Oversigt over de mest almindelige fejl ved test

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Oversigt over de mest almindelige fejl ved test"

Transkript

1 Oversigt over de mest almindelige fejl ved test Data og dokumenter fra den offentlige forvaltnings it-systemer, som skal bevares for eftertiden, skal afleveres til arkiv i form af arkiveringsversioner. Arkiveringsversioner skal udarbejdes efter reglerne i Rigsarkivets bekendtgørelse nr af 20. august 2010 (herefter bekendtgørelsen). I forbindelse med modtagelse tester Rigsarkivet alle arkiveringsversioner grundigt for at sikre, at data, struktur og dokumentation er i overensstemmelse med bekendtgørelsen samt den konkrete afleveringsbestemmelse, som er udstedt for indholdet af et givet system. Dette dokument giver en oversigt over nogle af de mest almindeligt forekommende fejltyper, som giver anledning til, at arkiveringsversioner ikke kan godkendes. Bemærk, at mange af fejlene er semantiske/betydningsmæssige fejl, som ikke kan findes ved en automatisk ADAtest. Det er alligevel altid en god ide at teste arkiveringsversionen med ADA inden aflevering, da andre typer af fejl så kan identificeres. Oversigten over fejl er inddelt i syv grupper, der typisk findes i arkiveringsversioner. Det er: Koder og beskrivelser Kontekstdokumentation Nøgler og relationer Tabelindekset og tabeldata SQL forespørgsler og views Arkivbeskrivelsesfilen Dokumenter (Kun for afleveringer med dokumenter) Rigsarkivets vejledning til bekendtgørelsen kan bruges som supplement til denne oversigt over typiske fejl i arkiveringsversioner. I vejledningen findes detaljerede beskrivelser og hjælpetekster til udformningen af arkiveringsversioner. Se også Rigsarkivets øvrige vejledningsmateriale om udarbejdelse og aflevering af arkiveringsversioner. Rigsarkivets vejledningsmaterialer kan hentes på Rigsarkivets hjemmeside Aflevering til arkivet statslige myndigheder Aflevering af IT systemer Lovgivning og vejledninger.

2 2 Koder og beskrivelser 1 Kodeværdier er ikke oversat. Alle koder skal jf. bekendtgørelsens punkt 4.A.2 forklares. Såfremt kodeværdier ikke findes i opslags- eller kodetabeller i driftssystemet, skal der i arkiveringsversionen genereres én eller flere tabeller med angivelse af værdierne i koderne. Alternativt skal kodeværdien i tabeldata ved udtræk til arkiveringsversion udskiftes med det egentlige indhold. Endelig kan den opløste kodeværdi indsættes i et felt som tilføjes i den tabel, som indeholder koden. Løsningen med at udskifte kodeværdien bør kun vælges, hvor værdien ikke kan relateres til andre systemer (institutionskoder o.l. bør ikke erstattes). Sørg for at gennemgå data grundigt med henblik på at identificere kolonner, hvis indhold er en repræsentation for en fast og entydig værdi. Disse koder skal forklares gennem en opslags- eller kodetabel. Findes en sådan ikke allerede i itsystemet, skal den genereres i forbindelse med produktion af arkiveringsversionen. Såfremt du er helt sikker på, at det ikke giver problemer for relationerne mellem arkiveringsversionens tabeller, kan du som alternativ til at lave en opslagstabel vælge at indsætte en ekstra kolonne med det faktiske indhold. Vær særligt opmærksom på kolonner med indhold af typen j/n eller lignende, som også skal være defineret korrekt. Er der kun valgmulighederne true/false eller 1/0, kan kolonnen evt. defineres med datatypen boolean. Betydningen af hhv. true og false skal være beskrevet i kolonnebeskrivelsen. Hvis der findes kodeværdier i data, som afleverende myndighed ikke kan opløse, f.eks. fordi data er modtaget fra en anden myndighed, skal dette anføres i kolonnebeskrivelsen. 2 Kolonner og tabeller mangler sigende beskrivelser. Kolonner og tabeller skal jf. bekendtgørelsens punkt 6.C og figur 6.3 forsynes med en beskrivelse af indhold og betydning. Gennemgå filen tableindex.xml grundigt. Sørg for, at der er meningsfuld tekst i alle <description>-opmærkninger for alle tabeller og kolonner. Husk at opløse forkortelser! 3 Indholdet i kolonner svarer ikke til beskrivelsen. Hvis beskrivelsen af tabeller og kolonner ikke svarer til indholdet er forskriften i bekendtgørelsens punkt 6.C og figur 6.3 ikke overholdt. Gennemgå filen tableindex.xml grundigt. Sørg for, at beskrivelsen af tabeller og kolonner er fyldestgørende og svarer til indholdet. Står der eksempelvis CPR-nummer i beskrivelsen vil vi forvente et dataindhold i det korrekte CPRformat; står der modtager vil vi forvente et navn.

3 3 4 Der mangler enhedsangivelser på mængder og størrelser. Enhedsangivelser på f.eks. mængder og størrelser er en essentiel af del af beskrivelsen af en kolonnes indhold. Hvis enhedsangivelser mangler, er forskriften i bekendtgørelsens punkt 6.C og figur 6.3 ikke overholdt. Gennemgå filen tableindex.xml grundigt og sørg for, at der er enhedsangivelser i alle relevante <description>-opmærkninger. Husk, at det i mange tilfælde ikke er selvindlysende, om en kolonne indeholder oplysninger om kroner, hele 1000 kroner, hektar, kvadratmeter, gram, kilo, meter, kilometer osv. Vær derfor meget opmærksom på at have enhedsangivelse med i kolonnebeskrivelsen alle steder, hvor det er relevant.

4 4 Kontekstdokumentation 1 Dokumenterne i kontekstdokumentationen svarer ikke til afleveringsbestemmelsen. Ifølge bekendtgørelsens afsnit 6.B og 6.B.2 fastsætter Rigsarkivet hvilke dokumenter, der skal indgå i en arkiveringsversions kontekstdokumentation. I praksis specificeres det i afleveringsbestemmelsen. Arkiveringsversioner skal altid overholde det, der er specificeret i afleveringsbestemmelsen. Krydstjek afleveringsbestemmelsen med arkiveringsversionen. Kontekstdokumenter skal ligge i arkiveringsversionen med præcis de oplysninger, der er specificeret i afleveringsbestemmelsen dvs. navngivning og rækkefølge af kontekstdokumenter skal være nøjagtig som angivet i afleveringsbestemmelsen. Rigsarkivets testværksted bruger afleveringsbestemmelsen som kontrolredskab, og afvigelser vil resultere i, at vi ikke umiddelbart kan godkende arkiveringsversionen. Viser det sig under produktion af en arkiveringsversion, at du har behov for at få ændret i afleveringsbestemmelsen, skal du kontakte den relevante arkivar i Rigsarkivet med henblik på eventuelt at få udstedt en revideret afleveringsbestemmelse. 2 Indholdet af kontekstdokumenter svarer ikke til beskrivelsen. Denne fejl kan både skyldes fejlregistrering og at de forkerte dokumenter er medtaget i arkiveringsversionen. Uanset hvad grunden er, betyder uoverensstemmelse mellem kontekstdokumenter og beskrivelsen af disse, at forskriften i bekendtgørelsens punkt 6.B ikke er overholdt. Sammenhold beskrivelserne af kontekstdokumenter i contextdocumentationindex.xml med de kontekstdokumenter, der er lagt i mapperne under ContextDocumentation. Beskrivelsen skal være dækkende og fyldestgørende. Husk også at tjekke, at kontekstdokumenterne svarer til det, der er specificeret i afleveringsbestemmelsen.

5 5 3 Fejl i opmærkning af dokumentkategorier eller opmærkning af dokumentkategori mangler i contextdocumentationindex. Kontekstdokumenter skal jf. bekendtgørelsens punkt 6.B.3 indplaceres i én eller flere af de kategorier, som fremgår af figur 6.2. Tjek i contextdocumentationindex.xml at alle dokument har mindst én markering af true til angivelse af kategori. Kontakt eventuelt den relevante arkivar for at sikre, at den rigtige kategori markeres. 4 Kontekstdokumenter overholder ikke kravene til dokumentformater og/eller er ulæselige. Dokumenter skal jf. bekendtgørelsens punkt 6.B.4 lagres i et af de i afsnit 5.E-5.F tilladte dokumentformater. Gennemgå kontekstdokumenterne. Tjek, at de overholder bekendtgørelsens krav til dokumentformater. Husk også at kigge på kontekstdokumenterne for at tjekke, at de kan læses. Kontekstdokumenter vil oftest skulle lagres i TIFF, version 6.0 baseline eller JPEG-2000 efter standarden SIO/IEC :2004. Dokumenter i TIFF skal komprimeres efter følgende kompressionsregler: Sort/hvide dokumenter skal komprimeres med CCITT/TSS grp. 3, grp. 4, PackBit eller LZW Dokumenter med gråtoner eller farver skal komprimeres med PackBit eller LZW Dokumenter med flere sider kan enten afleveres som flere singelpage-tiff eller som en (eller flere) multipage-tiff.

6 6 Nøgler og relationer 1 Opmærkning af fremmednøgler mangler uoversatte koder. Manglende fremmednøgler fører ofte til uoversatte koder, fordi der mangler relation mellem en kolonne der indeholder kodeværdier, og den kodetabel der skal oversætte koderne. Alle koder skal forklares jf. bekendtgørelsens punkt 4.A.2. Tjek at der i tableindex.xml er beskrevet de relationer mellem tabellerne, som fremgår af E/R-diagram eller anden dokumentation. Husk også at tjekke, at kolonner der indeholder kodeværdier, har relation til en opslags- eller kodetabel. Findes en sådan ikke allerede i itsystemet, skal den genereres i forbindelse med produktion af arkiveringsversionen. Såfremt du er helt sikker på, at det ikke giver problemer for relationerne mellem arkiveringsversionens tabeller kan du som alternativ til at lave en opslagstabel vælge at indsætte en ekstra kolonne med det faktiske indhold. 2 Fremmednøgle matcher ikke primærnøgle. Fremmednøgler skal som udgangspunkt matche primærnøgler i den refererede tabel for leve op til kravet i bekendtgørelsens punkt 3.B.1 om, at arkiveringsversioner skal være på 1. normalform eller højere. Fremmednøgler kan testes vha. Rigsarkivets testværktøj ADA. Hvis ADAs testlog viser uoverensstemmelse mellem fremmednøgler og primærnøgler, gennemgås de berørte tabeller. Hvis fejlen er opstået i forbindelse med produktion af arkiveringsversionen, skal den rettes inden arkiveringsversionen sendes til Rigsarkivet. Der skal ikke rettes op på fremmednøglefejl, som stammer fra det kørende system. 3 Constraint names er ikke unikke. Nøglefelter skal jf. bekendtgørelsens figur 6.3 punkt 5.a og 6.a leve op til reglerne for constraint names i SQL 1999 standarden, hvorfor constraint names skal være unikke inden for en arkiveringsversion. Tjek at alle primærnøgler og fremmednøgler er navngivet korrekt. Hvis ikke, skal navngivningen ændres. En de facto standard for navngivning af nøgler er: PK_[tabelnavn] for primærnøgler og FK_[navn på tabel, der peges fra]_[navn på tabel, der peges på]. 4 Primærnøgler er ikke unikke. Arkiveringsversioner skal jf. bekendtgørelsens punkt 3.B.1 have en relationel struktur på 1. normalform eller højere. Det betyder at primærnøgler skal have unikke værdier. En test med ADA vil vise om primærnøglerne i arkiveringsversionen er unikke. Hvis alle primærnøgler ikke er unikke, skal det rettes inden arkiveringsversionen sendes til Rigsarkivet.

7 7 5 Primærnøgler er angivet som <nullable>true</nullable>. Arkiveringsversioner skal jf. bekendtgørelsens punkt 3.B have en relationel databasestruktur på 1. normalform eller højere. Derfor må primærnøgler ikke være NULL. Primærnøgler kan testes vha. Rigsarkivets testværktøj ADA. Hvis ADAs testlog viser fejl, rettes disse inden aflevering til Rigsarkivet. 6 Fremmednøgle peger kun på dele af primærnøgler. Arkiveringsversioner skal jf. bekendtgørelsens afsnit 3.B have en relationel databasestruktur på 1. normalform eller højere. Det betyder, at en fremmednøgle ikke må være relateret til dele af en sammensat primærnøgle. Der skal med andre ord være sammenfald mellem antal felter i primærnøgle og fremmednøgle. Fremmednøgler kan testes vha. Rigsarkivets testværktøj ADA. Hvis ADAs testlog viser fejl, rettes disse inden aflevering til Rigsarkivet. 7 Der er ikke overensstemmelse mellem datatyper i fremmednøgler og primærnøgler. Arkiveringsversioner skal jf. bekendtgørelsens punkt 3.B have en relationel databasestruktur på 1. normalform eller højere. Det krav er ikke opfyldt hvis der er uoverensstemmelse mellem datatyperne i hhv. fremmednøgler og primærnøgler. Fremmednøgler kan testes vha. Rigsarkivets testværktøj ADA. Hvis ADAs testlog viser fejl, rettes disse inden aflevering til Rigsarkivet. 8 Tabeller uden relationer. For at leve op til kravet om en relationel struktur på 1. normalform eller højere jf. bek s afsnit 3.B.1 bør alle tabeller have relation til en eller flere tabeller. Hvis der i en arkiveringsversion findes tabeller uden relationer, bør det drøftes med den relevante arkivar og forklares i kontekstdokumentationen. Tjek, at der i tableindex.xml er beskrevet de relationer mellem tabellerne, som fremgår af E/R-diagram eller anden dokumentation. Hvis der i arkiveringsversionen er tabeller uden relationer, bør det drøftes med den relevante arkivar og forklares af kontekstdokumentationen.

8 8 Tabelindexet og tabeldata 1 Uoverensstemmelse mellem de leverede tabeller og tabeller nævnt i afleveringsbestemmelsen. Afleveringsbestemmelsen specificerer detaljerne for en arkiveringsversion herunder hvilke tabeller, der skal indgå i arkiveringsversionen. En arkiveringsversion skal altid være i overensstemmelse med afleveringsbestemmelsen. Krydstjek arkiveringsversionen med afleveringsbestemmelsen, og tjek at de rigtige tabeller indgår. Der må hverken være færre eller flere tabeller end dem, der er nævnt i afleveringsbestemmelse, med mindre der er tale kodetabeller, som er fremstillet i forbindelse med afleveringen. Rigsarkivets testværksted bruger afleveringsbestemmelsen som kontrolredskab, og afvigelser vil resultere i, at vi ikke umiddelbart kan godkende arkiveringsversionen. Viser det sig under produktion af en arkiveringsversion, at du har behov for at få ændret i udvalget af tabeller, skal du kontakte den relevante arkivar i Rigsarkivet med henblik på eventuelt at få udstedt en revideret afleveringsbestemmelse. 2 Uoverensstemmelse mellem antallet af rækker i tabeller og antal rækker angivet i table- Index.xml. Antallet af rækker i en tabel skal jf. bekendtgørelsens figur 6.3 punkt 3.g opmærkes i tableindex.xml. Der må ikke være uoverensstemmelse mellem det angivne antal og det faktiske antal. Tjek, at der er overensstemmelse mellem det faktiske antal rækker og det antal, der er angivet i tableindex.xml. Hvis ikke, skal du undersøge, hvad forklaringen er og tilrette arkiveringsversionen i overensstemmelse hermed. 3 Uoverensstemmelse mellem data og den angivne datatype. Kolonners datatyper skal opmærkes i tableindex.xml jf. bekendtgørelsens figur 6.3 punkt 4.c. Der må ikke være uoverensstemmelse mellem den faktiske og den angivne datatype. Gennemgå data og se, om der eksempelvis er kolonner med datoer eller numerisk indhold, der er defineret som noget andet, eksempelvis NATIONAL CHARACTER VARYING. Bemærk, at der ikke må anvendes videnskabelig notation (f.eks. 1e6 i stedet for ) til angivelser af tal. Vær generelt opmærksom på at overholde W3C-datatyperne, herunder at bruge korrekt decimalmærke (punktum i stedet for komma). Tjek også at den angivne længde af kolonnen passer med det faktiske indhold.

9 9 4 Opmærkning af lagringsform er forkert/mangler. Af bekendtgørelsens afsnit 6.C.4 fremgår det, at arkiveringsversioner med dokumenter skal indeholde nogle særlige oplysninger, herunder oplysninger om dokumenters lagringsform jf. figur 6.5. Tjek at der i arkiveringsversionen er en kolonne med angivelse af lagringsform, og om denne kolonne er opmærket med <functionaldescription>lagringsform</functionaldescription> i tableindex.xml. 5 Forkert opmærkning af specialtegn. Bekendtgørelsens fafsnit 5.D beskriver tekstformatet i arkiveringsversioner. Her står det bl.a. at data i indexfiler og tabelindhold skal være indkodet som wellformed UTF8 jf. afsnit. 5.D.1.a. Som det fremgår af afsnit 5.D.2 og 5.D.2.a skal XML indkodes i henhold til XML-standarden og styrekodetegn skal opmærkes som vist i figur 5.2. Forkert opmærkning af specialtegn kan identificeres vha. testprogrammet ADAs automatiske test. 6 Opmærkning af Functional Description mangler eller er fejlbehæftet. I bekendtgørelsens afsnit 6.C.4, 6.C.5 og 6.C.6 fremgår det, at arkiveringsversioner med dokumenter skal nogle indeholde særlige oplysninger, der opmærkes via elementet functionaldescription. Figur 6.4, 6.5 og 6.6. viser hvilke Functional- Descriptions der skal opmærkes og hvordan det skal gøres. Tjek om alle relevante funktionsbeskrivelser er opmærket, herunder om der i arkiveringsversionen er en kolonne med angivelse af lagringsform, og om denne kolonne er opmærket med <functionaldescription>lagringsform</functionaldescription> i tableindex.xml.

10 10 7 Tomme tabeller, der ikke er dokumenteret. 8 Uoverensstemmelse mellem antallet af kolonner i tabeller og antal kolonner angivet i tableindex.xml. Alle kolonner i en tabel skal jf. bekendtgørelsens punkt 6.C beskrives i tableindex.xml med de i figur 6.3 beskrevne informationer. Tjek at alle arkiveringsversionens tabeller indeholder alt det data, som de skal. Hvis arkiveringsversionen indeholder tomme tabeller, skal det aftales med den relevante arkivar og dokumenteres i kontekstdokumentationen eller tabelbeskrivelsen. Krydstjek oplysningerne tabelindex.xml med arkiveringsversionen. Der skal være fuld overensstemmelse mellem arkiveringsversionen og de oplysninger, der er registreret i tableindex.xml.

11 11 SQL forespørgsler og views 1 SQL forespørgsler eller views, der er nævnt i afleveringsbestemmelsen, mangler. Rigsarkivet kan jf. afsnit 6.D fastsætte, at der til en arkiveringsversion skal definerede et antal SQL-forespørgsler. I praksis specificeres disse i afleveringsbestemmelsen. Arkiveringsversioner skal altid udformes, efter specifikationerne i afleveringsbestemmelsen Krydstjek afleveringsbestemmelsen med arkiveringsversionen. SQL-forespørgsler, der er nævnt i afleveringsbestemmelsen skal tages med i arkiveringsversionen. Rigsarkivets testværksted bruger afleveringsbestemmelsen som kontrolredskab, og afvigelser vil resultere i, at vi ikke umiddelbart kan godkende arkiveringsversionen. Viser det sig under produktion af arkiveringsversion, at du har behov for at få ændret i afleveringsbestemmelsen skal du kontakte den relevante arkivar i Rigsarkivet med henblik på eventuelt at få udstedt en revideret afleveringsbestemmelse. 2 SQL forespørgsler, der er udarbejdet specifikt til arkiveringsversionen, kan ikke afvikles. SQL forespørgsler, der er udarbejdet specifikt til en arkiveringsversion, skal jf. bekendtgørelsens afsnit 6.D kunne afvikles på det afleverede data. Tjek, at de SQL-forespørgsler, som skal kunne afvikles på arkiveringsversionens tabeller faktisk kan afvikles. Det kan bl.a. afprøves vha. testværktøjet ADA. 3 Der mangler præfiks AV_ foran SQL forespørgsler, som skal kunne afvikles på arkiveringsversionen. Ifølge bekendtgørelsens afsnit 6.D.3 skal SQL forespørgsler, der er udarbejdet specifikt til en arkiveringsversion, navngives efter myndighedens valg, dog således at de pågældende forespørgsler begynder med AV_. Tjek at de SQL-forespørgsler, som skal kunne afvikles på arkiveringsversionens tabeller er navngivet korrekt, således at navnet begynder AV_. Husk også at tjekke, at forespørgslerne rent faktisk kan køre på arkiveringsversionen.

12 12 4 Der mangler beskrivelse af SQL forespørgsler og/eller views. SQL forespørgsler skal jf. bekendtgørelsens afsnit 6.D være i overensstemmelse med figur 6.3, punkt 7, hvori der står, at SQL forespørgsler, som er udarbejdet specifikt til en arkiveringsversion, skal forsynes med en beskrivelse. Gennemgå tableindex.xml og tjek at der er fyldestgørende og sigende beskrivelser af alle SQL forespørgsler, som er udarbejdet specifikt til arkiveringsversionen. Alle SQL-forespørgsler, der er udarbejdet specifikt til arkiveringsversionen, skal være navngivet begyndende med AV_. Det gør det nemt at overskue og tjekke, om alle disse har en beskrivelse i tableindex.xml.

13 13 Arkivbeskrivelsesfilen 1 Uoverensstemmelse mellem datoer i afleveringsbestemmelsen og datoer i archiveindex.xml. En arkiveringsversion skal altid overholde det, der er specificeret i afleveringsbestemmelsen, og afleveringsbestemmelsen skal indeholde korrekte oplysninger om arkiveringsversionen. Rigsarkivets testværksted bruger afleveringsbestemmelsen som kontrolredskab, og afvigelser vil resultere i, at vi ikke umiddelbart kan godkende arkiveringsversionen. En afvigelse kan eksempelvis være, hvis arkiveringsversionen indeholder data fra en kortere eller længere periode end det, der fremgår af afleveringsbestemmelsen. Arkiveringsversioner skal altid overholde specifikationerne givet i afleveringsbestemmelsen. Hvis det i forbindelse med produktionen af en arkiveringsversion viser sig, at afleveringsbestemmelsen indeholder forkerte oplysninger, skal afleveringsbestemmelsen rettes. Kontakt den relevante arkivar i Rigsarkivet, som kan hjælpe med at finde en løsning og med evt. at udstede en revideret afleveringsbestemmelse.

14 14 Dokumenter (Kun for afleveringer med dokumenter) 1 Mange meget store dokumenter mistanke om, at der er gået noget galt i konverteringen. Som det står i bekendtgørelsens punkt 5.C.1.a, skal digitale dokumenter konverteres til et af de i punkt 5.E specificerede dokumenter. Store dokumenter med mange sider i en arkiveringsversion strider ikke mod bekendtgørelsen, men det kan ofte være en indikator for, at der er gået noget galt i konverteringen, så dokumentets indhold ikke er gengivet korrekt. Med ADAs dokumenttest kan man få en liste over store dokumenter i arkiveringsversionen. Gennemgå disse og tjek, at de stemmer overens med de originale dokumenter. 2 Mange dokumenter med blanke sider mistanke om, at der er gået noget galt i konverteringen. Som det står i bekendtgørelsens punkt 5.C.1.a, skal digitale dokumenter konverteres til et af de i 5.E specificerede dokumenter. Mange dokumenter med blanke sider eller dokumenter med mange blanke side er ikke nødvendigvis en fejl, men det vil ofte være indikator for, at der er gået noget galt i konverteringen så dokumentets indhold ikke svarer til det originale. Med ADAs dokumenttest kan man få en liste over dokumenter, der har blanke sider. Gennemgå disse og tjek, at de stemmer overens med de originale dokumenter. Hvis en arkiveringsversion indeholder mange blanke dokumenter, kan det også være en god ide at sende en mail til Rigsarkivet, hvor det forklares, hvad grunden til de mange blanke dokumenter er. 3 Fejl i opmærkning af dokumentidentifikation (did). Alle dokumenter i en arkiveringsversion skal jf. bekendtgørelsens punkt 4.C.6.b og figur 4.4. opmærkes med et unikt og entydigt dokument ID (did) på op til 12 cifre. Dokument ID skal opmærkes i docindex.xml. En test med ADA vil vise, om der er fejl i opmærkningen af dokumentidentifikationer. Hvis der er fejl, skal disse rettes inden arkiveringsversionen sendes til Rigsarkivet.

15 15 4 Manglende opmærkning af parentdokumenter (pid). Parent/child relationer mellem dokumenter skal jf. bekendtgørelsens punkt 4.C.6.b og figur 4.4. opmærkes i docindex.xml. Det er ikke nødvendigvis en fejl, hvis der ikke er dokumenter, som har et parentid men i eksempelvis en arkiveringsversion, hvor der er mange dokumenter, der oprindeligt har været msg-, pst- eller eml-filer, vil det forekomme særdeles mærkeligt, hvis ingen af disse har haft vedhæftede filer. 5 Dokumenter findes i arkiveringsversionen, men er ikke registreret i docindex.xml. docindex.xml skal jf. bekendtgørelsens afsnit 4.C.6.a indeholde oplysninger om alle digitale dokumenter i en arkiveringsversion (med undtagelse af kontekstdokumenter). Alle dokumenter skal registreres i docindex.xml med de oplysninger der fremgår af bekendtgørelsens figur Dokumenter er registreret i tabeldata, men findes ikke i docindex.xml. docindex.xml skal jf. bekendtgørelsens afsnit 4.C.6.a indeholde oplysninger om alle digitale dokumenter i en arkiveringsversion (med undtagelse af kontekstdokumenter). Alle dokumenter skal registreres i docindex med de oplysninger, der fremgår af bekendtgørelsens figur 4.4 Tjek, at alle dokumenter, der findes i arkiveringsversionens mappestruktur under mappen Documents, er registreret korrekt i docindex.xml. Tjek, at alle dokumenter, der skal findes i arkiveringsversionen, er korrekt placeret i mappestrukturen og beskrevet med de rette oplysninger i docindex.xml. 7 Fejl i opmærkning af (pid) pid findes ikke som did. Alle dokumenter i en arkiveringsversion skal registreres i docindex.xml, hvor også Parent/child relationer mellem dokumenter skal opmærkes jf. bekendtgørelsens punkt 4.C.6.b og figur 4.4. Som det fremgår af figur 4.4., identificeres parent-dokumenter via det dokument-id (did), det er registreret med i docindex.xml. Hvis et parentdokument ikke er registreret i docindex.xml er parent/child opmærkningen ikke korrekt. Denne fejl kan ikke findes automatisk med testprogrammet ADA. Ved at lave stikprøver kan man få et indtryk af, om denne fejl findes i arkiveringsversionen.

16 16 8 Dokumenter overholder ikke bekendtgørelsens formatkrav. Digitale dokumenter skal lagres i et af de formater, der er beskrevet i bekendtgørelsens afsnit 5.E og 5.F. Desuden skal de overholde de specifikke formatkrav, der fremgår af bekendtgørelsen. Kør testprogrammet ADAs dokumenttest. Den vil vise, om dokumenterne overholder bekendtgørelsens formatkrav, og hvilke dokumenter, der i modsat fald ikke overholder kravene. Dokumenter vil oftest skulle lagres i TIFF, version 6.0 baseline eller JPEG-2000 efter standarden SIO/IEC :2004. Dokumenter i TIFF skal komprimeres efter følgende kompressionsregler: Sort/hvide dokumenter skal komprimeres med CCITT/TSS grp. 3, grp. 4, PackBit eller LZW Dokumenter med gråtoner eller farver skal komprimeres med PackBit eller LZW Dokumenter med flere sider kan enten afleveres som flere singelpage-tiff eller som en (eller flere) multipage-tiff. Det nemmeste er selvfølgelig, hvis man allerede ved konverteringen sørger for, at dokumenterne bliver konverteret til de tilladte formater.

Kort og godt om test af arkiveringsversioner

Kort og godt om test af arkiveringsversioner Kort og godt om test af arkiveringsversioner Data og dokumenter fra den offentlige forvaltnings it-systemer, som skal bevares for eftertiden, skal afleveres til arkiv i form af arkiveringsversioner. Arkiveringsversioner

Læs mere

Vejledning til bekendtgørelse om arkiveringsversioner

Vejledning til bekendtgørelse om arkiveringsversioner Vejledning til bekendtgørelse om arkiveringsversioner Vejledning til bekendtgørelse nr. 1007 af 20. august 2010 id="docindex"> Indholdsfortegnelse Paragraf

Læs mere

Bekendtgørelse om arkiveringsversioner

Bekendtgørelse om arkiveringsversioner BEK nr 1007 af 20/08/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juli 2016 Ministerium: Kulturministeriet Journalnummer: Kulturmin., Statens Arkiver, j.nr. 2010-018996 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Vejledning om produktion af arkiveringsversioner. Oktober 2005 @ 0 1

Vejledning om produktion af arkiveringsversioner. Oktober 2005 @ 0 1 Vejledning om produktion af arkiveringsversioner Oktober 2005 0 @ 0 1 1 FORMÅL...3 Læsevejledning... 3 ANALYSE...4 PRODUKTION AF ARKIVERINGSVERSION TRIN FOR TRIN...6 Kopiering af elektronisk arkivsystem...

Læs mere

Anvisning i aflevering af bitemporale data

Anvisning i aflevering af bitemporale data UDKAST udgivet juni 2019 Anvisning i aflevering af bitemporale data Baggrund Aflevering af data fra it-systemer til et offentligt arkiv er baseret på aflevering af en arkiveringsversion i en relationel

Læs mere

Hvad udgør en ADA-test? Dokumentation af hvad ADA (version 3.3.3) tester for.

Hvad udgør en ADA-test? Dokumentation af hvad ADA (version 3.3.3) tester for. Hvad udgør en ADA-test? Dokumentation af hvad ADA (version 3.3.3) tester for. Indholdsfortegnelse Hvad tester ADA for?... 3 Oversigt over testområder... 3 Generel opbygning af testområderne... 8 Testområde

Læs mere

Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager

Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager Ajourføring - Ejendomme J.nr. Ref. lahni/pbp/jl/ruhch Den 7. marts 2013 Introduktion til notatet... 1 Begrebsafklaring... 1 Hvorfor er det aktuelt

Læs mere

Sådan benytter du HOTLINEs ServiceDesk (SD)

Sådan benytter du HOTLINEs ServiceDesk (SD) Sådan benytter du HOTLINEs ServiceDesk (SD) Hvor finder jeg ServiceDesk?...2 Fanebladet Start Startside...3 Hvordan opretter jeg en ny opgave?...4 Hvordan laver jeg et skærmdump og får lagt det ind i min

Læs mere

Hvad udgør en ADA-test? Dokumentation af testfunktioner i ADA (version 3.0.0)

Hvad udgør en ADA-test? Dokumentation af testfunktioner i ADA (version 3.0.0) Hvad udgør en ADA-test? Dokumentation af testfunktioner i ADA (version 3.0.0) Om dette dokument ADA er navnet på den applikation, som Rigsarkivet har udviklet til at teste, om en given arkiveringsversion

Læs mere

Hvad udgør en ADA-test? Dokumentation for maskintest ved ADA (version 2.3.0) iht. bekendtgørelse 1007 af 20. august 2010

Hvad udgør en ADA-test? Dokumentation for maskintest ved ADA (version 2.3.0) iht. bekendtgørelse 1007 af 20. august 2010 Hvad udgør en ADA-test? Dokumentation for maskintest ved ADA (version 2.3.0) iht. bekendtgørelse 1007 af 20. august 2010 Om dette dokument ADA er navnet på den applikation, som Rigsarkivet har udviklet

Læs mere

Vejledning til aflevering af dokumenter fra it-systemer til Statens Arkiver. Marts 2012 @ 1

Vejledning til aflevering af dokumenter fra it-systemer til Statens Arkiver. Marts 2012 @ 1 Vejledning til aflevering af dokumenter fra it-systemer til Statens Arkiver Marts 2012 0 @ 1 0 1 Indholdsfortegnelse 1. VEDLIGEHOLDELSE OG AFLEVERING AF DOKUMENTARKIVER...4 A. VEDLIGEHOLDELSE OG BEST PRACTISE...4

Læs mere

Dokumentvejledningen. Rigsarkivet december 2015, BETA-version

Dokumentvejledningen. Rigsarkivet december 2015, BETA-version Dokumentvejledningen Vejledning i håndtering af dokumenter ved produktion af arkiveringsversioner. Supplement til Vejledning til Bekendtgørelse om arkiveringsversioner. Rigsarkivet december 2015, BETA-version

Læs mere

Afleveringsbestemmelse for Kingo

Afleveringsbestemmelse for Kingo Kultur- og Fritidsforvaltningen Stadsarkivet Afleveringsbestemmelse for Kingo Efter drøftelse mellem Center for Specialundervisning, Børne- og Ungeforvaltningen og Københavns Stadsarkiv fastsættes hermed

Læs mere

Velkommen til 2. omgang af IT for let øvede

Velkommen til 2. omgang af IT for let øvede Velkommen til 2. omgang af IT for let øvede I dag Hjemmeopgave 1 Næste hjemmeopgave Eventuelt vinduer igen Mapper og filer på USB-stik Vi skal hertil grundet opgave 2 Internet Pause (og det bliver nok

Læs mere

Vejledning til AT-eksamen 2016

Vejledning til AT-eksamen 2016 Sorø Akademis Skole Vejledning til AT-eksamen 2016 Undervisningsministeriets læreplan og vejledning i Almen Studieforberedelse kan findes her: http://www.uvm.dk/uddannelser/gymnasiale-uddannelser/fag-og-laereplaner/fagpaa-stx/almen-studieforberedelse-stx

Læs mere

Vejledning om kvalitetssikring i it-systemer

Vejledning om kvalitetssikring i it-systemer Vejledning om kvalitetssikring i it-systemer - Rigsarkivets minimumskrav og anbefalinger Rigsarkivet, marts 2016 Indledning Ordet kvalitet bruges i forskellige sammenhænge og kan have mange betydninger.

Læs mere

Årsafslutning i SummaSummarum 4

Årsafslutning i SummaSummarum 4 Årsafslutning i SummaSummarum 4 Som noget helt nyt kan du i SummaSummarum 4 oprette et nyt regnskabsår uden, at det gamle (eksisterende) først skal afsluttes. Dette betyder, at det nu er muligt at bogføre

Læs mere

Stil krav til din udvikling. - og få mere ud af samtalen med din leder. Anbefalinger og inspiration til faglige repræsentanter

Stil krav til din udvikling. - og få mere ud af samtalen med din leder. Anbefalinger og inspiration til faglige repræsentanter Stil krav til din udvikling - og få mere ud af samtalen med din leder Anbefalinger og inspiration til faglige repræsentanter Sæt udviklingssamtalen og udviklingsplanen på dagsordenen Når medarbejderen

Læs mere

Vejledning til bekendtgørelse om arkiveringsversioner

Vejledning til bekendtgørelse om arkiveringsversioner Vejledning til bekendtgørelse om arkiveringsversioner Vejledning til bekendtgørelse nr. 1007 af 20. august 2010 id="docindex"> Indholdsfortegnelse Paragraf

Læs mere

Vejledning til bekendtgørelse om arkiveringsversioner

Vejledning til bekendtgørelse om arkiveringsversioner Vejledning til bekendtgørelse om arkiveringsversioner Vejledning til bekendtgørelse nr. 1007 af 20. august 2010 id="docindex"> Indholdsfortegnelse Paragraf

Læs mere

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning Arbejdsmiljøgruppens problemløsning En systematisk fremgangsmåde for en arbejdsmiljøgruppe til løsning af arbejdsmiljøproblemer Indledning Fase 1. Problemformulering Fase 2. Konsekvenser af problemet Fase

Læs mere

Fakturering kan foretages som en massefakturering eller for en enkelt ordre.

Fakturering kan foretages som en massefakturering eller for en enkelt ordre. Fakturering Fakturering kan foretages som en massefakturering eller for en enkelt ordre. Massefakturering. På fanen Dagligt findes mappen Faktura. Herunder kan man vælge mellem Dagligt, Ugentligt, 14 dage

Læs mere

Regler for plotning af 3D model drawings

Regler for plotning af 3D model drawings Regler for plotning af 3D model drawings Bentleyuser.dk årsmøde 12.11.2013 Frank Møller Christensen Regler for plotning af 3D model drawings Denne præsentation vil gennemgå nogle af de spilleregler, som

Læs mere

Vejledning til bekendtgørelse om arkiveringsversioner

Vejledning til bekendtgørelse om arkiveringsversioner Vejledning til bekendtgørelse om arkiveringsversioner Vejledning til bekendtgørelse nr. 1007 af 20. august 2010 id="docindex"> Indholdsfortegnelse Paragraf

Læs mere

Læsevejledning til resultater på regionsplan

Læsevejledning til resultater på regionsplan Læsevejledning til resultater på regionsplan Indhold 1. Overblik... 2 2. Sammenligninger... 2 3. Hvad viser figuren?... 3 4. Hvad viser tabellerne?... 5 5. Eksempler på typiske spørgsmål til tabellerne...

Læs mere

KL S EFFEKTMÅLINGS- REDSKAB TIL KONTROLOMRÅDET

KL S EFFEKTMÅLINGS- REDSKAB TIL KONTROLOMRÅDET KL FEBRUAR 2016 TEKNISK VEJLEDNING KL S EFFEKTMÅLINGS- REDSKAB TIL KONTROLOMRÅDET OFFICE VERSION 2007 2 VEJLEDNING I ANVENDELSE AF VÆRKTØJ TIL EFFEKTMÅLING INDHOLD INDHOLD INDLEDNING A. TEKNISKE KRAV SIDE

Læs mere

LUP læsevejledning til regionsrapporter

LUP læsevejledning til regionsrapporter Indhold 1. Overblik... 2 2. Sammenligninger... 2 3. Hvad viser figuren?... 3 4. Hvad viser tabellerne?... 5 5. Eksempler på typiske spørgsmål til tabellerne... 6 Øvrigt materiale Baggrund og metode for

Læs mere

Handlingsplan for bedre behandling af fortrolige oplysninger om personer og virksomheder

Handlingsplan for bedre behandling af fortrolige oplysninger om personer og virksomheder Den 12. november 2014 J.nr. 2014103514 Ref.: kj Handlingsplan for bedre behandling af fortrolige oplysninger om personer og virksomheder Sundhedsstyrelsens opfølgning på Rigsrevisionens beretning af 5.

Læs mere

Efterlevelse af Komitéens anbefalinger for god selskabsledelse 2010

Efterlevelse af Komitéens anbefalinger for god selskabsledelse 2010 Efterlevelse af Komitéens anbefalinger for god selskabsledelse 2010 Komitéen har i samarbejde med NASDAQ OMX Copenhagen A/S i foråret 2011 gennemført en undersøgelse af oplysninger om corporate governance

Læs mere

Variabel- sammenhænge

Variabel- sammenhænge Variabel- sammenhænge Udgave 2 2009 Karsten Juul Dette hæfte kan bruges som start på undervisningen i variabelsammenhænge for stx og hf. Hæftet er en introduktion til at kunne behandle to sammenhængende

Læs mere

Tekniske forudsætninger For at anvende programmet kræver det at programmet kører på et WINDOWs styresystem.

Tekniske forudsætninger For at anvende programmet kræver det at programmet kører på et WINDOWs styresystem. Vejledning til CSV Converter Arkiveringsversion Med arkiveringsversion menes et elektronisk arkivalie, der følger Statens Arkivers nugældende regler for aflevering og bevaring, jf. Bekendtgørelse nr. 342

Læs mere

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Udarbejdet af læsevejlederne september 2014. Kære forælder. Dit barn er på nuværende tidspunkt sikkert rigtig dygtig til at læse. De første skoleår er

Læs mere

VEJLEDNING SPAMFILTERET. 1. Udgave, august 2015 Tilpasset FirstClass version 12.1, Dansk

VEJLEDNING SPAMFILTERET. 1. Udgave, august 2015 Tilpasset FirstClass version 12.1, Dansk VEJLEDNING SPAMFILTERET 1. Udgave, august 2015 Tilpasset FirstClass version 12.1, Dansk Udarbejdet af: Styrelsen for IT og Læring Vester Voldgade 123, 1552 København V Indholdsfortegnelse Vejledning -

Læs mere

Kort og godt om NemID. En ny og sikker adgang til det digitale Danmark

Kort og godt om NemID. En ny og sikker adgang til det digitale Danmark Kort og godt om NemID En ny og sikker adgang til det digitale Danmark Hvad er NemID? NemID er en ny og mere sikker løsning, når du skal logge på offentlige hjemmesider, dit pengeinstitut og private virksomheders

Læs mere

Høringsnotat vedrørende høring af udkast til ændring af bekendtgørelse

Høringsnotat vedrørende høring af udkast til ændring af bekendtgørelse Høringsnotat Notat Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 raha@trafik- og Byggestyrelsen.dk www.trafik- og Byggestyrelsen.dk Dato 27. maj 2016 Høringsnotat vedrørende høring af udkast

Læs mere

Til samtlige kommuner Departementet

Til samtlige kommuner Departementet Til samtlige kommuner Departementet Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. nr.: 32 92 50 00 E-mail: uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr.: 20453044 Hyrdebrev vedr. undervisning på interne skoler på dagbehandlingstilbud

Læs mere

Vejledning til rapport om udbud af spil 1/5

Vejledning til rapport om udbud af spil 1/5 Vejledning til rapport om udbud af spil 1/5 Generelt Rapporten skal udarbejdes i henhold til 43, stk. 1 i lov om spil, og skal redegøre for, om indehavere af tilladelse til at udbyde online væddemål og/eller

Læs mere

1. Send Digitalt knappen anvendes til at afsende meddelelsen til de valgte modtagere. (Alt- S)

1. Send Digitalt knappen anvendes til at afsende meddelelsen til de valgte modtagere. (Alt- S) Send Digitalt. Elementerne i Send Digitalt vinduet 1. Send Digitalt knappen anvendes til at afsende meddelelsen til de valgte modtagere. (Alt- S) 2. Tjek kan anvendes til at kontrollere, om der kan sendes

Læs mere

Udkast til revideret bekendtgørelse om arkiveringsversioner

Udkast til revideret bekendtgørelse om arkiveringsversioner Udkast til revideret bekendtgørelse om arkiveringsversioner Høringsudgave, august 2017 I medfør af 5, stk. 1, 13, stk. 1, og 14 i bekendtgørelse nr. 591 af 26. juni 2003 om offentlige arkiver og offentlige

Læs mere

Netprøver.dk. Brugervejledning til Prøveansvarlige

Netprøver.dk. Brugervejledning til Prøveansvarlige Netprøver.dk Brugervejledning til Prøveansvarlige 11. marts 2016 Indhold 1 Introduktion... 3 2 Login og prøveholdsoversigt... 4 3 På prøvedagen... 6 3.1 Sådan sorterer du i oversigten over prøvehold...

Læs mere

Folkeafstemningen torsdag den 3. december 2015 brevstemmeafgivning på sygehusene samt Kriminalforsorgens anstalter og arresthuse

Folkeafstemningen torsdag den 3. december 2015 brevstemmeafgivning på sygehusene samt Kriminalforsorgens anstalter og arresthuse -- AKT 280514 -- BILAG 1 -- [ Brev til sygehuse og Kriminalforsorgen ] -- Til Kriminalforsorgens anstalter og arresthusene, regionernes sygehuse og private sygehuse m.v., hvor der kan brevstemmes cc.:

Læs mere

Releasenote ADA 3.3.3

Releasenote ADA 3.3.3 Releasenote ADA 3.3.3 ADA er Rigsarkivets værktøj til test af arkiveringsversioner, som er udarbejdet efter reglerne i bekendtgørelse nr. 1007 af 20. august 2010 om arkiveringsversioner. Den nye ADA version

Læs mere

Vejledning om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift Veteranbanebekendtgørelsen

Vejledning om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift Veteranbanebekendtgørelsen Vejledning om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift Veteranbanebekendtgørelsen 9. maj 2011 3 Vejledning om ikke Forord Forord Generelt Bekendtgørelsen kan ses under Lovstof på Trafikstyrelsens hjemmeside.

Læs mere

Vejledning til Nyheder

Vejledning til Nyheder Vejledning til Nyheder Under hver enhed i sitecore er der tilføjet et nyt element Nyheder, som er det element hvor alle nyheder fremover skal oprettes. Det er også dette element hvor gamle nyheder skal

Læs mere

Håndtering af bunkning

Håndtering af bunkning Håndtering af bunkning Maj 2010 Indhold 1 Formål 3 2 Hvorfor nye retningslinjer for håndtering af bunkning 4 3 Håndtering af bunkning 5 3.1 Hvad er princippet i de nye retningslinjer for håndtering bunkning

Læs mere

KL S EFFEKTMÅLINGS- REDSKAB TIL KONTROLOMRÅDET

KL S EFFEKTMÅLINGS- REDSKAB TIL KONTROLOMRÅDET KL FEBRUAR 2016 TEKNISK VEJLEDNING KL S EFFEKTMÅLINGS- REDSKAB TIL KONTROLOMRÅDET OFFICE VERSION 2010 OG 2013 2 VEJLEDNING I ANVENDELSE AF VÆRKTØJ TIL EFFEKTMÅLING INDHOLD INDHOLD INDLEDNING A. TEKNISKE

Læs mere

Vejledende fortolkningsbidrag - supplement til takstprincipper 2009 om. Indregning af over- eller underskud i taksterne

Vejledende fortolkningsbidrag - supplement til takstprincipper 2009 om. Indregning af over- eller underskud i taksterne Vejledende fortolkningsbidrag - supplement til takstprincipper 2009 om Indregning af over- eller underskud i taksterne Model 1 Grundvilkåret for opgørelsen af, om der er opstået over- eller underskud ved

Læs mere

UANMODEDE HENVENDELSER (SPAM)

UANMODEDE HENVENDELSER (SPAM) UANMODEDE HENVENDELSER (SPAM) VIDEN RÅDGIVNING SERVICE TRYGHED INDHOLD 1. Kort fortalt... 3 2. Uanmodede henvendelser.... 3 3. Nærmere om samtykke til henvendelse.... 7 3.1. Krav om forudgående samtykke...

Læs mere

SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE

SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE Sådan ser du svarprocenten og rykker for eller tilbagekalder besvarelser I denne vejledning kan du læse, hvordan du kan følge arbejdspladsens svarprocent på spørgeskemaundersøgelsen

Læs mere

Dokumentation. Udbyder : sms1919.dk Service : sms-dialog Version : v1.01

Dokumentation. Udbyder : sms1919.dk Service : sms-dialog Version : v1.01 Dokumentation Udbyder : sms1919.dk Service : sms-dialog Version : v1.01 Indholdsfortegnelse Versionshistorik... 3 Konceptet... 4 Oprettelse af konto... 5 Via sms1919.dk... 5 E-mailinterface... 5 Redigering

Læs mere

Borgerrådgiverens hovedopgave er først og fremmest dialog med borgerne i konkrete sager en mediatorrolle, hvor det handler om at:

Borgerrådgiverens hovedopgave er først og fremmest dialog med borgerne i konkrete sager en mediatorrolle, hvor det handler om at: BORGER RÅDGIVEREN Det kan du bruge borgerrådgiveren til Er du utilfreds med behandlingen af din sag i Hvidovre Kommune eller med kommunens behandling af dig, kan du henvende dig til borgerrådgiveren. Borgerrådgiverens

Læs mere

Denne vejledning forklarer, hvordan du genererer en rute på filmen, ved hjælp af Route Generator.

Denne vejledning forklarer, hvordan du genererer en rute på filmen, ved hjælp af Route Generator. Lav en rute på et kort Vejledning Denne vejledning forklarer, hvordan du genererer en rute på filmen, ved hjælp af Route Generator. Åbn et kort Du kan åbne en billedfil fra et eksisterende kort eller

Læs mere

Om sagens omstændigheder har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den 25. august 2000 oplyst:

Om sagens omstændigheder har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den 25. august 2000 oplyst: Kendelse af 21. marts 2001. 00-161.414. Afgift ved for sen indsendelse af årsregnskab ikke eftergivet. Årsregnskabslovens 62. (Ellen Andersen, Morten Iversen og Jan Uffe Rasmussen) K, der er medlem af

Læs mere

Aflevering af kommuner og og regioners digitale data og dokumenter til Statens Arkiver. En generel vejledning til kommunale og regionale myndigheder

Aflevering af kommuner og og regioners digitale data og dokumenter til Statens Arkiver. En generel vejledning til kommunale og regionale myndigheder Aflevering af kommuner og og regioners digitale data og dokumenter til Statens Arkiver En generel vejledning til kommunale og regionale myndigheder Version 3, juni 2011 Indholdsfortegnelse 1. Indledning

Læs mere

HVORDAN INDBERETTER JEG LØN?

HVORDAN INDBERETTER JEG LØN? HVORDAN INDBERETTER JEG LØN? BRUGERMANUAL TIL REKVIRERING AF LØN PÅ DBU.DK 1 EN DEL AF NOGET STØRRE INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning...3 2. Log på DBU.dk...3 3. Dine data...4 4. Lønindberetning...5 4.1.

Læs mere

Bilag B2: Oversigt over foreslåede ændringer i bekendtgørelse om arkiveringsversioner Høringsudgave, august 2017

Bilag B2: Oversigt over foreslåede ændringer i bekendtgørelse om arkiveringsversioner Høringsudgave, august 2017 Bilag B2: Oversigt over foreslåede ændringer i bekendtgørelse om arkiveringsversioner Høringsudgave, august 2017 Generelt: Alle referencer til Statens Arkiver erstattes af Rigsarkivet Punkt/afsnit Ændring

Læs mere

FAGLIGT NYT FRA UDBETALING DANMARK. Indhold. Til kommunernes Borgerservice

FAGLIGT NYT FRA UDBETALING DANMARK. Indhold. Til kommunernes Borgerservice Til kommunernes Borgerservice Ref.nr.: Fagligt Nyt fra Udbetaling Danmark/ Februar 2016 Oplys venligst ved henvendelse Indhold Boligstøtte... 2 Udbetaling Danmark bruger oplysninger fra SKAT til at beregne

Læs mere

Høring af ændring af bekendtgørelse om ledelse, styring og administration af danske UCITS

Høring af ændring af bekendtgørelse om ledelse, styring og administration af danske UCITS Finanstilsynet Århusgade 2100 København Ø Att. Martin Schultz København, den 28. maj 2014 Høring af ændring af bekendtgørelse om ledelse, styring og administration af danske UCITS Finanstilsynet har ved

Læs mere

REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2015

REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2015 REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2015 Kommentarsamling for ambulante patienter på Medicinsk Ambulatorium Herning Hospitalsenheden Vest Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser

Læs mere

VALG AF DELEGEREDE Delegeretmøde 15

VALG AF DELEGEREDE Delegeretmøde 15 VALG AF DELEGEREDE Delegeretmøde 15 1. BRUG DEMOKRATIET Medarbejderforeninger På mange arbejdspladser med 5 DJ medlemmer eller flere, er der oprettet en medarbejderforening (standardvedtægter for medarbejderforeninger,

Læs mere

STIL Styrelsen for It og Læring. Praktisk vejledning til skolerne

STIL Styrelsen for It og Læring. Praktisk vejledning til skolerne STIL Styrelsen for It og Læring Praktisk vejledning til skolerne Grundskolekarakterer 2016 Side 2 af 8 Indhold Ændringer siden sidste år... 3 PRAKTISK:... 3 Hvilken indberetning handler det om?... 3 Hvilke

Læs mere

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016 Indhold AFTALENS FORMÅL... 2 Hvilken service omfatter aftalen?... 2 Hvad betyder skattereduktion, kildereduktion og tilbagesøgning?... 2 AFTALENS INDHOLD OG OPBYGNING... 3 Hvilke depoter er omfattet af

Læs mere

De præmisser vi arbejdede under, har haft betydning for det endelige valg af format.

De præmisser vi arbejdede under, har haft betydning for det endelige valg af format. 1 De præmisser vi arbejdede under, har haft betydning for det endelige valg af format. 2 Min præsentation handler om surveydata dvs. spørgeskemabasserede undersøgelser. 3 Anmeldelsesbekendtgørelsen angiver

Læs mere

DØDSULYKKER 2011 REGIONALE TAL

DØDSULYKKER 2011 REGIONALE TAL DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 7. november 2012 Mette Engelbrecht Larsen metl@vd.dk 7244 3348 DØDSULYKKER 2011 REGIONALE TAL RESULTATER FRA DEN UDVIDEDE DØDSULYKKESSTATISTIK INDLEDNING Vejdirektoratet

Læs mere

Ændring af arbejdsmiljøarbejdet

Ændring af arbejdsmiljøarbejdet Ændring af arbejdsmiljøarbejdet Den 1. oktober 2010 er der trådt en ændring af arbejdsmiljøloven i kraft. Det er reglerne omkring sikkerhedsorganisationen der ændres. Det har betydning for den måde arbejdsmiljøarbejdet

Læs mere

Artikel til digst.dk om offentlige myndigheders særlige vejledningspligt ifm. kanalskifte til Digital Post

Artikel til digst.dk om offentlige myndigheders særlige vejledningspligt ifm. kanalskifte til Digital Post 20. marts 2014 KUI/BIL KIK/Masoe Artikel til digst.dk om offentlige myndigheders særlige vejledningspligt ifm. kanalskifte til Digital Post Særlig vejledningsforpligtelse ved offentlige myndigheders overgang

Læs mere

Personer med sygefravær på valgfrit antal dage/perioder (Rapport-ID: 79)

Personer med sygefravær på valgfrit antal dage/perioder (Rapport-ID: 79) Personer med sygefravær på valgfrit antal dage/perioder (Rapport-ID: 79) Indhold 1. Hvad er formålet med rapporten?... 1 2. Overblik over rapporten... 1 3. Den færdige rapport... 2 4. Faste, indbyggede

Læs mere

REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2015. Kommentarsamling for ambulante patienter på. Ringkøbing Medicinsk Hospitalsenheden Vest

REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2015. Kommentarsamling for ambulante patienter på. Ringkøbing Medicinsk Hospitalsenheden Vest REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2015 Kommentarsamling for ambulante patienter på Ringkøbing Medicinsk Hospitalsenheden Vest Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser 2015

Læs mere

Herningegnens Lærerforening E-MAIL 121@dlf.org WWW.DLF121.DK DLF KREDS 121 PONTOPPIDANSVEJ 4 7400 HERNING TLF. 97 12 31 33

Herningegnens Lærerforening E-MAIL 121@dlf.org WWW.DLF121.DK DLF KREDS 121 PONTOPPIDANSVEJ 4 7400 HERNING TLF. 97 12 31 33 Herningegnens Lærerforening E-MAIL 121@dlf.org WWW.DLF121.DK DLF KREDS 121 PONTOPPIDANSVEJ 4 7400 HERNING TLF. 97 12 31 33 ANALYSENOTAT Medlemsundersøgelse November 2015 Baggrund Herningegnens Lærerforening

Læs mere

MANUAL TIL RESULTATINDBERETNING OG OPDATERING AF KLUBSPECIFIKKE DATA I DANSK TENNIS FORBUND OG UNIONERNES HOLDTURNERINGSPROGRAM (HTP)

MANUAL TIL RESULTATINDBERETNING OG OPDATERING AF KLUBSPECIFIKKE DATA I DANSK TENNIS FORBUND OG UNIONERNES HOLDTURNERINGSPROGRAM (HTP) MANUAL TIL RESULTATINDBERETNING OG OPDATERING AF KLUBSPECIFIKKE DATA I DANSK TENNIS FORBUND OG UNIONERNES HOLDTURNERINGSPROGRAM (HTP) Dansk Tennis Forbund 22. april 2015 side 1 af 10 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Bilag 19: Vejledende fortolkningsbidrag vedrørende regulering af takster

Bilag 19: Vejledende fortolkningsbidrag vedrørende regulering af takster Bilag 19: Vejledende fortolkningsbidrag vedrørende regulering af takster Model for indregning af overskud eller underskud i taksterne Overskud op til 5 procent kan overføres indenfor samme ledelsesområde/center.

Læs mere

Afstand fra et punkt til en linje

Afstand fra et punkt til en linje Afstand fra et punkt til en linje Frank Villa 6. oktober 2014 Dette dokument er en del af MatBog.dk 2008-2012. IT Teaching Tools. ISBN-13: 978-87-92775-00-9. Se yderligere betingelser for brug her. Indhold

Læs mere

IndFak Kontrakt manual

IndFak Kontrakt manual IndFak Kontrakt manual 1. Kontraktadministratorens arbejdsopgaver... 3 1.1 Login... 3 1.2 Personlige forside... 4 1.2.1 Hurtig menu... 4 1.3 Personlige indstillinger... 5 1.3.1 Opsætning... 5 1.3.2 Automatisk

Læs mere

Feriepengeforpligtigelse Manuel beregning på ferietotaler (Rapport-ID: 57)

Feriepengeforpligtigelse Manuel beregning på ferietotaler (Rapport-ID: 57) Feriepengeforpligtigelse Manuel beregning på ferietotaler (Rapport-ID: 57) Indhold 1. Hvad er formålet med rapporten?... 1 2. Overblik over rapporten... 1 3. Den færdige rapport... 2 4. Faste, indbyggede

Læs mere

Inverse funktioner. John V Petersen

Inverse funktioner. John V Petersen Inverse funktioner John V Petersen Indhold Indledning: Indledende eksempel. Grafen for en funktion. Og grafen for den inverse funktion.... 3 Afbildning, funktion og inverse funktion: forklaringer og definitioner...

Læs mere

Modul 13, Word 2 Idégrundlag / Afsnit

Modul 13, Word 2 Idégrundlag / Afsnit 60+Bornholm Videregående pc-vejledning Modul 13, Word 2 Idégrundlag / Afsnit Behandling af tekst Editor (retteprogram) I Windows kendt som Notesblokken Arbejder på tekstfiler (efternavn =.txt) Ingen farver,

Læs mere

Udkast til revideret bekendtgørelse om arkiveringsversioner

Udkast til revideret bekendtgørelse om arkiveringsversioner Udkast til revideret bekendtgørelse om arkiveringsversioner Høringsudgave, august 2017 I medfør af 5, stk. 1, 13, stk. 1, og 14 i bekendtgørelse nr. 591 af 26. juni 2003 om offentlige arkiver og offentlige

Læs mere

Kontrol af koderreliabilitet med -datasignature- og -merge-

Kontrol af koderreliabilitet med -datasignature- og -merge- Kontrol af koderreliabilitet med -datasignature- og -merge- [2. udgave, september 2013] Kim Mannemar Sønderskov Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet ks@ps.au.dk Efter indtastning af data kan

Læs mere

Guide: Sådan søger du om folkepension

Guide: Sådan søger du om folkepension Guide: Sådan søger du om folkepension Log ind med NemID Log ind med NemID. Du skal taste dit bruger-id og din adgangskode. Klik på Næste. Log ind med NemID Find dit nøglekort, og skriv nummeret, der står

Læs mere

Funktionalligninger - løsningsstrategier og opgaver

Funktionalligninger - løsningsstrategier og opgaver Funktionalligninger - løsningsstrategier og opgaver Altså er f (f (1)) = 1. På den måde fortsætter vi med at samle oplysninger om f og kombinerer dem også med tidligere oplysninger. Hvis vi indsætter =

Læs mere

Login til den digitale ansøgningsportal

Login til den digitale ansøgningsportal Login til den digitale ansøgningsportal Vejledning om login til den digitale ansøgningsportal for kandidatansøgninger Login til den digitale ansøgningsportal sker via WAYF (Where Are You From), som er

Læs mere

Vedrørende Naturstyrelsens udbud af ny samlet webbutik af 15-08-2016, er der indkommet følgende spørgsmål og svar:

Vedrørende Naturstyrelsens udbud af ny samlet webbutik af 15-08-2016, er der indkommet følgende spørgsmål og svar: og svar og svar Vedrørende Naturstyrelsens udbud af ny samlet webbutik af 15-08-2016, er der indkommet følgende spørgsmål og svar: 1 om et tilbud der kun berører dagjagter vil komme i betragtning? Naturstyrelsens

Læs mere

Folketingets Forretningsorden. KAPITEL XI - Forhandlingen, dagsordenen

Folketingets Forretningsorden. KAPITEL XI - Forhandlingen, dagsordenen Folketingets Forretningsorden. KAPITEL XI - Forhandlingen, dagsordenen 26 Medlemmerne og ministrene taler fra Folketingets talerstol eller efter formandens bestemmelse fra deres pladser i salen. Det er

Læs mere

Module 2: Beskrivende Statistik

Module 2: Beskrivende Statistik Forskningsenheden for Statistik ST01: Elementær Statistik Bent Jørgensen og Hans Chr. Petersen Module 2: Beskrivende Statistik 2.1 Histogrammer og søjlediagrammer......................... 1 2.2 Sammenfatning

Læs mere

(inkl. optagelseskrav til diplomingeniørstudierne på Aarhus Universitet)

(inkl. optagelseskrav til diplomingeniørstudierne på Aarhus Universitet) juni 2016/mrl Lokal studieordning for adgangskursus og suppleringskursus, Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet (inkl. optagelseskrav til diplomingeniørstudierne på Aarhus Universitet) Gældende fra august

Læs mere

Bekendtgørelse om menighedsråds medvirken ved ansættelse i præste- og provstestillinger m.m.

Bekendtgørelse om menighedsråds medvirken ved ansættelse i præste- og provstestillinger m.m. BEK nr 1315 af 21/11/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 18. august 2016 Ministerium: Kirkeministeriet Journalnummer: Ministeriet for Ligestilling og Kirke, j.nr. 120354/13 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Bekendtgørelse om arkiveringsversioner af bevaringsværdige data fra elektroniske arkivsystemer

Bekendtgørelse om arkiveringsversioner af bevaringsværdige data fra elektroniske arkivsystemer Bekendtgørelse nr. 342 af 11. marts 2004 Bekendtgørelse om arkiveringsversioner af bevaringsværdige data fra elektroniske arkivsystemer I medfør af 5, stk. 1, 13, stk. 1, og 14 i bekendtgørelse nr. 591

Læs mere

Få mere synlighed! Vejledningshæfte

Få mere synlighed! Vejledningshæfte Få mere synlighed! Vejledningshæfte Vejledning Sådan kommer dit arrangement på OplevRudersdal.dk Dit arrangement kommer nemt og enkelt på www.oplevrudersdal.dk ved at du opretter dit arrangement på hjemmesiden.

Læs mere

Versionsopdatering Epos HR 1 Highlights version November 2010

Versionsopdatering Epos HR 1 Highlights version November 2010 1 Highlights version November 2010 I denne versionsopdatering gennemgås de væsentligste ændringer pr. modul. Highlights gælder for både (Oracle), build 3504, samt (SQL), build 7880. 1.1 Basismodulet 1.1.1

Læs mere

Start med at vælge hvilken afdeling der skal laves ændringer i f.eks. fodbold.

Start med at vælge hvilken afdeling der skal laves ændringer i f.eks. fodbold. Start med at vælge hvilken afdeling der skal laves ændringer i f.eks. fodbold. Her ses da alle sider og undersider som siden fodbold indeholder. Nu kan du gå i gang med f.eks. at tilføje nye sider. Klik

Læs mere

Børn, unge og sundhed Automatisering

Børn, unge og sundhed Automatisering Gr. 8 Børn, unge og sundhed Automatisering Kage, hvornår? Thomas Qvistorff Kanstrup og Thorbjørn Louring Koch 1.6 Kom/IT RTG 30/4 2010 Indhold Indledning... 3 Planlægning... 3 Kommunikationsplanlægning...

Læs mere

Før du går i gang med din ansøgning. Sådan udfylder du ansøgningen

Før du går i gang med din ansøgning. Sådan udfylder du ansøgningen Sa dan udfylder du ansøgning om optagelse pa en 2- faglig kandidatuddannelse med kandidattilvalg i Russisk, Religionsvidenskab eller Oldtidskundskab- Vinteroptag Hvis din bacheloruddannelse er blevet forlænget

Læs mere

Overgangen til RejsUd fra andet rejseafregningssystem

Overgangen til RejsUd fra andet rejseafregningssystem Overgangen til RejsUd fra andet rejseafregningssystem Januar 2010 Det nye fællesstatslige rejse- og udlægsafregningssystem, RejsUd, bliver i løbet af 2010 implementeret i de offentlige institutioner under

Læs mere

8 GUG SKOLE. Gug Skole er beliggende i den sydlige del af Gug og grænser op til Sønder Tranders Vej og Solhøjsvej.

8 GUG SKOLE. Gug Skole er beliggende i den sydlige del af Gug og grænser op til Sønder Tranders Vej og Solhøjsvej. 8 GUG SKOLE Gug Skole er beliggende i den sydlige del af Gug og grænser op til Sønder Tranders Vej og Solhøjsvej. Figur 114. Skoleruter til Gug Skole. Vejene Sønder Tranders Vej, Solhøjsvej og Landlystvej

Læs mere

Vejledning til prototypen af RaConverter

Vejledning til prototypen af RaConverter Vejledning til prototypen af RaConverter Vejledning til prototypen af udtræksprogrammet RaConverter, der anvendes til at lave data- og metadataudtræk fra statistikprogrammer, der overholder Rigsarkivets

Læs mere

Generisk programmering - opgave 2 - Doxygen

Generisk programmering - opgave 2 - Doxygen Generisk programmering - opgave 2 - Doxygen Morten Wendelboe Datalogisk Institut, Københavns Universitet Universitetsparken 1, 2100 København Ø morty@diku.dk Resumé. Denne opgave ser på mulighederne for

Læs mere

Opdateret vejledning - kønsmæssige sammensætning af ledelsen og afrapportering herom

Opdateret vejledning - kønsmæssige sammensætning af ledelsen og afrapportering herom Deloitte Opdateret vejledning - kønsmæssige sammensætning af ledelsen og afrapportering herom Erhvervsstyrelsen har udsendt en opdateret vejledning om måltal og politikker for den kønsmæssige sammensætning

Læs mere

Gentofte Kommune. Brugertilfredshedsundersøgelse. (Forældre) Delrapport for Maglegårdsskolen. Januar 2007. NIRAS Konsulenterne A/S

Gentofte Kommune. Brugertilfredshedsundersøgelse. (Forældre) Delrapport for Maglegårdsskolen. Januar 2007. NIRAS Konsulenterne A/S Gentofte Kommune Brugertilfredshedsundersøgelse (Forældre) Delrapport for Maglegårdsskolen Januar 2007 NIRAS Konsulenterne A/S 1. Indledning Skole og Fritid i Gentofte Kommune har bedt NIRAS Konsulenterne

Læs mere

Ligninger med reelle løsninger

Ligninger med reelle løsninger Ligninger med reelle løsninger, marts 2008, Kirsten Rosenkilde 1 Ligninger med reelle løsninger Når man løser ligninger, er der nogle standardmetoder som er vigtige at kende. Vurdering af antallet af løsninger

Læs mere

Sygehus-/regionsrapporten

Sygehus-/regionsrapporten Læsevejledning til: Sygehus-/regionsrapporten Hvordan du bruger læsevejledningen... 2 Overordnet om rapporten... 2 FORSIDE Dimensionsfigur... 3 1. OVERBLIK... 4 Oversigtsfigur... 4 Resultat i forhold til

Læs mere