4 Aftaler med medvirkende 6 Båndoptagelser af interviews 6 Anonyme medvirkende 6 Medvirkende under 18 år 7 Redigering

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "4 Aftaler med medvirkende 6 Båndoptagelser af interviews 6 Anonyme medvirkende 6 Medvirkende under 18 år 7 Redigering"

Transkript

1 201 4 ETIK I DR

2 2. 3 INDHOLD 3 Fairness 3 Forelæggelse 4 Aftaler med medvirkende 6 Båndoptagelser af interviews 6 Anonyme medvirkende 6 Medvirkende under 18 år 7 Redigering 9 Privatlivets fred og æreskrænkelser 9 Privat eller frit tilgængeligt område 10 Hvor må du optage? 11 Interview uden forudgående aftale 12 Iscenesættelse, rekonstruktion og dramatisering 15 Skjulte optagelser 15 Offentliggørelse 16 Anonymisering 17 Fiktiv identitet/agent provocateur 17 Underholdning og satire 18 Habilitet og bijobs 18 Forhåndsgodkendelse 20 Gaver 20 Ytringsfrihed som dr-ansat 20 Ytringsfrihed som privatperson 21 Opstilling til valg 22 Sponsorering 23 Behandling af klager

3 FAIRNESS Alle, der medvirker eller omtales i DR produktioner, skal behandles fair og ansvarligt. Det gælder uanset, om der er tale om personer, virksomheder, organisationer, foreninger eller lignende. Det betyder, at DR: loyalt refererer relevante parters synspunkter. Der må ikke udelades argumenter og oplysninger af betydning aldrig redigerer på en måde, så medvirkende fremstår med andre synspunkter end dem, de har givet udtryk for altid forelægger kritiske udtalelser for den krænkede part Når DR bringer oplysninger fra et andet medie, skal DR være opmærksom på, at de etiske retningslinjer er overholdt. FORELÆGGELSE Forelæggelse handler grundlæggende om, at en part, der udsættes for kritik, skal høres. Oplysninger, som kan være skadelige, krænkende eller virke agtelsesforringende, skal efterprøves i særlig grad. Det gøres ved at forelægge dem for den pågældende part. Vær opmærksom på, at: forsøget på forelæggelse skal ske, i rimelig tid før offentliggørelsen forsøget på forelæggelse skal ske selvom personen eller virksomheden tidligere har afvist at medvirke forelæggelsen skal indeholde relevante informationer om den sammenhæng, oplysningerne indgår i svaret fra den angrebne part som hovedregel skal bringes i samme program. DR kan undtagelsesvis bringe indslag, hvor kritikken ikke har været forelagt den angrebne part. Det kan fx være: udtalelser i den politiske eller samfundsmæssige debat udtalelser, hvor en omtalt part eller virksomhed forsøger at hindre udsendelse ved ikke at ville medvirke. Læs mere om fairness og forelæggelse i kapitel 1 i DRs etiske retningslinjer.

4 4. 5 AFTALER MED MEDVIRKENDE DR lægger vægt på, at medvirkende får en klar præmis for deres deltagelse i DRs produktioner. Medvirkende skal have forstået og accepteret forudsætningerne for at deltage. Tilrettelæggeren skal sikre sig, at de medvirkende har forstået og accepteret: emnet for produktionen og interviewet den sammenhæng de medvirkende indgår i, herunder hvilke indslag og udsendelser interviewet bliver optaget til at deres udtalelser kan blive refereret eller genbrugt i andre af DRs udsendelser. Hvis der er tale om følsomme emner af privat karakter, skal de medvirkende have særlig grundig information om programmet og om den enkelte medvirkendes rolle. Vær opmærksom på, at der er særlige regler i forhold til arkivering af udsendelser om følsomme emner. Når præmisserne for at medvirke er forstået og accepteret, er aftalen juridisk bindende. Hvis aftalen er indgået mundtligt og rækker ud over et nyhedsinterview, anbefales det at sende den medvirkende en , der bekræfter de væsentligste dele af aftalen. I særlige tilfælde kan tilrettelæggeren beslutte, at den medvirkende ikke får alle oplysninger om sammenhængen eller alle detaljer om emnet inden interviewet. Det må dog udelukkende ske, hvis hensyn til afsløring af kritisable forhold af almen interesse taler for det. Læs mere om aftaler med medvirkende i kapitel 3 i DRs etiske retningslinjer.

5 VÆR OPMÆRKSOM PÅ, AT OPLYSNINGER, DER KAN VÆRE SKADELIGE, ALTID SKAL FORELÆGGES. DRs etik

6 6. 7 BÅNDOPTAGELSER AF INTERVIEWS Båndoptageren er et almindeligt journalistisk arbejdsredskab. Hvis du tydeligt har præsenteret dig som DR-journalist over for den medvirkende, er det ikke nødvendigt at gøre opmærksom på, at samtalen optages. Anderledes er det, hvis DR ønsker mulighed for senere at anvende optagelsen i udsendelsesmæssig sammenhæng. Hvis det er tilfældet, skal der fra starten gøres opmærksom på, at samtalen optages. Afvigelse fra dette i interne produktioner kræver godkendelse fra nærmeste chef. Ved eksterne produktioner kræves godkendelse fra en redaktør i DR Medier. Hvis du optager samtalen, og den medvirkende ikke kender din identitet, er der tale om en skjult optagelse. Optagelsen skal derfor håndteres efter DRs regler om skjult kamera og mikrofon. ANONYME MEDVIRKENDE DR benytter sig kun undtagelsesvis af anonyme medvirkende. Når der bruges anonyme kilder, skal redaktionen kende den anonyme persons identitet samt baggrunden for kravet om anonymitet. Nærmeste DR chef skal give tilladelse til anonymisering af medvirkende. Ved eksterne produktioner gives tilladelsen af den relevante redaktør i DR Medier. MEDVIRKENDE UNDER 18 ÅR Som udgangspunkt kan børn og unge under 18 år ikke give tilsagn om medvirken. Det kan kun den eller de, der har forældremyndigheden. Tilsagnet skal gives skriftligt. Hvis optagelserne foregår på en institution eller lignende, skal institutionens samtykke også indhentes. Børn, der udelukkende befinder sig i baggrunden i fx skolegård betragtes ikke som medvirkende. Her kræves derfor ikke forældresamtykke. Børn og unge under 18 år kan undtagelsesvis selv give samtykke til at medvirke, hvis: hensynet til deres ytringsfrihed taler for det deres alder og karakteren af deres udtalelser ikke taler imod.

7 Det sker, at emnet vedrører et modsætningsforhold mellem den unge og forældrene. Her skal det nøje overvejes, om hensynet til den unges ytringsfrihed undtagelsesvis kan veje tungest. Overvej altid, om der er grund til at beskytte barnet eller den unge mod den eksponering, det giver at medvirke. Overvej også, om der er behov for anonymisering. Læs mere om aftaler med medvirkende i kapitel 3 i DRs etiske retningslinjer. REDIGERING DR værner om sin uafhængighed og har alene redigeringsretten til DRs programmer. DR imødekommer derfor ikke krav fra medvirkende om, at et interview skal sendes uredigeret, eller at den interviewede skal kende alle spørgsmål på forhånd. Der er undtagelser, hvor DR kan indgå en kontrakt, som giver en part mulighed for at gøre indsigelser mod redigeringen. Det kræver, at historien: er væsentlig, har høj almen interesse, kun kan bringes, hvis DR indgår en sådan kontrakt eller omhandler svage medvirkende og/eller meget følsomme emner. Indsigelsesretten gælder alene de faktuelle oplysninger i produktionen. Hvis produktioner går meget tæt på menneskers liv, bør det overvejes at give de pågældende mulighed for at se den færdige produktion inden udsendelse. Ligeledes bør eventuelle indsigelser overvejes meget grundigt. Hvis der indgås en kontrakt, som giver en part mulighed for at gøre indsigelser i forhold til redigeringen, skal den offentliggøres. Det skal ske ved at omtale den i udsendelsen. Kontrakten kan ved interne produktioner indgås af en redaktionschef og ved eksterne produktioner af en redaktør i DR Medier. Den skal på forhånd godkendes skriftligt af direktøren for den pågældende produktion. Læs mere om redigering i kapitel 3 i DRs etiske retningslinjer.

8 8. 9

9 PRIVATLIVETS FRED OG ÆREKRÆNKELSER DR krænker ikke privatlivets fred, medmindre klar almen interesse taler for det. Det betyder, at: DR ikke uberettiget bringer billeder eller optagelser, der vedrører en andens private forhold, uanset at optagelserne er sket på et frit tilgængeligt område en eventuel offentliggørelse skal ske under størst muligt hensyn til de medvirkende, herunder vidner, pårørende og ofre for forbrydelser. PRIVAT ELLER FRIT TILGÆNGELIGT OMRÅDE Det kan være strafbart og i strid med god presseskik uden tilladelse at opholde sig på steder, hvor der normalt ikke er fri adgang for offentligheden. Det er ikke afgørende, om der er tale om offentlig eller privat bygning eller område. Det afgørende er, hvorvidt der er fri adgang for offentligheden. Bliver du bedt om at forlade et område, som ikke er frit tilgængeligt, skal du omgående forlade stedet, medmindre der er helt særlige omstændigheder, der taler for at blive. Læs mere om privatlivets fred og ærekrænkelser i kapitel 5 i DRs etiske retningslinjer.

10 HVOR MÅ DU OPTAGE? Et er, hvor man må opholde sig noget andet er, hvor man må foretage optagelser. Selv på steder, hvor der er offentlig adgang, kan det være i strid med god presseskik at lave optagelser. Inden en optagelse på fx et bibliotek, en skole eller en arbejdsformidling skal man indhente tilladelse hos ledelsen det pågældende sted. I mange offentlige bygninger gælder der særlige regler for optagelser, det gælder fx Christiansborg, Rigshospitalet og DSBs stationer. Disse retningslinjer skal overholdes, med mindre der er tungtvejende grunde for det modsatte. Ønsker du at lave optagelser på et ikke frit tilgængeligt sted, skal ejeren eller den ansvarlige på stedet give tilladelse. Det kan være strafbart og i strid med god presseskik uberettiget at fotografere personer, der befinder sig på et ikke frit tilgængeligt sted. Det gælder også i de tilfælde, hvor fotografen selv befinder sig på et frit tilgængeligt sted. Det er således ikke tilladt fra offentlig vej at fotografere personer, der befinder sig på et ikke frit tilgængeligt sted fx deres have.

11 INTERVIEW UDEN FORUDGÅENDE AFTALE DR kontakter og konfronterer normalt ikke personer med tændt optageudstyr uden aftale, også kaldt gatecrashing eller uanmeldt besøg. Det gælder både på privat og offentligt område. Der er undtagelser: vox pops politikere og andre offentlige personer med stort kendskab til medierne. Konfrontationen skal dog ske på offentligt område. Samtidig må personerne kun kontaktes om emner, der er affødt af deres virke. I alle andre tilfælde kræver gatecrashing en direktørtilladelse. Interview uden forudgående aftale kan ikke begrundes med, at det er et dramaturgisk virkemiddel. Det skal altid overvejes nøje, om det er nødvendigt og hensigtsmæssigt at overrumple aktører eller kilder. I forbindelse med disse overvejelser gælder følgende kriterier: den person, DR ønsker at tale med, har ikke besvaret eller reageret på henvendelser eller har afvist at medvirke uden rimelig grund, det vurderes, at forudgående henvendelse vil medføre, at den pågældende person helt vil undvige konfrontation og spørgsmål, eller historien skal tjene en almen interesse, der klart overstiger hensynet til den eller de personer, der ikke vil medvirke eller ikke reagerer på henvendelser. Læs mere om privatlivets fred og ærekrænkelser i kapitel 5 i DRs etiske retningslinjer.

12 ISCENESÆTTELSE, REKONSTRUKTION OG DRAMATISERING Ved brug af iscenesættelser, rekonstruktioner og dramatiseringer er det afgørende, at DR aldrig fører hverken seere, lyttere eller medvirkende bag lyset. Når disse fortællemæssige greb bruges, skal hvert enkelt program så at sige give sin egen læsevejledning. Vejledningen laves, så den passer til det enkelte programs form, indhold og dramaturgi. Jo større betydning iscenesættelsen, rekonstruktionen eller dramatiseringen har for et program, jo vigtigere er det, at den forklares åbent og forståeligt i selve programmet. Finder optagelser af denne type sted i det offentlige rum, har tilrettelæggeren et særligt ansvar for at informere offentligheden, så der ikke opstår misforståelser. Ved interne produktioner er det den enkelte redaktionschef, der er ansvarlig for brugen af iscenesættelser, rekonstruktioner og dramatiseringer. Ved eksterne produktioner er det redaktøren i DR Medier. Læs mere om iscenesættelse, rekonstruktion og dramatisering i kapitel 6 i DRs etiske retningslinjer.

13

14 BRUG AF SKJULT KAMERA, FIKTIV IDENTITET OG GATECRASHING KRÆVER ALTID SKRIFTLIG TILLADELSE FRA DIREKTØREN. DRs etik

15 SKJULTE OPTAGELSER DR benytter som hovedregel ikke skjulte optagelser. Det sker kun, hvis emnets vigtighed berettiger det, og hvis skjult kamera er den eneste metode til at opnå den fornødne dokumentation i en sag. Ønsker man at bruge skjult kamera eller mikrofon, skal begrundelsen gives skriftligt, og det skal altid godkendes på direktørniveau, inden der optages. For at få tilladelse skal to kriterier opfyldes: 1. optagelsen tjener en væsentlig offentlig interesse, der klart overstiger hensynet til de personer, der optages 2. den dokumentation, der ligger i de skjulte optagelser, kan ikke eller kun meget vanskeligt skaffes på anden måde. OFFENTLIGGØRELSE Når de skjulte optagelser er foretaget, skal de vurderes nøje. De kan kun offentliggøres, hvis de opfylder følgende kriterier: det optagne materiale har væsentlig offentlig interesse hensynet til den offentlige interesse overstiger klart hensynet til de personer, der er optaget de skjulte optagelser udgør dokumentation, som ikke kan tilvejebringes på anden vis samt at de skjulte optagelser er forsøgt forelagt for den, der har været udsat for skjult kamera. Skjulte optagelser må kun offentliggøres med skriftlig direktørtilladelse. Læs mere om skjulte optagelser og fiktiv identitet i kapitel 8 i DRs etiske retningslinjer.

16 ANONYMISERING Skjulte optagelser skal vises til de medvirkende, inden de offentliggøres. Medmindre de medvirkende giver tilladelse til, at optagelserne kan sendes, skal de medvirkende anonymiseres. Anonymisering kan udelades i tilfælde, hvor den enkelte medvirkende har et tydeligt, overordnet ansvar for de forhold, som afsløres. DR skal i forbindelse med redigering overveje, om råmateriale skal slettes for at sikre tilsagn om anonymitet. Sletning må dog ikke foretages, hvis der foreligger begæring om udlevering af råmateriale fra politiet (editionsbegæring).

17 FIKTIV IDENTITET/AGENT PROVOCATEUR Medarbejderes brug af fiktiv identitet i forbindelse med programvirksomhed sker efter samme retningslinjer som ved brug af skjult kamera/mikrofon. DRs redaktioner skal være særligt opmærksomme på de problemstillinger, der opstår, hvis medarbejdere risikerer at påvirke de forhold, som DR ønsker at dokumentere (agent provocateur). Ved brug af fiktiv identitet gælder: DRs mediejurister skal kontaktes forud der skal altid indhentes skriftlig tilladelse fra relevant direktør DR ansatte og eksterne, der producerer til DR, må ikke medvirke til lovovertrædelser. En medarbejder, der arbejder under fiktiv identitet, skal være meget opmærksom på ikke at tilskynde til eller fremprovokere begivenheder, som ellers ikke ville have fundet sted. Det gælder især fremprovokation af udsagn eller handlinger, der kan skade den medvirkende eller sætte vedkommende i et dårligt lys. Derfor kan fiktiv identitet også kun anvendes, hvis DR i forvejen har konkrete oplysninger om en sag. UNDERHOLDNING OG SATIRE Brug af skjulte optagelser i underholdningsprogrammer eller satire kræver ligeledes en direktørgodkendelse inden optagelse. Desuden kræves altid de medvirkendes samtykke før offentliggørelse. Det gælder, selv om de medvirkende sløres og anonymiseres. I disse genrer stilles ikke krav om væsentlig samfundsmæssig interesse. Læs mere om skjulte optagelser og fiktiv identitet i kapitel 8 i DRs etiske retningslinjer.

18 HABILITET OG BIJOBS Det er værdifuldt for DR, at medarbejderne er synlige i det offentlige liv som foredragsholdere, ordstyrere mv. Samtidig er det afgørende, at der ikke kan rejses tvivl om DRs integritet, troværdighed og uafhængighed. Det betyder, at DRs medarbejdere skal være uafhængige af personlige og økonomiske interesser i forhold til det arbejde, der udføres i DR. Det gælder såvel fastansatte som tidsbegrænsede ansatte. For freelance ansatte gælder, at eventuelle konkrete begrænsninger skal fremgå af deres kontrakt for den enkelte opgave. DRs medarbejdere har pligt til at oplyse nærmeste chef om såvel lønnede som ulønnede aktiviteter. FORHÅNDSGODKENDELSE Bijob uden for DR forudsætter, at medarbejderen på forhånd har indhentet en godkendelse fra sin chef. Ansøgningen skal rumme oplysninger om jobbets art og betaling. Tilladelse til bijob er gældende i det kalenderår, det er givet. Medarbejderne har også pligt til at oplyse nærmeste chef om medlemskaber og engagementer, som kan skabe interessekonflikter i forhold til deres opgaver i DR. DRs retningslinjer for habilitet gælder også for medarbejdere i eksterne produktionsselskaber i det omfang, de arbejder for DR. Læs mere om habilitet og bijob i kapitel 19 i DRs etiske retningslinjer.

19 MEDARBEJDERE MÅ IKKE BENYTTE DERES STILLING TIL AT OPNÅ PRIVATE FORDELE. DRs etik

20 GAVER Medarbejdere på DR må ikke udnytte deres stilling til at opnå private fordele. Det samme gælder redaktioner eller enheder, der forsøger at opnå særlige ydelser eller fordele i kraft af deres tilknytning til DR. Gaver skal afvises, medmindre der er tale om: rene bagateller (fx reklameartikler, et par flasker vin) personlige hilsener eller gaver af et naturligt omfang i forbindelse med runde dage, jubilæer med videre. YTRINGSFRIHED SOM DR-ANSAT Du må kun engagere dig i den offentlige debat med DR som afsender, hvis det sker efter aftale med nærmeste chef. Du må ikke i dit arbejde skilte med eller propagandere for egne holdninger, medmindre det sker som led i et redaktionelt koncept med holdningsprægede værter. YTRINGSFRIHED SOM PRIVATPERSON DR respekterer medarbejdernes grundlovssikrede rettigheder, herunder ytringsfrihed og ret til at være medlem af politiske partier eller interesseorganisationer. DR er både i lov om radio og fjernsynsvirksomhed og i DRs public service kontrakt pålagt særlige forpligtelser i forhold til saglighed, troværdighed og upartiskhed. I det omfang ytringer eller tilknytningsforhold har den konsekvens, at der sættes spørgsmål ved disse grundlæggende værdier i DRs virksomhed, er selve DRs funktionsevne truet. For centralt placerede medarbejdere, her defineret som værter, korrespondenter og ledende medarbejdere, gælder det, at deres offentlige personlige ytringer og tilknytningsforhold vanskeligt kan holdes adskilt fra den centrale DR-funktion, de indtager. Konkret betyder det, at selv om de konkrete offentlige ytringer ligger indenfor ytringsfrihedens grænser, eller der er tale om tilknytning til en lovlig forening eller et parti, kan der opstå kon-

21 flikt i forhold til DRs funktionsevne. Det gælder, hvis der er en konkret, aktuel og væsentlig risiko for, at DRs forpligtelser til saglighed og upartiskhed i informationsformidlingen lider skade som følge af dette. Det vil med andre ord sige, at DRs krav om troværdighed og uafhængighed kan betyde, at politiske og ideologiske ytringer og tilknytningsforhold samt ytringer rettet mod navngivne personer, virksomheder og organisationer er uforenelige med visse arbejdsopgaver. I hvilket omfang medarbejderens offentlige ytringer eller tilknytningsforhold er forenelige med arbejdsopgaverne, baseres på en konkret vurdering af den nærmeste chef i samråd med den relevante direktør. OPSTILLING TIL VALG Medarbejdere, som opstiller til folketings-, regions-, kommunal-, menighedsråds- eller EU-parlamentsvalg, skal meddele det til nærmeste chef. Chefen vurderer, om medarbejderen kan fortsætte i sin funktion i DR, eller om der må ske en begrænsning af arbejdsområderne. Læs mere om habilitet i kapitel 19 i DRs etiske retningslinjer.

22 SPONSORERING Sponsorering er enhver form for ydelse af direkte eller indirekte karakter til finansieringen af programvirksomhed med henblik på at fremme sponsors navn, logo, image, aktiviteter eller produkter. Der gælder ikke en bagatelgrænse, og selv små tilskud vil være sponsorering. Udgangspunktet er, at sponsorering alene kan anvendes, når hensynet til DRs redaktionelle frihed - herunder hensynet til saglighed, upartiskhed samt uafhængighed af økonomiske særinteresser - er overvejet. På linje med andre programmer må sponsorerede programmer ikke give anledning til, at der kan rejses tvivl om DRs, programfladens, de enkelte programmers eller medarbejdernes integritet, troværdighed og uafhængighed. Alle sponsorater/tilskud skal godkendes af nærmeste chef. Læs mere om sponsorering i kapitel 22 i DRs etiske retningslinjer.

23 BEHANDLING AF KLAGER DR behandler klager med respekt og lydhørhed. En DR-medarbejder bør ikke svare på klager over sig selv, men videregive sagen til sin redaktionschef eller direktør. Almindelige kritiske kommentarer til udsendelser m.v. behandles ikke som selvstændige klagesager i DR. Kommentarerne registreres og er værdifulde pejlemærker i de løbende programovervejelser. Ved hel eller delvis afvisning af væsentlige klager skal klageren skriftligt oplyses om sin mulighed for at få sagen behandlet af DRs generaldirektør - via lytternes og seernes redaktør. Samtidig er DR forpligtet til at oplyse klageren om, at afvisningen kan indbringes for Pressenævnet inden for 12 uger. Læs mere om henvendelser og klager i kapitel 24 i DRs etiske retningslinjer.

24 dr.dk/omdr DR DESIGN

ETIK I DR. - den korte version

ETIK I DR. - den korte version ETIK I DR - den korte version 2. 3 FAIRNESS 3 Fairness og forelæggelse 4 Aftaler med medvirkende 6 Båndoptagelser af interviews 6 Anonyme medvirkende 6 Medvirkende under 18 år 7 Redigering 9 Privatlivets

Læs mere

Hovedreglen for bijob og habilitet er, at der ikke må kunne rejses tvivl om DRs integritet, troværdighed og uafhængighed.

Hovedreglen for bijob og habilitet er, at der ikke må kunne rejses tvivl om DRs integritet, troværdighed og uafhængighed. KAPITEL 19 HABILITET Hovedreglen for bijob og habilitet er, at der ikke må kunne rejses tvivl om DRs integritet, troværdighed og uafhængighed. Derfor må du ikke sammenblande personlige og/eller private

Læs mere

God adfærd i det offentlige - kort og godt. December 2007

God adfærd i det offentlige - kort og godt. December 2007 God adfærd i det offentlige - kort og godt December 2007 God adfærd i det offentlige - kort og godt December 2007 God adfærd i det offentlige - kort og godt Udgivet december 2007 Udgivet af Personalestyrelsen

Læs mere

Borgerrådgiverens hovedopgave er først og fremmest dialog med borgerne i konkrete sager en mediatorrolle, hvor det handler om at:

Borgerrådgiverens hovedopgave er først og fremmest dialog med borgerne i konkrete sager en mediatorrolle, hvor det handler om at: BORGER RÅDGIVEREN Det kan du bruge borgerrådgiveren til Er du utilfreds med behandlingen af din sag i Hvidovre Kommune eller med kommunens behandling af dig, kan du henvende dig til borgerrådgiveren. Borgerrådgiverens

Læs mere

DRs Programetik INDHOLD

DRs Programetik INDHOLD DRs Programetik Etiske retningslinjer for DRs programmer og medarbejdere Etiske retningslinjer for DRs programmer og medarbejdere DRs programetik er vedtaget af DRs direktion 23.juni 2009, men opdateres

Læs mere

YTRINGSFRIHED OG TAVSHEDSPLIGT. Vibeke Borberg, forskningschef, ph.d. i medieret Danmarks Medie og Journalisthøjskole

YTRINGSFRIHED OG TAVSHEDSPLIGT. Vibeke Borberg, forskningschef, ph.d. i medieret Danmarks Medie og Journalisthøjskole YTRINGSFRIHED OG TAVSHEDSPLIGT Vibeke Borberg, forskningschef, ph.d. i medieret Danmarks Medie og Journalisthøjskole OPLÆG FOR REGION MIDTJYLLAND AFDELINGSLEDERE I PSYKIATRIEN DEN 29. FEBRUAR 2016 VIBEKE

Læs mere

NOTAT Den forvaltningsretslige position m.v. for Det Tekniske Sikkerhedsråd samt nedsatte underudvalg Indledning og forslag til drøftelse

NOTAT Den forvaltningsretslige position m.v. for Det Tekniske Sikkerhedsråd samt nedsatte underudvalg Indledning og forslag til drøftelse NOTAT 3. februar 2005 Den forvaltningsretslige position m.v. for Det Tekniske Sikkerhedsråd samt nedsatte underudvalg Indledning og forslag til drøftelse På baggrund af drøftelser på rådets forrige møde

Læs mere

DATAT I LSYN ET 02 FEB. 2076. Hedensted Kommune Niels Espes Vej 8 8722 Hedensted. Hedensted Kommui

DATAT I LSYN ET 02 FEB. 2076. Hedensted Kommune Niels Espes Vej 8 8722 Hedensted. Hedensted Kommui DATAT I LSYN ET INDGÅET Hedensted Kommune Niels Espes Vej 8 8722 Hedensted 02 FEB. 2076 Hedensted Kommui 27. januar 2016 Datatilsynet Borgergade 28, 5. 1300 København K CVR-nr. 11-88-37-29 Telefon 3319

Læs mere

Holbæk Kommunes tilsyn med dagtilbud jævnfør Lov om Dagtilbud for Børn og Unge

Holbæk Kommunes tilsyn med dagtilbud jævnfør Lov om Dagtilbud for Børn og Unge Analyse marts 2010 09/67371 Holbæk Kommunes tilsyn med dagtilbud jævnfør Lov om Dagtilbud for Børn og Unge Holbæk Kommune foretager pædagogisk tilsyn med de kommunale børnehuse og private pasningstilbud.

Læs mere

TV 2 er en uafhængig og selvstændig medievirksomhed, som arbejder ud fra et publicistisk udgangspunkt.

TV 2 er en uafhængig og selvstændig medievirksomhed, som arbejder ud fra et publicistisk udgangspunkt. TV 2s programetik Programetiske værdier og journalistisk etik på TV 2 TV 2 er en uafhængig og selvstændig medievirksomhed, som arbejder ud fra et publicistisk udgangspunkt. TV 2s programmer skal være troværdige,

Læs mere

Journalistisk etik for dokumentarudsendelser på TV 2

Journalistisk etik for dokumentarudsendelser på TV 2 Journalistisk etik for dokumentarudsendelser på TV 2 Dette notat beskriver retningslinjerne for journalistisk etik for dokumentarudsendelser på TV 2. Dokumentarudsendelser på TV 2 efterlever desuden de

Læs mere

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik 1 Indhold Socialpolitikken og Socialudvalgets MVV... 3 Politikkens fokusområder...

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse 13-16 om hjemmehjælp - kvalitetsstandard - indkøbsordning - rehabiliteringsforløb

Ankestyrelsens principafgørelse 13-16 om hjemmehjælp - kvalitetsstandard - indkøbsordning - rehabiliteringsforløb KEN nr 9338 af 14/04/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juni 2016 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-2121-51397 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 104 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 104 Offentligt Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 104 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 25. november 2014 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Helene Hvid

Læs mere

Individuel lønforhandling

Individuel lønforhandling KOM I GANG MED Individuel lønforhandling Dialog om løn betaler sig Få mere ud af lønforhandlingerne end kroner og øre I får mere ud af lønkronerne, når den enkelte leder får ansvar for at prioritere og

Læs mere

N O T A T. Svar på spørgsmål fra 117 borgere samt BEU spørgsmål 98-109

N O T A T. Svar på spørgsmål fra 117 borgere samt BEU spørgsmål 98-109 Beskæftigelsesudvalget 2014-15 (2. samling) BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 98 Offentligt N O T A T Svar på spørgsmål fra 117 borgere samt BEU spørgsmål 98-109 Sagsnr. 2015-4001 Indledningsvist

Læs mere

Mener ministeren, at der er tilstrækkelig klarhed om reglerne for opkrævning af registreringsafgift,

Mener ministeren, at der er tilstrækkelig klarhed om reglerne for opkrævning af registreringsafgift, Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 142 Offentligt Tale Samrådsspørgsmål G 12. november 2014 J.nr. 14-4367518 Samrådsspm G Mener ministeren, at der er tilstrækkelig klarhed om

Læs mere

Job- og personprofil for medarbejder i daghjem i Assens Kommune

Job- og personprofil for medarbejder i daghjem i Assens Kommune Job- og personprofil for medarbejder i daghjem i Assens Kommune Medarbejder i daghjem, Assens Kommune Assens Kommunes personalepolitik hviler på værdierne respekt, åbenhed, udvikling, arbejdsglæde og ordentlighed.

Læs mere

Aktindsigt Relevante lovregler

Aktindsigt Relevante lovregler Aktindsigt Aktindsigt er i Patientskadeankenævnet relevant i to situationer. Problemstillingen er først og fremmest relevant, når der fremsættes anmodning om aktindsigt i sager, der verserer eller har

Læs mere

TV 2/DANMARK A/S Rugårdsvej 25 5100 Odense C. København den 21. juni 2004

TV 2/DANMARK A/S Rugårdsvej 25 5100 Odense C. København den 21. juni 2004 RADIO- OG TV-NÆVNET TV 2/DANMARK A/S Rugårdsvej 25 5100 Odense C København den 21. juni 2004 Udsendelsesrækken Shopping vist på TV 2 Foranlediget af omtale i pressen besluttede Radio- og tv-nævnet i henhold

Læs mere

BESKÆFTIGELSESMINISTERIET 31. august 2006 1. kontor Sag nr. 06-011-11 Opgave nr. lml

BESKÆFTIGELSESMINISTERIET 31. august 2006 1. kontor Sag nr. 06-011-11 Opgave nr. lml Arbejdsmarkedsudvalget AMU alm. del - Svar på Spørgsmål 141 Offentligt BESKÆFTIGELSESMINISTERIET 31. august 2006 1. kontor Sag nr. 06-011-11 Opgave nr. lml Ministerens tale ved samråd vedrørende mangel

Læs mere

Materiale til behandling af brev fra 12 private børnepassere

Materiale til behandling af brev fra 12 private børnepassere Materiale til behandling af brev fra 12 private børnepassere Info om: Kommunal dagpleje - der er d.d. 57 kommunale dagplejere. Godkendes og ansættes af Tønder Kommune til pasning af 4 børn med mulighed

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

Politik & Jura Kræftens Bekæmpelse. Etiske Retningslinjer

Politik & Jura Kræftens Bekæmpelse. Etiske Retningslinjer Politik & Jura Kræftens Bekæmpelse Etiske Retningslinjer 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 a. Bærende værdier... 3 b. National og international lovgivning mv.... 3 c. Tobaksindustri og medicinalindustri...

Læs mere

Handicap politik. [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016

Handicap politik. [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 l Handicap politik [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 Forord Fredensborg Kommune er en handicapvenlig kommune, der skaber gode vilkår for borgere med handicap, så den enkelte borger

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden vedrørende finansielle virksomheder

Samarbejdsaftale mellem Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden vedrørende finansielle virksomheder Finanstilsynet Forbrugerombudsmanden Den 2. september 2013 Samarbejdsaftale mellem Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden vedrørende finansielle virksomheder Som følge af ændringerne i markedsføringsloven

Læs mere

Nedenstående program- og presseetiske emner er at betragte som retningslinier for det redaktionelle

Nedenstående program- og presseetiske emner er at betragte som retningslinier for det redaktionelle KNR's programetik KNRs programetik - retningslinier for programetik og god presseskik Det er grundlæggende, at KNR som led i sin public service forpligtelse tager et afgørende hensyn, der underbygger ytrings-

Læs mere

Ombudsmandens behandling af sager om offentligt ansattes ytringsfrihed

Ombudsmandens behandling af sager om offentligt ansattes ytringsfrihed PRÆSENTATION AF OMBUDSMANDENS BERETNING FOR 2009 PÅ DET OFFENTLIGE DEBATMØDE MED RETSUDVALGET DEN 30. NOVEMBER 2010 Ved afdelingschef Kaj Larsen 17. november 2010 Ombudsmandens behandling af sager om offentligt

Læs mere

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål J fra Folketingets Skatteudvalg den 1. februar 2012

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål J fra Folketingets Skatteudvalg den 1. februar 2012 Skatteudvalget 2011-12 SAU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 322 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Dato: 25. januar 2012 Dok.: 328697 UDKAST TIL TALE til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål

Læs mere

Juridiske retningslinier for indsamling af patientdata til brug i opgaver og projekter

Juridiske retningslinier for indsamling af patientdata til brug i opgaver og projekter Sygeplejerskeuddannelsens Lederforsamling Juridiske retningslinier for indsamling af patientdata til brug i opgaver og projekter 1. Indledning Formålet med Sygeplejerskeuddannelsen er, at kvalificere den

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold. FOA Kampagne og Analyse April 2012

Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold. FOA Kampagne og Analyse April 2012 Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold FOA Kampagne og Analyse April 2012 Indhold Resumé... 3 Psykisk arbejdsmiljø... 5 Forholdet til kollegerne...

Læs mere

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010 Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010 MÅL OG VÆRDIER Det er Byrådet i Allerød Kommune, som fastsætter serviceniveauet på ældreområdet. Byrådet har dermed det overordnede ansvar for kommunens tilbud.

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 501 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 501 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 501 Offentligt Folketinget Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik Christiansborg 1240 København K

Læs mere

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE Briefing Vi er to specialestuderende fra Institut for Statskundskab, og først vil vi gerne sige tusind tak fordi du har taget dig tid til at deltage i interviewet! Indledningsvis

Læs mere

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Principperne i denne erklæring angiver retningen for FOAs videre strukturelle og demokratiske udvikling.

Læs mere

Rammer til udvikling hjælp til forandring

Rammer til udvikling hjælp til forandring Rammer til udvikling hjælp til forandring Ungdomskollektivet er et tilbud til unge, som i en periode af deres liv har brug for hjælp til at klare tilværelsen. I tæt samarbejde tilrettelægger vi individuelle

Læs mere

2012-26. Samtale om ansats loyalitet efter debatindlæg var i strid med reglerne om offentligt ansattes ytringsfrihed. 14.

2012-26. Samtale om ansats loyalitet efter debatindlæg var i strid med reglerne om offentligt ansattes ytringsfrihed. 14. 2012-26 Samtale om ansats loyalitet efter debatindlæg var i strid med reglerne om offentligt ansattes ytringsfrihed I et debatindlæg havde en kvinde kritiseret, at der på danske museer var mere fokus på

Læs mere

Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil

Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil Instruktion Formålet med Lederadfærdsanalyse II Egen er at give dig oplysninger om, hvordan du opfatter din ledelsesstil. I det følgende vil du blive

Læs mere

Sag C-101/01. Straffesag mod Bodil Lindqvist

Sag C-101/01. Straffesag mod Bodil Lindqvist Sag C-101/01 Straffesag mod Bodil Lindqvist (anmodning om præjudiciel afgørelse indgivet af Göta hovrätt (Sverige))»Direktiv 95/46/EF anvendelsesområde offentliggørelse af personoplysninger på internettet

Læs mere

NOTAT. Juridiske retningslinjer for indsamling af patientdata til brug i opgaver og projekter

NOTAT. Juridiske retningslinjer for indsamling af patientdata til brug i opgaver og projekter Find vejen frem VIA University College Juridiske retningslinjer for indsamling af patientdata til brug i opgaver og projekter 1. Indledning Formålet med sygeplejerskeuddannelsen er at kvalificere den studerende

Læs mere

Børn og Unge sekretariatet 2013. Holbæk Kommunes tilsyn med dagtilbud

Børn og Unge sekretariatet 2013. Holbæk Kommunes tilsyn med dagtilbud Børn og Unge sekretariatet 2013 Holbæk Kommunes tilsyn med dagtilbud Formål med tilsyn: Baggrund for tilsyn med dagtilbud Holbæk Kommune har pligt til at sikre, at dagtilbuddene lever op til lovgivningen

Læs mere

Samarbejde/sammenlægning Tryggevælde og Næstved provstier

Samarbejde/sammenlægning Tryggevælde og Næstved provstier Samarbejde/sammenlægning Tryggevælde og Næstved provstier 1 Program God kommunikation se sagen fra flere sider! Relationer hvordan skaber I et konstruktivt og givende samarbejde? Regler om: samarbejde

Læs mere

Handleplan vedrørende alvorlige ulykker-dødsfald i den nærmeste familie/ i personalegruppen og skilsmisser for børn i Børnehusene Tjæreborg

Handleplan vedrørende alvorlige ulykker-dødsfald i den nærmeste familie/ i personalegruppen og skilsmisser for børn i Børnehusene Tjæreborg Handleplan for sorg og krise Handleplan vedrørende alvorlige ulykker-dødsfald i den nærmeste familie/ i personalegruppen og skilsmisser for børn i Børnehusene Tjæreborg Denne handleplan skal bruges som

Læs mere

MED-aftale. Midtjysk Brand og Redning

MED-aftale. Midtjysk Brand og Redning MED-aftale Midtjysk Brand og Redning April 2016 Forord: Denne aftale udgør den overordnede ramme for samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere og gælder for alle ansatte i MJBR. MED-aftalen er et vigtigt

Læs mere

Inspirationsmateriale til drøftelse af. rammerne for brug af alkohol i. kommunale institutioner med børn

Inspirationsmateriale til drøftelse af. rammerne for brug af alkohol i. kommunale institutioner med børn Inspirationsmateriale til drøftelse af rammerne for brug af alkohol i kommunale institutioner med børn Rammer for brugen af alkohol som led i en alkoholpolitik i kommunale institutioner med børn Indledning

Læs mere

Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven)

Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Børne- og Kulturforvaltningen Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Kapitel 1 Formål, anvendelsesområde, ansvar, tilsyn m.v. Formål 1. Formålet med denne lov er at

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly. Juni 2009

Notat til Statsrevisorerne om beretning om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly. Juni 2009 Notat til Statsrevisorerne om beretning om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly Juni 2009 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører:

Læs mere

PPR ydelser. Familierådgivningen. Bestilling af ydelse

PPR ydelser. Familierådgivningen. Bestilling af ydelse Pædagogisk Psykologisk Rådgivning PPR ydelser Familierådgivningen Bestilling af ydelse Bestilling af ydelse sker ved at udfylde henvisningsskemaet som kan hentes på Handleguide.dk under Professionelle/skemaer

Læs mere

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til pårørende

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til pårørende Enhed for Selvmordsforebyggelse Information til pårørende 2 Kort om denne pjece Denne pjece er til dig, der er pårørende til en person, der skal i gang med et behandlingsforløb hos Enhed for Selvmordsforebyggelse.

Læs mere

Forskning på afdøde er reguleret af såvel komitéloven som af sundhedsloven 2.

Forskning på afdøde er reguleret af såvel komitéloven som af sundhedsloven 2. DET ETISKE RÅD NOTAT om bestemmelser i sundhedsloven og komitéloven 1 der har betydning for godkendelse af biomedicinske forskningsprojekter, der vedrører forskning på afdøde. Sundhedsloven og komitéloven:

Læs mere

ledelsesgrundlag Københavns Kommunes Ungdomsskole Københavns Kommunes Ungdomsskole

ledelsesgrundlag Københavns Kommunes Ungdomsskole Københavns Kommunes Ungdomsskole ledelsesgrundlag 2 ledelsesgrundlag 2008 s ledelsesgrundlag Ungdomsskolens ledelsesgrundlag er et udtryk for de forventninger, du som medarbejder kan have til din leder. Det er udarbejdet i fællesskab

Læs mere

KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE

KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Dato: 22. oktober 2008 Kontor: Sekretariatet J.nr.: 2003-0120-74 Sagsbeh.: tas KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE 1. KONCERNPERSONALEPOLITIKKENS

Læs mere

Stil krav til din udvikling. - og få mere ud af samtalen med din leder. Anbefalinger og inspiration til faglige repræsentanter

Stil krav til din udvikling. - og få mere ud af samtalen med din leder. Anbefalinger og inspiration til faglige repræsentanter Stil krav til din udvikling - og få mere ud af samtalen med din leder Anbefalinger og inspiration til faglige repræsentanter Sæt udviklingssamtalen og udviklingsplanen på dagsordenen Når medarbejderen

Læs mere

25. februar 2014 14/00115-14 x x x

25. februar 2014 14/00115-14 x x x DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 25. februar 2014 14/00115-14 x x x AFVISNING AF KLAGE OVER RÅDEN OVER VEJAREAL Vejdirektoratet har behandlet din klage af den 31. december 2013 over Kommunens e-mail

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en journalist. Att.: XXXX. Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en journalist. Att.: XXXX. Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt 2015-71725 Statsforvaltningens brev til en journalist Dato: 18-12- 2015 Att.: XXXX Tilsynet Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt Du har i e-mail af 2. november 2015 meddelt Aalborg Kommune, at du

Læs mere

Forretningsorden for bestyrelsen for Fonden Settlementet på Vesterbro. Således vedtaget på bestyrelsesmødet den 04.11.2015

Forretningsorden for bestyrelsen for Fonden Settlementet på Vesterbro. Således vedtaget på bestyrelsesmødet den 04.11.2015 Udkast af 26. oktober 2015 til Kapitel 1 - Formål Forretningsorden for bestyrelsen for Fonden Settlementet på Vesterbro Således vedtaget på bestyrelsesmødet den 04.11.2015 1 Formål Bestyrelsen er Fonden

Læs mere

Det talte ord på samrådet gælder

Det talte ord på samrådet gælder Beskæftigelsesudvalget 2011-12 BEU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 128 Offentligt T A L E Beskæftigelsesministerens tale ved samråd om øremærket barsel til mænd og barsel for mandlige ministre, samrådsspørgsmål

Læs mere

2.2 Ændringer og tillæg. Ændringer af og tillæg til Aftalegrundlaget er kun gældende, hvis parterne har aftalt dem skriftligt.

2.2 Ændringer og tillæg. Ændringer af og tillæg til Aftalegrundlaget er kun gældende, hvis parterne har aftalt dem skriftligt. Salgs- og leveringsbetingelser for Dynamic Venues ApS serviceydelser til erhvervskunder 1. Anvendelse 1.1 Anvendelse. Almindelige salgs- og leveringsbetingelser ( Betingelserne ) gælder for alle aftaler

Læs mere

Lovgrundlag og jura Alkohollederkurset, 24.-27. april 2012. Anette Søgaard Nielsen Behandlingscenter Odense

Lovgrundlag og jura Alkohollederkurset, 24.-27. april 2012. Anette Søgaard Nielsen Behandlingscenter Odense Lovgrundlag og jura Alkohollederkurset, 24.-27. april 2012 Anette Søgaard Nielsen Behandlingscenter Odense Sundhedsloven 141. Kommunalbestyrelsen tilbyder vederlagsfri behandling til alkoholmisbrugere.

Læs mere

Mål for Danmarks udenrigspolitik i 1960erne

Mål for Danmarks udenrigspolitik i 1960erne Mål for Danmarks udenrigspolitik i 1960erne I sin bog Danmarks udenrigspolitik fra 1965 beskrev udenrigsminister Per Hækkerup de udenrigspolitiske hovedlinjer og Danmarks stilling i den kolde krig. Uddrag.

Læs mere

Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet

Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet At-vejledning F.3.4 Maj 2011 Erstatter At-vejledning F.2.7 Sikkerheds- og sundhedsarbejde på midlertidige

Læs mere

Hvad er filosofisk coaching?

Hvad er filosofisk coaching? Indsigt, forståelse, refleksion, innovation. Hvad er filosofisk coaching? 1 Kontaktoplysninger: Visbjerg Hegn 14 830 Mårslet 980-8558 el. 86-6180. www.filosofiskvejleder.dk Læs på vores blog om aktuelle

Læs mere

Statens Forsvarshistoriske Museum har over for mig den 14. august 2012 bl.a. udtalt følgende:

Statens Forsvarshistoriske Museum har over for mig den 14. august 2012 bl.a. udtalt følgende: Statens Forsvarshistoriske Museum Frederiksholms Kanal 29 1220 København K Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig

Læs mere

Tønder Kommunale Dagpleje. Handleplan ved bekymring for børns udvikling og trivsel

Tønder Kommunale Dagpleje. Handleplan ved bekymring for børns udvikling og trivsel Tønder Kommunale Dagpleje Handleplan ved bekymring for børns udvikling og trivsel Udsatte børn Udsatte børn er børn, der af en eller anden årsag er forhindret i at deltage aktivt og ligeværdigt i sociale

Læs mere

Udlændinge-, Integrations-, og Boligministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark

Udlændinge-, Integrations-, og Boligministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark Udlændinge-, Integrations-, og Boligministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark uibm@uibm.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K T E 3 2

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 14. september 2010 til Billund Kommune. Vedrørende kommunens j.nr. 09/8343

Statsforvaltningens brev af 14. september 2010 til Billund Kommune. Vedrørende kommunens j.nr. 09/8343 Statsforvaltningens brev af 14. september 2010 til Billund Kommune Vedrørende kommunens j.nr. 09/8343 Den 4. november 2009 udtalte statsforvaltningen, at det ikke havde været i overensstemmelse med lovgivningen

Læs mere

Svar: De fem spørgsmål hænger tæt sammen, og jeg vil derfor besvare dem under ét.

Svar: De fem spørgsmål hænger tæt sammen, og jeg vil derfor besvare dem under ét. Boligudvalget 2009-10 BOU alm. del Svar på Spørgsmål 327 Offentligt Det talte ord gælder Samrådsspørgsmål AO DR kontant viste den 23. marts 2010 en udsendelse om en familie, der har købt et hus af Glostrup

Læs mere

Den 12. januar 2015. Udvalget for Ældre og Handicappede, Økonomiudvalget og Byrådet, Halsnæs Kommune.

Den 12. januar 2015. Udvalget for Ældre og Handicappede, Økonomiudvalget og Byrådet, Halsnæs Kommune. Den 12. januar 2015 Udvalget for Ældre og Handicappede, Økonomiudvalget og Byrådet, Halsnæs Kommune. Ældrerådet har på sit møde i dag den 12. 01.2015 behandlet pkt. 134 Nattevagter på Plejecentrene, som

Læs mere

Etik og troværdighed i dansk journalistik

Etik og troværdighed i dansk journalistik Kulturudvalget 2013-14 KUU Alm.del Bilag 189 Offentligt Etik og troværdighed i dansk journalistik Center for Nyhedsforskning ved Anker Brink Lund, Mark Blach-Ørsten og Rasmus Burkal Model for journalistisk

Læs mere

Hvordan. normalkontrakter og aftaler

Hvordan. normalkontrakter og aftaler Hvordan tilpasses normalkontrakter og aftaler i takt med virksomhedernes udvikling? Vejledning til overenskomsterne mellem DJ og DDFF 2004-2007 Se ordbog bagest. Se også den særskilte vejledning i forståelsen

Læs mere

PRIVAT ELLER FRIT TILGÆNGELIGT OMRÅDE... 24 HVOR MÅ DU OPTAGE?... 24 BREVHEMMELIGHEDEN... 25 INTERVIEW UDEN FORUDGÅENDE AFTALE... 25 ÆREKRÆNKELSER OG

PRIVAT ELLER FRIT TILGÆNGELIGT OMRÅDE... 24 HVOR MÅ DU OPTAGE?... 24 BREVHEMMELIGHEDEN... 25 INTERVIEW UDEN FORUDGÅENDE AFTALE... 25 ÆREKRÆNKELSER OG DRS ETIK INDHOLD INDHOLD... 2 FORORD... 8 DRS ETIK BYGGER PÅ DRS VÆRDIER... 8 KAPITEL 1 FAIRNESS OG FORELÆGGELSE... 10 FORELÆGGELSE... 10 INTERVIEWS... 11 REDIGERING... 11 GENNEMSYN INDEN UDSENDELSE...

Læs mere

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut N O T A T Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut Direkte adgang til fysioterapi uden en henvisning fra patientens praktiserende læge kræver en ændring i både overenskomsten med Danske Fysioterapeuter

Læs mere

Fællesregional Informationssikkerhedspolitik

Fællesregional Informationssikkerhedspolitik Fællesregional Informationssikkerhedspolitik Indhold 1. Formål...1 2. Organisation...2 3. Gyldighedsområde...3 4. Målsætninger...3 5. Godkendelse...4 1. Formål Den Fællesregionale Informationssikkerhedspolitik

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13 BUU alm. del Bilag 6 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Samråd tirsdag den 25. september 2012 Titel Målgruppe Arrangør Taletid Tid og sted Åbent

Læs mere

Klage over afslag på 18-ansøgning

Klage over afslag på 18-ansøgning Faaborg-Midtfyn Kommune Tinghøj Allé 2, 5750 Ringe / Mellemgade 15, 5600 Faaborg ATT.: Kommunalbestyrelsen Faaborg, den 29. april 2015 Børns Voksenvenner Faaborg-Midtfyn c/o Ungdomsskolen, Grønnegade 40.

Læs mere

Det gode samarbejde Pårørende og personale på regionens sociale tilbud fortæller

Det gode samarbejde Pårørende og personale på regionens sociale tilbud fortæller Informationsfolder Det gode samarbejde Pårørende og personale på regionens sociale tilbud fortæller regionsyddanmark.dk Det gode samarbejde Indledning Denne folder har til formål at sætte fokus på det

Læs mere

Sammenhængende børnepolitik

Sammenhængende børnepolitik Sammenhængende børnepolitik Udarbejdet af: Carsten Salling Dato: 30-05-2011 Sagsnummer.: 00.15.00-A00-6-10 Version nr.: 3 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. GRUNDLÆGGENDE VÆRDIER 3 2. MÅLSÆTNINGER OG BETYDNING 5 2.1.

Læs mere

Den danske kvalitetsmodel Kommunikation i Handicap, psykiatri og udsatte

Den danske kvalitetsmodel Kommunikation i Handicap, psykiatri og udsatte Den danske kvalitetsmodel Kommunikation i Handicap, psykiatri og udsatte Dansk Kvalitetsmodel Kort om kvalitetsmodellen Dansk kvalitetsmodel på det sociale område udfoldes i et samarbejde mellem Danske

Læs mere

Hedensted Byråd Tofteskovvej 4 7130 Juelsminde. Henvendelse om aktindsigt til Hedensted Kommune

Hedensted Byråd Tofteskovvej 4 7130 Juelsminde. Henvendelse om aktindsigt til Hedensted Kommune Hedensted Byråd Tofteskovvej 4 7130 Juelsminde 28-04- 2009 TILSYNET Henvendelse om aktindsigt til Hedensted Kommune A har ved brev af 8. september 2008 rettet henvendelse til Statsforvaltningen Midtjylland,

Læs mere

Til rette vedkommende. 11. april 2013. NOTAT - IC-Meter indeklimamålinger i relation til Persondataloven

Til rette vedkommende. 11. april 2013. NOTAT - IC-Meter indeklimamålinger i relation til Persondataloven Til rette vedkommende NORDIA Advokatfirma Østergade 16 1100 København K Christina Wiesner Advokat (H), LL.M. Mobil +45 20206325 cwi@nordialaw.com Journalnr. 21354 11. april 2013 NOTAT - IC-Meter indeklimamålinger

Læs mere

Abortankenævnet svangerskabsafbrydelse fosterreduktion sterilisation

Abortankenævnet svangerskabsafbrydelse fosterreduktion sterilisation Abortankenævnet svangerskabsafbrydelse fosterreduktion sterilisation Juli 216 Statistik 213 Statistik over afgørelser om svangerskabsafbrydelse, fosterreduktion og sterilisation i de regionale samråd og

Læs mere

MARKEDSFØRING PÅ SOCIALE MEDIER

MARKEDSFØRING PÅ SOCIALE MEDIER MARKEDSFØRING PÅ SOCIALE MEDIER VIDEN RÅDGIVNING SERVICE TRYGHED INDHOLD 1. Kort fortalt... 3 2. Skjult reklame.... 5 3. Spam...6 4. Børn og unge.... 8 5. Vildledende reklame.... 9 6. Ansvar for markedsføringens

Læs mere

Momspligt for freelance journalister, fotografer m.fl.

Momspligt for freelance journalister, fotografer m.fl. Momspligt for freelance journalister, fotografer m.fl. Dokumentets dato Dato for udgivelse SKM-nummer Myndighed 09 mar 2004 09 mar 2004 15:41 SKM2004.111.TSS Told- og Skattestyrelsen Sagsnummer 99/02-301-00799

Læs mere

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune Ledelsesgrundlag Allerød Kommune Forvaltningen Byrådssekretariatet Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Baggrund Allerød Kommune gennemførte 1. januar 2011 en

Læs mere

Ansøgning om, at opholdstilladelse ikke skal anses for bortfaldet

Ansøgning om, at opholdstilladelse ikke skal anses for bortfaldet Ansøgningspakke FO/BF2_da_030616 Ansøgning om, at opholdstilladelse ikke skal anses for bortfaldet Hvad kan dette skema bruges til? Du kan bruge dette skema til at søge om, at din opholdstilladelse ikke

Læs mere

Direktionens strategiplan 2016-2017.

Direktionens strategiplan 2016-2017. Direktionens strategiplan 2016-2017. A. Indledning: Direktionens strategiplan for 2016 og 17 hviler på analyser af dels den generelle samfundsudvikling og dels den aktuelle udvikling i Vejen Kommune. Strategien

Læs mere

Kvalitetsstandard - NY Pasning af nærtstående med handicap eller alvorlig sygdom Lov om social service 118

Kvalitetsstandard - NY Pasning af nærtstående med handicap eller alvorlig sygdom Lov om social service 118 Kvalitetsstandard - NY Pasning af nærtstående med handicap eller alvorlig sygdom Lov om social service 118 1. Hvad er ydelsens lovgrundlag? 2. Hvad er formålet med ydelsen? Lov om Social Service 118 Vejledning

Læs mere

PERSONLIG HJÆLP OG PLEJE

PERSONLIG HJÆLP OG PLEJE PERSONLIG HJÆLP OG PLEJE 2015 Kvalitetsstandard for personlig hjælp og pleje Lovgrundlag Lov om social service 83, stk. 1 nr. 1. Hvilket behov dækker hjælpen Hvad er formålet med hjælpen Hjælp og støtte

Læs mere

Reklamer og sponsorater i FMK

Reklamer og sponsorater i FMK Reklamer og sponsorater i FMK Udarbejdet af: Birgitte P. Rasmussen Dato: 06-08-2008 Sagsid.: 00.01.11-A26-148-08 Version nr.: 1 Faaborg-Midtfyn Kommunes kommunalbestyrelse har ønsket en udarbejdelse af

Læs mere

Erhvervspolitisk evaluering 2015

Erhvervspolitisk evaluering 2015 Erhvervspolitisk evaluering 2015 Indledning I 2013 blev der i samarbejde mellem Stevns Erhvervsråd og Stevns Kommune udarbejdet en Erhvervspolitisk redegørelse (se eventuelt bilag 7), som udgjorde afsættet

Læs mere

Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager

Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager Ajourføring - Ejendomme J.nr. Ref. lahni/pbp/jl/ruhch Den 7. marts 2013 Introduktion til notatet... 1 Begrebsafklaring... 1 Hvorfor er det aktuelt

Læs mere

FN s børnekonvention og dansk national ret

FN s børnekonvention og dansk national ret Impossibilium nihil obligatio FN s børnekonvention og dansk national ret Børns rettigheder og samvær med forældre FN s børnekonvention siger i artikel 9: 3. Deltagerstaterne skal respektere retten for

Læs mere

I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej 36A.

I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej 36A. Dato 17. juni 2014 Dokument 13/23814 Side Etablering af en ny udvidet overkørsel I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej

Læs mere

Om Fødevarestyrelsen, Fødevareregionerne og Dataloven. Fødevarestyrelsens og Fødevareregionernes håndtering af personoplysninger efter Dataloven

Om Fødevarestyrelsen, Fødevareregionerne og Dataloven. Fødevarestyrelsens og Fødevareregionernes håndtering af personoplysninger efter Dataloven Om, Fødevareregionerne og Dataloven s og Fødevareregionernes håndtering af personoplysninger efter Dataloven Fakta om regler for virksomheder side 2 >> Om og fødevareregionerne side 2 >> Om persondataloven

Læs mere

Kommunikationsstrategi for Jobcenter Esbjergs virksomhedsrettede indsats

Kommunikationsstrategi for Jobcenter Esbjergs virksomhedsrettede indsats Postadresse Exnersgade 33. 6700 Esbjerg Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 22. oktober 2012 Sagsbehandler Kenneth L. Nordestgaard Telefon direkte 76 16 74 60 E-mail keno@esbjergkommune.dk Kommunikationsstrategi

Læs mere

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1.

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. Frivillighedspolitik Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. marts 2016 Skive det er RENT LIV Forord I efteråret 2015 har frivillige,

Læs mere

Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 53 Offentligt

Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 53 Offentligt Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 53 Offentligt Social- og indenrigsminister Karen Ellemanns talepapir Det talte ord gælder Anledning: Samråd i SOU om forsinkede

Læs mere

Samråd i Folketingets Kulturudvalg om Statens Forsvarshistoriske Museum Åbent eller lukket: Dato og klokkeslæt: Tirsdag d. 19. juni, kl. 9.

Samråd i Folketingets Kulturudvalg om Statens Forsvarshistoriske Museum Åbent eller lukket: Dato og klokkeslæt: Tirsdag d. 19. juni, kl. 9. Kulturudvalget 2011-12 KUU alm. del Bilag 210 Offentligt TALE Arrangement: Samråd i Folketingets Kulturudvalg om Statens Forsvarshistoriske Museum Åbent eller lukket: Åbent Dato og klokkeslæt: Tirsdag

Læs mere