Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0551 Bilag 1 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0551 Bilag 1 Offentligt"

Transkript

1 Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0551 Bilag 1 Offentligt Udkast NOTAT DEPARTEMENTET Dato 12. oktober 2007 J. nr EU- og Luftfartskontoret Grundnotat vedr. Kommissionens Grønbog På vej mod en ny kultur for mobilitet i byer (KOM(2007)551) Resumé: Kommissionens meddelelse indeholder en række forslag og spørgsmål rettet til den brede offentlighed om, hvordan der kan skabes de bedst mulige vilkår for mobilitet i byer og hvilken rolle EU kunne spille i denne forbindelse. Forslagene og spørgsmålene er centreret om emnerne trafikafvikling, grønne byer, intelligent transport, adgangsforhold, sikker og sikret transport, ny kultur for bymæssig transport og finansielle ressourcer. Fristen for afgivelse af høringssvar til Kommissionen er den 15. marts 2008, og Kommissionen vil derefter fremlægge en handlingsplan for området i efteråret Baggrund og indhold Europa-Kommissionen har den 25. september 2007 fremlagt en grønbog På vej mod en ny kultur for mobilitet i byer. Formålet med Grønbogen er at give interesserede mulighed for at ytre sig om udviklingen i relation til transport i byer, og de fremkomne tilkendegivelser vil indgå som grundlag for Kommissionens fremlæggelse af en handlingsplan på området i efteråret Kommissionen er navnlig interesseret i, hvilken potentiel rolle EU kunne spille. Over 60 % af befolkningen i EU lever i byer. Selvom Europas byer er forskellige, står de alle over for de samme udfordringer og forsøget på at finde løsninger på spørgsmål som kronisk trængsel, luft- og støjforurening og trafikulykker. Lokale myndigheder kan ikke løse alle disse spørgsmål alene, og der er derfor behov for samarbejde og koordination på europæisk niveau. Nytænkning i relation til transport i byer indebærer en optimeret anvendelse af alle transportformer og organisering af et samarbejde mellem de forskellige transportformer inden for kollektiv transport (tog, sporvogn, metro, bus og taxi) og de forskellige transportformer inden for individuel transport (bil, motorcykel, cykel og gang). Mobilitet i byer skal muliggøre udvikling af byernes økonomiske udvikling, livskvaliteten for deres indbyggere og beskyttelsen af miljøet. For at opnå dette står de europæiske byer over for fem udfordringer, som må tages op som led i en integreret tilgang:

2 På vej mod byer med god trafikafvikling Side 2/9 Trængsel i byer er et af hovedproblemerne. Den har en negativ virkning på økonomiske, sociale og helbredsmæssige forhold og belaster det naturlige og det skabte miljø. Den er ofte relateret til ringveje og kan påvirke kapaciteten på de transeuropæiske transportnet. Det er på lokalt niveau en betydelig udfordring at reducere de negative virkninger af trængsel samtidig med, at man sikrer byområdernes økonomiske udvikling. Der findes ikke én enkelt løsning for at opnå en reduktion af trængsel. Men alternativer til brug af privatbiler må gøres attraktive og sikre. Der er flere optioner, der tager sigte på, at borgerne kan optimere deres rejsemønster gennem et forbedret samspil mellem transportformer: Fremme gående og cyklende trafik Optimering af brug af private biler Attraktive Parkér&Kør-faciliteter (Park&Ride) Bedre brug af infrastrukturen Også godstransport har en bymæssig dimension. Distribution i byområder kræver omladningspunkter mellem langdistancetransport og kortdistancedistribution til den endelige destination. Små, effektive og rene køretøjer kan bruges til lokal distribution. Der er endvidere behov for, at lokale myndigheder ser al logistik med relation til passager- og godstransporter i byerne som ét samlet logistiksystem. 1. Bør der indføres en mærkningsordning som anerkendelse af de byer, der har ydet en særlig indsats mod trafikal overbelastning og for at forbedre levevilkårene? 2. Hvilke foranstaltninger bør der træffes for at fremme gående og cyklende trafik som reelle alternativer til bilen? 3. Hvad kunne der gøres for at fremme en omlægning til bæredygtige transportformer i byer? På vej mod grønnere byer

3 De vigtigste miljøproblemer i byerne skyldes dominansen af olie som transportbrændstof, hvilket skaber CO 2, luftforurening og støj. Side 3/9 Kommissionen har i en meddelelse fra februar 2007 formuleret en strategi for opnåelse af målet på 120 g CO 2-emission pr. km for biler. Strategien går ud på opnåelse af 130 g CO 2/km gennem forbedret motorteknologi og en yderligere reduktion på 10 g CO 2/km gennem andre teknologiske forbedringer og anvendelse af biobrændstof. Over de seneste 15 år er der opnået en reduktion på pct. for NOx og partikelemissionner fra vejtransport. Alligevel er miljøforholdene ikke tilfredsstillende, og der er behov for yderligere tiltag. Disse tiltag må bl.a. findes inden for områderne Ny teknologi Krav om anvendelse af grønne køretøjer ved offentlige indkøb Ny køremåder ( øko-kørsel ) Harmonisering af trafikrestriktioner i byer ( Grønne zoner med særlige fodgængerområder, adgangsbegrænsning, hastighedsbegrænsning, afgiftsbetaling m.v. ) 4. Hvordan kan anvendelsen af renere og mere energieffektive transportteknologier øges yderligere i byer? 5. Hvordan fremmes fælles grønne indkøb? 6. Bør der fastsættes kriterier eller vejledning angående definitionen af grønne zoner og restriktioner? Hvordan sikres foreneligheden med den fri bevægelighed bedst muligt? Er det relevant at håndhæve lokale regler for grønne zoner på tværs af landegrænser? 7. Hvordan kan miljøvenlig kørsel fremmes yderligere? På vej mod mere intelligent transport i byer De europæiske byer er kendetegnet ved en konstant stigning i gods- og persontransport, og samtidig er der begrænsede muligheder for udbygning af infrastrukturen. Endvidere er der et uudnyttet potentiale for anvendelse af intelligente transportsystemer (ITS).

4 Via ITS kan trafikdata hurtigt videregives til rejsende, chauffører, flådeoperatører og andre. Kommissionen foreslår derfor øget anvendelse af ITS i form af intelligente informationssystemer, hvilket vil kunne øge kapaciteten på den eksisterende infrastruktur med pct. Side 4/9 Kommissionen anbefaler også brug af intelligente systemer til afgiftsopkrævning for kørsel på vejene som en effektiv metode til at styre efterspørgselen. Effektiviteten for distribueringsssystemer i byer kan også øges ved hjælp af ITS, særligt gennem bedre timing og bedre udnyttelse af køretøjerne. 8. Bør bedre informationssystemer til rejsende udvikles og udbredes? 9. Er der behov for yderligere tiltag for at sikre en standardisering af grænseflader og interoperabilitet, hvad angår ITS-applikationer i byer? Hvilke applikationer bør der først og fremmest tages fast på? 10. Hvordan forbedres udvekslingen af information og bedste praksis mellem alle berørte parter i henseende ITS? På vej mod gode adgangsforhold til transport i byer Spørgsmålet om adgang vedrører primært folk med nedsat mobilitet, handicappede, ældre mennesker, familier med småbørn og småbørnene selv. De skal have let adgang til transportinfrastrukturen i byer. For at den kollektive trafik skal være attraktiv, skal der ikke blot være let adgang til den, men den skal også være hurtig, pålidelig og komfortabel. P.t. mangler der ofte integration mellem forskellige former for kollektiv transport. Et bidrag til løsningen af disse problemer kan ifølge Kommissionen være et charter vedrørende rettigheder og forpligtelser for personer, der anvender kollektiv transport. EU s bidrag til løsningen kan bl.a. ligge i vedtagelse af det verserende forslag til en forordning vedr. medlemsstaternes håndtering af krav vedrørende offentlig trafikbetjening inden for personbefordring med jernbane, ad vej og indre vandveje (KOM(2002)107). Forslaget giver medlemsstaterne mulighed for at definere krav med henblik på at garantere det generelle serviceniveau i den kollektive transport.

5 God tilgængelighed forudsætter også, at forretninger, virksomheder og områder med økonomisk aktivitet, herunder fragtterminaler og havne, betjenes godt af det kollektive transportnet for at gøre det muligt for godstransportører og andre operatører, ansatte og kunder at komme derhen. Side 5/9 Det er vigtigt, at ansatte inden for bymæssig transport er tilstrækkeligt kvalificerede. F.eks. er uddannelsesprogrammer vedr. økokørsel en mulighed for at øge kvalifikationsniveauet inden for kollektiv persontransport eller godstransport og derved reducere CO 2-emissioner og forurening. Tendensen mod større spredning af byerne resulterer i større afstande mellem hjem, arbejde og fritidsaktiviteter. At løse de heraf følgende udfordringer for den bymæssige transport kræver ifølge Kommissionen bedre koordination mellem myndighederne. 11. Hvordan øges kvaliteten af den kollektive transport i Europas byer? 12. Bør der tilskyndes til at reservere særlige kørebaner til den kollektive transport? 13. Er der behov for at indføre et europæisk charter om rettigheder og forpligtelser for passagerer, der benytter kollektiv transport? 14. Hvilke foranstaltninger bør der iværksættes for bedre at integrere personbefordring og godstransport i forskning og planlægning af mobilitet i byer? 15. Hvordan kan transport inden for og mellem byer og fysisk planlægning koordineres bedre? Hvilken type organisationsstruktur kunne være hensigtsmæssig? Mod sikker og sikret transport i byer I 2005 blev mennesker dræbt på vejene i EU, hvilket er langt fra målet på højst trafikdrab om året i EU i Omkring to tredjedele af ulykkerne og en tredjedel af trafikdrabene sker i byområder. Risikoen for at blive dræbt i en vejulykke er seks gange større for cyklister og fodgængere end for bilister. Det anføres, at trafiksikkerheden kunne forbedres ved at udbrede best practices og sikre en mere intensiv dialog mellem lokale og regionale interessenter og medlemsstaterne, navnlig hvad angår ny teknologi, herunder ITS.

6 Uddannelse og informationskampagner er vigtige for at gøre borgere mere bevidste om deres adfærd i trafikken, f.eks. ved at opfordre cyklister til at anvende cykelhjelm. Side 6/9 En høj kvalitet på infrastrukturen kan i mange tilfælde gøre en forskel, f.eks. for cyklister hvad angår vejbelægningens beskaffenhed. Sikre køretøjer er vigtigt også i byområder, hvor vejene deles med fodgængere, cyklister og den kollektive trafik. Teknologier som f.eks. night vision og kollisionsundgåelse kan gøre en forskel i sikkerheden for alle vejbrugere. 16. Hvilke yderligere tiltag bør iværksættes for at hjælpe byer med at imødegå udfordringerne i relation til færdselssikkerhed og personlig sikkerhed inden for bytransport? 17. Hvordan kan operatører og borgere informeres bedre om infrastrukturstyrings og køretøjsteknologiers sikkerhedsmæssige potentiale? 18. Bør der udvikles automatiske radarudstyr, som er tilpasset bymiljøet, og bør der tilskyndes til at anvende dette? 19. Er videoovervågning et godt redskab med henblik på sikkerhed og sikring i forbindelse med transport i byer? Skabelse af en ny kultur for mobilitet i byer For at skabe en ny kultur for mobilitet i byer i Europa er der behov for at etablere partnerskaber. Nye planlægningsmetoder og værktøjer kan også spille en stor rolle. Undervisning, uddannelse og opmærksomhedsskabende foranstaltninger spiller også en vigtig rolle. Kommissionen foreslår, at den kunne tilrettelægge en europæisk oplysningskampagne om sine aktiviteter angående bæredygtig mobilitet i byer i samarbejde med interessenter, der allerede beskæftiger sig med dette område. 20. Bør alle interesserede samarbejde om at udvikle en ny kultur for mobilitet i Europa? Kunne et europæisk overvågningsorgan for mobilitet i byer svarende til det europæiske overvågningsorgan for trafiksikkerheden være et nyttigt initiativ til støtte for et sådant samarbejde?

7 Finansielle ressourcer Side 7/9 Der er behov for betydelige midler til investeringer i infrastruktur og omstigningssteder, vedligholdelse og drift af transportnet, fornyelse og vedligeholdelse af materiel, opmærksomhedsskabende foranstaltninger og kommunikation. Med henblik herpå er der behov for en blanding af budgetmæssige, lovgivningsmæssige og finansielle instrumenter, herunder særlige lokale skatter. Det anføres i Grønbogen, at alle interessenter på lokalt, regionalt, nationalt og europæisk plan må bidrage til finansieringen. Brugerne bør også bidrage og betale en rimelig pris for de kollektive transporttjenester. Parkeringsafgifter og opkrævning af vejbenyttelsesafgifter vil også kunne bidrage til at finansiere bytransport, især hvis indtægterne øremærkes til finansiering af foranstaltninger vedrørende bytransport. Nogen har foreslået at udvide anvendelsesområdet for Eurovignette-direktivet ved at indføre en bymæssig dimension, således at vejbenyttelsesafgifter kunne gælde for alle typer køretøjer og infrastrukturer. Kommissionen har i sin statsstøttepolitik forpligtet sig til at tage hensyn til miljøfordelene ved investeringer i renere transport og behovet for et skift til mindre forurenende transportmuligheder. Det foreliggende udkast til miljøbeskyttelsesretningslinjer åbner mulighed for specifikke undtagelser i tilfælde af statsstøtte til erhvervelse af nye transportkøretøjer for at fremskynde anvendelsen af fællesskabsstandarder, før de bliver obligatoriske. Hvad angår finansieringskilder på EU-niveau kan bl.a. nævnes EU s strukturfonde, samhørighedsfonden og lån fra Den Europæiske Investeringsbank. 21. Hvordan kan de bestående finansielle instrumenter, f.eks. strukturfondene og Samhørigshedsfonden, anvendes bedre og på en mere sammenhængende måde for at støtte en integreret og bæredygtig transport i byer? 22. Hvordan kan økonomiske instrumenter, særlig markedsbaserede instrumenter, yde støtte til renere og mere energieffektiv transport i byer? 23. Hvordan kan målrettede forskningsaktiviteter bidrage yderligere til at forene byrelaterede begrænsninger og trafikudvikling i byer? 24. Bør byer tilskyndes til at benytte bompengesystemer? Er der behov for en generel ramme og/eller vejledning om bompengesystemer? Bør indtægterne øremærkes til at forbedre den kollektive transport i byer? Bør eksterne omkostninger internaliseres?

8 25. Hvilken merværdi kunne en målrettet EU-støtte til finansiering af renere og mere energieffektiv bytransport tilvejebringe på længere sigt? Side 8/9 2. Gældende dansk ret Ikke relevant. 3. Høring Meddelelsen er sendt i høring hos følgende institutioner og organisationer med frist den 26. oktober 2007: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Danmarks Rederiforening, Dansk Arbejdsgiverforening, Danske Busvognmænd, Danske Dagblade, Danske Handicaporganisationer, Danske Havne, Danske Regioner, Dansk Erhverv, Dansk Kollektiv Trafik, Danske Speditører, Dansk Industri, Dansk Jernbaneforbund, Dansk Skibsmæglerforening, Danske Statsbaner, Dansk Transport og Logistik, De Danske Bilimportører, Fagligt Fælles Forbund, Forbrugerrådet, Forenede Danske Motorejere, Handel, Transport og Service, HK Trafik og Jernbane, International Transport Danmark, Kommunernes Landsforening, Kongelig Dansk Aeroklub, Landbrugsraadet, Landsorganisationen i Danmark, Offentligt Ansattes Organisationer, Odense Kommune, Københavns Kommune, Ålborg Kommune, Århus Kommune. 4. Statsfinansielle, samfundsøkonomiske, administrative og miljømæssige konsekvenser samt beskyttelsesniveau Meddelelsen medfører i sig selv ikke nogen statsfinansielle, samfundsøkonomiske, administrative, beskyttelsesmæssige eller miljømæssige konsekvenser. Hvis meddelelsen eller den efterfølgende handlingsplan udmøntes i konkrete forslag, vil konsekvenserne blive vurderet i grundnotater herom. 5. Nærhedsprincippet Hvis meddelelsen og den efterfølgende handlingsplan udmøntes i konkrete forslag, vil konsekvenserne blive vurderet i nærhedsnotater herom. 6. Regeringens foreløbige generelle holdning Danmark er overordnet positivt indstillet over for Kommissionens meddelelse, idet tiltag, som medfører en bedre afvikling af trafikken i byer på et bæredygtigt grundlag generelt hilses velkommen.

9 Det er samtidig Danmarks holdning, at en række af de i meddelelsen omtalte tiltag bør vurderes nærmere. Side 9/9 Danmark er skeptisk hvad angår forslaget om øremærkning af afgiftsprovenuer til bytransportformål, idet det er Danmarks principielle opfattelse, at anvendelsen af afgiftsprovenuer bør overlades til de enkelte medlemslande. 7. Generelle forventninger til andre landes holdninger Det er forventningen, at så godt som samtlige medlemslande vil støtte sigtet med meddelelsen. Hvad angår de enkelte elementer i meddelelsen, må der forventes en mere nuanceret stillingtagen. Bl.a. må der forventes en ikke ubetydelig modstand mod forslaget om øremærkning af afgiftsprovenuer til bytransportformål. 8. Tidligere forelæggelse i Europaudvalget Meddelelsen har ikke tidligere været forelagt Europaudvalget.

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0551 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0551 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0551 Bilag 2 Offentligt Udkast NOTAT DEPARTEMENTET Dato 12. november 2007 J. nr. 129-51 EU- og Luftfartskontoret Supplerende grundnotat vedr. Kommissionens Grønbog På vej

Læs mere

Samlenotat. Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0053 Bilag 2 Offentligt

Samlenotat. Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0053 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0053 Bilag 2 Offentligt Samlenotat Dato 28. april 2016 Dagsorden Side 1. Forslag til afgørelse om indførelse af en mekanisme for udveksling af oplysninger vedrørende mellemstatslige

Læs mere

Forslag til direktiv om tilgængeligheden af offentlige organers websteder (KOM (2012) 721 endelig)

Forslag til direktiv om tilgængeligheden af offentlige organers websteder (KOM (2012) 721 endelig) Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 109 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 9. januar 2013 Forslag til direktiv om tilgængeligheden af offentlige

Læs mere

Trafikudvalget 2010-11 TRU alm. del Bilag 313 Offentligt

Trafikudvalget 2010-11 TRU alm. del Bilag 313 Offentligt Trafikudvalget 2010-11 TRU alm. del Bilag 313 Offentligt Luftfartshuset Box 744 Ellebjergvej 50 2450 København SV Telefon + 45 3618 6000 Direkte + 45 3618 6289 Fax + 45 3618 6001 dcaa@slv.dk www.trafikstyrelsen.dk

Læs mere

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0721 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0721 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0721 Bilag 2 Offentligt SUPPLERENDE GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til direktiv om tilgængeligheden af offentlige organers websteder 1. Resumé

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 17.6.2016 COM(2016) 400 final 2016/0186 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE om ændring af afgørelse nr. 445/2014/EU om en EU-aktion vedrørende

Læs mere

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1.

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. Frivillighedspolitik Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. marts 2016 Skive det er RENT LIV Forord I efteråret 2015 har frivillige,

Læs mere

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13.10.2014 COM(2014) 625 final 2014/0289 (NLE) Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om forlængelse af Rådets gennemførelsesafgørelse 2011/335/EU om bemyndigelse

Læs mere

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug Den 4. juli 2006 og Fiskeri

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug Den 4. juli 2006 og Fiskeri Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del - Bilag 562 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug Den 4. juli 2006 og Fiskeri./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering notat

Læs mere

Fremtidens transport Infrastrukturkommissionens anbefalinger

Fremtidens transport Infrastrukturkommissionens anbefalinger Fremtidens transport Infrastrukturkommissionens anbefalinger Indlæg ved Birgit Aagaard-Svendsen, Formand for Infrastrukturkommissionen 1 års konference for Infrastrukturkommissionens rapport 1 Visionen

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0589 Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0589 Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0589 Bilag 3 Offentligt REVIDERET GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 22. marts 2006 Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets ændring af direktiv 2002/59/EF

Læs mere

G R U N D O G N Æ R H E D S N O T A T

G R U N D O G N Æ R H E D S N O T A T Retsudvalget 2012-13 REU Alm.del Bilag 157 Offentligt Dato: 18. januar 2013 Kontor: Procesretskontoret Sagsbeh: Nanna Fischer Sagsnr.: 2012-4001-0009 Dok.: 563846 G R U N D O G N Æ R H E D S N O T A T

Læs mere

Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender 13. april 2007

Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender 13. april 2007 Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del - Bilag 313 Offentligt Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender 13. april 2007 NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om ændring af bilag I,

Læs mere

Indstilling. Frivilligpolitik for Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg. Til Århus Byråd via Magistraten. Sundhed og Omsorg

Indstilling. Frivilligpolitik for Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg. Til Århus Byråd via Magistraten. Sundhed og Omsorg Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 27. september 2007 Århus Kommune Region Syd Sundhed og Omsorg Frivilligpolitik for Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg 1. Resume

Læs mere

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren Trafikudvalget 2010-11 L 173 Bilag 11 Offentligt Samrådstale til et kommende lukket samråd om forslag til lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. (Tilladelser til offentlig servicetrafik og krav til beklædning

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS BESLUTNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS BESLUTNING KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 26.8.2005 KOM(2005) 392 endelig Forslag til RÅDETS BESLUTNING om bemyndigelse af Tyskland til at indgå en aftale med Schweiz indeholdende foranstaltninger,

Læs mere

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0608 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0608 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0608 Bilag 1 Offentligt NOTAT DEPARTEMENTET Dato 6. december 2007 J. nr. 504-28 EU- og Luftfartskontoret Grundnotat om Meddelelse fra Kommissionen til Rådet og Europaparlamentet

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0051 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0051 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0051 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato xx. marts 2016 Meddelelse om en EU-strategi for opvarmning og køling KOM(2016) 51 Notatet

Læs mere

Forslag til RÅDETS FORORDNING

Forslag til RÅDETS FORORDNING EUROPA KOMMISSIONEN Bruxelles, den 10.6.2016 COM(2016) 384 final 2016/0181 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) nr. 1370/2013 om foranstaltninger til fastsættelse af støtte

Læs mere

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del - Bilag 208 Offentligt. Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del - Bilag 208 Offentligt. Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del - Bilag 208 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 27. marts 2009 Sagsnr.: 39./. Vedlagt fremsendes til udvalgets

Læs mere

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14 FLF Alm.del Bilag 310 Offentligt

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14 FLF Alm.del Bilag 310 Offentligt Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14 FLF Alm.del Bilag 310 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 1. juli 2014 Sagsnr.: 99./. Vedlagt fremsendes til udvalgets

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 22.9.2015 COM(2015) 464 final 2015/0215 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om fastlæggelse af den holdning, der skal indtages på vegne af Den Europæiske Union i WTO's

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse 13-16 om hjemmehjælp - kvalitetsstandard - indkøbsordning - rehabiliteringsforløb

Ankestyrelsens principafgørelse 13-16 om hjemmehjælp - kvalitetsstandard - indkøbsordning - rehabiliteringsforløb KEN nr 9338 af 14/04/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juni 2016 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-2121-51397 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Retsudvalget REU alm. del - Bilag 148 Offentlig Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Dato 1. december 2004 Kontor: Færdselskontoret Sagsnr.: 2004-5001/21-0020 Dok.: KBJ21285 AKTUELT NOTAT vedrørende

Læs mere

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 24.10.2014 COM(2014) 653 final 2014/0302 (NLE) Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om forlængelse af anvendelsen af Rådets gennemførelsesafgørelse 2012/181/EU

Læs mere

Kommuneplantillæg 1. til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan

Kommuneplantillæg 1. til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan Kommuneplantillæg 1 til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan Kommuneplantillæg 1 Hørsholm Kommune Indholdsfortegnelse Redegørelse... 3 Baggrund og forudsætninger... 3 Klimaændringer... 3 Risikobilledet...

Læs mere

En grøn transportpolitik 2009

En grøn transportpolitik 2009 En grøn transportpolitik 2009 Bred trafikpolitisk aftale mellem V,K, S, SF, R, DF og LA af 29. januar 2009. Grøn transportvision, der både skal sikre høj mobilitet og mindske forureningen og andre negative

Læs mere

Beskytterne af EU s finanser

Beskytterne af EU s finanser DA Beskytterne af EU s finanser DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET Kontrol af EU-midler rundt om i verden Den Europæiske Revisionsret er en EU institution. Den blev oprettet i 1977 og har hjemsted i Luxembourg.

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0571 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0571 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0571 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 16-11-2010 OK 4/0405-0300-0037 /JH Kommissionens grønbog om øget anvendelse af elektronisk baserede offentlige

Læs mere

1. FORMÅL OG ANVENDELSESOMRÅDE

1. FORMÅL OG ANVENDELSESOMRÅDE EUROPA-KOMMISSIONEN Generaldirektoratet for Konkurrence Statsstøttepolitik Koordinering af statsstøtte Bruxelles, den GD D(2004) FÆLLESSKABSRAMMEBESTEMMELSER FOR STATSSTØTTE I FORM AF KOMPENSATION FOR

Læs mere

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del Bilag 182 Offentligt

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del Bilag 182 Offentligt Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del Bilag 182 Offentligt Notat til Folketingets Europaudvalg Komitesag: Ændring af auktionstidsplanen for CO2-kvoter, der er fastsat i Kommissionens forordning (EU) nr. 1031/2010.

Læs mere

Politik for Miljø og Energi 2016 2020. Dato 25.02.2016 Dokument nr. 480-2016-68609 Sags nr. 480-2014-139587

Politik for Miljø og Energi 2016 2020. Dato 25.02.2016 Dokument nr. 480-2016-68609 Sags nr. 480-2014-139587 Politik for Miljø og Energi 2016 2020 Dato 25.02.2016 Dokument nr. 480-2016-68609 Sags nr. 480-2014-139587 Politik for Miljø og Energi Forord Nordfyns Kommune har gennem mange år prioriteret indsatsen

Læs mere

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt Indenrigs- og Socialministeriet International J.nr. 2009-5121 akj 28. oktober 2009 Samlenotat om EU-Komissionens forslag om et europæisk

Læs mere

Øget leveringssikkerhed i AMU

Øget leveringssikkerhed i AMU Øget leveringssikkerhed i AMU 28. januar 2013 MOM/NES Formål med dette notat IF ønskes at sætte gang i initiativer, som reducerer antallet af aflyste kurser, øger aktiviteten og dermed styrker leveringssikkerheden

Læs mere

2007/2 LSF 33 (Gældende) Udskriftsdato: 18. september 2016. Forslag. til. (Gennemførelse af internationale konventioner og EU-regler)

2007/2 LSF 33 (Gældende) Udskriftsdato: 18. september 2016. Forslag. til. (Gennemførelse af internationale konventioner og EU-regler) 2007/2 LSF 33 (Gældende) Udskriftsdato: 18. september 2016 Ministerium: Transport- og Energiministeriet Journalnummer: Transportmin., j.nr. 400-11 Fremsat den 12. december 2007 af transportministeren (Carina

Læs mere

Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 167 Offentligt

Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 167 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 167 Offentligt 30. oktober 2015 J.nr. 15-2919473 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 167 af 2.

Læs mere

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger til forslaget

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger til forslaget 21. februar 2012 FM 2012/X Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger til forslaget Indledning Fremsættelse af ændringsforslaget til Landstingsloven sker på baggrund af henstilling fra udvalget

Læs mere

Notat. Bilag 3 Notat om høringssvar vedr. forslag til kvalitetsstandarder/serviceniveau. kommentarer. 1.0 Indledning. 2.0 Høringssvar og kommentarer

Notat. Bilag 3 Notat om høringssvar vedr. forslag til kvalitetsstandarder/serviceniveau. kommentarer. 1.0 Indledning. 2.0 Høringssvar og kommentarer Notat Emne: Til: Kopi: til: Sundhed og Omsorgs serviceniveau/kvalitetsstandarder 2014 Byrådet Aarhus Kommune Sundhed Sundhed og Omsorg Den 13. august 2014 Bilag 3 Notat om høringssvar vedr. forslag til

Læs mere

8. januar 2007. Sagsnr.: 06/862

8. januar 2007. Sagsnr.: 06/862 8. januar 2007 Indkøbspolitik Region Syddanmark Sagsnr.: 06/862 Indkøbspolitik Region Syddanmark Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle 76631000 INDKØBSPOLITIK REGION SYDDANMARK...1 1. INDLEDNING...2

Læs mere

Skatteudvalget 2015-16 L 150 Bilag 6 Offentligt

Skatteudvalget 2015-16 L 150 Bilag 6 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 L 150 Bilag 6 Offentligt 26. april 2016 J.nr. 15-1434179 Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende forslag

Læs mere

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer)

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) Et værdigt ældreliv i Albertslund Kommunerne skal i 2016 udarbejde en værdighedspolitik for perioden 2016 2019. værdighedspolitikken beskriver,

Læs mere

Notat. 20. februar 2014. Baggrundsnotat om taxi i busbaner. Opsummering

Notat. 20. februar 2014. Baggrundsnotat om taxi i busbaner. Opsummering Notat Sagsnummer Sagsbehandler JEG Direkte +45 36 13 16 78 Fax - jeg@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 20. februar 2014 Baggrundsnotat om taxi i busbaner Opsummering Taxikørsel i

Læs mere

Har du forskningsideen?

Har du forskningsideen? det strategiske forskningsråd Har du forskningsideen? så har vi pengene! Det Strategiske Forskningsråd uddeler 900 mio. kr. til forskningsaktiviteter i 2011. Strategisk forskning Fokus på vidensopbygning

Læs mere

Samspillet mellem den frivillige og den kommunale sektor

Samspillet mellem den frivillige og den kommunale sektor Samspillet mellem den frivillige og den kommunale sektor Store politiske forventninger til foreninger og frivillige XXX STUE Det frivillige foreningsliv skal have gode vilkår. Det bidrager til udviklingen

Læs mere

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik 1 Indhold Socialpolitikken og Socialudvalgets MVV... 3 Politikkens fokusområder...

Læs mere

Kanalstrategi en strategi for henvendelseskanaler til og fra kommunen [Udkast] Juni 2013. Natur og Udvikling

Kanalstrategi en strategi for henvendelseskanaler til og fra kommunen [Udkast] Juni 2013. Natur og Udvikling Kanalstrategi en strategi for henvendelseskanaler til og fra kommunen [Udkast] Juni 2013 Natur og Udvikling Kanalstrategi Hvert år håndterer Halsnæs Kommune rigtig mange henvendelser til og fra borgere

Læs mere

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 12.6.2015 COM(2015) 289 final 2015/0129 (NLE) Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om tilladelse til Italien til at indføre en særlig foranstaltning, der fraviger

Læs mere

Forhøjelse af iblandingskrav i 2020 for biobrændstoffer i hhv. benzin og diesel

Forhøjelse af iblandingskrav i 2020 for biobrændstoffer i hhv. benzin og diesel N O T AT 14. august 2013 J.nr. Ref. lbj Forhøjelse af iblandingskrav i 2020 for biobrændstoffer i hhv. benzin og diesel 1. Beskrivelse af virkemidlet I forbindelse med energiaftalen af 22. marts 2012 blev

Læs mere

Bedre Miljø i Byerne. EU s temastrategi for bymiljøet

Bedre Miljø i Byerne. EU s temastrategi for bymiljøet Bedre Miljø i Byerne EU s temastrategi for bymiljøet Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd Hvorfor fokus på bymiljøet? Miljøproblemerne koncentreres i byerne støj, luftforurening, kemikalier, overforbrug

Læs mere

G R U N D N O T A T. Resumé

G R U N D N O T A T. Resumé Civil- og Politiafdelingen Dato: 30. juni 2008 Kontor: Det Internationale Kontor Sagsbeh: Anders Aagaard Sagsnr.: 2008-305-0676 Dok.: ANA41181 G R U N D N O T A T vedrørende forslag til Rådets afgørelse

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0362 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0362 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0362 Bilag 2 Offentligt Notits Miljøteknologi J.nr. MST-501-00341 Ref. kaasm Den 27. september 2010 REVIDERET NÆRHEDS- OG GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens

Læs mere

ALMENE BOLIGER GENERELLE BESTEMMELSER TILLÆG NR. 44 TIL KOMMUNEPLAN 2011

ALMENE BOLIGER GENERELLE BESTEMMELSER TILLÆG NR. 44 TIL KOMMUNEPLAN 2011 TILLÆG NR. 44 TIL KOMMUNEPLAN 2011 ALMENE BOLIGER GENERELLE BESTEMMELSER Vedtaget af Borgerrepræsentationen den xx xx 2015. Offentliggjort den yy yy 2015. HVAD ER ET KOMMUNEPLANTILLÆG? Kommuneplantillæg

Læs mere

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA- PARLAMENTET. Gennemgang af Liechtensteins sektortilpasninger

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA- PARLAMENTET. Gennemgang af Liechtensteins sektortilpasninger EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 28.8.2015 COM(2015) 411 final MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA- PARLAMENTET Gennemgang af Liechtensteins sektortilpasninger DA DA 1. INDLEDNING Ifølge

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015 Sag 83/2014 (1. afdeling) Holbæk Kommune (advokat Steen Marslew) mod GF Forsikring A/S (advokat Nicolai Mailund Clan) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

Danske Regioner har modtaget udkast til Det Danske Landdistriktsprogram 2014-2020 i høring.

Danske Regioner har modtaget udkast til Det Danske Landdistriktsprogram 2014-2020 i høring. UDKAST TIL HØRINGSSVAR 13-02-2014 Sag nr. 14/477 Dokumentnr. 4215/14 Høringssvar til Det danske landdistriktsprogram 2014-2020 Danske Regioner har modtaget udkast til Det Danske Landdistriktsprogram 2014-2020

Læs mere

Europaudvalget 2007 2830+2831 - Almindelige anl. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2007 2830+2831 - Almindelige anl. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2007 2830+2831 - Almindelige anl. Bilag 2 Offentligt NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 6. november 2007 Meddelelser fra Kommissionen: En integreret EU-havpolitik, KOM(2007) 575 endelig,

Læs mere

Europaudvalget EUU alm. del - Bilag 239 Offentligt. Resumé

Europaudvalget EUU alm. del - Bilag 239 Offentligt. Resumé Europaudvalget EUU alm. del - Bilag 239 Offentligt Grundnotat til Folketingets Europaudvalg om forslag til kommissionsbeslutning om udstedelse af markedsførings-tilladelse for lægemidlet sitagliptin (Januvia

Læs mere

Strategisk busnet hvad gør vi når Cityringen kommer?

Strategisk busnet hvad gør vi når Cityringen kommer? Strategisk busnet hvad gør vi når Cityringen kommer? Trafikbestillerkonferencen d. 9. juni 2016 Simon Baadsgaard, Movia Hvad er det strategiske net? Hovedlandevejene Gode og prioriterede forbindelser mellem

Læs mere

FÆLLES UDBUD AF ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR

FÆLLES UDBUD AF ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR FÆLLES UDBUD AF ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR Revision Dato Udarbejdet af Kontrolleret af Godkendt af Beskrivelse 0.5 2016-03-04 ASHD, BDK Første udkast på baggrund

Læs mere

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0750 endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0750 endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0750 endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt Folketinget Europaudvalget Christiansborg 1240 København K Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 30. maj 2016 Kontor: Forebyggelseskontoret

Læs mere

Strategiplan 2017-2020. Administration og Service

Strategiplan 2017-2020. Administration og Service Strategiplan 2017-2020 Administration og Service Udgiver: Miljø- og Energiforvaltningen Administration og Service Udgivelse: 09.02.2016 Sagsnr.: 2016-0072017 Dok.nr.: 2016-007207-1 Tekst: Strategiplanlægning

Læs mere

Bilag 1b Vejledning til udfyldelse af ESPD

Bilag 1b Vejledning til udfyldelse af ESPD Indhold 1 INDLEDENDE BEMÆRKNINGER... 2 2 UDFYLDELSE AF ESPD SOM TILBUDSGIVER... 2 2.1 START... 2 2.2 PROCEDURE... 4 2.3 UDELUKKELSE... 7 2.4 UDVÆLGELSE... 11 2.5 AFSLUT... 12 Side 1 af 14 1 Indledende

Læs mere

Vejledning om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift Veteranbanebekendtgørelsen

Vejledning om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift Veteranbanebekendtgørelsen Vejledning om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift Veteranbanebekendtgørelsen 9. maj 2011 3 Vejledning om ikke Forord Forord Generelt Bekendtgørelsen kan ses under Lovstof på Trafikstyrelsens hjemmeside.

Læs mere

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016 Indhold AFTALENS FORMÅL... 2 Hvilken service omfatter aftalen?... 2 Hvad betyder skattereduktion, kildereduktion og tilbagesøgning?... 2 AFTALENS INDHOLD OG OPBYGNING... 3 Hvilke depoter er omfattet af

Læs mere

Udviklingen i administrative ressourcer i Region Sjælland

Udviklingen i administrative ressourcer i Region Sjælland Dato: 16. maj 2013 Brevid: 2051437 Udviklingen i administrative ressourcer i Region Sjælland Region Sjælland har i sit budget hvert år haft mål om effektivisering af udgifterne til de fælles administrative

Læs mere

EU s nye Transportpolitik og dens potentialer, muligheder og perspektiver for Taulov Transportcenter

EU s nye Transportpolitik og dens potentialer, muligheder og perspektiver for Taulov Transportcenter EU s nye Transportpolitik og dens potentialer, muligheder og perspektiver for Taulov Transportcenter Præsentation ved Kent Bentzen Formand for FDT Foreningen af Danske Transportcentre Vicepræsident for

Læs mere

Lokalplanlægning i Varde Kommune

Lokalplanlægning i Varde Kommune Lokalplanlægning i Varde Kommune Lokalplanlægning i Varde Kommune Varde Kommune er planmyndighed og forestår udarbejdelse af kommuneplan og lokalplaner. Kommuneplanen er en overordnet plan, der blandt

Læs mere

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13 KEB alm. del Bilag 59 Offentligt

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13 KEB alm. del Bilag 59 Offentligt RESSOURCE Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13 KEB alm. del Bilag 59 Offentligt AFFALD RESSO Store udfordringer kræver handling 2 En betydelig sektor Affaldsbranchen er én af de største sektorer

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget EUU alm. del - Bilag 421 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen, 6. kt. Sagsnr.: 2009-20-221-00080 Dep.sagsnr. 14890 11. juni 2009 FVM 662 NOTAT TIL

Læs mere

GØR ÅRHUS GRØN. Med venlig hilsen. Nicolai Wammen Borgmester i Århus

GØR ÅRHUS GRØN. Med venlig hilsen. Nicolai Wammen Borgmester i Århus Kommunalvalg Socialdemokraterne 2009 i Århus GØR ÅRHUS GRØN I Århus ønsker vi at tage et reelt ansvar for vores by, også når det gælder klima og miljø. Som borgmester vil jeg sikre, at Århus tager et medansvar

Læs mere

Klaus Bondams tale på konferencen To verdener mødes den 2. juni 2008 (Det talte ord gælder):

Klaus Bondams tale på konferencen To verdener mødes den 2. juni 2008 (Det talte ord gælder): 1/27 Klaus Bondams tale på konferencen To verdener mødes den 2. juni 2008 (Det talte ord gælder): Nøglen er samarbejde Tak for invitationen til at komme med et københavnerindlæg her på konferencen - det

Læs mere

Europaudvalget 2010 Rådsmøde 2995 - Landbrug og fiskeri Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 Rådsmøde 2995 - Landbrug og fiskeri Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 Rådsmøde 2995 - Landbrug og fiskeri Bilag 1 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Samlenotat (Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, det Europæiske Økonomiske og Sociale

Læs mere

Sammenfattende redegørelse

Sammenfattende redegørelse Sammenfattende redegørelse VVM for hastighedsopgradering af jernbanestrækningen Køge - Næstved maj 2014 Titel: Sammenfattende redegørelse for VVM for hastighedsopgradering af jernbanestrækningen Køge-Næstved

Læs mere

Realkredittens udlån er godt sikret

Realkredittens udlån er godt sikret NR. 3 MAJ 2016 Realkredittens udlån er godt sikret Over 99 pct. af realkredittens udlån er dækket ind af pant i låntagernes ejendomme. Den sidste procent skyldes udlån med pant i ejendomme, som er faldet

Læs mere

TEMAANALYSE DRÆBTE I TRAFIKKEN 2000-2009

TEMAANALYSE DRÆBTE I TRAFIKKEN 2000-2009 TEMAANALYSE DRÆBTE I TRAFIKKEN 2-29 DATO: December 211 FOTO: Modelfoto fra trafiksikkerhedskampagnen - Speed Event, Vejdirektoratet. ISBN NR: 97887766417 (netversion) COPYRIGHT: Vejdirektoratet, 211 2

Læs mere

Pixi-udgave af Plan for fortsat implementering af Styrket Recovery-orientering i den psykosociale rehabilitering

Pixi-udgave af Plan for fortsat implementering af Styrket Recovery-orientering i den psykosociale rehabilitering Pixi-udgave af Plan for fortsat implementering af Styrket Recovery-orientering i den psykosociale rehabilitering Alle kan komme sig - recovery er et fælles ansvar - er den foreløbige vision for Socialpsykiatrien

Læs mere

Principper for offentlig tjeneste

Principper for offentlig tjeneste Den Europæiske Ombudsmand Principper for offentlig tjeneste for EU's tjenestemænd 2012 DA Introduktion De fem principper for offentlig tjeneste 1. Forpligtelse over for Den Europæiske Union og dens borgere

Læs mere

Strategi for Natur- og Kulturhistorisk formidling i Jammerbugt Kommune Indhold

Strategi for Natur- og Kulturhistorisk formidling i Jammerbugt Kommune Indhold Strategi for Natur- og Kulturhistorisk formidling i Jammerbugt Kommune Indhold 1. Baggrund... 2 2. Vision... 3 3. Det handler om:... 3 At løfte i flok... 3 At gå nye veje... 4 At skabe synergi... 4 4.

Læs mere

MCH TimeWorld. En oplevelsesattraktion med fokus på tid beliggende ved MCH Messecenter Herning. Debat: X. november - X.

MCH TimeWorld. En oplevelsesattraktion med fokus på tid beliggende ved MCH Messecenter Herning. Debat: X. november - X. MCH TimeWorld En oplevelsesattraktion med fokus på tid beliggende ved MCH Messecenter Herning Debatoplæg Debat: X. november - X. november 2013 Tillæg nr. 12 til Kommuneplan 2013-2024 Indkaldelse af idéer

Læs mere

Af TDU Udarbejdet den 22.11.2011 Side 1 af 1

Af TDU Udarbejdet den 22.11.2011 Side 1 af 1 Kvalitetsstyringssystem for natur- og miljøadministration Evalueringsrapport 2011 Af TDU Udarbejdet den 22.11.2011 Side 1 af 1 Indhold 1 Kvalitetsstyringssystemets tilstand og status...1 2 Ændringer...2

Læs mere

ZA4730. Flash Eurobarometer 206b (EU Transport Policy) Country Specific Questionnaire Denmark

ZA4730. Flash Eurobarometer 206b (EU Transport Policy) Country Specific Questionnaire Denmark ZA4730 Flash Eurobarometer 206b (EU Transport Policy) Country Specific Questionnaire Denmark FLASH EUROBAROMETER ON TRANSPORT May 2007 QUESTIONNAIRE Q1. Hvilket af det følgende gælder for dig? [INDKOD

Læs mere

ERFARINGSOPSAMLING LØFT AF ÆLDREOMRÅDET

ERFARINGSOPSAMLING LØFT AF ÆLDREOMRÅDET Som led i udmøntningen af ældremilliarden til løft af ældreområdet er det besluttet, at der efter et år skal gennemføres en erfaringsopsamling. Som det fremgår af tilsagnsbrevet, er det et krav til alle

Læs mere

Serviceniveau. for. Ledsagelse. efter 85 i. Serviceloven. Tillæg til Aalborg Kommunes overordnede Serviceniveau for socialpædagogisk støtte efter 85

Serviceniveau. for. Ledsagelse. efter 85 i. Serviceloven. Tillæg til Aalborg Kommunes overordnede Serviceniveau for socialpædagogisk støtte efter 85 Serviceniveau for Ledsagelse efter 85 i Serviceloven Tillæg til Aalborg Kommunes overordnede Serviceniveau for socialpædagogisk støtte efter 85 Til borgere, pårørende og medarbejdere på handicapområdet

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset - 8100 Århus C

ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset - 8100 Århus C ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset - 8100 Århus C INDSTILLING Til Århus byråd Den 18. marts 2005 via Magistraten Tlf. Nr.: 8940-2805 Jour. Nr.: AAK/2004/00333-30

Læs mere

Baggrund for Kollektiv Trafikplan Århus

Baggrund for Kollektiv Trafikplan Århus Baggrund for Ønsker mere attraktiv og konkurrencedygtig kollektiv trafik som et trafikpolitisk redskab Ønsker at tiltrække flere passagerer Ønsker en mere ressource-effektiv bybustrafik Ønsker bedre koordination

Læs mere

En mobilitetsplan efter hollandsk forbillede bør indeholde følgende, som infrastrukturkommissionen ikke har gjort ret meget ud af:

En mobilitetsplan efter hollandsk forbillede bør indeholde følgende, som infrastrukturkommissionen ikke har gjort ret meget ud af: Udspil fra Danske Regioner 14-12-2007 Danmark har brug for en mobilitetsplan Danske Regioner opfordrer infrastrukturkommissionen til at anbefale, at der udarbejdes en mobilitetsplan efter hollandsk forbillede.

Læs mere

Kære Stine Damborg, Lone Langballe og Jens Rohde 02-11-15

Kære Stine Damborg, Lone Langballe og Jens Rohde 02-11-15 Jens Rohde (V), Lone Langballe (DF) og Stine Damborg (K) Viborg Byråd stdp@viborg.dk Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Ministeren Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. 3392 5000

Læs mere

Indstilling. Forslag til kvalitetsstandarder 2008 for pleje, praktisk hjælp, madservice og træning. Til Århus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Forslag til kvalitetsstandarder 2008 for pleje, praktisk hjælp, madservice og træning. Til Århus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 16. august 2007 Århus Kommune Økonomi og Myndighed Sundhed og Omsorg Forslag til kvalitetsstandarder 2008 for pleje, praktisk hjælp, madservice

Læs mere

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09 FLF alm. del Bilag 235 Offentligt

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09 FLF alm. del Bilag 235 Offentligt Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09 FLF alm. del Bilag 235 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Sagsnr.: 39./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering

Læs mere

Opdateret vejledning - kønsmæssige sammensætning af ledelsen og afrapportering herom

Opdateret vejledning - kønsmæssige sammensætning af ledelsen og afrapportering herom Deloitte Opdateret vejledning - kønsmæssige sammensætning af ledelsen og afrapportering herom Erhvervsstyrelsen har udsendt en opdateret vejledning om måltal og politikker for den kønsmæssige sammensætning

Læs mere

Potentiale for overflytning af korte bilture til cykel og gang. Linda Christensen, LCH@Transport.DTU.dk Thomas Jensen, TCJ@Transport.DTU.

Potentiale for overflytning af korte bilture til cykel og gang. Linda Christensen, LCH@Transport.DTU.dk Thomas Jensen, TCJ@Transport.DTU. Potentiale for overflytning af korte bilture til cykel og gang Linda Christensen, LCH@Transport.D.dk Thomas Jensen, TCJ@Transport.D.dk Andelen, der går og cykler afhængig af rejselængden Rejselængden er

Læs mere

Der udpeges en gruppeansvarlig for hver arbejdsgruppe, som skal være fra kommissionen.

Der udpeges en gruppeansvarlig for hver arbejdsgruppe, som skal være fra kommissionen. Kommission for reduktion af trængsel og luftforurening samt modernisering af infrastrukturen i hovedstadsområdet NOTAT Dato J. nr. 20. juni 2012 2012-732 Forslag til temaer og arbejdsgrupper I forbindelse

Læs mere

Besvarelse af samrådsspørgsmål J om Produktivitetskommissionens forslag om ændring af budgetloven

Besvarelse af samrådsspørgsmål J om Produktivitetskommissionens forslag om ændring af budgetloven Kommunaludvalget 2013-14 KOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 87 Offentligt Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestagers talepapir Det talte ord gælder Anledning: Besvarelse af samrådsspørgsmål

Læs mere

Samarbejde/sammenlægning Tryggevælde og Næstved provstier

Samarbejde/sammenlægning Tryggevælde og Næstved provstier Samarbejde/sammenlægning Tryggevælde og Næstved provstier 1 Program God kommunikation se sagen fra flere sider! Relationer hvordan skaber I et konstruktivt og givende samarbejde? Regler om: samarbejde

Læs mere

Socialudvalget L 107 - Svar på Spørgsmål 6 Offentligt

Socialudvalget L 107 - Svar på Spørgsmål 6 Offentligt Socialudvalget L 107 - Svar på Spørgsmål 6 Offentligt Folketingets Socialudvalg Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Dato: 28. februar 2006 Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail sm@sm.dk KWA/

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2009-10 EUU alm. del Bilag 333 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Plantedirektoratet/3. afd., 2. kt./2. afd., 1. kt. Sagsnr.: PD 10-2008-000005/Dep. sagsnr. 5003 Den

Læs mere

Handicappolitik Silkeborg Kommune

Handicappolitik Silkeborg Kommune Handicappolitik Silkeborg Kommune Indhold: Forord...3 Handicapbegrebet...4 Mission...4 Vision...5 Menneskesyn...5 Samfundssyn...6 Værdigrundlag...6 Kompensationsprincippet...6 Solidaritetsprincippet...7

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 21. september 2012 11/10037 OMLÆGNING OG UDVIDELSE AF VEJ I brev af 23. juni 2011 har I klaget over Kommunens beslutning af 26. april 2011 1 ekspropriation af dele

Læs mere

Høring om forslag til lov om ændring af lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov.

Høring om forslag til lov om ændring af lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov. Risskov, d. 22.marts 2013 Høring om forslag til lov om ændring af lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov. Ligeværd takker for muligheden for at kommentere lovforslaget. Ligeværds overordnede

Læs mere

Principper for rådgivningen via de lægefaglige specialeråd

Principper for rådgivningen via de lægefaglige specialeråd Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 5000 www.regionmidtjylland.dk Principper for rådgivningen via de lægefaglige specialeråd i Region Midtjylland Baggrund

Læs mere