MANUAL TIL OPSTILLING AF UDSTILLINGEN STEDET MED SJÆL HVOR ER KULTURARVEN I DIN KOMMUNE?

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MANUAL TIL OPSTILLING AF UDSTILLINGEN STEDET MED SJÆL HVOR ER KULTURARVEN I DIN KOMMUNE?"

Transkript

1 MANUAL TIL OPSTILLING AF UDSTILLINGEN STEDET MED SJÆL HVOR ER KULTURARVEN I DIN KOMMUNE?

2 UDSTILLINGEN RUMMER FØLGENDE ELEMENTER 1 stk piaggio (knallert/udstillingscruiser) 3 stk A-skilte (til udendørs A1 plakat skiltning) 1 stk BIG OUTPOST stander (udendørs display stander) 13 stk BUG standere (indendørs display standere) 1 stk flightcase med integreret hardware (publikum interagerer med denne via touchskærme) 2 stk PILLs (cylinderformede puder til hvile) 3 stk trådløs tastatur 3 stk trådløs mus 2 stk CAT6 kabel (25 meter hver) 2 stk håndholdt høretelefon UDSTILLINGEN LEVERES TIL DET AFTALTE STED HVOR DEN SKAL FREMVISES. SE NÆRVÆRENDE MANUAL FOR OPSTILLINGSFORSLAG OG PLADSKRAV Det anbefales at der er minimum to personer til opsætning og en daglig ansvarlig for at sikre driften ifbm. opstart og lukning af skærme. Opsætning af udstillingen estimeres til at tage en halv dag for to personer. KRAVSSPECIFIKATIONER TIL UDSTILLINGSTED Udstillingslokaliteten skal være i gadeplan med nem og direkte adgang for udstillingens flightcase på godt 55x245 cm. Der må ikke alene være trapper mellem gadeplan og udstillingslokale. Er der niveauforskel skal der være adgang via rampe. Såfremt udstillingslokalet ikke er beliggende i gadeplan, skal der være en vareelevator som kan rumme flightcasen dvs min. 2,5 meter i længde/bredde/dybde. Udstillingen kræver minimum ca. 40 m2 men har godt af at der er lidt ekstra plads omkring udstillingsstanderne. Der skal være tilknyttet en udstillingsansvarlig med en vis teknisk indsigt bl.a kendskab til det lokale netværk og hvordan udstillings-pc erne opkobles til netværket (trådløst eller med kabel). Basis kendskab til PC og windows er en forudsætning. VIGTIGT VEDRØRENDE HANDLING AF FLIGHTCASEN Flightcasen indeholder hardware som er sårbar overfor rystelser. Flightcasen skal derfor altid handles med stor forsigtighed og kørsel over ujævne overflader og særligt brosten skal undgås. Såfremt adgangen fra bil til udstillingssted (og omvendt) ikke tilgodeser en jævn køreoverflade anbefales det at låget af flightcasen løftes af og at bakken med hardware derefter selvstændigt bæres ind til udstillingslokalet. Såfremt dette ikke overholdes og såfremt hardwaren udsættes for gentagne rystelser vil dette forkorte hardwarens levetid væsentlig og i yderste konsekvens føre til direkte ødelæggelse af denne.

3 HANDLING INSTRUKSER FOR OPSTILLING 1. Løft flightcasens øverste bakke ud (den grønne). Pas på ikke at få klemt fingrene i håndgrebet når bakken løftes op ad / sænkes ned i flightcasen. 2. Løft bakken med BUG-staviver (13 stk) ud af flightcasen. Pas på ikke at få klemt fingrene i håndgrebet når bakken løftes op ad / sænkes ned i flightcasen. 3. Dette giver adgang til flightcasens nederste 2 rum. 4. I det ene rum er placeret 2 stk PILLs (siddepuder) som placeres i udstillingen efter behov. 5. I det andet rum er placeret de 13 stk BUG-bannere (oprullet på rør). 6. Saml BUG-stativerne jvf samlevejledningen i nærværende manual. Sørg for altid at lægge bannerne på et RENT underlag, når stativerne samles. 7. Placer BUG-stativerne i en ønsket formation. Se nærværende manual for opstillingsforslag og pladskrav. 8. Sæt den nederste bakke tilbage i flightcasen. 9. Tilslut hardwaren i den øverste bakke til husets 230V forsyning (via kabelgennemføring i bunden af flightcasen) og ligeledes til husets faste internetforbindelse (KUN såfremt der ikke er trådløst internet). Sæt dernæst den øverste bakke tilbage i flightcasen. 10A. Når Hardwaren tilsluttes husets 230V forsyning opstarter maskinerne pr automatik. 10B. Hvis PC erne opkobles til internettet via trådløst internet kan der være nødvendigt at afslutte igangværende programmer på PC erne. Følg pkt.1-3 under anfsnittet Automatisk nedlukning af PC ere for derefter at vælge det aktuelle trådløse netværk. 11. Flightcasen placeres nu ligeledes efter ønske og fungerer direkte som et element i udstillingen hvor de besøgende kan søge information mm på de integrerede skærme. 12. Sørg for at tape løse ledninger fast på gulv. 13. Det eneste overskydende element er flightcasens låg som opbevares andensteds under udstillingens varighed. 14. Den udendørs BIG OUTPOST standers metal-dele er placeret i bakken med BUG-stativer. De 2 fliser transporteres separat på mini-palle grundet vægt. 15. BIG OUTPOST samles jvf instrukser i nærværende manual Stk udendørs A-skilte (til A1 plakater) fragtes i piaggionen.

4 FLIGHTCASE TOPBAKKE MED INDBYGGET HARDWARE PILLS BAKKEINDSATS MED BUG-STATIVER RØR MED BUG-BANNERE

5 VIGTIGT VEDR: HARDWARE (OG INDHOLD) 1. Alle maskiner er programmeret i BIOS til at opstarte når maskinen får strøm. Dvs man ikke skal tænde PC er og skærme på de individuelle on/off knapper men blot tænde for stikkontakten 2. Derimod må maskinerne ikke sluttes direkte på stikkontakten. Maskinerne skal enten slukkes ved individuelt luk ned i styresystemet ELLER indstilles til automatisk luk ned på et givent tidspunkt f.eks 5 min. inden strømmen tages på hovedkontakten. 3. For adgang til Hardware se illustration i denne manual vedr Adgang til hardware via aftagelige skillevægge. Skillevæggene kan slides op for adgang til hardware. Sørg for at trække skillevæggene LODRET op for ikke at beskadige slidsen i skillevæggen. 4. Tilslutning af tastatur. Kun den ene PC har direkte tilkoblet tastatur. De øvrige PC ere har en lille trådløs receiver (USB) umiddelbart indenfor skillevæggen og hertil et trådløst tastatur med pegefelt (ligeledes placeret bag skillevæggen). 5. Powerpoint-skærmen (skærm 3) der afvikler lokalt indhold opstarter IKKE automatisk med visning af indhold. Dog starter PC en og skærmen op ved tilslutning til 230V. Den udstillingsansvarlige på udstillingsstedet skal selv sørge for at åbne den ønskede powerpoint fil og tilrette visningen til fuld skærm samt loop/løkke. NEDLUKNING AF IGANGVÆRENDE PROGRAMMER IFM SERVICERING Såfremt programmerne på de forskellige skærme kører skal disse først afsluttes da de altid lægger sig i front (som forreste vindue). Dette kræver tastatur (se ovenstående pkt 4). Programmerne lukkes ved at klikke på windows-tasten og dernæst højre-klikke på det blå tandhjul i bunden af skærmen (som er ikon for programmet). Ved højre-klik på det blå tandhjul vælges close window. Servicering kræver tilslutning af mus og tastatur.

6 SYSTEM RESTORE Denne funktion anvendes til at få operativsystemet tilbage til et tidligere stadie. Funktionen er effektiv hvis systemet har haft et nedbrud ved f.eks. strømafbrud etc. Alle maskinerne i udstillingen har ved installering fået et sådan punkt defineret. Det skal blot aktiveres igen via følgende handling: 1. Venstre-click på system-ikonet på skrivebordet og vælg 2. Fra menuen i vinduets venstre side skal du vælge System Protection 3. Under punktet System Restore vælger du System Restore 4. Efterfølgende clicker du next 5. Vælger det nyeste punkt og clicker next 6. Til sidst clicker du Finish Du føres systemet tilbage til det pågældende punkt i tid. Denne funktion har udelukkende til formål at bringe systemet (Windows) tilbage i tiden. Den har ingen virkning på personlige filer etc. AUTO-START AF MASKINERNE De individuelle maskiner starter automatisk op ved power-on. Med dette menes at når strømmen tilsluttes starter maskinerne. Du skal altså ikke trykke on på maskinerne ved opstart. Hvis man som bruger hiver selve hovedstikket ud af kontakten og herved afbryder strømmen til hele systemet (KUN i tilfælde hvor det ikke er muligt at nedlukke computerne lokalt via windows) er det vigtigt at vente ca sekunder før strømmen sluttes igen. Hvis denne venteperiode ikke indtræffer, har samtlige elektroniske komponenter ikke haft tid til at aflade og vil ikke opfatte at strømmen har været deaktiveret. Dette medfører således at maskinerne ikke starter automatisk. Dette kan let rettes ved at bryde hovedforbindelsen igen og afvente sekunder før opstart påbegyndes igen.

7 1. AFSTEMNINGSSKÆRM Skærm: Touch 22 Wide NEC AS221WM-TU, 1000:1, 300cdm2, 5ms, 1680x1050, Capacitive Touch USB, Wireless LAN PC: FLYTECH KPC7/C36, Intel Atom 1.6GHz, 1GB, 160GB SATA Denne skærm afvikler et website og kræver internetopkobling. PC en er udstyret med wireless LAN. Denne skærm er en touchskærm og den besøgende betjener skærmen ved at interagere med skærmens touch. Skærmen opstarter automatisk med indhold og er klar til brug. 1. Maskinen starter automatisk programmet op (Window boot-time + 30sek.). 2. I programmets mappe som ligger på skrivebordet er der to tekstfiler. Disse tekstfiler beskriver henholdsvis Screensaver timeout + Afstemning URL. 3. Programmet afvikles via den indbyggede browser. Alt indhold afvikles via Internettet. Gæsten kan altså forvente svartider ved hvert click da indholdet ikke ligger lokalt. 2. FILMSKÆRM Skærm: Touch 22 Wide NEC AS221WM-TU, 1000:1, 300cdm2, 5ms, 1680x1050, Capacitive Touch USB PC: Fujitsu Esprimo Q900, i5-2520m 4G, 500GB/5400rpm DVDRW, DVI, Displayport, VFY: Q0900PXP11NC Denne skærm afvikler 2 film. Skærmen er en Touchskærm og der kan skiftes mellem de 2 film via de 2 grafiske touchknapper i bunden af skærmens aktive synsfelt. Skærmen opstarter automatisk med indhold og er klar til brug. 1. Maskinen starter automatisk programmet op med de to film (Window boot-time + 30sek.). 2. Ved klik på ikonerne i bunden af skærmen kan gæsten skifte film. Ved opsætning af udstillingen vælger udstillingsstedet om lyden skal afspilles af skærmens højttaler og fungere som baggrundslyd for udstillingen eller om lyden skal afspilles via en håndholdt høretelefon. 1. Såfremt den håndholdte høretelefon er tilsluttet og man i stedet ønsker at tilslutte skærmens højttaler erstattes den håndholdte høretelefons tilslutning til PC en med den løse ende af det mini-jack kabel som er tilsluttet skærmen. 2. Såfremt skærmens højttaler er tilsluttet og man i stedet ønsker lyden via den håndholdte høretelefon fjernes skærmens mini-jack kabel fra PC en og erstattes med den håndholdte høretelefon.

8 3. POWERPOINT-SKÆRM (LOKALT INDHOLD) Skærm: Monitor 22 Wide NEC AS221WM, 1000:1, 300cdm2, 5ms, 1680x1050 PC: FLYTECH KPC7/C36, Intel Atom 1.6GHz, 1GB, 160GB SATA Denne skærm opstarter ikke indholdet automatisk. Den udstillingsansvarlige på udstillingsstedet skal selv opstarte den ønskede powerpoint og sætte afspilningen til full screen/fuld skærm samt loop/løkke. Udstillingsstedet skal ligeledes selv sørge for indhold til denne skærm. Powerpoint tilrettelægges til skærmens format 1680x1050 pixel som indstilles i powerpoint programmet når showet oprettes/programmeres. Ligeledes skal den der laver powerpointen sørge for at showet automatisk skifter slide efter x-antal sekunder samt at showet kører i loop/løkke. Dette SKAL indstilles i Powerpoint programmet på udstillingsstedets egen PC. PC en i udstillingen har kun en power-point PLAYER, som udelukkende kan afvikle powerpointen men ikke redigere i den. 1. Kopier præsentation til maskinens skrivebord (via USB memory stick). 2. Start præsentationen ved at dobbeltclicke på præsentationen. 3. Højre-click på præsentationen for at få adgang til optioner herunder fullscreen etc. 4. FBB-SKÆRM Skærm: Monitor 22 Wide NEC AS221WM, 1000:1, 300cdm2, 5ms, 1680x1050 PC: FLYTECH KPC7/C36, Intel Atom 1.6GHz, 1GB, 160GB SATA, Wireless LAN Tastatur: Cherry Slim-line sort m. trackball, DK USB Denne skærm afvikler et website og kræver internetopkobling. PC en er udstyret med wireless LAN. Skærmen er ikke udstyret med touch og den besøgende skal interagere med websitet vha den integrerede tastatur med indbygget trackball (form for mus). Skærmen opstarter automatisk med indhold og er klar til brug. 1. Maskinen starter automatisk programmet op (Window boot-time + 30sek.). 2. I programmets mappe som ligger på skrivebordet er der to tekstfiler. Disse tekstfiler beskriver henholdsvis Screensaver timeout + FBB URL. 3. Programmet afvikles via den indbyggede browser. Alt indhold afvikles via Internettet. Gæsten kan altså forvente svartider ved hvert click da indholdet ikke ligger lokalt.

9 AUTOMATISK NEDLUKNING AF PC ER (HVORDAN INDSTILLER MAN TIDEN) 1. Tilslut mus og tastatur. 2. Klik på start. 3. Såfremt programmerne på de forskellige skærme kører skal disse først afsluttes da de altid lægger sig i front (som forreste vindue). Programmerne lukkes ved at klikke på windows-tasten og dernæst højre-klikke på det blå tandhjul i bunden af skærmen (som er ikon for programmet). Ved højre-klik på det blå tandhjul vælges close window. Klik derefter igen på start. 4. Indtast task i søgefeltet og tryk enter. 5. klik på tast scheduler library (venstre side af vindue). 6. Dobbelt-klik på scheduled shutdown i midterste sektion af vindue. 7. Klik på triggers og siden på edit. 8. Indstil nyt tidspunkt for automatisk nedlukning og klik på OK. 9. Klik også OK i scheduled shutdown vinduet. 10. Luk task vinduet.

10 CLIENT: ADGANG TIL HARDWARE VIA AFTAGELIGE SKILLEVÆGGE Aftagelig skillevæg vha Ringers Patent Aftagelig skillevæg vha Ringers Patent Aftagelig skillevæg vha Ringers Patent Aftagelig skillevæg vha Ringers Patent Ringers patent

11 BUG-OPSTILLINGSVEJLEDNING (SE OGSÅ FOTOS PÅ NÆSTE SIDE) Bestanddele: 1 højrevendt ben 1 venstrevendt ben 2 rør 1 sæt lange stænger samlet i aluminiumsprofil 1. Banneret lægges plant på et rent underlag med printet nedad, og de to rør stikkes ind i bannerets løbegange i top og bund (sørg for at have rene fingre, når banneret håndteres) De to ben (ét højre- og ét venstreben) monteres i hver sin ende af røret i den nederste løbegang. Benenes små korte, påsvejsede stænger føres ind i røret. Se fotos for højre- og venstreben! De lange stænger med aluminiumssamleprofilet monteres på benene - sørg for at benene kommer helt op i profilet! Sørg for at BUG-logoet vendes fremad (ind mod bagsiden af banneret) Den øverste del af banneret løftes op og holdes fast mens de små ombuk på de lange stænger føres ind i røret i den øverste løbegang - en side ad gangen. De lange stænger vil danne en spændstig bue ved denne montage. 9. BUG rejses op og placeres, og benenes højde justeres på fjedrene/stilleskuerne. DEMONTERING I præcis omvendt rækkefølge!! Eventuelle spørgsmål kan rettes til os på Yderligere info på God fornøjelse! Kvorning design & kommunikation Magstræde København K tel fax

12 Model med spot: Husk rør med flange placeres i i øverste løbegang Model med spot: Spot monteres efter fastgørelse af toprøret BUGSYSTEMS.COM

13 Forstadens stramme planlægning har skabt unikke mønstre i landskabet de kan indgå i bevarings-vurderingen. Gladsaxe. Foto: Anne Prytz Schaldemose. Huse med en særlig, lokal byggetradition har arkitektonisk værdi. Kerteminde. Foto: Anne Prytz Schaldemose. Raadvad i Lyngby rummer stor kulturhistorisk værdi med fabrikker og arbejderboliger. Foto: Anne Prytz Schaldemose. Almuens arvesølv i Rudersdal. Foto: Anne Prytz Schaldemose. Bedre Byggeskik i Holbæk. Foto: Anne Prytz Schaldemose. Velfærdsdrømme i Rødovre. Foto: Anne Prytz Schaldemose. Beboerne har lagt kræfter i Stadils historiske huse. Foto: Anne Prytz Schaldemose. Udsigt over industribyen Frederiksværk. Foto: Industrimuseet Frederiks Værk, Nicolai Perjesi. Nyt liv i den fredede bakelitfabrik NJ Plast i Københavns nordvestkvarter. Foto: Tetris. Udstillingen er et led i Realdania og Kulturarvsstyrelsens femårige indsats Bygningskultur 2015, der bidrager til øget opmærksomhed på Danmarks bygningskulturarv. Det sker ved at vurdere og beskrive de fredede bygningers bærende værdier og ved at skabe ny viden, nye netværk og nye værktøjer til kommuner og ejere, der ønsker at sikre de bevaringsværdige bygninger og helheder. Fordi en synlig og velbevaret bygningskultur bidrager til øget livskvalitet. Fordi kulturarven fortæller historier og tilføjer sjæl og atmosfære til vores omgivelser. Og fordi historiske huse og kulturmiljøer kan være et trækplaster for turister, nye borgere og virksomheder. Skal vi udnytte kulturarvens potentialer, kræver det, at vi gør en indsats for at bevare, anvende og udvikle bygningerne. At gennemgå landets fredede bygninger At inspirere kommuner og ejeres arbejde med at sikre bevaringsværdige bygninger og helheder. Læs mere på Købstæder, landsbyer og rækkehuskvarterer er eksempler på bebyggede strukturer eller helheder. Når de kortlægges ser man på: Dominerende træk: Eksempelvis markante bygninger, monumenter eller byrum, der fremtræder særlig karakteristisk for et område. Bebyggelsesmønstre: Eksempelvis matrikelstrukturer, vejnet eller stiforløb. Elementer i bebyggelsen: Eksempelvis detaljer i gaderummet, en særlig markant husrække eller en helstøbt række af allétræer. Bevaringsværdige bygninger er ikke et spørgsmål om pænt eller grimt, men om de kvaliteter, der knytter sig til bygningerne. Når de kortlægges ser man på: Arkitektonisk værdi: Her ser man bla. på husets proportioner, materialevalg og detaljers bearbejdning. Ikke kun arkitekttegnede bygninger har arkitektonisk værdi. Kulturhistorisk værdi: Er huset et godt eksempel på en lokal tradition, eller har det en særlig historisk betydning? Miljømæssig værdi: Bidrager bygningen positivt til omgivelserne og til at understrege eller give området et særligt præg? Originalitet: Her er fokus på, om bygningens oprindelige udtryk er bevaret. Tilstand: Husets vedligeholdelsesstand indgår også i den samlede vurdering. Ydmyge husmandssteder og storslåede herregårde vidner om en vigtig del af dansk kultur. I Sønderjylland trækker den rlængede gård grænsen mellem det danske og det tyske, mens solide materialer på Fyn vidner om driftige landmænd med gode jorde. I dag har vi på landsplan under 100 rlængede gårde med stråtag tilbage, og kun få kommuner har kortlagt kulturarven i det åbne land. Har din kommune husket arvesølvet? Op mod huse er inspireret af Bedre Byggeskikbevægelsen. Bedre Byggeskik var en særlig dansk bevægelse, hvor arkitekter, bygmestre og bygherrer nyfortolkede dansk byggetradition med vægt på enkelthed, harmoni og gedigne materialer. Bevægelsens storhedstid strakte sig fra 1918 og omkring 40 år frem, men dens huse er stadig nogle af de mest eftertragtede. Hvor er de bedste bygninger i din kommune? Efter 2. Verdenskrig handlede visionen om velfærdssamfundet om lige livsvilkår for alle. Manglen på boliger og byggematerialer tvang arkitekter og ingeniører til at sprænge rammerne for traditionelt byggeri og tænke helt nyt. I dag er de første af velfærdsforstadens bygninger erklæret bevaringsværdige. Hvor kommer drømmene til syne i din kommune? Vidste du, at 82 procent af danskerne ønsker en bolig med kulturarvsværdier? Det ved borgerne i den lille by Stadil i Ringkøbing-Skjern. De har købt folkeaktier for at sikre en af byens mest betydningsfulde bygninger. Bygningen husede oprindeligt familien Mortensens cykelsmed og købmandsforretning og var vigtig for livet i Stadil. I dag er Mortensens bygning bevaret og fungerer som udlejningsbolig til nye beboere i landsbyen. Vidste du, at 83 procent af danskerne mener, at kulturarven har stor betydning, når de skal vælge mål for ture, ferier og ud ugter? I Halsnæs Kommune har man derfor en vision om, at Frederiksværks industrielle kulturmiljø skal spille hovedrollen for bæredygtig turisme og oplevelsesøkonomi. Både den aktive stålindustri såvel som byens militære anlæg fra 1700 tallet rummer oplevelser for danske og internationale besøgende. Vidste du, at 55 procent af danske virksomheder mener, at kulturarven er vigtig for deres virksomhed? Flere og ere virksomheder vælger derfor steder med sjæl, når de skal bosætte sig. I Københavns Nordvest kvarter er en funktionalistisk fabriksbygning udviklet til et attraktivt lejemål for moderne private virksomheder. Den fredede bakelitfabrik tiltrækker i dag nyt liv på grund af sine unikke arkitektoniske kvaliteter og kulturhistorie I København vidner det fredede skur i Krystalgade om unikke landevindinger for sundhed og hygiejne. Foto: Nanna Uhrbrand. Danske herregårde er imponerende bygningsværker i fantastiske landskaber. Hovedhuse, hølofter og haver fortæller historier. Engelsholm. Foto: Realdania. Også moderne bygninger kan fredes. Aarhus Rådhus blev i 1994 fredet på grund af dets enestående arkitektur. Foto: Stinne Vallø Ertmann. Historiske huse skaber en særlig atmosfære og oplevelse. Roskilde. Foto: Anne Prytz Schaldemose. Det kræver en særlig viden at sikre værdien ved et historisk hus. Gaderække i København. Foto: Anne Prytz Schaldemose. Ofte opstår der særlige fællesskaber omkring historiske miljøer. Sofiebadet i København. Foto: Susanne Mertz. Kommunerne leverer indhold til denne planche. Kommunerne leverer indhold til denne planche. Kommunerne leverer indhold til denne planche. I 1918 blev det første gang muligt at sikre de bedste bygningsanlæg for fremtiden ved at frede dem. I dag omfatter fredede bygninger alt fra små, ydmyge skure til prægtige herregårde, knejsende fyrtårne, funktionelle fabrikker og hverdagens etagehuse. Når en bygning bliver fredet, er det fordi, den er en væsentlig repræsentant for en samfundsudvikling, eller fordi den er et unikt, arkitektonisk værk. Som udgangspunkt skal bygningen være mindst 50 år gammel, før den kan fredes, men yngre bygninger kan komme i betragtning, hvis de rummer unikke kvaliteter. En fredning omfatter hele bygningen både ude og inde. Fredede bygninger udpeges ud fra et nationalt hensyn. Kulturarvsstyrelsen er myndighed. Bygninger med højest værdi vil ofte være fredede bygninger eller folkekirker. Bygningerne 2-4 er bygninger, som i kraft af deres arkitektur, kulturhistorie eller placering i landskabet er særligt umistelige for en helhed og skal sikres gennem planlægning. Bygningerne 5-6 er jævne pæne bygninger eller bygninger, hvor utilpassede udskiftninger og ombygninger trækker ned i karakteren. De vil sjældent få bevaringsstatus. Bygningerne 7-9 er ofte bygninger uden et særligt arkitektonisk udtryk eller væsentlig historisk betydning. Kommunerne leverer indhold til denne planche. Kommunerne leverer indhold til denne planche. Kommunerne leverer indhold til denne planche. Kommunerne leverer indhold til denne planche. Kommunerne leverer indhold til denne planche. Kommunerne leverer indhold til denne planche. Kommunerne leverer indhold til denne planche. Kommunerne leverer indhold til denne planche. Kommunerne leverer indhold til denne planche. Kommunerne leverer indhold til denne planche. Kommunerne leverer indhold til denne planche. Kommunerne leverer indhold til denne planche. Kommunerne leverer indhold til denne planche. Kommunerne leverer indhold til denne planche. Kommunerne leverer indhold til denne planche. Kommunerne leverer indhold til denne planche Fredet bygning Bevaringsværdig bygning SAVE-værdi 1. Høj bevaringsvurdering. SAVE-værdi 2. Høj bevaringsvurdering. SAVE-værdi 3. Høj bevaringsvurdering. SAVE-værdi 4. Middel bevaringsvurdering. SAVE-værdi 5. Middel bevaringsvurdering. SAVE-værdi 6. Middel bevaringsvurdering. SAVE-værdi 7. Lav bevaringsvurdering. SAVE-værdi 8. Lav bevaringsvurdering. SAVE-værdi 9. Lav bevaringsvurdering. Bygning uden selvstændig SAVE-værdi. Bygningen er ikke fredet og ikke bevaringsvurderet Bygninger er automatisk fredet, hvis de er opført før reformationen i Middelalderhus i Kalundborg. Foto: Kulturarvsstyrelsen. Bindingsværk fra 1600-årene er et eksempel på den detaljerigdom, som de fredede bygninger ofte rummer. Foto: Kulturarvsstyrelsen. Trapper, etageadskillelser, materialer og overflader kan være omfattet af en fredning. Aarhus Rådhus. Foto: Seier+Seier. I 2007 blev det muligt at frede landskabsarkitektoniskeværker så som mølledam og anlagte vandløb ved en mølle. Foto: Kulturarvsstyrelsen. De fleste ejere er stolte over at eje en historisk bygning, som også har en betydning for lokalområdet. Nysted. Foto: Anne Prytz Schaldemose. Kulturarvsstyrelsens medarbejdere rejser rundt og besøger alle bygninger, der er fredet før 1990, for at vurdere og beskrive fredningsværdierne. Fredningsværdierne er selve grundlaget for, at bygningerne er fredet. Ved de ældre fredninger er beskrivelserne ofte mangelfulde, og der er i dag behov for at få et bedre overblik over bygningernes tilstand og deres fredningsværdier. Danmarks fredede bygninger udgør en vigtig del af vores kulturarv og fælles historie. Det er første gang i bygningsfredningens historie, at Kulturarvsstyrelsen foretager en omfattende og systematisk gennemgang af de fredede bygninger. Når fredningsgennemgangen kommer på besøg i de fredede bygninger, vurderer og beskriver Kulturarvsstyrelsen bygningens miljømæssige, kulturhistoriske og arkitektoniske værdier i et samlet fredningsdokument. Ejeren får dokumentet og får desuden tilbudt en gratis, vejledende handlingsplan for bygningens fremtidige vedligehold. Har kulturhistoriske og arkitektoniske kvaliteter af national betydning. Staten (Kulturarvsstyrelsen) er administrator og myndighed og kan yde tilskud til ejerne. Fredningen omfatter hele bygningen, både ude og inde. Fredningen er tinglyst på ejendommen. Har kulturhistoriske og arkitektoniske kvaliteter af lokal eller regional betydning. Kommunen er både myndighed og administrator og kan yde tilskud til ejerne. Udpegningen omfatter kun bygningens ydre dele og miljøer. Er udpeget i kommune- eller lokalplan. Nogle huse er udtænkt med rige detaljer, mens andre bevidst er gjort enkle. Hver hustype er noget særligt, og derfor er det vigtigt, at man tænker sig om, når man sætter i stand og bygger om. Vælger man løsninger, der ikke passer til bygningen, går bevaringsværdierne tabt. Med den rette viden og en helhjertet indsats, har man til gengæld et stykke helt unikt kulturarv. Spørg din kommune, hvis du er i tvivl. Før var det et smukt Bedre Byggeskikshus. Foto: Torben Lindegaard Jensen. Efter en hårdhændet restaurering er værdierne tabt! Foto: Torben Lindegaard Jensen Miljøer som fiskerlejer, landsbyer eller indkøbscentre skal også bevares. Her Rødovre Centrum. Foto: Anne Prytz Schaldemose. På havnen kan både moler, banespor og bygninger være bevaringsværdige. Ærø Havn. Foto: Anne Prytz Schaldemose. Når et helt kvarter er bevaringsværdigt, følger der tit regler for bl.a. belægning og beplantning. Elementbyen i Lyngby. Foto: Anne Prytz Schaldemose. Nordkraft i Aalborg. Foto Morten Pedersen. Papirfabrikken i Silkeborg. Foto Heine Pedersen. Spinderihallerne i Vejle. Foto Realdania. Bevaringsværdige bygninger og helheder er kommunernes ansvar. Kommunerne spiller dermed en vigtig rolle for Danmarks kulturarv. Selvom eksperter skønner, at mere end bygninger og helheder har unikke værdier, der bør sikres, er det kun omkring 1/3, der i dag har status som bevaringsværdige. Kommunerne har derfor en vigtig opgave i at kortlægge og sikre de bevaringsværdige bygninger og helheder både i byen og det åbne land. Når en bygning eller et større område vurderes som bevaringsværdigt, er det fordi, stedet rummer særlige arkitektoniske eller kulturhistoriske kvaliteter, der fortæller om byggeskik, arkitektur og kulturhistorie på lokalt eller regionalt plan. Når en bygning er udpeget som bevaringsværdig, gælder det kun bygningens ydre med facade, vinduer, døre, tag, kviste og skorstene. Kommunerne kan også udpege bevaringsværdige helheder så som en husrække, et gadeforløb, et torv eller et helt kvarter. Bygningsfredningsloven træder i Kulturarvsstyrelsen og Realdania kraft. Loven rummer mulighed udnævner Haderslev, Hvidovre, for to slags fredninger; klasse A Hjørring og Aalborg kommuner som omfattede hele bygningen, til Kulturarvskommuner. De og klasse B, der i praksis afprøver nye veje til at sikre kulturarven gennem planlægning. omhandlede bygningens gadefacade. Amterne nedlægges, og kommunerne får nu hele ansvaret for de Fredningsstyrelsen oprettes med personale overtaget fra bl.a. bevaringsværdige bygninger, Nationalmuseet og Miljøministeriet til at varetage administratio- både i byen og på landet. nen af fredningsloven. Kommunerne Mariagerfjord, Halsnæs, Vordingborg, Ærø, A og B fredningerne afskaffes Langeland, Faaborg-Midtfyn ved lov. Herefter ndes kun og Svendborg udnævnes til én type bygningsfredning, som Kulturarvskommuner. omfatter hele bygningen ude som inde. Bygningsfredningsloven ændres, så selvstændige landskabsarkitektoniske værker kan fredes. Arbejdet med at kortlægge de danske kommuners kulturarv er allerede i gang. Fra Realdania og Kulturarvsstyrelsen kan kommunerne få støtte til at lancerer det koordinerede samle og formidle denne viden i initiativ Bygningskultur 2015 i atlas. Der udgives 90 atlas, der samarbejde med KL, Foreningen sammen dækker 75 af de gamle Bevaringsværdige Bygninger, kommuner. Landsforeningen for Bygningsog Landskabskultur og en række andre aktører. Loven får et kapitel om bevaringsværdige bygninger, som kommunerne og amterne skal administrere. Samtidig sænkes aldersgrænsen for, hvornår en bygning kan opnå fredning fra 100 til 50 år. Vidste du, at 92 procent af danskerne mener, at det er vigtigt at bevare, udvikle og synliggøre kulturarven? I Aalborg sætter man derfor fokus på blandt andet industriarven. Her er Nordkraft et af Danmarks mest imponerende elværker omdannet til Limfjordens kulturmekka for musik, kunst og idræt. Siden sommeren 2009 har stedet dannet ramme for et væld af aktiviteter og events, og kraftcentret er på rekordtid blevet en velbesøgt attraktion. Vidste du, at 71 procent af danskerne mener, at kulturarven kan støtte lokal udvikling? Det ved man i Silkeborg, hvor den gamle papirfabrik fra 1844 lever videre med helt nyt indhold. Nu som ramme om blandt andet biograf, hotel, restaurant og højskole. Med nyt indhold og bevarelse af det industrielle udtryk, bidrager stedet i dag til at skabe liv i Silkeborgs centrale byområde og til at skabe synergi mellem forskellige miljøer. Vidste du, at 92 procent af danskerne mener, at kulturarv skaber lokal identitet? I Vejle ser man tendensen. Her er det gamle bomuldsspinderi genåbnet som Danmarks største Center for Kultur og Erhverv. Stedet fortæller historien om forvandlingen af den lille provinskøbstad til en driftig industriby og viser, hvordan et nyt samlingspunkt tager form i historiske rammer. I dag fylder kulturinstitutioner og kreative erhverv hallerne med nyt liv. RÆKKEFØLGE PÅ BUGS STEDER MED SJÆL UDSTILLINGEN STEDER MED SJÆL FORTÆL- LER, HVORDAN OG HVORFOR VI SIKRER VORES KULTURARV I DANMARK OG REJSER SPØRGSMÅLET: HVOR ER KULTURARVEN I DIN KOMMUNE? GIV DIN MENING TIL KENDE OG STEM PÅ DIN KOMMUNES STEDER MED SJÆL. ARVEN SKAL FREMTIDSSIKRES HVORFOR? FREDEDE BYGNINGER FORTÆLLER DANMARKSHISTORIER STRÅTÆKTE BONDEGÅRDE, RÅ FABRIKS- HALLER OG MODERNISTISKE VILLAER. LISTEN OVER FREDEDE BYGNINGER TÆLLER OMKRING 9.000, OG VARIATIONEN ER STOR. HVAD FREDER VI? GENNEMGANG AF LANDETS FREDEDE BYGNINGER FREM TIL 2015 SKAL DANMARKS FREDEDE BYGNINGER GENNEMGÅS OG BESKRIVES. FORMÅLET ER AT FÅ MERE VIDEN OM DE ARKITEKTONISKE OG KULTURHISTORISKE VÆRDIER BAG FREDNINGERNE. DE FREDEDE BYGNINGER SES EFTER I SØMMENE HISTORISK BEGIVENHED BEVARINGSVÆRDIER PÅ VEJ MOD ET OVERBLIK I 1997 FIK KOMMUNERNE MULIGHED FOR AT UDPEGE BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER OG HELHEDER FOR AT SIKRE SMUKKE ATTRAKTIVE BYER OG LANDSBYER OG FOR AT SIKRE DE HISTORIER, DER PRÆGER OMGIVELSERNE. I STORE DELE AF LANDET MANGLER DER DOG STADIG DET FULDE OVERBLIK OVER VÆRDIERNE. DERFOR HAR BYGNINGSKULTUR 2015 TO HOVEDOPGAVER DET SKER HVAD BEVARER VI? BÅDE HUSE OG HELHEDER HAR VÆRDI FØR EN KOMMUNE KAN LEVE OP TIL SINE FORPLIGTIGELSER OG SIKRE BYGNINGS- KULTURARVEN, MÅ VÆRDIERNE KORTLÆGGES I HELE KOMMUNEN. MANGE STEDER SER MAN BÅDE PÅ HELHEDERNE OG PÅ DE ENKELTE BYGNINGER. HELHEDER BYGNINGER FRA BEVARINGSVÆRDI TIL BEVARINGSVÆRDIG NÅR BEVARINGSVÆRDIERNE SKAL VURDERES, BENYTTER KOMMUNEN OFTE SKALAEN 1-9 OG EN TILHØRENDE FARVEKODE. DE BYGNINGER, DER HAR HØJEST KARAKTER, FÅR TYPISK STATUS SOM BEVARINGSVÆRDIG. FREDET ELLER BEVARINGSVÆRDIG HVAD ER FORSKELLEN? FREDEDE OG BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER ER DEN MEST SYNLIGE DEL AF VORES KULTURARV. VI BEVÆGER OS BLANDT DEM HVER ENESTE DAG, OG DE ER EN DEL AF VORES FÆLLES IDENTITET. HER ER FORSKELLEN KORT FORTALT. FREDEDE BYGNINGER BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER OG HELHEDER BEVARINGSINDSATSEN I ÅRSTAL KOMMUNERNE LEVERER BILLEDER. HUSE HUSER HISTORIER STEDER MED SJÆL ER IKKE ALTID DE MEST PRANGENDE, MEN DE FORTÆLLER OM DE MENNESKER, DER KOM FØR OS, OG OM FORTIDENS FORMÅEN OG FREMTIDSDRØMME. HUSK ALMUENS ARVESØLV! HVOR ER DE BEDSTE BYGNINGER? HVOR ER KULTURARVEN I DIN KOMMUNE? KOMMUNERNE LEVERER INDHOLD TIL DENNE PLANCHE. KOMMUNERNE LEVERER INDHOLD TIL DENNE PLANCHE. KOMMUNERNE LEVERER INDHOLD TIL DENNE PLANCHE. KOMMUNERNE LEVERER INDHOLD HØRER ALU-FÆLGE OG VETERANBILER SAMMEN? VIDEN OM VEDLIGEHOLD OG ISTANDSÆT- TELSE AF BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER ER AFGØRENDE FOR EJERE, DER VIL SIKRE VÆRDIEN AF DERES HUS. FØR EFTER BEVARING OG UDVIKLING GÅR HÅND I HÅND KULTURARV ER VIGTIG FOR DANSKERNE KULTURARV STØTTER DEN LOKALE UDVIKLING KENDER DU DRØMMEN OM VELFÆRDEN? KULTURARV SKABER LOKAL IDENTITET 13. KULTURARVEN ER ET GULDÆG DANSKERNE VIL BO I KULTURARVEN KULTURARV ER VIGTIG FOR TURISMEN ERHVERVSLIVET BRUGER KULTURARVEN

14 PLANLØSNINGER MULIGE OPSTILLINGER AF UDSTILLINGEN SKÆRM SKÆRM 1 SKÆRM 2 SKÆRM 3 Keyboard m. trackball

15 SKÆRM SKÆRM 2 SKÆRM 3 SKÆRM 1 Keyboard m. trackball SKÆRM 4 SKÆRM 2 SKÆRM 3 SKÆRM 1 Keyboard m. trackball 2923

16 SKÆRM SKÆRM 1 SKÆRM 2 SKÆRM 3 Keyboard m. trackball

17 BIG OUTPOST OPSTILLINGSVEJLEDNING (SE OGSÅ TEGNING PÅ NÆSTE SIDE) 1 stk komplet BIG OUTPOST med 2 fliser består af: 2 stk fliser (60x60x8 cm) 1 stk top-rør (T-formet) 1 stk teleskop-stang 1 koblings-bøsning (massiv stål) 4 C-bøjler 2 tynde rør (ca 63 cm lange) 1 banner 60x465 cm 0. Fliserne placeres på den ønskede position lægges oven på hinanden, så center-hullerne er præcist placeret over hinanden. 1. Koblingsbøsningen sættes i flisernes centrale hul den tynde ende ned i hullet. 2. Toprøret skrues i toppen af teleskop-stangen og køres så langt ned som muligt (uden at spænde). Teleskop-stangen med toprør placeres herefter ned over koblingsbøsningen og står lodret. 3. Banneret lægges løst op over teleskop-stangens toprør. 4. De 2 tynde rør stikkes gennem bannerets 2 løbegange stk C-bøjler fastgøres i den nederste flises sidehuller og stikkes ind i rørene i hver side af banneret. OBS: C-bøjlernes længste ben skal ind i flisen - det korte skal ind i røret. 6. Teleskop-stangens lodrette rør drejes rundt, til banneret er strammet pænt op. Teleskopstangen presser toprøret opad. OBS: Stram ikke banneret for meget blot til det er pænt udstrakt. Ret samtidig evt. lidt på C-bøjlerne, så de stikker lige langt ud af flisen i alle hjørner. C-bøjlerne kan hvis det ønskes fæstnes til rørene med en lille sikringsskrue. Det er dog ikke nødvendigt for funktionaliteten. NEDTAGNING I omvendt rækkefølge.

18

19 MÅLTEGNINGER FLIGHTCASE (indendørs) OPSTALT PROFIL PLAN SKÆRM 4 SKÆRM 1 SKÆRM 2 SKÆRM Keyboard m. trackball 2454 PILLS (puder) OPSTALT PROFIL PLAN Ø450

20 BIG OUTPOST (udendørs) BUG (indendørs) PROFIL OPSTALT OPSTALT PROFIL PLAN PLAN (Plus 80 mm v. 2 fliser)

21 HANDLING INSTRUKSER FOR NEDPAKNING 1. Følg opstillingen i modsat rækkefølge. 2. Sørg for at pakke tingene pænt og ordentligt så næste modtager også får en positiv oplevelse mht opstillingen. Det understreges at bannerne altid skal lægges på et rent underlag (også i forbindelse med adskillelse af BUG stativerne). 3. Der er vedlagt en håndrulle til at filme BUG stativernes rør og ben i passende bundter, så det hele ikke rasler rundt i løsdele nede i bakken. 4. Bannerne oprulles på rør med særlig omhu så de kan holde længe. 5. Husk at gøre fragtmanden opmærksom på, at flightcasen er en del af en udstilling og IKKE bare en transportkasse som kan tåle skrammer! 6. Sørg for at der IKKE sættes klistermærker, adresselabels og tape direkte på flightcasen. Det er svært at få af og giver en dårlig oplevelse for den næste modtager af udstillingen. 7. Adresselabels kan sættes i løse løkker omkring flightcasens håndgreb, så de kan fjernes uden at efterlade synlige spor. 8. Sørg for at udstillingsmanualen følger flightcasen og nedpakkes i denne (øverst).

22 CHECKLISTE I FORBINDELSE MED NEDPAKNING 13 STK BUG STATIVER BESTÅENDE AF 26 stålrør 70 cm lange 13 venstre-vendte ben 13 højre-vendte ben 13 stk rygradde (lange stålstænger samlet i aluminiumskobling) 13 stk bannere 70 x 160 cm (som oprulles samlet på rør) 1 STK BIG OUT POST STANDER BESTÅENDE AF 2 stk betonfliser 1 stk T-stang i stål (ca. 230 cm i længde) 2 stk stålrør 60 cm 1 stk kobling (stålfitting der danner overgang mellem flise og T-stang) 1 stk banner 60 x 465 cm NB! mini-palle til fliserne skal opbevares separat under udstillingsperioden. 1 STK PIAGGIO (KNALLERT/UDSTILLINGSCRUISER) 3 STK A-SKILTE 2 STK PILLS (SIDDEPUDER) 1 STK FLIGHTCASE BESTÅENDE AF 1 stk integreret under-bakke til BUG-stativer 1 stk Top-bakke (grøn) med integreret hardware (som listet nedenfor) 4 stk skærme 4 stk PC er 1 stk tastatur m. trackball 3 stk trådløs tastatur 3 stk trådløs mus 2 stk CAT6 kabel (25 meter hver) 2 stk håndholdt høretelefon 2 stk forlængerdåser (indbygget) 1 stk manual NB! Flightcasens låg skal opbevares separat under udstillingsperioden.

Steder med sjæl. Læs mere på www.bygningskultur2015.dk

Steder med sjæl. Læs mere på www.bygningskultur2015.dk Steder med sjæl Udstillingen Steder med sjæl fortæller, hvordan og hvorfor vi sikrer vores kulturarv i Danmark og rejser spørgsmålet: Hvor er kulturarven i din kommune? Giv din mening til kende og stem

Læs mere

MANUAL TIL OPSTILLING AF UDSTILLINGEN STEDET MED SJÆL HVOR ER KULTURARVEN I DIN KOMMUNE?

MANUAL TIL OPSTILLING AF UDSTILLINGEN STEDET MED SJÆL HVOR ER KULTURARVEN I DIN KOMMUNE? MANUAL TIL OPSTILLING AF UDSTILLINGEN STEDET MED SJÆL HVOR ER KULTURARVEN I DIN KOMMUNE? UDSTILLINGEN RUMMER FØLGENDE ELEMENTER 1 stk piaggio (knallert/udstillingscruiser) 3 stk A-skilte (til udendørs

Læs mere

Vordingborg Kommunalbestyrelse har den 22. september vedtaget forslag til tillæg nr. 10 til Vordingborg Kommuneplan 2009-2021.

Vordingborg Kommunalbestyrelse har den 22. september vedtaget forslag til tillæg nr. 10 til Vordingborg Kommuneplan 2009-2021. Plansekretariatet Valdemarsgade 43 4760 Vordingborg Telefon 55 36 36 36 Direkte 55 36 24 23 Fax. 55 36 25 00 post@vordingborg.dk www.vordingborg.dk Anne-Line Møller Sutcliffe Sagsnr: 2011-2168 Forslag

Læs mere

Steder med sjæl. Idébank til aktiviteter i udstillingen. side 1. www.bygningskultur2015.dk

Steder med sjæl. Idébank til aktiviteter i udstillingen. side 1. www.bygningskultur2015.dk Steder med sjæl Idébank til aktiviteter i udstillingen side 1 Indholdsforetegnelse Indledning side 3 Platforme i udstillingen side 4 Samarbejdspartnere og målgrupper side 5 Ideer til brug af kulturarvscruiseren

Læs mere

Velkommen til IT for let øvede

Velkommen til IT for let øvede Velkommen til IT for let øvede Kursus er hjælp til selvhjælp og I får mest ud af det, hvis I også derhjemme afsætter nogle timer til øvelser på jeres computer. Vi sørger for hjemmeopgaver!! Der er masser

Læs mere

Tillæg nr. 10. Bevaringsværdige bygninger i Vordingborg Kommune. Kommuneplan for Vordingborg Kommune 2009-2021

Tillæg nr. 10. Bevaringsværdige bygninger i Vordingborg Kommune. Kommuneplan for Vordingborg Kommune 2009-2021 Tillæg nr. 10 Bevaringsværdige bygninger i Vordingborg Kommune Kommuneplan for Vordingborg Kommune 2009-2021 Tillæg nr. 10 til Kommuneplan for Vordingborg Kommune 2009-2021 Vordingborg Kommune Valdemarsgade

Læs mere

Kulturarv i planlægningen

Kulturarv i planlægningen Kulturarv i planlægningen Planlovsdage 2009 Lisbeth Øhrgaard Arkitekt Kulturarvsstyrelsen 25. marts 2009 SIDE 1 Kulturarv kan betale sig!!! - Skaber lokal udvikling. - Tiltrækker borgere. - Understøtter

Læs mere

DECEMBER NR. 89 TEMA: BYGNINGSKULTUR ÅRTIERS STØRSTE BIDRAG TIL BYGNINGSKULTURARVEN. Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur

DECEMBER NR. 89 TEMA: BYGNINGSKULTUR ÅRTIERS STØRSTE BIDRAG TIL BYGNINGSKULTURARVEN. Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur DECEMBER 2010 - NR. 89 TEMA: BYGNINGSKULTUR 2015 - ÅRTIERS STØRSTE BIDRAG TIL BYGNINGSKULTURARVEN Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur 1 GENNEMGANG AF DANMARKS FREDEDE BYGNINGER Af Mogens A.

Læs mere

NUUK. Seminar om bygningsbevaring. 5. og 6. oktober 2010. Bygningsfredning og BK 2015. Birte Skov, sektionsleder, arkitekt MAA

NUUK. Seminar om bygningsbevaring. 5. og 6. oktober 2010. Bygningsfredning og BK 2015. Birte Skov, sektionsleder, arkitekt MAA NUUK Seminar om bygningsbevaring 5. og 6. oktober 2010 Bygningsfredning og BK 2015 Birte Skov, sektionsleder, arkitekt MAA 5. og 6. okt. 2010 Seminar om bygningsbevaring i Nuuk SIDE 1 5. oktober 2010 Bygningsfredning

Læs mere

IT i dagtilbud. Begynder manual VIFIN. Af Elin B. Odgaard

IT i dagtilbud. Begynder manual VIFIN. Af Elin B. Odgaard IT i dagtilbud Begynder manual Af Elin B. Odgaard VIFIN Indholdsfortegnelse IPad'en og dens dele Sådan ser ipad'en ud - Forsiden Sådan ser ipad'en ud - Bagsiden For at komme igang Hjemmeskærm som funktion

Læs mere

Bygningskulturarv som ressource i fremtidens landdistrikter

Bygningskulturarv som ressource i fremtidens landdistrikter Bygningskulturarv som ressource i fremtidens landdistrikter 26. Bygningskultur 2015 samler aktørerne Bag Bygningskultur 2015 står Kulturstyrelsen og Realdania og med til at sikre et koordineret løft for

Læs mere

TILLYKKE MED DIN NYE WEBBASEREDE INFO-SKÆRM JCD A/S

TILLYKKE MED DIN NYE WEBBASEREDE INFO-SKÆRM JCD A/S TILLYKKE MED DIN NYE WEBBASEREDE INFO-SKÆRM JCD A/S MANUAL TIL OPSTART AF JCDS WEBBASEREDE INFO-SKÆRM Denne lille folder beskriver kort, hvordan du tilkobler din nye info-skærm PC til et trådløst netværk.

Læs mere

Bruger Manual PC Valtronics IP Kamera - Windows system

Bruger Manual PC Valtronics IP Kamera - Windows system Bruger Manual PC Valtronics IP Kamera - Windows system Brugervejledning til PC (windows) 1. Installation af kamera Vejledningen er almen for alle Valtronics kameraer, og derfor kan billederne af de forskellige

Læs mere

F R E D N I N G S F O R S L A G

F R E D N I N G S F O R S L A G F R E D N I N G S F O R S L A G KØBENHAVNS KOMMUNE Ny Carlsberg Vej set fra Vesterfælledvej. 2 Forslagsstiller: Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur Kommune: Københavns Kommune Adresse: Ny

Læs mere

- En koordineret indsats for bygningskulturen

- En koordineret indsats for bygningskulturen Bygningskultur 2015 - En koordineret indsats for bygningskulturen side 1 20. marts 2011 Bygningskultur 2015 Bygningskultur 2015 er en satsning på at kvalificere arbejdet med den danske bygningsarv ud fra

Læs mere

Windows Vista 1. Side 1 af 10

Windows Vista 1. Side 1 af 10 Windows vista...2 Lukke for PC,en...3 Velkomstcenter...3 Finde/starte et program...4 Alle programmer...5 Menuen Start...5 Stifinder...6 Windows Sidepanel og gadgets...7 Dokumenter...7 Tilbehør...8 Windows

Læs mere

Installation af Point Yomani terminal

Installation af Point Yomani terminal Yomani terminalen er integreret til Detail via Point PWE software, der skal foretages følgende punkter for at det er klar til brug. 1. PSAM kortet sættes i terminalen, hvis det er leveret separat. PSAM

Læs mere

Bygningskultur. Lyngby Taarbæk har i flere år haft en arkitekturpolitik beskrevet i kommuneplanen.

Bygningskultur. Lyngby Taarbæk har i flere år haft en arkitekturpolitik beskrevet i kommuneplanen. Bygningskultur Arkitekturpolitik Hvad er arkitektur? Hvad er kvalitet? Hvad kan kommunen gøre? Handlinger Fredede og bevaringsværdige bygninger Udpegede bevaringsværdige bygninger Kulturhistorie 2 3 4

Læs mere

MIB MusicButler Installationsvejledning

MIB MusicButler Installationsvejledning MIB MusicButler Installationsvejledning Pakkeindhold Kontroller venligst, at I har modtaget nedenstående udstyr: A MIB Touchskærm E Skærmkabel (HDMI - DVI) F Netværkskabel B MIB Computer G USB-kabel (USB-A

Læs mere

RJ Gå til indeks. Gå til indeks

RJ Gå til indeks. Gå til indeks Indeks Hvis du vil gemme denne PDF fil, skal du vælge "Gem" i menuen "Fil". Ordenen på FAQ'er (Ofte stillede spørgsmål) i indekset, er ikke identisk med rækkefølgen i hovedteksten. Kom godt i gang Installer

Læs mere

Undervisning på Nørre Voldgade 11, 3. sal

Undervisning på Nørre Voldgade 11, 3. sal Undervisning på Nørre Voldgade 11, 3. sal Håndbog for undervisere og værter FOLKEUNIVERSITETET I KØBENHAVN INDHOLDSFORTEGNELSE Tilslutning af pc til projektor..side 2 - Via VGA...side 3 - Via HDMI.side

Læs mere

Styresystemet er den del af softwaren, der sammenkæder hardware og brugerprogrammer, således at de kan arbejde sammen.

Styresystemet er den del af softwaren, der sammenkæder hardware og brugerprogrammer, således at de kan arbejde sammen. Hvad sker der, når der tændes for PC en? Når computeren tændes, kontrolleres en række funktioner, bl.a. ram, harddisk, mus, tastatur, diskettedrev og lignende, før det rigtige Windows- billede vises på

Læs mere

Velkommen til IT for let øvede

Velkommen til IT for let øvede Velkommen til IT for let øvede Kursus er hjælp til selvhjælp og I får mest ud af det, hvis I også derhjemme afsætter nogle timer til øvelser på jeres computer. Vi sørger for hjemmeopgaver!! Der er masser

Læs mere

Dit velkendte Windows, bare bedre. Din introduktion til Windows 8.1 til virksomheder

Dit velkendte Windows, bare bedre. Din introduktion til Windows 8.1 til virksomheder Dit velkendte Windows, bare bedre. Din introduktion til Windows 8.1 til virksomheder Opdag startskærmen. Startskærmen indeholder alle dine vigtigste oplysninger. Dynamiske felter sørger for, at du altid

Læs mere

DIGITAL OPTAGER OG MULTI-AFSPILLER MP-122/222/522/1022 BETJENINGSVEJLEDNING

DIGITAL OPTAGER OG MULTI-AFSPILLER MP-122/222/522/1022 BETJENINGSVEJLEDNING DIGITAL OPTAGER OG MULTI-AFSPILLER MP-122/222/522/1022 BETJENINGSVEJLEDNING 1: KNAPPER OG KONTROLLER S1. LCD display S2. REW / søg tilbage / MENU / FF / søg frem S3. Volumen ned - S4. Volumen op + S5.

Læs mere

I n t r o d u k t i o n / I n d h o l d s f o r t e g n e l s e. Indholdsfortegnelse

I n t r o d u k t i o n / I n d h o l d s f o r t e g n e l s e. Indholdsfortegnelse I n t r o d u k t i o n / I n d h o l d s f o r t e g n e l s e Tillykke med købet af Deres nye Petscribe graveringsmaskine. Den følgende manual skal fungere som en guide til korrekte udpaknings-, opstillings-,

Læs mere

Assens Kommune BEVARINGSVURDERING AF HAARBY MEJERI OG BØRNEHAVE BYGNINGERNES VÆRDI FOR KULTURMILJØET OG BEVARINGSVURDERING

Assens Kommune BEVARINGSVURDERING AF HAARBY MEJERI OG BØRNEHAVE BYGNINGERNES VÆRDI FOR KULTURMILJØET OG BEVARINGSVURDERING Notat Assens Kommune BEVARINGSVURDERING AF HAARBY MEJERI OG BØRNEHAVE 10. marts 2014 1 Projekt nr. 216629 Version 3 Dokument nr. 1210383404 Udarbejdet af LLU Kontrolleret af MLG Godkendt af LLU BAGGRUND

Læs mere

Hvordan starter man ActivBoard op og tilslutter PC mv... 3 Hvordan tilslutter jeg min bærbare PC til ActivBoard?... 4

Hvordan starter man ActivBoard op og tilslutter PC mv... 3 Hvordan tilslutter jeg min bærbare PC til ActivBoard?... 4 ACTIVBOARD Table of Contents Hvordan starter man op og tilslutter PC mv.... 3 Hvordan tilslutter jeg min bærbare PC til?... 4 Promethean s i samspil med andre programmer... 6 Samspil med Office pakken

Læs mere

FULLRATE BREDBÅND. via kabel-tv-stik. Kvikguide. WT24 Coax Router

FULLRATE BREDBÅND. via kabel-tv-stik. Kvikguide. WT24 Coax Router FULLRATE BREDBÅND via kabel-tv-stik Kvikguide WT24 Coax Router 2 INDHOLDSFORTEGNELSE Kassen indeholder...5 Sådan tilslutter du routeren...6 Sådan får du adgang til internettet...8 Vigtig info om koder

Læs mere

TK/TBL / 25.08.2014 v.0.1. DigiMatch. Elektronisk Kamprapport

TK/TBL / 25.08.2014 v.0.1. DigiMatch. Elektronisk Kamprapport TK/TBL / 25.08.2014 v.0.1 DigiMatch Elektronisk Kamprapport 1 Procedure før kampstart... 3 DigiMatch download... 3 Registerniveau... 7 Indstillinger... 9 Login... 9 Tilpas knapperne... 10 Kampregistrering...

Læs mere

Vejledning til opsætning af: Dankort terminal model Flexi : Side 2 HUB : Side 4 Opsætning af PSAM : Side 5. Vigtigt!

Vejledning til opsætning af: Dankort terminal model Flexi : Side 2 HUB : Side 4 Opsætning af PSAM : Side 5. Vigtigt! Vejledning til opsætning af: Dankort terminal model Flexi : Side 2 HUB : Side 4 Opsætning af PSAM : Side 5 Vigtigt! I forbindelse med installation af dankort terminalen, skal du på den computer hvor dankort

Læs mere

Quickguide. Dansk quickguide til Nexus IP opsætning

Quickguide. Dansk quickguide til Nexus IP opsætning Quickguide Dansk quickguide til Nexus IP opsætning Contents NVR guide... 3 1.0 Optageren:... 3 1.1 Tilslutning... 3 1.2 Installation af harddisk:... 3 2.0 Først gang din optager bliver startet:... 4 3.0

Læs mere

Opsætning af internet gennem Bolignet-Aarhus

Opsætning af internet gennem Bolignet-Aarhus Opsætning af internet gennem Bolignet-Aarhus Denne vejledning er henvendt til brugere af computere, som benytter Windows XP som styresystem. Windows XP adskiller sig en del fra de øvrige styresystemer.

Læs mere

Installer nyt image på din PC - Windows 7

Installer nyt image på din PC - Windows 7 Installer nyt image på din PC - Windows 7 1 Tryk F12 og hent nyt image til din PC...2 2 Log på første gang efter installationen...2 3 Din Citrix sådan tilpasser du dine systemer/applikationer...3 3.a Tilføj

Læs mere

support@we-time.com 01-08-2010

support@we-time.com 01-08-2010 TIDSTAGNINGS SYSTEM support@we-time.com 01-08-2010 2 TIDSTAGNINGS SYSTEM Indhold GENERELT... 3 OPBYGNING... 3 BRUGERFLADE... 3 FLEKSIBILITET... 3 BETJENING SERVER... 4 WT-BOX... 4 BROWSER... 4 EKSEMPLER...

Læs mere

Kulturstyrelsen Bygningsbevaring og Plan. H. C. Andersens Boulevard 2 1553 København V. Telefon 33 73 33 73

Kulturstyrelsen Bygningsbevaring og Plan. H. C. Andersens Boulevard 2 1553 København V. Telefon 33 73 33 73 Kulturstyrelsen Bygningsbevaring og Plan H. C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Telefon 33 73 33 73 Til interesserede købere af De Grå Stokke Kulturstyrelsen vil gerne give dig lidt nyttig og praktisk

Læs mere

Picto Selector. Lav dine egne flotte symbolark på den nemme måde. Version: Oktober 2012

Picto Selector. Lav dine egne flotte symbolark på den nemme måde. Version: Oktober 2012 Picto Selector Lav dine egne flotte symbolark på den nemme måde Version: Oktober 2012 Indholdsfortegnelse Hvad er Picto Selector?...4 USB?...4 Hent programmet...4 Installer programmet på din computer...5

Læs mere

Afvikling af Bridge turnering. BridgeCentral og BridgeMate. Komponenter, opsætning, afvikling og afslutning af turnering.

Afvikling af Bridge turnering. BridgeCentral og BridgeMate. Komponenter, opsætning, afvikling og afslutning af turnering. Afvikling af Bridge turnering BridgeCentral og BridgeMate Komponenter, opsætning, afvikling og afslutning af turnering. Leif Thusholt 28-08-2010 INDEX A Angiv startscore 17 B BridgeCentral Formål 3 BridgeMate

Læs mere

Vejledning til opbygning af hjemmesider

Vejledning til opbygning af hjemmesider Side 1 af 9 Vejledning til opbygning af hjemmesider Hvis du er inde på din klubs hjemmeside, fx på forsiden, kan du nu gå i gang med at redigere. For at få redigeringsværktøjet frem, skal du klikke på

Læs mere

INSTALLATIONSVEJLEDNING

INSTALLATIONSVEJLEDNING INSTALLATIONSVEJLEDNING TILLYKKE MED DERES NYE MIB. MIB en benyttes til afspilning af musik og video. Udstyret fremsendes til egen installation. Amuseic Danmark er leverandør af MIB en. Såfremt der opstår

Læs mere

Din brugermanual HP PAVILION DV2820EA http://da.yourpdfguides.com/dref/4149132

Din brugermanual HP PAVILION DV2820EA http://da.yourpdfguides.com/dref/4149132 Du kan læse anbefalingerne i brugervejledningen, den tekniske guide eller i installationsguiden. Du finder svarene til alle dine spørgsmål i HP PAVILION DV2820EA i brugermanualen (information, specifikationer,

Læs mere

For og imod. eller Hvad er kom der ud af den bevarende sanering i Helsingør Kommune

For og imod. eller Hvad er kom der ud af den bevarende sanering i Helsingør Kommune For og imod eller Hvad er kom der ud af den bevarende sanering i Helsingør Kommune Kommunerne og kulturarven Et stort flertal af danskerne mener, at det er vigtigt at bevare og udvikle kulturarven, og

Læs mere

Brugervejledning til trådløs router Sådan opsætter du din trådløse router i fiberboksen fra GE Fibernet

Brugervejledning til trådløs router Sådan opsætter du din trådløse router i fiberboksen fra GE Fibernet Brugervejledning til trådløs router Sådan opsætter du din trådløse router i fiberboksen fra GE Fibernet Fiberbredbånd TV Telefoni www.gefibernet.dk Indhold 4 Aktivering af det trådløse netværk 7 Opkobling

Læs mere

Billedbehandling med XnView.

Billedbehandling med XnView. Billedbehandling med XnView. 2009 Dag 1: På skrivebordet finder du ikonet for Denne computer højreklik på ikonet og vælg Stifinder på pop-op skiltet. Nu viser Stifinderen de drev der findes på denne computer

Læs mere

Vejledning KPK Online Prøverum

Vejledning KPK Online Prøverum Vejledning KPK Online Prøverum INDHOLD Introduktion side 2 Funktionsliste side 2 Få adgang til systemet side 3 Opload dine billeder side 4 Sådan bruges systemet side 5 Gem dine eksempler side 7 Side 1/7

Læs mere

Kvikguide. Fullrate Bredbånd via kabel-tv-stik. WT24 Coax Router

Kvikguide. Fullrate Bredbånd via kabel-tv-stik. WT24 Coax Router Kvikguide Fullrate Bredbånd via kabel-tv-stik WT4 Coax Router Følgende dele er med i kassen Router Strømforsyning Netværkskabel Routerkabel (bemærk, at de hvide beskyttelseshætter skal fjernes inden brug)

Læs mere

Indhold. Tablet Guides

Indhold. Tablet Guides Indhold Start tablet og Arbejdsmiljøbog... 2 Grund indstillinger... 3 Opret notat i PDF... 5 Overfør Arbejdsmiljøbogen fra PC til tablet... 6 Overfør filer mellem PC og tablet... 9 Start tablet og Arbejdsmiljøbog

Læs mere

IT-Brugerkursus. Modul 1 - Introduktion til skolens netværk og FC. Modul 1 - Introduktion til FC og Lectio. Printvenligt format. Indholdsfortegnelse

IT-Brugerkursus. Modul 1 - Introduktion til skolens netværk og FC. Modul 1 - Introduktion til FC og Lectio. Printvenligt format. Indholdsfortegnelse Modul 1 - Introduktion til FC og Lectio IT-Brugerkursus Modul 1 - Introduktion til skolens netværk og FC Printvenligt format Indholdsfortegnelse Formål og opbygning Opgave Vejledning til intranettet Åbne

Læs mere

Vejledning i behandling af ansøgning om nedrivning af bevaringsværdige ejendomme

Vejledning i behandling af ansøgning om nedrivning af bevaringsværdige ejendomme Vejledning i behandling af ansøgning om nedrivning af bevaringsværdige ejendomme 1. Byggesagsbehandler modtager ansøgning om nedrivning af en ejendom i Varde kommune. 2. Hvis denne ejendom ifølge Kommuneplan

Læs mere

HD 2850-ST. Kom hurtigt i gang. med din HD Entertain Mini. Endnu bedre tv. 15930_DK Quick Guide ADB 2850.indd 1 23/05/14 15.49

HD 2850-ST. Kom hurtigt i gang. med din HD Entertain Mini. Endnu bedre tv. 15930_DK Quick Guide ADB 2850.indd 1 23/05/14 15.49 HD 2850-ST Kom hurtigt i gang med din HD Entertain Mini Endnu bedre tv 15930_DK Quick Guide ADB 2850.indd 1 23/05/14 15.49 resolution 2850 manual 1 Pakkens indhold Kontroller, at pakkens indhold er komplet,

Læs mere

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du:

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: VORES NORDSJÆLLAND HURTIGT I GANG MANUAL 01: Bruger HVAD INDEHOLDER DENNE MANUAL? I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: 1. Finder Vores Nordsjælland hjemmesiden 2. Opretter

Læs mere

Afgørelse i sagen om nedrivning af Kvægtorvet i Aalborg Kommune.

Afgørelse i sagen om nedrivning af Kvægtorvet i Aalborg Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 14. august 2003 J.nr.: 03-33/800-0102 INV Afgørelse i sagen

Læs mere

Kvik start opsætning af kamera det første du skal gøre:

Kvik start opsætning af kamera det første du skal gøre: Kom godt i gang Tillykke med købet af Valtronics Trådløst IP kamera. Denne quickmanual kan bruges til alle Valtronics IP kameraer. Kameraet giver mulighed for at fjenovervåge steder via sin mobiltelefon

Læs mere

Brugermanual. 2GB MP3 afspiller

Brugermanual. 2GB MP3 afspiller Brugermanual 2GB MP3 afspiller Indhold 1. Knappe funktioner og fremgagnsmåde... 4 2. Instruktioner... 4 2.1 Tænd og sluk... 4 2.2 Upload Music to the Player... 5 2.3 Afspil musik... 6 2.4 Normal or shuffle

Læs mere

Svar på de mest almindelige Citrix spørgsmål

Svar på de mest almindelige Citrix spørgsmål Svar på de mest almindelige Citrix spørgsmål Henrik Meyer og Ajâja Hyttel Oprettet: 24/6-13 Sidst revideret 14/5-14 h t t p s : / / c i t r i x. a a b n e t. d k Hvad er nyt i Citrix?... 2 Hvis du ikke

Læs mere

Scanning på netværket via Web Services (Windows Vista SP2 eller højere, Windows 7 og Windows 8)

Scanning på netværket via Web Services (Windows Vista SP2 eller højere, Windows 7 og Windows 8) Scanning på netværket via Web Services (Windows Vista SP2 eller højere, Windows 7 og Windows 8) Web Services-protokollen gør det muligt for brugere af Windows Vista (SP2 eller højere), Windows 7 og Windows

Læs mere

7. Indstilling af den trådløse forbindelse i Windows XP

7. Indstilling af den trådløse forbindelse i Windows XP 7. Indstilling af den trådløse forbindelse i Windows XP Gør klar til indstilling Når du skal i gang med at konfigurere den computer, der skal væres trådløs, er det en god idé at bevare kabelforbindelsen

Læs mere

BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER I HJØRRING KOMMUNE

BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER I HJØRRING KOMMUNE Eskær Mosbjergvej 510, Mosbjerg Nørregade 38, Sindal BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER I HJØRRING KOMMUNE Strandvejen 37, Tornby Astrupvej 652, Astrup Nørregade 27, Hjørring Forord I Hjørring Kommune er godt

Læs mere

Få det bedste fra Windows 10

Få det bedste fra Windows 10 PRØV TO NYE, FANTASTISKE FUNKTIONER: Få det bedste fra Windows 0 Windows 0 byder på en perlerække af nye og spændende funktioner. Vi har fundet to smarte programmer, der giver dig en forsmag på det nye

Læs mere

FUP ELLER FAKTA om de bevaringsværdige bygninger. Arne Høi / Arkitekt MAA, Centerleder / Center for Bygningsbevaring i RAADVAD

FUP ELLER FAKTA om de bevaringsværdige bygninger. Arne Høi / Arkitekt MAA, Centerleder / Center for Bygningsbevaring i RAADVAD FUP ELLER FAKTA om de bevaringsværdige bygninger Arne Høi / Arkitekt MAA, Centerleder / Center for Bygningsbevaring i RAADVAD Hvor mange bevaringsværdige bygninger er der i Danmark? a Hvor mange bevaringsværdige

Læs mere

Kvik guide: GT-Command Mobile

Kvik guide: GT-Command Mobile GamesOnTrack A/S, Uhresoevej 35, DK 7500 Holstebro, Denmark, www.gamesontrack.com Tel: +45 3070 3777, email: nb@gamesontrack.com, CVR and VAT number: DK 3105 3013 Kvik guide: GT-Command Mobile I version

Læs mere

Velkommen. I gang med Ondisplay

Velkommen. I gang med Ondisplay Velkommen I gang med Ondisplay Log ind på Ondisplay Tast den URL du har fået af Ondisplay. Det kan være: http://admin.ondisplay.dk eller http://ditfirmanavn.ondisplay.dk (Bemærk: ingen www) På logon-siden

Læs mere

MANUAL. Siteloom CMS

MANUAL. Siteloom CMS MANUAL Siteloom CMS www.hjerteforeningen.dk/cms Brugernavn: Password: 3. september, 2012 BASIS FUNKTIONER 1. Kalender... 4 1.a. Opret... 5 1.b. Rediger eller slet... 8 2. Sider... 10 2.a Opret side...

Læs mere

Brugervejledning til trådløs router

Brugervejledning til trådløs router Brugervejledning til trådløs router Sådan opsætter du din trådløse router i fiberboksen fra EnergiMidt Fiberbredbånd TV Telefoni www.energimidt.dk Fiberbredbånd TV Telefoni 2 Indhold 4 Aktivering af det

Læs mere

Kulturarv en værdifuld ressource for kommunernes udvikling

Kulturarv en værdifuld ressource for kommunernes udvikling Kulturarv en værdifuld ressource for kommunernes udvikling En analyse af danskernes holdninger til kulturarv KULTURARVSSTYRELSEN OG FONDEN REALDANIA titel kulturarv en værdifuld ressource for kommunernes

Læs mere

Sådan bruges den eksterne CD-brænder med DirectCD Side 1 af 6

Sådan bruges den eksterne CD-brænder med DirectCD Side 1 af 6 Sådan bruges den eksterne CD-brænder med DirectCD Side 1 af 6 Sådan bruges den eksterne CD-brænder: 1) Først skal programmet der styrer den eksterne boks med brænderen installeres, Freecom. 2) Sæt den

Læs mere

Dobbelt sender detektor med 4 kanals frekvenser. 1. Funktioner. 2. Produkt gennemgang

Dobbelt sender detektor med 4 kanals frekvenser. 1. Funktioner. 2. Produkt gennemgang Dobbelt sender detektor med 4 kanals frekvenser Tak, fordi du har købt denne stråle detektor, læs venligst denne brugsanvisning omhyggeligt før installation. Forsøg aldrig at adskille eller reparere produktet.

Læs mere

Bygnings- og Arkitekturpolitik

Bygnings- og Arkitekturpolitik Forslag til Bygnings- og Arkitekturpolitik Middelfart Kommune Forord Denne politik Bygnings- og Arkitekturpolitikken er én af de politikker, Byrådet har besluttet at formulere i Middelfart Kommune. Formålet

Læs mere

Bygningskultur Seminar om Kulturarv i planstrategien d. 7. april på Gram slot. side maj 2011

Bygningskultur Seminar om Kulturarv i planstrategien d. 7. april på Gram slot. side maj 2011 Seminar om Kulturarv i planstrategien d. 7. april på Gram slot side 1 Bygningskultur 2015 er en satsning på at kvalificere arbejdet med den danske bygningsarv ud fra 2 overordnede spor: En systematisk

Læs mere

Malerarbejder på fredede og bevaringsværdige bygninger

Malerarbejder på fredede og bevaringsværdige bygninger Malerarbejder på fredede og bevaringsværdige bygninger Arne Høi, Arkitekt MAA, Centerleder ved Center for Bygningsbevaring i Raadvad Adjungeret Professor ved Arkitektskolen Aarhus Hvad skal man vide, nå

Læs mere

Glance Del din skærm med op til 200 deltagere

Glance Del din skærm med op til 200 deltagere Glance Del din skærm med op til 200 deltagere Med Glance er du hurtigt og enkelt i gang med at dele din skærm og alle applikationer, der vises på den med dine mødedeltagere. Dine fordele: Skærmdeling er

Læs mere

HomeBox til dig med telefoni og bredbånd. Installationsvejledning

HomeBox til dig med telefoni og bredbånd. Installationsvejledning til dig med telefoni og bredbånd Installationsvejledning Velkommen til en verden af muligheder Indholdsfortegnelse Du har bestilt et nyt produkt og har i den forbindelse fået tilsendt en. en giver dig

Læs mere

Sådan nulstiller du dine netværks indstillinger i Windows

Sådan nulstiller du dine netværks indstillinger i Windows 2017 Sådan nulstiller du dine netværks indstillinger i Windows NewTech IT Norgesvej 17 6100 Haderslev Tlf. 79 306 153 info@newtechit.dk www.newtechit.dk 29-04-2017 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Første

Læs mere

Windows Live Movie Maker-alle funktioner.

Windows Live Movie Maker-alle funktioner. Windows Live Movie Maker-alle funktioner. Her vises brugen af funktionerne i programmet til at lave en film bestående af dine billeder og video/film klip. Læg egen tale og/eller musik på filmen. 1: Åbn

Læs mere

Glance - Del din skærm med op. til 200 deltagere. TelefonMøder. Med Glance er du hurtigt og enkelt i gang med at dele din skærm og alle applikationer,

Glance - Del din skærm med op. til 200 deltagere. TelefonMøder. Med Glance er du hurtigt og enkelt i gang med at dele din skærm og alle applikationer, Glance - Del din skærm med op 1 til 200 deltagere. Med Glance er du hurtigt og enkelt i gang med at dele din skærm og alle applikationer, der vises på den med dine mødedeltagere. Fordelene ved at benytte

Læs mere

MANUAL. Siteloom CMS

MANUAL. Siteloom CMS MANUAL Siteloom CMS www.hjerteforeningen.dk/cms Brugernavn: Password: 3. oktober, 2013 BASIS FUNKTIONER 1. Kalender... 4 1.a. Opret... 5 1.b. Rediger eller slet... 9 2. Sider...12 2.a. Opret side...13

Læs mere

Skipperhus Dalsgårdvej 22 Dalsgaard, 6300 Gråsten

Skipperhus Dalsgårdvej 22 Dalsgaard, 6300 Gråsten Skipperhus Dalsgårdvej 22 Dalsgaard, 6300 Gråsten Fredningsforslaget omfatter det tidligere skipperhus opført 1834 Østfacade Forslagsstiller: Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur på opfordring

Læs mere

Quick guide til evolution wireless serie 100

Quick guide til evolution wireless serie 100 Quick guide til evolution wireless serie 100 Tillykke med dit nye evolution wireless sæt. Nedenfor finder du en Quick-guide, som sætter dig istand til at anvende dit evolution wireless sæt meget hurtigt.

Læs mere

Tilslutning med Cisco AnyConnect VPN-klient (Windows) til AARHUS TECH P-net

Tilslutning med Cisco AnyConnect VPN-klient (Windows) til AARHUS TECH P-net 18. november 2011 Vejledning Windows 7 - eklient Opkobling via ADSL eller anden kabelforbindelse til P-net. Tilslutning med Cisco AnyConnect VPN-klient (Windows) til AARHUS TECH P-net Cisco AnyConnect

Læs mere

Brugermanual MP3 afspiller

Brugermanual MP3 afspiller Brugermanual MP3 afspiller Du kan downloade manualen via følgende link: http://www.accessionx.com/dow nload/manual_links/1331.pdf Importør: Accession ApS, Vandmanden 34, 9200 Aalborg SV 2 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Kom godt i gang med din ipad

Kom godt i gang med din ipad Dette lille skriv kan være en hjælp til dig, når du skal i gang med din nye ipad Tænd og sluk din ipad følg derefter vejledningen på skærmen. Der er vedlagt en brugsvejledning i æsken, som din ipad ligger

Læs mere

«Lejekontrakt_Selskab» BRUGERVEJLEDNING OPSÆTNING AF INTERNET

«Lejekontrakt_Selskab» BRUGERVEJLEDNING OPSÆTNING AF INTERNET «Lejekontrakt_Selskab» BRUGERVEJLEDNING OPSÆTNING AF INTERNET 1 Generelt EDB-NETVÆRK: Der er installeret et edb-net, der er tilsluttet Internettet. Det betyder, at du fra din pc kan få forbindelse til

Læs mere

TDC HomeBox til dig med bredbånd og bredbåndstelefoni. Installationsvejledning

TDC HomeBox til dig med bredbånd og bredbåndstelefoni. Installationsvejledning til dig med bredbånd og bredbåndstelefoni Installationsvejledning Velkommen til en verden af muligheder Indholdsfortegnelse Du har bestilt et nyt produkt hos. I den forbindelse har du fået tilsendt en.

Læs mere

Brugsanvisning til SyreN ph Rapport.

Brugsanvisning til SyreN ph Rapport. Brugsanvisning til SyreN ph Rapport. For at installere SyreN ph Rapport, indsæt BioCover USB stik i computer. Nedenstående program forefindes på USB: Ved at klikke på SyreN ph Rapport mappen åbnes mappen

Læs mere

Kom godt i gang. Audacity 1.3.x Windows Foreløbig version. Danmarks Medie- og Journalisthøjskole / Radioafdelingen

Kom godt i gang. Audacity 1.3.x Windows Foreløbig version. Danmarks Medie- og Journalisthøjskole / Radioafdelingen Kom godt i gang Audacity 1.3.x Windows Foreløbig version Danmarks Medie- og Journalisthøjskole / Radioafdelingen Revision september 2009 side 2 Indhold Indstillinger side 4 Værktøjer side 7 Åbne nyt projekt

Læs mere

OPSÆTNING AF TRÅDLØS ROUTER

OPSÆTNING AF TRÅDLØS ROUTER OPSÆTNING AF TRÅDLØS ROUTER Opsætning af router Opkopling af computer til trådløst netværk Waoo leveres af dit lokale energiselskab 1 FIBERBREDBÅND TV TELEFONI ENIIG 2017 2 INDHOLD Opsætning af trådløs

Læs mere

Billeder og PowerPoint

Billeder og PowerPoint Den digitale Underviser Billeder og PowerPoint Som visuelle udtryk for læring V Indhold Pædagogisk brug af billeder... 3 Potentiale... 3 Kilder... 3 Pædagogisk brug af PowerPoint... 4 Generelle elementer...

Læs mere

Dansk version. Introduktion. Hardware-installation. Installation af Windows XP. LW057V2 Sweex Wireless LAN PCI Card 54 Mbps

Dansk version. Introduktion. Hardware-installation. Installation af Windows XP. LW057V2 Sweex Wireless LAN PCI Card 54 Mbps LW057V2 Sweex Wireless LAN PCI Card 54 Mbps Introduktion Udsæt ikke Wireless LAN PCI Card 54 Mbps for meget høje temperaturer. Anbring ikke enheden i direkte sollys eller tæt ved varmekilder. Anvend ikke

Læs mere

Installationsvejledning til kabel-modem

Installationsvejledning til kabel-modem Installationsvejledning til kabel-modem Kære nye Canal Digital Internet-kunde, Du har fået tilsendt følgende 3 dele til din nye internetforbindelse. 1. Kabelmodem med strømforsyning 2. Netværkskabel 3.

Læs mere

Forslag til KOMMUNEPLANTILLÆG 2013

Forslag til KOMMUNEPLANTILLÆG 2013 Forslag til KOMMUNEPLANTILLÆG 2013 Nr. 7 September 2015 For bevaringsværdige bygninger Natur og Udvikling Halsnæs Kommune Rådhuset Rådhuspladsen 1 3300 Frederiksværk Tlf. 47 78 40 00 Kopi: Halsnæs Kommune.

Læs mere

Genvejstaster til Windows

Genvejstaster til Windows Genvejstaster til Windows Selvom musen er et praktisk redskab, er den langt fra altid den hurtigste måde at styre computeren på. Ofte vil det være meget hurtigere at bruge genvejstaster. Hvis du sidder

Læs mere

MANAGED PC PC INSTALLATION INSTALLATIONS GUIDE V Telefon: CLOUD INFRASTRUKTUR DEPLOYMENT SECURITY

MANAGED PC PC INSTALLATION INSTALLATIONS GUIDE V Telefon: CLOUD INFRASTRUKTUR DEPLOYMENT SECURITY MANAGED PC PC INSTALLATION INSTALLATIONS GUIDE V. 2.0 CLOUD INFRASTRUKTUR DEPLOYMENT SECURITY MAINTANENCE INDHOLD Indhold 2 Indledning 3 Managed PC Installation Start op fra USB stik 4 Valg af styresystem

Læs mere

Produktbemærkning. Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Vilkår vedrørende software

Produktbemærkning. Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Vilkår vedrørende software Start her Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows er et amerikansk-registreret varemærke tilhørende Microsoft Corporation. Oplysningerne indeholdt heri kan ændres uden varsel.

Læs mere

Vejledning i brug af Kommunen på kort

Vejledning i brug af Kommunen på kort Vejledning i brug af Kommunen på kort Indhold Adgang til Kommunen på kort... 2 Kortvindue og infolinje... 2 Målforhold... 2 Zoom... 3 Signaturforklaring... 3 Værktøjslinjen den øverste sorte del... 3 Navn...

Læs mere

LEOGICS Pen-tablet. Hurtig installationsguide

LEOGICS Pen-tablet. Hurtig installationsguide LEOGICS Pen-tablet Hurtig installationsguide Velkommen Tak for købet af LEOGICS PT-1001 Pen-tablet. Du vil opdage hvor nemt det er at styre din computer ved brug af en digital pen i stedet for en mus.

Læs mere

Forslag til KOMMUNEPLANTILLÆG 6. udpegning af bevaringsværdige bygninger -i den tidligere Birkerød Kommune

Forslag til KOMMUNEPLANTILLÆG 6. udpegning af bevaringsværdige bygninger -i den tidligere Birkerød Kommune Forslag til KOMMUNEPLANTILLÆG 6 udpegning af bevaringsværdige bygninger -i den tidligere Birkerød Kommune HØRING: Forslag til Kommuneplantilllæg 6 er i høring fra den 4. oktober 2016 til og med den 29.

Læs mere

Brugermanual. 4GB MP3/ MP4 afspiller

Brugermanual. 4GB MP3/ MP4 afspiller Brugermanual 4GB MP3/ MP4 afspiller Mail: aldi@feiyue.dk 1 VIGTIGT! For optimal brugertilfredshed foreslår vi, at du bruger en pen eller negl, når du betjener skærmen. Mail: aldi@feiyue.dk 2 INDHOLD KNAP

Læs mere

Ilægning i standardskuffen til 250 ark

Ilægning i standardskuffen til 250 ark Oversigtsvejledning Ilægning af papir og specialmedier Denne sektion forklarer hvorledes man ilægger skufferne til 250 og 550 ark, og den manuelle arkføder. Det indeholder også oplysninger om indstilling

Læs mere

Brugervejledning til SAVE V. 5.01 Århus Kommune. Teknik og Miljø. januar 2006

Brugervejledning til SAVE V. 5.01 Århus Kommune. Teknik og Miljø. januar 2006 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Baggrund og formål... 3 Systemets indhold... 3 1. Opslag via adresse... 4 2. Informationer fra ejendomsregistrene... 5 3. Vurdering af bevaringsværdi... 6 4. Fotos...

Læs mere

Bruger Manual PC Valtronics Udendørs Kamera - Windows system

Bruger Manual PC Valtronics Udendørs Kamera - Windows system Bruger Manual PC Valtronics Udendørs Kamera - Windows system Brugervejledning til PC (windows) 1. Installation af kamera Vejledningen er almen for alle Valtronics kameraer, og derfor kan billederne af

Læs mere