En lille bog om Lejre Kommune

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "En lille bog om Lejre Kommune"

Transkript

1 Vores sted

2 En lille bog om Lejre Kommune

3 Der findes et sted Lejre Kommune er et sted eller rettere 49 småbyer og landsbyer og en hel masse steder. Vi har valgt at være en landkommune. Vi vælger landsbyen, naturen og det lokale fællesskab. I Lejre Kommune bygger vi drømmen om det aktive liv, omgivet af natur og med masser af frirum. Midt blandt vore forfædres kæmpehøje og samme sted, hvor vikingerne byggede deres landsbyer, lever sagnet om Skjoldungerne, og her bygger vi den moderne landsby med kvalitet, fællesskab og tryghed i centrum. Vi nytænker livet på landet tæt ved storbyen. Vi dyrker nærheden. Vi gør ting sammen. Vi vil hjælpe hinanden og passe på

4 hinanden. Vi vil have frihed og frirum til at lege i skoven, fiske i fjorden og nyde roen. Vi vil have børn, der klatrer i træer og hopper i vandpytter. Vi vil spise ordentligt. Vi vil passe på vores natur, for det er den, vi elsker, og det er den, vi spiser. Små, store og helt unikke steder findes og skabes overalt i kommunen af alle vores mange iværksættere og ildsjæle. Vi vil skabe plads til initiativ og kreativitet hos borgere, lokalsamfund og i det lokale erhvervsliv, hvor håndværksmæssig kvalitet og iværksætteri trives. Vores kommunekontor vil ikke bare være en forvalter, men vil være en partner for borgere og iværksættere, være kreativ og finde løsninger, så visionen om den moderne landsby lever i praksis alle steder i kommunen. For vi tror på, at Lejre Kommune skal være et sted, hvor vækst ikke bare er en abstrakt økonomisk målsætning, men også konkret vækst i kvalitet, i lykke, i foretagsomhed med frihed til at realisere drømmen om Vores Sted.

5 Vores Sted vil være et levende svar på de store samfundsspørgsmål om urbanisering, centralisering, ligegyldighed og stress. Vi holder af storbyen, hvor de fleste af os har vore jobs, men her i Lejre Kommune bor og lever vi. I en tid hvor støj, skemaer, fastfood og dårlig samvittighed mærkes stadigt mere, har vi i Lejre Kommune grundlaget for at skabe dét alternativ, mange drømmer om: Ro, det gode liv, nærhed, overskud og frihed til at dyrke vores interesser og de lokale fællesskaber. Vi er ambitiøse og ikke bange for at gå imod strømmen. Vi tør slå et slag for det gode liv og den gode hverdag. Her skaber vi gode rammer for fællesskaber og tager ansvar. Her integrerer vi naturen overalt. Her skaber vi frirum. Der findes et sted, der tør - Vores Sted.

6 Ejby Ådal er en dyb tunneldal dannet i istiden. Åen, som snor sig gennem dalen, er en af Sjællands reneste. Her gror over 600 forskellige plantearter.

7 Fælleskab og samarbejde kendetegner vores kommune.

8 Midt i Bidstrup Skovene, i Skjoldungelandet, har vi nogle af Danmarks hårdeste mountainbikeruter.

9 Der findes et sted med 49 landsbyer Vi vil skabe den moderne landsby, hvor de store udstykninger bliver opdelt i mindre landsbyer; hvor hver enhed har fri adgang til naturen og samtidigt har den lille landsbymodel indenfor sin egen boligvej. Borger og boligudvikler fra Hvalsø Lejre Kommune er en landkommune. Spredt ud i det bakkede grønne landskab fra Biltris til Borup Huse ligger 49 landsbyer og småbyer nogle helt små, enkelte lidt større alle med en særlig identitet og værdifulde fællesskaber. Meget få steder på Sjælland kan, som Lejre Kommune, på én gang levere det ægte landsbyliv i naturen og samtidig være så tæt på storbyens mangfoldighed og gode jobmuligheder. At bosætte sig

10 i Lejre Kommune er et bevidst tilvalg af landsbyen. Derfor ser vi udviklingen og nytænkningen af landsbyerne som en afgørende fælles opgave. Vi vil bygge på Lejre Kommunes helt unikke landsbykultur og skabe den moderne landsby. I Landsbyen 3.0 dyrker vi det nære, vi bringer naturen helt ind i hjertet af landsbyerne og vi bruger smart teknologi til at møde det moderne livs behov for let adgang til byen og verden. Vores Sted er 49 landsbyer med det ene ben i mulden og års kulturhistorie og det andet ben i fremtiden.

11 Der findes et sted, hvor vi bor midt i naturen Avnsø, Nagels Rende, Herslev Strand eller Kyndeløse Sydmark. At få en dukkert i Lejre Kommune er nemt.

12 Der findes et sted, hvor landet er tæt på byen I landsbyerne dyrker vi det nære og er ikke fjernt fra storbyens mangfoldighednemt.

13 Der findes et sted, hvor vi deler og skaber sammen Det bedste ved at bo i Kyndeløse er alle de skønne, åbne naboer. En landsby, hvor en masse engagerede borgere holder gang i landsbylauget, holder arrangementer, holder sammen, taler sammen, kan lide hinanden og lader hinanden være forskellige - det er lykken og kilden til så meget glæde i hverdagen. Civilsamfundet er så vigtigt, for det passer meget mere på os, end alle mulige statslige og kommunale foranstaltninger. Der er så meget saft og kraft i civilsamfundet i Lejre. Borger og erhvervsdrivende fra Kyndeløse Frivillighed og fællesskab er indlejret i kommunens gener som når en gruppe borgere går sammen om Hvalsø Bio eller Tadre Mølle, når Kyndeløses indbyggere spiser sammen hver uge, eller når de

14 frivillige skubbere tager Bøgebakkens ældre på tur i skoven. I en kommune uden centrum er alle steder centrum, og det er afgørende, at vi hjælper hinanden. Hverken offentlige eller private udbud når ud i alle kroge af vores pulserende kommune. Måske er det derfor, at vi er så gode til at give en hånd. De mange gode relationer og fællesskaberne er medvirkende til at Lejre Kommunes borgere, sammenlignet med resten af regionen, er mere tilfredse, lever længere og er sundere. Vi ved, at når de grundlæggende behov er opfyldt, så er livskvalitet mest afhængig af vores relationer og ansvarsfølelse for vennerne, naboerne og medborgerne. I vores kommune styrker vi aktivt foreningerne og de mange klubber. De kommunale lokaler og redskaber er vores allesammens og skal være til rådighed for borgerne. Vi værdsætter og påskønner

15 de mange frivillige ildsjæle. Vi hjælper hinanden ikke mindst dem, som har mest behov for hjælp, og vi gør det nemt at starte nye aktiviteter. Over 1/3 af os der bor i kommunen er aktive frivillige.

16 Der findes et sted, hvor vi laver ting sammen Lejre Musikskole er et musisk kraftcenter, som er hamrende populær blandt børn og unge.

17 Der findes et sted, hvor skubberne giver en hånd til de ældre Skubberne er en gruppe frivillige, der tager på ture med de ældre i al slags vejr.

18 Der findes et sted, hvor vi kan lære at sejle, hver tirsdag og torsdag I Herslev Strand Sejlklub underviser frivillige børn og unge i sejlsport ganske gratis.

19 Der findes et sted, hvor haver er noget, vi har sammen Paradisbakkernes Nyttehaver dyrkes i fællesskab af borgerne.

20 Der findes et sted, hvor sammenholdet lever Osteds idrætsanlæg er samlingssted for over 600 entusiastiske børn, unge og oldboys.

21 Der findes et sted, hvor naturen er overalt Det er sjovt, fordi min hverdag er jo, som så manges, præget af mit job i København og logistik med børn og mad. Men når jeg drejer fra motorvejens frakørsel 15 og ned af de små snoede landeveje og ser skovene, blomsterne i grøftekanterne og det bakkede landskab, så bliver jeg helt lykkelig og ved, at jeg er hjemme. Og på løbeturen i ådalen ved jeg helt præcist, hvad livet handler om, og hvorfor vi bor i Ejby. Borger fra Ejby Vores natur er helt særlig. Nationalpark Skjoldungernes Land dækker det bakkede istidslandskab med nogle af Sjællands smukkeste skove. Fra Elverdamsdalen til Kornerup Ådal er kommunen gennemstrømmet af åer og kilder. Vi har vandløb med rent fiskevand og 70 kilometers kyststrækning langs fjorden.

22 Det er derfor ikke overraskende, at Lejre Kommune har rekord i borgernes brug af naturen og dens væld af fritidsaktiviteter. Fra kajakklubben ved fjorden i Lyndby, over den 5-stjernede mountainbikerute i Bidstrup Skovene til Sjællands smukkeste golfbane ved Ledreborg Slot. Fra vandreture ad populære ruter eller ad de hemmelige stier gennem Ejby Ådal, til leg i vildnisset i Storskoven og ørredfiskeri i Kornerup Å. En af de allervæsentligste årsager til at leve og bo i Lejre Kommune er naturen - stilheden og årstiderne langs de smukke kyster og i skovene. Vi vil derfor passe på naturen og integrere den overalt i vores hverdag. Det gælder i landsbyerne, i børnehaverne og skolerne, langs vejene og i landskabet. Det er naturen, vi drømmer om, når vi vælger at bo på landet.

23 Der findes et sted, hvor vandet er helt rent Avnsø er en af Sjællands reneste søer. Der er badebro, borde & bænke og bålplads, og en supersjov gynge, hvor man kan suse ud over søen på en pind i en lang snor.

24 Der findes et sted, hvor børnene er ude hele dagen Lejre Kommune integrerer naturen i landsbyer, skoler og børnehaver.

25 Der findes et sted, hvor der er lidt højere til himlen Lejre Havkajak & Friluftsforening indtager vandene langs kommunes mange kyster.

26 Der findes et sted, hvor havørnen fisker frit I Nationalpark Skjoldungernes Land lever og jager 12 havørne.

27 Der findes et sted, hvor børn går i gummistøvler Vi ville gerne have det hele : Skov, strand, søde naboer. Vi kørte forbi Lejre og blev forelskede. Her har man byen (hurtigt til Kbh eller Roskilde). Man kan låne værktøj af hinanden osv. Jeg ville også gerne dyrke grøntsager og have høns i haven. Det var vigtigt. Og derfor valgte vi Lejre. Mor fra Lejre Lejre Kommunes befolkningssammensætning er præget af børnefamilier. Det gode og sunde børneliv, med frisk luft og græs mellem tæerne, topper ønskelisten i Lejre-borgerens forventningslandskab. For mange betyder det aktive, omsorgsfulde børneliv alt, når familier bosætter sig i kommunen.

28 Frivillighed er en afgørende motor for det gode børneliv - Herslev Strand Sejlklub, FC Lejre og Sagnlandet er blot nogle få eksempler på, hvordan Lejre Kommunes aktive foreningsliv løftes af forældrene og de mange frivillige borgere. Vi hjælper hinanden og skaber det gode børneliv med alt fra fællesspisning over deletransport til leg og pasning. Lejre Kommune er ikke og vil ikke være affolket forstadsstemning, asfalt og beton. En Lejre-børnehave og skole skal emme af natur. Vi vil satse lokalt, og hvor det er muligt samarbejde på tværs af kultur-, forenings- og erhvervsliv om at skabe de bedst tænkelige rammer for, at vores børn får lyst til at udforske og lære hele livet.

29 Der findes et sted med klatrestativer overalt Avnstrup Børnegård er en lille børnehave der har legeplads midt i skoven.

30 Der findes et sted, hvor børn kender fiskene Frivillige fra Gershøj Fritidsfiskerforening arrangerer hvert år Klap en fisk for skoler og børnehaver.

31 Der findes et sted, hvor man godt må Lejres børn bolterer sig udendørs uanset vejret.

32 Der findes et sted, hvor man kan, hvis man vil Vi er så lille en kommune, så vi når hinanden, borgerne, politikerne og embedsmændene. Vi ligger godt geografisk. Vi har en fantastisk historie, der kan nå ud til hele verden, hvis vi vil. Borger og erhvervsdrivende fra Hvalsø Kvalitet i hverdagen er omdrejningspunkt for os i Lejre Kommune. Ting skal laves ordentligt, og mad skal smage af noget. Vi dyrker håndværket og kvaliteten. Vestergaard Company i Gevninge laver verdens bedste maskiner til af-isning af fly. Friis-Holm har vundet verdensmesterskaberne i chokoladeproduktion igen og igen. Vibe Økologi dyrker eksklusive bær til restaurant NOMA. Lejre-mælken er Danmarks første terroir-mælk. Og fra

33 deres hjemmekontorer overalt i Lejre Kommune leverer flere tusinde freelancere og selvstændige højkvalitetsservices til storbyen. I Lejre Kommune satser vi ikke på store produktionsanlæg eller motorvejsdomiciler. Vi sørger for, at vores steder danner grobund for ildsjæle og iværksættere. Tre ud af fire af de lokale iværksættervirksomheder lever stadig efter fire år. Dette er på landsplan unikt, og et forhold vi både hylder og plejer i vores kommune. Lejre er en pendlerkommune langt de fleste af os arbejder i byen. Samtidig er vores lokale erhverv afgørende, for jo flere, der arbejder hjemmefra, des flere specialbutikker; jo flere små familiedrevne virksomheder, des mere liv og bæredygtighed i vores landsbyer. I Lejre Kommune skaber vi plads til initiativer.

34 Der findes et sted, hvor mælken er berømt Danmarks første 100% lokale øko-mælkkommer fra 4 landmænd i Lejre Kommune. Den hedder ovenikøbet Lejre.

35 Der findes et sted, hvor de små hjælper de store Vestergaard Company i Gevninge laver verdens bedste maskiner til af-isning af fly.

36 Der findes et sted, hvor der er plads til gode ideer Verdensmesteren i chokolade, Mikkel Friis-Holm har valgt at bygge sin danske chokoladefabrik i Hvalsø.

37 Der findes et sted, der smager af noget Det er jo ret bogstaveligt, når vi bliver kaldt for storbyens frodige forhave, spisekammer og drikkedunk. Selv for os der ikke er økologiske landmænd, er det tydeligt, at hele økologiprojektet har sat turbo på en erhvervsudvikling der svinger godt med kommunen og så i øvrigt brander kommunen meget positivt. Borger fra Kirke Saaby I en tid med store udfordringer i landbruget debatterer vi i Lejre Kommune, hvordan vi udnytter ressourcerne bedre. Hvordan får vi en mere mangfoldig fødevareproduktion? Hvordan sikrer vi vores drikkevand? Vores mange fødevareproducenter og gårdbutikker frister med alt fra nylagte

38 økologiske æg, mælk, grøntsager, vildsvin, hjortekød, øl og verdens bedste chokolade. Lejre Kommune huser madhåndværkere, der vinder priser i hele verden og vi er stolte over vores landmænd, der leverer råvarer til Michelin-restauranter i København og til vores køkkener. Og vores mad og lokale råvarer gør meget mere for os end at smage godt og skabe glæde i køkkenet og på spisebordet. Produkterne er det kit, der får vores samfund og landsbyer til at hænge sammen. De giver os steder, markeder og lokale forretninger, hvor vi kan mødes, lære hinanden at kende og købe ind i hverdagen. De lokale råvarer bidrager med følelsen af at høre til. Lejre Den Økologiske Kommune er mere end erhvervsudvikling det er en vision, der tiltrækker ildsjæle med passion og skaber hundredvis af aktive steder i kommunen.

39 Der findes et sted, hvor maden smager af noget I 2011 besluttede Lejre kommune at udforske økologiens muligheder. Målet var at producere kvalitetsfødevarer, samt beskytte naturen og drikkevandet.

40 Der findes et sted, hvor vi har høns sammen Hegnsholt Hønseri er ikke kun leverandør til Københavnske gourmetrestauranter. Det er også rammen om et kyllinge-laug, hvor borgerne ejer hønsene sammen.

41 Der findes et sted, hvor børn går med skjold og sværd Lejres historie er et levende eventyr, vi alle bor midt i. Når jeg er hjemme, føler jeg det som at høre til i 10 generationer. Her er en tyngde og et nærvær, som jeg ikke kender andre steder fra. Borger fra Gevninge I Lejre Kommune kan vi smage historien. Her findes Danmarks nye Nationalpark, Nationalpark Skjoldungernes Land, hvor landets stolte forfædre har sat deres spor med stensætninger og kongehaller. Her findes 1700-tals perlen Ledreborg Slot med Nordeuropas længste allé, og overalt kan man finde spor fra mere end års bosætning og tegn på Lejres historie som magtcentrum. Vi er selv aktive brugere af vore landskaber

42 og deler med glæde vores historie med verden. Vores kirker arrangerer koncerter og festivaler. Vore godser byder velkommen til mere end gæster om året. I Sagnlandet kan besøgende familier leve som vikinger, og de kan udforske den mytiske skibssætning ved Gammel Lejre eller gå på opdagelse blandt vores 247 gravhøje og jættestuer. Ved jægerstenalderens køkkenmøddinger langs fjordene står nu lystfiskere, og cyklister kører rundt blandt bronzealderens kæmpehøje og ræser Bidstrup Skovene tynde. Oprindelighed er et vigtigt aktiv, og det skal tages helt bogstaveligt. Det er ikke ligegyldigt, hvordan vores landsbyer og landskaber ser ud. Med oprindelighed som en stærk værdi i kommunen, har vi fokus på det ærlige og det ægte, når vi indarbejder vores historie og natur på en måde, der spiller sammen med vores moderne landsbysamfund. Vi lever historien og oplever den ægte vare hver dag.

43 Der findes et sted, hvor de gamle sagn lever Den mytiske skibssætning ved Gammel Lejre ligger midt på Skjoldungestien. På bålpladsen ved siden af kan man dele historier og madkurv.

44 Der findes et sted, hvor børn går med skjold og sværd I Sagnlandet kan man prøve langbuer og kaste med jernalderspyd. Man kan også sejle en tur i en stammebåd, hvis det skal være lidt mere fredeligt.

45 Der findes et sted, hvor håndværket trives Vi dyrker håndværket, uanset om det er kunst, mad, møbel eller byggeri.

46 Vores Sted er fortællingen om Lejre Kommune: Vores fælles DNA hjertet og sjælen og det samfund vi er i fuld gang med at skabe. Bogen illustrerer vores værdier og fortællinger, og er et løfte til os selv om altid at leve eventyret om Lejre Kommune. Koncept og design: Blå Himmel ved Lars Lundbye. og Søren Bitsch Fotografer: Hans Ole Madsen, Ole Malling, Finn Østergaard, Sagnlandet Lejre Rettigheder: Vores Sted er licenseret under Creative Commons 4.0 International License. Det betyder, at alle borgere, virksomheder og foreninger frit kan bruge, ændre og skabe fortællinger og billeder baseret på bogens materialer. På kan du finde billeder, logoer og andre materialer til fri download og brug. Tilladelser udenfor rammerne af CC licensen kan også findes på

Vores Sted VORES STED EN LILLE BOG OM LEJRE KOMMUNE. Vores Sted

Vores Sted VORES STED EN LILLE BOG OM LEJRE KOMMUNE. Vores Sted VORES STED EN LILLE BOG OM LEJRE KOMMUNE En lille bog om Lejre Kommune Lejre Kommune Der findes et sted Lejre Kommune er et sted eller rettere 49 småbyer og landsbyer og en hel masse steder. Vi har valgt

Læs mere

FORELØBIG SKITSE 15 APRIL

FORELØBIG SKITSE 15 APRIL Vores Sted FORELØBIG SKITSE APRIL 2015 En bog om alt det du bør vide om Lejre Kommune Der findes et sted er et sted eller rettere 49 småbyer og landsbyer og en hel masse steder. Vi har valgt at være en

Læs mere

Der findes et sted der tør - Vores sted

Der findes et sted der tør - Vores sted Der findes et sted der tør - Vores sted 1. Baggrund Kommunalbestyrelsen i Lejre Kommune vedtog i foråret 2014 at udarbejde en branding- og udviklingsstrategi. Formålet var og er at skabe et brand - et

Læs mere

Pas cu pas,- et skridt ad gangen.

Pas cu pas,- et skridt ad gangen. Pas cu pas,- et skridt ad gangen. Udlandspraktik er en fantastisk måde at opleve et andet land. Man møder landets kultur, normer og historie på en helt anden måde, og man oplever det hele på tæt hold Derudover

Læs mere

BO - LEVE - ARBEJDE EN BOSÆTNINGSSTRATEGI FOR NÆSTVED KOMMUNE 2014-17

BO - LEVE - ARBEJDE EN BOSÆTNINGSSTRATEGI FOR NÆSTVED KOMMUNE 2014-17 BO - LEVE - ARBEJDE EN BOSÆTNINGSSTRATEGI FOR NÆSTVED KOMMUNE 2014-17 Sådan gør vi I Næstved Kommune har vi en vision med fokus på bosætning der hedder Mærk Næstved Godt liv for familien 2014-17. Visionen

Læs mere

Velkommen i nabolaget

Velkommen i nabolaget Velkommen i nabolaget Velkommen til Hillerød Kommune og livet som Hillerødborger Vi har lavet denne folder som et lille bidrag til, at du kommer godt i gang med at bo i Hillerød Kommune. På de næste sider

Læs mere

Udkast til Frederikssund Kommunes Fritidspolitik 2015-2019

Udkast til Frederikssund Kommunes Fritidspolitik 2015-2019 Udkast til Frederikssund Kommunes Fritidspolitik 2015-2019 Forord Fritidspolitikken fastlægger retningen for fritids-, idræts- og kulturområdet. Fritidsudvalget ønsker at understøtte og udvikle byområder,

Læs mere

Selvom sommeren er slut, og turisterne for længst har rykket teltpløkkerne op, er der stadig folk på campingpladserne. For nogle mennesker er

Selvom sommeren er slut, og turisterne for længst har rykket teltpløkkerne op, er der stadig folk på campingpladserne. For nogle mennesker er Selvom sommeren er slut, og turisterne for længst har rykket teltpløkkerne op, er der stadig folk på campingpladserne. For nogle mennesker er campingpladsen et hjem og naturen en livsstil. Campist på fuld

Læs mere

Kultur- og Fritidspolitik

Kultur- og Fritidspolitik Kultur- og Fritidspolitik Nordfyns Kommune Revideret den 15. august 2014 Dokument nr. 480-2014-852344 Sags nr. 480-2013-36230 Indhold FORORD... 2 INDLEDNING... 3 VISIONEN... 4 VÆRDIER... 5 NORDFYNS KOMMUNE

Læs mere

KYSTFERIE I DANMARK WARUM NICHT? Kolding 3. december 2014

KYSTFERIE I DANMARK WARUM NICHT? Kolding 3. december 2014 KYSTFERIE I DANMARK WARUM NICHT? Kolding 3. december 2014 Rejsebehov hos loyale, tidligere og nye turister Fokus pårejsebehov og oplevelsesønsker hos tyske turister både blandt de som kommer til Danmark,

Læs mere

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Vi får løbende mange nye børn og mange nye forældre i Andedammen. Derfor har vi i BjørneBanden valgt at lave et lille introduktionsbrev, for at give et indblik i hvad der foregår i hverdagen. Når man starter

Læs mere

HVAD & HVOR HOLDER DU DIG TILBAGE?

HVAD & HVOR HOLDER DU DIG TILBAGE? HVAD & HVOR HOLDER DU DIG TILBAGE? En øvelse i at blive bevidst omkring de områder af dit liv hvor du holder dig selv tilbage Basisbehov Jeg udsætter ofte at spise selvom jeg er sulten eller skipper/glemmer

Læs mere

Indbydelse til 1. afd. af MTB-vintercup

Indbydelse til 1. afd. af MTB-vintercup Dansk Politiidrætsforbund Indbydelse til 1. afd. af MTB-vintercup Tirsdag den 9. oktober 2012 i Geels Skov Arrangør: PI-Nordsjælland Kære ryttere Velkommen til 1. afdeling af Vintercup en i MTB! Det glæder

Læs mere

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25 7 Vi er i en skov Her bor mange dyr Og her bor Trampe Trold 14 Hver dag går Trampe Trold en tur Han går gennem skoven 25 Jorden ryster, når han går Så bliver dyrene bange Musen løber ned 37 i sit hul Ræven

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2012. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2012. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 Maj-juni 2012 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn CPR-nummer

Læs mere

BO - LEVE - ARBEJDE EN BOSÆTNINGSSTRATEGI FOR NÆSTVED KOMMUNE 2014-17

BO - LEVE - ARBEJDE EN BOSÆTNINGSSTRATEGI FOR NÆSTVED KOMMUNE 2014-17 BO - LEVE - ARBEJDE EN BOSÆTNINGSSTRATEGI FOR NÆSTVED KOMMUNE 2014-17 Sådan gør vi I Næstved Kommune har vi en vision med fokus på bosætning der hedder Mærk Næstved Godt liv for familien 2014-17. Visionen

Læs mere

Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her?

Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her? Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her? Du er her i dette hus, fordi dine voksne har problemer, og det hjælper vi med at løse. Her i dette

Læs mere

Øen der ikke vil dø. Teskt af Julie Hammer Lauridsen og Michala Rosendahl Foto af Michala Rosendahl

Øen der ikke vil dø. Teskt af Julie Hammer Lauridsen og Michala Rosendahl Foto af Michala Rosendahl Øen der ikke vil dø I Kattegat ligger Tunø og kæmper. Selvom befolkningstallet på øen har været stabilt de sidste ti år, er fremtiden usikker. For det er ikke nemt at lokke unge mennesker til en ø, hvor

Læs mere

FRILUFTSLIV OG AKTIVITETSSTEDER I SLAGELSE KOMMUNE:

FRILUFTSLIV OG AKTIVITETSSTEDER I SLAGELSE KOMMUNE: FRILUFTSLIV OG AKTIVITETSSTEDER I SLAGELSE KOMMUNE: Områder hvor Friluftsrådet har været aktivt med: 1: NATURRASTEPLADSEN VED HALSSKOV: Efter bygning af broen, var der et museum om byggeriet og spændende

Læs mere

Madens historier. Ruth og Rasmus går ØKOLOGISK

Madens historier. Ruth og Rasmus går ØKOLOGISK Madens historier Ruth og Rasmus går ØKOLOGISK Økologi Ruth og Rasmus er i byen med deres pædagog, der hedder Hanne. De skal købe mad til frokosten i børnehaven. I dag skal børnene nemlig smøre deres egne

Læs mere

1. R E J S E B R E V

1. R E J S E B R E V 1. R E J S E B R E V Dato: 18/9 2012 Pernille Larsen Studie nr. HS10047 Email: 1004861@ucn.dk Mit 5 semester på Monash Peninsula University I Frankston, Melbourne, Australien I perioden 7/7 2012 15/12

Læs mere

Velkommen på Julemærkehjem

Velkommen på Julemærkehjem Velkommen på Julemærkehjem Hvad er et Julemærkehjem? Et Julemærkehjem er et tilbud til børn, der i løbet af et 10-ugers ophold får hjælp til at få styrket selvværdet, en sundere livsstil og muligheden

Læs mere

Strategi for integration af nye flygtninge og deres familier

Strategi for integration af nye flygtninge og deres familier Udkast til Strategi for integration af nye flygtninge og deres familier Antallet af flygtninge, der kommer til Danmark er stigende. Krig og uro i verdens brændpunkter gør, at Danmark modtager flere flygtninge

Læs mere

Velkommen til Frederikshavn Kommune Biblioteksforeningens årsmøde Torsdag den 29. marts 2012 kl. 09:15

Velkommen til Frederikshavn Kommune Biblioteksforeningens årsmøde Torsdag den 29. marts 2012 kl. 09:15 Velkommen til Frederikshavn Kommune Biblioteksforeningens årsmøde Torsdag den 29. marts 2012 kl. 09:15 Kære Alle sammen Det er mig en glæde at få lov til at byde jer velkommen til Frederikshavn. Velkommen

Læs mere

Side 1. Kæmpen i hulen. historien om Odysseus og Kyklopen.

Side 1. Kæmpen i hulen. historien om Odysseus og Kyklopen. Side 1 Kæmpen i hulen historien om Odysseus og Kyklopen Side 2 Personer: Odysseus Kyklopen Side 3 Kæmpen i hulen historien om Odysseus og Kyklopen 1 Øen 4 2 Hulen 6 3 Kæmpen 8 4 Et uhyre 10 5 Gæster 12

Læs mere

Måltidet samler venner og familie og giver livsglæde og livskvalitet i hverdagen. Gode rammer skaber trivsel, tryghed og hyggelige stunder for den

Måltidet samler venner og familie og giver livsglæde og livskvalitet i hverdagen. Gode rammer skaber trivsel, tryghed og hyggelige stunder for den Lige meget hvor i verden vi bliver født, starter vi alle sammen med at spise det samme. Vi starter livet med en tår mælk givet af mor eller af far. Et beskedent måltid, der alligevel er sundt og nærende,

Læs mere

Friluftspolitik. Inspiration fra 3 kommuner. Herning kommune. Friluftsstrategi et friluftsliv, der byder op til dans.

Friluftspolitik. Inspiration fra 3 kommuner. Herning kommune. Friluftsstrategi et friluftsliv, der byder op til dans. Friluftspolitik Inspiration fra 3 kommuner Herning kommune Friluftsstrategi et friluftsliv, der byder op til dans. Den nationale friluftspolitik har sat fokus på at styrke vores sundhed og livskvalitet.

Læs mere

Forord. Julen 2005. Hej med jer!

Forord. Julen 2005. Hej med jer! Indhold Julen 2005. Forord 2 1. Historien om jul i Muserup Yderkær. 4 2. Venner af Muserup Yderkær. 7 3. Den mærkeligste dag på året. 9 4. I nødens stund. 11 5. Bedste hædres som heltenisse. 14 6. Den

Læs mere

Bibelen er en gammel bog... 149 Blomstre som en rosengård... 74 Bogen om Jesus... 148

Bibelen er en gammel bog... 149 Blomstre som en rosengård... 74 Bogen om Jesus... 148 Alfabetisk register A Adventskransen nu vi tænder................................ 65 All night, all day.......................................... 226 Alle, både høj og lav......................................

Læs mere

Et år senere, den 22. november 2012 forbereder jeg mig på mit bud på stillingen som generalsekretær

Et år senere, den 22. november 2012 forbereder jeg mig på mit bud på stillingen som generalsekretær Jeg har i to år taget tilløb til dette oplæg. For to år siden, den 19. november 2011 stod jeg lige her til Dansk Sejlunions klubkonference. Jeg var som generalsekretær i Det Danske Spejderkorps inviteret

Læs mere

Uge 1. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY

Uge 1. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY Kursusmappe Uge 1 Emne: Dyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge 1 l Dyr Hipp og Hopp møder tit hinanden. De er meget forskellige, men de kan begge to godt lide

Læs mere

Velkommen I dagpleje hos Idræts dagplejer Heidi Lehné

Velkommen I dagpleje hos Idræts dagplejer Heidi Lehné Velkommen I dagpleje hos Idræts dagplejer Heidi Lehné Adresse: Kolåsvej 19, Vindekilde 4534 Hørve Tlf. : 59 65 44 98/23376610 Jeg hedder Heidi Lehné og er født i 1977. Jeg bor sammen med min mand Søren

Læs mere

fællesskab København

fællesskab København fællesskab København Teknik- og Miljøforvaltningen Københavns Kommune En by med liv, kant og ansvar Et København for mennesker Vi kan være stolte af København. Vi har skabt en by, hvor livskvaliteten i

Læs mere

EN E-BOG FRA MIG TIL DIG

EN E-BOG FRA MIG TIL DIG EN E-BOG FRA MIG TIL DIG 8 GYLDNE GENVEJE TIL MERE ALENETID UDEN DÅRLIG SAMVITTIGHED. Apropos børn, så har vi sammen smukke Aia på 6 år, charmerende Villads på 3 år og bedårende Vega på 1 år. 3 verdensstjerner

Læs mere

ÅRSTIDS-DAGPLEJER NINNA SCHMIDT

ÅRSTIDS-DAGPLEJER NINNA SCHMIDT ÅRSTIDS-DAGPLEJER NINNA SCHMIDT Som årstidsdagplejer skal man introducere dagplejebørnene for årstidens skiften højtider og traditioner, der er forbundet hermed ud fra børnenes præmisser. Gennem arbejdet

Læs mere

Souschef med stedfortræderfunktion

Souschef med stedfortræderfunktion Souschef med stedfortræderfunktion Den Kommunale Tandpleje i Holstebro søger en dygtig souschef med tiltrædelse 01.01.14 eller hurtigst muligt herefter. Der er ansøgningsfrist den 13.12.13 med morgenposten

Læs mere

Alle kommuner italesætter deres udfordringer på samme måde og brander sig ens derefter

Alle kommuner italesætter deres udfordringer på samme måde og brander sig ens derefter LEJREforLIVET Alle kommuner italesætter deres udfordringer på samme måde og brander sig ens derefter Vi skal bruge flere penge Vi tilbyder attraktive boligområder Vi tilbyder gode skoler og institutioner

Læs mere

ØKODAG. Den 17. April 2016 Stensbølgård. Johan Frederiksen & Kirsten Moeslund Sivertsen Smedevej 18-4070 Kirke Hyllinge

ØKODAG. Den 17. April 2016 Stensbølgård. Johan Frederiksen & Kirsten Moeslund Sivertsen Smedevej 18-4070 Kirke Hyllinge ØKODAG Den 17. April 016 Johan Frederiksen & Kirsten Moeslund Sivertsen Smedevej 1-070 Kirke Hyllinge Email: kontakt@stensbolgaard.dk Tlf. Johan: 0 0 - Tlf. Kirsten 6 71 #stensbølgård www.stensbolgaard.dk

Læs mere

Friluftsliv i børnehøjde. Personale og forældre. Gård-snak Børn i naturlig balance. Engagement, tillid og samarbejde

Friluftsliv i børnehøjde. Personale og forældre. Gård-snak Børn i naturlig balance. Engagement, tillid og samarbejde Engagement, tillid og samarbejde Vi viser vejen! Et godt børneliv kræver synlige og troværdige voksne, der kan og vil vise vej. Vi er professionelle! Vi er et engageret personale, som tør stå ved vores

Læs mere

Sund og glad UGE 29 17/7-22/7 2016

Sund og glad UGE 29 17/7-22/7 2016 2016 Sund og glad UGE 29 17/7-22/7 2016 Side 2 Sund og glad Vi har her på Livsstilshøjskolen haft rigtig gode erfaringer med sommerkurset Sund og glad igennem de sidste 4 år. Hvert år er der både nye og

Læs mere

Hvad vil du med Jungshoved?

Hvad vil du med Jungshoved? Hvad vil du med Jungshoved? Debatoplæg om lokal udvikling Ved Lokalrådets generalforsamling 2016 fremlægger bestyrelsen en ny vision for Jungshoved til debat. Mød op og vær med til at svare på vigtige

Læs mere

PÅ STENSBØLGÅRD. Johan Frederiksen & Kirsten Moeslund Sivertsen Smedevej 18-4070 Kirke Hyllinge

PÅ STENSBØLGÅRD. Johan Frederiksen & Kirsten Moeslund Sivertsen Smedevej 18-4070 Kirke Hyllinge D. 1. April 015 Johan Frederiksen & Kirsten Moeslund Sivertsen Smedevej 1-4070 Kirke Hyllinge Email: siv.kirsten@gmail.com Tlf. Johan: 0 40 - Tlf. Kirsten 46 715 www.stensbolgaard.dk 1 4 5 Køerne lukkes

Læs mere

Det er ikke et spørgsmål om overlevelse, hvis du vil lære lidt om plantesorter, der ikke blot er ufarlige at spise, men som også smager godt, for med

Det er ikke et spørgsmål om overlevelse, hvis du vil lære lidt om plantesorter, der ikke blot er ufarlige at spise, men som også smager godt, for med det vilde køkken INDLEDNING Det er ikke et spørgsmål om overlevelse, hvis du vil lære lidt om plantesorter, der ikke blot er ufarlige at spise, men som også smager godt, for med mindre der skulle opstå

Læs mere

Tandlæge på deltid eller heltid

Tandlæge på deltid eller heltid Tandlæge på deltid eller heltid Den Kommunale Tandpleje i Holstebro søger en dygtig tandlæge med tiltrædelse 01.01.14 eller hurtigst muligt herefter. Der er ansøgningsfrist den 13.12.13 med morgenposten

Læs mere

Referat Udvalget for Erhverv & Turisme mandag den 30. maj 2016

Referat Udvalget for Erhverv & Turisme mandag den 30. maj 2016 Referat Udvalget for Erhverv & Turisme mandag den 30. maj 2016 Kl. 16:00 i Mødelokale 2, Allerslev Afbud: Ole Blickfeldt (O) Indholdsfortegnelse 1. ET - Godkendelse af dagsorden...1 2. ET - Orienteringssager

Læs mere

Formål med evalueringen

Formål med evalueringen Formål med evalueringen At evaluere det eksisterende Haver til Maver med henblik på at: a) Optimere og videreudvikle Haver til Maver b) Implementere Haver til Maver to nye steder c) Skabe grundlag for

Læs mere

Nicholas: Jeg bor på Ørholmgade, lige herovre ved siden af parken. I nummer fire.

Nicholas: Jeg bor på Ørholmgade, lige herovre ved siden af parken. I nummer fire. Samtalevandring d. 2. maj 2012. Nicholas, 25. Biologistuderende. Bor på Ørholmgade. Interviewer: Nå, og det var Nicholas, du hedder? Nicholas: Ja, korrekt. Interviewer: Og hvor gammel er du? Nicholas:

Læs mere

2012-2018. Sammen om sundhed

2012-2018. Sammen om sundhed 2012-2018 Sammen om sundhed forord Sammen løfter vi sundheden I Assens Kommune vil vi sætte spot på sundheden og arbejde målrettet for udvikling, fremgang og livskvalitet for alle. Vi vil løfte sundheden.

Læs mere

Er dette sandheden eller er det synsninger :

Er dette sandheden eller er det synsninger : Gode ideer og tips fra vores tema aften: Ved du hvad bordstemmer er? Det er en snakke stemme som vi bruger når vi sidder ved bordene. Er dette sandheden eller er det synsninger : Man kan ikke spise selv,

Læs mere

NYT AARHUS STADION - ET NYT OPLEVELSESRUM I SKOVEN

NYT AARHUS STADION - ET NYT OPLEVELSESRUM I SKOVEN - ET NYT OPLEVELSESRUM I SKOVEN Nyt Aarhus Stadion - et nyt oplevelsesrum i skoven udarbejder ideoplæg til et Nyt Aarhus Stadion i Marselisskoven. En idé, der bryder med den sædvanlige tanke om et stadion,

Læs mere

Min morfar Min supermand

Min morfar Min supermand Dedikeret til min farmor og min far. Skrevet af Lilian Rask Andersen 2012. Manuskript doneret til Kræftens Bekæmpelse, i et håb om at bogen kan hjælpe familier og pårørende til at tale og græde sammen

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016!

Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016! Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016! Solen skinner udenfor lige nu, og der er så småt begyndt at komme knopper på træer og buske og forårsblomsterne begynder at stå i fuldt flor. Jeg

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Verdens bedste job med børn og troperejser

Verdens bedste job med børn og troperejser Verdens bedste job med børn og troperejser Vil du passe Felix 4,5 år og August 1,5 år og vil du med på et par længere rejser til Thailand, Malta og Dubai med alt betalt. Når vi er i Danmark, får du ofte

Læs mere

Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation

Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation Salmer: Indgangssalme: DDS 749: I østen stiger solen op Salme før prædikenen: DDS 70: Du kom til vor runde jord Salme efter prædikenen: DDS 478: Vi kommer

Læs mere

Vedr.: Høringssvar på Københavns Kommunes Kultur- og Fritidspolitik 2011-2013

Vedr.: Høringssvar på Københavns Kommunes Kultur- og Fritidspolitik 2011-2013 Kultur- og Fritidsforvaltningen Planlægning Att.: Mads Kamp Hansen 26. september 2011 Vedr.: Høringssvar på Københavns Kommunes Kultur- og Fritidspolitik 2011-2013 Hermed fremsendes høringssvar på Københavns

Læs mere

GOD PINSEFERIE. Nyhedsbrev uge 19 2016. Vejrumbro Fri - Skole SFO - Børnehave - Vuggestue Side 1 af 18

GOD PINSEFERIE. Nyhedsbrev uge 19 2016. Vejrumbro Fri - Skole SFO - Børnehave - Vuggestue Side 1 af 18 Nyhedsbrev uge 19 2016 Side 1 God weekend Side 6 Nyt fra bestyrelsen Side 2 Nyt fra Allan Side 7 Ny afdelingsleder Side 3 Vejrumbro Open Air Side 8-12 Børnehaven Side 4 Arbejdslørdag Side 13-17 Vuggestue

Læs mere

Sindal. Publiceret af Cathrine Borg 06 januar 2016 klokken 14:01 Powered by Enalyzer

Sindal. Publiceret af Cathrine Borg 06 januar 2016 klokken 14:01 Powered by Enalyzer Sindal Publiceret af Cathrine Borg 06 januar 2016 klokken 14:01 Powered by Enalyzer Side 1 Sindal Publiceret af Cathrine Borg 06 januar 2016 klokken 14:01 Powered by Enalyzer Svar status Ikke svaret Afvist

Læs mere

Det giver dig mere indsigt Nyhedsbrev

Det giver dig mere indsigt Nyhedsbrev Det giver dig mere indsigt Nyhedsbrev September 2011 Fredag den 30. fejres frivilligheden Politiker i praktik Røde Kors indsamlingen nærmer sig Cathrine Lindberg Bak Frivilligt PR-team klar til landsindsamlingen

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Bilag 2 Statsministerens nytårstale den 1. januar 2013 DET TALTE ORD GÆLDER

Bilag 2 Statsministerens nytårstale den 1. januar 2013 DET TALTE ORD GÆLDER Bilag 2 Statsministerens nytårstale den 1. januar 2013 DET TALTE ORD GÆLDER Godaften. Vi danskere er grundlæggende optimister. Vi tror på, at hårdt arbejde betaler sig. Vi tror på, at vi kan komme videre

Læs mere

Tale til sommerafslutning 2010

Tale til sommerafslutning 2010 Tale til sommerafslutning 2010 Velkommen på denne skønne sommerdag. Velkommen først og fremmest til 9. årgang, der er æresgæster i dag. Men selvfølgelig også til alle andre elever, til forældre og pårørende

Læs mere

Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015

Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015 Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015 Natur- og miljøpolitik 2015 // Plads til alle Side 3 Indhold Visionen... 7 Strategisporene... 8 Naturen skal benyttes og beskyttes... 10 Planer og programmer

Læs mere

Klub Svanen. Kontakt. Åbningstider

Klub Svanen. Kontakt. Åbningstider Dag Dato Aktivitet Personale Tir 5. Jul Sang og musik i haven To Ja Jo Tor 7. Jul Bowling i Haslev Ca To Tir 12. Jul Musikquiz med Leif To Ki Ca Tor 14. Jul Eventyr ved bålet Ki Ca Ti Tir 19. Jul Udendørslege

Læs mere

Etableret med passion og ambition af en ung kok en aprilsdag i 1991

Etableret med passion og ambition af en ung kok en aprilsdag i 1991 Etableret med passion og ambition af en ung kok en aprilsdag i 1991 I dag står mange op hver morgen for sammen at hæve standarden for dialog, smag og sanselighed AXELBORG OSER AF STEMNING og inviterer

Læs mere

Af Lars Hjorth Bærentzen, kommunikationskonsulent 37

Af Lars Hjorth Bærentzen, kommunikationskonsulent 37 36 Nyt klubhus samler sejlere og surfere Vandkultur I Sejlere og surfere kommer fra vidt forskellige idrætskulturer, men alligevel kan de finde sammen om fælles foreningsliv i et nyt klubhus. Et eksempel

Læs mere

Puls, sjæl og samarbejde

Puls, sjæl og samarbejde Puls, sjæl og samarbejde Politik for Kultur, Fritid og Frivillighed i Ringsted Kommune I Ringsted har vi et rigt og varieret fritids- og foreningsliv og et kulturliv, der byder på gode oplevelser for børn

Læs mere

ST: 28 years old, in a relationship, lives in Aarhus, last semester student at university

ST: 28 years old, in a relationship, lives in Aarhus, last semester student at university 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 ST: 28 years old, in a relationship, lives in Aarhus, last semester student at university I: Interviewer ST: Respondent

Læs mere

Arbejdsberetning 2015

Arbejdsberetning 2015 Arbejdsberetning 2015 v/annette Bech Vad, Landsleder af Agape. Agape ønsker at gøre en forskel i flere menneskers liv. En forskel i livet her og nu og med et håb, der kan få betydning helt ind i evigheden.

Læs mere

Forældre udsagn fra Vestbirk Naturbørnehave

Forældre udsagn fra Vestbirk Naturbørnehave Forældre udsagn fra Vestbirk Naturbørnehave Hvorfor valgte vi netop Vestbirk Naturbørnehave?: Vi valgte Vestbirk børnehave, fordi vi ønskede en børnehave med mulighed for nærhed og tryghed. Fordi vi fornemmede

Læs mere

Fokus på naturen i Norddjurs

Fokus på naturen i Norddjurs Fokus på naturen i Norddjurs Månedens tur i 2014 Alle de beskrevne ture er ganske gratis at deltage i. Februar Vi fletter med pil Mandag d. 10. Februar fredag d. 14 februar 10.00 15.00 Naturværkstedet

Læs mere

Velkommen hos. natur. Mettes dagpleje

Velkommen hos. natur. Mettes dagpleje Velkommen hos natur Mettes dagpleje Pænt Goddag Hej, jeg hedder Mette Marie Bruun. Jeg er fra 1980, er uddannet maler i 2001 og pædagog med speciale i børn og natur i 2007. Jeg er gift med Ricco, sammen

Læs mere

Aktiviteter på gården

Aktiviteter på gården IDÉER OG INSPIRATION TIL Aktiviteter på gården Vi har samlet en række aktiviteter fra tidligere værter ved gårdbesøg. Tanken er, at I som værter kan gøre brug af hinandens erfaringer med aktiviteter på

Læs mere

Kløverstier Brøndbyøster

Kløverstier Brøndbyøster Kløverstier Brøndbyøster Blå rute Sommer Brøndby kommune Naturbeskrivelse Om sommeren står de fleste blomster i fuldt flor, skoven er grøn, insekterne summer og fuglene synger lystigt. Nætterne er lyse

Læs mere

September, oktober & november 2011 23. ÅRGANG

September, oktober & november 2011 23. ÅRGANG September, oktober & november 2011 23. ÅRGANG Kredsleder Søren W. Nielsen...26 83 50 01 Formand Jørgen Bæk...75 82 48 65 Puslinge Tove Pedersen...75 82 59 13 Tumlinge Ann R. Nielsen...40 54 05 61 Pilte

Læs mere

Natur og naturfænomener

Natur og naturfænomener Natur og naturfænomener Naturoplevelser i barndommen har både en følelsesmæssig, en kognitiv og en kropslig dimension. Naturfaglig dannelse for børn i dagtilbud handler om, at børnene får mangeartede naturoplevelser

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 24. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY

Kursusmappe. HippHopp. Uge 24. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY Uge 24 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 24 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge24_superhelte_prinsesser.indd 1 06/07/10 11.41 Uge

Læs mere

Mindcraft. Opsamlingskatalog

Mindcraft. Opsamlingskatalog Mindcraft Opsamlingskatalog Tankerne bag projektet Hjortegården er et udsat boligområde i Herlev. Ifølge beboerne selv bliver de i resten af Herlev betegnet som dem deroppe. Beboerne beretter jævnligt

Læs mere

En god start til årene fremover

En god start til årene fremover BRIO nyheder til de mindste 2015 Til børn fra 0-3 år En god start til årene fremover Siden 1884 har vi fremstillet legetøj til at inspirere og få børn til at opdage verden på en sjov og sikker måde. Vores

Læs mere

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting En Vogterdreng Af Freja Gry Børsting Furesø Museer 2016 1 En Vogterdreng Forfatter: Freja Gry Børsting Illustration: Allan Christian Hansen Forfatteren og Furesø Museer Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-27-7

Læs mere

Blomstrende landsby, Bøjden gruppen

Blomstrende landsby, Bøjden gruppen Blomstrende landsby, Bøjden gruppen Rapport/konklusion fra gruppemøder, sommeren 2012. Førstehåndsindtryk Fra Siversbjerg : Flot udsigt! En fin og fartdæmpende chikane af den lange, lige, landevej. Derefter

Læs mere

Pilgrimsvandring (inspireret af En vandring om liv og død fra CON DIOS 92 Praktiske øvelser)

Pilgrimsvandring (inspireret af En vandring om liv og død fra CON DIOS 92 Praktiske øvelser) Pilgrimsvandring (inspireret af En vandring om liv og død fra CON DIOS 92 Praktiske øvelser) Start: Vi synger: Må din vej gå dig i møde Historien om tvillingerne: Der var en gang to tvillinger. De lå i

Læs mere

Lindvig Osmundsen 15-03-2015 Prædiken til Midfaste søndag 2015.docx Side 1. Prædiken til Midfaste søndag 2015. Tekst. Johs. 6,1-15.

Lindvig Osmundsen 15-03-2015 Prædiken til Midfaste søndag 2015.docx Side 1. Prædiken til Midfaste søndag 2015. Tekst. Johs. 6,1-15. Prædiken til Midfaste søndag 2015.docx Side 1 Prædiken til Midfaste søndag 2015. Tekst. Johs. 6,1-15. Underet i Brødet. For 2 uger siden kørte jeg i bil gennem et knastørt landskab i Etiopien. Tørt som

Læs mere

Markedsføringsstrategi. for Viborg Kommune. Godkendt af Viborg Byråd, 17. december 2008. Side 1 af 6

Markedsføringsstrategi. for Viborg Kommune. Godkendt af Viborg Byråd, 17. december 2008. Side 1 af 6 Markedsføringsstrategi for Viborg Kommune Godkendt af Viborg Byråd, 17. december 2008 Side 1 af 6 Markedsføringsstrategi for Viborg Kommune Denne markedsføringsstrategi omfatter hele det geografiske område

Læs mere

Jagt. Den 1. maj 1999 blev det tilladt at gå på jagt med bue og pil. i Danmark. I dag er der 700 mennesker, som har tilladelse til at

Jagt. Den 1. maj 1999 blev det tilladt at gå på jagt med bue og pil. i Danmark. I dag er der 700 mennesker, som har tilladelse til at Den 1. maj 1999 blev det tilladt at gå på jagt med bue og pil i Danmark. I dag er der 700 mennesker, som har tilladelse til at jage med bue og pil helt som vores forfædre gjorde. Næsten da. For der er

Læs mere

Udkast til politik for Biblioteker & Borgerservice 2016-2020

Udkast til politik for Biblioteker & Borgerservice 2016-2020 Udkast til politik for Biblioteker & Borgerservice 2016-2020 Forord Formålet med en politik for Biblioteker & Borgerservice er at sætte retning på udviklingen af biblioteks- og borgerserviceområdet til

Læs mere

Læreplan. For. Lerbjerg børnehaveafdeling

Læreplan. For. Lerbjerg børnehaveafdeling Læreplan For Lerbjerg børnehaveafdeling Indledning Børnehavens læreplaner udmøntes via børnehavens daglige aktiviteter, børnegruppens aktuelle behov og årets projekter og mål. Vi har valgt at dele læreplanen

Læs mere

Ud i naturen med misbrugere

Ud i naturen med misbrugere Ud i naturen med misbrugere Af Birgitte Juul Hansen, gadesygeplejerske Udsatte borgere er en gruppe, som kan være svære at motivere til at ændre livsstil. Om naturen kan bruges til at finde lyst og glæde

Læs mere

NÆSTVED STIRÅD 1. NOVEMBER 2009

NÆSTVED STIRÅD 1. NOVEMBER 2009 Velkommen til strækningen Næstved til Harrested Å NÆSTVED STIRÅD 1. NOVEMBER 2009 1 Indledning Utallige forslag undervejs - har forsøgt at samle så mange som muligt af dem. Formålet med Fodsporet er Motion

Læs mere

Turismestrategi 2013-2017

Turismestrategi 2013-2017 Turismestrategi 2013-2017 1 Indhold Forord... 4 Vision... 5 Strategi... 6 Fokus Stærke værdikæder... 7 Fokus Nem tilgængelighed... 8 Fokus Smart markedsføring... 9 2 Vision: Køge vil overraske dig Strategi:

Læs mere

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust AT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust Når det handler om at lykkes i livet, peger mange undersøgelser i samme retning: obuste børn, der har selvkontrol, er vedholdende og fokuserede, klarer

Læs mere

Det uerstattelige får også liv og opstandelse i ord til de kære efterlevende

Det uerstattelige får også liv og opstandelse i ord til de kære efterlevende Det uerstattelige får også liv og opstandelse i ord til de kære efterlevende prædiken til Påskedag den 27/3 2016 i Bejsnap Kirke II: Matt 28,1-8. Ved Jens Thue Harild Buelund. Da Hans Barrøy dør, bliver

Læs mere

Odder Kommunes vision

Odder Kommunes vision Odder Kommunes vision 2014-2018 Dokumentnummer: 727-2014-95229 side 1 Odder Kommune skaber rammerne for det gode liv gennem fællesskab, nærhed og åbenhed I Odder Kommune har borgerne mulighederne for et

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

Hvorfor denne pjece? GODE RÅD OM BØRNS UDENDØRSLEG PÅ LETTERE FORURENET JORD

Hvorfor denne pjece? GODE RÅD OM BØRNS UDENDØRSLEG PÅ LETTERE FORURENET JORD Hvorfor denne pjece? Den 1. januar 2008 indføres der nye regler på jordforureningsområdet. Der indføres et begreb, der kaldes områdeklassificering. Områdeklassificering betyder, at al jord i byzonen er

Læs mere

Valgavis. Bilag til dagsordenens punkt 7, Maj 2016

Valgavis. Bilag til dagsordenens punkt 7, Maj 2016 Valgavis Bilag til dagsordenens punkt 7, Maj 2016 Bodil Nielsen Blegdammen, Roskilde Kandidat til posten som næstformand Jeg bidrager med mit kendskab til branchen, min indsigt i organisationen og med

Læs mere

Red Hill Special School

Red Hill Special School Red Hill Special School 72 Waterworks Road Red Hill QLD 4059 Email: admin@redhillspecs.eq.edu.au Område: Børn og unge med nedsat funktionsevne 1. Rejsebrev fra Brisbane, Australien Så er der allerede gået

Læs mere

Oceaner af klasse og stil

Oceaner af klasse og stil Oceaner af klasse og stil Kom godt igang Når du får lyst til at udsmykke dit hjem med et dekorativt akvarium, bør du starte med at vælge den bedst egnede plads. Placeringen skal være der, hvor du helst

Læs mere