Nyheder fra Kystdirektoratet 2008

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nyheder fra Kystdirektoratet 2008"

Transkript

1 Nyheder fra Kystdirektoratet 2008 Kong Neptun eller nisser på spil? 8. december 2008 Havets kræfter kan være kolossale. Derom vidner et par granitsten, der er fundet på den sydlige læmole ved Hanstholm Havn. Om de to granitsten er flyttet eller kastet fra deres oprindelige placering foran betonkonstruktionen og op på molen af Kong Neptun eller af én eller flere former for nisser er uvist. Sikkert er det dog, at de to granitsten mindst vejer 18 tons hver, og at deres udformning i sig selv, gør det svært for bølgerne at få fat. Og det er nu nok alligevel havet, der med vindens og vandets kræfter har flyttet de to granitsten flere meter ind på molen. Den ene sten er endda nærmest båret af bølgernes kraft, da der kun findes skuremærker i betonen ved en af stenene. En af de nærmeste dage bliver de to tunge sten af norsk granit fjernet med en kran. I første omgang lægges de i depot på havnen. Sandflugt i klitter skal undersøges 27. november 2008 Sandflugten ved Vestkystens klitter skal undersøges nærmere. Derfor gennemfører Kystdirektoratet i samarbejde med Geografisk Institut ved Christian-Albrechts-Universitetet i Kiel, Tyskland, henover vinteren et opmålingsprojekt, der skal vise mere om vindens transport af sand og aflejring i klitterne. Forsøget udføres på områder af den klitstrækning ved Ndr. Thorsminde Tange, som i disse dage afgraves og flyttes 10 meter fra øst mod vest. Her vil de afgravede klitter kunne give den bedste forudsætning for overvågning af sandets bevægelser. Forsøgsområdet opdeles i tre underområder, hvor en række opmålinger skal indsamle data. Den mest intensive overvågning foregår ved hjælp af 27 specialbyggede sandfælder, der opstilles på toppen af klitten. Sandfælderne skal blandt andet fortælle, hvor meget sand hvirvles op af vinden i forskellige højder over klittens overflade. - Vi håber at vores undersøgelser kan være med til at fortælle meget mere om den dynamik, der er kendetegnende for en sandklit. Blandt andet hvorledes en klit bevæger sig, og hvor følsom sandet er i forhold til forskellige vindretninger og vindstyrker, fortæller gæstestuderende Sandra Schlappkohl fra Christian-Albrechts-Universitetet i Kiel.

2 Internationalt samarbejde Samarbejdet med det tyske universitet gennemføres som et led i uddannelsen af nye kystteknikere og forskere. Således er forsøget et afgangsprojekt for Sandra Schlappkohl, der gennem tiden som studerende ved universitetet i Kiel tidligere har besøgt Kystdirektoratet i Lemvig. - Vi har før haft fornøjelse af Sandra hos Kystdirektoratet, og vi er glade for at kunne være med til at uddanne næste generation af forskere, der kan arbejde med at sikre vores kyster og kystnære områder, siger vejleder på projektet, kysttekniker Thorsten Piontkowitz. Det tyske universitet stiller også en række måleinstrumenter til rådighed for forsøget, der løber indtil marts Forsøget skal i sidste ende være med til at give kystteknikere den bedst mulige viden, når de fremtidige indsatser i forhold til blandt andet stormflodsbeskyttelse skal planlægges. Få flere oplysninger hos Kystdirektoratet: Thorsten Piontkowitz, kysttekniker, el. tpi@kyst.dk Ole Navntoft, kommunikationschef, el. ona@kyst.dk Miljøansøgning sendt til Esbjerg Kommune 26. november 2008 Kystdirektoratet har indsendt en ansøgning til Esbjerg Kommune om godkendelse af nyt spulefelt, et deponeringsanlæg til oprenset bundmateriale, i tilknytning til Esbjerg Havn. Anlægget er en nødvendighed, for at kunne deponere det bundmateriale eller havnesediment, der løbende oprenses for at sikre Esbjerg Havn den vanddybde, der er nødvendig for besejling. Kystdirektoratet har forpligtet sig Den 1. oktober 2006 overtog det daværende Transport- og Energiministeriet, og dermed Kystdirektoratet, vedligeholdelsen af Esbjerg Havns vanddybder fra Esbjerg Havn, som er underlagt Esbjerg Kommune. Det betyder, at oprensningsforpligtelsen af blandt andet havnens bassiner nu ligger hos Kystdirektoratet. Der oprenses ca pejle-m3/ år i Esbjerg Havn, og ca. 10% af materialet fra bunden landdeponeres, hvilket svarer til ca pejle-m3/ år. En pejle-m3 er den måleenhed, der bruges, når mængden af bundmateriale eller havnesediment på bunden af havnen måles ved hjælp af en dybde-pejling, og ikke når materialet ligger i en ukomprimeret form - f.eks. opslemmet med mere vandindhold i lasten på et oprensningsfartøj. Ny landdeponering nødvendig Siden 1991 har tilladelsen til at deponere det oprensede sediment fra Esbjerg Havns bassiner til forudbestemte områder på havet en såkaldte klaptilladelse - også indeholdt krav om landdeponering.

3 Fire tidligere slutdepoter til tørret havnesediment - de såkaldte tørrefelter - og et mellemdepot til selve tørringen af nyoprenset materiale, blev i løbet af 2006 fyldt op, så det blev nødvendigt at bygge et nyt anlæg. Esbjerg Havn og Kystdirektoratet ansøgte i september 2005 Ribe Amt om bygning af et nyt spulefelt, og en tilladelse med tilhørende VVM blev givet i juli Men afgørelsen blev påklaget og omgjort i miljøklagenævnet juni Oprensningen skal sikres Kystdirektoratet har derfor undersøgt, hvilken løsning der kunne gennemføres hurtigst muligt, så Kystdirektoratet kan opfylde oprensningsforpligtelsen over for Esbjerg Havn. Da plangrundlaget var i orden i det tidligere projekt, har Kystdirektoratet valgt at arbejde for en løsning, der lever op til deponeringsbekendtgørelsen og forsigtighedsprincippet. Den valgte løsning fremgår af miljøansøgningen. Få flere oplysninger hos Kystdirektoratet: Signe Ingvardsen, miljøkoordinator, el. smi@kyst.dk Ole Navntoft, kommunikationschef, el. ona@kyst.dk Arbejdet med et nyt spulefelt i Esbjerg fortsætter 19. november 2008 Oprensningen af Esbjerg Havn skal i fremtiden være så lidt miljøbelastende, som det overhovedet er muligt. Derfor arbejder Kystdirektoratet i øjeblikket på en miljøansøgning til Esbjerg Kommune om at opføre det nye såkaldte spulefelt i Esbjerg. Spulefeltet skal benyttes til at oplagre oprenset havnesediment fra Esbjerg Havn. En del af arbejdet med den nye miljøansøgning har været en vurdering fra Miljøcenter Odense, hvorvidt Kystdirektoratets nye planer for et spulefelt behøver en ny VVM-redegørelse. Miljøcenter Odense har den 13. november meddelt Kystdirektoratet, at Miljøcenter Odense på baggrund af en VVM-screening har vurderet, at det nye projekt ikke vil påvirke miljøet væsentligt, og derfor er det nye projekt ikke VVM-pligtigt. Få yderligere oplysninger hos Kystdirektoratet: Signe Ingvardsen, miljøkoordinator, telefon el. smi@kyst.dk Ole Navntoft, kommunikationschef, telefon el. ona@kyst.dk

4 Borgermøder langs Vestkysten 7. november 2008 Kystdirektoratet inviterer i de kommende uger borgere langs den jyske vestkyst til borgermøder om den nye femårige vestkystaftale. Hvorfor kystbeskytter vi den jyske vestkyst, hvad betyder den nye aftale for kysten, hvad får borgerne for de 470 mio. kr. aftalen koster, hvordan udføres moderne kystbeskyttelse og hvad vil der ske, hvis der ikke kystbeskyttes? Det er blot nogle af de spørgsmål borgere fra vestkystkommunerne Ringkøbing-Skjern, Holstebro, Lemvig og andre interesserede kan få svar på, når Kystdirektoratets direktør Jesper Holt Jensen stiller op følgende steder og datoer: Kystcentret, Thyborøn Tirsdag den 11. november 2008 kl til Mindbocentret, Thorsminde Onsdag den 12. november 2008 kl til Beach Bowl, Søndervig Onsdag den 19. november 2008 kl til Alle møderne er gratis, og der serveres kaffe og brød. Få yderligere oplysninger hos Kystdirektoratet: Kommunikationschef Ole Navntoft, el. ona@kyst.dk Så ruller seminarturné Smukkere kyster i Danmark 31. oktober 2008 Alt tyder på en bragende succes, når ikke mindre end 67 ud af 75 kystkommuner fra på mandag får besøg af kystteknikere og sagsbehandlere fra Kystdirektoratet under seminarturnéen for smukkere kyster i Danmark. Over fire ugers turné vil mere end 210 kommunale sagsbehandlere lære sidste nyt om at være på forkant med klimaforandringernes betydning for kysterne, og hvordan de kan skabe langt smukkere kyster i Danmark. Hos Kystdirektoratet er kysttekniker Thorsten Piontkowitz meget glad for, at 90 procent af de danske kystkommuner har sagt ja tak til et besøg.

5 - Det vidner om et stærkt engagement hos kommunerne, når det handler om at tackle fremtidens vandstandsstigninger og om at skabe god sagsbehandling overfor borgerne i forhold til kystbeskyttelse, siger Thorsten Piontkowitz, der ser frem til at drøfte kommunernes individuelle udfordringer. Blandt de tilmeldte kystkommuner er Svendborg Kommune, som sender hele 10 medarbejdere af sted, når seminarturnéen den 5. november lander i Svendborg, Langeland og Ærø kommuner. - Vi vil bl.a. gerne drøfte effekterne af klimaforandringerne. Hvordan sikrer vi bebyggelser og jordbrugsmæssige interesser mod oversvømmelser samtidig med at kysten stadig kan forme sig frit og strandengene kan udvikle sig ind i land i takt med en havstigning fortæller landskabsarkitekt i Svendborg Kommune, Mogens Christiansen, der også ønsker en aktuel lokalplan om færre kystnære bebyggelser gennemgået. Seminarturnéen lægger ud mandag den 3. november med et besøg i Middelfart, og karavanen fortsætter så over de næste 14 dage på Fyn og Sjælland. Jylland og Bornholm må vente til 2009, hvor seminarturnéen her fortsætter over ugerne 11, 12 og 13. Seminarturnéen er udelukkende for sagsbehandlere i alle landets kystkommuner. Få flere oplysninger: Kystteknikker Thorsten Piontkowitz, Kystdirektoratet, tlf Kommunikationschef Ole Navntoft, Kystdirektoratet, tlf Landskabsarkitekt Mogens Christiansen, Svendborg Kommune, tlf Fællesaftalen for Vestkysten underskrevet 31. oktober 2008 Den femårige aftale om kystbeskyttelse for samlet 470 mio. kr. langs den jyske vestkyst blev i dag underskrevet af tre borgmestre fra vestkystkommunerne Ringkøbing-Skjern, Holstebro, Lemvig og Kystdirektoratets direktør. Underskrifterne stadfæster dermed det kommende arbejde med kystbeskyttelse for 94 mio. kr. om året over den 110 kilometer lange strækning fra Lodbjerg i nord til Nymindegab i syd. Borgmestrene Torben Nørregaard, Arne Lægaard og Erik Flyvholm udtrykte glæde over den nye aftale og takkede ved lejligheden for det fremragende samarbejde kommunerne og Kystdirektoratet imellem. Aftalen betyder, at Kystdirektoratet nu kan begynde projekteringen af indsatsen for Få flere oplysninger hos Kystdirektoratet: Kommunikationschef Ole Navntoft, tlf

6 Rørledning ved Fjaltring knækket 13. oktober 2008 I går ved middagstid måtte entreprenørfirmaet Rohde Nielsen standse arbejdet med strandfodringen ved Fjaltring. Rørledningen der bruges til at pumpe sand fra tilkoblingsstedet i havet og ind til stranden ved Fjaltring knækkede, og der er ikke mulighed for at fortsætte indpumpningen før en anden rørledning er til rådighed. Uheldet sker på et tidspunkt, hvor der endnu mangler kubikmeter sand på en mindre strækning mellem høfde Q og den nordligste bølgebryder. Ingen risiko Kystdirektoratet har besluttet, at entreprenøren fastholder deres anden rørledning på klit- og strandprojektet ved Krylen nord for Søndervig og indpumper de resterende kubikmeter sand til ekstra klitforstærkende arbejde der. Det betyder at Kystdirektoratet til foråret vil fordele sand fra stranden længere syd for høfde Q til området ved selve høfde Q, så stranden til sæsonen kommer til at stå bred og flot. De manglende kubikmeter sand i år vil i den forbindelse ikke indebære risiko for området ved høfde Q under eventuelle vinterstorme. Få yderligere oplysninger hos Kystdirektoratet: Projektleder Michael Rasmussen, el. mcr@kyst.dk Kommunikationschef Ole Navntoft, el. ona@kyst.dk Kysten, klitterne og Kystdirektoratet er klar 10. oktober 2008 Det er blevet efterår, og snart kan vi risikere den første storm rammer landet. Men Kystdirektoratets stormflodsberedskab for den centrale del af Vestkysten er forberedt og klar. I den forløbne uge var de seks vagter i beredskabet samt direktøren for Kystdirektoratet på den årlige besigtigelse af Vestkysten fra Nymindegab til Thyborøn. Formålet med turen var at få et helt friskt billede af kystens og klitternes aktuelle tilstand og i særdeleshed til de eventuelle svage områder, som beredskabet skal holde et ekstra vågent øje til under en stormflod.

7 Besigtigelsen foregik med firehjulstrækkere på stranden på den 100 km lange strækning fra Nymindegab og til Thyborøn. Undervejs blev udvalgte områder inspiceret til fods, og nu efter turen bliver instrukser og kort så opdateret. Konklusionen på dette års besigtigelse er, at kysten og klitterne er stærke, og vi er klar til stormflodssæsonen. Der er dog områder på kysten, hvor stranden ikke er så bred og høj, og hvor vi må forvente, at vandet vil tage noget af klitten, når der kommer en stormflod. Men klitterne er generelt stærke, så der er ikke umiddelbart grund til bekymring for gennembrud af klitterne. Men en stormflod er uberegnelig, og der er ingen, der på forhånd kan sige, hvor den rammer hårdest på kysten. Derfor har vi døgnet rundt vores stormflodsberedskab klar, så vi sammen med politiet, kommunerne m.fl. kan reagere, hvis Vesterhavet æder sig for langt ind i klitterne under en storm. Få yderligere oplysninger hos Kystdirektoratet: Projektleder Michael Rasmussen på telefon el. mcr@kyst.dk Kommunikationschef Ole Navntoft på telefon el ona@kyst.dk Fart på skråningsbeskyttelsen ved Ferring Sø. 26. september meter om ugen. Så hastigt skrider arbejdet frem med at placere de mange tusinde tons sten og betonblokke, der udgør skråningsbeskyttelsen mellem Ferring Sø og Vesterhavet. I disse dage bliver de sidste 400 meter skråningsbeskyttelse ved Ferring Sø anlagt, og dermed er sidste etape af planen om en effektiv beskyttelse mellem havet og søen slut. Det er nu 15 år siden Kystdirektoratet besluttede sig for at bygge den faste beskyttelse. I første omgang i den nordlige ende af Ferring Sø, men efter stormen i januar 2005 blev planerne udvidet til at omhandle hele strækningen langs søen. Skråningsbeskyttelse er en konstruktion, der er relativt dyrt at anlægge, men som har til hensigt at standse tilbagerykningen af kysten de steder, hvor et eventuelt gennembrud af havet vil kunne få store konsekvenser for værdierne i baglandet. De sidste ugers gode vejr med østlig vind har givet entreprenøren gode betingelser for arbejdet, der nu er næsten halvvejs med den robuste konstruktion.

8 100 år med sandpumpning i Hvide Sande 26. september 2008 Klokken var præcis 13:00 den 3. oktober 1908, da Vandbygningsvæsnets sandpumper Sandormen satte sit sugerør i sandet på Holmsland Klit, for at skabe en bedre afvanding af Ringkøbing Fjord. Og dermed blev det starten til det, der i dag hedder Hvide Sande og Kystdirektoratets sluse mellem fjord og hav. Dette 100 års jubilæum markeres ved en udstilling i slusens manøvregang med danske arkitekttegnede stole gennem 100 år. Udstillingen er gratis og dagligt åbnet for besøgende i perioden fredag den 3. oktober kl til og med den 26. oktober. Klitforstærkningen ved Krylen skrider frem 19. september 2008 I disse uger bliver tonsvis af sand pumpet ind på stranden og derefter kørt ind bag de forreste klitter ved Krylen nord for Søndervig. I øjeblikket fragter to dumpere i pendulfart sand fra stranden ind til det bagvedliggende område, hvor klitforstærkningerne skal være. - Vi bygger en klitforstærkning ved Krylen for at beskytte området mod gennembrud og for at beskytte den infrastruktur, der ligger lavt i forhold til havet, fortæller projektleder fra Kystdirektoratet, Michael Rasmussen. Klitforstærkningen bliver 5,5 meter over daglig middelvandstand for at kunne stå imod vinterens storme. Projektet skrider planmæssigt frem og vil alt efter vejret være færdig midt i oktober. Vestkysten hvordan har den det? 16. september 2008 Den jyske vestkyst er stærk. Det viser en ny rapport fra Kystdirektoratet, "Vestkysten 2008", som gennemgår kysten fra Lodbjerg i nord til Nymindegab i syd den strækning, der er omfattet af den såkaldte Fællesaftale mellem kystkommunerne og staten. Rapporten fastslår, at den omfattende kystbeskyttelsesindsats siden 1983 har haft en markant positiv effekt på den årlige kysttilbagetrækning på strækningen. Hvor der før 1983 forekom tilbagerykninger af

9 kystlinjen på helt op til ni meter pr. år, er tilbagerykningen de fleste steder standset. Enkelte steder er der endog tale om en beskeden fremrykning altså landvinding. I rapporten redegøres der for de mange udfordringer og de risici, der er for gennembrud af diger og oversvømmelser samt de kystbeskyttelsesmetoder, der anvendes med vægt på den effektive sandfodringsmetode. Rapporten gennemgår også Fællesaftalens rammer samt resultaterne fra en undersøgelse af befolkningens oplevelse af tryghed i forhold til oversvømmelser i området. Endvidere beskrives klimaændringernes påvirkninger af kysten. Få yderligere information hos Kystdirektoratet: Senior Kysttekniker Holger Toxvig på telefon Kommunikationschef Ole Navntoft på telefon Er du nørdet med sand og vand? 16. september 2008 Kystdirektoratet er også formidler af naturvidenskab, og lørdag den 27. september 2008 er vi med ved to spændende arrangementer ved Dansk Naturvidenskabsfestival og Geologiens Dage i samarbejde med Herning Bibliotek og Skov- og Naturstyrelsen. Herning Bibliotek: Under titlen Nørdet med sand og vand eksperimenterer og leger vi med sand og vand sammen med de besøgende på Herning Bibliotek i tidsrummet kl Selvom det bliver i en noget mindre målestok end til daglig, vil vi gerne vise, hvorfor arbejdet på kysterne er det sejeste i hele verden. Lyngbyvej i Thy: I Thy sætter vi i samarbejde med Skov- og Naturstyrelsen fokus på naturprocesserne og på udviklingen af kysten ved Lyngby. Her gnaver havet løs af kysten, så nu er både pakhus og parkeringspladsen forsvundet. Turen er fra kl Få yderligere oplysninger hos Kystdirektoratet: Kysttekniker Carlo Sørensen på telefon el. cas@kyst.dk Kommunikationschef Ole Navntoft på telefon el. ona@kyst.dk

10 Kystbeskyttelse ved Krylen 15. september 2008 Klitlandskabet og stranden ved Krylen nord for Søndervig på den jyske vestkyst bliver i disse dage forstærket med en målrettet sandfodring. Sandfodringen og det øvrige arbejde med at forstærke den bagvedliggende klit sker blandt andet på baggrund af sidste års vinterstorme. Især stormen den 1. marts 2008 var særdeles hård ved klitten i det pågældende område. Vandstanden var på 2 meter og 35 centimeter over daglig middelvandstand, og Kystdirektoratets stormflodberedskab havde indført almindeligt beredskab. Efterfølgende kunne Kystdirektoratets patruljer konstatere, at klitten var så hårdt medtaget, at det ville blive nødvendigt med en sandfodring og forstærkning af de bagvedliggende klitter for at beskytte området mod gennembrud ved den kommende sæsons storme. Bunker igen sandet til Arbejdet med at beskytte området er nu i gang, men det har betydet, at en nyopdaget og blotlagt bunker fra anden verdenskrig efter stormen 1. marts igen er sandet til. Området ud for Krylen bliver i disse dage brugt som arbejdsplads, hvor store mængder sand pumpes ind og efterfølgende fordeles i klitterne. Dette er en nødvendighed for at udføre arbejdet med at beskytte det bagvedliggende landskab, og det betyder også at selve stranden efterfølgende vil forblive i et noget højere niveau end før stormen 1. marts i år. Få flere oplysninger hos Kystdirektoratet: Kommunikationschef Ole Navntoft på telefon eller ona@kyst.dk Klima, kunst og Kystdirektoratet 12. september 2008 Klima og energi er temaet, når 11 danske og udenlandske kunstnere sætter hinanden og Vestkysten stævne fra den 15. til 26. september. De 11 kunstnere vil med udgangspunkt i fyrboligen ved Nr. Lyngvig Fyr nord for Hvide Sande i løbet af perioden skabe en række værker, der relaterer sig til klima og energi. Kystdirektoratet skaber på mandag rammen for alle kunstnere og rækken af lokale samarbejdspartnere, ved at lægge lokaler til det første møde. På mødet vil kunstnerne blive vist rundt i Blåtårn, manøvregangen ved Hvide Sande sluse og endelig en sejltur i- og omkring Hvide Sande Havn ombord på pejlebåden Skarven. Oplevelserne ved slusen og havnen har blandt andet til formål at udveksle ideer hos de 11 anerkendte kunstnere. De færdige værker vil senere blive udstillet på det tidligere dommerkontor i Ringkøbing.

11 Region Midt har bevilget kroner af den såkaldte Kulturpulje til workshoppen, og udover Kystdirektoratet har en række lokale virksomheder og organisationer bidraget med hjælp til det praktiske arbejde. Kystdirektoratet med helt fremme 5. september 2008 Igennem en uge har Kystdirektoratet deltaget i den internationale kyst konference ICCE i Hamburg. På konferencen mødes folk fra hele verden for at diskutere kystrelaterede udfordringer. Specielt i år har fokus været på klimaændringer og de klimaekstremer, verden er vidne til i disse år. Orkanen Gustav gik eksempelvis i land tæt på New Orleans i denne uge. Kystdirektoratet har haft to artikler og en poster med på konferencen, og status er at Kystdirektoratet stadig er helt med fremme med hensyn til viden om generelle kystforhold. Vi har derfor haft mange henvendelser om mulige fremtidige samarbejdsrelationer, fortæller kystteknisk chef Per Sørensen fra konferencen i Hamborg. - En stor styrke er også, at vi i Kystdirektoratet selv foretager opmålinger af havbund og stranden. Vi har højkvalitetsdata og kan derfor foretage højkvalitets analyser og på den måde få mere entydige sammenhænge end andre kan, fortæller Per Sørensen. Denne viden vil Kystdirektoratet naturligvis bringe med på vores seminardage til de danske kystkommuner i efteråret og til næste forår. Læs mere om konferencen på hjemmesiden Yderligere information kan fåes hos Kystdirektoratet: Kystteknisk chef Per Sørensen, Smukkere kyster i Danmark 1. september 2008 Vær på forkant med klimaforandringernes betydning for kysterne, og lær hvordan kysterne i Danmark bliver smukkere. Sådan lyder de to hovedtemaer på en række seminardage, hvor Kystdirektoratet besøger Danmarks kystkommuner for at sætte fokus på forvaltning af de danske kyster sammen med kommunernes sagsbehandlere.

12 - I Kystdirektoratet arbejder vi for smukkere kyster i Danmark. Vi vil gerne være med til at sætte dagsordenen sammen med de kystnære kommuner, så kysterne bliver et værdifuldt aktiv til glæde og gavn for alle borgere og besøgende, fortæller kysttekniker Thorsten Piontkowitz. Under den i alt fem uger lange turné, vil Kystdirektoratet i efteråret 2008 og foråret 2009 besøge alle egne af Danmark og give samtlige 75 kystnære kommuner muligheden for at være med på én af de 20 seminardage. Kystdirektoratet har valgt at afsætte en del ressourcer til at hjælpe de danske kommuner på vej til den bedste forvaltningen af kysterne. Men det er nødvendigt, da de senere års stormfloder og højere vandstande har betydet en stigning i blandt andet kystbeskyttelsessager til kommunerne og Kystdirektoratet. - Vi vil gerne i tæt dialog med kommunernes sagsbehandlere, da det er vigtigt at få afdækket alle behov for råd og vejledning, når det gælder god sagsbehandling og de forhold, som klimaforandringerne byder på, siger Thorsten Piontkowitz. Seminardagene er lukkede møder for kommunale sagsbehandlere, og alle landets kystkommuner har modtaget en indbydelse. Yderligere oplysninger kan fås hos Kystdirektoratet: Kysttekniker Thorsten Piontkowitz på telefon Kommunikationschef Ole Navntoft på telefon Skråningsbeskyttelsen foran Ferring Sø fortsætter 21. august 2008 For at forhindre havets gennembrud af det smalle havdige foran Ferring Sø under en stormflod, har Kystdirektoratet efterhånden udbygget skråningsbeskyttelsen foran diget fra Vejlby i nord og ned til høfde 4 i syd. Det sidste stykke ned til høfde 1 bliver nu lukket inden vinteren. Efter licitation på arbejdet med de sidste ca. 400 meter skråningsbeskyttelse, har vi i disse dage skrevet kontrakt med Vejlby Entreprenørforretning om at lave arbejdet for ca. 2,3 mio. kr. Vejlby Entreprenørforretning begynder med gravemaskinerne i næste uge og forventer at være færdig til december inden vinterstormene for alvor sætter ind. Inklusive bygherreleverancer koster det sidste stykke skråningsbeskyttelse i alt ca. 6 mio. kr.

13 Hestehuller og badesikkerhed 10. juli 2008 Sommeren og badesæsonen er over os. Det betyder som oftest glade oplevelser langs de mange smukke danske kyster. Men desværre sker det, at badegæster på tragisk vis omkommer under badning, og ofte er det i forbindelse med de såkaldte hestehuller. Hvad er hestehuller Der findes forskellige vandstrømme langs alle danske kyster. Vandstrømmene opstår, når bølgerne rammer den skrående bund op mod stranden, og de ophobede vandmasser på grund af tyngdekraften skal tilbage igen. I det umiddelbare tilbageløb fra en bølge, der ruller ind på stranden, kan der opleves en stærk strømning. Dette er ikke en egentlig understrøm, men tilbageløbet kan påvirke fodfæstet for badende. I de tilfælde hvor vandet ophobes bag revler, opstår der af og til fordybninger i revlen, hvor vandet med stor kraft bevæger sig tilbage i havet. Det er disse strømme, der ofte kaldes for hestehuller. Endelig kan der, selvom vandoverfladen ser rolig ud opstå en kraftig strøm på langs af kysten. Det kan være tidevand, returvand på siderne af et hestehul, eller det kan være vand på vej mod et dybere område langs kysten - i nogle tilfælde presset af vind- og bølgeretningen. Hvordan genkendes et hestehul Man kan mærke disse strømme, ved at stille sig ud i knæhøjt vand et minut og mærke hvordan, og hvor kraftigt vandet strømmer omkring sine ben. Er der bølger, som ikke bryder, og er der ikke skumstriber fra bølgerne, kan det være tegn på et underliggende hestehul. Er vandet let gråbrunlig, kan det være på grund af ophvirvlet sand, tang og blandet bundmateriale på grund af strøm ved et hestehul. Ophvirvlet tang der flyder udad modsat bølgerne kan også være et tegn på et hestehul. Hvad gør du hvis Hvis du svømmer i et hestehul og bliver taget af strømmen, skal du ikke kæmpe imod, men bevare roen og lade dig føre med strømmen ud, indtil den igen aftager i styrke. Svøm derefter langs med kysten ind mod det sted, hvor bølgerne brydes. Hestehuller er en tilstand som kan forekomme langs alle de danske kyster. Dermed er der ingen strande, som bliver fritaget hvor tilforladelige de end måtte forekomme at være.

14 Kursus i kystbeskyttelse 26. juni 2008 Klimadebatten og strukturreformen har øget behovet for viden om, hvordan de danske kyster forvaltes. Hvilke rettigheder og pligter har kommunen og de kystnære borgere? Hvor meget betyder klimaforandringerne? Hvordan kystbeskyttes bedst, og hvor må det ske? Det er blot nogle få af de mange spørgsmål, som deltagerne af et nyt kursus vil få svar på, når Kystdirektoratet i samarbejde med Ferskvandscentret i Silkeborg holder kursus i kystbeskyttelse. Kurset er målrettet de kommunale sagsbehandlere, der arbejder med de danske kyster, og kurset vil dykke dybt ned i paragraffer og procedurer ved behandlingen af kystbeskyttelsessager. Derudover vil kurset også byde på de opnåede erfaringer med kystbeskyttelse og et bud på fremtidens scenarier for Danmarks kystnære områder. Kurset afholdes den 9. oktober 2008 i Silkeborg og ledes af kystteknisk chef Per Sørensen og chef for Myndighed og Jura, Winnie Vestergård fra Kystdirektoratet. Kunst i dybet 20. juni 2008 Under denne titel åbner Kystdirektoratet igen manøvregangen i Hvide Sande Sluse for kunst og publikum. Sidste års succes med over besøgende har betydet, at arrangørerne i år har valgt at udvide udstillingens varighed med en ekstra uge. Det betyder at udstillingen i år afvikles i perioden 20. juli til og med den 1. august. Ved fernisering søndag den 20. juli kl til 1800 er der åbningstale ved formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune, Kristian Ahle. Udstillingen vil ligesom sidste år også byde på spændende foredrag og musikalske oplevelser både i selve manøvregangen og i Helligåndskirken. Dertil kommer en spændende kunst workshop målrettet børn og unge, som vil foregå ved Fiskeriets Hus i Hvide Sande.

15 Kystfodringen er nu i fuld gang ved Agger 9. juni 2008 Mellem høfde 96 og 98 har sandpumperen Freja arbejdet siden den 22. maj med at pumpe sand ind på stranden. Det gode sommervejr giver optimale betingelser for arbejdet, og der arbejdes på højtryk både nat og dag på stranden og på skibet. Der er nu leveret over m3 sand af de ialt m3, som skal pumpes ind på stranden ved Agger. På billederne kan man se stranden nord for høfde 96 før indpumpning, og efter der er pumpet sand ind. Stranden er blevet meget højere og bredere. Workshop om oprensning af havnebassiner 29. maj 2008 Kystdirektoratets afdeling i Esbjerg er torsdag og fredag den 29. og 30. maj vært ved en international workshop, der omhandler det vigtige arbejde med oprensning af havne og sejlløb. Deltagerne er blandt andre ingeniører, geografer og opmålere fra flere landes havne og Kystdirektoratets søsterorganisationer i Holland, Tyskland og England og mange andre lande. Workshoppen foregår på Esbjerg Højskole, og dets formål er at udveksle erfaringer og diskutere de forskellige metoder, som deltagerne gør sig under arbejdet med at opmåle og oprense havne og sejlløb for sand og andet sediment. Første gang workshoppen så dages lys var i 1995, da Nordsødirektoratet i Rijswijk under det hollandske Rijkswaterstat indbød en stribe kolleger og interesserede fra landene omkring til at debattere emnet. Workshoppen blev så stor en succes, at den er gået hen og blevet en årlig tilbagevendende begivenhed. Selvom værtskabet går på skift, er det Rijswijk, der står som arrangør af det indholdsmæssige og den videre afrapportering til alle deltagere. Vandstanden stiger i Vadehavet 26. maj 2008 Kystdirektoratet har undersøgt data fra vandstandsmålere i den danske del af Vadehavet for at beskrive langtidsudviklingen i middelvandstandene.

16 Resultaterne viser, at vandstanden stiger i Vadehavet, og at stigningstakten (den gennemsnitlige stigning pr. år) er øget de seneste 35 år. Der iagttages med andre ord en accelereret havspejlsstigning gennem de senere år. Stigningen i middelvandstandene for perioden er gennemsnitligt 1,35 mm/år i Esbjerg. Når en væsentlig del af den lokale vindpåvirkning er fjernet, ses en stigning på ca. 4 mm/år i perioden , og der ses en stigning på ca. 5 mm/år for perioden , jf. figuren. Sammenlignes analysens resultater med gennemsnitlige stigninger beregnet ud fra satellitdata i perioden , stiger vandstanden mere i Vadehavet (5 mm/år) end både globalt (3 mm/år) og i Nordsøen (2,3 mm/år). Den større vandstandsstigning i det danske Vadehav end i de globale vandstandsmidler er i overensstemmelse med resultater fra de hollandske og tyske dele af Vadehavet. Ligeledes har andre undersøgelser vist, at vandstandene på kysterne i perioder stiger mere end på åbent hav, medens det omvendte er tilfældet i andre perioder. Rapporten forholder sig ikke til, hvorvidt den nuværende store stigning er udtryk for en længerevarende trend i vandstandsudviklingen (klimaændringer) eller er en svingning. Men det konkluderes, at de fremlagte stigningstakter for middelvandstande i Vadehavet er reelle og ikke skyldes lokale meteorologiske forhold. Ligeledes konkluderes at stigningstakterne de senere år er højere end prognoserne fra FN s internationale klimapanel, IPCC, foreskriver. Yderligere oplysninger kan fås hos Kystdirektoratet: Carlo Sørensen, kysttekniker, tlf Per Sørensen, kystteknisk chef, tlf Vestkysten fodres med sand 26. maj 2008 Den årlige kystfodring med sand langs den jyske vestkyst er begyndt. Aktuelt arbejder den første sandpumper ved Agger, hvor den i de næste uger skal hente kubikmeter sand ind på stranden. Kystfodringerne vil i 2008 både byde på almindelig strandfodring og de kystnærefodringer på revlerne. Arbejdet gøres, for at Vestkysten i løbet af sommeren kan blive klar til at modstå de kommende vinterstorme. Kystdirektoratet skal i år kystfodre otte steder på Vestkysten mellem Lodbjerg i nord til Nymindegab i syd. I alt skal 1,8 mio. kubikmeter sand hentes ind til en samlet pris af 65 mio. kr.

17 Vi gør Danmarks kyster smukkere 16. maj 2008 Så åbner Kystdirektoratet igen for puljemidler til særlige kystbeskyttelsesprojekter. Efter succesen sidste år med fire mio. kr. i puljen til blandt andet at forbedre og forskønne kystbeskyttelse over hele Danmark, er der på Finansloven for 2008 ligeledes afsat fire mio. kr. til at gøre Danmarks kyster smukkere og sikrere. Denne gang ydes der tilskud til nye kystbeskyttelsesprojekter og til kystbeskyttelsesprojekter, der indebærer en renovering eller fjernelse af gammel, skæmmende og/eller uvirksom kystbeskyttelse. Der kan søges om tilskud på 1/3 af anlægsudgiften, dog maksimalt kr. pr. projekt, og tilskud kan alene ydes til lovligt etablerede anlæg. Både private lodsejere og kommunalbestyrelser kan søge om tilskud, og ansøgere, der i 2007 har fået afslag begrundet i, at puljemidlerne var opbrugt, kan søge på lige fod med nye ansøgere. Tilskud til genopretning af ødelagte diger og kystbeskyttelse efter stormflod 29. april 2008 Direktoratet for FødevareErhverv under Fødevareministeriet har gennem miljøordningerne under Landdistriktsprogrammet fået bevilget to mio. kroner til genopretning af ødelagte diger og kystbeskyttelse som følge af stormflod. Ordningen er at fremme genopretningen af de ødelagte diger og anden kystbeskyttelse efter stormflod, og på den måde beskytte mennesker og ejendom mod oversvømmelser. Tilskuddet er kun til brug for reparation af skader efter stormflod indenfor perioden 1. november 2006 til 31. marts Der ydes således ikke tilskud til forstærkninger eller udbygning af diger eller anden kystbeskyttelse. Hvem kan ansøge Dige- og kystbeskyttelseslag og private ejere af arealer med ødelagte diger eller anden kystbeskyttelse kan søge tilskud. Der ydes kun tilskud til områder, der af Stormrådet er udpeget som stormflodsramt. Tilskuddet kan udgøre op til 1/3 af de tilskudsberettigede udgifter dog højest 0,5 mio. kroner pr. projekt. Ansøgningsmaterialer og frist Kystdirektoratet forbereder sagen og udfærdiger en indstilling til Direktoratet for FødevareErhverv. Ansøgningen skal derfor sendes til Kystdirektoratet, og den skal senest være os i hænde den 6. juni 2008.

18 Ansøgningen skal indgive på et særligt skema, som kan hentes herunder eller ved henvendelse til Kystdirektoratet eller Direktoratet for FødevareErhverv. Transportminister Carina Christensen overværer spændende forsøg med danske græsdiger i et af verdens største bølgeforsøgsanlæg 23. april 2008 Et af verdens største bølgeforsøgsanlæg danner i disse uger midtpunkt for et internationalt forsøg med græsdiger i naturlig størrelse. Forsøget har Kystdirektoratet som projektleder, og transportminister Carina Christensen, ledsaget af ambassadør Carsten Søndergaard, besøger den 25. april 2008 projektet på Coastal Research Centre i Hannover i Tyskland. Formålet med forsøget er blandt andet at undersøge styrken på digets græslag. Græsset er under en storm det første, der udsættes for bølgernes kræfter og det første, der ved et digebrud giver efter. Det er mekanismerne bag ødelæggelsen af græslaget, der skal undersøges ved forsøget, hvorefter kystteknikere i hele verden kan bruge resultaterne til at planlægge og designe endnu mere sikre diger. Forsøget med græsdiger er med til at understrege Danmarks førende position inden for viden om kystbeskyttelse. Alene langs de km kyster i Danmark, er der over 1100 km diger. Alle lande med lavtliggende områder og diger kan drage nytte af forsøget. Flere lande i Europa har ligesom Danmark lavtliggende kystområder, der beskyttes af diger. Derfor er der også stor international evågenhed for forsøget. Græsdiget i forsøgsanlægget i Hannover er bygget så naturtro som muligt og er således over fem meter højt. I anlægget vil der kunne simuleres en kraftig storm, som udsætter diget for op til to meter høje bølger. Transportminister Carina Christensen glæder sig til at overvære forsøget: - Forsøget er vigtigt, da stærke diger kan være altafgørende for tusinder af mennesker, dyr og værdier i områderne bag. Forsøget giver en unik mulighed for at lære en masse om, hvordan vi kan sikre lavtliggende kystområder bedst muligt i dag og i fremtiden. - Det er første gang nogensinde, at et så stort forsøg bliver udført med græsdiger under dansk ledelse. Faktisk er det stort set umuligt at undersøge styrken på digets græslag ude i en virkelig storm. Så dette forsøg kan under kontrollerede forhold give vigtig ny viden. Til redaktionen: Medierne inviteres til at overvære besøget og projektet den 25. april 2008.

19 Der vil være mulighed for at lave fotos, reportage fra forsøget i hallen. Desuden vil der blive lejlighed til at lave interviews med transportminister Carina Christensen og EroGRASS-projektets ledelse og øvrige gæster. Kystdirektoratet vil være vært ved en let frokost. Vedhæftet er dagens program og en kørselsvejledning til Coastal Research Centre i Hannover. Yderligere oplysninger samt tilmelding er nødvendig og kan ske til kommunikationschef Ole Navntoft, Kystdirektoratet på telefon eller mobil senest torsdag den 24. april Genåbning af Skallingen 11. april 2008 Transportminister Carina Christensen sørgede i dag for et brag af en genåbning af strand- og klitarealer efter to års intensiv minerydning af Skallingen vest for Esbjerg. Godt et hundrede fremmødte lokale borgere, pressefolk og involverede i minerydningsprojektet var mødt op til genåbningen af noget af den smukkeste natur i Danmark. Her markerede transportminister Carina Christensen åbningen dels ved en bortsprængning af den sidste fundne Stock-mine dels ved at klippe pigtråden for afspærringen. En festlig markering af godt to års arbejde med at sikre op mod gæsters færden i klitterne og på stranden. Der sprænges! 9. april 2008 Således vil det lyde sekunderne før transportminister Carina Christensen trykker på udløseren og bortsprænger de sidste minefund på Skallingen. Braget vil fredag den 11. april klokken 1000 markere genåbningen af de populære strand- og klitarealer på Skallingen ved Esbjerg. Det sker efter to års intensiv rydning af gamle miner fra 2. Verdenskrig. Kystdirektoratet har siden foråret 2006 minutiøst gennemgået strande og klitter for de sidste rester af mere end miner, som den tyske besættelsesmagt udlagde på Skallingen som værn mod en invasion fra vest. Første del af arbejdet med rydningen startede i foråret 2006 og det første delområde blev erklæret minefrit 1. juli samme år. Denne anden del begyndte foråret 2007 og afsluttes nu et halvt år før tiden, hvilket vil være til stor glæde for sommerens gæster.

20 For med åbningen vil de over årlige turister og besøgende igen få mulighed for sikkert at nyde den storslåede natur på strande og klitter. Hele området er genetableret, så både strand og klitter fremstår som det oprindeligt var formet efter naturens hånd. - Jeg er glad for, at både lokale beboere og tusindvis af turister nu igen kan bevæge sig sikkert rundt på strandene og i den øvrige fantastiske natur. Alle parter har gjort deres yderste til, at rydningen er foregået så skånsomt som muligt for miljøet og naturen, siger transportminister Carina Christensen. Minerydningen af Skallingens første og anden fase har resulteret i godt 500 minefund, hvoraf flere er blevet bragt til sprængning på stedet. I alt er over kubikmeter sand blevet gennemsøgt for miner over de sidste to år. - Ved genåbningen af strandene vil jeg gerne rette en stor tak til Kystdirektoratet og dets samarbejdspartnere. Det samlede forløb vidner om et stærkt og effektivt samarbejde mellem parterne, siger transportminister Carina Christensen. Kystdirektoratet har under den anden del af rydningen samarbejdet med det danske konsortium Minegruppen bestående af entreprenørvirksomheden Per Aarslev A/S og Damacon A/S samt Bureau Veritas til ekstern overvågning af arbejdets kvalitet. Yderligere oplysninger kan fås hos: Erik Willadsen, Projektchef, Kystdirektoratet, Ole Navntoft, Kommunikationschef, Kystdirektoratet, Oprensning af Esbjerg Havn genoptages 08. april 2008 Miljøklagenævnet har i dag stadfæstet Miljøcenter Odenses forlængelse af den såkaldte klaptilladelse af havnesediment fra Esbjerg Havn i Vadehavet. Det betyder at Kystdirektoratet nu igen kan oprense Esbjergs Havns bassiner og de inderste strækninger af indsejlingen til havnen, og flytte det oprensede materiale til forudbestemte områder i Vadehavet klappladser. Ved stadfæstelsen har Miljøklagenævnet skærpet en række vilkår. Bundmaterialet fra de inderste bassiner flyttes til den nordlige klapplads længst fra NATURA-2000 områderne i Vadehavet, og bundmaterialet fra de yderste bassiner samt den inderste del af sejlrenden flyttes til den sydlige klapplads. Miljøklagenævnets stadfæstelse af klaptilladelsen betyder, at Esbjerg Havn og Kystdirektoratet frem til udgangen 2011 er sikret oprensning af havn og sejlrende. Yderligere oplysninger kan fås hos:

21 Ole Navntoft, Kommunikationschef, Kystdirektoratet, Mildt vejr fremskynder minerydningen 19. februar 2008 Det milde vejr og de indtil videre forholdsvise få vinterstorme har gjort arbejdet for Kystdirektoratets minerydningsprojekt på Skallingen lettere. Anden fase med at rydde miner fra anden verdenskrig forløber i øjeblikket så godt, at projektet er langt forud for tidsplanen. Ifølge den oprindelige plan skal tre store områder langs den sydvestvendte kyst af Skallingen senest være ryddet for miner med udgangen af oktober Men hvis vejret bliver ved med at viser sig fra den gode side, så er vi færdige med områderne inden badesæsonen for alvor starter, fortæller projektchef Erik Willadsen fra Kystdirektoratet. Inden områderne frigives til badning, skal Søværnets Minørtjeneste, der har ansvaret for rydningen til vands, på tilsvarende vis være færdige med rydningen på vandsiden. Disse rydninger er af sikkerhedsmæssige grunde forskudte i forhold til arbejdet på land. Projektchef Erik Willadsen understreger dog, at han på ingen måde kan garanterer at de afspærrede områder når at blive færdige inden sommer. - Vi vil under alle omstændigheder skulle arbejde med kvalitetssikring af rydningen, inden vi frigiver de områder, der hører under den anden fase af rydningen, siger Erik Willadsen. Det er endnu ikke besluttet hvorvidt fase tre skal igangsættes. Fase tre omhandler den sydlige del af Skallingen. Yderligere oplysninger kan fås hos: Erik Willadsen, projektchef, Kystdirektoratet, Ole Navntoft, kommunikationschef, Kystdirektoratet, EroGRASS storskalaforsøg med græsdiger 12. februar 2008 En af verdens største bølgeforsøgsanlæg bliver i de kommende uger midtpunktet for et storskalaforsøg med gennemgående test af et græsdige. Kystdirektoratet opbygger i disse uger et dige i målestok 1:1 - altså et dige i helt naturtro størrelse i det gigantiske bølgeforsøgsanlæg på Coastal Research Centre, Hannover i Tyskland. Her skal diget senere på

22 foråret under kontrollerede forsøg udsættes for bølgepåvirkninger, der svarer til belastningen af f.eks. et vadehavsdige i forskellige stormvejrssituationer. Formålet med forsøget er at undersøge selve græsstyrken på et dige. Græslaget er det første, der udsættes for høje vandstande og bølgers store kræfter under en storm. Ved ethvert digebrud er det græslaget, der først giver op. Det er mekanismerne bag ødelæggelsen af græslaget, der skal undersøges i forsøget, hvorved der vil kunne afledes definition på et rigtigt stærkt græstæppe. Det vil kunne betyde større sikkerhed for de mennesker, dyr og andre værdier, der er bag digerne i dag og i fremtiden. Forsøget gennemføres i et internationalt samarbejde med flere af de førende forskere og universiteter på området, men det ledes af Kystdirektoratets Thorsten Piontkowitz. - Græstæppet kan sammenlignes med digets hud, og er huden stærk og modstandsdygtig, vil den bedre kunne modstå de store kræfter, havet påfører græsset under en storm, forklarer Thorsten Piontkowitz. - Hvis ikke vi plejer græsset og sørger for de bedste betingelser, for at det kan vokse sig stærkt, er risikoen for et altødelæggende digebrud større, advarer Thorsten Piontkowitz. Digets opbygning i bølgeforsøgsanlægget vil være som i virkeligheden. Inderst en sandkerne op til fem meters højde, hvorpå der lægges 60 cm klæg et vandtæt lag og øverst 20 cm tykke græsmåtter, der i disse dage skrælles af et af de sønderjyske fløjdiger og køres på lastbil til Hannover. Yderligere oplysninger kan fås hos: Thorsten Piontkowitz, Senior Kysttekniker, Kystdirektoratet, Ole Navntoft, Kommunikationschef, Kystdirektoratet, Kystdirektoratet ændrer organisationen 11. februar 2008 Samfundet har i de senere år gennemgået flere forandringer, og det medfører, at også Kystdirektoratet skal tilpasse sig de nye krav, som omverdenen stiller. For i Kystdirektoratet lægger vi stor vægt på at være dygtige, effektive og udføre vores opgaver i et godt samarbejde med alle vores samarbejdspartnere. Det være sig i forhold til borgere, erhvervsliv og det politiske system. Derfor har vi i Kystdirektoratet gennemført en markant ændring af vores organisation, som vil medføre en øget effektivitet, i de opgaver vi løser for samfundet. Vores nye organisation vil fremover består af fem afdelinger, der hver især tager udgangspunkt i dele af Kystdirektoratet samlede opgaveløsning. Den nye organisation bygger i høj grad på tværgående samarbejde mellem de fem afdelinger, hvilket giver fleksibilitet..

23 De fem nye afdelinger skal i meget korte træk beskæftige sig med følgende: Strategi og Udvikling skal fokusere på KDI s strategier, politikker, budgetter, HR-forhold samt intern- og ekstern kommunikation. Myndighed og Jura skal fokusere på myndighedsopgaver og administration af love, som KDI varetager. Analyse og Plan skal fokusere på tekniske analyser og planlægning af opgave indenfor kystbeskyttelse og vedligehold af havne og bygværker. Drift og Produktion skal fokusere på at udføre drifts- og anlægsopgaver på kyster, havne og i sejlløb. Intern Service skal fokusere på regnskaber, personale, indkøb, IT, journal og øvrige servicefunktioner. De enkelte afdelinger er nøje sammensat, efter de mange forskellige kompetencer vores medarbejdere besidder. Det vil sikre en bedre opgaveløsning til rette tid på rette sted. - Vi vil gerne kunne honorere de øgede krav om kvalitet og effektivitet, som samfundet i stigende grad sætter. Derfor ændrer vi organisationen til en langt mere dynamisk model, der gør det muligt hurtigere at kunne sætte ressourcer ind der, hvor de behøves, fortæller direktør Jesper Holt Jensen. Jesper Holt Jensen forventer, at ændringerne i organisationen kun i mindre grad vil få indflydelse på den daglige kontakt med Kystdirektoratets samarbejdspartnere. Du kan læse meget mere om vores nye organisation og præsentationer af afdelinger og medarbejdere her. Yderligere spørgsmål kan fås hos Kystdirektoratet: Ole Navntoft, Kommunikationschef, Kundetilfredshedsundersøgelse for Myndighed februar 2008 Kystdirektoratets myndighedsområde gennemførte i 2007 en måling af brugernes tilfredshed. Undersøgelsen blev gennemført ved at udsende spørgeskemaer i sager, hvori der blev truffet afgørelse i I alt blev udsendt 175 skemaer. 60 skemaer blev returneret til Kystdirektoratet. Generelt var der en høj grad af tilfredshed med Myndighedsområdet og den ydede service. På spørgsmål om den telefoniske betjening er gennemgående mere end 90 procent tilfredse, f.eks. angiver 96 procent at være meget enige eller enige i at medarbejdernes betjening var tilfredsstillende. Også den skriftlige kontakt med Kystdirektoratet og de udsendte afgørelser er oplevet tilfredsstillende, selv om otte procent kunne have ønsket sig bedre muligheder for indflydelse på sagsbehandlingen.

24 Undersøgelsen har særligt peget på sagsbehandlingstiden som et svagt punkt i 2007, idet 44 procent af de indkomne besvarelser angiver at være meget uenig eller uenig i, at tiden fra ansøgning til afgørelse var rimelig. Kystdirektoratet har været meget opmærksom på sagsbehandlingstiden, som i 2007 gennemsnitligt har været længere end tidligere. Årsagerne skal dels findes internt i Kystdirektoratet, som har oplevet en del udskiftning blandt medarbejderne i Myndighed, dels hos eksterne myndigheder, som bl.a. grundet følger efter kommunalreformen har haft en væsentlig længere svartid i forbindelse med høringer. Myndighedsområdet takker for de mange indkomne svar, herunder de mange bemærkninger, som indeholder såvel roser som konkrete forslag til forbedringer. Det gør det lettere for os at arbejde med at fastholde den gode service og på nogle områder arbejde på en yderligere forbedring. Stormflodsberedskabet i aktion 4. februar 2008 Årets første vinterstorm i dagene torsdag den 31. januar og fredag den 1. februar 2008 forløb set gennem Kystdirektoratets stormflodsberedskabs optik ganske roligt. Stormen og det efterfølgende højvande, der fra Danmarks Meteorologiske Institut blev varslet i godt tid, skyldtes et kraftigt lavtryk, der i løbet af sidste uge trak ind gennem Nordsøen. Stormen havde vindstød på orkanstyrke, men vindretningen var helt usædvanligt fra syd, så det gav ikke forhøjet vandstand om torsdagen, hvor vinden var kraftigst. Til gengæld gav lavtrykket bevægelse gennem Skagerrak og efterfølgende vestlig vind om fredagen den 1. februar en mindre stormflod langs vestkysten. De højere vandstande ved Vestkysten og Vadehavet var på intet tidspunkt alarmerende. Dog måtte Stormflodsberedskabet kortvarigt indføre almindeligt beredskab for Hvide Sande fredag, da DMI her varslede en vandstand over grænsen på to meter. Vandet nåede sit maksimum på 2.24 m fredag formiddag. Stormflodsberedskabet for Vadehavet og det Syd- og Sønderjyske område måtte også kortvarigt indføre et lokalt varsel for Ballum-Koldby diget. De målte vandstande svarer iflg. KDI s højvandsstatistikker omtrent til en 2-års hændelse altså et højvande, der statistisk set indtræder hvert andet år. Fredag morgen havde KDI s beredskabsvagt tre patruljer på inspektion af Vestkysten fra Thyborøn til Nymindegab. Meldingerne lød på en høj vandstand til klitfoden, men ikke nævneværdig erosion af klitterne på strækningen.

Vestkysten 2008. August 2008. Højbovej 1 DK 7620 Lemvig. www.kyst.dk kdi@kyst.dk

Vestkysten 2008. August 2008. Højbovej 1 DK 7620 Lemvig. www.kyst.dk kdi@kyst.dk Vestkysten 2008 August 2008 Højbovej 1 DK 7620 Lemvig www.kyst.dk kdi@kyst.dk Vestkysten 2008 August 2008 Indhold Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 5 2. Resumé... 7 3. Vestkysten... 10 Kysten og de

Læs mere

Kystdirektoratets brug af DMI VS-prognoser i stormflodsberedskabet på Vestkysten

Kystdirektoratets brug af DMI VS-prognoser i stormflodsberedskabet på Vestkysten Kystdirektoratets brug af DMI VS-prognoser i stormflodsberedskabet på Vestkysten DMI-brugermøde om varsling af forhøjet vandstand, Karup 6.9.2017 Michael Rasmussen Mig selv uddannet jernbaneingeniør i

Læs mere

Flerårig aftale om kystbeskyttelse på strækningen Lodbjerg til Nymindegab (Fællesaftalestrækningen) for perioden 2009-2013

Flerårig aftale om kystbeskyttelse på strækningen Lodbjerg til Nymindegab (Fællesaftalestrækningen) for perioden 2009-2013 Flerårig aftale om kystbeskyttelse på strækningen Lodbjerg til Nymindegab (Fællesaftalestrækningen) for perioden 2009-2013 - kystteknisk fundament og teknisk/økonomisk beskrivelse September 2008 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

TRÆSKIBS SAMMENSLUTNINGEN PINSESTÆVNE 2015. Kursen er sat!

TRÆSKIBS SAMMENSLUTNINGEN PINSESTÆVNE 2015. Kursen er sat! TRÆSKIBS SAMMENSLUTNINGEN PINSESTÆVNE 2015 Kursen er sat! LEMVIG 23.-25. MAJ 2015 TEMA: FISK & FISKERI - FØR OG NU Fisk og fiskeri har altid fyldt meget i Lemvig og derfor har vi valgt dette tema for Pinsestævne

Læs mere

Klima tilpasning på Fanø

Klima tilpasning på Fanø Klima tilpasning på Fanø Diger, stormfloder, havstigninger Agenda21-gruppens digegruppe : Svend Lauridsen, Sønderho, talsmand Oluf Holm, Sønderho Niels Christian Nielsen, Nordby Michael Møller, Nordby

Læs mere

Digerne ved Digehytten. Hvordan blev de bygget?

Digerne ved Digehytten. Hvordan blev de bygget? Digerne ved Digehytten Hvordan blev de bygget? 1 Til pædagoger og børn, der gæster Digehytten. 2 Når du sidder i Digehytten og kikker ud af døren, kan du se et dige. Det hedder Søndre fløjdige 3 Går du

Læs mere

Intelligent kystbeskyttelse med 100 % garanti for at erosionen stoppes på den jyske vestkyst. Samtidig sparer staten ca. 100 mio. kr årligt.

Intelligent kystbeskyttelse med 100 % garanti for at erosionen stoppes på den jyske vestkyst. Samtidig sparer staten ca. 100 mio. kr årligt. Intelligent kystbeskyttelse med 100 % garanti for at erosionen stoppes på den jyske vestkyst Samtidig sparer staten ca. 100 mio. kr årligt. Status på vestkysten efter 28 år med sandfodring og en investering

Læs mere

Samt urigtige oplysninger til Miljøministeren og Folketinget

Samt urigtige oplysninger til Miljøministeren og Folketinget Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 (Omtryk - 11-12-2015 - Fil nr. 5 opdateret) MOF Alm.del Bilag 128 Offentligt Sandheden om kystbeskyttelse på vestkysten Samt urigtige oplysninger til Miljøministeren

Læs mere

Kystdirektoratet J.nr. 14/00483-31 Ref. Ilse Gräber 19-04-2016

Kystdirektoratet J.nr. 14/00483-31 Ref. Ilse Gräber 19-04-2016 Notat Kystdirektoratet J.nr. 14/00483-31 Ref. Ilse Gräber 19-04-2016 2 udtalelse - Højvandsdige Lungshave og Enø Næstved Kommune har igangsat en kapitel 1a-sag efter kystbeskyttelsesloven og har i den

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. W stillet af Folketingets Miljøudvalg

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. W stillet af Folketingets Miljøudvalg Miljøudvalget 2013-14 MIU Alm.del Bilag 253 Offentligt (02) J.nr. NST-4101-00609 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. W stillet af Folketingets Miljøudvalg Spørgsmål W Vil ministeren redegøre for

Læs mere

Miljørapport for Risikostyringsplan for Odense Fjord 2015-2021

Miljørapport for Risikostyringsplan for Odense Fjord 2015-2021 Miljørapport for Risikostyringsplan for Odense Fjord 2015-2021 Resumé Denne miljørapport er en overordnet vurdering af miljøkonsekvenserne for gennemførelsen af risikostyringsplanen. Det vurderes at flere

Læs mere

Stillings- og personprofil. Driftsleder til Kystdirektoratets Opmålingsenhed. Januar 2016 [1]

Stillings- og personprofil. Driftsleder til Kystdirektoratets Opmålingsenhed. Januar 2016 [1] Stillings- og personprofil Driftsleder til Kystdirektoratets Opmålingsenhed Januar 2016 [1] Stillingen (resumé) Der er tale om en fagligt udfordrende stilling med et selvstændigt ansvar for driftsledelse

Læs mere

Rågeleje d 20 august 20008. Møde med Kystdirektoratet og Gribskov Kommunes teknikere

Rågeleje d 20 august 20008. Møde med Kystdirektoratet og Gribskov Kommunes teknikere Rågeleje d 20 august 20008 Møde med Kystdirektoratet og Gribskov Kommunes teknikere Mødestedet var pladsen for enden af Klitgårdsvænget vest for Heatherhill. Herfra gik vi ned på stranden for at besigtige

Læs mere

INTRO. Alexander Nevskij-udstilling Se udstillingen om det russiske orlogsskib, der forliste ud for Harboøre i 1868 med 724 mand ombord.

INTRO. Alexander Nevskij-udstilling Se udstillingen om det russiske orlogsskib, der forliste ud for Harboøre i 1868 med 724 mand ombord. INTRO I århundreder var den jyske vestkyst frygtet af søfolk: Havet var barsk i stormvejr, uberegnelige strømforhold kunne let føre et skib på katastrofekurs, og brændingen kunne slå et skib til vrag på

Læs mere

Thyborøn Kanal. Thyborøn Kanal. Torben Larsen Aalborg Universitet - www.aau.dk. - født i 1862 men stadig fuld af liv

Thyborøn Kanal. Thyborøn Kanal. Torben Larsen Aalborg Universitet - www.aau.dk. - født i 1862 men stadig fuld af liv En ubekvem Aalborg sandhed Geografidag om 2013 lukning af Thyborøn Kanal Thyborøn Kanal - født i 1862 men stadig fuld af liv Torben Larsen Aalborg Universitet - www.aau.dk 1 Geografisk Tidsskrift, Bind

Læs mere

Skole Hjem Nr. 189 December 2006

Skole Hjem Nr. 189 December 2006 Skole Hjem Nr. 189 December 2006 1 Afsked Det er ikke første gang og bliver måske heller ikke sidste gang i dette skoleår, at vi i Kontakt må skrive om afsked. Det skyldes hovedsagelig, at flere nu har

Læs mere

Kystbeskyttelse Mårup Kirke

Kystbeskyttelse Mårup Kirke Kystbeskyttelse Mårup Kirke 2007. SIC byggede en flot forstrand foran Mårup Kirke i perioden 1998 til 2005 Billedet er taget i sommeren 2003 og skrænten foran Mårup Kirke er grøn med vegetation. SIC Skagen

Læs mere

Beretning generalforsamling 2013.

Beretning generalforsamling 2013. Beretning generalforsamling 2013. Set med foreningens øjne har det halve år i 2012 været dårligt, vores stiger har været i en dårlig forfatning, da vores stigemand ikke har kunnet holde dem i den stand,

Læs mere

Steder at stoppe op. 78 Herberger langs Hærvejen

Steder at stoppe op. 78 Herberger langs Hærvejen Herberger langs Hærvejen Steder at stoppe op Stilen er simpel på herberget Nørrelide i Jelling. Væggene står rå og nøgne, uden isolering eller pynt, og rummets 24 senge er simple køjesenge. Men man skal

Læs mere

SIC Skagen Innovations Center

SIC Skagen Innovations Center Trafikudvalget TRU alm. del - Bilag 300 Offentligt OMTRYK SIC Skagen Innovations Center Dr. Alexandrinesvej 75 - DK- 9990 Skagen - Phone 45 98445713 Mail: sic@shore.dk. Mail: sic@shore.dk Besigtigelse

Læs mere

Grundejerforeningen JEGUM FERIELAND

Grundejerforeningen JEGUM FERIELAND Grundejerforeningen JEGUM FERIELAND V/ Formand Carsten Christensen Birkealle 7, 6710 Esbjerg V. Grundejerforeningen Jegum Ferieland. Bestyrelsens beretning 2013 Allerførst velkommen til den årlige generalforsamling

Læs mere

Sandheden om kystbeskyttelse på vestkysten. Samt urigtige oplysninger til Miljøministeren og Folketinget

Sandheden om kystbeskyttelse på vestkysten. Samt urigtige oplysninger til Miljøministeren og Folketinget Sandheden om kystbeskyttelse på vestkysten Samt urigtige oplysninger til Miljøministeren og Folketinget Urigtige oplysninger Investering 3 milliarder 1.0 Kystdirektoratet Ifølge Nordjyske siger du at Sandfodring

Læs mere

Høringsnotat vedr. kystsikring ved Gl. Skagen

Høringsnotat vedr. kystsikring ved Gl. Skagen Høringsnotat vedr. kystsikring ved Gl. Skagen 1. Ejer af Søkongevej 1 Dok.nr. 4796/15 Indkomne bemærkninger Borgeren udtaler, at der ikke er sket væsentlige ændringer af kyststrækningen ved Trip Trap huset

Læs mere

Meditative vandringer

Meditative vandringer 2016 Meditative vandringer En vandre-uge hvor du finder energi, indsigt, ro og ny balance. Uge 28 Dato: 10.7-17.7. 2016 Side 2 Meditative vandringer 2016 En vandre-uge hvor du finder energi, indsigt, ro

Læs mere

Dansk Kyst. Konference 09. 21. og 22. september. www.kyst.dk/dkk

Dansk Kyst. Konference 09. 21. og 22. september. www.kyst.dk/dkk Dansk Kyst Konference 09 21. og 22. september www.kyst.dk/dkk Velkommen til Dansk Kystkonference 2009 Der venter store udfordringer langs de danske kyster i fremtiden, hvor klimaændringerne vil forøge

Læs mere

Historien om Limfjordstangerne

Historien om Limfjordstangerne Historien om Limfjordstangerne I det følgende opgavesæt får du indblik i Limfjordstangernes udvikling fra istiden til nutiden. Udviklingen belyses ved analyse af kortmateriale, hvorved de landskabsdannende

Læs mere

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet.

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet. A/S Storbælt Kystdirektoratet J.nr. 16/01668-15 Ref. Anni Lassen 07-06-2016 Tilladelse til bypass efter KYBL ved Spodsbjerg Færgehavn Kystdirektoratet giver hermed en 2-årige tilladelse til at foretage

Læs mere

Strækningen Lodbjerg - Nymindegab. Bilag til Fællesaftale om kystbeskyttelsen. September 2013 Højbovej 1 DK 7620 Lemvig

Strækningen Lodbjerg - Nymindegab. Bilag til Fællesaftale om kystbeskyttelsen. September 2013 Højbovej 1 DK 7620 Lemvig Strækningen Lodbjerg - Nymindegab Bilag til Fællesaftale om kystbeskyttelsen for perioden 2014-18 September 2013 Højbovej 1 DK 7620 Lemvig www.kyst.dk kdi@kyst.dk Strækningen Lodbjerg - Nymindegab Bilag

Læs mere

Kompasset december 2015

Kompasset december 2015 Kompasset december 2015 Nytårskur: Der er i Sejlklubben tradition for, at vi mødes nytårsaftensdag kl. 11.00 til lidt lækkert vådt og tørt til ganen, hvor vi så har mulighed for at ønske hinanden godt

Læs mere

Bent Reimers Gartnerstræde 1 2791 Dragør. Kystdirektoratet J.nr. 15/00040-14 Ref. Marianne Jakobsen 05-03-2015

Bent Reimers Gartnerstræde 1 2791 Dragør. Kystdirektoratet J.nr. 15/00040-14 Ref. Marianne Jakobsen 05-03-2015 Bent Reimers Gartnerstræde 1 2791 Dragør Kystdirektoratet J.nr. 15/00040-14 Ref. Marianne Jakobsen 05-03-2015 Fornyet vurdering - Afslag på ansøgning om kystbeskyttelse ud for matr.nr. 11ad Kelstrup By,

Læs mere

Elisabeth Dreier Stridsgyden 17, Allested-Vejle 5672 Broby allestedvejle@yahoo.com Aktionsgruppen Allested-Vejle

Elisabeth Dreier Stridsgyden 17, Allested-Vejle 5672 Broby allestedvejle@yahoo.com Aktionsgruppen Allested-Vejle Navn Adresse By E-mail Repræsenterer du et udvalg, forening, råd eller bestyrelse? Hvilket fagområde vil du indgive hørinssvar til? Høringssvar - skriv eller kopier dit/jeres høringssvar ind her Vi vil

Læs mere

10.2 Byggesagsspørgsmål Fastlæggelse af grænseværdier ved kystnært byggeri.

10.2 Byggesagsspørgsmål Fastlæggelse af grænseværdier ved kystnært byggeri. Kapitel 10 10. Anbefalinger til kommunale beslutninger og tiltag Oversigt 10.1 Beredskab Eksisterende beredskabsplan revideres og tilpasses kystplanen. Første prioritet: Lavtliggende byområder (klasse

Læs mere

Sandfodring på vestkysten virker reelt ikke Alle sandfodringer er skyllet i havet og bølgerne har taget 481 kubikmeter pr. meter over 28 år Det

Sandfodring på vestkysten virker reelt ikke Alle sandfodringer er skyllet i havet og bølgerne har taget 481 kubikmeter pr. meter over 28 år Det Sandfodring på vestkysten virker reelt ikke Alle sandfodringer er skyllet i havet og bølgerne har taget 481 kubikmeter pr. meter over 28 år Det svarer til en tilbagerykning på 41 meter over de sidste 28

Læs mere

Beretning generalforsamling Ribe Bykernes Beboerforening 2013

Beretning generalforsamling Ribe Bykernes Beboerforening 2013 Beretning generalforsamling Ribe Bykernes Beboerforening 2013 Året 2013 har for en stor dels vedkommende stået i Ølskurets tegn, både internt i foreningen, men måske mest i medierne. Specielt har det netop

Læs mere

Mundtlig beretning til brug for LAG Fanø-Vardes generalforsamling tirsdag den 8. marts 2016 kl. 19.00 i Hodde-Tistrup Hallen.

Mundtlig beretning til brug for LAG Fanø-Vardes generalforsamling tirsdag den 8. marts 2016 kl. 19.00 i Hodde-Tistrup Hallen. Mundtlig beretning til brug for LAG Fanø-Vardes generalforsamling tirsdag den 8. marts 2016 kl. 19.00 i Hodde-Tistrup Hallen. Fremlægges af formanden Arne Haahr Hansen 15-14817 26791/16 haje LAG Fanø-Varde

Læs mere

Velkommen / Værd at vide...

Velkommen / Værd at vide... Sæson 27 - nummer 1 Så er Cirkus Oølaiski starte på sin 27. sæson - og den er skudt rigtig godt igang. 19 'gamle' cirkusbørn holder stadig vil - og er meget aktive i cirkus, og dertil er der indtil nu

Læs mere

Nyheder fra Kystdirektoratet 2012

Nyheder fra Kystdirektoratet 2012 Nyheder fra Kystdirektoratet 2012 Årets første storm - den tredje på godt en måned 6. januar 2012 Kystdirektoratets Stormflodsberedskab var endnu engang i aktion, da stormen natten til i onsdag ramte især

Læs mere

Filnavn: Plan-4-juni.pdf Side 1 af 20. Holbæk Havn. Visionsplan

Filnavn: Plan-4-juni.pdf Side 1 af 20. Holbæk Havn. Visionsplan Filnavn: Plan-4-juni.pdf Side 1 af 20 Holbæk Havn Visionsplan Kontaktgruppen for havnens beboere Visioner, idéer og forslag. Juni 2013 Filnavn: Plan-4-juni.pdf Side 2 af 20 Krags Brygge bør føres igennem.

Læs mere

Formandens beretning for Vejlby Strand grundejerforening for året 2012/2013

Formandens beretning for Vejlby Strand grundejerforening for året 2012/2013 Ja, så er der gået endnu et år, det er så min fjerde beretning. Efter at vi i bestyrelsen nu i et par år, har haft fokus på at få en god struktur, sikre en stor åbenhed i foreningen og få styr på økonomien,

Læs mere

Spørgsmål og svar til Lulu og det mystiske armbånd

Spørgsmål og svar til Lulu og det mystiske armbånd Spørgsmål og svar til Lulu og det mystiske armbånd Kapitel 1 1. Hvem hjælper Lulu? Svar: Bob, side 4 2. Hvem tager støvlen på? Svar: Læsefidusen, side 5 3. Hvem siger: av! Av min tå! Svar: Læsefidusen

Læs mere

Referat Generalforsamling Stribgårdens Grundejerforening 2007. Generalforsamling den 16. marts 2007

Referat Generalforsamling Stribgårdens Grundejerforening 2007. Generalforsamling den 16. marts 2007 Den ordinære generalforsamling blev indkaldt til afvikling fredag den 16. marts 2007 kl. 19.00 i Strib Sognegård. 1. Dagsordenen: 2. Valg af dirigent 3. Formandens beretning 4. Regnskab 2006 5. Indkomne

Læs mere

Metoder og planer i Landskabet

Metoder og planer i Landskabet Metoder og planer i Landskabet Lisbet Mærsk-Møller Kommuneplan Hvad I får fornøjelse af de næste 45 min Planloven Landskab og metode Landskabskaraktermetoden (LKM) Udpegning med LKM Værdifulde landskaber

Læs mere

Til grundejere og foreninger omfattet af planlagt kystbeskyttelse i Inderfjorden Vest, Roskilde Havn

Til grundejere og foreninger omfattet af planlagt kystbeskyttelse i Inderfjorden Vest, Roskilde Havn Til grundejere og foreninger omfattet af planlagt kystbeskyttelse i Inderfjorden Vest, Roskilde Havn By, Kultur og Miljø Miljø Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde Tlf.: 46 31 30 00 www.roskilde.dk

Læs mere

Hvide Sande Sluse i 75 år

Hvide Sande Sluse i 75 år Hvide Sande Sluse i 75 år 1 Indledning De gravede et hul i klitten og omkring hullet opstod lynhurtigt en by. Hvide Sande sluse og Hvide Sande by og havn hænger uløseligt sammen. Før det blev besluttet,

Læs mere

Borgermøde om udvidelse af Emmelev A/S 6. november 2014

Borgermøde om udvidelse af Emmelev A/S 6. november 2014 OBS! Nedenstående skema er ikke direkte citater fra borgermødet, men noter præsenteret på en læselig måde. Borgermøde om udvidelse af Emmelev A/S 6. november 2014 SPØRGSMÅL FRA SALEN Spørgsmål-stiller

Læs mere

Tour de Bakkelandet 2015 Lørdag den. 25.april 10-12

Tour de Bakkelandet 2015 Lørdag den. 25.april 10-12 Lørdag d. 25. april 2015 Cykelsponsorløb Brædstrup Lokale cykelklub deltager! Lokale kendte deltager! Gør du? Bakkelandets Friskole Nimdrupvej 2 8740 Brædstrup 7575 3888 kontor@bakkelandets-friskole.dk

Læs mere

Fællesaftalestrækningen Lønstrup

Fællesaftalestrækningen Lønstrup Fællesaftalestrækningen Lønstrup Bilag til fællesaftale mellem staten og Hjørring Kommune om kystbeskyttelsen for perioden 2014-18 Foto: Hunderup Luftfoto, Hjørring. Lønstrup 2008 September 2013 Højbovej

Læs mere

Visuel inspektion af skader på kystsikringsanlæg

Visuel inspektion af skader på kystsikringsanlæg Bogense Kommune Visuel inspektion af skader på kystsikringsanlæg Skadesrapport Stormen 1. november 2006 Dato for inspektion: 14. november 2006 Udarbejdet af: Jan Larsen, HEV. Revision: 0 Indholdsfortegnelse:

Læs mere

Med henvisning til mailkorrespondancen opdeles arbejderne i 4 delopgaver:

Med henvisning til mailkorrespondancen opdeles arbejderne i 4 delopgaver: Silkeborg Kommune Natur og Miljø Søvej 1 8600 Silkeborg Att. Aage Ebbesen Vedr. vurdering af udgifter til grødeskæring og sandoprensning på delstrækninger i Gudenåen mellem Silkeborg Langsø og Tange Sø.

Læs mere

Kystdirektoratet Højbovej 1 7620 Lemvig

Kystdirektoratet Højbovej 1 7620 Lemvig From: Simon Rørvig Sent: 22. april 2015 18:00:57 To: Marianne Jakobsen (mja) Cc: simonrorvig@gmail.com Subject: SV: Ansøgning om kystbeskyttelse Kære Marianne. Tak for samtalen per telefon i tirsdags.

Læs mere

Kystbeskyttelse ved Gl. Skagen. Side 1

Kystbeskyttelse ved Gl. Skagen. Side 1 Kystbeskyttelse ved Gl. Skagen Side 1 Program Velkommen og præsentation af program Grundejerforeningen for Gl. Skagen præsenterer baggrunden for deres ansøgning Sagens historik Kort om processen Hvordan

Læs mere

1 Indledning Handlingsplanens opbygning og revision Økonomiske og tekniske oplysninger Resumé

1 Indledning Handlingsplanens opbygning og revision Økonomiske og tekniske oplysninger Resumé 1 Indledning Handlingsplanens opbygning og revision Økonomiske og tekniske oplysninger Resumé 2 Agger Tange 3 Harboøre Tange 4 Vrist - Ferring 5 Bovbjerg Klint 6 Trans - Thorsminde 7 Thorsminde - Husby

Læs mere

Positionering af Thyborøn havn som hub for opsætning og servicering af nærkystmøller

Positionering af Thyborøn havn som hub for opsætning og servicering af nærkystmøller Positionering af Thyborøn havn som hub for opsætning og servicering af nærkystmøller Baggrund Energistyrelsen har med sit udbud af 450 MW møller i en række kystnæreområder, skabt mulighed for øget havneaktivitet

Læs mere

Løbetræning for begyndere 1

Løbetræning for begyndere 1 Løbetræning for begyndere 1 Lige nu sidder du med en PDF-fil der forhåbentlig vil gavne dig og din løbetræning. Du sidder nemlig med en guide til løbetræning for begyndere. Introduktion Denne PDF-fil vil

Læs mere

Fat cykelstyret. Panorama projektets spørgeundersøgelse blandt 400 turister på cykel, juli 2013

Fat cykelstyret. Panorama projektets spørgeundersøgelse blandt 400 turister på cykel, juli 2013 Fat cykelstyret Panorama projektets spørgeundersøgelse blandt 400 turister på cykel, juli 2013 Indledning Denne præsentation er en grafisk fremstilling af de regionale data fra Panorama projektets spørgeundersøgelse.

Læs mere

Formandsberetning for 2015 2016 i Vrist Pumpelag Jeg kan næsten som sædvanligt sige, at det sidste år også har været et ganske travlt år.

Formandsberetning for 2015 2016 i Vrist Pumpelag Jeg kan næsten som sædvanligt sige, at det sidste år også har været et ganske travlt år. Formandsberetning for 2015 2016 i Vrist Pumpelag Jeg kan næsten som sædvanligt sige, at det sidste år også har været et ganske travlt år. Den sidste raket var næppe skudt af nytårsaften 2015, før den første

Læs mere

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet.

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet. Syddansk Universitet Campusvej 55 5230 Odense Att. Lars Seidelin Kystdirektoratet J.nr. 16/01406-19 Ref. Peter Lomholt Langdahl 26-05-2016 Sendt pr. mail til lds@biology.sdu.dk Tidsbegrænset tilladelse

Læs mere

AFGØRELSE i sag om opstilling af husstandsvindmølle på Ringvej 46 i Lemvig Kommune

AFGØRELSE i sag om opstilling af husstandsvindmølle på Ringvej 46 i Lemvig Kommune Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 25. september 2014 J.nr.: NMK-31-01285 Ref.: BIBIS-NMKN AFGØRELSE i sag om opstilling af husstandsvindmølle på Ringvej 46

Læs mere

HAVNENYT EFTERÅRET 2015

HAVNENYT EFTERÅRET 2015 HAVNENYT EFTERÅRET 2015 En ægte 12 meter afgår Dragør havn Sæsonen 2015 Igen i år har vi kunnet holde skindet på næsen, når man taler om antal af gæstende både i havnen. Vi har i år haft en fremgang på

Læs mere

God Løsladelse. Infopakke september 2011 3. udgave

God Løsladelse. Infopakke september 2011 3. udgave God Løsladelse Infopakke september 2011 3. udgave www.kriminalforsorgen.dk Læs i infopakken: Velkommen til infopakke og nyheder om God Løsladelse Samarbejdsaftaler mellem Kriminalforsorgen og kommunerne

Læs mere

Forberedelse: Der i klassen være en indledende snak om hvad en bølge egentlig er.

Forberedelse: Der i klassen være en indledende snak om hvad en bølge egentlig er. Undervisningsforløb Titel : Hvad skaber bølger, og hvad nedbryder dem igen? Fag: Natur og teknik samt matematik Klassetrin: 3. 6. klasse og 7. 10. klasse Årstid: Forår, Sommer, Efterår, Vinter (alle) Kort

Læs mere

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Din kommune er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en bærende rolle i

Læs mere

Bemærkninger til dom om ændring af regulativ for Gammelå

Bemærkninger til dom om ændring af regulativ for Gammelå Danske Vandløb Att. Knud Erik Bang Pr. e-mail: bang@fibermail.dk 16. november 2015 Bemærkninger til dom om ændring af regulativ for Gammelå Som aftalt skal jeg i det følgende kommentere Silkeborg Kommunes

Læs mere

Vejledning for pressekontakt. I mediernes søgelys

Vejledning for pressekontakt. I mediernes søgelys Vejledning for pressekontakt I mediernes søgelys Pressen er vigtig for os I mediernes søgelys vejledning for pressekontakt giver gode råd til, hvordan medarbejdere og ledere håndterer pressen i Køge Kommune.

Læs mere

Vadehavet. Højer mølle

Vadehavet. Højer mølle Fakta er en 8-kantet mølle, og den er Nordeuropas højeste trævindmølle. Det er en Hollændermølle med omvendt bådformet hat - et kendetegn for møller langs Vestslesvigs kyst. Møllen er bygget i 1857. Den

Læs mere

Pressemeddelelse Vild med Vand. Bubber: Vandet er med til at trække vejret for mig!

Pressemeddelelse Vild med Vand. Bubber: Vandet er med til at trække vejret for mig! Pressemeddelelse Vild med Vand Bubber: Vandet er med til at trække vejret for mig! Søndag d. 29. maj vil de danske lystbådehavne summe af liv og aktiviteter både til vands og til lands i anledning af Havnens

Læs mere

HUSK AT MELDE DIG IND I FACEBOOKGRUPPEN: Tysk2013. Her kan du se blive venner med dine nye medstuderende og os

HUSK AT MELDE DIG IND I FACEBOOKGRUPPEN: Tysk2013. Her kan du se blive venner med dine nye medstuderende og os Velkommen, nye tyskstuderende! Tiden nærmer sig, hvor du skal begynde på tyskstudiet ved Københavns Universitet. Lige nu har du sikkert en masse spørgsmål, og vi vil her og naturligvis også i introdagene

Læs mere

Turismeområde. Agersø - ændring af campingmulighederne. Planlægning

Turismeområde. Agersø - ændring af campingmulighederne. Planlægning Turismeområde Agersø - ændring af campingmulighederne Planlægning Januar 2013 Indledning Slagelse Kommune har i forbindelse med Kommuneplan 2013 udarbejdet Turismepolitiske overvejelser, og på baggrund

Læs mere

Ændring i den relative vandstand påvirker både natur og mennesker ved kysten. Foto: Anne Mette K. Jørgensen.

Ændring i den relative vandstand påvirker både natur og mennesker ved kysten. Foto: Anne Mette K. Jørgensen. Ændring i den relative vandstand påvirker både natur og mennesker ved kysten. Foto: Anne Mette K. Jørgensen. Vandstanden ved de danske kyster Den relative vandstand beskriver havoverfladens højde i forhold

Læs mere

Miljøvenlig kystbeskyttelse på vestkysten. Skodbjerge/Søndervig

Miljøvenlig kystbeskyttelse på vestkysten. Skodbjerge/Søndervig Trafikudvalget TRU alm. del - Bilag 371 Offentligt Projektbeskrivelse Miljøvenlig kystbeskyttelse på vestkysten Skodbjerge/Søndervig Vestkysten kan sikres mere Effektivt og Miljøvenligt med SIC metoden

Læs mere

Instruktion i kommandoerne.

Instruktion i kommandoerne. Instruktion i kommandoerne. Velkommen til Risskov Roklub. Roklubben er fra 1935 og har altid ligget på Bellevue Strand. Vi er medlem af Dansk Forening for Rosport (DFfR) under D.I.F. Vores daglige rofarvand

Læs mere

Nyt fra børnehaveklassen, l. & 2. klasse.

Nyt fra børnehaveklassen, l. & 2. klasse. Til forældre og andre venner. Endnu en periode med en glad og arbejdsom atmosfære er forløbet siden sidste nyhedsbrev. Og nu er det næsten blevet sommer! Eleverne nyder de udendørs aktiviteter, og humøret

Læs mere

Kursusmuligheder i 2016

Kursusmuligheder i 2016 Kursusmuligheder i 2016 Hvis du vil lære at ro kajak, så har vi mange kursusmuligheder i Kerteminde Kajakklub. Først og fremmest vil vi invitere dig til at deltage i et Åbent Hus-arrangement, som vi har

Læs mere

Talepunkt til brug ved samråd i Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, onsdag den 16. marts 2005.

Talepunkt til brug ved samråd i Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, onsdag den 16. marts 2005. Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del - Bilag 66 Offentlig MINISTEREN Talepunkt til brug ved samråd i Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, onsdag den 16. marts 2005.

Læs mere

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Vi får løbende mange nye børn og mange nye forældre i Andedammen. Derfor har vi i BjørneBanden valgt at lave et lille introduktionsbrev, for at give et indblik i hvad der foregår i hverdagen. Når man starter

Læs mere

Udbygning af naturgassystemet i Syd- og Sønderjylland

Udbygning af naturgassystemet i Syd- og Sønderjylland Udbygning af naturgassystemet i Syd- og Sønderjylland Hvad vil Energinet.dk bygge? For at sikre, at danske forbrugere fortsat kan forsynes med naturgas, ønsker Energinet.dk at udbygge gastransmissionsnettet

Læs mere

Kampagnen Opgør med tabuet

Kampagnen Opgør med tabuet Kampagne: Opgør med tabuet Landsforeningen har i begyndelsen af 2014, i ugerne 5 til 8, sat en mindre kampagne i værk på facebook og hjemmesiden. Kampagnen Opgør med tabuet handler om at give hjælp til

Læs mere

Bestyrelsesmøde i Langgarverne torsdag den 12. september 2013 kl. 19.00 (Klublokalet på Byskolen)

Bestyrelsesmøde i Langgarverne torsdag den 12. september 2013 kl. 19.00 (Klublokalet på Byskolen) Referat af Bestyrelsesmøde i Langgarverne torsdag den 12. september 2013 kl. 19.00 (Klublokalet på Byskolen) Deltagere: Allan Nielsen, Poul Erik Tobiasen, Carina Møller, Pernille Olesen, Leif Jensen, Lars

Læs mere

Cheminova-indslag. 21-Søndag. 26. april 2015

Cheminova-indslag. 21-Søndag. 26. april 2015 5 10 Cheminova-indslag 21-Søndag 26. april 2015 Primært medvirkende: Studievært: Kim Bildsøe Lassen (KBL) Journalist/ (primær vokal fortæller): Martin Torpe (MT) Medarbejder og aktionær: Gunnar Krarup

Læs mere

Nyt fra Bestyrelsen. struktur, der er baseret på medarbejderteams omkring 3 klasser, bliver præsenteret i næste SKUB NYT fra skolen.

Nyt fra Bestyrelsen. struktur, der er baseret på medarbejderteams omkring 3 klasser, bliver præsenteret i næste SKUB NYT fra skolen. Juni 2005 Nyt fra Bestyrelsen SKUB-udvalgets arbejde i 2005 Efter det endelige Værdiprogram blev godkendt i kommunalbestyrelsen og derefter uddelt til samtlige hjem i januar startede Skitserings- & Projekteringsfasen.

Læs mere

BLIV EKSPERT I DIN TEMPERAMENTSBOMBE

BLIV EKSPERT I DIN TEMPERAMENTSBOMBE GRY BASTIANSEN BLIV EKSPERT I DIN TEMPERAMENTSBOMBE ARBEJDSBOG FOR UNGE BLIV EKSPERT I DIN TEMPERAMENTSBOMBE Akademisk Forlag og Gry Bastiansen 1 INDHOLD VELKOMMEN TIL KURSET, DER GØR DIG TIL EKSPERT PÅ

Læs mere

Vesthimmerlands Naturfriskole og Naturbørnehave

Vesthimmerlands Naturfriskole og Naturbørnehave Vesthimmerlands Naturfriskole og Naturbørnehave et valg for dit barn Naturbørnehave Kære forældre Med dette materiale, vil vi gerne invitere dig og dit barn ind i Vesthimmerlands Naturfriskoles verden.

Læs mere

KORSLØKKE AFDELING APRIL KVARTAL 2015 www.dui.dk/korsloekke

KORSLØKKE AFDELING APRIL KVARTAL 2015 www.dui.dk/korsloekke AFDELINGSADRESSER: Formand: Jonna Ivarsen, Højvang 5, 5270 Odense N. Tlf.: 66 18 49 59 Kasserer: Arne B. Hansen, Hybenvej 75, 5260 Odense S. Tlf.: 66 12 14 59 MØDETIDER: Mandag: 18.00-20.00 Boldspil og

Læs mere

Orientering til grundejere forud for fællesmøde 16. januar 2016 omkring kystbeskyttelse ved Nørlev Strand

Orientering til grundejere forud for fællesmøde 16. januar 2016 omkring kystbeskyttelse ved Nørlev Strand Orientering til grundejere forud for fællesmøde 16. januar 2016 omkring kystbeskyttelse ved Nørlev Strand På vejene af Nørlev Strand grundejerforening af 1986 Grundejerforeningen Strandgården Grundejerforeningen

Læs mere

9.3 millioner danske overnatninger. 2008 blev dermed endnu et rekordår for danske campingovernatninger

9.3 millioner danske overnatninger. 2008 blev dermed endnu et rekordår for danske campingovernatninger 1. Hovedlinjerne 2008 2. Tal for overnatninger 3. Forbrug og omsætning 4. Beskæftigelse 5. Campingpladser regionalt / lokalt 1. Hovedlinjerne 2008 På trods af den finansielle og økonomiske krise, der for

Læs mere

Indsigelse til havvindmøllepark i Sejerø Bugten

Indsigelse til havvindmøllepark i Sejerø Bugten Naturstyrelsen NST@NST.DK J. nr. NST-131-00171 Charlottenlund, den 23. september 2015 Indsigelse til havvindmøllepark i Sejerø Bugten På baggrund af den udsendte VVM redegørelse gøres herved indsigelse

Læs mere

Grundejerforeningen for Saltum Strand. Beretning 2013 / 2014

Grundejerforeningen for Saltum Strand. Beretning 2013 / 2014 Grundejerforeningen for Saltum Strand Beretning 2013 / 2014 Bestyrelsen har i det forløbne år afholdt 4 bestyrelsesmøder 2 i efteråret 2013 og 2 i foråret 2014. Til vore møder er suppleanterne inviteret

Læs mere

3. Der må ikke uden Kystdirektoratets tilladelse foretages udvidelser eller væsentlige ændringer af anlægget.

3. Der må ikke uden Kystdirektoratets tilladelse foretages udvidelser eller væsentlige ændringer af anlægget. Peter Lendal Hestetorvet 7, 1.TV 4000 Roskilde Dato: 05-04-2013 Dokumentnr. 12/00782-25 Sagsbehandler: Bertram Tobias Hacke Direkte tlf.nr.: 91 33 84 28 Tilladelse til etablering af flydende vinterbadeanlæg

Læs mere

Svendborgsundbroen. Skibsstødssikring af Svendborgsundbroen Informationsmøde, september 2015

Svendborgsundbroen. Skibsstødssikring af Svendborgsundbroen Informationsmøde, september 2015 Svendborgsundbroen Skibsstødssikring af Svendborgsundbroen Informationsmøde, september 2015 Hvad er skibsstødssikring? Vejdirektoratet er i gang med at at sikre Svendborgsundbroen mod skibsstød. Hvad er

Læs mere

Generalforsamlingsreferat 2014 Ulstrup Forsamlingshus 24. maj kl. 10.00

Generalforsamlingsreferat 2014 Ulstrup Forsamlingshus 24. maj kl. 10.00 Generalforsamlingsreferat 2014 Ulstrup Forsamlingshus 24. maj kl. 10.00 1. Valg af dirigent og 2 stemmetællere. a. Bestyrelsen foreslog John Westhausen som blev valgt b. Stemmetællere: Bente Jensen og

Læs mere

Bilag 6.1 SYDDANSK UNIVERSITET / ONLINE STRATEGI. Vision: Scenarier

Bilag 6.1 SYDDANSK UNIVERSITET / ONLINE STRATEGI. Vision: Scenarier Bilag 6.1 SYDDANSK UNIVERSITET / ONLINE STRATEGI Vision: Scenarier Et internationalt universitet med fokus på de studerende Vejviseren til dit rette valg Destination for læring & oplysning Livet & menneskene

Læs mere

OVERSIGTSKORT Cykelruter og gangstier. MANDØ rundt på cykel

OVERSIGTSKORT Cykelruter og gangstier. MANDØ rundt på cykel OVERSIGTSKORT Cykelruter og gangstier MANDØ rundt på cykel Vestervej Følg ruten og oplev hele MANDØ Klitvej Mandø Mølle Nytoftevej Mandø Byvej Østre Toftevej Nedenom Nørrevej Mandøhuset Tager I cyklen

Læs mere

Tilsynsenhedens Årsrapport 2013. Center for børn og forebyggelse Plejefamilier

Tilsynsenhedens Årsrapport 2013. Center for børn og forebyggelse Plejefamilier TILSYNSENHEDEN Tilsynsenhedens Årsrapport 2013 Center for børn og forebyggelse Plejefamilier Afdelingsleder Pia Strandbygaard Tilsynsførende Else Hansen Tilsynsførende Dorthe Noesgaard Tilsynsførende Joan

Læs mere

BØLGEBRYDEREN. 25. årgang Medlemsblad for Sørup Havns Bådelav 4/2014. Læs inde i bladet:

BØLGEBRYDEREN. 25. årgang Medlemsblad for Sørup Havns Bådelav 4/2014. Læs inde i bladet: BØLGEBRYDEREN 25. årgang Medlemsblad for Sørup Havns Bådelav 4/2014 Læs inde i bladet: INVITATION TIL JULEBANKO FLERE FESTLIGHEDER AFHOLDT SEJLSÆSON AFSLUTTET 1 SØRUP HAVNS BÅDELAV Lindevej 2 3480 Fredensborg

Læs mere

Hvide Sande Havn. Beliggenhed. Anmærkning. Havnen. Dybder. Største skibe. Vandstand. Strøm. Sidste opdateringer Tekst: 17-2-2016 - Plan 1: 15-6-2016

Hvide Sande Havn. Beliggenhed. Anmærkning. Havnen. Dybder. Største skibe. Vandstand. Strøm. Sidste opdateringer Tekst: 17-2-2016 - Plan 1: 15-6-2016 Udskrift fra www.danskehavnelods.dk den: 3-7-2016 Hvide Sande Havn Sidste opdateringer Tekst: 17-2-2016 - Plan 1: 15-6-2016 Beliggenhed Nordsøen, Ringkøbing Fjord 56 00,1'N 8 07,5'E - kort 93 og 99 Anmærkning

Læs mere

Ansøgning om puljemidler fra Det Lokale Beskæftigelsesråd for Svendborg, Langeland og Ærø

Ansøgning om puljemidler fra Det Lokale Beskæftigelsesråd for Svendborg, Langeland og Ærø Ansøgning om puljemidler fra Det Lokale Beskæftigelsesråd for Svendborg, Langeland og Ærø Overordnede informationer Projektets titel: Dynamisk Virksomhedsmentornetværk Projektperiode: 12 måneder startende

Læs mere

Vadehavet. Navn: Klasse:

Vadehavet. Navn: Klasse: Vadehavet Navn: Klasse: Vadehavet Vadehavet er Danmarks største, fladeste og vådeste nationalpark. Det strækker sig fra Danmarks vestligste punkt, Blåvandshuk, og hele vejen ned til den tyske grænse. Vadehavet

Læs mere

Det giver dig mere indsigt Nyhedsbrev

Det giver dig mere indsigt Nyhedsbrev Det giver dig mere indsigt Nyhedsbrev September 2011 Fredag den 30. fejres frivilligheden Politiker i praktik Røde Kors indsamlingen nærmer sig Cathrine Lindberg Bak Frivilligt PR-team klar til landsindsamlingen

Læs mere

BILAG 5-1. Vedtagelse af DN s holdning til: Ny midtjysk motorvej. Sagens kerne. Historik

BILAG 5-1. Vedtagelse af DN s holdning til: Ny midtjysk motorvej. Sagens kerne. Historik BILAG 5-1 Dato: 27. august 2014 Til: Hovedbestyrelsen på mødet 5. september 2014 Sagsbehandler: Ann Berit Frostholm, 31 19 32 28, abf@dn.dk Vedtagelse af DN s holdning til: Ny midtjysk motorvej Sekretariatet

Læs mere

ÅREBLADET. Løvfaldstur på Gudenåen 9. okt. 2011. Læs inde i bladet... Formandens hjørne Standerstrygning Løvfaldstur Gåtur Lyø Rundt

ÅREBLADET. Løvfaldstur på Gudenåen 9. okt. 2011. Læs inde i bladet... Formandens hjørne Standerstrygning Løvfaldstur Gåtur Lyø Rundt ÅREBLADET Medlemsblad for Faaborg Roklub Nr. 10. okt. 2011 30. årgang Løvfaldstur på Gudenåen 9. okt. 2011 Læs inde i bladet... Formandens hjørne Standerstrygning Løvfaldstur Gåtur Lyø Rundt En aften med

Læs mere