015 Symposium 12: Husk de pårørende! Gerontopsykolog Anna Aamand, Ældrepsykologisk Klinik,

Læs mere

Projekter i Sundhed 2015

Projekter i Sundhed 2015 Indsatser 2015 Type af aktivitet Effekt Kompetenceudvikling af medarbejdere Osteoporose, Ernæring, kroniske smerter, fald, KOL I forhold til den geriatriske borger har optimeret træningsindsatsen Ernæring

Læs mere

Velkommen til Lægedage

Velkommen til Lægedage Velkommen til Inkontinens Sygeplejersken som torvholder Disposition Velkomst og præsentation Definition og forekomst Urinvejenes anatomi Fysiologiske årsager til inkontinens Forskellige inkontinenstyper

Læs mere

Jf. 150.000 lider af slidgigt kun hver 10. kommune tilbyder gratis knætræning, Politiken 1.11.2015. 2

Jf. 150.000 lider af slidgigt kun hver 10. kommune tilbyder gratis knætræning, Politiken 1.11.2015. 2 Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del Bilag 402 Offentligt Notat Danske Fysioterapeuter Behandling af knæartrose med borgeren i centrum Dette notat indeholder forslag til, hvordan behandlingen

Læs mere

ALT OM BLÆREPROBLEMER. www.almirall.com. Solutions with you in mind

ALT OM BLÆREPROBLEMER. www.almirall.com. Solutions with you in mind ALT OM BLÆREPROBLEMER www.almirall.com Solutions with you in mind HVAD ER DE? Blæreproblemer defineres som alle de symptomer, der resulterer fra utilstrækkelig blærefunktion. To slags urinvejsdysfunktion

Læs mere

Fysioterapi og ergoterapi til voksne med nedsat funktionsevne som følge af erhvervet hjerneskade, herunder apopleksi

Fysioterapi og ergoterapi til voksne med nedsat funktionsevne som følge af erhvervet hjerneskade, herunder apopleksi Fysioterapi og ergoterapi til voksne med nedsat funktionsevne som følge af erhvervet hjerneskade, herunder apopleksi Anbefalinger og evidens: En forklaring af de anvendte symboler Foran anbefalingerne

Læs mere

Mænd og kræft FSUIS landskursus 15.-16.sept.2015 En kvalitativ undersøgelse

Mænd og kræft FSUIS landskursus 15.-16.sept.2015 En kvalitativ undersøgelse Mænd og kræft FSUIS landskursus 15.-16.sept.2015 En kvalitativ undersøgelse Beritt Pedersen Sygeplejerske Urologisk Ambulatorium Aalborg Universitetshospital Baggrund: Egen undren Kollegaers erfaringer

Læs mere

Manuel behandling for patienter med hofteartrose

Manuel behandling for patienter med hofteartrose Manuel behandling for patienter med hofteartrose Muskel- og ledsygdomme er den vigtigste årsag til funktionsbegrænsning i Danmark En dansker mister i gennemsnit 7 år med god livskvalitet pga muskel- og

Læs mere

Fald. Faldklinikken, Geriatrisk afdeling, Århus sygehus. Oprindeligt et 3 års projekt mellem Region Midt og Århus Kommune

Fald. Faldklinikken, Geriatrisk afdeling, Århus sygehus. Oprindeligt et 3 års projekt mellem Region Midt og Århus Kommune Fald Faldklinikken, Geriatrisk afdeling, Århus sygehus Oprindeligt et 3 års projekt mellem Region Midt og Århus Kommune Der foretages en tværfaglig udredning og efterfølgende træning ved fysioterapeuter

Læs mere

Seksuel aktivitet hvordan kan vi få viden

Seksuel aktivitet hvordan kan vi få viden Seksuel aktivitet hvordan kan vi få viden Pernille Palm Johansen, Sygeplejerske, Ph.d. studerende CopenHeart, Hjertecentret, Rigshospitalet samt Hjerteafdelingen, Bispebjerg/Frederiksberg hospital Pernille.palm.johansen@regionh.dk

Læs mere

Meniskpatologi i knæet

Meniskpatologi i knæet Meniskpatologi i knæet Enhed for kvalitet Har som formål at understøtte og koordinere kvalitetsudvikling i den fysioterapeutiske praksissektor. Læs mere på enhedforkvalitet.dk Anbefalinger og evidens:

Læs mere

Danske Fysioterapeuters Fagforum for gynækologisk/obstetrisk fysioterapi

Danske Fysioterapeuters Fagforum for gynækologisk/obstetrisk fysioterapi Danske Fysioterapeuters Fagforum for gynækologisk/obstetrisk fysioterapi Bilag 1 Fysioterapeutisk undersøgelse af bækkenbunden hos kvinder - standard undersøgelse Udarbejdet af Tove Boe, Fysioterapien,

Læs mere

Fysisk træning og meningsfuld behandling til alle med en demenssygdom

Fysisk træning og meningsfuld behandling til alle med en demenssygdom Kommunevalg 2013 sæt demens på dagsordenen Fysisk træning og meningsfuld behandling til alle med en demenssygdom I mange kommuner forhindres mennesker med en demenssygdom i at deltage i rehabiliterende

Læs mere

NATIONAL KLINISK RETNINGSLINJE FOR ANALINKONTINENS HOS VOKSNE KONSERVATIV BEHANDLING OG UDREDNING AF NYOPSTÅET FÆKALINKONTINENS EFTER FØDSEL

NATIONAL KLINISK RETNINGSLINJE FOR ANALINKONTINENS HOS VOKSNE KONSERVATIV BEHANDLING OG UDREDNING AF NYOPSTÅET FÆKALINKONTINENS EFTER FØDSEL NATIONAL KLINISK RETNINGSLINJE FOR ANALINKONTINENS HOS VOKSNE KONSERVATIV BEHANDLING OG UDREDNING AF NYOPSTÅET FÆKALINKONTINENS EFTER FØDSEL 2015 National klinisk retningslinje for analinkontinens hos

Læs mere

NATIONAL KLINISK RETNINGSLINJE FOR UDREDNING OG BEHANDLING AF ADHD HOS BØRN OG UNGE

NATIONAL KLINISK RETNINGSLINJE FOR UDREDNING OG BEHANDLING AF ADHD HOS BØRN OG UNGE NATIONAL KLINISK RETNINGSLINJE FOR UDREDNING OG BEHANDLING AF ADHD HOS BØRN OG UNGE Quick guide Det er god praksis at anvende en standardiseret rating scale som led i den diagnostiske udredning for ADHD

Læs mere

Fysioterapi til mennesker med smerter

Fysioterapi til mennesker med smerter f y s i o t e r a p i virker Fysioterapi til mennesker med smerter Fysioterapi er en central del af den tværprofessionelle rehabilitering af de fleste patienter med smerter. Et optimalt forløb har fokus

Læs mere

Stressinkontinens / Vaginal spændstighed - Geneveve behandlingen

Stressinkontinens / Vaginal spændstighed - Geneveve behandlingen Stressinkontinens / Vaginal spændstighed - Geneveve Det har indtil nu været svært at afhjælpe de gener mange kvinder døjer med i forhold til tab af vaginal spændstighed samt mild til moderat stressinkontinens.

Læs mere

Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis. Fakta om fysisk aktivitet

Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis. Fakta om fysisk aktivitet Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis Fakta om fysisk aktivitet Indhold Hvad er fysisk aktivitet? Hvad betyder fysisk aktivitet for helbredet? Hvor fysisk aktive er danskerne? Hvilke

Læs mere

Joint Resources Et tværvidenskabeligt ph.d. projekt om fysisk aktivitet, fatigue og søvn hos patienter med leddegigt

Joint Resources Et tværvidenskabeligt ph.d. projekt om fysisk aktivitet, fatigue og søvn hos patienter med leddegigt Joint Resources Et tværvidenskabeligt ph.d. projekt om fysisk aktivitet, fatigue og søvn hos patienter med leddegigt 24.maj 2012 Katrine Løppenthin, sygeplejerske, cand.scient.san., ph.d. studerende Hvordan

Læs mere

MINDFULNESS KAN AFHJÆLPE STRESS

MINDFULNESS KAN AFHJÆLPE STRESS HVAD VIRKER? EVIDENS OM EFFEKTER NR. 01 2012 Artiklen bygger på denne Campbell forskningsoversigt: de Vibe, M., Bjorndal, A., Tipton, E., Hammerstrom, K., Kowalski, K.: Mindfulness Based Stress Reduction

Læs mere

Workshop om bækkenbundstræning. Program. Ulla Due kort 17/11/13. - og hvordan måler vi egentlig effekten af vores indsats?

Workshop om bækkenbundstræning. Program. Ulla Due kort 17/11/13. - og hvordan måler vi egentlig effekten af vores indsats? Workshop om bækkenbundstræning - og hvordan måler vi egentlig effekten af vores indsats? 1 Program Lidt om mig Effekten af bækkenbundstræning..? Det bedste træningsprogram? Måleredskaber Validitet Reliabilitet

Læs mere

Et aktivt liv med Myastenia Gravis

Et aktivt liv med Myastenia Gravis Et aktivt liv med Myastenia Gravis V. fysioterapeut Inge Bjerregaard RCFM Hvad vil du gerne kunne fysisk i hverdagen Snak med sidemanden i to min. hver Dagligdag Fritid Arbejde / Uddannelse Myastenia Gravis

Læs mere

Bilag til NKR analinkontinens: Søgeprotokol og flow- chart systematiske reviews

Bilag til NKR analinkontinens: Søgeprotokol og flow- chart systematiske reviews Søgeprotokol for Nationale Kliniske Retningslinjer Systematiske reviews Projekttitel/aspekt NKR for analinkontinens hos voksne. Guidelines Kontakt projektgruppe Ulla Due / Kristoffer Lande Andersen,SST

Læs mere

Fokuserede spørgsmål Urininkontinens hos kvinder

Fokuserede spørgsmål Urininkontinens hos kvinder Fokuserede spørgsmål Urininkontinens hos kvinder Indhold PICO 1. Bør kvinder med urininkontinens tilbydes superviseret bækkenbundstræning? 1 PICO 2. Bør kvinder med urgency urininkontinens tilbydes blæretræning?

Læs mere

Ikke-kirurgisk behandling af nyopstået rodpåvirkning. (cervikal radikulopati)

Ikke-kirurgisk behandling af nyopstået rodpåvirkning. (cervikal radikulopati) Ikke-kirurgisk behandling af nyopstået rodpåvirkning i nakken (cervikal radikulopati) Enhed for Kvalitet, Holmbladsgade 70, 2300 København S www.enhedforkvalitet.dk Om Enhed for Kvalitet Enhed for kvalitet

Læs mere

Træning bør altid være en del af behandling af artrose i primær praksis

Træning bør altid være en del af behandling af artrose i primær praksis Træning bør altid være en del af behandling af artrose i primær praksis Behandlingsanbefalinger Danske (2012) og internationale kliniske retningslinjer for knæ- og hofteartrose anbefaler information, træning

Læs mere

National handlingsplan mod muskel- og ledsygdomme

National handlingsplan mod muskel- og ledsygdomme Sundhedsminister Ellen Trane Nørby Ældreminister Thyra Frank National handlingsplan mod muskel- og ledsygdomme Kære Ellen Trane Nørby og Thyra Frank Tillykke med udnævnelserne til sundhedsminister og ældreminister.

Læs mere

Rettidig diagnose hvorfor er det vigtigt? Steen Hasselbalch Professor, overlæge, dr. med.

Rettidig diagnose hvorfor er det vigtigt? Steen Hasselbalch Professor, overlæge, dr. med. Rettidig diagnose hvorfor er det vigtigt? Steen Hasselbalch Professor, overlæge, dr. med. Rettidig diagnose = rettidig indsats Lette kognitive problemer Let demens Moderat demens Svær demens Medicin Indsats

Læs mere

Shared Care i Region Hovedstadens Psykiatri

Shared Care i Region Hovedstadens Psykiatri Sekretariats- og Kommunikationsafdelingen Kristineberg 3 2100 København Ø. 3864 0000 38640078 3864 0007 psykiatri@regionh.dk www.psykiatri-regionh.dk Dato: 11. november 2015 Shared Care i Region Hovedstadens

Læs mere

Ernærings- og træningsindsatser til ældre med geriatriske problemstillinger

Ernærings- og træningsindsatser til ældre med geriatriske problemstillinger Ernærings- og træningsindsatser til ældre med geriatriske problemstillinger Enhed for kvalitet Har som formål at understøtte og koordinere kvalitetsudvikling i den fysioterapeutiske praksissektor. Læs

Læs mere

Patientvejledning. Træningsprogram - bækkenbund. Blære- og bækkenbunds træning

Patientvejledning. Træningsprogram - bækkenbund. Blære- og bækkenbunds træning Patientvejledning Træningsprogram - bækkenbund Blære- og bækkenbunds træning Bækkenbunden er den muskelgruppe der lukker bækkenet nedadtil. Mandens bækkenbund er mindre end kvindens, da mandens bækken

Læs mere

Hjernetumorer & motion

Hjernetumorer & motion Hjernetumorer & motion Anders Hansen Fysioterapeut, MHS, PhD stud. Forskningsgruppe: Fysisk aktivitet og sundhed i arbejdslivet Institut for Idræt & Biomekanik Syddansk Universitet Rehabiliteringsafdeling

Læs mere

Ikke-kirurgisk behandling af nylig opstået lumbal nerverodspåvirkning (Lumbal Radikulopati)

Ikke-kirurgisk behandling af nylig opstået lumbal nerverodspåvirkning (Lumbal Radikulopati) Ikke-kirurgisk behandling af nylig opstået lumbal nerverodspåvirkning (Lumbal Radikulopati) Enhed for kvalitet Har som formål at understøtte og koordinere kvalitetsudvikling i den fysioterapeutiske praksissektor.

Læs mere

Kræftrehabilitering 06-12-2011. Kræftens Bekæmpelses visioner med fokus på fysisk aktivitet

Kræftrehabilitering 06-12-2011. Kræftens Bekæmpelses visioner med fokus på fysisk aktivitet Kræftrehabilitering Kræftens Bekæmpelses visioner med fokus på fysisk aktivitet Temadage om kræftrehabilitering. Danske Fysioterapeuter 5.-6. december 2011 Hvorfor er kræftrehabilitering på dagsordenen?

Læs mere

Udredning for urininkontinens

Udredning for urininkontinens Ifølge servicelovens 97 bevilges inkontinenshjælpemidler, såfremt der er tale om en varig lidelse, som ikke kan bedres ved medicinsk eller terapeutisk behandling. Odder Kommune følger derfor et udredningprogram

Læs mere

Blære- og bækkenbundstræning

Blære- og bækkenbundstræning BET-7674-DK 0.207 Blære- og bækkenbundstræning Til mænd Blæren.dk Facts om inkontinens Inkontinens er mere udbredt, end du tror. Ca. 5 % af alle mænd oplever en eller anden form for inkontinens. Det er

Læs mere

Fysisk aktivitet i forebyggelse og behandling af bevægeapparatlidelser

Fysisk aktivitet i forebyggelse og behandling af bevægeapparatlidelser Fysisk aktivitet i forebyggelse og behandling af bevægeapparatlidelser David Christiansen Fysioterapeut, cand. scient san. Arbejdsmedicinsk Klinik Regionshospitalet Herning Gl. Landevej 61 DK 7400 Herning

Læs mere

Fremadrettede perspektiver. Praktiserende læge, klinisk farmakolog, professor, ph.d. Jens Søndergaard

Fremadrettede perspektiver. Praktiserende læge, klinisk farmakolog, professor, ph.d. Jens Søndergaard Fremadrettede perspektiver Praktiserende læge, klinisk farmakolog, professor, ph.d. Jens Søndergaard Faser i KOL rejsen Almen praksis, sygehuse, kommuner mm Endelig diagnose Første diagnose, ventetid på

Læs mere

CMT intro september 2016 Behandling og træning. Fysioterapeut Pia Zinck Drivsholm

CMT intro september 2016 Behandling og træning. Fysioterapeut Pia Zinck Drivsholm CMT intro 16-18 september 2016 Behandling og træning Fysioterapeut Pia Zinck Drivsholm Fysiske symptomer ved CMT Nedsat kraft Nedsat balance Ændret følesans Nedsat ledbevægelighed Smerter Træthed Hvorfor

Læs mere

Behandling af kronisk ødem i underekstremiteterne

Behandling af kronisk ødem i underekstremiteterne Behandling af kronisk ødem i underekstremiteterne Enhed for kvalitet Har som formål at understøtte og koordinere kvalitetsudvikling i den fysioterapeutiske praksissektor. Læs mere på enhedforkvalitet.dk

Læs mere

Fra regnorm til anakonda

Fra regnorm til anakonda Fra regnorm til anakonda Gud gav os en penis og en hjerne,...men kun blod nok til at få en af dem til at fungere ad gangen. (Robin Williams fra Penisens natur og kultur) Mogens Jørgensen Sygeplejerske

Læs mere

Blære- og bækkenbundstræning

Blære- og bækkenbundstræning BET-76740-DK 02.207 Blære- og bækkenbundstræning Til kvinder Blæren.dk Facts om inkontinens Du skal ikke have dårlig samvittighed. Inkontinens er mere udbredt, end du tror, og du kan få behandling for

Læs mere

Fokuserede spørgsmål Urininkontinens hos kvinder Version 9.0 15/09/2015 Indhold

Fokuserede spørgsmål Urininkontinens hos kvinder Version 9.0 15/09/2015 Indhold Fokuserede spørgsmål Urininkontinens hos kvinder Version 9.0 15/09/2015 Indhold PICO 1. Bør kvinder med urininkontinens tilbydes superviseret bækkenbundstræning? 2 PICO 2. Bør kvinder med urgency urininkontinens

Læs mere

Ufrivillig vandladning

Ufrivillig vandladning Ufrivillig vandladning Hvad er normal vandladningskontrol? At man på passende tidspunkter, efter egen beslutning og i ro og mag, kan lade vandet ubesværet og at man kan leve det liv, man har lyst til,

Læs mere

4 Godkendelse af hypnose forskningsprojekt

4 Godkendelse af hypnose forskningsprojekt 4 Godkendelse af hypnose forskningsprojekt 4.1 - Bilag: Beskrivelse af hypnose forskningsprojekt DokumentID: 4966770 Hypnoterapi for borgere med senhjerneskade eller hjernepåvirkning - Et forskningsprojekt

Læs mere

Seksualitet og smerter Kvinders dysfunktioner Manglende lyst Astrid Højgaard Ledende overlæge Sexologisk Center Aalborg Universitetshospital

Seksualitet og smerter Kvinders dysfunktioner Manglende lyst Astrid Højgaard Ledende overlæge Sexologisk Center Aalborg Universitetshospital Seksualitet og smerter Kvinders dysfunktioner Manglende lyst 2016 Astrid Højgaard Ledende overlæge Sexologisk Center Aalborg Universitetshospital Seksualitet og smerter - disposition Samleje som årsag

Læs mere

START - spørgeskema til kvinder vedr. vandladningsproblemer

START - spørgeskema til kvinder vedr. vandladningsproblemer Kære For at kunne hjælpe dig bedst mulig med dine vandladningsproblemer, bedes du udfylde dette spørgeskema side 1 - side 7. Læs hvert enkelt spørgsmål grundigt igennem, inden du svarer. Hvis du har behov

Læs mere

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for rehabilitering af patienter med prostatakræft

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for rehabilitering af patienter med prostatakræft KOMMISSORIUM Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske for rehabilitering af patienter med prostatakræft Baggrund og formål Prostatakræft er den næst hyppigste kræftform blandt mænd i Danmark.

Læs mere

Sådan får medarbejderne gavn af sundhedspakken

Sådan får medarbejderne gavn af sundhedspakken Sådan får medarbejderne gavn af sundhedspakken 0 1 Hjælp til navigation i det offentlige system via Sundhedsdoktor Danica Sundhedsrådgivning sikrer, at sundhedssikringskunder kan få rådgivning ved afslag

Læs mere

Screening for tarmkræft: FOBT og sigmoideoskopi

Screening for tarmkræft: FOBT og sigmoideoskopi : FOBT og sigmoideoskopi John Brodersen MD, GP, PhD, Lektor Forskningsenheden og Afdeling for Almen Praksis, Københavns Universitet john.brodersen@sund.ku.dk Formålet med præsentation At fremlægge bedst

Læs mere

Har du medicinske uforklarede symptomer og vil du gerne på job igen?

Har du medicinske uforklarede symptomer og vil du gerne på job igen? Udviklingsprojekt Har du medicinske uforklarede symptomer og vil du gerne på job igen? [Resultat:22 borgere med Medicinsk Uforklarede Symptomer har fået et 8 ugers kursus i mindfulness, kognitiv terapi

Læs mere

FAKTA OM OG REHABILITERING VED GYNÆKOLOGISK KRÆFT DIAGNOSESPECIFIK FORLØBSBESKRIVELSE

FAKTA OM OG REHABILITERING VED GYNÆKOLOGISK KRÆFT DIAGNOSESPECIFIK FORLØBSBESKRIVELSE FAKTA OM OG REHABILITERING VED DIAGNOSESPECIFIK FORLØBSBESKRIVELSE Udarbejdet af Jette Marquardsen, Lissi Jonasson og Rikke Daugaard Sundhedscenter for Kræftramte, april 2010 Rehabiliteringsenheden (Københavns

Læs mere

klik uden for dit slide Vælg et passende layout PSYKISK FØRSTEHJÆLP

klik uden for dit slide Vælg et passende layout PSYKISK FØRSTEHJÆLP PSYKISK FØRSTEHJÆLP PROGRAM Præsentation Hvad er psykisk førstehjælp Dokumentation Handleplanen INDSÆT PRÆSENTATIONSNAVN VIA INSERT>HEADER & FOOTER 28.01.2016 2 PSYKISK FØRSTEHJÆLP HVAD ER PSYKISK FØRSTEHJÆLP?

Læs mere

MSPATIENT.DK PATIENTFORTÆLLINGER OM LIVET MED MULTIPEL SKLEROSE (MS) DET DU MÆRKER OG DET LÆGEN SER

MSPATIENT.DK PATIENTFORTÆLLINGER OM LIVET MED MULTIPEL SKLEROSE (MS) DET DU MÆRKER OG DET LÆGEN SER MSPATIENT.DK PATIENTFORTÆLLINGER OM LIVET MED MULTIPEL SKLEROSE (MS) DET DU MÆRKER OG DET LÆGEN SER I en samling videoer på www.mspatient.dk fortæller patienter med MS om attakker, deres symptomer og funktionstab.

Læs mere

Kort resumé af forløbsprogram for lænderygsmerter

Kort resumé af forløbsprogram for lænderygsmerter Kort resumé af forløbsprogram for lænderygsmerter Udbredelse af lænderygsmerter og omkostninger Sundhedsprofilen (Hvordan har du det 2010) viser, at muskel-skeletsygdomme er den mest udbredte lidelse i

Læs mere

ALT OM SEKSUELLE PROBLEMER. www.almirall.com. Solutions with you in mind

ALT OM SEKSUELLE PROBLEMER. www.almirall.com. Solutions with you in mind ALT OM SEKSUELLE PROBLEMER Solutions with you in mind www.almirall.com HVAD ER DET? Seksuelle problemer hos patienter med MS defineres som de emotionelle/psykologiske og fysiologiske sygdomme, der gør

Læs mere

Hjerterehabilitering: Status og udfordringer. v/ udviklingskonsulent Kristian Serup

Hjerterehabilitering: Status og udfordringer. v/ udviklingskonsulent Kristian Serup Hjerterehabilitering: Status og udfordringer v/ udviklingskonsulent Kristian Serup Dagsorden Baggrund Status Udfordringer Hjerterehabilitering Hospital Hospital Kommune Kommune, almen praksis & foreninger

Læs mere

Livsstilscenter Brædstrup

Livsstilscenter Brædstrup Baggrund Livsstilscentret åbnede på Brædstrup Sygehus i 1996 Eneste af sin art i Danmark Modtager patienter fra hele landet Danmarks højst beliggende sygehus, 112 meter over havets overflade Målgrupper

Læs mere

Uddybende om emner, som relaterer sig til udfordringsbilledet som beskrevet i plenum. Sygelighed Unge

Uddybende om emner, som relaterer sig til udfordringsbilledet som beskrevet i plenum. Sygelighed Unge UDDYBENDE SESSION UDDYBENDE TALPRÆSENTATION Uddybende om emner, som relaterer sig til udfordringsbilledet som beskrevet i plenum Sygelighed Unge SYGELIGHED Disposition: Hvordan står det til Kronisk sygdom

Læs mere