SUPER PANDEKAGE "OPSKRIFTEN PÅ SUPERPANDEKAGE" Saml håret og tag ure, armbånd og fingerringe af! MEL

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SUPER PANDEKAGE "OPSKRIFTEN PÅ SUPERPANDEKAGE" Saml håret og tag ure, armbånd og fingerringe af! MEL"

Transkript

1 MEL Økologisk stenmalet SUPER PANDEKAGE "OPSKRIFTEN PÅ SUPERPANDEKAGE" Hej venner! Hvad er det vigtigste at huske på, inden vi starter på at det sjove i køkkenet? Saml håret og tag ure, armbånd og fingerringe af! Husk at vaske hænder grundigt og tag et forklæde på! MÆLK Pandekage dej 3 æg 3,5 dl mælk 200 g mel et knivspids salt smør til at stege i Knæk æggene i en skål, tilføj mælken og bland det sammen. Tilsæt melet lidt efter lidt med en ske og rør forsigtigt med en håndmixer. Dejen bliver bedst, hvis den får lov at hvile i 8-10 timer inden den steges. Ih, jeg glæder mig til at spise vores Superpandekage. Mums! Det var virkelig hyggeligt og sjovt at lave pandekager sammen med vores venner. Og se, hvor rent køkkenet er! Velbekomme!

2 12 historier Opskriften på Super pandekagen Grøntsager Æg Frugt og marmelade Mælk Urter og krydderier Mel Kød Olie og smør Spis kød med omtanke Honning Måltidskultur De 12 historier om SUPER PANDEKAGEN er blevet til som en del af Grundtvig Learning Partnership programmet European Food Kids, støttet af EU.

3 "MÆLK" Skal vi bruge mæk til at lave vores superpandekage? Ja! Jeg er sulten, jeg kunne godt spise noget *curd. Curd... der er mælk i det, ikke? mælkepulver glucosesirup Det tror jeg. Lad os se, hvad der står på kartonen. farve- stoffer gelatine * En engelsk smørepålæg, der minder om marmelade, men også indeholder smør og er tykkere. Hvad? Det lyder helt forkert! Måske kan vi lave vores egen curd? Hej unger! Fra denne slags mælk kan I hverken lave curd, yoghurt eller ost. Superpandekage! Hvorfor ikke?? BANG! Det vil jeg vise jer Mælken er UHT-behandlet, dvs. langtidsholdbar. UHT står for Ultra High Temperature, altså er den blevet paseuriseret ved ekstra høje temperaturer. Dette dræber de gode bakterier som kan bruges til at lave f.eks. cord, yoghurt og ost. Denne mælk kommer ofte fra køer, som for at kunne producere mere og mere mælk, bruger hele deres liv indenfor i stalden, ikke får mulighed for at komme på græs, og må spise foder lavet af genmodificeret soja. Men hvis du køber økologisk mælk, ved du, at koen har været på græs i sommerhalvåret. Mælken er kun pasteurisert, så du kan faktisk lave din egen yoghurt af den. MÆLK Der må fældes mange regnskove for at denne GMO soja kan dyrkes i tilstrækkeligt omfang. I nogle lande kan du endda købe frisk mælk direkte fra gårdene på landet! Der er creme på toppen af bøtten af den friske økologiske mælk. Lad os se, hvad der sker, hvis vi lader være med at putte den i køleskabet. En uge senere Den langtidsholdbare mælk lugter dårligt. Der er kommet mug på den og den tiltrækker fluer Den naturlige mælk er sur, men den ligner næsten yoghurt og er lækker at drikke. Hvis du ryster den friske, naturlige mælk længe nok, kan du kværne rigtig smør Det plejede min bedstemor at gøre. Det er nyttigt, når man steger en masse pandekager!

4 "ÆG" Hvad har vi brug for, for at lave en pandkage? Æg, - det giver en god smag og en smuk gul farve. Men hvor får vi æg fra? Der er så mange slags. Hvilke bør vi købe? Lad os tage de mest farverige og billigste 10 Nej, se godt efter. Lad os se på, hvad der gør forskellen? Sunshine Farm Bert s Organic Farm Lad os tage i supermarkedet Solskinsgården lyder godt. Sol? Høner på græs? Jeg ved ikke rigtig... Hold da op, det er en stor bygning. Ad, det lugter klamt. Kan I se solen? Ja, det her er burhøns. Intet udendørsområde, ingen solskin til hønsene! 2-PL PL PL Ingen sol, ingen vinduer,. Alt lys kommer fra lamper Her er mit magiske pulver, lad os flyve hen til gården. Men hvorfor kalder de det Solskinsgården? Jeg tror, det er et salgstrick! Det her er standarden for økologiske æg, og hønsene spiser kun økologisk foder Kom ind! De her høns er fritgående Wauw, hvor dejligt, de ser glade ud. Jeg vil gerne vise jer Bertils gård. Her er mit magiske pulver, kom med. Sikke et dejligt hønsehotel, med alt, hvad de har brug for. I denne bygning bor der 600 dyr. Mine høns producerer æg i to år. Men hvorfor er dine æg så dyre? Det kræver mere arbejde at have høns gående frit og økologisk foder er dyrere, men mine æg er fulde af vitaminer. 0-PL Om dagen går hønsene frit rundt og græsser uden for, spiser insekter og gøder jorden. Om natten er de på hønsehotellet i sikkerhed mod rovdyr. Jeg foreslår, at vi køber æg her, så bliver det den bedste pandekage nogensinde! Det er en god beslutning. Ved at se på mærket, kan man se, hvilken slags æg, man køber.

5 "MEL" I supermarkedet konventionel mel økologisk fuldkorns MEL MEL økologisk stenmalet Hvad skal vi købe? Vi spørger Superpandekagen! I stenmalet mel er alt undtagen den yderste skal bevaret. Det betyder, at alt det gode fedt, vitaminer og mineraler er bevarede. Det er hvad, børn har brug for! I hvidt mel er kimen, skallen og kliden fjernet. Det betyder, at alle de sunde fedtstoffer, vitaminer og mineraler er fjernede. Hvis du bruger hvidt mel får du kun frøhvide med tomme kulhydrater og stivelse og du risikerer at få forstoppelse eller diarré. Frøhvide Skal Kim Klid Godt så, vi køber en pakke økologisk stenmalet mel til vores superpandekage. det er sundt for os og vi støtter miljøet. MEL økologisk stenmalet Okay, stenmalet mel er det sundeste, fordi det indeholder alle dele af kornet undtagen skallen, men er økologisk mel ikke altid stenmalet? Økologisk mel vil sige at kornet er dyrket uden pesticider. Det betyder, at når du køber økologisk mel, er du sikker på, at der ikke er noget gift i det, men sundhedsværdien i økologisk hvidt eller fuldkornsmel er ikke bedre end i konventionelt mel. Senere derhjemme Des bedre smag og duft, des sundere er pandekagen Ja, det er præcis, sådan vi skal gøre! Når vi laver pandekagedejen 8 timer før, vi bager dem, får vi den bedste smag og duft.

6 "OLIE OG SMØR" Hvad skal vi købe? Lad os spørge Superpandekagen Når du skal købe en olie, bør du altid vælge en, der er økologisk og koldpresset. Se på denne tegning C Okay, så vi skal vælge en koldpresset olie for at bevare de sunde fedtsyrer, men tåler alle olier at blive opvarmet? C C Opløsningsmiddel raffineringsprocessen - ikke koldpresset Koldpresning Det er vigtigt at få noget fedt, men det skal være den sunde slags. Nu skal i høre... Ikke alle olier tåler opvarmning lige godt. Man kan inddele fedt i tre forskellige kategorier. Her er nogle eksempler: Mættede fedtsyrer: Fx. smør, kokossmør og palmefedt. Disse typer fedt er faste i deres konsistens, og tåler opvarmning Umættede fedtsyrer: Olievenolie, og mandelolie har i afkølet tilstand en relativ tyk, men fortsat flydende konsistens. Tåler mild opvarmning. Flerumættede fedtsyrer: Fx. hørfrøolie, solsikkeolie, rapsolie. Er altid meget flydende, selv i afkølet tilstand. Tåler ikke opvarmning. Spændende! Så vil vi stege vores pandekager i smør frem for i olie, fordi det tåler opvarmning og smager godt! Men vi har også brug for olie til pandekagefyldet. Den olie skal selvfølgelig være koldpresset. Ja, hvordan var det nu lige... lad os se på tegningen af de tre slags olier igen... Til fyldet kan vi vælge en olie, der ikke kan tåle opvarmning. Lad os vælge hørfrøolie, for så vil vores celler i kroppen få præcis, hvad de har brug for af sunde fedtsyrer, både fra hørfrøolien såvel som fra smørret, som vi vil stege vores pandekager i. Hvorfor skal det være økologisk? Hørfrø OLIE Hvis du vil være sikker på, at der ikke er pesticiderester i olien eller smørret, er det en god idé at vælge en økologisk version.

7 "HONNING" Børn! Har I nogensinde tænkt på, hvor honning kommer fra? Las os finde ud af det. Ja mand! Jeg drysser lidt tryllestøv på jer nu, så kan I komme ind i bikuben. Jeg har aftalt jeres besøg med bidronningen, hun venter på jer derinde. Hej. Jeg er en arbejderbi og jeg vogter denne bikube. Dronningen venter på jer, kom bare ind. Inde i bikuben Nå, det er her bivoksen kommer fra. Tænk sig... Det er facinerende!...lys, creme, farver... Se, en stakkels, træt bi, lad os hjælpe hende med det tunge pollen. Tak! Vi opbevarer det i cellerne for at spise det senere. Vidste I, at uden vores arbejde ville træerne ikke kunne blomstre? Ej, ad se hende lige... Nu skal I se, hvordan det foregår, når jeg lægger pollen i cellerne Det er flydende, sødt og dufter godt. Ikke dårligt... Velkommen til mit kongerige, jeg er dronningen, mor til alle disse bier, inklusive bilarverne. De har alle hver deres særlige job, som I sikkert allerede har set. Har I lyst til at smage vores honning? Helt sikkert! Mmm, det smager meget bedre end nogen slags slik, jeg kan tænke på! Hov, hvad er det for en frygtelig lugt? Vi er under angreb! Er det ikke vores gode nabo? Jo, lad os følge efter

8 "FRUGT OG MARMELADE" Nu er vores superpandekage klar. Lad os fylde den med lækkert marmelade. Lad os se, hvilke ingredienser der er i. Jordbær 15% Æblejuice Gelatine Pektin Konserveringsmidler Sukker Sirop Farvestoffer Hold da op! Der er ikke mange jordbær i den jordbærmarmelade Jeg har en idé, lad os købe jordbær og lave hjemmelavet marmelade. Eller æblemarmelade? God idé, De her æbler er smukke og de er også billige. Senere derhjemme Jeg kan ikke lide dette æble, det smager kedeligt Og marmeladen ligner ikke rigtig marmelade Ja, jeg vil spise et af dem nu. Vidste I, at æbler, der kommer fra konventionelle frugtplantager bliver sprøjtet med kemikalier op til 30 gange for at slå insekter og sygdomme ihjel? Jeg tror ikke denne nye æblesort er et godt valg til vores marmelade. Æbler fra økologiske plantager og haver ser ikke altid så gode ud, og der kan være orm inde i dem, men de smager bedre. Slå op på Internettet, hvilken sort æbler, der er bedst til marmelade. Hvorfor stopper de ikke med at sprøjte de store plantager? I store monokulturer med kun en sort æbler kan sygdomme ødelægge alting. I små økologiske plantager er der mange forskellige sorter, der er mere resistente. Derudover er der små dyr og gode insekter, der spiser de dårlige insekter. Det hedder BIODIVERSITET!

9 "URTER OG KRYDDERIER" Hvad spiser du? Har du fået det fra en kanin? Hvad mener du? Det er den lækreste hjemmelavede paté med grønt fra min bedstemor. Vil du smage? Tillsætningsstoffer, naturlige aromaer, konserveringsmidler, farvestoffer, glutamate og hvad betyder alle de E er? Så lækker! Hvordan laver hun den? Hun bruger sine egne urter, basilikum, persille... Børn, lad os undersøge, hvor urter og krydderier findes. Du finder disse urter i de bedste italienske tomatsovser på grund af den rene smag. Mener du ketchup? Nej, nej! Men lad mig vise dig noget. Lad os flyve til Amerika! ITALIA Men hvorfor putter de alt det i ketchup? Ja, disse ingredienser er meget billigere end ketchup lavet udelukkende fra tomater og urter! Markedsplads i Indien Hvad med risikoen for at udvikle allergier eller diabetes hos forbrugeren? Jeg vil gerne væk herfra og til Orienten. I bedstemors have Slet ikke! Det her er krydderier, der bruges i mad. Jeg tilbereder dem selv derhjemme. Dette gule krydderi er gurkemeje, det røde er chili og det orange er karry. Selv her er det nemt at dyrke nogle urter til at bruge i supper og andre retter, sunde smooties og til at lave sæbe med... Bedstemors opskrifter er de bedste! Er det til at male med? Alle disse krydderier hjælper med at konservere maden i den varme vi har her og så er det godt for fordøjelsen.

10 "GRØNTSAGER" Jeg hader grøntsager. De smager ikke af noget. Jeg hader kogte gulerødder, kogt spinat og grøntsagssuppe. Det er fordi, du kun spiser frossent grønt. Friske grøntsager smager meget bedre. Om efteråret kan vi stadig finde dem på markedet. Denne her gulerod er virkelig stor. Og billig. Og her står der økologiske gulerødder, men de er meget mindre og dyrere. Hvad betyder det? Jeg er produceret på en økologisk gård, jeg har ikke spist noget kemisk gødning, jeg er ikke sprøtet med giftige kemikalier.. Jeg er virkelig sprød og lækker. Vælg mig! Lad være med at lytte til hende! Se hvor stor og smuk jeg er... alle mine søstre ser ud ligesådan. Vi får masser af gødning, derfor bliver vi store. Og vi er omhyggeligt sprøjtet med et særligt stof, der forebygger sygdomme og slår insekter ihjel. økologiske gulerødder Almindelige gulerødder Ja, præcis, og dette særlige stof er ret giftigt! Jeg har ikke brug for det! Ja, vi vokser sammen, det hedder godt naboskab. De sygdomme, som vil angribe min ven gulerod er bange for mig! Hmm... hvis det er tilfældet så vil jeg hellere tage den mindre gulerod, den har en interessant form Godt valg, min ven! Det er bedre at spise små velsmagende grøntsager fulde af sunde vitaminer, end store uden så mange gode ting inden i! Som tilbehør til en dejlig madpandekage anbefaler jeg en sund salat fra økologiske og naturlige grøntsager, f.eks. salat og tomat. Om vinteren kan du putte bønner i sammen med tomaterne og løgsauce. Bønner er fulde af protein, mums!

11 "KØD" Hej! Jeg havde noget af en drøm i nat - jeg drømte, om to talende grise, der var i himlen Nøj, hvad snakkede de om?? Hej, velkommen til himlen! Efter sådan et frygtelige liv, som du må have haft, kom og nyd tilværelsen med os! Hvordan var din rejse hertil? Tak, jeg havde en stor farvelfest med landmandens familie på vores gård. Jeg blev lavet til pølser, sendt til et fødevaremmarked og er nu kommet hertil. Men hvad mener du med et frygtelig liv? Mit liv var frygteligt Jeg så kun dagslyset én gang - et par timer før jeg kom her. Maden i min stald var aldrig frisk, altid den samme smag - med en god sjat kunstige tilsætningsstoffer Hvordan kan det være? Mit liv var meget anderledes. Jeg kunne lege i muddderet hele dagen med mine fætre og kusiner og spise frisk græs og rester fra min landmands familie. Mums! Hold da fast. Når du har haft sådan et liv, så har de, der spiste dig, ikke behøvet at gå særlig meget til lægen på grund af allergier, overvægt, forhøjet blodtryk, vel? Nej, de spiste også kun kød et par gange om ugen. Hold da fast. Jeg vil vælge kød fra glade grise efter sådan en drøm! Nemlig, lad os finde det nærmeste fødevarmarked!

12 "SPIS KØD MED OMTANKE" Hvordan kan du spise sådan en stor bøf uden noget til? Fordi jeg er vild med det! Her er mit tryllepulver. Jeg har noget, du skal se... Åh, alle de sultne kvæg! Vi er nødt til at fælde flere træer, for at kunne lave græsmarker til dem... Men det er trist: Det ødelægger jo hele regnskoven. I forbindelse med produktionen af kød fældes der store arealer regnskov. i Brasilien. Men vi har brug for regnskoven for at holde luften på jorden ren. Og mange af de dyrearter, der hører til i regnskoven, trues eller uddør, når regnskoven fældes. WOW! Store marker og enorme traktorer, men her er kun én slags korn... ingen andre planter! Barnet dér virker sultent. Heldigvis bliver der snart høstet, så vil der være nok at spise.. Desværre... landmændene i Argentina dyrker sojabønner og korn som foder til vores dyr i Europa. Denne høst går altså altid eller bare. ikke til befolkningen her. For at producere ét kilo kød, skal et kvæg have 6,5 kilo korn, 36 kilo græs og liter vand. Så du kan lave 6 pandekager for den samme mængde korn, som det kræver at producere et lille stykke kød. Fedest! Jeg kan spise 6 pandekager. Lad os gøre det! Fjolle! 6 er for mange. Din mave vil sprænge! Vegetardag Det er lækkert! Lad mig vise jer, hvordan det kunne se ud i verden, hvis alle folk i Europa. villle have bare én ugentlig vegetardag. En vegetardag, altid eller bare engang imellem, er både lækker og meget sund. Sikke et smukt landskab Det gør mig helt glad, når jeg ser det sultne barn spise. Der ville være mad nok til alle i verden.

13 "MÅLTIDSKULTUR" Jeg kan ikke li at spise min pandekage på denne måde. Lad os bytte! Jeg vil have tomater i min pandekage! Du er dum! Ad, det er klamt. Hvad er det du spiser Vil du være sød og række mig tomaterne. Hvad er det du spiser? Jeg foretrækker at spise den med grøntsager, men nyd du den! Mmm.. det smager godt. Vil du smage?? Jeg kan ikke så godt lide frugt. Vil du række mig grøntsagerne, tak! Ja, selvfølgelig værs go. Det er en herlig middag med alle vores venner, synes du ikke også? Det er fantastisk! Velbekomme!

ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED?

ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED? NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan forklare om de ting, der spiller en rolle i forhold til sundhed. Du kan give eksempler på, hvad man undgår, når man spiser økologisk mad. ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED?

Læs mere

Bryndzové halusky slovakisk bolle ret

Bryndzové halusky slovakisk bolle ret Opskrift til 2-3 personer. Ingredienser: Bryndzové halusky slovakisk bolle ret - 750 g skrællet rå kartofler, fint revet. - salt - 250 g mel - 250 g gæret fåreost (i form af smøreost, kendt som bryndza)

Læs mere

PAS PÅ DIN, MIN OG VORES JORD

PAS PÅ DIN, MIN OG VORES JORD NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan give eksempler på, hvordan produktion af mad påvirker kloden, uanset om det er økologisk eller konventionelt produceret. Du kan give eksempler på, hvordan man kan tage hensyn

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

Bliv klar til turen i supermarkedet

Bliv klar til turen i supermarkedet Bliv klar til turen i supermarkedet Denne side er lavet til dig, der går på Grundforløb 1 på en erhvervsuddannelse. Du kan også bruge materialet, hvis du går på en anden ungdomsuddannelse eller i 9. eller

Læs mere

Bliv klar til turen i supermarkedet

Bliv klar til turen i supermarkedet Bliv klar til turen i supermarkedet Dette materiale er lavet til dig, der går på Grundforløb 1 på en erhvervsuddannelse. Ved hjælp af cases, opgaver og videoer får du ideer til og mulighed for at tænke

Læs mere

1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange

1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange Alle spørgsmål samlet Spørgsmål til ernæring 1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange 2. Er det sundt at spise æg? A:

Læs mere

FRA JORD TIL BORD OG TIL JORD IGEN

FRA JORD TIL BORD OG TIL JORD IGEN NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan fortælle om de særlige ting, som den økologiske landmand gør på gården, så hans produkter kan sælges som økologiske. Du kan fortælle om madens vej fra jord til bord og til

Læs mere

Madens historier. Ruth og Rasmus går ØKOLOGISK

Madens historier. Ruth og Rasmus går ØKOLOGISK Madens historier Ruth og Rasmus går ØKOLOGISK Økologi Ruth og Rasmus er i byen med deres pædagog, der hedder Hanne. De skal købe mad til frokosten i børnehaven. I dag skal børnene nemlig smøre deres egne

Læs mere

MINDRE PLADS - MERE MAD

MINDRE PLADS - MERE MAD LEKTION 5B MINDRE PLADS - MERE MAD DET SKAL I BRUGE Adgang til internettet Teksten: Det e ektive landbrug Tegneredskaber Papir LÆRINGSMÅL 1. I kan beskrive jeres eget liv og jeres mad i forhold til børn

Læs mere

CASE 2: Lauras brunch

CASE 2: Lauras brunch CASE 2: Lauras brunch Laura har inviteret tre veninder hjem til sund og lækker brunch. Først skal hun i supermarkedet og købe ind til sin brunch og I skal hjælpe hende. Nedenfor er der 7 stop i supermarkedet

Læs mere

Læs og lær om. bondegårdens dyr

Læs og lær om. bondegårdens dyr Læs og lær om bondegårdens dyr En ko på gården En ko på gården skal lave mælk. En ko kan lave mælk, når den har født en kalv. En ko spiser græs. Det kan den godt lide. Den spiser græs på en mark, når

Læs mere

Fase 4 afslutningsfase

Fase 4 afslutningsfase Fase 4 afslutningsfase 2-4 uger Fase 4 er magen til fase 2 og så må du spise et ugentligt alt-jeg-kan-spise-måltid. Det er vigtigt, at du ikke følger fase 3 længere end 4 uger. Du må gerne gentage fase

Læs mere

Mad og motion. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Mad og motion. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Mad. Oversæt til eget sprog - forklar

Mad og motion. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Mad og motion. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Mad. Oversæt til eget sprog - forklar ORDLISTE Hvad betyder ordet? Ordet på dansk Oversæt til eget sprog - forklar Sundhedsdansk Mad og motion Her kan du lære danske ord om mad, motion og sundhed. Du kan også få viden om, hvad du kan gøre

Læs mere

Mad og motion. Sundhedsdansk. NYE ORD Mad

Mad og motion. Sundhedsdansk. NYE ORD Mad Sundhedsdansk Mad og motion Her kan du lære danske ord om mad, motion og sundhed. Du kan også få viden om, hvad du kan gøre for at leve sundt. NYE ORD Mad Skriv det rigtige ord under billederne. frugt

Læs mere

Kick i madkassen. -Gode råd om dit barns kost

Kick i madkassen. -Gode råd om dit barns kost Kick i madkassen -Gode råd om dit barns kost Indholdsfortegnelse: Gode råd om kost og madlavning s. 2 Madpakkehånden Madlavning Kogning Få dit barn med! De 10 vigtigste ingredienser til en sund kost s.

Læs mere

Hvordan passer du din surdej?

Hvordan passer du din surdej? Hvordan passer du din surdej? En surdej kan overleve i flere år, hvis du bare giver den lidt førstehjælp i ny og næ. Derfor er det en god idé at blive gode venner med den, det kunne jo ende med et langt

Læs mere

KOPIARK 1-12 2.-4. KLASSETRIN

KOPIARK 1-12 2.-4. KLASSETRIN KOPIARK 1-12 2.-4. KLASSETRIN PIA ROSENLUND & CHRISTINE BENDIX KONSULENTER FOR FØDEVARESTYRELSEN. UDDANNEDE FOLKESKOLELÆRERE MED BACHELOR I HJEMKUNDSKAB ET SUNDERE VALG MED NØGLEHULLET Kopiarkene kan hentes

Læs mere

KOPIARK 1-13 5.-6. KLASSETRIN

KOPIARK 1-13 5.-6. KLASSETRIN KOPIARK 1-13 5.-6. KLASSETRIN PIA ROSENLUND & CHRISTINE BENDIX KONSULENTER FOR FØDEVARESTYRELSEN. UDDANNEDE FOLKESKOLELÆRERE MED BACHELOR I HJEMKUNDSKAB ET SUNDERE VALG MED NØGLEHULLET Kopiarkene kan hentes

Læs mere

Mad, krop og sundhed Opgaver til Spisebogen

Mad, krop og sundhed Opgaver til Spisebogen Mad, krop og sundhed Opgaver til Spisebogen Forfatter Tina Krogh Materialet er støttet af Ministeriet for Børn og Undervisnings Tips- og Lottopulje 2010. Materialet inkl. billeder kan frit anvendes i undervisningssammenhænge

Læs mere

BURGER MED FRITTER. 1 Portion

BURGER MED FRITTER. 1 Portion DRENGERØVSMAD BURGER MED FRITTER 1 Portion Ingredienser 1 bagekartoffel (125 g) 1 tsk. olie (5g) 100 g hakket oksekød Salt, peber 1 skive ost 30+ 1 stor fuldkornsburgerbolle Sennep Ketchup 2 sprøde salat

Læs mere

Bakterier i maden. Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000.

Bakterier i maden. Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000. www.madklassen.dk Bakterier i maden Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000.000 X Bakterier i maden Hvordan undgår du at blive syg

Læs mere

Opskrifter med majs og kartofler

Opskrifter med majs og kartofler Missionsprojekt 2016 Opskrifter 1 Opskrifter med majs og kartofler Tekst: Janne Bak-Pedersen For længe siden havde Spanierne en»skat«med hjem fra Peru. Det var kartoflen. Vi spiser rigtig mange kartofler

Læs mere

Tak til: Peter Møller for din uundværdlige støtte og hjælp. Rikke Vestergaard Petersen for kritik og råd.

Tak til: Peter Møller for din uundværdlige støtte og hjælp. Rikke Vestergaard Petersen for kritik og råd. Molly Den Magiske Ko Copyright Lene Møller 2012 Illustrationer: Lene Møller Forlag: Books On Demand GmbH, København, Danmark Trykt hos: Books On Demand GmbH, Norderstedt, Tyskland Bogen er sat med Georgia.

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Modul 1. 1. a Hvad er økologi?

Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Se på øko-mærket herunder. Det henviser til økologisk mad fra økologisk dyrkning af jorden. Men økologisk betyder andet end det. Økologisk landbrug har lånt ordet økologisk

Læs mere

MELLEMMÅLTIDER - FORSLAG fase 1

MELLEMMÅLTIDER - FORSLAG fase 1 MELLEMMÅLTIDER - FORSLAG fase 1 På de næste sider finder opskrifterne til mellemmåltiderne i kostplansforslaget. Husk at mælk i kaffen kan være det, der gør det svært at komme ned i vægt! altså hvis du

Læs mere

Planter er også mad. Grøntsager, frugt og korn. Gulerødder. Planter er også mad Tema om rodfrugter INDSKOLINGen: 1.-3. klasse 1

Planter er også mad. Grøntsager, frugt og korn. Gulerødder. Planter er også mad Tema om rodfrugter INDSKOLINGen: 1.-3. klasse 1 Planter er også mad Grøntsager, frugt og korn Tema om rodfrugter Gulerødder Indskolingen: 1.-3. klasse Planter er også mad Tema om rodfrugter INDSKOLINGen: 1.-3. klasse 1 Delemne 1: Plantekendskab Planter

Læs mere

Du kan få forskellige typer af æg. Du kan få: Hønsene lever på forskellige måder. Se skemaet. Hvilken type høne har mest plads? høns. høns. høns.

Du kan få forskellige typer af æg. Du kan få: Hønsene lever på forskellige måder. Se skemaet. Hvilken type høne har mest plads? høns. høns. høns. Opgave 3: Undersøg, hvordan de forskellige typer af høns lever Du skal nu undersøge, hvordan de forskellige typer af høns lever. Der er nemlig forskel på, hvad hønsene får at spise, om de kan komme ud,

Læs mere

Hvor meget energi har jeg brug for?

Hvor meget energi har jeg brug for? Hvor meget energi har jeg brug for? Du bruger energi hele tiden. Når du går, når du tænker, og selv når du sover. Energien får du først og fremmest fra den mad, du spiser. Den kommer fra proteiner, og

Læs mere

Krop & Sundhed. - Hvad er det egentlig for noget? Find ud af det lige her! :)

Krop & Sundhed. - Hvad er det egentlig for noget? Find ud af det lige her! :) Krop & Sundhed - Hvad er det egentlig for noget? Find ud af det lige her! :) S ide 2 Krop & S u n dhed Å rgang 1, Nummer 1 Søvn - hvorfor er det så vigtigt? Søvn er en nødvendighed for alle levende væsner.

Læs mere

Tid til velsmagende sundhed

Tid til velsmagende sundhed biogan biogan.dk Tid til velsmagende sundhed Nyheder & tilbud 01.01.2018-15.03.2018 Kontakt salgskonsulent Niels Esbjerg på 2138 4881 eller niels@biogan.dk for at få glæde af de gode tilbud Biogan A/S

Læs mere

økologi, eller hvad? gulerod pastinak rødbede

økologi, eller hvad? gulerod pastinak rødbede Opgave 7. Undersøg gulerodens holdbarhed Scan koden, eller læs på gocook.dk/leksikon, hvordan gulerødder, pastinak og rødbeder skal opbevares, og hvor lang tid de kan holde sig. Noter i skemaet: Rodfrugt

Læs mere

Anette Opstrup, Naturlig Sundhedsplejerske

Anette Opstrup, Naturlig Sundhedsplejerske Anette Opstrup, Naturlig Sundhedsplejerske www.æblebørn.dk ved Anette Opstrup, sundhedsplejerske og behandler Side 1 HVAD KAN JEG SPISE I STEDET FOR? Med denne lille guide giver jeg dig inspiration til,

Læs mere

Den Forheksede Store Pandekage Smagedag

Den Forheksede Store Pandekage Smagedag Den Forheksede Store Pandekage Smagedag Opskrifter De gule majspandekager - 15 små 100 g mel 100 g fint majsmel 1 tsk fint salt 1 tsk karry 4 ½ dl letmælk 50 g fintsnittet porre. (Se tips) 150 g kogte

Læs mere

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Kostfibre hvorfor. De mætter De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Maden flyttes hurtigere gennem kroppen De tager plads for andre fødevarer Tager lang tid at spise giver hurtigere

Læs mere

Madens historier. Ruth og Rasmus løser mysteriet om MÆLK OG OST

Madens historier. Ruth og Rasmus løser mysteriet om MÆLK OG OST Madens historier Ruth og Rasmus løser mysteriet om MÆLK OG OST Mælk og ost Mmmmm, jeg ELSKER mælk, siger Rasmus. Derhjemme får jeg kærnemælk. Ved du så, at mælk kommer fra koen? Og at man kan lave mælk

Læs mere

KOLOGISKE RÅVARER KOSTER MERE, OG DET SKAL DE OGSÅ!

KOLOGISKE RÅVARER KOSTER MERE, OG DET SKAL DE OGSÅ! KOLOGISKE RÅVARER KOSTER MERE, OG DET SKAL DE OGSÅ! Mange mener ikke, at der er forskel på konventionelle og økologiske fødevarer, men det er ikke rigtigt. Økologi er det rigtige valg, hvis du også tænker

Læs mere

Fair trade og økologiske krydderier med grøntsager fra Spanien og Sydamerika

Fair trade og økologiske krydderier med grøntsager fra Spanien og Sydamerika Fair trade og økologiske krydderier med grøntsager fra Spanien og Sydamerika SPICEZ DE NUNEZ krydderier for både professionelle og dem der bare godt kan li god mad SPICEZ DE NUÑEZ forhandler krydderier

Læs mere

Tillykke med din nye kanin

Tillykke med din nye kanin Tillykke med din nye kanin Afkomsattest Født: Køn: Farve: Race: Opdrættet hos Opdrætters navn Højre øre Venstre øre Registreret Solgt d. Købers navn: Fuldmagt Garanti Far Farfar Farfars far Farfars mor

Læs mere

sunde muffins der smager magisk!

sunde muffins der smager magisk! Magic Muffin - sunde muffins der smager magisk! Hvem elsker ikke lækre hjemmebagte muffins? Nu kan nyde dem med virkelig god samvittighed - for de er uden kornprodukter, mælk og sukker. Til gengæld er

Læs mere

Husk mad- Gaby, Lærke og Simon, Agerbæk. Tammin, Ølgod. Børn i Varde Kommune giver tips til sund mad til lange dage. Louise, Varde

Husk mad- Gaby, Lærke og Simon, Agerbæk. Tammin, Ølgod. Børn i Varde Kommune giver tips til sund mad til lange dage. Louise, Varde Gaby, Lærke og Simon, Agerbæk Tammin, Ølgod Husk mad- Børn i Varde Kommune giver tips til sund mad til lange dage. Louise, Varde Har du en plan? Mandag: Rugbrød Tirsdag: Sandwich med tunsalat Onsdag: Rugbrød

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Tortilla med oksekød, avocado, dressing og grøn salat

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Tortilla med oksekød, avocado, dressing og grøn salat Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til, hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Pasta med asparges og parmaskinke Rester fra weekenden Fiskefrikadeller

Læs mere

Skoleelevers spisevaner

Skoleelevers spisevaner Københavns Universitet Pro Children Institut for Folkesundhedsvidenskab Oktober 2003 Skoleelevers spisevaner Spørgeskema til elever Oktober 2003 Kære skoleelev Vi beder dig hjælpe os med en undersøgelse

Læs mere

agurk gulerod grøntsager

agurk gulerod grøntsager Opgave : Grove og fine grøntsager Fine grøntsager som agurk og tomat indeholder mere vand end grove grøntsager som gulerod og kål. Find ud af, hvor meget vand du kan presse ud af en agurk og af en gulerod.

Læs mere

Indholdsfortegnelse:

Indholdsfortegnelse: Mine yndlingsopskrifter i Eventyrhuset. Kære mor og far I Eventyrhuset får vi serveret meget forskellig mad, og jeg har nogle madretter, som jeg elsker, og spiser rigtig meget af. Jeg har løbende fået

Læs mere

Body Mind Academys 10 dages udrensningskur

Body Mind Academys 10 dages udrensningskur Body Mind Academys 10 dages udrensningskur Tillykke med din beslutning om at rense din krop ud samt at øge bevidstheden om hvad din krop har brug for af brændstof, og ikke mindst hvad den IKKE skal have.

Læs mere

CASE 1: Nikolajs lasagne

CASE 1: Nikolajs lasagne CASE 1: Nikolajs lasagne Nikolaj vil gerne imponere sin veninde Stine. Han har derfor inviteret hende på hjemmelavet lasagne. Først skal Nikolaj i supermarkedet og købe ind til lasagnen og du skal hjælpe

Læs mere

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng Projekt Godnat CD Se jeg ligger i min seng Se mig jeg ligger i min seng x 2 Og tænker på alle de skøre ting som jeg så ud-i-haven her idag Uh-ha - Jeg tror - jeg så en stor giraf, men dens prikker de var

Læs mere

Bliv klar til turen i supermarkedet

Bliv klar til turen i supermarkedet 1 Bliv klar til turen i supermarkedet Denne side er lavet til dig, der går på Grundforløb 1 på en erhvervsuddannelse. Du kan også bruge materialet, hvis du går på en anden ungdomsuddannelse eller i 9.

Læs mere

Alt blandes sammen til en smidig dej, dog ikke i de 1,5 kilo smør, rulles som følger

Alt blandes sammen til en smidig dej, dog ikke i de 1,5 kilo smør, rulles som følger CLAUS HOLM: OPSKRIFTER MED TANG fra onsdag 2. maj 2012. Brød, kager og rugbrød. Brain basser 200 gram gær 150 gram sukker 10 hele æg 1 liter vand koldt 2 spsk spirolina 100 gram smør ½ kilo fint bygmel

Læs mere

1. I kan snakke om emnet Kan du leve uden kød? også i forhold til jeres eget liv (Sammenhæng)

1. I kan snakke om emnet Kan du leve uden kød? også i forhold til jeres eget liv (Sammenhæng) LEKTION 2C OLIVER SPISER SKRALD LÆRINGSMÅL 1. I kan snakke om emnet Kan du leve uden kød? også i forhold til jeres eget liv (Sammenhæng) 2. I kan stille spørgsmål til personers måde at handle på (Sammenhæng)

Læs mere

Mange julehilsner Albert

Mange julehilsner Albert GLÆDELIG FØRSTE DECEMBER! Mit navn er, og jeg er flyttet ind i nat. Jeg elsker jul og gaver. Og så er jeg en rigtig drillenisse Så bare pas på, for ellers kan jeg finde på de skøreste ting. Jeg har en

Læs mere

Sund mad i børnehøjde. Sundhedskonsulent Kirstine Gade SundhedscenterStruer

Sund mad i børnehøjde. Sundhedskonsulent Kirstine Gade SundhedscenterStruer Sund mad i børnehøjde Sundhedskonsulent Kirstine Gade SundhedscenterStruer Program Madens betydning for børn Generelle kostanbefalinger til børn Madens betydning for børn Børn har brug for energi, vitaminer,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

Miniguide: Undgå mavepine i julen

Miniguide: Undgå mavepine i julen Miniguide: Undgå mavepine i julen Lækker mad og dejlig stemning. Det er hvad julen handler om. Desværre kan julestemningen blive afbrudt af mavepine, fordi vi spiser for meget. Det kan også være, at mavepinen

Læs mere

Tag med på MÆLKEVEJEN

Tag med på MÆLKEVEJEN Tag med på MÆLKEVEJEN Anna og Ludvig er taget med mor og far til Økodag. De glæder sig til at se køerne danse, men dét Ludvig er allermest nysgerrig efter, er at se køerne blive malket. Far har nemlig

Læs mere

EAT på skemaet Opgaver/Mellemtrin. Mad fra dyr

EAT på skemaet Opgaver/Mellemtrin. Mad fra dyr Mad fra dyr tema Verdensmad og madkultur Indhold Intro Mad-logbog EAT menu Økologi og dyrevelfærd Bakterie-bal, nej tak Minimejeri Spis op eller not Mad i Danmarkshistorien Vege hvad for en? Intro En del

Læs mere

Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug

Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug Dette modul fortæller om de begreber og principper, der er vigtige i økologisk landbrug i Danmark. Noter til dette afsnit ser du på sidste side.

Læs mere

De praktiske. Boller, havregryn, æg, pålæg, mælk, rugbrød Madpandekager m.leftovers, salat, ost, salsa gulerøder, æbler, bananer

De praktiske. Boller, havregryn, æg, pålæg, mælk, rugbrød Madpandekager m.leftovers, salat, ost, salsa gulerøder, æbler, bananer De praktiske Dag Tirsdag aften Onsdag morgen Onsdag frokost snacks Onsdag aften Torsdag morgen torsdag frokost snacks Torsdag aftensmad Fredag morgen Mad Chili con/sincarne Boller, havregryn, æg, pålæg,

Læs mere

SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE

SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE FYSISK SUNDHED AUGUST 2013 SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE Spis sund mad, se mindre TV, bevæg dig, sov godt, lav en klar aftale om alkohol med dine forældre og hold dig fra rygning. Spis

Læs mere

Børn er ikke kræsne - det er de voksne

Børn er ikke kræsne - det er de voksne Børn er ikke kræsne - det er de voksne Nydelse og det at være tilstede er kodeordet. Kom nu prøv at smag salaten smag nu mors mad hun har stået i køkkenet hele dagen nej den kan du nok ikke lide De kære

Læs mere

Professoren. - flytter ind! Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til:

Professoren. - flytter ind! Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til: 1 Professoren - flytter ind! 2015 af Kim Christensen Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til: Shelley - for at bringe ideen på bane Professor - opdrætter - D. Materzok-Köppen

Læs mere

Kokkelærerens madplan

Kokkelærerens madplan Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Karrysuppe Pizza med Fiskefilet Hamburgerryg Omelet med med kylling fra

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

NEMME ÆG NU NEMME ÆG NU NEMME. Nix pille! Vi har klaret det for dig

NEMME ÆG NU NEMME ÆG NU NEMME. Nix pille! Vi har klaret det for dig NEMME NEMME ÆG ÆG NU NU NEMME ÆG NU Nix pille! 15/01/14 08.56 Vi Vi har har klaret klaret det det for for dig dig Vi har klaret det for dig Salade Nicoise med grillstegt tun 4 personer Ingredienser Grillstegt

Læs mere

26.11. 2011. Gulerodssuppe. Agurkesuppe. TEMA: Nem mad

26.11. 2011. Gulerodssuppe. Agurkesuppe. TEMA: Nem mad Eriks Mad og Musik.. 0 Gulerodssuppe Agurkesuppe Tema: agurk ½ grøn peber ½ eller / lille chili lille løg ½ dl yoghurt fed hvidløg salt & peber evt. dl (eller ) hønsebouillon Skyl agurken, flæk den, skrab

Læs mere

SUNDHED V/BENTE GRØNLUND. Livet er summen af dine valg Albert Camus

SUNDHED V/BENTE GRØNLUND. Livet er summen af dine valg Albert Camus SUNDHED V/BENTE GRØNLUND Livet er summen af dine valg Albert Camus Sund livsstil Vær proaktiv når det gælder dit helbred Dyrk motion, og pas på vægten Spis rigtigt Udarbejd strategier for livslang læring

Læs mere

Hvor meget energi har jeg brug for?

Hvor meget energi har jeg brug for? Hvor meget energi har jeg brug for? Du bruger energi hele tiden. Når du går, når du tænker, og selv når du sover. Energien får du først og fremmest fra den mad, du spiser. Den kommer fra proteiner, og

Læs mere

Kokkelærens madplan Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Strimler af nakkekotelet. med. kartoffelskiver

Kokkelærens madplan Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Strimler af nakkekotelet. med. kartoffelskiver Aftensmad Madpakkeforslag Kokkelærens madplan Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Nakkekoteletter Klassisk med asparges æggekage med og kartofler bacon Laks fra i fredags med agurkedressing Strimler af

Læs mere

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager Frugt og grønsager tema Frugt og grønsager Indhold Intro Frugt- og grøntbrikker Tænk og tegn dit kvarter Frugtsalat Hør om og smag på asparges Kongegrøntbold Quiz Over eller under jorden Intro Der findes

Læs mere

I dag skal vi. Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Hvad lærte vi sidst?

I dag skal vi. Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Hvad lærte vi sidst? I dag skal vi Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. Hvad lærte vi sidst? CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Har i lært noget om, hvad træer kan, hvad mennesker kan og ikke

Læs mere

Æblerøræg. Æbleskiver. Æbleflæsk/ æble løg. Æblekarry

Æblerøræg. Æbleskiver. Æbleflæsk/ æble løg. Æblekarry Brug udelukkende økologiske ingredienser. Det gør vi. Æblerne skal ikke skrælles til nogen af opskrifterne. Jeg skræller normalt ikke grønsager, men vasker dem kun og skærer dårlige steder væk. De gode

Læs mere

Mejeriprodukter og mere frugt

Mejeriprodukter og mere frugt Mejeriprodukter og mere frugt Bilag Side 1 Morgenfrisk Frugtyoghurt (4 pers.) 8 dl yoghurt naturel af letmælk eller skummetmælk 200 g frugt, fx banan, melon, appelsin, æble, bær 25 g. mandler Vælg én eller

Læs mere

mad eller hvad? Et mellemmåltid

mad eller hvad? Et mellemmåltid mad eller hvad? Et mellemmåltid Elevhæfte 2010 m ad el re h va d? Hvad er et mellemmåltid? Et mellemmåltid er det måltid, du spiser mellem dagens tre hovedmåltider: Morgenmad, frokost og aftensmad. Du

Læs mere

Lær mig om fuldkorn. Et undervisnings-materiale til kantine- og køkkenpersonale

Lær mig om fuldkorn. Et undervisnings-materiale til kantine- og køkkenpersonale Lær mig om fuldkorn Et undervisnings-materiale til kantine- og køkkenpersonale 1 Indhold Fuldkornslogoet side 3 Regler for brug af fuldkornslogoet side 6 Få mere fuldkorn på menuen side 11 Hvad er fuldkorn

Læs mere

Denne bog tilhører: Hej! Navn: Skole: Dette er din personlige bog, som vi håber vil være en hjælp til dig på vejen mod en sjov og sund hverdag.

Denne bog tilhører: Hej! Navn: Skole: Dette er din personlige bog, som vi håber vil være en hjælp til dig på vejen mod en sjov og sund hverdag. MIN AFTALE BOG Denne bog tilhører: Hej! Dette er din personlige bog, som vi håber vil være en hjælp til dig på vejen mod en sjov og sund hverdag. I bogen kan du finde de kost- og motions råd, som vi alle

Læs mere

Lær mig om fuldkorn. Et undervisnings-materiale til kantine- og køkkenpersonale

Lær mig om fuldkorn. Et undervisnings-materiale til kantine- og køkkenpersonale Lær mig om fuldkorn Et undervisnings-materiale til kantine- og køkkenpersonale 1 Indhold Fuldkornslogoet side 3 Regler for brug af fuldkornslogoet side 6 Få mere fuldkorn på menuen side 11 Hvad er fuldkorn

Læs mere

Tilsætningsstoffer hvad gør de godt for, og hvor kommer de fra?

Tilsætningsstoffer hvad gør de godt for, og hvor kommer de fra? Tilsætningsstoffer hvad gør de godt for, og hvor kommer de fra? # 1 Nogle tilsætningsstoffer er nyttige, og andre kaldes af nogle for madsminke. Det er især farvestoffer og aromastoffer, der kommer i den

Læs mere

Banankage med lys cremeux og nibs

Banankage med lys cremeux og nibs Banankage med lys cremeux og nibs Glem alt om de banankager, du hidtil har smagt! Denne kage har den lækreste fugtige konsistens, der står rigtig godt til den lyse cremeux og den sprøde tekstur, som kakaonibsene

Læs mere

Coach dig selv til topresultater

Coach dig selv til topresultater Trin 3 Coach dig selv til topresultater Hvilken dag vælger du? Ville det ikke være skønt hvis du hver morgen sprang ud af sengen og tænkte: Yes, i dag bliver den fedeste dag. Nu sidder du måske og tænker,

Læs mere

ERNÆRING. www.almirall.com. Solutions with you in mind

ERNÆRING. www.almirall.com. Solutions with you in mind ERNÆRING www.almirall.com Solutions with you in mind GENERELLE RÅD OM MOTION RÅDGIVNING OMKRING ERNÆRING FOR PATIENTER MED MS Det er ikke videnskabeligt bevist, at det at følge en speciel diæt hjælper

Læs mere

HELT ENKELT OG ØKOLOGISK

HELT ENKELT OG ØKOLOGISK Økologisk Brunch HELT ENKELT OG ØKOLOGISK Brunch er alle tiders anledning til at samle familie og venner på en nem og hyggelig måde. Og brunchen kan varieres i det uendelige alt efter årstiden, hvem der

Læs mere

MORGENMADSFORSLAG fase 1

MORGENMADSFORSLAG fase 1 MORGENMADSFORSLAG fase 1 På de næste sider finder du morgenmadsforslag. Hent inspiration og sammensæt selv dine egne måltider. Lige nu handler det om at spise 5-6 måltider dagligt og spise grønsager til

Læs mere

Bilag til Økodag på Madskoler 2009

Bilag til Økodag på Madskoler 2009 Bilag til Økodag på Madskoler 2009 Min mappe: (navn) Ilustration: Morten Telling, Moxtell Productions. Indholdsfortegnelse Viden om økologi: Hvad er økologisk? (2 sider med tekst + opgaver) Viden om økologi:

Læs mere

7 DAGES JUICECHALLENGE for begyndere..

7 DAGES JUICECHALLENGE for begyndere.. 7 DAGES JUICECHALLENGE for begyndere.. TIL SPORTSFOLK, SKØNHEDER, VITAMINHUNGRENDE, LÆKKERTØRSTIGE, MÆND, KVINDER OG BØRN! Ønsker du at optimere din energi, din vitalitet og booste dit immunforsvar på

Læs mere

GRØNNE OPSKRIFTER FRISKE URTER ER LIVETS KRYDDERI

GRØNNE OPSKRIFTER FRISKE URTER ER LIVETS KRYDDERI GRØNNE OPSKRIFTER FRISKE URTER ER LIVETS KRYDDERI DET SUNDESTE, GRØNNE TRYLLEDRYS Friske krydderurter er sunde, velsmagende og forhøjer både smags-, duft- og synsoplevelsen ved ethvert måltid. I dette

Læs mere

Dagen efter mødte en flok forventningsfulde solstråler op i Solen. I dag skulle der laves dej med lyng til fladbrød. Fladbrødene skulle bages over

Dagen efter mødte en flok forventningsfulde solstråler op i Solen. I dag skulle der laves dej med lyng til fladbrød. Fladbrødene skulle bages over Solens børn er i fuld gang med at lave hybenmarmelade. Først var en gruppe børn var ude og plukke en masse hyben, og derefter skulle de klargøres til marmelade. Det krævede koncentration og finmotorik

Læs mere

Lær mig om fuldkorn 1

Lær mig om fuldkorn 1 Lær mig om fuldkorn 1 Hvad er fuldkorn? Fuldkorn er hele kornet intet er taget væk. Heller ikke skaldelene, hvor de fleste af vitaminerne, mineralerne og fibrene sidder. Almindeligt hvedemel består af

Læs mere

1. Synes du, at du sidder godt når du spiser din mad i caféen? 40. 2. Synes du, at lyset er behageligt når du spiser din mad i cafeen?

1. Synes du, at du sidder godt når du spiser din mad i caféen? 40. 2. Synes du, at lyset er behageligt når du spiser din mad i cafeen? 4 1. Synes du, at du sidder godt når du spiser din mad i caféen? 4 2. Synes du, at lyset er behageligt når du spiser din mad i cafeen? 3 3 3 3 2 2 2 2 1 1 2 2 1 3. Synes du, at der er for meget larm når

Læs mere

Inspiration til børnefødselsdage

Inspiration til børnefødselsdage Inspiration til børnefødselsdage Frugt og grønt Frugtpindsvin Udskåret melon Grønne lanser Til 15 børn Du skal bruge 1 hvidkålshoved eller 1 vandmelon 15 træspyd 4-5 forskellige slags grøntsager fra listen:

Læs mere

Er du også en Alfa? Børnenes guide til alfa-1 antitrypsin mangel

Er du også en Alfa? Børnenes guide til alfa-1 antitrypsin mangel Er du også en Alfa? Børnenes guide til alfa-1 antitrypsin mangel Mød Sofie og Lukas Vi vil gerne have at du møder Sofie og Lukas (og Tiger). De har også en lillebror som hedder Rasmus. De skal hjælpe dig

Læs mere

Dukketeater til juleprogram.

Dukketeater til juleprogram. Dukketeater til juleprogram. Dukketeater 1: (Der er brug for to dukker, en frisk og glad drengedukke (dukke 1), der er spændt på at det er jul og en lidt fornuftig pigedukke (dukke 2), der ikke kommet

Læs mere

Derudover bruges der 95 procent mindre vand og udledes 90 procent mindre CO2 i produktionsfasen.

Derudover bruges der 95 procent mindre vand og udledes 90 procent mindre CO2 i produktionsfasen. 8 Fristende nye opskrifter med Soy4You Har du prøvet det nye Soy4You produkt endnu? Soy4You er sidste nye skud på stammen af grønne produkter der rammer de danske supermarkeder. Soy4You er et naturprodukt

Læs mere

150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ

150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ Opskrift 80-87 150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ 1 LAURAS BANAN PANDEKAGER MED GLUTENFRI CORN FLAKES OG BLÅBÆR 6 portioner Ingredienser: 3 bananer 6 æg 40 g knuste Glutenfri Corn Flakes 200 g blåbær 1 tsk vanillepulver

Læs mere

1. Det hakkede kød blandes med mel, krydderier, æg og lidt væske og røres godt.

1. Det hakkede kød blandes med mel, krydderier, æg og lidt væske og røres godt. Opskrifter Frikadeller 500 g hakket flæskesmåkød 1 dl mel ca. 2 tsk. salt ca. 1 tsk. peber 2 spsk. hakket løg 1 æg 2 dl mælk margarine til stegning 1. Det hakkede kød blandes med mel, krydderier, æg og

Læs mere

viden vækst balance Verden rundt Æg verden rundt 1/9

viden vækst balance Verden rundt Æg verden rundt 1/9 viden vækst balance Æg Verden rundt 1/9 Fakta Æg, egg, ovo, ei, oeuf, ouvo... Overalt i verden er æg en vigtig del af maden. Høns er husdyr, der holdes hvor som helst overalt i verden hos bonden i landsbyen,

Læs mere

Madens historier. Ruth og Rasmus på sporet af KØD

Madens historier. Ruth og Rasmus på sporet af KØD Madens historier Ruth og Rasmus på sporet af KØD Frikadeller Ummm, frikadeller! Det er det bedste, jeg ved, siger Rasmus. I dag får de frikadeller i børnehaven. Frikadeller på rugbrød. Det kan børnene

Læs mere