produktionsskoleelever virksomhedspraktik spanske virksomheder

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "produktionsskoleelever virksomhedspraktik spanske virksomheder 2010-2012"

Transkript

1 Danske produktionsskoleelever i virksomhedspraktik spanske virksomheder

2 Jeg har aldrig troet, at et så spændende tilbud kunne være noget, der kom til at gælde mig

3 Leonardo da Vinciprogrammet EU støtter praktik- og uddannelsesophold for unge, der ønsker at lægge en del af deres praktik eller uddannelse i udlandet. Erhvervsskolerne kan søge inden for rammerne af Leonardo da Vinciprogrammet. Ophold kan vare 3-39 uger. Der er mulighed for at søge til en medfølgende lærer. Leonardo da Vinciprogrammets formål: At støtte elever, studerende og voksne i at erhverve nødvendige kompetencer og kvalifikationer for personlig udvikling, beskæftigelsesegnethed og aktiv deltagelse i samfund og arbejdsliv. I Danmark er det Styrelsen for Universiteter og Internationalisering, der administrerer programmerne, og her kan man få hjælp og vejledning om programmerne og administrationen af dem i det daglige!

4 Jeg fik tilbud om at blive i virksomheden og arbejde efter de tre ugers praktik! Det kunne være rigtig spændende at arbejde i Spanien i nogle år!

5 I en relation indgår en udsendende og en modtagende partner. Mange vælger desuden en mellempartner i modtagelandet. Hammeren Produktionsskolen Vest har valgt selv at varetage alle funktioner: Administration af ordningen Udvælgelse af eleverne Forberedelse af eleverne, sprogligt og kulturelt Opsøgning af og udvikling af nye praktikforbindelser i Spanien Løbende kontakt med eksisterende praktikpladser i Spanien Opfølgning og evaluering med modtagevirksomhederne Evaluering ved hjemkomst Privatpersoner kan ikke deltage: udsendelse sker fra organisation til organisation!

6 Det var godt nok hårdt arbejde, men også spændende at bo i en spansk by og opleve livet i byen!

7 Hammeren Hammeren Produktionsskolen Vest er en skole for unge, der ikke er uddannelsesparate endnu. De kan have forskellige problemstillinger, være umodne eller blot mangle en praktikplads / venter på at komme ind på en ungdomsuddannelse. Skolen støtter de unge i personlig udvikling ligesom de unge gennem arbejde i skolens værksteder får mulighed for at stifte bekendtskab med forskellige fagområder. På værkstederne arbejder den unge tæt sammen med en værkstedsleder eller - assistent, dels med det for værkstedet fagligt relevante og dels gennem småopgaver skolen tager ind som produktion. Målet med skoleforløbet på Hammeren er personlig udvikling/modning, dels faglig afklaring og dels en styrkelse af samarbejdsmæssige kompetencer i forhold til at kunne begå sig på en skole eller på en arbejdsplads. Skolen lægger vægt på at anerkende den unge og skabe succeser, der kan give den unge et rygstød og et positivt afsæt til et uddannelses- og arbejdsliv. Hammeren har ca. 20 ansatte og pt. 70 elever fordelt på 6-8 værksteder alt efter årstiden.

8 Før jeg tog til Spanien, kunne jeg ikke forestille mig at tage til udlandet at arbejde, men det kunne jeg faktisk godt nu!

9 Deltagerne i projektet er produktionsskoleelever, der endnu ikke er uddannelsesparate. De er på produktionsskolen for at finde ud af kompetencer og mulig uddannelsesretning. De deltagende elever vil være elever der har tilstrækkelig mødestabilitet og modenhed til at kunne forventes at profitere af deltagelse. Det forventes at eleverne ved deltagelse vil opnå større modenhed og mere tro på sig selv gennem arbejde på spanske arbejdspladser sammen med spansktalende kolleger. Det forventes at eleverne ved deltagelse vil opnå større modenhed og mere tro på sig selv gennem arbejde på spanske arbejdspladser sammen med spansktalende kolleger. Arbejdet i praktikkerne har til hensigt at styrke elevernes selvtillid generelt og dermed deres muligheder i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet, herunder også deres mobilitet i forhold til det internationale arbejdsmarked og uddannelsessystem.

10 Tre ugers arbejde var hårdt, men det var også fedt at jeg kunne! Det var bare den fedeste oplevelse!

11 Deltagerne i projektet vil gennem samarbejdet med spanske kolleger udvikle deres kommunikative kompetencer samt deres mellemfolkelige forståelse. Målet er at eleverne bliver i stand til på bedst mulig måde at indgå i samarbejdsrelationer og specifikke jobfunktioner på deres arbejdspladser. Det vil være grænseoverskridende for den enkelte elev at skulle arbejde i og forholde sig til en fremmed kultur/sprog og arbejdsplads. Grænserne for hvordan man reagerer, vil blive flyttet, så man dels kræver lidt mere af sig selv og dels får en større selvindsigt. Alt dette vil styrke den unge i hans/hendes videre uddannelsesforløb / muligheder på arbejdsmarkedet. Målet er, at eleverne bliver i stand til på bedst mulig måde at indgå i samarbejdsrelationer og specifikke jobfunktioner på deres arbejdspladser.

12 Det fedeste var alle de små barer, hvor man kunne sidde ude på fortovet hele aftenen og hygge sig! Det gjorde vi meget!

13 Praktikker søges tilrettelagt så deltagerne oplever den størst mulige grad af succes i deres forløb, så de ved hjemkomsten har mere tro på sig selv og deres muligheder på arbejdsmarkedet og i uddannelsessystemet. Der er valgt praktikforløb på tre uger, da det vurderes at være det optimale. To uger vil være for lidt og fire uger vil forekomme uoverskueligt for den unge. Valg af partnere er sket ud fra et ønske om at finde virksomheder, der både har tilstrækkelig social rummelighed og arbejdsopgaver, der kan udføres af projektets deltagere. Det kan f. eks. være et spørgsmål om vilje til og mulighed for at organisere arbejdet så deltageren kan få størst mulig glæde gennem arbejdet, ved f. eks. sidemandsoplæring i den enkelte funktion.

14

15 Spanien som praktikland: 1. Det giver udviklingsprogrammet et eksotisk og spændende skær, og der er store kulturelle og sproglige forskelle i forhold til at arbejde i danske virksomheder forskelle, der dog ikke er større end at de kan overkommes og derved give den unge en oplevelse af en sejr ved gennemførelsen. 2. Denne form for virksomhedspraktik i udenlandske virksomheder bygger på gode personlige kontakter og netværk, og i Spanien fandtes der en platform for opbygningen af et sådant netværk.

16 Jeg blev mere moden af at klare mig selv i Spanien sammen med de andre i lejligheden

17 En lærer følger med! Praktikanterne er i princippet af sted på egen hånd, men der er mulighed for at søge tilskud til en såkaldt medfølgende lærer. Den medfølgende lærer støtter de unge i at få et succesfuldt praktikforløb og løse de mindre eller større problemer, der måtte opstå henad vejen det være sig i bofællesskabet med kammeraterne eller på virksomheden, samt følge op på praktikkens forløb i de tre uger. Der lægges meget vægt på, at der ikke er tale om et lejrskoleophold, hvor lærer og elever bor sammen, men at en vigtig del af praktikopholdet i udlandet netop er, at de unge skal klare sig selv. Det er også her materialet til den erhvervede succes hentes!

18 Jeg er blevet meget mere selvstændig af at være væk hjemmefra i tre uger og klare mig selv!

19 Fire forløb Første ansøgning blev afsendt primo februar 2010 og antallet af gennemførte ophold ser således ud: 1. juni udsendte, 6 gennemførte 2. november udsendte, 6 gennemførte 3. maj udsendte, 3 gennemførte 4. maj udsendte, 6 gennemførte Herefter er der finansiering på plads til yderligere tre udsendelser af hver 8 elever i løbet af 2012 og 2013!

20 Nu tør jeg godt rejse selv, for nu ved jeg hvad jeg skal gøre i lufthavnen!

21 Før udsendelsen bliver eleverne undervist i spansk, hvilket ikke lærer dem meget brugbart sprog, men giver dem en vis fortrolighed med sprogets lyde og helt basale vendinger, som de absolut har brug for, som f. eks. at kunne hilse ordentligt og sige por favor. Det er også rigtig godt at kunne bede om regningen, før man går hjem i seng efter et glas vin på den lokale bar!

22 Jeg klarede det langt bedre, end jeg havde troet, jeg ville!

23 Espacio Exotico Mediterraneo Praktikanter hos Espacio Exotico Mediterraneo: 2010, juni Daniel og Jesper Espacio Exotico Mediterraneo er en dyrepark i Lliber, en lille by ca. en times kørsel nord for Alicante. På daværende tidspunkt var dyreparken under etablering og Daniel og Jesper hjalp dels til med at vedligeholde de allerede etablerede anlæg, samt at etablere nyt. De boede hos en af parkens ansatte i byen kystbyen Denia en halv times kørsel derfra, hvor de havde lejet et par værelser.

24

25 Yecla I byen Yecla har vi et samarbejde med tre virksomheder og mindst en mere har givet udtryk for ønsket om at tage praktikanter, når tiderne bliver bedre. Der er for lidt at lave lige nu! Yecla er en by og kommune i det østlige Spanien, i den nordlige del af den selvstyrende region Murcia, ligger 96 km fra hovedstaden i regionen, Murcia og ca. en times kørsel fra Alicante, hvortil vi flyver i forbindelse med praktikkerne i Spanien. De vigtigste bjerge i lokalområdet er Sierra de Salinas (1238 m), Monte Arabi (1065 m), Sierra de la Magdalena (1.038 m), og andre. Yecla har ca indbyggere og er kendt for sine møbler. Byen har i de seneste år været hårdt ramt af arbejdsløshed i forbindelse med den økonomiske krise i Europa og har en meget høj arbejdsløshed, selv efter spanske forhold. Vore elever bor i en lejet lejlighed i Yecla. Her er god plads til de fire elever, vi hver gang har haft i byen og det er en særlig udfordring at få hverdagen til at fungere, når man sådan flytter sammen i et lille kollektiv!

26 Da jeg kom hjem fra Spanien, tog jeg mig sammen til at komme i gang med min HF!

27 Bodegas La Purisima Praktikanter i Bodegas La Purisima: 2010, juni Wicky og Mai Bodegas La Purisima er et cooperativt vinsted i Yecla, hvor man modtager druer fra mange mindre vinavlere og forarbejder den videre incl. salg og distribution. La Purisima har over de seneste 15 år forbedret kvaliteten af deres vin ganske betragteligt og i den forbindelse fokuseret mere på kvalitet i stedet for kvantitet. La Purisimas vine kan i dag købes i Danmark. 2010, november Charlotte og Patrick 2011, maj Rasmus og Jonas 2012, maj Lisa og Julie Bodegas La Purisima ligger kun nogen få minutters gang fra lejligheden, så eleverne herfra kunne nemt nå hjem og spise i siestaen, ligesom langt hovedparten af de spanske kolleger gjorde. Arbejdsopgaverne består i etikettering af vin, ompakning fra lageremballage til salgsemballage, samling og limning af kasser og kartoner til papvin, kontrol af propning og forsegling af flasker osv.

28 Ud af de 18, der deltog på de første 3 hold, er de 14 enten igang med eller optaget på en uddannelse efter sommerferien. Det svarer til 78%.

29 Bodegas Castaño Praktikanter i Bodegas Castaño: 2010, juni Tea og Alice 2010, november Rikke og Jonas Bodegas Castaño er et privat vinsted i Yecla med et meget effektivt arbejdsmiljø, hvor der kræves en del af praktikanterne. Dertil kommer at der er et par kilometers gang hver vej til arbejdspladsen fra lejligheden. Derfor var eleverne nødt til at holde deres to timers siesta på arbejdspladsen, hvilket giver en meget lang arbejdsdag! Bodegas Castaños vin kan købes i Danmark. De har også i de senere år stillet om til produktion af god kvalitet frem for kvantitet. Virksomheden vil gerne arbejde sammen og har et målsætning om at arbejde med udenlandske og lokale praktikanter. Desværre har der ikke hver gang været plads til praktikanter fra Hammeren. Arbejdsopgaverne har været forskelligt arbejde i tapperiet, som f. eks. håndtering af flasker ved bånd og andet arbejde, der ikke kræver faglig viden eller teknisk indsigt.

30 Spanierne er rigtig søde til at hjælpe. Der kom en og spurgte om vi ville køre med ud på arbejde og tilbage igen. Det var ret fedt, for vi havde en halv time at gå hver vej

31 Interplasp Praktikanter hos Interplasp: 2011, maj Jonas og Daniel 2012, maj Mikkel og Jesper Firmaet Interplasp er en virksomhed, der fremstiller skummadrasser og hynder, primært til hjemmemarkedet, men også til eksport. Ledelsen på stedet er meget åbne overfor at tage vore elever i praktik, men forventer også rigtig meget af dem. Virksomheden ligger en halv times gang fra lejligheden i Yecla, så eleverne skal være gode til at skabe goodwill, hvis de ikke skal gå den halve time hver vej morgen og aften, hvilket giver meget lange arbejdsdage. Arbejdsopgaverne i virksomheden er forarbejdning af affaldsstykker fra produktionen af hynder og madrasser, rengøring samt limning og pakning af madrasser!

32 Jeg har valgt Spansk til næste år på min uddannelse. Jeg vil nemlig gerne til udlandet i praktik igen

33 San Christobal de Aceite Praktikanter i San Cristobal de Aceite: 2010, november Lars og Henrik San Christobal de Aceite i Cañada er en mindre cooperativ ejet oliemølle, hvor man forarbejder oliven fra avlerne i området nord for byen Villena. En af medarbejderne der har en mangeartet funktionservice overfor ejerne af de mindre steder, hvor de lejer ham til at passe/organisere pasningen af deres mindre plantager. Hos ham har vi en enkelt gang haft praktikanter og de boede i en spansk familie, hvor de indgik på lige fod med børnene i familien. Arbejdsopgaverne bestod i såning af græsfrø i økologiske plantager, høst af oliven sammen med ungarske landarbejdere, hjælp ved prøvehøst af de første oliven samt rengøring af maskiner efter forarbejdningen af oliven.

34

35 Mundomar Praktikanter i Mundomar: 2011, maj Atima og Nicoline Mundomar er en stor og moderne dyrepark i turistbyen Benidorm. Dyreparken har forskellige showarenaer samt mange forskellige andre service- og salgsfunktioner. Det er meget stort og der er rigtig mange besøgende hver dag. Hver arena har sine dyr, sine trænere og sine hjælpere. Vi havde praktikanter i søløvearenaen og delfinariet. Arbejdet bestod i rengøring, forberedelse af foder assistance ved shows, at hente vand osv.

36 Selv om jeg ikke kunne tale spansk og min spanske kollega ikke kunne engelsk, havde vi det rigtig hyggeligt, når vi arbejdede sammen

37 El Cerezo Praktikanter hos El Cerezo: 2012, maj Stine og Maja El Cerezo er et dagtilbud til skoletrætte unge. Stedet svarer meget til en produktionsskole, men er kun for en mindre gruppe elever. Ideen med stedet, der er underopbygning, er at skabe et lejrskole-, natur- og mødecenter, der drives med de unge som arbejdskraft. En del af de unge er elever, hvilket de kan være i to år. Herefter får de mulighed for ansættelse i en 3-årig periode med henblik på udslusning til arbejdspladser i lokale virksomheder. Arbejdsopgaverne er rengøring, vedligehold af bygninger og udenomsarealer, pasning af høns og grønsagshaven. Desuden er der en vis produktion som f. eks. foldning af papemballage.

38 Selv om jeg kun havde nogle få ord på spansk og ham jeg arbejdede sammen med kun havde lidt engelsk, så kunne vi godt snakke lidt sammen mest om sport!

39 Efter gennemført praktik udsteder Hammeren et Europass Mobilitetsbevis til hver af deltagerne, ligesom de unge får en kort udtalelse fra virksomheden!

40 Efter min praktik i Spanien var jeg klar til at tage beslutning om at flytte hjemmefra!

41 Økonomi Hver elev modtager et beløb på 1050 (svarende til ca kr.) i støtte til et 3-ugers praktikforløb. Det betyder, at der ikke er nogen økonomiske grænser for hvem, der kan deltage, da beløbet er tilstrækkeligt til opholdet. Rejeudgifter, rejseforsikring, husleje og hotel ved ankomst og afrejse udgør godt 4.000kr. Det betyder at der er knap 3800 kr. til at leve for. Skolen sørger for alt det praktiske og modregner i støttebeløbet. Det resterende beløb udbetales i tre ugentlige rater i løbet af opholdet, samt et beløb, der afregnes, når evaluering og rapport er klaret!

42 Made by SmiDesigns.dk

Dansk ICYE International Cultural Youth Exchange

Dansk ICYE International Cultural Youth Exchange Vi håber, at denne brochure kan svare på jeres spørgsmål omkring det at være værtsfamilie. Har I yderligere spørgsmål er I selvfølgelig velkomne til at kontakte Dansk ICYE s sekretariat. Hvis I er interesserede

Læs mere

UNG PÅ VEJ I FÅG. Kogebog til et succesfuldt vejledningsforløb ved Ungdommens Uddannelsesvejledning Nordvestsjælland

UNG PÅ VEJ I FÅG. Kogebog til et succesfuldt vejledningsforløb ved Ungdommens Uddannelsesvejledning Nordvestsjælland UNG PÅ VEJ I FÅG Kogebog til et succesfuldt vejledningsforløb ved Når man fokuserer på mål og kompetencer, er det ligesom første stolpe i at finde ud af, hvad man er god til. Det kan man ikke lære af sig

Læs mere

Integration på Virksomhederne

Integration på Virksomhederne SÅDAN Integration på Virksomhederne DI service Redskaber og muligheder Integration på virksomhederne Redskaber og muligheder Februar 2007 Forord Fuld Styrke er betegnelsen for DI s samlede indsats, der

Læs mere

Bilag til analyserapporten:

Bilag til analyserapporten: Projekt nr.: 128 818 Pulje: EUAMUK6480 KHRU udvikling af udd. og lærerudd.2012 Bilag til analyserapporten: Konsekvens af jobglidning og barrierer for efteruddannelse af ikke-faglærte og medarbejdere med

Læs mere

Så tag en del af din erhvervsuddannelse i udlandet Praktik i udlandet

Så tag en del af din erhvervsuddannelse i udlandet Praktik i udlandet Udve? Så tag en del af din erhvervsuddannelse i udlandet Praktik i udlandet Indhold Som elev på en erhve 2 Som elev på en erhvervsuddannelse Hvorfor tage til udlandet? Du kan bruge ordningen på to forskellige

Læs mere

Praktik i udlandet / PIU. tag en del af din erhvervsuddannelse i udlandet. Information til elever og lærlinge

Praktik i udlandet / PIU. tag en del af din erhvervsuddannelse i udlandet. Information til elever og lærlinge Praktik i udlandet / PIU tag en del af din erhvervsuddannelse i udlandet Information til elever og lærlinge Indhold 3 Som elev på en erhvervsuddannelse Hvorfor tage til udlandet? 3 Du kan bruge ordningen

Læs mere

AKTIVITETS- OG HANDLEPLANER for 2011

AKTIVITETS- OG HANDLEPLANER for 2011 AKTIVITETS- OG HANDLEPLANER for 2011 Bygge og Anlæg Præsentation På værkstedet Bygge & Anlæg arbejder vi med opgaver inden for tømrer-, maler- og murerfaget. Vi udfører en lang række forskellige bygge-

Læs mere

Når ønsket er et helt normalt liv Evaluering af Den Sociale Udviklingsfond et socialpædagogisk tilbud til unge og voksne

Når ønsket er et helt normalt liv Evaluering af Den Sociale Udviklingsfond et socialpædagogisk tilbud til unge og voksne Når ønsket er et helt normalt liv Evaluering af Den Sociale Udviklingsfond et socialpædagogisk tilbud til unge og voksne Denne rapport omfatter et sammendrag (s. 4-17) og en hovedrapport (s. 18-66). Sammendraget

Læs mere

Studie- og praktikophold i udlandet. Undersøgelser af studerendes udbytte og anbefalinger til en styrket indsats på området

Studie- og praktikophold i udlandet. Undersøgelser af studerendes udbytte og anbefalinger til en styrket indsats på området Studie- og praktikophold i udlandet Undersøgelser af studerendes udbytte og anbefalinger til en styrket indsats på området Studie- og praktikophold i udlandet Undersøgelser af studerendes udbytte og anbefalinger

Læs mere

SPARKER DØRE IND FORTÆLLINGER OM SAMARBEJDET MED JOB- OG UDVIKLINGSCENTER CASTBERGGÅRD

SPARKER DØRE IND FORTÆLLINGER OM SAMARBEJDET MED JOB- OG UDVIKLINGSCENTER CASTBERGGÅRD SPARKER DØRE IND FORTÆLLINGER OM SAMARBEJDET MED JOB- OG UDVIKLINGSCENTER CASTBERGGÅRD SPARKER DØRE IND FORTÆLLINGER OM SAMARBEJDET MED JOB- OG UDVIKLINGSCENTER CASTBERGGÅRD KOLOFON SPARKER DØRE IND FORTÆLLINGER

Læs mere

BL - DANMARKS ALMENE BOLIGER - Boligorganisation/-administration -

BL - DANMARKS ALMENE BOLIGER - Boligorganisation/-administration - BL - DANMARKS ALMENE BOLIGER - Boligorganisation/-administration - Januar 2014 BL Danmarks almene boliger Januar 2014 1 BL Danmarks almene boliger Januar 2014 2 OM UNDERSØGELSEN Metode/Univers Undersøgelsen

Læs mere

Guiden til praktikplads Værktøjer til min praktikpladssøgning

Guiden til praktikplads Værktøjer til min praktikpladssøgning Guiden til praktikplads Værktøjer til min praktikpladssøgning Guiden til praktikplads værktøjer til min praktikpladssøgning BRUG FOR ALLE UNGE 1 Integrationsministeriet Brug for alle unge Holbergsgade

Læs mere

Lektier Leg Læring. Lektiecaféer i mange miljøer

Lektier Leg Læring. Lektiecaféer i mange miljøer Lektier Leg Læring Lektiecaféer i mange miljøer 2 3 Lektier Leg Læring Lektiecaféer i mange miljøer, 2011 Udgivet af Kommunernes Skolebiblioteksforening for Brug for alle unge, Ministeriet for Flygtninge,

Læs mere

Ny Mesterlære - stærkt gået

Ny Mesterlære - stærkt gået Ny Mesterlære - stærkt gået 13 stærke fortællinger fra ny mesterlære 2008 FoU-projekt 121492 Forfatter: Jane Jakobsen, DEL www.delud.dk Ny Mesterlære - stærkt gået FoU-projekt 121492 Forfattere: Jane Jakobsen,

Læs mere

Frivilligt, socialt arbejde - i arbejdstiden!

Frivilligt, socialt arbejde - i arbejdstiden! idéer for livet Frivilligt, socialt arbejde - i arbejdstiden! 38 Idéer for livet Ambassadører ved IFL jubilæumsarrangement i sept. 2008. Evaluering af Skandia Idéer for livet Ambassadører 2008 Denne rapport

Læs mere

BILAG TIL UNGEANALYSEN

BILAG TIL UNGEANALYSEN BILAG TIL UNGEANALYSEN Bilag 1: Statistik vedrørende de unge Bilag 2: Udvikling af tilbud til de unge Bilag 3: Unge cases Bilag 4: Dataindsamlingsmetode Bilag 1: Statistik vedrørende de unge 1. Frafald,

Læs mere

Førtids pensionister. job

Førtids pensionister. job Førtids pensionister i job DISCUS 2011 2 Indhold Ressourcerne skal findes frem 4 Hvordan kan restarbejdsevnen bruges i et job? Henrik Trine Ramin Gunnar Vejen til job 14 Hvordan søger førtidspensionister

Læs mere

tættere på virkeligheden...

tættere på virkeligheden... tættere på virkeligheden... VÆLG EFTER INTERESSE fra andre gymnasier. Den giver også adgang til job i erhvervslivet direkte efter din studentereksamen. Enten i Danmark eller måske et helt andet sted i

Læs mere

Indsatsen for ægtefælleforsørgede. anbefalinger og erfaringer fra Projekt Futura

Indsatsen for ægtefælleforsørgede. anbefalinger og erfaringer fra Projekt Futura Indsatsen for ægtefælleforsørgede anbefalinger og erfaringer fra Projekt Futura Indsatsen for ægtefælleforsørgede anbefalinger og erfaringer fra Projekt Futura KL 2014 Pjecen er udarbejdet af KL Design:

Læs mere

Integrationsnet En del af Dansk Flygtningehjælp. DK-worker Hjælp til udenlandske arbejdstagere og deres familier

Integrationsnet En del af Dansk Flygtningehjælp. DK-worker Hjælp til udenlandske arbejdstagere og deres familier Integrationsnet En del af Dansk Flygtningehjælp DK-worker Hjælp til udenlandske arbejdstagere og deres familier Integrationsnet en del af Dansk Flygtningehjælp DK-worker Hjælp til udenlandske arbejdstagere

Læs mere

Evaluering af projekt Pitstop

Evaluering af projekt Pitstop Evaluering af projekt Pitstop Et toårigt, tværfagligt samarbejdsprojekt mellem Charlotteskolen og Fritids- og Ungdomsklubben 5 eren, med det formål at undgå eksklusion af elever fra skolen ved hjælp af

Læs mere

EVALUERINGSRAPPORT. Historien om en succes

EVALUERINGSRAPPORT. Historien om en succes EVALUERINGSRAPPORT Historien om en succes En indsats der rykker Denne rapport fortæller historien om en succes Vester Voldgade 17 1552 København V Tlf. 33 63 10 00 www.kab-bolig.dk Det er historien om

Læs mere

Guide til en rummelig arbejdsplads. Rummelige redskaber. Mentorordninger Fleks- og skånejob Virksomhedsrevalidering Sociale kapitler

Guide til en rummelig arbejdsplads. Rummelige redskaber. Mentorordninger Fleks- og skånejob Virksomhedsrevalidering Sociale kapitler 1 Guide til en rummelig arbejdsplads Rummelige redskaber Mentorordninger Fleks- og skånejob Virksomhedsrevalidering Sociale kapitler Guide til en rummelig arbejdsplads / Rummelige redskaber er udgivet

Læs mere

Hvilken betydning har det at have en guide? En interviewundersøgelse blandt brugerne af GuideProjektet

Hvilken betydning har det at have en guide? En interviewundersøgelse blandt brugerne af GuideProjektet Hvilken betydning har det at have en guide? En interviewundersøgelse blandt brugerne af GuideProjektet Udarbejdet af Majken Gøtske Marts 2005 Indholdsfortegnelse Indledning...2 Fremgangsmåde...2 Kommentarer

Læs mere

ÅRSSKRIFT. UdgIveT af elevforeningen. Nordjyllands Landbrugsskole

ÅRSSKRIFT. UdgIveT af elevforeningen. Nordjyllands Landbrugsskole ÅRSSKRIFT UdgIveT af elevforeningen Nordjyllands Landbrugsskole LUNdbæK 2011 ÅRSSKRIFT Udgivet af elevforeningen Nordjyllands Landbrugsskole Lundbæk 2011 Sats og tryk: degngrafisk.dk 1 2 Året i billeder

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

Produktionsskoletilrettelagt erhvervsgrunduddannelse Idé- og inspirationskrift

Produktionsskoletilrettelagt erhvervsgrunduddannelse Idé- og inspirationskrift Produktionsskoletilrettelagt erhvervsgrunduddannelse Idé- og inspirationskrift FoU-projekt nr. 2002-2534-0150 Forfatter(e): Mogens Frederiksen, Mette Søndergård, Kim Pedersen, Jane Nielsen & Axel Hoppe

Læs mere

En kvalitativ undersøgelse af grund- og hovedforløbselevers forklaringer på, hvorfor de stopper et uddannelsesforløb på SOSU C

En kvalitativ undersøgelse af grund- og hovedforløbselevers forklaringer på, hvorfor de stopper et uddannelsesforløb på SOSU C En kvalitativ undersøgelse af grund- og hovedforløbselevers forklaringer på, hvorfor de stopper et uddannelsesforløb på SOSU C Det erhvervsrettede uddannelseslaboratorium marts 2013 En kvalitativ undersøgelse

Læs mere

Fleks.nu. FleksjobAmbassadørNyt 2

Fleks.nu. FleksjobAmbassadørNyt 2 Fleks.nu FleksjobAmbassadørNyt 2 Indhold Indledning 3 Godt begyndt halvt fuldendt 4 Små fleksjob åbner arbejdsmarkedet for ledige, der kun kan arbejde få timer 6 CASE Små fleksjob som springbræt 7 CASE

Læs mere

Evaluering af Mind Your Own Business

Evaluering af Mind Your Own Business Als Research APS maj 2014 EVALUERINGSRAPPORT Evaluering af Mind Your Own Business 01 Evaluering af Mind Your Own Business INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD...2 INDLEDNING...3 Evalueringens baggrund...3 Evalueringens

Læs mere