Åbent referat Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Åbent referat Teknik- og Miljøudvalget 2014-2017 Teknik- & Miljøsekretariatet"

Transkript

1 Åbent referat Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl Mødested: Hjørring Rådhus - Lokale 049 Fraværende: Børge Bech deltog ikke i mødet Søren Smalbro deltog ikke i punkt 9 Bemærkninger Følgende sager behandles: Pkt. Tekst Side 1 Ansøgning om erstatningsboring for drikkevand 2 2 Godkendelse af vandhandleplan 6 3 Projektforslag fra AVV vedrørende røggaskondensering 9 4 Energipakken - frigivelse af midler 12 5 Afklaring af sammenhængen mellem vindmøller sydvest for Vrensted 14 og kulturarvsinteresserne omkring Børglum Kloster 6 Strandvejen 97, Lønstrup. Ansøgning om dispensation til isætning af 18 plastvinduer 7 Hirtshals Havn - Igangsætning af planlægning for opstilling af vindmøller 22 8 Bistrupvej, Hjørring. Forslag til kommuneplantillæg og lokalplan for nyt 26 sundhedscenter 9 Teknik- og Miljøudvalget - Orienteringspunkter 29

2 Side P Ansøgning om erstatningsboring for drikkevand Resumé Ejeren af Klodskevej 187 har spurgt om muligheden for at få tilladelse til at etablere en produktionsboring til brug for vand til sine kreaturer. Boringen skal dels erstatte en tidligere boring og dels erstatte forsyning fra Mygdal Vandværk. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om det vil give en forhåndstilkendegivelse i forhold til, om der kan gives en tilladelse hertil. Sagsfremstilling Ejeren af Klodskevej 187 har dels haft en egen boring, som har været anvendt til vask af maskiner m.v. Indvundet vandmængde har været ca m 3 /år. Dels har han en forsyning af drikkevand fra Mygdal Vandværk, som anvendes til husholdning og vand til kreaturer. Den gamle boring kan ikke mere. Endvidere oplever ejeren nogle gange dårlige vandforsyningsforhold, i form af lavt tryk fra Mygdal Vandværk. Han ønsker derfor større forsyningssikkerhed ved etablering af egen boring med en indvinding på ca m 3 /år. Ejeren ønsker at erstatte den del af forsyningen fra Mygdal Vandværk, der bruges til vand til husdyr, hvorimod han fortsat ønsker forsyning til husholdningsbrug fra Mygdal Vandværk. I Hjørring Kommunes Vandforsyningsplan er der lagt stor vægt på at understøtte en decentral vandforsyningsstruktur. Kommunens små private vandværker er i denne sammenhæng et vigtigt element. Forskellige statslige krav har i de senere år gjort det svære at opretholde et lokalt engagement til at drive disse vandværker videre. Administrationen forudser flere lignende sager, hvor et stort landbrug ønsker at erstatte vandværksvand med vand fra egen boring. Dette kan komme til at udgøre et yderligere problem for de lokale vandværkers eksistensgrundlag. Det fremgår endvidere af vandforsyningsplanen under drikkevand, at vandindvinding til vandforsyningsformål går forud for andre formål (retningslinje 1.1.4). Mygdal Vandværks bemærkninger til forespørgslen fremgår af bilag 3.

3 Klodskevej 187 og Klodskevej 113 (samme ejer), ligger i indvindingsoplandet til Hjørring Vandselskabs vandværk, Hirtshals Øst. I vandforsyningsplanen er der i retningslinje angivet, at der som udgangspunkt ikke gives nye tilladelser til erhvervsmæssig indvinding inden for vandværkers indvindingsoplande. Administrationen har lavet en enkelt beregning vha. en grundvandsmodel, der indikerer, at næsten intet vand til Hirtshals Øst kommer fra området ved Klodskevej 113. Hjørring Kommune Side 3. I forbindelse med beslutningen i udvalget om at forlænge Hjørring Vandselskabs tilladelse til kulfiltrering, indgik det i beslutningen, at Hjørring Vandselskab skal finde erstatninger for de boringer i Bagterp, der er eller bliver lukket, bl.a. for at åbne op for udlæg af nye industriområder i Hjørring Øst. Et væsentligt element heri er, at vandselskabet skal forsøge at udnytte allerede eksisterende kildepladser bedre. Derfor kan vandselskabet have stor interesse i at udnytte Hirtshals Øst Vandværk i højere grad end i dag. Hjørring Vandselskab har i en mail (bilag 4) givet udtryk for, at man bør beskytte de investeringer, der allerede er foretaget, og at man bør holde mulighederne for en yderligere indvinding på Hirtshals Øst åben. Ejeren af Klodskevej 187 har behov for en sikker vandforsyning til sin produktion. Endvidere har han en interesse i at have så billig en vandforsyning som muligt. Endelig har han påpeget, at der er et dårligt CO2-regnskab i, at Mygdal Vandværk, som ligger væsentligt lavere end Klodskevej 187, skal bruge energi på at pumpe vand op til ham. En boring i niveau eller højere end ejendommen vil give et mindre energibehov. Ejerens kommentarer til sagen fremgår af Bilag 5. Den nyligt vedtagne Vandplan I foreskriver i afsnit bl.a.: Som udgangspunkt bør vandindvinding ikke medføre en reduktion af vandløbenes vandføring på over 5 % hhv % af medianminimum, hvor miljømålene for vandløbet er høj økologisk tilstand hhv. god økologisk tilstand. Foreløbige beregninger viser, at dele af indvindingsoplandet allerede i dag er påvirket i en grad, der ligger ud over det, der er udgangspunktet i vandplanerne. Der er dog fortsat usikkerhed i forhold til disse beregninger. Administrationens vurdering Det er administrationens vurdering, at der er en lang række hensyn, der bør vurderes i forhold til hinanden. For det første har ejeren af Klodskevej 187 krav på en sikker forsyning af god vandkvalitet. For det andet er hensyntagen til den fremtidige forsyningssituation for Hjørring Vandselskab afgørende. Endvidere er der hensynet til de små private vandværker, som er en del af den decentrale vandforsyningsstruktur, der lægges vægt på i vandforsyningsplanen.

4 Administrationen kan i hovedtræk pege på to løsningsmuligheder, som i forskellig grad lever op til disse hensyn: Hjørring Kommune Side At der arbejdes videre med en løsning, hvor Mygdal Vandværk øger forsyningssikkerheden til Klodskevej 187. Det kan f.eks. gøres ved at etablere en buffertank på Klodskevej. 2. At der gives en forhåndsgodkendelse til at etablere en ny produktionsboring i området ved Klodskevej 187, men uden for Hirtshals Øst Vandværks nuværende og evt. fremtidige indvindingsopland, og således at indvindingsoplandet fra denne boring ikke påvirker indvindingsoplandet til vandværkets indvindingsopland. Lovgrundlag Vandforsyningsloven og Hjørring Kommunes Vandforsyningsplan , som bl.a. har pålagt vandværkerne at sikre forsyning i de udpegede forsyningsområder. Økonomi En beslutning om at større landbrug kan få tilladelse til at etablere egen boring til vand til husdyr, vil kunne få den konsekvens, at drikkevandet bliver dyrere for de øvrige, der er tilsluttet vandværkerne. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Ved forsyning fra et vandværk, vil drikkevandet være underlagt en større grad af kontrol, end hvis de enkelte landbrug har deres egen boring. En lokal boring vil i dette tilfælde formentlig kunne spare energi, fordi Mygdal Vandværk skal pumpe vandet op til Klodskevej.

5 Bilag 1. Kort over området med eksisterende indvindingsoplande. 2. Hjørring Kommunes Vandforsyningsplan Udtalelse fra Mygdal Vandværk. 4. Udtalelse fra Hjørring Vandselskab. 5. Udtalelse fra ejeren af Klodskevej 187. Hjørring Kommune Side 5. Direktøren for Teknik- & Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget drøfter, hvorvidt der skal gives en forhåndsgodkendelse til at etablere en ny indvindingsboring til forsyning af Klodskevej 187. Beslutning Teknik- og Miljøudvalget peger på løsningsmodel 1, hvor der arbejdes med en løsning, hvor Mygdal Vandværk øger forsyningssikkerheden. Børge Bech deltog ikke i mødet.

6 Side P Godkendelse af vandhandleplan Resumé Vandhandleplan for Hjørring Kommune har været 8 uger i offentlig høring. I høringsperioden er der kun modtaget få tekniske bemærkninger fra staten, som er indarbejdet i vandhandleplanen. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om det vil anbefale Byrådet at vedtage vandhandleplanen for Hjørring Kommune. Sagsfremstilling Vandhandleplanen for Hjørring Kommune har været 8 uger i offentlig høring, i perioden 26. februar til 27. april Vandhandleplanen er revideret i forhold til den vandhandleplan Byrådet vedtog i december Staten vedtog vandplanerne i december 2011, og i december 2012 kendte Naturog Miljøklagenævnet de statslige vandplaner ugyldige, og hjemviste planerne til fornyet behandling i Naturstyrelsen, med den begrundelse, at den supplerende høring i 2011 var væsentlig for kort. Nævnet fandt ikke andre mangler ved planerne. I den forbindelse blev de kommunale vandhandleplaner ligeledes kendt ugyldige, da der nu ikke var gyldige statslige vandplaner. De statslige vandplaner blev endeligt vedtaget 30. oktober Kommunerne skal på den baggrund udarbejde nye vandhandleplaner, der skal være godkendt af Byrådet senest 30. oktober I den offentlige høring er der kun indkommet ét høringssvar fra staten, der er indarbejdet i vandhandleplanen. Inden for rammerne af de statslige vandplaner skal kommunerne udarbejde vandhandleplaner, der viser den kommunale prioritering af de indsatser, der skal realiseres, med henblik på at nå de stillede mål for vandmiljøet. Miljømålsloven fastsætter, at inden for 6 måneder fra de statslige vandplaner er vedtaget, skal forslag til kommunale vandplaner sendes i offentlig høring. Vandhandleplanen samler de indsatser, der er udpeget for begge de vandplaner, der omfatter Hjørring Kommune: Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak samt Hovedvandopland 1.2 Limfjorden.

7 I de to vandplaner er der udpeget en række indsatser i Hjørring Kommune, som skal realiseres inden udgangen af Opgaven omfatter: Hjørring Kommune Side 7. Fjernelse af 209 spærringer i vandløb. Genåbning af 12 km rørlagte vandløb. Restaurering af 55 km vandløb. Undersøgelse af 213 ejendomme i forhold til spildevand i det åbne land. Forbedre forholdene ved 10 bygværker, der har regnbetingede overløb. Hjørring Kommune er allerede i gang med at realisere indsatserne, da bekendtgørelse om tilskud til kommunale projekter vedrørende vandløbsrestaurering har gjort det muligt, selvom vandplanerne har været ugyldige. Lovgrundlag Miljømålsloven. Bekendtgørelse om Kommunalbestyrelsens vandhandleplaner. Lov om miljøvurdering af planer og programmer. Økonomi Der er ingen økonomiske omkostninger for Hjørring Kommune, da omkostninger for gennemførsel af indsatsen, i forhold til de fysiske forhold i vandløb, dækkes af staten. Administration i forhold til realisering af indsatser og gennemgang af ejendomme i de åbne land har udløst DUT-midler. Indsatsen i forhold til bygværker med regnbetingede overløb varetages af Hjørring Vandselskab. De har indarbejdet omkostninger i sit budget for Hjørring Vandselskab redegjorde for deres planer på møde i Teknik- og Miljøudvalget 26. november Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Realisering af vandplanerne er det største tiltag på vandmiljøområdet. Vandplanindsatsen har positiv indvirkning på borgernes sundhed igennem et bedre miljø og rekreative muligheder.

8 Bilag 1. Vandhandleplan Hjørring Kommune, juni Hjørring Kommune Side 8. Direktionen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget anbefaler Byrådet at vedtage vandhandleplan for Hjørring Kommune. Beslutning Teknik- og Miljøudvalget anbefaler indstillingen. Børge Bech deltog ikke i mødet.

9 Side P Projektforslag fra AVV vedrørende røggaskondensering Resumé Affaldsselskabet Vendsyssel Vest (AVV) har fremsendt et projektforslag i henhold til Varmeforsyningsloven om at etablere røggaskondensering på afkast fra affaldsforbrændingsovnene. Projektet betyder, at der kan produceres en del mere varme på anlægget. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om projektforslaget skal sendes i høring. Sagsfremstilling GENOPTAGET PUNKT Affaldsselskabet Vendsyssel Vest har fremsendt et projektforslag i henhold til Varmeforsyningsloven om at etablere røggaskondensering på afkast fra affaldsforbrændingsovnene. Etablering af røggaskondensering øger AVV's varmeproduktionskapacitet med 5 MW, fra 25 MW til 30MW. Den øgede mængde varme planlægges leveret til Hjørring Varmeforsyning, primært på tidspunkter hvor den kan erstatte varme produceret på naturgasfyrede kedler. Det betyder, at røggaskondenseringsanlægget planlægges at være i drift i timer i vinterperioden, hvor behovet for varme er størst. Dette svarer til, at anlægget "kun" er i drift i ca. halvdelen af året. Hjørring Kommune har en Strategisk Energiplan, hvor vi har en målsætning om "at etablere et sammenhængende fjernvarmenet, så effektiv varmeforsyning sikres". Overordnet set, er det fornuftigt at etablere røggaskondensering, idet varmen produceret ved affaldsforbrænding derved bliver udnyttet bedre. Anlægget vil kun være i drift i vinterperioden, og det kan være uhensigtsmæssigt, da det ikke vil give en optimal udnyttelse af det potentiale, der er for en øget energiproduktion. Før projektet sendes i høring, bør der undersøges, om der er andre muligheder for at afsætte den øgende varmeproduktion. Dette bør ske i dialog med kommunens øvrige varmeforsyninger.

10 [Tilføjet 8. juni 2015: Røggaskondenseringsanlægget og mulighederne for at udnytte varmen herfra har været drøftet med Hjørring Varmeforsyning, og her blev oplyst, at Hjørring Varmeforsyning har været i forhandling med Sindal Varmeforsyning om muligheden af at udnytte varmen. Forhandlingerne endte med, at det ikke er muligt at udarbejde et fornuftigt projekt sammen. Hjørring Kommune Side 10. Projektforslaget har ligeledes været i offentlig høring, uden at nogle varmeværker har vist interesse. I forbindelse med den igangværende dialog Hjørring Kommune har med kommunens 12 varmeforsyninger, tænkes overskudsvarmen fra røggaskondenseringsanlægget ind i den fremtidige varmeforsyning i kommunen.] Lovgrundlag Varmeforsyningsloven. Økonomi Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Etableringen af røggaskondensering vil betyde, at der kan fortrænges varmproduktion fra naturgasfyrede kedler i spidsbelastningsperioder. Det forventes, at projektet vil mindske klimapåvirkningen med en reduktion af CO 2 -udledningen på ca ton årligt. Bilag 1. Projektforslag fra AVV om røggaskondensering.

11 Direktøren for Teknik- & Miljøforvaltningen indstiller, at projektforslaget ikke sendes i høring, og at der indledes en drøftelse med AVV for at undersøge, om der er andre muligheder for at afsætte den øgede varmeproduktion. Hjørring Kommune Side 11. [Tilføjet 8. juni 2015: at projektforslaget godkendes]. Historik Teknik- og Miljøudvalget , 25. marts 2015: Projektforslaget sendes i høring. Der iværksættes et arbejde sammen med interessenterne mod en helhedsplanlægning med fokus på sæsonudjævning og yderligere distribution af varmeenergi. Jette Kirkeby deltog ikke i mødet. Beslutning Teknik- og Miljøudvalget godkender indstillingen. Børge Bech deltog ikke i mødet.

12 Side P Energipakken - frigivelse af midler Resumé I budget 2015 er der afsat en anlægsbevilling på 0,500 mio. kr. til Klimastrategi - strategisk energiplan. Administrationen søger nu bevillingen frigivet. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om det vil anbefale Byrådet at frigive anlægsmidlerne. Sagsfremstilling Hjørring Kommune har en "energipakke", hvor der er formuleret 33 handlinger, som skal iværksættes, for at der kan opnås en bæredygtig energiforsyning i kommunen. Handlingerne fordeler sig inden for emnerne: Energibesparelser. Vindmøller. Solceller. Biogas. Fjernvarme. Til dette arbejde er der afsat 0,500 mio. kr. på anlægsbudgettet i I 2015 satses der på følgende initiativer: Energirådgivning - for private og erhvervslivet. Samarbejde med erhvervslivet - bl.a. fjernvarmeprojekt i Vrå. Kommunikation generelt - om vedvarende energi. Lovgrundlag Lov om kommunernes styrelse 40. Økonomi

13 Side 13. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Udmøntning af Energipakkens 33 handlinger vil have en positiv effekt på Hjørring Kommunes udledning af CO2, og udviklingen af Hjørring Kommune som en progressiv kommune, der arbejder med bæredygtighed. Bilag Ingen. Direktionen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget anbefaler Byrådet at meddele en anlægsudgiftsbevilling på 0,500 mio. kr. til strategisk energiplanlægning, og at anlægsbevillingen finansieres ved frigivelse af det afsatte rådighedsbeløb på 0,500 mio. kr. i budget 2015 til Klimastrategi - strategisk energiplan. Beslutning Teknik- og Miljøudvalget anbefaler indstillingen. Børge Bech deltog ikke i mødet.

14 Side G Afklaring af sammenhængen mellem vindmøller sydvest for Vrensted og kulturarvsinteresserne omkring Børglum Kloster Resumé Som en del af Kommuneplan 2013 er det besluttet, at der i samarbejde med Jammerbugt Kommune og de aktuelle ansøgere skal ske en afklaring af sammenhængen mellem møller opstillet sydvest for Vrensted og kulturarvsinteresserne omkring Børglum Kloster. For at belyse sammenhængen er der udarbejdet visualisering for 6 møller, der er opstillet på begge sider af kommunegrænsen. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der i samarbejde med Jammerbugt Kommune skal foretages høring af relevante parter. Sagsfremstilling I forbindelse med den offentlige høring af forslaget til Kommuneplan 2013 blev der modtaget 3 høringssvar vedr. mulighed for opstilling af vindmøller sydvest for Vrensted ved Vrensted Kær som et vindmølleområde, der er fælles med Jammerbugt Kommune. I forlængelse af vedtagelse af Kommuneplan 2013 er det meddelt de 3 afsendere af høringssvar, at Hjørring Kommune vil igangsætte en proces mellem de to kommuner, der skal afklare sammenhængen mellem møller sydvest for Vrensted og kulturarvsinteresserne omkring Børglum Kloster. Baggrunden er, at Hjørring Kommune er opmærksom på, at der blev fremsat indsigelse fra staten til det pågældede område, i det regionplantillæg for opstilling af store vindmøller, som Nordjyllands Amt udarbejdede i løbet af På grund af indsigelsen, der var begrundet med landskabs- og kulturarvsinteresser, blev området taget ud ved den endelige vedtagelse af regionplantillægget. På den baggrund er der modtaget principiel ansøgning om etablering af en vindmøllepark med 6 vindmøller med en højde på max. 150 m. og opstillet i 2 parallelle rækker med 3 vindmøller på hver side af kommunegrænsen. Ansøgningen er fremsendt til begge kommuner, og det er formålet med ansøgningen at få afklaret, om området kan udpeges som et potentielt vindmølleområde ved den kommende kommuneplanrevision. Det er en forudsætning for ansøgningen, at de 6 vindmøller, der er opstillet på Jammerbugt Kommunes side af kommunegrænsen i 1993/1994, nedtages. Der er udarbejdet visualisering med 8 fotostandpunkter, der er placeret langs Hovedvej 55 fra Sønder Rubjerg i nord til

15 Ingstrup i syd samt fra Rubjerg Knude, Vejby, Børglum og Ingstrup samt bakken Bålhøj, der ligger umiddelbart nord for Børglum Kloster-bebyggelsen ved siden af møllen og smedjen. Hjørring Kommune Side 15. Planforhold Jammerbugt Kommune Området er i kommuneplanen ikke udpeget som et kommende vindmølleområde. Området er udpeget som et interesseområde, hvor eventuel planlægning skal ske i samarbejde med Hjørring Kommune. Hjørring Kommune Området er i kommuneplanen ikke udpeget som et potentielt vindmølleområde. Byrådet har i forbindelse med den endelige vedtagelse af kommuneplanen besluttet, at der skal igangsættes en proces i samarbejde med Jammerbugt Kommune og de aktuelle ansøgere, som skal afklare sammenhængen mellem møller og kulturarvsinteresserne omkring Børglum Kloster, jf. statens indsigelse. Visualiseringer forudsættes udarbejdet af ansøgerne. Det er i kommuneplanen fastlagt, at vindmølleparker med indtil 6 vindmøller skal opstilles på en lige linje. Administrationens bemærkninger til visualiseringerne Fra de 5 fotostandpunkter (nr. 1 til 3, 5 og 6), der ligger nord og øst for Børglum Kloster-bakkeøen er det vurderingen, at der ikke er nogen væsentlig sammenhæng mellem udsigten til Børglum Kloster-bebyggelsen og de 6 ansøgte møller. Fra disse fotostandpunkter fremstår de 6 møller og Børglum Kloster-bebyggelsen adskilt, hvor møller og bebyggelse ikke vil opleves i samme synsfelt. Fra fotostandpunktet på Bålhøj (nr. 4) umiddelbart nord for Børglum Klosterbebyggelsen er det vurderingen, at der ikke er nogen væsentlig sammenhæng mellem udsigt til Børglum Kloster-bebyggelsen og de 6 ansøgte møller. Møller og bebyggelsen er fra dette fotostandpunkt klart adskilt og vil ikke opleves i samme synsfelt. Fra de 2 fotostandpunkter på sydsiden af Børglum Kloster-bakkeøen (nr. 7 og 8) er der uheldige sammenhænge, idet de 6 ansøgte møller enten står direkte foran eller tæt foran bebyggelsen. Fra fotostandpunkt nr. 7 på Hovedvej 55 nord for Ingstrup er der tale om et åbent kik mod Børglum Kloster-bakkeøen på en strækning over ca. 200 m, hvor de 6 ansøgte møller vil stå foran kloster-bebyggelsen. Fra fotostandpunktet nr. 8 ved Ingstrup Kirke står de ansøgte møller så tæt på

16 kloster-bebyggelsen, at møller og bebyggelse vil opleves i samme synsfelt. Det vurderes, at de 6 eksisterende møller fra dette fotostandpunkt står meget uheldigt direkte foran kloster-bebyggelsen, og med møllernes rotor i samme højde som bebyggelsen. Det vurderes derfor at være positivt, hvis de eksisterende møller nedtages - eventuelt i forbindelse med at de 6 ansøgte møller opstilles. Hjørring Kommune Side 16. Administrationens anbefalinger Sammenfattende er det administrationens vurdering, at visualiseringerne viser, at sammenhængen mellem møller og kulturarvsinteresserne omkring Børglum Kloster er af underordnet betydning, dog med mulighed for uheldige sammenhænge med møller foran eller tæt foran kloster-bebyggelsen fra udsigtspunkter umiddelbart nord for Ingstrup samt øst for landsbyen, bl.a. fra Ingstrup Kirke. Administrationen anbefaler, at der foretages en høring af relevante parter med henblik på at høre deres vurdering af sammenhængen mellem de 6 ansøgte vindmøller og kulturarvsinteresserne. Eventuel høring skal ske i samarbejde med Jammerbugt Kommune. Det foreslås, at følgende parter høres: Kulturstyrelsen jf. statens veto-indsigelse i 2006, Naturstyrelsen, ejerne af Børglum Kloster, Børglum Kirkes menighedsråd (som bruger af kirkerummet på Børglum Kloster) og Aalborg Stift (igen da kirkerummet bruges af menigheden i Børglum). Såfremt en høring er positiv, vil administrationen anbefale, at udpegning af et potentielt vindmølleområde sydvest for Vrensted sker i forbindelse med den forestående kommuneplanrevision og koordineres med Jammerbugt Kommune. Administrationen kan oplyse, at administrationen i Jammerbugt Kommune forventer, at Teknik- og Miljøudvalget behandler sagen på møde med indstilling om, at der foretages høring af relevante parter. Lovgrundlag Planlovens Kap. vedr. kommuneplanlægning. Økonomi Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser

17 Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Hjørring Kommune Side 17. Bilag 1. Visualisering af 6 møller sydvest for Vrensted fra 8 fotostandpunkter. 2. Administrationens bemærkninger og vurdering af sammenhængen mellem møller og kulturarvsinteresser omkring Børglum Kloster. Direktøren for Teknik- & Miljøforvaltningen indstiller, at der i samarbejde med Jammerbugt Kommune foretages høring af relevante parter, som beskrevet ovenfor. Beslutning Teknik- og Miljøudvalget godkender indstillingen. Børge Bech deltog ikke i mødet.

18 Side P Strandvejen 97, Lønstrup. Ansøgning om dispensation til isætning af plastvinduer Resumé Ejerne af Strandvejen 97, Lønstrup har udskiftet dele af husets vinduer samt 3 døre med vinduer og døre i plastmateriale. Lokalplanen for Lønstrup fastlægger, at døre og vinduer ikke må være af plastmateriale. Ejerne søger om lovliggørende dispensation til de nye vinduer. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der skal meddeles dispensation, da sagen er principiel. Sagsfremstilling Ejerne af Strandvejen 97, Lønstrup har udskiftet ca. halvdelen af husets vinduer samt hoved-, bag- og kælderdør med vinduer og døre, der er udført i plastmateriale. På baggrund af henvendelse fra nabo, har administrationen kontaktet ejerne. Ejerne søger på denne baggrund om dispensation til lovliggørelse af de isatte vinduer (Se bilag 1, ansøgning om dispensation og bilag 6, aktuelle fotos af ejendommen med vinduer i plastmaterialer). Ejendommen er omfattet af lokalplanen nr for Lønstrup, som fastsætter, at døre og vinduer ikke må udføres i plastmaterialer. Administrationen har afholdt naboorientering, hvor omkringliggende naboer er hørt om deres bemærkninger til, at der er isat vinduer og døre i plastmaterialer i nr. 97. Samtidig er Foreningen for By og Land (FBL) også hørt. Der er modtaget 3 tilbagemeldinger fra naboer og tilbagemelding fra FBL. 1 nabo meddeler, at man ikke har noget imod en dispensation, 2 naboer og FBL meddeler, at man ønsker lokalplanens bestemmelser overholdt. FBL henviser til, at man mener at vide, at lokalplanen tidligere er håndhævet stramt, og at der har været en sag, hvor plastikvinduer er forlangt udskiftet med trævinduer (Se bilag 5, tilbagemeldinger på naboorientering). Ejerne har i forlængelse af naboorienteringen meddelt kommunen, at den isatte hoveddør lovliggøres, ved at den ombygges i samarbejde med leverandøren, så der udvendigt monteres en aluminiums-beklædning i overensstemmelse med lokalplanens bestemmelse. Bag- og kælderdøre lovliggøres ved, at der bygges til husets udhus, så bag- og kælderdør fremover bliver indvendige døre mellem udhuset og hovedhuset.

19 Side 19. Lokalplanens bestemmelser om vinduer og døre Udover at døre og vinduer ikke må udføres i plastmaterialer fastsætter lokalplanen, at dør- og vinduesåbninger i bygningernes facader skal fremtræde i overensstemmelse med bygningens karakter. Ved udskiftning af vinduer skal der anvendes sidehængte vinduer med opdeling og sprosser så tæt på de originale som muligt. Det vil sige, at vinduer skal udføres som enten dannebrogsvindue med sprosse, Frederiksbergvindue, eller bondehusvindue med sprosse. Administrationens bemærkninger Det er administrationens vurdering, at de skitserede ændringer af hoveddøren samt om- og tilbygningen af udhuset vil medføre, at de 3 døre vil være i overensstemmelse med lokalplanens bestemmelser, bl.a. da der jf. Planloven kun kan stilles krav til den yderste synlige del af et vindue/dør og kun til udvendige forhold. Det er administrationens vurdering, at de isatte vinduer lever op til lokalplanens krav om fremtræden. Vinduerne er således monteret i de oprindelige vindueshuller og har en udformning, der er lig de vinduer, der sad i huset i 1973 (Se bilag 2 og 3 med foto af ejendommen fra 1973 og 1992 samt bilag 4 med vinduesudtryk). Det vil sige, vinduer med 2-gående rammer, der er hængslet med synlige, udvendige hængsler i karmen, og med en lodret post, der deler vinduet på midten. De lidt større vinduer i stueetagen er ligeledes lig de vinduer, der sad i huset i Udover at vinduerne i dag er udført med termorude, vurderes der ikke at være en væsentlig ændring af den udvendige fremtræden. Lokalplanbestemmelsen om vinduer og døres udvendige materialer omfatter kun et forbud mod plastmaterialer. Det er således i overensstemmelse med lokalplanen, at vinduer og døre udvendigt er i aluminium, og lokalplanen indeholder ikke krav om malerbehandling af døre og vinduer. Der er siden 2004, hvor lokalplanen er udarbejdet, foregået en produktudvikling af vinduer og døre i plastmaterialer, bl.a. har mange danske producenter udviklet profiler og detaljer, der er tilpasset dansk byggetradition. Jf. Planloven er det muligt at dispensere fra en lokalplan, når en dispensation ikke omfatter planens formåls- og anvendelsesbestemmelser. I den konkrete sag indgår vinduernes fremtræden ikke som en del af lokalplanens formål.

20 Administrationen anbefaler, at der i det konkrete tilfælde, hvor der er valgt et produkt, hvor vinduernes fremtræden og detaljer kommer tæt på de oprindelige vinduers fremtræden og detaljer, meddeles dispensation. Der er således valgt et produkt med udad-oplukkelige vinduer med synlige sidehængte hængsler, en konstruktion med synlig vindueskarm og -rammer, en form for glasliste, der minder om de oprindelige vinduers kitfals, samt en mat overflade, der på afstand syner som en malet overflade. Det er administrationens vurdering, at det er vanskeligt på afstand at afgøre om der er tale om træ-, plast- eller aluminiumsmateriale. Hjørring Kommune Side 20. Bemærkning til tilbagemelding fra FBL vedr. konkret sag om lovliggørelse. Lokalplanen er udarbejdet i 2004, og administrationen har ikke kendskab til den sag om vinduesudskiftning, der henvises til bl.a. har der ikke efter 2007 været sag om lovliggørelse af vinduer i Lønstrup. Det er muligt, at sagen vedrører forgængeren for den aktuelle lokalplan. Denne lokalplan indeholdt bestemmelse om, at døre og vinduer kun kan udføres i træ. Det er derfor muligt, at sagen er fra før 2004 og med baggrund i den gamle lokalplan, der nu er aflyst. Den gældende lokalplan er håndhævet meget nøje, selv om der er meddelt dispensationer i tidens løb, og der er ved behandling af disse dispensationer taget hensyn til de kvaliteter, som det er hensigten at opretholde i Lønstrup. Teknik- og Miljøudvalget skal behandle sagen på grund af sagens principielle karakter. En dispensation i den aktuelle sag vil have præcedens i forhold til efterfølgende sager, hvor der ved udskiftning af vinduer ønskes anvendt vinduer i plastmateriale, men kun såfremt der vælges et produkt, hvor vinduernes fremtræden og detaljer er tæt på de oprindelige vinduers fremtræden og detaljer. Lovgrundlag Planlovens 18 vedr. at der ikke må etableres forhold, der er i strid med en lokalplan og 19 vedr. dispensation fra en lokalplan. Økonomi Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser

21 Side 21. Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Bilag 1. Ejernes ansøgning om dispensation. 2. Foto fra Hjørring Kommunes registrering i Foto fra Hjørring Kommunes registrering i Indkomne bemærkninger på naboorientering. 5. Vinduets betegnelser - bygningsudtryk. 6. Foto af ejendommen med nye vinduer. Direktøren for Teknik- & Miljøforvaltningen indstiller, Teknik- og Miljøudvalget skal drøfte, om der kan meddeles dispensation i det konkrete tilfælde, på baggrund af de beskrevne forudsætninger. De 3 udvendige døre forudsættes lovliggjort som skitseret. Beslutning Teknik- og Miljøudvalget ønsker ikke at dispensere til plastvinduer. Teknik- og Miljøudvalget ønsker at blive orienteret, forinden der meddeles dispensationer i Lønstrup. Børge Bech deltog ikke i mødet.

22 Side P Hirtshals Havn - Igangsætning af planlægning for opstilling af vindmøller Resumé Der søges om at igangsætte planlægning for opstilling af vindmøller med en højde på max. 150 m og en effekt på ca. 3,3 MW. Ansøger ønsker at arbejde videre med 2 alternative opstillingsmønstre med henholdsvis 3 og 4 vindmøller. Teknikog Miljøudvalget skal tage stilling til, om planlægningen skal igangsættes. Sagsfremstilling Rådgiver søger på vegne af Hirtshals Havn om igangsætning af planlægning for opstilling af vindmøller med en totalhøjde på max. 150 m og en effekt på ca. 3,3 MW. Der arbejdes med 2 alternative opstillingsmønstre med henholdsvis 3 og 4 vindmøller, der i begge alternativer opstilles på en knækket række. Vejadgang til møllerne sker fra havnens interne veje. Møllerne opstilles på arealer, der i forbindelse med havneudvidelsen overføres til byzone (Se bilag 1, ansøgning). Vindmøllerne vil få en navhøjde på 90 til 95 m og en rotordiameter mellem 110 og 120 m, svarende til, at hver vinge har en længde på mellem 55 og 60 m og hver vindmølle en totalhøjde på max. 150 m. Den samlede effekt for de 3 eller 4 møller forventes at være mellem 9,9 og 13,2 MW, og møllerne forventes årligt at producere mellem ca. 136 og 170 TJ. De 3 eller 4 møller vil dermed kunne levere mellem 14 til 17% af de TJ, som det er kommunens målsætning skal komme fra vindmøller i Ansøger oplyser, at begge opstillingsmønstre overholder lovpligtigt afstandskrav på min. 4 x totalhøjden til nabobolig, og at alle støjkrav incl. kravet til lavfrekvent støj til omkringliggende nabobolig overholdes. I begge alternativer er der endvidere en afstand til den nye adgangsvej til havnen på min. 1 x vindmøllehøjden. Der er en afstand i alternativet med 3 møller på ca m til nærmeste boligområde, ca. 930 m til sommerhusområdet ved Kjul og ca. 820 m til nærmeste bolig, og i alternativet med 4 møller på ca m til boligområdet, ca. 820 m til sommerhusområdet og ca. 940 m til nærmeste bolig. (Se bilag 2, hvor der for alternativet med 4 møller vises de planlægningsmæssige forhold omkring Hirtshals Havn, bl.a. sommerhusområdet ved Kjul mod øst og Hirtshals by mod syd og sydvest.)

23 Administrationens bemærkninger Før der kan opstilles vindmøller, skal der etableres et plangrundlag bestående af kommuneplantillæg og lokalplan. Der skal samtidig udarbejdes en VVMredegørelse, da opstilling af vindmøller med en totalhøjde større end 80,0 m er VVM-pligtigt, samt en miljøvurdering af kommuneplantillægget og lokalplanen. Et kommuneplantillæg skal bl.a. udlægge et nyt rammeområde og fastsætte bestemmelser for områdets fremtidige anvendelse, bebyggelse m.v. Hjørring Kommune Side 23. Planloven fastsætter, at der skal afholdes foroffentlighed i forbindelse med udarbejdelse af et kommuneplantillæg. Administrationen foreslår, at der i lighed med planlægningen for de vindmølleområder, der er igangsat i efteråret 2014 og i år, afholdes et informationsmøde, som en del af foroffentligheden. I begge alternativer opstilles vindmøllerne inden for den kystnære byzone. Der skal derfor i den videre planlægning redegøres for, hvordan opstilling af vindmøller vil påvirke kysten visuelt, bl.a. med visualisering fra kysten mod øst ved sommerhusområdet Kjul, ved Tversted og måske ved Skiveren og Kandestederne inde i bunden af Tannisbugt. Der vil endvidere være særlige forhold der skal belyses i Miljørapporten ved opstilling af vindmøller på Hirtshals Havn, bl.a. de sikkerhedsmæssige forhold ved placering af en vindmølle i en afstand til den nye adgangsvej til havnen på under 1,7 x vindmøllehøjden samt hvordan de arealer, der ligger helt tæt på møllerne, hvor der kan være risiko for nedfald af is fra møllevingerne, kan anvendes, og om der vil være særlige vilkår. Kommuneplan 2013 fastætter i retningslinje 5.15, at vindmølleparker med 6 eller færre møller skal opstilles på en lige linje. Retningslinjen giver mulighed for, at der kan være tilfælde, hvor landskabsformerne kan tale for et andet mønster, der følger landskabselementer. Det skal i Miljørapporten påvises gennem visualisering, at opstilling af møller på en knækket række resulterer i et hensigtsmæssigt opstillingsmønster i forhold til landskabet. Administrationen har fra de 3 idé- og inspirationsmøder, der er afholdt i efteråret 2014, positive erfaringer. Møderne har været målrettet de nærmeste naboer inden for en afstand på m og lokale foreninger m.fl., og de er afviklet delvis i plenum og delvis i mindre grupper. Det har været kommunen, der indbød til, og afviklede mødet, og ansøger har ikke deltaget. Erfaringerne er, at disse møder, i forhold til traditionelle borgermøder, giver flere deltagere mulighed for at komme til orde, at man kommer godt rundt omkring både de positive- og negative effekter ved et konkret projekt, og ikke mindst at der kommer konkrete forslag og idéer på bordet, der kan give et bedre projekt.

24 Side 24. Administrationen foreslår, at der afholdes tilsvarende informationsmøde. Indbydelse sendes til alle ejere af ejendomme og alle beboere inden for en afstand til vindmøllerne på m samt lokale foreninger, bl.a. Hirtshals Borgerforening og Hirtshals Menighedsråd. Indbydelse vedlægges debatoplæg (Se bilag 3, udkast til debatoplæg). Møde foreslås afholdt i den første halvdel af september Lovgrundlag Planloven 13 og 23c. Økonomi Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Projektet er i overensstemmelse med kommunens klimastrategi om energiplanlægning ved udbygning af vedvarende energi. Bilag 1. Ansøgers VVM-anmeldelse (beskrivelse af projektet). 2. Kort visende vindmølleområdet og placering af naboboliger i det åbne land samt i Hirtshals og i sommerhusområdet Kjul. 3. Udkast til debatoplæg til foroffentlighedsfase.

25 Direktøren for Teknik- & Miljøforvaltningen indstiller, at planlægningen igangsættes, at der afholdes foroffentlighedsfase i 4 uger, og at der afholdes informationsmøde som beskrevet ovenfor. Hjørring Kommune Side 25. Beslutning Teknik- og Miljøudvalget godkender indstillingen. Børge Bech deltog ikke i mødet.

26 Side P Bistrupvej, Hjørring. Forslag til kommuneplantillæg og lokalplan for nyt sundhedscenter Resumé Sundheds-, Ældre- og Handicapområdet skal etablere et nyt sundhedscenter på Bistrupvej i Hjørring. Der er udarbejdet et forslag til kommuneplantillæg nr. 39 og lokalplan nr L05. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om planforslagene skal fremsendes til Byrådet med anbefaling af offentliggørelse i otte uger. Sagsfremstilling Baggrunden for udarbejdelse af kommuneplantillæg og lokalplanforslag Hjørring Kommune ønsker at samle så mange af kommunens sundhedsfunktioner som muligt i et nyt sundhedscenter. Beskrivelse af lokalplanforslag Lokalplanens formål er: at området må anvendes til offentlige formål, at sikre udvidelsesmuligheder, at sikre vejadgang til området, og at sikre mulighed for rekreativ udnyttelse. Lokalplanen fastlægger anvendelsen til offentlige formål i form af institutionsformål til sundhedsfremme, undervisningsformål, forebyggelse og behandling. Desuden er et delområde udlagt til rekreative formål med mulighed for indretning af anlæg til sundhedsfremme. Lokalplanen regulerer byggeriets omfang ved udlæg af et stort byggefelt, og samtidig er der fastlagt rammer for antal etager og byggeriets højde. Området er i dag omfattet af lokalplan nr L01, der udlægger området til offentlige formål i form af undervisningsformål og institutionsformål. Lokalplanen aflyses i sin helhed. Området er desuden omfattet af lokalplan nr b, der udlægger området til boliger, liberale erhverv og offentlige formål. Lokalplanen aflyses for det område, der er sammenfaldende med nærværende lokalplan.

27 Side 27. Beskrivelse af Kommuneplantillæg Der er udarbejdet et tillæg nr. 39 til kommuneplanen, der sikrer overensstemmelse mellem kommuneplanen og lokalplanen. Der har ikke været forudgående offentlighed, da det nuværende plangrundlag også udlægger området til offentlige formål. Kommuneplantillægget giver mulighed for, at der kan etableres et nyt sundhedscenter med udvidelse af det nuværende byggeri. Lovgrundlag Planlovens 13, 23c, 15 og 24 om udarbejdelse af lokalplaner og kommuneplantillæg, rammerne for en lokalplans indhold samt offentlig fremlæggelse af planforslag. Lov om miljøvurdering af planer og programmer 3 og 4 om miljøvurdering, screening, høring af myndigheder og andre interesseorganisationer samt offentliggørelse. Økonomi Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Administrationen har i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer foretaget screening af planernes mulige indvirkninger på miljøet. På baggrund af screeningen er det vurderet, at der ikke skal foretages en miljøvurdering. Bilag 1. Kommuneplantillæg nr. 39, Offentlige formål - sundhedscenter mm ved Bistrupvej, Hjørring. 2. Lokalplan nr L05, Offentlige formål - sundhedscenter mm ved Bistrupvej, Hjørring.

28 Side 28. Direktionen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget fremsender kommuneplantillæg nr. 39 Offentlige formål - sundhedscenter mm ved Bistrupvej, Hjørring til Byrådet med anbefaling af offentliggørelse i otte uger, og at Teknik- og Miljøudvalget fremsender lokalplanforslag nr L05 Offentlige formål - sundhedscenter mm ved Bistrupvej, Hjørring til Byrådet med anbefaling af offentliggørelse i otte uger. Beslutning Teknik- og Miljøudvalget anbefaler indstillingen. Børge Bech deltog ikke i mødet.

29 Side A Teknik- og Miljøudvalget - Orienteringspunkter Orientering fra formanden Om møde med Cityforening - diverse aktiviteter i Strømgade. Om Sindal Varmeforsyning. Om henvendelse fra DSB - aflåste cykelskure. Orientering fra medlemmerne Jørgen Bing Om møde med Naturstyrelsen - om mountainbike-ruter, og økonomien herfor. Om henvendelse fra borger i Linderum. Svenning Christensen Om henvendelse fra Naturstyrelsen - om Natura 2000 mv. Om Horsedammen. Jette Kirkeby Om slåning af græsarealer. Per Møller Om Christiansgave - kommunikationsindsats om renholdelse. Om henvendelse vedrørende belysning i Tøtmosen. Søren Smalbro Om Materielgårdsdrift. Orientering fra Teknik- & Miljøforvaltningen Om toilet i Østergade. Om affald i Vrå, Tversted mv. Om Østergade - eventuelt forsøg med sivegade. Om Hestkærvej 3, Hjørring. Om udstykning på Odbjergvej. Om Pejsecenter på Frederikshavnsvej, Hjørring. Om møde med Uddannelsesforum.

30 Side 30. Direktøren for Teknik- & Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget tager orienteringen til efterretning. Beslutning Teknik- og Miljøudvalget godkender indstillingen. Børge Bech deltog ikke i mødet. Søren Smalbro deltog ikke i punktets behandling.

31 Side 31. Underskrifter Ole Ørnbøl Per Møller Søren Smalbro Jette Kirkeby Svenning Christensen Børge Bech Jørgen Bing

Åben dagsorden. Hjørring Byråd 2014-2017 Borgmesterkontoret

Åben dagsorden. Hjørring Byråd 2014-2017 Borgmesterkontoret Åben dagsorden Hjørring Byråd 2014-2017 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 18:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Hjørring Rådhus, Springvandspladsen 5 Fraværende: Bemærkninger Følgende

Læs mere

Debatoplæg. Vindmøller ved Tollestrup. Forudgående offentlighed xx. xx til xx. xx 2015. Hjørring Kommune Teknik- & Miljøområdet

Debatoplæg. Vindmøller ved Tollestrup. Forudgående offentlighed xx. xx til xx. xx 2015. Hjørring Kommune Teknik- & Miljøområdet Forudgående offentlighed xx. xx til xx. xx 2015 Debatoplæg Vindmøller ved Tollestrup Hjørring Kommune Teknik- & Miljøområdet Visualisering nr. 1. Projektets to 140 meter høje vindmøller set fra motorvejsbro

Læs mere

Indkaldelse af forslag og idéer til planlægning for vindmøller

Indkaldelse af forslag og idéer til planlægning for vindmøller Indkaldelse af forslag og idéer til planlægning for vindmøller Hvordan planlægger vi med størst hensyntagen til omgivelserne? Offentlig høring 2. december 2015 til 13. januar 2016 Målsætning Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Debatoplæg. Vindmøller mellem Sdr. Harritslev og Rakkeby. Forudgående offentlighed 5. januar til 2. februar 2016

Debatoplæg. Vindmøller mellem Sdr. Harritslev og Rakkeby. Forudgående offentlighed 5. januar til 2. februar 2016 Forudgående offentlighed 5. januar til 2. februar 2016 Debatoplæg Vindmøller mellem Sdr. Harritslev og Rakkeby Hjørring Kommune Teknik- & Miljøområdet Forudgående Indledning offentlighed Ideer, forslag

Læs mere

Anmodning om udpegning af nyt vindmølleområde i Struer Kommune

Anmodning om udpegning af nyt vindmølleområde i Struer Kommune 27. november 2013 Anmodning om udpegning af nyt vindmølleområde i Struer Kommune Indsendt af gårdejer Hans Michaelsen, Kalkværksvej 7, 7790 Thyholm Tage Kristensen, Havrelandsvej 9, 7790 Thyholm På lokaliteten

Læs mere

Vindmøller ved Lindum Kommuneplantillæg nr. 11 til Kommuneplan 2009-2021 for Skive Kommune vindmølleområde 4.V1

Vindmøller ved Lindum Kommuneplantillæg nr. 11 til Kommuneplan 2009-2021 for Skive Kommune vindmølleområde 4.V1 FO FO R RS SL LA AG G Vindmøller ved Lindum DECEMBER 2010 Kommuneplantillæg nr. 11 til Kommuneplan 2009-2021 for Skive Kommune vindmølleområde 4.V1 www.skive.dk/vindenergi INDLEDNING OG BAGGRUND Skive

Læs mere

FORSLAG. Vindmøller ved Bajlum/Vium APRIL 2011. Kommuneplantillæg nr. 9 til Kommuneplan 2009-2021 for Skive Kommune vindmølleområde 4.

FORSLAG. Vindmøller ved Bajlum/Vium APRIL 2011. Kommuneplantillæg nr. 9 til Kommuneplan 2009-2021 for Skive Kommune vindmølleområde 4. FORSLAG Vindmøller ved Bajlum/Vium APRIL 2011 Kommuneplantillæg nr. 9 til Kommuneplan 2009-2021 for Skive Kommune vindmølleområde 4.V5 www.skive.dk/vindenergi INDLEDNING OG BAGGRUND Skive Kommune som energikommune

Læs mere

Referat åben dagsorden Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet

Referat åben dagsorden Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet Referat åben dagsorden Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 14:00 Mødet afsluttet: kl. 16:01 Mødested: Codanhus, mødelokale 3. sal

Læs mere

Sådan administrerer vi: Transportkorridoren Vi vil sikre, at der kun under særlige omstændigheder tillades

Sådan administrerer vi: Transportkorridoren Vi vil sikre, at der kun under særlige omstændigheder tillades Mål Tekniske anlæg skal medvirke til at udvikle vores moderne samfund med en hurtig, sikker og stabil forsyning af grundlæggende velfærdsgoder som f.eks. drikkevand, energi, transport og kommunikation.

Læs mere

Indkaldelse af forslag og idéer til planlægning for vindmøller

Indkaldelse af forslag og idéer til planlægning for vindmøller Indkaldelse af forslag og idéer til planlægning for vindmøller Hvordan planlægger vi med størst hensyntagen til omgivelserne? Offentlig høring 2. december 2015 til 13. januar 2016 Målsætning Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Projektbeskrivelse. Vindmøller ved Kjellingbro

Projektbeskrivelse. Vindmøller ved Kjellingbro Projektbeskrivelse Vindmøller ved Kjellingbro Marts 2014 1 Udarbejdet af: Arkitektfirma Mogens B. Leth ApS Magnoliavej 16, 7700 Thisted Mail: mogens.leth@gmail.com Tlf. 40 59 17 01 2 Indledning Denne projektbeskrivelse

Læs mere

FORSLAG TIL TILLÆG NR. VINDMØLLER VED ULVEMOSEN OG BÆKHEDE PLANTAGE ENKELTOMRÅDE 25.10.T01 VARDE KOMMUNE - KOMMUNEPLAN 2010-2022 - FEBRUAR 2013

FORSLAG TIL TILLÆG NR. VINDMØLLER VED ULVEMOSEN OG BÆKHEDE PLANTAGE ENKELTOMRÅDE 25.10.T01 VARDE KOMMUNE - KOMMUNEPLAN 2010-2022 - FEBRUAR 2013 Næsbjerg Rousthøje Årre Roust 28 FORSLAG TIL TILLÆG NR. VINDMØLLER VED ULVEMOSEN OG BÆKHEDE PLANTAGE ENKELTOMRÅDE 25.10.T01 VARDE KOMMUNE - KOMMUNEPLAN 2010-2022 - FEBRUAR 2013 VEJLEDNING OFFENTLIG HØRING

Læs mere

Kommuneplan 2013-2025 Forslag til tillæg nr. 6 for et vindmølleområde. Rammeområde 1.V.2

Kommuneplan 2013-2025 Forslag til tillæg nr. 6 for et vindmølleområde. Rammeområde 1.V.2 Kommuneplan 2013-2025 Forslag til tillæg nr. 6 for et vindmølleområde syd for Torrild Rammeområde 1.V.2 Marts 2015 Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 1 OFFENTLIG HØRING DIN MULIGHED... 2 FORHOLD TIL ANDEN

Læs mere

AFGØRELSE i sag om opstilling af husstandsvindmølle på Ringvej 46 i Lemvig Kommune

AFGØRELSE i sag om opstilling af husstandsvindmølle på Ringvej 46 i Lemvig Kommune Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 25. september 2014 J.nr.: NMK-31-01285 Ref.: BIBIS-NMKN AFGØRELSE i sag om opstilling af husstandsvindmølle på Ringvej 46

Læs mere

Godkendelse: Etablering af solvarmeanlæg, Kongerslev Fjernvarme A.m.b.a.

Godkendelse: Etablering af solvarmeanlæg, Kongerslev Fjernvarme A.m.b.a. Punkt 11. Godkendelse: Etablering af solvarmeanlæg, Kongerslev Fjernvarme A.m.b.a. 2015-060394 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at Miljø- og Energiudvalget godkender projekt for etablering af

Læs mere

Vindmøller ved Stakroge

Vindmøller ved Stakroge Vindmøller ved Stakroge Debatoplæg Debatperiode: 8/10 2015-5/11 2015 Tillæg nr. 28 til Kommuneplan 2013-2024 Vindmøller ved Stakroge Med dette debatoplæg indledes planlægningen for et konkret vindmølleprojekt

Læs mere

Møde 29. januar 2013 kl. 17:00 i Byrådssalen

Møde 29. januar 2013 kl. 17:00 i Byrådssalen Struer Byråd Referat Møde 29. januar 2013 kl. 17:00 i Byrådssalen Afbud fra/fraværende: Bende Okkerstrøm Mødet hævet kl.: 17.45 Pkt. Tekst Side 1 Kvartalsoversigt vedr. det specialiserede socialområde

Læs mere

Tillæg nr. 3 til kommuneplan 2013 Hed.T.1 Biogasanlæg Lervangsvej Heden

Tillæg nr. 3 til kommuneplan 2013 Hed.T.1 Biogasanlæg Lervangsvej Heden Tillæg nr. 3 til kommuneplan 2013 Hed.T.1 Biogasanlæg Lervangsvej Heden Tillæg nr. 3-11. februar 2014 1 Offentlighedsperiode og endelig vedtagelse Forslaget var i offentlig høring fra den 15. oktober 2013

Læs mere

Åbent tillægsreferat Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet

Åbent tillægsreferat Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet Hjørring Kommune Side 1. Åbent tillægsreferat Teknik- og Miljøudvalget 2014-2017 Teknik- & Miljøsekretariatet Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl. 12:00 Mødested: Hjørring Rådhus -

Læs mere

307. Forslag til Klimatilpasningsplan

307. Forslag til Klimatilpasningsplan 307. Forslag til Klimatilpasningsplan Kommunalbestyrelsen tiltrådte indstillingen. Magistraten og By- og Miljøudvalget indstiller, 1. at forslag til Klimatilpasningsplan, med tilhørende ændringsforslag

Læs mere

DEBATOPLÆG Vindmøller ved Knuthenborg/Hunseby Lokalitet 360-T8

DEBATOPLÆG Vindmøller ved Knuthenborg/Hunseby Lokalitet 360-T8 DEBATOPLÆG Vindmøller ved Knuthenborg/Hunseby Lokalitet 360-T8 November 2010 Baggrund Lolland Kommune vedtog den 23. september 2010 Temakommuneplan for vindmøller. Temakommuneplanen vil blive en del af

Læs mere

Temamøde for kommunalbestyrelsen 20. januar 2015 Kl. 12.30 15.00. Revision af vindmølleplan i Norddjurs Kommune

Temamøde for kommunalbestyrelsen 20. januar 2015 Kl. 12.30 15.00. Revision af vindmølleplan i Norddjurs Kommune Temamøde for kommunalbestyrelsen 20. januar 2015 Kl. 12.30 15.00 Revision af vindmølleplan i Norddjurs Kommune 1 Dagsorden 1. Hvad er de overordnede statslige energipolitiske mål? 2. Hvad er vi som kommune

Læs mere

Åbent referat Ekstraordinært møde Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet

Åbent referat Ekstraordinært møde Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet Åbent referat Ekstraordinært møde Teknik- og Miljøudvalget 2014-2017 Teknik- & Miljøsekretariatet Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 17:30 Mødet afsluttet: kl. 18:00 Mødested: Hjørring

Læs mere

Åbent referat Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet

Åbent referat Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet Åbent referat Teknik- og Miljøudvalget 2014-2017 Teknik- & Miljøsekretariatet Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl. 11:30 Mødested: Hjørring Rådhus - Lokale

Læs mere

Tillæg nr. 7 til Lemvig Kommuneplan 2013-25. Område til teknisk anlæg i form af solcelleanlæg ved Nees

Tillæg nr. 7 til Lemvig Kommuneplan 2013-25. Område til teknisk anlæg i form af solcelleanlæg ved Nees Område til teknisk anlæg i form af solcelleanlæg ved Nees FORORD TIL KOMMUNEPLANTILLÆGGET Kommuneplantillægget fastlægger muligheden for at etablere et område til teknisk formål i form af solcelleanlæg

Læs mere

Debatoplæg. VVM-redegørelse for testvindmølle ved Husumvej, Drantum, Ikast-Brande Kommune. Miljø- og Fødevareministeriet Naturstyrelsen

Debatoplæg. VVM-redegørelse for testvindmølle ved Husumvej, Drantum, Ikast-Brande Kommune. Miljø- og Fødevareministeriet Naturstyrelsen Miljø- og Fødevareministeriet Naturstyrelsen Debatoplæg VVM-redegørelse for testvindmølle ved Husumvej, Drantum, Ikast-Brande Kommune Debatoplæg Testvindmølle ved Husumvej, Drantum, Ikast-Brande Kommune

Læs mere

Solenergianlæg. Tillæg nr. 17 til Kommuneplan 2013-2025. Forslag

Solenergianlæg. Tillæg nr. 17 til Kommuneplan 2013-2025. Forslag Solenergianlæg Tillæg nr. 17 til Kommuneplan 2013-2025 Forslag Forslag vedtaget af Viborg Byråd d. 18. 12. 2013 Læsevejledning Til hver retningslinje hører en redegørelse, som nærmere fortæller om baggrunden

Læs mere

Planlægning for vindmøller Sdr. Rubjerg og Vejby

Planlægning for vindmøller Sdr. Rubjerg og Vejby Planlægning for vindmøller Sdr. Rubjerg og Vejby Program 19:00 Velkomst, præsentation af aftenens program ved udvalgsformand Søren Smalbro 19:05 Oplæg ved administrationen om de statslige mål, kommunens

Læs mere

Vindmølleplan. Tillæg nr. 9 til Kommuneplan 2009 2021

Vindmølleplan. Tillæg nr. 9 til Kommuneplan 2009 2021 Vindmølleplan Tillæg nr. 9 til Kommuneplan 2009 2021 Titel: Vindmølleplan for Middelfart Kommune, Tillæg nr. 9 til Kommuneplan 2009-2021 Udarbejdet af: Middelfart Kommune, bistået af Statens Vindmøllesekretariat

Læs mere

Kommuneplan 2013-2025 Forslag til tillæg nr. 9 for et vindmølleområde ved Tendrup Vestermark Rammeområde 8.V.3

Kommuneplan 2013-2025 Forslag til tillæg nr. 9 for et vindmølleområde ved Tendrup Vestermark Rammeområde 8.V.3 Kommuneplan 2013-2025 Forslag til tillæg nr. 9 for et vindmølleområde ved Tendrup Vestermark Rammeområde 8.V.3 September 2015 Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 1 OFFENTLIG HØRING DIN MULIGHED... 2 FORHOLD

Læs mere

Offentlig fremlagt. fra den 11.01.2016. til den 07.03.2016. forslag. Udpegning af potentielle områder til placering af solenergianlæg

Offentlig fremlagt. fra den 11.01.2016. til den 07.03.2016. forslag. Udpegning af potentielle områder til placering af solenergianlæg Offentlig fremlagt fra den 11.01.2016 til den 07.03.2016 forslag Udpegning af potentielle områder til placering af solenergianlæg Vejledning Hvad er en kommuneplan? Kommuneplanen udtrykker byrådets overordnede

Læs mere

Debatoplæg Vindmøller ved Nybøl

Debatoplæg Vindmøller ved Nybøl Debatoplæg Vindmøller ved Nybøl INDKALDELSE AF IDEER OG FORSLAG I PERIODEN FRA DEN 6. MARTS 2013 TIL DEN 3. APRIL 2013 Vindmøller ved Nybøl Baggrund Danmarks nationale energipolitiske målsætning er, at

Læs mere

Debatoplæg Vindmøller i Kastrup Enge

Debatoplæg Vindmøller i Kastrup Enge Debatoplæg Vindmøller i Kastrup Enge INDKALDELSE AF IDEER OG FORSLAG I PERIODEN FRA DEN 3. APRIL 2013 TIL DEN 1. MAJ 2013 Vindmøller i Kastrup Enge Baggrund Danmarks nationale energipoltitiske målsætning

Læs mere

Åbent referat Teknik- og Miljøudvalget 2014-2017 Teknik- & Miljøsekretariatet

Åbent referat Teknik- og Miljøudvalget 2014-2017 Teknik- & Miljøsekretariatet Åbent referat Teknik- og Miljøudvalget 2014-2017 Teknik- & Miljøsekretariatet Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl. 11:30 Mødested: Hjørring Rådhus - Lokale

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Bygge- og Ejendomsudvalget

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Bygge- og Ejendomsudvalget TÅRNBY KOMMUNE Åbent referat til Bygge- og Ejendomsudvalget Mødedato: Tirsdag den 3. juni 2014 Mødetidspunkt: 14:00 Mødelokale: Medlemmer: Afbud: 215, Mødelokale Henrik Zimino, Allan S. Andersen, Brian

Læs mere

VINDMØLLER. GRUNDLAG OG FORUDSÆTNINGER Byrådet har som mål, at Århus Kommune skal være. give gode muligheder for produktion af vedvarende

VINDMØLLER. GRUNDLAG OG FORUDSÆTNINGER Byrådet har som mål, at Århus Kommune skal være. give gode muligheder for produktion af vedvarende VINDMØLLER MÅRUP GRUNDLAG OG FORUDSÆTNINGER Byrådet har som mål, at Århus Kommune skal være CO 2-neutral i 2030. Derfor ønsker Byrådet at give gode muligheder for produktion af vedvarende energi. På den

Læs mere

Lokalplan nr. 5.28 Område til boligformål, Hals HALS

Lokalplan nr. 5.28 Område til boligformål, Hals HALS Lokalplan nr. 5.28 Område til boligformål, Hals HALS Lokalplanområdets beliggenhed i Hals HALS KOMMUNE JUNI 2000 INDHOLD HVAD ER EN LOKALPLAN?...II LÆSEVEJLEDNING...II REDEGØRELSE... 3 LOKALPLANENS BAGGRUND...

Læs mere

Plan- og Miljøudvalget

Plan- og Miljøudvalget Referat Plan- og Miljøudvalget Ordinært møde Dato 5. maj 2015 Tid 15:00 Sted ML 0.27 NB. Fraværende Ingen Stedfortræder Medlemmer Anders Brandt Sørensen (A) - Formand Frode Thule Jensen (V) Erik Kyed Trolle

Læs mere

Notat vedrørende indsigelser - til forslag til lokalplan 18-001, Sommerhusområde, Rødhus Klit

Notat vedrørende indsigelser - til forslag til lokalplan 18-001, Sommerhusområde, Rødhus Klit 27-08-2014 Malene Stentoft Sørensen Direkte: 7257 7365 Mail: mss@jammerbugt.dk Sagsnr.: 01.02.05-G00-2-13 Notat vedrørende indsigelser - til forslag til lokalplan 18-001, Sommerhusområde, Rødhus Klit Forslag

Læs mere

Ideoplæg til temaplan for større vindmøller

Ideoplæg til temaplan for større vindmøller Ideoplæg til temaplan for større vindmøller april 2012 Kerteminde Kommune Hans Schacksvej 4 5300 Kerteminde Tlf. 65 15 15 15 www.kerteminde.dk miljo-og-kultur@kerteminde.dk Forord Med dette oplæg indkalder

Læs mere

TILLÆGSREFERAT PLAN & MILJØUDVALGET

TILLÆGSREFERAT PLAN & MILJØUDVALGET TILLÆGSREFERAT PLAN & MILJØUDVALGET den 27.04.2009 Afbud Freddie Madsen (O) SAGSOVERSIGT 9 Sagsid 2009-8222 Ny lagerbygning ved Valsemøllen, Havnegade 58, Esbjerg... 3 PUNKTER PÅ LUKKET MØDE Side 2 af

Læs mere

Forslag til Lokalplan nr. 73.1. Udstykning af Bygaden 37 i Landsbyen

Forslag til Lokalplan nr. 73.1. Udstykning af Bygaden 37 i Landsbyen Forslag til Lokalplan nr. 73.1 Udstykning af Bygaden 37 i Landsbyen August 2014 Indhold Hvad er en lokalplan? Fremlæggelsesperiode... 3 Lokalplanforslagets midlertidige retsvirkninger... 3 Klagevejledning...

Læs mere

Åbent referat Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet

Åbent referat Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet Åbent referat Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 12:00 Mødet afsluttet: kl. 18:00 Mødested: Byrådssalen, Hirtshals Fraværende: Henning Sigsgaard

Læs mere

Sammenfattende redegørelse VVM-redegørelse og miljørapport for etablering af solenergianlæg etape 2. Løgumkloster

Sammenfattende redegørelse VVM-redegørelse og miljørapport for etablering af solenergianlæg etape 2. Løgumkloster VVM-redegørelse og miljørapport for etablering af solenergianlæg etape 2 Løgumkloster TØNDER KOMMUNE Teknik og Miljø Marts 2016 Indhold Formalia... 3 Baggrund... 3 Sammenfattende redegørelse... 4 2 VVM-redegørelse

Læs mere

Åben dagsorden Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet

Åben dagsorden Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet Åben dagsorden Teknik- og Miljøudvalget 2014-2017 Teknik- & Miljøsekretariatet Hjørring Kommune 7. oktober 2015 Side 1. Mødedato: 7. oktober 2015 Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl. Mødested:

Læs mere

Bilag 1 - Vindmølleplan og kommuneplantillæg til KOMMUNEPLAN 09

Bilag 1 - Vindmølleplan og kommuneplantillæg til KOMMUNEPLAN 09 Retningslinjer Retningslinjer for opsætning af vindmøller i Nyborg Kommune skal sikre at vindmøllernes placering og udseende afpasses efter hinanden, og at vindmøllerne opstilles i harmoni med landskabet,

Læs mere

Indsigelse mod planforslagene for opstilling af vindmøller ved Kalvebod Syd

Indsigelse mod planforslagene for opstilling af vindmøller ved Kalvebod Syd UDKAST Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Bydesign Postboks 447 1505 København V www.blivhoert.kk.dk Hvidovre Kommune Teknisk Forvaltning Høvedstensvej 45 2650 Hvidovre Plan- og

Læs mere

2013 9 Elbæk, område til rekreativt formål og kolonihaver

2013 9 Elbæk, område til rekreativt formål og kolonihaver 2013 9 Elbæk, område til rekreativt formål og kolonihaver Status Kladde Kommuneplan id 1486324 Tillæg nummer 2013 9 Plannavn Gælder for hele kommunen? Formål Elbæk, område til rekreativt formål og kolonihaver

Læs mere

Økonomiudvalget. NOTAT: Etablering af vindmøller i Roskilde Kommune

Økonomiudvalget. NOTAT: Etablering af vindmøller i Roskilde Kommune Økonomiudvalget Teknik og Miljø Plan og Byggesag Plan og Udvikling Sagsnr. 84089 Brevid. 1419543 Ref. PKA Dir. tlf. 4631 3548 peterka@roskilde.dk NOTAT: Etablering af vindmøller i Roskilde Kommune 9. marts

Læs mere

Åbent referat Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet

Åbent referat Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet Åbent referat Teknik- og Miljøudvalget 2014-2017 Teknik- & Miljøsekretariatet Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl. 12:00 Mødested: Hjørring Rådhus - Lokale

Læs mere

Kommunernes hjemmel til at lave særregler i kommune- og lokalplanlægningen

Kommunernes hjemmel til at lave særregler i kommune- og lokalplanlægningen Notat Det åbne land og friluftsliv J.nr. NST-103-00050 Ref. HWI/HINEL Den 11. april 2011 Kommunernes hjemmel til at lave særregler i kommune- og lokalplanlægningen Vindmølleindustrien har med pressemeddelelse

Læs mere

Afgørelsen er truffet af formand Anita Rønne og statsautoriseret ejendomsmægler Anders Kokborg.

Afgørelsen er truffet af formand Anita Rønne og statsautoriseret ejendomsmægler Anders Kokborg. Taksationsmyndighedens afgørelse om værditab vedrørende ejendommen Bistrupvej 5, 4700 Næstved som følge af opstilling af vindmøller ved Saltø Gods i henhold til lokalplan nr. 057 for Næstved Kommune 28.

Læs mere

Udviklings- og Planlægningsudvalget. Beslutningsprotokol

Udviklings- og Planlægningsudvalget. Beslutningsprotokol Udviklings- og Planlægningsudvalget Beslutningsprotokol Dato: 14. april 2009 Lokale: 1, Dronninglund Rådhus Tidspunkt: Kl. 14:30-16:00 Bendt Danielsen, Formand (J) Johannes Trudslev Pedersen (A) Runa Christensen

Læs mere

Åben dagsorden Hjørring Byråd Borgmesterkontoret

Åben dagsorden Hjørring Byråd Borgmesterkontoret Åben dagsorden Hjørring Byråd 2014-2017 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 18:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Hjørring Rådhus, Springvandspladsen 5 Fraværende: Bemærkninger Følgende

Læs mere

Udskiftning af signalsystemet på S- banestrækningen Lyngby-Hillerød (Banedanmarks signalprogram)

Udskiftning af signalsystemet på S- banestrækningen Lyngby-Hillerød (Banedanmarks signalprogram) Udskiftning af signalsystemet på S- banestrækningen Lyngby-Hillerød (Banedanmarks signalprogram) Sammenfattende redegørelse Indkaldelse af ideer og forslag Maj 2011 Forslag til kommuneplantillæg November

Læs mere

Notat. Ivan Hrubenja. Skema over modtagne høringssvar til forslag til Greve Kommunes vandhandleplan 2010-2015

Notat. Ivan Hrubenja. Skema over modtagne høringssvar til forslag til Greve Kommunes vandhandleplan 2010-2015 Notat Emne Forslag til besvarelse af modtagne høringssvar til forslag til Greve Kommunes vandhandleplan 2010-2015 Sagsnr 2012-21791 Dokumentnr 2012-97949 Dato 01-11-2012 Administrativ enhed Center for

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Ringkøbing-Skjern Kommunes tilladelse til nedrivning af bebyggelsen på Kirkepladsen

AFGØRELSE i sag om Ringkøbing-Skjern Kommunes tilladelse til nedrivning af bebyggelsen på Kirkepladsen Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 29. september 2014 J.nr.: NMK-33-02317 Ref.: KAGRA AFGØRELSE i sag om Ringkøbing-Skjern Kommunes tilladelse til nedrivning

Læs mere

REBILD KOMMUNE. REFERAT Teknik- og Miljøudvalget. Mødedato: Tirsdag den 01-12-2009. Mødetidspunkt: 15:00. Sted: Mødelokale B, Støvring Rådhus.

REBILD KOMMUNE. REFERAT Teknik- og Miljøudvalget. Mødedato: Tirsdag den 01-12-2009. Mødetidspunkt: 15:00. Sted: Mødelokale B, Støvring Rådhus. REFERAT Mødedato:. Mødetidspunkt: 15:00. Sted: Mødelokale B, Støvring Rådhus. Møde slut: 16.10 Afbud: Fraværende: Indholdsfortegnelse Side 1. Støvring Vandværk - Ny kildeplads 138 2. Status for assistance

Læs mere

K O M M U N E P L A N

K O M M U N E P L A N K O M M U N E P L A N Hovedstruktur Retningslinier Kommuneplanrammer Bilag Planredegørelse Lokalplaner Andre planer Tillæg 4-013 for området ved Vejgård Vandværk Byrådet godkendte den 14. juni 2010 kommuneplantillæg

Læs mere

Debatoplæg Vindmøller ved Skodsebølle

Debatoplæg Vindmøller ved Skodsebølle Debatoplæg Vindmøller ved Skodsebølle Marts 2016 Vindmøller ved Skodsebølle Lolland Kommune er et af de steder i verden, hvor der produceres mest vedvarende energi pr. indbygger, og kommunen vil fortsætte

Læs mere

Endelig vedtagelse af Lokalplan nr. 11-030-0002, Novrup-Måde landområde, Forsøgsmøller ved Esbjerg

Endelig vedtagelse af Lokalplan nr. 11-030-0002, Novrup-Måde landområde, Forsøgsmøller ved Esbjerg Endelig vedtagelse af Lokalplan nr. 11-030-0002, Novrup-Måde landområde, Forsøgsmøller ved Esbjerg Indledning Endelig vedtagelse af lokalplan nr. 11-030-0002, Novrup-Måde Landområde, Forsøgsmøller ved

Læs mere

Dato: 13.10.2011 Sagsnr.: 2011-20611 Dok. nr.: 2011-299466 Direkte telefon: Initialer: LBJ/me. Referat fra Grundvandsrådsmøde den 19.

Dato: 13.10.2011 Sagsnr.: 2011-20611 Dok. nr.: 2011-299466 Direkte telefon: Initialer: LBJ/me. Referat fra Grundvandsrådsmøde den 19. Referat Dato: 13.10.2011 Sagsnr.: 2011-20611 Dok. nr.: 2011-299466 Direkte telefon: Initialer: LBJ/me Aalborg Forsyning Forsyningsvirksomhederne Stigsborg Brygge 5 Postboks 222 9400 Nørresundby Referat

Læs mere

Møde 1. september 2011 kl. 13:00 i Mødelokale 3

Møde 1. september 2011 kl. 13:00 i Mødelokale 3 Teknik- og Miljøudvalg Referat Møde 1. september 2011 kl. 13:00 i Mødelokale 3 Afbud fra/fraværende: Mødet hævet kl.: 15.30 Pkt. Tekst Side 144 Drøwten 16, opførelse af 168,9 m² enfamiliehus og 51,6 m²

Læs mere

Administrationsgrundlag for vandforsyningsloven i Kalundborg Kommune

Administrationsgrundlag for vandforsyningsloven i Kalundborg Kommune Administrationsgrundlag for vandforsyningsloven i Kalundborg Kommune Godkendt af Kommunalbestyrelsen den 27. april 2010 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE...2 INDLEDNING...3 KOMMUNENS OPGAVER INDENFOR

Læs mere

Tillæg nr. 27b. Til Ringkøbing-Skjern Kommuneplan 2013-2025. Område til Vindmøller ved Faster-Astrup. Ringkøbing-Skjern Kommune

Tillæg nr. 27b. Til Ringkøbing-Skjern Kommuneplan 2013-2025. Område til Vindmøller ved Faster-Astrup. Ringkøbing-Skjern Kommune Tillæg nr. 27b Til Ringkøbing-Skjern Kommuneplan 2013-2025 Område til Vindmøller ved Faster-Astrup Kort- & Matrikelstyrelsen og Ringkøbing-Skjern Kommune Ringkøbing-Skjern Kommune 17. juni 2014 FORORD

Læs mere

Notat om aktioner i den Strategiske Energiplan for Varde Kommune

Notat om aktioner i den Strategiske Energiplan for Varde Kommune Dato 07.10.2013 Dok.nr. 142691/13 Sagsnr. 12/6001 Ref. Poul Sig Vadsholt Notat om aktioner i den Strategiske Energiplan for Varde Kommune I den Strategiske Energiplan beskrives, at Byrådet ønsker en ren

Læs mere

Vindmøller ved Øster Hassing Kær

Vindmøller ved Øster Hassing Kær Vindmøller ved Øster Hassing Kær Mio Schrøder / PlanEnergi, Århus Runa Hyldegård Jepsen / PlanEnergi, Århus VVM-udarbejdelse og planlægning i samarbejde med Aalborg Kommune 1. VVM 2. Projektforslag 3.

Læs mere

Lokalplan nr. 3.20 Område til offentlige formål v. Bredgade, Gandrup; beskyttede boliger og institution

Lokalplan nr. 3.20 Område til offentlige formål v. Bredgade, Gandrup; beskyttede boliger og institution Lokalplan nr. 3.20 Område til offentlige formål v. Bredgade, Gandrup; beskyttede boliger og institution Fremlagt fra den 02.01.2003 til den 27.02.2003. Endelig godkendt den 26.03.2003 HVAD ER EN LOKALPLAN?

Læs mere

AFGØRELSE i sag om opstilling af husstandsvindmølle på en ejendom i Halsnæs Kommune

AFGØRELSE i sag om opstilling af husstandsvindmølle på en ejendom i Halsnæs Kommune Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk 31. marts 2014 J.nr.: NMK-31-01233 Ref.: BIBIS-NMKN AFGØRELSE i sag om opstilling af husstandsvindmølle på en ejendom i Halsnæs Kommune

Læs mere

Debatoplæg. Vindmøller mellem Sdr. Rubjerg og Vejby. Forudgående offentlighed til den 28. marts Hjørring Kommune Teknik- & Miljøområdet

Debatoplæg. Vindmøller mellem Sdr. Rubjerg og Vejby. Forudgående offentlighed til den 28. marts Hjørring Kommune Teknik- & Miljøområdet Forudgående offentlighed til den 28. marts 2018 Debatoplæg Vindmøller mellem Sdr. Rubjerg og Vejby Hjørring Kommune Teknik- & Miljøområdet Visualisering nr. 1. Projektets fi re 125 meter høje vindmøller

Læs mere

Afgørelse i sagen om lokalplan for et nyt sommerhusområde ved Nørre Kettingskov i Sønderborg Kommune

Afgørelse i sagen om lokalplan for et nyt sommerhusområde ved Nørre Kettingskov i Sønderborg Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 17. september 2008 NKN-33-01466 sni Afgørelse i sagen om lokalplan

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter 58, stk. 1, nr. 1, jf. 35, stk. 1, i lov om planlægning 1.

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter 58, stk. 1, nr. 1, jf. 35, stk. 1, i lov om planlægning 1. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 1. juni 2012 J.nr.: NMK-31-00609 Ref.: Jan Vater, JAV-NMKN AFGØRELSE i sag om opstilling af antennemast ved Rø i Bornholms

Læs mere

Julianelund Grundejerforening - Lovliggørelse

Julianelund Grundejerforening - Lovliggørelse 1 Nr. : Julianelund Grundejerforening - Lovliggørelse Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 08/2808 Ejendoms- og Miljøudvalget Julianelund Grundejerforening Notat Julianelund Grundejerforening - Kommentarer

Læs mere

Åbent referat Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet

Åbent referat Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet Åbent referat Teknik- og Miljøudvalget Teknik- & Miljøsekretariatet Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 15:00 Mødested: R-lokale-049, Hjørring Rådhus Fraværende:

Læs mere

MINDRE VINDMØLLER (HUSSTANDS-, MINI- OG MIKROVINDMØLLER) TILLÆG TIL KOMMUNEPLAN

MINDRE VINDMØLLER (HUSSTANDS-, MINI- OG MIKROVINDMØLLER) TILLÆG TIL KOMMUNEPLAN KOMMUNEPLAN TILLÆG NR. 12 MINDRE VINDMØLLER (HUSSTANDS-, MINI- OG MIKROVINDMØLLER) TILLÆG TIL KOMMUNEPLAN 2009-2021 GULDBORGSUND KOMMUNE OKTOBER 2011 REDEGØRELSE BAGGRUND Jf. Guldborgsund Kommunes klimaplan

Læs mere

K O M M U N E P L A N. Tillæg 4.024 for undervisningsområdet ved Mylius Erichsens Vej

K O M M U N E P L A N. Tillæg 4.024 for undervisningsområdet ved Mylius Erichsens Vej K O M M U N E P L A N Hovedstruktur Retningslinier Kommuneplanrammer Bilag Planredegørelse Lokalplaner Andre planer Tillæg 4.024 for undervisningsområdet ved Mylius Erichsens Vej Aalborg Byråd godkendte

Læs mere

Planlægning tager tid. Lovgivning og myndighedsgodkendelser af minimøller og husstandsvindmøller (vindmøllesekretariatet)

Planlægning tager tid. Lovgivning og myndighedsgodkendelser af minimøller og husstandsvindmøller (vindmøllesekretariatet) Planlægning tager tid Lovgivning og myndighedsgodkendelser af minimøller og husstandsvindmøller (vindmøllesekretariatet) Opdeling ift. planlægning Over 25 m (eller fritstående) - Kun opstilling i lokalplanlagte

Læs mere

LOKALPLAN NR. 4.09 LANDBRUGSEJENDOMMEN BIRKUMGÅRD, GJØL

LOKALPLAN NR. 4.09 LANDBRUGSEJENDOMMEN BIRKUMGÅRD, GJØL LOKALPLAN NR. 4.09 LANDBRUGSEJENDOMMEN BIRKUMGÅRD, AABYBRO KOMMUNE 1 INDHOLDSFORTEGNELSE LOKALPLANREDEGØRELSE... 3 INDLEDNING / BESKRIVELSE... 3 BAGGRUND OG FORMÅL... 4 TILLADELSER I ØVRIGT... 5 SAMMENHÆNG

Læs mere

Projektforslag. i h t. Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg (BEK nr. 1295 af 13. december 2005) omhandlende

Projektforslag. i h t. Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg (BEK nr. 1295 af 13. december 2005) omhandlende Projektforslag i h t. Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg (BEK nr. 1295 af 13. december 2005) omhandlende Rørledning og varmeakkumulator for udnyttelse af overskudsvarme

Læs mere

Indholdsfortegnelse:

Indholdsfortegnelse: Lokalplan nr. 160 Indholdsfortegnelse: Redegørelse. Beskrivelse af eksisterende og planlagte arealanvendelse. Side 1 Areal, placering... A 2 Baggrund og formål med planen... A 3 Kort beskrivelse af lokalplanens

Læs mere

THYHOLM KOMMUNE. Lokalplan 1.22 For institution på Sønderlandsgade

THYHOLM KOMMUNE. Lokalplan 1.22 For institution på Sønderlandsgade THYHOLM KOMMUNE Lokalplan 1.22 For institution på Sønderlandsgade FREMLAGT FRA DEN 25. SEPTEMBER TIL DEN 20. NOVEMBER 2002. OFFENTLIGT BEKENDTGJORT DEN 8. JANUAR 2003. LOKALPLAN NR. 1.22 Forord til lokalplanforslaget

Læs mere

Sæby Kommune. Referat. Økonomiudvalget. Ordinært møde. file://p:\sæby\saeby-oekonomiudvalg-2006.01.31.htm

Sæby Kommune. Referat. Økonomiudvalget. Ordinært møde. file://p:\sæby\saeby-oekonomiudvalg-2006.01.31.htm Page 1 of 9 Sæby Kommune Referat Økonomiudvalget Ordinært møde Mødedato tirsdag den 31. januar 2006 Tidspunkter 10:00 - Lokale Mødelokale 2 Fraværende Bemærkninger Page 2 of 9 Indholdsfortegnelse 25. Lokalplan

Læs mere

K O M M U N E P L A N

K O M M U N E P L A N K O M M U N E P L A N Hovedstruktur Retningslinier Kommuneplanrammer Bilag Planredegørelse Lokalplaner Andre planer Kommuneplantillæg om nye Vejanlæg i Aalborg Syd Byrådet vedtog den 14. december 2009

Læs mere

Debatoplæg. Vindmøller mellem Sdr. Rubjerg og Vejby. Forudgående offentlighed til den xx.xx Hjørring Kommune Teknik- & Miljøområdet

Debatoplæg. Vindmøller mellem Sdr. Rubjerg og Vejby. Forudgående offentlighed til den xx.xx Hjørring Kommune Teknik- & Miljøområdet Forudgående offentlighed til den xx.xx 2018 Debatoplæg Vindmøller mellem Sdr. Rubjerg og Vejby Foreløbigt foto visende 150 m høje vindmøller Skal tilrettes med 125 m høje vindmøller inden offentliggørelse

Læs mere

K O M M U N E P L A N. Tillæg 1.024 for Institutionsbælte ved Annebergvej, Saxogade og Sankt Jørgens Gade

K O M M U N E P L A N. Tillæg 1.024 for Institutionsbælte ved Annebergvej, Saxogade og Sankt Jørgens Gade K O M M U N E P L A N Hovedstruktur Retningslinier Kommuneplanrammer Bilag Planredegørelse Lokalplaner Andre planer Tillæg 1.024 for Institutionsbælte ved Annebergvej, Saxogade og Sankt Jørgens Gade Aalborg

Læs mere

Afgørelse i sagen om miljøvurdering af Holstebro Kommunes forslag til kommuneplantillæg samt lokalplanforslag for et boligområde.

Afgørelse i sagen om miljøvurdering af Holstebro Kommunes forslag til kommuneplantillæg samt lokalplanforslag for et boligområde. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 14. april 2008 NKN-261-00029 trmas Afgørelse i sagen om miljøvurdering

Læs mere

Åben dagsorden Hjørring Byråd Borgmesterkontoret

Åben dagsorden Hjørring Byråd Borgmesterkontoret Åben dagsorden Hjørring Byråd Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 18:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Hjørring Rådhus, Torvet 6 Fraværende: 01.02.20-Ø34-1-12 10. Fastsættelse af

Læs mere

Notat. Varmeplan Aalborg - Fase 2 og fase 3

Notat. Varmeplan Aalborg - Fase 2 og fase 3 Notat Dato: 10.03.2014 Sagsnr.: 2013-35946 Dok. nr.: 2013-274023 Direkte telefon: 9931 9461 Initialer: LO Aalborg Forsyning Administration Stigsborg Brygge 5 Postboks 222 9400 Nørresundby Varmeplan Aalborg

Læs mere

Lokalplan nr. 206. Træningsanlæg ved Horsens Golklub

Lokalplan nr. 206. Træningsanlæg ved Horsens Golklub Lokalplan nr. 206 Træningsanlæg ved Horsens Golklub TEKNISK FORVALTNING AUGUST 2004 2 Lokalplan 206 Indhold Indhold Redegørelse Baggrund for udarbejdelse af lokalplanen Side 4 Lokalplanens formål Side

Læs mere

Baggrunden for Taksationsmyndighedens afgørelse

Baggrunden for Taksationsmyndighedens afgørelse Taksationsmyndighedens afgørelse om værditab vedrørende ejendommen Møborgåvej 20, 7660 Bækmarksbro som følge af opstilling af vindmøller ved Vemb i henhold til lokalplan nr. 1095 for Holstebro Kommune

Læs mere

K O M M U N E P L A N. Tillæg 4.024 for undervisningsområdet ved Mylius Erichsens Vej

K O M M U N E P L A N. Tillæg 4.024 for undervisningsområdet ved Mylius Erichsens Vej K O M M U N E P L A N Hovedstruktur Retningslinier Kommuneplanrammer Bilag Planredegørelse Lokalplaner Andre planer Tillæg 4.024 for undervisningsområdet ved Mylius Erichsens Vej Aalborg Byråd godkendte

Læs mere

Afgørelsen er truffet af formand Anita Rønne og statsautoriseret ejendomsmægler Anders Kokborg.

Afgørelsen er truffet af formand Anita Rønne og statsautoriseret ejendomsmægler Anders Kokborg. Taksationsmyndighedens afgørelse om værditab vedrørende ejendommen Søndervej 48, 4700 Næstved som følge af opstilling af vindmøller ved Saltø Gods i henhold til lokalplan nr. 057 for Næstved Kommune 28.

Læs mere

Lokalplan nr. B 05.08.01 Børneinstitution i Neder Vindinge, Kastrup

Lokalplan nr. B 05.08.01 Børneinstitution i Neder Vindinge, Kastrup Lokalplan nr. B 05.08.01 Børneinstitution i Neder Vindinge, Kastrup Januar 2013 1 Om kommune- og lokalplaner Kommuneplanen er den overordnede plan, som indeholder overordnede målsætninger for kommunens

Læs mere

Kommuneplan 2013-2025 for Langeland Kommune. Langeland Kommune Fredensvej 1, 5900 Rudkøbing Telefon 6351 6000 www.langelandkommune.

Kommuneplan 2013-2025 for Langeland Kommune. Langeland Kommune Fredensvej 1, 5900 Rudkøbing Telefon 6351 6000 www.langelandkommune. Kommuneplan 2013-2025 for Langeland Kommune Udarbejdet og udgivet af: Langeland Kommune Fredensvej 1, 5900 Rudkøbing Telefon 6351 6000 www.langelandkommune.dk Ikrafttrædelsesdato: 14. april 2014 2 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Klage skal være indgået til Jammerbugt Kommune senest den 19. december 2013. kl. 15:30.

Klage skal være indgået til Jammerbugt Kommune senest den 19. december 2013. kl. 15:30. Henrik Højer Lundergaardsvej 8 9490 Pandrup Plan Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Lise Overby Nørgård Direkte 7257 7367 lio@jammerbugt.dk

Læs mere

Lokalplan nr.12.43 Blåbærhaven i Greve Strandby

Lokalplan nr.12.43 Blåbærhaven i Greve Strandby Greve Kommune Lokalplan nr.12.43 Blåbærhaven i Greve Strandby Lokalplan nr. 12.43 er vedtaget af Teknik- og Miljøudvalget den 5. januar 2015. Indholdsfortegnelse Redegørelse Side 1 Forhold til anden planlægning

Læs mere

Ørhage. Lokalplan 2.17 Klitmøller/ Nordsø Camping HANSTHOLM KOMMUNE, BÅDSGÅRDSVEJ 2, 7730 HANSTHOLM

Ørhage. Lokalplan 2.17 Klitmøller/ Nordsø Camping HANSTHOLM KOMMUNE, BÅDSGÅRDSVEJ 2, 7730 HANSTHOLM Ørhage Lokalplan 2.17 Klitmøller/ Nordsø Camping HANSTHOLM KOMMUNE, BÅDSGÅRDSVEJ 2, 7730 HANSTHOLM Indhold Redegørelse for lokalplanen Baggrund for lokalplanen Lx)kalplanområdet Lokalplanens indhold Lokalplanens

Læs mere

LOKALPLAN NR. 356 KOMMUNE HOLSTEBRO. for et boligområde Uffesvej 3-15

LOKALPLAN NR. 356 KOMMUNE HOLSTEBRO. for et boligområde Uffesvej 3-15 LOKALPLAN NR. 356 for et boligområde Uffesvej 3-15 HOLSTEBRO KOMMUNE HOLSTEBRO KOMMUNE LOKALPLAN NR. 356 FOR ET BOLIGOMRÅDE UFFESVEJ 3-15 INDHOLDSFORTEGNELSE side Beskrivelse af hæftets indhold Hvad er

Læs mere

9 Redegørelse. Odder Kommune. Miljøvurdering af Kommuneplan 2013-2025 for Odder. Plan, Odder Kommune 05-08-2013 Dok.id.

9 Redegørelse. Odder Kommune. Miljøvurdering af Kommuneplan 2013-2025 for Odder. Plan, Odder Kommune 05-08-2013 Dok.id. Odder Kommune 9 Redegørelse Miljøvurdering af Kommuneplan 2013-2025 for Odder Plan, Odder Kommune 05-08-2013 Dok.id.: 727-2013-70537 Indhold 1. Indledning... 3 2. Integrering af miljøhensyn... 3 3. Miljørapportens

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Hjørring Kommunes afslag på lovliggørende dispensation til vinduer og døre udført i plastmateriale samt varsel af påbud

AFGØRELSE i sag om Hjørring Kommunes afslag på lovliggørende dispensation til vinduer og døre udført i plastmateriale samt varsel af påbud Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 21. december 2015 J.nr.: NMK-33-03261 KlageID: 85120 Ref.: SOELE-NMKN AFGØRELSE i sag om Hjørring Kommunes afslag på lovliggørende

Læs mere