Åbent referat Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Åbent referat Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet"

Transkript

1 Åbent referat Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 15:00 Mødested: R-lokale-049, Hjørring Rådhus Fraværende: Ingen Bemærkninger Følgende sager behandles: Pkt. Tekst Side 1 Afholdelse af udvalgsmøde 2 2 Orientering om ansøgning om fast tankanlæg til gas i Hirtshals 3 3 Høringssvar vedr. Vandplaner 5 4 Ålborgvej 962, Vrå - Forslag til kommuneplantillæg med tilhørende miljørapport 8 og forslag til lokalplan L03a for Erhvervsområde - Biogasanlæg 5 Kystsikring i Lønstrup - Aftale med Kystdirektoratet for perioden Områdefornyelse i Tårs. Ansøgning om reservation af støttemidler hos 19 Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter 7 Ansøgning om matchningsmidler til projektet "Tilgængelighed og synlighed" 24 i Astrup 8 Teknik- og Miljøudvalget - Orienteringspunkter

2 Side A Afholdelse af udvalgsmøde Sagsfremstilling Udvalgsmødet starter kl med mulighed for spisning fra kl Direktøren for Teknik- & Miljøområdet indstiller, at udvalget tager orientering til efterretning. Beslutning Teknik- og Miljøudvalget godkendte indstillingen.

3 Side G Orientering om ansøgning om fast tankanlæg til gas i Hirtshals Resumé Fjordline a/s har ansøgt om godkendelse til at opstille et fast tankanlæg til gas (LNG) på havnen i Hirtshals. Anlægget skal erstatte det midlertidige anlæg, som i dag benyttes til tankning af gas fra lastbiler. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om orienteringen kan tages til efterretning. Sagsfremstilling Fjordline a/s har ansøgt om godkendelse til at opstille et fast tankanlæg til gas (LNG) på havnen i Hirtshals. Anlægget ønskes placeret på Fjordlines terminalområde, umiddelbart op til færgelejet. Anlægget skal erstatte det midlertidige anlæg, som i dag benyttes til tankning af gas fra lastbiler. Første trin i godkendelsesproceduren er en VVM-vurdering. Et anlæg af den ønskede størrelse (under 200 t) er ikke automatisk VVM-pligtigt. Administrationen har derfor gennemført en VVM-screening, som har ført til den afgørelse, at anlægget ikke er VVM-pligtigt. Screeningsafgørelsen ventes snarest offentliggjort. Administrationen vil på mødet orientere om proceduren for godkendelse af et sådant anlæg, og om de kriterier der ligger til grund for vurderingen af anlæggets sikkerhedsforhold. Lovgrundlag Lov om miljøbeskyttelse. Bekendtgørelse om miljøgodkendelse af listevirksomheder. VVM-bekendtgørelsen. Beredskabsloven. Risikobekendtgørelsen.

4 Side 4. Økonomi Ingen bemærkninger. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Ingen bemærkninger. Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Til sammenligning med fuelolie, som i dag er langt det mest anvendte, betyder gas som skibsbrændstof væsentlig mindre luftforurening, i sær for svovl og kvælstofgasser. Der stilles fra 2015 nye skærpede krav til forureningen fra skibe med især disse to luftarter. Ved at sejle på gas, kan et skib uden videre opfylde de kommende skærpede krav. Der er en sikkerhedsrisiko ved et tankanlæg med brændbare stoffer. Proceduren for godkendelse af sådanne anlæg er meget omfattende og tager netop sigte på at mindske risikoen til et meget lavt niveau eller føre til et afslag. Bilag Ingen. Direktøren for Teknik- & Miljøområdet indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget tager orienteringen om ansøgning om fast tankanlæg til gas i Hirtshals til efterretning. Historik Teknik- og Miljøudvalget, 2. december 2013: Punktet udsættes til udvalgsmødet. Beslutning Punktet blev udsat til behandling på møde 16. december 2013.

5 Side P Høringssvar vedr. Vandplaner Resumé De hidtidige vandplaner blev kendt ugyldige af Miljø- og Naturklagenævnet. Staten har derfor udsendt nyt forslag i offentlig høring indtil 23. december Byrådet behandlede den første høring 30. marts Administrationen har lavet et forslag til nyt høringssvar. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om man vil anbefale Byrådet at godkende høringssvaret til Vandplanerne. Sagsfremstilling Forslag til vandplanerne ( ) har tidligere været i offentlig 6 måneders høring i 2010 og efterfølgende supplerende 14 dages høring i På baggrund af Natur- og Miljøklagenævnets afgørelser af 6. december 2012 er det imidlertid besluttet, at planerne og de tilhørende miljørapporter skal sendes i ny 6 måneders høring. Høringssvaret skal være Naturstyrelsen i hænde senest 23. december Vandplanerne er den konkrete udmøntning af Miljømålsloven, der implementerer Vandrammedirektivet i Danmark. Vandplanerne stiller juridisk bindende krav til den økologiske og kemiske tilstand. Kravet er, at der skal opnås "god økologisk tilstand" senest 31. december 2015 i en række konkret udpegede vandløb, grundvand og søer. Vandplanerne er opdelt i en plandel, en redegørelsesdel og en bilagsdel. I plandelen stilles specifikke krav, hvor der opstilles et konkret indsatsprogram, og der fastsættes en række "Retningslinjer", der er bindende for den fremadrettede kommunale sagsbehandling. Redegørelsesdelen har til formål at beskrive baggrunden for de konkrete krav og tiltag defineret i plandelen. Hjørring Kommune er omfattet af 2 vandplaner, Vandplanen for det Nordlige Kattegat og Skagerrak samt Vandplanen for Limfjorden. Hjørring Kommunes andel af vandplanen for Limfjorden er meget beskeden. Da der ikke stilles krav til kvælstoffjernelse i Vandplanen for Nordlige Kattegat og Skagerrak i denne planperiode, er det hovedsageligt inden for vandløbsområdet, at Hjørring Kommune bliver mødt med konkrete krav.

6 I forhold til den tidligere høring er sket visse ændringer, således, at der nu skal: fjernes 209 mod tidligere 237 spærringer i vandløb, genåbnes 12 km rørlagt vandløb mod tidligere 14,5 km, gennemføre restaurering af 55 km vandløb mod tidligere 50,2 km, og gennemføre ændret vedligeholdelse af 167 km vandløb mod tidligere 189,5 km. Hjørring Kommune Side 6. Der er udarbejdet et forslag til høringssvar. De væsentligste ændringer i forhold til det i april 2011 fremsendte høringssvar er: 1) Høringsvaret er revideret til de aktuelle forhold. 2) Konkrete indsatser omtalt i bilag I er reduceret med dem staten har undtaget for indsats i forbindelse med revision af vandplanen. 3) Siden den sidste høring er administrationen blevet opmærksom på, at det var forudsat, at Emmersbæk i stedet for at løbe i havnebassinet skal føres direkte ud i havet. Dette er imidlertid i strid med de planer, der er for havneudvidelsen. Der er derfor lavet et alternativt forslag til omlægning af Emmersbækken, som ikke kolliderer med planerne for havneudvidelsen og den planlagte nye omfartsvej. 4) Søerne/forsinkelsesbassinet ved Hirtshals Renseanlæg er dannet ved opstemning af Bjergbæk. Denne opstemning er udpeget som indsats i vandplanen, og skal dermed fjernes senest I høringssvarets bilag I foreslås denne indsats taget ud. Baggrunden for dette er, at projektet ikke vurderes at være omkostningseffektivt, da kun m vandløb fritlægges, og der ikke er et vandløb opstrøms. Herudover fungerer søerne som forsinkelsesbassin for hele HTCområdet. Nedlægges søerne, skal der etableres bassiner i et område, hvor det ikke er muligt at finde den nødvendige volumen. Bortset fra ovenstående lægger forslaget til høringssvar op til et svar, der ligner det høringssvar, kommunen fremsendte i forbindelse med den tidligere høring. Jfr. bilag 1. Lovgrundlag Miljømålsloven.

7 Side 7. Økonomi Realiseringen af Vandplanerne indeholder en meget lang række bindende krav til kommunernes miljøindsats. Der er fortsat usikkerhed omkring, hvad vandplanerne vil komme til at koste, men det blev aftalt i forbindelse med aftalen om Grøn Vækst, at det er staten, der finansierer alle vandplanprojekter. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Det vil kræve betydelige personaleressourcer at udføre kravene i vandplanerne. Administrationen har opgjort indsatsen under 1. generations vandplaner til 4-5 årsværk, som skal gennemføres over de næste ca. 2 år. Kommunen lægger ressourcen ud, og finansieres efterfølgende af staten i takt med at projekterne bliver gennemført. Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Med Vandplanerne er det første gang, der stilles juridisk bindende mål for vandmiljøet. Planernes realisering vil medføre markante forbedringer af miljøkvaliteten i vandrecipienterne. Bilag 1. Høringssvar, offentlig høring, november Uddybende kommentarer til udvalgte spærringer og rørlægninger. Direktionen indstiller at Teknik- og Miljøudvalget anbefaler Byrådet, at det udarbejdede forslag til høringssvar til Vandplanerne godkendes. Beslutning Teknik- og Miljøudvalget anbefaler indstillingen. Børge Bech ønsker tilføjet, at Hjørring Kommune alene gennemfører de projekter, som finansieres af staten i overensstemmelse med de aftalte principper.

8 Side P Ålborgvej 962, Vrå - Forslag til kommuneplantillæg med tilhørende miljørapport og forslag til lokalplan L03a for Erhvervsområde - Biogasanlæg Resumé På baggrund af ansøgning om opførelse af et biogasanlæg øst for Vrå er der udarbejdet forslag til kommuneplantillæg med tilhørende miljørapport og forslag til lokalplan nr L03a (tillæg til lokalplan L03). Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om planforslagene skal fremsendes til Byrådet med anbefaling af offentliggørelse i otte uger. Sagsfremstilling Hjørring Kommune vedtog i 2012 lokalplan og kommuneplantillæg for et større fælles biogasanlæg øst for Vrå. Natur- og Miljøklagenævnet har i september 2013 afgjort, at det planlagte anlæg er VVM-pligtigt (Vurdering af Virkninger på Miljøet). Der skal derfor udarbejdes en VVM-redegørelse med tilhørende kommuneplantillæg. Samtidig med offentlig høring af plandokumenterne sendes udkast til miljøgodkendelse til biogasanlæg i høring ligeledes 8 uger. Miljøgodkendelse indeholder miljøvilkår til anlægget (bilag 7). Projektet har siden 2012 ændret sig således, at der forventes at blive behandlet ca tons biomasse om året, i stedet for ca tons biomasse/år. Der skal udarbejdes et tillæg til den eksisterende lokalplan, da bygningshøjden øges fra max. 15 m til max. 18 m i byggefelt nr. VII og ved at udvide byggefelt nr. VI, således at max. 20 m gælder i et større område. Byggefelterne udvides også ud mod Aalborgvej. Endvidere gives mulighed for en fyldestation med gas til virksomhedens egne biler, tæt ved indkørslen til anlægget, og for at beplantning flyttes til ydersiden af volden, der omgrænser planområdet (bilag 3). I praksis betyder det, at der udarbejdes en ny lokalplan med bestemmelser om disse emner, samtidig med at lokalplan L03 fortsat er gældende.

9 Beskrivelse af plangrundlag Lokalplanens formål er: at der i området kan opføres et biogasanlæg med tilhørende bygninger, tanke, kedelanlæg, skorstene, oplag m.v, at anlægget fremstår som en bygningsmæssig helhed og opføres under hensyntagen til det omkringliggende landskab, og at der etableres afskærmende foranstaltninger, som sikrer en visuel afskærmning i forhold til omgivelserne. Hjørring Kommune Side 9. Lokalplanens formål er identisk med formålet i den eksisterende lokalplan, og lokalplanen skal ses som supplement til den eksisterende lokalplan. Kommuneplantillægget fastlægger en ny retningslinje, omhandlende anlæggets beliggenhed og udformning. Der er tale om lovkrav til retningslinjen, når der udarbejdes VVM-redegørelse. Ved den endelige vedtagelse af kommuneplantillægget indarbejdes det i Kommuneplan Miljørapporten, der både er VVM-redegørelse og miljøvurdering beskriver biogasanlægget med udgangspunkt i følgende overskrifter: projektbeskrivelse, alternativer, eksisterende, bl.a. i forhold til landskab, kulturmiljø, grundvand, trafik, lugt og støj miljøpåvirkning bl.a. i forhold til landskab, kulturmiljø, grundvand, trafik, lugt, støj, befolkning og sundhed. Rapporten indeholder blandt andet visualisering af anlægget set fra 5 fotostandpunkter, der viser, hvordan biogasanlægget vil komme til at se ud i landskabet. Foroffentlighedsfase Der er afholdt foroffentlighedsfase i perioden fra 25. september 2013 til 11. oktober Der er modtaget 22 bemærkninger, som omhandler følgende emner: 1. forslag til alternativer, 2. kultur, herunder kalkmalerier i Vrejlev Kirke, klosterruten og møllesø, 3. lugtgener, 4. støj, 5. trafik, herunder rystelser, 6. natur, herunder oddere i Vrejlev Mølleå, 7. synlighed, herunder visuelt samspil med områdets kirker og Vrejlev Kloster,

10 Side påvirkning af områdets beboere, 9. mængden af gylle i området, og 10. fejl i debatoplæg og i strid med tidligere udmeldinger fra Hjørring Kommune. Bemærkningerne kan ses i bilag 5 og administrationens uddybende bemærkninger kan ses i bilag Forslag til alternativer Bemærkningerne indeholder et generelt udtryk for, at der ikke ønskes en placering af biogasanlægget som planlagt. I bemærkningerne er der forslag til følgende alternative placeringer ved Asdal Hovedgård, Hjørring Øst f.eks. ved AVV, Dammen Biogas (eksisterende biogasanlæg), Rønnovsholm (eksisterende biogasanlæg), Ilbro/ Hjørring S, Mygdal/Bindslev området, ved Vrå, men længere mod nordvest og ved Vrå, men længere mod vest. Administrationens bemærkninger Alternativer behandles i VVM-redegørelsen (kapitel 4). Ud fra dette vurderer administrationen, at placeringen øst for Vrå er en hensigtsmæssig placering til det ansøgte anlæg. 2.Kultur herunder kalkmalerier i Vrejlev Kirke, Klosterruten og Møllesø Bemærkningerne giver udtryk for, at kulturmiljøet omkring Vrejlev Kloster og Kirke er unikt. I samme område ligger Klosterruten, som er en ofte benyttet vandrerute, og der arbejdes på at genetablere en gamle Møllesø. Hele området er særdeles bevaringsværdigt og har stor betydning både for lokalbefolkningen og turismen. Det påpeges også, at området har potentiale til blive lige så kendt som Børglum Kloster og har samme værdi i området som Børglum har i sit område. Administrationens bemærkninger Området omkring Vrejlev Kloster er i kommuneplanen udpeget som værdifuldt kulturmiljø. Der er ca. 600 m mellem biogasanlægget og denne udpegning og godt 1 km til selve Vrejlev Kloster og Kirke. Der er ikke visuel forbindelse mellem Vrejlev Kloster og Kirke og biogasanlægget. I VVM-redegørelsen vurderes det, at biogasanlægget ikke vil påvirke den visuelle opfattelse af Vrejlev Kloster og Kirke. Biogasanlægget vil være synligt fra Klosterruten. (Afsnit 6.5 og 7.5 Rekreative interesser og 6.6 og 7.6 Kulturmiljø i VVM-redegørelsen)

11 3. Lugtgener Der er bekymring for, at der kommer lugt fra biogasanlægget og fra de transporter, der kommer til anlægget med gylle og andet organisk affald. Hjørring Kommune Side 11. Administrationens bemærkninger Etableringen af biogasanlægget vil medføre en lille forøgelse af lugten omkring anlægget i forhold til i dag. Til gengæld vil lugten i forbindelse med udbringning af afgasset gylle blive reduceret i et stort område omkring biogasanlægget i forhold til det, der udbringes i dag. Biogasanlægget skal overholde grænseværdier for lugt ved nærmeste nabo i åbent land og skal også overholde en skærpet grænseværdi i Vrå, som et tættere beboet område. (Afsnit 6.9 og 7.9 i VVMredegørelsen). 4. Støj Der er bekymring for støj fra biogasanlægget. Administrationens bemærkninger Der kommer støj fra transport til og fra anlægget, transport internt på biogasanlægget og fra biomassekedlen. Ved normal drift vil støjgrænserne være overholdt. (Afsnit 6.11 og 7.11 i VVM-redegørelsen). 5. Trafik herunder rystelser Der kommenteres på, at en forøgelse af lastbiltransport vil betyde gener for områdets beboere, bl.a. i form af rystelser. Administrationens bemærkninger Årsdøgnstrafikken forventes at stige med 52 lastbiler. Det svarer til en stigning på op til 0,37 %. Det vurderes, at vejnettet vil kunne afvikle den forøgede trafik. (Afsnit 6.8 og 7.8 i VVM-redegørelsen). 6. Natur, herunder oddere i Vrejlev Mølleå I flere bemærkninger påpeges det, at der findes store naturværdier i området, og at der er set oddere i Vrejlev Mølleå. Administrationens bemærkninger Biogasanlægget placeres på agerjord og berører ikke beskyttet natur. Området omkring Vrejlev Mølleå er potentielt levested for oddere, men det vurderes, at biogasanlægget ikke påvirker yngle- eller rasteområder, da anlægget ikke påvirker selve vandløbet. (Afsnit 6.4 og 7.4 i VVM-redegørelsen).

12 7. Synlighed herunder visuelt samspil med områdets kirker og Vrejlev Kloster Det påpeges, at et anlæg af den ansøgte størrelse vil være meget synligt i landskabet. Det påpeges også, at det i VVM-redegørelsen bør undersøges, hvordan biogasanlægget påvirker de omkringliggende kirker. Hjørring Kommune Side 12. Administrationens bemærkninger Biogasanlægget vil fremtræde tydeligt i landskabet, indtil ca. 0,5 km fra anlægget. På længere afstande vil forskellige landskabstræk medvirke til at skjule anlægget. Lokalplanen fastsætter bestemmelse om, at der skal etableres en beplantning i 5 rækker, og som skal kunne opnå en højde på minimum 12 m. Det vil ligeledes medvirke til at skjule anlægget. (Afsnit 6.1 og 7.1 i VVM-redegørelsen). 8. Påvirkning af områdets beboere Det påpeges, at der er stor lokal modstand. I en enkelt bemærkning gives der udtryk for, at indsigers ejendom vil falde i værdi. Det påpeges også, at nærliggende boliger vil blive meget generet af biogasanlægget. Administrationens bemærkninger Nærmeste bolig ligger på en kvægejendom ca. 75 m fra planområdet. Derefter er afstanden ca. 500 m til de næste boliger, og der er ca. 1,5 km til Vrå. Administrationen kan ikke vurdere, om der er naboejendomme, der lider værditab. Det vurderes, at kommunen ikke bliver erstatningsansvarlig, idet planlægning er erstatningsfri regulering. 9. Mængden af gylle i området Der er bekymring for, om der vil være tilstrækkeligt gylle til de eksisterende biogasanlæg i området, og for om det vil være nødvendigt at transportere gylle over store afstande. Administrationens bemærkninger Biogasanlægget dimensioneres til at behandle ca tons/året biomasse. Indenfor 7,5 km fra biogasanlægget findes der gylle, der svarer til ca tons/året. Biogasanlægget vil dog også modtage gylle fra landbrug i større afstand end 7,5 km. Se afsnit i VVM-redegørelsen.

13 10. Fejl i debatoplæg og modstrid med tidligere udmeldinger fra Hjørring Kommune I bemærkningerne påpeges, at der er fejl og uklarheder i debatoplægget udsendt i forbindelse med den forudgående høring, og at der derfor skal udarbejdes et nyt debatoplæg, som skal i en fornyet høring. Det påpeges også, at anlægget er i strid med tidligere udmeldinger fra kommunen. Bl.a. skulle der på Hjørring Kommunes byrådsmøde i marts 2013 være udtalt, at et anlæg der behandler mere end tons/året biomasse vil være en ny situation, som Byrådet skal tage stilling til. Administrationen har i 2012 vurderet, at lokalplanen kunne blive ugyldig, hvis Natur- og Miljøklagenævnet traf afgørelse om, at anlægget er VVMpligtigt, derfor må lokalplanen være ugyldig. Hjørring Kommune Side 13. Administrationens bemærkninger Formålet med debatoplægget er at få ideer og forslag til, hvad VVM-redegørelsen skal indeholde og i øvrigt at få idéer og forslag til, hvordan projektet bedst kan udformes, så der tages bedst muligt hensyn til landskab, natur og miljø mv. Det er således ikke det konkret udformede projekt, der bliver fremlagt i debatoplægget dels, fordi projektet kan ændre sig, og dels fordi der kan være tegninger eller lignende, som endnu ikke er udarbejdet. Høringen af det konkrete projekt sker i forbindelse med den offentlige fremlæggelse af lokalplanforslag og forslag til kommuneplantillæg med tilhørende miljørapport. I debatoplægget er planområdets størrelse angivet til ca. 6 ha, hvor planområdet er ca. 8 ha. Kortgrundlaget i debatoplægget har dog vist det reelle område. Administrationen har vurderet, at der ikke er behov at lave en ny forudgående høring. Teknik- og Miljøudvalget besluttede på møde 16. september 2013 at igangsætte planlægningen for et anlæg, der behandler tons/året biomasse, og det er byrådets beslutning, at forslag til lokalplan og forslag til kommuneplantillæg med tilhørende miljørapport skal fremlægges i offentlig høring. Det betyder, at fremlæggelsen af planforslagene ikke er strid med tidligere udmeldinger. Naturog Miljøklagenævnet har ved afgørelse af 25. juni 2012 fastholdt den endelige vedtagelse af nugældende lokalplan og har ikke i forbindelse med afgørelsen om VVM-pligt afgjort, at lokalplanen er ugyldig. Den eksisterende lokalplan er derfor gyldig.

14 Side 14. Lovgrundlag Planlovens 13, 23c, 15 og 24 om udarbejdelse af lokalplaner og kommuneplantillæg, rammerne for en lokalplans indhold samt offentlig fremlæggelse af planforslag. Lov om miljøvurdering af planer og programmer 3 og 4 om miljøvurdering, høring af myndigheder og andre interesseorganisationer, samt offentliggørelse. VVM-loven, kap. 3 vedrørende vurdering af virkninger på miljøet. Økonomi Ingen bemærkninger. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Ingen bemærkninger. Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Som en del af miljørapporten er der i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer vurderet på bl.a. de sundhedsmæssige aspekter ved opførelse af et biogasanlæg. Opførelse af et biogasanlæg er i overensstemmelse med Hjørring Kommunes plan for BÆREDYGTIG ENERGI - vejen til grøn vækst (Energipakke). Målet frem mod 2025 er at min. 75 % af al husdyrgødning i Kommunen skal udnyttes til biogas, hvilket svarer til 1-2 nye store biogasanlæg, udover det der er planlagt for i Vrå. Bilag 1. Oversigtskort. 2. Forslag til kommuneplantillæg. 3. Forslag til lokalplan nr L03a. 4. Miljørapport (VVM-redegørelse og miljøvurdering). 5. Indsigelser/bemærkninger fra forudgående høring. 6. Administrationens uddybende bemærkninger til indkomne indsigelser/bemærkninger. 7. Udkast til Miljøgodkendelse for Grøngas Vrå A/S.

15 Direktionen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget fremsender Kommuneplantillæg med tilhørende miljørapport til Byrådet med anbefaling af offentliggørelse i otte uger, og at Teknik- og Miljøudvalget fremsender Lokalplanforslag nr L03a til Byrådet med anbefaling af offentliggørelse i otte uger. Hjørring Kommune Side 15. Beslutning Teknik- og Miljøudvalget anbefaler indstillingen. Jørgen Bing tager forbehold.

16 Side P Kystsikring i Lønstrup - Aftale med Kystdirektoratet for perioden Resumé Hjørring Kommune og Kystdirektoratet har igennem en årrække i fællesskab drevet kystsikringen ved Lønstrup. Kystdirektoratet har udarbejdet et forslag til en ny 5-års aftale, gældende for perioden Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, hvorvidt det skal anbefales Byrådet, at Hjørring Kommune indgår den nye 5-års aftale med Kystdirektoratet omkring kystsikringen ved Lønstrup. Sagsfremstilling Hjørring Kommune og Kystdirektoratet har igennem en årrække vedligeholdt kystsikringen ved Lønstrup på årlige aftaler, gående på, at udgifterne deles 50 % - 50 % mellem de to myndigheder. Konkret består vedligeholdelsen af de faste kystsikringsanlæg af sandfodring på en m strækning ved kystfremspringet ved Lønstrup By. Sandfodringen har til formål at beskytte de faste kystsikringsanlæg og at fastholde kystlinjen. Samarbejdet frem til 2008 skete på årlige aftaler, hvilket medførte en vis usikkerhed om budgettet for det pågældende år, og deraf følgende forringede muligheder for langsigtet planlægning af sandfodringen. Med henblik på at imødekomme disse problemer, indgik Hjørring Kommune og Kystdirektoratet en 5 års aftale om vedligeholdelsen for perioden Denne aftaleperiode er nu udløbet. Kystdirektoratet og administrationen er enige om, at erfaringerne med den hidtidige 5-års aftale har været positive. Kystdirektoratet har derfor udarbejdet en ny 5-års aftale gældende perioden Kystdirektoratet har meldt ud, at staten, ligesom i den forløbne aftaleperiode, ønsker at bidrage med op til 50 % af omkostningerne til sandfodringen dog maksimalt 1,000 mio. kr. (niveau-2014). Staten har således budgetmæssigt afsat 5 x 1,000 mio. kr. i perioden til en aftale med Hjørring Kommune.

17 Såfremt direktoratets tilsagn skal kunne anvendes fuldt ud, samt såfremt der fortsat skal være plads til håndtering af de små opgaver (mindre vedligeholdelsesarbejder, rådgivning, tilstandsvurdering o.lign.) inden for kystsikringsområdet, der ligger uden for samarbejdsaftalen med Kystdirektoratet, skal Hjørring Kommune afsætte 5 x 1,100 mio. kr. for perioden Hjørring Kommune Side 17. Hjørring Kommunes udgifter til området vil da være identisk med det, der blev afsat i den forløbne 5-års periode. Kystdirektoratet har vurderet sandfodringsbehovet på strækningen ved Lønstrup til ca m3 årligt. Ud fra estimater over enhedsprisen for sandfodringen og den nye 5-års aftales budgetramme, er det beregnet, at den mulige sandfodring i den nye aftaleperiode må forventes at blive ca m3 pr. år mindre end sandfodringsbehovet. Konsekvensen er, at stranden alt andet lige bliver lavere i løbet af aftaleperioden. Administrationen har ved forhandlinger med Kystdirektoratet ikke formået at øge statens budgetramme til den nye 5-års aftale. Med henblik på at minimere det forventede sandunderskud, vil en anden konsekvens af den nye aftale være, at det næppe bliver muligt at fortage sandfodringen fra søsiden i den nye aftaleperioden. Dette skyldes, at sandfodring fra søsiden er dyrere end sandfodring via lastbil. Aftalen forhindrer ikke, at Hjørring Kommune afsætter en større budgetramme end staten. Lovgrundlag Kystbeskyttelsesloven. Økonomi Der skal afsættes 5 x 1,100 mio. kr. (i alt 5,500 mio. kr.). til dækning af kommunens udgifter til kystsikringsområdet i perioden , såfremt det besluttes at tiltræde aftalen. På Hjørring Kommunes driftsbudget for er der afsat et rådighedsbeløb på 1,100 mio. kr til kystsikringen ved Lønstrup.

18 Side 18. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Ingen bemærkninger. Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Ingen bemærkninger. Bilag 1. 5-års aftale fra Kystdirektoratet. Direktionen indstiller at Hjørring Kommune indgår 5-års aftale med Kystdirektoratet gældende for perioden , og at de i driftsbudgettet afsatte 1,100 mio. kr. årligt i også bliver gældende for 2018 og fremover. Beslutning Teknik- og Miljøudvalget anbefaler indstillingen.

19 Side P Områdefornyelse i Tårs. Ansøgning om reservation af støttemidler hos Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Resumé Hjørring Kommune arbejder målrettet med at styrke byudviklingen i kommunens 5 områdebyer, herunder også Tårs. Tårs position som attraktiv bosætningsby søges styrket. Der søges derfor om statslige midler, der kan være med til at finansierer denne indsats i Tårs. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om det vil anbefale Byrådet at fremsende ansøgningen til ministeriet. Sagsfremstilling Hjørring Kommune arbejder målrettet med at styrke byudviklingen i kommunens 5 områdebyer, herunder også Tårs. Denne indsats har været forudsat i kommuneplanen, og den er understøttet af den pulje på budgettet, der er afsat generelt til områdebyerne. For at kunne tage fat om de udfordringer og muligheder, der er i Tårs og styrke dens position som bosætningsby, søges der derfor om reservation af støttemidler til områdefornyelse hos Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter. Kommuner kan søge om støtte til gennemførelse af områdefornyelse bl.a. i nedslidte byområder i større og mindre byer. Støtten kan bruges til at forny gader og veje, torve og pladser og til at understøtte sociale eller kulturelle aktiviteter. En forudsætning for støtten er, at borgere og andre aktører i området inddrages i planlægningen og gennemførelsen af indsatsen. De statslige støttemidler dækker op til en tredjedel af de udgifter, der er forbundet med indsatsen. Herudover kan kommunerne i en senere fase søge om en andel i en særlig ramme til bygningsfornyelse i de områder, hvor der gennemføres områdefornyelse.

20 Inden for de rammer som ministeriet udstikker, er der sammen med ekstern byfornyelseskonsulent udarbejdet en ansøgning til ministeriet. Fokuspunkterne i ansøgningen er følgende: Hjørring Kommune Side 20. Den fysiske nedslidning skal stoppes, og byens fysiske rammer, især bymidten, skal renoveres og forskønnes, så den fremstår velholdt og indbydende. Byens grønne og rekreative potentialer skal synliggøres og udvikles, så de mange herlighedsværdier indgår som en væsentlig del af byens nye identitet. Rammerne for fritidsaktiviteter og kulturlivet skal opdateres, så byens foreninger, det sociale og kulturelle liv kan trives og blomstre. Vejen fra ansøgning af reservation af støttemidler til den egentlige udførelse af indsatserne i områdefornyelsesindsatsen er kort skitseret nedenfor: Ansøgningsfase Efterår 2013: Udarbejdelse af ansøgning til reservation af støttemidler og politisk behandling. April 2014: Tilsagn fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter. Programfase (forudsat tilsagn fra ministeriet) April februar 2015: Inddragelse af borgere og andre aktører og interessenter. Udarbejdelse af program for områdefornyelsesindsats. Politisk behandling af områdefornyelsesprogram. Gennemførelsesfase Endelig bevilling af støttemidler forudsætter, at ministeriet formelt godkender områdefornyelsesprogrammet. Kommunen har derefter i alt fem år til at gennemføre beslutningen om områdefornyelse.

21 Side 21. Lovgrundlag Byfornyelseslovgivningens kapitel 2. Bekendtgørelse nr. 504 af 16. maj 2013 af lov om byfornyelse og udvikling af byer. Økonomi Områdefornyelsens forventede samlede udgifter er sat til 8,000 mio. kr. Ansøgt ramme hos Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter er kr. 2,682 mio. kr. Kommunens egenfinansiering vil således være 5,368 mio. kr. forudsat at tilsagn gives og det efterfølgende program godkendes. Indsatsen i Tårs er understøttet af den pulje på budgettet, der er afsat generelt til områdebyerne. Nedenfor er en oversigt disponerede midler fra områdebypuljen og hvornår disse midler forventes frigivet. Afsatte midler fra områdebypuljen 2012 mio. kr mio. kr mio. kr mio. kr mio. kr mio. kr. I alt mio. kr. 0,200 3,000 4,000 4,000 3,000 2,000 16,200 Reserverede midler fra områdepuljen Sindal 3,333 mio. kr. hvoraf de Løkken 5,184 mio. kr. med forventet Vrå 3, 250 mio. kr. med forventet Tårs (forudsat tilsagn fra MBBL) I alt 2,074 mio. kr. er frigivet i 2013 frigivelse 2014 frigivelse ,368 mio. kr. med forventet frigivelse ,135 mio. kr.

22 I projektets budget indgår en ramme på 3,500 mio. kr. til møde- og samlingssteder i forbindelse med Tårs Hallen, hvoraf den kommunale andel udgør 2,333 mio. kr. og den statslige andel udgør 1,167 mio. kr. Den statslige støtte kan kanaliseres videre til ombygning af hallen, uanset at den overgår til en selvejende institution. Støtten gives under visse betingelser, for eksempel skal det fremgå af vedtægterne, at bygningen skal anvendes og drives som et aktivitetshus/kulturhus/hal og der skal være gratis adgang og tilgængelighed for alle. Hjørring Kommune Side 22. I programfasen kan Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikters særlige ramme for bygningsfornyelse søges. Ministeriets samlede ramme udgør 40,000 mio. kr. pr. 1. januar 2014 er den kommunale medfinansiering reduceret fra 50 til 40 % i byer under indbyggere. Med disse midler kan kommunen yde borgere støtte til renovering af nedslidte ejendomme inden for områdefornyelsens fysiske afgrænsning. Størrelsen på det tilskud der bevilliges den enkelte bolig beror på, om der er tale om en bevaringsværdig bygning og om det er en ejer- eller lejebolig. Tilskuddet varierer således mellem % af det samlede renoveringsbudget Der kan således være en afledt økonomi vedrørende bygningsfornyelse, som afhænger af den ramme, der i givet fald træffes beslutning om. Til sammenligning er der i det igangværende områdefornyelsesprojekt i Sindal afsat en samlet ramme på 0.8 mio. kr. til bygningsfornyelse, hvoraf den statslige støtte udgør 0,400 mio. kr. I Sindal oversteg det ansøgte støttebeløb langt den afsatte ramme, hvorfor det må forventes at der skal prioriteres i indkomne ansøgninger til bygningsfornyelse. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Ingen bemærkninger. Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Ingen bemærkninger.

23 Bilag 1. Ansøgning om reservation til områdefornyelse Grundkort. 3. Bevaringsværdige bygninger og miljøer. 4. Nedslidte bygninger 5. Nedslidt byrum. 6. Oversigt over indsatsområder. 7. Budget. Hjørring Kommune Side 23. Direktionen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget anbefaler Byrådet at fremsende ansøgningen til ministeriet. Beslutning Teknik- og Miljøudvalget anbefaler indstillingen.

24 Side Ø Ansøgning om matchningsmidler til projektet "Tilgængelighed og synlighed" i Astrup Resumé DDS spejderne i Astrup søger om tilskud på kr. til at synliggøre og forbedre adgangen til Spejderskoven i Fjelsted Plantage mellem Astrup og Sindal, således at spejdere, borgere og turister får lettere ved at bruge skoven med dens faciliteter og oplevelsesmuligheder. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om ansøgningen kan imødekommes. Sagsfremstilling Spejderskoven i Fjelsted Plantage er nærmeste skov med offentlig adgang for borgerne i Astrup og Sønderskov. Spejderskoven er på 22 ha og ejes af Det Danske Spejderkorps i Astrup, Sindal og Hjørring. Der er etableret bålpladser, bålhytte med shelters, muldtoilet og vandpost i skoven. Spejderne, som bruger skoven hver uge fra påske til efterårsferien, vurderer, at skoven og dens faciliteter kan bruges af flere borgere, hvis informationen om området og adgangsforholdene bliver forbedret. Med nærværende projekt, som har fokus på adgangsveje, stier og infoskilte, ønsker spejderne i Astrup at forbedre mulighederne for at benytte Spejderskoven til gavn for spejdere, borgere og turister m.fl. Man ønsker at forbedre den nuværende 500 m lange sand- og jordvej fra Bøgholtvej til p-pladsen i skoven med en grusbelægning, så alle gående, cyklende og kørende kan benytte den. Med henblik på en mere varieret brug af skoven udarbejdes folder med kort og info om området, så offentligheden kan få bedre og bredere naturoplevelser, når de færdes i skoven. Skovens stier planlægges navngivet og vejene markeret med træskilte. Fra Skovbovej og Astrupvej tænkes skiltning til skoven. På p-plads ved skoven opstilles infotavle, som fortæller om skoven, dens natur, faciliteter og regler for brug af skoven. På udvalgte steder, med stor herlighedsværdi, opstilles bord-/bænkesæt.

25 Spejderne planlægger et samarbejde med Astrup Landsbyråd og en forventet landsbypedelordning samt at inddrage Friluftsrådets initiativ omkring "Flere frivillige i naturen" i forbindelse med projektet. Hjørring Kommune Side 25. De samlede udgifter til projektet er 0,165 mio. kr., og der søges om støtte på kr. fra matchningsmidler til projekter i landdistriktet Friluftsrådet søges om tilskud på kr., og der lægges frivilligt arbejde for kr. i projektet. Projektet kan støttes på baggrund af, at det understøtter indsatsområdet Friluftsliv i Hjørring Kommunes "Strategi for udvikling i landdistriktet". Dette indsatsområde handler bl.a. om at støtte op om lokale initiativer, som medvirker til at forbedre rammerne for aktiviteter og oplevelser i nærmiljøet og understøtter det sociale fællesskab. Teknik- og Miljøudvalget tildelte 26. april 2010 Landsbyforum indstillingsret til projekter, der søger om støtte fra matchningsmidlerne. Landsbyforum fik derfor ansøgningen om støtte til projektet Tilgængelighed og synlighed i Astrup, fremlagt på møde 5. november 2013, med henblik på at give sin vurdering af projektet. Landsbyforum anbefaler, at ansøgningen modtager støtte fra matchningsmidlerne. Et eventuelt tilskud gives under forudsætning af: at alle nødvendige tilladelser er indhentet og gældende regler omkring miljølovgivningen er overholdt, og at projektet gennemføres i sin planlagte helhed. Eventuelle ændringer skal godkendes af Hjørring Kommune. Tilskuddet kan ikke forhøjes senere. Lovgrundlag Lovbekendtgørelse om kommunernes styrelse nr. 885 af 29. august 2012, 40.

26 Side 26. Økonomi Der søges om støtte på kr. fra matchningsmidler 2013 til projekter i landdistriktet. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Ingen bemærkninger. Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Projektet understøtter borgernes mulighed for socialt fællesskab og fysisk aktivitet og udfoldelse. Bilag 1. Ansøgning fra Det Danske Spejderkorps, Astrup Trop og Flok. 2. Oversigt over matchningsmidler 2013 til projekter i landdistriktet. 3. Kortbilag. Direktøren for Teknik- & Miljøområdet indstiller, at Landsbyforums indstilling følges op med støtte fra matchningsmidler 2013 på kr., under forudsætning af, at projektet gennemføres i sin planlagte helhed. Beslutning Teknik- og Miljøudvalget godkendte indstillingen.

27 Side A Teknik- og Miljøudvalget - Orienteringspunkter 2013 Orientering fra formanden Om temadag om nedsættelse af Vandråd, 13. januar Om brugerrådsmøde i Naturstyrelsen. Om henvendelse fra borger på Keravavej, Hjørring. Orientering fra medlemmerne Ole Ørnbøl Om bybuskørsel på Åkandevej - høringsprocessen. Børge Bech Ros til administrationen i forhold til den nyligt overståede storm. Birthe Andersen Om kloakarbejder i Vraa - sagen om reetablering af fortov kommer på dagsordenen. Orientering fra Teknik- & Miljøområdet Om overdragelsesdokument. Om udleveret statuspapir vedrørende vandløbsprojekter. Kort om den gennemførte organisationsændring - mere følger. Direktøren for Teknik- & Miljøområdet indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget tager orienteringen til efterretning. Beslutning Teknik- og Miljøudvalget godkendte indstillingen.

28 Side 28. Underskrifter Børge Bech Per Harfeld Henning Sigsgaard Ole Ørnbøl Jørgen Bing Morten A. Petersen Birthe Andersen

Åben dagsorden. Hjørring Byråd 2014-2017 Borgmesterkontoret

Åben dagsorden. Hjørring Byråd 2014-2017 Borgmesterkontoret Åben dagsorden Hjørring Byråd 2014-2017 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 18:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Hjørring Rådhus, Springvandspladsen 5 Fraværende: Bemærkninger Følgende

Læs mere

Referat åben dagsorden Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet

Referat åben dagsorden Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet Referat åben dagsorden Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 14:00 Mødet afsluttet: kl. 16:01 Mødested: Codanhus, mødelokale 3. sal

Læs mere

Kommuneplan 2013-2025 for Langeland Kommune. Langeland Kommune Fredensvej 1, 5900 Rudkøbing Telefon 6351 6000 www.langelandkommune.

Kommuneplan 2013-2025 for Langeland Kommune. Langeland Kommune Fredensvej 1, 5900 Rudkøbing Telefon 6351 6000 www.langelandkommune. Kommuneplan 2013-2025 for Langeland Kommune Udarbejdet og udgivet af: Langeland Kommune Fredensvej 1, 5900 Rudkøbing Telefon 6351 6000 www.langelandkommune.dk Ikrafttrædelsesdato: 14. april 2014 2 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Vindmøller ved Stakroge

Vindmøller ved Stakroge Vindmøller ved Stakroge Debatoplæg Debatperiode: 8/10 2015-5/11 2015 Tillæg nr. 28 til Kommuneplan 2013-2024 Vindmøller ved Stakroge Med dette debatoplæg indledes planlægningen for et konkret vindmølleprojekt

Læs mere

Debatoplæg. Vindmøller ved Tollestrup. Forudgående offentlighed xx. xx til xx. xx 2015. Hjørring Kommune Teknik- & Miljøområdet

Debatoplæg. Vindmøller ved Tollestrup. Forudgående offentlighed xx. xx til xx. xx 2015. Hjørring Kommune Teknik- & Miljøområdet Forudgående offentlighed xx. xx til xx. xx 2015 Debatoplæg Vindmøller ved Tollestrup Hjørring Kommune Teknik- & Miljøområdet Visualisering nr. 1. Projektets to 140 meter høje vindmøller set fra motorvejsbro

Læs mere

307. Forslag til Klimatilpasningsplan

307. Forslag til Klimatilpasningsplan 307. Forslag til Klimatilpasningsplan Kommunalbestyrelsen tiltrådte indstillingen. Magistraten og By- og Miljøudvalget indstiller, 1. at forslag til Klimatilpasningsplan, med tilhørende ændringsforslag

Læs mere

FORSLAG TIL TILLÆG NR. VINDMØLLER VED ULVEMOSEN OG BÆKHEDE PLANTAGE ENKELTOMRÅDE 25.10.T01 VARDE KOMMUNE - KOMMUNEPLAN 2010-2022 - FEBRUAR 2013

FORSLAG TIL TILLÆG NR. VINDMØLLER VED ULVEMOSEN OG BÆKHEDE PLANTAGE ENKELTOMRÅDE 25.10.T01 VARDE KOMMUNE - KOMMUNEPLAN 2010-2022 - FEBRUAR 2013 Næsbjerg Rousthøje Årre Roust 28 FORSLAG TIL TILLÆG NR. VINDMØLLER VED ULVEMOSEN OG BÆKHEDE PLANTAGE ENKELTOMRÅDE 25.10.T01 VARDE KOMMUNE - KOMMUNEPLAN 2010-2022 - FEBRUAR 2013 VEJLEDNING OFFENTLIG HØRING

Læs mere

Nr. Afsender Datofor modtagelse

Nr. Afsender Datofor modtagelse Bilag nr. 4: Notat med behandling af høringssvar Forslag til lokalplan nr. 431 for en erhvervsvirksomhed ved Hovedgaden i Løgstrup samt forslag til tillæg nr. 13 til Kommuneplan 2013-2025 for Viborg Kommune

Læs mere

Indstilling. Skovrejsning 2014-2017. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg. Den 11. juni 2013.

Indstilling. Skovrejsning 2014-2017. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg. Den 11. juni 2013. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 11. juni 2013 Skovrejsning 2014-2017 Aarhus Kommune Teknik og Miljø Status for Skovrejsning 2009 2012 og forslag til ny skovhandlingsplan

Læs mere

Debatoplæg. Vindmøller mellem Sdr. Harritslev og Rakkeby. Forudgående offentlighed 5. januar til 2. februar 2016

Debatoplæg. Vindmøller mellem Sdr. Harritslev og Rakkeby. Forudgående offentlighed 5. januar til 2. februar 2016 Forudgående offentlighed 5. januar til 2. februar 2016 Debatoplæg Vindmøller mellem Sdr. Harritslev og Rakkeby Hjørring Kommune Teknik- & Miljøområdet Forudgående Indledning offentlighed Ideer, forslag

Læs mere

REFERAT. Sagsnr. 2008-16883 4 Sag 2008-16883 Behandling af indlæg vedr. idéhøring af kommuneplanændring 2007.22 for Kjersing Øst erhvervsområde

REFERAT. Sagsnr. 2008-16883 4 Sag 2008-16883 Behandling af indlæg vedr. idéhøring af kommuneplanændring 2007.22 for Kjersing Øst erhvervsområde REFERAT Plan & Miljøudvalget den 08.12.2008 i mødelokale 2 Sagsnr. 2008-16883 4 Sag 2008-16883 Behandling af indlæg vedr. idéhøring af kommuneplanændring 2007.22 for Kjersing Øst erhvervsområde Indledning

Læs mere

indkaldelse af idéer og forslag

indkaldelse af idéer og forslag indkaldelse af idéer og forslag CENTER FOR BYUDVIKLING OG MOBILITET Ny Færgeterminal i Østhavnen Der er fuld gang i at omdanne Nordhavnen til den nye bydel Aarhus Ø. For at omdannelsen kan fortsætte, er

Læs mere

9 Redegørelse. Odder Kommune. Miljøvurdering af Kommuneplan 2013-2025 for Odder. Plan, Odder Kommune 05-08-2013 Dok.id.

9 Redegørelse. Odder Kommune. Miljøvurdering af Kommuneplan 2013-2025 for Odder. Plan, Odder Kommune 05-08-2013 Dok.id. Odder Kommune 9 Redegørelse Miljøvurdering af Kommuneplan 2013-2025 for Odder Plan, Odder Kommune 05-08-2013 Dok.id.: 727-2013-70537 Indhold 1. Indledning... 3 2. Integrering af miljøhensyn... 3 3. Miljørapportens

Læs mere

Julianelund Grundejerforening - Lovliggørelse

Julianelund Grundejerforening - Lovliggørelse 1 Nr. : Julianelund Grundejerforening - Lovliggørelse Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 08/2808 Ejendoms- og Miljøudvalget Julianelund Grundejerforening Notat Julianelund Grundejerforening - Kommentarer

Læs mere

RAPPORT. Administrationspraksis for grøn ordning

RAPPORT. Administrationspraksis for grøn ordning RAPPORT Administrationspraksis for grøn ordning udarbejdet af Margit Lund Plan, Udvikling og Kultur, december 2010 ADMINISTRATIONSPRAKSIS Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 3 2. Anvendelsesmuligheder

Læs mere

Sæby Kommune. Referat. Økonomiudvalget. Ordinært møde. file://p:\sæby\saeby-oekonomiudvalg-2006.09.12.htm

Sæby Kommune. Referat. Økonomiudvalget. Ordinært møde. file://p:\sæby\saeby-oekonomiudvalg-2006.09.12.htm Page 1 of 10 Sæby Kommune Referat Økonomiudvalget Ordinært møde Mødedato tirsdag den 12. september 2006 Tidspunkter 11:00-12:00 Lokale Mødelokale 2 Fraværende Bemærkninger Tommy Thomsen med afbud Page

Læs mere

Åbent referat Teknik- og Miljøudvalget 2014-2017 Teknik- & Miljøsekretariatet

Åbent referat Teknik- og Miljøudvalget 2014-2017 Teknik- & Miljøsekretariatet Åbent referat Teknik- og Miljøudvalget 2014-2017 Teknik- & Miljøsekretariatet Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl. 11:30 Mødested: Hjørring Rådhus - Lokale

Læs mere

Møde 29. januar 2013 kl. 17:00 i Byrådssalen

Møde 29. januar 2013 kl. 17:00 i Byrådssalen Struer Byråd Referat Møde 29. januar 2013 kl. 17:00 i Byrådssalen Afbud fra/fraværende: Bende Okkerstrøm Mødet hævet kl.: 17.45 Pkt. Tekst Side 1 Kvartalsoversigt vedr. det specialiserede socialområde

Læs mere

BILAG 3: ØKONOMI UFINANSIEREDE INDSATSER

BILAG 3: ØKONOMI UFINANSIEREDE INDSATSER BILAG 3: ØKONOMI UFINANSIEREDE INDSATSER Agenda 21- planen er i lighed med kommuneplanen en rammeplan, som indeholder en række indsatser (mål og aktiviteter), hvortil der i forbindelse med planens politiske

Læs mere

Offentlig fremlagt. fra den 11.01.2016. til den 07.03.2016. forslag. Udpegning af potentielle områder til placering af solenergianlæg

Offentlig fremlagt. fra den 11.01.2016. til den 07.03.2016. forslag. Udpegning af potentielle områder til placering af solenergianlæg Offentlig fremlagt fra den 11.01.2016 til den 07.03.2016 forslag Udpegning af potentielle områder til placering af solenergianlæg Vejledning Hvad er en kommuneplan? Kommuneplanen udtrykker byrådets overordnede

Læs mere

AFGØRELSE i sag om tilladelse til erhverv og parkering på Kulsviervej i Rudersdal Kommune

AFGØRELSE i sag om tilladelse til erhverv og parkering på Kulsviervej i Rudersdal Kommune Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 5. december 2011 J.nr.: NMK-31-00444 Ref.: MARMA AFGØRELSE i sag om tilladelse til erhverv og parkering på Kulsviervej i

Læs mere

Kommuneplan 2013-2025 Forslag til tillæg nr. 6 for et vindmølleområde. Rammeområde 1.V.2

Kommuneplan 2013-2025 Forslag til tillæg nr. 6 for et vindmølleområde. Rammeområde 1.V.2 Kommuneplan 2013-2025 Forslag til tillæg nr. 6 for et vindmølleområde syd for Torrild Rammeområde 1.V.2 Marts 2015 Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 1 OFFENTLIG HØRING DIN MULIGHED... 2 FORHOLD TIL ANDEN

Læs mere

Referat af møde i Landsbyforum d. 11. november 2010

Referat af møde i Landsbyforum d. 11. november 2010 Referat af møde i Landsbyforum d. 11. november 2010 Deltagere: Annette Kappel Lausten (Tornby-Vidstrup) Søren Hjelm Kristensen (Bjergby-Mygdal) Kjeld Larsen (Tversted-Uggerby-Tuen) Kaj M. Larsen (Lørslev)

Læs mere

Anlægsbevilling - Projekter i cykelstiplanen - Åbent

Anlægsbevilling - Projekter i cykelstiplanen - Åbent Anlægsbevilling - Projekter i cykelstiplanen - Åbent Tidl. politisk behandling Forventet sagsgang Lovgrundlag BY, 03.05.11, pkt. 57 TM-U, ØK, BY Vejloven SAGENS INDHOLD I budget 2014 er der afsat 4,0 mio.

Læs mere

OMRÅDEFORNYELSE SKÆRBÆK

OMRÅDEFORNYELSE SKÆRBÆK OMRÅDEFORNYELSE SKÆRBÆK porten til Rømø 08-10-2014 www.toender.dk 1 Aftenens forløb VELKOMMEN til alle v/ Tønder Kommune Trafikplan 2014 v/ Fagchef Lars-Erik Skydsbjerg Forslag til PROGRAM v/ Christel

Læs mere

REBILD KOMMUNE. REFERAT Teknik- og Miljøudvalget. Mødedato: Tirsdag den 01-12-2009. Mødetidspunkt: 15:00. Sted: Mødelokale B, Støvring Rådhus.

REBILD KOMMUNE. REFERAT Teknik- og Miljøudvalget. Mødedato: Tirsdag den 01-12-2009. Mødetidspunkt: 15:00. Sted: Mødelokale B, Støvring Rådhus. REFERAT Mødedato:. Mødetidspunkt: 15:00. Sted: Mødelokale B, Støvring Rådhus. Møde slut: 16.10 Afbud: Fraværende: Indholdsfortegnelse Side 1. Støvring Vandværk - Ny kildeplads 138 2. Status for assistance

Læs mere

Opsummering af kommunikation mellem J89 og Furesø kommune og politikere

Opsummering af kommunikation mellem J89 og Furesø kommune og politikere Ny bebyggelse i Jonstrup Opsummering af kommunikation mellem J89 og Furesø kommune og politikere Indholdsfortegnelse: 7. april 2014. J89 skriver til kommunen... 1 Svar fra kommunen 14. april 2014... 2

Læs mere

Indsigelsesskema lokalplan 20xx-x Navn

Indsigelsesskema lokalplan 20xx-x Navn Indsigelsesskema lokalplan 20xx-x Navn Indsigelser til forslag til lokalplan nr. 2011-3 Erhvervsområde ved Vestergade i Ringe Sag nr.01.02.05-p16-7-11 Høringsperiode: 7. marts 2012 8. maj 2012 Dato 9.

Læs mere

REFERAT KULTUR & FRITIDSUDVALGET. den 27.01.2009 på Ib Dam Schultz kontor

REFERAT KULTUR & FRITIDSUDVALGET. den 27.01.2009 på Ib Dam Schultz kontor REFERAT KULTUR & FRITIDSUDVALGET den 27.01.2009 på Ib Dam Schultz kontor SAGSOVERSIGT 1 Godkendelse af dagsorden... 3 2 Jernved Idrætsforening søger fritagelse om indfrielse af pantebrev... 4 3 Prioritering

Læs mere

Tillæg nr. 1 til Lokalplan nr. 418.1 Biogasanlæg ved Åmarken

Tillæg nr. 1 til Lokalplan nr. 418.1 Biogasanlæg ved Åmarken SOLRØD KOMMUNE BYRÅDET Tillæg nr. 1 til Lokalplan nr. 418.1 Biogasanlæg ved Åmarken Indhold Lokalplanvejledning 3 Redegørelse for lokalplantillægget 5 Bestemmelser for lokalplantillægget 12 2 Område og

Læs mere

Notat Lovgivningsmæssige hensyn og kommuneplaninteresser som baggrund for forslag til nyt administrationsgrundlag for bade- og bådebroer

Notat Lovgivningsmæssige hensyn og kommuneplaninteresser som baggrund for forslag til nyt administrationsgrundlag for bade- og bådebroer Notat Lovgivningsmæssige hensyn og kommuneplaninteresser som baggrund for forslag til nyt administrationsgrundlag for bade- og bådebroer Sag: 04.18.10-P15-1-14 Henriette Rantzau Almtorp Plan og kultur

Læs mere

Høringssvar, lokalplan m.v. vedrørende opførelse af vindmøller på Bredeløkkevej 12, Stevns Kommunes journal nummer 14/3851

Høringssvar, lokalplan m.v. vedrørende opførelse af vindmøller på Bredeløkkevej 12, Stevns Kommunes journal nummer 14/3851 Stevns Kommune Postboks 83 4660 Store Heddinge Bredeløkke 6 april 2015. Sendt pr. e-mail til plan@stevns.dk og pr. post Høringssvar, lokalplan m.v. vedrørende opførelse af vindmøller på Bredeløkkevej 12,

Læs mere

Sagsfremstilling: Nedenfor beskrives de vigtigste mål og indsatser som udvalget forventes at arbejde med i 2015. Beskrivelsen tager udgangspunkt i:

Sagsfremstilling: Nedenfor beskrives de vigtigste mål og indsatser som udvalget forventes at arbejde med i 2015. Beskrivelsen tager udgangspunkt i: 04-02-2015 Side 1 TM - Fokus 2014-2015 og årsplan for 2015 Sagsnr.: 15/972 Resumé: I denne sagsfremstilling forelægges udvalget en oversigt over de vigtigste mål og indsatser, som udvalget - og administrationen

Læs mere

1. 14/25202 Forslag til Lokalplan 4.2-3 og Kommuneplantillæg nr. 12 forcampingplads og fritidsområde ved Løgismose Strand...1

1. 14/25202 Forslag til Lokalplan 4.2-3 og Kommuneplantillæg nr. 12 forcampingplads og fritidsområde ved Løgismose Strand...1 Tillægsdagsorden Økonomiudvalget Tid Mandag den 19. januar 2015 - kl. 13:00 Sted Mødelokale 3 Afbud Fraværende Indholdsfortegnelse: 1. 14/25202 Forslag til Lokalplan 4.2-3 og Kommuneplantillæg nr. 12 forcampingplads

Læs mere

Vindmøller ved Lindum Kommuneplantillæg nr. 11 til Kommuneplan 2009-2021 for Skive Kommune vindmølleområde 4.V1

Vindmøller ved Lindum Kommuneplantillæg nr. 11 til Kommuneplan 2009-2021 for Skive Kommune vindmølleområde 4.V1 FO FO R RS SL LA AG G Vindmøller ved Lindum DECEMBER 2010 Kommuneplantillæg nr. 11 til Kommuneplan 2009-2021 for Skive Kommune vindmølleområde 4.V1 www.skive.dk/vindenergi INDLEDNING OG BAGGRUND Skive

Læs mere

Lokalplan 1011, Boliger ved Peter Sabroes Gade - Forslag

Lokalplan 1011, Boliger ved Peter Sabroes Gade - Forslag Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 26. november 2015 Lokalplan 1011, Boliger ved Peter Sabroes Gade - Forslag g Omsorg Offentlig fremlæggelse af forslag til Lokalplan

Læs mere

Nyt revideret forslag til landdistriktspolitik for Køge Kommune Maj 2016

Nyt revideret forslag til landdistriktspolitik for Køge Kommune Maj 2016 Nyt revideret forslag til landdistriktspolitik for Køge Kommune Maj 2016 1. Formål En meget stor del af Køge Kommunens areal udgøres af landdistrikter, og en betydelig del af kommunens borgere bor i landdistrikterne.

Læs mere

Miljøudvalget 2013-14 MIU Alm.del Bilag 34 Offentligt

Miljøudvalget 2013-14 MIU Alm.del Bilag 34 Offentligt Miljøudvalget 2013-14 MIU Alm.del Bilag 34 Offentligt NOTAT Klimatilpasning, vandsektor og grundvand J.nr. NST-4600-00052 Ref. sahhe Den 4. oktober 2013 Høringsnotat vedrørende bekendtgørelse om udpegning

Læs mere

Åben. BYCENTERUDVALGET Dagsorden med vedtagelser. Mødested Administrationscentret Mødelokale 1. Mødedato Onsdag den 5.

Åben. BYCENTERUDVALGET Dagsorden med vedtagelser. Mødested Administrationscentret Mødelokale 1. Mødedato Onsdag den 5. Dagsorden med vedtagelser Åben Mødested Administrationscentret Mødelokale 1 Mødedato Onsdag den 5. februar 2014 Mødetidspunkt Kl. 15.30 Medlemmer Fra forvaltningen Erik Mollerup (V), Axel Bredsdorff (L),

Læs mere

Bilag 2 Retningslinjer for digital skiltning

Bilag 2 Retningslinjer for digital skiltning Bilag 2 Retningslinjer for digital skiltning Digitale skilte er en ny type skilte i bybilledet. Skiltene tiltrækker sig stor opmærksomhed og har større synlighed end de almindelige analoge skilte. Hjørring

Læs mere

Referat af Lokalt Beskæftigelsesråds møde den 19.08.2013 kl. 16:00 i Køge Rådhus, Byrådsstue Peter Huitfeldt

Referat af Lokalt Beskæftigelsesråds møde den 19.08.2013 kl. 16:00 i Køge Rådhus, Byrådsstue Peter Huitfeldt Referat af Beskæftigelsesråds møde den 19.08.2013 kl. 16:00 i Køge Rådhus, Byrådsstue Peter Huitfeldt Tilstedeværende: Annie Bendtsen Bent Munk Jensen Birthe Jensen Vibeke Hansen Henning Kofod Jorry Højer

Læs mere

VINDMØLLER. GRUNDLAG OG FORUDSÆTNINGER Byrådet har som mål, at Århus Kommune skal være. give gode muligheder for produktion af vedvarende

VINDMØLLER. GRUNDLAG OG FORUDSÆTNINGER Byrådet har som mål, at Århus Kommune skal være. give gode muligheder for produktion af vedvarende VINDMØLLER MÅRUP GRUNDLAG OG FORUDSÆTNINGER Byrådet har som mål, at Århus Kommune skal være CO 2-neutral i 2030. Derfor ønsker Byrådet at give gode muligheder for produktion af vedvarende energi. På den

Læs mere

Børne- og Kulturudvalget

Børne- og Kulturudvalget Page 1 of 8 Referat Børne- og Kulturudvalget Ordinært møde Dato Tid Sted 25. maj 2005 16:00 Mødelokale 2 NB. Fraværende Til stede Flemming Sten Indholdsfortegnelse 1. Økonomirapport pr. 30.04.2005. Åben

Læs mere

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet.

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet. Syddansk Universitet Campusvej 55 5230 Odense Att. Lars Seidelin Kystdirektoratet J.nr. 16/01406-19 Ref. Peter Lomholt Langdahl 26-05-2016 Sendt pr. mail til lds@biology.sdu.dk Tidsbegrænset tilladelse

Læs mere

ADMINISTRATIONSPRAKSIS

ADMINISTRATIONSPRAKSIS ADMINISTRATIONSPRAKSIS FOR GRØN ORDNING HERNING KOMMUNE Udarbejdet af Planafdelingen, september 2012 INDHOLD Indledning 3 Hvilke projekter støttes? 3 Geografi sk fordeling af VE-midlerne 3 Hvordan ansøger

Læs mere

Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015

Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015 Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015 Natur- og miljøpolitik 2015 // Plads til alle Side 3 Indhold Visionen... 7 Strategisporene... 8 Naturen skal benyttes og beskyttes... 10 Planer og programmer

Læs mere

Referat Udvalget for Erhverv & Turisme mandag den 11. januar 2016. Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev

Referat Udvalget for Erhverv & Turisme mandag den 11. januar 2016. Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev Referat mandag den 11. januar 2016 Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. ET - Godkendelse af dagsorden...1 2. ET - Orienteringssager Januar...2 3. ET - Drøftelse vedr. Turistinformation

Læs mere

Vordingborg Kommunalbestyrelse har den 26. august vedtaget forslag til lokalplan nr. Å 00.00.01 Udvidelse af boldbaner i Køng.

Vordingborg Kommunalbestyrelse har den 26. august vedtaget forslag til lokalplan nr. Å 00.00.01 Udvidelse af boldbaner i Køng. Plansekretariatet Valdemarsgade 43 4760 Vordingborg Telefon 55 36 36 36 Direkte 55 36 24 24 Fax. 55 36 25 00 post@vordingborg.dk www.vordingborg.dk Forslag til lokalplan nr. Å 00.00.01 Udvidelse af boldbaner

Læs mere

By, Erhverv og Natur. Teknisk Bilag Håndtering af regnvand

By, Erhverv og Natur. Teknisk Bilag Håndtering af regnvand By, Erhverv og Natur Teknisk Bilag Håndtering af regnvand VELKOMMEN Dette bilag er udarbejdet som et teknisk supplement til Strategi for håndtering af regnvand. Udover en generel introduktion til afledning

Læs mere

Notat. Dato: 15-6-2015. Supplerende materiale om Gudenåsamarbejdets fremtid

Notat. Dato: 15-6-2015. Supplerende materiale om Gudenåsamarbejdets fremtid Natur og Vand Dato: 15-06-2015 Sagsnr.: 15/33599 Sagsbehandler: vpjojo Notat Dato: 15-6-2015 Supplerende materiale om Gudenåsamarbejdets fremtid Som supplement til dagsordenen om Gudenåsamarbejdets fremtid

Læs mere

Debatoplæg Vindmøller ved Nybøl

Debatoplæg Vindmøller ved Nybøl Debatoplæg Vindmøller ved Nybøl INDKALDELSE AF IDEER OG FORSLAG I PERIODEN FRA DEN 6. MARTS 2013 TIL DEN 3. APRIL 2013 Vindmøller ved Nybøl Baggrund Danmarks nationale energipolitiske målsætning er, at

Læs mere

Indkaldelse af forslag og idéer til planlægning for vindmøller

Indkaldelse af forslag og idéer til planlægning for vindmøller Indkaldelse af forslag og idéer til planlægning for vindmøller Hvordan planlægger vi med størst hensyntagen til omgivelserne? Offentlig høring 2. december 2015 til 13. januar 2016 Målsætning Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget

Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget Mødetidspunkt 11-08-2015 17:00 Mødeafholdelse Udvalgsværelse D Indholdsfortegnelse Teknik- og Miljøudvalget 11-08-2015 17:00 1 (Åben) Kommissorium

Læs mere

Møde 9. februar 2012 kl. 12:30 i Mødelokale 3

Møde 9. februar 2012 kl. 12:30 i Mødelokale 3 Teknik- og Miljøudvalg Referat Møde 9. februar 2012 kl. 12:30 i Mødelokale 3 Afbud fra/fraværende: Mødet hævet kl.:16.15 Pkt. Tekst Side 17 Aftalestyring 2012 - Park & Vej (mia) 1 18 Høring om indførelse

Læs mere

Bilag 1. VVM-screening vedrørende vask og tankning af fly ved hangar 02 på Billund Lufthavn

Bilag 1. VVM-screening vedrørende vask og tankning af fly ved hangar 02 på Billund Lufthavn Bilag 1 VVM-screening vedrørende vask og tankning af fly ved hangar 02 på Billund Lufthavn Billund Kommune har den 6. juni 2012 meddelt miljøgodkendelse til etablering af 3 nye hangarer på Billund Lufthavn,

Læs mere

Bilag A Skema til brug for screening (VVM-pligt) VVM Myndighed

Bilag A Skema til brug for screening (VVM-pligt) VVM Myndighed Bilag A Skema til brug for screening (VVM-pligt) VVM Myndighed Basis oplysninger Ringkøbing Skjern Kommune Tekst Projekt beskrivelse jf. anmeldelsen: Navn og adresse på bygherre Bygherres kontaktperson

Læs mere

Godkendelse af annullering af Kommuneplantillæg og Lokalplan Vindmølleområde ved Øster Hassing Kær, landområde Hals (2.

Godkendelse af annullering af Kommuneplantillæg og Lokalplan Vindmølleområde ved Øster Hassing Kær, landområde Hals (2. Punkt 17. Godkendelse af annullering af Kommuneplantillæg 9.012 og Lokalplan 9-6-105. Vindmølleområde ved Øster Hassing Kær, landområde Hals (2. forelæggelse) 2014-18303 By- og Landskabsudvalget indstiller,

Læs mere

Referat Økonomiudvalget's møde Tirsdag den 08-04-2008 Kl. 15:30 udvalgsværelse 3

Referat Økonomiudvalget's møde Tirsdag den 08-04-2008 Kl. 15:30 udvalgsværelse 3 Referat Økonomiudvalget's møde Tirsdag den 08-04-2008 Kl. 15:30 udvalgsværelse 3 Deltagere: Svend Rosager, Jesper Ullemose, Bruno Hansen, Arne Ebsen, Flemming Madsen, Jørgen Lundsgaard, Curt Sørensen Afbud:

Læs mere

Skema til brug for VVM-screening (afgørelse om VVM-pligt)

Skema til brug for VVM-screening (afgørelse om VVM-pligt) Skema til brug for VVM-screening (afgørelse om VVM-pligt) VVM Myndighed Basis oplysninger Slagelse Kommune Projekt beskrivelse jf. anmeldelsen: Etablering af støjvold i fredsskovsarealet mellem motorvejen

Læs mere

VEJLEDNING TIL ANSØGERE OM GRØN ORDNING

VEJLEDNING TIL ANSØGERE OM GRØN ORDNING VEJLEDNING TIL ANSØGERE OM GRØN ORDNING HERNING KOMMUNE Udarbejdet af Planafdelingen, april 2014 INDHOLD Generelle oplysninger 3 Hvad kan du søge til? 3 Hvem kan søge? 4 Praktisk vejledning - hvordan søger

Læs mere

K O M M U N E P L A N

K O M M U N E P L A N K O M M U N E P L A N Hovedstruktur Retningslinier Kommuneplanrammer Bilag Planredegørelse Lokalplaner Andre planer Kommuneplantillæg om nye Vejanlæg i Aalborg Syd Byrådet vedtog den 14. december 2009

Læs mere

FORSLAG. Vindmøller ved Bajlum/Vium APRIL 2011. Kommuneplantillæg nr. 9 til Kommuneplan 2009-2021 for Skive Kommune vindmølleområde 4.

FORSLAG. Vindmøller ved Bajlum/Vium APRIL 2011. Kommuneplantillæg nr. 9 til Kommuneplan 2009-2021 for Skive Kommune vindmølleområde 4. FORSLAG Vindmøller ved Bajlum/Vium APRIL 2011 Kommuneplantillæg nr. 9 til Kommuneplan 2009-2021 for Skive Kommune vindmølleområde 4.V5 www.skive.dk/vindenergi INDLEDNING OG BAGGRUND Skive Kommune som energikommune

Læs mere

Åbent referat Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet

Åbent referat Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet Åbent referat Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 12:00 Mødet afsluttet: kl. 18:00 Mødested: Byrådssalen, Hirtshals Fraværende: Henning Sigsgaard

Læs mere

Lokalplanen er blevet til på anmodning fra den private ejer, der ønsker at opføre en boligbebyggelse på grunden.

Lokalplanen er blevet til på anmodning fra den private ejer, der ønsker at opføre en boligbebyggelse på grunden. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 24. marts 2015 Lokalplan 981, Etageboliger ved Thorvaldsensgade - Endelig Endelig vedtagelse af forslag til Lokalplan nr. 981, Etageboligbebyggelse

Læs mere

Sagsoversigt. 1. Godkendelse af dagsorden. Beslutning Økonomiudvalget den 20-04-2015. 2. Uddeling af midler fra lokalråds - og landdistriktspuljer

Sagsoversigt. 1. Godkendelse af dagsorden. Beslutning Økonomiudvalget den 20-04-2015. 2. Uddeling af midler fra lokalråds - og landdistriktspuljer Formålet med landdistriktspuljen er at tilskynde landdistriktsaktører til at igangsætte initiativer, der kan Økonomiudvalg 20.04.15 Johnny Søtrup (Borgmester)(V), Henrik Vallø(C), Henning Ravn(V), Jakob

Læs mere

Det gode liv på landet i Norddjurs Kommune

Det gode liv på landet i Norddjurs Kommune NORDDJURS KOMMUNE Det gode liv på landet i Norddjurs Kommune Landdistriktspolitik 2013 2016 1. Indhold 2. Indledning...2 3. Fakta om Norddjurs Kommune...3 4. Mål og udviklingstemaer...4 4.1. Dialog, samarbejde

Læs mere

Kommunernes hjemmel til at lave særregler i kommune- og lokalplanlægningen

Kommunernes hjemmel til at lave særregler i kommune- og lokalplanlægningen Notat Det åbne land og friluftsliv J.nr. NST-103-00050 Ref. HWI/HINEL Den 11. april 2011 Kommunernes hjemmel til at lave særregler i kommune- og lokalplanlægningen Vindmølleindustrien har med pressemeddelelse

Læs mere

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet.

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet. Nordfyns Kommune Rådhuspladsen 2, Otterup Rådhus 5450 Otterup Kystdirektoratet J.nr. 15/00422-19 Ref. Laura Storm Henriksen 26-06-2015 15/00422 Tilladelse til etablering af slæbested ud for Vestre Strandvej

Læs mere

Vindmøller i den tidligere Gårdbo Sø, vest for Ålbæk Scoping/forventede hovedproblemer

Vindmøller i den tidligere Gårdbo Sø, vest for Ålbæk Scoping/forventede hovedproblemer Vindmøller i den tidligere Gårdbo Sø, vest for Ålbæk Scoping/forventede hovedproblemer SCOPING NOTAT Forventede hovedproblemer i VVM/Miljøundersøgelse for vindmølleprojekt i den tidligere Gårdbo Sø, vest

Læs mere

vejledning til Ansøgningsskema

vejledning til Ansøgningsskema Side 1 af 2 Den vilde idé Beboere, beboergrupper og ildsjæle kan søge om støtte til en vild idé, som giver nye og inspirerende fælles faciliteter. vejledning til Ansøgningsskema Realdania-kampagnen DET

Læs mere

Afgørelse i sagen om lokalplan for et nyt sommerhusområde ved Nørre Kettingskov i Sønderborg Kommune

Afgørelse i sagen om lokalplan for et nyt sommerhusområde ved Nørre Kettingskov i Sønderborg Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 17. september 2008 NKN-33-01466 sni Afgørelse i sagen om lokalplan

Læs mere

Vejadgang til nyt boligområde ved Hald Ege

Vejadgang til nyt boligområde ved Hald Ege Notat Bilag til Teknisk udvalg d. 27. januar 2016 Vejadgang til nyt boligområde ved Hald Ege Byrådet vedtog den 20. juni 2012 (sag nr. 6 Kommuneplan 2013 2025, behandling af alle indkomne ideer og forslag

Læs mere

VVM-screening. Projekt for husstandsvindmølle, Løjenkærvej 16, 8300 Odder, matr. 10 a Løjenkær By, Astrup

VVM-screening. Projekt for husstandsvindmølle, Løjenkærvej 16, 8300 Odder, matr. 10 a Løjenkær By, Astrup VVM-screening i henhold til 3, stk. 1 og bilag 3 i bekendtgørelse nr. 1184 af 6. november 2014 om vurdering af visse offentlige og private anlægs virkning på miljøet (VVM) i medfør af lov om planlægning.

Læs mere

DEBATOPLÆG Vindmøller ved Knuthenborg/Hunseby Lokalitet 360-T8

DEBATOPLÆG Vindmøller ved Knuthenborg/Hunseby Lokalitet 360-T8 DEBATOPLÆG Vindmøller ved Knuthenborg/Hunseby Lokalitet 360-T8 November 2010 Baggrund Lolland Kommune vedtog den 23. september 2010 Temakommuneplan for vindmøller. Temakommuneplanen vil blive en del af

Læs mere

Beslutninger fra mødet

Beslutninger fra mødet Beslutninger fra mødet Onsdag 20.06.2007 kl. 14.00 Ordinært møde Beskæftigelses- og Erhvervsudvalget KB = Kommunalbestyrelsen ØU = Økonomiudvalget BEU = BSU = KFU = SSU = TMU = Beskæftigelsesudvalget Børne-

Læs mere

Egebjerg Kommune. Teknik- og Miljøudvalget. Dagsorden

Egebjerg Kommune. Teknik- og Miljøudvalget. Dagsorden Egebjerg Kommune Teknik- og Miljøudvalget Dagsorden Dato: Onsdag den 08-august-2001 Starttidspunkt for møde: Kl. 13.30 Sluttidspunkt for møde: Mødested: Erik Stoumanns kontor Udsendelsesdato: Afbud fra:

Læs mere

Referat Grønt Råd - Jammerbugt Kommune 10. december 2012 kl. 9.30 Mødelokale 1

Referat Grønt Råd - Jammerbugt Kommune 10. december 2012 kl. 9.30 Mødelokale 1 Referat Grønt Råd - Jammerbugt Kommune 10. december 2012 kl. 9.30 Mødelokale 1 Dagsorden: Siden sidst.... 1 Grøftekanter langs de kommunale veje.... 2 Indvinding af hvidt sand.... 3 Kommunens rolle i forhold

Læs mere

Behandling af indkomne bemærkninger fra debatfasen for Videbæk Biogas A/S i perioden den 23. oktober til den 6. november 2015.

Behandling af indkomne bemærkninger fra debatfasen for Videbæk Biogas A/S i perioden den 23. oktober til den 6. november 2015. Nr. Indsigelser fra: Indsigelsens indhold: Forvaltningens bemærkninger 1 Ribe Stift 1) Det afklares, hvor høje skorsten og ventilationsafkast forventes af blive. Højden afhænger af bygningernes størrelse,

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE. Møde nr. 7. Beskæftigelses- og Erhvervsudvalget holdt møde torsdag den 24. august 2006.

ALLERØD KOMMUNE. Møde nr. 7. Beskæftigelses- og Erhvervsudvalget holdt møde torsdag den 24. august 2006. ALLERØD KOMMUNE Møde nr. 7 Beskæftigelses- og Erhvervsudvalget holdt møde torsdag den 24. august 2006. Mødet begyndte kl. 7.30 og sluttede kl. 10.20. 1. Bemærkninger til dagsordenen...2 2. Meddelelser...2

Læs mere

LOKALPLAN 143. For nedrivning af Lyngby Hovedgade 36 i Kgs. Lyngby. Lyngby-Taarbæk Kommune

LOKALPLAN 143. For nedrivning af Lyngby Hovedgade 36 i Kgs. Lyngby. Lyngby-Taarbæk Kommune LOKALPLAN 143 For nedrivning af Lyngby Hovedgade 36 i Kgs. Lyngby Lyngby-Taarbæk Kommune Indholdsfortegnelse Baggrunden for lokalplanen.................... 1 Lokalplanens indhold........................

Læs mere

Åbent referat Ekstraordinært møde Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet

Åbent referat Ekstraordinært møde Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet Åbent referat Ekstraordinært møde Teknik- og Miljøudvalget 2014-2017 Teknik- & Miljøsekretariatet Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 17:30 Mødet afsluttet: kl. 18:00 Mødested: Hjørring

Læs mere

K O M M U N E P L A N

K O M M U N E P L A N K O M M U N E P L A N Hovedstruktur Retningslinier Kommuneplanrammer Bilag Planredegørelse Lokalplaner Andre planer Tillæg 4.025 for Blåkildevej, Smedegård, Øst Aalborg Byrådet godkendte den 16. juni 2014

Læs mere

Første generation vandplaner

Første generation vandplaner Første generation vandplaner Endelig vedtaget og offentliggjort den 30. oktober 2014 Gælder for perioden 2010-2015 Kommunerne har 6 måneder til at lave nyt (revideret) forslag til handleplan. Der er 8

Læs mere

REBILD KOMMUNE. REFERAT Økonomiudvalget. Mødedato: Torsdag den 25-06-2009. Mødetidspunkt: 16:00. Sted: Byrådssalen, Terndrup Rådhus.

REBILD KOMMUNE. REFERAT Økonomiudvalget. Mødedato: Torsdag den 25-06-2009. Mødetidspunkt: 16:00. Sted: Byrådssalen, Terndrup Rådhus. Mødedato:. Mødetidspunkt: 16:00. Sted: Byrådssalen, Terndrup Rådhus. Møde slut: 16:45 REFERAT Indholdsfortegnelse Side 1. Opfølgning på temadag for Byrådet den 11. juni 2009 2 2. Ændret anvendelse af Torvet

Læs mere

Forslag til forskrift vedrørende varelevering til detailhandel i Hvidovre Kommune 410103

Forslag til forskrift vedrørende varelevering til detailhandel i Hvidovre Kommune 410103 Pkt.nr. 5 Forslag til forskrift vedrørende varelevering til detailhandel i Hvidovre Kommune 410103 Indstilling: Teknisk Forvaltning indstiller til Teknik og Miljøudvalget 1. at de ændringer til forskriftens

Læs mere

Møde 7. november 2012 kl. 13:00 i Mødelokale 3

Møde 7. november 2012 kl. 13:00 i Mødelokale 3 Kultur- og Fritidsudvalg Referat Møde 7. november 2012 kl. 13:00 i Mødelokale 3 Afbud fra/fraværende: Mødet hævet kl.: 15.10 Indkaldte: kl. 13.00 repræsentanter fra Aftenskolesamrådet, pkt. 87 kl. 13.45

Læs mere

Miljøudvalget 2012-13 MIU Alm.del Bilag 350 Offentligt. Kort fortalt

Miljøudvalget 2012-13 MIU Alm.del Bilag 350 Offentligt. Kort fortalt Miljøudvalget 2012-13 MIU Alm.del Bilag 350 Offentligt Kort fortalt Forslag til Landsplanredegørelse 2013 Danmark i omstilling Danskerne flytter fra landet til byerne hurtigere end tidligere. Det giver

Læs mere

TILLÆG nr. 1. om mulighed for solcelleanlæg. til Lokalplan 1-29 Område til Boligbebyggelse på Nordmarken i Hårlev

TILLÆG nr. 1. om mulighed for solcelleanlæg. til Lokalplan 1-29 Område til Boligbebyggelse på Nordmarken i Hårlev TILLÆG nr. 1 om mulighed for solcelleanlæg til Lokalplan 1-29 Område til Boligbebyggelse på Nordmarken i Hårlev Tillæg nr. 1 til Lokalplan 1-29 Område til boligbebyggelse på Nordmarken i Hårlev Indledning

Læs mere

Lokalplan nr. 91 for et stiforløb langs Ringkjøbing Fjord i Hvide Sande Nord

Lokalplan nr. 91 for et stiforløb langs Ringkjøbing Fjord i Hvide Sande Nord Lokalplan nr. 91 for et stiforløb langs Ringkjøbing Fjord i Hvide Sande Nord INDHOLD LOKALPLANENS... 1 Lokalplanens baggrund... 1 Offentlig fremlæggelse... 1 Lokalplanområdet... 2 Lokalplanens formål og

Læs mere

Høringsnotat vedr. kystsikring ved Gl. Skagen

Høringsnotat vedr. kystsikring ved Gl. Skagen Høringsnotat vedr. kystsikring ved Gl. Skagen 1. Ejer af Søkongevej 1 Dok.nr. 4796/15 Indkomne bemærkninger Borgeren udtaler, at der ikke er sket væsentlige ændringer af kyststrækningen ved Trip Trap huset

Læs mere

Ansøgninger fra henholdsvis Hvidovre/Københavns Jagtforening og Ungdomsskolen i Hvidovre om overtagelse af pavillon på Hvidovre Havn.

Ansøgninger fra henholdsvis Hvidovre/Københavns Jagtforening og Ungdomsskolen i Hvidovre om overtagelse af pavillon på Hvidovre Havn. Pkt.nr. 7 Ansøgninger fra henholdsvis Hvidovre/Københavns Jagtforening og Ungdomsskolen i Hvidovre om overtagelse af pavillon på Hvidovre Havn. 323372 Indstilling: 1. at udvalget tager stilling til ansøgningerne,

Læs mere

Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune

Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune Godkendt i Sammenlægningsudvalget den 6. december 2006 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Baggrund... 3 1.1.1 Beslutning om sammenlægning af Bramming,

Læs mere

Strategi for udvikling af offentlige lege- og motionsarealer 15.02.2013

Strategi for udvikling af offentlige lege- og motionsarealer 15.02.2013 Strategi for udvikling af offentlige lege- og motionsarealer 15.02.2013 Frederiksberg Kommune har i alt 18 offentlige legepladser. Herudover er der 12 åbne legepladser på skoler og daginstitutioner, 5

Læs mere

Offentlig høring af planforslag for udvidelse af rekreativt område ved Espagervej og partshøring af udkast til VVM-screening.

Offentlig høring af planforslag for udvidelse af rekreativt område ved Espagervej og partshøring af udkast til VVM-screening. Haderslev Kommune Plan Simmerstedvej 1A, 1. 6100 Haderslev www.haderslev.dk Dir. tlf. 74 34 22 15 abog@haderslev.dk 29. februar 2016 Sagsbehandler: Anne Buur Ogilvie Offentlig høring af planforslag for

Læs mere

DET ÅBNE LAND og de nye emner i kommuneplanen

DET ÅBNE LAND og de nye emner i kommuneplanen DET ÅBNE LAND og de nye emner i kommuneplanen Planloven i praksis, Kolding, 3. december 2008 Vilhelm Michelsen Rollefordeling Kommuneplanen og det åbne land Forholdet til statslige og regionale opgaver

Læs mere

Vedr. deres j.nr. 09.02.16 P19-5-13 Høring over udkast på afslag på miljøgodkendelse supplerende høringssvar om krav om nødvendighed

Vedr. deres j.nr. 09.02.16 P19-5-13 Høring over udkast på afslag på miljøgodkendelse supplerende høringssvar om krav om nødvendighed Faaborg-Midtfyn Kommune Mellemgade 15 5600 Faaborg Att.: Kaare Bertelsen Dantoft Pernille Aagaard Truelsen Advokat, Ph.D Åboulevarden 49, 4. sal DK-8000 Aarhus C Telefon:+45 86 18 00 60 Telefax:+45 88

Læs mere

Teknik- og Miljøudvalgets investeringsoversigt som den fremgik af det vedtagne budget 2015 inkl. efterfølgende vedtagne korrektioner.

Teknik- og Miljøudvalgets investeringsoversigt som den fremgik af det vedtagne budget 2015 inkl. efterfølgende vedtagne korrektioner. Projektteam Sagsbehandler: Helle Ellemann Andersen Sagsnr. 00.01.10-Ø00-54-14 Dato:06.05.2015 Teknik- og Miljøudvalget anlægsbudget 2016-2021 I dette notat beskrives følgende: Teknik- og Miljøudvalgets

Læs mere

Bilag 1 - Vindmølleplan og kommuneplantillæg til KOMMUNEPLAN 09

Bilag 1 - Vindmølleplan og kommuneplantillæg til KOMMUNEPLAN 09 Retningslinjer Retningslinjer for opsætning af vindmøller i Nyborg Kommune skal sikre at vindmøllernes placering og udseende afpasses efter hinanden, og at vindmøllerne opstilles i harmoni med landskabet,

Læs mere

Albertslund Kommune. Lokalplan nr. 25.4. Daghaver i Egelundparken. Daghaver med fællesbygning og redskabsskure. Kongsbak Informatik

Albertslund Kommune. Lokalplan nr. 25.4. Daghaver i Egelundparken. Daghaver med fællesbygning og redskabsskure. Kongsbak Informatik Albertslund Kommune Lokalplan nr. 25.4 Daghaver i Egelundparken Daghaver med fællesbygning og redskabsskure 1990 Kongsbak Informatik Hvad er en lokalplan? Planloven, lokalplanpligt og lokalplanret Ifølge

Læs mere

Referat GRO - Grønt Råd Odsherred

Referat GRO - Grønt Råd Odsherred Referat GRO - Grønt Råd Odsherred Dato 30. november 2011 Tidspunkt 17:00 Sted Administrationscenter Fårevejle, Til stede Annelis Stamm, Rudy Rune, Carl Henrik Haagensen, Ole S. Hansen, Peter Post Hansen,

Læs mere