RADS Monitoreringsrapport 1. kvartal Læsevejledning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "RADS Monitoreringsrapport 1. kvartal Læsevejledning"

Transkript

1 RADS Monitoreringsrapport 1. kvartal 2016 Denne rapport følger op på efterlevelsen af RADS lægemiddelrekommandationer indenfor fagudvalgene: G-CSF, hepatitis C, multipel sklerose, medicinsk behandling af psykotiske tilstande samt øjensygdomme. Efterlevelsen vises regionsvis. Opfølgningsmodellerne er godkendt af RADS. Rapporten viser de overordnede resultater af 1. kvartals rapportering med data for seneste kvartal samt de to seneste kvartaler. Rapporten er baseret på data om sygehusapotekernes salg ud til afdelingerne. Datagrundlaget for monitoreringen (incl. modelbeskrivelser for de enkelte fagudvalg samt forbruget fordelt på afdelinger) er udsendt til analyseenhederne i de enkelte regioner. Baggrundsnotater, behandlingsvejledninger incl. lægemiddelrekommandationer kan findes på Læsevejledning Et pejlemærke - den gule zone defineres som et forventet fremtidigt forbrug af et eller flere lægemidler i en eller flere patientgrupper som følge af en ny behandlingsvejledning. Grøn eller gul zone markerer forbrug, der er som forventet. Rød Zone markerer forbrug, der ligger uden for det forventede. Her kan være behov for en opfølgning eller et særlig fokus omkring udviklingen. Her forventes forbruget at være over et bestemt minimumsniveau Her forventes forbruget at være under et bestemt maksimumsniveau Blå søjler angiver regionens forbrug af det/de udvalgte lægemidler i det pågældende kvartal Zonerne starter, når lægemiddelrekommandationen træder i kraft.

2 Region Sjælland 1. kvt Side: 1 G-CSF Forbrug Lonquex (lipegfilgrastim) Forbrug Nivestim (filgrastim) Kommentarer Dato for lægemiddelrekommandationens ikrafttrædelse: 1. juni Intervallet for pejlemærkerne forventes at kunne nås efter op til 3 måneders indkøringsperiode. Forbruget af Nivestim (filgrastim) vises ud af det totale forbrug af filgrastim. Forbruget af Lonquex (lipegfilgrastim) vises ud af det samlede forbrug af lipegfilgrastim/pegfilgrastim. Regionens G-CSF forbrug det seneste år: 5,3 mio. kr. Hepatitis C Forbrug Harvoni Forbrug Viekirax Forbrug Sovaldi Forbrug Daklinza Kommentarer "Dato for lægemiddelrekommandationens ikrafttrædelse: 1.december Viekirax(sammen med Exviera) er 1. valg til GT (GenoType) 1 og GT4 Harvoni er 2. valg til GT1 og GT4 Daklinza benyttes til GT3 sammen med Sovaldi. Sovaldi benyttes til GT2 og GT3. Det enkelte lægemiddels forbrug holdes op mod det samlede forbrug af Viekirax, Harvoni og Sovaldi NB. 4. kvartal inkluderer forbrug i okt og nov, dvs. forbrug før rekommandationen trådte i kraft. Regionens Hepatitis C forbrug det seneste år: 23,1 mio. kr Multipel Sklerose Aubagio Forbrug (teriflunomid) Forbrug af Tecfidera (dimethylfumarat) Kommentarer Dato for lægemiddelrekommandationens ikrafttrædelse: 1. januar 2015 Aubagio er 1. valg til minimum 70 % af nye patienter med RRMS. Tecfidera er 2. valgs lægemidlet og bør ikke udgøre mere end 30 % af forbruget. Minimum 70 % af nye patienter med CIS skal bruge Aubagio som 1. valg. Til denne population kan Tecfidera ikke anvendes. Det forventes at det relative forbrug af Aubagio vil stige, imens det relative forbrug af Tecfidera vil falde fra 1. januar Forbruget af hhv. Aubagio og Tecfidera er angivet som en andel af det samlede forbrug af Tecfidera og Aubagio. Regionens Multipel Sklerose forbrug det seneste år: 57 mio. kr. Medicinsk behandling af psykotiske tilstande hos voksne Forbrug af 1. & 2. valgs lægemidler Forbrug af 3. valgs lægemidler Kommentarer Dato for behandlingsvejledningens ikrafttrædelse: juni 2013 Quetiapin, amisulprid, risperidon, aripiprazol, paliperidon og lurasidon er anbefalet som 1. og 2. valgs behandling. Det er forventningen, at forbruget af disse seks lægemidler vil være stigende fra juni Olanzapin, sertindol og ziprasidon er anbefalet som 3. valgs behandling. Det forventes at forbruget af disse tre lægemidler vil være faldende fra juni Forbruget er angivet som en andel af de i alt 13 lægemidler, der er listet i behandlingsvejledningen. Regionens forbrug for området det seneste år: 18 mio.kr.

3 Region Sjælland 1. kvt Side: 2 Øjensygdomme Forbrug af Eylea (aflibercept) Forbrug af Lucentis (ranibizumab) Kommentarer Dato for lægemiddelrekommandationernes ikræfttrædelse: januar 2015 (våd AMD), juli 2015 (DME) og september 2015 (RVO). Eylea er 1. valg til minimum 80 % af nye patienter med en af de tre øjensygdomme. Lucentis er 2. valgslægemidlet og bør ikke udgøre mere end 20 % af forbruget. Det forventes at det relative forbrug af Eylea vil stige, imens det relative forbrug af Lucentis vil falde fra 1. januar Forbruget af hhv. Eylea og Lucentis er angivet som en andel af det samlede forbrug af Eylea og Lucentis. Regionens forbrug på området for øjensygdomme det seneste år: 46 mio.kr.

4 Region Syddanmark 1. kvt Side: 1 G-CSF Forbrug Lonquex (lipegfilgrastim) Forbrug Nivestim (filgrastim) Kommentarer Dato for lægemiddelrekommandationens ikrafttrædelse: 1. juni Intervallet for pejlemærkerne forventes at kunne nås efter op til 3 måneders indkøringsperiode. Forbruget af Nivestim (filgrastim) vises ud af det totale forbrug af filgrastim. Forbruget af Lonquex (lipegfilgrastim) vises ud af det samlede forbrug af lipegfilgrastim/pegfilgrastim. Regionens G-CSF forbrug det seneste år: 9,7 mio. kr. Hepatitis C Forbrug Harvoni Forbrug Viekirax Forbrug Sovaldi Forbrug Daklinza Kommentarer "Dato for lægemiddelrekommandationens ikrafttrædelse: 1.december Viekirax(sammen med Exviera) er 1. valg til GT (GenoType) 1 og GT4 Harvoni er 2. valg til GT1 og GT4 Daklinza benyttes til GT3 sammen med Sovaldi. Sovaldi benyttes til GT2 og GT3. Det enkelte lægemiddels forbrug holdes op mod det samlede forbrug af Viekirax, Harvoni og Sovaldi NB. 4. kvartal inkluderer forbrug i okt og nov, dvs. forbrug før rekommandationen trådte i kraft. Regionens Hepatitis C forbrug det seneste år: 36,5 mio kr. Multipel Sklerose Aubagio Forbrug (teriflunomid) Forbrug af Tecfidera (dimethylfumarat) Kommentarer Dato for lægemiddelrekommandationens ikrafttrædelse: 1. januar 2015 Aubagio er 1. valg til minimum 70 % af nye patienter med RRMS. Tecfidera er 2. valgs lægemidlet og bør ikke udgøre mere end 30 % af forbruget. Minimum 70 % af nye patienter med CIS skal bruge Aubagio som 1. valg. Til denne population kan Tecfidera ikke anvendes. Det forventes at det relative forbrug af Aubagio vil stige, imens det relative forbrug af Tecfidera vil falde fra 1. januar Forbruget af hhv. Aubagio og Tecfidera er angivet som en andel af det samlede forbrug af Tecfidera og Aubagio. Regionens Multipel Sklerose forbrug det seneste år: 164 mio. kr. Medicinsk behandling af psykotiske tilstande hos voksne Forbrug af 1. & 2. valgs lægemidler Forbrug af 3. valgs lægemidler Kommentarer Dato for behandlingsvejledningens ikrafttrædelse: juni 2013 Quetiapin, amisulprid, risperidon, aripiprazol, paliperidon og lurasidon er anbefalet som 1. og 2. valgs behandling. Det er forventningen, at forbruget af disse seks lægemidler vil være stigende fra juni Olanzapin, sertindol og ziprasidon er anbefalet som 3. valgs behandling. Det forventes at forbruget af disse tre lægemidler vil være faldende fra juni Forbruget er angivet som en andel af de i alt 13 lægemidler, der er listet i behandlingsvejledningen. Regionens forbrug for området det seneste år: 22 mio.kr.

5 Region Syddanmark 1. kvt Side: 2 Øjensygdomme Forbrug af Eylea (aflibercept) Forbrug af Lucentis (ranibizumab) Kommentarer Dato for lægemiddelrekommandationernes ikræfttrædelse: januar 2015 (våd AMD), juli 2015 (DME) og september 2015 (RVO). Eylea er 1. valg til minimum 80 % af nye patienter med en af de tre øjensygdomme. Lucentis er 2. valgslægemidlet og bør ikke udgøre mere end 20 % af forbruget. Det forventes at det relative forbrug af Eylea vil stige, imens det relative forbrug af Lucentis vil falde fra 1. januar Forbruget af hhv. Eylea og Lucentis er angivet som en andel af det samlede forbrug af Eylea og Lucentis. Regionens forbrug på området for øjensygdomme det seneste år: 74 mio.kr.

6 Region Nordjylland 1. kvt Side: 1 G-CSF Forbrug Lonquex (lipegfilgrastim) Forbrug Nivestim (filgrastim) Kommentarer Dato for lægemiddelrekommandationens ikrafttrædelse: 1. juni Intervallet for pejlemærkerne forventes at kunne nås efter op til 3 måneders indkøringsperiode. Forbruget af Nivestim (filgrastim) vises ud af det totale forbrug af filgrastim. Forbruget af Lonquex (lipegfilgrastim) vises ud af det samlede forbrug af lipegfilgrastim/pegfilgrastim. Regionens G-CSF forbrug det seneste år: 3,8 mio. kr. Hepatitis C Forbrug Harvoni Forbrug Viekirax Forbrug Sovaldi Forbrug Daklinza Kommentarer "Dato for lægemiddelrekommandationens ikrafttrædelse: 1.december Viekirax(sammen med Exviera) er 1. valg til GT (GenoType) 1 og GT4 Harvoni er 2. valg til GT1 og GT4 Daklinza benyttes til GT3 sammen med Sovaldi. Sovaldi benyttes til GT2 og GT3. Det enkelte lægemiddels forbrug holdes op mod det samlede forbrug af Viekirax, Harvoni og Sovaldi NB. 4. kvartal inkluderer forbrug i okt og nov, dvs. forbrug før rekommandationen trådte i kraft. Regionens Hepatitis C forbrug det seneste år: 13,9 mio kr. Multipel Sklerose Aubagio Forbrug (teriflunomid) Forbrug af Tecfidera (dimethylfumarat) Kommentarer Dato for lægemiddelrekommandationens ikrafttrædelse: 1. januar 2015 Aubagio er 1. valg til minimum 70 % af nye patienter med RRMS. Tecfidera er 2. valgs lægemidlet og bør ikke udgøre mere end 30 % af forbruget. Minimum 70 % af nye patienter med CIS skal bruge Aubagio som 1. valg. Til denne population kan Tecfidera ikke anvendes. Det forventes at det relative forbrug af Aubagio vil stige, imens det relative forbrug af Tecfidera vil falde fra 1. januar Forbruget af hhv. Aubagio og Tecfidera er angivet som en andel af det samlede forbrug af Tecfidera og Aubagio. Regionens Multipel Sklerose forbrug det seneste år: 55 mio. kr. Medicinsk behandling af psykotiske tilstande hos voksne Forbrug af 1. & 2. valgs lægemidler Forbrug af 3. valgs lægemidler Kommentarer Dato for behandlingsvejledningens ikrafttrædelse: juni 2013 Quetiapin, amisulprid, risperidon, aripiprazol, paliperidon og lurasidon er anbefalet som 1. og 2. valgs behandling. Det er forventningen, at forbruget af disse seks lægemidler vil være stigende fra juni Olanzapin, sertindol og ziprasidon er anbefalet som 3. valgs behandling. Det forventes at forbruget af disse tre lægemidler vil være faldende fra juni Forbruget er angivet som en andel af de i alt 13 lægemidler, der er listet i behandlingsvejledningen. Regionens forbrug for området det seneste år: 6 mio.kr.

7 Region Nordjylland 1. kvt Side: 2 Øjensygdomme Forbrug af Eylea (aflibercept) Forbrug af Lucentis (ranibizumab) Kommentarer Dato for lægemiddelrekommandationernes ikræfttrædelse: januar 2015 (våd AMD), juli 2015 (DME) og september 2015 (RVO). Eylea er 1. valg til minimum 80 % af nye patienter med en af de tre øjensygdomme. Lucentis er 2. valgslægemidlet og bør ikke udgøre mere end 20 % af forbruget. Det forventes at det relative forbrug af Eylea vil stige, imens det relative forbrug af Lucentis vil falde fra 1. januar Forbruget af hhv. Eylea og Lucentis er angivet som en andel af det samlede forbrug af Eylea og Lucentis. Regionens forbrug på området for øjensygdomme det seneste år: 29 mio.kr.

8 Region Midtjylland 1. kvt Side: 1 G-CSF Forbrug Lonquex (lipegfilgrastim) Forbrug Nivestim (filgrastim) Kommentarer Dato for lægemiddelrekommandationens ikrafttrædelse: 1. juni Intervallet for pejlemærkerne forventes at kunne nås efter op til 3 måneders indkøringsperiode. Forbruget af Nivestim (filgrastim) vises ud af det totale forbrug af filgrastim. Forbruget af Lonquex (lipegfilgrastim) vises ud af det samlede forbrug af lipegfilgrastim/pegfilgrastim. Regionens G-CSF forbrug det seneste år: 8,9 mio. kr. Hepatitis C Forbrug Harvoni Forbrug Viekirax Forbrug Sovaldi Forbrug Daklinza Kommentarer "Dato for lægemiddelrekommandationens ikrafttrædelse: 1.december Viekirax(sammen med Exviera) er 1. valg til GT (GenoType) 1 og GT4 Harvoni er 2. valg til GT1 og GT4 Daklinza benyttes til GT3 sammen med Sovaldi. Sovaldi benyttes til GT2 og GT3. Det enkelte lægemiddels forbrug holdes op mod det samlede forbrug af Viekirax, Harvoni og Sovaldi NB. 4. kvartal inkluderer forbrug i okt og nov, dvs. forbrug før rekommandationen trådte i kraft. Regionens Hepatitis C forbrug seneste år: 45,5 mio.kr Multipel Sklerose Aubagio Forbrug (teriflunomid) Forbrug af Tecfidera (dimethylfumarat) Kommentarer Dato for lægemiddelrekommandationens ikrafttrædelse: 1. januar 2015 Aubagio er 1. valg til minimum 70 % af nye patienter med RRMS. Tecfidera er 2. valgs lægemidlet og bør ikke udgøre mere end 30 % af forbruget. Minimum 70 % af nye patienter med CIS skal bruge Aubagio som 1. valg. Til denne population kan Tecfidera ikke anvendes. Det forventes at det relative forbrug af Aubagio vil stige, imens det relative forbrug af Tecfidera vil falde fra 1. januar Forbruget af hhv. Aubagio og Tecfidera er angivet som en andel af det samlede forbrug af Tecfidera og Aubagio. Regionens Multipel Sklerose forbrug det seneste år: 131 mio. kr. Medicinsk behandling af psykotiske tilstande hos voksne Forbrug af 1. & 2. valgs lægemidler Forbrug af 3. valgs lægemidler Kommentarer Dato for behandlingsvejledningens ikrafttrædelse: juni 2013 Quetiapin, amisulprid, risperidon, aripiprazol, paliperidon og lurasidon er anbefalet som 1. og 2. valgs behandling. Det er forventningen, at forbruget af disse seks lægemidler vil være stigende fra juni Olanzapin, sertindol og ziprasidon er anbefalet som 3. valgs behandling. Det forventes at forbruget af disse tre lægemidler vil være faldende fra juni Forbruget er angivet som en andel af de i alt 13 lægemidler, der er listet i behandlingsvejledningen. Regionens forbrug for området det seneste år: 15 mio.kr.

9 Region Midtjylland 1. kvt Side: 2 Øjensygdomme Forbrug af Eylea (aflibercept) Forbrug af Lucentis (ranibizumab) Kommentarer Dato for lægemiddelrekommandationernes ikræfttrædelse: januar 2015 (våd AMD), juli 2015 (DME) og september 2015 (RVO). Eylea er 1. valg til minimum 80 % af nye patienter med en af de tre øjensygdomme. Lucentis er 2. valgslægemidlet og bør ikke udgøre mere end 20 % af forbruget. Det forventes at det relative forbrug af Eylea vil stige, imens det relative forbrug af Lucentis vil falde fra 1. januar Forbruget af hhv. Eylea og Lucentis er angivet som en andel af det samlede forbrug af Eylea og Lucentis. Regionens forbrug på området for øjensygdomme det seneste år: 42 mio.kr.

10 Region Hovedstaden 1. kvt Side: 1 G-CSF Forbrug Lonquex (lipegfilgrastim) Forbrug Nivestim (filgrastim) Kommentarer Dato for lægemiddelrekommandationens ikrafttrædelse: 1. juni Intervallet for pejlemærkerne forventes at kunne nås efter op til 3 måneders indkøringsperiode. Forbruget af Nivestim (filgrastim) vises ud af det totale forbrug af filgrastim. Forbruget af Lonquex (lipegfilgrastim) vises ud af det samlede forbrug af lipegfilgrastim/pegfilgrastim. Regionens G-CSF forbrug det seneste år: 13,2 mio. kr. Hepatitis C Forbrug Harvoni Forbrug Viekirax Forbrug Sovaldi Forbrug Daklinza Kommentarer "Dato for lægemiddelrekommandationens ikrafttrædelse: 1.december Viekirax(sammen med Exviera) er 1. valg til GT (GenoType) 1 og GT4 Harvoni er 2. valg til GT1 og GT4 Daklinza benyttes til GT3 sammen med Sovaldi. Sovaldi benyttes til GT2 og GT3. Det enkelte lægemiddels forbrug holdes op mod det samlede forbrug af Viekirax, Harvoni og Sovaldi NB. 4. kvartal inkluderer forbrug i okt og nov, dvs. forbrug før rekommandationen trådte i kraft. Regionens Hepatitis C forbrug det seneste år: 101,3 mio.kr Multipel Sklerose Aubagio Forbrug (teriflunomid) Forbrug af Tecfidera (dimethylfumarat) Kommentarer Dato for lægemiddelrekommandationens ikrafttrædelse: 1. januar 2015 Aubagio er 1. valg til minimum 70 % af nye patienter med RRMS. Tecfidera er 2. valgs lægemidlet og bør ikke udgøre mere end 30 % af forbruget. Minimum 70 % af nye patienter med CIS skal bruge Aubagio som 1. valg. Til denne population kan Tecfidera ikke anvendes. Det forventes at det relative forbrug af Aubagio vil stige, imens det relative forbrug af Tecfidera vil falde fra 1. januar Forbruget af hhv. Aubagio og Tecfidera er angivet som en andel af det samlede forbrug af Tecfidera og Aubagio. Regionens Multipel Sklerose forbrug det seneste år: 250 mio. kr. Medicinsk behandling af psykotiske tilstande hos voksne Forbrug af 1. & 2. valgs lægemidler Forbrug af 3. valgs lægemidler Kommentarer Dato for behandlingsvejledningens ikrafttrædelse: juni 2013 Quetiapin, amisulprid, risperidon, aripiprazol, paliperidon og lurasidon er anbefalet som 1. og 2. valgs behandling. Det er forventningen, at forbruget af disse seks lægemidler vil være stigende fra juni Olanzapin, sertindol og ziprasidon er anbefalet som 3. valgs behandling. Det forventes at forbruget af disse tre lægemidler vil være faldende fra juni Forbruget er angivet som en andel af de i alt 13 lægemidler, der er listet i behandlingsvejledningen. Regionens forbrug for området det seneste år: 42 mio.kr.

11 Region Hovedstaden 1. kvt Side: 2 Øjensygdomme Forbrug af Eylea (aflibercept) Forbrug af Lucentis (ranibizumab) Kommentarer Dato for lægemiddelrekommandationernes ikræfttrædelse: januar 2015 (våd AMD), juli 2015 (DME) og september 2015 (RVO). Eylea er 1. valg til minimum 80 % af nye patienter med en af de tre øjensygdomme. Lucentis er 2. valgslægemidlet og bør ikke udgøre mere end 20 % af forbruget. Det forventes at det relative forbrug af Eylea vil stige, imens det relative forbrug af Lucentis vil falde fra 1. januar Forbruget af hhv. Eylea og Lucentis er angivet som en andel af det samlede forbrug af Eylea og Lucentis. Regionens forbrug på området for øjensygdomme det seneste år: 104 mio.kr.

Monitorering vedr. RADS behandlingsvejledninger

Monitorering vedr. RADS behandlingsvejledninger August 2015 Monitorering vedr. RADS behandlingsvejledninger Projektet omkring udvikling af ny rapporteringsform for efterlevelse af RADS vejledninger (monitorering) er i øjeblikket i pilotfasen. Herefter

Læs mere

Monitorering vedr. RADS behandlingsvejledninger

Monitorering vedr. RADS behandlingsvejledninger Maj 2015 Monitorering vedr. RADS behandlingsvejledninger En projektgruppe under RADS har det seneste halve år afdækket behov og ønsker til RADS monitorering i regionerne, og en ny rapporteringsform for

Læs mere

Monitorering vedr. RADS behandlingsvejledninger

Monitorering vedr. RADS behandlingsvejledninger November 2015 Monitorering vedr. RADS behandlingsvejledninger Projektet omkring udvikling af ny rapporteringsform for efterlevelse af RADS vejledninger (monitorering) har afsluttet pilotfasen. På baggrund

Læs mere

Monitorering vedr. RADS behandlingsvejledninger

Monitorering vedr. RADS behandlingsvejledninger Februar 2015 Monitorering vedr. RADS behandlingsvejledninger På en række terapiområder vil der på grund af løbende markedsændringer i form af introduktion af nye lægemidler og markedsføring af biosimilære

Læs mere

Monitorering vedr. RADS behandlingsvejledninger

Monitorering vedr. RADS behandlingsvejledninger November 2014 Monitorering vedr. RADS behandlingsvejledninger På en række terapiområder vil der på grund af løbende markedsændringer i form af introduktion af nye lægemidler og markedsføring af biosimilære

Læs mere

Lægemiddelmonitorering i Region Midtjylland

Lægemiddelmonitorering i Region Midtjylland Lægemiddelmonitorering i Region Midtjylland - udviklingen i udgifterne til medicin på hospitalerne efter 1. kvartal 2015 Den 1. juni 2015 Udarbejdet af Analysegruppen vedr. hospitalsmedicin 1 Indhold Indledning...

Læs mere

Behandlingsvejledning for medicinsk behandling af psykotiske tilstande

Behandlingsvejledning for medicinsk behandling af psykotiske tilstande Behandlingsvejledning for medicinsk behandling af psykotiske tilstande Fagudvalg under Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin, RADS, er et rådgivende udvalg, som udarbejder udkast til behandlingsvejledning

Læs mere

Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for medicinsk behandling af psykotiske tilstande hos børn og unge

Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for medicinsk behandling af psykotiske tilstande hos børn og unge Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for medicinsk behandling af psykotiske tilstande Fagudvalg under Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin, RADS, er et rådgivende udvalg, som udarbejder

Læs mere

RADS - batter det noget ifht. lægemiddeløkonomi? Ved RADS næstformand Jørgen Schøler Kristensen

RADS - batter det noget ifht. lægemiddeløkonomi? Ved RADS næstformand Jørgen Schøler Kristensen RADS - batter det noget ifht. lægemiddeløkonomi? Ved RADS næstformand Jørgen Schøler Kristensen LÆGEMIDDELØKONOMI OG PROGNOSTICERING 22. januar 2014 Formål med RADS Regionerne har nedsat Rådet for Anvendelse

Læs mere

Lægemiddelmonitorering Hospitalerne Region Midtjylland 3. kvartal 2014

Lægemiddelmonitorering Hospitalerne Region Midtjylland 3. kvartal 2014 Lægemiddelmonitorering Hospitalerne Region Midtjylland 3. kvartal 2014 Udarbejdet af Analysegruppen vedr. hospitalsmedicin 21. november 2014 Indhold Indledning...3 Resumé...4 DELRAPPORT I:...5 Overblik

Læs mere

Monitorering vedr. RADS behandlingsvejledninger

Monitorering vedr. RADS behandlingsvejledninger Maj 2014 Monitorering vedr. RADS behandlingsvejledninger Der er opstillet behandlingsmål for RADS behandlingsvejledninger med rekommandationer for terapiområderne HIV/AIDS, Hepatitis, G-CSF, Aromatasehæmmere,

Læs mere

Monitorering vedr. RADS behandlingsvejledninger

Monitorering vedr. RADS behandlingsvejledninger August 2014 Monitorering vedr. RADS behandlingsvejledninger Der er opstillet behandlingsmål for RADS behandlingsvejledninger med rekommandationer for terapiområderne HIV/AIDS, Hepatitis, G-CSF, Aromatasehæmmere,

Læs mere

Behandlingsvejledning inkl. lægemiddelrekommandation for sygdomsmodificerende behandling af multipel sklerose

Behandlingsvejledning inkl. lægemiddelrekommandation for sygdomsmodificerende behandling af multipel sklerose Behandlingsvejledning inkl. lægemiddelrekommandation for sygdomsmodificerende Medicinrådet har godkendt lægemiddelrekommandationen den 15. august 2018. Medicinrådet har ikke taget stilling til det kliniske

Læs mere

Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for

Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for behandling af kronisk hepatitis C infektion Fagudvalg under Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin, RADS, er interne, rådgivende arbejdsgrupper,

Læs mere

Monitorering vedr. RADS behandlingsvejledninger

Monitorering vedr. RADS behandlingsvejledninger Februar 2014 Version2 Monitorering vedr. RADS behandlingsvejledninger Der er opstillet behandlingsmål for RADS behandlingsvejledninger med rekommandationer for terapiområderne Hepatitis, HIV/AIDS, G-CSF,

Læs mere

Medicinmonitorering 1. kvartal Side 1 af 21

Medicinmonitorering 1. kvartal Side 1 af 21 Medicinmonitorering 1. kvartal Side 1 af 21 Medicinmonitorering, Region Nordjylland (RN) 1. kvartal Hvert kvartal udarbejder AMGROS en regionalt fordelt markedsovervågning af regionernes indkøb af medicin,

Læs mere

Monitorering vedr. RADS behandlingsvejledninger

Monitorering vedr. RADS behandlingsvejledninger November 2013 Monitorering vedr. RADS behandlingsvejledninger Der er opstillet behandlingsmål for RADS behandlingsvejledninger med rekommandationer for terapiområderne Sklerose, Hepatitis, HIV/AIDS, G-CSF,

Læs mere

Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for sygdomsmodificerende behandling af multipel sklerose

Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for sygdomsmodificerende behandling af multipel sklerose Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for sygdomsmodificerende behandling af Medicinrådet har godkendt lægemiddelrekommandationen den 7. juni 2017. Medicinrådet har ikke taget stilling

Læs mere

Læs i dette nyhedsbrev om:

Læs i dette nyhedsbrev om: Læs i dette nyhedsbrev om: Skift af antipsykotikabehandling Praktiske råd ved skift af antipsykotika Antipsykotika skifteark Skift af antipsykotika hvad skal du være opmærksom på? Det er tit vanskeligt

Læs mere

17-04-2012. Dagens hovedbudskaber. Amgros vision og mission. Kort om Amgros I/S. Lægemiddelomsætningen i Amgros (millioner kr.)

17-04-2012. Dagens hovedbudskaber. Amgros vision og mission. Kort om Amgros I/S. Lægemiddelomsætningen i Amgros (millioner kr.) Dagens hovedbudskaber Kvartalsrapporter og RADS monitorering fra AMGROS hvor kommer data fra og bruges de? Vi kan skabe overblikket i data Vi kan sammenligne data på tværs af regioner Vi leverer data og

Læs mere

Lægemiddelmonitorering i Region Midtjylland. - udviklingen i udgifterne til tilskuds- og hospitalsmedicin efter 3. kvartal i 2016

Lægemiddelmonitorering i Region Midtjylland. - udviklingen i udgifterne til tilskuds- og hospitalsmedicin efter 3. kvartal i 2016 Lægemiddelmonitorering i Region Midtjylland - udviklingen i udgifterne til tilskuds- og hospitalsmedicin efter 3. kvartal i 2016 24. november 2016 1 Indhold Indledning... 3 Tilskudsmedicin... 4 Udvikling

Læs mere

Medicinrådets lægemiddelrekommandation og behandlingsvejledning vedrørende lægemidler til attakvis multipel sklerose

Medicinrådets lægemiddelrekommandation og behandlingsvejledning vedrørende lægemidler til attakvis multipel sklerose Medicinrådets lægemiddelrekommandation og behandlingsvejledning vedrørende lægemidler til attakvis multipel sklerose Versionsnr.: 1.0 Om Medicinrådet Medicinrådet er et uafhængigt råd, som udarbejder anbefalinger

Læs mere

Behandlingsvejledning vedrørende medicinsk behandling af børn og unge med psykotiske tilstande

Behandlingsvejledning vedrørende medicinsk behandling af børn og unge med psykotiske tilstande Behandlingsvejledning vedrørende medicinsk behandling af børn og unge med psykotiske tilstande Fagudvalg under Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin, RADS, er et rådgivende udvalg, som udarbejder

Læs mere

Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for medicinsk behandling af psykotiske tilstande hos voksne

Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for medicinsk behandling af psykotiske tilstande hos voksne Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for medicinsk behandling af psykotiske tilstande hos voksne Fagudvalg under Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin, RADS, er et rådgivende udvalg,

Læs mere

Medicinrådet har godkendt lægemiddelrekommandationen den 13. september 2018.

Medicinrådet har godkendt lægemiddelrekommandationen den 13. september 2018. Behandlingsvejledning inkl. lægemiddelrekommandation for anvendelse af granulocytstimulerende vækstfaktor (G-CSF) ved mobilisering af stamceller til perifært blod Medicinrådet har godkendt lægemiddelrekommandationen

Læs mere

Indledning... 3 Resumé... 4

Indledning... 3 Resumé... 4 Lægemiddelmonitorering i Region Midtjylland - udviklingen i udgifterne til medicin i primær- og sekundærsektoren efter 3. kvartal i 2015 Den 25. november 2015 Udarbejdet af Sundhedsplanlægning 1 Indhold

Læs mere

Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for sygdomsmodificerende behandling af multipel sklerose

Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for sygdomsmodificerende behandling af multipel sklerose Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for sygdomsmodificerende behandling af Fagudvalg under Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin, RADS, er interne, rådgivende arbejdsgrupper, der

Læs mere

Referat. Mødedeltagere:

Referat. Mødedeltagere: Referat Møde i: Region Hovedstadens lægemiddelkomité Dato: Fredag d. 20. maj 2016 Kl.: 12:30 13:30 Sted: Mødelokale 14, uddannelsescentret, opgang 50, Bispebjerg og Frederiksberg hospital Mødedeltagere:

Læs mere

Lægemiddelmonitorering i Region Midtjylland. - udviklingen i forbruget af tilskuds- og hospitalsmedicin i 2016

Lægemiddelmonitorering i Region Midtjylland. - udviklingen i forbruget af tilskuds- og hospitalsmedicin i 2016 Lægemiddelmonitorering i Region Midtjylland - udviklingen i forbruget af tilskuds- og hospitalsmedicin i 2016 8 marts 2017 1 Indhold Indledning... 3 Tilskudsmedicin... 4 Udvikling i udgifter til de 15

Læs mere

Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for sygdomsmodificerende behandling af multipel sklerose

Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for sygdomsmodificerende behandling af multipel sklerose Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for sygdomsmodificerende behandling af multipel sklerose Fagudvalg under Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin, RADS, er interne, rådgivende

Læs mere

Implementering. En vanskelig affære. Klinikchef Carl-Otto Gøtzsche

Implementering. En vanskelig affære. Klinikchef Carl-Otto Gøtzsche Implementering En vanskelig affære Klinikchef Carl-Otto Gøtzsche Region til sygehuse: Følg vejledning eller betal selv for dyr medicin Sygehuse i Region Midtjylland skal fremover følge anbefalingerne fra

Læs mere

Indledning... 3 Resumé... 4

Indledning... 3 Resumé... 4 Lægemiddelmonitorering i Region Midtjylland - udviklingen i udgifterne til medicin på hospitalerne efter 1. halvår 2015 Den 3. september 2015 Udarbejdet af Analysegruppen vedr. hospitalsmedicin 1 Indhold

Læs mere

Lægemiddelrekommandation for sygdomsmodificerende behandling af attakvis multipel sklerose

Lægemiddelrekommandation for sygdomsmodificerende behandling af attakvis multipel sklerose Lægemiddelrekommandation for sygdomsmodificerende behandling af attakvis multipel sklerose Medicinrådet har anbefalet ocrelizumab (Ocrevus) som mulig standardbehandling af attakvis multipel sklerose (bilag

Læs mere

Monitorering vedr. RADS behandlingsvejledninger

Monitorering vedr. RADS behandlingsvejledninger April 2013 Monitorering vedr. RADS behandlingsvejledninger Der følges op på RADS behandlingsvejledninger med rekommandationer for terapiområderne Sklerose, Hepatitis, HIV/AIDS, G-CSF, Aromatasehæmmere,

Læs mere

Medicinrådets fælles regionale behandlingsvejledning med lægemiddelrekommandation for kronisk hepatitis C

Medicinrådets fælles regionale behandlingsvejledning med lægemiddelrekommandation for kronisk hepatitis C Medicinrådets fælles regionale behandlingsvejledning med lægemiddelrekommandation for kronisk hepatitis C - valg mellem lægemidler August 2018 Medicinrådets lægemiddelrekommandation for kronisk hepatitis

Læs mere

Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for behandling af kronisk hepatitis C infektion

Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for behandling af kronisk hepatitis C infektion Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for behandling af kronisk hepatitis C Fagudvalg under Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin, RADS, er interne, rådgivende arbejdsgrupper, der

Læs mere

Patienter, hvor behandling med antipsykotisk lægemiddel med generelt tilskud

Patienter, hvor behandling med antipsykotisk lægemiddel med generelt tilskud Til virksomheder, der per 31. marts 2016 eller tidligere har markedsført et eller flere aktuelt godkendte lægemidler i ATC-gruppe N05AX12 med indhold af aripiprazol som smeltetabletter 31. marts 2016 Sagsnr.

Læs mere

Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for sygdomsmodificerende behandling af multipel sklerose

Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for sygdomsmodificerende behandling af multipel sklerose Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for sygdomsmodificerende behandling af Fagudvalg under Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin, RADS, er interne, rådgivende arbejdsgrupper, der

Læs mere

UDVIDET SAMMENLIGNINGSGRUNDLAG LÆGEMIDLER TIL ATTAKVIS MULTIPEL SKLEROSE

UDVIDET SAMMENLIGNINGSGRUNDLAG LÆGEMIDLER TIL ATTAKVIS MULTIPEL SKLEROSE UDVIDET SAMMENLIGNINGSGRUNDLAG LÆGEMIDLER TIL ATTAKVIS MULTIPEL SKLEROSE Lianna Geertsen Camilla Munk Mikkelsen Jeannette Bundgaard Bach AMGROS d. 12. april 2019 INDHOLD OM DET UDVIDEDE SAMMENLIGNINGSGRUNDLAG

Læs mere

AMGROS SYGEHUSMEDICIN 2015

AMGROS SYGEHUSMEDICIN 2015 AMGROS SYGEHUSMEDICIN 2015 REGIONERNES LÆGEMIDDELORGANISATION 1 REGIONERNES LÆGEMIDDELORGANISATION INDHOLD 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Forord Udgifterne til sygehusmedicin er stigende Nye behandlinger mod kræft,

Læs mere

Hvorfor er det kun industrien der kan søge om indikationer? Begrænser RADS den frie ordinationsret? Ved RADS formand Svend Hartling

Hvorfor er det kun industrien der kan søge om indikationer? Begrænser RADS den frie ordinationsret? Ved RADS formand Svend Hartling Hvorfor er det kun industrien der kan søge om indikationer? Begrænser RADS den frie ordinationsret? Ved RADS formand Svend Hartling Formål med RADS Danske Regioners bestyrelse nedsatte i efteråret 2009

Læs mere

Specielt inviteret til pkt. 1: 1.reservelæge Jón Þór Trærup Andersen (JTA), Bispebjerg og Frederiksberg Hospital

Specielt inviteret til pkt. 1: 1.reservelæge Jón Þór Trærup Andersen (JTA), Bispebjerg og Frederiksberg Hospital Referat Møde i: Region Hovedstadens lægemiddelkomité Dato: Onsdag d. 24. februar Kl.: 12:30 14:30 Sted: Regionsapoteket, Marielundvej 25, Herlev Mødedeltagere: Vicedirektør Steen Werner Hansen (SWH), Herlev

Læs mere

Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) Ved chef for RADS Fagudvalgssekretariat Niels Christian Hirsch, Cand. Pharm.

Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) Ved chef for RADS Fagudvalgssekretariat Niels Christian Hirsch, Cand. Pharm. Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) Ved chef for RADS Fagudvalgssekretariat Niels Christian Hirsch, Cand. Pharm. CV Niels Christian Hirsch Cand. Pharm 1982 (Master, biotilgængelighed og overfladekemi)

Læs mere

Venteliste oprydning pr. 21. maj 2015 Sagsnr. Beløb Sum Modtagelsesdato Region 1 80299 1.375.000,00 1.375.000,00 03-11-2005 Nordjylland 2 80288

Venteliste oprydning pr. 21. maj 2015 Sagsnr. Beløb Sum Modtagelsesdato Region 1 80299 1.375.000,00 1.375.000,00 03-11-2005 Nordjylland 2 80288 Venteliste oprydning pr. 21. maj 2015 Sagsnr. Beløb Sum Modtagelsesdato Region 1 80299 1.375.000,00 1.375.000,00 03-11-2005 Nordjylland 2 80288 1.375.000,00 2.750.000,00 03-11-2005 Nordjylland 3 80287

Læs mere

Medicinrådets behandlingsvejledning vedrørende lægemidler til attakvis multipel sklerose

Medicinrådets behandlingsvejledning vedrørende lægemidler til attakvis multipel sklerose Medicinrådets behandlingsvejledning vedrørende lægemidler til attakvis multipel sklerose Versionsnr.: 1.0 Om Medicinrådet Medicinrådet er et uafhængigt råd, som udarbejder anbefalinger og vejledninger

Læs mere

Lægemiddelrekommandation for biologisk behandling af aksiale spondylartropatier (aksial SPA)

Lægemiddelrekommandation for biologisk behandling af aksiale spondylartropatier (aksial SPA) aksiale spondylartropatier (aksial SPA) Medicinrådet har godkendt lægemiddelrekommandationen den 14. november 2018. Medicinrådet har ikke taget stilling til det kliniske grundlag udarbejdet af RADS, men

Læs mere

Indledning... 3 Resumé... 4

Indledning... 3 Resumé... 4 Lægemiddelmonitorering i Region Midtjylland - udviklingen i udgifterne til medicin på hospitalerne fra 2013-2014 Den 27. februar 2015 Udarbejdet af Analysegruppen vedr. hospitalsmedicin 1 Indhold Indledning...

Læs mere

Referat af 17. møde i Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) afholdt torsdag den 2. oktober 2014

Referat af 17. møde i Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) afholdt torsdag den 2. oktober 2014 31-10-2014 Sag nr. 14/488 Dokumentnr. 52013/14 Referat af 17. møde i Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) afholdt torsdag den 2. oktober 2014 Tilstedeværende medlemmer af RADS Jørgen Schøler

Læs mere

Medicinrådets behandlingsvejledning vedrørende lægemidler til attakvis multipel sklerose

Medicinrådets behandlingsvejledning vedrørende lægemidler til attakvis multipel sklerose Medicinrådets behandlingsvejledning vedrørende lægemidler til attakvis multipel sklerose Versionsnr.: 1.1 Om Medicinrådet Medicinrådet er et uafhængigt råd, som udarbejder anbefalinger og vejledninger

Læs mere

AMGROS MARKEDSOVERVÅGNING 2. KVARTAL SIDE 1 / AMGROS

AMGROS MARKEDSOVERVÅGNING 2. KVARTAL SIDE 1 / AMGROS AMGROS MARKEDSOVERVÅGNING 2. KVARTAL 2014 WWW.AMGROS.DK SIDE 1 / AMGROS KOLOFON AMGROS Markedsovervågning Ansvarshavende redaktør: Flemming Sonne Mail: amgros@amgros.dk Redaktør: Dorthe Bartels, Jeannette

Læs mere

Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for behandling af kronisk hepatitis C infektion

Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for behandling af kronisk hepatitis C infektion Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for behandling af kronisk hepatitis C infektion Fagudvalg under Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin, RADS, er interne, rådgivende arbejdsgrupper,

Læs mere

Medicinrådet har godkendt lægemiddelrekommandationen den 7. juni 2017.

Medicinrådet har godkendt lægemiddelrekommandationen den 7. juni 2017. Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for behandling af patienter med myelomatose Medicinrådet har godkendt lægemiddelrekommandationen den 7. juni 2017. Medicinrådet har ikke taget stilling

Læs mere

Dagens indlæg. Demografisk udfordring. Vækst i sundhedsudgifter. Udfordringer på sundhedsområdet 17-04-2012

Dagens indlæg. Demografisk udfordring. Vækst i sundhedsudgifter. Udfordringer på sundhedsområdet 17-04-2012 7-0-0 Dagens indlæg Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) - hvordan går det med processen? Ved formand Svend Hartling 7. April 0 Politiske og økonomiske udfordringer Baggrund for RADS RADS

Læs mere

2. kvartal Medicinmonitorering

2. kvartal Medicinmonitorering 2. kvartal Medicinmonitorering Udarbejdet af Koncern Økonomi, Sygehusapoteket og Klinisk Farmakologisk Enhed September Medicinmonitorering, Region Nordjylland (RN) 2. kvartal Hvert kvartal udarbejder AMGROS

Læs mere

Referat af 16. møde i Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) afholdt torsdag den 8. maj 2014

Referat af 16. møde i Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) afholdt torsdag den 8. maj 2014 02-06-2014 Sag nr. 09/1736 Referat af 16. møde i Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) afholdt torsdag den 8. maj 2014 Tilstedeværende medlemmer af RADS Jørgen Schøler Kristensen (formand),

Læs mere

Team Finans Venteliste oprydning pr. 8. januar 2015 SAM s sagsnr. Beløb Sum Modtagelsesdato Region 1 80268 4.000.000,00 4.000.000,00 11-01-2005 Nordjylland 2 80266 1.375.000,00 5.375.000,00 11-01-2005

Læs mere

Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for behandling af patienter med myelomatose

Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for behandling af patienter med myelomatose Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for behandling af patienter med myelomatose Medicinrådet har godkendt lægemiddelrekommandationen den 7. februar 2018. Medicinrådet har ikke taget

Læs mere

Flere lægemidler til multipel sklerose

Flere lægemidler til multipel sklerose Flere lægemidler til multipel sklerose 2014 Medicinsk behandling af multipel sklerose i Danmark 2011-2013 Af Jeanette Carlsson Dataleverancer & Lægemiddelstatistik, jtt@ssi.dk Udgiver: Statens Serum Institut

Læs mere

Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for sygdomsmodificerende behandling af multipel sclerose

Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for sygdomsmodificerende behandling af multipel sclerose Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for sygdomsmodificerende behandling af multipel sclerose Fagudvalg under Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin, RADS, er interne, rådgivende

Læs mere

Behandlingsvejledning inkl. lægemiddelrekommandation for medicinsk behandling af akromegali forårsaget af hypofysetumor

Behandlingsvejledning inkl. lægemiddelrekommandation for medicinsk behandling af akromegali forårsaget af hypofysetumor for medicinsk behandling af akromegali forårsaget af hypofysetumor Medicinrådet har godkendt lægemiddelrekommandationen den 28. august 2019. Medicinrådet har ikke taget stilling til det kliniske grundlag

Læs mere

Lars Vedel Kessing (formand) René Ernst Nielsen Erik Roj Larsen Piotr Machowski John Teilmann Larsen Jørn Lindholdt Bent Kawa

Lars Vedel Kessing (formand) René Ernst Nielsen Erik Roj Larsen Piotr Machowski John Teilmann Larsen Jørn Lindholdt Bent Kawa Fagudvalget Lars Vedel Kessing (formand) professor, overlæge, dr.med. Dansk Psykiatrisk Selskab René Ernst Nielsen, Konst. 1. reservelæge i psykiatri, ph.d. Region Nordjylland Erik Roj Larsen, Uddannelsesansvarlige

Læs mere

19. rådsmøde i Medicinrådet. Onsdag d. 15. august 2018 kl Godkendelse af dagsorden. 2. Godkendelse af referat

19. rådsmøde i Medicinrådet. Onsdag d. 15. august 2018 kl Godkendelse af dagsorden. 2. Godkendelse af referat 19. rådsmøde i Medicinrådet Onsdag d. 15. august 2018 kl. 10.00-14.30 1. Godkendelse af dagsorden 2. Godkendelse af referat 3. Protokol: Forhøjet kolesterol (hyperlipidæmi) 4. Vurdering: adalimumab (biosimilært)

Læs mere

Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for medicinsk 1. og 2. linjebehandling af patienter med metastaserende kolorektalkræft

Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for medicinsk 1. og 2. linjebehandling af patienter med metastaserende kolorektalkræft Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for medicinsk 1. og 2. linjebehandling af patienter med metastaserende kolorektalkræft Medicinrådet har godkendt lægemiddelrekommandationen den 28.

Læs mere

Behandlingsvejledning for behandling af patienter med myelomatose

Behandlingsvejledning for behandling af patienter med myelomatose Behandlingsvejledning for behandling af patienter med myelomatose Fagudvalg under Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin, RADS, er interne, rådgivende arbejdsgrupper, der refererer til Rådet. Fagudvalgene

Læs mere

Amgros udbud og effekt. Flemming Sonne, Adm. direktør, Amgros I/S Onsdag den 22. januar 2014

Amgros udbud og effekt. Flemming Sonne, Adm. direktør, Amgros I/S Onsdag den 22. januar 2014 Amgros udbud og effekt Flemming Sonne, Adm. direktør, Amgros I/S Onsdag den 22. januar 2014 Hvilke variable har betydning for prognosticering af lægemiddeløkonomi? Nye lægemidler Hvad er i pipeline ift.

Læs mere

Behandlingsvejledning for metastaserende malignt melanom

Behandlingsvejledning for metastaserende malignt melanom Behandlingsvejledning for metastaserende malignt melanom Fagudvalg under Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin, RADS, er interne, rådgivende arbejdsgrupper, der refererer til Rådet. Fagudvalgene udarbejder

Læs mere

Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for behandling af kronisk hepatitis B

Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for behandling af kronisk hepatitis B Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for behandling af kronisk hepatitis B Fagudvalg under Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin, RADS, er interne, rådgivende arbejdsgrupper, der

Læs mere

MAVIRET (GLECAPREVIR/PIBRENTASVIR) KRONISK HEPATITIS C

MAVIRET (GLECAPREVIR/PIBRENTASVIR) KRONISK HEPATITIS C MAVIRET (GLECAPREVIR/PIBRENTASVIR) KRONISK HEPATITIS C AMGROS 11. december 2017 Resumé Baggrund Maviret er et lægemiddel, som er godkendt til behandling af voksne patienter med kronisk hepatitis C. AbbVie,

Læs mere

Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for behandling af kronisk hepatitis B

Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for behandling af kronisk hepatitis B Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for behandling af kronisk hepatitis B Medicinrådet har godkendt lægemiddelrekommandationen den 7. februar 2018. Medicinrådet har ikke taget stilling

Læs mere

Behandlingsvejledning for medicinsk behandling af akromegali forårsaget af hypofysetumor

Behandlingsvejledning for medicinsk behandling af akromegali forårsaget af hypofysetumor Behandlingsvejledning for medicinsk behandling af akromegali forårsaget af hypofysetumor Fagudvalg under Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin, RADS, er interne, rådgivende arbejdsgrupper, der refererer

Læs mere

MEDICINFORBRUG - MONITORERING Medicinsk cannabis monitorering af brugen 1. kvartal 2018

MEDICINFORBRUG - MONITORERING Medicinsk cannabis monitorering af brugen 1. kvartal 2018 1 MEDICINFORBRUG - MONITORERING 2018 Medicinsk cannabis monitorering af brugen 1. kvartal 2018 Brug af medicinsk cannabis i 1. kvartal 2018 Som led i implementering af den 4-årige forsøgsordning med medicinsk

Læs mere

Afgørelse vedr. KO-2016-1089 reklamemateriale vedr. Aubagio (teriflunomid).

Afgørelse vedr. KO-2016-1089 reklamemateriale vedr. Aubagio (teriflunomid). København, den 23. marts 2016 AFGØRELSE Afgørelse vedr. KO-2016-1089 reklamemateriale vedr. Aubagio (teriflunomid). Granskningsmandspanelet har dags dato truffet følgende afgørelse i klagesagen imellem

Læs mere

Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for behandling af patienter med Myelomatose

Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for behandling af patienter med Myelomatose Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for behandling af patienter med Myelomatose Fagudvalg under Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin, RADS, er interne, rådgivende arbejdsgrupper,

Læs mere

Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for medicinsk behandling af akromegali forårsaget af hypofysetumor

Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for medicinsk behandling af akromegali forårsaget af hypofysetumor Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for medicinsk behandling af akromegali forårsaget af hypofysetumor Fagudvalg under Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin, RADS, er interne,

Læs mere

BILAG IV VIDENSKABELIGE KONKLUSIONER

BILAG IV VIDENSKABELIGE KONKLUSIONER BILAG IV VIDENSKABELIGE KONKLUSIONER Videnskabelige konklusioner Co-infektion med hepatitis В-virus (HBV) og hepatitis C-virus (HCV) er ikke ualmindeligt grundet de overlappende smitteveje. HCV-infektion

Læs mere

Medicintilskudsnævnet

Medicintilskudsnævnet Referat af s møde nr. 485 Tid og sted: Mødet fandt sted i Lægemiddelstyrelsen, tirsdag den 21. august 2018. I mødet deltog: Nævnsmedlemmer: Frank Ingemann Jensen (Danske Regioner) Janne Unkerskov John

Læs mere

Birgitte Klindt Poulsen Overlæge Klinisk farmakologisk afdeling Aarhus og Aalborg universitetshospitaler

Birgitte Klindt Poulsen Overlæge Klinisk farmakologisk afdeling Aarhus og Aalborg universitetshospitaler Birgitte Klindt Poulsen Overlæge Klinisk farmakologisk afdeling Aarhus og Aalborg universitetshospitaler Formål med RADS RADS skal sikre bedre kvalitet i behandlingen ved, at patienter overalt i landet

Læs mere

Afgørelse om fremtidig tilskudsstatus for antipsykotiske lægemidler

Afgørelse om fremtidig tilskudsstatus for antipsykotiske lægemidler Til de på vedlagte liste anførte virksomheder Afgørelse om fremtidig tilskudsstatus for antipsykotiske lægemidler Vi afslutter med denne afgørelse revurdering af tilskudsstatus for antipsykotiske lægemidler

Læs mere

Behandlingsvejledning inkl. lægemiddelrekommandation for medicinsk behandling af ikke-småcellet lungecancer (NSCLC) i stadium IV

Behandlingsvejledning inkl. lægemiddelrekommandation for medicinsk behandling af ikke-småcellet lungecancer (NSCLC) i stadium IV Behandlingsvejledning inkl. lægemiddelrekommandation for medicinsk behandling af ikke-småcellet lungecancer (NSCLC) i stadium IV Medicinrådet har godkendt lægemiddelrekommandationen den 29. marts 2017.

Læs mere

Økonomisk gennemgang af det første år med overflytning af hospitalsrekvirerede blodprøver til hospitalerne

Økonomisk gennemgang af det første år med overflytning af hospitalsrekvirerede blodprøver til hospitalerne Regionshuset Viborg Koncernøkonomi Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Økonomisk gennemgang af det første år med overflytning af hospitalsrekvirerede blodprøver

Læs mere

Lægemiddelrekommandation for behandling af kronisk hepatitis C infektion

Lægemiddelrekommandation for behandling af kronisk hepatitis C infektion Lægemiddelrekommandation for behandling af kronisk hepatitis C infektion Medicinrådet har anbefalet glecaprevir/pibrentasvir (Maviret) som mulig standardbehandling til kronisk hepatitis C genotype 1-4

Læs mere

Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for behandling af kronisk hepatitis B

Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for behandling af kronisk hepatitis B Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for behandling af kronisk hepatitis B Medicinrådet har godkendt lægemiddelrekommandationen den 7. juni 2017. Medicinrådet har ikke taget stilling

Læs mere

Lægemiddelmonitorering i Region Midtjylland. - udviklingen i udgifterne til tilskuds- og hospitalsmedicin efter 1. halvår i 2016

Lægemiddelmonitorering i Region Midtjylland. - udviklingen i udgifterne til tilskuds- og hospitalsmedicin efter 1. halvår i 2016 Lægemiddelmonitorering i Region Midtjylland - udviklingen i udgifterne til tilskuds- og hospitalsmedicin efter 1. halvår i 2016 15. september 2016 1 Indhold Indledning... 3 Tilskudsmedicin... 4 Prognose

Læs mere

Behandlingsvejledning for behandling af patienter med Myelomatose

Behandlingsvejledning for behandling af patienter med Myelomatose Behandlingsvejledning for behandling af patienter med Myelomatose Fagudvalg under Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin, RADS, er interne, rådgivende arbejdsgrupper, der refererer til Rådet. Fagudvalgene

Læs mere

Referat af 4. rådsmøde i Medicinrådet. Afholdt onsdag den 3. maj Kl

Referat af 4. rådsmøde i Medicinrådet. Afholdt onsdag den 3. maj Kl Referat af 4. rådsmøde i Medicinrådet Tilstedeværende medlemmer af Rådet Afholdt onsdag den 3. maj 2017 Jørgen Schøler Kristensen (formand) Steen Werner Hansen (formand) Jens Friis Bak Henning Beck-Nielsen

Læs mere

Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for medicinsk 1. og 2. linje behandling til patienter med metastaserende kolorektalcancer

Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for medicinsk 1. og 2. linje behandling til patienter med metastaserende kolorektalcancer Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for medicinsk 1. og 2. linje behandling til patienter med metastaserende kolorektalcancer Fagudvalg under Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin,

Læs mere

Tabel 2: Angst Viser samlede udgifter, antal patienter og antal konsultationer pr. patient for angst i maj 2016, maj 2015 samt udviklingen i procent

Tabel 2: Angst Viser samlede udgifter, antal patienter og antal konsultationer pr. patient for angst i maj 2016, maj 2015 samt udviklingen i procent Månedsstatistik for depression og angst maj 2016 Regionernes Lønnings- og Takstnævn og Dansk Psykolog Forening har aftalt, at udviklingen inden for depressions- og angstordningerne skal følges månedsvist.

Læs mere

Lægemiddelrekommandation med dyre lægemidler til behandling af kroniske inflammatoriske tarmsygdomme (IBD)

Lægemiddelrekommandation med dyre lægemidler til behandling af kroniske inflammatoriske tarmsygdomme (IBD) Lægemiddelrekommandation med dyre lægemidler til behandling af kroniske inflammatoriske tarmsygdomme (IBD) Medicinrådet har godkendt lægemiddelrekommandationen den 14. november 2018. Medicinrådet har ikke

Læs mere

Forbrug af antipsykotika i Danmark

Forbrug af antipsykotika i Danmark Forbrug af antipsykotika i Danmark Demensdagene 2013 Annette Lolk Specialeansvarlig overlæge ph.d. Demensklinikken, OUH og Psykiatrisk afd. P - Odense 2004 Sundhedsstyrelsen: Indskærper landets læger at

Læs mere

Medicinrådet. Onsdag den 3. maj Kl (Frokost ) Rådsmødet afholdes i Medicinrådets egne lokaler

Medicinrådet. Onsdag den 3. maj Kl (Frokost ) Rådsmødet afholdes i Medicinrådets egne lokaler Der indkaldes til 4. rådsmøde i Medicinrådet Medicinrådet Onsdag den 3. maj 2017 Kl. 10.00-15.00 (Frokost 12.00-13.00) Rådsmødet afholdes i Medicinrådets egne lokaler Dampfærgevej 27-29, 3. sal th. 2100

Læs mere

Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for medicinsk behandling af metastaserende nyrekræft

Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for medicinsk behandling af metastaserende nyrekræft Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for medicinsk behandling af metastaserende nyrekræft Medicinrådet har godkendt lægemiddelrekommandationen den 3. maj 2017. Medicinrådet har ikke

Læs mere

Udvikling over tid af referenceområder for antipsykotika - Resultater og overvejelser fra intern kvalitetssikring

Udvikling over tid af referenceområder for antipsykotika - Resultater og overvejelser fra intern kvalitetssikring Udvikling over tid af referenceområder for antipsykotika - Resultater og overvejelser fra intern kvalitetssikring Jesper Revsholm Læge Blodprøver og Biokemi Aarhus Universitetshospital Kvalitetssikringsprojektet

Læs mere

Kilde: CSC Scandihealth

Kilde: CSC Scandihealth Månedsstatistik for depression og angst juli 2017 Regionernes Lønnings- og Takstnævn og Dansk Psykolog Forening har aftalt, at udviklingen inden for depressions- og angstordningerne skal følges månedsvist.

Læs mere

Kilde: CSC Scandihealth

Kilde: CSC Scandihealth Månedsstatistik for depression og angst december 2016 Regionernes Lønnings- og Takstnævn og Dansk Psykolog Forening har aftalt, at udviklingen inden for depressions- og angstordningerne skal følges månedsvist.

Læs mere

Lægemiddelmonitorering i Region Midtjylland. - udviklingen i forbruget af tilskuds- og hospitalsmedicin i 2016

Lægemiddelmonitorering i Region Midtjylland. - udviklingen i forbruget af tilskuds- og hospitalsmedicin i 2016 Lægemiddelmonitorering i Region Midtjylland - udviklingen i forbruget af tilskuds- og hospitalsmedicin i 2016 24. maj 2017 1 Indhold Indledning... 3 Tilskudsmedicin... 4 Udvikling i udgifter til de 15

Læs mere

Behandlingsvejledning vedrørende medicinsk behandling af metastaserende nyrekræft

Behandlingsvejledning vedrørende medicinsk behandling af metastaserende nyrekræft Behandlingsvejledning vedrørende medicinsk behandling af metastaserende nyrekræft Fagudvalg under Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin, RADS, er interne, rådgivende arbejdsgrupper, der refererer

Læs mere

Referat af 18. møde i Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin

Referat af 18. møde i Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin 06-01-2015 Sag nr. 14/488 Dokumentnr. 70560/14 Referat af 18. møde i Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) afholdt torsdag den 27. november 2014 Thomas Birk Andersen Tel. 3529 8270 E-mail:

Læs mere

Til voksne INFORMATION OM MEDICIN MOD PSYKOSER. Psykiatri og Social psykinfomidt.dk

Til voksne INFORMATION OM MEDICIN MOD PSYKOSER. Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Til voksne INFORMATION OM MEDICIN MOD PSYKOSER Psykiatri og Social psykinfomidt.dk INDHOLD 03 Hvad er en psykose? 05 Hvad er medicin mod psykoser? 06 Hvordan indtager man medicinen? 07 Hvilken medicin

Læs mere

Lægemiddelrekommandation for biologisk behandling af psoriasis artritis (PsA)

Lægemiddelrekommandation for biologisk behandling af psoriasis artritis (PsA) Lægemiddelrekommandation for biologisk behandling af psoriasis artritis (PsA) Medicinrådet har godkendt lægemiddelrekommandationen den 14. november 2018. Medicinrådet har ikke taget stilling til det kliniske

Læs mere

Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for anti-her2 behandling af brystkræft

Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for anti-her2 behandling af brystkræft Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for anti-her2 behandling af brystkræft Fagudvalg under Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin, RADS, er interne, rådgivende arbejdsgrupper, der

Læs mere