TEMADAG: Designkoncept for Sygehus Sønderjylland og Psykiatrien

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "TEMADAG: Designkoncept for Sygehus Sønderjylland og Psykiatrien"

Transkript

1 TEMADAG: Designkoncept for Sygehus Sønderjylland og Psykiatrien

2 Indledning Sygehus Sønderjylland og Psykiatrien skal i løbet af de næste 6 år flytte ind i både nye og ombyggede faciliteter på matriklen på Kresten Phillips Vej i Aabenraa. Det nye sygehus skal rumme mange forskellige brugere, personalegrupper og faciliteter, hvilket stiller krav når huset skal indrettes og udsmykkes. Sygehus Sønderjylland og Psykiatrien har besluttet at gå foran når det kommer til Sygehusets indretning ved at skabe et samlet koncept for design, interiør, farver og wayfinding. Det samlede koncept skal fungere som en række retningslinjer der kitter de forskellige bygninger sammen med kunststrategien, og skaber et sygehus der fremstår som en helhed. Et sygehus hvor der er taget hånd om de fysiske rammer - også om indretningen. Designkonceptet skal bakke op om Region Syddanmarks visioner og værdier således, at det der købes ind uanset om det er møbler, stole eller skilte har en sammenhæng og linje, der kan findes overalt i sygehuset. Det skal gøre det let at finde rundt, behageligt at færdes og arbejde på Sygehuset. Temadagen er første del af den proces, som handler om at samle al den erfaring og viden ind, som findes hos brugerne, lige fra patienten, til personalet og leverandører. Temadagen er tænkt som en dag, der både skal inspirere og give ny viden til deltagerene, samt give mulighed for indsamle viden, erfaringer og gode idéer, som skal være med til at kvalificere Designkonceptet. Denne rapport samler op på Temadagens oplæg og input fra en række workshops. Her genopfriskes dagens indlæg og udbyttet af worksshops. God læselyst! Julie Meldgaard Arkitekt, ArchiMed

3 Program 09:00 VELKOMST 09:10 INDLEDNING Ved Søren Aggestrup, Lægelig direktør for Sygehus Sønderjylland KUNST GIVER LIV ERFARING MED KUNST I SUNDHEDSVÆSNET Oplæg ved Ib Hessov 10:10 EVIDENSBASERET DESIGN OMGIVELSERNES BIDRAG TIL SUNDHED OG HELING Oplæg ved Pernille Weiss Terkildsen 10:40 BRANDING, DESIGN OG VÆRDIER, Oplæg ved Johan Adam Linneballe 11:20 WAYFINDING I ET TEKNOLOGISK FREMTIDSPERSPEKTIV Oplæg ved John Paulin Hansen 12:00 FROKOST 12:45 WORKSHOPS A: Værdier, Kunst og Branding ved Ib Hessov B: Tilgængelighed og Wayfinding ved Pernille Weiss Terkildsen C: Hvad skal Design og Indretning Bidrage til? ved Anne Mette Gravgaard D: Design og Kunst i Brug ved Hege Herdlevær 14:30 FÆLLES OPSAMLING. REJSEHOLDET FREMHÆVER DAGENS VIGTIGSTE POINTER. 14:55 AFRUNDING OG TAK FOR I DAG Temadagen blev afholdt på Folkehjem, Aabenraa, torsdag den 28. februar ArchiMed faciliterede dagen i samarbejde med Sygehus Sønderjylland og Psykiatrien.

4 Oplæg 1 Ib Hessov KUNST GIVER LIV ERFARING MED KUNST I SUNDHEDSVÆSNET Ib Hessov er pensioneret overlæge fra Aarhus Amts Sygehus og erklæret kunstelsker. Gennem sit virke på Aarhus Amts Sygehus har Ib Hessov arbejdet med kunst på sygehuset, og har sine erfaringer fra praksis. Hvordan kan man arbejde med kunst på et sygehus, og hvad er det kunsten kan i den kontekst? Kunst kan bidrage på forskellig vis til sygehusets miljø. Kunst kan; give uventende oplevelser. glæde, provokere og/eller bortlede tankerne fra sygdom. fremme arbejdsglæden og stimulere til kreativitet. gøre rum smukkere. stille krav til rummet - rod og sjusk udstilles og forebygges. Formålet med kunsten er altså at skabe nogle smukkere rammer, som kan hjælpe med at sænke patienternes stressniveau og fremme arbejdsmiljøet for de ansatte. Det handler om hvordan man kan ændre menneskers adfærd ved, at arbejde bevidst med god kunstudsmykning med en samlet linje, hvilket skaber liv og atmosfære i rum. Det er væsentligt at tænke over hvordan man bruger kunsten, således at der ikke alene fokuseres på billedkunst. Det er muligt at gå ud over dette ved, at inddrage serier af billeder, farver på vægge, gulve og lofter samt rummets øvrige interiør og lysindfald. At vælge god kunst og gøre sig umage når man indretter sig. Sygehusets rum skal udstråle kvalitet, de skal ikke blot være rationelle, funktionelle og vedligeholdelseslette. Ib viste eksempler fra hans eget virke på Aarhus Amts Sygehus og Skejby Sygehus. De kan også ses i Ib s bog Kunst giver liv, Aarhus Universitetsforlag.

5 Pernille Weiss Terkildsen Oplæg 2 EVIDENSBASERET DESIGN OMGIVELSERNES BIDRAG TIL SUNDHED OG HELING Pernille Weiss Terkildsen har en lang og bred erfaring med det danske sundhedsvæsen. Hendes arbejde som sygeplejerske og politiker skabte en lyst til at gøre en konkret forskel. Pernilles firma ArchiMed arbejder med arkitektur, evidens og sundhed for, at være med til at skabe bedre, hele og helende rammer om sundhedens huse. At arbejde evidensbaseret er en multidiciplinær metode, hvor man systematisk og transperant anvender den bedst mulige evidens fra forskning og praksis, som baggrund for beslutningsprocessen. Dette sker for at optimere samspillet mellem drift og design i hvert enkelt unikke projekt. Altid med det formål at skabe de bedst mulige rammer. Evidensbaseret design er en metode der kan medvirke til at skabe helende arkitektur og omgivelser. Man kan altså sige at evidensbaseret design er et redskab, mens et helende miljø er målet og resultatet. Hvis man ser evidensbaseret på kunst på hospitaler, hvad er det så kunsten gør? Kunsten påvirker følelseshjernen, som regulerer menneskets stressniveau. Altså kan man med den rette kunstneriske udsmykning medvirke til, at sænke stressniveauet og dermed skabe bedre og kortere patientophold. Det er dog essentielt at holde sig for øje, hvad der kan karakterisere god kunst i en sygehus kontekst. Den nyeste forskning på området peger på en række gode råd, man kan følge når kunst skal vælges: Naturmotiver og glade mennesker virker beroligende. Abstrakt kunst kan stresse og irritere. Kunsten skal gøre det muligt at drømme sig væk. Sygehuset flygtige og fleksible rammer kan imødekommes ved, at arbejde med teknologiske muligheder. Kunst er ikke blot et billede på væggen, men kan også være lyd, lugt, taktilitet, sansepåvirkninger. Lav en strategi for kunsten og hold fast i den. Lad være med at overdrive og blande for meget sammen. Erfaring og forskning viser at universelle guidelines ikke er effektfulde, fokus bør altid være på det aktuelle projekt med de udfordringer, brugere, mål og ønsker der er.

6 Oplæg 3 Johan Adam Linneballe BRANDING, DESIGN OG VÆRDIER Johan Adam Linneballe er stifter af og direktør for Scandinavian Branding. Han har gennem sin lange karriere som arkitekt, designer og brand-bygger en indgående viden om hvordan man kommunikerer på en troværdig og effektiv måde. Branding er vigtigt fordi det helt intuitivt siger noget om hvem man som virksomhed og mennsker er, samt hvad man står for. Der skabes forventninger til og idéer omkring en virksomhed allerede ved synet af et logo eller lyden af et slogan. Således er Branding synliggørelse af værdier. Der følger derfor et stort ansvar med når man vælger sit slogan, man skal holde hvad man lover. Sygehus Sønderjyllands slogan lyder Kvalitet døgnet rundt - og det forpligter. Måden man skilter på kan også sige meget om værdier og budskaber. At tegne et kort over verden og vise rundt i den kræver eksempelvis, at man accepterer at verden ikke ser ens ud for alle. Min forståelse af verden er ikke den samme som din - alt opfattelse er subjektiv. Denne subjektivitet medfører også individuel fortolkning, hvilket kan gøre kommunikation kompleks. Derfor må man huske på, at der altid både er en afsender, en modtager og et budskab, og den information man giver skal være afstemt disse. Er det eksempelvis hensigtsmæssigt, at bruge forkortelser og fagsprog på skilte der skal vise almindelige mennesker rundt. Altså er overensstemmelse mellem hvem man er, hvad man siger og hvem der skal forstå det der siges essentielt. Samtidig er det vigtigt at holde budskaber simple. Udvælg hvilken information patienter skal have, og lad personalet holde inde med detaljer. Får man eksempelvis en nøgle på et hotel til værelse 812, går man til 8. sal, værelse 12 intuitivt. At værelset har udsigt over søen og en fuld tv-pakke er ikke vigtigt før man er på værelset. På samme måde skal information til patienterne nøje udvælges og holdes simpel.

7 John Paulin Hansen Oplæg 4 WAYFINDING I ET TEKNOLOGISK FREMTIDSPERSPEKTIV John Paulin Hansen er oprindeligt udannet psykolog og er nu professor på IT-universitetet. Han fokuserer bl. a. på innovativ kommunikation og har været projektleder på et projekt omkring wayfinding i Københavns lufthavn. Dette projekt kan bidrage til nytænktning af skiltning og wayfinding på hospitaler. I en moderne dynamisk hospitalskontekst er statisk wayfinding nemlig problematisk. Det er ikke individorientereret og tager ikke højde for de mange forandringer og flytning af funktioner, som er dagligdagen på et sygehus. I forbindelse med projektet i Københavns lufthavn har Johan Paulin med sin gruppe udviklet et Talking Badge. Dette kan, via sendere der er sat op rundt omkring på hospitalet, guide hver enkelt patient eller pårørende til deres specifikke destination. Der er altså en stemme der fortæller hvor man skal gå hen, informerer om ventetid etc. På samme måde kan enheder der viser vej ved hjælp af figurer eller pile som projiceres fra en enhed ned på gulvet, bruges til guidning. Disse redskaber kan samtidig med at de er dynamiske rumme flere forskellige patientgrupper, såsom svagtseende og dårligt hørende. Meget af denne teknik er udviklet og implementeret i kinesisk kontekst. Her har man haft svært ved at acceptere og akkomodere tanken om nye gadgets, som er fremmede for den almindelige kineser. En meget spirituel delløsning blev for kineserne, at finde den helt rette betegnelse - nemlig xiǎo jīnglíng som er en slags gode spøgelser eller tjenende ånder. Johan Paulins budskab var desuden, at holde det enkelt og simpelt, så patienter ikke bliver overloadet med information.

8 TEMADAG WORKSHOP BRAINSTORM HOSPITAL Workshop A Kunst, værdier og branding GRUPPE A1 VÆRKTØJ EFFEKT Varm hånd, fra hjem til man er hjemme igen Virtuel personlig guide Eget og fælles ansvar Kreativitet jeg-vi (bevidsthed) Alternativ formidling/ velkomst i forhold til forberdelse af patient til besøget / behandlingen PATIENTEN I CENTRUM INVOLVERING Inddragelse af patient, personale, pårørende Rivegård - japansk stil Fællesrum Ansvar - udvikling Energi Intelligent ARBEJDSPLADSEN Forberedelse Kreativ ledelsesstil VÆRDIER, KUNST OG BRANDING Kultur HANDLEKRAFT Vækst Effektivitet Indre kreativitet medvirker til det kollektive Uendelighedens øje Leg Redskab til at kommunikere på et andet plan en det verbale via billeder og musik KUNST Musik, lys, æstetik HVAD SKAL DET KUNNE? HVAD JEG GØR HAR STØRRE VÆRDI END DET JEG FÅR Se mere værdi i det man har Interessant med en virtuel person som følger en hele vejen, til slutningen af sin behandling Bevidsthed Trivsel Tryghed EJERSKAB Menneskelighed Stolthed Man er selv medspiller, involvering medvirker til angstreduktion og tryghed Lokal forankring, identitet, stolthed Samfundsøkonomi (at politik medfører økonomisk vækst) ØKONOMI Politik Cost-Benifit (virksomheder+frivillighed) OP-ORD Oplevelse Opdragelse Opfindelse - innovation Opdagelse ARCHI MED Evidence Architecture Health Innovation Research

9 Citat: Overlad valg af kunst, til mennesker der ved noget om kunst. Ib Hessov

10 TEMADAG WORKSHOP BRAINSTORM HOSPITAL Workshop A Kunst, værdier og branding GRUPPE A2 VÆRKTØJ EFFEKT Helbredelse Sanseligt stimulerende, ikke interlektuelt Vi vender forskelligt - nogen ser mest loftet SANSELIGHED Håb Helende raskhed Aktivitet Effektivitet Proffesionalisme Funktionalitet KVALITET Uendelighed Uforgængelighed Langtidsholbarhed Æstetisk nøgleperson som varetager ansvar for kunst mellem kunst, brand og design VÆRDIER, KUNST OG BRANDING HVAD SKAL DET KUNNE? SAMMENHÆNG mellem indgangsparti og resten af omgivelserne Kunsten giver omgivelserne et positivt ladet regi Omhu Engagement Troværdighed Balance EGENSKABER Kendskab - erindring BLØDE OMGIVELSER Empati Kunst bryder monotoni Oplevelse Harmoni Glæde Bevægelse - ikke så mange lige linjer, men flere bløde snoede linjer ARCHI MED Evidence Architecture Health Innovation Research

11 TEMADAG WORKSHOP BRAINSTORM HOSPITAL Kunst, værdier og branding Workshop A VÆRKTØJ EFFEKT GRUPPE A3 Optimisme Levende musik Billedlagre, så man selv kan vælge på patientstuerne STEMNING Skabe ro Inspirere Brugervenlighed Optimisme Kvalitet Naturens sansepåvirkning Ro HELENDE Stilhed Klassisk design Litteratur ENKELHED I HELHEDEN Spille skak Aktiv i sengen VÆRDIER, KUNST OG BRANDING Livet efter hospitalet Tiltrækkende arbejdsplads (Udkantsdanmark) Skal holde i 100 år? HVAD SKAL DET KUNNE? Syddanske kunstnere? Kunst Samarbejde ml. sygehus og byudvikling. Tiltalende by at bo i BRANDING Tilhørsforhold Ikke sygdom, fokus på helbredelse Sønderjyllands Sygehus EJERSKAB FOR SYGEHUSET Patienter, personale, byen, borgerne for egen heling Personalets viden om kunsten skal samtaleemner med patienter og kolleger Klassisk Designkoncept Aktivitet Brugervenlighed TEMAER Wayfinding Ruminddeling Patienten som kunde ARCHI MED Evidence Architecture Health Innovation Research

12 Citat: Det væsentligste er, at kunne færdes på lige fod med andre. Deltager i workshop

13 TEMADAG WORKSHOP BRAINSTORM HOSPITAL Tilgængelighed og wayfinding Workshop B VÆRKTØJ EFFEKT GRUPPE B1 FOKUS PÅ PSYKISK BESVÆREDE Af den enkelte afdeling med lys, lyd og farve på kunst BRANDING ENKELHED Med sygesikringskort Personificeret vejvisning I telefonbokse CHECK-IN Mulighed for at søge hjælp uden at bruge personalet TILGÆNGELIGHED OG WAYFINDING FØLE SIG VELKOMMEN At kunn være anonym Tilgodese forskellige intelligenser HVAD SKAL DET KUNNE? VEJVISNING FØLGER PERSONEN Luftshavns-GPS, som kan vise vej med tale og lys pil. Dog mulighed for personlig betjening. Mulighed for personlig betjening ELEKTRONISK VEJVISNING God hvis man skal besøge flere afdelinger samme dag Pop-up: Velkommen du er ventet på afd. xxx + vejvisning. Alternativ til personlig betjening FLOW I RECEPTIONEN (Ingen kø, døgnbemanding) ARCHI Hvordan kan man hjælpe opmærksomhedsforstyrrede, der en udfordret rumorienteringsevne? (som ikke kan koncentrere sig og ikke er hjælpesøgende) Køre sygesikringskort igennem Tilknyttet computer/ipad MED Evidence Architecture Health Innovation Research

14 TEMADAG WORKSHOP BRAINSTORM HOSPITAL Workshop B Tilgængelighed og wayfinding GRUPPE B2 VÆRKTØJ EFFEKT FOKUS PÅ HØREBESVÆREDE Ringeapparat Lys ALARM TILGÆNGELIGHED OG WAYFINDING God akustik Forståelig skiltning Nærvær ENKELT Belysning Tilstedeværelse Teleslynge HVAD SKAL DET KUNNE? ARCHI MED Evidence Architecture Health Innovation Research

15 TEMADAG WORKSHOP BRAINSTORM HOSPITAL Tilgængelighed og wayfinding Workshop B VÆRKTØJ EFFEKT GRUPPE B3 FOKUS PÅ SYNSBESVÆREDE Systemer skal tale sammen Interaktive skilte IT RIGTIG PROJEKTERING Robot Piccoline/støvsuger SERVICE TILGÆNGELIGHED OG WAYFINDING SKILTE Også i elevator Blideskrift Mulighed for oplæsning af tekst HVAD SKAL DET KUNNE? Robot SANSER Lyde Natur Overflader PATIENT- FORENINGER Også i elevator Blindeskrift Mulighed for oplæsning af tekst BELYSNING Farvet lys Lysstyrke TRYGHED OG OMSORG Patient bestille hjemmefra. (Give besked om behov) Personlig hjælp og betjening ARCHI MED Evidence Architecture Health Innovation Research

16 TEMADAG WORKSHOP BRAINSTORM HOSPITAL Workshop B Tilgængelighed og wayfinding GRUPPE B4 VÆRKTØJ EFFEKT FOKUS PÅ VISUELT BESVÆREDE Evt. dioder som kan skifte farve STREGER I GULV Evt. mulighed for andre sprog AT FOLK KAN FINDE VEJ HJÆLP Gangbarre i farver, med spids/pil + blindeskrift Også når det er svært at læse TILGÆNGELIGHED OG WAYFINDING Tilsende opdaterede brochurer med gangfarver HVAD SKAL DET KUNNE? årige skal også kunne finde vej IKKE VÆRE TIL BESVÆR Sproghjælp Streetview af Sygehuset med navigation. Evt. på hjemmeside VEJVISNING Ikoner, men helst fotos som vejviser Lille gå-dims på forskellige sprog Sygehus-guide, følgerobot Oversættelse Tolk FINDE VEJ UDEN AT BESØGE INFORMATIONEN ORIENTERING Selvstændighed Let at miste orienteringen At vide hvor man skal hen, skaber tryghed ARCHI MED Evidence Architecture Health Innovation Research

17 TEMADAG WORKSHOP BRAINSTORM HOSPITAL Tilgængelighed og wayfinding Workshop B VÆRKTØJ EFFEKT GRUPPE B5 FOKUS PÅ GANGBESVÆREDE Udlevering af talende skilt Ved ankomst Via sygesikringskort REGISTRERING Indkaldelse/velkomstbrev, som Sygehus Lillebælt Hovedindgang ANKOMST Indgang A-B-C Henvist til den rigtige Streger Lys Lyd SKILTNING FORSTÅELIGT Sprog Fra indgang til det sted man skal hen Til handikap P-plads tæt på døren TILGÆNGELIGHED OG WAYFINDING HVAD SKAL DET KUNNE? Dørautomatik Transportstole nok ELEMENTER Gode siddepladser ved indgang RO Varme og lyse gangarealer Tryghed LET ADGANG Varme Grundighed Enkelhed ARCHI MED Evidence Architecture Health Innovation Research

18 TEMADAG WORKSHOP BRAINSTORM HOSPITAL Workshop C Design og indretnings bidrag GRUPPE C1 VÆRKTØJ EFFEKT Levende (fx. akvarier, fugle, planter) BEVÆGELSE UDSMYKNING HUMOR OPTIMISME Glæde Håb HVAD SKAL DESIGN OG INDRETNING BIDRAGE TIL? Dagslys Berøring Lys VIRKEMIDLER Lugt Lyde VEJVISER skal skabe sammenhæng integreret i bygningen Naturen Lyd Rislende vand, dæmpet musik SANSESTIMULI TERAPI Håb Tryghed Ro Afledning Udfordrende ARCHI MED Evidence Architecture Health Innovation Research

19 Citat: Vi oplever at patienter og pårørende bliver positivt overraskede når der ikke lugter af hopital - det er vigtigt at tænke alle sanser ind i det nye byggeri. Deltager i workshop

20 TEMADAG WORKSHOP BRAINSTORM HOSPITAL Workshop C Design og indretnings bidrag GRUPPE C2 VÆRKTØJ EFFEKT Ift. behandlingen Oplevelsen af at være i trygge hænder TRYGHED REGIONALE KENDETEGN Stifinder = personlig samtale. Jf. Kolding, Aabenraa Undgå stress Lys og lys input Drop symbolsk betaling mm. til medhjælpende pårørende POSITIV OPLEVELSE Koncept i indretning wayfinding og sammenhæng i omgivelserne HVAD SKAL DESIGN OG INDRETNING BIDRAGE TIL? Farver, kunst og møbler hænger sammen KONCEPT Grønne planter SAMMENHÆNG I OMGIVELSERNE Føle sig velkommen Blive set MENNESKELIG- Aktiv deltagelse GØRELSE i egen helbredelse Treenighed fagpersoner, patient, besøgende Møbler en visuel del af rummet også Praktisk indretning ift. personale og brugere SKØNHED OG ÆSTETIK SOM MODVÆGT INDLÆGGELSE ER IKKE Tilbud om info, der gør en STILSTAND klogere En oplevelse rigere At blive klogere på sig selv FOTO/ NATURALISTISK KUNST INFO TIL BESØGENDE ARCHI MED Evidence Architecture Health Innovation Research zone med vaser Måske særligt imf. psykiatien henvisning til placering af stole, kaffe og procedure Individuel kunst på væggene. (Søm på udvalg af kunst)

21 TEMADAG WORKSHOP BRAINSTORM HOSPITAL Design og indretnings bidragworkshop C VÆRKTØJ EFFEKT GRUPPE C3 PATIENT SIKKERHED Optimal hygiene STRUKTUR Gennemsigtighed Fremme effektivitet Overskuelighed Ro Farvevalg = del af behandlingsregi Heling Trivsel Tillid AFKLARING HVAD SKAL DESIGN OG INDRETNING BIDRAGE TIL? Samtale om emne ml. patient og personale Ingenforkortelser KOMMUNIKATIION i skiltning Samspil ml. mennsker og teknologi Ventetid vendes til noget positivt Balance Harmoni Ro STIMULATION Lys Motivation ARCHI MED Evidence Architecture Health Innovation Research

22 TEMADAG WORKSHOP BRAINSTORM HOSPITAL Workshop C Design og indretnings bidrag GRUPPE C4 VÆRKTØJ EFFEKT Ift. behandlingen Oplevelsen af at være i trygge hænder TRYGHED Inventar som indbyder til brug og aktivitet Wii - aktivitet og bevægelse Inventar afstemt efter patientgrupper INTERIØR Belysning Indretning, der understøtter positiv indstilling hos personale - stolthed Indretning, der understøtter positiv indstilling hos personale - stolthed Udsmykning - integreret Gns. indlæggelsesdage ned Helbredelse Effekt, hurtig behandling, optimal restitution, hurtig hjemsendelse ØKONOMI Flow i produktion = tilfredshed HVAD SKAL DESIGN OG INDRETNING BIDRAGE TIL? KOORDINERING AF IT SYSTEMER koordinering af systemer og oplysninger kontaktperson: individuel personlig oplevelse Synet på den syge kan ændres fra den syge, de pårøende og personalet Rykkende ved patientbegrebet KUNDE Hygiene Omsorg Nærvær Miljø Æstetik Harmoni Kvalitet HELBREDENDE ATMOSFÆRE Ro Tryghed hjemlig farver (glæde, helbredelse, lindring) VEJFINDING Skilte ELEKTRONISK SENGETAVLE Intuitiv vejfinding ARCHI MED Evidence Architecture Health Innovation Research Skærmoplysninger, info personlige opdaterede Løbende info om ventetid i skadestue markøre område, afdeling, forventning

23 Citat: Kunsten kan være et redskab til at kommunikere på et andet plan end med ord Deltager i workshop

24 TEMADAG WORKSHOP BRAINSTORM HOSPITAL Workshop D Design og indretnings bidrag GRUPPE D1 VÆRKTØJ EFFEKT Velkommen/Velkomsthal Adgang til udeområder Velkommen allerede udenfor og rundt om bygningen UDEOMRÅDER Hjemligt, ikke klinisk Ro Venlighed Imødekommenhed STEMNING Genkendelighed Tryghed Fleksibilitet Mobilitet Bidrag til ro, ordent lighed og glæde Design, arkitektur og materialevalg LANGTIDS- HOLDBART VI GØR, HVAD VI SIGER VI GØR Langvaring holbarhed Genbrug på anvendelse (inventar) DESIGN OG KUNST I BRUG Udsigt til mark/skov Forståelig kunst Kunst integreret i brugen, glas, gulv, INDRETNING vægge, brugsting Kunst i hvert rum Enkelhed (i farve, design, møbler og indretning) HVAD SKAL DET KUNNE? STIMULANS/ SANSELIGHED Tilpasset patientgruppe - alder, funktionsområde Stimulans, nysgerringhed, glemmer sygdom Overskuelighed Let at orientere sig (farver) Vise fælles stil - på tværs af afdelinger Stringenthed WAYFINDING PROFFESIONA- LISME Kvalitet i behandling Kompetance Vise vores værdier ARCHI MED Evidence Architecture Health Innovation Research

25 TEMADAG WORKSHOP BRAINSTORM HOSPITAL Kunst og design i brug Workshop D VÆRKTØJ EFFEKT GRUPPE D2 Udendørs kunstrute Bevægelse Sammenhænge ml. ude og inde UDE & INDE Brugervenligt udeliv Sansehave PATIENT/ BRUGER- DEFINERET Hænge sammen på tværs, men alligevel individuelt Brugervenlighed, brugerstyret Børnevenligt i børneafdelingen Ordentlighed Engagement Faglighed Nærvær Proffesionalitet Åbenhed KVALITET Designmanual foranderlig DESIGN OG KUNST I BRUG HVAD SKAL DET KUNNE? AKTIVERENDE Lyst til at udforske Skabe nysgerrighed Funktionelt Motiverende Aktivt, lys og lyd Afledes af spændende elementer Bygniningsintegreret vs. ikke integreret - begge muligheder FORANDERLIGT Tidsløst Give oplevelser Underholdende elementer, fx. venteområder Farvevalg (mulighed for ændring/udskiftning) Ro BRUGER- INDDRAGELSE Overskuelighed Smukt at se på HELBREDENDE Beroligende Skabe tryghed Helse Skabe tryghed Overskuelighed Medvirke til at komme sig ARCHI MED Evidence Architecture Health Innovation Research Erfaringer Eksperter Oplevelser Tilpasning af behov

26

27 Ane Mette Ruge og Søren Aggestrup rejseholdets Opsamling I løbet af dagen agerede Ane Mette Ruge, som laver kunstprojektet i det nye Sygehus Sønderjyllands indgangsparti, og Søren Aggestrup, som er lægelig direktør ved Sygehus Sønderjylland, rejsehold. Det vil sige at de i løbet af dagen opsnappede information fra deltagere i workshoppen. Her er en opsamling af hvad de hørte: Der er fokus på at tænke tingene på en ny måde; det skal hedde velkomst fremfor ankomst, kunde fremfor patient. Derudover burde sygehuset måske have en ny betegnelse, det er ikke længere et sted man kommer for at dø, men for at blive rask. Dette kan være med til at sætte fokus på at mindske sygeliggørelsen af patienter. I løbet af dagen var der et generelt fokus på de stemninger omgivelserne skal føre med sig, nogle af disse var; imødkommenhed, vederhæftighed, ordentlighed, tryghed, venlighed, genkendleighed, omsorg og nærvær. Der blev snakket om at det skal være en oplevelse at komme på sygehuset. Aktiviteter for patienterne er væsentlige, det nye sygehus skal indbyde til bevægelse inde som ude, derfor skal design og kunst også medføre at man kommer ud. Der blev fokuseret på aktivitet i værksteder, ved hjælp af tegneprogrammer på ipad s, gallerier for patienterne etc. Yderemere skal de pårørende bruges som ressourcer som kan bidrage med flere aktiviteter. Selvbestemmelse og individuelle behov er vigtige. Det er vigtigt at man selv kan præge sin sengestue, ligesom man kan vælge tv-kanal. Dvs. man skal som patient selv have kontrol over lys, temperatur og udsmykning. Samtidig medfører forskellige stadier forskellige behov, nogen patienter har brug for wellness mens andre har brug for stimulering. Denne forskellighed skal også skinne igennem med farvevalg, farver skal være afstemt afhængigt af hvor man er, både som patient og fysisk. De forskellige gadgets blev taget godt imod, og der blev udvekslet erfaringer med flere og nye måder at gøre tingene på. Derfor er parathed og forståelse for nytænktning også vigtig. Slutteligt er det vigtigt at patienten er i fokus. Derfor var der også foreslag om et nyt motto: Vi gør hvad vi siger.

28

29 Sankt Annæ Plads 9, 2. sal 1250 København K Danmark M: info@archimed.dk T:

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Tak for brug af billeder: Vibeke Olsen Hans Chr. Katberg Olrik Thoft Niels Olsen Indledning Med personalepolitikken som vejviser Så er den her den nye personalepolitik!

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Børnehuset Hjortholm. Virksomhedsplan

Børnehuset Hjortholm. Virksomhedsplan Børnehuset Hjortholm Virksomhedsplan INDHOLD Virksomhedsberetning for 2013... 2 1. Pædagogik og indretning.... 2 2. Fællesskab.... 2 3. Systemisk analyse af læringsmiljøet ( SAL )... 2 4. Børnelynet....

Læs mere

Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010

Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010 1 Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010 Identitet Hvem er vi? Hvad vil vi gerne kendes på? 2 Vores overordnede pædagogiske opgave er fritidspædagogisk Endvidere er omsorg, sociale relationer

Læs mere

HUB FOR DESIGN & LEG

HUB FOR DESIGN & LEG RESPEKT FOR LEGEN I SIG SELV HUB FOR DESIGN & LEG ÅBENHED OVER FOR DET NYE OG UAFPRØVEDE LEGEUDVIKLING MED HØJ FAGLIGHED FRIHED OG FLEKSIBILITET MOTIVATION OG ENGAGEMENT 10 INDSIGTER OM DEN DANSKE TILGANG

Læs mere

Udkast til politik for Biblioteker & Borgerservice 2016-2020

Udkast til politik for Biblioteker & Borgerservice 2016-2020 Udkast til politik for Biblioteker & Borgerservice 2016-2020 Forord Formålet med en politik for Biblioteker & Borgerservice er at sætte retning på udviklingen af biblioteks- og borgerserviceområdet til

Læs mere

Daginstitution Højvang. Pædagogisk fundament. Metoder og hensigter

Daginstitution Højvang. Pædagogisk fundament. Metoder og hensigter Daginstitution Højvang Pædagogisk fundament Metoder og hensigter Velkommen Velkommen til Daginstitution Højvang. Vi er en 0-6 års institution beliggende i den sydøstlige ende af Horsens by. Institutionen

Læs mere

Klatretræets værdier som SMTTE

Klatretræets værdier som SMTTE Klatretræets værdier som SMTTE Sammenhæng for alle huse og værdier Ved fusionen mellem Bulderby og Trætoppen i marts 2012, ændrede vi navnet til Natur- og idrætsinstitution Klatretræet. Vi valgte flg.

Læs mere

KOMMUNIKATIONSPOLITIK

KOMMUNIKATIONSPOLITIK KOMMUNIKATIONSPOLITIK FORORD Det er afgørende, at såvel ledelse som medarbejdere altid er opmærksomme på, hvordan vi kommunikerer godt, både internt og eksternt. Ved hjælp af en god dialog og en åben,

Læs mere

Kliniske servicefunktioner d. 31. august 2010

Kliniske servicefunktioner d. 31. august 2010 Velkommen til Temadag Kliniske servicefunktioner d. 31. august 2010 Regionshospitalet Herning DNV-Gødstrup Program for dagen 09.00: Velkomst & introduktion 09.15: Oplæg ved Helle Gaub 10.00: Workshop 1

Læs mere

Esbjerg Kommune Sundhed og Omsorg Projekt Krebsestien Fremtidens ældreboliger Ideoplæg. Indledning

Esbjerg Kommune Sundhed og Omsorg Projekt Krebsestien Fremtidens ældreboliger Ideoplæg. Indledning Esbjerg Kommune Sundhed og Omsorg Projekt Krebsestien Fremtidens ældreboliger Ideoplæg Indledning Esbjerg Kommune ønsker at tilbyde ældre medborgere pleje i velfungerende plejefaciliteter, der yder respekt

Læs mere

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3 Dagtilbudspolitik 2011-2014 Indhold Indledning.................................... 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune........... 6 Det anerkendende dagtilbud...................... 7 Visioner for

Læs mere

Donationsansøgning Trygt opvågningsmiljø for nyopererede børn

Donationsansøgning Trygt opvågningsmiljø for nyopererede børn Donationsansøgning Trygt opvågningsmiljø for nyopererede børn 1 Randers den 01.11.15 Donationsansøgning Opvågningsafsnittet på Regionshospitalet Randers ansøger hermed Randers Storcenters velgørenhedspulje

Læs mere

ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING

ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING Udviklingsprogrammet FREMTIDENS DAGTILBUD LÆRINGSTEMA ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING Indhold 3 Indledning 4 Barnets Alsidige personlige udvikling i Fremtidens Dagtilbud 6 Læringsområde Barnets Selvværd 8

Læs mere

Ko m Va rd e. VISIONSSTRATEGI for skoleområdet 2014

Ko m Va rd e. VISIONSSTRATEGI for skoleområdet 2014 En dn u dre skole e b 3 = + 7 B A C Ko m Va rd e mu ne VISIONSSTRATEGI for skoleområdet 2014 FREMTIDENS SKOLE I VARDE KOMMUNE At stræbe højt og skue mod nye horisonter Formålet med Varde Kommunes visionsstrategi

Læs mere

Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere. Vi finder løsninger sammen

Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere. Vi finder løsninger sammen Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere Vi finder løsninger sammen Forord Det er en stor glæde at kunne præsentere Rødovre Kommunes første politik for udsatte borgere. Der skal være plads

Læs mere

Artikel vedr. Ipad og computer som pædagogisk redskab til arbejdet med ressourcebørn. Pædagogisk tidsskrift 0-14 nr. 3/2012 Dansk Pædagogisk Forum:

Artikel vedr. Ipad og computer som pædagogisk redskab til arbejdet med ressourcebørn. Pædagogisk tidsskrift 0-14 nr. 3/2012 Dansk Pædagogisk Forum: Artikel vedr. Ipad og computer som pædagogisk redskab til arbejdet med ressourcebørn. Artiklen er publiceret i: Pædagogisk tidsskrift 0-14 nr. 3/2012 Dansk Pædagogisk Forum: Oliver spiller et af sine ynglings

Læs mere

Projekt Lys i Psykiatrien

Projekt Lys i Psykiatrien Område: Psykiatri- og Socialstaben Afdeling: Psykiatriens Anlægssekretariat Journal nr.: 12/27220 Dato: 2. januar 2013 Udarbejdet af: Anne Sigh E-mail: Anne.Sigh@regionsyddanmark.dk Telefon: 76631712 Notat

Læs mere

Fatkaoplysninger. Institutionens navn Integreret institution Tangebo. Adresse Seminarievej 23 b-c & bwillemoesvej 1, 6760 Ribe. Telefonnummer 76165330

Fatkaoplysninger. Institutionens navn Integreret institution Tangebo. Adresse Seminarievej 23 b-c & bwillemoesvej 1, 6760 Ribe. Telefonnummer 76165330 1 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013... 5 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 6 Science -

Læs mere

i Akutmodtagelsen på AAUH

i Akutmodtagelsen på AAUH Fremtidens Tryghedsskabende Patientstue har til formål at forbedre oplevelsen for patienter og personale under behandlingen. i Akutmodtagelsen på AAUH Tanken bag det nye koncept er, at gøre de fysiske

Læs mere

Indledning og baggrund... 2. Mission... 2. Vision... 3. It i den pædagogiske praksis... 3. It i arbejdet med inklusion... 4

Indledning og baggrund... 2. Mission... 2. Vision... 3. It i den pædagogiske praksis... 3. It i arbejdet med inklusion... 4 Indhold Indledning og baggrund... 2 Mission... 2 Vision... 3 It i den pædagogiske praksis... 3 It i arbejdet med inklusion... 4 It i arbejdet med: At lære at lære... 4 It i dokumentationsarbejdet... 5

Læs mere

BEBOERFORTÆLLINGER - CIRKLEN Perspektiver og anbefalinger til Cirklen et bomiljø under Socialpsykiatrien Høje-Taastrup kommune

BEBOERFORTÆLLINGER - CIRKLEN Perspektiver og anbefalinger til Cirklen et bomiljø under Socialpsykiatrien Høje-Taastrup kommune BEBOERFORTÆLLINGER - CIRKLEN Perspektiver og anbefalinger til Cirklen et bomiljø under Socialpsykiatrien Høje-Taastrup kommune Udarbejdet af SocialRespons, Juni 2015 Indhold Forløb, baggrund & introduktion

Læs mere

Den gode arbejdsplads? Program. Velkomst Hvem er jeg? Hvem er I? Spørgsmål og oplæg Tak for i dag

Den gode arbejdsplads? Program. Velkomst Hvem er jeg? Hvem er I? Spørgsmål og oplæg Tak for i dag Den gode arbejdsplads? Program Velkomst Hvem er jeg? Hvem er I? Spørgsmål og oplæg Tak for i dag Indretning af arbejdspladser til undervisere AARHUS, DEN 15. SEP. 2011 Hvad har I af forventninger til oplægget

Læs mere

Kompetencebevis og forløbsplan

Kompetencebevis og forløbsplan Kompetencebevis og forløbsplan En af intentionerne med kompetencebevisloven er, at kompetencebeviset skal skærpe forløbsplanarbejdet og derigennem styrke hele skoleforløbet. Således fremgår det af loven,

Læs mere

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 Nyd livet, københavner Et godt helbred er et godt udgangspunkt for, at vi kan trives fysisk, psykisk og socialt. Der findes mange bud på, hvad det

Læs mere

Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl

Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl . Børnehaven Bredstrupsgade Bredstrupsgade 1 8900 Randers Tlf. 89 15 94 00 Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl Indhold. 1. Status på det overordnede arbejde med

Læs mere

Der blev endvidere nedfældet i kontrakten at vi arbejder med målene:

Der blev endvidere nedfældet i kontrakten at vi arbejder med målene: Værdier i Institution Hunderup, bearbejdet i Ådalen. Sammenhæng: Vi har siden september 2006 arbejdet med udgangspunkt i Den Gode Historie for at finde frem til et fælles værdigrundlag i institutionen.

Læs mere

DEMENS & ARKITEKTUR. ikke one size fits all. Pernille Weiss Terkildsen. 10-09-2015 Årskursus Demenskoordinatorens komplekse arbejdsfelt

DEMENS & ARKITEKTUR. ikke one size fits all. Pernille Weiss Terkildsen. 10-09-2015 Årskursus Demenskoordinatorens komplekse arbejdsfelt DEMENS & ARKITEKTUR ikke one size fits all Pernille Weiss Terkildsen Hvorfor kan jeg bidrage? Sygeplejerske Leder i hjemmepleje Politiker Cand. scient. i sundhedsvidenskab: På Herrens Mark Mastergrad i

Læs mere

HVIDOVRE KOMMUNES ÆLDREPOLITIK

HVIDOVRE KOMMUNES ÆLDREPOLITIK S Indhold Forord 3 Politikkens indhold 4 Et positivt menneskesyn 6 Værdierne 8 Kommunikation klar og tydelig 10 Aktiviteter samvær og fællesskab 11 Sundhed fælles ansvar 12 Boliger fleksibilitet og muligheder

Læs mere

Værdighedspolitik - Fanø Kommune.

Værdighedspolitik - Fanø Kommune. Værdighedspolitik - Fanø Kommune. I Fanø Kommune skal vi sikre værdighed for alle borgere uanset hvor i livet de befinder sig. I Fanø Kommune understøtter vi den enkelte borger i det liv vedkommende ønsker

Læs mere

Indretning af arbejdspladser til undervisere AARHUS, DEN 15. SEP. 2011

Indretning af arbejdspladser til undervisere AARHUS, DEN 15. SEP. 2011 Indretning af arbejdspladser til undervisere AARHUS, DEN 15. SEP. 2011 Hvad er en attraktiv arbejdsplads? Ny reform Hvad har den af betydning for jeres forberedelse? Kulturændring Fra den traditionelle

Læs mere

Hornsherred Syd/ Nordstjernen

Hornsherred Syd/ Nordstjernen Generel pædagogisk læreplan Hornsherred Syd/ Nordstjernen Barnets alsidige personlige udvikling Tiden i vuggestue og børnehave skal gøre børnene parate til livet i bred forstand. Børnene skal opnå et stadig

Læs mere

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Børnegården Uhrhøj Børnegården Uhrhøj Jellingvej 165 Gemmavej 1 a 7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Værdigrundlag: Børnegården Uhrhøj er en institution hvor det er godt for alle at være. At den enkelte

Læs mere

Social kapital & Den attraktive organisation

Social kapital & Den attraktive organisation Social kapital & Den attraktive organisation Dagens vigtigste budskaber Ledelsesmæssige udfordringer kan ikke løses med det der skabte dem - brug for nyt mindset for ledelse Ledelse handler om skabe resultater

Læs mere

Skolens funktion og det pædagogiske indhold

Skolens funktion og det pædagogiske indhold R I N G S T E D K O M M U N E A S G Å R D / B E N L Ø S E S K O L E Skolens funktion og det pædagogiske indhold Januar 2012 1 Skolens pædagogiske indhold...2 1.1 De overordnede værdier for skolen...2 1.2

Læs mere

Nye tendenser i biblioteksrummet

Nye tendenser i biblioteksrummet Nye tendenser i biblioteksrummet Idékatalog udarbejdet af Signe Foght Hansen og Anne Pørksen Danmarks Biblioteksskole 2009 Introduktion Det senmoderne samfund er præget af en hastig udvikling forårsaget

Læs mere

Kulturen på Åse Marie

Kulturen på Åse Marie Kulturen på Åse Marie Kultur er den komplekse helhed, der består af viden, trosretninger, kunst, moral, ret og sædvane, foruden alle de øvrige færdigheder og vaner, et menneske har tilegnet sig som medlem

Læs mere

STYRK BØRNS SPROGLIGE UDVIKLING

STYRK BØRNS SPROGLIGE UDVIKLING STYRK BØRNS SPROGLIGE UDVIKLING KURSER FOR ANSATTE I DAGINSTITUTIONER, DAGPLEJER, BØRNEHAVEKLASSER SAMT PÆDAGOGSTUDERENDE HANNE HTCompany HTTROLLE I/S OM KURSET STYRK BØRNS SPROGLIGE UDVIKLING ET KURSUS

Læs mere

KOM I GANG MED AT MALE

KOM I GANG MED AT MALE KOM I GANG MED AT MALE Maleguide af Emelia Regitse Edelsøe Ind hol d Introduktion til maleri Forord...4-5 Sådan kommer du i gang Trin 1: Procesbog...6-7 Trin 2: Hvilke materialer kan jeg bruge?... 8-9

Læs mere

PIPPI- HUSET. Pædagogiske læreplaner

PIPPI- HUSET. Pædagogiske læreplaner 1 PIPPI- HUSET 2014-2016 Indhold Forord 2 Pippihusets værdigrundlag og overordnet mål 2 Børnesyn 3 Voksenrollen 3 Læringssyn og læringsmiljø 3 Børnemiljøet 4 Det fysiske børnemiljø Det psykiske børnemiljø

Læs mere

INSPIRATIONSGUIDE Iscenesæt din virksomhed og produkter, når du deltager ved messer og events.

INSPIRATIONSGUIDE Iscenesæt din virksomhed og produkter, når du deltager ved messer og events. INSPIRATIONSGUIDE Iscenesæt din virksomhed og produkter, når du deltager ved messer og events. BEST PRACTICE GUIDE Af Østjyllands Spisekammer, i samarbejde med Food Festival. KÆRE LÆSER HVAD FÅR DU UD

Læs mere

Dato: 7. april 2016. Værdighedspolitik for Politik for værdig ældrepleje i Ballerup Kommune

Dato: 7. april 2016. Værdighedspolitik for Politik for værdig ældrepleje i Ballerup Kommune BALLERUP KOMMUNE Dato: 7. april 2016 Værdighedspolitik for Politik for værdig ældrepleje i Ballerup Kommune (kolofon:) Værdighedspolitik for ældrepleje i Ballerup Kommune er udgivet af Ballerup Kommune

Læs mere

Fremtidens skole. - en lærende proces. Ulla Kjærvang, arkitekt MAA, proceskonsulent www.kjaervang.dk

Fremtidens skole. - en lærende proces. Ulla Kjærvang, arkitekt MAA, proceskonsulent www.kjaervang.dk Fremtidens skole - en lærende proces. Ulla Kjærvang, arkitekt MAA, proceskonsulent www.kjaervang.dk Fremtiden? Hvilke kompetencer har nutidens børn brug for at udvikle til fremtiden? Hvad er den attraktive

Læs mere

Værdier. Plejehjemmet Falkenberg. et godt sted at være! www.falkenberg.helsingor.dk 12. Center for Omsorg og Ældre. Plejehjemmet Falkenberg

Værdier. Plejehjemmet Falkenberg. et godt sted at være! www.falkenberg.helsingor.dk 12. Center for Omsorg og Ældre. Plejehjemmet Falkenberg Center for Omsorg og Ældre Plejehjemmet Falkenberg Værdier på Plejehjemmet Falkenberg Center for omsorg og ældre Plejehjemmet Falkenberg Falkenbergvej 30 A 3140 Ålsgårde tlf.: 4928 1501 - fax: 4928 1512

Læs mere

Indretning af åbne biblioteker Inspiration og eksempler

Indretning af åbne biblioteker Inspiration og eksempler Præsentation Generelle udfordringer Velkomst Indretning af åbne biblioteker Inspiration og eksempler Tryghed Selvbetjening Inspiration Nye aktiviteter og roller Spørgsmål Oplæg ved Gry Dinesen, møbelarkitekt

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Pædagogiske læreplaner og børnemiljøvurdering

Pædagogiske læreplaner og børnemiljøvurdering Pædagogiske læreplaner og børnemiljøvurdering I Børnehaven Landsbyhaven er de pædagogiske læreplaner en ganske naturlig del af vores dagligdag. Vi arbejder meget målrettet med at synliggøre de overordnede

Læs mere

DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE

DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE Indhold Indledning 3 Formål for dagtilbud 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune 5 Det anerkendende dagtilbud 6 Visioner for dagtilbuddene i Holstebro

Læs mere

Naturprofil. Natursyn. Pædagogens rolle

Naturprofil. Natursyn. Pædagogens rolle Naturprofil I Skæring dagtilbud arbejder vi på at skabe en naturprofil. Dette sker på baggrund af, - at alle vores institutioner er beliggende med let adgang til både skov, strand, parker og natur - at

Læs mere

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring 2015-16 i Torsted

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring 2015-16 i Torsted Afdeling: Sirius Udfyldt af gruppe: Fisk Dato: 31.12.2015 SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring 2015-16 i Torsted Børns lyst og motivation til at lære Læring: Fokus: Samling af børnegrupper.

Læs mere

Arkitektur. Af Henning Due, journalist Foto af Ty Stange

Arkitektur. Af Henning Due, journalist Foto af Ty Stange Af Henning Due, journalist Foto af Ty Stange Såkaldt helende arkitektur spiller en central rolle i byggeriet af det første nyopførte psykiatrisygehus i Danmark i 100 år. På psykiatrisygehus Slagelse er

Læs mere

Overordnet pædagogisk grundlag

Overordnet pædagogisk grundlag BALLERUP KOMMUNE Rådhuset Hold-an Vej 7 2750 Ballerup Tlf: 4477 2000 www.ballerup.dk Dato: 4. april 2016 Overordnet pædagogisk grundlag For nybygning og modernisering af daginstitutioner til børn i alderen

Læs mere

Pædagogiske læreplaner Hyrdebakken

Pædagogiske læreplaner Hyrdebakken Pædagogiske læreplaner Hyrdebakken At arbejde med pædagogiske læreplaner er en proces, der konstant er i bevægelse og forandring. Hyrdebakken har det sidste års tid har været gennem store forandringer

Læs mere

INSPIRATIONSKATALOG - TIL ARBEJDET MED SOCIAL KAPITAL OG UDVIKLING AF IDÉER

INSPIRATIONSKATALOG - TIL ARBEJDET MED SOCIAL KAPITAL OG UDVIKLING AF IDÉER INSPIRATIONSKATALOG - TIL ARBEJDET MED SOCIAL KAPITAL OG UDVIKLING AF IDÉER Idéudvikling i forhold til jeres kerneopgave og igangsætning af idéerne er ikke noget, der kører af sig selv. Der er behov for,

Læs mere

Rammer for mål og indhold i SFO Globen. Børn med særlige behov.

Rammer for mål og indhold i SFO Globen. Børn med særlige behov. Rammer for mål og indhold i SFO Globen. Børn med særlige behov. Vores definition af børn med særlige behov er: Et barn der har en fysisk og/eller psykisk funktionsnedsættelse og af den årsag er tildelt

Læs mere

Informationsfolder til dagplejer og vuggestuer

Informationsfolder til dagplejer og vuggestuer Informationsfolder til dagplejer og vuggestuer Indholdsfortegnelse Hvad er Hej skal vi tumle? Hvem står bag Hej skal vi tumle? Hvorfor skal vi tumle? Hej skal vi tumle? Følesansen Muskelledsansen Vestibulærsansen

Læs mere

Demens og træning af opmærksomhedsfunktion

Demens og træning af opmærksomhedsfunktion Demens og træning af opmærksomhedsfunktion 1 Demens er fællesbetegnelsen for en række sygdomme, der alle har det til fælles, at de indebærer en svækkelse af hjernens funktioner. Demens kan ramme de intellektuelle

Læs mere

Den pårørende som partner

Den pårørende som partner Materialet skal støtte en mere aktiv inddragelse af de pårørende Vi har tænkt materialet som en støtte for de ledelser, der i højere grad ønsker at inddrage de pårørende i udredning og behandling. Vi har

Læs mere

2012-2018. Sammen om sundhed

2012-2018. Sammen om sundhed 2012-2018 Sammen om sundhed forord Sammen løfter vi sundheden I Assens Kommune vil vi sætte spot på sundheden og arbejde målrettet for udvikling, fremgang og livskvalitet for alle. Vi vil løfte sundheden.

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK Thisted Kommune

VÆRDIGHEDSPOLITIK Thisted Kommune VÆRDIGHEDSPOLITIK Thisted Kommune FORORD Thisted Kommune vil på Sundheds- og Ældreområdet sikre en hjælp og støtte, som er med til at fremme værdighed for kommunens borgere. Et fokus på værdighed hænger

Læs mere

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING Faglige input produceret af og for partnerne i Lev Vel, delprojekt Forebyggende Ældre, sundhed og Forfatter: Af Julie Bønnelycke, videnskabelig assistent, Center

Læs mere

Fokusområder Identitet og venskaber I Engum Skole / SFO kommer dette til udtryk ved: Leg, læring og mestring.

Fokusområder Identitet og venskaber I Engum Skole / SFO kommer dette til udtryk ved: Leg, læring og mestring. Fokusområder 1 Mål- og indholdsbeskrivelsen for Vejle Kommune tager afsæt i Vejle Kommunes Børne- og Ungepolitik og den fælles skoleudviklingsindsats Skolen i Bevægelse. Dette afspejles i nedenstående

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

Indledning. Hjernen. Når barnet fødes er hjernen yderst potent. To processer går i gang:

Indledning. Hjernen. Når barnet fødes er hjernen yderst potent. To processer går i gang: T YTwT T YTT T YTT T YTT TRYGHED BØRN FORANDRER VERDEN GENTOFTE KOMMUNE BØRN, UNGE OG OG FRITID FRITID EG ÆRING Indledning Gentofte Kommune vil have det bedste børneliv for de 0 til 6 årige. Vi vil være

Læs mere

Kommunikationspolitik for Region Nordjylland. God kommunikation

Kommunikationspolitik for Region Nordjylland. God kommunikation Kommunikationspolitik for Region Nordjylland God kommunikation N e m T n æ r v æ r e n d e e n k e l t m å l r e t t e t t r o v æ r d i g t Din indsats er vigtig Det, du siger, og måden, du siger det

Læs mere

Positiv skiltning Funktion og form

Positiv skiltning Funktion og form Funktion og form Hvad er positiv skiltning? Traditionelt set fungerer skilte som forbud eller som information og henvisninger til, hvordan man skal opføre sig, hvad man må og kan i offentlige rum, private

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Solgården, Jammerbugt Kommune. Tirsdag den 20. november 2012 fra kl. 9.30

Uanmeldt tilsyn på Solgården, Jammerbugt Kommune. Tirsdag den 20. november 2012 fra kl. 9.30 TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Solgården, Jammerbugt Kommune Tirsdag den 20. november 2012 fra kl. 9.30 Indledning Vi har på vegne af Jammerbugt Kommune aflagt tilsynsbesøg på Solgården. Generelt er

Læs mere

R o b u s t h e d m e d f o k u s p å k u l t u r o g

R o b u s t h e d m e d f o k u s p å k u l t u r o g R o b u s t h e d m e d f o k u s p å k u l t u r o g Jeres værter Vibeke Mehlsen Mads Bab Moderniseringsprogrammet fra 1983 og efterfølgende forsøg på at tøjle bureaukratiet har giver markedsstyringen

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Højslev Ældrecenter, Skive Kommune. Onsdag den 16. maj 2012 fra kl. 11.30

Uanmeldt tilsyn på Højslev Ældrecenter, Skive Kommune. Onsdag den 16. maj 2012 fra kl. 11.30 TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Højslev Ældrecenter, Skive Kommune Onsdag den 16. maj 2012 fra kl. 11.30 Indledning Vi har på vegne af Skive Kommune aflagt tilsynsbesøg på Højslev Ældrecenter. Generelt

Læs mere

Mål og principper for den gode overgang i Aalborg Kommune

Mål og principper for den gode overgang i Aalborg Kommune 1 Mål og principper for den gode overgang i Aalborg Kommune Indledning Med disse mål og principper for den gode overgang fra børnehave til skole ønsker vi at skabe et værdisæt bestående af Fællesskaber,

Læs mere

Skal elever tilpasses skolen eller omvendt?

Skal elever tilpasses skolen eller omvendt? Skal elever tilpasses skolen eller omvendt? Kan man tale om at der findes stærke og svage elever? Eller handler det i højere grad om hvordan de undervisningsrammer vi tilbyder eleven er til fordel for

Læs mere

forord I dagplejen får alle børn en god start

forord I dagplejen får alle børn en god start Små skridt Denne bog tilhører: forord I dagplejen får alle børn en god start Denne bog er til jeres barn, der nu er startet i dagplejen. Den vil blive fyldt med billeder, tegninger og små historier om

Læs mere

Villa Maj. Gentofte Kommune. Værdier, handleplaner og evaluering

Villa Maj. Gentofte Kommune. Værdier, handleplaner og evaluering Villa Maj Gentofte Kommune Værdier, handleplaner og evaluering Den 1. juni 2014 1 Gentofte Kommunes fælles pædagogiske læreplan Som en del af arbejdet med at realisere visionen for 0 6 års området i Gentofte

Læs mere

Ødsted-Jerlev Børnehus Førskolepolitik

Ødsted-Jerlev Børnehus Førskolepolitik Ødsted-Jerlev Børnehus Førskolepolitik Forord I Ødsted-Jerlev Børnehus sætter vi stor fokus på førskolearbejdet med de børn, som skal starte i skole det kommende skoleår. Formålet med førskolearbejdet

Læs mere

Børn med særlige behov i SFO Globen.

Børn med særlige behov i SFO Globen. Børn med særlige behov i SFO Globen. Vores definition på børn med særlige behov er: Et barn der har en fysisk og/eller psykisk funktionsnedsættelse og af den årsag er tildelt ekstra ressourcer, således

Læs mere

2013 ÅRETS KUNSTVÆRK AF LENE PURKÆR

2013 ÅRETS KUNSTVÆRK AF LENE PURKÆR Katalog 2013 ÅRETS KUNSTVÆRK AF LENE PURKÆR ØMME KÆRTEGN H = 18 cm Januar Lene Purkær Fabriksparken 9 9230 Svenstrup J Tel: 9831 8081 www.lenepurkaer.dk Skulpturer, der afspejler en kærlighed til livet.

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej

Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej Bekendtgørelsen om pædagogiske læreplaner i daginstitutioner blev indført i august 2004. Det betyder, at vi i institutionen skal: Have mål for læring. Beskrive valg

Læs mere

CENTER FOR TRAUME- OG TORTUROVERLEVERE (CETT) PSYKIATRIEN I REGION SYDDANMARK

CENTER FOR TRAUME- OG TORTUROVERLEVERE (CETT) PSYKIATRIEN I REGION SYDDANMARK PULJE FOR PERSONALEPOLITISKE PROJEKTER REGION SYDDANMARK SAMKLANG MUSISK SAMARBEJDE AFSLUTTENDE RAPPORT CENTER FOR TRAUME- OG TORTUROVERLEVERE (CETT) PSYKIATRIEN I REGION SYDDANMARK Indhold Projektets

Læs mere

Skulpturi. En lærerguide til samtidsskulpturen

Skulpturi. En lærerguide til samtidsskulpturen Skulpturi RUndtenom En lærerguide til samtidsskulpturen INTRODUKTION TIL LÆREGUIDEN I perioden d. 21. april 3. juni kan du og dine elever opleve udstillingen Rundtenom, der viser eksempler på, skulpturens

Læs mere

Fokusområde 2. Prioriterede indsatsområder for perioden 2012-2014. 2.1 Indsatsområde Inddragelse af forældrene i børnenes læring og udvikling.

Fokusområde 2. Prioriterede indsatsområder for perioden 2012-2014. 2.1 Indsatsområde Inddragelse af forældrene i børnenes læring og udvikling. 2.1 Indsatsområde Inddragelse af forældrene i børnenes læring og udvikling. Fra B & U `s Udviklingsplan: Med udgangspunkt i at forældrene er Børn og Unges vigtigste voksne, skaber vi konstruktive relationer

Læs mere

Temanummer Februar 2011: Vi Vil Klare Os Selv

Temanummer Februar 2011: Vi Vil Klare Os Selv Temanummer Februar 2011: Vi Vil Klare Os Selv Af Anders Kjærulff, Direktør Nyhedsbrevet sætter i dette nummer fokus på hjemmetrænerprojektet Vi Vil Klare Os Selv. At kunne klare sig selv i egen bolig så

Læs mere

Værdigrundlaget i Regnbuen Udarbejdet i fællesskab med bestyrelsen for Børn, Forældre og Personale

Værdigrundlaget i Regnbuen Udarbejdet i fællesskab med bestyrelsen for Børn, Forældre og Personale Værdigrundlaget i Regnbuen Udarbejdet i fællesskab med bestyrelsen for Børn, Forældre og Personale 1 BØRN FORÆLDRE PERSONALE TRIVSEL Tryghed: At kende de voksne og børnene imellem. Ligeværdighed børnene

Læs mere

Forord. Indholdsfortegnelse

Forord. Indholdsfortegnelse Forord Folketinget vedtog i 2004 at alle dagtilbud fra 1. august 2004 skal udarbejde en pædagogisk læreplan. Den pædagogiske læreplan skal beskrive hvordan dagtilbuddet giver barnet rum for leg, læring

Læs mere

VARIERET INDRETNING. l Skolens erfaringer: Eleverne bliver bevidste omkring egen optimal arbejdsposition.

VARIERET INDRETNING. l Skolens erfaringer: Eleverne bliver bevidste omkring egen optimal arbejdsposition. VARIERET INDRETNING DCUM anbefaler varieret indretning, som understøtter individuelle læringsstile og forskellige arbejdsformer. Maglegårdsskolen i Gentofte er en 3-sporet skole, som byder på varieret

Læs mere

Indledning Trivsel og Arbejdsmiljø i Syd

Indledning Trivsel og Arbejdsmiljø i Syd Indledning For at højne trivslen på de sociale centre i Region Syddanmark tilbydes hjælp fra en målrettet konsulentfunktion, som hedder Trivsel og Arbejdsmiljø i Syd. Trivsel og Arbejdsmiljø i Syd sigter

Læs mere

Illustration: C.F. Møller BYENS NYE HUS TIL MUSIK, TEATER OG KONFERENCER

Illustration: C.F. Møller BYENS NYE HUS TIL MUSIK, TEATER OG KONFERENCER Illustration: C.F. Møller BYENS NYE HUS TIL MUSIK, TEATER OG KONFERENCER 1 BUTIK Der bliver en butik i stueetagen på ca. 700 m 2. UDDANNELSE Syddansk Musikkonservatorium & Skuespillerskole får ca. 6200

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Undervisningsmiljø for 'Øvrige klassetrin' 2008 Hold: Køn: Ikke viste hold: 4A, 4B, 4C, 5A, 5B, 5C, 6B, 6C, 7A, 7C, 8A, 8B, 8C M, K 6A Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Er

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Undervisningsmiljø for 'Øvrige klassetrin' 2009 Hold: 5A, 5B, 5C, 5D, 6A, 6B, 6D, 7A, 7B, 7C, 8A, 8B, 8C, 8D, 9A, 9B, 9C, Læs 1, Læs 2 Køn: M, K Ikke viste hold: 6C Resultater i antal og

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Hold: Køn: Undervisningsmiljø for 'Øvrige klassetrin' 2009 Mellemtrin, Mellemtrin, Mellemtrin, Mellemtrin M, K Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Side 1 af 25 Er du glad for

Læs mere

Dynamiske pædagogiske læreplaner - SMTTE-modellen som værktøj til udvikling af pædagogiske læreplaner

Dynamiske pædagogiske læreplaner - SMTTE-modellen som værktøj til udvikling af pædagogiske læreplaner Dynamiske pædagogiske læreplaner - SMTTE-modellen som værktøj til udvikling af pædagogiske læreplaner INDLEDNING I forbindelse med Kvalitetsrapporten 2014 er SMTTE-modellen 1 blevet valgt som værktøj til

Læs mere

Det pædagogiske køkken. Guide til godt arbejdsmiljø og samarbejde i køkkenet i daginstitutioner

Det pædagogiske køkken. Guide til godt arbejdsmiljø og samarbejde i køkkenet i daginstitutioner Det pædagogiske køkken Guide til godt arbejdsmiljø og samarbejde i køkkenet i daginstitutioner Godt arbejdsmiljø i Det pædagogiske køkken De fleste køkkenmedarbejdere er glade for deres arbejde. Men nogle

Læs mere

Særligt sensitive mennesker besidder en veludviklet evne til at reflektere og tage ved lære af fortiden.

Særligt sensitive mennesker besidder en veludviklet evne til at reflektere og tage ved lære af fortiden. Særligt sensitive mennesker besidder en veludviklet evne til at reflektere og tage ved lære af fortiden. Derfor rummer du som særligt sensitiv et meget stort potentiale for at udvikle dig. Men potentialet

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Plejecenter Møllegården, Jammerbugt Kommune. Tirsdag den 29. november 2011 fra kl. 9.30

Uanmeldt tilsyn på Plejecenter Møllegården, Jammerbugt Kommune. Tirsdag den 29. november 2011 fra kl. 9.30 TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Plejecenter Møllegården, Jammerbugt Kommune Tirsdag den 29. november 2011 fra kl. 9.30 Indledning Vi har på vegne af Jammerbugt Kommune aflagt tilsynsbesøg på Møllegården.

Læs mere

F O A F A G O G A R B E J D E KVALITET I DAGPLEJEN 2014 KVALITET I DAGPLEJEN 2014

F O A F A G O G A R B E J D E KVALITET I DAGPLEJEN 2014 KVALITET I DAGPLEJEN 2014 F O A F A G O G A R B E J D E KVALITET I DAGPLEJEN 2014 KVALITET I DAGPLEJEN 2014 KVALITET I DAGPLEJEN 2014 KVALITET I DAGPLEJEN 2014 Kvalitet i dagplejen 2014 Kvalitet i dagplejen 2014 Vi indleder årets

Læs mere

Skolen i Bevægelse Grundlag for mål og indhold i Hældagerskolens SFO

Skolen i Bevægelse Grundlag for mål og indhold i Hældagerskolens SFO Skolen i Bevægelse Grundlag for mål og indhold i Hældagerskolens SFO Vejle Kommunes Børne- og Ungepolitik og den fælles skoleudviklingsindsats Skolen i Bevægelse danner grundlag for SFO-indsatsen i Vejle

Læs mere

Pædagogisk Læreplan 2013-2014

Pædagogisk Læreplan 2013-2014 Indholdsfortegnelse Natur og naturfænomener... 3 Krop og bevægelse... 5 Sociale kompetencer... 7 Kulturelle udtryksformer... 9 Personlige kompetencer... 11 Sprog... 13 Natur og naturfænomener Sammenhæng

Læs mere

GUIDE TIL NETVÆRKSLEDERE

GUIDE TIL NETVÆRKSLEDERE GUIDE TIL NETVÆRKSLEDERE Til dig som er netværksleder - eller overvejer at blive det Dit navn: KOMMUNAL Kære netværksleder Denne guide er til dig, der er netværksleder i et af HK Kommunals faglige netværk

Læs mere

Design Brief. Indledning. Formål og metode. Kontekst. Analyse af rummet. Urban Interventions 2012 Design Brief

Design Brief. Indledning. Formål og metode. Kontekst. Analyse af rummet. Urban Interventions 2012 Design Brief Indledning I vores design brief vil vi præsentere vores intervention og det arbejde udført i forbindelse med kurset Urban Interventions. Vi beskriver først hvorfor vi i vores intervention vil sætte fokus

Læs mere

Friluftsliv i børnehøjde. Personale og forældre. Gård-snak Børn i naturlig balance. Engagement, tillid og samarbejde

Friluftsliv i børnehøjde. Personale og forældre. Gård-snak Børn i naturlig balance. Engagement, tillid og samarbejde Engagement, tillid og samarbejde Vi viser vejen! Et godt børneliv kræver synlige og troværdige voksne, der kan og vil vise vej. Vi er professionelle! Vi er et engageret personale, som tør stå ved vores

Læs mere