DU KAN IKKE TALE OM DAS BECKWERK; DU ER ALLEREDE I DAS BECKWERK

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DU KAN IKKE TALE OM DAS BECKWERK; DU ER ALLEREDE I DAS BECKWERK"

Transkript

1 Aarhus Universitetsforlag K&K Kultur&Klasse 115 Vol Pages DEN NAVNLØSE TIDLIGERE LEDER AF DAS BECKWERK DU KAN IKKE TALE OM DAS BECKWERK; DU ER ALLEREDE I DAS BECKWERK YOU CAN T TALK ABOUT DAS BECKWERK; YOU ARE ALREADY IN DAS BECK- WERK Subjected to a one-year ban on performances in the public spaces of Scandinavia, the former CEO of the Copenhagen-based enterprise Das Beckwerk held a lecture on 9th December 2011 solely for the ears of the rising star of fictionality and narratology Richard Walsh from the University of York. The lecture dealt not only with the disappearing boundaries between reality and fiction but also with how novel characters have become legal citizens, while the author is turned into fiction. Finally the former CEO dismisses the judgment in the famous trial Thomas Skade-Rasmussen Strøbech versus Gyldendal and Helge Bille Nielsen. He calls it unjust and a neglect of the fictional character s right to a personal name, story and picture. For your ears only! Den 9. december 2011 holdt den forhenværende leder af virksomheden Das Beckwerk følgende foredrag alene for the Godfather of Fictionality, den engelske litteraturteoretiker Richard Walsh i et auditorium på Aarhus Universitet som del af seminaret Challenging Fiction. De øvrige tilstedeværende i auditoriet havde alle fået udleveret ørepropper og kunne kun se foredraget, men intet høre. Den dengang stadig navnløse forhenværende virksomhedsleder var efter lukningen af Das Beckwerk blevet underlagt en et-årig karantæne fra ytringer i det offentlige rum i Skandinavien og kunne derfor ikke tale til de tilstedeværende skandinaver, men udelukkende til englænderen Richard Walsh. Forelæsningen undersøger den forsvindende grænse mellem virkelighed og fiktion; samt viser, hvordan romanpersoner er blevet legale borgere, mens forfatteren er blevet en fiktion. Du kan ikke tale om Das Beckwerk; du er allerede i Das Beckwerk Den navnløse krop og forhenværende leder af virksomheden Das Beckwerk ankommer til seminaret og indtager talerstolen iført sorte jeans, sort rullekravesweater, sorte sko og en hvid paryk, hvilket (for alle de, der ikke kender til Das Beckwerk) får ham til at ligne Andy Warhol.

2 156 K&K Kultur&Klasse I det øjeblik, jeg sagde I, blev De og jeg, hr. Walsh, og sågar alle de ikke-lyttende her i auditoriet, dagens ikke-publikum, forvandlet til et beckwerk, et værk i det altomfattende Das Beckwerk, en virksomhed eller en organisation, som ikke længere eksisterer. I året 2001 i dagene omkring 11. september blev den danske statsborger, forfatter, kunstner, musiker og menneske mm. Claus Beck-Nielsen erklæret død; og kroppen, der indtil da var blevet identificeret som Claus Beck-Nielsen, blev forvandlet til et navnløst væsen. Illustration 1: Beckverdenskortet, der findes på I 2002 blev virksomheden Das Beckwerk oprettet, og den navnløse krop blev af bestyrelsen ansat som forsøgsperson for virksomhedens eksperimenter med at skabe nye former for menneskelig væren hinsides identiteten, samt forsøg på at skabe nye aktive forbindelser mellem den enkelte verdensborger og den samtidige verdenshistorie. Das Beckwerks produkter blev af omverdenen ofte identificeret som kulturelle produkter eller kunstværker og tog bl.a. form af vandringer, seriel fotografi, video, performance, opera, installation, revolutioner og andre former for historiske begivenheder, samt ikke mindst adskillige romaner og andre former for litterær fiktion, der involverede fortællende forfattere og/eller karakterer. De vigtigste af disse udfordringer af fiktionsbegrebet er: Selvudslettelser fra 2002; Claus Beck-Nielsen ( ) En Biografi fra 2003; Selvmordsaktionen fra 2005; og Suverænen fra 2008.

3 Den navnløse tidligere leder Du kan ikke tale om Das Beckwerk 157 Lad os undersøge, hvordan det forholder sig med forfatteren og dennes status i disse fire bøger: Illustration 2: Forsiden af Selvudslettelser. Selvudslettelser (2002) Det fremstår klart både på omslag og titelblad at forfatteren af denne roman er Claus Beck-Nielsen. Men på den særlige folde-ud-plakat, der er placeret bagest i bogen, bliver forfatteren, Claus Beck-Nielsen, præsenteret som værende afdød: ( ). At udgive en bog af en afdød forfatter er ikke usædvanligt. Det usædvanlige er, at plakaten i denne bog var det første sted i verden og den første gang nogensinde, at forfatterens død blev bekendtgjort. Ikke forfatterens død i al almindelighed (som mange læsere fejlagtigt har ment), men blot denne individuelle forfatter, Claus Beck-Nielsens død.

4 158 K&K Kultur&Klasse Illustration 3: Forsiden af biografien. I 2003 udkom Claus Beck-Nielsen ( ) En Biografi. Og her bliver spørgsmålet om forfatterens status endnu mere kompliceret: Hvem er forfatteren til denne bog? Ser man på bogen, kan man ikke med sikkerhed sige, om forfatteren er Claus Beck-Nielsen og titlen ( ), eller om titlen er Claus Beck-Nielsen ( ), og bogen dermed en biografi uden (navngiven) forfatter. Hvad angår Selvmordsaktionen (2005), så har vi her en navngiven forfatter, men det er hverken en eksisterende borger i nogen stat, en statsløs eller bare et pseudonym for en af disse, men derimod en URL, en adresse på internettet.

5 Den navnløse tidligere leder Du kan ikke tale om Das Beckwerk 159 Illustration 4: forsiden af Selvmordsaktionen. Og i tilfældet Suverænen (2008) er forfatteren virksomheden Das Beckwerk, som også er underskriveren af kontrakten med udgiveren Gyldendal, samt indehaveren af ophavsrettighederne til værket. I løbet af Beckwerk-æraen er der sket en fiktionalisering af forfatteren. Og det gælder ikke kun de litterære værker. I alle de forskellige former for værker og produkter, som Das Beckwerk afstedkom i årene , blev det stadig sværere at identificere forfatteren, afsenderen, fortælleren, kunstneren, personen og sågar kroppen, der talte, skrev, optrådte eller stod bag. Jeg sætter ikke spørgsmålstegn ved, hvorvidt der overhovedet er en krop, en (slags) menneskeligt væsen, der taler til Dem i dette nu, hr. Walsh. Jeg påstår ikke, at virkeligheden ikke findes, og at sproget er det eneste virkelige, jeg postulerer heller ikke forfatterens død i al almindelighed. Og jeg forsøger ikke at sætte spørgsmålstegn ved, hvorvidt en eller flere menneskelige kroppe har været involveret i skrivningen eller skabelsen af de fire nævnte litterære fiktionsværker. Jeg hævder blot, at forfatteren til disse fire værker selv er blevet en del af fiktionen.

6 160 K&K Kultur&Klasse Som bevis på min påstand vil jeg præsentere Suverænen: Illustration 5: forsiden af Suverænen. Ved første øjekast lader Suverænen til at være en klassisk og endda temmelig ukompliceret roman: På omslaget præsenterer den sig som roman med en titel og en navngiven forfatter. Og begynder man at læse, glider man ubesværet ind i en ligefrem historie fortalt af en karakter eller romanperson ved navn Nielsen og med en hovedperson ved navn Thomas Skade-Rasmussen Strøbech, eller bare Rasmussen. MEN den fortællende romankarakter Nielsen blev af de fleste læsere opfattet som værende identisk med forfatteren. MEN ikke den på omslaget navngivne forfatter, virksomheden Das Beckwerk. Og romanens hovedperson, den tilsyneladende helt fiktive Thomas Skade-Rasmussen Strøbech som på side 27 bliver transformeret til slet og ret at være Rasmussen sagsøgte få måneder efter romanens udgivelse forfatteren for (blandt andet): krænkelse af individuelle personers ret til eget navn, egen historie og eget billede. MEN hvem i alverden var så den sagsøgte forfatter? Ifølge bogen selv og kontrakten, der havde ført til udgivelsen, var og er Das Beckwerk forfatteren. MEN nej: Den fiktive hovedperson og hans advokat sagsøgte Claus Beck-Nielsen. MEN som vi allerede ved, så var Claus Beck-Nielsen blevet erklæret død allerede seks år før tilbage i På en folde-ud-plakat bagest i et fiktionsværk, ja, MEN også i den såkaldte eller tilsyneladende retslige virkelighed: Siden i hvert fald 2003 eller 2004 har der ikke eksisteret nogen legal borger ved

7 Den navnløse tidligere leder Du kan ikke tale om Das Beckwerk 161 navn Claus Beck-Nielsen i Danmark eller i nogen anden stat på planeten Jorden. Og da det danske retssystem kun accepterer retssager og søgsmål mod virkelige eksisterende identiteter individer så vel som virksomheder, organisationer og stater så var den fiktive romanperson og hans advokat i sidste ende nødt til at stævne en sådan reelt eksisterende identitet. Og derfor valgte de at sagsøge Helge Bille Nielsen. Hvem er Helge Bille Nielsen? Tja, man kan sige, at Helge Bille Nielsen er en fiktiv person, som af den danske stat er blevet identificeret som en legal borger. Efter igennem to år forgæves at have forsøgt at få den danske stat til at acceptere den navnløse krop som en legal navnløs borger var Das Beckwerk i 2004 nødt til at opgive. Virksomhedens bestyrelse gav den navnløse krop et såkaldt dæknavn til at dække sin manglende identitet med. Man valgte et næsten tilfældigt navn: På navneskiltet, der var opsat på døren til den lejlighed, som den navnløse krop i efteråret 2002 flyttede ind i, stod der Helge Bille. Den virkelige og legale borger Helge Bille havde sat skiltet op i 1929 og levet bag det indtil sin død i Helge Bille havde været en virkelig person i virkeligheden, men var det ikke længere. Den danske stat accepterede dæknavnet, ikke som dæknavn, men derimod som den navnløse krops helt legale navn. Og følgelig skulle den navnløse krop også have forskellige dokumenter, der identificerede ham eller hende, den eller det som værende den legale borger Helge Bille Nielsen: et sygesikringsbevis, et kørekort, et pas osv. På og i alle disse dokumenter bliver den navnløse krop identificeret som Helge Bille Nielsen. Den krop, som står her og taler til Dem i dette nu? Ja. Og nej. Vi vil lade dette spørgsmål eller paradoks ligge og vippe på kanten af afgrunden, lige til det næsten er slut. Helge Bille Nielsen blev sagsøgt af hovedpersonen i Suverænen og hans advokat. Men Helge Bille Nielsen og bestyrelsen i Das Beckwerk protesterede og hævdede, at den legale og dermed virkelige forfatter af romanen var Das Beckwerk, og at Helge Bille Nielsen kun havde medvirket i det skabende arbejde på romanen som ansat i Das Beckwerk. Ikke desto mindre valgte Københavns Byret og det danske retssystem at acceptere søgsmålet. Og således måtte Helge Bille Nielsen i januar 2011 møde i retten som den formodede forfatter af Suverænen. I mellemtiden var sagen på grund af sin principielle betydning blevet flyttet eller forfremmet fra Byretten til Østre Landsret. Det første spørgsmål, som den navnløse krop (under dække af navnet Helge Bille Nielsen) blev stillet, var: Er du Helge Bille Nielsen. Ja, svarede den eller det, hun eller han. Dette svar var for de fleste af de mange tilstedeværende i retten den dag en åbenlys løgn. Den, det, hun eller han løj for de tre dommere i Landsretten. Hverken den anklagede selv eller de fleste andre af de tilstedeværende i retten den dag havde nogensinde tænkt på eller omtalt og dermed identificeret ham, hende, den eller det som Helge Bille Nielsen. Men måske havde anklagede intet andet valg

8 162 K&K Kultur&Klasse end at lyve. At sige sandheden og svare nej, jeg er ikke Helge Bille Nielsen ville have medført et øjeblikkeligt sammenbrud af den institutionaliserede fiktion, vi alle bebor og kalder virkeligheden. Efter denne indledende løgn spurgte dommeren Helge Bille Nielsen, om han var klar over, at han var forpligtet til at sige sandheden, kun sandheden og intet andet end sandheden. Og fiktionen Helge Bille Nielsen svarede ja. Hovedpersonens advokat hævdede derpå, at Helge Bille Nielsen var den virkelige og legale forfatter af Suverænen, og det lod til, at hovedparten af de tilstedeværende i Landsretten den dag måske lige bortset fra fiktionen Helge Bille Nielsen selv var enige i denne påstand og det på trods af, at der hverken var eller er nogen, der kan bevidne det: Intet menneske på planeten Jorden har (med egne øjne) set nogen skrive Suverænen. Men måske på grund af det voldsomme pres fra konsensus gav Helge Bille Nielsen efter og indrømmede, at jeg har skrevet måske 97 eller 98 procent af omtalte roman. Lad os, i det mindste De og jeg, hr. Walsh, acceptere denne fiktion som værende virkeligheden. Tillad mig for en kort stund at tale til Dem som Helge Bille Nielsen: Ja, siger jeg, jeg er den virkelige forfatter af Suverænen. Jeg er blevet sagsøgt og bragt for retten af hovedpersonen i min roman. Da bogen er en roman, et litterært fiktionsværk, så er dens hovedperson Thomas Skade-Rasmussen Strøbech selvfølgelig et produkt af min litterære fantasi eller imaginationskraft. Jeg er hans skaber. Det er ikke blot en absurd påstand fra min side: Det er stadfæstet af den danske Landsret og dermed en legal sandhed. I Landsrettens dom af 17. marts 2011 accepterer de tre dommere Suverænen som en roman, et litterært fiktionsværk, og deraf følger, at jeg, Helge Bille Nielsen, blev frikendt for modpartens anklage om identitetstyveri og anklagerne om krænkelse af den personlige ret til eget navn, egen historie og eget billede etc. Roman står der skrevet på forsiden af Suverænen, akkurat som der gør på forsiden af bestselleren Min kamp af den norske forfatter Karl Ove Knausgård. Deraf følger, at Thomas Skade-Rasmussen Strøbech er del af en fiktion, akkurat som Knausgårds onkel Gunnar i Min kamp. Det danske retssystem havde altså på den ene side accepteret et søgsmål fra en fiktiv person, som var han en virkelig person. Men på den anden side nægtede man ham altså de basale menneskerettigheder, den ret til eget navn, egen historie og eget billede, som normalt gælder for virkelige personer. Den retssal, som engang var stedet, hvor virkeligheden blev stadfæstet, hvor individer, firmaer, handlinger osv. blev identificeret som værende enten legale eller illegale, virkelige eller falske, og hvor grænsen blev trukket mellem virkelighedens og fiktionernes verden, er nu blevet paradoksernes arena.

9 Den navnløse tidligere leder Du kan ikke tale om Das Beckwerk 163 Dette er selvfølgelig blot et symptom: Sandheden er, at grænsen mellem virkelighed og fiktion, mellem legale borgere og fiktive personer ikke længere eksisterer. Hvornår forsvandt denne grænse? Det er nok svært at sætte en præcis dato for denne begivenhed. Men herfra, hvor jeg står, ser det ud, som om det skete omkring 11. september 2001, altså omkring Claus Beck-Nielsens død og Das Beckwerks kommen til verden. Siden da er der ikke længere nogen grænser i verden og det værende. Ikke engang mellemrummene findes længere. Der er kun et endeløst, kontinuerligt rum af uafbrudt forvandling. Væren fiktiv såvel som virkelig er nu en uafbrudt overgang. At være og ikke at være er svaret på det spørgsmål, som en af Historiens berømteste karakter engang for mere end fem hundrede år siden stillede. Som Suverænen og retssagen omkring den har vist os, så er personer i romaner og andre former for litterær fiktion ikke mindre virkelige end deres forfattere; og forfatterne er ikke mindre fiktive end deres hovedpersoner. Den retslige konsekvens af dette burde selvfølgelig være, at romanpersoner skal have de samme borger- og menneskerettigheder som deres forfattere stemmeret, retten til statsborgerskab, ytringsfrihed, juridiske rettigheder osv., og dermed selvfølgelig også retten til at sagsøge deres forfattere og bringe dem for retten. Efter min mening var Landsrettens beslutning og dom at frikende Helge Bille Nielsen fra alle anklager forkert. Med denne dom stadfæster man, at Helge Bille Nielsen og forlaget Gyldendal (og følgelig også enhver anden forfatter og ethvert andet forlag) ved at skrive roman på forsiden af en bog gør sig immune over for enhver anklage om identitetstyveri og krænkelse af retten til eget navn, egen historie osv. Med sin dom forsøger det danske retssystem kort sagt at opretholde den grænse mellem virkeligheden og fiktionen, som ikke længere findes. Det eneste retfærdige ville selvfølgelig have været at idømme Helge Bille Nielsen og denne krop for eksempel et års betinget eller ubetinget fængsel. Forudsat, selvfølgelig, at denne Helge Bille Nielsen virkelig er forfatteren af Suverænen, ja, forudsat at Helge Bille Nielsen overhovedet er en virkelig person. Og det er han ikke. Uanset hvor meget han prøver: Den 17. januar 2011 blev Das Beckwerk nedlagt af sin bestyrelse. I et forsøg på blandt meget andet at stoppe den eskalerende udviskning af grænsen mellem virkeligheden og fiktionen. I et forsøg på at redde det sidste sted i verden, som stadig var uden for Das Beckwerk. Forgæves. Det altomfattende Das Beckwerk bliver ved med at ekspandere. Selv nu i dette øjeblik, hvor jeg står her og taler til Dem, hr. Walsh, bliver ikke blot jeg, men også De og alle de ikke-lyttende mennesker omkring os og sågar hele dette auditorium, hvor vi opholder os, forvandlet til et beckwerk, et værk i det altomfattende værk ved navn Das Beckwerk, en virksomhed, som ikke engang længere eksisterer.

10 164 K&K Kultur&Klasse Og jeg? Hvem er jeg? De tror måske, at jeg netop nu foregiver at være trådt i karakter som en fiktiv person. Tværtimod. Min optræden eller performance her i dag denne i Deres øjne formodentlig Andy-Warhol-lookalike eller Andy-Warholwannabe er i virkeligheden et forsøg på at være den virkelige og legale Helge Bille Nielsen, som det danske retssystem, den danske stat og ikke mindst det pas, som denne stat har givet mig, påstår, at jeg alias den her talende krop er. Her tager den talende krop et pas frem af sin bukselomme og viser det til hr. Walsh. Illustration 6: opslaget i passet, hvor billede, navn, personnummer etc. kan ses. Som De måske kan se, er det billede, som skal forbinde navnet Helge Bille Nielsen med en virkeligt eksisterende krop, et fotografi taget af den amerikanske fotograf Robert Mapplethorpe i 1986 (selvsamme år hvor den virkelige Helge Bille døde sin uigenkaldeligt virkelige død!). Ind i dette billede har man diskret blended nogle få træk fra det ansigt, som den her talende krop har, når den ikke som nu forsøger at ligne Helge Bille Nielsen. Dette er ingen leg, hr. Walsh, intet spil. Det er på tragisk vis alvor. Og hvad Sandheden angår: Jeg er bange for, at Das Beckwerk og dermed jeg og hele dette auditorium og alle kroppene og begivenhederne, der i denne stund finder sted i det, uigenkaldeligt er hinsides sandhed og løgn; jenseits Wahrheit und Betrug. Jeg taler ikke under-cover som en litterær fiktion. Det er den legale forfatter til Suverænen, der taler til Dem, hr. Walsh. Men, som vi har set, er så vel forfatteren som hans hovedperson og karakteren, som fortæller hovedpersonen, alle fiktioner. Det eneste virkelige er bogen, jeg holder i min hånd. (Jeg har læst dele af Deres hovedværk The Rhethoric of Fictionality, og nu spørger jeg selvfølgelig mig selv, hvilke konsekvenser vil min optræden eller performance og de ting, jeg har fortalt her i dag, mon have for Deres teori?

11 Den navnløse tidligere leder Du kan ikke tale om Das Beckwerk 165 De har elimineret eller udrenset fortællerinstansen og den implicitte forfatter fra litterære fiktionsværker. Inden for det seneste halvandet årti har De, Mister Walsh, reduceret koret af forskellige fortællende stemmer i litterære fiktionsværker til de eneste to, der hele tiden har været: den virkelige forfatter og/eller en fiktiv karakter. Endelig, efter alle disse årtier med stadig flere stadig mere komplicerede teorier, er alting blevet enkelt og letforståeligt. Men som vi har set i min sag, så er der samtidig sket det, at den fiktive karakter er blevet legaliseret og dermed virkelig, mens den virkelige forfatter er blevet en fiktion. Og så er mit spørgsmål: Hvad betyder det? For os alle, ikke blot her, men i hele denne engang virkelige verden af personer, ting, grøntsager og begivenheder, og ikke mindst: Hvad er konsekvenserne for Dem, for realiteten af Dem som forfatteren, der fortæller i The Rhethoric of Fictionality? Er De, Mister Walsh, nu også bare en fiktion?) NB: Foredraget blev selvfølgelig skrevet og holdt på engelsk, men er her gendigtet på dansk af Nielsen

Hjem. Helsingør Gymnasium Eksamen dansk Emma Thers, 3.U Torsdag d. 22. maj

Hjem. Helsingør Gymnasium Eksamen dansk Emma Thers, 3.U Torsdag d. 22. maj Hjem Min mor er ude at rejse, og jeg har lovet at se efter hendes lejlighed. Der er ingen blomster, som skal vandes, men en masse post og aviser 1. Sådan lyder indledningen til Maja Lucas novelle fra novellesamlingen,

Læs mere

Beboerportræt: "Når jeg skriver, er det som terapi for mig. Så kommer mine tanker ud gennem fingrene"

Beboerportræt: Når jeg skriver, er det som terapi for mig. Så kommer mine tanker ud gennem fingrene Beboerportræt: "Når jeg skriver, er det som terapi for mig. Så kommer mine tanker ud gennem fingrene" Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet Når Fatma skriver, lever hun sig ind i en helt anden verden.

Læs mere

Fyr en fed vær som et træ

Fyr en fed vær som et træ Fyr en fed vær som et træ I mit sidste blogindlæg lovede jeg at skrive noget mere om, hvad du gøre for hurtigt at skifte din adfærd, så den passer til den opgave du skal løse, men hvorfor bruger jeg overhovedet

Læs mere

Michael Svennevig: TEATER I TRÆSTUBBEN. 119 s. 98,- kr. Forlaget Epigraf.

Michael Svennevig: TEATER I TRÆSTUBBEN. 119 s. 98,- kr. Forlaget Epigraf. Michael Svennevig: TEATER I TRÆSTUBBEN. 119 s. 98,- kr. Forlaget Epigraf. Udkommer den 31.8.2014 i forbindelse med Teater i Træstubben, Teaterdage på Vesterbro og i Charlottenlund 1 Et kammerspil og tre

Læs mere

Der er elementer i de nyateistiske aktiviteter, som man kan være taknemmelig for. Det gælder dog ikke retorikken. Må-

Der er elementer i de nyateistiske aktiviteter, som man kan være taknemmelig for. Det gælder dog ikke retorikken. Må- Introduktion Fra 2004 og nogle år frem udkom der flere bøger på engelsk, skrevet af ateister, som omhandlede Gud, religion og kristendom. Tilgangen var usædvanlig kritisk over for gudstro og kristendom.

Læs mere

Julemandens arv. Kapitel 23. Efter et kort øjeblik blev døren åbnet, og Frederikke Severinsen stod foran dem.

Julemandens arv. Kapitel 23. Efter et kort øjeblik blev døren åbnet, og Frederikke Severinsen stod foran dem. Kapitel 23 Efter et kort øjeblik blev døren åbnet, og Frederikke Severinsen stod foran dem. Goddag og velkommen Hr. Branzoo sagde hun henvendt til Johnny. Hun vendte sig om mod Jenny med et spørgende blik.

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du får en bedre, mere støttende relation til dig selv. Faktisk vil jeg vise dig hvordan du bliver venner med dig selv, og især med den indre kritiske

Læs mere

- om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre

- om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre Empatisk lytning - om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre Af Ianneia Meldgaard, cand. mag. Kursus- og foredragsholder og coach. www.qcom.dk Ikke Voldelig Kommunikation.

Læs mere

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste.

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. 15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. Salmer: Hinge kl.9: 736-48/ 165-52 Vinderslev kl.10.30: 729-51- 450/ 165-477- 730 Dette hellige evangelium skriver

Læs mere

Vejledning til arbejde bogen Monster.

Vejledning til arbejde bogen Monster. Vejledning til arbejde bogen Monster. Monster, Patrick Ness, Gyldendal, 2015 Dansk 7. 10. klasse Kompetence og læringsmål Der arbejdes med Kompetenceområdet Fortolkning og derunder færdigheds- og vidensmålene

Læs mere

Foredrag af Bruno Gröning, München, 29. september 1950

Foredrag af Bruno Gröning, München, 29. september 1950 Henvisning: Dette er en afskrift af det stenografisk optagne foredrag af Bruno Gröning, som han har holdt den 29. september 1950 hos heilpraktiker Eugen Enderlin i München. Foredrag af Bruno Gröning, München,

Læs mere

Som udgangspunkt var denne foretaget med henblik på, at man vil lave en afstemning om hvorvidt man ville anke retssagen i mod os i have 56.

Som udgangspunkt var denne foretaget med henblik på, at man vil lave en afstemning om hvorvidt man ville anke retssagen i mod os i have 56. Min forundring Når jeg læser skrivelse fra Strandparkens advokat ser jeg han blandt har skrevet: Under henvisning til Rettens fristudsættelse skal jeg oplyse at bestyrelsen hos min klient delvist er fratrådt(min

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2 Hvordan lød mon verdens første spørgsmål? Det kan I jo tænke lidt over

Læs mere

Prædiken til 2. Påskedag kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til 2. Påskedag kl. 10.00 i Engesvang Prædiken til 2. Påskedag kl. 10.00 i Engesvang 2. påskedag 408 Nu ringer alle klokker 222 Opstanden er den Herre Krist 234 Som forårssolen 241 Tag det sorte kors fra graven Nadververs 478 v. 4 af Han står

Læs mere

Den gode dialog - det er slet ikke så svært - hvis du bare spørger og lytter til svaret. Lisa Duus duuslisa@gmail.com

Den gode dialog - det er slet ikke så svært - hvis du bare spørger og lytter til svaret. Lisa Duus duuslisa@gmail.com Den gode dialog - det er slet ikke så svært - hvis du bare spørger og lytter til svaret Lisa Duus duuslisa@gmail.com Baggrund og erfaringer Mødet mellem sundhedsprofessionelle og etniske minoritetspatienter/borgere

Læs mere

Tilbageholdsret i firmabiler i forbindelse med ansættelsesforholdets ophør

Tilbageholdsret i firmabiler i forbindelse med ansættelsesforholdets ophør Tilbageholdsret i firmabiler i forbindelse med ansættelsesforholdets ophør Indledning I forbindelse med undervisning på 3. år i Gomards Obligationsret del 2 udskrev underviseren en lille forelæsningskonkurrence

Læs mere

Seks Fantastiske Fortællinger

Seks Fantastiske Fortællinger Seks Fantastiske Fortællinger Hanne Schmidt ~ 1 ~ Forsidebillede: Collager, fotos & malerier af Hanne Schmidt Udgivet hos www.saxo.com Facebook: Hanne Schmidt - Forfatter Kommende udgivelser: Clarice -

Læs mere

Indhold i [ klammer ] er udeladt af redaktionen efter ønske fra Karin.

Indhold i [ klammer ] er udeladt af redaktionen efter ønske fra Karin. August 2006 - helt ind i hovedet på Karin Der er gået to måneder, siden Karin fik at vide, at hun er donorbarn. Det er august 2006, og hun sender denne mail til en veninde. Indhold i [ klammer ] er udeladt

Læs mere

Jesus, tager Peter, Jakob og Johannes med op på et højt bjerg.

Jesus, tager Peter, Jakob og Johannes med op på et højt bjerg. Prædiken til sidste s. e. Hellig3konger 2011 Ved kyndelmisse som vi fejrede den 2. februar var vi halvvejs gennem vinteren. Og jeg tror, at længslen efter lys og forår gælder de fleste af os. Og netop

Læs mere

Lejer kan blive boende for evigt

Lejer kan blive boende for evigt Indsigt Pas på med fremleje af ejerbolig: Lejer kan blive boende for evigt Et stigende antal boligejere udlejer deres bolig for en tid. Men de risikerer, at lejeren ikke kan opsiges, og at de selv mister

Læs mere

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Salmer: Hinge kl.9: 458-462/ 467-37,v.5-671 Vinderslev kl.10.30: 458-462- 178/ 467-37,v.5-671 Dette hellige evangelium

Læs mere

8. søndag efter trinitatis I Salmer: 392, 390, 295, 320, 428, 6

8. søndag efter trinitatis I Salmer: 392, 390, 295, 320, 428, 6 8. søndag efter trinitatis I Salmer: 392, 390, 295, 320, 428, 6 Da jeg for efterhånden nogen år siden var konfirmand og gik til konfirmationsforberedelse, havde vi en aften i vores konfirmandklub besøg

Læs mere

Skolen 1914 - fortalt af Edith fra Schwenckestræde

Skolen 1914 - fortalt af Edith fra Schwenckestræde MOGENS BILLE Skolen 1914 - fortalt af Edith fra Schwenckestræde Pædagogisk Center Ballerup Kommune 2014 1 2 Skolen i 1914 fortalt af Edith fra Schwenckestræde. Edith fra Schwenckestræde 6 boede i et lille

Læs mere

Kunst & historier: Hvem er manden? Hvad laver manden? Hvem kender manden? Tak til manden!

Kunst & historier: Hvem er manden? Hvad laver manden? Hvem kender manden? Tak til manden! nr.11 november 1996 4 Kunst & historier: Hvem er manden? Hvad laver manden? Hvem kender manden? Tak til manden! kunst & historier Portæt af kunstner Kjeld Jensen tegnet af Mette Falk Jeg spørger til Kjelds

Læs mere

Tue Tjur, april 2012. Personerne.

Tue Tjur, april 2012. Personerne. På billedet her ses de 8 ældste af de mange fotoalbums, som min mor Vibe efterlod sig da hun døde i 2007. Det øverste, som er det ældste, angives at være fra 1914-33. Det er billeder fra dette album, som

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

SKOLESTART. Nr. 7, 2004 Børnehaveklasseforeningen. Af Kirsten Wangebo

SKOLESTART. Nr. 7, 2004 Børnehaveklasseforeningen. Af Kirsten Wangebo SKOLESTART. Nr. 7, 2004 Børnehaveklasseforeningen Alting starter et sted Hvis alle undervisere vidste, hvilken betydning børnehaveklasselederen kan have for børnenes senere succes i skolen med læsning

Læs mere

Eventyret om det skæve slot

Eventyret om det skæve slot 24 Eventyret om det skæve slot Tema I Børnekulturhus Ama r er et eventyr om, hvordan det lykkedes at bygge landets første børnekulturhus opført fra grunden på baggrund af hårdt arbejde fra en ildsjæl og

Læs mere

Svanemærket Printet i Danmark 2011. ISBN: 1. udgave, 1. oplag 978-87-993288-1-9 (paperback) 978-87-993288-2-6 (PDF e-bog)

Svanemærket Printet i Danmark 2011. ISBN: 1. udgave, 1. oplag 978-87-993288-1-9 (paperback) 978-87-993288-2-6 (PDF e-bog) Copyright 2011 Dortea Berg-Jensen Forsidefoto: Mette Berg-Jensen Omslag: Sitara Bruns Tilrettelægning og fotos: Dortea Berg-Jensen Coverillustrationer: Sven Aage Berg Bogen er sat med New Baskerville Tryk:

Læs mere

Tal nordisk det nytter! Hvordan vi undgår at tale engelsk i nordisk sammenhæng

Tal nordisk det nytter! Hvordan vi undgår at tale engelsk i nordisk sammenhæng Tal nordisk det nytter! Hvordan vi undgår at tale engelsk i nordisk sammenhæng Af Karin Guldbæk-Ahvo For mange andre nordboer er det meget svært at finde ud af, om danskerne taler om lager, læger, lejr,

Læs mere

Prædiken til 1. s. e. trinitatis

Prædiken til 1. s. e. trinitatis Prædiken til 1. s. e. trinitatis Salmer 745 Vågn op og slå på dine strenge 292 Kærligheds og sandheds ånd 41 Lille Guds barn, hvad skader dig 411 Hyggelig rolig Nadver: 725 det dufter lysegrønt af græs

Læs mere

KAN-OPGAVE 1 FØRSTE KAPITEL : ANDET KAPITEL:

KAN-OPGAVE 1 FØRSTE KAPITEL : ANDET KAPITEL: KAN-OPGAVE 1 Skriv et referat af både første og andet kapitel. Beskriv kort, hvad kapitlerne handler om. Tag kun de vigtigste detaljer med. FØRSTE KAPITEL : ANDET KAPITEL: KAN-OPGAVE 2 Skriv alle de oplysninger,

Læs mere

EN SMUK BOG MICHELLE DETTMER UNGE DER HAR MISTET. Michelle MICHELLE DETTMER EN SMUK BOG

EN SMUK BOG MICHELLE DETTMER UNGE DER HAR MISTET. Michelle MICHELLE DETTMER EN SMUK BOG Unge der har mistet En Smuk Bog er skrevet for unge af unge, der har mistet. Bogen kan både læses i en sammenhæng eller anvendes som en opslagsbog, hvor du slår op under et tema, du gerne vil vide mere

Læs mere

MIN. kristendom fra top til tå MARIA BAASTRUP JØRGENSEN ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN MINI KATEKISMUS

MIN. kristendom fra top til tå MARIA BAASTRUP JØRGENSEN ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN MINI KATEKISMUS MIN MINI KATEKISMUS kristendom fra top til tå MARIA BAASTRUP JØRGENSEN ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN 1 2 Den bog, du sidder med nu, er en katekismus. Det betyder, at det er en bog, der helt enkelt fortæller

Læs mere

University College Lillebælt, tidligere kendt som Den Sociale Højskole Lillebælt

University College Lillebælt, tidligere kendt som Den Sociale Højskole Lillebælt REFERAT Ekstraordinær Generalforsamling, Foreningen Hus Forbi Torsdag den 14. Januar 2016 University College Lillebælt, tidligere kendt som Den Sociale Højskole Lillebælt Folk rejste sig og holdt et minuts

Læs mere

Lille John. En måned med Johannesevangeliet

Lille John. En måned med Johannesevangeliet Lille John En måned med Johannesevangeliet Lille John stor forklaring Jeg mødte engang statsministeren i det lokale supermarked. Han gik sammen med en lille pige, som muligvis var hans datter eller barnebarn

Læs mere

Da morbror Hans sagde, at Jeg har læst værre bras end det, forstod jeg, at bogen var lykkedes.

Da morbror Hans sagde, at Jeg har læst værre bras end det, forstod jeg, at bogen var lykkedes. Da morbror Hans sagde, at Jeg har læst værre bras end det, forstod jeg, at bogen var lykkedes. Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt er en feel good-bog med en stor dosis humor, men

Læs mere

Højmesse/afskedsgudstjeneste i Emmersbæk, søndag den 12. juli kl. 10.30

Højmesse/afskedsgudstjeneste i Emmersbæk, søndag den 12. juli kl. 10.30 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Højmesse/afskedsgudstjeneste i Emmersbæk, søndag den 12. juli kl. 10.30 6. søndag efter trinitatis,

Læs mere

14 U l r i c h B e c k

14 U l r i c h B e c k En eftermiddag, da Ulrich Beck som ung førsteårs jurastuderende gik rundt i den sydtyske universitetsby Freiburg og tænkte over virkelighedens beskaffenhed, slog det ham pludselig, at det egentlig ikke

Læs mere

Derbyminder ved. Jan Marinussen

Derbyminder ved. Jan Marinussen Derbyminder ved Jan Marinussen Min første jagthund var en Breton, Sydkystens Dixi, købt af Tove og Hans-Jørgen Nielsen i Karlslunde i 1978. En hanhund i største størrelse og en fantastisk alsidig jagthund,

Læs mere

Prædiken af sognepræst Christian de Fine Licht

Prædiken af sognepræst Christian de Fine Licht Prædiken af sognepræst Christian de Fine Licht 19. s. e. Trin. - 11. oktober 2015 - Haderslev Domkirke kl. 10.00 3 31-518 / 675 473 435 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Markus (2,1-12): Da

Læs mere

Når motivationen hos eleven er borte

Når motivationen hos eleven er borte Når motivationen hos eleven er borte om tillært hjælpeløshed Kristina Larsen Stud.mag. i Læring og Forandringsprocesser Institut for Læring og Filosofi Aalborg Universitet Abstract Denne artikel omhandler

Læs mere

Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 28. december 2014 Kirkedag: Julesøndag/A Tekst: Luk 2,25-40 Salmer: SK: 108 * 102 * 67 * 133 * 132,3 * 130

Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 28. december 2014 Kirkedag: Julesøndag/A Tekst: Luk 2,25-40 Salmer: SK: 108 * 102 * 67 * 133 * 132,3 * 130 Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 28. december 2014 Kirkedag: Julesøndag/A Tekst: Luk 2,25-40 Salmer: SK: 108 * 102 * 67 * 133 * 132,3 * 130 Der var en, der efter et arrangement for nogen tid siden spurgte

Læs mere

Joh. 20,1-18; Sl. 16,5-11; 1 Kor. 15,12-20 Salmer: 227; 218; 236--233; 241 (alterg.); 447; 123 v7; 240

Joh. 20,1-18; Sl. 16,5-11; 1 Kor. 15,12-20 Salmer: 227; 218; 236--233; 241 (alterg.); 447; 123 v7; 240 Prædiken til 2.påskedag Joh. 20,1-18; Sl. 16,5-11; 1 Kor. 15,12-20 Salmer: 227; 218; 236--233; 241 (alterg.); 447; 123 v7; 240 Lad os bede! Herre, kald os ud af det mørke, som vi fanges i. Og kald os ind

Læs mere

Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke. Salmer: 236 305 224 // 241 227 235. Maria Magdalene ved graven

Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke. Salmer: 236 305 224 // 241 227 235. Maria Magdalene ved graven Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke Salmer: 236 305 224 // 241 227 235 Maria Magdalene ved graven 1. Jeg har igennem årene mødt mange enker og enkemænd, men nok mest enker, som har fortalt

Læs mere

Indblik: Stinnes fremtid blev frosset ned

Indblik: Stinnes fremtid blev frosset ned Indblik: Stinnes fremtid blev frosset ned Stinne Bergholdts historie indgyder håb. Hendes æggestokke blev frosset ned, da hun fik konstateret kræft som 27-årig. I dag har hun tre børn. Af Susanne Johansson,

Læs mere

9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad

9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad 9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad Tak, fordi du giver dig tid til at læse de 9 bedste tips til at bruge din intuition. Det er måske den mest berigende investering

Læs mere

nu er kriser nok ikke noget man behøver at anstrenge sig for at opsøge, skabe eller ligefrem opfinde sådan i det daglige

nu er kriser nok ikke noget man behøver at anstrenge sig for at opsøge, skabe eller ligefrem opfinde sådan i det daglige 1 Til sidst viste Jesus sig for de elleve selv, mens de sad til bords, og han bebrejdede dem deres vantro og hårdhjertethed, fordi de ikke havde troet dem, der havde set ham efter hans opstandelse. Så

Læs mere

Begyndelser Nye tyske bøger på dansk, 2010-2013 MARTIN WALSER MIT HINSIDIGE

Begyndelser Nye tyske bøger på dansk, 2010-2013 MARTIN WALSER MIT HINSIDIGE MARTIN WALSER MIT HINSIDIGE Forlaget Vandkunsten, 2010 Oversat af Anette Petersen efter Mein Jeinseits (Berlin University Press, 2010) Forstå det, hvem der kan. Men den, der ikke kan, skal ikke bespotte

Læs mere

Læsetræning 2B. Margaret Maggs & Jørgen Brenting. - læs og forstå. illustration: Birgitte Flarup

Læsetræning 2B. Margaret Maggs & Jørgen Brenting. - læs og forstå. illustration: Birgitte Flarup Læsetræning 2B - læs og forstå Margaret Maggs & Jørgen Brenting illustration: Birgitte Flarup Denne bog er hentet fra Baskervilles Depot som e-bog til udskrivning på egen printer. Ved at købe adgang til

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation

Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation Salmer: Indgangssalme: DDS 749: I østen stiger solen op Salme før prædikenen: DDS 70: Du kom til vor runde jord Salme efter prædikenen: DDS 478: Vi kommer

Læs mere

studie Frelsens erfaring

studie Frelsens erfaring studie 4 Frelsens erfaring 28 Åbne spørgsmål Hvornår i dit liv har du følt dig længst væk fra Gud? Hvad hjalp dig i de situationer til at komme tættere på ham? Åbningshistorie Sådan er livet. Det var et

Læs mere

Rolfsted Brugs starter i Rolighedsgården 1896 2010/1

Rolfsted Brugs starter i Rolighedsgården 1896 2010/1 Rolfsted Brugs starter i Rolighedsgården 1896 2010/1 Siden sidst. Lørdag d. 26/9/09 var Lokalhistorisk Forening på udflugt til Hjelholts Uldspinderi, Langå Vi blev guidet rundt af indehaveren og fik fortalt

Læs mere

Jeg har hørt, at I har lært alt om venner, og jeg ved, at I alle er meget hjælpsomme.

Jeg har hørt, at I har lært alt om venner, og jeg ved, at I alle er meget hjælpsomme. Besked nr. 1. Kære drenge og piger. Jeg har hørt, at I har lært alt om venner, og jeg ved, at I alle er meget hjælpsomme. Det er derfor jeg sender denne besked til jer, og jeg tror I kan hjælpe mig. Jeg

Læs mere

Der er jo nogen, der ved lidt om, at fire kammerater og jeg var udsat for ret ubehagelige oplevelser under besættelsestiden.

Der er jo nogen, der ved lidt om, at fire kammerater og jeg var udsat for ret ubehagelige oplevelser under besættelsestiden. Buddinge 1945 Af Robert Kjærlund Poulsen Man har jo fødselsdag hvert år og der følger også tanker med særlig, når det er en "rund" dag. Selv om jeg nu skal til at bruge et 8-tal, så har jeg en masse i

Læs mere

En glædelig jul! En bibelhistorie om Jesus fødselsdag.

En glædelig jul! En bibelhistorie om Jesus fødselsdag. En glædelig jul! En bibelhistorie om Jesus fødselsdag. En glædelig jul! En bibelhistorie om Jesus fødselsdag! Forside billede: Babara Meinel Jacops Illustrationer: Fleur Celeste/ Farvelægning: Naomi Skrevet

Læs mere

mennesker noget andet navn under himlen, som vi kan blive frelst ved. Ap.G. 4,7-12

mennesker noget andet navn under himlen, som vi kan blive frelst ved. Ap.G. 4,7-12 Fra det gamle testamente: Luk retfærdighedens porte op, jeg vil gå ind og takke Herren! Her er Herrens port, her går de retfærdige ind! Jeg takker dig, for du svarede mig og blev min frelse. Den sten,

Læs mere

er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte.

er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte. Hos regnormene er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte. Hun gik i første klasse, og selv om hun allerede

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

studie Den store strid

studie Den store strid studie 3 Den store strid 22 Åbningshistorie Det er mit ord mod dit! snerrer han, mens han kigger på kriminalbetjenten med det selvsikre, urørlige blik. Jeg siger, jeg er uskyldig. Du siger, jeg ikke er.

Læs mere

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN Samtaleguiden 36 Samtaleguiden er lavet primært til unge, der ryger hash. Som vejleder, mentor m.fl. kan du bruge Samtaleguiden som et fælles udgangspunkt i samtalen med den unge. Du kan dog også blot

Læs mere

Bilag 10. Side 1 af 8

Bilag 10. Side 1 af 8 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 Transskribering af interview m. medarbejder 6, 17.april

Læs mere

PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT

PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT Et manuskript af 7.3, Helsinge Realskole 5. gennemskrivning, februar 2010 1 SC 1.ext. kvarterspladsen forår dag. THOMAS(13)kommer gående med armen rundt om foran vandrehjemmet.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 22. december 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 22. december 2015 Lukkede døre (Det forbydes offentligt at gengive navn, stilling eller bopæl eller på anden måde offentliggøre partens identitet) HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 22. december 2015 Sag 213/2015 Anklagemyndigheden

Læs mere

Interview af Niclas R. Larsen Længde: 32 minutter

Interview af Niclas R. Larsen Længde: 32 minutter M: Så begynder vi så småt, det er egentligt bare nogle spørgsmål hvor du skal tage en stillingtagen, måske en kort refleksion vil nogle af dem kræve selvfølgelig og det gør ikke noget du tænker lidt ud

Læs mere

At være ydmyge af hjertet og ikke kun af tanken

At være ydmyge af hjertet og ikke kun af tanken At være ydmyge af hjertet og ikke kun af tanken Prædiken af Kristine S. Hestbech Søndag den 27. september 2015. Også kaldet for den 17. søndag efter trinitatis. salmer: 392,414,365, 373, 26 Teksten der

Læs mere

Prædiken til Helligtrekongers søndag, 1. Tekstrække, d. 4/1-2015. /Søren Peter Villadsen

Prædiken til Helligtrekongers søndag, 1. Tekstrække, d. 4/1-2015. /Søren Peter Villadsen 1 Prædiken til Helligtrekongers søndag, 1. Tekstrække, d. 4/1-2015. /Søren Peter Villadsen Evangeliet, Matt. 2,1-12: Da Jesus var født i Betlehem i Judæa i kong Herodes' dage, se, da kom der nogle vise

Læs mere

Tekster: 1 Kong 8,1.12-13.22-30; 1. joh 2,28-3,3, Joh 4,5-26

Tekster: 1 Kong 8,1.12-13.22-30; 1. joh 2,28-3,3, Joh 4,5-26 Tekster: 1 Kong 8,1.12-13.22-30; 1. joh 2,28-3,3, Joh 4,5-26 Salmer: Lihme 10.30 410 Som tørstige hjort 298 Helligånden trindt på jord 277 Herre når din time kommer 305 Kom Gud Helligånd 438 Hellig, hellig,

Læs mere

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING Faglige input produceret af og for partnerne i Lev Vel, delprojekt Forebyggende Ældre, sundhed og Forfatter: Af Julie Bønnelycke, videnskabelig assistent, Center

Læs mere

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en 3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en Egentlig et fint og smukt lille puslespil. Ikke sandt. Der er bare det ved det, at der mangler en brik. Sådan som vores tema lyder i dag: der mangler en.

Læs mere

En fantastisk ændring! Torsdag, 13. august 2009 12:21 - Senest opdateret Tirsdag, 18. august 2009 11:46

En fantastisk ændring! Torsdag, 13. august 2009 12:21 - Senest opdateret Tirsdag, 18. august 2009 11:46 Det var med en vis skepsis jeg satte mig ind i bilen og kørte mod Odense for at komme på Stines kostkursus. Jeg havde indtil da prøvet alt. WW, DDV, diverse slankepiller, almindelig sund fornuft, diætist,

Læs mere

Familieplejernes samarbejde med kommunerne

Familieplejernes samarbejde med kommunerne Familieplejernes samarbejde med kommunerne Undersøgelse af Familieplejeområdet Spørgeskemaundersøgelse Juni 2013 1 Undersøgelsen er udarbejdet af SOCIALPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND, Fag & socialpolitik ved

Læs mere

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Forlag1.dk Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid 2007 Maria Zeck-Hubers Tekst: Maria Zeck-Hubers Produktion: BIOS www.forlag1.dk

Læs mere

Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg

Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg kan finde Robin Hood-bladet. Mor siger, at jeg roder,

Læs mere

Grammatik Negation Konjunktioner. Negationens placering i infinitiv-frasen. Samordningskonjunktioner. Underordningskonjunktioner.

Grammatik Negation Konjunktioner. Negationens placering i infinitiv-frasen. Samordningskonjunktioner. Underordningskonjunktioner. Grammatik Negation Konjunktioner FIO2009 Laila Kjærbæk Onsdag den 10. juni 2009 Negationens placering i infinitiv-frasen På svensk placeres negationen (fx ikke) efter det indledende at. På dansk placeres

Læs mere

Arne Stephansen, Banevej 27, 4180 Sorø.

Arne Stephansen, Banevej 27, 4180 Sorø. Arne Stephansen, Banevej 27, 4180 Sorø. Bilklagenævnet. Tlf. 57 83 22 78 arne@unilink.dk Jeg har modtaget Jørgen Mølgaards svar, og jeg har da lidt kommentarer til det: Lad os begynde med slutningen: Som

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Af Henrik Johansen Man skal være positiv for at skabe noget godt. Vi ryttere er meget følsomme med hensyn til resultater. Går det ikke godt med ridningen,

Læs mere

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Klaveret Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Skrevet af Louis Jensen For lang tid siden faldt et klaver i havnen. Dengang var min bedstemor en lille pige med en stor, rød sløjfe

Læs mere

Tekster: 1 Mos 11,1-9, ApG 2,1-11, Joh 14,22-31

Tekster: 1 Mos 11,1-9, ApG 2,1-11, Joh 14,22-31 Tekster: 1 Mos 11,1-9, ApG 2,1-11, Joh 14,22-31 Salmer: 290 I al sin glans 317 Livets fylde, glædens glans 282 Apostlene sad 294 Talsmand som (Lindemann) 438 Hellig 292.3-5 I det store sjælebad (Barnekow

Læs mere

Jeg fik den tanke i forgårs, at man ikke burde stille en skriveopgave, uden også selv at besvare den.

Jeg fik den tanke i forgårs, at man ikke burde stille en skriveopgave, uden også selv at besvare den. 17. jul. 2012 Jeg fik den tanke i forgårs, at man ikke burde stille en skriveopgave, uden også selv at besvare den. nedenfor er altså mit bud på en tekst der handler om kamp og kærlighed, kampaspektet

Læs mere

Bogforside design Steve Jobs

Bogforside design Steve Jobs Billedbehandling Bogforside design Steve Jobs Billedbehandling/Dokumentation Opgave Inden for billedbehandling har jeg lavet en fiktiv opgave. Først var der tale en plakat, men lavede det om til et bogfoside,

Læs mere

Prædiken til 3. s. i advent kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til 3. s. i advent kl. 10.00 i Engesvang 1 Prædiken til 3. s. i advent kl. 10.00 i Engesvang 78 - Blomster som en rosengård 86 - Hvorledes skal jeg møde 89 - Vi sidder i mørket, i dødsenglens skygge 80 - Tak og ære være Gud 439 O, du Guds lam

Læs mere

Kan vi fortælle andre om kernen og masken?

Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Det kan vi sagtens. Mange mennesker kan umiddelbart bruge den skelnen og den klarhed, der ligger i Specular-metoden og i Speculars begreber, lyder erfaringen

Læs mere

Prædiken til 7. søndag efter trinitatis, Matt 10,24-31. 2. tekstrække

Prædiken til 7. søndag efter trinitatis, Matt 10,24-31. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 3. august 2014 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 7. søndag efter trinitatis, Matt 10,24-31. 2. tekstrække Salmer DDS 2: Lover den Herre DDS 661: Gud ene tiden deler

Læs mere

Sagen som viser sig at være ført på forkert fundament

Sagen som viser sig at være ført på forkert fundament Palle Flebo-Hansen Gennemgang af sagen i have 56 Kapitel 1 Sagen som viser sig at være ført på forkert fundament Palle Flebo-Hansen 1 Palle Flebo-Hansen Gennemgang af sagen i have 56 Kapitel 1 En retssag

Læs mere

Hvis man for eksempel får ALS

Hvis man for eksempel får ALS Artikel fra Muskelkraft nr. 2, 1993 Hvis man for eksempel får ALS Ser man bort fra det fysiske, tror jeg faktisk, at jeg i dag har det bedre, end hvis jeg ikke havde sygdommen. Det lyder mærkeligt, men

Læs mere

University Colleges. Sådan kan du hjælpe dit barn med lektierne! Kristensen, Kitte Søndergaard. Publication date: 2011

University Colleges. Sådan kan du hjælpe dit barn med lektierne! Kristensen, Kitte Søndergaard. Publication date: 2011 University Colleges Sådan kan du hjælpe dit barn med lektierne! Kristensen, Kitte Søndergaard Publication date: 2011 Document Version Tidlig version også kaldet pre-print Link to publication Citation for

Læs mere

Søskendeproblematikken

Søskendeproblematikken Børneneuropsykolog Pia Stendevad Søskendeproblematikken - søskende til børn med epilepsi 1 Emner Tal med søskende Information til søskende Opmærksomhed til søskende Følelser hos søskende 2 Søskende positive

Læs mere

INDSIGT Kort enakter af Kaj Himmelstrup. Udgivet i antologien "Drama ti minutter 15 nye danske enaktere", Borgens Forlag 1987.

INDSIGT Kort enakter af Kaj Himmelstrup. Udgivet i antologien Drama ti minutter 15 nye danske enaktere, Borgens Forlag 1987. INDSIGT Kort enakter af Kaj Himmelstrup. Udgivet i antologien "Drama ti minutter 15 nye danske enaktere", Borgens Forlag 1987. Personerne: Pascal, Basic og A. Scenen: Et bart rum. Et lille bart bord, to

Læs mere

I Guds hånd -3. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

I Guds hånd -3. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter I Guds hånd -3 I Guds hånd kan jeg sejre Mål: At lære børnene, at de kan sejre, når de holder sig tæt til Gud. Selvom de føler, de oplever nederlag, vil de stadig få sejr til sidst. For Gud er med dem.

Læs mere

Holdt i forbindelse med åbningen af min udstilling i Vrå Kunstbygning. Og tak til alle jer.. der er her nu Og har været der for mig, i alle de år

Holdt i forbindelse med åbningen af min udstilling i Vrå Kunstbygning. Og tak til alle jer.. der er her nu Og har været der for mig, i alle de år Takketale og tale om Poul Bernth Holdt i forbindelse med åbningen af min udstilling i Vrå Kunstbygning. Den 19 november 2011 Tak til Anne Lie for de venlige ord Tak til Peter Worre og de frivillige hjælpere

Læs mere

Sognepræst Christian de Fine Licht 11. s. e. Trin. 31/8 2014 - Haderslev Domkirke 10.00 745 396 482 / 151 472 518 Dette hellige evangelium skriver

Sognepræst Christian de Fine Licht 11. s. e. Trin. 31/8 2014 - Haderslev Domkirke 10.00 745 396 482 / 151 472 518 Dette hellige evangelium skriver Sognepræst Christian de Fine Licht 11. s. e. Trin. 31/8 2014 - Haderslev Domkirke 10.00 745 396 482 / 151 472 518 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Lukas (Luk 7,36-50): En af farisæerne indbød

Læs mere

Note til pkt. 5 i dagsordenen ved bestyrelsesmødet den 11. oktober 2012 Fremtidigt samarbejde med Kommunikation og Sprog

Note til pkt. 5 i dagsordenen ved bestyrelsesmødet den 11. oktober 2012 Fremtidigt samarbejde med Kommunikation og Sprog Et af bestyrelsens hovedformål er at Translatørforeningen overlever som forening. Disse noter omhandler tanker om dette formål og om nødvendigheden af disse forskellige tiltag. I løbet af de sidste år

Læs mere

Min blomst En blomst ved ikke, at den er en blomst, den folder sig bare ud.

Min blomst En blomst ved ikke, at den er en blomst, den folder sig bare ud. Af Henrik Krog Nielsen Forlaget X www.forlagetx.dk Aftendigt Aften efter aften ligner aften. Dag efter dag ligner dag. Genkendelighedens kraft ligger bag. Aften efter aften skærer fra. Dag efter dag lægger

Læs mere

Åbningsdebat, Folketinget. Oktober 2008.

Åbningsdebat, Folketinget. Oktober 2008. Lars-Emil Johansen Ordførertale, Siumut Åbningsdebat, Folketinget. Oktober 2008. Sig nærmer tiden Næsten symbolsk for historiens forløb afgik tidligere folketingsmedlem og en af grundlæggerne for Grønlands

Læs mere

dobbeltliv På en måde lever man jo et

dobbeltliv På en måde lever man jo et Internettet er meget mere end det opslags - værk, de fleste af os bruger det som. Artiklen åbner for en af nettets lukkede verdener: spiseforstyrrede pigers brug af netforums. ILLUSTRATIONER: LISBETH E.

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

I blev gamle sammen, men det var fint, for I havde stadig hinanden. Så blev hun syg. Du passede hende, indtil hun døde. Og så var du pludselig alene.

I blev gamle sammen, men det var fint, for I havde stadig hinanden. Så blev hun syg. Du passede hende, indtil hun døde. Og så var du pludselig alene. Den Gamle Mand 1 Du blev født. Du voksede op. Du fik en uddannelse som lærer. Du fik en god stilling. Du blev gift. Du fik børn. Du holdt af dit arbejde. Du elskede rollen som ægtefælle og som far. Børnene

Læs mere