DANSKERNE I THERESIENSTADT - OPGAVE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DANSKERNE I THERESIENSTADT - OPGAVE"

Transkript

1 DANSKERNE I THERESIENSTADT - OPGAVE Besvar ved hjælp af kilderne følgende spørgsmål: 1. Var Theresienstadt en mønsterlejr? 2. Havde de danske fanger bedre vilkår end de andre fanger? DANSKERNE I THERESIENSTADT 1 INDLEDNING 1 I oktober 1943 besluttede den tyske besættelsesmagt, at de ca danske jøder skulle deporteres til tyske koncentrationslejre, men takket være en advarsel fra en tysk diplomat blev langt de fleste jøder reddet ved at flygte til Sverige. Men 481 jøder blev arresteret og sendt til koncentrationslejren Theresienstadt i det nuværende Tjekkiet. Langt de fleste af disse overlevede opholdet i lejren. På de følgende sider bruger vi dette emne til at belyse væsentlige sider af, hvordan man beskæftiger sig med historie. Illustration 1: Grundplan af kz-lejren Theresienstadt 1 Indholdet i denne opgave er fra bogen Fra antikken til reformationen afsnittet Introduktion til historie som er skrevet af Ulrik Grubb og Karl-Johan Hemmersam.

2 DANSKERNE I THERESIENSTADT 2 KILDER Der er bevaret et stort antal personlige beretninger fra danske fanger, som belyser forholdene i Theresienstadt. Her fortæller et medlem af kz-lejrens børneorkester. I Theresienstadt ville man vise over for verden, hvor godt jøderne havde det. Derfor var der oprettet et orkester, som jeg spillede med i, for jeg havde lært at spille trompet i Tivoligarden. Der blev lavet skuespil, opera og koncerter. Børnene, de boede for sig, mænd for sig, kvinder for sig. De børn, jeg boede sammen med, opførte en musical et musikalsk spil eller en lille opera for børn, som blev indstuderet af børnene. De sang og spillede om, at de gjorde oprør mod undertrykkerne: netop denne fantastiske ironi, som kun tyskerne kunne finde på. For når børnene så havde indøvet sådan et stykke, så blev de simpelthen sendt væk til Auschwitz og kom direkte i gaskammeret. Det skete så mange gange i træk. Operaen blev opført hundredvis af gange. Tusinder af børn, som har lært at synge, og som troede på friheden, når de sang det stykke, de endte så få måneder senere i gaskammer. Jeg boede på et værelse med 42 andre drenge på min alder fra år i Theresienstadt. Og en dag i 1944 oplevede jeg, at jeg kom derhen, og at de alle sammen skulle afsted og havde pakket. De skulle til Auschwitz. Jeg var den eneste, der blev tilbage og sad der mellem 43 tomme senge. Det var det værste, jeg har oplevet. Udskrift af filmet beretning af Paul Sand-fort Illustration 2: Børn i Theresienstadt med jødestjerne på tøjet. Billedet er taget af en læge fra Røde Kors. Han besøgte sammen med en delegation fra det danske udenrigsministerium lejren juni Paul Sandfort er nr. 3 fra venstre.

3 DANSKERNE I THERESIENSTADT 3 GENSTANDE Der er bevaret forskellige ting, som er dele af selve det historiske begivenhedsforløb, og som belyser vigtige forhold. Adresseseddel på Røde Kors pakke til Theresienstadt De regelmæssige sendinger af levnedsmiddelpakker til Theresienstadt begyndte i slutningen af februar 1944, og omfanget voksede gradvist til ca. 700 om måneden. Fødevare- og tøjpakker var en helt afgørende forudsætning for at danskerne i Theresienstadt klarede sig så godt. Der er også bevaret fortegnelser over pakkernes indhold og kvitteringskort fra fangerne. Det er ikke alt, som man umiddelbart vil læse ud af adressesedlen, der svarer til virkeligheden. Røde Kors spillede som organisation ingen aktiv rolle. Det hele blev betalt og organiseret af Socialministeriet i København. Pakkens afsender havde normalt ingen personlig tilknytning til modtageren, men var medlem af et velorganiseret afsendernetværk. Den hvide bus i Frøslevlejrens museum I marts 1945 kunne Svensk Røde Kors under ledelse af grev Folke Bernadotte påbegynde sin planlagte aktion for hjemførelse af skandinaviske fanger i tyske kz-lejre i de berømte hvide busser, og snart var også danske køretøjer og dansk personel en del af aktionen. Den 13. og 14. april nåede en bilkolonne med 23 busser, 6 lastvogne, køkkenbil, værkstedsvogn, 3 personbiler og 3 motorcykler frem til Theresienstadt, og den 18. april var danskerne i sikkerhed i Sverige. De svenske benzindrevne køretøjer med gode dæk var en væsentlig forudsætning for den vellykkede ekspedition. En af de hvide busser kom på museum. DANSKERNE I THERESIENSTADT 4 FREMSTILLINGER Vil man se historien om danskerne i Theresienstadt i et videre perspektiv, må man gå til historiske fremstillinger. Historikeren Henrik Skov Kristensen har i en artikel fra 2005 samlet oplysninger om forholdene for alle danske kz-fanger, dvs. bl.a. modstandsfolk, kommunister og politifolk, og han kan bl.a. vise, at ordningen med røde kors pakker ligeledes gjaldt for de fleste af disse fanger, og at de også var omfattet af aktionen med de hvide busser. Han sammenligner også med hollandske og norske

4 fangers skæbne, og forklarer baggrunden for de forskelle, der var. Den samlede dødelighed blandt alle danske deporterede var således ca. 10 % svarende til ca. 600 personer. De hollandske tal er derimod helt oppe på 80 %, svarende til personer, mens de norske tal er 15,5 0/13, svarende til ca personer. Af disse er der specielt to kategorier af deporterede med meget høj dødelighed. Af 500 norske fanger i kz-lejren Natzweiler døde ca. 50 %, og hele 735 ud af 770 norske jøder, som var deporteret direkte til Auschwitz, blev dræbt. Henrik Skov Kristensen konkluderer: I disse to fangegruppers skæbne ser man ret forskellen på norske og danske til-stande. Fra levnedsmiddelpakken til den danske kommunist i Stutthof fra aftalen mellem Werner Best og Eichmann om, at de danske jøder ikke skulle tilintetgøres fra Frøslevlejrens relative fordragelighed og Den danske Forvaltnings nærende kost og fra De hvide Busser, som reddede de danske fanger ud af Ragnarok, går der en lige linje til den i europæisk sammenhæng helt særprægede besættelsespolitiske situation i Danmark. DANSKERNE I THERESIENSTADT 5 BILLEDER Nazisterne brugte den hollandske fange Jo Spier, som var en kendt tegner, i deres forsøg på at give omverdenen et positivt indtryk af Theresienstadt. Billedet fra lejrens børnecenter er et af en hel samling, der blev trykt med titlen Bilder aus Theresienstadt. Danske Jytte Bornstein var 7 år, da hun med sin familie blev sendt til Theresienstadt. Hendes tegning er lavet i perioden , og blev i 1994 trykt i bogen Min rejse tilbage. [Se billederne på næste side] Illustration 3: Frøslevlejren var en tysk interneringslejr i Danmark fanger blev sluset videre til kz-lejre i Tyskland. I dag er lejren et museum.

5

6 DANSKERNE I THERESIENSTADT 6 FILM OG TV Theresienstadt. Ein Dokumentarfilm aus dem jüdischen Siedlungsgebiet Denne film, som de lokale SS-myndigheder bestilte hos det tjekkiske filmkompagni Aktualita, var en del af den propaganda, som tyskerne iværksatte for at give Theresienstadt et godt image i omverdenen. Rollen som manuskriptforfatter, instruktør og producer blev overdraget den kendte tyske skuespiller og instruktør Kurt Gerron, der selv var fange i Theresienstadt. Optagelserne skete i august og september 1944, men filmen var først færdigklippet i marts Da var Gerron for længst sendt videre til Auschwitz, så det var Aktualitas ledelse og medarbejdere, der stod for det færdige produkt, tæt kontrolleret af SS. Filmen er bygget over temaet arbejde og fritid med særlig vægt på kulturelle arrangementer. Genremæssigt hører filmen, som titlen også markerer, til i kategorien dokumentarfilm, men er i realiteten en iscenesat løgn. Filmens billedsekvenser, dens indlagte musik og speakerteksten signalerer normalitet og idyl, mens intet antyder den sult, overbefolkning og høje dødelighed, som karakteriserede Theresienstadt. Heller ikke slavearbejdet for den tyske krigsindustri og værst af alt: Transporterne til udryddelseslejren i Auschwitz. Det konsekvent løgnagtige er dermed ikke mindst det, som filmen ikke viser. Illustration 4: Stillfoto fra den tyske propagandafilm om livet i Theresienstadt. Jødiske fanger er "glade" tilskuere til en fodboldkamp.

7 DANSKERNE I THERESIENSTADT 7 INTERNETTET Søgeord i fx Google som Danskere i Theresienstadt eller blot Theresienstadt giver alt i alt mellem og hits på dansk. Man finder her både personlige erindringer, tilbud om rejser, reaktioner på besøg i Theresienstadt, salg af kz-lejrens særlige pengesedler, og ikke mindst en bred skala af meninger og synspunkter. Her kommer også holocaustbenægterne eller revisionisterne, som de kalder sig selv, til orde. Ifølge holocaustbenægterne er nazisternes udryddelse af omkring 6 millioner jøder en myte, som især opretholdes af jødiske historikere, og det hævdes også, at man i Auschwitz ikke brugte gas til at dræbe mennesker, men kun til desinfektion. Danske holocaustbenægtere er især samlet omkring Dansk Selskab for Fri Historisk Forskning, og på deres hjemmeside findes en artikel om Theresienstadt, som bl.a. kommer ind på de danske fangers Røde Kors pakker: Således havde de danske jøder udover den næringsnødvendige, men triste kost som fuldkornsbrød, marmelade, margarine, kålrabisuppe, kartoffelsuppe, roesuppe, der af tyske diætister var blevet beregnet korrekt til at dække arbejderes behov, lækkerier eller noget at handle med overfor luksus-ghettoens andre beboere. Disse kom især fra Tyskland og Polen og risikerede at blive sendt til den hårde arbejdslejr Auschwitz, når fabrikkerne der manglede arbejdskraft. Tonen og indholdet i artiklen er typisk, fx når udryddelseslejren Auschwitz alene omtales som en hård arbejdslejr. DANSKERNE I THERESIENSTADT 8 HISTORIEN TIL DISKUSSION A. Det historiske vidnes skrøbelige hukommelse af Martin Burcharth (uddrag) Dagbladet Information marts 2007 Den danske Holocaustforsker Silvia Goldbaum Tarabini Fracapane ( ) vil tage et opgør med danskernes kollektive erindring om de forhold, som danske jøder levede under i kz-lejren Theresienstadt, nær Prag. I danske skoler og i den danske offentlige sfære blev der efter krigen skabt en myte om, at Theresienstadt ikke var nær så slem som andre kz-lejre Auschwitz, Majdanek, Dachau, etc. I 1960 erne og 1970 erne blev danske skoleelever undervist i nazisternes jødeudryddelse og fik forevist de frygtelige billeder af gaskamre og af overlevende udmarvede fanger. I strid med sandheden Men med i undervisningen hørte den officielle danske fortælling om deporteringen af de danske jøder og de relativt gode forhold, de angiveligt levede under i Theresienstadt. Som om de danske myndigheder havde fået udvirket denne bløde landing for de jødiske medborgere. Skønt dette strider mod sandheden, hvilket man kan konstatere ved at aflægge besøg på museet eller ved at konsultere fangernes illustrative tegninger om livet i Theresienstadt, er denne legende groet fast i den danske kollektive erindring. Fracapane citerer en engelsk tekst udgivet i 1998 af Udenrigsministeriet og Frihedsmuseet, hvori der står, at forholdene var ikke helt så forfærdelige som i de rigtige kz-lejre. Men rent faktisk døde ud af fanger i Theresienstadt, hvilket skal stilles i forhold til Dachau, hvor ud af i alt fanger mistede livet. Hvordan opstod så denne danske myte? Forklaringen er i første omgang en overdreven afhængighed af to danske repræsentanters

8 individuelle erindring. I 1944 besøgte de lejren, som i den anledning var blevet forskønnet, og kunne de rejse hjem og aflægge en rapport, der aldrig blev påtalt. I anden omgang er forklaringen, at ingen så en interesse i at undersøge sandheden om Theresienstadt, fordi den ikke passede ind i det billede, Danmark havde dannet om sig selv og vores redning af de danske jøder. Her ser man altså den krise, som afvigende individuelle og kollektive erindringer om traumatiske begivenheder kan bibringe. B. Theresienstadt (tjekkisk Terezin) Gads leksikon om dansk besættelsestid , (udgivet 2002). Lille garnisonsby 60 km nord for Prag, anlagt omkring 1780 og opkaldt efter kejserinde Maria Theresia. Blev i nov omdannet til ghetto for Prags jøder, senere for privilegerede jøder fra Altreich, dvs. Tyskland, Østrig og Protektoratet. 2 Hertil sendtes i okt og senere i alt 481 danske jøder. Efter Wansee-konferencen 3 jan.1942 blev Theresienstadt udtænkt som led i en propagandaoffensiv. Ældreghetto var den betegnelse, der indadtil blandt rigstyske jøder skulle virke beroligende, udadtil dementere rygterne om systematisk massemord i udryddelseslejre. For jøder fungerede ghettoen i realiteten som gennemgang til lejrene i øst, fortrinsvis Auschwitz. En aftale mellem Werner Best og Adolf Eichmann 4 2. nov sikrede de danske jøder og de til Danmark flygtede, statsløse jøder, mod denne skæbne. Aftalen indebar tillige, at repræsentanter for danske myndigheder kunne komme på besøg. Dette skete 23. juni 1944, hvor Frants Hvass fra Udenrigsministeriet og Eigil Juel Henningsen fra Sundhedsstyrelsen/Dansk Røde Kors sammen med Internationalt og Tysk Røde Kors blev ført gennem en til lejligheden indrettet potemkinkulisse. 5 Den overfyldte by var blevet renset for gamle og invalider, huse malet, gaderne vasket, butikker, legepladser og fritidsaktiviteter anlagt. Takket være fødevare- og tøjpakker var danskerne i god fysisk stand og indgik i det tilrettelagte bedrag. Efter befrielsen blev Hvass og Juel Henningsen udsat for voldsom kritik for at have ladet sig narre, men de fastholdt at have medvirket i et nødvendigt spil. I aug blev kulissen foreviget på filmen Theresienstadt. Ein Dokumentarfilm aus dem jüdischen Siedlungsgebiet. Som led i redningsaktionen med de hvide busser blev de danske jøder transporteret ud af Theresienstadt 15. marts I alt var 52 døde af alder og sygdom. Theresienstadt var et enestående fænomen i det nazistiske kz-lejrsystem. Den var ingen udryddelses- eller slavelejr, men en mellemstation af normalt et halvt års varighed. Ingen andre steder var samlet så mange prominente videnskabsfolk og kunstnere. I den hektiske undergangsstemning udfoldedes et rigt kulturliv. Den jødiske ghetto-administration var enorm og effektiv, og ud fra en zionistisk 6 holdning søgte den at redde ungdommen fra udryddelse. Også for de jødiske ledere blev mønsterbyen Theresienstadt et prestigeprojekt. Efter befrielsen indgik den i det kommunistiske styres selvforståelse: Fængsling og henrettelse af kommunistiske partisaner i det nærliggende Gestapo-fængsel, Kleine Festung, dominerede helt i propagandaen. Først efter 1989 kunne der indrettes et jødisk museum. 2 Protektoratet var nazisternes betegnelse for det besatte Tjekkiet. 3 På Wannsee-konferencen blev beslut-ningen om udryddelsen af jøderne koordineret. 4 Best var tysk leder i Danmark, og Eich-mann stod for deportation af jøder til udryddelseslejrene. 5 Begreb fra 1787, hvor fyrst Potemkin opførte tomme landsbyer for at imponere kejserinde Katarina af Rusland. 6 Zionisterne arbejdede for at skabe en jødisk stat, hvilket skete med oprettelsen af Israel i 1948.

Udstilling: Med De Hvide Busser retur til friheden og livet

Udstilling: Med De Hvide Busser retur til friheden og livet 9. juni 2015 Pressemeddelelse Forskning og Formidling Formidling 41 20 60 16 Henrik.Schilling@natmus.dk Udstilling: Med De Hvide Busser retur til friheden og livet Nationalmuseet åbner 19. juni sin store

Læs mere

I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under hele besættelsen et særligt forhold til tyskerne. Dette skyldtes at:

I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under hele besættelsen et særligt forhold til tyskerne. Dette skyldtes at: Side 1 Opgavesæt til 9.-10. klasse Ordbog forklarer ord, der står i kursiv. START Opgave om, hvorfor lejren blev bygget I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under

Læs mere

-> Find jeres startpost på næste side og gå enten til Vagttårnet eller Barak H4.

-> Find jeres startpost på næste side og gå enten til Vagttårnet eller Barak H4. Side 1 - Opgavesæt til 6.-8. klasse A Ordbog forklarer ord, der står i kursiv. START Opgave om, hvorfor lejren blev bygget I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Selvom det var en

Læs mere

I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under hele besættelsen et særligt forhold til tyskerne. Dette skyldtes at:

I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under hele besættelsen et særligt forhold til tyskerne. Dette skyldtes at: Side 1 Opgavesæt til 9.-10. klasse Ordbog forklarer ord, der står i kursiv. START Opgave om, hvorfor lejren blev bygget I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under

Læs mere

Sygeplejerskerne og de hvide busser - Sygeplejerskernes indsats under den store redningsaktion fra de tyske koncentrationslejre 1944-1945

Sygeplejerskerne og de hvide busser - Sygeplejerskernes indsats under den store redningsaktion fra de tyske koncentrationslejre 1944-1945 Sygeplejerskerne og de hvide busser - Sygeplejerskernes indsats under den store redningsaktion fra de tyske koncentrationslejre 1944-1945 Dansk Sygeplejehistorisk Museum Sygeplejerskerne og de hvide busser

Læs mere

THERESIENSTADT. Telegram fra Christian X i anledning af modtagerens hjemkomst fra Theresienstadt via Sverige.

THERESIENSTADT. Telegram fra Christian X i anledning af modtagerens hjemkomst fra Theresienstadt via Sverige. MITZVAH Det lykkedes den danske regering at undgå særlige jødelove i Danmark efter den tyske besættelse i 1940: Ingen jødestjerne, ingen udelukkelse fra erhverv eller beslaglæggelse af ejendom. Efter regeringens

Læs mere

I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under hele besættelsen et særligt forhold til tyskerne. Dette skyldtes at:

I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under hele besættelsen et særligt forhold til tyskerne. Dette skyldtes at: Side 1 Opgavesæt til 9.-10. klasse Ordbog forklarer ord, der står i kursiv. START Opgave om, hvorfor lejren blev bygget I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under

Læs mere

Tematekst + lærervejledning. Jødeforfølgelse i Danmark

Tematekst + lærervejledning. Jødeforfølgelse i Danmark Tematekst + lærervejledning. Jødeforfølgelse i Danmark Med den voksende jødeforfølgelse i 30 ernes Tyskland steg behovet for jødisk udvandring. De fleste lande, inklusiv Danmark, var dog ikke villige til

Læs mere

Steen Metz: Historieforskningens fortegnede billede

Steen Metz: Historieforskningens fortegnede billede Jødeforfølgelse Steen Metz: Historieforskningens fortegnede billede Steen Metz, der blev sendt i Kz-lejr som 8-årig, er uenig i den måde, nogle af de danske historikere fremstiller forholdene i Theresienstadt

Læs mere

I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under hele besættelsen et særligt forhold til tyskerne. Dette skyldtes at:

I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under hele besættelsen et særligt forhold til tyskerne. Dette skyldtes at: Side 1 Svarark til 9.-10. klasse Ordbog forklarer ord, der står i kursiv. START Opgave om hvorfor lejren blev bygget I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under hele

Læs mere

Hit med Historien

Hit med Historien Hit med Historien 1914-1949 Køge 1914-1924 Læs en kort beskrivelse af Første Verdenskrig. Få din lærer til at hjælpe dig med at finde litteratur. Det kan være svært at sammenligne pengenes værdi gennem

Læs mere

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel: " Reinhard Heydrich bødlen " Vejledning Lærer

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel:  Reinhard Heydrich bødlen  Vejledning Lærer Titel: " Reinhard Heydrich bødlen " Vejledning Lærer Reinhard Heydrich bødlen Filmen indgår i en serie med 6 titler under overskriften SS-Hitlers elite Udsendelse 3: Reinhard Heydrich bødlen. --------------------------------------------------------------------------

Læs mere

Myte: Vi reddede jøderne

Myte: Vi reddede jøderne Myte: Vi reddede jøderne Intro I dette forløb skal der arbejdes med jødeaktionen i Odense. Jødeaktionen i oktober 1943 er traditionelt blevet fremstillet som en moderne heltemyte, hvor det danske folk

Læs mere

Gallup om danskernes paratviden

Gallup om danskernes paratviden TNS Dato: 23. august 2013 Projekt: 59437 Feltperiode: Den 20.23. august 2013 Målgruppe: Repræsentativt udvalgte vælgere landet over på 18 eller derover Metode: GallupForum (webinterviews) Stikprøvestørrelse:

Læs mere

Historisk udvalg på tur til Frøslevlejren.

Historisk udvalg på tur til Frøslevlejren. Historisk udvalg på tur til Frøslevlejren. Lørdag den 26. april 2008 startede to af Hjemmeværnsdistrikt Himmerland Thy `s minibusser på en forud planlagt tur til Hjemmeværnets museum i Frøslevlejren. Turen

Læs mere

Ofre/gerningsmænd. Disposition: - Indledning - hvorfor har vi valgt emnet - Viden - Produkt - Afslutning og konklusion. Powerpoint.

Ofre/gerningsmænd. Disposition: - Indledning - hvorfor har vi valgt emnet - Viden - Produkt - Afslutning og konklusion. Powerpoint. Ofre/gerningsmænd Problemstilling: - Hvem var ofre og gerningsmænd under holocaust, hvordan endte de i denne situation, og hvad har det haft af konsekvenser for dem? Disposition: - Indledning - hvorfor

Læs mere

Byvandring til Vi reddede jøderne

Byvandring til Vi reddede jøderne Byvandring til Vi reddede jøderne 1. Eksercerhuset På Sdr. Boulevard ligger eksercerhuset, som i dag huser OB Bordtennis, men som i mange år var en del af Odense Kaserne. Under besættelsen var kasernen

Læs mere

Besættelsen Lærervejledning og aktiviteter

Besættelsen Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning og aktiviteter - Undervisningsmateriale 218 Meloni Forfatter: Anni List Kjærby Redaktør: Thomas Meloni Rønn DTP: Thomas Meloni Rønn Forlaget Meloni Havnegade 1F 5 Odense C www.meloni.dk

Læs mere

Ved besættelsen af Danmark nedkastede tyskerne flyveblade. Et af dem var Oprop.

Ved besættelsen af Danmark nedkastede tyskerne flyveblade. Et af dem var Oprop. Plancherum 1 PLANCHE 10 Ved besættelsen af Danmark nedkastede tyskerne flyveblade. Et af dem var Oprop. Hvilken begrundelse gav tyskerne i Oprop for at besætte Danmark? Hvornår blev Danmark besat, og hvor

Læs mere

GUIDE TIL AUDIO-WALK I GILLELEJE

GUIDE TIL AUDIO-WALK I GILLELEJE GUIDE TIL AUDIO-WALK I GILLELEJE OM DE DANSKE JØDERS FLUGT TIL SVERIGE I OKTOBER 1943 TIL ELEVER Jøder under flugten fra Danmark til Sverige i oktober 1943. Dansk Jødisk Museum DANSK INSTITUT FOR INTERNATIONALE

Læs mere

Lærervejledning til opgavesæt for 9.-10. klasse

Lærervejledning til opgavesæt for 9.-10. klasse Side 1 af 5 Vejledning til opgavesæt til 9.-10.klasse. Lærervejledning til opgavesæt for 9.-10. klasse Praktisk information om opgavesættet Opgavesættet kan både løses med og uden forudgående omvisning/foredrag.

Læs mere

2. verdenskrig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

2. verdenskrig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Opgaver til Den dag tyskerne kom

Opgaver til Den dag tyskerne kom Opgaver til Den dag tyskerne kom 1 Når de voksne frygter krig Knuds mor og far talte tit om, at der var krig i Europa, og at krigen kunne komme til Danmark. Hvad taler dine forældre om? Hvad er de bange

Læs mere

Tegning af Ib Katznelson fra Theresienstadt udført af Rose-Marie Gompertz. Privateje. En tegning og en tegner

Tegning af Ib Katznelson fra Theresienstadt udført af Rose-Marie Gompertz. Privateje. En tegning og en tegner Tegning af Ib Katznelson fra Theresienstadt udført af Rose-Marie Gompertz. Privateje. 36 Som lille dreng blev Ib Katznelson og hans familie i efteråret 1943 taget til fange for senere at ende i koncentrationslejren

Læs mere

Ny bog: Ballegaard. Vestjysk politimand bag tysk pigtråd 1944-1945 Lidt om bogens tilblivelse og indhold

Ny bog: Ballegaard. Vestjysk politimand bag tysk pigtråd 1944-1945 Lidt om bogens tilblivelse og indhold Ny bog: Ballegaard. Vestjysk politimand bag tysk pigtråd 1944-1945 Lidt om bogens tilblivelse og indhold Min far, Herluf Ballegaard, og min mor, Elisabeth Hasseriis Ballegaard, har før skrevet til slægtsbladet.

Læs mere

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel: " Waffen SS " Vejledning Lærer

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel:  Waffen SS  Vejledning Lærer Waffen-SS Filmen indgår i en serie med 6 titler under overskriften SS - Hitlers elite" Udsendelse 5: Waffen SS ----------------------------------------------------------------------------- Indhold a. Filmens

Læs mere

Sarah Engel Libonati Bachelorprojekt Læreruddannelsen Zahle Lise Anna Breuning Historie 18/5 2016

Sarah Engel Libonati Bachelorprojekt Læreruddannelsen Zahle Lise Anna Breuning Historie 18/5 2016 Bilag 1a Observation/case af "De Hvide Busser En 9. klasse mødes med en underviser fra Nationalmuseet foran indgangen til udstillingen "De Hvide Busser". Inden de går ind til udstillingen fortæller underviseren

Læs mere

Tyske krigsforbrydelser 1939-1945. og den danske illegale presse

Tyske krigsforbrydelser 1939-1945. og den danske illegale presse Tyske krigsforbrydelser 1939-1945 og den danske illegale presse Tyske krigsforbrydelser 1939-1945 og den danske illegale presse Mona Jensen og Palle Andersen Historisk Samling fra Besættelsestiden, Sydvestjyske

Læs mere

www.cfufilmogtv.dk 6. Jeg fortryder intet Hitler var begejstret for Leni Riefenstahls film om nazismen.

www.cfufilmogtv.dk 6. Jeg fortryder intet Hitler var begejstret for Leni Riefenstahls film om nazismen. Leni Riefenstahl filminstruktøren Filmen indgår i en serie med 5 titler under overskriften Hitlers kvinder Udsendelse 2: Leni Riefenstahl - filminstruktøren ------------------------------------------------------------------

Læs mere

Opgaver til På vej til fronten

Opgaver til På vej til fronten Opgaver til På vej til fronten 1. Krigens parter Hvem kæmpede mod hinanden under 1. Verdenskrig? _ 2. Skyttegrave Hvor lå skyttegravene? _ 3. Livet i skyttegravene Hvordan forestiller du dig, at livet

Læs mere

C a r l N. l s e n. i e. J e a n S i be. E d v a r d G r. i e g. l i u s. Nordiske fortællinger

C a r l N. l s e n. i e. J e a n S i be. E d v a r d G r. i e g. l i u s. Nordiske fortællinger C a r l N i e l s e n E d v a r d G r i e g J e a n S i be l i u s Nordiske fortællinger m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n Nordiske fortællinger I dette hæfte skal du arbejde med tre nordiske

Læs mere

Dansk, læsning og retskrivning FP9

Dansk, læsning og retskrivning FP9 Dansk, læsning og retskrivning FP9 Folkeskolens prøver Retskrivning Fredag den 4. maj 2018 kl. 9.00-10.00 Ved prøven må der anvendes trykte og elektroniske ordbøger, der er i overensstemmelse med gældende

Læs mere

Eine kleine Nachtmusik MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN

Eine kleine Nachtmusik MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN Eine kleine Nachtmusik MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN Mozarts liv I dette hæfte kan du arbejde med et lille musikværk, som hedder Eine kleine Nachtmusik. Musikværket er skrevet af en komponist, der hedder Wolfgang

Læs mere

»Jeg vil virkelig gerne have, at danskerne lærer denne glemte historie at kende«

»Jeg vil virkelig gerne have, at danskerne lærer denne glemte historie at kende« b.dk»jeg vil virkelig gerne have, at danskerne lærer denne glemte historie at kende«følg 10-13 minutes Det er over 100 år siden og alligevel så tæt på. Der var krig i Europa. Mellem jul og nytår 29. december

Læs mere

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting En Vogterdreng Af Freja Gry Børsting Furesø Museer 2016 1 En Vogterdreng Forfatter: Freja Gry Børsting Illustration: Allan Christian Hansen Forfatteren og Furesø Museer Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-27-7

Læs mere

Blå linjes studietur til Tjekkiet 2013

Blå linjes studietur til Tjekkiet 2013 Blå linjes studietur til Tjekkiet 2013 Vi er nu i gang med at forberede os til forårets studietur til Tjekkiet. Turen starter fra Nysted Efterskole fredag d. 20/4 2013 med afgang fra skolen kl. 7:45, vi

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2013 Institution Handelsskolen Silkeborg Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold hhx Samtidshistorie

Læs mere

Sådan lød det i netop disse dage for 70 år siden. Og mange sætter stadig lys i vinduerne 4. maj, og enhver familie kan stadig historier om krigen.

Sådan lød det i netop disse dage for 70 år siden. Og mange sætter stadig lys i vinduerne 4. maj, og enhver familie kan stadig historier om krigen. 70 året for befrielsen. 5. maj 2015 Danmark er frit. Sådan lød det i netop disse dage for 70 år siden. Og mange sætter stadig lys i vinduerne 4. maj, og enhver familie kan stadig historier om krigen. I

Læs mere

Verdenskrig og besættelsen af Danmark

Verdenskrig og besættelsen af Danmark Verdenskrig og besættelsen af Danmark Den 9. april 1940 besatte tyske tropper Danmark. De omdelte flyverblade med overskriften Oprop!, som informerede befolkningen om, hvad der foregik. Egentlig var Danmark

Læs mere

Antisemitisme stammer ikke fra Tyskland:

Antisemitisme stammer ikke fra Tyskland: ANTISEMITISME Antisemitisme betyder: Fordomme, modvilje og had mod jøder som gruppe. Nazisternes forsøg på at udrydde alle jøder i Europa under 2. Verdenskrig (Holocaust) er det mest ekstreme udtryk i

Læs mere

Koncentrationslejren Husum-Schwesing Studier af en udelejrs fangesamfund, juridiske konsekvenser og sene erindringskultur

Koncentrationslejren Husum-Schwesing Studier af en udelejrs fangesamfund, juridiske konsekvenser og sene erindringskultur Koncentrationslejren Husum-Schwesing Studier af en udelejrs fangesamfund, juridiske konsekvenser og sene erindringskultur Af Jens-Christian Hansen Ph.d.-afhandling indleveret ved Institut for Historie,

Læs mere

Oksbøl Den tyske flygtningelejr

Oksbøl Den tyske flygtningelejr Oksbøl 1949-45 Den tyske flygtningelejr Find en, der kan svare på spørgsmålet Underskrift: Hvornår ankom de første flygtninge til Oksbøllejren? Hvor mange flygtninge boede der i flygtningelejren, da der

Læs mere

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje.

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. Det er tæt på Adriaterhavet nær Dubrovnik. Jeg har en kone og to drenge, som var

Læs mere

Det er problemformuleringen, der skal styre dit arbejde. Den afgør, hvad det vil være relevant for dig at inddrage i opgaven.

Det er problemformuleringen, der skal styre dit arbejde. Den afgør, hvad det vil være relevant for dig at inddrage i opgaven. Problemformulering "Jeg vil skrive om 1. verdenskrig", foreslår du måske din faglige vejleder. Jo, tak. Men hvad? Indtil videre har du kun valgt emne. Og du må ikke bare "skrive et eller andet" om dit

Læs mere

Frihedskæmper Hans Krarup Andreasen

Frihedskæmper Hans Krarup Andreasen Frihedskæmper Hans Krarup Andreasen Født 13/9-1913 - Død 21/2-1945 Hans vokser op og bliver skovarbejder som sin far i skovene ved Silkeborg. Af familie og venner beskrives han som en flittig og dygtig

Læs mere

Forløb: Holocaust og menneskerettigheder. Fag - Historie

Forløb: Holocaust og menneskerettigheder. Fag - Historie Forløb Holocaust og menneskerettigheder Fag - Historie Forløb: Holocaust og menneskerettigheder Modul nr.: ialt 10 lektioner a 50 min Dato: 11/3 2009 Fag: Historie Klasse/hold: 2g Kernestof: 1) Oplysningstiden

Læs mere

Et foredrag om Stalins dødslejre i Kolyma: Det hvide krematorium

Et foredrag om Stalins dødslejre i Kolyma: Det hvide krematorium Et foredrag om Stalins dødslejre i Kolyma: Det hvide krematorium Copyright Jens Alstrup 2008 Moskva Kolyma Magadan Vladivostok Foredraget er blevet til med støtte fra: Memorial, Moskva Politiken Fonden

Læs mere

Proces med DR Radiosymfoniorkestret 2008

Proces med DR Radiosymfoniorkestret 2008 Proces med DR Radiosymfoniorkestret 2008 DR Radiosymfoniorkestret Du skal til koncert med DR Radiosymfoniorkestret. Det er et stort symfoniorkester, som består af ca. 70 musikere. I et symfoniorkester

Læs mere

Ondskabens symbolik. Undervisningsmateriale om symbolik med udgangspunkt i Louis Moes motiver

Ondskabens symbolik. Undervisningsmateriale om symbolik med udgangspunkt i Louis Moes motiver Ondskabens symbolik Undervisningsmateriale om symbolik med udgangspunkt i Louis Moes motiver Ondskabens symbolik Hvad opfatter vi som ondskab? Hvilke symboler bruger vi til at beskrive ondskab? Og hvilke

Læs mere

RESSOURCE 4. Serbere forvises fra Den Uafhængige Stat Kroatien, en af Nazitysklands satellitstater

RESSOURCE 4. Serbere forvises fra Den Uafhængige Stat Kroatien, en af Nazitysklands satellitstater RESSOURCE 4 Under Anden Verdenskrig blev millioner af mennesker ofre for massehenrettelser, deportation, sult, tvangsarbejde, koncentrationslejre og bombardementer. Flygtninge og fordrevne personer Serbere

Læs mere

Baggrunden for dilemmaspillet om folkedrab

Baggrunden for dilemmaspillet om folkedrab Baggrunden for dilemmaspillet om folkedrab Ideen med dilemmaspillet er at styrke elevernes refleksion over, hvilket ansvar og hvilke handlemuligheder man har, når man som borger, stat eller internationalt

Læs mere

Uv-materiale til I bølgen blå klasse

Uv-materiale til I bølgen blå klasse Uv-materiale til I bølgen blå 7.-10. klasse Sol og ungdom en konstruktion En flok børn løber mod havet. Det er sommer, og solen skinner, så man næsten bliver blændet. Børnenes kroppe er stærke, og lyset

Læs mere

Hvad står der? Opgaver: Justin Bieber. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X

Hvad står der? Opgaver: Justin Bieber. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Bieber Opgaver: Justin Bieber Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag Titel Fotografi Indholdsfortegnelse Overskrift Tegning Stikord Figurtekst Skema Sidetal Faktaboks

Læs mere

Målgruppe: 7-9 kl. Familien Jacobsen - en arbejderfamilie i medgang og modgang. Praktiske oplysninger. Fagområder: dansk, historie og samfundsfag

Målgruppe: 7-9 kl. Familien Jacobsen - en arbejderfamilie i medgang og modgang. Praktiske oplysninger. Fagområder: dansk, historie og samfundsfag Målgruppe: 7-9 kl. Familien Jacobsen - en arbejderfamilie i medgang og modgang Fagområder: dansk, historie og samfundsfag Kort beskrivelse: Undervisningsforløbet Familien Jacobsen en arbejderfamilie i

Læs mere

Den ubehagelige alliance

Den ubehagelige alliance ANMELDELSE Maj 2008 Den ubehagelige alliance Jakob Egholm Feldt Ny bog viser, at antisemitisme var et betydningsfuldt fællestræk hos toneangivende arabiske nationalister og nazismen, og at alliancen mellem

Læs mere

Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig

Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig til at forstå lidt af påskens mysterium. Indhold Indledning

Læs mere

Jan Nordens beretning om flugten

Jan Nordens beretning om flugten Jan Nordens beretning om flugten Jan Norden flygtede i 1943 sammen med sin storebror Arthur ("Ati") med en fiskerbåd fra Dragør. Muligvis sejlede de med kutteren "Elisabeth", der i dag tilhører Museum

Læs mere

UNDERVISNINGSINSPIRATION ESBJERG MUSEUM HSB

UNDERVISNINGSINSPIRATION ESBJERG MUSEUM HSB UNDERVISNINGSINSPIRATION Undervisningsinspiration til MODSTAND Esbjerg Ribe Bramming 1940-45 Særudstilling på Esbjerg Museum 03.05.15-08.01.17 Fag: Historie Målgruppe: 7.-9. klasse Kompetenceområde: Kildearbejde

Læs mere

Tilbage i SSSR. St. Petersburg - Moskva 8 dage / 7 nætter

Tilbage i SSSR. St. Petersburg - Moskva 8 dage / 7 nætter Tilbage i SSSR St. Petersburg - Moskva 8 dage / 7 nætter DAG 1.. Ankomst i St. Petersborg. Transfer til hotel. Check-in. DAG 2.. Morgenmad på hotellet. På denne dag vi vil gerne invitere dig til byrundtur.

Læs mere

Tidslinje Nogle af de væsentlige begivenheder i Danmark Tidspunkt Verden 1939 23. august: Tyskland Sovjetunionen 1. september: Tyskland

Tidslinje Nogle af de væsentlige begivenheder i Danmark Tidspunkt Verden 1939 23. august: Tyskland Sovjetunionen 1. september: Tyskland Tidslinje Nogle af de væsentlige begivenheder i Danmark Tidspunkt Verden 1939 23. august: Tyskland og Sovjetunionen indgår en pagt. September 1. september: Tyskland angriber Polen. 2. verdenskrig begynder

Læs mere

+++++++++++++++++ + + +++++++++++++++++ +++++++++++++++++ +++++++++++++++++ +++++++++++++++++ +++++++++++++++++ +++++++++++++++++

+++++++++++++++++ + + +++++++++++++++++ +++++++++++++++++ +++++++++++++++++ +++++++++++++++++ +++++++++++++++++ +++++++++++++++++ + + + + De Hvide Busser er det din tur? + 2 De Hvide Busser er det din tur? I december 1944 får det danske udenrigsministerium lov at hente syge politibetjente hjem fra kz-lejren Buchenwald i Tyskland.

Læs mere

7. Churchill-klubbens betydning

7. Churchill-klubbens betydning 7. Churchill-klubbens betydning Anholdelsen af Churchill-klubben fik ikke Katedralskolens elever til at gå ud og lave sabotage med det samme. Efter krigen lavede rektoren på Aalborg Katedralskole en bog

Læs mere

-> Find jeres startpost på næste side, og gå enten til Vagttårnet eller Barak H4.

-> Find jeres startpost på næste side, og gå enten til Vagttårnet eller Barak H4. Side 1 Svarark til opgavesæt 6.-8. klasse Ordbog forklarer ord der står i kursiv. START Opgave om, hvorfor lejren blev bygget I 1940, under 2.Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Selvom det var

Læs mere

Dragør tænder lys i mørket på Øresund

Dragør tænder lys i mørket på Øresund Dragør tænder lys i mørket på Øresund I anledning af 70-året for flugten til Sverige oktober 1943 1. oktober kl. 17.00-19.45 1 Markering af 70-året for en redningsaktion i oktober 1943 Det er i år 70 år

Læs mere

Din gave til verdens torturofre

Din gave til verdens torturofre Din gave til verdens torturofre om arv og testamente Det Internationale Rehabiliteringsråd for Torturofre Vort arbejde I mere end 25 år har IRCT udført et globalt pionérarbejde mht. behandling af torturofres

Læs mere

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne 1. Så sad jeg og lyttede, alt hvad jeg kunne Nå for søren! Man kan komme til Cuba for 6000 kr. Cæcilie: 6000? Cæcilie: Jeg var på Cuba i sommer, så betalte jeg 7000. Nå, jeg har faktisk også tænkt på at

Læs mere

H. C. Andersens liv 7. aug, 2014 by Maybritt

H. C. Andersens liv 7. aug, 2014 by Maybritt H. C. Andersens liv 7. aug, 2014 by Maybritt H.C. Andersen er Odenses berømte bysbarn. Næsten alle mennesker i hele verden kender H. C. Andersens eventyr. I Odense ligger det hus, hvor han voksede op.

Læs mere

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten Historiefaget.dk: De allierede De allierede De lande, som bekæmpede Tyskland og Japan under 2. verdenskrig, kaldes de allierede. De allierede i 1939 De allierede gik sammen, fordi Tyskland i september

Læs mere

Prædiken til 7. s. e. trin. kl. 10.15 i Bording

Prædiken til 7. s. e. trin. kl. 10.15 i Bording 1 Prædiken til 7. s. e. trin. kl. 10.15 i Bording 743 Nu rinder solen op 46 Sorrig og glæde 516 - Klynke og klage 28 De dybeste lag i mit hjerte 675 Gud vi er i gode hænder Den 9. april 1945 ved daggry

Læs mere

Hvad skunken gemte. en krigshistorie

Hvad skunken gemte. en krigshistorie Hvad skunken gemte en krigshistorie En vadsæk fra 2. Verdenskrig så dagens lys efter 42 års glemsel i skunken under taget på Sct. Hans Skole, da nysgerrige elever søgte locations til en gyserfilm. 1/24

Læs mere

Historie 8. klasse årsplan 2018/2019

Historie 8. klasse årsplan 2018/2019 Måned Uge nr. Forløb Antal lektioner Kompetencemål og færdigheds- og vidensområder August 32 De slesvigske krige 8 Kronologi og sammenhæng 33 kontinuitet (fase 2) 34 Historiekanon (fase 1) 35 Konstruktion

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni, 2014/2015 Institution Horsens HF og VUC Uddannelse Fag og

Læs mere

Fuldt Navn. Fødselsdag. Biografi

Fuldt Navn. Fødselsdag. Biografi Fuldt Navn Jens Mohr Larsen (Kunstner navn: Jens Mohr) Fødselsdag 16. Juli 1992 Biografi Jens Mohr Larsen (Kunstnernavn: Jens Mohr), født den 16. Juli 1992, voksede op i en lille landsby, Øster Vedsted,

Læs mere

Lav en udstilling på skolen, på gangen eller i klassen om 1950'erne

Lav en udstilling på skolen, på gangen eller i klassen om 1950'erne Klassetrin: Undervisningsforløb: Opgavetitel Udskoling, 7.-10. klasse Farlig Ungdom Version: 200901 Forfatter: Lav en udstilling på skolen, på gangen eller i klassen om 1950'erne Linda Nørgaard Andersen

Læs mere

Hvad er socialkonstruktivisme?

Hvad er socialkonstruktivisme? Hvad er socialkonstruktivisme? Af: Niels Ebdrup, Journalist 26. oktober 2011 kl. 15:42 Det multikulturelle samfund, køn og naturvidenskaben. Konstruktivisme er en videnskabsteori, som har enorm indflydelse

Læs mere

Historiebrug. Hvad er historiebrug? Noget, vi gør hele tiden. Politisk historiebrug. Reklamer, underholdning og traditioner

Historiebrug. Hvad er historiebrug? Noget, vi gør hele tiden. Politisk historiebrug. Reklamer, underholdning og traditioner Historiebrug Historie er mange ting, og historien er til stede overalt omkring os. Historie er noget, vi alle bruger på en række forskellige måder. Det kaldes "historiebrug". Hvad er historiebrug? Når

Læs mere

EKSAMEN ARGUMENTATIONSTEORI. Bunden prøve

EKSAMEN ARGUMENTATIONSTEORI. Bunden prøve EKSAMEN ARGUMENTATIONSTEORI Bunden prøve Prøven består af to dele: 1) En analyse og vurdering af Naser Khaders argumentation i kronikken Jeg ville aldrig forlade mine børn i et krigsramt land, ville du?

Læs mere

Jeg oplever det som en stor gave at have mødt klesmermusikken. Man siger, at den ler med det ene øje og græder

Jeg oplever det som en stor gave at have mødt klesmermusikken. Man siger, at den ler med det ene øje og græder Klezmerduo fortæller unge om danske jøders flugt Fortællingerne om de mennesker, der helt spontant valgte at løbe en risiko og hjælpe andre i nød, berører de unge tilskuere dybt, når de oplever Klezmerduos

Læs mere

Historiebrug. Historiekultur og -brug. Date : 1. oktober 2014

Historiebrug. Historiekultur og -brug. Date : 1. oktober 2014 HistorieLab http://historielab.dk Historiebrug Date : 1. oktober 2014 I en række blogindlæg vil Jens Aage Poulsen præsentere de tre hovedfokusområder for de nye læringsmål i historiefaget. Det første indlæg

Læs mere

[15] Cyklen i Kunst, Litteratur og Musik. [16] Cykelmuseer [17] Cyklister i Trafikken i 1890èrne [18] Cykelkuriositeter. [19] Cyklernes Oldtid.

[15] Cyklen i Kunst, Litteratur og Musik. [16] Cykelmuseer [17] Cyklister i Trafikken i 1890èrne [18] Cykelkuriositeter. [19] Cyklernes Oldtid. Cykelhistorisk Tidende December 1967 til Juli 2001 Nr 1-15 Alle hele numre samt alle hovedartikler fås i fotokopi Startgebyr kr 25,- derefter kr 10,- pr side A [1] Anglo Dane, En Dansk Fabrikation Af de

Læs mere

Faglige kommentarer. Triggere - I gang med emnet. 10 Nabovenner eller arvefjender?

Faglige kommentarer. Triggere - I gang med emnet. 10 Nabovenner eller arvefjender? 10 Nabovenner eller arvefjender? Faglige kommentarer Da krigene blev glemt I slutningen af 1700-tallet udviklede opfattelsen af nationen og det nationale sig. Filosoffer som Herder skrev, at folk, som

Læs mere

Forberedelsesmateriale

Forberedelsesmateriale Forberedelsesmateriale til skolekoncert med Aarhus Symfoniorkester oktober 2013 Musik flugt, drømme og håb s. 2 Lærerbrev s. 3 Elevark 1 om at skulle til koncert s. 4 Elevark 2 med øvelser om musik og

Læs mere

Filmens medvirkende, fra venstre: Max Gritzmann, Poul Brandt, Birgit Krasnik Fischermann, Josva Aktor, Ellen Oppenhejm og Robert Fischermann.

Filmens medvirkende, fra venstre: Max Gritzmann, Poul Brandt, Birgit Krasnik Fischermann, Josva Aktor, Ellen Oppenhejm og Robert Fischermann. Filmens medvirkende, fra venstre: Max Gritzmann, Poul Brandt, Birgit Krasnik Fischermann, Josva Aktor, Ellen Oppenhejm og Robert Fischermann. 60 Filmen Danske jøder i Hitlers fangenskab Af Carl Otto Dethlefsen

Læs mere

Finn Rowolds tale i forbindelse med festaftenen i anledning af Finns afgang som formand for Dansk-Tysk-Selskab gennem 27 år

Finn Rowolds tale i forbindelse med festaftenen i anledning af Finns afgang som formand for Dansk-Tysk-Selskab gennem 27 år Finn Rowolds tale i forbindelse med festaftenen i anledning af Finns afgang som formand for Dansk-Tysk-Selskab gennem 27 år Først og fremmest vil jeg sige tak, tak for de mange smukke ord fra Per og Inger

Læs mere

TIL. ARBEJDSOPGAVER UDARBEJDET AF: Charlotte Sørensen lærer v. Morten Børup Skolen, Skanderborg DANMARK I DEN KOLDE KRIG

TIL. ARBEJDSOPGAVER UDARBEJDET AF: Charlotte Sørensen lærer v. Morten Børup Skolen, Skanderborg DANMARK I DEN KOLDE KRIG TIL ELEV E N DANMARK I DEN KOLDE KRIG ARBEJDSOPGAVER UDARBEJDET AF: Charlotte Sørensen lærer v. Morten Børup Skolen, Skanderborg 1 ELEVARK 1 INTRODUKTION Du skal arbejde med emnet Danmark i den kolde krig

Læs mere

Vejledning til underviseren

Vejledning til underviseren Vejledning til underviseren Der er i alt 6 undervisningsforløb, som henvender sig til 7.-9. klasse. Undervisningsforløbene kan bruges direkte som de står, eller underviseren kan tilføje/plukke i dem efter

Læs mere

Hvem er Bernadottegårdens. Venner? Hvad vil Bernadottegårdens. Venner? Hvordan arbejder Bernadotte- gårdens Venner? Vær med i Bernadottegårdens

Hvem er Bernadottegårdens. Venner? Hvad vil Bernadottegårdens. Venner? Hvordan arbejder Bernadotte- gårdens Venner? Vær med i Bernadottegårdens Hvem er Bernadottegårdens Venner? Hvad vil Bernadottegårdens Venner? Hvordan arbejder Bernadotte- gårdens Venner? Vær med i Bernadottegårdens Venner! BERNADOTTEGÅRDEN Bernadottegården i Roskilde er et

Læs mere

Antisemitisme i Danmark?

Antisemitisme i Danmark? Arbejdsrapporter fra DCHF 5 Antisemitisme i Danmark? Forskningsseminar den 2. marts 2001 Red.: Michael Mogensen Dansk Center for Holocaust- og Folkedrabsstudier Dansk Center for Holocaust- og Folkedrabsstudier

Læs mere

RAMBAM TIDSSKRIFT FOR JØDISK KULTUR OG FORSKNING SELSKABET FOR DANSK JØDISK HISTORIE NUMMER 18 / 2009 UDGIVET AF

RAMBAM TIDSSKRIFT FOR JØDISK KULTUR OG FORSKNING SELSKABET FOR DANSK JØDISK HISTORIE NUMMER 18 / 2009 UDGIVET AF RAMBAM TIDSSKRIFT FOR JØDISK KULTUR OG FORSKNING NUMMER 18 / 2009 UDGIVET AF SELSKABET FOR DANSK JØDISK HISTORIE RAMBAM Tidsskrift for jødisk kultur og forskning 18 / 2009 RAMBAM er et akronym for Rabbi

Læs mere

Stod Jesus op af graven? En historiker ser på fakta

Stod Jesus op af graven? En historiker ser på fakta Jürgen Spiess Stod Jesus op af graven? En historiker ser på fakta CREDO Forord Da jeg gik i gymnasiet, skulle vi vælge mellem den matematiske og den sproglige linje. Jeg valgte den sproglige. Det var der

Læs mere

Midfaste søndag For nylig kunne man se en dokumentarserie på DR under overskriften Klædt af. Fire unge mennesker havde indvilliget i at blive brugt

Midfaste søndag For nylig kunne man se en dokumentarserie på DR under overskriften Klædt af. Fire unge mennesker havde indvilliget i at blive brugt Midfaste søndag For nylig kunne man se en dokumentarserie på DR under overskriften Klædt af. Fire unge mennesker havde indvilliget i at blive brugt som forsøgspersoner i eksperimentet hvem er du uden alle

Læs mere

Vardes Kulturelle Rygsæk

Vardes Kulturelle Rygsæk VARDES KULTURELLE RYGSÆK 1 Vardes Kulturelle Rygsæk Den Kulturelle Rygsæk Den Kulturelle Rygsæk omfatter børn og unge mellem 5-16 år i Varde Kommune. Deltagelse i Vardes Kulturelle Rygsæk er obligatorisk,

Læs mere

Sommerhilsen fra Solhverv Privatskole.

Sommerhilsen fra Solhverv Privatskole. Sommerhilsen fra Solhverv Privatskole. Kære alle med tilknytning til Solhverv Privatskole. Endnu et halvt år er gået, og vi nærmer os med hastige skridt en velfortjent sommerferie. Som sædvanlig er der

Læs mere

Bibelstudie: Kvinder i Bibelen

Bibelstudie: Kvinder i Bibelen Læs 1 Joh. 4,4 Maria Magdalene havde fået hjælp af Jesus, og nu levede hun med ham, som Herre i sit liv. Hvorfor bliver man nødt til at vælge mellem Jesus eller djævelen? Læs Matt 6,24 Hvad betyder det

Læs mere

Emne: De gode gamle dage

Emne: De gode gamle dage Afsnit 1 Et uægte barn Emne: De gode gamle dage Folk siger tit, at alt var bedre i gamle dage. Men det kan jo ikke passe. Selvfølgelig er der nogen ting, der er bedre i dag. Men verden er ikke den samme

Læs mere

Årsplan for historie 9. klasse 2012/2013

Årsplan for historie 9. klasse 2012/2013 Årsplan for historie 9. klasse 2012/2013 Uge Indhold Mål Materialer Evaluering 34-35 Tidslinje gøre rede for almindelige betegnelser for tidsepoker og placere dem kronologisk - At søge oplysninger i forskellige

Læs mere

Frøslevlejrens Venner

Frøslevlejrens Venner Elever fra Duborg Skolen i Flensborg og Zetralschule Harrislee ved mindesmærket Harrislee Bahnhof. april 2013 Nyt fra Frøslevlejrens Venner Find os på nettet www.froeslevlejrensvenner.dk - er vor adresse

Læs mere

Opgaver til Den frie by

Opgaver til Den frie by Opgaver til Den frie by 1. Kaj og Jette eller far og mor? Mormor synes, at det er lidt underligt, at Liv siger Kaj og Jette i stedet for far og mor. Hvad synes du? 2. Hvem skal bestemme? Liv siger Kaj

Læs mere

Tyske troppebevægelser

Tyske troppebevægelser Opgaveformulering: På baggrund af en analyse af det udleverede materiale ønskes en diskussion af om krisen i dagene op til 22. maj 1938 udløstes af tyske troppebevægelser med henblik på invasion i Tjekkoslovakiet

Læs mere

17. søndag efter trinitatis 18. september 2016

17. søndag efter trinitatis 18. september 2016 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Synderes ven Salmer: 385, 32, 266; 511, 375 Evangelium: Mark. 2,14-22 Hvis ikke vi havde hørt den historie så tit, ville vi have hoppet i stolene af forbløffelse. Har man da

Læs mere