Værdibaseret program for ud- og ombygning af Ordrup Skole

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Værdibaseret program for ud- og ombygning af Ordrup Skole"

Transkript

1 Værdibaseret program for ud- og ombygning af Ordrup Skole 1. GENERELT Appendiks Om/nybygning Vedligeholdelse God byggeskik Hærværkssikker Godt indeklima Bygning i drift De nedenfor anførte tekniske krav/ønsker til bygningsfysik og installationer er at betragte som et appendiks til og underordnet det værdibaserede program. Generelt forudsættes, at de nedenfor anførte krav og ønsker gælder for eventuelle nybygninger samt de dele af de eksisterende bygninger, der ombygges i væsentlig grad. En ændring af de fysiske rammer vedrører anlæg, d.v.s. ombygning og udbygning af skolebygningerne. Bygningernes normale vedligeholdelsesarbejder er ikke en del af projektet, idet bygningerne forudsættes at være normalt vedligeholdt. Alle bygningsdele, komponenter, konstruktioner og overflader udføres således, at de overholder god byggeteknisk skik. Det vil sige, at alment teknisk fælleseje følges (Alment teknisk fælleseje består i, hvad der på projekterings- og udførelsestidspunktet foreligger af byggeteknisk viden i SBI-anvisninger, bygerfa-blade og tilsvarende byggelitteratur samt i anvisninger fra anerkendte fabrikanter). Bygningerne ønskes indrettet således, at konstruktioner og materialer ikke indbyder til hærværk og ligegyldighed, men tværtimod motiverer børnene til at passe på bygningerne og til aktivt at deltage i vedligehold og oprydning. Indretningen bør endvidere sikre, at der sikres optimale forhold vedrørende indeklima og miljø herunder lys, luft, lydisolering m.v. Entrepriseteamet tilrettelægger arbejdet med om- og tilbygningerne i distriktet, så det i fællesskab med og efter aftale med brugere og ledelse sikres, at både skole og fritidsinstitution/klub kan være i drift i hele byggeperioden. Entrepriseteamet forestår således planlægningen af

2 eventuel genhusning i samarbejde med skoleledelsen. Desuden gøres opmærksom på det sikkerhedsmæssige aspekt ved børns tilstedeværelse på områder under ombygning samt nødvendige tilpasninger m.h.t. støj o.l. i forbindelse med terminsprøver og eksaminer, herunder samarbejde med og orientering af skole, fritidsordning/klub. Entrepriseteamet bør således udarbejde et varslingssystem, der kan anvendes hertil. Endvidere sørger Entrepriseteamet for orientering til alle skolens naboer. Eventuel asbest m.v. Ved tilrettelæggelse af arbejder på og ved bygningerne må der tages hensyn til arbejder i områder med eventuelle asbestforekomster samt miljøfremmede stoffer. Arbejder hermed sker efter gældende normer og anvisninger og med speciel hensyntagen til børns tilstedeværelse i området. Undersøgelser I forslagsfasen undersøges behovet for diverse undersøgelser, der kan sikre, at de efterfølgende projekterings- og håndværksarbejder udføres på så sikker grundlag som muligt. Der kan her peges på behov for særskilt asbestsaneringsundersøgelse, undersøgelse af jordforurening m.v. Entrepriseteamet fremkomme med en vurdering af behovet for diverse undersøgelser til bygherrerådgiveren, der efterfølgende vil foranledige eventuelle undersøgelser iværksat. Der skal afsættes beløb til eventuelle tekniske undersøgelser i forslagsfasen. Kriminalpræventivt Entrepriseteamet tilrettelægger sin projektering, så der tages hensyn til det kriminalpræventive aspekt, f.eks. ved indarbejdelse af de ideer og anvisninger, der er indeholdt i publikationen Kriminalpræventiv boligprojektering, 1996 fra Det kriminalpræventive Råd. 2. MYNDIGHEDER Alle krav opfyldes Samtlige myndighedsmæssige krav i form af love, cirkulærer, bekendtgørelser, regulativer, normer og andre af det offentlige fastsatte bestemmelser er ikke angivet i programmet, men skal overholdes ved tilbygninger og væsentlige ombygninger. Al myndighedsbehandling og godkendelse ved sagens gennemførelse påhviler Entrepriseteamet.

3 Vurdering af love m.m. Dette omfatter såvel den byggetekniske sagsbehandling som andre myndighedsforhold. Love, regler og vejledninger, herunder branchevejledninger ønskes nøje vurderet i forhold til de konkrete løsningsforslag i samarbejde med distriktet, så vi får de mest optimale løsninger i relation til værdiprogram og den mest fordelagtige økonomiske løsning i forhold til kriterierne kvalitet, pris og tid. Dispensationer Eventuelle dispensationer søges af entrepriseteamet efter aftale med bygherren. 3. MILJØRIGTIG PROJEKTERING Miljørigtige materialer Byggeriet ønskes overordnet bygget af miljørigtige og rengøringsvenlige materialer, være sikret et lavt energiforbrug og indrettet med miljørigtig og ergonomisk korrekt inventar. Der lægges vægt på et godt og sundt indeklima med god ventilation og åbne og lyse lokaliteter, som er æstetiske at se på og rare at være i. Det bør sikres, at interiøret muliggør en effektiv rengøring. Miljømålsætninger Efterfølgende er opstillet en række miljømålsætninger for projektet. Disse målsætninger er overordnede etiske formuleringer, der sikrer, at miljømæssige overvejelser indgår naturligt ved valg af løsninger, under udførelsen og senere i driftsfasen. En miljøprioritering foretages i samarbejde med bygherren. Ressourcer og miljøpåvirkninger: Omfatter materialer, energi og vand. Der tilstræbes anvendt byggetekniske løsninger, herunder materialer, konstruktioner og installationer samt energi- og vandressourcer under hensyntagen til begrænsning af miljøbelastende ressourceforbrug og skadelige miljøpåvirkninger. Desuden overvejelser vedrørende anvendelser af genbrugsmaterialer og fravalg af miljøbelastende stoffer i byggematerialer. Arbejdsmiljø: Der tilstræbes anvendt byggetekniske løsninger, herunder materialer, konstruktioner, installationer og ergonomisk inventar, der befordrer et godt arbejdsmiljø for de udførende og senere for brugerne af bygningerne, herunder driftspersonalet.

4 Indeklima: Ved materialevalg tilstræbes et sundt indeklima, hvor der er taget højde for afgasninger og fiber/partikelafgivelser fra de materialer, der indgår i byggeriet og inventaret. Der tages hensyn til de forskellige faktorer, der indgår i indeklimaet. Det drejer sig primært om: Temperaturforhold, direkte solindfald, kunstig belysning, træk, luftfugtighed, luftkvalitet, statisk elektricitet, støj- og støvkilder. Miljøplan Miljøvejledning Grøn vejledning Af den til opgaven af Entrepriseteamet udarbejdede miljøplan bør fremgå hvilke undersøgelser og tiltag til opfyldelse af miljømål, der agtes gennemført. Desuden bør det fremgå, hvilken dokumentation og beskrivelse af miljøstatus, som vil blive udarbejdet (miljøregnskab). I den driftsvejledning, som Entrepriseteamet udarbejder ved byggeriets aflevering, indarbejdes en miljøvejledning, der beskriver de miljøforhold, som er behandlet under projektering og udførelse. Af beskrivelserne bør det fremgå, hvordan miljøet kan behandles og sikres i den fremtidige brug og drift. Der henvises endvidere til Gentofte Kommunes Grøn bygherrevejledning for kommunale byggerier og grønne anlæg, der angiver overordnede miljøkrav til kommunalt byggeri og anlæg. 4. KRAV/ØNSKER TIL DE ENKELTE BYGNINGSDELE I dette afsnit vedrørende bygningsdele, og i de efterfølgende afsnit vedrørende tekniske installationer m.v., er der anført en række forhold, der overordnet alene skal opfattes som forslag og som indikation for det kvalitetsniveau med hensyn til fleksibilitet, holdbarhed, funktion m.v., der ønskes i forbindelse med ud- og ombygningen. En mere detaljeret fastlæggelse af materialer m.v. foretages i samarbejde med bygherren i forbindelse med forslagsfasen. Såfremt Entrepriseteamet vælger andre løsninger end foreslået i byggeprogrammet forelægges dette bygherren til godkendelse. Generelt Alle nye overflader, døre, vinduer og lofter ønskes udformet således, at de er i harmoni med den eksisterende del af skolen. Alle overflader ønskes opbygget på en sådan måde, at vedligehold bliver minimal.

5 Der ønskes anvendt materialer og overfladebeklædninger/behandlinger, der mindsker risikoen for brandspredning. Eksisterende forhold Eksisterende bygningsdele ønskes vurderet med hensyn til kvalitet, vedligeholdelsesstandard m.v. Hvor eksisterende bygningsdele støder op mod nye bygningsdele, skal der med udgangspunkt i de økonomiske muligheder tages stilling til omfang af tilpasninger af de eksisterende dele. 5. BRANDFORHOLD Afklaring af brandkrav Brandforholdene må i forslagsfasen være helt afklaret med Gentofte Kommunes brandmyndigheder. Specielt henledes opmærksomheden på, at eventuelle ønsker om at inddrage gangarealer, m.v. kan medføre specielle brandkrav om bl.a. sektionering, sprinkling, ABA- og ABDL-anlæg. 6. HANDICAPFORHOLD Der ønskes undersøgt det mulige og naturlige i at etablere handicapegnede adgangsforhold fra terræn. Hvor det er muligt og naturligt at etablere, ønskes endvidere etablering af elevator for handicapegnet adgang til øvrige etager. Ved alle handicaptoiletter ønskes monteret opklappelige handicapstøtter. Omfang og placering af handicaptoiletter planlægges i samarbejde med skole og fritidsordning. 7. AFFALDSHÅNDTERING Der ønskes foretaget en gennemgang af de eksisterende affaldshåndteringsforhold med henblik på en optimering efter afsluttet om- og udbygning, hvor der tages hensyn til hensigtsmæssige affaldshåndteringsforhold både inde i bygningen og udenfor. Der ønskes også undersøgt anvendelse af kildesortering.

6 8. SOLAFSKÆRMNING Uønsket overskudsvarme fra solindfald via store glasarealer ønskes reduceret med ind- eller udvendig solafskærmning efter behov. Etablering af solafskærmning foretages under hensyntagen til behovet for dagslysindfald i de enkelte lokaler. 9. INSTALLATIONER GENERELT Let tilgængelighed Der ønskes let tilgængelighed for vedligehold, reparation og udskiftning af alle installationer. Der ønskes samlet fremføring af installationerne og ad sådanne veje, at vedligehold generer daglige aktiviteter mindst muligt. Alle rørledninger ønskes i videst muligt omfang udført som tilgængelige. Alle tavler og styringsanlæg ønskes samlet centralt. Opbygning og funktion af tekniske anlæg ønskes logisk og let forståelig, både for børn og voksne. 10. EKSISTERENDE INSTALLATIONER Forhold vedr. eksisterende installationer for afløb, vand, varme, gas, ventilation, belysning svagstrøm m.v. foretages af entrepriseteamet i forslagsfasen. 11. AFLØBS-, VAND- OG SANITETSINSTALLATIONER Generelt VVS-installationer udføres således, at drift- og vedligeholdelsesudgifterne minimeres. Kloak tilsluttes til eksisterende afløbssystem og brugsvandsinstallationen tilsluttes eksisterende anlæg.

7 Røranlæggene ønskes forsynet med rørmærkning til identifikation af medie. Afløb Vand Korrosion Sanitet Ved valg af rørmateriale og udformning af anlæg tages der hensyn til nødvendige foranstaltninger for at sikre mod lydog brand samt rottesikring. Nye rørinstallationer må ikke udføres i galvaniserede rør. Ved indbygning af nye komponenter skal det sikres, at disse er velegnede til den stedlige vandkvalitet og medfører korrosion i installationerne. Der anvendes sanitetsudstyr i solid og robust kvalitet. Foran alle tapsteder ønskes anbragt afspærringsmulighed. 12. VARMEANLÆG Dimensionering Facadeopdeling Varmeanlæggene dimensioneres til at dække bygningernes varmetab, samt til opvarmning af ventilationsluft. Eventuelle nye distributionsanlæg ønskes principielt udført facade-opdelte, så fremløbstemperaturen til hvert anlæg styres afhængigt af udetemperatur, solindfald og vindpåvirkning. 13. VENTILATIONSANLÆG Naturlig ventilation Energioptimering Komfort Anlæg med naturlig ventilation ønskes anvendt, hvor det er muligt, eventuelt med supplement i form af mekanisk ventilation (hybrid-løsninger). Hvor ventilationssystemer udføres som mekanisk drevne skal disse udføres med behovsstyring og varmegenvinding til sikring af energi-optimal drift. Generelt udføres anlæg, så disse ikke giver anledning til træk og støj. 14. TEKNISK ISOLERING

8 Energiforbrug Der ønskes udføres rør- og kanalisolering, så energiforbrug minimeres og unødig temperaturpåvirkning af f.eks. koldt brugsvand undgås. Som udgangspunkt omfatter ønsket kun nye installationer. 15. CTS-ANLÆG Tilslutning til rådhus Samtlige nye tekniske installationer ønskes tilsluttet et overordnet CTS-anlæg med ekstern tilslutningsmulighed til rådhuset samt etableret alarmoverførsel via modem. Anlægsautomatikken udformes, så der sikres en optimal styring og driftsovervågning. 16. ELEKTRISKE INSTALLATIONER Ensartethed Materialer og komponenter ønskes i så få og ensartede typer som muligt. Installationerne ønskes overalt, med undtagelse af teknisk prægede rum, udført skjulte. Hovedfordelingskabler og hovedkabelføringsveje placeres tilgængelige. Det elektriske anlæg skal i alle tavler, forsyningsgange, alarm- og styringsanlæg og de tilhørende forbindelse have en systematisk og overskuelig identifikation. Stikkontaktantal Belysningsarmaturer Fleksibilitet Indbrudssikring Anlæg ønskes udført med optimal, fremtidssikret kapacitet. Til belysning ønskes overalt anvendt energibesparende armaturer og lyskilder med høj lysteknisk kvalitet, det vil sige velafskærmede med en hensigtsmæssig lysfordeling og en høj virkningsgrad. Der bør være ekstra udtag beregnet for individuel og fleksibel belysning af arbejdsstederne med pendler eller tilsvarende. Der ønskes etableret indbrudssikringanlæg primært ved hjælp af rumfølere. Alarmer overføres til ekstern alarmcentral. Entrepriseteamet bør sammen med distriktet diskutere mulighederne for adgang til skole/institution i forhold til indbrudssikring.

9 17. INFORMATIONSTEKNOLOGI M.V. Integreret del Skolernes IT-projekt Handlingsplan Overordnet mål Styregruppe IT skal for børnene i den daglige undervisning opleves som en integreret del af alle fag og som et hjælpemiddel/arbejdsredskab, der naturligt kan fremme arbejdet med fagenes forskellige områder. Med kommunalbestyrelsens vedtagelse d. 28. oktober 1996 af forslag til udbygning af informationsteknologien i Gentofte Kommunes Skolevæsen blev startskuddet givet til igangsættelse af skolernes IT-projekt. Der er udarbejdet en handlingsplan for skolernes IT-projekt i Gentofte Kommune, der sigter på at udvikle en fælles ITplatform i skolevæsenet, men med plads til skolernes egne mål og handleplaner. Det overordnede mål i handlingsplanen er IT-integration i undervisningen (i alle fag og på samtlige klassetrin), herunder at øge tilgængeligheden af computere på skolerne ved fortsat udbygning af netværk og antallet af pc'ere. Overordnet ønskes IT i kommunens skoler etableret som en kombination af faste netværk og trådløst netværk. Til orientering kan nævnes at Gentofte Kommunes Børne-, Skole og Fritidsforvaltning har nedsat en styregruppe, der varetager arbejdet med planlægning og strategi for IT på skolerne. En repræsentant fra SKUB deltager i styregruppens møder. Entrepriseteamet skal i forlagsfasen nærmere diskutere bygherrens konkrete ønsker vedrørende IT. Fremtidssikring Telefonanlæg og øvrige svagstrømsanlæg - herunder specielt audiovisuelle og informationsteknologiske installationer - ønskes udført fremtidssikrede, både med hensyn til kapacitet og til ny teknik. Der skal etableres audiovisuelle-, EDB- og informationsteknologiske installationer til alle undervisningslokaler og andre primære lokaler. Der udføres separat jordledning for EDB-installationer. Bygherreleverance Føringsveje, kablinger og netstik hører under nærværende opgave. Øvrige IT-installationer er en bygherreleverance. Bygherren ønsker at drøfte de nærmere omstændigheder vedr. bygherreleverencen i forslagsfasen.

10 18. SÆRLIGE INSTALLATIONER Økologi Der ønskes undersøgt muligheden for at implementere særlige økologiske og ressourcereducerende tiltag. Gerne tiltag, der kan synliggøres eller bruges i forbindelse med undervisningen. 19. VEDLIGEHOLD OG DRIFT Bygning Byggeriet ønskes indrettet hensigtsmæssigt for rengøring under hensyntagen til de specielle forhold for et skolebyggeri. Der lægges vægt på, at der projekteres og udføres ud fra ønsket om at opnå størst mulig sikkerhed mod nedbrud og skade, hvorfor der overalt ønskes anvendt konstruktioner og materialer, hvor vedligeholdelsesfrekvens og -metode kan dokumenteres at være lav ud fra brug, erfaring m.v.. Der lægges ligeledes vægt på, at alle konstruktioner og materialer vælges ud fra sikkerhed for supplering og reparation. Tekniske anlæg Vedrørende de tekniske anlæg tilstræbes det, at der sker en samordning, så der primært anvendes komponenter fra samme leverandør eller producent, der kan indgå som en del af et CTS-system.

At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A Planlægning af faste arbejdssteders indretning

At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A Planlægning af faste arbejdssteders indretning At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A.1.14 Planlægning af faste arbejdssteders indretning August 2005 Erstatter At-meddelelse nr. 1.01.13 af december 1996 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger

Læs mere

Bæredygtighed og Facilities Management

Bæredygtighed og Facilities Management Bæredygtighed og Facilities Management Bæredygtighed er tophistorier i mange medier, og mange virksomheder og kommuner bruger mange penge på at blive bæredygtige Men hvad er bæredygtighed er når det omhandler

Læs mere

Bygningen Gældende lokalplaner: Lokalplan nr. 76 af maj 1992 og Lokalplan nr. 79 af november 1993.

Bygningen Gældende lokalplaner: Lokalplan nr. 76 af maj 1992 og Lokalplan nr. 79 af november 1993. Dato 2017-10-06 Center for Bygninger Frederiksberg Rådhus Smallegade 1, 4. sal 2000 Frederiksberg Ansøgning om byggearbejder på Værnedamsvej 7-9, 1819 Frederiksberg C Hermed fremsendes på vegne af bygherre,

Læs mere

Den bedste måde at spare energi i vores bygninger, er ved at anvende et design, der mindsker behovet for at bruge energi.

Den bedste måde at spare energi i vores bygninger, er ved at anvende et design, der mindsker behovet for at bruge energi. INTEGRERET ENERGIDESIGN Hos Thorkil Jørgensen Rådgivende Ingeniører vægtes samarbejde og innovation. Vi vil i fællesskab med kunder og brugere skabe merværdi i projekterne. Med merværdi mener vi, at vi

Læs mere

DNV Gødstrup. Bilag 10.11 Miljøplan

DNV Gødstrup. Bilag 10.11 Miljøplan DNV Gødstrup Bilag 10.11 Miljøplan Dokumentnummer: DNV C BP 08 Bilag 10_11 til Byggeprogram Projekt: H10159 Rev. Dato Tekst Firma Udarbejdet Kontrolleret Godkendt 29.06.2012 Byggeprogram etape 1 HLH PWA

Læs mere

BYGGEPROGRAM. Tilbygning til Åparken Ældrecenter

BYGGEPROGRAM. Tilbygning til Åparken Ældrecenter BYGGEPROGRAM Tilbygning til Åparken Ældrecenter Vejen Kommune Bygningsservice & Beredskab, Lindetorvet 2, 6600 Vejen Dato: 03. august 2015 INDHOLD 1. Generel beskrivelse... 1 1.1 Tilbygning til Åparken

Læs mere

VELKOMMEN TIL TEKNOLOGISK INSTITUT

VELKOMMEN TIL TEKNOLOGISK INSTITUT VELKOMMEN TIL TEKNOLOGISK INSTITUT Sammenhæng mellem DS 432 og BR08 (BR10) Leon Buhl Industri & Teknologisk Institut Oversigt over indhold Kort oversigt over byggelovgivningen Hvordan anvendes bygningsreglement

Læs mere

Få overblik over byggeprocessen

Få overblik over byggeprocessen Fra ide til beslutning er den allerførste del af byggeprocessen. Sygehuset eller regionen har konstateret et behov for nybygning eller renovering og går i gang med at undersøge mulighederne. Hvis undersøgelsen

Læs mere

Resumé af byggeprogram

Resumé af byggeprogram Resumé af byggeprogram ID: 7290 Nyt apparatur til analyse- og blodprøvetagningsfunktionen på klinisk biokemiske afdeling i Sønderborg Sygehus Sønderjylland Sønderborg RESUMÉ AF BYGGEPROGRAM 1. GENEREL

Læs mere

Vejledningen skal støtte de dagtilbud og kommuner i arbejdet med indeklima, herunder temperatur som en del af arbejdet for et godt børnemiljø.

Vejledningen skal støtte de dagtilbud og kommuner i arbejdet med indeklima, herunder temperatur som en del af arbejdet for et godt børnemiljø. Denne DCUM-vejledning handler om temperaturer i dagtilbud. en beskriver, hvilken betydning temperaturen i dagtilbud har, temperaturens påvirkning af børnenes trivsel, og hvordan børnene generelt bliver

Læs mere

Bæredygtigt byggeri. Holbæk Regionens Erhvervsråd, 3/2-09. Pernille Hedehus

Bæredygtigt byggeri. Holbæk Regionens Erhvervsråd, 3/2-09. Pernille Hedehus Bæredygtigt byggeri Holbæk Regionens Erhvervsråd, 3/2-09 Pernille Hedehus Dagens tekst Hvad taler vi om, når vi taler bæredygtighed? Hvorfor skal vi beskæftige os med det? Hvordan ser det ud for byggeprojekter?

Læs mere

Velkommen til Arbejdsmiljøseminar 2013

Velkommen til Arbejdsmiljøseminar 2013 Velkommen til Arbejdsmiljøseminar 2013 Velkommen til Arbejdsmiljøseminar 2013 Arbejdsmiljørepræsentant Hvad er mine opgaver, pligter og rettigheder? I skal lave jeres egen funktionsbeskrivelse: Overfor

Læs mere

INDEKLIMA OG GLAS BR-krav

INDEKLIMA OG GLAS BR-krav INDEKLIMA OG GLAS BR-krav VEJLEDNING 1. Indledning Denne information giver en oversigt over vigtige emner, som indgår i beskrivelsen af valg af glas for at opnå et godt indeklima, primært i forbindelse

Læs mere

Sådan gør du, når du skal færdigmelde byggearbejdet...

Sådan gør du, når du skal færdigmelde byggearbejdet... Vejledning 5 Sådan gør du, når du skal færdigmelde byggearbejdet... Byggeri hvor der er søgt byggetilladelse. Enfamiliehus/parcelhus/dobbelthus/sommerhus Rækkehus Udestue Tilbygning til ovenstående Ændre

Læs mere

Varme- og køleanlæg i bygninger

Varme- og køleanlæg i bygninger Dansk standard DS 469 2. udgave 2013-02-06 Varme- og køleanlæg i bygninger Heating and cooling systems in buildings DS 469 København DS projekt: M253996 ICS: 91.140.10 Første del af denne publikations

Læs mere

Energirenovering i vvs-branchen Henrik Poulsen

Energirenovering i vvs-branchen Henrik Poulsen Energirenovering i vvs-branchen Henrik Poulsen Indhold Energirenovering - Hvorfor? Overordnede rammer Lovgrundlag DS 469 DS 452 DS 3090 Gider vi? Potentiale Hvem? Byggeprocessen Konkurrenter Muligheder

Læs mere

Dragør Kommune Om- og udbygning af St. Magleby Skole. TOTALENTREPRISE Administrative bestemmelser

Dragør Kommune Om- og udbygning af St. Magleby Skole. TOTALENTREPRISE Administrative bestemmelser Dragør Kommune Om- og udbygning af St. Magleby Skole TOTALENTREPRISE Administrative bestemmelser Dato: 15.03.2013 Side: 2 af 7 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 2. AFHOLDELSE AF MØDER... 3 3.1 Bygherremøder

Læs mere

Klasselokale nr: APV - Fase 1 Skema 1

Klasselokale nr: APV - Fase 1 Skema 1 Lokalet, herunder størrelsesforhold, materialer, installationer og rengøring Er lokalets areal passsende i forhold til antallet af brugere? Er der plads nok til at udføre arbejdet på en hensigtsmæssig

Læs mere

Bilag 10 eksempel på byggeprogram

Bilag 10 eksempel på byggeprogram Bilag 10 eksempel på byggeprogram Der vil være forskel på om det er nybygning, tilbygning, ombygning eller mindre renoveringer. Det der er skrevet med kursiv er punkter som vi skal huske at skrive ind

Læs mere

Hadsten Skole. Projektkatalog. Answers for energy

Hadsten Skole. Projektkatalog. Answers for energy Hadsten Skole Projektkatalog Answers for energy Indholdsfortegnelse 1 Forord... 3 1.1 Forudsætninger... 3 2 Eksisterende forhold... 4 2.1.1 Klimaskærm... 5 2.1.2 Brugsvandsinstallationer... 5 2.1.3 Varmeinstallationer...

Læs mere

Natur og teknik APV - Fase 1 Skema 26 2002 Ja Nej Årsag, vurdering af behov for ændringer og øvrige bemærkninger Lokalet, herunder størrelsesforhold,

Natur og teknik APV - Fase 1 Skema 26 2002 Ja Nej Årsag, vurdering af behov for ændringer og øvrige bemærkninger Lokalet, herunder størrelsesforhold, Lokalet, herunder størrelsesforhold, materialer, installationer og rengøring Er lokalets areal passsende i forhold til antallet af brugere? Er der plads nok til at udføre arbejdet på en hensigtsmæssig

Læs mere

Statens Byggeforskningsinstitut, SBiAalborg Universitet. Afd. for By, Bolig og Ejendom. Dr. Neergaardsvej 152970. Hørsholm+45 4586 5533. www.sbi.

Statens Byggeforskningsinstitut, SBiAalborg Universitet. Afd. for By, Bolig og Ejendom. Dr. Neergaardsvej 152970. Hørsholm+45 4586 5533. www.sbi. Statens Byggeforskningsinstitut, SBiAalborg Universitet Afd. for By, Bolig og Ejendom Dr. Neergaardsvej 152970 Hørsholm+45 4586 5533 www.sbi.dk Hvad er tilgængelighed? Begrebet er tæt forbundet med Design

Læs mere

Hvordan spiller facaden solafskærmningen sammen med installationerne? Kjeld Johnsen, SBi, AAU-København

Hvordan spiller facaden solafskærmningen sammen med installationerne? Kjeld Johnsen, SBi, AAU-København Hvordan spiller facaden solafskærmningen sammen med installationerne? Kjeld Johnsen, SBi, AAU-København Indeklimaets Temadag 2017 Teknologisk Institut 26.9.2017 Fra introduktionen: Hvad er afgørende for,

Læs mere

Hvem er EnergiTjenesten?

Hvem er EnergiTjenesten? Hvem er EnergiTjenesten? Processen for BR15 6. februar 2015 Bygningsreglementet sendes i høring 20. marts 2015 Høringsfristen udløber Sommer 2015 Forventes vedtaget i folketinget med ca. 6 måneder overlap

Læs mere

Notat. Ejendomsstrategi - Sådan udvikler og driver Albertslund de kommunale ejendomme

Notat. Ejendomsstrategi - Sådan udvikler og driver Albertslund de kommunale ejendomme Notat Ejendomsstrategi - Sådan udvikler og driver Albertslund de kommunale ejendomme De kommunale ejendomme danner rammen om en stor del af de aktiviteter, som Albertslund leverer til sine borgere. Albertslund

Læs mere

På vej mod bæredygtighed og CO 2 -neutral hovedstad

På vej mod bæredygtighed og CO 2 -neutral hovedstad På vej mod bæredygtighed og CO 2 -neutral hovedstad 04. september 2014 Niels-Arne Jensen // Københavns Ejendomme 1 Københavns Ejendomme Københavns Kommunes ejendomsenhed 849 ejendomme + lejemål, i alt

Læs mere

BR 08 De vigtigste ændringer. Bygherreforeningen, januar 08 v/ Ejner Jerking

BR 08 De vigtigste ændringer. Bygherreforeningen, januar 08 v/ Ejner Jerking BR 08 De vigtigste ændringer Bygherreforeningen, januar 08 v/ Ejner Jerking Bygningsreglement 2008 BR 08 erstatter: BR 95 + 15 tillæg BR-S 98 + 12 tillæg Ikrafttræden 1. februar Overgangsperiode til 1.

Læs mere

Politikområde 4. Politik for kommunale ejendomme

Politikområde 4. Politik for kommunale ejendomme Politikområde 4 Politik for kommunale ejendomme 1 Forord Det er med glæde, at jeg på udvalgets vegne nu kan præsentere den første politik for de kommunale bygninger. Med denne politik er det vores håb,

Læs mere

BILAG 2: KUNDENS MILJØ

BILAG 2: KUNDENS MILJØ BILAG 2: KUNDENS MILJØ Side 1/5 Vejledning: [Dette bilag indeholder en beskrivelse af Kundens eksisterende miljø. Bilaget er mindstekrav i den forstand, at tilbudsgiver ikke kan tage forbehold eller stille

Læs mere

BR08 betydning for byggeriet Den praktiske konsekvens af BR08 for byggeriet

BR08 betydning for byggeriet Den praktiske konsekvens af BR08 for byggeriet BR08 betydning for byggeriet Den praktiske konsekvens af BR08 for byggeriet Dansk Betonforening - IDA Ingeniørhuset Onsdag den 12. marts 2008 Mikael Mortensen Bygningsreglement 2008 Sammenskrivning af

Læs mere

Korsholm Skole. Projektkatalog. Answers for energy

Korsholm Skole. Projektkatalog. Answers for energy Korsholm Skole Projektkatalog Answers for energy Indholdsfortegnelse 1 Forord... 3 1.1 Forudsætninger... 3 2 Eksisterende forhold... 4 2.1.1 Klimaskærm... 5 2.1.2 Brugsvandsinstallationer... 5 2.1.3 Varmeinstallationer...

Læs mere

Levetidsomkostninger. Levetidsomkostninger. Fleksibilitet. Fleksibilitet. Økonomi. Økonomi. Økonomi. Økonomi. Holdbare byggematerialer.

Levetidsomkostninger. Levetidsomkostninger. Fleksibilitet. Fleksibilitet. Økonomi. Økonomi. Økonomi. Økonomi. Holdbare byggematerialer. Levetidsomkostninger Holdbare byggematerialer Holdbarheden af de anvendte byggematerialer har betydning for både totaløkonomien og den samlede miljøbelastning for byggeriet. Jo længere levetid byggematerialerne

Læs mere

12.4 Vand- og afløbsinstallationer

12.4 Vand- og afløbsinstallationer 12.4 Vand- og afløbsinstallationer Stk. 1. Vand- og afløbsinstallationer udformes, så de frembyder tilfredsstillende tryghed i brand-, sikkerheds-, funktions- og sundhedsmæssig henseende. (12.4, stk. 1)

Læs mere

Peter Knudsen, rådgivende ingeniørfirma FRI Tlf Teglgårdsvej 843, 2. tv., 3050 Humlebæk

Peter Knudsen, rådgivende ingeniørfirma FRI Tlf Teglgårdsvej 843, 2. tv., 3050 Humlebæk Førsynsrapport Vedr.: Ryetbo Plejecenter - Bygning 5 og 7 Dato: 2015-02-25 Orientering: Nærværende rapport er udarbejdet på baggrund af en bygningsgennemgang d. 2015-02-19 og 2015-02-24, idet det er planlagt

Læs mere

Førsynsregistrering Solbjerghave Ejerlejlighed 2

Førsynsregistrering Solbjerghave Ejerlejlighed 2 Førsynsregistrering Solbjerghave Ejerlejlighed 2 sbs rådgivning september 2015 Indholdsfortegnelse 01. Formål... 2 02. Ejendomsoplysninger... 3 03. Konklusion... 4 04. Generel information om ejendommen...

Læs mere

Hospitalsenheden Horsens. Teknisk afdeling. Tekniske Standarder. Bips nr. 55 Køling. Revision: 2015-01-31

Hospitalsenheden Horsens. Teknisk afdeling. Tekniske Standarder. Bips nr. 55 Køling. Revision: 2015-01-31 Teknisk afdeling Tekniske Standarder Bips nr. 55 Køling Revision: 2015-01-31 Indholdsfortegnelse 55.1 Forsyningsanlæg (aggregater) for komfortkøling...3 55.1.1 Indledning...3 55.1.2 Generelle principper...3

Læs mere

Indeklima i kontorer. Indeklimaets temadag 27. September Søren Draborg

Indeklima i kontorer. Indeklimaets temadag 27. September Søren Draborg Indeklima i kontorer Indeklimaets temadag 27. September 2016 Søren Draborg Center for energieffektivisering og ventilation Teknologisk institut, Energi & Klima sdg@teknologisk.dk Agenda Udfordringerne

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA TIL FRIKOMMUNEFORSØGET Ansøgning nr. 2.1.7

ANSØGNINGSSKEMA TIL FRIKOMMUNEFORSØGET Ansøgning nr. 2.1.7 ARBEJDSGRUPPEN OM FRIKOMMUNEFORSØGET Sags nr.: 1100508 Dok. Nr.: 502890 Dato: 14. april 2011 ANSØGNINGSSKEMA TIL FRIKOMMUNEFORSØGET Ansøgning nr. 2.1.7 Frikommune Viborg Titel på forsøg Byggesagsbehandling

Læs mere

Bilag 24 BYGHERRE tjekliste journal som logbog

Bilag 24 BYGHERRE tjekliste journal som logbog Vejledning og tjekliste til indhold i journal i udførelsesfasen og for den færdige bygning Denne vejledning og tjekliste 2.1.1 for journal beskriver brugen af journal som en logbog. Der findes på Byggesagsstyring.nu

Læs mere

I denne checkliste er anført Lokale- og Anlægsfondens arkitektoniske og byggetekniske forudsætninger og krav til projekter, som projektvurderes.

I denne checkliste er anført Lokale- og Anlægsfondens arkitektoniske og byggetekniske forudsætninger og krav til projekter, som projektvurderes. INDHOLD 1 INDLEDNING 2 PROJEKTVURDERING 2.1 Lovkrav 2.2 Funktionsmæssige forhold 2.3 Arkitektonisk kvalitet 2.4 Byggeteknisk kvalitet 2.5 Miljøbelastning 2.6 Anlægsøkonomi 2.7 Drifts- og vedligeholdsøkonomi

Læs mere

EDB -lokaler APV Fase 1 Skema 5 2002 Ja Nej Årsag, vurdering af behov for ændringer og øvrige bemærkninger Lokalet, herunder størrelsesforhold,

EDB -lokaler APV Fase 1 Skema 5 2002 Ja Nej Årsag, vurdering af behov for ændringer og øvrige bemærkninger Lokalet, herunder størrelsesforhold, Lokalet, herunder størrelsesforhold, materialer, installationer og rengøring Er lokalets areal passsende i forhold til antallet af brugere? Er der plads nok til at udføre arbejdet på en hensigtsmæssig

Læs mere

Vejledningen skal støtte de undervisningsmiljøansvarlige i arbejdet med temperatur som en del af arbejdet for et godt undervisningsmiljø.

Vejledningen skal støtte de undervisningsmiljøansvarlige i arbejdet med temperatur som en del af arbejdet for et godt undervisningsmiljø. Temperatur Denne DCUM-vejledning handler om temperaturer på uddannelsessteder. en beskriver, hvilken betydning temperaturen i undervisningslokalet har, temperaturens påvirkning af præstationsevnen, og

Læs mere

Bygningsreglement 2008 De vigtigste ændringer

Bygningsreglement 2008 De vigtigste ændringer Bygningsreglement 2008 De vigtigste ændringer Brian Vestergård Jensen, DBI Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut Dias 1 / BR 08 Historik Bygningsreglement 1995 Tillæg 1-15, heraf Tillæg 8 og 14 (nye

Læs mere

Energirigtige og sunde skoler - en udfordring for samfundet

Energirigtige og sunde skoler - en udfordring for samfundet Energirigtige og sunde skoler - en udfordring for samfundet Konferencen Den gode skole, 14. marts i Århus Kirsten Engelund Thomsen Statens Byggeforskningsinstitut Et par tal om skoler 1700 folkeskoler

Læs mere

Miljøplan: Indhold: 1. Miljøstyring. 1.1 Generelt. 1.1 Overordnet styring af miljøarbejdet (hvem gør hvad, hvornår) 1.2 Plan for miljøstyring

Miljøplan: Indhold: 1. Miljøstyring. 1.1 Generelt. 1.1 Overordnet styring af miljøarbejdet (hvem gør hvad, hvornår) 1.2 Plan for miljøstyring Miljøplan: Indhold: 1. Miljøstyring 1.1 Generelt 1.1 Overordnet styring af miljøarbejdet (hvem gør hvad, hvornår) 1.2 Plan for miljøstyring 1.3 Miljøstyringens væsentligste værktøjer 2. Organisation 2.1

Læs mere

Tjekliste for eksisterende bygning - forundersøgelse

Tjekliste for eksisterende bygning - forundersøgelse Tjekliste for eksisterende bygning - forundersøgelse Tjeklisten indeholder en række beskrivelser af forhold, som den projekterende og rådgivende efter arbejdsmiljølovgivningen skal tage hensyn til i sit

Læs mere

Nyt tillæg til BR95 og BR-S98. ændrede krav til dansk byggeri

Nyt tillæg til BR95 og BR-S98. ændrede krav til dansk byggeri Nyt tillæg til BR95 og BR-S98 ændrede krav til dansk byggeri De nye energikrav vil ændre dansk byggeri På de følgende sider får du et overblik over de vigtigste ændringer i de nye energibestemmelser. På

Læs mere

Hvad er tilgængelighed?

Hvad er tilgængelighed? Statens Byggeforskningsinstitut, SBi Aalborg Universitet Afd. for By, Bolig og Ejendom Dr. Neergaardsvej 15 2970 Hørsholm +45 4586 5533 www.sbi.dk Lars S. Pedersen, Arkitekt MAA, Tilgængelighedsrådgiver

Læs mere

TEKNISKE BESTEMMELSER FOR FJERNVARMELEVERING

TEKNISKE BESTEMMELSER FOR FJERNVARMELEVERING TEKNISKE BESTEMMELSER FOR FJERNVARMELEVERING ANVENDELSESOMRÅDE 1. Gyldighedsområde og definitioner m.v. 1.1 Tekniske bestemmelser for fjernvarmelevering fra Ærøskøbing Fjernvarme A.M.B.A., idet følgende

Læs mere

Mulighedskatalog. Proffesionsskolerne. [Kundelogo - eller slet tekst] Energibesparelse. 13. november 2013. [Kundes adresse]

Mulighedskatalog. Proffesionsskolerne. [Kundelogo - eller slet tekst] Energibesparelse. 13. november 2013. [Kundes adresse] [Kundelogo - eller slet tekst] Mulighedskatalog Energibesparelse Proffesionsskolerne 13. november 2013 [Kundes adresse] Bascon A/S Åboulevarden 21 Postbox 510 DK-8100 Aarhus C Indholdsfortegnelse Introduktion...3

Læs mere

Omdannelse af Fly Forsamlingshus til tidssvarende kulturhus. Fase 1 Projektbeskrivelse

Omdannelse af Fly Forsamlingshus til tidssvarende kulturhus. Fase 1 Projektbeskrivelse Omdannelse af Fly Forsamlingshus til tidssvarende kulturhus Fase 1 Projektbeskrivelse Udarbejdet august 2012 Projektbeskrivelse Omdannelse af Fly Forsamlingshus til tidssvarende kulturhus For at gøre projektet

Læs mere

Hospitalsenheden Horsens. Teknisk afdeling. Tekniske Standarder. Bips nr. 55 Køling. Revision:

Hospitalsenheden Horsens. Teknisk afdeling. Tekniske Standarder. Bips nr. 55 Køling. Revision: Teknisk afdeling Tekniske Standarder Bips nr. 55 Køling Revision: 2017.06.01 Indholdsfortegnelse 55.1 Forsyningsanlæg (aggregater) for komfortkøling... 3 55.1.1 Indledning... 3 55.1.2 Generelle principper...

Læs mere

PALUDAN & RAMSAGER ARKITEKTFIRMA ApS Råbrovej 36, 2765 Smørum, tlf Mail: 07 - Forundersøgelse Skenkelsø Mølle EGEDAL KOMMUNE

PALUDAN & RAMSAGER ARKITEKTFIRMA ApS Råbrovej 36, 2765 Smørum, tlf Mail: 07 - Forundersøgelse Skenkelsø Mølle EGEDAL KOMMUNE 07 - Forundersøgelse Skenkelsø Mølle EGEDAL KOMMUNE PALUDAN & RAMSAGER ARKITEKTFIRMA 23.11.2018 1 Bygning: Skenkelsø Mølle Adresse: Maglehøjvej 42, 3650 Ølstykke Møllen Bygningsdele, som skal vurderes:

Læs mere

4D bæredygtigt byggeri i Ørestad

4D bæredygtigt byggeri i Ørestad 4D står for 4 dimensioner: 3D og bæredygtigheden 4D er navnet på det byggefelt i Ørestad City, hvor projektet er lokaliseret 4D står også for bæredygtighed i 4 dimensioner: miljømæssig, arkitektonisk,

Læs mere

Reparation af VVSinstallationer

Reparation af VVSinstallationer Reparation af VVSinstallationer Temadag vandskader 2010 Leon Buhl Teknologisk Institut Energi & Klima Reparation i Lovgivningen BR08 Normer: DS 439 Vandnormen DS 432 Afløbsnormen DS 469 Varmenormen 1 Reparation

Læs mere

Lokalitetsskemaer. Udkast. ØK 10. januar 2013. Rebild Kommune UDKAST. Nyt rådhus 08.01.13

Lokalitetsskemaer. Udkast. ØK 10. januar 2013. Rebild Kommune UDKAST. Nyt rådhus 08.01.13 Lokalitetsskemaer Rebild Kommune UDKAST Nyt rådhus 08.01.13 Side 2 af 67 Forord Efterfølgende lokalitetsskemaer oplyser de overordnede krav til rummene. Skemaer passer med de lokaliteter der er oplistet

Læs mere

Nye energibestemmelser i bygningsreglementet Krav og beregningsmetode

Nye energibestemmelser i bygningsreglementet Krav og beregningsmetode Nye energibestemmelser i bygningsreglementet Krav og beregningsmetode Energirigtige bygningsinstallationer (BR 2005!!) 26. oktober hhv. 9. november 2005 Søren Aggerholm Statens Byggeforskningsinstitut,

Læs mere

Tekniske standarder Afsnit 3 - bips nr. 53 Brugsvand og behandlet vand 10. udgave

Tekniske standarder Afsnit 3 - bips nr. 53 Brugsvand og behandlet vand 10. udgave OUH O D E N S E U N I V E R S I T E T S H O S P I T A L SVENDBORG SYGEHUS Afsnit 3 - bips nr. 53 Brugsvand og behandlet vand 10. udgave 10. januar 2014 Indholdsfortegnelse 53.11 Brugsvandsproduktion...

Læs mere

Erfaringer med nye energitillæg g til bygningsreglementet

Erfaringer med nye energitillæg g til bygningsreglementet Erfaringer med nye energitillæg g til bygningsreglementet Møde i Lysteknisk Selskab 7. februar 2007. Jens Eg Rahbek Installationer, IT og Indeklima COWI A/S Parallelvej 2 2800 Lyngby 45 97 10 63 jgr@cowi.dk

Læs mere

HØRING: Bekendtgørelse om kvalitetssikring af byggearbejder i alment byggeri m.v. og ombygninger efter lov om byfornyelse og udvikling af byer

HØRING: Bekendtgørelse om kvalitetssikring af byggearbejder i alment byggeri m.v. og ombygninger efter lov om byfornyelse og udvikling af byer HØRING: Bekendtgørelse om kvalitetssikring af byggearbejder i alment byggeri m.v. og ombygninger efter lov om byfornyelse og udvikling af byer I medfør af 113 og 160 i lov om almene boliger m.v., 25, stk.

Læs mere

Forum for Sygehus Teknik og Arkitektur Årskonference oktober 2018

Forum for Sygehus Teknik og Arkitektur Årskonference oktober 2018 Forum for Sygehus Teknik og Arkitektur Årskonference 22.-24. oktober 2018 Fælles foredrag 80-20 procent v/ markedsdirektør Michael Jensen, NIRAS 2018.10.24 Agenda 1. Intro -Nu er vi nået til den svære

Læs mere

Klimakommune Statusrapport for forbrugsåret 2013

Klimakommune Statusrapport for forbrugsåret 2013 SOLRØD KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ Klimakommune Statusrapport for forbrugsåret 2013 Statusrapport for forbrugsåret 2013 Målsætningen for Solrød Kommune er at reducere CO 2 udledningen med 2 % om året frem

Læs mere

Energibestemmelserne i bygningsreglementet

Energibestemmelserne i bygningsreglementet Energibestemmelserne i bygningsreglementet Dansk Betonforening 6. december 2006 v/ Ejner Jerking 1 Situationen i Europa Kyotoaftalen Europas afhængighed af energiimport fra politisk ustabile områder Bygninger

Læs mere

30029 Helsingør Rådhus - Anretterkøkken - Tilbudsliste af , rev. 00

30029 Helsingør Rådhus - Anretterkøkken - Tilbudsliste af , rev. 00 30029 Helsingør Rådhus - Anretterkøkken - Tilbudsliste af 01.11.2017, rev. 00 Beskrivelse: Undertegnede entreprenør tilbyder herved fagentreprisen i henhold til det udleverede udbudsmateriale bestående

Læs mere

installationer, inventar, maskiner og tekniske hjælpemidler

installationer, inventar, maskiner og tekniske hjælpemidler Lokalet, herunder størrelsesforhold, materialer, installationer, inventar, maskiner og tekniske hjælpemidler samt rengøring Lærerværelset Er lokalets areal passende i forhold til antallet af brugere, dvs.

Læs mere

Indeklimahåndbogen 2.UDGAVE SBI-ANVISNING 196 STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT 2000

Indeklimahåndbogen 2.UDGAVE SBI-ANVISNING 196 STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT 2000 Indeklimahåndbogen 2.UDGAVE SBI-ANVISNING 196 STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT 2000 2 INDHOLD INDHOLD 3 Indeklimahåndbogen Redaktion: Ole Valbjørn Susse Laustsen John Høwisch Ove Nielsen Peter A. Nielsen

Læs mere

Klimaskærmens kvalitet. Klimaskærmens kvalitet. Teknik. Teknik. Teknik. Teknik. kriminalpræventive tiltag. Kuldebroer. U-værdier

Klimaskærmens kvalitet. Klimaskærmens kvalitet. Teknik. Teknik. Teknik. Teknik. kriminalpræventive tiltag. Kuldebroer. U-værdier Personsikkerhed Brandsikkerhed Øget brandsikkerhed bidrager positivt til brugernes sikkerhed, og hvis der opstår brand i ejendommen begrænses skaderne. Øget brandsikkerhed vil med stor sandsynlighed øge

Læs mere

DFM Gå-hjem møde 7. november 2007

DFM Gå-hjem møde 7. november 2007 DFM Gå-hjem møde 7. november 2007 Københavns Energi De nye energibestemmelser og deres umiddelbare konsekvenser for planlægning og gennemførelse af bygge- og renoveringsprojekter J.C. Sørensen Projektleder

Læs mere

OPP Kalvebod Brygge. Bilag 5 // Overdragelse af aktivet

OPP Kalvebod Brygge. Bilag 5 // Overdragelse af aktivet Bilag 5 // Overdragelse af aktivet Indholdsfortegnelse Side 1 Indledning 2 2 Aktivets tilstand ved ophør 2 3 Løbende tilstandsvurdering 2 4 Gennemgang af Aktivet 3 5 Levetid 4 1 Indledning Nærværende dokument

Læs mere

Resumé af byggeprogram

Resumé af byggeprogram Resumé af byggeprogram samt bæredygtighedsvurdering P-hus på sygehusgrunden i Aabenraa December 2010 RESUMÉ AF BYGGEPROGRAM 1. GENEREL BESKRIVELSE Indledning Nærværende notat er et udpluk af de væsentlige

Læs mere

SUNDHEDSHUS I DRONNINGLUND BRØNDERSLEV KOMMUNE FORUNDERSØGELSE VEDR. ETABLERING AF. Model 2 - december 2008

SUNDHEDSHUS I DRONNINGLUND BRØNDERSLEV KOMMUNE FORUNDERSØGELSE VEDR. ETABLERING AF. Model 2 - december 2008 BRØNDERSLEV KOMMUNE FORUNDERSØGELSE VEDR. ETABLERING AF SUNDHEDSHUS I DRONNINGLUND Model 2 - december 2008 Forundersøgelse vedr. etablering af Sundhedshus i Dronninglund Side 3 INDHOLDSFORTEGNELSE: 0.

Læs mere

GOD LYD OG MINDRE STØJ

GOD LYD OG MINDRE STØJ GOD LYD OG MINDRE STØJ DCUM anbefaler fokus på gode lydforhold, da lyd og støjniveau har stor indflydelse på elevernes koncentration og læring. Skolens fysiske rammer og indeklima har stor betydning for

Læs mere

NOTAT. 1. Baggrund for notat. 2. Rumopvarmning

NOTAT. 1. Baggrund for notat. 2. Rumopvarmning NOTAT Projekt Stevns Rådhus Kunde Stevns kommune Notat nr. 1 Dato 2017-10-02 Til Flemming Andersen, Stevns kommune Fra Rune Meier Sørensen, Projektleder Rambøll Kopi til - 1. Baggrund for notat Udfordringer

Læs mere

BYGNINGSDELSBESKRIVELSE OM- OG TILBYGNING TIL EKSISTERENDE KØKKEN

BYGNINGSDELSBESKRIVELSE OM- OG TILBYGNING TIL EKSISTERENDE KØKKEN 30028 PLEJEHJEMMET STRANDHØJ BYGNINGSDELSBESKRIVELSE OM- OG TILBYGNING TIL EKSISTERENDE KØKKEN Fagentreprise 07. EL Helsingør Kommune Dateret: 05.07.2017 rev 00 Fagentreprise Side : 1/7 Bygningsdelsoversigt:

Læs mere

1.3.3 Bilag A Tjekliste projekteringsfasen - risici

1.3.3 Bilag A Tjekliste projekteringsfasen - risici 1.3.3 Vejledning og tjeklister til koordinator P i Projekteringsfasen Tjekliste 1.3 er orienteret mod at sikre en god proces og organisering gennem projekteringsfasen. Den suppleres af denne tjekliste

Læs mere

Få mere ud af din energirenovering. Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser

Få mere ud af din energirenovering. Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser Få mere ud af din energirenovering Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser Energirenovering - hvad kan du forvente? Her er et overblik over, hvad du som beboer

Læs mere

Renovering af erhvervsbygninger

Renovering af erhvervsbygninger Renovering af erhvervsbygninger Energirenoveringer - Konference om energirigtige renoveringer i den bestående bygningsmasse. Mandag 25. september 2006. Jens Eg Rahbek Installationer, IT og Indeklima COWI

Læs mere

Tilstandsvurdering. Vester Hornum Skole og LBO Hulen VESTHIMMERLANDS KOMMUNE

Tilstandsvurdering. Vester Hornum Skole og LBO Hulen VESTHIMMERLANDS KOMMUNE Tilstandsvurdering Vester Hornum Skole og LBO Hulen VESTHIMMERLANDS KOMMUNE 6. SEPTEMBER 2017 Indhold 1 Generel information 3 2 Kapacitet i forhold til elevtal/børnetal aktuelt og i forhold til befolkningsprognosen

Læs mere

Scion DTU. Velkommen til Scion DTU. Miljøpolitik. Hørsholm. Serious about Innovation. Serious about Innovation

Scion DTU. Velkommen til Scion DTU. Miljøpolitik. Hørsholm. Serious about Innovation. Serious about Innovation Scion DTU Miljøpolitik Velkommen til Scion DTU Hørsholm Miljøpolitik for Scion DTU Scion DTU a/s værner om sine omgivelser, sine kunder og sine medarbejdere ved kontinuerligt at have fokus på miljø- og

Læs mere

Vejledningen skal støtte dagtilbud og kommuner i arbejdet med indeklima, herunder lys som en del af arbejdet for et godt børnemiljø.

Vejledningen skal støtte dagtilbud og kommuner i arbejdet med indeklima, herunder lys som en del af arbejdet for et godt børnemiljø. Lys Denne DCUM-vejledning handler om lys i dagtilbud. en beskriver, hvilken betydning lys i dagtilbud har, lysets påvirkning af børnenes trivsel, og hvordan børnene generelt bliver påvirket af indeklimaforhold.

Læs mere

1.3.3 Bilag A Tjekliste projekteringsfasen - risici

1.3.3 Bilag A Tjekliste projekteringsfasen - risici 1.3.3 Vejledning og tjeklister til koordinator P i Projekteringsfasen Tjekliste 1.3 er orienteret mod at sikre en god proces og organisering gennem projekteringsfasen. Den suppleres af denne tjekliste

Læs mere

Om Danbox Klimapavilloner & containere

Om Danbox Klimapavilloner & containere Om Danbox Klimapavilloner & containere Det bedste alternativ Vi oplever ofte, at vore kunder kommer til os, fordi de ønsker et billigt og nemt alternativ til nybyggeri, når de ønsker at udvide produktionen.

Læs mere

Tekniske bestemmelser for fjernvarmelevering

Tekniske bestemmelser for fjernvarmelevering Tekniske bestemmelser for fjernvarmelevering Toftlund Fjernvarme A.m.b.a. Østerdalen 3 6520 Toftlund Side 2 16. maj 2006 Indholdsfortegnelse TEKNISKE BESTEMMMELSER FOR FJERNVARMELEVERING 4 ANVENDELSESOMRÅDE

Læs mere

E/F Hørsholm Park

E/F Hørsholm Park 05-04-2019 8-472 - E/F Hørsholm Park Forslag til vedligeholdelsesarbejder 2019 Skøn over fremtidige vedligeholdelsesarbejder 2020-2024 117 Indholdsfortegnelse 1. Indledning Side 1 2. Budget for 2019 Side

Læs mere

Brugerinvolvering allerede ved projektering af ny- og ombygning. Vi skaber grundlag for trivsel

Brugerinvolvering allerede ved projektering af ny- og ombygning. Vi skaber grundlag for trivsel Brugerinvolvering allerede ved projektering af ny- og ombygning Dagsorden Velkommen Hvem er vi? Hvorfor kan vi sige noget om dette emne? Arbejdsmiljøkrav fysiske og ergonomiske Hvor finder vi dem? Hovedoverskrifter

Læs mere

BYGGEBRANCHEN KAN BLIVE BÆREDYGTIGERE

BYGGEBRANCHEN KAN BLIVE BÆREDYGTIGERE BYGGEBRANCH AN BLIVE BÆREDYGTIGERE Green Building Council Denmark Frederiksborggade 22, 1.tv. 1360 øbenhavn info@dk-gbc.dk www.dk-gbc.dk Byggebranchen kan komme meget længere ad den bæredygtige vej Danmark

Læs mere

TILBUDSLISTE OPFØRELSE AF NY VILLA PÅ STRANDVEJEN

TILBUDSLISTE OPFØRELSE AF NY VILLA PÅ STRANDVEJEN NYBYYGERI, STRANDVEJEN 131A TILBUDSLISTE OPFØRELSE AF NY VILLA PÅ STRANDVEJEN Totalentreprise Tilbudsliste Dateret: 12.06.2018 Tilbudsliste Side : 2/19 Indhold: 1. Tilbudsliste... 3 1.1 Udfyldelsen...

Læs mere

Bygningsreglement 10 Energi

Bygningsreglement 10 Energi Bygningsreglement 10 Energi Regeringens strategi for reduktion af energiforbruget i bygninger. April 2009 22 initiativer indenfor: Nye bygninger Eksisterende bygninger Andre initiativer Nye bygninger 1.

Læs mere

Sag nr.: KON145-N004A 2620 Albertslund Dato:

Sag nr.: KON145-N004A 2620 Albertslund Dato: Galgebakken Notat - Rev. A Sag nr.: KON145-N004A 2620 Albertslund Dato: 2017-06-06 Vedr.: Renovering af krybekældre 1. Resumé Der har efter det oplyste været mange tilfælde med skimmelvækst i Galgebakken

Læs mere

Vejledningen skal støtte de undervisningsmiljøansvarlige i arbejdet med ventilation som en del af arbejdet for et godt undervisningsmiljø.

Vejledningen skal støtte de undervisningsmiljøansvarlige i arbejdet med ventilation som en del af arbejdet for et godt undervisningsmiljø. Ventilation DDenne DCUM-vejledning handler om ventilation på uddannelsessteder. en beskriver, hvad man bruger ventilation til, og hvilken påvirkning dårlig luftkvalitet har både på helbredet og præstationsevnen.

Læs mere

NY STRUKTUR I BR18.

NY STRUKTUR I BR18. NY STRUKTUR I BR18 BYGNINGSREGLEMENTET (BR18) FORMÅL: Understøtte certificeringsordningen Understøtte regelforenklingsarbejdet KONKRET: Skabe konsistente, dokumenterbare krav for de certificerede rådgivere

Læs mere

Byggeprogram Kvindehuset Gothersgade 37

Byggeprogram Kvindehuset Gothersgade 37 Sags nr.: 267500 Dato: 2016-11-10 Byggeprogram Kvindehuset Gothersgade 37 Renovering af kvindehuset i Gothersgade 37 Huset bliver i dag brugt til flere forskellige funktioner blandt andet butik, cafe,

Læs mere

Tjekliste til byggeprocessen daginstitutionsbyggeri og renovering, Hjørring Kommune

Tjekliste til byggeprocessen daginstitutionsbyggeri og renovering, Hjørring Kommune Tjekliste til byggeprocessen daginstitutionsbyggeri og renovering, Hjørring Kommune Bemanding og rollefordeling Leder og intern teknisk rådgiver følger hele byggeprocessen for løbende at fange fejl og

Læs mere

Forprojekt Beskrivelse mm. Udarb.: THP

Forprojekt Beskrivelse mm. Udarb.: THP Prissat forprojekt vedr. Birkerød Svømmehal renovering af omklædnings- og baderum. Projektomfang: Beskrivelse, 21.02.2014 Forprojekt, budget, 21.02.2014. Tegninger, 21.02.2014, (29)3.03 Plan Stue, eksisterende

Læs mere

Individuelle boliger placeret i arkitektonisk sammenhæng, hvor man skaber et godt fællesskab/ naboskab.

Individuelle boliger placeret i arkitektonisk sammenhæng, hvor man skaber et godt fællesskab/ naboskab. BF BAKKEHUSENE 16 Energi-rigtige boliger Mod en bæredygtig fremtid Lav-energibyggeri, der opfylder fremtidige krav til miljørigtige og sunde løsninger med naturlige materialer. INDIVIDUALITET OG FÆLLESSKAB

Læs mere

Lauritz Sørensens Vej Etablering af nyt El og HPFI relæ Fagentreprise Dato: 11-04-2013. EL Side 1 af 6

Lauritz Sørensens Vej Etablering af nyt El og HPFI relæ Fagentreprise Dato: 11-04-2013. EL Side 1 af 6 EL Side 1 af 6 INDHOLDSFORTEGNELSE ARBEJDSBESKRIVELSE Indholdsfortegnelse 1 Bygningsdele 2 Andre ydelser 2 Referencer 2 Arbejdets kvalitet 3 BYGNINGSDELSBESKRIVELSE, produkter og udførelse (01) HPFI relæ

Læs mere

1. Projektet 1.1 Indledning Eksisterende forhold Bygherrens generelle syn på opgaven 2

1. Projektet 1.1 Indledning Eksisterende forhold Bygherrens generelle syn på opgaven 2 Programoplæg Etablering af liggehaller Side 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Projektet 1.1 Indledning 2 1.2 Eksisterende forhold 2 1.3 Bygherrens generelle syn på opgaven 2 2. Organisation 2.1 Bygherre 3 2.2 Bygherrerådgiver

Læs mere

Med 360 graders spredning kan indeklimaet rigtigt folde sig ud

Med 360 graders spredning kan indeklimaet rigtigt folde sig ud lindab ventilation Med 360 graders spredning kan indeklimaet rigtigt folde sig ud Plexus. Den fleksible løsning til både køling, varme og ventilation Designet er baseret på to unikke teknikker: 360 graders

Læs mere

Bekendtgørelse om kvalitetssikring af byggearbejder

Bekendtgørelse om kvalitetssikring af byggearbejder BEK nr 169 af 15/03/2004 Gældende Offentliggørelsesdato: 30-03-2004 Økonomi- og Erhvervsministeriet Vis mere... Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 5 Kapitel 6 Bilag 1 Oversigt (indholdsfortegnelse)

Læs mere

Lisbeth Fjordvald, bygningskonstruktør m.a.k. Aktiv i Konstruktørforeningens (KF) Nordjyllands afdeling Valgt til KF,s bestyrelse fra Nordjylland,

Lisbeth Fjordvald, bygningskonstruktør m.a.k. Aktiv i Konstruktørforeningens (KF) Nordjyllands afdeling Valgt til KF,s bestyrelse fra Nordjylland, Lisbeth Fjordvald, bygningskonstruktør m.a.k. Aktiv i Konstruktørforeningens (KF) Nordjyllands afdeling Valgt til KF,s bestyrelse fra Nordjylland, konstitueret som næstformand Ansat hos Arkitektfirmaet

Læs mere