mad til muskler og hjerne - kolding elites folder om sportsernæring

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "mad til muskler og hjerne - kolding elites folder om sportsernæring"

Transkript

1 mad til muskler og hjerne - kolding elites folder om sportsernæring af jannie johansen V0_Våben_Rød

2 2 Mad til muskler og hjerne Mad til muskler og hjerne 3 Denne folder er udviklet med inspiration fra Team Danmark, og er derfor baseret på videnskabelige forsøg og generelle retningslinjer for sportsernæring. Energibehovet hos idrætsudøvere er meget individuelt og varierer alt efter, hvilken sportsgren der er tale om. Skræddersyede kostanbefalinger kræver derfor en mere individuel vejledning, og indholdet i denne folder er tænkt som en række råd og generelle anvisninger til, hvordan man bedst muligt sammensætter sin kost optimalt i forbindelse med den daglige træning. Jannie Johansen kostvejleder, gokartkører og vinder af DM ROTAX senior 2012 Spis nok - få det optimale ud af din træning Uanset niveau og idrætsdisciplin er kosten fundamental for en optimal præstationsevne, og ordsproget uden mad og drikke, duer helten ikke bør være enhver idrætsudøvers ledsager i den daglige idrætsudøvelse. De fleste idrætsudøvere er klar over, at kosten har stor betydning for at kunne træne optimalt, og ligeledes at det ikke er helt lige meget, hvad der spises. Det er veldokumenteret, at den største præstationsfremmende effekt inden for sportsernæring opnås ved en korrekt planlagt og sammensat kost, som sørger for et varieret indtag med tilstrækkelig energi og den rette fordeling af næringsstoffer. Uanset hvilken idrætsdisciplin, der er tale om, gælder de samme generelle anbefalinger for energiindtag. Det grundlæggende ved sportsernæring er at give kroppen det rette brændstof, både kulhydrater, protein, fedt og væske, så den hurtigere kan blive klar til næste træning. Hvad får jeg svar på? Hvordan påvirker kosten min præstation? Hvad er kulhydrater, fedt og protein? Hvad skal jeg spise før, under og efter træning? Hvordan kan et restitutionsmåltid se ud? Hvordan kan en optimal måltidsfordeling på en træningsdag se ud?

3 4 Mad til muskler og hjerne Mad til muskler og hjerne 5 Kulhydrater musklernes foretrukne energikilde Kulhydrater findes primært i ris, pasta, kartofler, brød, havregryn og tørret frugt, og kulhydrat er hjernens og musklernes vigtigste energikilde. Derfor er det altafgørende, at kulhydratlagrene er fyldte, når man træner. Lagrene er begrænsede og vil i løbet af 1½-2 timers hård træning tømmes. Ved en træningsmængde på 1-1½ time pr. dag med moderat til høj intensitet skal der indtages kulhydrater i størrelsesordenen 5-7 g pr. kg kropsvægt pr. dag. Trænes der derimod i mere end 1½-2 timer er behovet på 7-10 g pr. kg kropsvægt. Hvad kan der spises af kulhydrater dagligt for at få g kulhydrat? 300 g 400 g 600 g Cornflakes/ 45 g 45 g 45 g havregryn med sukker Rugbrød 2 skiver (a 50 g) 3 skiver (a 50 g) 3 skiver (a 50 g) Franskbrød 1 skive (a 40 g) 3 skiver (a 40 g) 3 skiver (a 40 g) Frugt 1 banan 1 banan og 1 appelsin appelsin 2 bananer og 1 Rosiner 1 dl (40 g) 1 dl (40 g) 1 dl (40 g) Sportsdrik/ saftevand ½ liter 1 liter 2½ liter Pasta-/ risret 160 g rå pasta/ris, 140 g rå pasta/ris og 160 g rå pasta/ris og med rå pasta og 50 g grønt samt 50 g grønt 50 g grønt grøntsager 50 g flute OBS: De tre nedadgående kasser er tre forslag til, hvordan man henholdsvis kan få enten 300, 400 eller 600 g kulhydrat Sukker er også kulhydrater, men da det ikke indeholder vitaminer og mineraler betegnes det ofte som tomme kalorier. Et stort forbrug af sukker i form af f.eks. slik, kage og sodavand er derfor ikke hensigtsmæssigt, og sukker herfra bør maksimalt udgøre 10 % af det daglige energiindtag. Ved højere energiforbrug end KJ må mængden af sukker udgøre op til 14% af det daglige energiindtag. Hvornår det lyse, hvornår det mørke Næringstætte kulhydrater, der mætter meget og indeholder mange vitaminer, mineraler og fibre skal være en del af den daglige kost Hurtige og mindre næringstætte kulhydratkilder: Inkluder i måltidet før langvarige og hårde træningspas og forud for konkurrence Under langvarig/hård træning/konkurrence Efter træning, hvis restitutionstid er kort Prioriteres højere, hvis du har svært ved at øge vægtog muskelmasse Få nemt dækket dit behov for ca. 75 g fuldkorn dagligt. Eksempelvis ved at spise 2 dl havregryn og 1 skive rugbrød dagligt. Spis herudover gerne lyst brød og pasta for at få nok energi/kulhydrat til dagen!

4 6 Mad til muskler og hjerne Mad til muskler og hjerne 7 Protein reparerer og opbygger kroppen Protein er kroppens vigtigste byggesten og er med til at opbygge og vedligeholde kroppen. Behovet for protein varierer og afhænger af træningsintensiteten og mængden af træning. Generelt findes der i dansk kost meget protein, og de fleste får derfor dækket deres behov for protein gennem den daglige kost. Proteiner inddeles i animalsk og vegetabilsk protein, hvor animalsk protein, som findes i kød, fisk, æg og mælkeprodukter har en højere kvalitet end vegetabilsk fra kornprodukter og bælgfrugter. Ved moderat træning er proteinbehovet cirka 1 g protein pr. kg kropsvægt pr. dag. En moderat til hård træningsbelastning som f.eks. udholdenheds- eller styrkebetonet sport vil give et øget behov på 1,2-1,7 g pr. kg kropsvægt pr. dag. Unge eliteidrætsudøvere, der stadig skal vokse, anbefales at spise 1,2-2 g protein pr. kg kropsvægt pr. dag. Generelt har piger et lidt mindre behov for protein end drenge. Proteinholdige madvarer med ca. 10 gram protein 2 æg 85 g hytteost 300 ml mælk 2½ dl havregryn 30 g ost 3½ skive rugbrød 200 ml yoghurt g kød, fisk, fjerkræ 40 g tørrede linser 1,2 dl fromage frais Fedt hverken for meget eller for lidt og mest af det sunde Fedt er en væsentlig energikilde, som til forskel fra kulhydrat, kan lagres i store fedtlagre, som indeholder energi til mange timers træning. De store fedtlagre gør, at idrætsudøvere ikke behøver indtage fedt lige før eller under træningen, da kroppen kan skaffe det fra lagrene. Det er dog vigtigt, at fedt indgår i den daglige kost i en tilpas mængde, da bl.a. 60 % af hjernen består af fedt, og det er særlig vigtigt, at de sunde fedttyper fylder mest. Det umættede fedt, som findes i fede fisk og vegetabilske fødevarer som f.eks. olier, nødder og avocado bør udgøre størstedelen af det fedt, der indtages, og i forbindelse med de mættede fedttyper bør magre udgaver som f.eks. skummet- eller minimælksprodukter samt magert kød og pålægstyper med maksimum 10 g fedt pr. 100 g vælges. N-3 og n-6 er essentielle og livsvigtige fedtsyrer, som kroppen ikke selv kan danne og derfor skal have tilført via kosten. N-6 fedtsyrer findes i moderate mængder i planteolier og plantemargariner, mens fede fisk som laks, makrel og sild er gode kilder til n-3 fedtsyrer. De fleste har ikke problemer med at få dækket behovet for n-6, men sværere er det at dække behovet for n-3. Det vil ikke gavne at spise mere protein end anbefalet, da overskydende protein omdannes til kulhydrat eller fedt for derefter enten at blive forbrændt eller lagret.

5 8 Mad til muskler og hjerne Mad til muskler og hjerne 9 Væske oprethold væskebalancen og undgå dehydrering For at kunne præstere optimalt i træning eller kamp er det vigtigt at være i væskebalance allerede inden trænings- eller kampstart. For at dække kroppens daglige behov for væske kræves et indtag på minimum 1½ liter pr. dag. Vitaminer og mineraler Behovet for vitaminer og mineraler, som er uundværlige i kroppens virke, dækkes som udgangspunkt ved en varieret og næringsrig kost. Især kalk, jern, D-vitamin og B-vitaminer er særligt vigtige for idrætsudøvere. Fordampning af sved fra huden er kroppens måde at afgive den varme, som musklerne producerer under arbejde. Derfor vil længerevarende fysisk aktivitet føre til et øget væsketab gennem sved. Væsketab fører til et underskud af væske i kroppen, og hvis tabet ikke dækkes, kan det føre til dehydrering. Hvor meget væske, der tabes under træningen, afhænger af aktiviteten, arbejdsintensiteten, hvor længe der trænes og temperaturen. Som hovedregel er det bedst at drikke vand i løbet af dagen, men i perioder med hård træning, hvor det kan være svært at dække energibehovet udelukkende med mad kan det være en fordel at gøre brug af energiholdige drikkevarer såsom juice, saftevand og mælkeprodukter. Kalk fås bedst gennem mejeriprodukter og er en vigtig byggesten for knoglerne og spiller derfor en stor rolle i forebyggelsen af knogleskørhed Jern er en del af de røde blodlegemer, som har til opgave at transportere ilt rundt i kroppen. Jern findes i kød, kornprodukter, grønne grøntsager og tørret frugt. Mangel på jern vil føre til et fald i præstationsevne. D-vitamin er meget vigtigt for at kunne optage og omsætte kalk optimalt. D-vitamin fås gennem solens stråler og fra fede fisk B-vitaminer er vigtige for kroppens omsætning af kulhydrater og protein og fås i brød, ris, pasta, grøntsager og kød

6 10 Mad til muskler og hjerne Mad til muskler og hjerne 11 Før træning tank op med kulhydrat, protein og væske Spis et hovedmåltid 3-4 timer før træning f.eks. - Pasta, ris eller kartofler med magert kød/fisk og grøntsager - Brød med magert kødpålæg eller ost med grøntsager og frugt Spis et mellemmåltid 1-2 timer før træning Finder man det ikke behageligt at spise et mellemmåltid inden træning kan det være en fordel at indtage næringsstofferne i flydende form f.eks. drikkeyoghurt eller en sportsdrik Under træning Uanset træningsintensitet og varigheden er det vigtigt, at der drikkes under træningen for at undgå både overophedning og dehydrering. Tørstfølelsen halter bagefter væskebehovet, og det gælder derfor om at drikke før man føler tørsten. Ved træning med høj intensitet i mere end en time er det en fordel for præstationsevnen at indtage kulhydrater under træningen, omkring g pr. time f.eks. i form af en banan, rosiner eller sportsdrik eller tynd saftevand. Restitution og restitutionsmåltider Timing og et tilstrækkelig indtag af både næringsstoffer, energi og væske inden for 30 minutter efter træning eller kamp er altafgørende for at sikre kroppen de bedste betingelser for: Genopbygning af glykogendepoter i muskler og lever Reparation, genopbygning og dannelse af nyt væv Rehydrering af tabt væske og salt 1 g kulhydrat pr. kg kropsvægt hurtigst muligt efter endt Kulhydrat træning 0,25 g protein pr. kg kropsvægt (10-20 g) hurtigst muligt efter Protein endt træning 0,5-1 liter hurtigst muligt efter endt træning efterfulgt af 0,5- Væske 0,7 liter vand pr. time i de efterfølgende timer svarende til i alt 150% af væsketabet under træning Kilde: Team Danmark Hvis et hovedmåltid i form af frokost eller aftensmad serveres 30 minutter efter træning eller kamp, er restitutionsmåltidet ikke nødvendigt.

7 12 Mad til muskler og hjerne Mad til muskler og hjerne 13 Restitutionsmåltider tilpasset vægt og indeholdende kulhydrat og protein OBS: Forslagene med proteinbar og proteinpulver er særlig velegnet til sportsstævner, hvor det kan være svært at have mad nok med til hele dagen Vægt kg: Kulhydrat 60 g, protein 15 g 80 g brød + 40 g magert kødpålæg + 1 banan 500 ml minimælk/drikkeyoghurt light + 2 Castus frugtstænger 400 ml kakaoskummetmælk (2 x 200 ml) + 1 Castus frugtstang 50 g proteinbar + 2 Castus frugtstænger 30 g proteinpulver 50/ ml sportsdrik Vægt kg: Kulhydrat 80 g, protein 20 g 120 g brød + 50 g magert kødpålæg + 1 banan 250 ml minimælk/drikkeyoghurt light + 75 g brød + 20 g magert kødpålæg + 40 g rosiner 500 ml kakaoskummetmælk + 45 g fedtfattige kiks 8 % fedt, f.eks. frugtkiks (ca. 3 stk.) 50 g proteinbar g brød 45 g proteinpulver ml sportsdrik Kilde: Team Danmark Vægt kg: Kulhydrat 70 g, protein 18 g 100 g brød + 45 g magert kødpålæg + 1 banan 250 ml minimælk/drikkeyoghurt light + 50 g brød + 20 g magert kødpålæg + 40 g rosiner (en håndfuld) 500 ml kakaoskummetmælk/drikkeyoghurt + 1 banan 500 ml kakaoskummetmælk/drikkeyoghurt + 1 Castus frugtstang 50 g proteinbar + 60 g fedtfattige kiks 8 % fedt, f.eks. frugtkiks (ca. 4 stk.) 40 g proteinpulver 50/ ml sportsdrik

8 14 Mad til muskler og hjerne Mad til muskler og hjerne 15 Forslag til måltidsfordeling på dag med 1 træningspas Elitemodellen når du træner hårdt mindst 1½ time dagligt Kl Morgenmad Kl Kl Frokost Kl Kl Træning + restitutionsmåltid Kl Aftensmad Kl Forslag til måltidsfordeling på dag med 2 træningspas Kl Let morgenmad Kl Træning Kl Morgenmad Kl Kl Frokost Kl Kl Træning + restitutionsmåltid Kl Aftensmad Kl Når man træner hårdt mere end 1½-2 timer om dagen, er behovet for kulhydrater særlig stort. Fordelingen på tallerkenen til både frokost og aftensmad bør derfor være ½ tallerken med kulhydratrige fødevarer, ¼ tallerken med en god proteinkilde og ¼ tallerken med grøntsager. Y-modellen når du træner mindre end 1-1½ time dagligt På dage hvor der trænes mindre end 1-1½ time skal tallerknen fyldes med 2/5 kulhydrater, 1/5 med proteiner og de sidste 2/5 med grøntsager. Kilde: Team Danmark En af de mest normale problemstillinger er, at idrætsudøvere ikke får indtaget nok energi. Hvis du er tvivl så udregn dit energibehov her.

9 Kolding Elite samarbejder med TEAM DANMARK om talentudvikling KOV0_Våben_Rød KO

BASIS KURSUS SPORTSERNÆRING

BASIS KURSUS SPORTSERNÆRING TEAM DANMARK BASIS KURSUS SPORTSERNÆRING DHF: Dame Y, Hobro30. juni 2008 TD S ERNÆRINGSTEAM KØBENHAVN: ÅRHUS: ANNA OTTSEN KLINISK DIÆTIST E-MAIL: AO@TEAMDANMARK.DK BIRTHE STENBÆK HANSEN KLINISK DIÆTIST

Læs mere

Fodboldspillerens kosthåndbog

Fodboldspillerens kosthåndbog Fodboldspillerens kosthåndbog Indholdsfortegnelse Basiskost til fodboldspilleren... 3 Protein... 3 Kulhydrater... 3 Fedt... 4 Vitaminer og mineraler... 4 Væske... 5 Glykæmisk indeks Et redskab til måltidsplanlægning...

Læs mere

Træner du meget (4 6 timer om ugen eller mere), er det vigtigt, at du og dine forældre sørger for, at du får den rigtige sportsmad at spise.

Træner du meget (4 6 timer om ugen eller mere), er det vigtigt, at du og dine forældre sørger for, at du får den rigtige sportsmad at spise. KOSTVEJLEDNING 1 Kost og håndbold Kosten er vigtig for dig, der spiller håndbold! Træner du meget (4 6 timer om ugen eller mere), er det vigtigt, at du og dine forældre sørger for, at du får den rigtige

Læs mere

Sund kost til fodboldspillere Undervisningsmanual

Sund kost til fodboldspillere Undervisningsmanual Sund kost til fodboldspillere Undervisningsmanual Side 1 af 21 Indhold Indledning...3 Hvad er kulhydrat?...4 Hvad er protein?...5 Hvad er fedt?...6 Hvad med væske?...7 Timing af kost...8 Undervisningsmanual...10

Læs mere

Udgiver Redaktion Forfattere Fotos Tryk DIFs specialforbund Salg og distribution Ernæring ræning T

Udgiver Redaktion Forfattere Fotos Tryk DIFs specialforbund Salg og distribution Ernæring ræning T Ernæring Træning 1 Ernæring INDHOLD Indledning... 2 Eksempel fra en idrætsudøver... 3 Kostanbefalinger til idrætsudøvere... 4 Energibehov... 4 Hvor kommer energien fra?... 6 Hvordan beregner man sit eget

Læs mere

KURSUS I BASAL SPORTSERNÆRING TD S ERNÆRINGSTEAM 1. DEL TEAM DANMARK S

KURSUS I BASAL SPORTSERNÆRING TD S ERNÆRINGSTEAM 1. DEL TEAM DANMARK S TEAM DANMARK S KURSUS I BASAL SPORTSERNÆRING 1. DEL TD S ERNÆRINGSTEAM KØBENHAVN: ÅRHUS: CHRISTINA NIELSEN KLINISK DIÆTIST E-MAIL: CNI@TEAMDANMARK.DK RIKKE SCHWANER ERNÆRINGS- OG HUSHOLDNINGSØKONOM E-MAIL:

Læs mere

KURSUS I BASAL SPORTSERNÆRING

KURSUS I BASAL SPORTSERNÆRING TEAM DANMARK S KURSUS I BASAL SPORTSERNÆRING 2. DEL KURSUS I BASAL SPORTSERNÆRING 1. DEL ENERGIFORDELING ENERGIGIVENDE NÆRINGSSTOFFER (KULHYDRAT, PROTEIN, FEDT OG ALKOHOL) ENERGIBEHOV OPGAVER 2. DEL MÅLTIDSMØNSTER

Læs mere

WE BRING THE FUEL YOU BRING THE BODY

WE BRING THE FUEL YOU BRING THE BODY WE BRING THE FUEL YOU BRING THE BODY 1 INDHOLD I denne brochure får du først en introduktion til de tre væsentligste faktorer inden for sportsernæring; kulhydrat, væske og protein. Alle Maxims produkter

Læs mere

Ernæring for atletikudøvere. Foredrag FIF 4/3 2008

Ernæring for atletikudøvere. Foredrag FIF 4/3 2008 Ernæring for atletikudøvere Foredrag FIF 4/3 2008 Kasper Hansen Kasper Hansen 16 år i BAC Professions bachelor i ernæring og sundhed Speciale: Atletikudøvere og ernæring Tro på mig Sandt eller falsk Hvis

Læs mere

PCO og kost. PCO og kost

PCO og kost. PCO og kost PCO og kost Indhold Baggrunden for kostråd til PCO... 2 Vægttab og motion... 3 Energifordeling... 3 Kulhydrater... 3 Kostfibre... 5 Protein... 5 Fedtstoffer... 5 Måltidsmønster... 5 LCHF (Low Carbohydrate

Læs mere

Dit barn træner meget - hvilke krav stiller det til kosten? Vejledningspjece til forældre med børn, der træner meget

Dit barn træner meget - hvilke krav stiller det til kosten? Vejledningspjece til forældre med børn, der træner meget Dit barn træner meget - hvilke krav stiller det til kosten? Vejledningspjece til forældre med børn, der træner meget Kære læser Som forældre til en ung sportsudøver, som træner meget (4-6 timer om ugen

Læs mere

Fysisk aktivitet og vægt. Informationshæfte fra Nordic Sugar

Fysisk aktivitet og vægt. Informationshæfte fra Nordic Sugar Informationshæfte fra Nordic Sugar 2 er udarbejdet af Nordic Sugar. Copyright tilhører Nordic Sugar. Kopiering er tilladt med kildeangivelse. Tekst og indhold: Mannov og Nordic Sugar. Foto: Christina Bull.

Læs mere

Hvad indeholder din mad Øvelse 01

Hvad indeholder din mad Øvelse 01 Hvad indeholder din mad Øvelse 1 På de fleste madvarer kan du læse, hvad de indeholder. Heriblandt også hvor meget protein, kulhydrat og fedt madvaren indeholder pr. 1 gram. Beskrivelsen af maden kaldes

Læs mere

SUNDHEDSAFDELINGEN. Gode råd om sund mad og vægttab

SUNDHEDSAFDELINGEN. Gode råd om sund mad og vægttab SUNDHEDSAFDELINGEN Gode råd om sund mad og vægttab Andelen af overvægtige danskere er støt stigende, både blandt børn og voksne. I Jammerbugt Kommune er 54% af befolkningen overvægtige, og omkring 17%

Læs mere

Guide. Foto: Scanpix. Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. sider. Spis rigtig og bliv. gravid Guide, gode råd og fakta

Guide. Foto: Scanpix. Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. sider. Spis rigtig og bliv. gravid Guide, gode råd og fakta Foto: Scanpix Guide Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 14 sider Spis rigtig og bliv gravid Guide, gode råd og fakta Spis rigtig og bliv gravid INDHOLD: Spis rigtig og bliv let gravid...4

Læs mere

Kost og ernæring for løbere

Kost og ernæring for løbere Kost og ernæring for løbere 1 Hvad er sund kost? Kilde: Alt om kost - Fødevarestyrelsen 2 Energikrav til marathon Forbrænder ca. 1kcal/kg/km Løber på 75kg: 3165kcal = 13293kJ Realistisk forhold ved MT(ca.75%

Læs mere

Mad til lungepatienter

Mad til lungepatienter Mad til lungepatienter En patientvejledning fra Danmarks Lungeforening www.lunge.dk Danmarks Lungeforening :: www.lunge.dk :: www.facebook.com/lungeforeningen :: 1 Indhold Kend din vægt Kend din vægt...

Læs mere

Vejen til et sundere liv v/ Susanne Schrøder

Vejen til et sundere liv v/ Susanne Schrøder Har du styr på dit KRAMS Vejen til et sundere liv v/ Susanne Schrøder 42 år Ansat ved forsvaret 11 år, oversergent Balkan 93/94 Fitnessbranchen i 12 år Personlig træner og Ernæringskonsulent Læge exam.

Læs mere

Patientvejledning. To år efter. Gastric bypass

Patientvejledning. To år efter. Gastric bypass Patientvejledning To år efter Gastric bypass Det er nu omkring to år siden, at du fik en gastric bypass, og dit forløb på Aleris -Hamlet er derfor slut. Din fortsatte behandling foregår hos din egen læge.

Læs mere

SUNDHEDSAFDELINGEN. Gode råd om mad og type 2 diabetes

SUNDHEDSAFDELINGEN. Gode råd om mad og type 2 diabetes SUNDHEDSAFDELINGEN Gode råd om mad og type 2 diabetes Type 2 diabetes er en hyppig forekommende sygdom : Flere end hver 20. dansker har sygdommen og hver dag får 89 danskere konstateret type-2 diabetes.

Læs mere

Næringsstofanbefalinger

Næringsstofanbefalinger "This project arises from the project Periscope which has received funding from the E U, in the framework of the Public Health Programme" Næringsstofanbefalinger Vores mad indeholder en lang række stoffer,

Læs mere

Patientvejledning. Kost efter gastric sleeve. Lidt men godt

Patientvejledning. Kost efter gastric sleeve. Lidt men godt Patientvejledning Kost efter gastric sleeve Lidt men godt Ernæringsmæssige konsekvenser Efter en gastric sleeve rummer mavesækken kun mellem 50 og 200 ml, og du kan ikke længere spise store mål tider.

Læs mere

Hvad skal idrætsaktive børn og unge spise og drikke?

Hvad skal idrætsaktive børn og unge spise og drikke? Hvad skal idrætsaktive børn og unge spise og drikke? 2 Hvad skal idrætsaktive børn og unge spise og drikke? En sund madkultur til idrætsaktive børn og unge Børn og unge er en aktiv del af Danmarks brede

Læs mere

Mad, vægt og fysisk aktivitet

Mad, vægt og fysisk aktivitet Mad, vægt og fysisk aktivitet Informationshæfte fra Nordic Sugar Mad, vægt og fysisk aktivitet 1 Informationshæftet Mad, vægt og fysisk aktivitet er udarbejdet af Nordic Sugar. Copyright tilhører Nordic

Læs mere

vejledning om kostsammensætning hjælp til at tilberede og anrette måltider hjælp til indkøb.

vejledning om kostsammensætning hjælp til at tilberede og anrette måltider hjælp til indkøb. Ernæring Det meste af det, der står i dette afsnit, er gældende for alle mennesker, dvs. at du også kan bruge det, når du skal vælge kostsammensætningen for dig selv og din familie. For børn under to år

Læs mere

Ernæring og fysisk aktivitet ved prostatakræft. Ved klinisk diætist Mette Borre og professor Michael Borre

Ernæring og fysisk aktivitet ved prostatakræft. Ved klinisk diætist Mette Borre og professor Michael Borre Ernæring og fysisk aktivitet ved prostatakræft Ved klinisk diætist Mette Borre og professor Michael Borre 2 INDLEDNING........................................ 4 TIDLIG LOKAL SYGDOM...............................

Læs mere

Vejledning til forældre, daginstitutioner og skoler

Vejledning til forældre, daginstitutioner og skoler Vejledning til forældre, daginstitutioner og skoler Ernæringsrådet 2005 SUNDE RÅD om kost og bevægelse for børn i alderen 4-10 år Vejledning til forældre, daginstitutioner og skoler Ernæringsrådet 2005

Læs mere

- til dig som har børn i 3-6 års alderen

- til dig som har børn i 3-6 års alderen - til dig som har børn i 3-6 års alderen En sund livsstil mad, bevægelse og opdragelse! En sund livsstil er godt for dig og dit barn Som forælder kan du gennem din opdragelse, hjælpe dit barn i en tidlig

Læs mere

VEJLEDNING. Mad der styrker barnets udvikling

VEJLEDNING. Mad der styrker barnets udvikling VEJLEDNING Mad der styrker barnets udvikling Forord Alle forældre ønsker, at deres barn skal have et liv med glæde, energi og gå på mod. Gennem mad, drikke og aktiv leg kan vi støtte barnets sunde udvikling

Læs mere

Mad for dit hjertes skyld

Mad for dit hjertes skyld Mad for dit hjertes skyld 2 Har du for højt kolesterol, eller lider du af hjertekarsygdom? s.3 Risikofaktorer s.4 De fede og ufede fedtstoffer s.6 Har du for højt kolesterol, eller lider du af hjertekarsygdom?

Læs mere