ISOTRETINOIN TEVA til behandling af svær acne

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ISOTRETINOIN TEVA til behandling af svær acne"

Transkript

1 ISOTRETINOIN TEVA til behandling af svær acne Information til læger Det Europæiske Lægemiddelagenturs (EMAs) komité for lægemidler til mennesker (CHMP) har besluttet, at man skal følge et nøje defineret svangerskabsforebyggende program, når man ordinerer isotretinoinpræparater til kvinder i den fødedygtige alder. Isotretinoin Teva er kontraindiceret til kvinder i den fødedygtige alder, medmindre alle følgende betingelser i programmet vedrørende svangerskabsforebyggelse er opfyldt: - Kvinden skal have svær acne, såsom nodulær acne eller acne conglobata med risiko for permanet ardannelse, såfremt behandling med systemiske antibakterielle midler og lokalbehandling ikke virker. - Patienten forstår den teratogene risiko og nødvendigheden af øjeblikkeligt at kontakte lægen, hvis der er mistanke om graviditet. - Patienten forstår, accepterer og er i stand til at anvende en pålidelig og kontinuerlig præventionsform og forstår vigtigheden af en månedlig opfølgning på behandlingen. - Også patienter, som ikke har menstruation, skal anvende en form for prævention. - Patienten forstår vigtigheden af graviditetstestene og accepterer, at de skal foretages, inden behandlingen påbegyndes, under behandlingen og efter behandlingen er afsluttet. Lægen skal sikre sig, at: - Patienten opfylder alle ovenstående krav - De kvindelige patienter anvender en eller helst to præventionsformer, som supplerer hinanden, hvor den ene er kondom eller en anden form for barrieremetode. - Resultaterne af graviditetstesten før behandling, til opfølgningsbesøget og 5 uger efter behandlingen er negative. Resultaterne bør dokumenteres. Lægen bør udlevere den patientvejledning, som forklarer brugen af isotretinoin, til alle patienter, inklusive de mandlige. - Såfremt lægen vurderer, at kvinden ikke kan blive gravid, og afviger fra det svangerskabsforebyggende program, skal årsagerne til afvigelsen angives i patientjournalerne. Hvis kvinden bliver gravid under behandlingen, skal behandlingen afsluttes, og det anbefales, at lægen kontakter en læge med speciale eller erfaring i teratologi. Den behandlende læge bør henvise patienten til et sygehus, som udfører abort. Lægen skal straks informere myndighederne og indehaveren af markedsføringstilladelsen om enhver patient, der bliver gravid, og om embryoets/fostrets eventuelle eksponering. Det er udelukkende specialister inden for hud- og kønssygdomme og specialister i hudsygdomme/allergier, der kan ordinere Isotretinoin Teva. Lægemidlet må kun ordineres til kvinder i den fødedygtige alder i 30 dage ad gangen, og en fortsat behandling kræver en ny recept. For at fortsætte behandlingen kræves der en ny recept, som kan være en telefonrecept. Patientens recept gælder i syv dage efter udstedelse. Lægens tjekliste Lægen skal sikre sig, at han/hun under en patientkonsultation med kvindelige patienter i den fødedygtige alder har gennemgået alle nedenstående punkter, og at patienten opfylder alle krav, der gælder for ordination af lægemidlet:

2 Ved patientens første besøg (en måned, før behandlingen påbegyndes) Patienten har svær acne, såsom nodulær acne, acne conglobata eller acne med risiko for permanent ardannelse, som ikke har reageret på tidligere systemisk antibiotikabehandling eller lokalbehandling. Tal med patienten om risikoen for teratogenicitet og sørg for, at hun er bekendt med virkningen af isotretinoin på et foster. Tal med patienten om præventionsformer, og henvis hende eventuelt til rådgivning omkring prævention. Sørg for, at hun forstår, accepterer og kan følge et pålideligt svangerskabsforebyggende program. Under behandlingen og en måned efter skal hun anvende en eller to præventionsformer, som supplerer hinanden, inklusive kondom eller en anden barrieremetode. Forklar patienten, at lægemidlet kun kan ordineres til en måned ad gangen, og sørg for, at patienten forstår vigtigheden af en månedlig opfølgning og graviditetstest. Udlever patientinformationen til patienten. Bliv enig med patienten om et opfølgningsbesøg, så patienten allerede har anvendt en pålidelig præventionsform i mindst en måned, og forklar hende, at hun skal udføre en graviditetstest mindst 3 døgn, før lægemidlet ordineres, for at udelukke, at hun er gravid. Ved patientens andet besøg (den første recept udskrives) Kontrollér, at patienten har udført en graviditetstest, og at den var negativ. Kontrollér, at patienten har anvendt en pålidelig præventionsform i mindst en måned. Udskriv en recept på isotretinoin til højst 30 dage, og forklar, at recepten skal indløses på apoteket inden for syv døgn, og at fortsat behandling kræver udstedelse af en ny recept eller en skriftlig fornyelse af den udstedte recept. Forklar patienten, at hun aldrig må videregive dette lægemiddel til andre, og opfordre hende til at indlevere eventuelle ikke anvendte kapsler på apoteket efter endt behandling. Bed patienten om at kontakte dig, hvis der er en risiko for, at hun er gravid. Ved de månedlige opfølgningsbesøg Kontrollér, at patienten fortsat anvender en pålidelig præventionsform, og at resultatet af en eventuel graviditetstest har været negativ. Udskriv en ny recept på højst 30 dage. Understreg over for patienten, at hun efter afsluttet behandling fortsat skal anvende en pålidelig præventionsform i mindst en måned, og forklar, at den sidste graviditetstest skal udføres inden for fem uger efter afsluttet behandling.

3 ISOTRETINOIN TEVA til behandling af svær acne Information til farmaceuter/apoteker Det Europæiske Lægemiddelagenturs (EMAs) komité for lægemidler til mennesker har besluttet, at man skal følge et nøje defineret svangerskabsforebyggende program, når man ordinerer isotretinoinpræparater til kvinder i den fødedygtige alder. Derfor må man kun ordinere Isotretinoin Teva til kvinder i den fødedygtige alder i en mængde, som svarer til 30 dages behandling ad gangen. Recepten skal indløses på apoteket inden for syv dage efter udstedelse. Hvis man ønsker at fortsætte med behandlingen, kræver det en ny recept. Recepten kan også udstedes pr. telefon. Recepten kan udelukkende udstedes af en specialist inden for hud- og kønssygdomme eller en specialist inden for hudsygdomme/allergier eller en læge, som arbejder i en stilling, hvor vedkommende specialiserer sig i hudsygdomme, eller en vikarierende læge, som er i gang med at specialisere sig. Recepten skal være påført et stempel fra specialklinikken for hudsygdomme. Læger med speciale i hudsygdomme kan også ordinere lægemidlet fra deres privatklinik. Det kræver dog en undtagelseserklæring, som bevilges af Lægemiddelstyrelsen. Recepten på Isotretinoin Teva kan hverken fornys eller indløses flere gange. Disse begrænsninger gælder ikke mandlige patienter eller situationer, hvor hudlægen har angivet ordlyden Afvigelse fra ordination med godkendt indikation på recepten til en kvinde. Dette kan være, fordi lægen vurderer, at kvinden ikke kan blive gravid (f.eks. fordi hun er blevet steriliseret eller har fået livmoderen fjernet).

4 ISOTRETINOIN TEVA til behandling af svær acne Information til patienten Du har fået ordineret Isotretinoin Teva af din læge. Denne patientvejledning giver dig oplysninger om lægemidlet, hvordan du skal bruge det, og eventuelle bivirkninger, der er forbundet med det. Det aktive indholdsstof isotretinoin Isotretinoin er beslægtet med vitamin A og anvendes til behandling af svær acne. Det behandler symptomer på acne, idet det mindsker talgkirtlernes produktion og størrelse. Isotretinoin kan kun ordineres af en hudspecialist og hvis tidligere behandling med f.eks. antibiotika ikke har virket. Graviditetstest Isotretinoin forårsager fosterskader. Det kan altså skade et ufødt barn. Det er yderst vigtigt at forhindre graviditet under behandlingen med isotretinoin. Derfor skal man helst anvende to effektive præventionsformer på samme tid, hvoraf den ene bør være et kondom eller en anden barrieremetode. Det er også forbudt at anvende lægemidlet, mens man ammer. Inden du begynder på behandlingen, beder lægen dig derfor om at få foretaget en graviditetstest, som skal være negativ. En hjemmetest er ikke godkendt til dette formål. Rådfør dig med lægen om en effektiv præventionsform, som passer til dig. Idet isotretinoin forsvinder langsomt ud af kroppen, bør du fortsætte med at anvende prævention i mindst 1 måned, efter behandlingen er afsluttet. Dosering Lægen ordinerer en dosis, der passer til den enkelte patient. Følg altid lægens doseringsanvisning. Isotretinoindosen kan ændres under behandlingsforløbet på baggrund af behandlingsresultaterne og eventuelle bivirkninger. Behandlingen varer cirka uger. Det anbefales, at kapslerne med Isotretinoin tages i forbindelse med et måltid. Når lægemidlet tages i forbindelse med et måltid, optages det bedre. Hvis du har glemt at tage isotretinoin, må du ikke tage en dobbeltdosis næste gang. Hvis du har taget en større dosis end det, lægen har ordineret, skal du kontakte lægen, skadestuen eller Giftlinjen (tlf ). Symptomer på en overdosering er i hovedtræk de samme som symptomerne på en overdosering af vitamin A, dvs. hovedpine, ildebefindende, opkastninger, træthed, irritabilitet og kløe. Under behandlingen - Det er meget individuelt, hvornår man begynder at se en forbedring. Symptomerne kan blive værre i starten af behandlingen. Fortsæt dog alligevel med behandlingen. Forværring af symptomerne ophører som regel efter 7-10 dage. - Slimhinderne og huden tørrer ud, hvilket kan give sprukne læber og næseblod. Det anbefales at bruge fugtighedscreme og læbepomade fra begyndelsen af behandlingen. - Idet øjnene bliver tørre, bør du ikke anvende kontaktlinser. Øjenirritation kan lindres med fugtgivende øjendråber. Øjentørhed kan fortsætte længe efter behandlingen er afsluttet. - Undgå at opholde dig i solen, og brug ikke solarium. Smør dig ind i solcreme med en faktor på mindst 15, før du går ud i solen. - Undgå peelingbehandlinger og hårfjernelse med voks under behandlingen og i mindst 6 måneder efter behandlingen er afsluttet. Denne advarsel gælder også alle laserbehandlinger. - Isotretinoin kan forringe dit nattesyn, og synsnedsættelsen kan opstå pludseligt. Vær forsigtig ved kørsel i skumringen eller i mørke og ved betjening af maskiner.

5 - Hård motion kan give muskel- og ledsmerter. Du må ikke tage Isotretinoin Teva, hvis - du er allergisk over for isotretinoin eller nogle af de øvrige indholdsstoffer i lægemidlet - du er gravid, planlægger at blive gravid, eller ammer - du er en kvinde i den fødedygtige alder og ikke anvender nogen form for prævention - du har fået konstateret betydeligt forhøjet indhold af fedt i blodet - du har leversvigt - du har fået konstateret højere A-vitaminværdier end normalt - du samtidig har fået ordineret et antibiotikum fra tetracyklingruppen - du har et højt alkoholforbrug Fortæl det til den læge, der ordinerer Isotretinoin ratiopharm til dig, hvis - du har diabetes - du lider af depression, du tidligere er blevet behandlet for depression, eller du under behandlingen har fået psykotiske symptomer eller symptomer på depression - du har alkoholproblemer - du har fået konstateret problemer med overvægt, som kræver behandling - du under behandlingen får allergiske reaktioner såsom hudsymptomer - du under behandlingen af ukendt årsag får hovedpine, ildebefindende eller synsforstyrrelser. Der kan være tale om en godartet stigning i trykket i hjernen. - du under behandlingen får kraftig diarré med blodig afføring. Hvis det sker, skal behandlingen med Isotretinoin Teva straks afbrydes. Interaktioner Brug af andre lægemidler samtidig kan påvirke virkningen af isotretinoin, eller Isotretinoin Teva kan påvirke virkningen af andre lægemidler. Fortæl lægen eller apotekspersonalet, hvilke andre lægemidler du tager. Nævn også håndkøbsmedicin, naturlægemidler og vitaminer og mineraler. Husk også at nævne behandlingen med Isotretinoin Teva, hvis du inden for en måned efter, at behandlingen er afsluttet, får ordineret et andet lægemiddel. - Du må ikke anvende antibiotika, som tilhører tetracyklin-gruppen. - Du må ikke anvende lægemidler, som indeholder vitamin A. - Lægemidler mod acne, som påsmøres lokalt, kan irritere huden. Program for svangerskabsforebyggelse ved behandling med Isotretinoin Teva De myndigheder, som har ansvar for kontrollen med og sikkerheden af lægemidler i EU, kræver, at kvinder, som tager isotretinoin, skal bruge en sikker form for prævention. Kun læger med speciale i hudsygdomme må ordinere lægemidlet. Til kvinder i den fødedygtige alder må lægemidlet højst ordineres til 30 dage ad gangen. Hvis det er nødvendigt at fortsætte behandlingen, skal der udskrives en ny recept. En recept til kvinder i den fødedygtige alder gælder i 7 dage efter udstedelsen. Kvindelige patienter i den fødedygtige alder skal anvende én eller helst to pålidelige former for prævention, inklusive kondom eller anden barrieremetode. Man skal anvende prævention i en måned, før behandlingen påbegyndes, under behandlingen og mindst en måned, efter behandlingen er afsluttet. Dette gælder også for kvinder, som p.t. ikke er seksuelt aktive og kvinder, som ikke har menstruation.

6 Der skal foretages en graviditetstest inden for 3 døgn, før behandlingen påbegyndes, og fem uger efter den er afsluttet. Det anbefales også at få foretaget en graviditetstest en måned, før behandlingen påbegyndes, og efter behov under behandlingen. Behandlingen med isotretinoin påvirker ikke mandlige patienters fertilitet eller ufødte børn. Mandlige patienter skal dog være opmærksomme på, at de ikke må give deres medicin til nogen som helst anden og især ikke til kvinder. Patienten bør forstå og acceptere behovet for at forhindre en graviditet og kunne anvende sikre præventionsformer. Hvis en kvinde bliver gravid under behandlingen, skal behandlingen afbrydes og patienten skal henvises til en læge, med speciale eller erfaring i misdannelse af fostre (teratologi). Information om sikker prævention Under behandlingen med isotretinoin skal man anvende én eller helst to pålidelige former for prævention samtidigt, der supplerer hinanden, inklusive kondom. Der findes flere præventionsformer og de kan opdeles i hormonelle metoder, intrauterine præventionsmidler (i livmoderen), barrieremetoder, sterilisering og såkaldte naturmetoder. P-piller af kombinationstypen anbefales normalt til unge og kvinder, som ikke har født børn. Til kvinder over 30 år, som har født børn kan en spiral være et bedre alternativ. En kobberspiral øger som regel mængden af menstruationsblod, hvorimod menstruationen helt kan udeblive, hvis man anvender en hormonspiral. Det anbefales at anvende kondom, som supplerende præventionsform. Hormonelle metoder P-piller anvendes i stor udstrækning og er populært, især til de unge aldersgrupper. De mest almindelige er af kombinationstypen, som indeholder både østrogen (kvindeligt kønshormon) og progesteron (hormon der ændrer livmoderslimhinden). Der findes også såkaldte minipiller, som kun indeholder progesteron. En vaginalring (p-ring)er en ring som placeres i skeden i tre uger. Et præventionsplaster (p-plaster) sættes på huden. En præventionsstav (p-stav) placeres under huden under lokalbedøvelse. En præventionssprøjte (p-sprøjte) gives hos egen læge med 12 ugers mellemrum. De hormonelle præventionsformer er pålidelige, når de anvendes på den rette måde. Risikoen for at blive gravid inden for et år er 0,1-2 %. P-piller af kombinationstypen virker ved at forhindre ægløsning. Præparater der kun indeholder progesteron forhindrer sædceller i at passere livmoderhalsen og forhindrer derudover at et eventuelt befrugtet æg kan sætte sig fast. Kobberspiraler og hormonspiraler er præventionsmidler der placeres i livmoderen. Den præventive virkning ved begge præparater er god og fordelen ved disse er, at der efter opsætning i livmoderen, ikke er behov for dagligt at huske at anvende præventionsmidler. Barrieremetoder Barrieremetoder er kondom til mænd, og til kvinder pessar, sæddræbende midler såsom stikpiller, creme og skum. Kondom er den eneste præventionsmetode, som også beskytter mod kønssygdomme. Risikoen for at blive gravid, når man anvender kondom er cirka 3 %. Barrieremetoderne er ikke tilstrækkeligt pålidelige, når de anvendes alene under en behandling med isotretinoin. Sterilisation

7 En sterilisation kan udføres, når der allerede er tre mindreårige børn i familien og personen er over 30 år og desuden ved medicinske tilstande af helt andre årsager. Sterilisation forårsager ingen hormonelle forandringer. Naturmetoder Med naturmetoder forstås forskellige tidsbaserede teknikker såsom sikre dage og afbrudt samleje. Naturmetoderne anses ikke for at være en pålidelig præventionsform under behandling med isotretinoin.

Isotretinoin Orion (isotretinoin) Svangerskabsforebyggelsesprogram. Lægens vejledning til ordinering af isotretinoin

Isotretinoin Orion (isotretinoin) Svangerskabsforebyggelsesprogram. Lægens vejledning til ordinering af isotretinoin Isotretinoin Orion (isotretinoin) Svangerskabsforebyggelsesprogram Lægens vejledning til ordinering af isotretinoin Introduktion Isotretinoin kapsler indeholder det aktive stof isotretinoin som er stærkt

Læs mere

For alle orale retinoidprodukter, der indeholder acitretin, alitretinoin og isotretinoin, nævnt i tabel 1:

For alle orale retinoidprodukter, der indeholder acitretin, alitretinoin og isotretinoin, nævnt i tabel 1: Uddannelsesmateriale For alle orale retinoidprodukter, der indeholder acitretin, alitretinoin og isotretinoin, nævnt i tabel 1: Materiale til læger Tjekliste til læger/bekræftelsesskema til ordinering

Læs mere

Klar besked om P-PILLER / MINIPILLER

Klar besked om P-PILLER / MINIPILLER Klar besked om PPILLER / MINIPILLER PPILLER Ppiller er tabletter, der indeholder to hormoner: Østrogen og gestagen. Ppiller forhindrer ægløsning ved at blokere for dannelsen af de overordnede kønshormoner.

Læs mere

Information om. levonorgestrel. Mirena 1

Information om. levonorgestrel. Mirena 1 Information om levonorgestrel Mirena 1 Hvad er Mirena? Indhold Hvad er Mirena?... 2 Hvordan virker Mirena?... 3 Kan Mirena blive udstødt?... 3 Mirena er et receptpligtigt lægemiddel med høj præventiv sikkerhed

Læs mere

Prævention KLAR BESKED

Prævention KLAR BESKED Prævention K L A R B E S K E D Er det nødvendigt at bruge prævention? Ja, hvis du vil have et sexliv uden at få børn, så er det. På den måde bestemmer du selv, hvornår og hvor mange børn du vil have. Bruger

Læs mere

P-pille/mini-pille KLAR BESKED

P-pille/mini-pille KLAR BESKED P-pille/mini-pille K L A R B E S K E D Hvad er p-piller? P-piller er tabletter, der indeholder to hormoner, østrogen og gestagen. Sådan virker p-piller P-piller forhindrer ægløsning ved at blokere for

Læs mere

For alle orale retinoidprodukter, der indeholder acitretin, alitretinoin og isotretinoin, nævnt i tabel 1:

For alle orale retinoidprodukter, der indeholder acitretin, alitretinoin og isotretinoin, nævnt i tabel 1: Uddannelsesmateriale For alle orale retinoidprodukter, der indeholder acitretin, alitretinoin og isotretinoin, nævnt i tabel 1: Materiale til læger Tjekliste til læger/bekræftelsesskema til ordinering

Læs mere

Bilag III Ændringer til relevante punkter i produktinformationen

Bilag III Ændringer til relevante punkter i produktinformationen Bilag III Ændringer til relevante punkter i produktinformationen Bemærk: Disse ændringer til de relevanter punkter i produktinformationen er resultatet af referralproceduren. Produktresuméet kan efterfølgende

Læs mere

BILAG BETINGELSER ELLER BEGRÆNSNINGER SOM SKAL IMPLEMENTERES AF MEDLEMSSTATERNE MED HENSYN TIL SIKKER OG EFFEKTIV BRUG AF LÆGEMIDLET.

BILAG BETINGELSER ELLER BEGRÆNSNINGER SOM SKAL IMPLEMENTERES AF MEDLEMSSTATERNE MED HENSYN TIL SIKKER OG EFFEKTIV BRUG AF LÆGEMIDLET. BILAG BETINGELSER ELLER BEGRÆNSNINGER SOM SKAL IMPLEMENTERES AF MEDLEMSSTATERNE MED HENSYN TIL SIKKER OG EFFEKTIV BRUG AF LÆGEMIDLET. 1 Medlemsstaterne skal sikre, at alle betingelser eller begrænsninger

Læs mere

Mini-Pe 0,35 mg Tabletter norethisteron

Mini-Pe 0,35 mg Tabletter norethisteron INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Mini-Pe 0,35 mg Tabletter norethisteron Læs indlægssedlen grundigt, inden du begynder at tage medicinen - Gem indlægssedlen. Du kan få brug for at læse den igen.

Læs mere

Informationsbrochure til patienter

Informationsbrochure til patienter Jinarc (tolvaptan) Informationsbrochure til patienter Dette lægemiddel er underlagt supplerende overvågning. Dermed kan der hurtigt tilvejebringes nye oplysninger om sikkerheden. Du kan hjælpe ved at indberette

Læs mere

dansk Familieplanlægning

dansk Familieplanlægning dansk Familieplanlægning P-piller P-piller består af to hormoner, der forhindrer graviditet. Recept på p-piller får man hos lægen eller på en præventionsklinik. Pillerne køber man på apoteket. Læs først

Læs mere

HVILKEN METODE SKAL DU VÆLGE?

HVILKEN METODE SKAL DU VÆLGE? Klar besked om PRÆVENTION PRÆVENTION Er prævention nødvendig? Ja, hvis du vil have et sexliv uden at få børn, så er det. Med prævention kan du undgå graviditet indtil det tidspunkt, hvor du ønsker at blive

Læs mere

Myfortic (mycophenolsyre): risiko for medfødte misdannelser VEJLEDNING TIL SUNDHEDSPERSONALE

Myfortic (mycophenolsyre): risiko for medfødte misdannelser VEJLEDNING TIL SUNDHEDSPERSONALE Myfortic (mycophenolsyre): risiko for medfødte misdannelser VEJLEDNING TIL SUNDHEDSPERSONALE Indledning Denne vejledning er udarbejdet for at understrege de risici for fostre, der er forbundet med eksponering

Læs mere

Klar besked om P-STAV / SPIRAL

Klar besked om P-STAV / SPIRAL Klar besked om PSTAV / SPIRAL PSTAV Pstaven kaldes også hormonstav. Det er en langtidsvirkende præventionsmetode, der kun indeholder ét hormon, gestagen. Det er en tynd stav på størrelse med en tændstik.

Læs mere

Informationsbrochure til patienter

Informationsbrochure til patienter Jinarc (tolvaptan) Informationsbrochure til patienter Dette lægemiddel er underlagt supplerende overvågning. Dermed kan der hurtigt tilvejebringes nye oplysninger om sikkerheden. Du kan hjælpe ved at indberette

Læs mere

Vejledning til læger der ordinerer acitretin

Vejledning til læger der ordinerer acitretin Vejledning til læger der ordinerer acitretin Acitretin Orifarm (acitretin) 10 mg og 25 mg hårde kapsler Forebyggelse af graviditet og fostereksponering Introduktion Acitretin Orifarm indeholder det aktive

Læs mere

Prævention. kondomer og p-piller for den, der vil undgå uønsket. Der findes mange andre præventionsmetoder end

Prævention. kondomer og p-piller for den, der vil undgå uønsket. Der findes mange andre præventionsmetoder end Prævention Der findes mange andre præventionsmetoder end kondomer og p-piller for den, der vil undgå uønsket graviditet. Denne brochure kan give dig et overblik over de mest effektive metoder og deres

Læs mere

Jaydess (levonorgestrel) minispiral

Jaydess (levonorgestrel) minispiral Jaydess (levonorgestrel) minispiral Brugervejledning Indhold Hvad er en minispiral? Virkning? Påvirkning? Velkommen Alle har forskellige prioriteringer, og på det her tidspunkt i dit liv er graviditet

Læs mere

Risikominimeringsprogram Patientbrochurer

Risikominimeringsprogram Patientbrochurer Risikominimeringsprogram Patientbrochurer INDHOLDSFORTEGNELSE Information til alle patienter 4-9 Patientbrochure til kvinder i den fødedygtige alder 10 15 Patientbrochure til kvindelige patienter, som

Læs mere

Mini-Pe 0,35 mg Tabletter norethisteron

Mini-Pe 0,35 mg Tabletter norethisteron INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Mini-Pe 0,35 mg Tabletter norethisteron Læs indlægssedlen grundigt, inden De begynder at tage medicinen - Gem indlægssedlen. De kan få brug for at læse den igen.

Læs mere

PROJEKT FAMILIEPLANLÆGNING I ALKOHOL- OG STOFBEHANDLINGEN. Familieambulatoriet

PROJEKT FAMILIEPLANLÆGNING I ALKOHOL- OG STOFBEHANDLINGEN. Familieambulatoriet PROJEKT FAMILIEPLANLÆGNING I ALKOHOL- OG STOFBEHANDLINGEN Familieambulatoriet KONTAKTOPLYSNINGER Spørgsmål vedrørende projektet kontakt: E-mail: auh.projekt.familieplanlaegningsindsats@rm.dk Telefon: 2478

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren. Levodonna 1,5 mg tabletter. levonorgestrel

Indlægsseddel: Information til brugeren. Levodonna 1,5 mg tabletter. levonorgestrel Indlægsseddel: Information til brugeren Levodonna 1,5 mg tabletter levonorgestrel Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger. Tag

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren

Indlægsseddel: Information til brugeren Indlægsseddel: Information til brugeren Isotrex 0,05 % gel Isotretinoin Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger. Gem indlægssedlen.

Læs mere

PROJEKT FAMILIEPLANLÆGNING I ALKOHOL- OG STOFBEHANDLINGEN. Familieambulatoriet

PROJEKT FAMILIEPLANLÆGNING I ALKOHOL- OG STOFBEHANDLINGEN. Familieambulatoriet PROJEKT FAMILIEPLANLÆGNING I ALKOHOL- OG STOFBEHANDLINGEN Familieambulatoriet KONTAKTOPLYSNINGER Spørgsmål vedrørende projektet kontakt: E-mail: auh.projekt.familieplanlaegningsindsats@rm.dk Telefon: 2478

Læs mere

Bilag III. Ændringer i relevante afsnit af produktinformationen

Bilag III. Ændringer i relevante afsnit af produktinformationen Bilag III Ændringer i relevante afsnit af produktinformationen Bemærk: Disse ændringer til de relevante afsnit af produktresuméet og indlægssedlen er resultatet af Referralproceduren. Produktinformationen

Læs mere

Toctino (alitretinoin)

Toctino (alitretinoin) Præventionsprogram TOC-010-250908-E INFORMATION OM PRÆVENTION Toctino (alitretinoin) Indholdsfortegnelse 1. Myter og fakta 1. Myter og fakta 3 2. Præventionsmetoder egnede for dig 4 3. Primære præventionsmetoder

Læs mere

Du skal have en recept fra din læge for at bruge p-ring. SÅDAN BRUGER DU P-RINGEN SÅDAN SÆTTER DU DEN OP:

Du skal have en recept fra din læge for at bruge p-ring. SÅDAN BRUGER DU P-RINGEN SÅDAN SÆTTER DU DEN OP: Klar besked om PRING/PPLASTER PRING Pringen er en bøjelig plastikring, som man sætter ind i skeden. Pringen indeholder hormonerne østrogen og gestagen, men i lavere doser end f.eks. ppillen. Pringen frigiver

Læs mere

KVINDER OG SUNDHED. - viden om prævention og forplantning

KVINDER OG SUNDHED. - viden om prævention og forplantning KVINDER OG SUNDHED - viden om prævention og forplantning Børn er en gave! 3 Sex skal være sjovt og trygt 4 At tale med lægen 6 Graviditet og cyklus 8 Børn er en gave! Hvilken prævention skal man vælge?

Læs mere

KVINDER OG SUNDHED - viden om prævention og forplantning

KVINDER OG SUNDHED - viden om prævention og forplantning KVINDER OG SUNDHED - viden om prævention og forplantning Børn er en gave! 3 Mange veje til sikker beskyttelse 4 At tale med lægen 6 Graviditet og cyklus 8 Børn er en gave! Hvilken prævention skal man vælge?

Læs mere

Toctino (alitretinoin)

Toctino (alitretinoin) Præventionsprogram TOC-010-250908-D PATIENTBROCHURE Toctino (alitretinoin) Om denne brochure Denne brochure indeholder vigtig information om din behandling med Toctino og risikoen for fosterskader ved

Læs mere

Mycophenolat natrium (Myfortic ) VEJLEDNING OM MYCOPHENOLAT TIL SUNDHEDSPERSONALE Risiko for medfødte misdannelser

Mycophenolat natrium (Myfortic ) VEJLEDNING OM MYCOPHENOLAT TIL SUNDHEDSPERSONALE Risiko for medfødte misdannelser Mycophenolat natrium (Myfortic ) VEJLEDNING OM MYCOPHENOLAT TIL SUNDHEDSPERSONALE Risiko for medfødte misdannelser Indledning Denne vejledning er udarbejdet for at understrege de risici, der er forbundet

Læs mere

S f i n x F i l m / T V G o d a g D a n m a r k K u n f o r K v i n d e r D i a l o g l i s t e

S f i n x F i l m / T V G o d a g D a n m a r k K u n f o r K v i n d e r D i a l o g l i s t e KUN FOR KVINDER OM FRUGTBARHED OG PRÆVENTION Dialogliste - Dansk Introduktion og historisk rids 02:19 Fra 1900-tallet og frem til i dag har familien og dens livsvilkår været i fokus. Udviklingen i Danmark,

Læs mere

Prævention. P-piller: Udarbejdet af BLJ, jan. 2012, revideret marts 2016, næste revision senest jan. 2017.

Prævention. P-piller: Udarbejdet af BLJ, jan. 2012, revideret marts 2016, næste revision senest jan. 2017. Prævention Der findes mange former for beskyttelse mod graviditet. Det er oftest muligt at finde en løsning for den enkelte i den givne situation. Her beskrives lidt forskellige former: P-piller: De almindelige

Læs mere

Kun. Sfinx Film/TV GO DAG DANMARK Kun for Kvinder om frugtbarhed og prævention. Kun For Kvinder om frugtbarhed og prævention.

Kun. Sfinx Film/TV GO DAG DANMARK Kun for Kvinder om frugtbarhed og prævention. Kun For Kvinder om frugtbarhed og prævention. Kun Kun For Kvinder om frugtbarhed og prævention Dialogliste 02:00:00 02:35:20 Fra 1900-tallet og frem til i dag har familien og dens livsvilkår været i fokus. Udviklingen i Danmark, og ikke mindst ændringen

Læs mere

CERAZETTE 75 mikrogram filmovertrukne tabletter Desogestrel

CERAZETTE 75 mikrogram filmovertrukne tabletter Desogestrel INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN CERAZETTE 75 mikrogram filmovertrukne tabletter Desogestrel Læs denne indlægsseddel grundigt inden du begynder at tage medicinen. Gem indlægssedlen. Du kan få brug

Læs mere

1. Panodil Retards virkning og hvad du skal bruge det til

1. Panodil Retards virkning og hvad du skal bruge det til Indlægsseddel: Information til brugeren Panodil Retard 500 mg depottabletter paracetamol Læs denne indlægsseddel grundigt. Den indeholder vigtige informationer. Gem indlægssedlen. Du kan få brug for at

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Levodonna 1,5 mg tabletter Levonorgestrel

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Levodonna 1,5 mg tabletter Levonorgestrel INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Levodonna 1,5 mg tabletter Levonorgestrel Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger. Brug

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. NorLevo 1,5 mg tablet Levonorgestrel

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. NorLevo 1,5 mg tablet Levonorgestrel INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN NorLevo 1,5 mg tablet Levonorgestrel Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger. Tag altid

Læs mere

Du kan tage Pinex mod svage smerter, f.eks. hovedpine, menstruationssmerter, tandpine, muskel- og ledsmerter samt for at nedsætte feber.

Du kan tage Pinex mod svage smerter, f.eks. hovedpine, menstruationssmerter, tandpine, muskel- og ledsmerter samt for at nedsætte feber. Indlægsseddel: Information til brugeren Pinex 500 mg filmovertrukne tabletter paracetamol Læs denne indlægsseddel grundigt. Den indeholder vigtige informationer. Du kan få Pinex uden recept. For at opnå

Læs mere

Synarela 200 mikrogram/dosis næsespray, opløsning nafarelin

Synarela 200 mikrogram/dosis næsespray, opløsning nafarelin Indlægsseddel: Information til brugeren Synarela 200 mikrogram/dosis næsespray, opløsning nafarelin Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage dette lægemiddel, da den indeholder vigtige

Læs mere

Pessaret ændrer ikke hormonbalancen. Metoden er uden hormonelle bivirkninger.

Pessaret ændrer ikke hormonbalancen. Metoden er uden hormonelle bivirkninger. Pessar K L A R B E S K E D Pessar Sådan virker pessaret Pessaret er lavet af blødt gummi og anvendes altid sammen med sæddræbende creme. Pessaret skal sættes op i skeden, så det dækker livmodermunden og

Læs mere

Levact bendamustin behandling SPØRGSMÅL OG SVAR

Levact bendamustin behandling SPØRGSMÅL OG SVAR Levact bendamustin behandling SPØRGSMÅL OG SVAR 3 Information til dig, der skal behandes med Levact for kræft i blodet, lymfesystemet eller knoglemarven. Informationen fokuserer på lægemidlet Levact, hvordan

Læs mere

- om behandling af kronisk leddegigt med Sandimmun Neoral

- om behandling af kronisk leddegigt med Sandimmun Neoral Patientinformation - om behandling af kronisk leddegigt med Sandimmun Neoral - Ciclosporin Velkommen til Vejle Sygehus Medicinsk Afdeling Rev. dec. 2008 Sandimmun Neoral (Ciclosporin) Sandimmun Neoral

Læs mere

CAPRELSA DOSERINGS- OG OVERVÅGNINGSGUIDE TIL PATIENTER OG DERES OMSORGSPERSONER (PÆDIATRISK ANVENDELSE)

CAPRELSA DOSERINGS- OG OVERVÅGNINGSGUIDE TIL PATIENTER OG DERES OMSORGSPERSONER (PÆDIATRISK ANVENDELSE) Dette lægemiddel er underlagt supplerende overvågning. Dermed kan nye sikkerhedsoplysninger hurtigt tilvejebringes. Læger og sundhedspersonale anmodes om at indberette alle formodede bivirkninger CAPRELSA

Læs mere

Polycystiske æggestokke PCOS. Rechnitzer.dk UDK-04-307

Polycystiske æggestokke PCOS. Rechnitzer.dk UDK-04-307 Polycystiske æggestokke PCOS Rechnitzer.dk UDK-04-307 6314_01_PCO folder_2#b8f2f.indd 2 27/01/05 11:04:02 Hvad er PCOS? Forfattet af Overlæge Ditte Trolle, Skejby Sygehus PCOS betyder PolyCystisk OvarieSyndrom.

Læs mere

Ditte Trolle 15 HORMONER. De nødvendige, de gode og de onde. Ditte Trolle, gynækolog

Ditte Trolle 15 HORMONER. De nødvendige, de gode og de onde. Ditte Trolle, gynækolog HORMONER De nødvendige, de gode og de onde Ditte Trolle, gynækolog Æggestokkens funktion Ditte Trolle 15 Kønshormoner FSH, LH Hjernen Østrogen, progesteron Æggestok Livmoder Kvinders kønshormoner Østrogener

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren Brentan 20 mg/g vaginalcreme Miconazolnitrat

Indlægsseddel: Information til brugeren Brentan 20 mg/g vaginalcreme Miconazolnitrat Indlægsseddel: Information til brugeren Brentan 20 mg/g vaginalcreme Miconazolnitrat Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger.

Læs mere

Du kan tage Panodil mod svage smerter, f.eks. hovedpine, menstruationssmerter, tandpine, muskelog ledsmerter samt for at nedsætte feber.

Du kan tage Panodil mod svage smerter, f.eks. hovedpine, menstruationssmerter, tandpine, muskelog ledsmerter samt for at nedsætte feber. Indlægsseddel: Information til brugeren Panodil 500 mg filmovertrukne tabletter paracetamol Læs denne indlægsseddel grundigt. Den indeholder vigtige informationer. Du kan få Panodil uden recept. For at

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren. Dalacin. 10 mg/ ml kutanopløsning Til udvortes brug clindamycinphosphat

Indlægsseddel: Information til brugeren. Dalacin. 10 mg/ ml kutanopløsning Til udvortes brug clindamycinphosphat Indlægsseddel: Information til brugeren Dalacin 10 mg/ ml kutanopløsning Til udvortes brug clindamycinphosphat Læs denne indlægsseddel grundigt, inden De begynder at bruge dette lægemiddel, da den indeholder

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. NorLevo 1,5 mg tablet Levonorgestrel

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. NorLevo 1,5 mg tablet Levonorgestrel INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN NorLevo 1,5 mg tablet Levonorgestrel Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger. Tag altid

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren Brentan 20 mg/g creme Miconazolnitrat

Indlægsseddel: Information til brugeren Brentan 20 mg/g creme Miconazolnitrat Indlægsseddel: Information til brugeren Brentan 20 mg/g creme Miconazolnitrat Læs denne indlægsseddel grundigt inden du begynder at bruge dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger. Tag altid

Læs mere

Indlægssedler opdateres løbende. Du kan se den nyeste indlægsseddel for Brentan på

Indlægssedler opdateres løbende. Du kan se den nyeste indlægsseddel for Brentan på Indlægsseddel: Information til brugeren Brentan 400 mg bløde vaginalkapsler Miconazolnitrat Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger.

Læs mere

Canvag Kombinationspakning Vaginaltabletter 100 mg og creme 10 mg/g Clotrimazol

Canvag Kombinationspakning Vaginaltabletter 100 mg og creme 10 mg/g Clotrimazol Canvag Kombinationspakning Vaginaltabletter 100 mg og creme 10 mg/g Clotrimazol Læs denne indlægsseddel grundigt. Den indeholder vigtige informationer. Du kan få Canvag uden recept. For at opnå de bedste

Læs mere

Du kan tage Panodil mod svage smerter, f.eks. hovedpine, menstruationssmerter, tandpine samt muskel- og ledsmerter.

Du kan tage Panodil mod svage smerter, f.eks. hovedpine, menstruationssmerter, tandpine samt muskel- og ledsmerter. Indlægsseddel: Information til brugeren Panodil 665 mg tabletter med modificeret udløsning paracetamol Læs denne indlægsseddel grundigt. Den indeholder vigtige informationer. Gem indlægssedlen. Du kan

Læs mere

clotrimazol Information til dig om svamp i underlivet

clotrimazol Information til dig om svamp i underlivet clotrimazol Information til dig om svamp i underlivet Indhold Svamp i underlivet hvad er det?...4 Faktorer der kan forårsage svampeinfektion... 6 Hvad er symptomerne?...8 Smitter svamp?... 8 Kan mænd få

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Trimopan, 100 mg filmovertrukne tabletter Trimethoprim Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Trimopan, 100 mg filmovertrukne tabletter Trimethoprim Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at INDLÆGSSEDDEL INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Trimopan, 100 mg filmovertrukne tabletter Trimethoprim Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage medicinen. - Gem indlægssedlen.

Læs mere

Behandling af Myelomatose med Thalidomid og Dexamethason

Behandling af Myelomatose med Thalidomid og Dexamethason Patientinformation Behandling af Myelomatose med Thalidomid og Dexamethason - Hæmatologisk Afsnit Velkommen til Vejle Sygehus Medicinsk Afdeling 1 rev. aug. 2011 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2

Læs mere

Zovir 5 % creme Aciclovir

Zovir 5 % creme Aciclovir 11. november 2016 Zovir 5 % creme Aciclovir Der findes to pakningsstørrelser af Zovir 5 % creme. Den fås med henholdsvis 10 g og 2 g med hver sin indlægsseddel. Se de følgende sider. Første indlægsseddel

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren. Dalacin 150 mg og 300 mg hårde kapsler clindamycin

Indlægsseddel: Information til brugeren. Dalacin 150 mg og 300 mg hårde kapsler clindamycin Indlægsseddel: Information til brugeren Dalacin 150 mg og 300 mg hårde kapsler clindamycin Læs indlægssedlen grundigt, inden du begynder at tage dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger.

Læs mere

Zovir 5 % creme Aciclovir

Zovir 5 % creme Aciclovir 11. januar 2018 Zovir 5 % creme Aciclovir Der findes to pakningsstørrelser af Zovir 5 % creme. Den fås med henholdsvis 10 g og 2 g med hver sin indlægsseddel. Se de følgende sider. Første indlægsseddel

Læs mere

Tetracyklin DAK 250 mg og 333 mg filmovertrukne tabletter Tetracyclinhydrochlorid

Tetracyklin DAK 250 mg og 333 mg filmovertrukne tabletter Tetracyclinhydrochlorid INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Tetracyklin DAK 250 mg og 333 mg filmovertrukne tabletter Tetracyclinhydrochlorid Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage medicinen Gem indlægssedlen.

Læs mere

Kondom er en effektiv præventionsmetode

Kondom er en effektiv præventionsmetode Kondom K L A R B E S K E D Kondom Kondom er en nem præventionsmetode, der kan bruges af alle. Kondomet er lavet af meget tyndt naturgummi og formet som et langt hylster, der rulles på mandens rejste penis

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren. Toctino 10 mg bløde kapsler Toctino 30 mg bløde kapsler. Alitretinoin

Indlægsseddel: Information til brugeren. Toctino 10 mg bløde kapsler Toctino 30 mg bløde kapsler. Alitretinoin Indlægsseddel: Information til brugeren Toctino 10 mg bløde kapsler Toctino 30 mg bløde kapsler Alitretinoin Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage dette lægemiddel, da den indeholder

Læs mere

- om behandling med CellCept

- om behandling med CellCept Patientinformation - om behandling med CellCept - Mycophenolatmofetil Velkommen til Vejle Sygehus Medicinsk Afdeling Rev. dec. 2008 Information om behandling med CellCept (Mycophenolatmofetil) CellCept

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Glycerylnitrat SAD, koncentrat til infusionsvæske, opløsning 5 mg/ml. glyceryltrinitrat

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Glycerylnitrat SAD, koncentrat til infusionsvæske, opløsning 5 mg/ml. glyceryltrinitrat INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Glycerylnitrat SAD, koncentrat til infusionsvæske, opløsning 5 mg/ml glyceryltrinitrat Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge dette lægemiddel,

Læs mere

VIL DU VIDE MERE OM. Prævention

VIL DU VIDE MERE OM. Prævention VIL DU VIDE MERE OM Prævention Indhold Præventionsmetoder: Prævention hvad skal I vælge? 3 Kondom 4 Femidom 7 P-piller 8 P-ring 12 P-plaster 15 Mini-piller 17 P-stav 19 P-sprøjte 21 Kobberspiral 22 Hormonspiral

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL : INFORMATION TIL BRUGEREN. Redap 1 mg/g gel. Adapalen

INDLÆGSSEDDEL : INFORMATION TIL BRUGEREN. Redap 1 mg/g gel. Adapalen INDLÆGSSEDDEL : INFORMATION TIL BRUGEREN Redap 1 mg/g gel Adapalen Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger. - Gem indlægssedlen.

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren Panodil Brus 500 mg brusetabletter paracetamol

Indlægsseddel: Information til brugeren Panodil Brus 500 mg brusetabletter paracetamol Indlægsseddel: Information til brugeren Panodil Brus 500 mg brusetabletter paracetamol Læs denne indlægsseddel grundigt. Den indeholder vigtige informationer. Du kan få Panodil Brus uden recept. For at

Læs mere

Klar besked om KONDOM / FEMIDOM

Klar besked om KONDOM / FEMIDOM Klar besked om KONDOM / FEMIDOM KONDOM Kondom er en nem præventionsmetode, som de fleste mænd og drenge kan bruge. Kondomet er formet som et langt hylster, der som oftest er lavet af latex. Man ruller

Læs mere

Den nyeste indlægsseddel kan findes på

Den nyeste indlægsseddel kan findes på Indlægsseddel: Information til brugeren Tetracyclin Actavis filmovertrukne tabletter 250 mg og 500 mg Tetracyclinhydrochlorid Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage dette lægemiddel,

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren. Canesten, vaginalcreme 1 % clotrimazol

Indlægsseddel: Information til brugeren. Canesten, vaginalcreme 1 % clotrimazol Indlægsseddel: Information til brugeren Canesten, vaginalcreme 1 % clotrimazol Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger. Brug

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Isotretinoin Actavis 10 mg og 20 mg bløde kapsler. Isotretinoin

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Isotretinoin Actavis 10 mg og 20 mg bløde kapsler. Isotretinoin INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Isotretinoin Actavis 10 mg og 20 mg bløde kapsler Isotretinoin Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage dette lægemiddel, da den indeholder vigtige

Læs mere

Indlægssseddel: Information til brugeren. Cytotec 0,2 mg tabletter misoprostol

Indlægssseddel: Information til brugeren. Cytotec 0,2 mg tabletter misoprostol Indlægssseddel: Information til brugeren Cytotec 0,2 mg tabletter misoprostol Læs indlægssedlen grundigt, inden du begynder at tage dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger - Gem indlægssedlen.

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren Doloproct 1 mg/g + 20 mg/g rektalcreme

Indlægsseddel: Information til brugeren Doloproct 1 mg/g + 20 mg/g rektalcreme Indlægsseddel: Information til brugeren Doloproct 1 mg/g + 20 mg/g rektalcreme Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger Gem indlægssedlen.

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren. Brentacort creme 20 mg/g / 10 mg/g miconazolnitrat / hydrocortison

Indlægsseddel: Information til brugeren. Brentacort creme 20 mg/g / 10 mg/g miconazolnitrat / hydrocortison Indlægsseddel: Information til brugeren Brentacort creme 20 mg/g / 10 mg/g miconazolnitrat / hydrocortison Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge dette lægemiddel, da den indeholder

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren. Trimopan, 100 mg filmovertrukne tabletter. Trimethoprim

Indlægsseddel: Information til brugeren. Trimopan, 100 mg filmovertrukne tabletter. Trimethoprim Indlægsseddel: Information til brugeren Trimopan, 100 mg filmovertrukne tabletter Trimethoprim Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger.

Læs mere

Udfyld den manglende information, og udskriv en oversigt til at have med til konsultationen, før du konsulterer din læge.

Udfyld den manglende information, og udskriv en oversigt til at have med til konsultationen, før du konsulterer din læge. At forberede en konsultation hos en læge En start sammen At træffe en aftale om at konsultere en læge er et af de første positive skridt, du kan tage i retning af at nå dit mål om at få et barn. Det er

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Ibutop creme 50 mg/g

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Ibutop creme 50 mg/g INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Ibutop creme 50 mg/g Ibuprofen Læs denne indlægsseddel grundigt. Inden du begynder at tage dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger. Du kan få Ibutop

Læs mere

Lægen kan have givet dig Panodil Zapp til anden anvendelse. Følg altid lægens anvisning.

Lægen kan have givet dig Panodil Zapp til anden anvendelse. Følg altid lægens anvisning. Indlægsseddel: Information til brugeren Panodil Zapp 500 mg filmovertrukne tabletter paracetamol Læs denne indlægsseddel grundigt. Den indeholder vigtige informationer. Du kan få Panodil Zapp uden recept.

Læs mere

Bemærk, at den seneste indlægsseddel for dette produkt er på

Bemærk, at den seneste indlægsseddel for dette produkt er på INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Brentacort creme 20 mg/g / 10 mg/g miconazolnitrat

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren. tobramycin og dexamethason

Indlægsseddel: Information til brugeren. tobramycin og dexamethason Indlægsseddel: Information til brugeren TOBRADEX 3 mg/ml / 1mg/ml øjendråber, suspension tobramycin og dexamethason Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge dette lægemiddel, da den

Læs mere

Indlægsseddel: Information til patienten. Crinone Vaginalgel, en applikator indeholdende 90 mg progesteron

Indlægsseddel: Information til patienten. Crinone Vaginalgel, en applikator indeholdende 90 mg progesteron Indlægsseddel: Information til patienten Crinone Vaginalgel, en applikator indeholdende 90 mg progesteron Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge dette lægemiddel, da den indeholder

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren. CANESTEN, vaginalcreme 1 % Aktivt stof: Clotrimazol

Indlægsseddel: Information til brugeren. CANESTEN, vaginalcreme 1 % Aktivt stof: Clotrimazol Indlægsseddel: Information til brugeren CANESTEN, vaginalcreme 1 % Aktivt stof: Clotrimazol Læs denne indlægsseddel grundigt. Den indeholder vigtige informationer. Du kan få Canesten uden recept. For at

Læs mere

Information om Lyrica (pregabalin)

Information om Lyrica (pregabalin) Information om Lyrica (pregabalin) Denne brochure er til dig, der er i behandling med lægemidlet Lyrica, og er et supplement til den information om din sygdom og medicin, som du har fået af din læge. Hvilke

Læs mere

9 13 Patientbrochure til fødedygtige kvinder

9 13 Patientbrochure til fødedygtige kvinder Patientbrochure Dette lægemiddel er underlagt supplerende overvågning. Dermed kan der hurtigt tilvejebringes nye oplysninger om sikkerheden. Du kan hjælpe ved at indberette alle de bivirkninger, du får.

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren. Arax Junior 250 mg tabletter paracetamol

Indlægsseddel: Information til brugeren. Arax Junior 250 mg tabletter paracetamol INDLÆGSSEDDEL 1 Indlægsseddel: Information til brugeren Arax Junior 250 mg tabletter paracetamol Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage dette læge middel, da den indeholder vigtige

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Brentacort salve 20 mg/g / 10 mg/g miconazolnitrat

Læs mere

Aciclovir Hexal, 200 mg 400 mg og 800 mg, tabletter Aciclovir

Aciclovir Hexal, 200 mg 400 mg og 800 mg, tabletter Aciclovir Indlægsseddel: Information til brugeren Aciclovir Hexal, 200 mg 400 mg og 800 mg, tabletter Aciclovir Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage medicinen. - Gem indlægssedlen. Du kan

Læs mere

PRODUKTRESUMÉ. for. Mini-Pe, tabletter

PRODUKTRESUMÉ. for. Mini-Pe, tabletter Produktinformation for Mini-Pe (Norethisteron) Tabletter 0,35 mg Markedsførte pakninger: Vnr Lægemiddelform og Pakningsstørrelse styrke 17 53 23 Tabletter 0,35 mg 3 x 28 stk. (blister) Dagsaktuel pris

Læs mere

Du kan tage Panodil mod svage smerter, f.eks. hovedpine, menstruationssmerter, tandpine samt muskel- og ledsmerter.

Du kan tage Panodil mod svage smerter, f.eks. hovedpine, menstruationssmerter, tandpine samt muskel- og ledsmerter. Indlægsseddel: Information til brugeren Panodil 665 mg tabletter med modificeret udløsning paracetamol Læs denne indlægsseddel grundigt. Den indeholder vigtige informationer. Gem indlægssedlen. Du kan

Læs mere

Information til brugeren. Bemærk, at der findes to indlægssedler til Pinex 500 mg filmovertrukne tabletter.

Information til brugeren. Bemærk, at der findes to indlægssedler til Pinex 500 mg filmovertrukne tabletter. Information til brugeren. Bemærk, at der findes to indlægssedler til Pinex 500 mg filmovertrukne tabletter. Hvis du har en håndkøbspakning med maks. 20 tabletter, skal du læse indlægssedlen på side 2.

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Trimetazidindihydrochlorid

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Trimetazidindihydrochlorid INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Vastarel 20 mg, filmovertrukne tabletter, Trimetazidindihydrochlorid Læs denne indlægsseddel grundigt, inden De begynder at tage dette lægemiddel, da den indeholder

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Megace 160 mg tabletter. Megestrolacetat

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Megace 160 mg tabletter. Megestrolacetat INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Megace 160 mg tabletter Megestrolacetat Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage medicinen. Gem indlægssedlen. Du kan få brug for at læse den

Læs mere

Patientvejledning. 8. Behandling med nedfrosne æg - substitueret cyklus

Patientvejledning. 8. Behandling med nedfrosne æg - substitueret cyklus Patientvejledning 8. Behandling med nedfrosne æg - substitueret cyklus Behandling med nedfrosne/optøede æg (FET) i hormonsubstitueret cyklus Du er nu klar til at få lagt dine befrugtede, optøede æg (embryoner)

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren. Panodil Hot 500 mg pulver til oral opløsning, brev paracetamol

Indlægsseddel: Information til brugeren. Panodil Hot 500 mg pulver til oral opløsning, brev paracetamol Indlægsseddel: Information til brugeren Panodil Hot 500 mg pulver til oral opløsning, brev paracetamol Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage dette lægemiddel, da den indeholder vigtige

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren. CANESTEN, vaginalcreme 1 % Aktivt stof: Clotrimazol

Indlægsseddel: Information til brugeren. CANESTEN, vaginalcreme 1 % Aktivt stof: Clotrimazol Indlægsseddel: Information til brugeren CANESTEN, vaginalcreme 1 % Aktivt stof: Clotrimazol Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger.

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren. Panodil Junior 125 og 250 mg suppositorier paracetamol

Indlægsseddel: Information til brugeren. Panodil Junior 125 og 250 mg suppositorier paracetamol Indlægsseddel: Information til brugeren Panodil Junior 125 og 250 mg suppositorier paracetamol Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger.

Læs mere

Desorelle filmovertrukne tabletter 150 mikrogram desogestrel/30 mikrogram ethinylestradiol.

Desorelle filmovertrukne tabletter 150 mikrogram desogestrel/30 mikrogram ethinylestradiol. INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Desorelle filmovertrukne tabletter 150 mikrogram desogestrel/30 mikrogram ethinylestradiol. Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage medicinen.

Læs mere

Pantoloc pulver til injektionsvæske, opløsning 40 mg

Pantoloc pulver til injektionsvæske, opløsning 40 mg Pantoloc pulver til injektionsvæske, opløsning 40 mg Læs denne indlægsseddel grundigt inden du begynder at tage medicinen Gem indlægssedlen. Du kan få brug for at læse den igen. Spørg lægen eller på apoteket

Læs mere