SUPER PANDEKAGE "OPSKRIFTEN PÅ SUPERPANDEKAGE" Saml håret og tag ure, armbånd og fingerringe af! MEL

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SUPER PANDEKAGE "OPSKRIFTEN PÅ SUPERPANDEKAGE" Saml håret og tag ure, armbånd og fingerringe af! MEL"

Transkript

1 MEL Økologisk stenmalet SUPER PANDEKAGE "OPSKRIFTEN PÅ SUPERPANDEKAGE" Hej venner! Hvad er det vigtigste at huske på, inden vi starter på at det sjove i køkkenet? Saml håret og tag ure, armbånd og fingerringe af! Husk at vaske hænder grundigt og tag et forklæde på! MÆLK Pandekage dej 3 æg 3,5 dl mælk 200 g mel et knivspids salt smør til at stege i Knæk æggene i en skål, tilføj mælken og bland det sammen. Tilsæt melet lidt efter lidt med en ske og rør forsigtigt med en håndmixer. Dejen bliver bedst, hvis den får lov at hvile i 8-10 timer inden den steges. Ih, jeg glæder mig til at spise vores Superpandekage. Mums! Det var virkelig hyggeligt og sjovt at lave pandekager sammen med vores venner. Og se, hvor rent køkkenet er! Velbekomme!

2 12 historier Opskriften på Super pandekagen Grøntsager Æg Frugt og marmelade Mælk Urter og krydderier Mel Kød Olie og smør Spis kød med omtanke Honning Måltidskultur De 12 historier om SUPER PANDEKAGEN er blevet til som en del af Grundtvig Learning Partnership programmet European Food Kids, støttet af EU.

3 "MÆLK" Skal vi bruge mæk til at lave vores superpandekage? Ja! Jeg er sulten, jeg kunne godt spise noget *curd. Curd... der er mælk i det, ikke? mælkepulver glucosesirup Det tror jeg. Lad os se, hvad der står på kartonen. farve- stoffer gelatine * En engelsk smørepålæg, der minder om marmelade, men også indeholder smør og er tykkere. Hvad? Det lyder helt forkert! Måske kan vi lave vores egen curd? Hej unger! Fra denne slags mælk kan I hverken lave curd, yoghurt eller ost. Superpandekage! Hvorfor ikke?? BANG! Det vil jeg vise jer Mælken er UHT-behandlet, dvs. langtidsholdbar. UHT står for Ultra High Temperature, altså er den blevet paseuriseret ved ekstra høje temperaturer. Dette dræber de gode bakterier som kan bruges til at lave f.eks. cord, yoghurt og ost. Denne mælk kommer ofte fra køer, som for at kunne producere mere og mere mælk, bruger hele deres liv indenfor i stalden, ikke får mulighed for at komme på græs, og må spise foder lavet af genmodificeret soja. Men hvis du køber økologisk mælk, ved du, at koen har været på græs i sommerhalvåret. Mælken er kun pasteurisert, så du kan faktisk lave din egen yoghurt af den. MÆLK Der må fældes mange regnskove for at denne GMO soja kan dyrkes i tilstrækkeligt omfang. I nogle lande kan du endda købe frisk mælk direkte fra gårdene på landet! Der er creme på toppen af bøtten af den friske økologiske mælk. Lad os se, hvad der sker, hvis vi lader være med at putte den i køleskabet. En uge senere Den langtidsholdbare mælk lugter dårligt. Der er kommet mug på den og den tiltrækker fluer Den naturlige mælk er sur, men den ligner næsten yoghurt og er lækker at drikke. Hvis du ryster den friske, naturlige mælk længe nok, kan du kværne rigtig smør Det plejede min bedstemor at gøre. Det er nyttigt, når man steger en masse pandekager!

4 "ÆG" Hvad har vi brug for, for at lave en pandkage? Æg, - det giver en god smag og en smuk gul farve. Men hvor får vi æg fra? Der er så mange slags. Hvilke bør vi købe? Lad os tage de mest farverige og billigste 10 Nej, se godt efter. Lad os se på, hvad der gør forskellen? Sunshine Farm Bert s Organic Farm Lad os tage i supermarkedet Solskinsgården lyder godt. Sol? Høner på græs? Jeg ved ikke rigtig... Hold da op, det er en stor bygning. Ad, det lugter klamt. Kan I se solen? Ja, det her er burhøns. Intet udendørsområde, ingen solskin til hønsene! 2-PL PL PL Ingen sol, ingen vinduer,. Alt lys kommer fra lamper Her er mit magiske pulver, lad os flyve hen til gården. Men hvorfor kalder de det Solskinsgården? Jeg tror, det er et salgstrick! Det her er standarden for økologiske æg, og hønsene spiser kun økologisk foder Kom ind! De her høns er fritgående Wauw, hvor dejligt, de ser glade ud. Jeg vil gerne vise jer Bertils gård. Her er mit magiske pulver, kom med. Sikke et dejligt hønsehotel, med alt, hvad de har brug for. I denne bygning bor der 600 dyr. Mine høns producerer æg i to år. Men hvorfor er dine æg så dyre? Det kræver mere arbejde at have høns gående frit og økologisk foder er dyrere, men mine æg er fulde af vitaminer. 0-PL Om dagen går hønsene frit rundt og græsser uden for, spiser insekter og gøder jorden. Om natten er de på hønsehotellet i sikkerhed mod rovdyr. Jeg foreslår, at vi køber æg her, så bliver det den bedste pandekage nogensinde! Det er en god beslutning. Ved at se på mærket, kan man se, hvilken slags æg, man køber.

5 "MEL" I supermarkedet konventionel mel økologisk fuldkorns MEL MEL økologisk stenmalet Hvad skal vi købe? Vi spørger Superpandekagen! I stenmalet mel er alt undtagen den yderste skal bevaret. Det betyder, at alt det gode fedt, vitaminer og mineraler er bevarede. Det er hvad, børn har brug for! I hvidt mel er kimen, skallen og kliden fjernet. Det betyder, at alle de sunde fedtstoffer, vitaminer og mineraler er fjernede. Hvis du bruger hvidt mel får du kun frøhvide med tomme kulhydrater og stivelse og du risikerer at få forstoppelse eller diarré. Frøhvide Skal Kim Klid Godt så, vi køber en pakke økologisk stenmalet mel til vores superpandekage. det er sundt for os og vi støtter miljøet. MEL økologisk stenmalet Okay, stenmalet mel er det sundeste, fordi det indeholder alle dele af kornet undtagen skallen, men er økologisk mel ikke altid stenmalet? Økologisk mel vil sige at kornet er dyrket uden pesticider. Det betyder, at når du køber økologisk mel, er du sikker på, at der ikke er noget gift i det, men sundhedsværdien i økologisk hvidt eller fuldkornsmel er ikke bedre end i konventionelt mel. Senere derhjemme Des bedre smag og duft, des sundere er pandekagen Ja, det er præcis, sådan vi skal gøre! Når vi laver pandekagedejen 8 timer før, vi bager dem, får vi den bedste smag og duft.

6 "OLIE OG SMØR" Hvad skal vi købe? Lad os spørge Superpandekagen Når du skal købe en olie, bør du altid vælge en, der er økologisk og koldpresset. Se på denne tegning C Okay, så vi skal vælge en koldpresset olie for at bevare de sunde fedtsyrer, men tåler alle olier at blive opvarmet? C C Opløsningsmiddel raffineringsprocessen - ikke koldpresset Koldpresning Det er vigtigt at få noget fedt, men det skal være den sunde slags. Nu skal i høre... Ikke alle olier tåler opvarmning lige godt. Man kan inddele fedt i tre forskellige kategorier. Her er nogle eksempler: Mættede fedtsyrer: Fx. smør, kokossmør og palmefedt. Disse typer fedt er faste i deres konsistens, og tåler opvarmning Umættede fedtsyrer: Olievenolie, og mandelolie har i afkølet tilstand en relativ tyk, men fortsat flydende konsistens. Tåler mild opvarmning. Flerumættede fedtsyrer: Fx. hørfrøolie, solsikkeolie, rapsolie. Er altid meget flydende, selv i afkølet tilstand. Tåler ikke opvarmning. Spændende! Så vil vi stege vores pandekager i smør frem for i olie, fordi det tåler opvarmning og smager godt! Men vi har også brug for olie til pandekagefyldet. Den olie skal selvfølgelig være koldpresset. Ja, hvordan var det nu lige... lad os se på tegningen af de tre slags olier igen... Til fyldet kan vi vælge en olie, der ikke kan tåle opvarmning. Lad os vælge hørfrøolie, for så vil vores celler i kroppen få præcis, hvad de har brug for af sunde fedtsyrer, både fra hørfrøolien såvel som fra smørret, som vi vil stege vores pandekager i. Hvorfor skal det være økologisk? Hørfrø OLIE Hvis du vil være sikker på, at der ikke er pesticiderester i olien eller smørret, er det en god idé at vælge en økologisk version.

7 "HONNING" Børn! Har I nogensinde tænkt på, hvor honning kommer fra? Las os finde ud af det. Ja mand! Jeg drysser lidt tryllestøv på jer nu, så kan I komme ind i bikuben. Jeg har aftalt jeres besøg med bidronningen, hun venter på jer derinde. Hej. Jeg er en arbejderbi og jeg vogter denne bikube. Dronningen venter på jer, kom bare ind. Inde i bikuben Nå, det er her bivoksen kommer fra. Tænk sig... Det er facinerende!...lys, creme, farver... Se, en stakkels, træt bi, lad os hjælpe hende med det tunge pollen. Tak! Vi opbevarer det i cellerne for at spise det senere. Vidste I, at uden vores arbejde ville træerne ikke kunne blomstre? Ej, ad se hende lige... Nu skal I se, hvordan det foregår, når jeg lægger pollen i cellerne Det er flydende, sødt og dufter godt. Ikke dårligt... Velkommen til mit kongerige, jeg er dronningen, mor til alle disse bier, inklusive bilarverne. De har alle hver deres særlige job, som I sikkert allerede har set. Har I lyst til at smage vores honning? Helt sikkert! Mmm, det smager meget bedre end nogen slags slik, jeg kan tænke på! Hov, hvad er det for en frygtelig lugt? Vi er under angreb! Er det ikke vores gode nabo? Jo, lad os følge efter

8 "FRUGT OG MARMELADE" Nu er vores superpandekage klar. Lad os fylde den med lækkert marmelade. Lad os se, hvilke ingredienser der er i. Jordbær 15% Æblejuice Gelatine Pektin Konserveringsmidler Sukker Sirop Farvestoffer Hold da op! Der er ikke mange jordbær i den jordbærmarmelade Jeg har en idé, lad os købe jordbær og lave hjemmelavet marmelade. Eller æblemarmelade? God idé, De her æbler er smukke og de er også billige. Senere derhjemme Jeg kan ikke lide dette æble, det smager kedeligt Og marmeladen ligner ikke rigtig marmelade Ja, jeg vil spise et af dem nu. Vidste I, at æbler, der kommer fra konventionelle frugtplantager bliver sprøjtet med kemikalier op til 30 gange for at slå insekter og sygdomme ihjel? Jeg tror ikke denne nye æblesort er et godt valg til vores marmelade. Æbler fra økologiske plantager og haver ser ikke altid så gode ud, og der kan være orm inde i dem, men de smager bedre. Slå op på Internettet, hvilken sort æbler, der er bedst til marmelade. Hvorfor stopper de ikke med at sprøjte de store plantager? I store monokulturer med kun en sort æbler kan sygdomme ødelægge alting. I små økologiske plantager er der mange forskellige sorter, der er mere resistente. Derudover er der små dyr og gode insekter, der spiser de dårlige insekter. Det hedder BIODIVERSITET!

9 "URTER OG KRYDDERIER" Hvad spiser du? Har du fået det fra en kanin? Hvad mener du? Det er den lækreste hjemmelavede paté med grønt fra min bedstemor. Vil du smage? Tillsætningsstoffer, naturlige aromaer, konserveringsmidler, farvestoffer, glutamate og hvad betyder alle de E er? Så lækker! Hvordan laver hun den? Hun bruger sine egne urter, basilikum, persille... Børn, lad os undersøge, hvor urter og krydderier findes. Du finder disse urter i de bedste italienske tomatsovser på grund af den rene smag. Mener du ketchup? Nej, nej! Men lad mig vise dig noget. Lad os flyve til Amerika! ITALIA Men hvorfor putter de alt det i ketchup? Ja, disse ingredienser er meget billigere end ketchup lavet udelukkende fra tomater og urter! Markedsplads i Indien Hvad med risikoen for at udvikle allergier eller diabetes hos forbrugeren? Jeg vil gerne væk herfra og til Orienten. I bedstemors have Slet ikke! Det her er krydderier, der bruges i mad. Jeg tilbereder dem selv derhjemme. Dette gule krydderi er gurkemeje, det røde er chili og det orange er karry. Selv her er det nemt at dyrke nogle urter til at bruge i supper og andre retter, sunde smooties og til at lave sæbe med... Bedstemors opskrifter er de bedste! Er det til at male med? Alle disse krydderier hjælper med at konservere maden i den varme vi har her og så er det godt for fordøjelsen.

10 "GRØNTSAGER" Jeg hader grøntsager. De smager ikke af noget. Jeg hader kogte gulerødder, kogt spinat og grøntsagssuppe. Det er fordi, du kun spiser frossent grønt. Friske grøntsager smager meget bedre. Om efteråret kan vi stadig finde dem på markedet. Denne her gulerod er virkelig stor. Og billig. Og her står der økologiske gulerødder, men de er meget mindre og dyrere. Hvad betyder det? Jeg er produceret på en økologisk gård, jeg har ikke spist noget kemisk gødning, jeg er ikke sprøtet med giftige kemikalier.. Jeg er virkelig sprød og lækker. Vælg mig! Lad være med at lytte til hende! Se hvor stor og smuk jeg er... alle mine søstre ser ud ligesådan. Vi får masser af gødning, derfor bliver vi store. Og vi er omhyggeligt sprøjtet med et særligt stof, der forebygger sygdomme og slår insekter ihjel. økologiske gulerødder Almindelige gulerødder Ja, præcis, og dette særlige stof er ret giftigt! Jeg har ikke brug for det! Ja, vi vokser sammen, det hedder godt naboskab. De sygdomme, som vil angribe min ven gulerod er bange for mig! Hmm... hvis det er tilfældet så vil jeg hellere tage den mindre gulerod, den har en interessant form Godt valg, min ven! Det er bedre at spise små velsmagende grøntsager fulde af sunde vitaminer, end store uden så mange gode ting inden i! Som tilbehør til en dejlig madpandekage anbefaler jeg en sund salat fra økologiske og naturlige grøntsager, f.eks. salat og tomat. Om vinteren kan du putte bønner i sammen med tomaterne og løgsauce. Bønner er fulde af protein, mums!

11 "KØD" Hej! Jeg havde noget af en drøm i nat - jeg drømte, om to talende grise, der var i himlen Nøj, hvad snakkede de om?? Hej, velkommen til himlen! Efter sådan et frygtelige liv, som du må have haft, kom og nyd tilværelsen med os! Hvordan var din rejse hertil? Tak, jeg havde en stor farvelfest med landmandens familie på vores gård. Jeg blev lavet til pølser, sendt til et fødevaremmarked og er nu kommet hertil. Men hvad mener du med et frygtelig liv? Mit liv var frygteligt Jeg så kun dagslyset én gang - et par timer før jeg kom her. Maden i min stald var aldrig frisk, altid den samme smag - med en god sjat kunstige tilsætningsstoffer Hvordan kan det være? Mit liv var meget anderledes. Jeg kunne lege i muddderet hele dagen med mine fætre og kusiner og spise frisk græs og rester fra min landmands familie. Mums! Hold da fast. Når du har haft sådan et liv, så har de, der spiste dig, ikke behøvet at gå særlig meget til lægen på grund af allergier, overvægt, forhøjet blodtryk, vel? Nej, de spiste også kun kød et par gange om ugen. Hold da fast. Jeg vil vælge kød fra glade grise efter sådan en drøm! Nemlig, lad os finde det nærmeste fødevarmarked!

12 "SPIS KØD MED OMTANKE" Hvordan kan du spise sådan en stor bøf uden noget til? Fordi jeg er vild med det! Her er mit tryllepulver. Jeg har noget, du skal se... Åh, alle de sultne kvæg! Vi er nødt til at fælde flere træer, for at kunne lave græsmarker til dem... Men det er trist: Det ødelægger jo hele regnskoven. I forbindelse med produktionen af kød fældes der store arealer regnskov. i Brasilien. Men vi har brug for regnskoven for at holde luften på jorden ren. Og mange af de dyrearter, der hører til i regnskoven, trues eller uddør, når regnskoven fældes. WOW! Store marker og enorme traktorer, men her er kun én slags korn... ingen andre planter! Barnet dér virker sultent. Heldigvis bliver der snart høstet, så vil der være nok at spise.. Desværre... landmændene i Argentina dyrker sojabønner og korn som foder til vores dyr i Europa. Denne høst går altså altid eller bare. ikke til befolkningen her. For at producere ét kilo kød, skal et kvæg have 6,5 kilo korn, 36 kilo græs og liter vand. Så du kan lave 6 pandekager for den samme mængde korn, som det kræver at producere et lille stykke kød. Fedest! Jeg kan spise 6 pandekager. Lad os gøre det! Fjolle! 6 er for mange. Din mave vil sprænge! Vegetardag Det er lækkert! Lad mig vise jer, hvordan det kunne se ud i verden, hvis alle folk i Europa. villle have bare én ugentlig vegetardag. En vegetardag, altid eller bare engang imellem, er både lækker og meget sund. Sikke et smukt landskab Det gør mig helt glad, når jeg ser det sultne barn spise. Der ville være mad nok til alle i verden.

13 "MÅLTIDSKULTUR" Jeg kan ikke li at spise min pandekage på denne måde. Lad os bytte! Jeg vil have tomater i min pandekage! Du er dum! Ad, det er klamt. Hvad er det du spiser Vil du være sød og række mig tomaterne. Hvad er det du spiser? Jeg foretrækker at spise den med grøntsager, men nyd du den! Mmm.. det smager godt. Vil du smage?? Jeg kan ikke så godt lide frugt. Vil du række mig grøntsagerne, tak! Ja, selvfølgelig værs go. Det er en herlig middag med alle vores venner, synes du ikke også? Det er fantastisk! Velbekomme!

Økohæfte_Layout 1 28/02/14 17.20 Side 1. Når ENDEN er god... En historie om økologi

Økohæfte_Layout 1 28/02/14 17.20 Side 1. Når ENDEN er god... En historie om økologi Økohæfte_Layout 1 28/02/14 17.20 Side 1 Når ENDEN er god... En historie om økologi Økohæfte_Layout 1 28/02/14 17.20 Side 2 Hej med dig! Hej med dig! Nu skal du høre en historie fra den virkelige verden.

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

100% din fastfood. Elevhæfte

100% din fastfood. Elevhæfte 100% din fastfood Elevhæfte mad er sjovt! mad smager godt! Jeg hedder Gorm. Jeg er kok, og jeg elsker at lave mad det er herresjovt! I tv-programmerne Gorm og 100% din ret kører jeg rundt i landet i min

Læs mere

Da hele klassen var vildt kologo e. Historie- og opgavehæfte

Da hele klassen var vildt kologo e. Historie- og opgavehæfte Da hele klassen var vildt kologo e Historie- og opgavehæfte Da hele klassen var vildt kologo e Hugo og Asta sidder oppe i skolen. De skal have temauge, og de er alle sammen kommet med forslag til emner.

Læs mere

Hygiejne. Søndagsmiddagen. En historie af Winni Østergaard Side 1-6 1. Mad, hygiejne og mikroorganismer 1

Hygiejne. Søndagsmiddagen. En historie af Winni Østergaard Side 1-6 1. Mad, hygiejne og mikroorganismer 1 Hygiejne Søndagsmiddagen En historie af Winni Østergaard Side 1-6 1 Hygiejne HISTORIE Søndagsmiddagen Nogle gange synes jeg, at min familie er den skøreste i hele landet. Min lillesøster for eksempel hun

Læs mere

GoCook 100% din ret bogen til madkundskab

GoCook 100% din ret bogen til madkundskab eksperimenter GoCook 100% din ret bogen til madkundskab Redaktion: Malene Østergaard Loft, Birthe Kyhn og Bente Svane Nielsen Layout og illustrationer: Ole Steen Pedersen, Pedersen & Pedersen, Aarhus Printet

Læs mere

Krudtuglens første mad

Krudtuglens første mad Krudtuglens første mad fra 4 måneder til 1 år Hvad, hvornår og hvorfor økologisk... 2 3 Kære læser 4 Al begyndelse behøver ikke at være svær 6 Grød 8 Frugt 10 Grøntsager 12 Brød, ris & pasta 14 Kød, fisk

Læs mere

80/20 reglen. Der har været skolestart for en masse børn. Hos os er Asbjørn startet i 0. klasse og Maja i 3. klasse.

80/20 reglen. Der har været skolestart for en masse børn. Hos os er Asbjørn startet i 0. klasse og Maja i 3. klasse. 80/20 reglen Så er efteråret på vej. Jeg håber du har nydt august med en masse dejlige solskin. Men også med lidt rusk og en masse regn. Specielt hvis du bor i Århus. Der har været skolestart for en masse

Læs mere

S P E C I A L. UGANDA en rejse til Nilens udspring

S P E C I A L. UGANDA en rejse til Nilens udspring S P E C I A L UGANDA en rejse til Nilens udspring CARITAS SPECIAL Man sk al bare følge Nil en hel e ve jen Kort om Uganda UGANDA Hvad er fattigdom? 12 ud af 100 børn dør inden deres 5 -års fødselsdag Det

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

Organisér Dig Sund. Light version. 5 nemme trin til mere grønt i din hverdag LISBETH TORDENDAHL LISBETH TORDENDAHL

Organisér Dig Sund. Light version. 5 nemme trin til mere grønt i din hverdag LISBETH TORDENDAHL LISBETH TORDENDAHL WISEFOOD LISBETH TORDENDAHL Light version Organisér Dig Sund 5 nemme trin til mere grønt i din hverdag WISEFOOD LISBETH TORDENDAHL Inspiration, viden og opskrifter til sundhed og nydelse Organisér Dig

Læs mere

Yngste søn: Øhh, far, jeg skal lige spørge dig om noget. Far: Ja, min søn, hvad vil du gerne spørge mig om?

Yngste søn: Øhh, far, jeg skal lige spørge dig om noget. Far: Ja, min søn, hvad vil du gerne spørge mig om? Den fortabte søn Dukketeater Af: Britta Søes Tekst: Luk 15,11-32 Tema: Gud, som den der er Far. Om tilgivelse at have gjort noget dumt og få tilgivelse. Om misundelse. Om at se alle de gaver, vi har fået

Læs mere

1. Nordiske råvarer 2. At spise efter årstiden 3. Maskinparken 4. Food-miles 5. Flere æg - mindre bøfkød 6. Smagen af Norden 7.

1. Nordiske råvarer 2. At spise efter årstiden 3. Maskinparken 4. Food-miles 5. Flere æg - mindre bøfkød 6. Smagen af Norden 7. 1. Nordiske råvarer 2. At spise efter årstiden 3. Maskinparken 4. Food-miles 5. Flere æg - mindre bøfkød 6. Smagen af Norden 7. Ny Nordisk måltidskultur 8. Fremstil Ny Nordisk Hverdagsmad 9. Madpakker

Læs mere

Madpakker! Elevhæfte

Madpakker! Elevhæfte Madpakker! Elevhæfte Madpakker Hvad har du med i madpakken i dag? De fleste børn i Danmark har en madpakke med til frokost. Hver dag bliver mere end 600.000 madpakke taget op af skoletasken. Du kommer

Læs mere

Madens historier. Ruth og Rasmus hader MADSPILD

Madens historier. Ruth og Rasmus hader MADSPILD Madens historier Ruth og Rasmus hader MADSPILD Køb kun det, du har brug for Af banen, af banen, her kommer bananen, skråler Rasmus. Sikken en masse dejlig frugt og boller og leverpostej og rugbrød og pølse

Læs mere

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 KARL OG EMMAS MOR ER BLEVET RUNDTOSSET Forfatter: Susanna Gerstorff Thidemann ISBN: 87-89814-89-6 Tekstbearbejdning og layout: Qivi

Læs mere

KAREN NØRBY SUNDHEDSGUIDE

KAREN NØRBY SUNDHEDSGUIDE KAREN NØRBY SUNDHEDSGUIDE Depression ADHD Stress Gigt Knogler Hvorfor leve sundt? Fedt-junglen Hvidløg Økologi Sukker Kræsne børn Madpakker Immunforsvar Fordøjelsen Allergi 40 ARTIKLER OM SUNDHED, SYGDOMME

Læs mere

Indhold. Lærervejledning (revideret 2007) og idékatalog til elevbogen Råderum i køkkenet. Introduktion. En ramme for undervisningen

Indhold. Lærervejledning (revideret 2007) og idékatalog til elevbogen Råderum i køkkenet. Introduktion. En ramme for undervisningen 1 Lærervejledning (revideret 2007) og idékatalog til elevbogen Råderum i køkkenet Indhold Introduktion En ramme for undervisningen Kapitel 1 Det miljømæssige råderum Kapitel 2 Mad, miljø og sundhed Kapitel

Læs mere

Gå sund og glad på arbejde! Skrevet af Gitte Koldtoft

Gå sund og glad på arbejde! Skrevet af Gitte Koldtoft Gå sund og glad på arbejde! Skrevet af Gitte Koldtoft 1 Indledning Du kan være nok så intelligent og faglig dygtig til dit job, men hvor effektiv er du, de dage hvor du ikke har så meget fysisk energi?

Læs mere

Hvor meget sukker spiser du og hvornår?

Hvor meget sukker spiser du og hvornår? Effektiv Slankeskole uge 5 Hvor meget sukker spiser du og hvornår? Her er et skema til at anskueliggøre, for dig selv, hvor meget sukker du spiser og hvor afhængig du er af det hvis du altså har en sød

Læs mere

Nogle har brug for at spise mere end andre. Selv når du er helt stille, har du brug for energi for at kunne: tænke

Nogle har brug for at spise mere end andre. Selv når du er helt stille, har du brug for energi for at kunne: tænke HVORFOR SPISE OG DRIKKE? Du skal spise og drikke for at leve. Du har brug for mad for at vokse og få energi. Jo mere du bevæger dig, jo mere energi har du brug for, og jo mere mad skal du spise Det er

Læs mere

Plan for hjemkundskab 6. klasse

Plan for hjemkundskab 6. klasse Plan for hjemkundskab 6. klasse Uge 2 til og med uge 7 Æg og sundhed Uge 2: Uge 3: Uge 4: Uge 5: Uge 6: Uge 7: Hønen og ægget Blød- og hårdkogt æg Æg en powerfood Æg til morgenmad, frokost og aftensmad

Læs mere

MICHELLE KRISTENSEN BOOTCAMP

MICHELLE KRISTENSEN BOOTCAMP MICHELLE KRISTENSEN MK BOOTCAMP 6:1 L I N D H A R D T O G R I N G H O F INDHOLD 6:1 4 KICKSTART DIT VÆGTTAB MED FASTE OG LEV DET SØDE LIV 5 DEL 1 KOST 13 FASTE 14 FASTE 1 DAG OM UGEN 15 MK PRINCIPPERNE

Læs mere

moveyou Personlig Træning, Holistisk Kost & Llivsstil Coach Henrik Thinggaard kontakt@moveyou.dk www.moveyou.dk

moveyou Personlig Træning, Holistisk Kost & Llivsstil Coach Henrik Thinggaard kontakt@moveyou.dk www.moveyou.dk 1 Vigtig information De anbefalinger og kostråd, jeg giver i denne plan, er baseret på mere end 10 års studie, personlig og klient erfaring, samt mine uddannelser til Personlig Træner, CHEK Hollistic Livsstils

Læs mere

Syv sunde slags morgenmad af Lærke Lund www.laerkelund.dk Side 1

Syv sunde slags morgenmad af Lærke Lund www.laerkelund.dk Side 1 Side 1 Indholdsfortegnelse Forord...3 Opskrifter... 4 Quinoagrød... 5 Vegansk Yoghurt... 7 Øllebrød... 10 Morgenfrugtskål... 12 Havregrød med hjemmelavet bær-yoghurt...14 Chiagrød... 17 Pæregrød med quinoaflager...19

Læs mere

Patientstøtte Kræftens Bekæmpelse. Spis godt. Når kræft er en del af hverdagen

Patientstøtte Kræftens Bekæmpelse. Spis godt. Når kræft er en del af hverdagen Patientstøtte Kræftens Bekæmpelse Spis godt Når kræft er en del af hverdagen Tekst og redaktion: Nanna Kathrine Riiber Opskrifter: Louisa Lorang Smoothies side 20-2: Jens Jepson Ernæringsfaglige kilder:

Læs mere

FORORD INDLEDNING MAD OG FØLELSER MAD VÆKST OG UDVIKLING DEN FØRSTE NÆRING DET BEDSTE VALG - AMNING Det næstbedste valg - Modermælkserstatning FRA

FORORD INDLEDNING MAD OG FØLELSER MAD VÆKST OG UDVIKLING DEN FØRSTE NÆRING DET BEDSTE VALG - AMNING Det næstbedste valg - Modermælkserstatning FRA FORORD INDLEDNING MAD OG FØLELSER MAD VÆKST OG UDVIKLING DEN FØRSTE NÆRING DET BEDSTE VALG - AMNING Det næstbedste valg - Modermælkserstatning FRA FLYDENDE TIL FAST TILSKUDSKOST MORALSK MAD SUNDHED OG

Læs mere

Planter er også mad. PLANTER er også din mad. Æbler. PLANTER er også mad Tema om frugt INDSKOLINGEN: 1.-3. klasse 1

Planter er også mad. PLANTER er også din mad. Æbler. PLANTER er også mad Tema om frugt INDSKOLINGEN: 1.-3. klasse 1 Planter er også mad Grøntsager, frugt og korn PLANTER er også din mad Tema om FRUGT Æbler INDSKOLINGen: 1.-3. klasse PLANTER er også mad Tema om frugt INDSKOLINGEN: 1.-3. klasse 1 TEMA OM FRUGT Æbler Delemne

Læs mere

kemien i din hverdag Helle Houkjær & Lone Skafte Jespersen SKOLEKONTAKTEN

kemien i din hverdag Helle Houkjær & Lone Skafte Jespersen SKOLEKONTAKTEN kemien i din hverdag Helle Houkjær & Lone Skafte Jespersen SKOLEKONTAKTEN Jeg elsker denne hårlak. Den er bare så ultra strong. Kemiske stoffer de er totalt unødvendige! kemien i din hverdag Hva har det

Læs mere