Kommenteret høringsoversigt vedrørende høring over udkast til bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100-busser på motorvej.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kommenteret høringsoversigt vedrørende høring over udkast til bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100-busser på motorvej."

Transkript

1 Edvard Thomsens Vej København S Telefon Sagsnummer: TS Dato Kommenteret høringsoversigt vedrørende høring over udkast til bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100-busser på motorvej 1) Høringen Med henvisning til lov nr. 630 af 12. juni 2013 om ændring af færdselsloven har Trafikstyrelsen haft udkast til bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100-busser i høring hos følgende: Advokatrådet, Danske Advokater, Dansk Erhverv, Danske Busvognmænd, Dansk Kørelærer-Union, Danske Kørelæreres Landsforbund, Danske Regioner, Dansk Sidevogns Klub, DI Transport, Dansk Transport og Logistik (DTL), Datatilsynet, Den Danske Dommerforening, Dommerfuldmægtigforeningen, Domstolsstyrelsen, DTU Transport, Fagligt Fælles Forbund (3F), Forbrugerombudsmanden, Forbrugerrådet, Forenede Danske Motorejere (FDM), Foreningen af Offentlige Anklagere, Foreningen Liv og Trafik, Frie Danske Lastbilvognmænd, Institut for Menneskerettigheder, International Transport Danmark, Kommunernes Landsforening, Køreprøvesagkyndiges Landsforening, Politiforbundet i Danmark, Retssikkerhedsfonden, Rigsadvokaten, Rigspolitiet Nationalt Færdselscenter, Rådet for Sikker Trafik, samtlige byretter, Trafikselskaberne i Danmark, Vestre Landsret, Østre Landsret. Trafikstyrelsen har modtaget høringssvar fra: Advokatrådet, Dansk Erhverv, Danske Busvognmænd, Dansk Kørerlærer Union, DI Transport, Dansk Transport og Logistik (DTL), Datatilsynet, DTU Transport, Fagligt Fælles Forbund (3F), Forbrugerombudsmanden, Forbrugerrådet, Forenede Danske Motorejere (FDM), Institut for Menneskerettigheder, Rigsadvokaten, Rigspolitiet, Rådet for Sikker Trafik, Vestre Landsret samt Østre Landsret. Nedenfor er gengivet de modtagne høringssvar, og Trafikstyrelsens bemærkninger til høringssvarene er anført med kursiv. 2) Høringssvarene Følgende har ingen bemærkninger til bekendtgørelsen af indholdsmæssig betydning: Datatilsynet, Advokatrådet, FDM, Vestre Side 1 (8)

2 Landsret, Rådet for Sikker Trafik, Forbrugerombudsmanden, Østre Landsret, Institut for Menneskerettigheder, Forbrugerrådet samt Dansk Kørerlærer-Union. Følgende har bemærkninger til bekendtgørelsen af indholdsmæssig betydning: DI Transport finder det vigtigt, at bekendtgørelsen følger de tilsvarende tyske regler så tæt som muligt, således at den grænseoverskridende trafik ikke hæmmes af for mange særkrav. Derfor bør ikke mindst mærkningskravene ligge så tæt op af de tyske krav som muligt. Vi formoder, at bestemmelsen i 3, stk. 1, 2) skal tolkes således, at bussen maksimalt må transportere det antal passagerer, der er seleudstyrede sæder til, og at selen skal anvendes, når passageren sidder i sædet. Det bør tydeliggøres. Rigsadvokaten henviser til, at det fremgår af 10 i bekendtgørelsen, at den som fører en bus med Tempo 100-mærke, uden at betingelserne i 4, stk. 1 eller 4, eller 5 er opfyldt, straffes med bøde. Det bemærkes, at man kunne overveje, om det ville være hensigtsmæssigt også at strafbelægge tilsidesættelse af mere formelle krav, som f.eks. efter bekendtgørelsens 3, stk. 1 nr. 4. Som bekendtgørelsen er formuleret synes der således ikke at være hjemmel til at straffe fremvisning af dokumentation på et sprog, der ikke lever op til formkravet i medfør af 3, stk. 1, nr. 4. Det bemærkes yderligere, at man kunne overveje, om det skal være strafbart efter 10, såfremt det konstateres, at en bus trods godkendelse som Tempo 100-bus ikke længere lever op til kravene for at opnå godkendelse, f.eks. grundet manglende sikkerhedsseler ved nogle af bussens siddepladser jf. bekendtgørelsens 4, stk. 2. Danske Busvognmænd ser for det første gerne, at bekendtgørelsen, der fastsætter betingelser for Tempo 100-busser, lægger sig så tæt op ad de tyske betingelser som muligt. Dette for at sikre, at den internationale kørsel med turistbus ikke belastes unødigt med divergerende betingelser og krav til dokumentation og mærkning for Tempo 100. I Tyskland er det ikke påkrævet for Tempo 100-godkendte busser, der er indregistreret efter 8. december 2007, at have en Tempo 100- mærkat. Det foreslås derfor, at kravet om Tempo 100-mærkat i bekendtgørelsen kun kommer til at angå busser indregistreret før 8. december Det fremgår tydeligt af høringsbrevet, at dansk registrerede busser kan være forsynet med tysk mærkat, der dokumenterer, at bussen er godkendt til Tempo 100. Af bekendtgørelsens 3, stk. 1, litra b frem- Side 2 (8)

3 går det ikke præcist, at dansk registrerede busser må benytte andre mærkater end det danske. Dette bør derfor præciseres i bekendtgørelsen. Det foreslås, at det Tempo 100-mærke, der skal sættes bag på bussen (jf. 3, stk. 1, nr. 3, litra a og Bilag 2), kopieres direkte fra den tyske model, således at det danske og det tyske Tempo 100-mærke for busser er ens. Man bør undgå, at der kræves to forskellige mærker til Tempo 100-kørsel i hhv. Danmark og Tyskland. Det bør under alle omstændigheder sikres, at den danske Tempo 100- mærkat vil/kan blive betragtet som dækkende dokumentation for, at bussen er Tempo 100-godkendt til kørsel i Tyskland og resten af EU. Danske Busvognmænd er for det andet faldet over en formulering i 3, stk. 1 nr. 2, der evt. kan formuleres klarere. Vi går ud fra, at formuleringen skal sikre 1) at bussen befordrer højst det antal passagerer, som der er sæder med godkendte sikkerhedsseler til og 2) at passagererne som følge heraf benytter denne sele, når de sidder ned. Bestemmelsen kan evt. omformuleres, så det gøres klart, at det er de to ovennævnte kriterier, der er tale om. Fagligt Fælles Forbund har bemærkninger til Bilag 1 Karrosseri, opbygning mv. litra b., hvor det blandt andet forskrives, at bagagehylder skal sikres således, at bagage ikke kan rutsje fremad under opbremsning. Det ville være ønskeligt, at der også blev stillet krav om sikring af bagage i sideretning, således at bagagen er sikret ved eksempelvis kraftige undvigemanøvrer. (Hvis man forestiller sig en bus på vej hjem fra indkøbstur i Tyskland med adskillige flasker vin/spiritus i bagagehylderne, og der foretages en undvigemanøvre eller sker et havari, så har man et antal tunge/hårde genstande flyvende rundt i bussen). I Bilag 1 Indre indretning, udsyn, særligt udstyr mv. litra d giver man mulighed for, at der IKKE nødvendigvis skal være sikkerhedsseler på alle siddepladser (for så vidt angår busser indregistreret før 8. december 2007 og busser i rutedrift). 3F Transportgruppen er af den opfattelse, at det skal være et ufravigeligt krav, at der er sikkerhedsseler på alle pladser, hvilket skal ses i lyset af følgende: Når man øger hastigheden med 25 %, som der her er tale om, øger man bremselængden med 50 %, hvilket øger risikoen for bagendekollisioner. Den øgede hastighed forstærker endvidere centrifugalkraften eksempelvis ved undvigemanøvrer. Den øgede hastighed bevirker også, at der i forbindelse med havari/kollision frigøres større kræfter og dermed voldsommere skader på materiel og personer, ligesom det er almen viden, at de alvorligste kvæstelser sker, når personer slynges ud af køretøjet. I den forbindel- Side 3 (8)

4 se er det væsentligt at nævne, at såfremt man ønsker at opnå de fordele og den indtjening, en tempo-100 godkendelse vil afstedkomme, er det vel ikke urimeligt at forlange, at man investerer i den nødvendige sikkerhed. DTU Transport har ingen bemærkninger til forslaget til Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100-busser på motorvej, dersom forslaget følger de krav, der gælder for godkendelse af Tempo 100- busser i den tyske delstat Schleswig-Holstein. Det fremgår dog af bemærkningerne til lovforslaget, at bekendtgørelsens regler efterfølgende vil kunne ændres, hvis der opstår behov herfor (afsnit 2.3). DTU Transport skal derfor bemærke, at i tilfælde af en fremtidig ændring af bekendtgørelsens regler, er det ønskeligt, at punkt d) i bilag 1, afsnit Indre indretning, udsyn, særligt udstyr mv. ændres til at kræve sikkerhedsseler ved alle pladser. Rigspolitiet har haft lejlighed til at afgive bemærkninger om betingelser for Tempo 100-busser på motorvej på møder med Trafikstyrelsen og Justitsministeriet forud for udsendelse af høringen. Som anført på disse møder har Rigspolitiet lagt særlig vægt på, at politiet har mulighed for at håndhæve de nye hastighedsgrænser for Tempo 100- busser. Rigspolitiet har i den forbindelse noteret sig, at bekendtgørelsesudkastet indeholder regler om registrering og mærkning af Tempo 100-busser bagpå, således at det umiddelbart kan konstateres, om en bus opfylder betingelserne for at kunne køre 100 km i timen. Rigspolitiet er bekendt med, at Rigsadvokaten har afgivet bemærkninger om bekendtgørelsens straffebestemmelser. Rigspolitiet kan tilslutte sig Rigsadvokatens bemærkninger herom. Dansk Erhverv støtter indførelse af Tempo 100 i Danmark. Muligheden vil medføre fordele både for dansk og international trafik. For at sikre, at de administrative omkostninger og praktiske udfordringer ved indførelse af ordningen minimeres mest muligt skal de danske regler og betingelser være så meget som muligt på linje med de eksisterende internationale regler på området. Danske busser skal ikke belastes af en række forskellige administrative krav i Danmark og udlandet for at kunne køre 100 km/t. I praksis betyder det, at de kommende danske regler i videst muligt omfang ensrettes i forhold til de eksisterende tyske. Der er ikke krav om, at Tempo 100-godkendte busser, der er indregistreret efter 8. december 2007 skal have en Tempo 100-mærkat i Tyskland. Det skal der således heller ikke være i Danmark. Side 4 (8)

5 Det er glædeligt at det i høringsbrevet anføres, at en dansk bus kan have påført et tysk mærkat. Dette bør dog også klart fremgå af udkastets 3, stk. 1, nr. 3, litra b. Under alle omstændigheder bør det danske mærkat være identisk med det tyske. Dermed undgås en række praktiske problemer for danske busser både i Danmark og Tyskland. Samtidig anmodes styrelsen om at undersøge og i så vidt muligt sikre, at danske tempo 100-busser busser også kan godkendes på de europæiske landeveje i det omfang dette ikke allerede er sket. Endelig skal vi foreslå, at udkastets 3, stk. 1, nr. 2, formuleres således, at det klar fremgår, at bussen højest må befordre det antal siddende passagerer, den er godkendt til og at passagererne skal bruge sele jf. 4, stk. 2. I foreliggende udkast er der kun krav om, at der skal være seler, ikke at passagerne skal bruge dem. Trafikstyrelsens sammenfattede bemærkninger til høringssvarene Danske og tyske betingelser for Tempo 100-busser Det kan bekræftes, at betingelserne til Tempo 100-busser i Danmark er de samme, som gælder i den tyske delstat Schleswig-Holstein jf. bemærkningerne til loven. Behov for særligt dansk Tempo 100-mærke Af hensyn til politiets muligheder for håndhævelse af hastighedsgrænserne blev det gennem forhandling med Justitsministeriet besluttet, at alle danske Tempo 100-busser bagpå skal være forsynet med et mærke jf. bekendtgørelsens 3, stk. 1, nr. 3, litra a. Gennem forhandling med Justitsministeriet blev det også besluttet, at et Tempo 100-mærke skal dokumentere, at bussen på godkendelsestidspunktet opfylder gældende betingelser og dermed kan blive godkendt til kørsel med en hastighed på motorvej på op til 100 km i timen. Det er ikke muligt at lave et dansk Tempo 100-mærke, der er magen til det tyske mærke, da det tyske mærke indeholder registreringsmyndighedens godkendelsespåtegning (segl) fra den enkelte tyske delstat. Det fremgår af høringsbrevet, at Dansk registreret bus skal være godkendt og registreret som Tempo 100-bus og skal enten have et Tempo 100-mærke bag på eller et tysk mærke med registreringsmyndighedens påtegning, før den må køre med op til 100 km i timen på motorvej i Danmark. Opmærksomheden henledes dog på overgangsbestemmelserne: Side 5 (8)

6 11, stk. 2: Dansk registreret bus, der er registreret første gang før den 8. december 2007, og som ikke er registreret i Køretøjsregisteret som Tempo 100-bus må, til og med den 10. august 2014, køre med en hastighed på motorvej, der ikke overstiger 100 km i timen, hvis bussen er godkendt til Tempo 100-kørsel i Tyskland og bagpå forsynet med Tempo 100-mærke med registreringsmyndighedens godkendelsespåtegning (»Siegel«). 11, stk. 3: Betingelserne i 3, nr. 3 skal ikke opfyldes før den 10. november 2013, hvis bussen: 1) er registreret i Køretøjsregisteret som Tempo 100-bus, 2) opfylder betingelserne i 4, stk. 4, eller 3) opfylder betingelserne i 5, stk. 2. Dansk bus, der er godkendt og registreret i Køretøjsregisteret som Tempo 100-bus skal således senest den 10. november 2013 have et dansk Tempo 100-mærke. Mærket udleveres i øvrigt i dette tilfælde af synsvirksomheden uden teknisk kontrol. Dansk bus, som ikke er godkendt og registreret i Køretøjsregisteret som Tempo 100-bus, men som er godkendt til Tempo 100-kørsel i Tyskland og har det tyske mærke, skal således senest den 10. august 2014 have et dansk Tempo 100-mærke og registreres i Køretøjsregisteret som Tempo 100-bus. Tempo 100-kørsel i EU Der er ikke harmoniserede hastighedsgrænser i EU eller harmoniserede regler i forbindelse med Tempo 100-kørsel for busser, og derfor kan et dansk Tempo 100-mærke ikke nødvendigvis være en garanti for, at betingelserne i alle medlemsstater er opfyldte. I øvrigt kræves der ikke et mærke ved Tempo 100-kørsel i Tyskland, medmindre bussen er registreret første gang før den 8. december 2007 jf. bemærkningerne til loven. Sikkerhedsseler Vedrørende anvendelse og antal af sikkerhedsseler mener Trafikstyrelsen ikke, der er behov for en tydeliggørelse af teksten i bekendtgørelsen, da det fremgår af færdselslovens 80, stk. 1: Hvis en siddeplads i bil, på motorcykel eller knallert er forsynet med sikkerhedssele, skal denne under kørslen anvendes af den person, der benytter siddepladsen. Endvidere fremgår det jf. færdselslovens 80 b, stk. 1: Side 6 (8)

7 Antallet af passagerer, der befordres på forsædet i en bil, må ikke overstige antallet af passagersiddepladser, som er forsynet med sikkerhedsseler. Bestemmelsen finder tilsvarende anvendelse, for så vidt angår befordring af passagerer på bagsædet eller bagsæderne i en bil. Strafbestemmelser Hensigten har været, at der skal tiltales for overskridelse af den tilladte hastighed, når bussen ikke opfylder betingelserne i bekendtgørelsen, og det er konstateret, at bussen har overskredet den ordinære hastighedsgrænse på motorvej på 80 km i timen jf. færdselslovens 43, stk. 4. Derudover straffes der for uretmæssigt anvendelse af Tempo 100-mærket jf ) Bekendtgørelsen Udover de bemærkninger, der er fremkommet i forbindelse med denne høring, har Trafikstyrelsen efter forhandling med justitsministeren besluttet at ændre bekendtgørelsen på følgende punkter: Udlevering af Tempo 100-mærke For at gøre det muligt for ejeren af en udenlandsk registreret bus at få udleveret et Tempo 100-mærke fra en dansk synsvirksomhed eller via myndigheden i den stat, hvor bussen er registreret, ændres 7, stk. 2 til: Til udenlandsk registreret bus kan et Tempo 100-mærke fra en dansk synsvirksomhed udleveres, når der er fremlagt dokumentation fra en myndighed i den stat, hvor bussen er registreret, for, at bussen opfylder betingelserne i 4, stk. 4, eller 5, stk. 2, jf. 3, stk. 1, nr. 4. Tempo 100-mærket udleveres til den, der har fremlagt dokumentationen, og det kan være den pågældende myndighed selv. Betingelser for Tempo 100-kørsel Uanset om en bus formelt er godkendt og registreret som Tempo 100- bus, giver det ikke en ubetinget ret til, at bussen til enhver tid og i enhver situation må køre med op til 100 km i timen på motorvej. Derfor tilføjes det i 3, stk. 2: Såfremt betingelserne i stk. 1, ikke er opfyldt under kørslen, eller det for føreren må anses for åbenbart konstaterbart, at bussen ikke fortsat opfylder de i 4 og 5 anførte betingelser for godkendelse, registrering og kørsel som Tempo 100-bus, anses kørslen som kørsel med bus, jf. færdselslovens 43, stk. 1, 1. pkt. Hvis betingelserne ikke er opfyldt, må hastigheden således aldrig overstige 80 km i timen. Side 7 (8)

8 Opretholdelse af Tempo 100-mærke 8 henleder opmærksomheden på, at bussen til stadighed skal opfylde betingelserne for godkendelse som Tempo 100-bus. Såfremt det ved syn konstateres, at dette ikke længere er tilfældet, vil fremstilleren få mulighed for at rette op på dette og derefter fremstille bussen til omsyn eller at afmelde godkendelsen som Tempo 100-bus herunder at fjerne Tempo 100-mærket. 8 ændres således til: Det er en betingelse for opretholdelse af Tempo 100-mærke, at det i forbindelse med syn konstateres, at køretøjet fortsat opfylder betingelserne i 4, stk. 1, eller 5, stk. 1. Side 8 (8)

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven 2012/1 LSF 183 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juni 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2012-801-0009 Fremsat den 13. marts 2013 af justitsministeren (Morten Bødskov) Forslag

Læs mere

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100- busser på motorvej

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100- busser på motorvej Høringsnotat Edvard Thomsens vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Sagsnr. TS20000-00062 Dato 7. maj 2015 LIHI Bekendtgørelse om betingelser for

Læs mere

Hovedindholdet i de øvrige høringssvar er opdelt efter relevante emner. Færdselsstyrelsens kommentarer til de enkelte emner følger efter i kursiv.

Hovedindholdet i de øvrige høringssvar er opdelt efter relevante emner. Færdselsstyrelsens kommentarer til de enkelte emner følger efter i kursiv. Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 72218899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Høringsnotat Notat Sagsnr.: TS20000-00068 Dato: 12-05-2016 Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100- kørsel med campingvogn

Læs mere

Udkast. Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 40-kørsel for godkendte eller registrerede traktorer og motorredskaber 1

Udkast. Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 40-kørsel for godkendte eller registrerede traktorer og motorredskaber 1 Udkast Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 40-kørsel for godkendte eller registrerede traktorer og motorredskaber 1 I medfør af 43, stk. 12, og 118, stk. 8, 1. pkt., i færdselsloven, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100-busser på motorvej

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100-busser på motorvej BEK nr 986 af 07/08/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 24. juni 2016 Ministerium: Transportministeriet Journalnummer: Transportmin., Trafikstyrelsen, j.nr. TS20000-00019 Senere ændringer til forskriften BEK

Læs mere

UDKAST. Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100-busser på motorvej

UDKAST. Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100-busser på motorvej Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100-busser på motorvej 28. juni 213 I medfør af 43, stk. 10 og 118, stk. 7, i færdselsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1055 af 9. november 2012, som ændret ved lov

Læs mere

Høringsnotat vedrørende høring af udkast til ændring af bekendtgørelse

Høringsnotat vedrørende høring af udkast til ændring af bekendtgørelse Høringsnotat Notat Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 raha@trafik- og Byggestyrelsen.dk www.trafik- og Byggestyrelsen.dk Dato 27. maj 2016 Høringsnotat vedrørende høring af udkast

Læs mere

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren Trafikudvalget 2010-11 L 173 Bilag 11 Offentligt Samrådstale til et kommende lukket samråd om forslag til lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. (Tilladelser til offentlig servicetrafik og krav til beklædning

Læs mere

Til høringsparterne. Høringsbrev. Den 1. april 2016

Til høringsparterne. Høringsbrev. Den 1. april 2016 Til høringsparterne Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsbrev Høring om tilladelse til test af jernbaneinfrastruktur - ændring af bekendtgørelse

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 29. august 2012 12/04248 ÆNDRING AF OVERKØRSEL I brev af 14. marts 2012 har I klaget over Kommunens afslag af 17. og 28. februar 2012 på at lovliggøre jeres overkørsel

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven og lov om godkendelse og syn af køretøjer

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven og lov om godkendelse og syn af køretøjer 2015/1 LSF 84 (Gældende) Udskriftsdato: 19. september 2016 Ministerium: Transport- og Bygningsministeriet Journalnummer: Transport- og Bygningsmin. Fremsat den 10. december 2015 af transport- og bygningsministeren

Læs mere

Høringsnotat om barnesæde på tohjulet motorcykel

Høringsnotat om barnesæde på tohjulet motorcykel 25. juni 2009 Bilteknisk Afdeling J. nr.: FS318-000444 Sagsbeh.: Jesper Jukic Deres ref.: Høringsnotat om barnesæde på tohjulet motorcykel Den 27. marts 2009 udsendte Færdselsstyrelsen udkast til bekendtgørelse

Læs mere

Et udkast til lovforslag har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.:

Et udkast til lovforslag har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.: Retsudvalget, Retsudvalget, Retsudvalget 2012-13 L 183 Bilag 1, L 183 A Bilag 1, L 183 B Bilag 1 Offentligt Civilafdelingen Dato: 11. marts 2013 Kontor: Færdselskontoret Sagsbeh: Stinne Andersen Sagsnr.:

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om mærkning af cykelstel m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om mærkning af cykelstel m.v. 2008/1 LSF 7 (Gældende) Udskriftsdato: 8. juli 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2008-801-0023 Fremsat den 8. oktober 2008 af justitsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag

Læs mere

Lov om ændring af færdselsloven

Lov om ændring af færdselsloven Kontor: Færdselskontoret Sagsbeh: Caroline Elmberg Sagsnr.: 2014-801-0022 Dok.: 1350349 Udkast til Forslag til Lov om ændring af færdselsloven (Justering af adgangen til konfiskation af motordrevet køretøj)

Læs mere

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239 KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239 Poul Erik Bech A/S (advokat Steen Lundeby) mod Konkurrencerådet (Specialkonsulent Gry Høirup) Resume af afgørelsen Poul

Læs mere

Lov om ændring af færdselsloven

Lov om ændring af færdselsloven Civilafdelingen Dato: 31. januar 2012 Kontor: Færdselskontoret Sagsbeh: Christian Hesthaven Sagsnr.: 2012-801-0009 Dok.: 625150 Udkast Forslag til Lov om ændring af færdselsloven (Tempo 100-busser på motorvej

Læs mere

Et udkast til lovforslag har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.:

Et udkast til lovforslag har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.: Retsudvalget 2011-12 L 117 Bilag 1 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Dato: 26. marts 2012 Kontor: Færdselskontoret Sagsnr.: 2012-801-0004 Dok.: 364396 Kommenteret høringsoversigt vedrørende udkast

Læs mere

Folketingets Forretningsorden. KAPITEL XI - Forhandlingen, dagsordenen

Folketingets Forretningsorden. KAPITEL XI - Forhandlingen, dagsordenen Folketingets Forretningsorden. KAPITEL XI - Forhandlingen, dagsordenen 26 Medlemmerne og ministrene taler fra Folketingets talerstol eller efter formandens bestemmelse fra deres pladser i salen. Det er

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven og lov om ungdomsskoler 1)

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven og lov om ungdomsskoler 1) Til lovforslag nr. L 117 Folketinget 2011-12 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 13. juni 2012 Forslag til Lov om ændring af færdselsloven og lov om ungdomsskoler 1) (Aldersgrænsen for førere

Læs mere

Et udkast til lovforslag har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.:

Et udkast til lovforslag har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.: Retsudvalget 2012-13 L 62 Bilag 1 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Kontor: Færdselskontoret Sagsbeh: MDT Sagsnr.: 2012-801-0007 Dok.: 559067 Kommenteret høringsoversigt vedrørende udkast til forslag

Læs mere

Høringssvarene foreligger ikke i elektronisk form. Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0173 Bilag 1 Offentligt

Høringssvarene foreligger ikke i elektronisk form. Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0173 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0173 Bilag 1 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 9. november 2004 Til underretning for

Læs mere

Retsudvalget (2. samling) REU alm. del - Bilag 294 Offentligt G R U N D N O T A T

Retsudvalget (2. samling) REU alm. del - Bilag 294 Offentligt G R U N D N O T A T Retsudvalget (2. samling) REU alm. del - Bilag 294 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Dato: 11. marts 2008 Kontor: Det Internationale Kontor Sagsbeh: Anders Aagaard Sagsnr.: 2008-305-0619 Dok.: ANA41078

Læs mere

G R U N D N O T A T. Resumé

G R U N D N O T A T. Resumé Civil- og Politiafdelingen Dato: 30. juni 2008 Kontor: Det Internationale Kontor Sagsbeh: Anders Aagaard Sagsnr.: 2008-305-0676 Dok.: ANA41181 G R U N D N O T A T vedrørende forslag til Rådets afgørelse

Læs mere

Tildeling af 9 tilladelser til taxikørsel med vilkår.

Tildeling af 9 tilladelser til taxikørsel med vilkår. Punkt 25. Tildeling af 9 tilladelser til taxikørsel med vilkår. 2013-47974. By- og Landskabsforvaltningen indstiller, at By- og Landskabsudvalget godkender, at 9 tilladelser til taxikørsel tildeles efter

Læs mere

Lov om ændring af færdselsloven og lov om ungdomsskoler 1)

Lov om ændring af færdselsloven og lov om ungdomsskoler 1) LOV nr 565 af 18/06/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 2. august 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2012-801-0004 Senere ændringer til forskriften LBK nr 1055 af 09/11/2012

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget

Bemærkninger til lovforslaget Transportudvalget 2011-12 TRU alm. del Bilag 27 Offentligt Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger Indholdsfortegnelse 1. Lovforslagets formål 2. Lovforslagets indhold 3. Forbud mod visse

Læs mere

Høring af ændring af bekendtgørelse om ledelse, styring og administration af danske UCITS

Høring af ændring af bekendtgørelse om ledelse, styring og administration af danske UCITS Finanstilsynet Århusgade 2100 København Ø Att. Martin Schultz København, den 28. maj 2014 Høring af ændring af bekendtgørelse om ledelse, styring og administration af danske UCITS Finanstilsynet har ved

Læs mere

G R U N D O G N Æ R H E D S N O T A T

G R U N D O G N Æ R H E D S N O T A T Retsudvalget 2012-13 REU Alm.del Bilag 157 Offentligt Dato: 18. januar 2013 Kontor: Procesretskontoret Sagsbeh: Nanna Fischer Sagsnr.: 2012-4001-0009 Dok.: 563846 G R U N D O G N Æ R H E D S N O T A T

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger 2015-78948. Henvendelse vedrørende Københavns Kommunes afgørelse om aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en borger 2015-78948. Henvendelse vedrørende Københavns Kommunes afgørelse om aktindsigt Statsforvaltningens brev til en borger 2015-78948 Dato: 26-05-2016 Henvendelse vedrørende Københavns Kommunes afgørelse om aktindsigt Du har den 7. december 2015 klaget til Københavns Kommune over kommunens

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven Lovforslag nr. L 39 Folketinget 2011-12 Fremsat den 23. november 2011 af transportministeren (Henrik Dam Kristensen) Forslag til Lov om ændring af færdselsloven (Forbud mod visse konstruktive ændringer,

Læs mere

Høringsnotat om bekendtgørelse om krav til letbaneførere og trafikstyringspersonale på letbaneområdet

Høringsnotat om bekendtgørelse om krav til letbaneførere og trafikstyringspersonale på letbaneområdet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41780246 Fax 7262 6790 www.trafikstyrelsen.dk Høringsnotat om bekendtgørelse om krav til letbaneførere og trafikstyringspersonale på letbaneområdet Trafikstyrelsen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015 Sag 83/2014 (1. afdeling) Holbæk Kommune (advokat Steen Marslew) mod GF Forsikring A/S (advokat Nicolai Mailund Clan) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

Ændringsforslag. til. Forslag til: Landstingsforordning nr. xx af xx måned 2008 om ændring af landstingsforordning om hjælp til børn og unge.

Ændringsforslag. til. Forslag til: Landstingsforordning nr. xx af xx måned 2008 om ændring af landstingsforordning om hjælp til børn og unge. 3. november 2008 EM2008/10 Ændringsforslag Forslag til: Landstingsforordning nr. xx af xx måned 2008 om ændring af landstingsforordning om hjælp til børn og unge Fremsat af Landsstyret til anden behandling.

Læs mere

Udlændinge-, Integrations-, og Boligministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark

Udlændinge-, Integrations-, og Boligministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark Udlændinge-, Integrations-, og Boligministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark uibm@uibm.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K T E 3 2

Læs mere

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger til forslaget

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger til forslaget 21. februar 2012 FM 2012/X Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger til forslaget Indledning Fremsættelse af ændringsforslaget til Landstingsloven sker på baggrund af henstilling fra udvalget

Læs mere

I det følgende redegøres der for hovedsynspunkterne i de modtagne høringssvar. *****

I det følgende redegøres der for hovedsynspunkterne i de modtagne høringssvar. ***** Notat Høringsnotat om forslag til lov om ændring af lov om film og bekendtgørelse om kommunalt tilskud til biografvirksomhed Kulturministeriet sendte den 17. juni 2013 et forslag til lov om ændring om

Læs mere

Bekendtgørelse om køreuddannelse til kategorier omfattet af direktiv 2006/126/EF om kørekort

Bekendtgørelse om køreuddannelse til kategorier omfattet af direktiv 2006/126/EF om kørekort BEK nr 1056 af 08/11/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 29. august 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2011-802-0004 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

i sin søns patientjournal. På den måde ville både faren selv og andre sundhedspersoner få kendskab til dommen og dens konsekvenser.

i sin søns patientjournal. På den måde ville både faren selv og andre sundhedspersoner få kendskab til dommen og dens konsekvenser. 2009 12-1 Patientklagenævnets pligt til at vejlede om konsekvenserne af en afgørelse truffet af nævnet I fortsættelse af behandlingen af en konkret klagesag om en fars ret til aktindsigt i sin søns patientjournal

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden vedrørende finansielle virksomheder

Samarbejdsaftale mellem Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden vedrørende finansielle virksomheder Finanstilsynet Forbrugerombudsmanden Den 2. september 2013 Samarbejdsaftale mellem Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden vedrørende finansielle virksomheder Som følge af ændringerne i markedsføringsloven

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en journalist. Att.: XXXX. Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en journalist. Att.: XXXX. Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt 2015-71725 Statsforvaltningens brev til en journalist Dato: 18-12- 2015 Att.: XXXX Tilsynet Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt Du har i e-mail af 2. november 2015 meddelt Aalborg Kommune, at du

Læs mere

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT vedrørende forslag til lov om ændring af lov om Forsvarets Efterretningstjeneste (Lovforslag L 200)

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT vedrørende forslag til lov om ændring af lov om Forsvarets Efterretningstjeneste (Lovforslag L 200) Forsvarsudvalget 2015-16 L 9 Bilag 1 Offentligt KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT vedrørende forslag til lov om ændring af lov om Forsvarets Efterretningstjeneste (Lovforslag L 200) Maj 2015 Et udkast til lovforslag

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 104 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 104 Offentligt Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 104 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 25. november 2014 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Helene Hvid

Læs mere

Aktindsigt Relevante lovregler

Aktindsigt Relevante lovregler Aktindsigt Aktindsigt er i Patientskadeankenævnet relevant i to situationer. Problemstillingen er først og fremmest relevant, når der fremsættes anmodning om aktindsigt i sager, der verserer eller har

Læs mere

Bekendtgørelse for Færøerne om løbende obligatorisk efteruddannelse for advokater og advokatfuldmægtige

Bekendtgørelse for Færøerne om løbende obligatorisk efteruddannelse for advokater og advokatfuldmægtige Teknisk sammenskrivning af bekendtgørelse 2009-12-14 nr. 1251 om løbende obligatorisk efteruddannelse for advokater og advokatfuldmægtige som ændret ved BEK nr. 863 af 20/07/2011 Bemærk særligt 3 i BEK

Læs mere

Opdateret vejledning - kønsmæssige sammensætning af ledelsen og afrapportering herom

Opdateret vejledning - kønsmæssige sammensætning af ledelsen og afrapportering herom Deloitte Opdateret vejledning - kønsmæssige sammensætning af ledelsen og afrapportering herom Erhvervsstyrelsen har udsendt en opdateret vejledning om måltal og politikker for den kønsmæssige sammensætning

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 4. marts 2014 (j.nr. 2013-0036197) Ikke part og anmodning

Læs mere

Notat. Bilag 3 Notat om høringssvar vedr. forslag til kvalitetsstandarder/serviceniveau. kommentarer. 1.0 Indledning. 2.0 Høringssvar og kommentarer

Notat. Bilag 3 Notat om høringssvar vedr. forslag til kvalitetsstandarder/serviceniveau. kommentarer. 1.0 Indledning. 2.0 Høringssvar og kommentarer Notat Emne: Til: Kopi: til: Sundhed og Omsorgs serviceniveau/kvalitetsstandarder 2014 Byrådet Aarhus Kommune Sundhed Sundhed og Omsorg Den 13. august 2014 Bilag 3 Notat om høringssvar vedr. forslag til

Læs mere

Om sagens omstændigheder har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den 25. august 2000 oplyst:

Om sagens omstændigheder har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den 25. august 2000 oplyst: Kendelse af 21. marts 2001. 00-161.414. Afgift ved for sen indsendelse af årsregnskab ikke eftergivet. Årsregnskabslovens 62. (Ellen Andersen, Morten Iversen og Jan Uffe Rasmussen) K, der er medlem af

Læs mere

Falsk anklage herunder falske strafafsonere ( 164) (01.05.15)

Falsk anklage herunder falske strafafsonere ( 164) (01.05.15) Falsk anklage herunder falske strafafsonere ( 164) (01.05.15) Falsk anklage herunder falske strafafsonere ( 164) (01.05.15) Kilde: Rigsadvokatmeddelelsen Emner: falsk forklaring og anklage; Offentlig tilgængelig:

Læs mere

Vejle, den 29. oktober 2014

Vejle, den 29. oktober 2014 Vejle, den 29. oktober 2014 Til Undervisningsministeriet Afdelingen for Ungdoms- og Voksenuddannelser Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Emne: "Høringssvar kombineret ungdomsuddannelse" Produktionsskoleforeningens

Læs mere

Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 312 Offentligt

Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 312 Offentligt Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 312 Offentligt Folketinget Transport- og Bygningsudvalget Christiansborg 1240 København K Politi- og Strafferetsafdelingen

Læs mere

Bekendtgørelse om vagtvirksomhed

Bekendtgørelse om vagtvirksomhed BEK nr 1045 af 30/09/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 24. juli 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2014-113-0147 Senere ændringer til forskriften BEK nr 88 af 27/01/2016

Læs mere

[Om bortfald af tilsyn eller vilkår om samfundstjeneste] 1. Jeg vil tillade mig at besvare samrådsspørgsmål E som det første.

[Om bortfald af tilsyn eller vilkår om samfundstjeneste] 1. Jeg vil tillade mig at besvare samrådsspørgsmål E som det første. Retsudvalget 2011-12 L 55, endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt Strafferetskontoret Dato: 7. februar 2012 Kontor: Strafferetskontoret Sagsbeh: Esben Haugland Sagsnr.: 2011-731-0012 Dok.: 336117 UDKAST

Læs mere

UANMODEDE HENVENDELSER (SPAM)

UANMODEDE HENVENDELSER (SPAM) UANMODEDE HENVENDELSER (SPAM) VIDEN RÅDGIVNING SERVICE TRYGHED INDHOLD 1. Kort fortalt... 3 2. Uanmodede henvendelser.... 3 3. Nærmere om samtykke til henvendelse.... 7 3.1. Krav om forudgående samtykke...

Læs mere

Indledning Forslaget blev den 21. december 2005 sendt til ekstern høring hos følgende:

Indledning Forslaget blev den 21. december 2005 sendt til ekstern høring hos følgende: Arbejdsmarkedsudvalget L 155 - Bilag 1 Offentligt MINISTERIET FOR FAMILIE- OG FORBRUGERANLIGGENDER FAMILIESTYRELSEN Den 23. januar 2006 J.nr.: 05-79-00001 Sagsbehandler: jewa N O T A T Om høringsvar til

Læs mere

Beslutning: Den 9. februar 2015 blev der i. sag nr. 27/2014. mod. afsagt sålydende

Beslutning: Den 9. februar 2015 blev der i. sag nr. 27/2014. mod. afsagt sålydende Den 9. februar 2015 blev der i sag nr. 27/2014 A mod B afsagt sålydende Beslutning: Ved skrivelse af 28. marts 2014 vedhæftet en politianmeldelse har Advokatfirmaet A indbragt revisor statsautoriseret

Læs mere

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013 2013-7 Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler Ombudsmanden rejste af egen drift en sag om arbejdsskademyndighedernes vejledning om mulighederne for

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social service

Forslag. Lov om ændring af lov om social service 2007/2 LSF 63 (Gældende) Udskriftsdato: 19. september 2016 Ministerium: Velfærdsministeriet Journalnummer: Velfærdsmin., j.nr. 2007-2431 Fremsat den 30. januar 2008 af velfærdsministeren (Karen Jespersen)

Læs mere

TDC A/S Nørregade 21 0900 København C. IT- og Telestyrelsens tilsyn med overholdelse af telelovens 52 - Ikkediskrimination

TDC A/S Nørregade 21 0900 København C. IT- og Telestyrelsens tilsyn med overholdelse af telelovens 52 - Ikkediskrimination TDC A/S Nørregade 21 0900 København C 28. januar 2005 s tilsyn med overholdelse af telelovens 52 - Ikkediskrimination I medfør af 52 i lov nr. 418 af 31. maj 2000 skal TDC A/S som udbyder med stræk markedsposition

Læs mere

Afgørelse vedrørende årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på [XXX], GSRN-nr. [XXX] Afgørelse. Retsgrundlag. [Navn] [Adresse]

Afgørelse vedrørende årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på [XXX], GSRN-nr. [XXX] Afgørelse. Retsgrundlag. [Navn] [Adresse] [Navn] [Adresse] [Adresse] Afgørelse vedrørende årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på [XXX], GSRN-nr. [XXX] Under henvisning til din anmodning om årsbaseret nettoafregning af 18. april 2013 kan

Læs mere

UDKAST til forslag til Lov om ændring af færdselsloven

UDKAST til forslag til Lov om ændring af færdselsloven 1 TS2060103-201 8. juli 2014 UDKAST til forslag til Lov om ændring af færdselsloven (Tunge køretøjer på kommunevej, let gods på blokvogne og gebyr for udstedelse af legitimationskort) I færdselsloven,

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om forsikringsaftaler og lov om tilsyn med firmapensionskasser

Forslag. Lov om ændring af lov om forsikringsaftaler og lov om tilsyn med firmapensionskasser Lovforslag nr. L 157 Folketinget 2015-16 Fremsat den 30. marts 2016 af justitsministeren (Søren Pind) Forslag til Lov om ændring af lov om forsikringsaftaler og lov om tilsyn med firmapensionskasser (Udvidelse

Læs mere

Kvalitetsrapporter. Folkeskolelovens bestemmelser om kvalitetsrapporter. Almindelige bemærkninger til lovforslag der vedrører den nye kvalitetsrapport

Kvalitetsrapporter. Folkeskolelovens bestemmelser om kvalitetsrapporter. Almindelige bemærkninger til lovforslag der vedrører den nye kvalitetsrapport Kvalitetsrapporter Folkeskolelovens bestemmelser om kvalitetsrapporter 40 a. Kommunalbestyrelsen udarbejder en kvalitetsrapport hvert andet år. Kvalitetsrapporten skal beskrive skolevæsenets og de enkelte

Læs mere

Tilladelse til udvidelse af kaj- og moleanlæg på Skagen Havn

Tilladelse til udvidelse af kaj- og moleanlæg på Skagen Havn Forsvarsministeriet v/forsvarets Bygningsog Etablissementstjeneste Att.: Projektleder, Byggedivisionens Projektteam Vest, Eva Hancock Sendt elektronisk til esh@mil.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København

Læs mere

2015/1 BTL 84 (Gældende) Udskriftsdato: 3. august 2016. Betænkning afgivet af Transport- og Bygningsudvalget den 25. februar 2016. Betænkning.

2015/1 BTL 84 (Gældende) Udskriftsdato: 3. august 2016. Betænkning afgivet af Transport- og Bygningsudvalget den 25. februar 2016. Betænkning. 2015/1 BTL 84 (Gældende) Udskriftsdato: 3. august 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Transport- og Bygningsudvalget den 25. februar 2016 Betænkning over Forslag til lov

Læs mere

Da det ikke har været muligt at behandle sagen politisk, tages der forbehold for evt. efterfølgende bemærkninger efter politisk behandling.

Da det ikke har været muligt at behandle sagen politisk, tages der forbehold for evt. efterfølgende bemærkninger efter politisk behandling. Justitsministeriet Udlændingeafdelingen Holbergsgade 6 1057 København K KL s bemærkninger til udkast til lovforslag om ændring af udlændingeloven og lov om ægteskabs indgåelse og opløsning (ny balance

Læs mere

Notat. 20. februar 2014. Baggrundsnotat om taxi i busbaner. Opsummering

Notat. 20. februar 2014. Baggrundsnotat om taxi i busbaner. Opsummering Notat Sagsnummer Sagsbehandler JEG Direkte +45 36 13 16 78 Fax - jeg@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 20. februar 2014 Baggrundsnotat om taxi i busbaner Opsummering Taxikørsel i

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af brændstofforbrugsafgiftsloven 1) (Fastsættelse af brændstofforbrug for særligt store personbiler)

Forslag til Lov om ændring af brændstofforbrugsafgiftsloven 1) (Fastsættelse af brændstofforbrug for særligt store personbiler) Skatteministeriet J. nr. 16-0048101 Forslag til Lov om ændring af brændstofforbrugsafgiftsloven 1) (Fastsættelse af brændstofforbrug for særligt store personbiler) 1 I brændstofforbrugsafgiftsloven, jf.

Læs mere

Samlenotat. Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0053 Bilag 2 Offentligt

Samlenotat. Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0053 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0053 Bilag 2 Offentligt Samlenotat Dato 28. april 2016 Dagsorden Side 1. Forslag til afgørelse om indførelse af en mekanisme for udveksling af oplysninger vedrørende mellemstatslige

Læs mere

Næstformand, prof., cand.jur. & ph.d. Birgitte Egelund Olsen Seniorforsker, civilingeniør Kirsten Engelund Thomsen Ingeniør m.ida Bjarne Spiegelhauer

Næstformand, prof., cand.jur. & ph.d. Birgitte Egelund Olsen Seniorforsker, civilingeniør Kirsten Engelund Thomsen Ingeniør m.ida Bjarne Spiegelhauer (Energibesparelser i bygninger) Anonymiseret Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA (XXX)

Læs mere

Gode råd til bilferien

Gode råd til bilferien Gode råd til bilferien Gode råd til bilferien Der er nogle særlige ting, du skal være opmærksom på, hvis du vælger at tage bilen med på ferie. Vi vil gerne gøre vores til, at du får en god bilferie, og

Læs mere

L29 - Forslag til Lov om ændring af ligningsloven (Skattekreditter for forsknings- og udviklingsaktiviteter) H143-11

L29 - Forslag til Lov om ændring af ligningsloven (Skattekreditter for forsknings- og udviklingsaktiviteter) H143-11 Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K E-mail: js@skat.dk 24. november 2011 mbl (X:\Faglig\HORSVAR\2011\H143-11.doc) L29 - Forslag til Lov om ændring af ligningsloven (Skattekreditter

Læs mere

Justitsministeriet. Civil- og Politiafdelingen G R U N D N O T A T

Justitsministeriet. Civil- og Politiafdelingen G R U N D N O T A T Retsudvalget REU alm. del - Bilag 319 Offentlig Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Kontor: Det Internationale Kontor Sagsnr.: 2005-3000/21-0027 Dok.: DBI40013 G R U N D N O T A T vedrørende

Læs mere

Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 167 Offentligt

Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 167 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 167 Offentligt 30. oktober 2015 J.nr. 15-2919473 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 167 af 2.

Læs mere

Til Folketinget Skatteudvalget

Til Folketinget Skatteudvalget 24. februar 2016 J.nr. 15-2311412 Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om inddrivelse

Læs mere

Borgerrådgiverens hovedopgave er først og fremmest dialog med borgerne i konkrete sager en mediatorrolle, hvor det handler om at:

Borgerrådgiverens hovedopgave er først og fremmest dialog med borgerne i konkrete sager en mediatorrolle, hvor det handler om at: BORGER RÅDGIVEREN Det kan du bruge borgerrådgiveren til Er du utilfreds med behandlingen af din sag i Hvidovre Kommune eller med kommunens behandling af dig, kan du henvende dig til borgerrådgiveren. Borgerrådgiverens

Læs mere

21.01.2 Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Regulativ om afsked af tjenestemænd på grund af helbredsbetinget utjenstdygtighed eller alder

21.01.2 Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Regulativ om afsked af tjenestemænd på grund af helbredsbetinget utjenstdygtighed eller alder Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN Regulativ om afsked af tjenestemænd på grund af helbredsbetinget utjenstdygtighed eller alder 2007 Side 2 Indholdsfortegnelse KAPITEL 1. UANSØGT AFSKED SOM FØLGE

Læs mere

Statsforvaltningens udtalelse til en borger vedrørende aktindsigt

Statsforvaltningens udtalelse til en borger vedrørende aktindsigt Statsforvaltningens udtalelse til en borger vedrørende aktindsigt 19-09- 2008 TILSYNET MED KOMMUNERNE I REGION SYDDANMARK De har den 23. juni 2008 rettet henvendelse til statsforvaltningen vedrørende klage

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en Journalist. Henvendelse vedrørende Aarhus Kommunes afgørelse om aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en Journalist. Henvendelse vedrørende Aarhus Kommunes afgørelse om aktindsigt 2014-173600 Statsforvaltningens brev til en Journalist Dato: 15-06- 2015 Henvendelse vedrørende Aarhus Kommunes afgørelse om aktindsigt Aarhus Kommune har den 26. september 2014 givet dig delvis afslag

Læs mere

I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej 36A.

I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej 36A. Dato 17. juni 2014 Dokument 13/23814 Side Etablering af en ny udvidet overkørsel I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej

Læs mere

Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 L 189 Bilag 8 Offentligt

Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 L 189 Bilag 8 Offentligt Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 L 189 Bilag 8 Offentligt Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet, j.nr. 2016/2333 Ændringsforslag til Forslag til lov om ændring af integrationsloven

Læs mere

Socialudvalget L 107 - Svar på Spørgsmål 6 Offentligt

Socialudvalget L 107 - Svar på Spørgsmål 6 Offentligt Socialudvalget L 107 - Svar på Spørgsmål 6 Offentligt Folketingets Socialudvalg Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Dato: 28. februar 2006 Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail sm@sm.dk KWA/

Læs mere

Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager

Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager Ajourføring - Ejendomme J.nr. Ref. lahni/pbp/jl/ruhch Den 7. marts 2013 Introduktion til notatet... 1 Begrebsafklaring... 1 Hvorfor er det aktuelt

Læs mere

Svar: De fem spørgsmål hænger tæt sammen, og jeg vil derfor besvare dem under ét.

Svar: De fem spørgsmål hænger tæt sammen, og jeg vil derfor besvare dem under ét. Boligudvalget 2009-10 BOU alm. del Svar på Spørgsmål 327 Offentligt Det talte ord gælder Samrådsspørgsmål AO DR kontant viste den 23. marts 2010 en udsendelse om en familie, der har købt et hus af Glostrup

Læs mere

Mangler blev ikke afhjulpet inden for rimelig tid

Mangler blev ikke afhjulpet inden for rimelig tid Mangler blev ikke afhjulpet inden for rimelig tid Forbrugeren var berettiget til at ophæve købet af mangelfuld telefon, fordi den erhvervsdrivende ikke havde afhjulpet manglerne inden for rimelig tid.

Læs mere

Bagtil monterede styrtsikre førerværn på smalsporede landbrugs- og skovbrugshjultraktorer ***I

Bagtil monterede styrtsikre førerværn på smalsporede landbrugs- og skovbrugshjultraktorer ***I P7_TA(2011)0215 Bagtil monterede styrtsikre førerværn på smalsporede landbrugs- og skovbrugshjultraktorer ***I Europa-Parlamentets lovgivningsmæssige beslutning af 11. maj 2011 om forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

Skatteudvalget 2015-16 L 150 Bilag 6 Offentligt

Skatteudvalget 2015-16 L 150 Bilag 6 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 L 150 Bilag 6 Offentligt 26. april 2016 J.nr. 15-1434179 Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende forslag

Læs mere

Der har i flere år været overvejelser om at opgradere busbetjeningen på den tværforbindelse linje 18 dækker fra Friheden Station til Nordhavn Station.

Der har i flere år været overvejelser om at opgradere busbetjeningen på den tværforbindelse linje 18 dækker fra Friheden Station til Nordhavn Station. Notat Til: Hvidovre Kommune Kopi til: Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune Sagsnummer Sagsbehandler TOR Direkte +45 36 13 16 40 Fax - TOR@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 9.

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2011-12 EUU alm. del Bilag 476 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Foder- og Fødevaresikkerhed J.nr. 2012-20-2301-00909 Den 8. juni 2012 FVM 039 GRUNDNOTAT

Læs mere

Høringsnotat Forslag til lov om ændring af lov om erhvervsuddannelser (Praktikcentre og hurtigere optagelse til skolepraktik m.v.)

Høringsnotat Forslag til lov om ændring af lov om erhvervsuddannelser (Praktikcentre og hurtigere optagelse til skolepraktik m.v.) Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13 L 80 Bilag 5 Offentligt Ministeriet for Børn og Undervisning Høringsnotat Forslag til lov om ændring af lov om erhvervsuddannelser (Praktikcentre og hurtigere optagelse

Læs mere

Digitaliseringsmodel for administrationen af 225- timersreglen - Inspiration til kommunerne og deres it-leverandører

Digitaliseringsmodel for administrationen af 225- timersreglen - Inspiration til kommunerne og deres it-leverandører NOTAT April 2016 Digitaliseringsmodel for administrationen af 225- timersreglen - Inspiration til kommunerne og deres it-leverandører J. Nr. 16/05933 Digitalisering og Support Dette notat er tænkt som

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven Lovforslag nr. L 62 Folketinget 2012-13 Fremsat den 14. november 2012 af justitsministeren (Morten Bødskov) Forslag til Lov om ændring af færdselsloven (Sikkerhed ved reparation af havarerede køretøjer

Læs mere

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0750 endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0750 endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0750 endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt Folketinget Europaudvalget Christiansborg 1240 København K Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 30. maj 2016 Kontor: Forebyggelseskontoret

Læs mere

HØRING herunder økonomisk høring om revision af slæbningsbekendtgørelsen

HØRING herunder økonomisk høring om revision af slæbningsbekendtgørelsen Til Høringsparterne Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 72218800 info@tbst.dk www.tbst.dk Journal TS2060604-8 Dato 09. november 2015 Sagsbehandler. HEWR HØRING herunder økonomisk høring om

Læs mere

Konstatering af overtrædelser

Konstatering af overtrædelser At-intern instruks Konstatering af overtrædelser At-intern instruks IN-18-8 Arbejdsmiljøemne: Generelle instrukser uden arbejdsmiljøemne Ansvarlig enhed: AFC, 1. kontor Ikrafttræden: 7. august 2006 Senest

Læs mere

2. august 2011 EM 2011/100. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

2. august 2011 EM 2011/100. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 2. august 2011 EM 2011/100 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning: Fra politisk hold er der et ønske om, at det gøres obligatorisk for de offentlige udbydere at tage et generelt

Læs mere

DØDSULYKKER 2011 REGIONALE TAL

DØDSULYKKER 2011 REGIONALE TAL DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 7. november 2012 Mette Engelbrecht Larsen metl@vd.dk 7244 3348 DØDSULYKKER 2011 REGIONALE TAL RESULTATER FRA DEN UDVIDEDE DØDSULYKKESSTATISTIK INDLEDNING Vejdirektoratet

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 14. september 2010 til Billund Kommune. Vedrørende kommunens j.nr. 09/8343

Statsforvaltningens brev af 14. september 2010 til Billund Kommune. Vedrørende kommunens j.nr. 09/8343 Statsforvaltningens brev af 14. september 2010 til Billund Kommune Vedrørende kommunens j.nr. 09/8343 Den 4. november 2009 udtalte statsforvaltningen, at det ikke havde været i overensstemmelse med lovgivningen

Læs mere

Skatteministeriet J. nr. 2008-711-0017 Udkast 30. januar 2008

Skatteministeriet J. nr. 2008-711-0017 Udkast 30. januar 2008 Skatteudvalget (2. samling) SAU alm. del - Bilag 76 Offentligt Skatteministeriet J. nr. 2008-711-0017 Udkast 30. januar 2008 Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsmarkedsbidrag (Trækfritagelse for

Læs mere