Sæt X ved det korrekte svar. Der er kun ét korrekt svar i hver opgave.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sæt X ved det korrekte svar. Der er kun ét korrekt svar i hver opgave."

Transkript

1 Hvad betyder sætningen? Sæt X ved det korrekte svar. Der er kun ét korrekt svar i hver opgave. (s.4-13) 1. De fleste danskere har dansk som modersmål. a. De fleste danskere har en dansk mor. b. De fleste danskere har lært dansk som deres første sprog. X c. De fleste danskere taler kun dansk. 2. Danmark har tidligere været dækket af is. a. Danmark har før i tiden ligget helt under is. b. Alle danske søer var engang frosset til is. c. I gamle dage lå Danmark på et tykt lag is. 3. Et redskab er a. et møbel. b. et instrument. c. et symbol. 4. Det var en fordel, at man ikke behøvede flytte rundt. a. Det var længe siden, man sidst flyttede rundt. b. Det gav problemer, når man ikke flyttede rundt. c. Det var godt, at man ikke skulle flytte rundt. 5. Man mente, at solen var hellig. a. Man mente, at solen var helt flad. b. Man tænkte på solen som noget religiøst. c. Man troede, at solen var en planet.

2 6. De lange både var lavet af et enkelt stort træ. a. Der var brugt mange træer til hver eneste lange båd. b. Man lavede de lange både af kun et eneste stort træ. c. Det var let at lave de lange både af træ. 7. Man satte sejl på skibene i vikingetiden, så man a. kunne sejle ved hjælp af vinden. b. bedre kunne finde vej. c. kunne holde varmen, mens man sejlede. 8. I middelalderen blev Danmark styret af en konge. a. Kongen havde ingen magt i Danmark i middelalderen. b. I middelalderen prøvede man at få en konge i Danmark. c. Den øverste leder af Danmark i middelalderen var en konge. 9. Luther mente, at religion skulle være et forhold mellem det enkelte menneske og Gud. a. Luther mente, at kirken skulle bestemme menneskets forhold til Gud. b. Luther mente, at hvert menneske skulle have et direkte forhold til Gud. c. Luther mente, at hvert menneske måtte skabe sin egen religion. 10. I 1600-tallet mistede Danmark det sydlige Sverige. a. Danmark tabte det sydlige Sverige i 1600-tallet. b. Danmark blev regeret af det sydlige Sverige i 1600-tallet. c. Danmark blev erobret af det sydlige Sverige i 1600-tallet.

3 11. Den danske konge var enevældig. a. Den danske konge var meget høj. b. Den danske konge kunne bestemme alting selv. c. Der var kun én konge i Danmark. 12. Konstitutionelt monarki vil sige, at a. der er en konge, der skal følge reglerne i grundloven. b. kongen selv laver lovene. c. regeringen bestemmer, om landet skal have en konge eller en præsident. 13. Den normale levealder var omkring 40 år. a. De fleste mennesker døde, når de var cirka 40 år. b. Alle levede i under 40 år. c. Det var normalt at leve mere end 40 år. 14. Andre prøvede at finde lykken i udlandet. a. Andre rejste til udlandet for at finde en at gifte sig med. b. Andre var lykkelige, når de var ude at rejse. c. Andre forsøgte at skabe et godt liv i et andet land. 15. En sygekasse er a. et rum, hvor man kan isolere de syge, så de ikke smitter de raske. b. en slags pension til ældre og fattige. c. en forsikring, som man betaler til, og som betaler for lægehjælp, når man er syg. 16. Ældre mennesker kan få hjemmehjælp. a. Kommunen betaler ældre menneskers husleje. b. Ældre mennesker kan hjælpe hinanden derhjemme. c. Ældre mennesker kan få hjælp fra kommunen til bl.a. rengøring og indkøb.

4 17. Når man køber noget, er en del af prisen ofte en afgift. En afgift er a. penge, som staten får. b. et beløb, som man selv sparer op. c. en slags forsikring for den, der sælger varen. 18. Staten bruger penge på velfærd. a. Staten bruger penge på, at alle mennesker kan få egen bil. b. Staten bruger penge på, at folk kan have et trygt og materielt godt liv. c. Staten bruger penge på skat. 19. Antallet af ældre vil stige. a. Der vil være flere ældre i fremtiden. b. Der vil være færre ældre i fremtiden. c. Der vil være lige så mange ældre i fremtiden som nu. 20. Vi har ikke længere råd til det velfærdssamfund, vi har i dag. a. Vi ønsker ikke længere at have det velfærdssamfund, vi har i dag. b. Vi har ikke længere penge til at have det velfærdssamfund, vi har i dag. c. Det er ikke længere nødvendigt at have det velfærdssamfund, vi har i dag.

5 Hvad betyder sætningen? (s.14-21) Sæt X ved det korrekte svar. Der er kun ét korrekt svar i hver opgave. 1. Man arvede sine forældres sociale status. a. Man fik den samme sociale status som sine forældre. b. Man fik en bedre social status end sine forældre. c. Man fik en dårligere social status end sine forældre. 2. Forskellen i folks levemåde afhænger af bl.a. deres uddannelse. a. Folk lever forskelligt. Det har ikke noget med deres uddannelse at gøre. b. Folk lever forskelligt. Deres uddannelse er en af grundene til det. c. Folk lever forskelligt. Derfor får de forskellige uddannelser. 3. Der er stort set ligestilling mellem mænd og kvinder. a. Mænd og kvinder har meget ofte ikke samme rettigheder og muligheder. b. Mænd og kvinder har samme rettigheder og muligheder i alle situationer. c. Mænd og kvinder har for det meste samme rettigheder og muligheder. 4. Der var faste roller i familien. a. Alle i familien vidste, hvad de skulle gøre, og hvordan de skulle opføre sig. b. Familierne var ligeglade med, hvad de skulle gøre, og hvordan de skulle opføre sig. c. Alle i familien var usikre på, hvad de skulle gøre, og hvordan de skulle opføre sig. 5. Hvis man tager en ungdomsuddannelse, går man fx a. på teknisk skole b. i folkeskolens 9. klasse c. på universitetet 6. Hvis man tager en videregående uddannelse, går man fx a. på teknisk skole b. på gymnasiet c. på universitetet

6 7. En højskole er a. en skole, hvor man kan få en høj uddannelse b. en skole, som unge fra landet kan gå på c. en skole, som alle kan komme på 8. En del af en sund livsstil er a. alkohol b. cigaretter c. motion 9. Når man bliver døbt, a. bliver man medlem af folkekirken. b. begynder man at tro på Gud. c. skal man gå i kirke hver søndag. 10. En ateist tror a. på alle guder b. ikke på nogen gud c. på de nordiske guder 11. Religionsfriheden i Danmark vil sige, at a. der ikke er nogen religioner i Danmark. b. man har ret til at dyrke den religion, man ønsker. c. folkekirken indeholder alle religioner. 12. Præsten taler med folk om deres sorger. a. Præsten taler med folk om det, de er kede af. b. Præsten taler med folk om det, de ikke kan huske. c. Præsten taler med folk om, hvorvidt de tror på Gud. 13. At leve i nuet vil sige, at a. man skal lære af de fejl, man har lavet i fortiden, så man ikke gentager dem b. man tænker meget på at forberede sig på fremtiden c. man koncentrerer sig om øjeblikket og ikke om fortiden eller fremtiden

7 14. Jeg frygter at dø gammel og ensom. a. Jeg tror døden er bedre end livet, når man er gammel og ensom. b. Jeg er bange for at dø, fordi jeg er gammel og ensom. c. Jeg håber ikke, at jeg dør gammel og ensom. 15. En snedker arbejder med a. biler b. børn c. træ 16. En vejleder er person, der a. hjælper andre med at finde ud af, hvad der er det bedste at gøre. b. er chef for afdelingen for veje og parker i kommunen. c. altid arbejder i naturen. 17. Alt har sin pris. a. Alting koster mange penge. b. Det, der er godt, har også dårlige sider. c. Man kan ikke forhandle om prisen i Danmark. 18. Det er træls at gå i gymnasiet. a. Det er sjovt og spændende at gå i gymnasiet. b. Det er let, men dyrt at gå i gymnasiet. c. Det er hårdt og irriterende at gå i gymnasiet. 19. Jeg vil bevare min drøm. a. Jeg vil drømme den samme drøm hver nat. b. Jeg vil fortsætte med prøve at få mit ønske opfyldt. c. Det, jeg drømmer om, er en hemmelighed. 20. I skolen kan jeg bedst lide idræt. a. Jeg kan bedst lide de fag, hvor man læser meget. b. Jeg kan bedst lide det fag, hvor man synger og hører musik. c. Jeg kan bedst lide det fag, hvor man bevæger sig og laver sport.

8 21. SFO betyder a. SommerFerieOrganisation b. SkoleFritidsOrdning c. SværeFremmedeOrd 22. Jeg går ikke til noget lige nu. a. Jeg deltager for øjeblikket ikke fast i fritidsinteresser. b. Jeg cykler for øjeblikket altid, der hvor jeg skal hen. c. For øjeblikket holder jeg fri fra skole. 23. Jeg har 550 søer a. Jeg har 550 frugttræer. b. Jeg har 550 vandløb. c. Jeg har 550 hunsvin. 24. At opdrage sine børn vil sige a. at man sammenligner sine børn med andre børn. b. at man lærer sine børn, hvordan de skal opføre sig. c. at man kritiserer sine børn hele tiden. 25. Jeg er selvstændig. a. Jeg er afhængig af, hvad andre synes om mig. b. Jeg er ligeglad med andre. c. Jeg har mit eget firma. 26. Man tjener ikke en formue. a. Man behøver ikke tjene penge. b. Man tjener ikke så mange penge. c. Man tjener rigtig mange penge. 27. Jeg har aldrig fortrudt, at jeg fik mit eget. a. Jeg har aldrig ønsket, at jeg ikke havde fået mit eget. b. Jeg har altid ønsket, at jeg ikke havde fået mit eget. c. Jeg har ønsket, at jeg aldrig havde fået mit eget.

9 Hvad betyder sætningen? (s.22-29) Instruktion: Sæt X ved det korrekte svar. Der er kun ét korrekt svar i hver opgave. 1. En turistattraktion er d. noget, turister ikke bryder sig om. e. noget, turister gerne vil opleve. f. noget, turister har med hjemmefra. 2. H. C. Andersen er en berømt forfatter. a. H. C. Andersen er meget kendt forfatter. b. H. C. Andersen er meget sympatisk forfatter. c. H. C. Andersen er meget aktiv forfatter. 3. Af korn kan man lave fx a. brød b. vin c. plastik 4. En klippe er a. et fladt stykke jord b. en dyb sø c. en stor sten 5. Grænsen har været rykket frem og tilbage flere gange. a. Man har flere gange gjort grænsen fleksibel. b. Man har flyttet grænsen flere gange. c. Man har krydset grænsen flere gange. 6. Det er et imponerende syn. a. Det er meget kedeligt at høre på. b. Det er fantastisk flot at se på. c. Det er rigtig svært at fortælle om.

10 7. Grønland og Færøerne kan ikke klare sig uden økonomisk støtte fra Danmark. a. Grønland og Færøerne kan ikke få deres samfund til at fungere uden økonomisk støtte fra Danmark. b. Grønland og Færøerne kan ikke blive rigere uden økonomisk støtte fra Danmark. c. Grønland og Færøerne kan ikke få selvstændighed uden økonomisk støtte fra Danmark. 8. Grønland har forandret sig. a. Grønland har fået en meget speciel natur. b. Grønland er ikke, som det var tidligere. c. Grønland er, som det altid har været. 9. Klimaet på Færøerne er ret mildt. a. Klimaet på Færøerne er ikke så hårdt. b. Klimaet på Færøerne er meget varmt. c. Klimaet på Færøerne er virkelig koldt. 10. Kun mænd med en god indkomst havde stemmeret. a. Kun mænd, der havde et arbejde, måtte stemme. b. Kun mænd, der kom fra en fin familie, måtte stemme. c. Kun mænd, der tjente godt, måtte stemme. 11. Senere fik også fattige mænd stemmeret, og i 1915 var det kvindernes tur. a. Senere fik også fattige mænd stemmeret, og i 1915 blev kvinderne sendt ud på arbejdsmarkedet. b. Senere fik også fattige mænd stemmeret, og i 1915 stemte de på kvinderne. c. Senere fik også fattige mænd stemmeret, og i 1915 fik kvinderne stemmeret. 12. Folketinget vedtager lovene. a. Folketinget dømmer efter lovene. b. Folketinget bestemmer, hvad der skal stå i lovene. c. Folketinget skal rette sig efter lovene.

11 13. Loven er blevet overholdt. a. Man har gjort det, som loven siger, at man gerne må. b. Man har gjort det, som loven siger, at man ikke må. c. Loven er blevet for gammel og skal gøres nutidig. 14. Regeringen forhandler med Folketingets partier. a. Regeringen bestemmer over Folketingets partiers økonomi. b. Regeringen fortæller Folketingets partier, hvad de skal mene. c. Regeringen diskuterer og laver kompromisser med Folketingets partier. 15. De kan ikke forsørge sig selv. a. De kan ikke klare at opdrage deres egne børn. b. De kan ikke prøve noget alene. c. De kan ikke selv betale for mad, tøj og husleje. 16. Landmændene har specialiseret sig betyder, at den enkelte landmand a. har nogle særlige arbejdstider. b. kun arbejder med nogle få landbrugsområder. c. arbejder helt alene. 17. En vindmølle producerer a. gas b. vand c. elektricitet 18. En landbrugsvare er a. noget, der er produceret i landbruget. b. et redskab, som man bruger i landbruget. c. et produkt, landbruget ikke må eksportere. 19. Et kraftværk er et sted, hvor man a. producerer elektricitet. b. behandler cancerpatienter. c. træner muskler.

12 Hvad betyder sætningen? (s.30-36) Instruktion: Sæt X ved det korrekte svar. Der er kun ét korrekt svar i hver opgave. 1. Den tempererede klimazone er den del af verden, hvor a. der er ikke er varmt om sommeren, og der er meget koldt om vinteren. b. der er samme temperatur hele året. c. der ikke er så varmt om sommeren og heller ikke så koldt om vinteren. 2. Landet er omgivet af vand. a. Der er søer og åer i hele landet. b. Der er vand rundt om det meste af landet. c. Landet har masser af rent drikkevand. 3. Havvandet holder bedre på varmen en landjorden. a. Havvandet er altid mere varmt end landjorden. b. Havvandet afgiver/mister hurtigere varmen end landjorden. c. Havvandet fortsætter med at være varmt i længere tid end landjorden. 4. Derudover findes der flere hundrede forskellige fugle. a. Og der findes også flere hundrede forskellige fugle. b. I stedet for findes der flere hundrede forskellige fugle. c. Alligevel findes der flere hundrede forskellige fugle. 5. Danmark har haft stor international indflydelse. a. Danmark har tjent meget på det internationale samarbejde. b. Danmark har betydet meget internationalt. c. Andre lande har haft stor betydning i Danmark. 6. Danmark blev for alvor et lille land. a. Danmark blev virkelig et lille land. b. Danmark blev et uvenligt lille land. c. Danmark blev kritiseret for at være et lille land.

13 7. Landet ligger i udkanten af Europa. a. Landet ligger centralt i Europa. b. Landet ligger i den ene ende af Europa. c. Landet ligger uden for Europa. 8. Danmark var besat af nazisterne. a. Nazisterne var i Danmark og bestemte over landet. b. Danmark var blevet en del af Tyskland. c. Nazisterne var vilde med Danmark. 9. Efter 2. verdenskrig blev Europa splittet op i to dele. a. Efter 2. verdenskrig blev Europa delt i to dele. b. Efter 2. verdenskrig blev Europa samlet i to dele. c. Efter 2. verdenskrig blev Europa regeret i to dele. 10. Det samarbejde blev med tiden til Det Europæiske Fællesskab. a. Det samarbejde blev kort tid før til Det Europæiske Fællesskab. b. Det samarbejde blev på samme tidspunkt til Det Europæiske Fællesskab. c. Det samarbejde blev efter noget tid til Det Europæiske Fællesskab. 11. Der har været stor diskussion om Danmarks deltagelse i disse krige. a. Der har ikke været enighed om, hvem Danmark skulle kæmpe mod i disse krige. b. Det er blevet diskuteret meget, om Danmark har vundet disse krige. c. Man har diskuteret meget, om Danmark skulle være med i disse krige. 12. Danskerne hjalp ofte mod betaling jøderne til at flygte til Sverige. a. Danskerne betalte ofte for, at jøderne kunne flygte til Sverige. b. Danskerne fik ofte penge for at hjælpe jøderne til at flygte til Sverige. c. Man hører ofte om, hvordan danskerne hjalp jøderne til at flygte til Sverige. 13. Ytringsfrihed er frihed til at kunne a. sige og skrive, hvad man mener - inden for lovens rammer. b. starte sin egen virksomhed - inden for lovens rammer. c. leve i den slags familieform, man ønsker - inden for lovens rammer.

14 14. En hotdog er a. en pølse i et brød med sennep, ketchup og løg b. en stegt pølse med sennep, ketchup og ristede løg c. en pølse med bacon, sennep og ketchup 15. Danmark er kendt som et frisindet land. a. Danmark er kendt som et land, hvor mange arbejder frivilligt. b. Danmark er kendt som et tolerant land, der er åbent for nye tanker. c. Danmark er kendt som et demokratisk land, hvor man frit kan vælge uddannelse. 16. Man kan blive viet af en præst. a. Man kan blive døbt af en præst. b. Man kan blive gift af en præst. c. Man kan blive begravet af en præst. 17. Danmark markerer sig som et moderne land. a. Danmark viser, at det er et moderne land, sådan at andre lægger mærke til det. b. Danmark prøver at blive et moderne land, og det vil andre lande også gerne. c. Danmark er det mest moderne land, og det er andre lande misundelige over. 18. NOMA er blevet berømt for sit nordiske køkken. a. NOMA er blevet berømt for sit køkken, fordi det er bygget i nordiske træsorter. b. NOMA er blevet berømt for sine menuer, som kombinerer fødevarer fra hele verden. c. NOMA er blevet berømt for sin mad, der er lavet af nordens råvarer.

15 Rettenøgle s. 4-13: Rettenøgle s : Rettenøgle s : Rettenøgle s : 1. b 1. a 1. B 1. c 2. a 2. b 2. A 2. b 3. b 3. c 3. A 3. c 4. c 4. a 4. C 4. a 5. b 5. a 5. B 5. b 6. b 6. c 6. B 6. a 7. a 7. c 7. A 7. b 8. c 8. c 8. B 8. a 9. b 9. a 9. A 9. a 10. a 10. b 10. C 10. c 11. b 11. b 11. C 11. c 12. a 12. a 12. B 12. b 13. a 13. c 13. A 13. a 14. c 14. c 14. C 14. a 15. c 15. c 15. C 15. b 16. c 16. a 16. B 16. b 17. a 17. b 17. C 17. a 18. b 18. c 18. A 18. c 19. a 19. b 19. A 20. b 20. c 21. b 22. a 23. c 24. b 25. c 26. b 27. a

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han var prins. At han var konge. At han havde stor magt. At han var en dygtig kriger. At han var klog.

Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han var prins. At han var konge. At han havde stor magt. At han var en dygtig kriger. At han var klog. Eftertest Læringsmål 1 Du skal kunne fortælle om den store Jellingsten og monumentområdet Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han

Læs mere

Facitliste til før- og eftertest

Facitliste til før- og eftertest Facitliste til før- og eftertest Læringsmål 1 Du skal kunne fortælle om den store Jellingsten og monumentområdet Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Hvem fik den store

Læs mere

MENNESKESØNNEN Kapitel 1. Hvad er kristendommens symbol? Hvorfor blev det dette symbol? I hvilken by blev Jesus født?

MENNESKESØNNEN Kapitel 1. Hvad er kristendommens symbol? Hvorfor blev det dette symbol? I hvilken by blev Jesus født? MENNESKESØNNEN Kapitel 1 Hvad er kristendommens symbol? Hvorfor blev det dette symbol? I hvilken by blev Jesus født? Hvad viste sig på himlen, da Jesus blev født? Hvem kom for at fejre hans fødsel? Hvordan

Læs mere

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar Illustration: Ida Maria Schouw Andreasen og Benni Schouw Andreasen Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar A. At han havde god kontakt til

Læs mere

ET PROBLEM MANGE LØSNINGER

ET PROBLEM MANGE LØSNINGER LEKTION 5E ET PROBLEM MANGE LØSNINGER DET SKAL I BRUGE Tegneredskaber LÆRINGSMÅL 1. (4. klasse) Livsgrundlag og produktion. I kan fortælle om, hvordan vores måde at leve på er forskellig alt efter, hvor

Læs mere

De nye verdensmål for bæredygtig udvikling

De nye verdensmål for bæredygtig udvikling De nye verdensmål for bæredygtig udvikling Nu skal I høre om nogle fælles mål for at gøre verden et bedre sted, som ledere fra alle lande har arbejdet med. Først vil nogle måske gerne vide, hvad et mål

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

De Slesvigske Krige og Fredericia

De Slesvigske Krige og Fredericia I 1848 bestod det danske rige ikke kun af Danmark, men også blandt andet af hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg, hvor den danske konge bestemte som hertug. Holsten og Lauenborg var også med i

Læs mere

Svarark til emnet Demokrati

Svarark til emnet Demokrati Svarark til emnet Demokrati 1) Skriv kort hvad hvert afsnit i teksten Demokratisering handler om. Demokratisk grundlov 1849 Det er en aftale man har i Danmark, som skal sikre sig at der ikke kommer enevælde

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 1. søndag efter Trinitatis 2017 Tekst. Lukas. 16,19-31.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 1. søndag efter Trinitatis 2017 Tekst. Lukas. 16,19-31. 18-06-2017 side 1 Prædiken til 1. søndag efter Trinitatis 2017 Tekst. Lukas. 16,19-31. En historie om en rig mand, og en fattig mand. Man kan blive varm af kærlighed, og man kan brænde i kinderne af skam.

Læs mere

Svarark til emnet Demokrati

Svarark til emnet Demokrati Svarark til emnet Demokrati 1) Skriv kort hvad hvert afsnit i teksten Demokratisering handler om. Demokratisk grundlov 1849 Den handler om hvordan flere og flere fik lov til at være med i demokratiet og

Læs mere

SOCIAL ULIGHED I SUNDHED

SOCIAL ULIGHED I SUNDHED KAPITEL 2: SOCIAL ULIGHED I SUNDHED de rige er raske, de fattige er syge 20 www.op-i-røg.dk GÅ OP I RØG Kræftens Bekæmpelse www.op-i-røg.dk 21 Kapitel 2: Nogle er sundere end andre Det er dit eget valg,

Læs mere

Emne: De gode gamle dage

Emne: De gode gamle dage Afsnit 1 Et uægte barn Emne: De gode gamle dage Folk siger tit, at alt var bedre i gamle dage. Men det kan jo ikke passe. Selvfølgelig er der nogen ting, der er bedre i dag. Men verden er ikke den samme

Læs mere

En anden familie og ferie

En anden familie og ferie Mit navn er Timon Mader. Jeg er 14 år gammel og blev født den 11.01.2002 i Flensborg, hvor vi boede indtil jeg var 2 år gammel. Med 2 år flyttede jeg til Danmark, hvor jeg så gik i tysk børnehave. Vi boede

Læs mere

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Før interviewet startes, oplyses informanten om følgende: Løs gennemgang af projektets emne. Hvem der får adgang til projektet. Anonymitet. Mulighed for at

Læs mere

Tekstlæsning: Jesus sagde: Og se, jeg er med jer alle dage indtil verdens ende. Amen

Tekstlæsning: Jesus sagde: Og se, jeg er med jer alle dage indtil verdens ende. Amen 1 749 - I østen stiger solen op 419 - O Gud hør min bøn 70 - Du kom til vor runde jord 478 - vi kommer til din kirke, Gud 721 - Frydeligt med jubelkor Tekstlæsning: Jesus sagde: Og se, jeg er med jer alle

Læs mere

- stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA

- stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA - stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA Hvid stamme MOTTO: Det er Solgudens vilje, at du skal gøre hvad jeg siger STIKORD: Præster, bestemmer, rige Da Solguden straffede menneskerne, troede

Læs mere

Dig og Demokratiet. ét emne to museer. Et tilbud til alle sprogskoler besøg Arbejdermuseet og Københavns Bymuseum. Målgruppe: danskuddannelse 1-3

Dig og Demokratiet. ét emne to museer. Et tilbud til alle sprogskoler besøg Arbejdermuseet og Københavns Bymuseum. Målgruppe: danskuddannelse 1-3 Dig og Demokratiet ét emne to museer Et tilbud til alle sprogskoler besøg Arbejdermuseet og Københavns Bymuseum Målgruppe: danskuddannelse 1-3 Tilbud til alle sprogskoler Københavns Bymuseum og Arbejdermuseet

Læs mere

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren Stemmer fra Hulbjerg Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren v/ Anette Wilhjelm Jahn Her er forslag til opgaver, der sætter fantasien

Læs mere

historien om Jonas og hvalen.

historien om Jonas og hvalen. Side 3 HVALEN historien om Jonas og hvalen Jonas, vågn op! 4 Gud talte 6 Skibet 8 Stormen 10 Min skyld 12 I havet 14 Hvalen 16 Byen vil brænde 18 Kongen 20 Gud og byen 22 Jonas var vred 24 Planten 26 Side

Læs mere

ET PROBLEM MANGE LØSNINGER

ET PROBLEM MANGE LØSNINGER LEKTION 5E ET PROBLEM MANGE LØSNINGER DET SKAL I BRUGE Tegneredskaber Billeder om ulighed LÆRINGSMÅL 1. I kan fortælle om, hvordan vores måde at leve på er forskellig alt e er, hvor i verden vi bor, og

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Om eleverne på Læringslokomotivet

Om eleverne på Læringslokomotivet Om eleverne på Læringslokomotivet LÆRINGS- LOKOMOTIVET Intensive læringsforløb Indhold Forord 5 Om at føle sig privilegeret... 6 Om at have faglige udfordringer... 8 Om at have personlige og sociale udfordringer...

Læs mere

Prædiken om at misunde og unde: 1.søndag i fasten 2014 kl. 9.00

Prædiken om at misunde og unde: 1.søndag i fasten 2014 kl. 9.00 Indsamling til FKN Salmer: 1.søndag i fasten 2014 kl. 9.00 754, Se, nu stiger solen 698, Kain, hvor er din bror 123,7 613, Herre, du vandrer forsoningens vej Prædiken om at misunde og unde: Inde i mit

Læs mere

Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850. Skagen By-og Egnsmuseum

Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850. Skagen By-og Egnsmuseum Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850 Skagen By-og Egnsmuseum 1 Skagen omkring 1850. Kender du Skagen? Du har sikkert hørt om Skagens gule murstenshuse. Går vi 150 år tilbage i tiden, så

Læs mere

HVAD TÆNKER SKOVBO EFTERSKOLES ELEVER ANNO 2015?

HVAD TÆNKER SKOVBO EFTERSKOLES ELEVER ANNO 2015? HVAD TÆNKER SKOVBO EFTERSKOLES ELEVER ANNO 2015? 1. Du er: D P Alle D P Alle 52,6 47,4 100,0 2. Hvilken klasse går du i? 9. klasse 18 18 36 39,1 40,0 39,6 10. klasse 32 27 59 69,6 60,0 64,8 3. Du bor sammen

Læs mere

15. søndag efter Trinitatis 2015, Hurup. Høstgudstjeneste Mattæus 6, 24-34

15. søndag efter Trinitatis 2015, Hurup. Høstgudstjeneste Mattæus 6, 24-34 15. søndag efter Trinitatis 2015, Hurup. Høstgudstjeneste Mattæus 6, 24-34 Almægtige Gud og skaber. TAK, for at du giver os alt, hvad vi behøver; lær os at søge dit rige. AMEN Han havde dyrket markerne

Læs mere

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand?

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? At han var konge, havde stor magt, var en dygtig kriger, klog og gjorde danerne kristne. Hvem fik den store Jellingsten til Jelling?

Læs mere

3. s. i fasten II 2016 Ølgod 9.00, Bejsnap , 473 til nadver

3. s. i fasten II 2016 Ølgod 9.00, Bejsnap , 473 til nadver Vi er i denne vidner til en hård kamp mellem vinteren og foråret. Bedst som vi troede, foråret havde vundet, bedst som vi vejrede forårsluft og følte forårsstemningen brede sig, og begyndte at fantasere

Læs mere

5. Hvordan så man dengang på ugifte kvinder, som fik børn? 11. Hvorfor tegnede familierne kridtstreger på gulvet i det værelse, de boede i?

5. Hvordan så man dengang på ugifte kvinder, som fik børn? 11. Hvorfor tegnede familierne kridtstreger på gulvet i det værelse, de boede i? Afsnit 1 Et uægte barn 1. Hvad lavede Grevinde Danners mor? 2. Hvorfor sagde Juliane ikke nej til sin herre? 3. Hvorfor blev der stor ballade hos familien Køppen? 4. Hvordan reagerede husets frue? 5. Hvordan

Læs mere

Hosekræmmeren LETTE KLASSIKERE. Før du læser bogen. Instruktion: Kig på maleriet på bogens forside. 1. Hvornår tror du maleriet er fra? 2. Hvorfor?

Hosekræmmeren LETTE KLASSIKERE. Før du læser bogen. Instruktion: Kig på maleriet på bogens forside. 1. Hvornår tror du maleriet er fra? 2. Hvorfor? OPGAVER TIL Hosekræmmeren NAVN: Før du læser bogen OPGAVE 1 Instruktion: Kig på maleriet på bogens forside. 1. Hvornår tror du maleriet er fra? 2. Hvorfor? 3. Hvad tror du, den unge kvinde kigger efter?

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til seksagesima søndag side 1. Prædiken til seksagesima søndag Tekst: Mark. 4,26-32.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til seksagesima søndag side 1. Prædiken til seksagesima søndag Tekst: Mark. 4,26-32. Prædiken til seksagesima søndag 2016 31-01-2016 side 1 Prædiken til seksagesima søndag 2012. Tekst: Mark. 4,26-32. Det er da nemt at være bonde. Put nogle korn i jorden, så kommer det hele af sig selv.

Læs mere

Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra

Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra Artikel fra Muskelkraft nr. 5, 1997 Voksne drenges mødre Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra Af Jørgen Jeppesen Birthe Svendsen og Birthe

Læs mere

-- betingelse--, --betinget virkelighed. Var jeg ung endnu, (hvis-inversion - litterær form)

-- betingelse--, --betinget virkelighed. Var jeg ung endnu, (hvis-inversion - litterær form) Betinget virkelighed Betinget virkelighed vil sige en tænkt virkelighed under en bestemt betingelse. Man springer ud af virkeligheden og ind i en anden ved at forestille sig, hvad man så ville gøre: Hvis

Læs mere

TRO VIRKER ALTID. Kim Torp, søndag d. 25. januar 2015

TRO VIRKER ALTID. Kim Torp, søndag d. 25. januar 2015 1 TRO VIRKER ALTID Kim Torp, søndag d. 25. januar 2015 TROENS 2 BASISELEMENTER 1. Gud er til 2. Gud lønner dem der søger Ham Hebræerbrevet 11:6 Men uden tro er det umuligt at behage ham; for den, som kommer

Læs mere

Side 1. Gæs i skuret. historien om morten bisp.

Side 1. Gæs i skuret. historien om morten bisp. Side 1 Gæs i skuret historien om morten bisp Side 2 Personer: Martin Side 3 Gæs i skuret historien om morten bisp 1 Soldat 4 2 Den hvide hest 6 3 En tigger 8 4 Den røde kappe 10 5 En drøm 12 6 En syg mand

Læs mere

Fokus på barnet, som behøver en familie

Fokus på barnet, som behøver en familie VERDENS BEDE-WEEKEND FOR BØRN I NØD 2010 Silkeborg Baptistkirke - søndag d. 6. juni 2010. Viva Network kalder hvert år kristne over hele verden til bøn for børn i nød. Ved dagens gudstjeneste sluttede

Læs mere

Dansker hvad nu? Fra vikingerige til velfærdsstat

Dansker hvad nu? Fra vikingerige til velfærdsstat Undervisningsmateriale til Dansker hvad nu? Formål Vi danskere er glade for vores velfærdssamfund uanset politisk orientering. Men hvordan bevarer og udvikler vi det? Hvilke værdier vil vi gerne bygge

Læs mere

Unges lyrik 2012. Fra skriveværksteder i og omkring Brabrand

Unges lyrik 2012. Fra skriveværksteder i og omkring Brabrand Unges lyrik 2012 Fra skriveværksteder i og omkring Brabrand Unges lyrik 2012 Lyrik fra skriveværksteder med unge, maj 2012 De unge forfattere Mads Mygind og Kristina Nya Glaffey har i løbet af maj 2012

Læs mere

N I. Arbejdsark. Orienteringsløb

N I. Arbejdsark. Orienteringsløb V Orienteringsløb - Klip et sæt bogstaver ud til hvert hold (kopiér dette ark i samme antal som antal hold). Husk at fordele bogstaverne ud på posterne. Grupperne får udleveret disse bogstaver, når de

Læs mere

meget godt at der ikke fandtes facebook eller internet på den tid. For så så disciplene netop med deres egne øjne, i stedet for at lede efter deres

meget godt at der ikke fandtes facebook eller internet på den tid. For så så disciplene netop med deres egne øjne, i stedet for at lede efter deres Sidste søndag efter Helligtrekonger Læsninger: 2. Mos 34, 27-35 2. Peter 1, 16-18 Matt 17, 1-9 Salmer: 749: I Østen stiger 448: Fyldt af glæde 674 v. 2 og 7 22: Gådefuld er du vor Gud 161: Med strålekrans

Læs mere

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik 16. søndag efter trinitatis I Høstgudstjeneste i Jægersborg med Juniorkoret Salmer: Syng for Gud, 729, vinter er nær, 15, 730, 752 4-5, velsignelsen, 730, sensommervisen. I dag fejrer vi høstgudstjeneste

Læs mere

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje.

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. Det er tæt på Adriaterhavet nær Dubrovnik. Jeg har en kone og to drenge, som var

Læs mere

Børnekirken Julen 2018

Børnekirken Julen 2018 Adventkalender til Børnekirken Julen 2018 1. søndag i advent: Børn på flugt! I dag må mange børn flygte på samme måde, som Jesusbarnet måtte flygte fra Herodes. Dette oplæg kan hjælpe børn til at forstå,

Læs mere

til lyden af det. Men jeg kan ikke høre andet end folk, der skriger og udslynger de værste ord. Folk står tæt. Her lugter af sved.

til lyden af det. Men jeg kan ikke høre andet end folk, der skriger og udslynger de værste ord. Folk står tæt. Her lugter af sved. Over havet De vender alle sammen ryggen til os. Her må være tusinder af mennesker. Vi står på stranden, men jeg kan ikke se havet. Der er for mange rygge. Jeg har aldrig set havet. Jeg ved bare, at vi

Læs mere

Mennesker betyder individer, personer eller den biologiske art. Folk er på en eller anden måde en gruppe.

Mennesker betyder individer, personer eller den biologiske art. Folk er på en eller anden måde en gruppe. Mennesker eller folk Mennesker betyder individer, personer eller den biologiske art. Folk er på en eller anden måde en gruppe. Mennesker: - parenteserne betyder, at ordet mennesker kan droppes. Mennesker

Læs mere

Konfirmationer 2014. Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 ...

Konfirmationer 2014. Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 ... 1 Konfirmationer 2014.... Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 Gud, tak for, at du har vist os kærligheden, som det aller vigtigste i livet. Giv os troen og håbet og

Læs mere

Opgave 1. Arbejdsmarkedet Brainstorm. Det danske arbejdsmarked. 1. Skriv stikord om det danske arbejdsmarked. 2. Sammenlign jeres stikord i grupper.

Opgave 1. Arbejdsmarkedet Brainstorm. Det danske arbejdsmarked. 1. Skriv stikord om det danske arbejdsmarked. 2. Sammenlign jeres stikord i grupper. Opgave 1 Arbejdsmarkedet Brainstorm 1. Skriv stikord om det danske arbejdsmarked 2. Sammenlign jeres stikord i grupper. Det danske arbejdsmarked 1 Opgave 2 Arbejdsmarkedet Arbejdsmarkedet i Danmark og

Læs mere

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t År 1700 f.v.t. 500 f.v.t 1 Bronzealderen Bronzealderen er tiden lige efter bondestenalderen. Den varede fra 1700 f.v.t. til 500 f.v.t og hedder Bronzealderen på grund af det nye metal bronze. Da bronze

Læs mere

Hele min familie går meget op i buddhismen, men jeg er først selv

Hele min familie går meget op i buddhismen, men jeg er først selv En sej religion Hiep Pham og pigerne Lena Nguyen Thanh Tam og Nhu-mai Huynh ( Mai ) bor i Aarhus. Deres forældre kom til Danmark som flygtninge, men Hiep, Lena og Mai er alle født i Danmark. De taler flydende

Læs mere

OLDEMORS, BEDSTEMORS OG MORS BARNDOMSHJEM

OLDEMORS, BEDSTEMORS OG MORS BARNDOMSHJEM OLDEMORS, BEDSTEMORS OG MORS BARNDOMSHJEM Opgaver til Elmuseets Frilandshuse 5. 6. 7. klasse ELMUSEET 2003 DE TRE HUSE Elmuseet har tre huse med udstillinger i. Du kan finde dem på kortet herunder. Nr.

Læs mere

Bruger Side Prædiken til 6.s.e.påske 2015.docx. Prædiken til 6.s.e.påske 2015 Tekst: Johs. 15,26 16,4.

Bruger Side Prædiken til 6.s.e.påske 2015.docx. Prædiken til 6.s.e.påske 2015 Tekst: Johs. 15,26 16,4. Bruger Side 1 17-05-2015 Prædiken til 6.s.e.påske 2015 Tekst: Johs. 15,26 16,4. Dåbsvandet drypper fra barnets isse, og bedsteforældre blinker med våde øjne. Glæde og stolthed, slægtens og familiens nye

Læs mere

Du færdiggjorde det sidste år af folkeskolen og startede på gymnasiet. Der har du gået i to år nu, og det har langt fra gjort dit liv lettere.

Du færdiggjorde det sidste år af folkeskolen og startede på gymnasiet. Der har du gået i to år nu, og det har langt fra gjort dit liv lettere. Drengen 1 Du blev født. Du voksede op. Du havde en lykkelig barndom i naiv forventning om, at hele verden ville dig det godt, og at livet altid ville forblive trygt og dejligt. Så blev dine forældre skilt,

Læs mere

ANSGAR. på mission blandt vikinger VEJLEDNING OG OPGAVER

ANSGAR. på mission blandt vikinger VEJLEDNING OG OPGAVER Knud Erik Andersen ANSGAR på mission blandt vikinger VEJLEDNING OG OPGAVER Knud Erik Andersen: Ansgar på mission blandt vikinger. Vejledning og opgaver Serie: Tro møder tro Haase & Søns Forlag 2012 Forlagsredaktion:

Læs mere

Når I konfirmander mødes i morgen til blå mandag, så forestiller jeg mig, at det er noget, mange af jer vil høre jer selv sige og spørge de andre om.

Når I konfirmander mødes i morgen til blå mandag, så forestiller jeg mig, at det er noget, mange af jer vil høre jer selv sige og spørge de andre om. 1 Prædiken til konfirmation 27. april kl. 11.00 749 I østen stiger solen op 17 Altmægtige og kære Gud (udvalgte vers) 70 Du kom til vor runde jord 439 O, du Guds lam 15 Op al den ting Hvor meget fik du?

Læs mere

Prædiken til 2. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til 2. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang Prædiken til 2. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang 754 Se, nu stiger solen 448 - fyldt af glæde 412 - som vintergrene 158 - Kvindelil din tro er stor 192 v. 7 du som har dig selv mig givet 375 Alt står

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

Den nye frihedskamp Grundlovstale af Mette Frederiksen

Den nye frihedskamp Grundlovstale af Mette Frederiksen Den nye frihedskamp Grundlovstale af Mette Frederiksen Hvert år mødes vi for at fejre grundloven vores forfatning. Det er en dejlig tradition. Det er en fest for demokratiet. En fest for vores samfund.

Læs mere

Med Ladbyskibet på tur

Med Ladbyskibet på tur Med Ladbyskibet på tur Engang sejlede Ladbyskibet på vandet omkring Kerteminde. Måske tog det også på togter rundt i vikingernes verden. Ladbyskibet var et langskib på 21 m. Det har været stort og flot.

Læs mere

Tekst & foto: Bifrost

Tekst & foto: Bifrost Tekst & foto: Bifrost Vi ville prøve at gentage turen til Polen helt op til Stettin, der hvor man tager mast af for at sejle ad floden op mod Berlin. Da vi i 1998 skulle ind i Polsk farvand sejlede man

Læs mere

Strukturerede tekstsamtaler

Strukturerede tekstsamtaler Eftertest ver. 2 Elevens navn: Dato: Klasse: Lærer: Teksten klippes op i to strimler. Eleven får én strimmel ad gangen. Nu skal jeg læse en kort tekst for dig. Jeg læser højt, du må gerne følge med i teksten.

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side Prædiken til 4.s.e. påske Prædiken til 4. søndag efter påske Tekst: Johs. 16,5-16.

Lindvig Osmundsen Side Prædiken til 4.s.e. påske Prædiken til 4. søndag efter påske Tekst: Johs. 16,5-16. Lindvig Osmundsen Side 1 14-05-2017 Prædiken til 4. søndag efter påske 2017. Tekst: Johs. 16,5-16. En tro, der er frembragt under tvang, giver ikke noget godt resultat. Sådan siger professor Erik A. Nielsen

Læs mere

Statsborgerskabsprøven

Statsborgerskabsprøven Statsborgerskabsprøven Hjælpemidler: Ingen Tid: 45 minutter Navn CPR-nummer Dato Prøvenummer Prøveafholder Tilsynsførendes underskrift Spørgsmål til statsborgerskabsprøven Tirsdag den 2. juni 2015 kl.

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2018 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig

Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig til at forstå lidt af påskens mysterium. Indhold Indledning

Læs mere

Hvad ved jeg om H.C. Andersen?

Hvad ved jeg om H.C. Andersen? Før jeg læser bogen Hvad ved jeg om? Tænk dig godt om. Kig på mindmappet. Kig i bogen. Skriv eller tegn alt, hvad du ved om. Nina Sahl Gyldendal Hvor har du hørt om ham? Hvad lavede han? Hvad har du hørt

Læs mere

Palmesøndag 20. marts 2016

Palmesøndag 20. marts 2016 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Kristus kommer Salmer: 176, 57; 68, 59 Evangelium: Joh. 12,1-16 "Det forstod hans disciple ikke straks", hørte vi. De kunne først forstå det senere. Først efter påske og pinse,

Læs mere

Jeg vil se Jesus -4. Den lamme mand ser Jesus

Jeg vil se Jesus -4. Den lamme mand ser Jesus Jeg vil se Jesus -4 Den lamme mand ser Jesus Mål: at skabe forventning til Jesus i børnene en forventning til et personligt møde med Jesus og forventning til at kende Jesus (mere). Vi ser på, hvordan den

Læs mere

Erik 7. af Pommern. I lære. Magretes død. Estland og Slesvig. Fakta. Øresundstolden. Oprør. Opsigelse. Pension som sørøver

Erik 7. af Pommern. I lære. Magretes død. Estland og Slesvig. Fakta. Øresundstolden. Oprør. Opsigelse. Pension som sørøver Historiefaget.dk: Erik 7. af Pommern Erik 7. af Pommern Erik 7. af Pommern overtog det største nordiske rige nogensinde, men ved sin enerådighed og krige mistede han alt og blev afsat som konge. I lære

Læs mere

Jeg vil se Jesus -4. Fællessamling. Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter

Jeg vil se Jesus -4. Fællessamling. Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter Jeg vil se Jesus -4 Den lamme mand ser Jesus Mål: at skabe forventning til Jesus i børnene en forventning til et personligt møde med Jesus og en forventning til at kende Jesus (mere). Vi ser på, hvordan

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til sidste s.e.helligtrekonger 2015.docx 25-01-2015 side 1

Lindvig Osmundsen. Prædiken til sidste s.e.helligtrekonger 2015.docx 25-01-2015 side 1 25-01-2015 side 1 Prædiken til sidste s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Matt. 17,1-9 Hvem skal vi tro på? Moses, Muhammed eller Jesus? I 1968 holdt Kirkernes Verdensråd konference i Uppsala i Sverige,

Læs mere

Døm os. o Gud, men gør os fri i dommen. I din tilgivelse bli r frihed til. AMEN

Døm os. o Gud, men gør os fri i dommen. I din tilgivelse bli r frihed til. AMEN 3. søndag i advent 2016, Hurup og Gettrup Mattæus 11, 2-10 Døm os. o Gud, men gør os fri i dommen. I din tilgivelse bli r frihed til. AMEN Jeg kan ikke gå på vandet, synger Bamse i en kendt sang. men jeg

Læs mere

5. Du gav mig, o Herre, en lod af din jord

5. Du gav mig, o Herre, en lod af din jord 5. Du gav mig, o Herre, en lod af din jord Egnet til brug i begyndelsen af forløbet, i høsttiden. Dels på grund af årstiden, men også fordi salmen er egnet til at introducere Biblen som bog og opslagsværk,

Læs mere

Prædiken til søndag den 25. maj 2014. Søndagen som også hedder 5. søndag efter påske. Jeg prædiker over Johannesevangeliet kapitel 17:

Prædiken til søndag den 25. maj 2014. Søndagen som også hedder 5. søndag efter påske. Jeg prædiker over Johannesevangeliet kapitel 17: Apetizer: Jeg kan blive så træt af at vi efterhånden kun tænker vores liv i længden i stedet for i højden. Hvad er der ved et langt liv hvis det har været fladt som en pandekage? Prædiken til søndag den

Læs mere

Vikar-Guide. 2. Efter fælles gennemgang: Lad nu eleverne læse teksten og lave opgaverne. Ret opgaverne med eleverne.

Vikar-Guide. 2. Efter fælles gennemgang: Lad nu eleverne læse teksten og lave opgaverne. Ret opgaverne med eleverne. Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Historie 7. klasse Vikingetiden 1. Fælles gennemgang: Start med at spørge eleverne hvad de ved om vikingetiden. De har helt sikkert hørt en del om den før. Du kan evt.

Læs mere

Passion For Unge! Første kapitel!

Passion For Unge! Første kapitel! Passion For Unge Første kapitel Kasper Schram & Tobias Rank www.passionforunge.dk - passionforunge@gmail.com Hej og tak fordi at du tog imod første kapitel af vores bog, vi ville blive meget glade hvis

Læs mere

Prædiken til 2.søndag efter trinitatis Tekst. Lukas 14,25-35.

Prædiken til 2.søndag efter trinitatis Tekst. Lukas 14,25-35. 05-06-2016 side 1 Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2016. Tekst. Lukas 14,25-35. Det er en dårlig reklame tekst for kristendommen vi lige har læst. Ingen ville skrive sådan i en annonce eller i en

Læs mere

Filmprojekt. - Undervisningsfilm til indvandringsprøven

Filmprojekt. - Undervisningsfilm til indvandringsprøven Filmprojekt - Undervisningsfilm til indvandringsprøven Indvandringsprøven Folketinget vedtog i april 2007, at der skal etableres en indvandringsprøve for udlændinge, der søger ægtefællesammenføring til

Læs mere

Dato: 7. juni 2013, kl. 13.00. Hjælpemidler: Ingen. Tid: 45 minutter. Prøvenummer

Dato: 7. juni 2013, kl. 13.00. Hjælpemidler: Ingen. Tid: 45 minutter. Prøvenummer Dato: 7. juni 2013, kl. 13.00 Hjælpemidler: Ingen Tid: 45 minutter Navn CPR-nummer Dato Prøvenummer Prøveafholder Tilsynsførendes underskrift Spørgsmål til Indfødsretsprøven er en prøve, der skal bestås

Læs mere

Det gamle Egypten Fortalt i billedfrise og tekst af 4. årgang

Det gamle Egypten Fortalt i billedfrise og tekst af 4. årgang Det gamle Egypten Fortalt i billedfrise og tekst af 4. årgang 2013-2014 Pyramider Manden går ved siden af to okser, fordi okserne skulle trække stenen. Stenen skulle bruges til bygge pyramiderne. Der

Læs mere

FOLKETINGSVALG OPGAVER

FOLKETINGSVALG OPGAVER FOLKETINGSVALG OPGAVER 1 Artikel: Alle partier har et bogstav Hvilket bogstav har Socialdemokraterne på stemmesedlen? Hvilket bogstav bruges normalt om Socialdemokraterne i aviserne? Hvorfor hedder den

Læs mere

Forestil jer så, at der kom en mand og tilbød os frihed. Vi ville nok svare ham, at vi da allerede er frie.

Forestil jer så, at der kom en mand og tilbød os frihed. Vi ville nok svare ham, at vi da allerede er frie. Vi har alle sammen drømme. Vi drømmer om lykke, om den store kærlighed, om den helt store gevinst i lotto. En af de mest berømte taler nogen sinde, Martin Luther Kings tale, hvor han siger I have a dream,

Læs mere

Lindvig Enok Juul Osmundsen Side 1. Prædiken til 15.s.e.trinitatis Prædiken til 15. søndag efter trinitatis Tekst. Matt. 6,34-44.

Lindvig Enok Juul Osmundsen Side 1. Prædiken til 15.s.e.trinitatis Prædiken til 15. søndag efter trinitatis Tekst. Matt. 6,34-44. Lindvig Enok Juul Osmundsen Side 1 Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2017. Tekst. Matt. 6,34-44. Bekymringen for Jesu disciple gik på at have for lidt, mangle mad og klæder. De havde forladt alt

Læs mere

Nutidens unge fremtidens sygeplejesker

Nutidens unge fremtidens sygeplejesker Nutidens unge fremtidens sygeplejesker Af Noemi Katznelson Center for Ungdomsforskning, DPU, Aarhus Universitet Unges motivation og rationale i forhold til uddannelse har ændret sig 90 erne - Lystvalgsdiskursen

Læs mere

Bliv dit barns bedste vejleder

Bliv dit barns bedste vejleder mtalebog_2.indd 1 11/02/2019 16.4 Bliv dit barns bedste vejleder Samtaler om usikkerhed og drømme - og hvad der optager dit barn Som forælder vil du dit barn det bedste også når det gælder valg af uddannelse.

Læs mere

3. De lavede alt selv Beboerne i Sædding lavede næsten alle ting selv. Men hvor fik man det fra. Træk streger mellem det, der passer.

3. De lavede alt selv Beboerne i Sædding lavede næsten alle ting selv. Men hvor fik man det fra. Træk streger mellem det, der passer. Opgaver til Angrebet 1. Vikingerne plyndrer Hvorfor ville vikingerne plyndre Sædding? _ 2. Trælle Bues familie havde trælle. Man kan også kalde dem slaver. I Danmark havde vi slaver endnu helt op i 1200-tallet.

Læs mere

fredagsbrevet Nr. 25 Bøvlingbjerg den Denne uge har vi fagdage/egenklassedage. Der arbejdes med mange emner/forløb.

fredagsbrevet Nr. 25 Bøvlingbjerg den Denne uge har vi fagdage/egenklassedage. Der arbejdes med mange emner/forløb. fredagsbrevet Nr. 25 Bøvlingbjerg den 22.02.19. Denne uge har vi fagdage/egenklassedage. Der arbejdes med mange emner/forløb. 1.kl. har også arbejdet koglefolket I efteråret hørte vi bogen, Koglefolket.

Læs mere

Vikar-Guide. Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk. Hjælp os med at blive bedre - besøg vikartimen.dk - vikartimen.dk

Vikar-Guide. Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk. Hjælp os med at blive bedre - besøg vikartimen.dk - vikartimen.dk Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Historie 3. - 4. klasse Tutankhamon 1. Fælles gennemgang: Læs teksten sammen med eleverne. De kan følge med, mens du læser op. På den måde, bliver alle klar over, hvad

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 15 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge15_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 15 l Verden omkring

Læs mere

Sidst søndag efter helligtrekonger, den 9. februar 2014 Vor Frue kirke kl. 10

Sidst søndag efter helligtrekonger, den 9. februar 2014 Vor Frue kirke kl. 10 1 Sidst søndag efter helligtrekonger, den 9. februar 2014 Vor Frue kirke kl. 10 Jesper Stange Tekst: Johs 12,23-33 Salmer: 749, 434, 383, 449v.1-3, 289, 319, 467, 192v.7, 673 Du soles sol fra Betlehem

Læs mere

Forlad os vor skyld, som også vi forlader vore skyldnere. AMEN

Forlad os vor skyld, som også vi forlader vore skyldnere. AMEN 1. søndag efter Hellig tre Konger, Hurup og Ørum Lukas 2, 41 52 Forlad os vor skyld, som også vi forlader vore skyldnere. AMEN De fleste familier har deres egne små anekdoter eller fortællinger. Nogle

Læs mere

Arbejdsark. Spørgsmål til quiz. - Klip spørgsmålene ud. Skriv evt. selv flere på de blanke kort. 5. Hvad brugte man en badstue til?

Arbejdsark. Spørgsmål til quiz. - Klip spørgsmålene ud. Skriv evt. selv flere på de blanke kort. 5. Hvad brugte man en badstue til? Spørgsmål til quiz - Klip spørgsmålene ud. Skriv evt. selv flere på de blanke kort. 1. Hvad betyder ordet abbed? 5. Hvad brugte man en badstue til? 2. Hvad er det første og det sidste bogstav i det græske

Læs mere

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Introduktion og læsevejledning Børnepanelet var samlet for fjerde og sidste gang både i København og i Jylland i april/maj 2017. I alt deltog 23 børn og

Læs mere

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden!

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden! Kære kompagnon Jeg kan godt sige dig, at denne tale har jeg glædet mig til i lang tid - for det er jo hele 10 år siden jeg sidst havde en festlig mulighed for at holde tale for dig - nemlig da du blev

Læs mere

Sidste søndag efter H3K I 2017 Strellev 9.00, Ølgod /29 22/

Sidste søndag efter H3K I 2017 Strellev 9.00, Ølgod /29 22/ Der findes øjeblikke i livet, hvor det er som om himlen rører jorden. Øjeblikke af svimlende lykke; øjeblikke, hvor alting står klart for en, og man forstår, hvad det hele handler om, øjeblikke, der gør

Læs mere

Tordenskjold blev født i Trondhjem i Norge i 1690.

Tordenskjold blev født i Trondhjem i Norge i 1690. Lavet af 4.a. Tordenskjold blev født i Trondhjem i Norge i 1690. Tordenskjold hed rigtigt Peter Wessel. Han havde 6 søstre og 11 brødre. Her er sangen om Tordenskjold Jeg vil sjunge om en helt vidt berømt

Læs mere

Selvevaluering 2009 10

Selvevaluering 2009 10 Selvevaluering 2009 10 Selvevalueringen er foretaget i 2 klasser i foråret 2010. Lever skolen generelt op til værdigrundlaget? I høj grad 52.6% I nogen grad 47.4% I ringe grad 0% Bliver du under dit ophold

Læs mere

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 1 Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 2 Dan Sagnet fortæller, at en konge ved navn Dan, jog sine fjender mod syd. Han var en stærk konge, og folk gav hans land navn efter ham. På den måde fik Danmark

Læs mere

Solenergi Af Grethe Fasterholdt. En solfanger opvarmer brugsvand, eller luft til ventilation. Et solcelle anlæg producerer strøm / elektricitet.

Solenergi Af Grethe Fasterholdt. En solfanger opvarmer brugsvand, eller luft til ventilation. Et solcelle anlæg producerer strøm / elektricitet. Solenergi Af Grethe Fasterholdt. En solfanger opvarmer brugsvand, eller luft til ventilation. Et solcelle anlæg producerer strøm / elektricitet. Jeg fik solfanger anlæg for 19 år siden, den fungere stadig

Læs mere