Nedbring energiforbruget i din kontorbygning energimål.dk >> side 2

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nedbring energiforbruget i din kontorbygning energimål.dk >> side 2"

Transkript

1 Cleantech Partnerskab >> side 7 Sådan bliver energibesparelser til nye muligheder >> side 9 Grøn kørsel er godt for både klimaet og bundlinjen >> bagsiden NR. 3 DECEMBER 2012 TIL VIRKSOMHEDER I ALBERTSLUND KOMMUNE Nedbring energiforbruget i din kontorbygning energimål.dk >> side 2 Albertslund Kommune styrker samarbejdet med virksomhederne >> side 4 Husk at tilmelde din virksomhed genbrugsstationen >> side 10 Sådan klimasikrer du din virksomhed >> side 10 Henkastet affald hvad gør jeg? >> side 11

2 2 3 Nedbring energiforbruget i din kontorbygning Energimål.dk regner ud, hvilke energirenoveringer der kan betale sig i jeres kontorejendom. Programmet er gratis, og med få klik på musen kan du få et overblik over jeres muligheder for at spare på energien. Af Katrine Dahl Clement, kommunikationsmedarbejder Forestil dig, at du ønsker at nedbringe energiforbruget i jeres kontorejendom. Er der ikke noget med, at nye vinduer holder bedre på varmen? Men vi installerede jo nye vinduer for 10 år siden, så er de ikke gode nok? Måske skulle vi hellere isolere loftet? Tænk, hvis du kunne få konkrete svar for netop jeres Når man taster adressen ind for sin egen bygning, trækker værktøjet informationer på tværs af en lang række offentlige databaser, så man kan se de samlede data. Dernæst er det muligt at sætte en målsætning op, for eksempel at nå et højere energimærke. SÅDAN GØR DU DE FIRE TRIN TIL ENERGIRENOVERINGENS TO-DO-LISTE Energimål.dk beregner udbyttet ved forskellige former for renoveringer. På den måde ser lejer de konkrete tal for eksempel en lavere varme udgift." ejendom det kan du nu. Energimål.dk er et gratis online værktøj, der kan se på energiforbruget for netop jeres kontorbygning og beregne, hvilke forbedringer der er mest rentable. Få information om, hvilke forbedringer der giver jer mest for pengene Energimål.dk er et helt nyt værktøj, som på få klik giver dig et overblik over, hvordan du bedst og mest effektivt nedbringer energiforbruget i netop din kontorbygning. Man kan også afgrænse økonomien for den potentielle energirenovering for eksempel en maksimal husleje stigning, eller hvor mange penge man som ejer af ejendommen ønsker at investere direkte. Herfra gør energimål. dk resten af arbejdet. Værkøjet beregner simpelthen hvilke forbedringer der giver allermest for pengene i netop jeres bygning. Hvem står bag tiltaget? Energimål.dk gik i luften i foråret 2012, men udviklingsarbejdet har været i gang i flere år, fortæller Christen Sonnichsen, der er arkitekt i Albertslund Kommune, og har været med til at udvikle værktøjet. Energimål.dk er finansieret af Realdania og de tre pro jektejere Albertslund Kommune, Bygningsstyrelsen og Datea. Trin 1: Hvor ambitiøse vil I være? Det er muligt at vælge sin egen målsætning, for eksempel et højere energimærke eller en energibesparelse i procent. Christen Sonnichsen fortæller, at energimål.dk også skaber den dialog, der er nødvendig for, at der kommer skub i energirenoveringer rundt om i landet: Trin 2: Hvad må det koste? Værktøjet giver mulighed for at definere de økonomiske rammer, for eksempel størrelsen af investeringen, krav til forrentning eller en maksimal huslejestigning.

3 Trin 3: Energimål.dk går nu i gang med at tygge data og målsætninger, så den kan præsentere jer for de mest effektive energirenoveringer. Trin 4: Værktøjet giver forslag til energirenoveringer i prioriteret rækkefølge de mest effektive og rentable først. Det er altid muligt at gå tilbage og ændre i målsætninger og økonomi, så I kan skræddersy jeres energirenovering. "En af de største hindringer for energirenoveringer i kontorejendomme er de forskellige behov, som udlejer og lejer har. En renovering resulterer typisk i en højere husleje, og det kan være svært som lejer at se det gode i det", forklarer han og fortsætter: "Energimål.dk beregner udbyttet ved forskellige former for renoveringer. På den måde ser lejer de konkrete tal for eksempel en lavere varmeudgift. Og ejeren af bygningen ser, hvordan ejendommen Værktøjet giver overblik over de mange tørre tal, og omsætter dem til helt konkrete forslag til, hvad der kan gøres for at sænke energiforbruget. Det er et meget kompliceret værktøj, der er enormt let at betjene." kan udvikles for at styrke forretningsgrundlaget samtidig med, at man forbedrer sin grønne profil", forklarer Christen Sonnichsen. "Energimål.dk gør tallene levende - alle de data som ellers ligger og gemmer sig i de offentlige databaser. Værktøjet giver overblik over de mange tørre tal, og omsætter dem til helt konkrete forslag til, hvad der kan gøres for at sænke energiforbruget. Det er et meget kompliceret værktøj, der er enormt let at betjene", slutter Christen Sonnichsen. Gå ind på og se det med egne øjne. Hersted Industripark og letbane i Ring 3 Arkitektkonkurrencen om en langsigtet strategi for Hersted Industripark nærmer sig sin afslutning. Anne Dan, byplanarkitekt Resultatet og det vindende forslag offentliggøres på rådhuset i Albertslund den 11. februar 2013 kl. 14. Når konkurrencen er slut, kan kommunen udarbejde nye lokalplaner for Industriparken, som skal afløse den gamle Byplanvedtægt nr. 5 fra 1964 og give bedre muligheder for, at andre typer virksomheder i fremtiden kan blande sig med de eksisterende. Vil du vide, hvad der sker, så kig på kommunens hjemmeside Under Erhverv finder du en indgang til nyheder om Hersted Industripark og tre nyhedsbreve om konkurrencen til Netværket. Har du hørt om letbanen i Ring 3, som får en station ud for Hersted Industripark? I begyndelsen af det nye år vil kommunerne langs Ring 3, Regionen og Staten træffe beslutninger, om hvor letbanen skal anlægges. Kig ind på hjemmesiden og få mere at vide.

4 4 5 Albertslund Kommune styrker samarbejdet med virksomhederne Kommunen arbejder på at blive en bedre partner for erhvervslivet både i forhold til miljømæssige og grønne tiltag men også som kommerciel partner. Af May Lundsgård, chefkonsulent Erhvervsudviklingen i Albertslund er en væsentlig del af at sikre en social, økonomisk og miljømæssig bæredygtig by. Udviklingen igennem de sidste 15 år viser dog, at Albertslund har mistet arbejdspladser. Derfor sætter kommunen nu ekstra politisk fokus på erhvervsudviklingen med et nyt udvalg for erhvervsudvikling og en ny erhvervsstrategi for Albertslund Kommune. Transformation og grøn udvikling af byen nye arbejdspladser i Albertslund vil være med til at understøtte den transformation og grønne udvikling af byen, der er i gang. Ikke Formålet med erhvervsstrategien er at: Styrke Albertslunds erhvervsområder Understøtte etableringen af nye arbejds pladser mindst i forhold til den omdannelse af Hersted Industripark, som en arkitektkonkurrence kommer med forslag til i starten af Visionerne med den nye Hersted Industripark er dels at kunne tiltrække nye, innovative virksomheder inden for grøn teknologi, dels at kunne udvikle nye grønne løsninger sammen med de eksisterende virksomheder i området. Som et led i arbejdet med Kommunen vil arbejde på at blive en bedre partner for erhvervslivet både i forhold til miljømæssige og grønne tiltag men også som kommerciel partner." erhvervsstrategien inviterede vi den 26. november virksomhederne i Albertslund til dialogmøde med kommunens politikere. Dialogen skal gøre os klogere på, hvilke parametre der har størst betydning for virksomhederne. Kommunen vil arbejde på at blive en bedre partner for erhvervslivet både i forhold til miljømæssige og grønne tiltag men også som kommerciel partner. En by med et stærkt fundament for både boliger og erhverv understøtter udviklingen af en bæredygtig by og det genererer vækst, handel og liv. Derfor er det forventningen, at udviklingen af en klar og visionær erhvervsstrategi er et godt redskab til at understøtte en stærk erhvervsudvikling i Albertslund. Erhvervsstrategien forventes at være klar i maj Omdannelse af Hersted Industripark er en del af byens grønne udvikling.

5 Vandfodaftryk et helhedssyn på vandforbruget Vandfodaftryk er en ny måde at se på forbruget af ferskvand i et produkts livscyklus. Her opgøres både det direkte og det indirekte vandforbrug, hvor det indirekte vandforbrug er det vand, der er brugt til at producere en vare. Det får stor betydning for opgørelsen af en danskers daglige vandforbrug. Af Jesper Toft, Herlev Kommune Blåt vand Grønt vand Gråt vand Hvor stort er en gennemsnitdanskers vandforbrug? Det traditionelle svar er, at det ligger på ca. 123 liter vand/døgn. Dette vandforbrug udgør kun det direkte vandforbrug hos forbrugerne. Hvis også det indirekte vandforbrug medregnes (vandfodaftrykket) for de produkter, der bruges i hverdagen, stiger forbruget for gennemsnitsdanskeren markant til ca liter vand/ døgn. Det skal sammenholdes med et gennemsnitligt globalt fodaftryk pr. verdensborger på ca liter vand/døgn. USA har det største daglige vandfodspor per indbygger på liter, mens Yemen med et fodaftryk på liter per person ligger lavest. Forskelle skyldes, at vandfodaftrykket deler vandforbruget op i 3 kategorier: Mill. m % 0,1 1,5 98,5 Vandfodaftrykket for Danmark Blåt vand er den mængde overflade- og grundvand, der forbruges og derefter enten fordamper eller bliver indeholdt i produktet Grønt vand er det (regn) vand, der findes i jorden som fugt og optages af afgrøderne fra jorden, hvor det enten fordamper eller bliver indeholdt produktet Gråt vand er et mål for den mængde vand, der skal til for at fortynde det forurenede vand fra produktionsprocesserne til et acceptabelt niveau. Hvorfor er vand vigtigt? Vand er livsvigtigt for alle former for liv på jorden. Her er vel at mærke tale om ferskvand, som kun udgør en lille del af vandforsyningen på jorden, 2,5 %. Størstedelen (97,5 %) findes i havene. Den globale efterspørgsel efter naturressourcer vokser med en faktor, som ikke kan opretholdes, og knaphed på rent vand er derfor blevet en af de vigtige globale udfordringer - helt op mod to milliarder mennesker lever med vandknaphed. Globalt set er det de tættest befolkede områder, der har knappe vandressourcer. Vand er endvidere uløseligt forbundet med klimaændringerne, der får isen på polerne til at smelte med alarmerende hastighed. Vandfodaftrykket er en me tode til at beskrive ferskvandsforbruget ud fra en livscyklusbetragtning. Fokus er kun ferskvand, og derfor indgår fx energiforbruget til håndtering af ferskvand ikke i metoden, lige som den energi, der bruges til at transportere vand som varmekilde, heller ikke indgår. Formålet med metoden er at skabe viden om fx den vandforurening, der er og sætte tal for den - ikke at bekæmpe vandforureningen. I Danmark er det i dag kun dele af det blå vand, der er i fokus i lovgivningen om vand. 84 % af det blå og grønne vandfodaftryk kan relateres til husdyr, specielt svinebrug. Ca. 98 % af det grå vandfodaftryk stammer ligeledes fra udslip fra landbruget. Datagrundlaget for vandfodaftrykket stammer primært fra landbrugssektoren, og her findes der data for 377 landbrugsprodukter. Faktisk står landbrugsprodukter for den største del af de globale vandfodaftryk hele 92 %. Industriprodukter står for 4,4 %, mens indenlandsk vandforsyning står for ca. 3,6 %. Der findes p.t. meget få data om industriprodukters vandfodaftryk. Danmark bruger ca. halvdelen af sine tilgængelige og fornybare vandressourcer, men ikke desto mindre har Danmark større vandmangel end for eksempel et land som Ægypten. Det skyldes, at Danmarks vandfodspor er større end den samlede mængde af fornybare vandressourcer i landet. Danmark importerer indirekte vandressourcer bundet i produkter i stor stil. Forbrug Borgernes forbrugsmønster og forbrugsomfang har en lang større virkning på vandfodaftrykket, end det direkte vandforbrug der kun udgør ca. 4 % af det samlede vandfodaftryk. Det indirekte vandforbrug påvirker også tilværelsen direkte for mennesker på den anden side af kloden, især

6 6 7 hvis de produkter, der købes, stammer fra et område med knappe vandressourcer. Med de eksisterende data er det muligt at beregne vandfodaftrykket for en række produkter, dog især landbrugsprodukter eller produkter relateret hertil som fx tøj og sko. Det er muligt, fordi metoden til at beregne vandfodaftryk er blevet mere og mere accepteret. Metoden er blevet standardiseret, og der er udgivet en egentlig Water Footprint Guide, der er en ISO-standard under udvikling. Større internationale institutioner såsom FN s miljøprogram gør brug af metoden. EU har igangsat forskning i vandfodaftrykket, og der er tanker om at implementere vandfodaftrykket i den software, der bruges til at beregne livscyklus for produkter såsom SimaPro og Gabi. Konkret betyder det, at der fx bruges mere vand til at producere en kop kaffe end til at tage et brusebad. Produkt Mængde vand i liter 1 kop te (0,2 liter) 32 1 kop kaffe (0,2 liter) øl (0,5 liter) glas vin glas mælk (0,2 liter) skive brød med ost kg oksekød kg fjerkræ hamburger pizza chokoladebar æble 82 1 T-shirt par jeans par sko Eksempler på vandfodaftrykket for en række produkter De forskellige fodaftryk Der findes 3 forskellige metoder, der gør brug af fodaftryk - vandfodaftrykket, det globale fodaftryk og det økologiske fodaftryk - til at vurdere påvirkningen af (dele af) miljøet. Fælles for de 3 metoder er, at mindre påvirkninger lægges sammen og bliver præsenteret som et enkelt overordnet fodaftryk for den valgte enhed. Den største forskel er, at de fokuserer på hvert sit problem hhv. mangel på ferskvand, global opvarmning og overforbrug af naturlige ressourcer. Det betyder også, at ingen af metoderne kan stå alene ved vurdering af menneskers påvirkning af miljøet. Læs mere: downloads/thewaterfootprintassessmentmanual.pdf

7 Se muligheder i grøn teknologi - Cleantech Partnerskab Mange små virksomheder er endnu ikke kommet med på den grønne bølge, selvom der er store gevinster at hente, både for miljø og bundlinje. Med Cleantech Partnerskab giver Væksthus Hovedstadsregionen mindre virksomheder mulighed for at sætte gang i den grønne vækst. Af Marc Grønlund, Væksthus Hovedstadsregionen giver gevinst, siger Thomas Mardahl, som er stifter af E Optimo, og fortsætter: Laver din virksomhed også grøn teknologi? Måske har I endnu ikke set mulighederne, men det bør I overveje at gøre for det grønne tog kører derudaf, og det kan blive dyrt at indløse billet for sent. Fremtiden er grøn Alle aktører er efterhånden enige om, at potentialet er stort, hvis flere små- og mellemstore virksomheder omstiller deres eksisterende forretning i en grønnere retning. Men grøn vækst og nye job er netop ikke kun forbeholdt virksomheder, der er født grønne, eller som snævert befinder sig inden for cleantech. Grønne forretningsmodeller er for alle, lød budskabet for ganske nylig i en rapport fra Nordic Innovation og Erhvervsstyrelsen. 1 Ugebrevet Mandag Morgen henviste fornylig til en spritny undersøgelse, som dokumenterer, at grøn omstilling er vejen frem, hvis virksomheder vil bevare deres konkurrenceevne: Forskere fra Harvard og London Business School målte præstationerne i to ens grupper af virksomheder over en periode på 18 år. Første gruppe havde siden begyndelsen af 1990 erne praktiseret en omfattende miljø- og socialpolitik, mens den anden gruppe kun i begrænset omfang havde indført noget lignende. Undersøgelsen påviser, at de virksomheder, som havde gennemført en bæredygtig omstilling, kunne høste frugterne i form af et højere afkast og mindre regulering. De bæredygtige virksomheder var simpelthen de mest konkurrencedygtige. Bæredygtighed kan altså godt betale sig, for i det lange løb vinder de virksomheder, som i tide formår at omstille sig. 2 Skyd genvej med et partnerskab Her kommer Cleantech Partnerskab ind i billedet. Målet med projektet er at give mindre virksomheder sparring og understøtte de grønne forretningsidéer, som måske endnu kun er på tegnebrættet. Samtidig får deltagerne adgang til netværk med nogle af de største virksomheder indenfor cleantech, med henblik på at indgå et partnerskab og dermed få den gode idé ud over rampen. Cleantech Partnerskab er kort sagt for mindre virksomheder, der vil have sat skub i den grønne vækst, men er i tvivl om, hvordan de kommer i gang. - Det er vigtigt for alle virksomheder at gøre sig klar til den her omstilling. Og med Cleantech Partnerskab giver vi de små virksomheder mulighed for at gøre det på en hensigtsmæssig måde. Målet er at give den enkelte virksomhed et konkret udbytte, så de kan udvikle deres forretning og komme et skridt videre end det ellers ville lade sig gøre på kort sigt, siger Helle Bagger Nielsen, projektleder for Cleantech Partnerskab. Succes for mindre virksomhed En af de virksomheder, som har haft gavn af Cleantech Partnerskab er E Optimo, der rådgiver virksomheder om energibesparelser, og som på bare tre år har skabt en virksomhed med stort potentiale og internationalt sigte. - Jeg var overrasket over, at vi har kunnet få al den rådgivning. Det har tvunget os til at stille skarpt på forretningen og fokusere på, hvad der - Allerede nu kan vi se, at vi har fået stort udbytte af det. Det har i høj grad rykket på vores ambitioner, vi har både fået et projekt i Sydafrika og en forespørgsel fra Finland. E Optimo er specialiseret i at rådgive virksomheder til at opnå markante energibesparelser og dermed reducere energiforbrug og miljøpåvirkning. Investeringerne i de energibesparende tiltag er ofte tilbagebetalt på under 3 år, endnu et bevis på at det at være miljø- og klimabevidst ikke nødvendigvis betyder højere omkostninger. Anerkendelse fra førende teknologivirksomheder - Undervejs i Cleantech-programmet har vi mødt fem af Danmarks store, førende teknologivirksomheder, og vi har fået en fantastisk feedback fra dem. Vi har netop tegnet aftale med en større virksomhed, som vi skal hjælpe med at få søsat et omfattende program for energibesparelser, fortæller Thomas Mardahl. Thomas Mardahl havde i mange år drømt om at starte egen virksomhed. Finanskrisen i 2008 viste sig at blive afsættet for E Optimo, fordi erhvervslivet pludselig fik behov for at reducere energiforbruget og

8 8 9 dermed spare mange penge. Men deltagelsen i Cleantech Partnerskab har været det ekstra løft, som skulle til for at komme videre. - Det har været en katalysator for vores ambitioner, fordi man bliver drevet frem af partnerskabet. De ting, der er sket, kunne godt være sket alligevel, men processen kommer bare hurtigere i gang, når man får så direkte adgang til relevante partnere, slutter Thomas Mardahl. Ros fra OECD At der i netop hovedstadsområdet findes et stort potentiale understreges af en nylig OECD-rapport, som fortæller, at eksport af service og produkter inden for det grønne område er steget med 55 procent på blot fem år. Samtidig har næsten en tredjedel af cleantech-virksomhedere i Hovedstadsregionen oplevet eksportfremgang fra 2010 til 2011, mens kun 4 procent oplevede et fald. Succesen skyldes ifølge OECD ikke mindst etableringen af det regionale klyngesamarbejde Copenhagen Cleantech Cluster, som også står bag Cleantech Partnerskab. 3 1 Se mere på 2 Erik Rasmussen: Den oversete konkurrencemodel. Mandag Morgen 31, Politiken og Ritzau, 9. oktober Vil du vide mere om Cleantech Partnerskab? Læs om projektet og dine muligheder for at deltage på: Kontakt projektleder Helle Bagger Nielsen på: , hn@vhhr.dk Foto: Colourbox Faktaark om regler for kemikalier Miljøstyrelsen har udarbejdet en række faktaark med informationer om regler inden for kemikalielovgivningen. Faktaarkene oplyser om, hvilke regler der gælder inden for det konkrete område, og om der er undtagelser fra reglerne. Der er faktaark for: generelle regler regulering af specifikke stoffer regulering af bestemte produkter og anvendelser Under faktaarkene er der henvisninger til mere viden om emnerne. faktaark_kemikaliereglerne/faktaark. htm

9 Sådan bliver energibesparelser til nye muligheder Albertslund Kommune har vendt besværlige lovkrav om gennemførelse af energibesparelser til muligheder for byens virksomheder og borgere. Af Niels Hansen, projektleder Folketingets nye energiforlig stiller øgede krav til Albertslund Varmeværks indsats for at spare på energien. For at rykke lovkravet om gennemførelse af energibesparelser fra alene at være begrænsende til også at give muligheder, har kommunen valgt at yde tilskud og rådgivning til virksomheder og borgere i forsyningsområdet. Hvordan får jeg rådgivning og tilskud? Albertslund Varmeværk yder gratis rådgivning om energibesparelser. Rådgivningen varierer lige fra et råd om at vaske ovenlysvinduerne på lageret til optimering af varmeanlæg og klimaskærm og optimering af store edb-anlæg via eksterne rådgivere. Det eneste krav er, at der forud laves en aftale om, at eneretten til indberetning af energibesparelsen tilfalder Albertslund Varmeværk. Alle tilskud til erhverv kræver også forudgående aftale samt en efterfølgende specifik beregning af besparelsens størrelse. Det er derfor vigtigt, at man så tidligt som muligt kontakter varmeværket og får lavet de rigtige registreringer af situationen før og efter så man får aftalegrundlaget i orden fra start. Carbon 20-projektet har vist vejen Et godt eksempel på den nye tilgang er Carbon 20-projektet. Her får en række virksomheder både rådgivning og tilskud for at opnå energibesparelser. Gennem et tæt samarbejde med erhvervslivet er varmeværket således med til at sikre, at rammerne for borgernes arbejdspladser i kommunen moderniseres. Et godt samspil med byens erhvervsliv er nødvendigt for, at Albertslund Varmeværk fortsat kan leve op til spareforpligtelsen og dermed undgår vi at blive pålagt at skulle købe energibesparelser andre steder i landet. Ring og hør mere om jeres muligheder Vil du vide mere om jeres muligheder for rådgivning og tilskud, så kontakt Niels Hansen fra Albertslund Varme værk på tlf.: eller send en mail til niels.hansen@albertslund.dk. Optimering af varmeanlæg og isolering af rør kan give besparelser på både CO 2 udledningen og bundlinien.

10 10 11 Husk at tilmelde din virksomhed genbrugsstationen Reglerne for brug af genbrugsstationer fortsætter i Det betyder, at din virksomhed skal tilmeldes, hvis du i dag eller fremover afleverer affald på genbrugsstationen. Af Merete Winther, kemiingeniør, miljømedarbejder Siden den 1. januar 2012 har det været et krav, at kommunens virksomheder tilmelder sig og betaler særskilt for at bruge genbrugsstationen og den regel fortsætter i det nye år. Derfor er det vigtigt, at du tilmelder din virksomhed på hvis I vil aflevere affald på Albertslund Kommunes genbrugsstation eller en af de øvrige 23 genbrugsstationer i Vestforbrændingsområdet. Når du tilmelder din virksomhed, vælger du, om du vil købe et årskort for et kalenderår eller betale per gang, du bruger genbrugsstationen. Det er først muligt at købe årskort for 2013 fra medio december Der kommer mere information om ordningen og priserne for 2013 direkte ud til alle de virksomheder, der i dag er tilmeldt ordningen. Der arbejdes desuden på at optimere ordningen. Blandt andet er det under overvejelse at justere den eksisterende ordning, så det bliver mere synligt om alle virksomheder, der benytter genbrugsstationerne, også har betalt for det. Følg med på kommunens hjemmeside eller dk hvor der løbende kommer ny information om ordningen og eventuelle justeringer. Her finder I også priser for årskort og engangsbillet til brug af genbrugsstation pr. bil. Har du spørgsmål til tilmeldeordningen for genbrugsstationen, finder du svar på hjemmesiden Hvis det ikke hjælper dig videre, kan du ringe til Vestforbrændings kundeservice på Vejledning til sms-betaling på genbrugsstationen. Sådan klimasikrer du din virksomhed Ekstremt vejr kan have lige så store konsekvenser for din virksomhed som for din bolig. Af Sigrid Glarbo, byplanlægger, landskabsarkitekt mdl På Naturstyrelsens hjemmeside klimatilpasning.dk finder du en række gode råd til at sikre din ejendom uanset om det er kontor, værksted, produktionsvirksomhed, varelager eller noget helt andet. Klik ind på overskriften Erhverv - virksomheder og kli maændringer for at blive klædt på til at klimasikre din virksomhed. Her finder du også værktøjet ErhvervsWizard. Det er et værktøj, der giver virksomheder vejledning om klimasikring af deres ejendom, så produktionen til enhver tid kører videre på trods af ekstreme vejrepisoder. Undgå din virksomhed ser sådan ud efter skybrud.

11 Henkastet affald hvad gør jeg? Kommunen får henvendelser fra virksomheder, borgere og boligselskaber, der efterlyser måder at håndtere problemet med henkastet affald på. Vi samler her gode råd til, hvordan man håndterer det. Af Birte Kvamm, affaldsmedarbejder Ulovligt at henkaste affald Det er ulovligt at henkaste eller anbringe affald eller lignende på fremmed grund uden ejerens tilladelse og på trods af det, er problemet stigende. Der bliver lagt affald i virksomhedernes ulåste containere, sat affald i boligselskabernes affaldsgårde og smidt affald på nedlagte skoler, i Vestskoven mv. Skaf beviser til politiet Grundejere kan altid henvende sig til politiet, men det er politiet, der vurderer, om der skal rejses sigtelse eller ej. Jo bedre oplyst sagen er, jo større chance er der for, at politiet tager sagen. Henkastet affald - læsset af i Vestskoven Fx fremmer det sagen, hvis I har et foto af synderen i gerningsøjeblikket, inklusiv eventuelt registreringsnummer på bil eller trailer - eller på anden måde har navn og adresse på vedkommende, og kan redegøre for tid og sted for overtrædelsen. Forsøg selv at stoppe problemet For at politiet går ind i sagen, skal der dog være tale om væsentlige mængder affald, og det skal være til stor gene. I skal desuden selv have forsøgt at stoppe problemet ved at tage direkte kontakt med vedkommende og oplyse ham om, at han ikke må aflæsse affaldet det pågældende sted. Derudover skal I gøre det klart, at han skal fjerne det igen, og at han næste gang vil blive politianmeldt. Selv om politiet rejser sigtelse og vedkommende får en bøde, er det affald, der er læsset af på en grund, stadig grundejerens problem. Husk brugerbetaling for miljøtilsyn Albertslund Kommune sendte den 5. november opkrævninger om brugerbetaling for miljøtilsyn og miljøgodkendelse for perioden 1. november 2011 til 31. oktober 2012 ud til de virksomheder, der er omfattet af ordningen. Af Lars Bertholdt, kemiingeniør, miljømedarbejder Det drejer sig i alt om 46 virksomheder. 6 af dem er kommunale virksomheder. Virksomheden skal betale for de faktiske timer, der anvendes på miljøtilsyn, dvs. for beredelse, selve tilsynet samt den efterfølgende sagsbehand ling. Taksten for 2011 er 288,58 kr. pr. time, og for 2012 er den 295,22 kr. pr. time. Ved miljøgodkendelser betales for de timer, der er anvendt på sagsbehandling i forbindelse med udarbejdelse af miljøgodkendelsen. Du kan læse mere om brugerbetaling på albertslund.dk.

12 B Grøn kørsel er godt for både klimaet og bundlinjen IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII Det betaler sig at køre grønt. Det var hovedbudskabet, da Carbon20 i samarbejde med Albertslund og Ballerup Kommune havde inviteret til inspirationsmøde. IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII Af Louise Nikoline Laub, projektmedarbejder Dagsordenen på mødet den 27. september var klar virksomhederne skulle tage hjem med masser af gode ideer til at reducere klimabelastningen og spare penge ved smarte transportløsninger. Ballerup Kommunes borgmester, Jesper Würtzen, understregede i sin velkomst nødvendigheden af, at vi alle bidrager til at nedsætte CO 2 - udledningen fra transporten: Ved at tage fat i transporten er vi med til at gøre noget ved en af de store CO 2 -syndere i Danmark. Det er nemlig sådan, at størstedelen af energiforbruget i transportsektoren dækkes af fossile brændstoffer. Og CO 2 -udledningen fra transport udgør hele 30% af Danmarks samlede CO 2 udledning, sagde Jesper Würtzen. Både virksomheder og kommuner deltog i arrangementet på Ballerup Rådhus, hvor de kunne høre om andre virksomheders praktiske erfaringer med grøn omstilling af deres transport og møde leverandører af grønne transportløsninger. Grønne investering giver PostNord store besparelser Søren Boas fra PostNord fortalte, at PostNords grønne investeringer havde medført en meget stor årlig besparelse. Han betonede vigtigheden af, at medarbejderne støttede op om initiativerne og bidrog med gode ideer. For at sikre medarbejderengagementet arrangerer PostNord blandt andet eco-rallies, hvor virksomhedens mest bæredygtige chauffør kåres. Leverandørerne viste løsninger frem Carbon 20 havde inviteret en række leverandører af grønne transportløsninger, som deltagerne havde mulighed for at diskutere deres specifikke transportbehov med, og snakken gik lystigt på standene. Her kunne de blandt andet høre om, hvordan man kan spare op til 20 % på brændstofforbruget alene ved at ændre kørestil, og at et GPSbaseret system til miljøvenlig ruteplanlægning tjener sig selv hjem på få måneder. Deltagerne kunne også prøvekøre elbiler. Søren Boas, PostNord Albertslund Miljøavis udgives af Albertslund Kommune, Miljø- og Teknikforvaltningen. Avisen tilrettelægges i samarbejde med Ballerup, Brøndby, Glostrup, Herlev, Hvidovre, Roskilde og Solrød Kommuner. Ansvarshavende redaktør: Anne Adamsen, civilingeniør, ph.d. anne.adamsen@albertslund.dk Tryk: Kailow Graphic, miljøcertificeret efter ISO og arbejdsmiljøcertificeret efter OHSAS Layout: Kailow Creative Oplag: 700 stk.

Erhvervspolitik. Ballerup Kommune 2013-2018

Erhvervspolitik. Ballerup Kommune 2013-2018 Erhvervspolitik Ballerup Kommune 2013-2018 Erhvervspolitik 2013-2018 Ballerup Kommune Indhold Forord 3 Ballerup Kommunes erhvervspolitiske vision 4 Fra vision til handling 5 Fokusområde 1 Viden og innovation

Læs mere

Program. Side 1. Velkomst v/ borgmester Hans Barlach

Program. Side 1. Velkomst v/ borgmester Hans Barlach Program Kl. 16.00 Velkomst v/ borgmester Hans Barlach Kl. 16.10 Introduktion til klimanetværket v/ Christian Rahbek, virksomhedsrettet klimakonsulent Hvad er klimanetværket for virksomheder, og hvad får

Læs mere

ENERGIEFFEKTIVISERING RÅDGIVNING GIVER MASSIVE BESPARELSER RHVERV ET WHITEPAPER FRA JYSK ENERGI

ENERGIEFFEKTIVISERING RÅDGIVNING GIVER MASSIVE BESPARELSER RHVERV ET WHITEPAPER FRA JYSK ENERGI ENERGIEFFEKTIVISERING RÅDGIVNING GIVER MASSIVE BESPARELSER RHVERV ET WHITEPAPER FRA JYSK ENERGI ALLE VIL ENERGI- EFFEKTIVISERE Langt de fleste virksomheder kan se fordele i at spare på energien, hvis det

Læs mere

Introduktion: En dag ringer Gud til Djævelen og siger: Hvordan går det i Helvede? 19. april 2010 DEP j.nr. 1099-0673.

Introduktion: En dag ringer Gud til Djævelen og siger: Hvordan går det i Helvede? 19. april 2010 DEP j.nr. 1099-0673. Ministerens tale til konference om energirenovering af lejeboliger der afholdes af Bygherreforeningen d. 22. april 2010. (15-20 min). --o-- (Det talte ord gælder) 19. april 2010 DEP j.nr. 1099-0673 Sagsbeh:

Læs mere

Hvordan sikrer vi energi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser?

Hvordan sikrer vi energi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser? Konkurrencedygtig Hvordan sikrer vi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser? Uden ville europæerne ikke kende til den velstand, mange nyder i dag. Energi er en forudsætning

Læs mere

GRØNNE INDKØB OG GRØNNE PRODUKTER SKABER GRØN VÆKST

GRØNNE INDKØB OG GRØNNE PRODUKTER SKABER GRØN VÆKST BUSINESS CASES GRØNNE INDKØB GRØNNE INDKØB OG GRØNNE PRODUKTER SKABER GRØN VÆKST Miljøstyrelsen har undersøgt de økonomiske og miljømæssige effekter på markedet ved grønne offentlige indkøb gennem syv

Læs mere

SALGET AF ET SPILDEVANDSANLÆG TIL FLYVESTATION KARUP ÅBNEDE ET EKSPORTVINDUE TIL ENGLAND

SALGET AF ET SPILDEVANDSANLÆG TIL FLYVESTATION KARUP ÅBNEDE ET EKSPORTVINDUE TIL ENGLAND BUSINESS 1 CASE SPILDEVANDSANLÆG SALGET AF ET SPILDEVANDSANLÆG TIL FLYVESTATION KARUP ÅBNEDE ET EKSPORTVINDUE TIL ENGLAND GRØNNE INDKØB Envotherms anlæg til spildevandsrensning sparer Flyvestation Karup

Læs mere

Service-, viden- og oplevelsessamfundet

Service-, viden- og oplevelsessamfundet KAPITEL 1 Service-, viden- og oplevelsessamfundet Den berømte danske forfatter Hans Christian Andersen sagde: At rejse er at leve. Hvad var egentlig meningen med dette? Han mente, at hvis man rejser ud

Læs mere

Indholdsfortegnelsen Grønt Regnskab for Slagelse Kommune

Indholdsfortegnelsen Grønt Regnskab for Slagelse Kommune Teknik og Miljø Indholdsfortegnelsen Grønt Regnskab for Slagelse Kommune o o Indledning Resultater o Hvad skal der ske i 2013 Hvad fortæller tallene Metodebeskrivelse Forbruget måles o o o o o o o Elforbrug

Læs mere

Energirenovering kan gøre dit hus 50 år yngre

Energirenovering kan gøre dit hus 50 år yngre Livsstil 20.02.2016 kl. 11:10 Energirenovering kan gøre dit hus 50 år yngre AF Anita Jensenius Hos familien Simonsen i Albertslund har en ambitiøs energirenovering ført til forbedret indeklima, æstetisk

Læs mere

2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi

2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi 2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi Vækstforum Sjælland Region Sjælland Alléen 15 4180 Sorø Telefon 70 15 50 00 E-mail vaekstforum@regionsjaelland.dk www.regionsjaelland.dk Fotos: Jan Djenner Tryk: Glumsø

Læs mere

Hvor meget bedre omdømme kan man få for 60 millioner kr.?

Hvor meget bedre omdømme kan man få for 60 millioner kr.? status Hvor meget bedre omdømme kan man få for 60 millioner kr.? Kan man reklamere sig til et bedre omdømme? Det korte svar er nej. Det lidt længere svar er ja hvis det hele ikke bare er reklame. Vores

Læs mere

Workshop om reduktion af energiforbrug til tørring, inddampning og opvarmning

Workshop om reduktion af energiforbrug til tørring, inddampning og opvarmning Workshop om reduktion af energiforbrug til tørring, inddampning og opvarmning Udviklingsgruppen for intelligent energi omkostningseffektivisering under Innovationsnetværket VE Net inviterer til workshop.

Læs mere

Løbetræning for begyndere 1

Løbetræning for begyndere 1 Løbetræning for begyndere 1 Lige nu sidder du med en PDF-fil der forhåbentlig vil gavne dig og din løbetræning. Du sidder nemlig med en guide til løbetræning for begyndere. Introduktion Denne PDF-fil vil

Læs mere

Advance Nonwoven A/S: Fra idé til fabrik

Advance Nonwoven A/S: Fra idé til fabrik Advance Nonwoven A/S: Fra idé til fabrik For virksomheden Advance Nonwoven A/S har det ført til udvikling af en helt ny forretningsmodel og kontakt til flere potentielle kunder at medvirke i projekt Rethink

Læs mere

Danmark som grøn vindernation

Danmark som grøn vindernation Danmark som grøn vindernation Danmark som grøn vindernation En gennemgribende omstilling af det danske samfund skal skabe en ny grøn revolution. Vi skal skabe et grønt samfund baseret på vedvarende energi,

Læs mere

Energiklyngecenteret blev besluttet videreført frem til sommeren 2014 med økonomisk støtte fra 14 kommuner og Region Sjælland.

Energiklyngecenteret blev besluttet videreført frem til sommeren 2014 med økonomisk støtte fra 14 kommuner og Region Sjælland. Sag til K-17 19.april og KKR 11.juni 2013; Strategisk Energiplanlægning på tværs af kommunegrænser. Baggrund Energiklyngecenteret blev besluttet videreført frem til sommeren 2014 med økonomisk støtte fra

Læs mere

PLADS TIL GAS. Gas mere grøn end træ

PLADS TIL GAS. Gas mere grøn end træ PLADS TIL GAS Gas mere grøn end træ Er der plads til gas? Fremtidens energiforsyning er baseret på vedvarende energi. Men både el og varme, når vinden vi bruge gas til at producere vejen til den grønne

Læs mere

Varmepumper. Frigør Danmark fra fossile brændsler. Dansk Energi februar 2011

Varmepumper. Frigør Danmark fra fossile brændsler. Dansk Energi februar 2011 Varmepumper Frigør Danmark fra fossile brændsler Dansk Energi februar 2011 Danmark har brug for varmepumper Varmepumper hjælper til at frigøre Danmark fra fossile brændsler og sænke udslippet af CO2. Varmepumpen

Læs mere

Lobbyismen boomer i Danmark

Lobbyismen boomer i Danmark N O V E M B E R 2 0 0 9 : Lobbyismen boomer i Danmark Holm Kommunikations PA-team: Adm. direktør Morten Holm e-mail: mh@holm.dk tlf.: 40 79 23 33 Partner Martin Barlebo e-mail: mb@holm.dk tlf.: 20 64 11

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012 Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012 - Det talte ord gælder - Det bliver heldigvis 1. maj hvert år. For 1. maj er en dag, hvor vi samles for at vise at fællesskab og solidaritet er vigtigt.

Læs mere

By- og Boligudvalget 2014-15 BYB Alm.del Bilag 25 Offentligt. Introduktion til Danfoss

By- og Boligudvalget 2014-15 BYB Alm.del Bilag 25 Offentligt. Introduktion til Danfoss By- og Boligudvalget 2014-15 BYB Alm.del Bilag 25 Offentligt Introduktion til Danfoss Kort om Danfoss Medarbejdere 22.500 Globalt salg Salgsselskaber Fabrikker Tre største markeder Ejerskab Hovedkvarter

Læs mere

Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen. Dansk Skovforening

Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen. Dansk Skovforening Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen Dansk Skovforening 1 Hvad er klima? Vejret, ved du altid, hvordan er. Bare se ud ad vinduet. Klimaet er, hvordan vejret opfører sig over længere tid, f.eks. over

Læs mere

Erhvervspolitik 2013-2017

Erhvervspolitik 2013-2017 Erhvervspolitik 2013-2017 1 Indhold Forord... 3 Indledning... 5 Vision... 6 Strategi... 7 Styrke den erhvervsrettede service.. 8 Udnytte planlagte investeringer... 9 2 Vision: Køge Kommune skal markere

Læs mere

Faktaark om trængselsudfordringen

Faktaark om trængselsudfordringen trængselsudfordringen Trængselsudfordringer koster milliarder Figuren viser hvor mange timer, der samlet tabes på den enkelte kilometer pr. døgn i hovedstadsområdet. Trængslen omkring hovedstaden koster

Læs mere

DANMARK I FRONT PÅ ENERGIOMRÅDET

DANMARK I FRONT PÅ ENERGIOMRÅDET DANMARK I FRONT PÅ ENERGIOMRÅDET Selvforsyning, miljø, jobs og økonomi gennem en aktiv energipolitik. Socialdemokratiet kræver nye initiativer efter 5 spildte år. Danmark skal være selvforsynende med energi,

Læs mere

Hvad har du af planer for de næste 10 år?

Hvad har du af planer for de næste 10 år? Hvad har du af planer for de næste 10 år? Fremtiden for Region Hovedstaden er til debat. Vi har brug for din mening. Fra kanalerne ved Christiansborg til Kronborg ved Øresund og fra Rådhuspladsens duer

Læs mere

Ministerens tale til Investordagen, Dansk Aktionærforenings årsdag kl. 13.00-13.30.

Ministerens tale til Investordagen, Dansk Aktionærforenings årsdag kl. 13.00-13.30. Ministerens tale til Investordagen, Dansk Aktionærforenings årsdag kl. 13.00-13.30. [DET TALTE ORD GÆLDER] Tak for invitationen til at komme og give mit besyv med på dansk aktionærforenings årsdag. Man

Læs mere

Er du klædt på til et bedre miljø?

Er du klædt på til et bedre miljø? Er du klædt på til et bedre miljø? MiljøForum Fyn - ellers er det om at komme ud af fjerene! 2 MiljøForum Fyn Miljø og klima står højt på den globale dagsorden, fordi det er blevet tydeligt, at måden,

Læs mere

Nyheder i Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark. Vellykket NBE Generalforsamling. Husk at tilmelde dig NBE netværksmødet i maj

Nyheder i Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark. Vellykket NBE Generalforsamling. Husk at tilmelde dig NBE netværksmødet i maj Se dette nyhedsbrev i en browser Nyheder i Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark April 2015 Vellykket NBE Generalforsamling Der blev afholdt stiftende generalforsamling i NBE NordDanmark

Læs mere

Grøn økonomi, grøn omstilling og grøn vækst Kært barn, mange navne

Grøn økonomi, grøn omstilling og grøn vækst Kært barn, mange navne Grøn økonomi, grøn omstilling og grøn vækst Kært barn, mange navne Henrik Zobbe, Institutleder Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet Københavns Universitet

Læs mere

Gentofte og fjernvarmen

Gentofte og fjernvarmen Gentofte KOMMUNE og fjernvarmen Undervisningsmodul 3 Fra skraldespand til radiator Varmen kommer fra vores affald Nede under jorden i Gentofte Kommune ligger der en masse rør. I de rør løber der varmt

Læs mere

Din guide til AMU. Arbejdsmarkedsuddannelserne - bliv bedre til mere

Din guide til AMU. Arbejdsmarkedsuddannelserne - bliv bedre til mere Din guide til AMU mu Arbejdsmarkedsuddannelserne - bliv bedre til mere AMU er for alle AMU tilbyder voksen- og efteruddannelse for det danske arbejdsmarked. AMU henvender sig især til ufaglærte og faglærte

Læs mere

Indtrykket af det nye vicevært firma er meget positivt, så vi håber, at det kommer til at holde, så forholdene bliver lidt mere stabile igen.

Indtrykket af det nye vicevært firma er meget positivt, så vi håber, at det kommer til at holde, så forholdene bliver lidt mere stabile igen. 26. november 2015 For ikke at skabe forvirring har vi afventet et bebudet nyhedsbrev fra andelsbestyrelsen, men det lader vente på sig, så vi synes ikke vi kan vente længere med at informere jer lidt om,

Læs mere

Store aflæsninger. En guide til skovejere. En Værktøjskasse fra. Lavet i samarbejde med Dansk Skovforening samt Skov- og Naturstyrelsen

Store aflæsninger. En guide til skovejere. En Værktøjskasse fra. Lavet i samarbejde med Dansk Skovforening samt Skov- og Naturstyrelsen Store aflæsninger En guide til skovejere En Værktøjskasse fra Lavet i samarbejde med Dansk Skovforening samt Skov- og Naturstyrelsen Hvad er en stor aflæsning? En stor aflæsning er, når private eller virksomheder

Læs mere

Jeg vil gerne indlede med at sige tak for invitationen til at tale her ved årets dyrskue.

Jeg vil gerne indlede med at sige tak for invitationen til at tale her ved årets dyrskue. 1 Borgmester Peter Sørensen (S), tale ved Dyrskuet i Horsens 14. juni 2013 Jeg vil gerne indlede med at sige tak for invitationen til at tale her ved årets dyrskue. Det er en meget stor glæde for mig at

Læs mere

Det giver dig mere indsigt Nyhedsbrev

Det giver dig mere indsigt Nyhedsbrev Det giver dig mere indsigt Nyhedsbrev September 2011 Fredag den 30. fejres frivilligheden Politiker i praktik Røde Kors indsamlingen nærmer sig Cathrine Lindberg Bak Frivilligt PR-team klar til landsindsamlingen

Læs mere

J.nr.: 09/12776. WindPowerTree. Projektnavn: A/S Brdr. Kurt Hansen & Co. Ansøger: Adresse: Nordre Ringvej 50 5700 Svendborg Kontaktperson:

J.nr.: 09/12776. WindPowerTree. Projektnavn: A/S Brdr. Kurt Hansen & Co. Ansøger: Adresse: Nordre Ringvej 50 5700 Svendborg Kontaktperson: Bilag 25b Indstillingsskema til vækstforum Ansøgt beløb Indstillet beløb Ansøger om Mål 2 midler Socialfonden kr. kr. Ansøger om Mål 2 midler - Regionalfonden 2.756.000 kr. 2.756.000 kr. Ansøger om Regionale

Læs mere

Benjamin: Det første jeg godt kunne tænke mig at du fortalte mig lidt om, det var en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår.

Benjamin: Det første jeg godt kunne tænke mig at du fortalte mig lidt om, det var en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår. Bilag H - Søren 00.06 Benjamin: Det første jeg godt kunne tænke mig at du fortalte mig lidt om, det var en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår. 00.11 Søren: En ganske almindelig hverdag? 0014

Læs mere

SCALING BY DESIGN FUNDAMENTET

SCALING BY DESIGN FUNDAMENTET SCALING BY DESIGN FUNDAMENTET SCALING BY DESIGN Er jeres virksomhed klar til at skalere? Gennemgå fundament-kortene for at sikre, at jeres virksomhed har grundlaget i orden, før skaleringsprocessen går

Læs mere

Kommunens grønne regnskab 2012

Kommunens grønne regnskab 2012 Kommunens grønne regnskab 212 CO 2- udledningen falder! Ny lavenergi daginstitution på Virginiavej. Foto: Christian Lilliendahl 1 Grønt regnskab for Frederiksberg Kommune 212 Det grønne regnskab viser

Læs mere

6. juni 2016. Redaktion Økonom Sonia Khan soah@rd.dk. Udgiver Realkredit Danmark Lersø Parkalle 100 2100 København Ø Risikostyring

6. juni 2016. Redaktion Økonom Sonia Khan soah@rd.dk. Udgiver Realkredit Danmark Lersø Parkalle 100 2100 København Ø Risikostyring 6. juni 2016. To ud af tre boligejere overvejer forbedringer i boligen 66 % af alle boligejere overvejer at lave forbedringer i deres bolig indenfor de kommende 12 måneder. Ser vi på fordelingen imellem

Læs mere

Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015

Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015 Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015 Indledning Dette er strategien for Albertslund Kommunes digitale udvikling frem mod 2015. I Den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi gør regeringen

Læs mere

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING Faglige input produceret af og for partnerne i Lev Vel, delprojekt Forebyggende selvmonitorering Velfærdsteknologi i Forfatter: Af Julie Bønnelycke, vid. assistent,

Læs mere

1. maj-tale LO s næstformand Lizette Risgaard

1. maj-tale LO s næstformand Lizette Risgaard Den 1. maj 2009 Det talte ord gælder 1. maj-tale LO s næstformand Lizette Risgaard 1. maj tale af LO s næstformand Lizette Risgaard. Har I det godt? Det ser sådan ud. Jeg har det også godt. Det er klart,

Læs mere

Udsigt til billigere mode på nettet

Udsigt til billigere mode på nettet LØRDAG 27. SEPTEMBER NR. 39 / 2014 LØRDAG Udsigt til billigere mode på nettet Onlinegiganten Boozt.com med Hermann Haraldsson i spidsen udfordrer konkurrenterne om det nordiske herredømme. Foreløbig kan

Læs mere

Medarbejderudvikling øger optimismen

Medarbejderudvikling øger optimismen TREPART AMU skal tilpasses efterspørgslen Af Maria Jeppesen @MariaJeppesen Onsdag den 2. september 2015, 05:00 Del: Der er hårdt brug for uddannelser, der i højere grad matcher virksomhedernes behov, mener

Læs mere

Start din egen virksomhed. Sammen med dig gør vi drømmen til virkelighed

Start din egen virksomhed. Sammen med dig gør vi drømmen til virkelighed Start din egen virksomhed Sammen med dig gør vi drømmen til virkelighed Har du ambitionen om at skabe din egen virksomhed? I Erhvervshus Nord brænder vi for at hjælpe dig godt på vej, så lad os være din

Læs mere

Harald Børsting 1. maj 2014

Harald Børsting 1. maj 2014 Harald Børsting 1. maj 2014 Lokale taler: Helsingør, København, Køge og Roskilde I LO har vi 1 million lønmodtagere. Det er 1 million stemmer i debatten. I debatten om arbejdsløshed og beskæftigelsespolitik.

Læs mere

REVISORDØGNET D. 14. SEPTEMBER KL. 9.00-9.20. Tak for invitationen til at komme og åbne Revisordøgnet 2015.

REVISORDØGNET D. 14. SEPTEMBER KL. 9.00-9.20. Tak for invitationen til at komme og åbne Revisordøgnet 2015. REVISORDØGNET D. 14. SEPTEMBER KL. 9.00-9.20 [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] [Indledning] Tak for invitationen til at komme og åbne Revisordøgnet 2015. Erhvervsområdet har de seneste år været vant til at se

Læs mere

Københavns Miljøregnskab

Københavns Miljøregnskab Københavns Miljøregnskab Tema om københavnerne og kommunen Egen miljøindsats Vurdering af kommunens miljøindsats Holdningen til miljømål Økologi Miljøledelse Renhold Økologi Baggrund for data om økologiforbrug

Læs mere

Borgmester Uffe Jensens tale ved Nytårskur 2015

Borgmester Uffe Jensens tale ved Nytårskur 2015 Borgmester Uffe Jensens tale ved Nytårskur 2015 Odder Parkhotel, den 12. januar 2015 Velkomst Velkommen til nytårskur. Det er dejligt at se den store opbakning til den traditionsrige nytårskur i Odder

Læs mere

Beskyt miljøet og bundlinjen

Beskyt miljøet og bundlinjen 23042012_WORKsmart_ECO_bro_DK WORKsmart -Eco Beskyt miljøet og bundlinjen www.tomtom.com/business Let s drive business Indhold 2 Hvor miljøvenlig er virksomheden? 3 Optimer udnyttelsen af køretøjerne for

Læs mere

EVALUERING AF ENERGISTRATEGI 2011-2015

EVALUERING AF ENERGISTRATEGI 2011-2015 EVALUERING AF ENERGISTRATEGI 2011-2015 Indledning I perioden fra 2011 til 2015 har Bygningsservice & Beredskab gennemført den pr. 7. december 2010 af Vejen Byråd godkendte energistrategi. I de 5 år projektet

Læs mere

Snak penge med dit barn

Snak penge med dit barn Snak penge med dit barn Din forældreguide til dit barns privatøkonomi, herunder lommepenge, budget, opsparing og lån Kære forældre Du er en vigtig rollemodel, når det gælder dit barns økonomiske velvære.

Læs mere

Forstadens omdannelse Samarbejde og investeringer er en forudsætning

Forstadens omdannelse Samarbejde og investeringer er en forudsætning Bo Rasmussen Kommunaldirektør i Albertslund Kommune Realdania Debat Debatmøde i Ejerboligforum d. 4. maj Profit og projekter i fremtidens forstad Forstadens omdannelse Samarbejde og investeringer er en

Læs mere

Aktiviteter på klassen Et dokument til lærere og frivillige SÅDAN STARTER DU DIN SOCIALØKONOMISKE VIRKSOMHED

Aktiviteter på klassen Et dokument til lærere og frivillige SÅDAN STARTER DU DIN SOCIALØKONOMISKE VIRKSOMHED Aktiviteter på klassen Et dokument til lærere og frivillige SÅDAN STARTER DU DIN SOCIALØKONOMISKE VIRKSOMHED På hvilket trin i konkurrencen er dette dokument nyttigt? Her vil du finde en række aktiviteter,

Læs mere

STRATEGIPLAN 2015 2020

STRATEGIPLAN 2015 2020 STRATEGIPLAN 2015 2020 DI Energi STRATEGIPLAN 2015 2020 2 Branchefællesskab for energibranchens virksomheder De sidste 40 år har den danske energiindustri omstillet sig fra at være afhængig af olie fra

Læs mere

GRØNT REGNSKAB 2014. BO-VEST administration, Malervangen 1, 2600 Glostrup

GRØNT REGNSKAB 2014. BO-VEST administration, Malervangen 1, 2600 Glostrup GRØNT REGNSKAB 214 BO-VEST administration, Malervangen 1, 26 Glostrup Introduktion Grønt regnskab for BO-VESTs administrationsbygning på Malervangen udarbejdes årligt. Formålet er at følge forbrugsudviklingen

Læs mere

01-01-2015 31-12-2018 Politisk udvalg: Teknik- og miljøudvalg Målsætningtype: Fagområde Fagområde:

01-01-2015 31-12-2018 Politisk udvalg: Teknik- og miljøudvalg Målsætningtype: Fagområde Fagområde: Klimaindsats 01-01-2015 31-12-2018 Politisk udvalg: Teknik- og miljøudvalg Klima og energiarbejdet er drevet af et lokalt politisk ønske om, at arbejde for en bedre forsyningssikkerhed og at mindske sårbarheden

Læs mere

Bliv CO 2 -venlig og spar op til 18 kroner om dagen

Bliv CO 2 -venlig og spar op til 18 kroner om dagen 12. august 2009 Bliv CO 2 -venlig og spar op til 18 kroner om dagen Den gennemsnitlige husstand i Danmark bruger omkring 26.000 kroner om året på energi. Alene opvarmning af hjemmet koster i omegnen af

Læs mere

Er Danmark på rette vej? En opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2015

Er Danmark på rette vej? En opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2015 Er Danmark på rette vej? En opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2015 Marts 2015 Opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Indledning I 2009 udarbejdede IDA en plan over, hvordan Danmark i 2050 kan have reduceret

Læs mere

Bestyrelsens beretning for året 2014. Kære andelshavere, (og 14 lejere)

Bestyrelsens beretning for året 2014. Kære andelshavere, (og 14 lejere) Bestyrelsens beretning for året 2014. Kære andelshavere, (og 14 lejere) Den 21. november 2010 blev der holdt et møde i den gamle gymnastiksal her på skolen. Vi skulle stifte en andelsforening. Og hvorfor

Læs mere

Sekretariatet. Fælles ph.d.-kampagne: Flere unge forskere til virksomhederne

Sekretariatet. Fælles ph.d.-kampagne: Flere unge forskere til virksomhederne Sekretariatet Fælles ph.d.-kampagne: Flere unge forskere til virksomhederne Den 17. november 2011 Dok.nr. ks/ka Kampagnen i hovedtræk AC foreslår, at der gennemføres en ph.d.-kampagne for at få flere virksomheder

Læs mere

i Køge - Nyhedsbrev august 2012

i Køge - Nyhedsbrev august 2012 KANDIDATER OG FRIVILLIGE TIL KOMMUNAL- OG REGIONSVALGET af Bodil Sø, formand for Venstre i Køge Opstillingsmøde d. 11. sep. i Køge kredsen Køge-Kredsen (der dækker Køge og Lejre Kommuner) skal vælge ny

Læs mere

Energieffektivitet og grøn vækst: sådan bidrager Danfoss

Energieffektivitet og grøn vækst: sådan bidrager Danfoss Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12 KEB alm. del Bilag 346 Offentligt MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Energieffektivitet og grøn vækst: sådan bidrager Danfoss Kim Christensen President Danfoss Heating

Læs mere

Bilag. Interview. Interviewguide

Bilag. Interview. Interviewguide Bilag Interviewguide Introduktion: Interviewet vil blandt andet omhandle konsekvenser ved insourcing i forhold det danske marked, hvilke faktorer der ligger til grund for at virksomheders insourcing og

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 7 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Østvej 1 Postnr./by: 4880 Nysted BBR-nr.: 376-012074 Energikonsulent: Frederik Kindt Toubro Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Preben

Læs mere

FREMTIDENS ENERGI Lærervejledning til modul 4. Goddag til fremtiden

FREMTIDENS ENERGI Lærervejledning til modul 4. Goddag til fremtiden FREMTIDENS ENERGI Lærervejledning til modul 4 Goddag til fremtiden Indledning Undervisningsmodul 4 fremtidsperspektiverer og viser fremtidens energiproduktion. I fremtiden er drømmen hos både politikere

Læs mere

Viden viser vej til vækst

Viden viser vej til vækst Djøfs jobpakke Viden viser vej til vækst 26.02.2013 Virksomheder, der investerer i ny viden og ansætter højtuddannede medarbejdere, vokser hurtigere, ansætter derudover flere kortuddannede, ufaglærte og

Læs mere

Rektors tale ved Aalborg Universitets Årsfest 2016. Kære Minister, kære repræsentanter fra Den Obelske familiefond, Roblon Fonden og Spar Nord Fonden.

Rektors tale ved Aalborg Universitets Årsfest 2016. Kære Minister, kære repræsentanter fra Den Obelske familiefond, Roblon Fonden og Spar Nord Fonden. Kære Minister, kære repræsentanter fra Den Obelske familiefond, Roblon Fonden og Spar Nord Fonden. Kære gæster, kollegaer og ikke mindst studerende. Velkommen til årsfesten 2016 på Aalborg Universitet.

Læs mere

Byggeloven overholdes ikke med store konsekvenser til følge

Byggeloven overholdes ikke med store konsekvenser til følge Byggeloven overholdes ikke med store konsekvenser til følge Hverken byggelovens eller kommunernes egne krav til bæredygtighed i byggeriet følges. Gjorde de det, ville det ikke blot revolutionere byggebranchen,

Læs mere

Halver din varmeregning Skift oliefyret ud med en varmepumpe! Energi Fyn hjælper dig på vej

Halver din varmeregning Skift oliefyret ud med en varmepumpe! Energi Fyn hjælper dig på vej Bliv uafhængig af stigende oliepriser og gør samtidig noget godt for miljøet. Energi Fyn hjælper dig på vej Halver din varmeregning Skift oliefyret ud med en varmepumpe! 1 Energi Fyn har varmepumpeeksperter

Læs mere

Stamblad for Biersted Skole og Bissen SFO praktisk miljøledelse

Stamblad for Biersted Skole og Bissen SFO praktisk miljøledelse Data fra spørgeskema Biersted Skole Allerede igangsatte aktiviteter Kontrol med forbrug og adfærd omkring forbrug Ikke igangsatte aktiviteter Grøn ordning Miljøretningslinjer og -handleplan Affaldssortering

Læs mere

FREMTIDENS PRODUKTION

FREMTIDENS PRODUKTION FREMTIDENS PRODUKTION DN mener, at Danmark i 2040 skal have en produktion, som ikke er til skade for natur og miljø og som i mange tilfælde derimod vil bidrage til et bedre miljø. Dette skal ske ved en

Læs mere

Professionel ledelse - Lederen som medarbejderudvikler. August 2011

Professionel ledelse - Lederen som medarbejderudvikler. August 2011 Professionel ledelse - Lederen som medarbejderudvikler August 2011 Indhold Kan dine medarbejdere matche udfordringerne nu og i fremtiden? MUS et redskab til systematisk og strategisk kompetenceudvikling

Læs mere

IVÆRKSÆTTERI Mændene spæner fra de kvindelige iværksættere Af Ivan Mynster Onsdag den 30. marts 2016, 05:00

IVÆRKSÆTTERI Mændene spæner fra de kvindelige iværksættere Af Ivan Mynster Onsdag den 30. marts 2016, 05:00 IVÆRKSÆTTERI Mændene spæner fra de kvindelige iværksættere Af Ivan Mynster Onsdag den 30. marts 2016, 05:00 Del: I 2015 faldt andelen af nye kvindelige iværksættere til et nyt lavpunkt. Og dem, der prøver,

Læs mere

Hop på cyklen og spar på CO 2. udledningen >> side 4. Vandfodaftryk >> side 5. Cleantech Partnerskab >> side 7. Nu er der penge i solceller >> side 9

Hop på cyklen og spar på CO 2. udledningen >> side 4. Vandfodaftryk >> side 5. Cleantech Partnerskab >> side 7. Nu er der penge i solceller >> side 9 Klimanetværksmøde >> side 2 Byggematerialer med asbest >> side 3 NR. 4 - DEC. 12 10. ÅRG. MILJØ OG TEKNIK TIL VIRKSOMHEDER I BALLERUP KOMMUNE Hop på cyklen og spar på CO 2 udledningen >> side 4 Vandfodaftryk

Læs mere

Miljøudvalget 2012-13 MIU Alm.del Bilag 350 Offentligt. Kort fortalt

Miljøudvalget 2012-13 MIU Alm.del Bilag 350 Offentligt. Kort fortalt Miljøudvalget 2012-13 MIU Alm.del Bilag 350 Offentligt Kort fortalt Forslag til Landsplanredegørelse 2013 Danmark i omstilling Danskerne flytter fra landet til byerne hurtigere end tidligere. Det giver

Læs mere

Fremtidens energi Undervisningsmodul 4. Goddag til fremtiden

Fremtidens energi Undervisningsmodul 4. Goddag til fremtiden Fremtidens energi Undervisningsmodul 4 Goddag til fremtiden Drivhuseffekten Fremtidens energi i Gentofte Kommune og Danmark Vi lever i et samfund, hvor kloge hoveder har udviklet alverdens ting, som gør

Læs mere

teknikker til mødeformen

teknikker til mødeformen teknikker til mødeformen input får først værdi når det sættes ift. dit eget univers Learning Lab Denmarks forskning i mere lærende møder har vist at når man giver deltagerne mulighed for at fordøje oplæg,

Læs mere

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 Tilstede: Faglærer og Kristine Lodberg Madsen Kristine: Hvad er din baggrund, uddannelse og hvad

Læs mere

gladsaxe.dk Levende by i vækst Vækststrategi for Gladsaxe Kommune

gladsaxe.dk Levende by i vækst Vækststrategi for Gladsaxe Kommune gladsaxe.dk Levende by i vækst Vækststrategi for Gladsaxe Kommune Gladsaxe er en moderne og velfungerende bykommune. Vi vil udnytte Gladsaxes muligheder for vækst til at udvikle vores position som en moderne

Læs mere

Erhvervspolitik 2015-2019

Erhvervspolitik 2015-2019 Erhvervspolitik 2015-2019 Forord Allerød Kommunes erhvervspolitik skal sikre overensstemmelse med Allerød Byråds overordnede mål i kommuneplanen om afbalanceret udvikling. Det betyder, at der skal være

Læs mere

Indslaget er på hjemmesiden annonceret under overskriften: Flere ledige var ligefrem en forudsætning for dagpengereformen.

Indslaget er på hjemmesiden annonceret under overskriften: Flere ledige var ligefrem en forudsætning for dagpengereformen. Forudsætning for dagpengereformen. Det følgende er en afskrift af P1 Orientering, fredag den 2. november 2012, kl. 16.09 17.00. Det konkrete indslag blev bragt 16.44, jf. DR s hjemmeside. Indslaget er

Læs mere

Hvordan skaffer man mad til ni milliarder?

Hvordan skaffer man mad til ni milliarder? Hvordan skaffer man mad til ni milliarder? Af: Kristin S. Grønli, forskning.no 3. december 2011 kl. 06:51 Vi kan fordoble mængden af afgrøder uden at ødelægge miljøet, hvis den rette landbrugsteknologi

Læs mere

Behovet for reduktioner i drivhusgasudslippet og den hjemlige danske indsats

Behovet for reduktioner i drivhusgasudslippet og den hjemlige danske indsats Behovet for reduktioner i drivhusgasudslippet og den hjemlige danske indsats Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd for 92-gruppen Klimakrav til reduktioner IPCC udmeldte i 2007 et behov for reduktioner

Læs mere

CONTENT MARKETING. video facebook sociale medier artikler linkedin mål pinterest animation content strategi instagram hjemmeside WEMAKEGRAPHICS

CONTENT MARKETING. video facebook sociale medier artikler linkedin mål pinterest animation content strategi instagram hjemmeside WEMAKEGRAPHICS 7VIGTIGE TRICKS TIL DIN CONTENT MARKETING video facebook sociale medier artikler linkedin mål pinterest animation content strategi instagram hjemmeside HVAD ER CONTENT MARKETING Content Marketing er markedsføring,

Læs mere

Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden.

Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden. 1 Kære 10.klasse, kære dimittender Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden. Først vil jeg ønske jer til lykke med eksamen. Det er for de fleste en tid med blandede følelser. Det er dejligt

Læs mere

Vi har brug for DIN hjælp til at sortere affald

Vi har brug for DIN hjælp til at sortere affald Oktober 2015 5. info Vi har brug for DIN hjælp til at sortere affald Hvordan sorterer din nabo? Kære beboer i Lærkeparken Vores pilotprojekt Affald er ressourcer, der skal genanvendes er stadig godt i

Læs mere

Batterirapport. - en del af byen

Batterirapport. - en del af byen Batterirapport 2015 1 - en del af byen Indhold Forord... 3 Aktiviteter i 2015... 4 Kommunernes egne ordninger... 5 Indsamlingsresultater i 2015... 6 Økonomi... 8 Planlagte aktiviteter i 2016... 9 2 Forord

Læs mere

GATE 21. Årsberetning

GATE 21. Årsberetning 2014 GATE 21 Årsberetning FORMANDENS BERETNING STEEN CHRISTIANSEN 2014 blev et stærkt år for den grønne omstilling og for Gate 21: Klimaforandringerne er tilbage på den globale politiske dagsorden. København

Læs mere

For så vidt angår ordningerne i programmet, så vil foreningen særligt pege på følgende forhold:

For så vidt angår ordningerne i programmet, så vil foreningen særligt pege på følgende forhold: Åbyhøj, Til Erhvervsudvikling NaturErhvervstyrelsen Høringssvar fra Økologisk Landsforening vedr. J.nr. 15-8132-000040 Forslag til ændring af landdistriktsprogrammet 2014-2020 og supplerende miljøvurdering

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Postnr./by: Assensvej 140B 5750 Ringe BBR-nr.: 430-012836 Energikonsulent: Henning M. Boisen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Botjek

Læs mere

1. Beskrivelse af virkemidlerne (der er flere delelementer) Videreførsel af KørGrønt (kampagner om energieffektiv køreteknik

1. Beskrivelse af virkemidlerne (der er flere delelementer) Videreførsel af KørGrønt (kampagner om energieffektiv køreteknik Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon +45 41 78 02 23 Fax 7221 8888 mhl@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Videreførelse af kampagner for KørGrønt og energimærkning for biler, kampagner

Læs mere

Vejledning Stop cirkulationspumpen

Vejledning Stop cirkulationspumpen Vejledning Stop cirkulationspumpen til varmt brugsvand uden for arbejdstid Konstant cirkulation af det varme brugsvand er unødvendigt i langt de fleste kontorbygninger, fordi bygning erne ikke bliver brugt

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Postnr./by: Åvendingen 7 A 2700 Brønshøj BBR-nr.: 101-689603 Energikonsulent: Finn Albrechtsen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Finn

Læs mere

Punkt nr. 1 - Fokuseret Vækstdagsorden - fællesregionalt samarbejde om vækst 18. februar 2013

Punkt nr. 1 - Fokuseret Vækstdagsorden - fællesregionalt samarbejde om vækst 18. februar 2013 18. februar 2013 Bilag 1 - Side 1 af 4 Kommissorium for arbejdsgruppe om en fokuseret dagsorden for vækst i hovedstadsregionen Baggrund Hovedstadsregionen er Danmarks internationale metropol. Hovedstadsregionen

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Arnakkegårds Alle 46 Postnr./by: 4390 Vipperød BBR-nr.: 316-008220 Energikonsulent: Stig Tange Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: factum2

Læs mere

Vi havde også en dejlig arbejdsdag i lørdag og rigtigt mange arbejdsopgaver blev løst. Der er igen arbejdsdag på lørdag i næste uge.

Vi havde også en dejlig arbejdsdag i lørdag og rigtigt mange arbejdsopgaver blev løst. Der er igen arbejdsdag på lørdag i næste uge. Uge 38 Gjerrild-Bønnerup Friskole, Knud Albæks Vej 4, Gjerrild, 8500 Grenå Tlf.8638-4422, E-post: kontoret@gbfriskole.dk Hjemmeside: www.gbfriskole.dk SFO. 8638-4460 Aktuelt Endnu en uge er gået og det

Læs mere