Oldtiden med nye øjne

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Oldtiden med nye øjne"

Transkript

1 LIVET VED FJORDEN

2 Oldtiden med nye øjne Oldtiden er vores fælles udspring. Vi er rundet af årtusindernes skiftende livsbetingelser, og vi forstår os selv på baggrund af de historier, vi fortæller om vores fjerne fortid. Nogle gange kan vi føle os helt tæt på manden, der fældede skov med stenøksen, eller kvinden, der lagde guldsmykket i søen som en gave til guderne. Andre gange er fortidsmennesket så langt fra os, at vi ikke noget sted på jorden i dag ville møde så fremmedartede skikke og tankesæt. Fund og oldsager forandrer sig ikke, men det gør vores forståelse af dem og vores syn på de samfund, som de indgik i. Meget har ændret sig siden 1990 erne, hvor Museum Østjyllands eksisterende Oldtidsudstilling i Randers så dagens lys. Vores viden er blevet større, og vores forståelse af oldtiden på Randersegnen har udviklet sig. Det samme har vores syn på tidssvarende formidling og brugernes adfærd. Derfor planlægger Museum Østjylland at gennemføre en total omlægning af den nuværende oldtidsudstilling og lave en moderne, nyskabende iscenesættelse af vores spændende historier og enestående fund. Vi ønsker med en ny oldtidsudstilling at byde publikum indenfor til et nyt møde med oldtidens mennesker og deres livsvilkår. Der igennem vil vi invitere til refleksion over forskelligheder og ligheder, dengang og nu, og til, at man som besøgende retter et blik på sig selv med nye øjne.

3 Livet ved Fjorden Museum Østjylland er et nytænkende lokalmuseum, og det er ambitionen, at den kommende udstilling er nyskabende på nationalt plan, men forankret i vores særlige historie på lokalt plan. Udstillingens overordnede titel er Livet ved Fjorden, og det er livet og landskabets forandringer omkring Randers Fjord, der fungerer som gennemgående forankring for udstillingens historier. De lokale geografiske betingelser vil være en fællesnævner til alle tider, og publikum vil kunne møde oldtiden på deres helt egen plet i verden. Men samtidig var oldtidens samfund ikke lukkede om sig selv, og der trækkes hele tiden tråde ud til den store verden. Landskabet omkring Randers Fjord fortæller sin egen helt særlige historie. Det er skabt af istidens bræer og vandmasserne, der fulgte ved isens afsmeltning. De frugtbare jorde og enge omkring fjorden har altid været attraktive bosættelsesområder, og fjorden har til alle tider været en færdselsåre og et trafikalt knudepunkt for mennesker, der mødtes eller drog ud i verden. Udstillingen koreograferes så der hele vejen igennem er et overordnet greb, der skal afspejle et menneskes livsforløb med de tre vigtigste overgangsfaser: Fødsel, overgangen til voksenlivet og døden. Vi vil med scenograferede elementer i udstillingen visualisere dette greb, så der i stenalderafsnittet vil være en scene, der beretter om et menneskes fødsel, mens bronzealderafsnittet vil rumme en scene om overgangen til voksenlivet, og jernalderen vil i en scene markere overgangen til døden. Dette greb er udtænkt fordi, det vil skabe en dramaturgisk rød tråd i udstillingen, men også fordi vi ønsker at vise de livsvilkår, som er grundlæggende for os alle fra oldtid til nutid og ind i fremtiden.

4 Oplevelse Viden Eftertanke Mød uroksen! Ved ankomsten til udstillingen mødte du en kort visuel introduktion til landskabets forandringer fra nutiden og tilbage til oldtiden ved Randers Fjord. Du er kommet igennem en kold, hvid passage, hvor du mærkede istidens fygende vind. Nu træder du ind til den varme tætte urskov, som voksede omkring Randers Fjord i jægerstenalderen. Fornemmelsen i rummet er tæt og varm og du får lyst til at gå på opdagelse. Et sted kan du forsøge at sammensætte din menu, som levede du i jægerstenalderen. Du kan også finde det helt rigtige redskab til at fælde et træ eller skrabe skind, når du undersøger de små montrer, der er bygget ind i træstammerne. Så kommer du til en hytte. Her udspiller sig en historie om et barn, der fødes, og livet, der tager sin begyndelse. Et sted kan du prøve kræfter med stenalderjægerens fysiske udfordringer i jagten på skovens største byttedyr uroksen. Fra den tætte skov ledes du ud til den åbne Fjord, hvor du kan sejle i en stammebåd og møde fjordens dyreliv.

5 Fødslen livet døden Som i det omstående eksempel på et udstillingsafsnit ønsker vi at skabe en udstilling med dramatiske sceneskift og sansemættede rum. Men samtidig ønsker vi at skabe rolige passager, der indbyder til at tage ophold i udstillingen eller til at fordybe sig i deltaljerne ved en enkelt genstand. For at binde forløbet sammen vil der være nogle ankerpunkter i udstillingen, som går igen fra afsnit til afsnit og skaber struktur og overblik for den besøgende. Det overordnede greb livsforløbet vil flettes ind i udstillingen, således af fortællingen om fødslen og livets begyndelse vil være en del af stenalderafsnittet i form af hytte-installationen beskrevet ovenfor. I bronzealderen vil en anden installation fortælle om overgangen til voksenlivet og om rejser ud i verden, mens jernalderafsnittets installation vil fortælle om livets afslutning. Eksempelvis igennem billedfortællingen på vores interaktive runesten, hvor Eskild omkommer i havet. Ligesom vi allerede har gjort i en lang række projekter, vil vi inddrage fagpersoner inden for teater, kunst og arkitektur Scene Aktivitet Scene Aktivitet mm. i tilrettelæggelsen af de iscenesatte udstillingsdele. Vi ønsker at skabe stemninger og refleksioner. Fordybelse Fordybelse

6 Nogle genstande og fund er så enestående, at de fortjener plads til fordybelse i tekniske detaljer, fundhistorie og forskningsresultater. Andre genstande bliver fremhævet som ikoner, hvor ud fra almen menneskelige historier om livet fra fødsel til død fortælles. Fantastiske fund Alle gode historier i udstillingen tager udgangspunkt i nøje udvalgte genstande, fundsteder og arkæologiske resultater. En række ikoniske genstande er valgt ud for hvert udstillingsafsnit, hvor ud fra historierne fortælles, og det overordnede greb understøttes: Uroksekranie ( Fødslen Historien om de tidligste tider) Flintsegl/økse ( Barndommen Historien om agerbrugets første skridt) Ragekniv/pincet/tatovérnål ( Voksenlivet Historien om rejserne ud i verden og dannelse af identitet) Lerkar/torshammer/økse ( Døden Historien om rejsen til dødsriget, og om afslutningen på oltiden og fødslen af en ny religion kristendommen) Men ud over disse ikoner er der andre og endnu mere spektakulære fund, som den verdenskendte Mejlgård-køkkenmødding fra Ertebøllekulturen, moseliget Auningkvinden eller det nytilkomne unikke guldfund fra Spentrup. Omkring sådanne fund vil vi skabe et rent fokus på fundet i sig selv og give plads til fordybelsen i tekniske detaljer, fundhistorie og forskningsresultater.

7 Vi ønsker at inddrage mange stemmer og fagligheder og forestiller os én eller flere stationer i udstillingen, hvor personlige stemmer og ansigter hver især bidrager med nye vinkler til de samme emner, og derved også skaber forskellige indgange for den besøgende. Eksempelvis kunne temaet jagt være ledsaget af forskellige personers udtalelser; jægeren, arkæologen, antropologen, vildtkonsulenten osv. Samtidig vil vi skabe mulighed for, at den besøgendes egen stemme og blik på temaet også kan indlejres i sådanne stationer. Tag ophold Vi vil gerne imødekomme vores besøgendes behov for at stoppe op og fordybe sig eller for at fordøje indtrykkene. Opholdene kan tage form på forskellig måde. Den besøgende kan slå sig ned og fordybe sig i særligt spændende fund. Eksempelvis har museet allerede eksperimenteret med dybdegående formidling af det videnskabelige arbejde i forbindelse med analyser af Auningkvindens dragt, rekonstruktionen af hendes ansigt mm. Men der vil også være mulighed for at stoppe op og lade sig forføre af et stykke fiktion, som det kendes fra museets nye tiltag med filmatiseringen af små fortællinger fra oldtiden i projektet På besøg i jernalderlandsbyen. Ophold kan også foregå gennem aktiviteter, hvor den besøgende tager en udfordring op og prøver kræfter med uroksejagt eller vrider hjernen for at sammensætte den mest optimale jernaldermenu. I det hele taget vil vi gerne lægge op til en legende og humoristisk formidlingsform.

8 Oldtid for alle Vores nye oldtidsudstilling skal afspejle Museum Østjyllands særlige DNA. Det er blandt andet kendetegnende for museet, at vi gør os umage for at imødekomme alle målgrupper. De senere år har vi gennem en lang række projekter arbejdet med formidling af oldtiden rettet mod forskellige målgrupper. Projektet Museet som mødested havde til formål at udforske det brugerinddragende aspekt i forhold til oldtidsformidling generelt. Skolematerialet Møde mod oldtiden er skræddersyet til moderne oldtidsformidling for skolebørn, mens en brugerundersøgelse med et snævert fokus på de unge og det igangværende projekt Billedfortælling med Magiske sprækker for børn på 3-7 år er direkte målrettet specifikke brugergrupper. Der ud over arbejder museet med inddragelsen af frivillige og med nye tiltag for børn med særlige behov og for handicappede. I den nye oldtidsudstilling vil vi arbejde med spor, der kan appellere til forskellige typer af brugere. Det vil således være muligt at følge et nørdspor, et børnespor og måske kønsspefikke spor eller mere tematiske spor. Vi har god erfaring med formidling, der taler til alle sanser, og ved, at det er vigtigt at stimulere både det visuelle, auditive og taktile og at skabe gennemtænkt, intelligent interaktivitet. Denne variation i formidlingsformer vil være helt central i den nye oldtidsudstilling. Udstillingen kan opleves på forskellige måder alt efter hvilket spor, du følger. Måske kommer du alene og har god tid til at fordybe dig i nørdsporet den ene dag. Måske har du dit barnebarn i hånden næste gang, du kommer, og sammen prøver I børnesporet. Der vil være nye muligheder for hver gang, du besøger udstillingen.

9 Budget Udgifter Løn og honorarer Indholdsproduktion Design og udstillingsopbygning Projektledelse Konservering og montering PR IT-teknisk bistand Materialer mm. Montrer Belysning Øvrige materialer IT, hardware IT, software Foto og film Lyd, lyddesign, lyttestationer Design og bygning af modeller Rekonstruktioner Alarm Børneaktiviteter/undervisningsm Grafisk design og prodution Tryksager Oversætt else Illustrationer Markedsføring og pr Rejser, transport og forsikring Udgifter i alt Finansiering Museum Østjylland Randers Kommune Aarhus Fonde Finansiering i a lt Organisation, finansiering og tidsplan Museum Østjylland er et af de få danske museer, som har egen projekterende og udførende udstillingsafdeling. Med museets udstillingsarkitekt i spidsen koordinerer vi derfor selv design, indholdsproduktion og opbygning af udstillingerne. Det samlede budget for udstillingerne er godt 11 mio. kr., jf. detaljeret budget. Budgettet omfatter dels honorering af akademisk og teknisk personale og konsulenter, dels materialer, montrer, lys, IT mv. til udstillingens fysiske opbygning. Projektet finansieres af en kombination af Museum Østjyllands egne midler, støtte fra Randers Kommune, støtte fra Aarhus 2017 og støtte fra private fonde. Den samlede støtte fra private fonde forventes at være 5.6 mio. kr., Randers Kommune forventes at støtte med 2 mio. kr., Aarhus 2017 forventes at støtte med 2,5 mio. kr., mens Museum Østjyllands eget bidrag vil være knap 1 mio. kr. Udstillingen Livet ved fjorden forventes at åbne ultimo 2017 og være en del af fejringen af Århus som europæisk kulturhovedstad 2017.

10 Om Museum Østjylland Museum Østjylland blev skabt ved en fusion af Djurslands Museum, Museet for Syddjurs og Kulturhistorisk Museum Randers i Museet er at af Danmarks største lokalmuseer. Museum Østjylland driver besøgssteder i Randers, Ebeltoft og Grenaa og havde lige knap besøgende i Museet omsatte i 2013 for knap 31 mio. kr. og har en medarbejderstab, der tæller omkring 75 ansatte fordelt på ca. 55 årsværk. Museum Østjylland arbejder ud fra strategien Museum Østjylland for alle, som er vedtaget af museets præsidium i 2014, som og dækker perioden frem til Det helt centrale element i strategien er projektering og opbygning af nye udstillinger i museets bygninger i Grenaa og Randers. Det er nye udstillinger, hvor der er vægt på tilgængelighed for alle og inddragelse af brugerne i udviklingen af formidlingen.

Byens historie og internationalt udblik i Rådhuskarréen i Ebeltoft

Byens historie og internationalt udblik i Rådhuskarréen i Ebeltoft Byens historie og internationalt udblik i Rådhuskarréen i Ebeltoft Ebeltoft er en aktiv by med mange besøgende. Byens dna som turistdestination knytter sig historisk til to elementer: bade- og rekreationsmuligheder

Læs mere

Afrapportering Tidshjulet et interaktivt introduktionsrum

Afrapportering Tidshjulet et interaktivt introduktionsrum Afrapportering Tidshjulet et interaktivt introduktionsrum Formål og baggrund Museum Østjylland har løbende fornyet museets basisudstillinger, så de i dag fremstår som nogle af de mest moderne kulturhistoriske

Læs mere

HAVET, KALKEN OG DEN LETTE JORD. Danmarks mest tilgængelige museumsudstilling fortæller historier på kanten gennem 10.000 år

HAVET, KALKEN OG DEN LETTE JORD. Danmarks mest tilgængelige museumsudstilling fortæller historier på kanten gennem 10.000 år HAVET, KALKEN OG DEN LETTE JORD Danmarks mest tilgængelige museumsudstilling fortæller historier på kanten gennem 10.000 år HAVET, KALKEN OG DEN LETTE JORD Den multitilgængelige museumsudstilling Kulturarven

Læs mere

Målgruppe: klasse Titel: Arkæolog for en dag

Målgruppe: klasse Titel: Arkæolog for en dag Målgruppe: 4.-6. klasse Titel: Arkæolog for en dag Fagområder: Historie, natur/teknologi Kort beskrivelse: Forløbet præsenterer en sanselig tilgang til kulturhistorien, hvor eleverne gennem genstande,

Læs mere

vision 2020 for VejleMuseerne

vision 2020 for VejleMuseerne vision 2020 for VejleMuseerne Det vi gør Vi skaber ny viden om kunst- og kulturarven, bevarer den og formidler den for at skabe identitet og selvforståelse. Det vi vil Vi vil være et museum, der er førende

Læs mere

Museum Østjylland AFTALE 2015 2016 NOVEMBER 2014

Museum Østjylland AFTALE 2015 2016 NOVEMBER 2014 Museum Østjylland AFTALE 2015 2016 NOVEMBER 2014 1 1. Indledning Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2007 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i Randers Kommune. De overordnede mål

Læs mere

Lærervejledning. Brug af arkæologi-kassen og opgaver

Lærervejledning. Brug af arkæologi-kassen og opgaver Center for Undervisningsmidler, Esbjerg Lærervejledning Brug af arkæologi-kassen og opgaver Lærervejledningens indhold: Fælles Mål Om materialet Fakta om arkæologi og oldtiden 4 forskellige opgaver: Opgave

Læs mere

Vikingemuseet ladby. et vikingeskibs rejse fra hav til grav. Tilbud til skoler

Vikingemuseet ladby. et vikingeskibs rejse fra hav til grav. Tilbud til skoler Vikingemuseet ladby et vikingeskibs rejse fra hav til grav Tilbud til skoler Vikingemuseet ladby Vikingemuseet Ladby udstiller Danmarks eneste bevarede skibsgrav fra vikingetiden. Omkring år 925 blev en

Læs mere

Fortiden i landskabet - Kom og hør eksperterne fortælle om Nordsjællands arkæologiske hot-spots

Fortiden i landskabet - Kom og hør eksperterne fortælle om Nordsjællands arkæologiske hot-spots Fortiden i landskabet - Kom og hør eksperterne fortælle om Nordsjællands arkæologiske hot-spots Fem søndage i træk inviterer Museum Nordsjælland alle interesserede til at opleve nogle af de mest spændende

Læs mere

Foto: Museum Vestsjælland

Foto: Museum Vestsjælland Målgruppe: Modtagelsesklasser (mellemtrinnet) Din historie - min historie - vores historie Fagområder: Dansk som andet sprog, historie Kort beskrivelse: Din historie - min historie - vores historie er

Læs mere

Om projektet hjemmesidens opbygning

Om projektet hjemmesidens opbygning Om projektet hjemmesidens opbygning Projekts hjemmeside er opbygget således, at de 4 øverste menupunkter, med grøn skrift, henvender sig til eleverne og indeholder et omfattende bibliotek af fotografier

Læs mere

GØR DET SELV -GUIDE til kvalitative brugerundersøgelser i museer I GÆSTERNES STED. To metoder To personer To dage

GØR DET SELV -GUIDE til kvalitative brugerundersøgelser i museer I GÆSTERNES STED. To metoder To personer To dage GØR DET SELV -GUIDE til kvalitative brugerundersøgelser i museer I GÆSTERNES STED To metoder To personer To dage DET KAN I FÅ SVAR PÅ HVOR GODT IMØDEKOMMER UDSTILLINGERNE VORES MÅL? HVAD GØR INDTRYK PÅ

Læs mere

Glyptotekets strategi

Glyptotekets strategi Glyptotekets strategi 2018 2020 Glyptotekets strategi 2018 2020 Introduktion Glyptoteket har med sine enestående samlinger, sin historie og sin beliggenhed en aktuel mulighed for at forny sin position.

Læs mere

Nationalmuseets arktiske og nordatlantiske strategi for perioden 2014-2019

Nationalmuseets arktiske og nordatlantiske strategi for perioden 2014-2019 Nationalmuseets arktiske og nordatlantiske strategi for perioden 2014-2019 Indledning Som Danmarks kulturhistoriske hovedmuseum indtager Nationalmuseet rollen som central forsknings- og formidlingsinstitution,

Læs mere

Krigerne kommer. Moesgaard Museums store, internationale særudstilling i 2016 Krigerne kommer åbner St. Bededag 22. april.

Krigerne kommer. Moesgaard Museums store, internationale særudstilling i 2016 Krigerne kommer åbner St. Bededag 22. april. Side 1 Krigerne kommer Moesgaard Museums store, internationale særudstilling i 2016 Krigerne kommer åbner St. Bededag 22. april. Verdens premiere Udstillingen er er en rejse igennem tiderne, med udstillinger

Læs mere

Flinte-flække. TIng. Stenalderen. Hvad blev den brugt til? Et vildt fund. Hvad er den lavet af?

Flinte-flække. TIng. Stenalderen. Hvad blev den brugt til? Et vildt fund. Hvad er den lavet af? Flinte-flække Vidste du... at flækker var stenalderfolkets alt-muligt-redskab? Flække Flækkeblok Tegning: Julie Lolk Flækkerne er lavet af flint. De hugges ud af en flintblok. Flinthuggeren brugte et mellemstykke

Læs mere

Roskilde Østsjællands smukkeste Jule by 2014

Roskilde Østsjællands smukkeste Jule by 2014 Roskilde Østsjællands smukkeste Jule by 2014 Baggrund for idéoplæg. Vi har, i vores forslag, arbejdet ud fra at, holde fast i den historiske tråd om den smukke gamle by med Danernes kongesæde og Vikingernes

Læs mere

Konfirmationsprædiken af Signe Høg d. 12. (7.b) og 14. maj (7.c) 2017

Konfirmationsprædiken af Signe Høg d. 12. (7.b) og 14. maj (7.c) 2017 Konfirmationsprædiken af Signe Høg d. 12. (7.b) og 14. maj (7.c) 2017 (Evangelietekst Johannesevangeliet kapitel 15, 1-12) (Det sande vintræ v1 Jeg er det sande vintræ, og min fader er vingårdsmanden.

Læs mere

Kunstneren Marianne Grønnow er aktuel med udstillingen Wonderworld på VejleMuseerne - Kunstmuseet frem til 18. januar.

Kunstneren Marianne Grønnow er aktuel med udstillingen Wonderworld på VejleMuseerne - Kunstmuseet frem til 18. januar. Anmeldelse Marianne Grønnow Magasinet Kunst Kunstneren Marianne Grønnow er aktuel med udstillingen Wonderworld på VejleMuseerne - Kunstmuseet frem til 18. januar. WONDERWORLD 28. oktober 2014 Reportage

Læs mere

Stenalderbopladsen. Vi kan tilbyde

Stenalderbopladsen. Vi kan tilbyde ved Mortenstrupgård - et historisk værksted Gratis undervisningstilbud til skoler i Fredensborg og Hørsholm kommuner 2010 www.hoersholmmuseum.dk Stenalderbopladsen ved Mortenstrupgård er et historisk værksted

Læs mere

BORGMESTERENS TALE VED ÅBNINGEN AF SORØ KUNSTMUSEUM DEN 18. NOVEMBER 2011

BORGMESTERENS TALE VED ÅBNINGEN AF SORØ KUNSTMUSEUM DEN 18. NOVEMBER 2011 BORGMESTERENS TALE VED ÅBNINGEN AF SORØ KUNSTMUSEUM DEN 18. NOVEMBER 2011 Mine damer og herrer. I dag er en ganske særlig dag. I dag er en dag vi har ventet på længe. En dag vi har set frem til med stor

Læs mere

Katalog. Undervisningstilbud til grundskolen RANDERS. Alle vor. gratis

Katalog. Undervisningstilbud til grundskolen RANDERS. Alle vor. gratis Katalog 2017 2018 RANDERS Undervisningstilbud til grundskolen elt tæt Kom h orien på hist Alle vor e undervis s ningstilbud e r gratis Indhold 03 Det praktiske Brug museet i din undervisning Det praktiske

Læs mere

Årsplan for faget historie på Al-Salahiyah skolen. Indledning

Årsplan for faget historie på Al-Salahiyah skolen. Indledning Årsplan for faget historie på Al-Salahiyah skolen Indledning I undervisningsforløbene til 3.-4. klasse er der taget højde for, at undervisningen passer med trinmålene efter 4. klasse, hvor eleverne bl.a.

Læs mere

Aftale mellem Randers Kommune og Museum Østjylland

Aftale mellem Randers Kommune og Museum Østjylland Aftale mellem Randers Kommune og Museum Østjylland 2019-2022 1. Indledning Aftalen har til formål at fastlægge målene for Museum Østjyllands virksomhed i perioden 2019-2022. De mål, aftalen beskriver,

Læs mere

Vedtægter for Museum Østjylland

Vedtægter for Museum Østjylland Vedtægter for Museum Østjylland Randers/Djursland 1. Navn og ejerforhold, art og status 1.1. Museum Østjylland Randers/Djursland er et statsanerkendt kulturhistorisk museum, der er blevet til ved en fusion

Læs mere

Landsbyernes hus udarbejdelse af et skitseprojekt til en unik skulpturel bygning i Hedensted Kommune

Landsbyernes hus udarbejdelse af et skitseprojekt til en unik skulpturel bygning i Hedensted Kommune Ansøgningsskema til Hedensted Kommunes Lokal Udviklings Pulje Projektets titel Landsbyernes hus udarbejdelse af et skitseprojekt til en unik skulpturel bygning i Hedensted Kommune Formål/mål Glud Museum

Læs mere

Fortidens ansigter projiceret levende formidling

Fortidens ansigter projiceret levende formidling Rapport: Fortidens ansigter projiceret levende formidling Et samarbejdsprojekt mellem Ringkøbing-Skjern Museum og Museet for Varde By og Omegn. Kulturstyrelsens j.nr.: 2011-7.42-03-0025 Kontaktperson:

Læs mere

Grauballemanden.dk i historie

Grauballemanden.dk i historie Lærervejledning: Gymnasiet Grauballemanden.dk i historie Historie Introduktion I historieundervisningen i gymnasiet fokuseres der på historisk tid begyndende med de første bykulturer og skriftens indførelse.

Læs mere

Lærervejledning til Fanget

Lærervejledning til Fanget Lærervejledning til Fanget En udstilling med værker af den danske samtidskunstner John Kørner Målgruppe: mellemtrinnet Baggrundsinformation om udstillingen John Kørner - Fanget 04.05.13-22.09-13 Problemerne

Læs mere

museum, der er blevet til ved storisk Museum Museum Østjylland anden forskning har er kommu- Randers.

museum, der er blevet til ved storisk Museum Museum Østjylland anden forskning har er kommu- Randers. Vedtægter for Museum Østjylland Randers/ /Djursland 1. Navn og ejerforhold, art og status 1..1. Museum Østjylland Randers/Djursland er et statsanerkendt kulturhistorisk museum, der er blevet til ved en

Læs mere

Bilag: Ansøgning med budget, Projektbeskrivelse, Brev fra Assens Kunstråd

Bilag: Ansøgning med budget, Projektbeskrivelse, Brev fra Assens Kunstråd Til Assens Kommune II 11'41 1 MUSEUM VESTFYN Assens, d. 12. februar 2016 Vedr. : Ansøgning om tilskud til udstilling Vedhæftet følger ansøgning med bilag om tilskud på 240.000 til realisering og markedsføring

Læs mere

- fra bar mark til museumsmontre-

- fra bar mark til museumsmontre- - fra bar mark til museumsmontre- JEG ER ARKÆOLOG er et computerbaseret læringsspil om arkæologi og naturvidenskab. I spillet kan man spille seks forskellige baner. Alle baner er baseret på virkelige arkæologiske

Læs mere

DJM 2734 Langholm NØ

DJM 2734 Langholm NØ DJM 2734 Langholm NØ Rapport til bygherre Med rødt lokalplansområdet syd for den eksisterende sommerhusbebyggelse Resumé. Prøvegravning af 1,2 ha ved Gjerrild Nordstrand med levn fra bondestenalder (Tragtbægerkultur

Læs mere

VALG AF KANDIDAT TIL DEN FYNSKE KULTURPRIS Hvorfor skal kandidaten indstilles til Den Fynske Kulturpris 2019?

VALG AF KANDIDAT TIL DEN FYNSKE KULTURPRIS Hvorfor skal kandidaten indstilles til Den Fynske Kulturpris 2019? VALG AF KANDIDAT TIL DEN FYNSKE KULTURPRIS 2019 Navnet på kandidaten Hvorfor skal kandidaten indstilles til Den Fynske Kulturpris 2019? Kultur på Recept Kultur på Recept er et unikt tilbud for Nyborg Kommunes

Læs mere

Kulturpolitik Frem mod 2020 Handleplan 2016

Kulturpolitik Frem mod 2020 Handleplan 2016 1 of 5 Kulturpolitik Frem mod 2020 Handleplan 2016 Syddjurs som Kulturkommune Vedtaget i Byrådet, Syddjurs Kommune den 25. februar 2015. Syddjurs Kommune vedtog i foråret 2015 en ny kulturpolitik. Visionen

Læs mere

NY BYPARK TID PROCES DRØMME ENERGI WORKSHOPS HELHED DET ABSTRAKTE >< DET KONKRETE DYNAMIK PUNKTNEDSLAG LEG STORE OG SMÅ FANTASI SPOR MOD OG SPÆNDING

NY BYPARK TID PROCES DRØMME ENERGI WORKSHOPS HELHED DET ABSTRAKTE >< DET KONKRETE DYNAMIK PUNKTNEDSLAG LEG STORE OG SMÅ FANTASI SPOR MOD OG SPÆNDING KUNST RO NATURLEG MOTORIK DYNAMIK FORDYBELSE EKSPERIMENTERING FORANDRING VÆRKSTED UNDERVISNING RO FORSØGSSTATION KREATIVITET FYSISK UDFORDRING MULTISPORT FOR ALLE UDFORDRING IAGTTAGELSE / DELTAGELSE MOTION

Læs mere

AARHUS FORTÆLLER AARHUS % vidste på forhånd, at AARHUS FORTÆLLER er en del af Aarhus 2017-programmet

AARHUS FORTÆLLER AARHUS % vidste på forhånd, at AARHUS FORTÆLLER er en del af Aarhus 2017-programmet Publikumsundersøgelse AARHUS FORTÆLLER AARHUS 2017 PUBLIKUMS SAMLEDE VURDERING AF AARHUS FORTÆLLER Delvist positiv 12% Delvist negativ 1% Meget negativ 0% Meget positiv 86% Neutral 1% AARHUS FORTÆLLER

Læs mere

EKSPERIMENTER, LÆRING OG SAMTIDSKUNST

EKSPERIMENTER, LÆRING OG SAMTIDSKUNST EKSPERIMENTER, LÆRING OG SAMTIDSKUNST Formidling og undervisning i Den Frie Udstillingsbygning DEN FRIE UDSTILLINGSBYGNING DEN FRIE CENTRE OF CONTEMPORARY ART HVORDAN ARBEJDER VI MED SAMTIDSKUNST? Den

Læs mere

FESTIVAL OF LIGHTS. Teknik og budget

FESTIVAL OF LIGHTS. Teknik og budget FESTIVAL OF LIGHTS Teknik og budget ENGHAVEPARKEN LED træ-mapping Vi bruger i Enghaveparken strømbesparende Led-strips, der bliver kodet m.m., Således kan de styres, til at lave farver og mønstre, der

Læs mere

ind i historien 3. k l a s s e

ind i historien 3. k l a s s e find ind i historien 3. k l a s s e»find Ind i Historien, 3.-5. klasse«udgør sammen med historiesystemet for de ældste klassetrin»ind i Historien Danmark og Verden, 6.-8. klasse«og»ind i Historien Danmark

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - om Oldtiden i baghaven

KOM UD OG LÆR! - om Oldtiden i baghaven KOM UD OG LÆR! - om Oldtiden i baghaven Forløb 11 HISTORIE 4-6 klasse Oldtiden ligger mere end 1000 år tilbage med sten-, bronze- og jernalder. Alligevel kan vi stadig finde spor fra dengang i landskabet

Læs mere

Meget mere end Aarhus Fortæller 65

Meget mere end Aarhus Fortæller 65 Meget mere end Aarhus Fortæller Anneken Appel Laursen Museum Aarhus er overskriften, når vi taler om Den Gamle Bys virke som lokalmuseum for Aarhus. Etableringen af den permanente udstilling Aarhus Fortæller

Læs mere

Moesgaards kulturarv. Moesgaard Museum har udover udstillinger også aktiviteter og events for publikum samt møde- og konferencefaciliteter

Moesgaards kulturarv. Moesgaard Museum har udover udstillinger også aktiviteter og events for publikum samt møde- og konferencefaciliteter Moesgaards kulturarv Moesgaard Museum er en kulturhistorisk museumsoplevelse i unikke rammer med enestående arkitektur midt i et skønt naturområde. Museet rummer arkæologiske og etnografiske udstillinger

Læs mere

Skolens DNA (værdigrundlag)

Skolens DNA (værdigrundlag) Skolens DNA (værdigrundlag) Amager Fælled Skole lægger vægt på trivsel, at skolen er et godt og trygt sted at være for såvel børn som voksne. Der skal være plads til alle, men ikke til alt er vores motto,

Læs mere

Indhold. Forord 3 Indledning 4 Vision 5 Udfordringer 6 Ambitioner 7. Målsætninger 9. Fra vision til handling 14-15

Indhold. Forord 3 Indledning 4 Vision 5 Udfordringer 6 Ambitioner 7. Målsætninger 9. Fra vision til handling 14-15 Børnekultur politik Indhold Forord 3 Indledning 4 Vision 5 Udfordringer 6 Ambitioner 7 Kulturgarantien 7 Kulturfærge Frederikshavn 8 Synlig Børnekultur 8 Målsætninger 9 Kultur- og Fritidsudvalget 9 Børneinstitutioner,

Læs mere

Jægerstenalder FAKTA STENALDEREN. Hvor ved vi det fra? Hvad ved vi?

Jægerstenalder FAKTA STENALDEREN. Hvor ved vi det fra? Hvad ved vi? Jægerstenalder Vidste du... at der levede ca. 1000 mennesker i Danmark begyndelsen af jægerstenalderen? I dag er vi 5,5 millioner mennesker i Danmark. I jægerstenalderen levede mennesket af at jage, fiske

Læs mere

introduktion tips og tricks

introduktion tips og tricks Tips & tricks 1 tips og tricks Indhold side introduktion Denne vejledning indeholder gode formidlingsråd og er målrettet 7. klassetrin. En Xciter er én som formidler naturvidenskab på en sjov og lærerig

Læs mere

Jægerstenalder. Stenalderen. Hvor ved vi det fra? Hvad ved vi? Se film

Jægerstenalder. Stenalderen. Hvor ved vi det fra? Hvad ved vi? Se film Jægerstenalder Vidste du... at der levede ca. 1000 mennesker i Danmark i begyndelsen af jægerstenalderen? I dag er vi 5,5 millioner mennesker i Danmark. I jægerstenalderen levede mennesket af at jage,

Læs mere

Mellem Aarhus Kommune og Aarhus Festuge er der indgået følgende aftale:

Mellem Aarhus Kommune og Aarhus Festuge er der indgået følgende aftale: KULTURAFTALE Mellem Aarhus Kommune og Aarhus Festuge er der indgået følgende aftale: 1. Indledning Aftalen tager udgangspunkt i Festugens formål jf. vedtægterne samt Kulturaftalen mellem Kulturministeriet

Læs mere

Stenalderen. Jægerstenalderen

Stenalderen. Jægerstenalderen Stenalderen Helt tilbage til år 12.000 f. kr. var der istid i Danmark. Hele landet var dækket af is med over en kilometer i tykkelse, så der var ikke meget liv. Langsomt begyndte isen at smelte, og istiden

Læs mere

escape - Konceptet escape har sine rødder i Europæisk Kulturhovedstad Aarhus Gentænkt Kulturturisme

escape - Konceptet escape har sine rødder i Europæisk Kulturhovedstad Aarhus Gentænkt Kulturturisme Sort logo escape - Konceptet escape har sine rødder i Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 - Gentænkt Kulturturisme Arkæologer, Kunstnere/Kunstråd, Kommunen, Turismen: Et fælles ønske En fælles Vision

Læs mere

Overordnet pædagogisk grundlag

Overordnet pædagogisk grundlag BALLERUP KOMMUNE Rådhuset Hold-an Vej 7 2750 Ballerup Tlf: 4477 2000 www.ballerup.dk Dato: 4. april 2016 Overordnet pædagogisk grundlag For nybygning og modernisering af daginstitutioner til børn i alderen

Læs mere

7.klasse historie Årsplan for skoleåret 2013/2014.

7.klasse historie Årsplan for skoleåret 2013/2014. Ahi Internationale Skole 7.klasse historie Årsplan for skoleåret 2013/2014. Formål: Formålet med undervisningen er at udvikle elevernes kronologiske overblik, styrke deres viden om og forståelse af historiske

Læs mere

Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år

Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år Værdigrundlag. Fællesskab. På Nr. Lyndelse Friskole står fællesskabet i centrum, og ud fra det forstås alle væsentlige aspekter i skolens arbejde.

Læs mere

Baggrund. Billedværkstederne

Baggrund. Billedværkstederne Baggrund Mols og Djursland rummer en storslået natur og en perlerække af historiske vidnesbyrd med spændende historier, der fortjener at blive fortalt, fordi de bidrager til vor fælles kulturforståelse,

Læs mere

Dansk i indskolingen - Lilleskolen i Odense

Dansk i indskolingen - Lilleskolen i Odense Mundtlig fortælling Fortæller for hele klassen Begyndende arbejde med Fortælle forståeligt og Identitet genrer: eventyr, gyser, sammenhængende for Opmærksomhed Fabulere Fantaserer og digter referat mv.

Læs mere

Glostrup Kommune. Tilbud vedr. museumsydelser

Glostrup Kommune. Tilbud vedr. museumsydelser Den 15. marts 2014 Glostrup Kommune Tilbud vedr. museumsydelser og resumé Kroppedal Museum tilbyder Glostrup Kommune samarbejde om projekter vedr. formidling, undersøgelser, registrering og bevaring af

Læs mere

Fælles Mål dækker over de to vigtigste sæt af faglige tekster til skolens fag og emner

Fælles Mål dækker over de to vigtigste sæt af faglige tekster til skolens fag og emner Hvad er Fælles Mål? Fælles Mål dækker over de to vigtigste sæt af faglige tekster til skolens fag og emner De bindende fælles nationale mål i form af fagformål, centrale kundskabs- og færdighedsområder

Læs mere

Danmarks Oldtid Lærervejledning og aktiviteter

Danmarks Oldtid Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning Historisk Bibliotek Serien»Historisk Bibliotek«tager læseren med til centrale historiske begivenheder i den danske og internationale historie. Her kan eleverne

Læs mere

DET NYE TEXTILFORUM VELKOMMEN SOM SPONSOR

DET NYE TEXTILFORUM VELKOMMEN SOM SPONSOR DET NYE TEXTILFORUM VELKOMMEN SOM SPONSOR TEXTILFORUM HISTORIEN SKABER VÆRDI Velkommen som sponsor i Det nye Textilforum. Vi inviterer erhvervslivet ind som partnere, og i fællesskab kan vi gøre brug af

Læs mere

Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud.

Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud. Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud. Dagtilbudsloven kræver, at der for dagtilbud skal udarbejdes en samlet pædagogisk læreplan, der giver rum for leg, læring samt relevante aktiviteter og metoder. Loven

Læs mere

naturhistorisk museum - århus

naturhistorisk museum - århus EMNE SVÆRHEDSRAD HVOR LØSES OPAVEN? PRODUKTION O COPYRIHT TENINER Fra istid til bøgetid Middel (4. - 6. klasse) I Danmarkshallens afsnit Fra istid til bøgetid Henrik Sell og Anne Rosendal, Naturhistorisk

Læs mere

Turismestrategi 2013-2017

Turismestrategi 2013-2017 Turismestrategi 2013-2017 1 Indhold Forord... 4 Vision... 5 Strategi... 6 Fokus Stærke værdikæder... 7 Fokus Nem tilgængelighed... 8 Fokus Smart markedsføring... 9 2 Vision: Køge vil overraske dig Strategi:

Læs mere

Viborg Stiftsmuseum december 2010. Viborg Stiftsmuseum. Brugerundersøgelse oktober 2010. Sprogskolen. analyse > proces > udvikling

Viborg Stiftsmuseum december 2010. Viborg Stiftsmuseum. Brugerundersøgelse oktober 2010. Sprogskolen. analyse > proces > udvikling Viborg Stiftsmuseum Brugerundersøgelse oktober 2010 Sprogskolen Lidt om undersøgelsen Tre afrapporteringer Sprogskoleelever Specialklasseelever Metodiske erfaringer Projektets overordnede mål > Målet med

Læs mere

Til Københavns Billedkunstudvalg Læsø, 22/6/2015

Til Københavns Billedkunstudvalg Læsø, 22/6/2015 Til Københavns Billedkunstudvalg Læsø, 22/6/2015 Baggrund og idé Sommeren 2015 viser den tyske kunstner, Till Verclas, et udendørs installationsværk, Den Anden Havn, i Bouet på Læsø. Værket består af syv

Læs mere

Billedfortælling med magiske sprækker

Billedfortælling med magiske sprækker Billedfortælling med magiske sprækker en digital fortælling om oldtiden for de 4-8 årige Resumé Museum Østjylland har med støtte fra Kulturstyrelsens formidlingspulje 1 udviklet en digital billedfortælling

Læs mere

Udviklingsstrategi år 2009

Udviklingsstrategi år 2009 Kulturstærke børn i Vesthimmerland Udviklingsstrategi år 2009 Børn gør en forskel i Vesthimmerlands Kommune. Kultur er en kilde til livskvalitet for alle børn. I Vesthimmerland er børnene aktive og ligeværdige

Læs mere

Oplæg til Museumskonference den 6. november 2008 på Menstrup Kro for kulturgruppen, kommuner og museernes bestyrelser

Oplæg til Museumskonference den 6. november 2008 på Menstrup Kro for kulturgruppen, kommuner og museernes bestyrelser Oplæg til Museumskonference den 6. november 2008 på Menstrup Kro for kulturgruppen, kommuner og museernes bestyrelser Om kunstmuseer og den igangværende sammenlægning mellem Vestsjællands Kunstmuseum og

Læs mere

Årsplan for Historie, Samfundsfag og Kristendom i 8. klasse 2017/2018

Årsplan for Historie, Samfundsfag og Kristendom i 8. klasse 2017/2018 Årsplan for, Samfundsfag og Kristendom i 8. klasse 2017/2018 Undervisningen tilrettelægges ud fra fagenes forenklede fælles mål samt skolens værdigrundlag. I 2016 lavede man et forsøg med en fælles eksamen

Læs mere

LOUISIANA LEJRSKOLE

LOUISIANA LEJRSKOLE LOUISIANA LEJRSKOLE 24.9 28.9.2018 FIRE DAGE PÅ LOUISIANA OG I HELSINGØR MED FOKUS PÅ KUNST, ARKITEKTUR OG KREATIVITET VIND ET GRATIS LEJRSKOLEOPHOLD MED LOUISIANA LEARNING Foto: Louisiana Learning Louisiana

Læs mere

Orientering om ansøgning til Nordeafonden

Orientering om ansøgning til Nordeafonden Orientering om ansøgning til Nordeafonden Ansøgningen til Nordea fonden - Det gode liv i byen - er på 6,8 mio.kr. og vedrører aptering og udvikling af aktiviteter og indhold i en maritim-street-familie-havnepark.

Læs mere

børnekulturkonsulenten

børnekulturkonsulenten Bakkegården inviterer børnekulturkonsulenten En varm middagsstund fredag den 31. maj ankommer jeg til Bakkegården. (billedet dog taget ved vintertid). Her finder jeg frem til Christel som står ved sin

Læs mere

Kulturhistorisk Museum i Randers har givet udtryk for stor interesse i deltagelse i et sådant forpligtende museumssamarbejde.

Kulturhistorisk Museum i Randers har givet udtryk for stor interesse i deltagelse i et sådant forpligtende museumssamarbejde. GENERELLE BETRAGTNINGER VEDRØRENDE MUSEUMSSAMARBEJDET PÅ DJURSLAND Ved Brita Mosdal og Jakob Vedsted, februar 2008 Museet for Syddjurs og Djurslands Museum er enige i, at det er en god ide, at indlede

Læs mere

Rollespil til museer

Rollespil til museer Rollespil til museer Det interaktive museum Nytænkende og underholdende formidling Rollespilsakademiet har gennem årene lavet en lang række rollespil for både store og små museer. Fælles for dem alle

Læs mere

I slægt med Odin jernalderforløb på Viborg Museum

I slægt med Odin jernalderforløb på Viborg Museum I slægt med Odin jernalderforløb på Viborg Museum Målgruppe: 3.-4. klasse I slægt med Odin handler om jernaldermenneskets liv og død. Hvordan boede de i jernalderen her på egnen? Hvad levede de af? Og

Læs mere

Udgifter 0-0,00 22 Personale Fastansat personale Løst ansatte kustoder Øvrige personaleudgifter

Udgifter 0-0,00 22 Personale Fastansat personale Løst ansatte kustoder Øvrige personaleudgifter Udgifter 0-0,00 22 Personale Fastansat personale 15.587.103 Løst ansatte kustoder 644.128 Øvrige personaleudgifter 265.247 16.496.478,43 28 Lokaler Vedligehold og inventar 362.204 Forsikring 29.219 El,

Læs mere

introduktion lærervejledning Hvad er Xciters? 3 Hvorfor Xciters? 4 Planlægning 5 Undervisningsmaterialer 6 Koordinering 7

introduktion lærervejledning Hvad er Xciters? 3 Hvorfor Xciters? 4 Planlægning 5 Undervisningsmaterialer 6 Koordinering 7 lærer vejledning 1 lærervejledning Indhold side 1 2 3 4 5 Hvad er Xciters? 3 Hvorfor Xciters? 4 Planlægning 5 Undervisningsmaterialer 6 Koordinering 7 introduktion På Experimentarium er vi vilde med at

Læs mere

REMINISCENS VEJEN TIL NEEL JANS GEERT DAAE FUNDER

REMINISCENS VEJEN TIL NEEL JANS GEERT DAAE FUNDER REMINISCENS VEJEN TIL NEEL JANS GEERT DAAE FUNDER Reminiscens - vejen til Udstillingsintroduktion. - Offernedlæggelser - hellige ceremonier overgangsritualer omkring liv og død - menneske og dyreofringer

Læs mere

Street Art som eventyr Kan kun opleves i Rødovre

Street Art som eventyr Kan kun opleves i Rødovre Street Art som eventyr Kan kun opleves i Rødovre I samarbejde med Steen Koerner Studio & Tasso Hvis du ønsker intelligente børn læs eventyr for dem Hvis du ønsker mere intelligente børn læs flere eventyr

Læs mere

Workshops. Sculpture by the Sea Aarhus - Danmark 2. juni - 3. juli 2011 Mellem Tangkrogen og Ballehage

Workshops. Sculpture by the Sea Aarhus - Danmark 2. juni - 3. juli 2011 Mellem Tangkrogen og Ballehage s med billedkunstner Jane Klostergaard Sculpture by the Sea 2009 Aarhus - Denmark Foto: Niels Toftegaard Sculpture by the Sea Aarhus - Danmark 2. juni - 3. juli 2011 Mellem Tangkrogen og Ballehage Sculpture

Læs mere

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren Stemmer fra Hulbjerg Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren v/ Anette Wilhjelm Jahn Her er forslag til opgaver, der sætter fantasien

Læs mere

Projektbeskrivelse og vejledning til ansøgning arkitekter Formål Proces

Projektbeskrivelse og vejledning til ansøgning arkitekter Formål Proces Ombygget spejderliv Projektbeskrivelse og vejledning til ansøgning arkitekter Lokale og Anlægsfonden har siden 2002, hvor Fonden udskrev en konkurrence om pavillonbyggeri til brug for bl.a. friluftsaktiviteter,

Læs mere

Kultur- og Fritidspolitik

Kultur- og Fritidspolitik Kultur- og Fritidspolitik Nordfyns Kommune Revideret den 15. august 2014 Dokument nr. 480-2014-852344 Sags nr. 480-2013-36230 Indhold FORORD... 2 INDLEDNING... 3 VISIONEN... 4 VÆRDIER... 5 NORDFYNS KOMMUNE

Læs mere

Projekt. Springflod - en kulturfestival i Vadehavsregionen

Projekt. Springflod - en kulturfestival i Vadehavsregionen Projekt Springflod - en kulturfestival i Vadehavsregionen Projektbeskrivelse maj 2006 Springflod en kulturfestival i Vadehavsregionen Kortfattet beskrivelse af projektet Målet er at skabe en kulturfestival,

Læs mere

Lokale og Anlægsfonden

Lokale og Anlægsfonden Udfordringer Tagensbo skole og drømme, København i Nørre Snede Lokale og Anlægsfonden Fond under Kulturministeriet, virker nationalt Udvikler og giver støtte til idræts-, kultur- og fritidsbyggeri Indsamler

Læs mere

Prædiken til Juledag Bording 2014.docx Lindvig Enok Juul Osmundsen Side 1 27-12-2014. Prædiken til Juledag 2014 Tekst. Luk. 2,1-14.

Prædiken til Juledag Bording 2014.docx Lindvig Enok Juul Osmundsen Side 1 27-12-2014. Prædiken til Juledag 2014 Tekst. Luk. 2,1-14. Lindvig Enok Juul Osmundsen Side 1 27-12-2014 Prædiken til Juledag 2014 Tekst. Luk. 2,1-14. Besøg fra Gud. Det er julens budskab, og det er evangeliets påstand, eller proklamation. Julen forkynder os om

Læs mere

Submission #50 Roskilde Kommune

Submission #50 Roskilde Kommune Side 1 af 5 OPLYSNINGER OM ANSØGER Navn på ansøger Lisa Mailand / Frivilligcenter Roskilde Ansøgers adresse Jernbanegade 21A Vejnavn og nr. Postnummer og by 4000 Roskilde Telefonnummer 21169026 Mail frivilligcenter@roskilde.dk

Læs mere

Afrapportering Oldtidsspillet (titel ændret til På opdagelse i jernalderlandsbyen)

Afrapportering Oldtidsspillet (titel ændret til På opdagelse i jernalderlandsbyen) Afrapportering Oldtidsspillet (titel ændret til På opdagelse i jernalderlandsbyen) Mål og baggrund Målet med projektet var at føje en ekstra dimension til Museum Østjyllands formidling af ældre jernalders

Læs mere

Dagtilbud med mening - et legende og udviklingsorienteret dagtilbud

Dagtilbud med mening - et legende og udviklingsorienteret dagtilbud Vision for fremtidens dagtilbud 2020 i Ballerup 18. september, 2014 v7 Dagtilbud med mening - et legende og udviklingsorienteret dagtilbud Visionens tre overordnede mål Alle børn trives og udvikler sig

Læs mere

mellem Randers Byråd og Museum Østjylland Randers/Djursland

mellem Randers Byråd og Museum Østjylland Randers/Djursland Aftale 2013-14 mellem Randers Byråd og Museum Østjylland Randers/Djursland 1. Formål med aftalen: Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2008 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i Randers

Læs mere

10 principper bag Værdsættende samtale

10 principper bag Værdsættende samtale 10 principper bag Værdsættende samtale 2 Værdsættende samtale Værdsættende samtale er en daglig praksis, en måde at leve livet på. Det er også en filosofi om den menneskelige erkendelse og en teori om,

Læs mere

History & Art: Strategy & Challenges

History & Art: Strategy & Challenges Til bestyrelsen for Historie & Kunst Strategiske pejlemærker History & Art: Strategy & Challenges Møde i Kultur- og Fritidsudvalget, d. 3. november 2016 At være relevant for København Strategiske satsningsområder

Læs mere

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik 16. søndag efter trinitatis I Høstgudstjeneste i Jægersborg med Juniorkoret Salmer: Syng for Gud, 729, vinter er nær, 15, 730, 752 4-5, velsignelsen, 730, sensommervisen. I dag fejrer vi høstgudstjeneste

Læs mere

UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL

UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL Overordnet vision og delvisioner På Hospitalsområdet skaber vi et åbent, imødekommende, grønt og blandet byområde, hvor LIV og RO forenes i et bykvarter med bæredygtige

Læs mere

Fælles læreplaner for BVI-netværket

Fælles læreplaner for BVI-netværket Fælles læreplaner for BVI-netværket Lærings tema Den alsidige personlige udvikling/sociale kompetencer Børn træder ind i livet med det formål at skulle danne sig selv, sit selv og sin identitet. Dette

Læs mere

PARTNERSKABS- PROGRAM

PARTNERSKABS- PROGRAM / PARTNERSKABS- PROGRAM VORES KULTUR HOVEDSTADSÅR BLIVER EN GAME CHANGER I SAM SPILLET MELLEM FORRETNINGSLIVET OG KULTUREN. ADMINISTRERENDE DIREKTØR REBECCA MATTHEWS FONDEN AARHUS 2017. EUROPÆISK KULTURHOVEDSTAD

Læs mere

Runer fra graffiti til gravskrift

Runer fra graffiti til gravskrift Rapport om udstillingen Runer fra graffiti til gravskrift Af museumsinspektør Lene Birgitte Mirland, Moesgård Museum Denne rapport indeholder beskrivelse og en foreløbig evaluering af udstillingen Runer

Læs mere

Susan Hiller. 14. november 2014-1. marts 2015

Susan Hiller. 14. november 2014-1. marts 2015 En lærerguide Susan Hiller 14. november 2014-1. marts 2015 Susan Hiller, Channels (2013). Installation at Matt s Gallery, London. Photograph by Peter White courtesy the artist, Matt s Gallery and Timothy

Læs mere

Udgifter Personale Fastansat personale Løst ansatte kustoder Øvrige personaleudgifter

Udgifter Personale Fastansat personale Løst ansatte kustoder Øvrige personaleudgifter Udgifter - - - 22 Personale Fastansat personale 15.870.569 Løst ansatte kustoder 556.869 Øvrige personaleudgifter 366.978 16.794.416,44 28 Lokaler Vedligehold og inventar 1.001.954 Forsikring 28.546 El,

Læs mere

1 of 7 NYT LYS I MØRKE

1 of 7 NYT LYS I MØRKE 1 of 7 NYT LYS I MØRKE 1 2 of 7 BAGGRUNDEN FOR PROJEKTET Langs det grønne bånd, der snor sig langs med jernbanen ind i det indre af Syddjurs Kommune, finder man fire jernbanebyer bundet sammen af Grenaabanen

Læs mere