Borgernes retsstilling i den digitale forvaltning. Karsten Loiborg Seminar på Haraldskær

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Borgernes retsstilling i den digitale forvaltning. Karsten Loiborg Seminar på Haraldskær"

Transkript

1 Borgernes retsstilling i den digitale forvaltning Karsten Loiborg Seminar på Haraldskær

2 Oplæggets hovedindhold 1. Hvad viser Folketingets Ombudsmands praksis om de forvaltningsretlige udfordringer, når forvaltningen går fra at være manuel/analog til at være digital? 2. Myndigheders brug af sociale medier på Internettet. 3. Andre (herunder lovgivningsmæssige) udfordringer i relation til den digitale forvaltning. 4. Spørgsmål og debat.

3 Indledning (1) Nogle digitaliseringsperspektiver Effektiviseringer og mulige besparelser Hurtigere sagsbehandling Øget tilgængelighed, øget gennemsigtighed, udvidede åbningstider for de digitaliseringsparate borgere! Rigtigt gennemført kan digitalisering understøtte en lovlig og konsekvent forvaltning Men overholdelse af gældende ret har vist sig at være en udfordring!

4 Indledning (2) Ombudsmandens rolle mv. Ombudsmandens praksis angår kun toppen af isbjerget og er præget af tilfældighedsfund Der bliver ved med at vise sig nye problematikker Ombudsmanden har ikke opfundet nye krav kun peget på, hvad der hele tiden har fulgt af gældende ret (eller i enkelte tilfælde god forvaltningsskik); dette er ombudsmandens bedømmelsesgrundlag Ombudsmanden kan ikke godkende IT-systemer, og han kan ikke være konsulent for en forvaltningsmyndighed han er en kontrolinstans I det følgende gives en langt fra udtømmende oversigt over: De generelle forvaltningsretlige krav ved udviklingen af nye ITsystemer En række specifikke forvaltningsretlige krav, som (især) ombudsmanden har beskæftiget sig med i sin praksis Konsekvenser af utilstrækkelige IT-løsninger

5 Indtænk de forvaltningsretlige krav fra starten! Offentlige it-systemer skal understøtte, at den relevante lovgivning anvendes korrekt Dette bør sikres fra starten for at undgå Ulovlig administration Administrativt nedbrud (jf. EFI) Brug af mange ressourcer til Genopretning af begåede fejl i konkrete sager Systemændringer Derfor bør der ved udviklingen af nye IT-systemer til det offentlige ikke kun fokuseres på økonomiske og administrative fordele, men også og nok så meget fokuseres på, at systemet overholder og understøtter overholdelsen af de gældende regler. Det gælder både de generelle regler i forvaltningsloven mv. og de specielle regler på området

6 Forsvarlig tilrettelæggelse af systemudviklingen (1) At man fra starten skaber sig et overblik over de sagstyper og processer, som det nye IT-system skal omfatte. At man gør sig klart, hvilke formelle regler (f.eks. om partshøring og begrundelse) og materielle regler (f.eks. om udøvelse af skøn i den enkelte sag) der gælder for behandlingen af de pågældende sager. At man er meget omhyggelig med at tage stilling til, hvordan det nye IT-system konkret skal udformes for at kunne overholde disse regler i de forskellige forløb, som sagerne kan tænkes at få. At den relevante juridiske ekspertise er til rådighed i alle væsentlige faser af forløbet, f.eks. når der udarbejdes kravspecifikation og design og gennemføres tests mv. FOB (EFI) Nyhed af på + FOB (Generel bekymringssag )

7 Forsvarlig tilrettelæggelse af systemudviklingen (2) Kan der være behov for at ændre regelgrundlaget på et område, så det bedre understøtter en automatiseret sagsbehandling? Skal lovgivningen være mere digitaliseringsklar? Regeringsudspil i oktober 2017 om digitaliseringsklar lovgivning, se Hvordan bliver lovgivningen digitaliseringsklar? Øget fokus på implementeringskonsekvenser Obligatorisk vurdering af, om lovgivningen er digitaliseringsklar? Statslig enhed for digitaliseringsklar lovgivning Stående udvalg om klare rammer for digital lovgivning

8 Forsvarlig tilrettelæggelse af systemudviklingen (3) Enkle regler, mindre bureaukrati lovgivning i en digital virkelighed (Finansministeriet, oktober 2017) Bred politisk aftale om digitaliseringsklar lovgivning i januar 2018, se /digitaliseringsklar-1 Digitaliseringsstyrelsens Vejledning om digitaliseringsklar lovgivning (maj 2018), se: lovgivning_maj_2018_tg.pdf Digitaliseringsprojekter af offentlig forvaltning indebærer, at forretningsmæssige, it-mæssige og juridiske overvejelser bør sammentænkes. Derfor kan det ved digitaliseringsprojekter være en fordel også organisatorisk at samle juridiske, forretningsmæssige og it-mæssige kompetencer. (s. 31, pkt. 4.4.)

9 Myndighedernes ansvar Det er myndighedernes eget ansvar, at de IT-systemer, som de køber, opfylder de forvaltningsretlige krav. Dette gælder, uanset om der er tale om standardløsninger eller løsninger, der er udviklet specielt til en bestemt opgave hos en eller flere myndigheder og det gælder også uafhængigt af graden af automatiseret sagsbehandling, dvs. både hvor hele og hvor blot en del af sagsbehandlingen på et område automatiseres. Seneste eksempel: FOB (Arbejdsmarkedets Feriefonds modtagelse og håndtering af henvendelser sendt via Digital Post). De forvaltningsretlige krav kan ikke fraviges udelukkende med henvisning til, at administrationen sker i digital form hvis der skal ske fravigelse af et forvaltningsretligt krav, skal der være hjemmel til det i lovgivningen, og det er myndighedernes ansvar at sikre, at der er den fornødne hjemmel.

10 Træffer et IT-system afgørelser? Det bliver stadigt mere udbredt, at afgørelser træffes af ITsystemer uden at noget menneske er involveret men myndighederne har ikke altid gjort sig klart, at der er tale om afgørelsesvirksomhed, og de regler, der gælder for afgørelser, bliver i sådanne tilfælde ikke overholdt. FOB : Visse pop op-beskeder i minsu er afgørelser! I tilfælde, hvor systemet giver besked om, at ansøgeren ikke er berettiget til SU, fordi a) ansøgeren ikke opfylder alderskravet i den ansøgte periode (det kvartal, der følger efter den dato, hvor ansøgeren er fyldt 18 år) eller b) uddannelsen endnu ikke er startet i den ansøgte periode, er der tale om en afgørelse. Der er tale om et definitivt afslag på ansøgningen. I disse tilfælde opfyldte systemet ikke krav om begrundelse, klagevejledning og journalisering.

11 Træffer et IT-system afgørelser? (2) FOB , fortsat: I tilfælde, hvor systemet giver besked om, at ansøgeren endnu ikke kan indgive ansøgning SU, fordi der tidligst kan indgives ansøgning en måned før den måned, hvor ansøgeren er berettiget til SU, er der ikke tale om en afgørelse. Der er tale om en afvisning (for tiden) af at tage sagen under behandling. I disse tilfælde opfyldte systemet ikke krav om journalisering.

12 Krav til dokumentation og journalisering (1) Myndighederne skal sikre dokumentation af alle sagsakter (dokumenter) i form af enten en fysisk kopi af dokumenterne eller ved sikkert og hurtigt fra IT-systemet at kunne lave en fuldstændig og nøjagtig udskrift (svarende til en kopi) af dokumenterne. FOB Pensionsmeddelelser kunne ikke rekonstrueres FOB Krav om autentisk brevkopi, som også viser datering og underskriftsforhold FOB Kopi af afkrævningsbreve skulle bevares FOB Kopi af skulle bevares enten som udskrift eller som digital kopi FOB Pop up-beskeder i minsu Myndighederne har journaliseringspligt. Det fulgte tidligere af god forvaltningsskik, men er nu lovfæstet i offentlighedslovens 15. IT-systemer skal understøtte korrekt journalisering

13 Krav til dokumentation og journalisering (2) Offentlighedslovens 15, stk. 3: Stk. 3. Journalsystemet skal være indrettet således, at det indeholder følgende oplysninger om de dokumenter, der journaliseres: 1) Dato for dokumentets modtagelse eller afsendelse. 2) Kort tematisk angivelse af dokumentets indhold. Registreringerne i IT-systemerne skal være klare, tilstrækkelige og retvisende. FO j.nr : Ankestyrelsen registrerede brevmodtagelses-datoen i feltet Brevdato. Der kræves sikker dokumentation for afsendelsestidspunktet for breve og andre meddelelser. FOB Arbejdsskadestyrelsens dateringspraksis sikrede ikke, at breve blev afsendt samme dag, som de var dateret af ITsystemet.

14 Dokumenters integritet og autenticitet Dokumenter, som sendes elektronisk til borgerne, må ikke uden videre kunne ændres efter afsendelsen hverken i indhold eller datering. Dokumentets integritet (originale indhold) skal sikres. FOB Ankestyrelsen sendte breve i Word-format. Brevene indeholdt en datokode, som ændrede sig, hver gang brevet blev ændret. FO j.nr. 13/02325 Sønderborg Kommune sendte breve i Wordformat. Brevene indeholdt en kode, som medførte, at den, der åbnede brevet, i visse tilfælde kom til at stå som underskriver. Det skal klart fremgå, fra hvilken myndighed et dokument stammer. Dokumentets autenticitet (afsenderforhold) skal sikres. FOB Navnet på afsendermyndigheden fremgik ikke altid af de meddelelser, som myndighederne sendte til borgerne i Offentlig Digital Post.

15 Underskriftskrav (1) Breve fra forvaltningsmyndigheder, herunder afgørelser, skal underskrives. FOB Manglende underskrift af arbejdsskadestyrelsens breve. Statsministeriets cirkulæreskrivelse af , UfR Ø og UfR /1H Hensyn bag underskriftskravet: Der skal kunne placeres et tjenstligt ansvar. Man skal kunne se, at afgørelsen er truffet af en kompetent medarbejder. Der skal være tale om et færdigt (endeligt) dokument. Det skal sikres, at breve ikke sendes ved en fejl. Forfalskning skal modvirkes. Man skal have mulighed for at vurdere, om underskriveren er inhabil.

16 Underskriftskrav (2) Underskriftskravet er nu reguleret i forvaltningslovens 32 b: 32 b. I en sag, hvori der er eller vil blive truffet afgørelse af en forvaltningsmyndighed, skal de dokumenter, der udgår fra myndigheden til borgere, virksomheder m.v., være forsynet med en personlig underskrift eller være udformet på en måde, der i øvrigt sikrer en entydig identifikation af den, som er afsender af dokumentet, og at dokumentet er endeligt. Stk. 2. Bestemmelsen i stk. 1 gælder ikke for dokumenter, hvor der anvendes automatisk sagsbehandling. Stk. 3. Bestemmelsen i stk. 1 gælder endvidere ikke for dokumenter, hvorved der kvitteres, rykkes eller foretages andre sagsbehandlingsskridt, der ikke er væsentlige.

17 Søgemuligheder IT-systemer skal indrettes, så det er muligt at finde relevante sager ud fra indholdsmæssige kriterier eksempelvis vil en søgemulighed alene ud fra cpr-nummer ikke være tilstrækkelig. FOB (særligt s. 571f) Politiet kunne ikke ved hjælp af (bl.a.) søgninger i politiets IT-system finde de sager, som ombudsmanden ønskede skulle indgå i et egen drift-projekt om politiets bødesager. FOB Journalsystemet på Københavns Universitets SUkontor var indrettet således, at sager kun kunne fremsøges med borgerens cpr.nr. som kriterium. Ombudsmanden udtalte bl.a., at en myndigheds overholdelse af det forvaltningsretlige lighedsprincip forudsætter at myndighedens medarbejdere har kendskab til eller har mulighed for at få kendskab til hvorledes myndigheden hidtil har administreret et givent regelsæt. Såfremt myndigheden ikke er i besiddelse af et journaliseringssystem med effektive søgemuligheder, eller fører lister, oversigter eller lignende over bestemte sagstyper, eller på anden måde systematiserer afgørelserne, er medarbejderne henvist til at stole på egen eller kollegers hukommelse.

18 Sletning Et dokument kan ikke ved elektronisk sagsbehandling slettes på et tidligere tidspunkt, end det ville kunne kasseres, hvis det havde foreligget i papirform. FOB Gentofte Kommune kunne ikke rekonstruere en digitalt dannet og tidligere udsendt pensionsmeddelelse. Ombudsmanden udtalte bl.a., at (m)yndighedens valg af et elektronisk i stedet for et papirbaseret medium kan efter min opfattelse ikke berettige at dokumentet kan kasseres på et tidligere tidspunkt end det ellers ville kunne være kasseret hvis det havde foreligget i papirform. FOB Københavns Kommunes manglende kopi af afkrævningsbreve. Ombudsmanden udtalte på linje med sagen, bl.a., at bevaring skal ske, så længe der er et administrativt (eller juridisk) behov for det; konkret kunne kopi af afkrævningsbrevene først kasseres, når krav som følge af sagen med sikkerhed er forældet eller på grund af borgerens død ikke kan rejses.

19 Generelle partsrettigheder (1) Vejledning Ombudsmandens j.nr (Nyheder af og på Optagelse.dk vejledte ikke om manglende bilag (eksamensbevis mv.) og konsekvenserne heraf. FOB Vejledning om partsrepræsentation i forbindelse med kommunikation med universiteterne. Digital partsrepræsentation eller ikke-digital løsning. FOB Vejledning om ikke-digital partsrepræsentation i forbindel-se med minsu og mituddannelseskort (nu ungdomskort.dk). Partsrepræsentation FOB Partsrepræsentation i forbindelse med kommunikation med universiteterne. FOB og FOB Partsrepræsentation i forbindelse med minsu og mituddannelseskort (nu ungdomskort.dk).

20 Generelle partsrettigheder (2) Aktindsigt Offentlighedslovens 1, stk. 2: Stk. 2. Myndigheder m.v., der er omfattet af loven, skal sørge for, at det i stk. 1 nævnte hensyn til åbenhed i videst muligt omfang varetages ved valg, etablering og udvikling af nye it-løsninger. Ombudsmandens j.nr. 17/00797 om modeldatabasen ADAM - Nyhed på Partshøring Kammeradvokatens rapport om legalitetsanalyse af EFIdelsystemfunktionaliteter, Lønindeholdelse, Tvungne Betalingsordninger, og Betalingsevneberegning Budget og Kammeradvokatens notat af om SKATs anvendelse af Ét Fælles Inddrivelsessystem (EFI) m.v.: EFI sikrede ikke, at der blev foretaget partshøring, inden SKAT traf afgørelse om, at en borger skulle underlægges en tvungen betalingsordning. Dette førte som det klare udgangspunkt til, at de trufne afgørelser var ugyldige. Afgørelserne om tvungne betalingsordninger skulle genoptages individuelt.

21 Generelle partsrettigheder (3) Begrundelse FOB (særligt s. 611ff) Egen drift projekt om 75 bødesager fra 5 politimestre: De standardafgørelser om henholdsvis afdragsvis betaling, henstand og eftergivelse af bøder, der indgik i undersøgelsen, indeholdt i realiteten ingen begrundelse og opfyldte åbenbart ikke nogen del af de krav til en begrundelse, som stilles i forvaltningslovens 24. Der var således ikke henvist til noget retsgrundlag for afgørelsen, ligesom der ikke var redegjort for sagens faktiske omstændigheder. Ombudsmanden konkluderede, at begrundelsesreglerne i forvaltningsloven i en række tilfælde var tilsidesat.

22 Forskellige hjemmelsspørgsmål FOB : En borgerrådgiver rettede henvendelse til ombudsmanden om (især) klageadgangen når en kommunal borgerservice nægter at udstede NemID til en borger. På baggrund af henvendelsen rejste ombudsmanden forskellige hjemmelsspørgsmål, bl.a. lovgrundlaget for, at det offentlige kan overlade opgaver vedrørende NemID til den private virksomhed Nets DanID. lovgrundlaget for, at Nets DanID har indgået aftaler med de kommunale borgerservicecentre om at registrere og udstede NemID. de juridiske rammer, når borgerservicecentre f.eks. afviser at udstede NemID til nogle borgere. I regeringens lovkatalog 2017/18 (s. 34) annonceres Lov om udstedelse af og klage over NemID Gennemført som lov nr. 439 af om udstedelse af NemID med offentlig digital signatur til fysiske personer og til medarbejdere i juridiske enheder.

23 Digital kommunikation mellem forvaltning og borger (1) Borgeren har som udgangspunkt ret til at henvende sig til en forvaltningsmyndighed i digital form. Borgeren kan dog ikke frit selv vælge, hvilken digital form, henvendelsen skal ske i. I visse tilfælde har borgerne en lovbestemt ret til digital kommunikation. FOB Retten efter 8 i lov om Offentlig Digital Post var reelt tilsidesat på grund af begrænsninger i forsendelseskapaciteten (10MB/10 vedhæftede filer). Lov 633/2016 ændrede lovens 11, stk. 1, og gav hjemmel til bkg. 821/2016 kapacitetsbegrænsning til max.10 filer/i u.p. max. 10 MB. FOB i lov om Digital Post fra offentlige afsendere indebærer, at borgere i forhold til myndigheder, der er tilsluttet Digital Post fra offentlige afsendere, har ret til at anvende Digital Post, hvilket forudsætter, at de offentlige afsendere har mulighed for at modtage og i øvrigt håndtere post sendt via postløsningen. - Det er myndighedens ansvar at sikre, at de itløsninger, som myndigheden anvender, lever op til de forvaltningsretlige krav. Det er således Arbejdsmarkedets Feriefonds ansvar at sikre, at fonden som offentlig afsender kan modtage og håndtere de henvendelser, der sendes til fonden via Digital Post.

24 Digital kommunikation mellem forvaltning og borger (2) Forvaltningslovens 32 a: 32 a. Vedkommende minister kan fastsætte regler om ret til at anvende digital kommunikation ved henvendelser til den offentlige forvaltning og om de nærmere vilkår herfor, herunder fravige formkrav i lovgivningen, der hindrer anvendelsen af digital kommunikation. 32 a giver mulighed for at udvide retten til, at borgerne henvender sig digitalt, f.eks. ved at fravige krav om anvendelse af særlige blanketter/ansøgningsske-maer eller krav om skriftlighed eller underskrift. 32 a giver ikke hjemmel til at fastsætte en pligt for borgerne til at kommunikere digitalt det kræver særlig hjemmel.

25 Digital kommunikation mellem forvaltning og borger (3) Pligtmæssig digital kommunikation mellem borger og forvaltning kræver særlig hjemmel. Lov om Digital Post fra offentlige afsendere (tidligere lov om Offentlig Digital Post) indeholder i 1, 3, stk. 1, og 10, hjemmel til, at offentlige myndigheder m.fl. med bindende virkning kan kommunikere med borgere, som ikke er fritaget for obligatorisk tilslutning (jf. lovens 5, stk. 1 og 3). FOB Synsindkaldelsen til den 90-årige bilejer. I en efterhånden meget lang række tilfælde er der lovhjemmel til, at borgerne skal anvende digitale selvbetjeningssystemer, med mindre de bliver fritaget. En ufuldstændig oversigt kan ses på: FOB Frederiksberg Kommunes digitale selvbetjeningsløsning angående parkeringsafgifter. En frivillig selvbetjeningsløsning må ikke give sig ud for at være obligatorisk.

26 Konsekvenser af utilstrækkelige IT-løsninger (1) Hvis en forvaltningsmyndigheds IT-system ikke overholder de forvaltnings-retlige krav, kan det få forskellige og ofte vidtrækkende konsekvenser Tilsidesættelse af borgernes processuelle rettigheder Ulovlige afgørelser Klagesager Genoptagelsessager Efterbetaling Erstatningsansvar Manglende/ikke konsekvent håndhævelse af lovgivningen Spildte udviklingsomkostninger Afværgeomkostninger Omkostninger til lovliggørelse af IT-systemet/udvikling af et nyt

27 Konsekvenser af utilstrækkelige IT-løsninger (2) Eksempel: EFI-sagen Skatteministeriets pressemeddelelse af : en delanalyse fra Kammeradvokaten, som konkluderer, at der via systemet gennemfø-res ulovlig inddrivelse. EFI-systemet suspenderes. Skatteministeriets pressemeddelelse af : Regeringen vil hindre forældet gæld, mens it-problemer løses. Skatteministeries pressemeddelelse af : Ministeriet stævner leverandørerne bag EFI for knap 700 mio. kr. Skatteministeries pressemeddelelse af : Dansk itvirksomhed vinder udbud om første fase af nyt inddrivelsessystem. Lov nr. 258 af indfører særlige regler i gældsinddrivelseslo-vens 18d (jf. også styresignal SKM SKAT): Begrænsning af pligten til genoptagelse i forhold til de almindelige, ulovbestemte forvaltningsretlige genoptagelsesregler

28 Konsekvenser af utilstrækkelige IT-løsninger (3) Eksempel: EFI-sagen Forløbet viser bl.a. ulovligheder, spildte udviklingsomkostninger, tab af offentlige indtægter, omkostninger til et nyt IT-system og tab af troværdig-hed/legitimitet. Ikke kun det offentlige, men også visse borgere (bidragsmodtagere) mangler indtægter det sidste har ombudsmanden rejst sager om.

29 Kommende ombudsmandsag på området (1): O. j.nr. 18/00702: Haderslev Kommunes administration af digital selvbetjeningsordning på servicelovens område, herunder mulighed for partsrepræsentation Hjemmelsgrundlag I hvilken udstrækning er kommunens selvbetjeningsløsning på borger.dk for ansøgninger efter 112, 113 og 116 obligatorisk? Hvis selvbetjeningsløsningen for ansøgninger efter servicelovens 112, 113 og 114 ikke er fuldt ud obligatorisk, fremgår det da tydeligt af borger.dk eller kommunens hjemmeside, hvilken del af den digitale selvbetjeningsløsning der er obligatorisk, og hvilken del der er et frivilligt tilbud? Gør tilsvarende problematikker vedrørende hjemmelsgrundlaget for anvendelse af den digitale selvbetjeningsløsning sig gældende i forbindelse med ansøgninger om andre ydelser efter serviceloven, der sendes til kommunen via borger.dk?

30 Kommende ombudsmandsag på området (2): Gives vejledning på borger.dk. eller kommunens hjemmeside om muligheden for fritagelse for den obligatoriske selvbetjenings-løsning, jf. servicelovens 112 a, stk. 2? Hvordan foregår kommunens sagsbehandling i praksis i tilfælde, hvor en borger er fritaget for digital selvbetjening efter 112 a, stk. 2? Partsrepræsentation Hvordan er selvbetjeningsløsningen på borger.dk udformet i relation til spørgsmålet om, hvorvidt det faktisk er muligt at anvende retten til partsrepræsentation i systemet? Hvis det ikke er muligt som partsrepræsentant at foretage digitale ansøgninger efter servicelovens 112, 113 og 116 via borger.dk, er det muligt at indgive og i givet fald fald hvordan kan en ansøgning indgives på anden måde end ved digital selvbetjening?

31 Kommende ombudsmandsag på området (3): På hvilken måde og med hvilket indhold vejleder kommunen i så fald borgerne om muligheden for at indgive en ansøgning på anden måde end ved digital selvbetjening? Hvordan foregår kommunens sagsbehandling i praksis i tilfælde, hvor partsrepræsentation ikke kan ske i digital form? Gør der sig tilsvarende problematikker vedrørende partsrepræsentation gældende i forbindelse med ansøgninger om andre ydelser efter serviceloven, der sendes til kommunen via kommunens digitale selvbetjeningsløsning? En partsrepræsentant har anført, at kommunen flere gange havde bedt pågældende om på partens vegne at ansøge om hjælpemiddel efter servicelovens 112 på borger.dk ved brug af partsrepræsentantens egen NemID/i eget navn. Er dette er korrekt, og er det i givet fald kommunens normale fremgangsmåde?

32 Mere viden Ombudsmandens notat om forvaltningsretlige krav til det offentliges it-løsninger omraader/generelle_forvaltningsretlige_krav_til_offentlige_itsystemer/it-notat/ Myndighedsguiden omraader/generelle_forvaltningsretlige_krav_til_offentlige_itsystemer/

33 Myndigheders brug af sociale medier på Internettet Hovedspørgsmål: Forvaltningsmyndigheders brug af oplysninger fra sociale medier på internettet Kommunikation mellem myndighed og borger via sociale medier Myndigheders vejledning ved hjælp af sociale medier Nogle karakteristika for sociale medier på Internettet: Enhver kan blive medlem af et socialt netværk i Internettet Ingen kontrol med medlemmernes identitet Oplysninger normalt tilgængelige for hele eller dele af netværket Sikkerheden uoplyst eller uigennemskuelig Det sociale medium drives af private, kommercielle virksomheder normalt med domicil i udlandet

34 En konkret sag om SKATs brug af Facebook FOB Kan medarbejderne bruge deres private Facebook-profil når de søger oplysninger på Facebook? Ja, Facebook giver ikke mulighed for at legitimere sig som myndighed. Hvornår er oplysninger offentliggjort på Facebook? Brugere med en public profil har offentliggjort alle oplysninger på profilen Facebook er ikke en lukket kreds (dengang 750 mio. brugere i verden, 2,7 mio. i Danmark) men en videre, ubestemt kreds Det er i øvrigt en konkret vurdering, om oplysninger er offentliggjort på Facebook Antallet af venner og om profilindehaveren har et personligt kendskab til dem

35 FOB , fortsat Venner med public profiler kan efter omstændighederne medvirke til offentliggørelse af oplysninger om en bruger, som har en lukket profil Regelgrundlaget for forvaltningsmyndighedens behandling af oplysninger som er offentliggjort på et socialt medium på Internettet National offentligretlig lovgivning gælder! Standardvilkår, ensidigt fastsat af Facebook i USA, har ingen selvstændig betydning Konkret gælder reglerne i persondataloven [NU: persondataforordningen og databeskyttelsesloven (lov nr. 502 af 23. maj 2018)], officialprincippet og særlige regler i lovgivningen om indhentelse og behandling af oplysninger Persondatalovens 7, stk. 1 forbud mod behandling af visse typer oplysninger [NU: Forordningens art. 9, stk. 1] Persondatalovens 7, stk. 2, nr. 3 oplysninger offentliggjort af den registrerede selv [NU: Forordningens art. 9, stk. 2, e)]

36 FOB , fortsat Persondatalovens 5 god databehandlingsskik [NU: persondataforordningens art. 5 om principper for behandling af personoplysnin-ger] Officialprincippet Skattekontrollovens regler om indhentelse af oplysninger Krav om saglighed og relevans gælder også i forhold til offentligt tilgængelige oplysninger

37 Oplysninger fra de sociale medier på Internettet (1) Hvad regulerer offentlige myndigheders indsamling og brug af oplysninger fra de sociale medier på Internettet? Endnu ingen sager ud over FOB ! 1) Persondataforordningen Artikel 5 om principper for behandling af personoplysninger, især stk. 1 a) lovlighed, rimelighed og gennemsigtighed c) dataminimering d) rigtighed e) opbevaringsbegrænsning Artikel 6 om lovlig behandling, især stk. 1 c) nødvendig for at overholde en retlig forpligtelse, der påhviler den dataansvarlige. e) nødvendig af hensyn til udførelse af en opgave som henhører under offentlig myndighedsudøvelse, som den dataansvarlige har fået pålagt.

38 Oplysninger fra de sociale medier på Internettet (2) Artikel 9 om behandling af særlige kategorier af personoplysninger, jf. artikel 9, stk. 1 - især stk. 2 e) personoplysninger, som tydeligvis er offentliggjort af den registrerede. f) nødvendig for at retskrav kan fastlægges, gøres gældende eller forsvares. Almindelige forvaltningsretlige saglighedskrav Officialprincippet Princippet om fri bevisbedømmelse Partshøring (forvaltningslovens 19 mv.) Begrundelse (forvaltningslovens 24 mv.)

39 Oplysninger fra de sociale medier på Internettet (3) Kan oplysninger fra et socialt internetmedie stå alene? Kan formentlig kun sjældent udgøre (hele) det faktiske grundlag for en materiel afgørelse, men kan være årsagen til, at der rejses en sag.

40 Kommunikation mellem myndighed og borger via sociale medier på Internettet Endnu ingen sager! Har borgerne krav på at kunne kommunikere med en forvaltningsmyndighed via et socialt medium på Internettet? I hvilken udstrækning kan en forvaltningsmyndighed kommunikere med borgerne via et socialt medium på Internettet? Fortrolighedskrav skal opfyldes Krav om IT-sikkerhed (jf. persondataforordningen mv.) skal opfyldes Autenticitetskrav skal opfyldes sikker identifikation af den borger, myndigheden kommunikerer med I alt fald ikke bedre end usikker Sagsbehandlingsregler skal i øvrigt overholdes (f.eks. journaliseringspligten) Er forvaltningsmyndigheden forpligtet til også at bruge andre (sammenlignelige) sociale medier på Internettet? Saglighedskrav, lighedsgrundsætninger, konkurrenceforvridning

41 Forvaltningsmyndigheders vejledning af borgerne ved hjælp af sociale medier Endnu ingen sager! Ikke alternativ, men kun supplement til forvaltningsmyndighedens officielle hjemmeside Hvad fører saglighedskrav, lighedsbetragtninger mv. til?

42 Andre udfordringer i relation til den digitale forvaltning Er retsreglerne egnede til digitalisering? Skønsmæssige bestemmelser ctr. objektive regler. Indholdet af selv meget præcise regler skal udtømmende fastlægges på forhånd skal indbygges i programkoden Kan machine learning og kunstig intelligens (Artificial Intelligence AI) rykke grænsen og vil vi acceptere det? Er datakvaliteten god nok? Data, som bruges til andet formål Ikke ajourførte data Mistolkning af data, herunder forskellig/upræcis begrebsanvendelse Bliver procesreglerne negativt påvirket? Er vi nødt til at tilsidesætte de almindelige partsrettigheder i forvaltningsloven mv. af hensyn til digisaliseringens effektivitet?

43 Andre udfordringer i relation til den digitale forvaltning (2) Eksempel 1: Partsrepræsentation i den digitale forvaltning Eksempel 2: Justitsministeriets udkast til ændring af forvaltningsloven af ( Klare rammer for effektiv digital forvaltning ) ( Ny bestemmelse i 19, stk. 4, om at et udkast til en afgørelse (en agterskrivelse ) efter beslutning i det konkrete tilfælde automatisk bliver endelig, hvis parten ikke reagerer inden en fastsat frist. Ny bestemmelse i 19, stk. 5 om, at det på bestemte sagsområder generelt kan besluttes, at et udkast til en afgørelse (en agterskrivelse ) automatisk bliver endelig, hvis parten ikke reagerer inden en fastsat frist. Ny bestemmelse i 32 a, stk. 2, om administrativt fastsat obligatorisk selvbetjening generel og tværgåede hjemmel Ny bestemmelse i 32 a, stk. 4, om ændrede klageregler, herunder i visse tilfælde om afskæring af klageadgang Hvordan sikres en reel og effektiv prøvelse af afgørelser, der er truffet af IT-systemer?

44 Andre udfordringer i relation til den digitale forvaltning (3) Kan prøvelsesmyndigheden anvende det samme IT-system som førsteinstansen? Kan prøvelsesinstansen se alle data? Kan prøvelsesinstansen få indsigt i IT-systemets logik? Kan prøvelsesinstansen få en (yderligere) begrundelse for den afgørelse, IT-systemet har truffet? Kan prøvelsesinstansen foretage systemrevision? Kan prøvelsesinstansen ud over at ændre den konkrete afgørelse underkende programmeringen/it-systemet?

45 Spørgsmål & Debat?????!!!!!!?????!!!!!!

Forvaltningsretlige krav til digital forvaltning ombudsmandens praksis Områdechef Karsten Loiborg

Forvaltningsretlige krav til digital forvaltning ombudsmandens praksis Områdechef Karsten Loiborg Forvaltningsretlige krav til digital forvaltning ombudsmandens praksis Områdechef Karsten Loiborg 10-05-2017 Indledning (1) Nogle digitaliseringsperspektiver Effektiviseringer og mulige besparelser Hurtigere

Læs mere

Dette oversigtsnotat giver et overblik over de problemer på dette felt som ombudsmandens

Dette oversigtsnotat giver et overblik over de problemer på dette felt som ombudsmandens NOTAT FORVALTNINGSRETLIGE KRAV TIL DET OFFENTLIGES IT-LØSNINGER. Ombudsmanden har i de senere år behandlet en del sager hvor IT har spillet en central rolle og hvor vi desværre har måttet konstatere at

Læs mere

NOTAT FORVALTNINGSRETLIGE KRAV TIL DET OFFENTLIGES IT-LØSNINGER.

NOTAT FORVALTNINGSRETLIGE KRAV TIL DET OFFENTLIGES IT-LØSNINGER. NOTAT FORVALTNINGSRETLIGE KRAV TIL DET OFFENTLIGES IT-LØSNINGER. Ombudsmanden har i de senere år behandlet en del sager hvor IT har spillet en central rolle og hvor vi desværre har måttet konstatere at

Læs mere

Dette oversigtsnotat giver et overblik over de problemer på dette felt som ombudsmandens

Dette oversigtsnotat giver et overblik over de problemer på dette felt som ombudsmandens NOTAT FORVALTNINGSRETLIGE KRAV TIL DET OFFENTLIGES IT-LØSNINGER. Ombudsmanden har i de senere år behandlet en del sager hvor it har spillet en central rolle og hvor vi desværre har måttet konstatere at

Læs mere

Forvaltningsretlige krav til det offentliges IT-løsninger*

Forvaltningsretlige krav til det offentliges IT-løsninger* Notat Dok.nr. 13/00559-21/ADJ Forvaltningsretlige krav til det offentliges IT-løsninger* 2. juli 2018 *Notatet opdateres ikke længere. Se i stedet overblik #12 om partsrettigheder og offentlige IT-systemer

Læs mere

NOTAT FORVALTNINGSRETLIGE KRAV TIL DET OFFENTLIGES IT-LØSNINGER

NOTAT FORVALTNINGSRETLIGE KRAV TIL DET OFFENTLIGES IT-LØSNINGER NOTAT FORVALTNINGSRETLIGE KRAV TIL DET OFFENTLIGES IT-LØSNINGER Ombudsmanden har i de senere år behandlet en del sager, hvor IT har spillet en central rolle, og hvor det har måttet konstateres, at IT-løsninger

Læs mere

Digital forvaltning. forvaltningsretlige krav til udvikling og brug af digitale løsninger

Digital forvaltning. forvaltningsretlige krav til udvikling og brug af digitale løsninger Digital forvaltning forvaltningsretlige krav til udvikling og brug af digitale løsninger Forvaltningsrettens forunderlige natur https://da.wikipedia.org/wiki/magiske_objekter_i_harry_potter Vi er i en

Læs mere

Notat om forvaltningsretlige krav til det offentliges it-løsninger

Notat om forvaltningsretlige krav til det offentliges it-løsninger Lovafdelingen Notat om forvaltningsretlige krav til det offentliges it-løsninger Dato: 18. november 2015 Kontor: Forvaltningsretskontoret 1. Indledning I forbindelse med offentlige it-projekter, hvor dele

Læs mere

Digitalisering i den offentlige sektor

Digitalisering i den offentlige sektor 1 Digitalisering i den offentlige sektor Egil Husum og Louise Heilberg 2 Dagsorden 1. Hvad kan, må og skal man? 2. Hvilke krav skal der stilles? 3. Hvad skal huskes ved løsningerne? 1 3 Hvad må man, hvad

Læs mere

Digital forvaltning. - ikke kun persondataret

Digital forvaltning. - ikke kun persondataret Digital forvaltning - ikke kun persondataret Menuen Hvad er digital forvaltning & eksempler fra praksis Forvaltningsret by design Forvaltningsretlig konsekvensanalyse Vejledningspligt som eksempel og helt

Læs mere

Vejledning og digital forvaltning

Vejledning og digital forvaltning Kommunalretlig konference, 10. maj 2017 Vejledning og digital forvaltning Kommunalretlig konference 10. maj 2017 Lektor Rikke Gottrup, Juridisk Institut, SDU 1 Digitalisering og vejledning kommuner 2 24.

Læs mere

R E T S P O L I T I S K F O R E N I N G

R E T S P O L I T I S K F O R E N I N G R E T S P O L I T I S K F O R E N I N G HØRINGSSVAR Til: Justitsministeriet. Høring over forslag til lov om ændring af forvaltningsloven (Klare juridiske rammer for effektiv digital forvaltning) Høringsbrev

Læs mere

FOB Kommunes digitale selvbetjeningsløsning havde forvaltningsretlige mangler

FOB Kommunes digitale selvbetjeningsløsning havde forvaltningsretlige mangler FOB 2019-11 Kommunes digitale selvbetjeningsløsning havde forvaltningsretlige mangler Resumé Ombudsmanden indledte på baggrund af en borgerhenvendelse en generel undersøgelse af en kommunes digitale selvbetjeningsløsning

Læs mere

Kend spillereglerne!

Kend spillereglerne! Kend spillereglerne! Om sagsbehandling på det sociale område 13 rigtige svar til mennesker med handicap og deres nærmeste De Samvirkende Invalideorganisationer Indhold Indledning 2 1. Den rigtige afgørelse

Læs mere

Redegørelse. Administration af digital selvbetjeningsordning på servicelovens område, herunder mulighed for partsrepræsentation

Redegørelse. Administration af digital selvbetjeningsordning på servicelovens område, herunder mulighed for partsrepræsentation 03-04-2019 Redegørelse Administration af digital selvbetjeningsordning på servicelovens område, herunder mulighed for partsrepræsentation Indhold 03-04-2019 1. Generelt om undersøgelsen... 3 1.1. Sagens

Læs mere

Journalisering af samlede svar førte til behandling af personoplysninger i strid med persondataloven.

Journalisering af samlede svar førte til behandling af personoplysninger i strid med persondataloven. 2015-32 Journalisering af samlede svar førte til behandling af personoplysninger i strid med persondataloven. Kommune burde derfor have adskilt sine svar 15. juni 2015 En mand havde en omfattende korrespondance

Læs mere

20. MAJ 2014. Digital forvaltning. Muligheder og udfordringer

20. MAJ 2014. Digital forvaltning. Muligheder og udfordringer Digital forvaltning Muligheder og udfordringer Digital forvaltning Indhold Side 2 1. Modeller og potentiale 2. Case: Selvbetjeningssystem Side 3 Modeller og potentiale Digital forvaltning Potentiale Side

Læs mere

Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk digital kommunikation)

Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk digital kommunikation) Erhvervs- og Vækstministeriet Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Sendt til: om2@evm.dk Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk

Læs mere

Ansøgninger der modtages fra 1. december 2012 på sagsområderne nævnt ovenfor skal herefter behandles

Ansøgninger der modtages fra 1. december 2012 på sagsområderne nævnt ovenfor skal herefter behandles Notat Forvaltning: Byrådssekretariatet Dato: J.nr.: Br.nr.: 12. november 2012 Udfærdiget af: Ulla Marcus Vedrørende: Overgang til obligatorisk digital ansøgning fra 1. december 2012 Notatet sendes/sendt

Læs mere

God behandling i det offentlige

God behandling i det offentlige Indledning Større kvalitet i den offentlige forvaltning God behandling i det offentlige - om god forvaltningsskik i stat og kommune I disse år er de offentlige ydelser og den offentlige sagsbehandling

Læs mere

Objektiv sagsbehandling = automatisk sagsbehandling

Objektiv sagsbehandling = automatisk sagsbehandling Objektiv sagsbehandling = automatisk sagsbehandling - 2015 Introduktion Side 2 Vi oplever i disse år begyndelsen til en stille revolution af den offentlige sektor mod en stadigt mere automatiseret forvaltning.

Læs mere

FOB Pligt til at vejlede i forbindelse med behandling af en sag om aktindsigt

FOB Pligt til at vejlede i forbindelse med behandling af en sag om aktindsigt FOB 2019-19 Pligt til at vejlede i forbindelse med behandling af en sag om aktindsigt Resumé En journalist bad den 30. maj 2018 Justitsministeriet om aktindsigt i en rapport fra en tværministeriel arbejdsgruppe

Læs mere

Efter ombudsmandens opfattelse var Trafik- og Byggestyrelsen berettiget til at sende meddelelserne til mandens e-boks via Offentlig Digital Post.

Efter ombudsmandens opfattelse var Trafik- og Byggestyrelsen berettiget til at sende meddelelserne til mandens e-boks via Offentlig Digital Post. 2016-34 Meddelelser i bilsynssag, herunder administrative bødeforelæg, sendt via Offentlig Digital Post. God forvaltningsskik 29. juni 2016 Ombudsmanden modtog en klage over, at Trafik- og Byggestyrelsen

Læs mere

It-løsninger i forbindelse med kommunalreformen. Sikring af at grundlæggende forvaltningsretlige krav overholdes

It-løsninger i forbindelse med kommunalreformen. Sikring af at grundlæggende forvaltningsretlige krav overholdes FOB 05.409 It-løsninger i forbindelse med kommunalreformen. Sikring af at grundlæggende forvaltningsretlige krav overholdes Ombudsmanden konstaterede i flere sager at grundlæggende forvaltningsretlige

Læs mere

Kommenteret høringsnotat

Kommenteret høringsnotat Kommenteret høringsnotat 16. februar 2018 Høringsnotat med kommentarer vedrørende forslag til lov om udstedelse af NemID med offentlig digital signatur til fysiske personer og til medarbejdere i juridiske

Læs mere

om L 72 Forslag til lov om kommunale borgerservicecentre

om L 72 Forslag til lov om kommunale borgerservicecentre Kommunaludvalget, Retsudvalget L 72 - Bilag 2,REU alm. del - Bilag 60 Offentlig Folketingets Administration Lovsekretariatet 15. marts 2005 J.nr. 17 OMTRYKT (15/3 2005) (rettelse af eksempel markeret med

Læs mere

Udbetaling Danmark og retssikkerhed

Udbetaling Danmark og retssikkerhed Socialudvalget 2011-12 L 86 Bilag 8, L 87 Bilag 8 Offentligt Udbetaling Danmark og retssikkerhed Resumé Det har været en afgørende præmis for etableringen af Udbetaling Danmark, at borgernes retssikkerhed

Læs mere

Forslag. Lov om Offentlig Digital Post

Forslag. Lov om Offentlig Digital Post 2011/1 LSF 160 (Gældende) Udskriftsdato: 6. juli 2016 Ministerium: Finansministeriet Journalnummer: Finansmin. Fremsat den 13. april 2012 af finansministeren (Bjarne Corydon) Forslag til Lov om Offentlig

Læs mere

Retssikkerhed og Digitaliseringsstrategien. Foreningen for Kommunal- og Forvaltningsret, Kbh, 8. sept Oplæg v direktør Jonas Bering Liisberg

Retssikkerhed og Digitaliseringsstrategien. Foreningen for Kommunal- og Forvaltningsret, Kbh, 8. sept Oplæg v direktør Jonas Bering Liisberg Retssikkerhed og Digitaliseringsstrategien 2016-2020 Foreningen for Kommunal- og Forvaltningsret, Kbh, 8. sept. 2016 Oplæg v direktør Jonas Bering Liisberg Oversigt 1. Hvorfor har Folketingets Ombudsmand

Læs mere

Ikke hjemmel til obligatorisk digital selvbetjeningsløsning ved klage over parkeringsafgift. Vejledning på hjemmeside

Ikke hjemmel til obligatorisk digital selvbetjeningsløsning ved klage over parkeringsafgift. Vejledning på hjemmeside 2015-36 Ikke hjemmel til obligatorisk digital selvbetjeningsløsning ved klage over parkeringsafgift. Vejledning på hjemmeside En kommune skrev på sin hjemmeside, at borgere, der ønskede at klage over en

Læs mere

En borger klagede til Statsforvaltningen over, at kommunen havde udstedt en byggetilladelse til hans nabo.

En borger klagede til Statsforvaltningen over, at kommunen havde udstedt en byggetilladelse til hans nabo. 2018-15 Statsforvaltningens afvisning af klage som for sent indgivet efter byggeloven En borger klagede til Statsforvaltningen over, at kommunen havde udstedt en byggetilladelse til hans nabo. Kommunens

Læs mere

Afvejning af hensyn og udformning af begrundelse ved afslag på meraktindsigt. 9. oktober 2009

Afvejning af hensyn og udformning af begrundelse ved afslag på meraktindsigt. 9. oktober 2009 2009 5-3 Afvejning af hensyn og udformning af begrundelse ved afslag på meraktindsigt En journalist bad Justitsministeriet om aktindsigt i en sag om et lovforslag om regulering af adgangen til aktindsigt

Læs mere

Kend spillereglerne. Om sagsbehandling på det sociale område. 13 rigtige svar til mennesker med handicap og deres nærmeste

Kend spillereglerne. Om sagsbehandling på det sociale område. 13 rigtige svar til mennesker med handicap og deres nærmeste Kend spillereglerne Om sagsbehandling på det sociale område 13 rigtige svar til mennesker med handicap og deres nærmeste Danske Handicaporganisationer Indhold Indledning... 3 Den rigtige afgørelse... 4

Læs mere

Ombudsmanden mente endvidere, at reglerne burde have været kundgjort i Lovtidende.

Ombudsmanden mente endvidere, at reglerne burde have været kundgjort i Lovtidende. 2012-6 Regler om dokumenter, der ikke underskrives, skal fastsættes i bekendtgørelsesform Med hjemmel i skatteforvaltningsloven havde Skatteministeriet i en bekendtgørelse fastsat regler om digital kommunikation

Læs mere

FOB Kommunes svar på spørgsmål fra borger

FOB Kommunes svar på spørgsmål fra borger FOB 05.591 Kommunes svar på spørgsmål fra borger Ombudsmanden henstillede til en kommune at genoptage behandlingen af en sag hvor kommunen havde undladt at svare på tre breve fra en borger. Kommunen genoptog

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post

Forslag. Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post Lovforslag nr. L 136 Folketinget 2015-16 Fremsat den 25. februar 2016 af finansministeren (Claus Hjort Frederiksen) Forslag til Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post (Bemyndigelse til at fastsætte

Læs mere

Vejledning af 31. januar 1994 om partshøring og begrundelse i afskedssager mv.

Vejledning af 31. januar 1994 om partshøring og begrundelse i afskedssager mv. Vejledning af 31. januar 1994 om partshøring og begrundelse i afskedssager mv. Finansministeriets vejledning om en række forvaltningsretlige regler af betydning i forbindelse med afsked o.lign. Vejedningen

Læs mere

Ikke aktindsigt i s i mailboks, som Tilsynet ikke havde umiddelbar adgang til, selv om Tilsynet kendte koden. 21.

Ikke aktindsigt i  s i mailboks, som Tilsynet ikke havde umiddelbar adgang til, selv om Tilsynet kendte koden. 21. 2016-15 Ikke aktindsigt i e-mails i mailboks, som Tilsynet ikke havde umiddelbar adgang til, selv om Tilsynet kendte koden 21. marts 2016 En tidligere regionsrådsformand havde givet Statsforvaltningen,

Læs mere

Retningslinjer for foreningens forvaltningsretlige Sagsbehandling af godkendelser, tilladelser mv.

Retningslinjer for foreningens forvaltningsretlige Sagsbehandling af godkendelser, tilladelser mv. Side 1 af 5 Opgavefordeling KZ & V står for den daglige sagsbehandling på området. Sagsbehandlingen omfatter alle relevante sagsskridt, der relaterer sig til myndighedsbehandling af det sagsområde, der

Læs mere

Kunstig intelligens i sagsbehandling?

Kunstig intelligens i sagsbehandling? Side 1 Kunstig intelligens i sagsbehandling? Side 2 Hvad er kunstig intelligens? Kunstig Intelligens er lidt løst defineret som et forsøg på simulering af menneskelig intelligens. Kunstig intelligens er

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Retsudvalget 2017-18 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 916 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 31. august 2018 Kontor: Sagsbeh: Databeskyttelseskontoret Christian

Læs mere

Afslag på at få oplæst en intern , som tidligere var læst op i anden sammenhæng. 24. april 2018

Afslag på at få oplæst en intern  , som tidligere var læst op i anden sammenhæng. 24. april 2018 2018-14 Afslag på at få oplæst en intern e-mail, som tidligere var læst op i anden sammenhæng Udlændinge- og integrationsministerens særlige rådgiver læste under en telefonsamtale med et folketingsmedlem

Læs mere

FOB Visse af IT-systemet. afgørelser. Beskederne var omfattet af journaliseringspligt

FOB Visse af IT-systemet. afgørelser. Beskederne var omfattet af journaliseringspligt FOB 2018-29 Visse af IT-systemet minsu s pop opbeskeder var reelt afgørelser. Beskederne var omfattet af journaliseringspligt Resumé Efter ombudsmandens opfattelse var den behandling af såkaldte for tidligt

Læs mere

Det kommunale tilsyns sagsbehandlingstid. Krav til udformning af underretninger. 26. februar 2018

Det kommunale tilsyns sagsbehandlingstid. Krav til udformning af underretninger. 26. februar 2018 2018-11 Det kommunale tilsyns sagsbehandlingstid. Krav til udformning af underretninger En borger klagede til ombudsmanden over det kommunale tilsyns sagsbehandlingstid. Ombudsmanden udtalte, at en sagsbehandlingstid

Læs mere

Digitalisering og jura et umage par?

Digitalisering og jura et umage par? 11. JANUAR 2017 Side 1 Digitalisering og jura et umage par? v/ advokatfuldmægtige Kirsten Petersen og Rasmus Grønved Nielsen, Kammeradvokaten Side 2 Tema og oversigt Digitalisering af den offentlige forvaltning

Læs mere

Vejledning om aktindsigt i miljøoplysninger efter ikrafttrædelsen af den nye offentlighedslov.

Vejledning om aktindsigt i miljøoplysninger efter ikrafttrædelsen af den nye offentlighedslov. Organisation & Jura J.nr. 020-00112 Ref. morim Den 20. december 2013 Udkast Vejledning om aktindsigt i miljøoplysninger efter ikrafttrædelsen af den nye offentlighedslov. 1. Indledning 1.1 Den 1. januar

Læs mere

HVORFOR HAR VI NOTATPLIGT? Der er tre hensyn bag bestemmelserne om notatpligt, der alle er med til at sikre borgernes retssikkerhed.

HVORFOR HAR VI NOTATPLIGT? Der er tre hensyn bag bestemmelserne om notatpligt, der alle er med til at sikre borgernes retssikkerhed. NOTATPLIGT Som medarbejdere i kommunen er vi omfattet af reglerne om notatpligt. Det betyder, at vi har pligt til at notere mundtlige oplysninger i en sag, hvis de har betydning for den afgørelse, vi efterfølgende

Læs mere

Afslag på dispensation fra ansøgningsfrist for fleksjobrefusion

Afslag på dispensation fra ansøgningsfrist for fleksjobrefusion 2-x. Forvaltningsret 1113.1 114.3 115.1 123.1. Afslag på dispensation fra ansøgningsfrist for fleksjobrefusion En friskole glemte at søge Økonomistyrelsen om fleksjobrefusion inden ansøgningsfristen udløb.

Læs mere

Hjælp til borgere med særlige behov i forbindelse med obligatorisk digital selvbetjening

Hjælp til borgere med særlige behov i forbindelse med obligatorisk digital selvbetjening Hjælp til borgere med særlige behov i forbindelse med obligatorisk digital selvbetjening NB: Informationer vedrørende Digital Post findes i et særskilt faktaark på For myndigheder på www.borger.dk/kampagne

Læs mere

Resumé Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at en kommune har overholdt reglerne om aktindsigt efter offentlighedsloven.

Resumé Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at en kommune har overholdt reglerne om aktindsigt efter offentlighedsloven. Resumé Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at en kommune har overholdt reglerne om aktindsigt efter offentlighedsloven. 10-06- 2009 A har ved brev af x. xx 200x med bilag rettet henvendelse til Statsforvaltningen

Læs mere

Notat om SKATs anvendelse af Ét Fælles Inddrivelsessystem

Notat om SKATs anvendelse af Ét Fælles Inddrivelsessystem 7511752 JKA/jka Notat om SKATs anvendelse af Ét Fælles Inddrivelsessystem (EFI) m.v. 1. Skatteministeriet har bedt mig vurdere, om de foreliggende undersøgelser af fordringsmassen og funktionerne i systemet

Læs mere

Skolechef C har i skrivelse af 29. september 2008 redegjort for ovenstående og orienteret dig om erklæringernes behandling ved skolebestyrelsesmødet.

Skolechef C har i skrivelse af 29. september 2008 redegjort for ovenstående og orienteret dig om erklæringernes behandling ved skolebestyrelsesmødet. Resumé Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at Køge Kommune korrekt har undtaget erklæringer fra aktindsigt. Erklæringerne var ikke omfattet af Offentlighedsloven. 18-06- 2009 TILSYNET Statsforvaltning

Læs mere

Vejledning om Digitaliseringsklar Lovgivning

Vejledning om Digitaliseringsklar Lovgivning Vejledning om Digitaliseringsklar Lovgivning 2018 Pixi-udgave Ny lovgivning skal indeholde beskrivelser af offentlige implementeringskonsekvenser. Se her hvad du skal huske, når du skal overholde de nye

Læs mere

Ansøgning om SU. Særlige krav til bevis savnede hjemmel

Ansøgning om SU. Særlige krav til bevis savnede hjemmel FOB 04.508 Ansøgning om SU. Særlige krav til bevis savnede hjemmel En studerende blev i 2000 indskrevet på en 2-årig kandidatuddannelse på et universitet. Siden 1999 havde han læst sidefag på Statskundskab

Læs mere

Henvendelse vedrørende Hvidovre Kommunes afslag på aktindsigt

Henvendelse vedrørende Hvidovre Kommunes afslag på aktindsigt 2016-54506 Statsforvaltningens brev til en borger Dato: 25-08-2016 Henvendelse vedrørende Hvidovre Kommunes afslag på aktindsigt Du har den 12. juli 2016 anmodet Hvidovre Kommune om at indbringe kommunens

Læs mere

DIGITAL SAGSBEHANDLING DEN ELEKTRONISKE SAG

DIGITAL SAGSBEHANDLING DEN ELEKTRONISKE SAG DIGITAL SAGSBEHANDLING DEN ELEKTRONISKE SAG Kommunernes sagsbehandling digitaliseres i stigende grad. Det gælder ikke kun sagernes behandling internt, men også kommunikationen med borgere og virksomheder.

Læs mere

Borgerens rettigheder, når regionen behandler personoplysninger

Borgerens rettigheder, når regionen behandler personoplysninger Juridisk kontor Regionssekretariatet Skottenborg 26 8800 Viborg Borgerens rettigheder, når regionen behandler personoplysninger Når regionen behandler oplysninger om borgere, har borgerne nogle rettigheder,

Læs mere

Titel: Ikke ret til dataudtræk fra logoplysninger vedrørende opslag i elektroniske patientjournaler

Titel: Ikke ret til dataudtræk fra logoplysninger vedrørende opslag i elektroniske patientjournaler 2016-49433 Titel: Ikke ret til dataudtræk fra logoplysninger vedrørende opslag i elektroniske patientjournaler På foranledning af en henvendelse fra en borger har Statsforvaltningen udtalt: Henvendelse

Læs mere

KEND SPILLEREGLERNE. Om sagsbehandling på det sociale område. 13 rigtige svar til mennesker med handicap og deres nærmeste

KEND SPILLEREGLERNE. Om sagsbehandling på det sociale område. 13 rigtige svar til mennesker med handicap og deres nærmeste KEND SPILLEREGLERNE Om sagsbehandling på det sociale område 13 rigtige svar til mennesker med handicap og deres nærmeste Indhold Indledning 3 Den rigtige afgørelse 3 1. Vejledningspligten hvad går den

Læs mere

Lov om offentlighed i for valtningen nogle hovedprincipper(kl notat, 12. nov. 1996)

Lov om offentlighed i for valtningen nogle hovedprincipper(kl notat, 12. nov. 1996) N O T A T Lov om offentlighed i for valtningen nogle hovedprincipper(kl notat, 12. nov. 1996) 1. Indledning Dette notat tilstræber ikke at være nogen udtømmende vejledning om offentlighedsloven, men alene

Læs mere

DIGITALISERING AF LOVGIVNING RETSSIKKERHEDSMÆSSIGE ASPEKTER

DIGITALISERING AF LOVGIVNING RETSSIKKERHEDSMÆSSIGE ASPEKTER DIGITALISERING AF LOVGIVNING RETSSIKKERHEDSMÆSSIGE ASPEKTER Oplægsholder Birgitte Arent Eiriksson vicedirektør 21.05.2019 justitia-int.org @justitiaorg facebook.com/justitiadk linkedin.com/company/justitia

Læs mere

Sagsbehandlingstiden i Justitsministeriet af en sag hvor besvarelsen ikke var en afgørelse. Krav til myndighedernes behandling af sådanne sager

Sagsbehandlingstiden i Justitsministeriet af en sag hvor besvarelsen ikke var en afgørelse. Krav til myndighedernes behandling af sådanne sager 5-6. Forvaltningsret 114.1 115.1 115.2 115.3. Sagsbehandlingstiden i Justitsministeriet af en sag hvor besvarelsen ikke var en afgørelse. Krav til myndighedernes behandling af sådanne sager En person skrev

Læs mere

Ankestyrelsens håndtering af sagen var en væsentlig årsag til, at sagen havde fået et meget forlænget sagsforløb.

Ankestyrelsens håndtering af sagen var en væsentlig årsag til, at sagen havde fået et meget forlænget sagsforløb. 2016-55 Afvisning af klage på grund af uklarhed om kompetencen til at behandle den. Undersøgelsesprincippet og videresendelsespligten 14. december 2016 Ankestyrelsen afviste at behandle en klage, fordi

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 13. december 2012 12/09246 KLAGE OVER AFSLAG PÅ GENOPTAGELSE AF SAG OM OVERKØRSEL Vejdirektoratet har behandlet din klage af 28. august 2012. Du har klaget over

Læs mere

DANVA, Dansk Vand- og Spildevandsforening. Godthåbsvej Skanderborg. og

DANVA, Dansk Vand- og Spildevandsforening. Godthåbsvej Skanderborg. og DANVA, Dansk Vand- og Spildevandsforening Godthåbsvej 83 8660 Skanderborg Sendt til: Cc: danva@danva.dk lgc@danva.dk og sv@danva.dk 21. december 2018 DANVAs henvendelse til Datatilsynet om behandling af

Læs mere

Brug af sanktioner over for elever i de gymnasiale uddannelser. 19. februar 2015

Brug af sanktioner over for elever i de gymnasiale uddannelser. 19. februar 2015 2015-3 Brug af sanktioner over for elever i de gymnasiale uddannelser Ombudsmanden rejste på eget initiativ en sag over for Undervisningsministeriet om anvendelsen af sanktioner over for elever i de gymnasiale

Læs mere

Det var ombudsmandens opfattelse at retsplejelovens regler om aktindsigt i straffesager eller i hvert fald principperne heri skulle bruges.

Det var ombudsmandens opfattelse at retsplejelovens regler om aktindsigt i straffesager eller i hvert fald principperne heri skulle bruges. 2012-2. Aktindsigt i sag om udlevering til udenlandsk myndighed afgøres efter retsplejelovens regler En journalist klagede til ombudsmanden over Justitsministeriets afslag på aktindsigt i ministeriets

Læs mere

Orientering om og vejledning til indmeldelsesblanket, indhentelse af nye samtykker på Sankt Nikolaj Skole.

Orientering om og vejledning til indmeldelsesblanket, indhentelse af nye samtykker på Sankt Nikolaj Skole. Orientering om og vejledning til indmeldelsesblanket, indhentelse af nye samtykker på Sankt Nikolaj Skole. Denne vejledning har to formål: 1) At informere om og tydeliggøre, hvorledes skolen skal behandle

Læs mere

43. Ingen skat kan pålægges, forandres eller ophæves uden ved lov; [ ]

43. Ingen skat kan pålægges, forandres eller ophæves uden ved lov; [ ] Lovafdelingen Dato: 22. maj 2013 Kontor: Statsrets- og Menneskeretskontoret Sagsbeh: Thomas Klyver Sagsnr.: 2013-750-0098 Dok.: 773805 Notat om visse juridiske aspekter i forbindelse med overvejelser om

Læs mere

Rettevejledning til AO 1, vintereksamen 2013 (omprøve)

Rettevejledning til AO 1, vintereksamen 2013 (omprøve) 1 Rettevejledning til AO 1, vintereksamen 2013 (omprøve) Sagsbehandlingsspørgsmål: 1) Manglende partshøring Efter fvl. 19, stk. 1, skal der foretages partshøring, hvis en myndighed lægger oplysninger til

Læs mere

Forvaltningen af NemID gav anledning til spørgsmål om tilstrækkelig lovhjemmel m.v.

Forvaltningen af NemID gav anledning til spørgsmål om tilstrækkelig lovhjemmel m.v. 2017-19 Forvaltningen af NemID gav anledning til spørgsmål om tilstrækkelig lovhjemmel m.v. Efter henvendelse fra en kommunal borgerrådgiver rejste ombudsmanden en række spørgsmål over for Digitaliseringsstyrelsen

Læs mere

Integrationsministerens skriftlige vejledning af borger der spørger om familiesammenføring på grundlag af EU-reglerne

Integrationsministerens skriftlige vejledning af borger der spørger om familiesammenføring på grundlag af EU-reglerne Integrationsministerens skriftlige vejledning af borger der spørger om familiesammenføring på grundlag af EU-reglerne En borger havde fået afslag på at blive familiesammenført med sin registrerede partner.

Læs mere

De registreredes rettigheder

De registreredes rettigheder ISOBRO 23. april 2018 1 novi-attorneys.com 2 novi-attorneys.com Den registreredes rettigheder oversigt kapitel III Oplysningspligt Art 13 & 14 Indsigt Art 15 Ret til uopfordret at få diverse oplysninger

Læs mere

God forvaltningskultur og Retssikkerhed for borgeren

God forvaltningskultur og Retssikkerhed for borgeren God forvaltningskultur og Retssikkerhed for borgeren Lov Vejledninger Principafgørelser Fra Ankestyrelsen Kommunens skøn og vurdering i den Enkelte borgers sag Afgørelse i borgerens sag, Som kan ankes

Læs mere

Henvendelse vedrørende Frederikssund Kommune om aktindsigt

Henvendelse vedrørende Frederikssund Kommune om aktindsigt Ankestyrelsens udtalelse til Frederikssund Kommune Henvendelse vedrørende Frederikssund Kommune om aktindsigt 17. august 2018 Frederikssund Kommune har den 30. januar 2018 indbragt Lokalavisens klage over

Læs mere

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk - 1 06.11.2014-26 FOB Officialmaksimen 20140624 TC/BD Officialprincippet og forhandlingsprincippet - overholdelse af frister for ændring af skatteansættelse - Ombudsmandsafgørelse af 19/5 2014, jr. nr.

Læs mere

Forvaltningsret Optagelser af møder mellem borger og myndighed

Forvaltningsret Optagelser af møder mellem borger og myndighed 2005-20-2. Forvaltningsret 1124.3 115.3. Optagelser af møder mellem borger og myndighed En borger klagede over myndighedernes afslag på at lade ham optage møder mellem myndighederne og ham på diktafon/båndoptager.

Læs mere

Arbejdsmarkedets Feriefonds modtagelse og håndtering af henvendelser sendt via Digital Post. 4. januar 2018

Arbejdsmarkedets Feriefonds modtagelse og håndtering af henvendelser sendt via Digital Post. 4. januar 2018 2018-1 Arbejdsmarkedets Feriefonds modtagelse og håndtering af henvendelser sendt via Digital Post På baggrund af en klage fra en borger rejste ombudsmanden af egen drift en generel sag over for Arbejdsmarkedets

Læs mere

Socialt nævn skulle realitetsbehandle klage over manglende partshøring i inddrivelsessag. 27. oktober 2009

Socialt nævn skulle realitetsbehandle klage over manglende partshøring i inddrivelsessag. 27. oktober 2009 2009 4-6 Socialt nævn skulle realitetsbehandle klage over manglende partshøring i inddrivelsessag En far klagede til det sociale nævn over at kommunen ikke havde partshørt ham inden kommunen traf afgørelse

Læs mere

Dine rettigheder, når regionen behandler oplysninger om dig

Dine rettigheder, når regionen behandler oplysninger om dig Juridisk kontor Regionssekretariatet Skottenborg 26 8800 Viborg Dine rettigheder, når regionen behandler oplysninger om dig Når regionen behandler oplysninger om dig, har du nogle rettigheder, som vi har

Læs mere

UDKAST. Forslag. til. Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø og ændring af lov om indretning m.v. af visse produkter

UDKAST. Forslag. til. Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø og ændring af lov om indretning m.v. af visse produkter UDKAST 11. oktober 2013 Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø og ændring af lov om indretning m.v. af visse produkter (Obligatorisk digital kommunikation m.v.) 1 I lov om arbejdsmiljø, jf.

Læs mere

Udlændinge- og Integrationsministeriet Slotsholmsgade København K

Udlændinge- og Integrationsministeriet Slotsholmsgade København K Udlændinge- og Integrationsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse:

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt 2014-213751 Statsforvaltningens brev til en borger Dato: 10-06- 2015 Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt Du har den 17. og 19. september 2014 oplyst Region Hovedstaden ved Rigshospitalet om, at

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 12. juni 2007 til en borger:

Statsforvaltningens brev af 12. juni 2007 til en borger: Statsforvaltningens brev af 12. juni 2007 til en borger: 12-06- 2007 Ved brev af 20. august 2006 har De forespurgt om Tilsynets stilling til, at en kommunal forvaltning stiller krav om at foretage en lydoptagelse

Læs mere

Mangelfuldt prøvelsesgrundlag i aktindsigtssag. Notatpligt. Begrundelse

Mangelfuldt prøvelsesgrundlag i aktindsigtssag. Notatpligt. Begrundelse 17-4. Forvaltningsret 11241.2 114.3 1.4 1.5 13.1. Mangelfuldt prøvelsesgrundlag i aktindsigtssag. Notatpligt. Begrundelse Udenrigsministeriet imødekom delvis en journalists anmodning om indsigt i ministeriets

Læs mere

Grænser for brug af solohistorier

Grænser for brug af solohistorier Grænser for brug af solohistorier 11 Direktør Louise Vadheim Guldberg Souschef Jacob Christian Gaardhøje Når regeringen udsender et politisk budskab, sker det ofte i form af en solohistorie til et udvalgt

Læs mere

Manglende offentliggørelse af praksisændring

Manglende offentliggørelse af praksisændring Manglende offentliggørelse af praksisændring Af en avisartikel fremgik at Udlændingeservice ikke havde offentliggjort sin praksisændring i sager om familiesammenføring. Ændringen betød at pensionister

Læs mere

Relevante bestemmelser om indsamling og udveksling af personoplysninger ift. myndighedssamarbejdet i koordineringsenheden

Relevante bestemmelser om indsamling og udveksling af personoplysninger ift. myndighedssamarbejdet i koordineringsenheden NOTAT 28-03-2018 Relevante bestemmelser om indsamling og udveksling af personoplysninger ift. myndighedssamarbejdet i koordineringsenheden 1. Persondataloven 1.1 Grundlæggende principper Efter persondatalovens

Læs mere

Sagens omstændigheder:

Sagens omstændigheder: Kendelse af 3. marts 2009 (J.nr. 2008-0017864) Anmodning om aktindsigt ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 og 355 samt offentlighedsloven 14. (Anders Hjulmand, Niels Bolt Jørgensen og Jan

Læs mere

INFORMATION OM BEHANDLING AF DINE PERSONOPLYSNINGER VED REKRUTTERING

INFORMATION OM BEHANDLING AF DINE PERSONOPLYSNINGER VED REKRUTTERING INFORMATION OM BEHANDLING AF DINE PERSONOPLYSNINGER VED REKRUTTERING Hvorfor får du dette dokument? Attendo tager dit privatliv alvorligt og beskytter dine personoplysninger efter gældende lovgivning.

Læs mere

[...] over Energitilsynet af 13. november 2008 afvisning af klage på grund af manglende klageberettigelse til Energitilsynet

[...] over Energitilsynet af 13. november 2008 afvisning af klage på grund af manglende klageberettigelse til Energitilsynet (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form [...] over Energitilsynet af 13. november 2008 afvisning af klage på grund af manglende klageberettigelse til Energitilsynet Nævnsformand,

Læs mere

Det er efter Statsforvaltningens opfattelse ikke ganske klart, om din aktindsigtsanmodning

Det er efter Statsforvaltningens opfattelse ikke ganske klart, om din aktindsigtsanmodning 2016-66296 Statsforvaltningens brev til en borger Dato: 08-11-2016 Henvendelse vedrørende Vejle Kommunes afslag på aktindsigt Du har den 27. august 2016 anmodet Vejle Kommune om at indbringe kommunens

Læs mere

Jette S. Linnemann Souschef

Jette S. Linnemann Souschef X 27. januar 2011 Håndtering af behandlingsoverslag fra praktiserende tandlæge. Via sekretariatet i Det Sociale Nævn har det kommunale tilsyn modtaget en henvendelse fra dig vedrørende lovligheden af den

Læs mere

Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K

Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K Sendt til: js@skat.dk 4. oktober 2010 Vedrørende høring over forslag til lov om ændring af skattekontrolloven Datatilsynet Borgergade 28, 5.

Læs mere

lægekonsulenters arbejde i forbindelse med kommunernes behandling af førtidspensionssager.

lægekonsulenters arbejde i forbindelse med kommunernes behandling af førtidspensionssager. 2012-7 Retningslinjer for kommunale lægekonsulenters arbejde Ombudsmanden og Social- og Integrationsministeriet var enige om, at ministeriet ikke uden udtrykkelig lovhjemmel kunne fastsætte retligt bindende

Læs mere

På den baggrund er det Statsforvaltningens opfattelse, at der i den konkrete sag er truffet en lovlig afgørelse om afslag på aktindsigt.

På den baggrund er det Statsforvaltningens opfattelse, at der i den konkrete sag er truffet en lovlig afgørelse om afslag på aktindsigt. 2016-42186 Testresultater og testopgaver i relation til nationale test i skolerne ikke undergivet retten til aktindsigt Dato: 05-08-2016 Statsforvaltningens udtalelse til en borger: Henvendelse vedrørende

Læs mere

Automatisk og obligatorisk tilslutning. Hvis du blev tilmeldt Digital Post inden 1. november 2014. Mulighed for fritagelse

Automatisk og obligatorisk tilslutning. Hvis du blev tilmeldt Digital Post inden 1. november 2014. Mulighed for fritagelse Automatisk og obligatorisk tilslutning 1. november 2014 blev det lovpligtig at være tilsluttet Digital Post fra det offentlige. Denne dato skete der derfor en automatisk og obligatorisk tilslutning for

Læs mere

Spørgsmålet om anvendelse af forvaltningsloven

Spørgsmålet om anvendelse af forvaltningsloven Spørgsmålet om anvendelse af forvaltningsloven Det bemærkes indledningsvis, at Statsforvaltningen er enig med Kommune i, at din anmodning om aktindsigt skal behandles efter offentlighedslovens bestemmelser

Læs mere

Afgørelse Klage over Ringkøbing-Skjern Kommunes afgørelse af 12. februar 2014 om afslag på dispensation fra tilslutningspligt

Afgørelse Klage over Ringkøbing-Skjern Kommunes afgørelse af 12. februar 2014 om afslag på dispensation fra tilslutningspligt [XXX] Anonymiseret Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse Klage over Ringkøbing-Skjern

Læs mere