STFs ÅRSMØDE Vand er for værdifuldt til kun at blive brugt én gang WATER TECHNOLOGIES

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "STFs ÅRSMØDE Vand er for værdifuldt til kun at blive brugt én gang WATER TECHNOLOGIES"

Transkript

1 STFs ÅRSMØDE 2019 Vand er for værdifuldt til kun at blive brugt én gang WATER TECHNOLOGIES

2 Sammen skaber vi en bæredygtig fremtid Spildevandsbranchen er en vigtig brik, når vi skal nå de ambitiøse klimamål Med FN s verdensmål er der taget hul på at løse nogle af verdens væsentligste udfordringer. Verdensmålene er ambitiøse, og der skal ske markante ændringer, hvis målene skal nås. Vand spiller en central rolle (fx verdensmål nr. 6 rent vand og sanitet), for adgang til rent vand, gode sanitære forhold og håndtering af vand i forbindelse med klimaforandringer er helt grundlæggende nødvendigheder for at styrke folkesundheden, afskaffe fattigdom & sult og etablere bedre og mere bære dygtige byer. Den danske spildevandsbranche har heldigvis en lang tradition for at tænke i bæredygtighed, og disse erfaringer kan vi bruge til at udvikle flere bæredygtige løsninger, som kan bidrage til at løse nogle af verdens store miljø- og klimaudfordringer. Udviklingen kan tage udgangspunkt i nogle af de udfordringer, vi oplever herhjemme fx miljøfremmede stoffer i spildevandet eller udledning af CO2. Vi kan finde nye måder at rense spildevandet på og reducere CO2-aftrykket ved fx at anvende digitalisering intelligent. Verdensmålene giver mulighed for alle med kompetencer inden for vores branche til at bidrage positivt til den globale udvikling.

3 Fra spildevand til spulevand Ved at rense spildevandet med et Hydrotech tromlefilter og efterfølgende UV-behandle det med Trojan UV-filter kan spildevandet genbruges som spulevand og procesvand. Det sparer op mod 80 pct. af drikkevandsforbruget på renseanlægget, sparer store mængder af energi og reducerer behovet for vedligehold, fordi filtrene er selvrensende. Fordele med genbrug af vand i produktionen Genanvender ressourcer Sparer energi Reducerer omkostninger Reducerer behovet for drift og vedligehold af filtrene Arvid Bruhn E: arb@kruger.dk M: Søren Juul Hansen E: suh@kruger.dk M: Erkan Can E: erc@kruger.dk M: SRO-løsninger til elforsyning, maskintavler, styretavler, komponenter, kommunikation og netværk Krüger tilbyder helhedsløsninger, der dækker alt fra planlægning, strategi og projektering til aflevering og idriftsættelse af SRO-anlægget. Vi udfører PLC- og SCADA-løsninger, der indeholder næsten alle af de mest kendte fabrikater. Vores erfaring på spildevandsområdet er mangeårig. Siden midten af 80 erne har vi programmeret PLC-styringer og SCADA-konfigureringer af anlæg. Vi har programmører og konfiguratorer, og deres erfaring spænder fra 1 til 35 år. Thomas Nonfjall E: thn@kruger.dk T:

4 AKTUELT Overløb registreret Risiko for oversvømmelse I dag 14:11 Langvad pumpestation I dag 12:30 SURFF - 2 timers forecast :01 Efterklaringstank :52 Luftningstank 1 Fejl på NO3sensor Fejl på NO3sensor Observeret af driften :52 Luftningstank :45 Jens Andersen Højt skum på klaringstank 2 Sort by Luftningstank :52 Luftningstank 1 Fejl på NO3 sensor Observeret af driften :45 Jens Andersen Højt skum på klaringstank 2 AQUAVISTA Plant en helhedsorienteret løsning, der giver overblik over driften af hele spildevandsanlægget AQUAVISTA Plant er en platform af intelligente og fleksible softwareløsninger, der kan bruges til at styre rensning, energi forbrug og energiproduktion. Fordelene med intelligent styring er: større effektivitet bedre overblik reduktion af udgifterne dokumentation og hurtig adgang til nøgletal Forhøjet slamspejl (2 timer) Operatør Procesansvarlig Brugerfladen i AQUAVISTA Plant giver driftsfolkene mulighed for at få overblik over anlægget direkte på deres mobiltelefoner, tablets og computere. AQUAVISTA Plant fungerer fortsat som anlæggets autopilot. Det styrer efter de instrukser, det får fra driftslederen, så det er ham, der sætter retning og hastighed. Det er også driftslederen, der tildeler rettigheder til forskellige medarbejdere og vælger, hvilke mulige sætpunkter anlægget skal hente fra AQUAVISTA Plant. AQUAVISTA Plant har en integreret dataanlyse-funktion, som sender driftslederen Leder en notifikation, hvis noget afviger fra det normale. I Lab-laboratoriet er det muligt at programmere efter individuelle behov. AQUAVISTA Plant er installeret på mere end 100 renseanlæg og andre vandinstallationer over hele verden og bliver konstant udviklet i dialog med brugerne. Mette Dam Jensen E: mdj@kruger.dk T: Anna Katrine Vangsgaard E: akv@kruger.dk M: Arvid Bruhn E: arb@kruger.dk M:

5 HUBER RoFAS modtage anlæg giver bedre arbejdsmiljø Et RoFAS slambehandlingsanlæg fjerner lugtgener og sørger for korrekt behandling af septisk slam og fedt fra slamsugere. Det sorterer sten og skidt fra og sikrer pumper mod for hurtigt slid. Anlægget fylder ikke ret meget, og det kan indbygges i både eksisterede bygninger og udendørs anlæg, som containerløsning eller fx på en trailer. De største fordele er: Kapacitet fra m³/t Sikkerhed mod overfyldning kan integreres Hulstørrelser i tromleseparator fra 6-20 mm Leveres i rustfrit stål, syrefast stål eller duplex Problemfri drift, også med klude, kabler osv. Erkan Can E: erc@kruger.dk M: Slamlager kombitank i stål Høj sikkerhed og ingen lugtgener i lukket tank Gasopsamling Styr på EX-områder Ingen udslip af drivhusgasser Ingen lugtgener Ingen varmetab grundet fordampning Ingen driftsudgifter til ventilation og lugtbehandling Varmegenindvinding slam/slam Erik Jørgensen E: eyj@kruger.dk M: Lars Dalum Nielsen E: ldn@kruger.dk M: Arvid Bruhn E: arb@kruger.dk M:

6 Vores landsdækkende serviceteam er specia lister i alle former for maskinudstyr på rense anlæg. De vejleder gerne og giver råd ved eventuelle udskiftninger eller re parationer. Serviceafdeling en tilbyder en lang række udstyr og reserve dele til renseanlægget. Dencerin Prisbillig kulstofkilde til rensesanlæg Dencerin er et grønt biprodukt fra Daka ecomotions biodiesel produktion. Det er en effektiv og billig kulstofkilde, der øger denitrifikations-hastigheden i det biologiske trin på renseanlæg. Produktet kan bl.a. anvendes ved forhøjede kvælstofbelast ninger. Dencerin er et glycerin lignende produkt med et højt indhold af let omsættelig COD typisk mellem 900 og 1100 g COD pr. kg Dencerin. Effektiv kædeskraber Bundskrabning i klaringstanke og sandfang Skrabning af vandoverfladen i fedtfang Krüger har indgået et formaliseret samarbejde med Svenske VA-teknik om salg af kædeskraberudstyr i Danmark. Kædeskraberen kan anvendes i klaringstanke, sand- og fedtfang, DAF-anlæg og meget mere. Fordele ved kædeskraber: Effektiv og fuldtautomatisk Letvægtsudstyr og bedre arbejdsmiljø Slidstærk og robust års levetid Lave vedligeholdelsesomkostninger Energieffektive løsninger Mulighed for overvågning af driften Se en kædeskraber med VR-briller På vores stand kan du prøve en Virtual Reality-brille, hvor du kan se en kæde skraber i funktion. Tom Korsgaard Jørgensen E: tlj@kruger.dk M: Søren Juul Hansen E: suh@kruger.dk M:

7 AquaGreen slampyrolyse AquaGreen udvikler innovative løsninger til at behand le, tørre og pyrolysere biomasse på en bæredygtig måde, hvor al energien i slammet udnyttes, miljøfremmede stoffer elimineres, og tungmetaller fjernes. I tørringsprocessen genvindes ca. 95% af energien i dampen, og slutproduktet er en biochar, som kan opgraderes til aktivt kul. Fordelene ved AquaGreens teknologi er: reduktion af vægt og volumen af slammet ingen CH4 og N2O-emissioner ved lagring energien i slammet bruges til tørringsprocessen energieffektiv tørring med overhedet damp genvundet varme kan bruges til proces-/fjernvarme biochar har god gødningsværdi (P, K) biochargødning giver også carbon capture & storage Mette Dam Jensen E: mdj@kruger.dk M: Arvid Bruhn E: arb@kruger.dk M: Vakuumskylleanlæg til automatisk renholdelse af bassinanlæg Vakuumskyllesystem holder automatisk bassin anlæg rene med minimalt vedligehold. Det er en enkel, yderst driftsikker og gennemprøvet tek n ologi, der sikrer bedst mulige arbejdsforhold for driftspersonalet. Fordele: Skyllevolumen integreret i bassinvolumen Optimering af skyllevandsvolumen og sumpvolumen i forhold til bassinets udformning Effektiv skyllefunktion og stor renseeffekt Minimal drift og vedligeholdelse Ingen nedgang i afløbssystemet og bedre arbejdsmiljø Velafprøvet teknologi, over 40 anlæg i Danmark PAS-rist effektiv filtrering af overløbsvand PAS-rist (Pump Action Screen) kan anvendes til kommunalt spildevand og overløbsvand. Fordele: Renser spildevandet bedre end konventionelle overløbsriste Stor kapacitet Selvrensende Lave driftsomkostninger Driftssikker Lang levetid Minimalt behov for service Martin T. Brinch Dreyer E: mbd@kruger.dk M: Merethe Kjul Hoffmann E: mkh@kruger.dk M:

8 Vi kan også rådgive jer Ved at samarbejde med Krüger kan I få præcis, hvad I har brug for i forhold til tekniske løsninger og samarbejdsform. En bred vifte af teknologier og løsninger til fremtidens renseanlæg og afløbssystemer præsenteres i dette blad. Den bagvedliggende viden gør os til en oplagt rådgiver, både når I har behov for overblik og detaljer. Vi er ganske enkelt markedets mest specia liserede virksomhed i vandbehandling. Det er jer, der bestemmer, hvordan vi samarbejder. Har I behov for sparring om bæredygtig vandbehandling, så giv os et kald. Renovering af gas- og varmesystem, Aalborg Øst Renseanlæg Bygherrerådgivning indeholdende bl.a. etablering af bundbeluftning, ny rådnetank og renovering af eksisterende, nyt m³ gaslager, tørreanlæg mm. Ny Pumpestation Kløvermarksvej, København Danmarks største spildevandspumpestation. Totalrådgivning fra start til slut. Mød os igen på Rørcenterdagene i Taastrup d juni, hvor vi har fokus på afløbssystemer, klimatilpasning og rensning af regnvand. Krüger A/S Veolia Water Technologies, Danmark Gladsaxevej 363 Haslegårdsvænget 18 Indkildevej 6 C Fabriksparken 35 DK-2860 Søborg DK-8210 Aarhus V DK-9210 Aalborg SØ DK-2600 Glostrup Tlf.: Tlf.: Tlf.: Tlf.: kruger@kruger.dk STFs Årsmøde 2019/GBH

Anitha K. Sharma Postdoc DTU Environment. Medforfattere: (fhv. Udviklingsingeniør på Spildenvandscenter Avedøre og

Anitha K. Sharma Postdoc DTU Environment. Medforfattere: (fhv. Udviklingsingeniør på Spildenvandscenter Avedøre og Forbedring af vandkvalitet og energioptimering på Renseanlæg Anitha K. Sharma Postdoc DTU Environment (fhv. Udviklingsingeniør på Spildenvandscenter Avedøre og Udviklingssamarbejdet) Medforfattere: Bo

Læs mere

Effektiv rensning af spildevand med SBR

Effektiv rensning af spildevand med SBR Effektiv rensning af spildevand med SBR 14 19 6 5 18 17 16 15 20 11 13 22 21 7 9 12 3 4 8 1 2 18 1 > Indløbsbygværk 2 > Modtagestation 1 3 > Ristehus 4 > Sandfang 5 > Modtagestation 2 (perkolat) 6 > Perkolatlager

Læs mere

Vision 2060 for KE Afløb. Hvorfor en forsyning har brug for en vision

Vision 2060 for KE Afløb. Hvorfor en forsyning har brug for en vision Vision 2060 for KE Afløb Hvorfor en forsyning har brug for en vision Del 1 HVORFOR HAR KØBENHAVNS ENERGI BRUG FOR EN VISION FOR AFLØB? Fremtiden Vi står over for fire store udfordringer: Håndtering af

Læs mere

GRØN OMSTILLING INDEN FOR SPILDEVANDSBRANCHEN REGIONALT, NATIONALT OG INTERNATIONALT PERSPEKTIV

GRØN OMSTILLING INDEN FOR SPILDEVANDSBRANCHEN REGIONALT, NATIONALT OG INTERNATIONALT PERSPEKTIV GRØN OMSTILLING INDEN FOR SPILDEVANDSBRANCHEN REGIONALT, NATIONALT OG INTERNATIONALT PERSPEKTIV Thomas Jensen Ingeniør i Rambøll og ekstern lektor på DTU Diplom - Ballerup Baggrund: Ingeniør (BS. Eng.

Læs mere

Lokal rensning af vejvand med skivefilter

Lokal rensning af vejvand med skivefilter Lokal rensning af vejvand med skivefilter En mulig BAT? WATER TECHNOLOGIES Problemstillingen - Lovgivning Miljøbeskyttelsesloven Spildevandsbekendtgørelsen Bekendtgørelse om miljøkvalitetskrav Miljømålsloven

Læs mere

Krüger a/s Veolia Water Technologies, Danmark. AARHUS Haslegårdsvænget 18 DK-8210 Aarhus V T

Krüger a/s Veolia Water Technologies, Danmark. AARHUS Haslegårdsvænget 18 DK-8210 Aarhus V T Effektiv mikrobiologisk egenkontrol med TECTA Med TECTA er det enkelt selv at udtage prøver og analysere dem. For at få maksimalt ud af egenkontrollen kræves derudover et velgennemtænkt kontrolprogram,

Læs mere

Separat regnvand. Er ikke kun problematisk ved nedsivning også ved udledning til recipienter WATER TECHNOLOGIES

Separat regnvand. Er ikke kun problematisk ved nedsivning også ved udledning til recipienter WATER TECHNOLOGIES WATER TECHNOLOGIES Separat regnvand Er ikke kun problematisk ved nedsivning også ved udledning til recipienter WATER TECHNOLOGIES Problemstillingen - Lovgivning Miljøbeskyttelsesloven Spildevandsbekendtgørelsen

Læs mere

Fremtidensrenseanl æg

Fremtidensrenseanl æg Fremtidensrenseanl æg Betydning for driften Forsyningstræf 2017 Jeanette Agertved Madsen Udviklingschef, EnviDan disposition Tendenser Fusioner Menneskelige påvirkninger Påvirkninger af renseanlæg Og lidt

Læs mere

Programbeskrivelse. Studietur til Paris og Lille 24. til 26. november 2015. Fremtidens spildevandsteknologier hverdagens udfordringer

Programbeskrivelse. Studietur til Paris og Lille 24. til 26. november 2015. Fremtidens spildevandsteknologier hverdagens udfordringer Programbeskrivelse Studietur til Paris og Lille 24. til 26. november 2015 Fremtidens spildevandsteknologier hverdagens udfordringer WATER TECHNOLOGIES Dag 1 - Tirs. 24/11 Afgang ca. 15.30 fra henholdsvis

Læs mere

Notat Side 1 af november 2012 Ref.: KWB

Notat Side 1 af november 2012 Ref.: KWB Bilag til pkt. 5 Vedr.: Lynettefællesskabet I/S CO 2 -regnskab for 2005 og 2011 Notat Side 1 af 9 15. november 2012 Ref.: KWB Til: Torben Knudsen, Kim Rindel, Carsten Thirsing Fra: Krüger Kopi til: 1.

Læs mere

Grønne flokkulanter kan være fremtiden

Grønne flokkulanter kan være fremtiden Grønne flokkulanter kan være fremtiden Mathias Nørlem Krüger A/S Projektingeniør Resourcing the world Grøn flokkulant hvad er det? Miljøvenligt alternativ til konventionel polymer Naturligt produkt - kartofler

Læs mere

Pumpestation. Hjem/Industri. Det rene vand fra vandværket omdannes til spildevand. Alt, hvad der ryger i kloakken, skal nu ud på en rejse.

Pumpestation. Hjem/Industri. Det rene vand fra vandværket omdannes til spildevand. Alt, hvad der ryger i kloakken, skal nu ud på en rejse. Hjem/Industri Det rene vand fra vandværket omdannes til spildevand. Alt, hvad der ryger i kloakken, skal nu ud på en rejse. Pumpestation Da spildevandet ikke altid kan løbe den lige vej ned til renseanlægget,

Læs mere

Fredericia Spildevand og Energi A/S

Fredericia Spildevand og Energi A/S Fredericia Spildevand og Energi A/S Spildevand og Energi A/S Mission Fredericia Spildevand og Energi A/S sikrer: Spildevandsforsyning af høj sundheds- og miljømæssig kvalitet Effektiv drift God service

Læs mere

Notat Side 1 af 8 3. oktober 2015 Ref.: MTN

Notat Side 1 af 8 3. oktober 2015 Ref.: MTN Vedr.: Hydrauliske beregninger, Kastellet Notat Side 1 af 8 3. oktober 2015 Ref.: MTN Til: Martin Funch Strunge Jensen A/S Fra: Mathias Lassen Nørlem Kopi til: 1 Baggrund I forbindelse med en planlagt

Læs mere

CO 2 - og energiregnskab 2014 for BIOFOS

CO 2 - og energiregnskab 2014 for BIOFOS BIOFOS A/S Refshalevej 25 DK-1432 København K post@biofos.dk www.biofos.dk Tlf: +45 32 57 32 32 CVR nr. 25 6 19 2 CO 2 - og energiregnskab 214 for BIOFOS 215.5.29 Carsten Thirsing Miljø og plan Indholdsfortegnelse

Læs mere

Hvidbog Høringssvar. Afsender Resume af høringssvar Bemærkninger

Hvidbog Høringssvar. Afsender Resume af høringssvar Bemærkninger Forslag til tillæg nr. 7 til Spildevandsplan 2011 2021: Transportledning Hundested Melby Samt Ombygning af Hundested Renseanlæg og etablering af afskærende ledning til Melby Renseanlæg Hvidbog Høringssvar

Læs mere

Daka Denmark A/S. Hedensted Kommunes Nytårskur, 9. januar Lars Brødsgaard. Business Unit Director, Daka ReFood

Daka Denmark A/S. Hedensted Kommunes Nytårskur, 9. januar Lars Brødsgaard. Business Unit Director, Daka ReFood Daka Denmark A/S Hedensted Kommunes Nytårskur, 9. januar 2019 Lars Brødsgaard Business Unit Director, Daka ReFood Statement»Vi er den første generation, der kan afskaffe fattigdom, og den sidste, der kan

Læs mere

Danfoss en bæredygtig forretning i vækst Vores bidrag til løsning af klimaudfordringerne

Danfoss en bæredygtig forretning i vækst Vores bidrag til løsning af klimaudfordringerne Danfoss en bæredygtig forretning i vækst Vores bidrag til løsning af klimaudfordringerne Martin Brander, Head of Hardservices & Security, Danfoss A/S 1 Public Affairs & Sustainability 31. Januar 2019 Det

Læs mere

Rensning af regnvand med nyt produkt HydroSeparator

Rensning af regnvand med nyt produkt HydroSeparator Rensning af regnvand med nyt produkt HydroSeparator Udfordringer og erfaringer Arne Bonnerup, Bonnerup Consult ApS Vand i Byer Triple Helix stormøde 2-maj-2011 Baggrund Gamle havneområder i København Holmen,

Læs mere

Dokumentation af klimatilpasningsprodukter sådan kan vi stille krav til vores klimatilpasningsprodukter og LAR-løsninger Konkrete eksempler

Dokumentation af klimatilpasningsprodukter sådan kan vi stille krav til vores klimatilpasningsprodukter og LAR-løsninger Konkrete eksempler Dokumentation af klimatilpasningsprodukter sådan kan vi stille krav til vores klimatilpasningsprodukter og LAR-løsninger Konkrete eksempler v/hanne Kjær Jørgensen, Teknologisk Institut Hvilken skala? Stor

Læs mere

Lynettefællesskabet Miljø og Udvikling. Notat. Vedrørende: Lynettefællesskabet CO 2 -regnskab 2012 Dato: 15. juli Kopi til: TK.

Lynettefællesskabet Miljø og Udvikling. Notat. Vedrørende: Lynettefællesskabet CO 2 -regnskab 2012 Dato: 15. juli Kopi til: TK. Lynettefællesskabet Miljø og Udvikling Notat Vedrørende: Lynettefællesskabet CO 2 -regnskab 212 Dato: 15. juli 213 Fra: KR, CT Kopi til: TK Indledning Lynettefællesskabet har opstillet et mål for reduktionen

Læs mere

STRATEGI FOR BIOFOS 2015-2020 MED PEJLEMÆRKER MOD 2025 VI SKABER BÆREDYGTIGT VANDMILJØ OG UDVINDER RESSOURCER TIL NYTTE OG GAVN FOR DIG OG DIN BY

STRATEGI FOR BIOFOS 2015-2020 MED PEJLEMÆRKER MOD 2025 VI SKABER BÆREDYGTIGT VANDMILJØ OG UDVINDER RESSOURCER TIL NYTTE OG GAVN FOR DIG OG DIN BY STRATEGI FOR BIOFOS 2015-2020 MED PEJLEMÆRKER MOD 2025 VI SKABER BÆREDYGTIGT VANDMILJØ OG UDVINDER RESSOURCER TIL NYTTE OG GAVN FOR DIG OG DIN BY MISSION VORES EKSISTENSBERETTIGELSE UDTRYKKER VI GENNEM

Læs mere

KLAR Forsyning A/S. Skensved Å. Bassindimensionering v. Køge Nord

KLAR Forsyning A/S. Skensved Å. Bassindimensionering v. Køge Nord Skensved Å Bassindimensionering v. Køge Nord August 2017 Skensved Å Udarbejdet af: Anders Skovgård Olsen & Alex Torpenholt Jørgensen Kontrolleret af: Alex Torpenholt Jørgensen & Jens Jørgen Linde Udgave:

Læs mere

Middelfart Spildevand

Middelfart Spildevand Strategi 2015-2018 Middelfart Spildevand Den fremtidige håndtering og rensning af vand i byerne skal være bæredygtig og robust. Indledning Den fremtidige håndtering og rensning af vand i byerne skal være

Læs mere

Rensning af tyndt spildevand lokalt ved Mathias Nørlem, projektleder, Krüger A/S. Sammen skaber vi en bæredygtig fremtid

Rensning af tyndt spildevand lokalt ved Mathias Nørlem, projektleder, Krüger A/S. Sammen skaber vi en bæredygtig fremtid Rensning af tyndt spildevand lokalt ved Mathias Nørlem, projektleder, Krüger A/S Sammen skaber vi en bæredygtig fremtid Tid til planlægning o Forsyningerne er i rivende udvikling og har haft mange udfordringer

Læs mere

et samarbejde om udvikling og test af Green Aqua Ammonia vandsektorens teknologifond

et samarbejde om udvikling og test af Green Aqua Ammonia vandsektorens teknologifond Ammonia Recover plant et samarbejde om udvikling og test af Green Aqua Ammonia recover plant med tilskud fra vandsektorens teknologifond the Green Aqua Ammonia Recover plant is a Win Win offer for the

Læs mere

Udvikling af en fælles PLC og SRO standard i forsyningsvirksomhed. Morten C. Jørgensen

Udvikling af en fælles PLC og SRO standard i forsyningsvirksomhed. Morten C. Jørgensen Udvikling af en fælles PLC og SRO standard i forsyningsvirksomhed Morten C. Jørgensen Agenda Præsentation Proces ny standard Teknisk løsning Udvikling og vedligeholdelse Programmeringseksempler Hvem er

Læs mere

Klimaambassadørernes bidrag til 2030-panelets SDG-baseline

Klimaambassadørernes bidrag til 2030-panelets SDG-baseline Klimaambassadørernes bidrag til 2030-panelets SDG-baseline Opgaven fra 2030-panelet Klima Ambassadør Uddannelsen er et undervisningsforløb for københavnske 7. klasser. Uddannelsen inddrager eleverne i

Læs mere

Flygt propeller pumper ENERGI EFFEKTIV TRANSPORT AF STORE MÆNGDER VAND

Flygt propeller pumper ENERGI EFFEKTIV TRANSPORT AF STORE MÆNGDER VAND Flygt propeller pumper ENERGI EFFEKTIV TRANSPORT AF STORE MÆNGDER VAND INTRODUKTION Kompakte, fleksible & lette at installere propeller pumper Bredt kapacitets område op til 578 kw Flow op til 7200 l/s

Læs mere

HEPWAT (Higher Environmental Performance in waste WATersystems)

HEPWAT (Higher Environmental Performance in waste WATersystems) HEWAT (Higher Environmental erformance in waste WATersystems) Et MUD fyrtårnsprojekt - støttet af Miljøstyrelsens udviklingsfond 14. november 2017 HEWAT ansøgning Der etableres et globalt fyrtårn for Dansk

Læs mere

Grønt regnskab 2013. Hvad er et grønt regnskab

Grønt regnskab 2013. Hvad er et grønt regnskab Grønt Regnskab 2013 Grønt regnskab 2013 Hvad er et grønt regnskab Et grønt regnskab er en redegørelse for de væsentligste indgående og udgående stoffer på en virksomhed. I dette tilfælde et renseanlæg.

Læs mere

Et projekt, der bliver væsentligt større end planlagt og en bygherre, der siger tak!

Et projekt, der bliver væsentligt større end planlagt og en bygherre, der siger tak! Et projekt, der bliver væsentligt større end planlagt og en bygherre, der siger tak! Greve Solrød Forsyning gør sig klar til kampen mod fremtidens kraftige regnskyl. Midlet er avancerede kontrol- og regnstyringssystemer

Læs mere

ATEX FDA ISO 9001 ATEX ISO 9001 FDA ISO 9001 FDA EMC EMC ISO 9001 ATEX FDA ATEX FDA EMC. Auto-line Automatiske selvrensende filtre

ATEX FDA ISO 9001 ATEX ISO 9001 FDA ISO 9001 FDA EMC EMC ISO 9001 ATEX FDA ATEX FDA EMC. Auto-line Automatiske selvrensende filtre ISO 91 ISO 91 FDA ISO EMC 91 ISO 91 FDA EMC FDA FDA EMC EMC ISO 91 FDA EMC Automatiske selvrensende filtre Skraber er kun i si under rensning Mange paknings- og styringsvarianter Skarpkantet spaltesi -

Læs mere

Fra spildevand... -til til badevand KOMMUNE. Hey! Slå rumpen i sædet, og lær om spildevand og rensningsanlæg. Horsens Kommune TEKNIK OG MILJØ

Fra spildevand... -til til badevand KOMMUNE. Hey! Slå rumpen i sædet, og lær om spildevand og rensningsanlæg. Horsens Kommune TEKNIK OG MILJØ Fra spildevand... -til til badevand Hey! Slå rumpen i sædet, og lær om spildevand og rensningsanlæg. Mr. Flush Horsens Kommune KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ Rundt om spildevandet 1. Både boliger og virksomheder

Læs mere

Udfordringer. I kraft af dette har EnviDan i dag en markant position på markedet.

Udfordringer. I kraft af dette har EnviDan i dag en markant position på markedet. Side 3... Udfordringer Side 4... Renseanlæg hele processen Side 5... Afløbsteknik med nyeste teknologi i spil Side 6...Kvalitetsløsninger gennem samarbejde Side 7...Kundernes viden vores styrke Side 8...Fokus

Læs mere

Køge Kommune. Tillæg til Køge Kommunes Spildevandsplan Bassin i Algestrup

Køge Kommune. Tillæg til Køge Kommunes Spildevandsplan Bassin i Algestrup Tillæg til Køge Kommunes Spildevandsplan 2012-2016 Vedtaget i Byrådet den 29.4.2014 Udarbejdet af: Kontrolleret af: Lotte Juul Hansen Mette Kajhøj og Alex Torpenholt Jørgensen Udgave/dato: 15. maj 2014

Læs mere

BIOKUBE PRODUKTOVERSIGT

BIOKUBE PRODUKTOVERSIGT BIOKUBE PRODUKTOVERSIGT GLASFIBERTANKE Bundfældningstanke Olieudskillere Fedtudskillere Samletanke Nedsivning INDHOLDSFORTEGNELSE Bundfældningstanke...side 3 Fedtudskillere...side 4 Olieudskillere...side

Læs mere

Vejen til implementering af deammonifikations processer på Ejby Mølle renseanlæg

Vejen til implementering af deammonifikations processer på Ejby Mølle renseanlæg Vejen til implementering af deammonifikations processer på Ejby Mølle renseanlæg Mads Leth Afdelingsleder Rensning af Spildevand Hvorfor deammonifikation? Alle kan rense spildevand Ressourceudnyttelse

Læs mere

Notat Side 1 af 9 Rev. 22. november september 2016 Ref.: LKB/LJH

Notat Side 1 af 9 Rev. 22. november september 2016 Ref.: LKB/LJH Vedr.: Screening af myndighedsforhold for tracé B3 Trykledninger fra HCR til Notat Side 1 af 9 Rev. 22. november 2016 9. september 2016 Ref.: LKB/LJH Til: Henrik Prühs Hillerød Forsyning (HFORS) Fra: Lotte

Læs mere

Hexa-Cover Flydelag til reduktion af: Lugt Emission Varmetab Fordampning Organisk vækst / Algevækst

Hexa-Cover Flydelag til reduktion af: Lugt Emission Varmetab Fordampning Organisk vækst / Algevækst Effektivt flydelag på alle væsker Hexa-Cover Flydelag til reduktion af: Lugt Emission Varmetab Fordampning Organisk vækst / Algevækst Yderligere forhindrer Hexa-Cover Flydelag uønskede fugle adgang til

Læs mere

Rensning af regnvand og Miltek Dansk Vand Konference 2010 Mai Sørud

Rensning af regnvand og Miltek Dansk Vand Konference 2010 Mai Sørud Rensning af regnvand og Miltek Mai Sørud 19K 2BG Life- Treasure Vand i byer Teknologi Rensning af regnvand Lokal rensning af regnvand Pilotprojekt Tilførsel af lokalt renset regnvand til ferskvandsområder

Læs mere

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS INDLEDNING Klimaforandringerne er en af de største udfordringer, som verdenssamfundet står overfor. Derfor har Danmark et nationalt mål om at være uafhængig

Læs mere

2. Spildevand og rensningsanlæg

2. Spildevand og rensningsanlæg 2. Spildevand og rensningsanlæg 36 1. Fakta om rensningsanlæg 2. Spildevand i Danmark 3. Opbygning rensningsanlæg 4. Styring, regulering og overvågning (SRO) 5. Fire cases 6. Øvelse A: Analyse af slam

Læs mere

Vand i Byer stormøde

Vand i Byer stormøde Vand i Byer stormøde Klimatilpasning, regnvand og digitalisering hvordan gør vi det? Tirsdag den 20. marts 2018 kl. 9.30 16.00, Konferencesalen, Indgang 1 Gregersensvej, 2630 Taastrup Hvad betyder digitalisering

Læs mere

Notat Side 1 af februar 2017 Ref.: PEN

Notat Side 1 af februar 2017 Ref.: PEN Vedr.: Sjælsø Vandværk, Nye skyllevands- slamkoncentrerings- og Notat Side 1 af 9 03. februar 2017 Ref.: PEN Til: Mette Pil Christiansen Bo Lindhardt Ib Ambrosiussen Nordvand Fra: Peter Borch Nielsen Kopi

Læs mere

MBR System KD 40. Teknisk Vand Unit / Erstatning for efterklaringstank Se produktvideo. KD Maskinfabrik

MBR System KD 40. Teknisk Vand Unit / Erstatning for efterklaringstank Se produktvideo. KD Maskinfabrik MBR System KD 40 Teknisk Vand Unit / Erstatning for efterklaringstank Se produktvideo KD Maskinfabrik MBR System KD 40 Vi har udviklet et enkelt, men højteknologisk membranfilter. Filteret fås som standard

Læs mere

TEKNOLOGISKE UDFORDRINGER FOR MINDRE OPERATØRER. Kate Wieck-Hansen

TEKNOLOGISKE UDFORDRINGER FOR MINDRE OPERATØRER. Kate Wieck-Hansen TEKNOLOGISKE UDFORDRINGER FOR MINDRE OPERATØRER Kate Wieck-Hansen OVERSIGT Politiske udfordringer Afgifter og tilskud Anlægstyper med biomasse Tekniske udfordringer Miljøkrav VE teknologier Samaarbejde

Læs mere

Fleksibel og intelligent energistyring vil gøre Aalborg Forsyning, Kloak A/S energiproducerende og CO2-neutral i 2016

Fleksibel og intelligent energistyring vil gøre Aalborg Forsyning, Kloak A/S energiproducerende og CO2-neutral i 2016 Fleksibel og intelligent energistyring vil gøre Aalborg Forsyning, Kloak A/S energiproducerende og CO2-neutral i 2016 Dansk Vand Konference 19. november 2013 Helle Strandbæk Afdelingsingeniør, Aalborg

Læs mere

Klimatilpasning på afløbsområdet

Klimatilpasning på afløbsområdet Klimatilpasning på afløbsområdet Optimering og samstyring af renseanlæg og afløbssystem samt anvendelse af rader til regnforudsigelse Rørcenterdage 2009 Nanna Høegh Nielsen Grundlæggende principper for

Læs mere

J. Jensen A/S. Effektiv sanering med Stål Jet Skånsom sanering med Sponge Jet Termisk varmebehandling

J. Jensen A/S. Effektiv sanering med Stål Jet Skånsom sanering med Sponge Jet Termisk varmebehandling Stålsanering J. Jensen har som de eneste mange års erfaring med sanering i sikre, lukkede kredsløb. Nu har vi udviklet Stål Jet, som er markedets mest effektive, miljørigtige saneringsanlæg. 2 J. Jensen

Læs mere

Forbedret energiudnyttelse på Renseanlæg Øst Dansk Vand Konference 17. november 2015

Forbedret energiudnyttelse på Renseanlæg Øst Dansk Vand Konference 17. november 2015 Forbedret energiudnyttelse på Renseanlæg Øst Dansk Vand Konference 17. november 2015 Svend Marker, Krüger A/S f. Helle Strandbæk, Afdelingsingeniør, Aalborg Forsyning, Kloak A/S 2 Forbedret energiudnyttelse

Læs mere

Disposition. Lidt om Hillerød Forsyning. Vores planer for fremtiden. Strategiske overvejelser. Spørgsmål

Disposition. Lidt om Hillerød Forsyning. Vores planer for fremtiden. Strategiske overvejelser. Spørgsmål Disposition Lidt om Hillerød Forsyning Vores planer for fremtiden Strategiske overvejelser Spørgsmål 1 Lidt om Hillerød Forsyning Egenkapital på ca. 2 mia. Omsætning på ca. 600 mio. Investeringer i 2013

Læs mere

Hexa-Cover Flydelag til reduktion af: Lugt Emission Varmetab Fordampning Organisk vækst / Algevækst

Hexa-Cover Flydelag til reduktion af: Lugt Emission Varmetab Fordampning Organisk vækst / Algevækst Effektivt flydelag på alle væsker Hexa-Cover Flydelag til reduktion af: Lugt Emission Varmetab Fordampning Organisk vækst / Algevækst Yderligere forhindrer Hexa-Cover Flydelag uønskede fugle adgang til

Læs mere

Klimavision: Danmark som førende klimanation FORENINGEN AF RÅDGIVENDE I NGENIØRER F RI

Klimavision: Danmark som førende klimanation FORENINGEN AF RÅDGIVENDE I NGENIØRER F RI Klimavision: Danmark som førende klimanation FORENINGEN AF RÅDGIVENDE I NGENIØRER F RI I 00 er Danmark verdens førende viden og teknologination inden for udbredelse af Cleantech 1. Introduktion Foreningen

Læs mere

Biogasanlæg ved Andi. Borgermøde Lime d. 30. marts 2009

Biogasanlæg ved Andi. Borgermøde Lime d. 30. marts 2009 Biogasanlæg ved Andi Borgermøde Lime d. 30. marts 2009 Biogasanlæg på Djursland Generelt om biogas Leverandører og aftagere Placering og visualisering Gasproduktion og biomasser CO2 reduktion Landbrugsmæssige

Læs mere

Slamhåndtering. Slammineraliseringsanlæg - 20 års erfaring

Slamhåndtering. Slammineraliseringsanlæg - 20 års erfaring Slamhåndtering Slammineraliseringsanlæg - 20 års erfaring Behandling og afvanding af slam fra recirkulerede akvakulturanlæg ved anvendelse af slammineraliseringsanlæg Steen Nielsen Orbicon A/S Ringstedvej

Læs mere

Hvad er udfordringen. Lattergasudfordringer ved drift af deammonifikationsanlæg EUREAU 1

Hvad er udfordringen. Lattergasudfordringer ved drift af deammonifikationsanlæg EUREAU 1 Hvad er udfordringen Lattergasudfordringer ved drift af deammonifikationsanlæg Vi ved at lattergas er en kraftig drivhusgas. Vi ved at lattergas emission er afhængig af kulstof mængden i forbindelse med

Læs mere

IDEKATALOG TIL VOGNMÆND

IDEKATALOG TIL VOGNMÆND IDEKATALOG TIL VOGNMÆND Dette idekatalog er en samling af brændstofbesparende og CO2-reducerende tiltag, som vognmænd kan implementere i deres virksomhed. Listen er ikke udtømmende, og hvis vognmænd har

Læs mere

EXPO-NET Danmark A/S Phone: +45 98 92 21 22 Georg Jensens Vej 5 Fax: +45 98 92 41 89. Kontaktfiltrering

EXPO-NET Danmark A/S Phone: +45 98 92 21 22 Georg Jensens Vej 5 Fax: +45 98 92 41 89. Kontaktfiltrering Etablering af store bundfældningsbassiner med slamskraber er ofte en kostbart investering. Driften af disse bassiner kan være meget uregelmæssigt, idet bundfældningsbassinerne naturligvis er meget afhængig

Læs mere

Mathias Nørlem, Krüger A/S, Sammen skaber vi en bæredygtig fremtid

Mathias Nørlem, Krüger A/S, Sammen skaber vi en bæredygtig fremtid Mathias Nørlem, Krüger A/S, mtn@kruger.dk Sammen skaber vi en bæredygtig fremtid Vandkvalitet Erfaringer med decentrale renseteknologier? Mathias Nørlem, Krüger A/S. mtn@kruger.dk Vandmængder vs. stofmængder

Læs mere

HVAD BLIVER DET NÆSTE?

HVAD BLIVER DET NÆSTE? HVAD BLIVER DET NÆSTE? ELLER HVAD SKAL VORES RENSEANLÆG KUNNE FREMOVER? J E S V O L L E R T S E N, A A L B O R G U N I V E R S I T E T I HISTORIENS KLARE LYS Først skulle renseanlæggene fjerne uhumskheder

Læs mere

Biologisk vandbehandling af medicinrester - Lokalt eller centralt?

Biologisk vandbehandling af medicinrester - Lokalt eller centralt? Biologisk vandbehandling af medicinrester - Lokalt eller centralt? MUDP-projekterne Mermiss og Mereff Projekt partnere: IDA Miljø Workshop København 8. marts 2017 Aviaja Anna Hansen, Krüger A/S PhD, Procesingeniør

Læs mere

LAR i vej Klima, miljø og bæredygtighed. Søren Gabriel

LAR i vej Klima, miljø og bæredygtighed. Søren Gabriel LAR i vej Klima, miljø og bæredygtighed Søren Gabriel sgab@orbicon.dk LAR i vej hvorfor nu det? Mere vand hurtigere Hverdagsregn Målet er Ingen gener Hvad er hverdagsregn? Hvem har ansvaret? Servicemål

Læs mere

Ressourcestrategi

Ressourcestrategi Findes der en rigtig ressourcestrategiplan for de danske vandselskaber? Er energiproduktion altid det, der skal stræbes efter? Dansk Vand Konference 9. november 2016, Aarhus peter tychsen senioringeniør

Læs mere

Vi sætter fokus på. CO 2 -aftryk. - reducerede CO 2 -emissioner til gavn for alle

Vi sætter fokus på. CO 2 -aftryk. - reducerede CO 2 -emissioner til gavn for alle Vi sætter fokus på CO 2 -aftryk 2015 - reducerede CO 2 -emissioner til gavn for alle Forsyningen udleder mindre CO 2 Mere grøn strøm! Fra år til år opgør Energinet.dk, hvordan vores strøm sammensættes.

Læs mere

Ansøgningsskema udledning af Spildevand (kap. 4)

Ansøgningsskema udledning af Spildevand (kap. 4) Sendes til: Nordfyns Kommune Teknik og Miljø Rådhuspladsen 2 5450 Otterup Ansøgningsskema udledning af Spildevand (kap. 4) Ansøgningsdato Henvisning til evt. bilag 1. Virksomhedens/anlæggets navn og beliggenhed

Læs mere

PRODUKTINFORMATION PROCESANALYSE NITRAT NISE SC / NITRATAX SC NYHED! Det rigtige valg. Nitratsonder med UV- og ISE-teknologi

PRODUKTINFORMATION PROCESANALYSE NITRAT NISE SC / NITRATAX SC NYHED! Det rigtige valg. Nitratsonder med UV- og ISE-teknologi PRODUKTINFORMATION PROCESANALYSE NITRAT NISE SC / NITRATAX SC NYHED! NL INE MÅL ING AF NITRAT Det rigtige valg Nitratsonder med UV- og ISE-teknologi 2 OVERSIGT OVER ONLINE NITRATSONDER Nitratmåling med

Læs mere

A k v a r i e T e k n i k. c o n t r o l - r e g u l a t i o n - s u p e r v i s i o n. w w w. c o w e x. c o m

A k v a r i e T e k n i k. c o n t r o l - r e g u l a t i o n - s u p e r v i s i o n. w w w. c o w e x. c o m - Miljøvenligt Akvarium - Vandet renses og recirkuleres - Reducering af driftsomkostninger - Aqua Control System - Alarm system Cowex AkvarieTeknik Cowex AkvarieTeknik Ved anvendelse af den nyeste teknologi

Læs mere

Investeringsaftale 2019 Egedal Bilag 1, Oversigt over indsatser, mål, handlinger og resultatkrav

Investeringsaftale 2019 Egedal Bilag 1, Oversigt over indsatser, mål, handlinger og resultatkrav Investeringsaftale 2019 Egedal Bilag 1, Oversigt over indsatser, mål, handlinger og resultatkrav Vand V1.0 Ledningsnettet for drikkevand skal være velholdt og udbygges i takt med behovet. Renoveringsmodne

Læs mere

VI HAR ARBEJDET MED NYTÆNKNING SIDEN 1867

VI HAR ARBEJDET MED NYTÆNKNING SIDEN 1867 VI HAR ARBEJDET MED NYTÆNKNING SIDEN 1867 VI UDVIKLER, TÆNKER NYT OG SIKRER EN BÆREDYGTIG FREMTID Vi er aktivt med til at løse den klimamæssige udfordring I alle dele af EWII arbejder vi strategisk og

Læs mere

Daka ReFood FULDT SKRALD PÅ GRØN ENERGI DAKA REFOOD

Daka ReFood FULDT SKRALD PÅ GRØN ENERGI DAKA REFOOD FULDT SKRALD PÅ GRØN ENERGI DAKA REFOOD KORT FILM OM DAKAREFOOD Daka ReFood indsamler og genanvender madaffald og brugt fritureolie fra fødevareindustrien, detailhandel, restauranter og storkøkkener. Det

Læs mere

Bilagsrapporter Grønt Regnskab 2012 - Herning Vand A/S

Bilagsrapporter Grønt Regnskab 2012 - Herning Vand A/S Bilagsrapporter Grønt Regnskab 2012 - Herning Vand A/S Herning Vand A/S Herning Vand A/S er et selvstændigt forsyningsselskab, der transporterer og renser spildevandet i Herning Kommune, samt indvinder

Læs mere

Vand og Spildevand Teknik og Miljø Århus Kommune. Teknologisk Institut, 6. november 2008. Spildevandspumper. v. Henrik Frier, Århus Kommune

Vand og Spildevand Teknik og Miljø Århus Kommune. Teknologisk Institut, 6. november 2008. Spildevandspumper. v. Henrik Frier, Århus Kommune Teknologisk Institut, 6. november 2008 Spildevandspumper v. Henrik Frier, Århus Kommune INDHOLD 1. Hvad er spildevand? 2. Opbygning af spildevandssystemet 3. Behov for pumpning i spildevandssystemet 4.

Læs mere

Well Fit - PRÆFABRIKEREDE PUMPESTATIONER TIL INSTALLATION I EKSISTERENDE BRØNDE

Well Fit - PRÆFABRIKEREDE PUMPESTATIONER TIL INSTALLATION I EKSISTERENDE BRØNDE Well Fit - PRÆFABRIKEREDE PUMPESTATIONER TIL INSTALLATION I EKSISTERENDE BRØNDE Behovet for renovering Well Fit Præfabrikerede pumpestationer, der installeres i den eksisterende station som en færdig indsats

Læs mere

Visualisering af rådnetanke på fremtidigt biogasanlæg på Varde Renseanlæg

Visualisering af rådnetanke på fremtidigt biogasanlæg på Varde Renseanlæg Bilag 1 Visualisering af rådnetanke på fremtidigt biogasanlæg på Varde Renseanlæg Visualiseringsarbejdet er udført i februar måned 2014. Vi har ved opstilling af en mobillift fjernet tænkelige usikkerheder

Læs mere

Fodaftryk. Affald. Overblik over bæredygtighed UDFORDRINGER

Fodaftryk. Affald. Overblik over bæredygtighed UDFORDRINGER Fodaftryk UDFORDRINGER At reducere energiforbruget i vores processer fra kildeplads til renseanlæg At øge vores egenproduktion af grøn energi At reducere den samlede miljøbelastning i vores processer At

Læs mere

MUDP handlingsplan for december 2018

MUDP handlingsplan for december 2018 MUDP handlingsplan for 2019 20.december 2018 Bestyrelsen for det Miljøteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) udstikker i denne handlingsplan rammerne for indsatsen i 2019. MUDP handlingsplanen

Læs mere

Klimaarbejdet i Albertslund Miljø- og Teknikdirektør Niels Carsten Bluhme Fjernvarme - Målsætninger og konkrete initiativer

Klimaarbejdet i Albertslund Miljø- og Teknikdirektør Niels Carsten Bluhme Fjernvarme - Målsætninger og konkrete initiativer Albertslund 26. januar 2009 Klimaarbejdet i Albertslund Miljø- og Teknikdirektør Niels Carsten Bluhme Fjernvarme - Målsætninger og konkrete initiativer Introduktion til Albertslund Klimaplanen Fjernvarme

Læs mere

CO2 udledning 2017 sammenlignet med 2016

CO2 udledning 2017 sammenlignet med 2016 CO 2 -RAPPORT 2017 Fokus på bæredygtighed I Kalundborg Forsyning har vi, igennem vores ejerstrategi, fokus på, hvordan vi påvirker miljøet. I ejerstrategien fremgår Kalundborg Kommunes ambition om at være

Læs mere

Furesø Kommune. Afrapportering af investeringsaftale 2018 for 1. kvartal. Opsummering af afrapportering for 1. kvartal 2018

Furesø Kommune. Afrapportering af investeringsaftale 2018 for 1. kvartal. Opsummering af afrapportering for 1. kvartal 2018 Novafos Blokken 9 DK-3460 Birkerød Furesø Kommune +45 44 20 80 00 novafos.dk novafos@novafos.dk CVR-nr. 31 88 49 93 Afrapportering af investeringsaftale 2018 for 1. kvartal Novafos har indgået en investeringsaftale

Læs mere

Transforming DONG Energy to a Low Carbon Future

Transforming DONG Energy to a Low Carbon Future Transforming DONG Energy to a Low Carbon Future Varmeplan Hovedstaden Workshop, January 2009 Udfordringen er enorm.. Global generation European generation 34,000 TWh 17,500 TWh 94% 34% 3,300 TWh 4,400

Læs mere

Vidensdeling og kontinuert uddannelse er nøglebegreber hos FH Automation A/S.

Vidensdeling og kontinuert uddannelse er nøglebegreber hos FH Automation A/S. FH Automation A/S Rådgivning og Automa-tion indenfor: Scada PLC Drives & Motion Robotteknologi El-Tavler Elektrisk & Mekanisk Service Hos FH Automation har vi mange års erfaring med automatisering, og

Læs mere

KLIMAPÅVIRKNINGER BÆREDYGTIG HELHEDSORIENTERET VANDFORVALTNING I FREMTIDEN

KLIMAPÅVIRKNINGER BÆREDYGTIG HELHEDSORIENTERET VANDFORVALTNING I FREMTIDEN KLIMAPÅVIRKNINGER BÆREDYGTIG HELHEDSORIENTERET VANDFORVALTNING I FREMTIDEN ATV Jord og Grundvand Helhedsorienteret vandforvaltning 28. November 2018 VANDKREDSLØBET Nedbør Nedbør Havet Havet Vand på terræn

Læs mere

De skjulte potentialer i fremtidens drift af biomasseanlæg

De skjulte potentialer i fremtidens drift af biomasseanlæg De skjulte potentialer i fremtidens drift af biomasseanlæg Søren Klinggaard & Jesper Cramer FORCE Technology Agenda Måling af korrosion Søren Klinggaard Vision-baseret overvågning og styring af forbrændingen

Læs mere

Præsentation af Aarhus Å projektet. Præsentation af mig

Præsentation af Aarhus Å projektet. Præsentation af mig Præsentation af Aarhus Å projektet - Motivation for Aarhus Å projektet - Udbud og organisering - Design - Udførelse af bassiner - Udfordringer i forbindelse med etablering af bassinerne - Tilslutning af

Læs mere

Hvilken udvikling. med vand? Birgitte Hoffmann Aalborg Universitet

Hvilken udvikling. med vand? Birgitte Hoffmann Aalborg Universitet Hvilken udvikling. med vand? Birgitte Hoffmann Aalborg Universitet Design for robusthed Håndtere effekter af klimaforandringer Sikre vandforsyning og miljøbeskyttelse Udvikle bykvalitet udvikling, grøn

Læs mere

Fremtidens energiforsyning - et helhedsperspektiv

Fremtidens energiforsyning - et helhedsperspektiv Fremtidens energiforsyning - et helhedsperspektiv Gastekniske dage 18. maj 2009 Dorthe Vinther, Planlægningschef Energinet.dk 1 Indhold 1. Fremtidens energisystem rammebetingelser og karakteristika 2.

Læs mere

Udfordringer for dansk klimapolitik frem mod 2030

Udfordringer for dansk klimapolitik frem mod 2030 Udfordringer for dansk klimapolitik frem mod 2030 Af professor Peter Birch Sørensen Økonomisk Institut, Københavns Universitet Formand for Klimarådet Indlæg på Gastekniske Dage den 24. maj 2017 Dagsorden

Læs mere

Finriste til overløbsbygværker

Finriste til overløbsbygværker Finriste til overløbsbygværker Til énstrengede kloaksystemer og hvor der i øvrigt er behov for en finfiltrering af overløb under spidsbelastning leverer RUMA de anerkendte RÛ-DP finriste. Ristene kan desuden

Læs mere

Rensning af vejvand. Indlæg om vejvand til møde i NVTC den 24/11-2014 i Køge. v/ Ulrik Hindsberger, Teknologisk Institut, Rørcentret

Rensning af vejvand. Indlæg om vejvand til møde i NVTC den 24/11-2014 i Køge. v/ Ulrik Hindsberger, Teknologisk Institut, Rørcentret Rensning af vejvand Indlæg om vejvand til møde i NVTC den 24/11-2014 i Køge v/ Ulrik Hindsberger, Teknologisk Institut, Rørcentret 1 Hvorfor skal regnvand renses? Regnvand fra veje indeholder bl.a.: PAH

Læs mere

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS INDLEDNING Klimaforandringerne er en af de største udfordringer, som verden står over for i dag. Derfor har Danmark et nationalt mål om at være uafhængig

Læs mere

POLITIK FOR KLIMA OG ENERGI UDKAST

POLITIK FOR KLIMA OG ENERGI UDKAST POLITIK POLITIK FOR KLIMA OG ENERGI indledning I Thisted Kommune udarbejdes styringsdokumenter ud fra dette begrebshierarki Hvad er en politik? Kommunalbestyrelsen fastsætter, fordeler og prioriterer,

Læs mere

Fra energineutral til klimaneutral

Fra energineutral til klimaneutral Fra energineutral til klimaneutral Per Henrik Nielsen 30 November 2015 Energineutral med konsekvenser Spildevandsindustrien står overfor et paradigmeskift Fra rensning til ressource udnyttelse Fra energi

Læs mere

Klimatilpasning, strategi og udfordringer. Miljø og klima

Klimatilpasning, strategi og udfordringer. Miljø og klima Klimatilpasning, strategi og udfordringer KøbeKøbenhavn Kommunes klimaplan Kommunes klimatilpasning 6 mål for København: Energi fra kul til vind Transport fra biler til cykler og brint biler Bygninger

Læs mere

VEJBEDE SOM FORSINKELSE ELLER NEDSIVNING

VEJBEDE SOM FORSINKELSE ELLER NEDSIVNING DANSK VANDKONFERENCE DEN 8. - 9. NOV. VEJBEDE SOM FORSINKELSE ELLER NEDSIVNING INDLÆG V/ PROJEKTLEDER ANNE SKAARUP Virksomheden Sweco planlægger og designer fremtidens samfund og byer. Det gør vi ved at

Læs mere

Balancering af energisystemer, gassystemet i fremtiden: grønt, fleksibelt, effektivt

Balancering af energisystemer, gassystemet i fremtiden: grønt, fleksibelt, effektivt Balancering af energisystemer, gassystemet i fremtiden: grønt, fleksibelt, effektivt Gastekniske Dage 15. Maj 2012 Malene Hein Nybroe Energinet.dk 1 Vores systemer Vi har allerede en del fluktuerende produktion

Læs mere

Spildevandsteknisk Redegørelse for vaskehal med Biologisk vandrensningsanlæg Nørager Brugsforening Grynderupvejen Nørager

Spildevandsteknisk Redegørelse for vaskehal med Biologisk vandrensningsanlæg Nørager Brugsforening Grynderupvejen Nørager Dato: 15.01.2018 Spildevandsteknisk Redegørelse for vaskehal med Biologisk vandrensningsanlæg Nørager Brugsforening Grynderupvejen 1 9610 Nørager Indholdsfortegnelse Side 1. Generelle oplysninger 3 2.

Læs mere

SDSD CLEAN. Innovating Green Solutions

SDSD CLEAN. Innovating Green Solutions SDSD CLEAN Innovating Green Solutions AGENDA 1. Hvem er CLEAN? 2. Hvad laver vi? 3. Hvordan arbejder vi? 2 STÆRKESTE CLEANTECH KLYNGE I DANMARK CLEAN er resultatet af en fusion mellem Lean Energy Cluster

Læs mere

DIT BÆREDYGTIGE VASKERI

DIT BÆREDYGTIGE VASKERI DIT BÆREDYGTIGE VASKERI BÆREDYGTIGE LØSNINGER Vi har fokus på bæredygtige løsninger. Vores produktionsanlæg er optimeret, tekstilerne er nøje udvalgt og vaskeprocessen skånsom og PH-neutral. Vi vil gerne

Læs mere

Sidste etape af klimasikringen i Studsdal og Taulov

Sidste etape af klimasikringen i Studsdal og Taulov Sidste etape af klimasikringen i Studsdal og Taulov Fredericia Spildevand og Energi A/S foretager nu sidste etape af klimatilpasningsprojektet i Studsdal og Taulov. I løbet af oktober måned vil entreprenør

Læs mere