Prævention KLAR BESKED

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Prævention KLAR BESKED"

Transkript

1 Prævention K L A R B E S K E D

2 Er det nødvendigt at bruge prævention? Ja, hvis du vil have et sexliv uden at få børn, så er det. På den måde bestemmer du selv, hvornår og hvor mange børn du vil have. Bruger du ikke prævention, er der meget stor risiko for graviditet. Hvilken metode skal du vælge? Der er fordele og ulemper ved alle metoderne. De fleste metoder har en stor sikkerhed, men kun hvis de bruges korrekt og hver gang. Her i pjecen kan du orientere dig om de forskellige former. Snak med din partner om det og spørg evt. hos lægen, hvis I er i tvivl om noget. Synes du, at den metode I bruger, er dårlig eller har for mange ulemper, så vælg en anden metode. Gå i gang med at bruge den nye metode, så snart du holder op med den gamle.

3 Præventionsmetode Kondom er et aflangt hylster af meget tyndt gummi. Det findes i forskellige former, størrelser og farver og det kan også fås med smag. P-piller er tabletter, der indeholder to hormoner (østrogen og gestagen). P-piller skal tages i 21 dage, efterfulgt af 7 dages pause. Herefter igen 21 dage med tabletter, 7 dage med pause osv. Minipiller er tabletter, der kun indeholder ét hormon (gestagen). Minipillen skal tages hver dag på samme tidspunkt. P-ringen er en blød og bøjelig plastikring (5,4 cm i diameter), der indeholder de samme hormoner som p-piller. Ringen sættes op i skeden og skal sidde der i 21 dage, hvorefter den fjernes og kasseres. Efter 7 dages pause opsættes en ny ring, som sidder i 21 dage osv P-plaster er et tyndt, beigefarvet plaster, som kan placeres fire steder på kroppen (se senere), og som indeholder de sammen hormoner som p-piller. Plastret skal sidde på huden en uge ad gangen, hvorefter det fjernes og kasseres. Efter 21 dage med plastre holdes 7 dages pause osv. P-stav er et implantat, der er langtidsvirkende og som kun indeholder et hormon (gestagen). P-staven er en tynd stav, der har en længde på fire cm. og en diameter på to mm. cirka som en tændstik. Staven indsættes lige under huden på indersiden af overarmen. Spiral er en lille plastgenstand, der lægges op i livmoderen. Spiralen findes i flere udformninger. Kobberspiral er omviklet med kobbertråd. Hormonspiralen består af en plastbeholder, der afgiver et hormon (gestagen) i livmoderen.

4 Pessar er en gummihætte med en blød, fjedrende ring i kanten. Pessar skal altid bruges sammen med sæddræbende creme. Pessar findes i forskellige størrelser. Ved en undersøgelse tager lægen mål til pessaret, så det kommer til at passe præcist til dig. Der skal tages nye mål til pessaret efter en fødsel, abort eller operation i underlivet. Femidom er et cremebehandlet gummihylster med to ringe (en ydre og en indre) i hver ende. Den indre ring hjælper med at placere femidomet rigtigt i skeden. Den ydre ring, som er den åbne ende af hylstret, forbliver uden for skeden. Femidomet er specielt designet, så det passer til alle kvinder - uanset hvilken størrelse skeden har. P-sprøjte er en indsprøjtning med et hormon (gestagen), der indsprøjtes ca. hver 3. måned. Det er lægen, som foretager indsprøjtningen. Naturlig familieplanlægning betyder, at kvinden bruger sin krops naturlige rytme som præventionsmetode. Dette vil sige bestemmelse af ægløsningstidspunktet ved temperaturmåling, sekret - eller urinundersøgelse. Sterilisation er en permanent metode. Hos kvinder foretages sterilisationen ved en operation gennem bugvæggen, typisk ved en kikkertoperation. Det kan også gøres med et snit lige over grænsen til kønsbehåringen. Hos mænd foretages operationen gennem huden på pungen.

5 Sådan virker metoden Kondomet spærrer for sædcellerne, så de ikke kan trænge op i livmoderen. Kondomet rulles på den rejste penis før hvert samleje. Efter samlejet skal du sørge for at holde på kondomet, når du trækker penis ud. Kondomet kan ikke bruges flere gange. Det er bedst, at du øver dig i at sætte kondomet på nogle gange, inden du starter med at bruge det. Kondom kan bruges af alle drenge og mænd. Når du bruger kondomet rigtigt ved hvert samleje, er der op til 97 % sikkerhed for, at pigen/kvinden ikke bliver gravid. P-piller forhindrer ægløsning og påvirker slimhinden i livmoderen, så den er uegnet til graviditet. Slimen i livmoderhalsen påvirkes også, så sædcellerne ikke kan trænge op. P-piller er bedst egnede til kvinder under 35 år. Kvinder over 35 år, der ikke ryger, kan bruge svagt østrogendoserede p-piller. Spørg din læge, om metoden er egnet til dig. Når du tager p-piller helt regelmæssigt, er der næsten 100 % sikkerhed for, at du ikke bliver gravid. Minipiller påvirker slimen i livmoderhalsen, så sædcellerne har svært ved at trænge op i livmoderen og befrugte ægget. Hos mange kvinder påvirkes slimhinden i livmoderen også - på samme måde som ved brug af p-piller. Der findes minipiller, der også forhindrer ægløsning. Minipiller er specielt velegnede til kvinder mellem 30 og 45 år. Spørg din læge, om metoden er egnet til dig. Når du tager minipiller hver dag på samme tidspunkt, er der ca. 98 % sikkerhed for, at du ikke bliver gravid. P-ring virker som p-piller. P-ringen forhindrer ægløsning og påvirker slimhinden i livmoderen, så den er uegnet til graviditet. Slimen i livmoderhalsen påvirkes også, så sædcellerne ikke kan trænge op. Spørg din læge, om metoden er egnet til dig. Hvis du bruger p-ringen rigtigt, er der næsten 100 % sikkerhed for, at du ikke bliver gravid. P-plastret virker som p-piller. P-plastret forhindrer ægløsning og påvirker slimhinden i livmoderen, så den er uegnet til graviditet. Slimen i livmoderhalsen påvirkes også, så sædcellerne ikke kan trænge op. Plastret kan placeres fire forskellige steder på kroppen: På balderne, på maven, på overkroppen (ikke brysterne) og på overarmene. Det er mest velegnet til kvinder under 35 år, der vejer mindre end 90 kg. Spørg din læge, om metoden er egnet til dig. Hvis du bruger p-plaster rigtigt, er der næsten 100 % sikkerhed for, at du ikke bliver gravid.

6 Sædblære Sædleder Kondom Sterilisation Penis Urinrør Testikel Pung P-stav afgiver langsomt en lille mængde hormon (gestagen), som forhindrer ægløsningen. Hormonet påvirker også slimen i livmoderhalsen, så sædcellerne ikke kan trænge ind i livmoderen. Metoden virker i tre år og er meget effektiv. Spørg din læge, om metoden er egnet til dig. Når du får indsat en p-stav, er der næsten 100 % sikkerhed for, at du ikke bliver gravid. Spiralen påvirker miljøet omkring livmoderhalsen, så sædcellerne bevæger sig dårligere. Spiralen påvirker også slimhinden i livmoderen, så et evt. befrugtet æg ikke kan sætte sig fast. Den kan blive siddende i fem til otte år. Spiral er bedst egnet til kvinder, der har været gravide, men der findes nu også en mindre spiral, der kan bruges af kvinder, der ikke har været gravide. Spørg din læge, om metoden er egnet til dig. Når du bruger spiral, er der ca. 98 % sikkerhed for, at du ikke bliver gravid. Pessaret sættes op i livmoderen og lukker for livmodermunden, så sædcellerne ikke kan trænge op i livmoderen. Pessar og sæddræbende creme skal bruges ved hvert samleje. Pessaret skal blive siddende i seks til otte timer efter sidste samleje, så cremen kan nå at virke. Spørg din læge, om metoden er egnet til dig. Når du bruger pessar og creme rigtigt ved hvert samleje, er der op til 97 % sikkerhed for, at du ikke bliver gravid. Femidom spærrer for sædcellerne, så de ikke kan trænge op i livmoderen. Femidomet indsættes i skeden før hvert samleje. Efter samlejet skal du klemme den ydre ring sammen for at beholde spermen inden i og derefter ganske let trække femidomet ud. Femidomet kan ikke bruges flere gange.

7 P-plaster Sterilisation Spiral Mini-pille P-pille P-stav P-sprøjte Æggestok Æggeleder Livmoder Skede Naturlig familieplanlægning Pessar P-ring Femidom Det er bedst, at du øver dig i at sætte femidomet op nogle gange, inden du starter med at bruge det. Femidomet kan bruges af alle kvinder. Når du bruger femidomet rigtigt ved hvert samleje, er der op til 97 % sikkerhed for, at du ikke bliver gravid. P-sprøjte forhindrer ægløsning og påvirker slimen i livmoderhalsen, så sædcellerne ikke kan trænge ind i livmoderen. Metoden anvendes kun til kvinder, der ikke kan bruge andre metoder. Indsprøjtningen gives af en læge. Spørg din læge, om metoden er egnet til dig. Når du får p-sprøjte, er der næsten 100 % sikkerhed for, at du ikke bliver gravid. Naturlig familieplanlægning er en metode, hvor kvinden følger sin krops månedlige rytme ved hjælp af f.eks. temperaturmåling, sekret - eller urinundersøgelse. Ved at undgå samleje i dagene omkring ægløsningen, er risikoen for at blive gravid mindre. Der findes forskellige produkter, der måler ægløsningstidspunktet spørg på apoteket. Tal eventuelt med din læge om, hvordan du præcist kommer til at kende din krops rytmer. Der er stor usikkerhed ved at bruge naturlig familieplanlægning, og sikkerheden er meget afhængig af, om du har regelmæssige menstruationer. Sterilisation af kvinder er en metode, hvor et stykke af æglederne fjernes, eller der sættes en klips på, så sædcellerne ikke kan komme i kontakt med ægget. Sterilisation af mænd er en metode, hvor et stykke af sædlederne fjernes, så sædcellerne ikke kan passere ud. Enhver, der er fyldt 25 år, har ret til at blive steriliseret. Når du bliver steriliseret, er der næsten 100 % sikkerhed for, at samleje ikke fører til graviditet.

8 Fordele Kondom kan bruges af alle drenge og mænd og er en nem metode. Kondomet er den ene af to metoder, der beskytter mod sexsygdomme (f.eks. klamydia). Kondomet kan købes flere steder, som f.eks. på apoteket og i mange forretninger, og man skal ikke bruge en recept fra lægen. P-piller virker med det samme, hvis du begynder med at tage dem fra første menstruationsdag. P-piller giver ingen afbrydelse ved sex. Minipiller indeholder ikke hormonet østrogen, og din krop påvirkes derfor i mindre grad af hormoner end ved brug af p-piller. Minipiller giver ingen afbrydelse ved sex. P-ringen har den fordel, at du slipper for at skulle huske at spise en pille hver dag. P-ringen giver ingen afbrydelse ved sex. P-plastret har den fordel, at du slipper for at skulle huske at spise en pille hver dag. Plastret har desuden to dages "glemmegaranti". Dette vil sige, at plastret indeholder hormoner nok til to dages ekstra fuld beskyttelse. P-plastret giver ingen afbrydelse ved sex, og virker med det samme, hvis du starter fra første menstruationsdag. P-staven virker straks efter indsættelsen, hvis det sker indenfor fem dage efter menstruationens start. Metoden giver ingen afbrydelse ved sex. Når p-staven er indsat og sidder korrekt, vil du ikke mærke noget til den. Spiralen virker, så snart den er lagt op, og giver ingen afbrydelse ved sex. Når spiralen er på plads og sidder korrekt, vil du ikke mærke noget til den. Pessar og creme kan bruges af næsten alle kvinder og er en nem metode. Pessaret kan sættes op indtil to timer før samleje og er der alligevel intet samleje, så kan det blot tages ud igen. Femidom kan bruges af alle kvinder og er en nem metode. Femidomet beskytter mod sexsygdomme (f.eks. klamydia) ligesom kondomet. P-sprøjten virker med det samme, hvis den gives i tilslutning til en menstruation. P-sprøjten giver ingen afbrydelse ved sex. Naturlig familieplanlægning har den fordel, at din hormonbalance ikke ændres, og at du undgår fremmedlegemer i din krop. Metoden har ingen medicinske bivirkninger, og du lærer din krops månedlige rytme at kende. Sterilisation er den mest sikre præventionsmetode, vi kender. Selvom man bliver steriliseret, vil man have samme lyst til og udbytte af sex som før, og indgrebet påvirker ikke hormonbalancen.

9 Ulemper Kondomet kan glide af eller gå i stykker under samlejet, hvis det ikke sidder rigtigt. Kondomet er kun sikkert, hvis du sørger for at holde fast i det, når penis trækkes ud, sådan at spermen bliver inde i kondomet. Nogle mænd mener, at penis bliver mindre følsom, når de bruger kondom. P-piller kan give lette bivirkninger de første par måneder som f.eks. kvalme, brystspændinger, hovedpine, pletblødning og humørsvingninger. Minipiller kan give uregelmæssige menstruationer, og sommetider udebliver en menstruation. Enkelte kvinder oplever humørsvingninger, når de tager minipiller. Minipiller skal tages på samme tidspunkt hver dag. P-ringen kan, ligesom p-piller, give lette bivirkninger de første par måneder som f.eks. kvalme, brystspændinger, hovedpine, pletblødning og humørsvingninger. Efter brug skal p-ringen lægges i den oprindelige beskyttelsespose. Hvis p-ringen smides væk uden beskyttelsesposen, kan de hormonelle stoffer i ringen have skadelig indvirkning på vandmiljøet. P-plastret kan, ligesom p-piller, give lette bivirkninger de første par måneder som f.eks. kvalme, brystspændinger, hovedpine, pletblødning og humørsvingninger. Plastret fungerer ikke så godt hos kvinder, der vejer 90 kg eller derover. Efter brug skal p-plastret lægges i det oprindelige beskyttelsesetui. Hvis p-plastret smides væk uden beskyttelsesetuiet, kan de hormonelle stoffer i plastret have skadelig indvirkning på vandmiljøet. P-staven giver næsten altid uregelmæssige blødninger. Der kan også opstå lette bivirkninger som f.eks. akne, brystspændinger, hovedpine og humørsvingninger. Spiralen kan give kraftigere menstruationer og flere menstruationssmerter - specielt i begyndelsen. Dette gælder dog ikke for hormonspiralen. Når du bruger kobberspiral, har du større risiko for at få underlivsbetændelse. Spiralen kan også glide ud, men det vil du dog oftest kunne mærke. Pessar og creme skal indføres før samlejet. Hvis du har flere samlejer efter hinanden, skal du lade pessaret blive siddende, men bruge ekstra creme ved hvert samleje. Cremen føres ind med en lille sprøjte. Femidom kan beskadiges med skarpe genstande såsom negle, smykker og piercing. Femidomet er kun sikkert, hvis du sørger for at klemme den ydre ring sammen, når du trækker det ud, sådan at spermen bliver inde i femidomet. P-sprøjten giver næsten altid uregelmæssige menstruationer. Når du holder op med at få indsprøjtning kan der gå flere måneder, før menstruationerne igen er regelmæssige. Naturlig familieplanlægning kræver, at kvinden kender sin krop og cyklus særdeles godt. Du skal bruge ca. tre til seks måneder på at lære din krops rytme at kende. Du skal være indstillet på at undgå samleje ca. ti dage hver måned. Sterilisation er permanent, hvilket vil sige, at du ikke længere kan regne med muligheden for at få børn. Mænd skal bruge en anden prævention i ca. tre måneder efter indgrebet.

10 Svigtede præventionen? Eller havde I samleje uden? Har du haft samleje uden at bruge prævention? Eller har du haft samleje, hvor præventionen svigtede, f.eks. hvis kondomet revnede eller gled af? Eller har du glemt at tage en enkelt p-pille eller minipille? Så har du mulighed for at bruge nødprævention! Nødprævention Nødprævention er en metode, der bruges til at forhindre graviditet efter et ubeskyttet samleje. Behandlingen forårsager forskydning af ægløsningstidspunktet, så befrugtning ikke sker, eller forhindrer ægget i at sætte sig fast i livmoderslimhinden. Du har to muligheder for at undgå graviditet efter et ubeskyttet samleje: 1 Nødprævention (i daglig tale fortrydelsespiller ), der tages senest 72 timer efter samlejet (købes på apoteket uden recept) 2 Kobberpiral, der lægges op ind til fem døgn efter samlejet (fås hos din læge) Du har købt nødprævention på apoteket: Du får udleveret en eller to piller og gør følgende: Læs brugsanvisningen meget grundigt igennem Tag pillen/pillerne hurtigst muligt efter ubeskyttet samleje. (Får du udleveret to piller, skal de tages samtidigt) Pillerne skal tages hurtigst muligt efter ubeskyttet samleje, helst inden 12 timer og senest 72 timer efter samlejet. Du skal helst tage pillerne i forbindelse med et måltid. Det kan mindske den kvalme, som pillerne kan give.

11 Nødprævention er ikke en præventionsmetode men en nødløsning, hvis noget går galt. Pillerne har en sikkerhed på ca. 85%. Sikkerheden stiger og falder dog i forhold til, hvornår du tager pillerne jo hurtigere, jo bedre. Men uanset hvornår du forventer din menstruation, bør du gå til kontrol hos lægen tre uger efter, at du har brugt nødprævention. Lægen vil for en sikkerheds skyld tage en graviditetstest. Du vil have lagt spiral op: Dette skal gøres så hurtigt som muligt, og senest fem døgn efter det ubeskyttede samleje. Du skal henvende dig hos din læge eller en præventionsklinik der kan lægge spiralen op. Spiralen vil beskytte dig imod uønsket graviditet fremover, eller indtil den fjernes af lægen. Spiralen er næsten 100 % sikker som nødprævention. Mere besked om prævention Alle kan få gratis oplysning og vejledning om prævention flere steder: 1Hos din egen læge - eller en anden praktiserende læge efter dit valg. 2Hos sundhedsplejersken, hvor alle skoleelever kan få oplysning om prævention. 3På apoteket, hvor du kan købe præventionen. 4På præventionsklinikkerne. Ikke alle amter har en præventionsklinik. Se en liste over præventionsklinikker i hele Danmark på 5Endelig kan du kontakte Sexlinien, som rådgiver om prævention, sexsygdomme, graviditet og seksuelle spørgsmål. Telefonerne er åbne alle hverdage mellem kl på tlf Du kan også skrive spørgsmål og få svar på

12 Du kan få vejledning om prævention på Sexlinien for Unge tlf (mandag til fredag kl ). Yderligere oplysninger kan hentes på Læs også pjecerne om præventionsmetoderne: Kondom Nødprævention Pessar P-pille/minipille Spiral Sterilisation Pjecerne fås også på flere fremmedsprog Pjecerne fås hos Sex & Samfund Udarbejdet af Rosenørns Allé 12, København V Tlf arbejder med oplysning, holdning til og viden om seksualitet Tryk: Frederiksberg Bogtrykkeri. Foto: Lars Heydecke. Layout: Thorup Grafik

P-pille/mini-pille KLAR BESKED

P-pille/mini-pille KLAR BESKED P-pille/mini-pille K L A R B E S K E D Hvad er p-piller? P-piller er tabletter, der indeholder to hormoner, østrogen og gestagen. Sådan virker p-piller P-piller forhindrer ægløsning ved at blokere for

Læs mere

dansk Familieplanlægning

dansk Familieplanlægning dansk Familieplanlægning P-piller P-piller består af to hormoner, der forhindrer graviditet. Recept på p-piller får man hos lægen eller på en præventionsklinik. Pillerne køber man på apoteket. Læs først

Læs mere

Kondom er en effektiv præventionsmetode

Kondom er en effektiv præventionsmetode Kondom K L A R B E S K E D Kondom Kondom er en nem præventionsmetode, der kan bruges af alle. Kondomet er lavet af meget tyndt naturgummi og formet som et langt hylster, der rulles på mandens rejste penis

Læs mere

KVINDER OG SUNDHED. - viden om prævention og forplantning

KVINDER OG SUNDHED. - viden om prævention og forplantning KVINDER OG SUNDHED - viden om prævention og forplantning Børn er en gave! 3 Sex skal være sjovt og trygt 4 At tale med lægen 6 Graviditet og cyklus 8 Børn er en gave! Hvilken prævention skal man vælge?

Læs mere

Prævention. kondomer og p-piller for den, der vil undgå uønsket. Der findes mange andre præventionsmetoder end

Prævention. kondomer og p-piller for den, der vil undgå uønsket. Der findes mange andre præventionsmetoder end Prævention Der findes mange andre præventionsmetoder end kondomer og p-piller for den, der vil undgå uønsket graviditet. Denne brochure kan give dig et overblik over de mest effektive metoder og deres

Læs mere

KVINDER OG SUNDHED - viden om prævention og forplantning

KVINDER OG SUNDHED - viden om prævention og forplantning KVINDER OG SUNDHED - viden om prævention og forplantning Børn er en gave! 3 Mange veje til sikker beskyttelse 4 At tale med lægen 6 Graviditet og cyklus 8 Børn er en gave! Hvilken prævention skal man vælge?

Læs mere

Pessaret ændrer ikke hormonbalancen. Metoden er uden hormonelle bivirkninger.

Pessaret ændrer ikke hormonbalancen. Metoden er uden hormonelle bivirkninger. Pessar K L A R B E S K E D Pessar Sådan virker pessaret Pessaret er lavet af blødt gummi og anvendes altid sammen med sæddræbende creme. Pessaret skal sættes op i skeden, så det dækker livmodermunden og

Læs mere

VIL DU VIDE MERE OM. Prævention

VIL DU VIDE MERE OM. Prævention VIL DU VIDE MERE OM Prævention Indhold Præventionsmetoder: Prævention hvad skal I vælge? 3 Kondom 4 Femidom 7 P-piller 8 P-ring 12 P-plaster 15 Mini-piller 17 P-stav 19 P-sprøjte 21 Kobberspiral 22 Hormonspiral

Læs mere

S f i n x F i l m / T V G o d a g D a n m a r k K u n f o r K v i n d e r D i a l o g l i s t e

S f i n x F i l m / T V G o d a g D a n m a r k K u n f o r K v i n d e r D i a l o g l i s t e KUN FOR KVINDER OM FRUGTBARHED OG PRÆVENTION Dialogliste - Dansk Introduktion og historisk rids 02:19 Fra 1900-tallet og frem til i dag har familien og dens livsvilkår været i fokus. Udviklingen i Danmark,

Læs mere

Kun. Sfinx Film/TV GO DAG DANMARK Kun for Kvinder om frugtbarhed og prævention. Kun For Kvinder om frugtbarhed og prævention.

Kun. Sfinx Film/TV GO DAG DANMARK Kun for Kvinder om frugtbarhed og prævention. Kun For Kvinder om frugtbarhed og prævention. Kun Kun For Kvinder om frugtbarhed og prævention Dialogliste 02:00:00 02:35:20 Fra 1900-tallet og frem til i dag har familien og dens livsvilkår været i fokus. Udviklingen i Danmark, og ikke mindst ændringen

Læs mere

Jaydess (levonorgestrel) minispiral

Jaydess (levonorgestrel) minispiral Jaydess (levonorgestrel) minispiral Brugervejledning Indhold Hvad er en minispiral? Virkning? Påvirkning? Velkommen Alle har forskellige prioriteringer, og på det her tidspunkt i dit liv er graviditet

Læs mere

PROJEKT FAMILIEPLANLÆGNING I ALKOHOL- OG STOFBEHANDLINGEN. Familieambulatoriet

PROJEKT FAMILIEPLANLÆGNING I ALKOHOL- OG STOFBEHANDLINGEN. Familieambulatoriet PROJEKT FAMILIEPLANLÆGNING I ALKOHOL- OG STOFBEHANDLINGEN Familieambulatoriet KONTAKTOPLYSNINGER Spørgsmål vedrørende projektet kontakt: E-mail: auh.projekt.familieplanlaegningsindsats@rm.dk Telefon: 2478

Læs mere

PROJEKT FAMILIEPLANLÆGNING I ALKOHOL- OG STOFBEHANDLINGEN. Familieambulatoriet

PROJEKT FAMILIEPLANLÆGNING I ALKOHOL- OG STOFBEHANDLINGEN. Familieambulatoriet PROJEKT FAMILIEPLANLÆGNING I ALKOHOL- OG STOFBEHANDLINGEN Familieambulatoriet KONTAKTOPLYSNINGER Spørgsmål vedrørende projektet kontakt: E-mail: auh.projekt.familieplanlaegningsindsats@rm.dk Telefon: 2478

Læs mere

Din. præventionsguide

Din. præventionsguide Din præventionsguide Hvis du skal vælge prævention side 1 Få hjælp til valget. Hvis du er dreng side 3 Sandsynligvis har du ikke lyst til at blive far allerede nu. Du kan sikre dig imod dette ved at bruge

Læs mere

Prævention hvad skal du vælge?

Prævention hvad skal du vælge? Prævention hvad skal du vælge? Skal du have samleje for første gang? Har du brug for prævention ofte eller sjældent? Har du en kæreste eller skiftende partnere? Kan du huske at bruge prævention (fx tage

Læs mere

Information om. levonorgestrel. Mirena 1

Information om. levonorgestrel. Mirena 1 Information om levonorgestrel Mirena 1 Hvad er Mirena? Indhold Hvad er Mirena?... 2 Hvordan virker Mirena?... 3 Kan Mirena blive udstødt?... 3 Mirena er et receptpligtigt lægemiddel med høj præventiv sikkerhed

Læs mere

Din PRÆVENTIONSGUIDE

Din PRÆVENTIONSGUIDE Din PRÆVENTIONSGUIDE Hvis du skal VÆLGE PRÆVENTION side 1 Få hjælp til valget. Hvis du er DRENG side 3 Sandsynligvis har du ikke lyst til at blive far allerede nu. Du kan sikre dig imod dette ved at bruge

Læs mere

Denne bog er udarbejdet af : Praktiserende læge Helle Winding. Praktiserende læge Lise Petri. Praktiserende læge Liselotte Hyllested

Denne bog er udarbejdet af : Praktiserende læge Helle Winding. Praktiserende læge Lise Petri. Praktiserende læge Liselotte Hyllested Den Unge Piges Bog Denne bog er udarbejdet af : Praktiserende læge Helle Winding Praktiserende læge Lise Petri Praktiserende læge Liselotte Hyllested Praktiserende læge Malene Graae Praktiserende læge

Læs mere

Abort ABORT HVIS DU OVERVEJER

Abort ABORT HVIS DU OVERVEJER ABORT ABORT Abort Dette hæfte henvender sig til alle kvinder, der overvejer abort. Hæftet indeholder oplysninger om dine rettigheder og valgmuligheder i forbindelse med valget mellem at gennemføre eller

Læs mere

Prævention. P-piller: Udarbejdet af BLJ, jan. 2012, revideret marts 2016, næste revision senest jan. 2017.

Prævention. P-piller: Udarbejdet af BLJ, jan. 2012, revideret marts 2016, næste revision senest jan. 2017. Prævention Der findes mange former for beskyttelse mod graviditet. Det er oftest muligt at finde en løsning for den enkelte i den givne situation. Her beskrives lidt forskellige former: P-piller: De almindelige

Læs mere

Praktiserende læge, Hanne Helweg-Larsen. Praktiserende læge, Christel Røsnæs Paulsen

Praktiserende læge, Hanne Helweg-Larsen. Praktiserende læge, Christel Røsnæs Paulsen Den Unge Piges Bog Denne brochure er udarbejdet af : Praktiserende læge, Helle Field Praktiserende læge, Hanne Helweg-Larsen Praktiserende læge, Jørgen Bach Holm Praktiserende læge, Christel Røsnæs Paulsen

Læs mere

HVIS DU OVERVEJER. Abort

HVIS DU OVERVEJER. Abort HVIS DU OVERVEJER Abort Indhold Årsager til at du overvejer abort 3 Dine rettigheder 6 Lægen vil vejlede dig 10 Medicinsk abort 14 Kirurgisk abort 17 Abort efter 12 uger 21 Prævention efter abort 23 Støtte

Læs mere

Toctino (alitretinoin)

Toctino (alitretinoin) Præventionsprogram TOC-010-250908-E INFORMATION OM PRÆVENTION Toctino (alitretinoin) Indholdsfortegnelse 1. Myter og fakta 1. Myter og fakta 3 2. Præventionsmetoder egnede for dig 4 3. Primære præventionsmetoder

Læs mere

Prævention-baggrund, muligheder, begrænsninger. Charlotte Wilken-Jensen Hvidovre Hospital

Prævention-baggrund, muligheder, begrænsninger. Charlotte Wilken-Jensen Hvidovre Hospital Prævention-baggrund, muligheder, begrænsninger Ledende overlæge gynækologisk obstetrisk afdeling, Roskilde Sygehus knap 3.000 fødsler 600 aborter År 2006 15.august 2002 29.oktober 2012 Hvilken præventionsmetode?

Læs mere

Abort HVIS DU OVERVEJER

Abort HVIS DU OVERVEJER Abort HVIS DU OVERVEJER Komiteen for Sundhedsoplysning i samarbejde med Sundhedsstyrelsen Indhold Uønsket gravid abort eller barn? 1 Dine rettigheder 5 Medicinsk abort 13 Kirurgisk abort 17 Abort efter

Læs mere

HVIS DU OVERVEJER. Abort

HVIS DU OVERVEJER. Abort HVIS DU OVERVEJER Abort Indhold Årsager til at du overvejer abort 3 Dine rettigheder 6 Lægen vil vejlede dig 10 Medicinsk abort 14 Kirurgisk abort 17 Abort efter 12 uger 21 Prævention efter abort 23 Støtte

Læs mere

Når 2 bliver til 3. hvad så med sexlivet? Denne pjece henvender sig især til par der venter, eller lige har fået, deres første barn

Når 2 bliver til 3. hvad så med sexlivet? Denne pjece henvender sig især til par der venter, eller lige har fået, deres første barn Når 2 bliver til 3 hvad så med sexlivet? Denne pjece henvender sig især til par der venter, eller lige har fået, deres første barn Det er naturligt og normalt at være gravid Men under graviditeten sker

Læs mere

Ditte Trolle 15 HORMONER. De nødvendige, de gode og de onde. Ditte Trolle, gynækolog

Ditte Trolle 15 HORMONER. De nødvendige, de gode og de onde. Ditte Trolle, gynækolog HORMONER De nødvendige, de gode og de onde Ditte Trolle, gynækolog Æggestokkens funktion Ditte Trolle 15 Kønshormoner FSH, LH Hjernen Østrogen, progesteron Æggestok Livmoder Kvinders kønshormoner Østrogener

Læs mere

Slikkelappen sørger for sikker oralsex Det er ikke alle, der er klar over, at kønssygdomme også kan overføres ved oralsex. Men det er sandheden, og

Slikkelappen sørger for sikker oralsex Det er ikke alle, der er klar over, at kønssygdomme også kan overføres ved oralsex. Men det er sandheden, og Slikkelappen sørger for sikker oralsex Det er ikke alle, der er klar over, at kønssygdomme også kan overføres ved oralsex. Men det er sandheden, og smittefaren kan både gå ud over den, der udfører akten,

Læs mere

ISOTRETINOIN TEVA til behandling af svær acne

ISOTRETINOIN TEVA til behandling af svær acne 17.07.2015 ISOTRETINOIN TEVA til behandling af svær acne Information til læger Det Europæiske Lægemiddelagenturs (EMAs) komité for lægemidler til mennesker (CHMP) har besluttet, at man skal følge et nøje

Læs mere

Brætspil om prævention, sexsygdomme og uønsket graviditet

Brætspil om prævention, sexsygdomme og uønsket graviditet Prævention på spil Brætspil om prævention, sexsygdomme og uønsket graviditet Tidsforbrug 1 time. Materialer Arbejdsark til øvelsen: Spilleplade, dilemmakort og spørgsmålskort. En terning til hver gruppe.

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. NorLevo 1,5 mg tablet Levonorgestrel

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. NorLevo 1,5 mg tablet Levonorgestrel INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN NorLevo 1,5 mg tablet Levonorgestrel Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger. Tag altid

Læs mere

Vejledning til kvinder der ønsker at donere æg

Vejledning til kvinder der ønsker at donere æg Telefonnummer direkte: 35 45 83 24 (Elisabeth Larsen) E-mail: elisabeth.clare.larsen@rh.regionh.dk Vejledning til kvinder der ønsker at donere æg Baggrund: Rigshospitalets Fertilitetsklinik tilbyder ægdonation

Læs mere

CERAZETTE 75 mikrogram filmovertrukne tabletter Desogestrel

CERAZETTE 75 mikrogram filmovertrukne tabletter Desogestrel INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN CERAZETTE 75 mikrogram filmovertrukne tabletter Desogestrel Læs denne indlægsseddel grundigt inden du begynder at tage medicinen. Gem indlægssedlen. Du kan få brug

Læs mere

Medicinsk provokeret abort

Medicinsk provokeret abort Marts 2012 Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hillerød Hospital Hillerød Hospital Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Medicinsk provokeret abort 2 Medicinsk provokeret abort Hvordan foregår en medicinsk abort?

Læs mere

Inseminationsbehandling

Inseminationsbehandling Inseminationsbehandling Inseminationsbehandlung Formålet med inseminationsbehandling Ved inseminationen bliver sædcellerne sprøjtet direkte ind i livmoderen. Derfor er vejen ud i æggelederen kortere, og

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Levodonna 1,5 mg tabletter Levonorgestrel

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Levodonna 1,5 mg tabletter Levonorgestrel INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Levodonna 1,5 mg tabletter Levonorgestrel Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger. Brug

Læs mere

Prævention fra A til Z

Prævention fra A til Z Prævention fra A til Z Hovedbudskab Hvis man vil have sex og ikke vil være gravid, skal man bruge prævention - ALTID 250.000 kvinder dør om året i forbindelse med graviditet og fødsel Ikke-planlagte graviditeter

Læs mere

Polycystiske æggestokke PCOS. Rechnitzer.dk UDK-04-307

Polycystiske æggestokke PCOS. Rechnitzer.dk UDK-04-307 Polycystiske æggestokke PCOS Rechnitzer.dk UDK-04-307 6314_01_PCO folder_2#b8f2f.indd 2 27/01/05 11:04:02 Hvad er PCOS? Forfattet af Overlæge Ditte Trolle, Skejby Sygehus PCOS betyder PolyCystisk OvarieSyndrom.

Læs mere

Insemination med partners sæd

Insemination med partners sæd Insemination med partners sæd Insemination med partnerens sæd, hvor sæden sprøjtes direkte op i livmoderhulen, kan øge chancen for graviditet hos par med uforklarlig, ufrivillig barnløshed, let til moderat

Læs mere

Patientvejledning. Fjernelse af livmoderslimhinden

Patientvejledning. Fjernelse af livmoderslimhinden Patientvejledning Fjernelse af livmoderslimhinden Fjernelse af livmoderslimhinden anvendes primært til behandling af kraftige blødninger hos kvinder i overgangsalderen. Mange har allerede forsøgt sig med

Læs mere

Insemination med partners sæd

Insemination med partners sæd Patient information Insemination med partners sæd - IUIH 1 Patient information Nordica Fertilitetsklinik E-mail: copenhagen@nordica.org Insemination med partners sæd - IUIH 2 Insemination Insemination

Læs mere

Bornholms Amt, Frederiksberg Kommune, Fyns Amt, Storstrøms Amt, Viborg Amt, Århus Amt samt Sex & Samfund.

Bornholms Amt, Frederiksberg Kommune, Fyns Amt, Storstrøms Amt, Viborg Amt, Århus Amt samt Sex & Samfund. Sex på spil er udgivet af: Bornholms Amt, Frederiksberg Kommune, Fyns Amt, Storstrøms Amt, Viborg Amt, Århus Amt samt Sex & Samfund. Idé og oplæg: Cand. psych. Casper Aaen Faglig bistand: Overlæge Charlotte

Læs mere

Hvor meget ved du egentlig?

Hvor meget ved du egentlig? quiz til piger Hvor meget ved du egentlig? 1. Hvor dannes kønshormonerne? m I livmoderen m I æggestokkene m I leveren 2. Hvad er menstruation? m Æg og slim fra skeden m Blod fra blæren m Slimhinde fra

Læs mere

Patientvejledning. Kirurgisk abort. Uønsket graviditet

Patientvejledning. Kirurgisk abort. Uønsket graviditet Patientvejledning Kirurgisk abort Uønsket graviditet Siden 1973 har alle kvinder i Danmark haft ret til at få foretaget en abort. Loven fastslår, at dette skal ske inden udgangen af 12. graviditetsuge.

Læs mere

Medicinsk abort uge 8+1 til 9+0

Medicinsk abort uge 8+1 til 9+0 Patientinformation Medicinsk abort uge 8+1 til 9+0 Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Gynækologisk klinik Medicinsk abort fra uge 8+1 til 9+0 Forundersøgelse Inden den medicinske abort kan

Læs mere

Sikker sex mellem kvinder, mellem mænd og mellem kvinder og mænd

Sikker sex mellem kvinder, mellem mænd og mellem kvinder og mænd Sikker sex mellem kvinder, mellem mænd og mellem kvinder og mænd Arbejdsopgave Tidsforbrug 60 minutter Forberedelse Dannelse af grupper og kopiering af artiklerne. Eleverne kan også arbejde med artiklerne

Læs mere

Mini-Pe 0,35 mg Tabletter norethisteron

Mini-Pe 0,35 mg Tabletter norethisteron INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Mini-Pe 0,35 mg Tabletter norethisteron Læs indlægssedlen grundigt, inden De begynder at tage medicinen - Gem indlægssedlen. De kan få brug for at læse den igen.

Læs mere

Patientvejledning. Kirurgisk abort. Uønsket graviditet

Patientvejledning. Kirurgisk abort. Uønsket graviditet Patientvejledning Kirurgisk abort Uønsket graviditet Siden 1973 har alle kvinder i Danmark haft ret til at få foretaget en abort. Loven fastslår, at dette skal ske inden udgangen af 12. graviditetsuge.

Læs mere

Vejledning om stimulation af kvindens ægmodning i form af daglige hormonindsprøjtninger og insemination i livmoderen.

Vejledning om stimulation af kvindens ægmodning i form af daglige hormonindsprøjtninger og insemination i livmoderen. Side 1 af 6 Vejledning om stimulation af kvindens ægmodning i form af daglige hormonindsprøjtninger og insemination i livmoderen. Hvilke behandlinger dækker denne patientvejledning? Denne vejledning dækker

Læs mere

Insemination efter hormonstimulation med tabletter

Insemination efter hormonstimulation med tabletter Side 1 af 6 Insemination efter hormonstimulation med tabletter Hvilke behandlinger dækker denne patientvejledning. Denne vejledning dækker behandling i form af insemination, hvor mandens sæd anvendes.

Læs mere

Ægdonor på Copenhagen Fertility Center Kunne du tænke dig at blive ægdonor?

Ægdonor på Copenhagen Fertility Center Kunne du tænke dig at blive ægdonor? 1 Ægdonor på Copenhagen Fertility Center Kunne du tænke dig at blive ægdonor? Her kan du læse mere om det at blive ægdonor på Copenhagen Fertility Center 2 Danske regler om donation af ubefrugtede æg:

Læs mere

Insemination efter daglige hormonindsprøjtninger

Insemination efter daglige hormonindsprøjtninger Side 1 af 6 Vejledning om stimulation af kvindens ægmodning i form af daglige hormonindsprøjtninger og insemination i livmoderen. Hvilke behandlinger dækker denne patientvejledning? Denne vejledning dækker

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren. Cerazette 75 mikrogram filmovertrukne tabletter desogestrel

Indlægsseddel: Information til brugeren. Cerazette 75 mikrogram filmovertrukne tabletter desogestrel Indlægsseddel: Information til brugeren Cerazette 75 mikrogram filmovertrukne tabletter desogestrel Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage dette lægemiddel, da den indeholder vigtige

Læs mere

SEKSUEL. SUNDHED Forløb 10. KLASSE

SEKSUEL. SUNDHED Forløb 10. KLASSE SEKSUEL 2016 SUNDHED Forløb 10. KLASSE indhold introduktion 3 Øvelser smittet med en sexsygdom 4 hvorfor prævention. 7 fakta om sexsygdomme 9 sexsygdomme, prævention og abort på spil 15 Uge Sex 2016 Sex

Læs mere

Insemination med donor sæd

Insemination med donor sæd 1 Insemination med donor sæd - IUID Når mandens sædkvalitet ikke efter nøje vurdering kan anvendes, kan man vælge at anvende anonym donor. Kvinder som ikke lever sammen med en mand kan også vælge denne

Læs mere

Insemination med donor sæd

Insemination med donor sæd 1 Insemination med donor sæd - IUID Når mandens sædkvalitet ikke efter nøje vurdering kan anvendes, kan man vælge at anvende donor. Kvinder som ikke lever sammen med en mand, kan også vælge denne løsning

Læs mere

Medicinsk abort uge 8+1 til 9+0

Medicinsk abort uge 8+1 til 9+0 Patientinformation Medicinsk abort uge 8+1 til 9+0 Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Gynækologisk klinik Medicinsk abort fra uge 8+1 til 9+0 Forundersøgelse Inden den medicinske abort kan

Læs mere

Sex uden sygdom. Til dig som sælger sex

Sex uden sygdom. Til dig som sælger sex Sex uden sygdom Til dig som sælger sex Hvordan skal jeg gøre sexinstrumenter rene? Sex uden sygdom Kan jeg blive smittet med hiv gennem spyt? Er det farligt at give superfransk? Hvordan skal jeg gøre sexinstrumenter

Læs mere

At smittet med. Arbejdsopgave. Sex & Samfund anbefaler. Beskrivelse. 30 minutter

At smittet med. Arbejdsopgave. Sex & Samfund anbefaler. Beskrivelse. 30 minutter At smittet med kønsvorter (HPV) Arbejdsopgave Tidsforbrug 30 minutter Forberedelse Kopiering af artiklerne 2.4.A At blive smittet med kønsvorter (HPV) og 2.4.B Fakta om kønsvorter (HPV) eller deling af

Læs mere

Rollespil til træning af VBA metoden i relation til familieplanlægning i alkohol- og stofbehandlingen

Rollespil til træning af VBA metoden i relation til familieplanlægning i alkohol- og stofbehandlingen Rollespil til træning af VBA metoden i relation til familieplanlægning i alkohol- og stofbehandlingen Gå sammen to og to og spil nedenstående scenarier igennem med den aldersgruppe, som er relevant for

Læs mere

Patientinformation DBCG 04-b

Patientinformation DBCG 04-b information DBCG 04-b Behandling af brystkræft efter operation De har nu overstået operationen for brystkræft. Selvom hele svulsten er fjernet ved operationen, er der alligevel i nogle tilfælde en risiko

Læs mere

KVINDERS BRUG AF NØDPRÆVENTION Notat om undersøgelse & Tabelrapport

KVINDERS BRUG AF NØDPRÆVENTION Notat om undersøgelse & Tabelrapport Udført for Sundhedsstyrelsen af Epinion A/S 2007 KVINDERS BRUG AF NØDPRÆVENTION Notat om undersøgelse & Tabelrapport KVINDERS BRUG AF NØDPRÆVENTION Del 1: Notat om undersøgelsen Del 2: Tabelrapport Spørgeskemaundersøgelse

Læs mere

Patientinformation DBCG 2007- b,t

Patientinformation DBCG 2007- b,t information DBCG 2007- b,t Behandling af brystkræft efter operation De har nu overstået operationen for brystkræft. Selvom hele svulsten er fjernet ved operationen, er der alligevel i nogle tilfælde en

Læs mere

27. December 2001. Ifølge den dato vil milepælene undervejs i graviditeten være således: Uge 0 er tidsrummet fra sidste menstruations første dag.

27. December 2001. Ifølge den dato vil milepælene undervejs i graviditeten være således: Uge 0 er tidsrummet fra sidste menstruations første dag. Første dag i sidste menstruation var: 27. December 2001 Ifølge den dato vil milepælene undervejs i graviditeten være således: Uge 0 27. December til 1. Januar, 2002 Uge 0 er tidsrummet fra sidste menstruations

Læs mere

Medicinsk abort uge 9+1 til 11+6

Medicinsk abort uge 9+1 til 11+6 Patientinformation Medicinsk abort uge 9+1 til 11+6 Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Gynækologisk klinik 2 Medicinsk abort uge 9+1 til 11+6 Forundersøgelse Inden den medicinske abort kan

Læs mere

Sex, hormoner og ønskebørn

Sex, hormoner og ønskebørn Sex, hormoner og ønskebørn Pubertet Piger: 11-12-år Drenge: 12-14 år Stor variation, men de fleste er fuldt kønsmodne ved 16 år Ved pubertets begyndelse: Hjernen (hypothalamus) producerer særligt hormon,

Læs mere

Medicinsk provokeret abort

Medicinsk provokeret abort Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling Medicinsk provokeret abort Patientvejledning www.koldingsygehus.dk Ved en medicinsk abort afbrydes graviditeten med 2 slags medicin. Den ene er tablet Mifegyne, der

Læs mere

PRÆVENTION, SEXSYGDOMME OG GRAVIDITET/ABORT

PRÆVENTION, SEXSYGDOMME OG GRAVIDITET/ABORT PRÆVENTION, SEXSYGDOMME OG GRAVIDITET/ABORT SEKSUALUNDERVISNING TIL ELEVER MED SÆRLIGE BEHOV Temahæfte: Prævention, sexsygdomme og graviditet/abort 1 INDHOLD s. 3 s. 3 SEKSUALUNDERVISNING PÅ SPECIALOMRÅDET

Læs mere

... Med en sikker og pålidelig cyklus computer...

... Med en sikker og pålidelig cyklus computer... ... Med en sikker og pålidelig cyklus computer... ......... ... Et vigtigt emne for kvinder...... Hvad er Baby-Comp, Lady-Comp og pearly?. 4 Sikkerhed lige fra begyndelsen............. 7 Hvordan de virker.......................

Læs mere

FAKTA & MYTER OM MØDOM

FAKTA & MYTER OM MØDOM FAKTA & MYTER OM MØDOM HVAD ER EN MØDOM? Mødom, jomfruhinde, hymen, ærbarhed, uskyld, kønskrans, skedekrans er forskellige ord, der bruges om den slimhindefold, der sidder inde i skeden. Ligesom alle andre

Læs mere

Kære kvinde FORDELE OG ULEMPER VED MEDICINSK OG KIRURGISK ABORT I SPECIALLÆGEPRAKSIS FORDELE

Kære kvinde FORDELE OG ULEMPER VED MEDICINSK OG KIRURGISK ABORT I SPECIALLÆGEPRAKSIS FORDELE ABORT I SPECIALLÆGEPRAKSIS Christine Felding, speciallæge i gynækologi og obstetrik Rungsted Bytorv 1, 2960 Rungsted Kyst Tlf. 4817 6250 hverdage 9-12 www.felding.dk gynaekolog@felding.dk Kære kvinde Inden

Læs mere

Seksualundervisning og prævention. Line Anne Roien, Lone Smidt, Jeppe Hald og Lone Kjær Hein

Seksualundervisning og prævention. Line Anne Roien, Lone Smidt, Jeppe Hald og Lone Kjær Hein Seksualundervisning og prævention Line Anne Roien, Lone Smidt, Jeppe Hald og Lone Kjær Hein Skolens ledelse og lærere har ansvaret for seksualundervisningen på den enkelte skole, og sundhedsplejersken

Læs mere

Udfyld den manglende information, og udskriv en oversigt til at have med til konsultationen, før du konsulterer din læge.

Udfyld den manglende information, og udskriv en oversigt til at have med til konsultationen, før du konsulterer din læge. At forberede en konsultation hos en læge En start sammen At træffe en aftale om at konsultere en læge er et af de første positive skridt, du kan tage i retning af at nå dit mål om at få et barn. Det er

Læs mere

Inspiration til undervisning

Inspiration til undervisning Inspiration til undervisning Emner Det er meget individuelt fra klasse til klasse og elev til elev, hvilke emner de er motiveret for at arbejde med. Derfor er der samlet en palet med emner til alle elever

Læs mere

Patientinformation. Medicinsk abort uge 8+1 til 9+0

Patientinformation. Medicinsk abort uge 8+1 til 9+0 Patientinformation Medicinsk abort uge 8+1 til 9+0 Kvalitet Døgnet Rundt Gynækologisk-Obstetrisk afdeling Medicinsk abort fra uge 8+1 til 9+0 Forundersøgelse Inden den medicinske abort kan udføres, er

Læs mere

Bilag 2. Spørgeskema til kvinder, der får abort

Bilag 2. Spørgeskema til kvinder, der får abort Bilag. Spørgeskema til kvinder, der får abort Navn og Cpr-nummer (påsæt label) Undersøgelse om fødsler og aborter Skema A Udfyldes af sundhedspersonalet i Er spørgeskemaet blevet udleveret:, hvorfor ikke:

Læs mere

Desorelle filmovertrukne tabletter 150 mikrogram desogestrel/30 mikrogram ethinylestradiol.

Desorelle filmovertrukne tabletter 150 mikrogram desogestrel/30 mikrogram ethinylestradiol. INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Desorelle filmovertrukne tabletter 150 mikrogram desogestrel/30 mikrogram ethinylestradiol. Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage medicinen.

Læs mere

Patientvejledning. Refertilisation. - kvinder

Patientvejledning. Refertilisation. - kvinder Patientvejledning Refertilisation - kvinder Mange kvinder vælger i dag at blive steriliseret som prævention, hvis de ikke ønsker flere børn. Imidlertid kan ændringer i din livssituation jo betyde, at du

Læs mere

At være pige. Tekst og redaktion: Informationschef, sygeplejerske Ulla Rode. Faglig konsulent: Sundhedsplejerske Inge Lundgaard

At være pige. Tekst og redaktion: Informationschef, sygeplejerske Ulla Rode. Faglig konsulent: Sundhedsplejerske Inge Lundgaard At være pige At være pige Tekst og redaktion: Informationschef, sygeplejerske Ulla Rode Faglig konsulent: Sundhedsplejerske Inge Lundgaard Libresse Gydevang 33 3450 Allerød Telf: 48 16 81 16 Udgivet 1994

Læs mere

Patientinformation om igangsættelse af fødsler

Patientinformation om igangsættelse af fødsler Patientinformation om igangsættelse af fødsler Denne pjece gælder kun for kvinder, som ikke tidligere har fået foretaget kejsersnit eller andre større operationer på livmoderen. I Danmark sættes ca. 25

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren. ellaone 30 mg tablet Ulipristalacetat

Indlægsseddel: Information til brugeren. ellaone 30 mg tablet Ulipristalacetat B. INDLÆGSSEDDEL 1 Indlægsseddel: Information til brugeren ellaone 30 mg tablet Ulipristalacetat Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage dette lægemiddel, da den indeholder vigtige

Læs mere

At forberede sig på at se en fertilitetsspecialist. Spørgsmål til den kvindelige partner. Tag endnu et skridt fremad

At forberede sig på at se en fertilitetsspecialist. Spørgsmål til den kvindelige partner. Tag endnu et skridt fremad At forberede sig på at se en fertilitetsspecialist Tag endnu et skridt fremad Det kræver stor dygtighed at identificere kilden til fertilitetsproblemer og anbefale den rette behandling. En fertilitetsklinik

Læs mere

Patientinformation DBCG 2007- d,t

Patientinformation DBCG 2007- d,t information DBCG 2007- d,t Behandling af brystkræft efter operation De har nu overstået operationen for brystkræft. Selvom hele svulsten er fjernet ved operationen, er der alligevel i nogle tilfælde en

Læs mere

Behandling af brystkræft efter operation

Behandling af brystkræft efter operation information DBCG 2010-d,t Behandling af brystkræft efter operation Du har nu overstået operationen for brystkræft. Selvom hele svulsten er fjernet ved operationen, er der i nogle tilfælde risiko for, at

Læs mere

Patientvejledning. Fjernelse af polypper og muskelknuder. Hysteroskopi

Patientvejledning. Fjernelse af polypper og muskelknuder. Hysteroskopi Patientvejledning Fjernelse af polypper og muskelknuder Hysteroskopi Muskelknuder - fibromer Muskelknuder også kaldet fibromer er bindevævsknuder, der dannes i muskel vævet i livmoderens væg. De består

Læs mere

Velkommen til Gynækologi i telefonen. Underviser: Berit Enggaard Kaae. Kursusleder: Gitte Mailandt

Velkommen til Gynækologi i telefonen. Underviser: Berit Enggaard Kaae. Kursusleder: Gitte Mailandt Velkommen til Gynækologi i telefonen Underviser: Berit Enggaard Kaae Kursusleder: Gitte Mailandt Hallo? - det er måske lidt et dumt spørgsmål, altså det er fordi at, ja det er faktisk lidt pinligt, men

Læs mere

Medicinsk abort til uge 8+0

Medicinsk abort til uge 8+0 Patientinformation Medicinsk abort til uge 8+0 Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Gynækologisk klinik Medicinsk abort til uge 8+0 Forundersøgelse Inden den medicinske abort kan udføres, er

Læs mere

1996 2003 2003 15-19 år. toiletter/toiletsæder. Offentlige

1996 2003 2003 15-19 år. toiletter/toiletsæder. Offentlige Sundhedsstyrelsens kommentarer til Undersøgelse af befolkningens holdning, viden og adfærd i forhold til seksualitet, sexsygdomme og hiv 1 Baggrund for undersøgelsen 1 2 Hiv/aids 2 3 Klamydia 4 4 Præventionsvalg

Læs mere

Kvinder med. EPILEPSI hos kvinder EPILEPSI. Overlæge Anne Sabers

Kvinder med. EPILEPSI hos kvinder EPILEPSI. Overlæge Anne Sabers Kvinder med EPILEPSI EPILEPSI hos kvinder Overlæge Anne Sabers Kvinder med epilepsi Indledning Epilepsi optræder stort set på samme måde hos kvinder og mænd, men det er særlige problemstillinger, der

Læs mere

Kirurgisk udskrabning ved ufrivillig abort

Kirurgisk udskrabning ved ufrivillig abort Kirurgisk udskrabning v. ufrivillig abort Marts 2012 Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hillerød Hospital Hillerød Hospital Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Kirurgisk udskrabning ved ufrivillig abort 2 Kirurgisk

Læs mere

Behandling af brystkræft

Behandling af brystkræft information DBCG 2010-neo-b Behandling af brystkræft Behandling af brystkræft omfatter i de fleste tilfælde en kombination af lokalbehandling (operation og eventuel strålebehandling) samt medicinsk behandling.

Læs mere

Behandling af brystkræft

Behandling af brystkræft Patientinformation DBCG 2015-neo-bt (Docetaxel, 6 serier) Behandling af brystkræft Behandling af brystkræft omfatter i de fleste tilfælde en kombination af lokalbehandling (operation og eventuel strålebehandling)

Læs mere

Patientvejledning. Medicinsk abort

Patientvejledning. Medicinsk abort Patientvejledning Medicinsk abort Du kan få foretaget medicinsk abort hos Aleris- Hamlet i Aarhus. Henvisning fra egen læge er ikke nødvendig. Du kan ringe direkte til Aleris-Hamlet og bestille tid til

Læs mere

Seksualitet og kronisk syg. Medicinsk Gastroenterologisk Ambulatorium Medicinsk Gastroenterologisk Ambulatorium

Seksualitet og kronisk syg. Medicinsk Gastroenterologisk Ambulatorium Medicinsk Gastroenterologisk Ambulatorium Seksualitet og kronisk syg Medicinsk Gastroenterologisk Ambulatorium Medicinsk Gastroenterologisk Ambulatorium Seksualitet og kronisk syg Sygdom kan skabe stor afstand, når der er allermest brug for nærhed

Læs mere

Patientvejledning. Endometriose. - Kikkertoperation

Patientvejledning. Endometriose. - Kikkertoperation Patientvejledning Endometriose - Kikkertoperation Aleris-Hamlet er førende indenfor skånsomme kikkert operationer af endometriose. Det betyder, at du hurtigt bliver frisk igen og får færrest mulige ar

Læs mere