Diverse andre skibspapirer skal selvfølgelig medbringes. I næste nummer skriver jeg lidt om vores egen skibsmappe, medicin og førstehjælpsudstyr.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Diverse andre skibspapirer skal selvfølgelig medbringes. I næste nummer skriver jeg lidt om vores egen skibsmappe, medicin og førstehjælpsudstyr."

Transkript

1 Cat-A-Log Danmark Santa Barbara i Holland Forord. Sidst vi sejlede til Holland var i sommeren Allerede dengang vidste vi, at det ikke ville blive sidste gang, vi ville besøge det flade land og alle dens snoede kanaler. Sommeren 2009 blev så året, hvor Santa Barbara igen skulle aflægge Hollandsk visit. Freddy og Birgit fra Randers, og deres NC 33 Slap a, tog med på hele turen. Vi fulgtes pænt ad i hinandens kølvand, og det blev en rigtig dejlig tur på 2 måneder, og godt sømil på loggen. Sejlturen til Holland gik gennem Kielerkanalen, ad Elben, på Nordsøen og ind ved floden Emden. Floden Emden er grænsen mellem Tyskland og Holland. Turen gennem Holland foregår ad de kanaler, hvor masterne kan forblive på, og hvor dybgangen ikke er under 2 meter. Ruten gennem disse kanaler kaldes også Stande Mast Route, og gør det muligt at sejle gennem hele Holland fra nord til syd. Der er to ting, som er obligatorisk for at sejle på de Hollandske kanaler. Kanalførerbevis og Wateralmanak 1. Bogen Wateralmanak 1 beskriver regler og afmærkninger for kanalsejlads i Holland. Bogen er skrevet på Hollandsk, og den udgives ikke på engelsk men den skal være ombrod. Bogen skal ligeledes være fra det pågældende kalenderår, hvor sejladsen foregår. Der kan købes forskellige typer kanalkort i papir format, som dækker de enkelte områder, man ønsker at besejle. En hjemmeside: eller danske kan anbefales for køb af Wateralmanak og kanalkort. Ligeledes anbefales en tidevandstabel over tyske bugt ligeledes Diverse andre skibspapirer skal selvfølgelig medbringes. I næste nummer skriver jeg lidt om vores egen skibsmappe, medicin og førstehjælpsudstyr. Hvis I påtænker en sejltur til Holland og ønsker gode råd og tips, er I meget velkommen til at kontakte mig. På Google earth kan I følge vores rute gennem Holland. (benyt satellit foto) På vores tur dette år, blev Santa Barbaras besætning skiftet lidt ud under vejs, for at tage hensyn til min kones sommerferie. Første del af turen til Holland var det min egen søn Martin på 20 år og en god bekendt, Erik på 66 år, der var gaster. Midtvejs afmønstrede de, og min kone Lissi og vores tvillingepiger på 14 år gik ombord. Inden hjemturen fra Holland, blev der igen skiftet ud i besætningen. Nu med et familiemedlem, Onkel Anders, vel og mærke uden sejlererfaring, og Erik som også var med på turen til Holland. I de næste 2 numre af Cat-a-log følger nogle udpluk fra Santa Barbaras rejsebreve. Første rejsebrev starter ved den tyske by Holtenau.

2 Rejsebrev nr. 1 Periode: 13. juli 17. juli Kielerkanalen er 100 km. lang, og har sluser i begge ender for at regulere tidevand. Vi sejler ind i kanalen ved Holtenau (Kiel), og videre ud igen ved Brünsbüttel, direkte ud på Elben. Al skibstrafik på Kielerkanalen styres fra et kontroltårn, helt på samme vis som fly, der skal styres af flyveledere. Forskellige lyssignaler på kanalen, hvide, grønne og røde, fortæller om modgående skibstrafik mv. Da vi just var kommet igennem slusen ved Holtenau, var der godt nok tændt 3 røde signal lamper ret over hinanden. Men da jeg vidste, at der altid var plads til en lystbåd mellem fragtskib og brinken, fortsatte vi ufortrødent videre. En tysk motorsejler, der lå helt stille ved en venteplads, råbte højlydt tyske gloser og fægtede vildt med armene. Vi tænkte: Sådan en Frits. En af dem der følger alle gældende regler og love, og opfører sig som var muren aldrig blev blevet væltet. Vi sejler ufortrødent videre. Så kan Frits og hans mutti blive liggende. Fjols.!! Længere fremme kom en coaster i møde. På broen stod en filippinsk matros med en skrattende megafon, og råbte et eller andet på gebrokken engelsk. Vi nøjes med at hilse pænt, alt imens vi sejlede videre. Længere fremme, hvor en af de små færger sejler frem og tilbage over kanalen, sejlede æ færgemand pludselig ud foran Santa Barbara. Med kraftige vendinger og fakter, blev vi gjort opmærksom på, at vi straks skulle sejle tilbage til den foregående vendte plads. Vi fattede ikke en skid. Men med ét forstod vi både Frits, filippineren og æ færgemand. Kun få hundrede meter fremme i et sving, kom forklaringen. Et kæmpemæssigt monster af et fragtskib, der ikke levnede plads til hverken lystbåd eller en havkajak. Knap en times retursejllads til sidste venteplads ØV. Frits, den pligtopfyldende tysker lå der stadig fandens også. Han har sikkert tænkt sit: die dumme dänen Resten af turen gennem Kielerkanalen holdt vi skarpt øje med røde lamper, tyske Fritser og farlige færgemænd. Vejret på Nordsøen omkring dagene fra den 7 til den 11. juli var utrolig blæsende med vindretninger fra nordvest, vest og sydvest. Nogle dage endda helt op til kuling. Ikke lige det vi havde brug ved en sikker sejlads til Holland, hvor kursen næsten er stik vest. Ventetid i to dage i Rendsburg for bedre vejr. Martin fik tyskersyge og så tyske mågeænder. Hvad det så end var for en fugl. Han længtes efter Holland.

3 Søndag den 12. juli gik lavtrykket over Den østlige Nordsø i opløsning. Resten af Kielerkanalen til Cuxhafen blev sejlet søndag, og mandag aften blev kursen sat direkte til Holland. Distance: 125 sømil = 19 timer. Beregning for sådan en distance beregnes ud fra fart og strømforhold. Da vi ønskede at anløbe Holland i dagslys, var det nødvendig at starte med natsejlads. Efter en præcis beregning skulle vi gå fra Cuxhafen kl , med en stærk udad gående strøm fra Elben. Beregning af stømforhold ved indsejlingen til Emden, skulle ligeledes give os en indadgående strøm omkring kl næste dag. Spørg lige skipper om det passede eller om det passede. At sejle lange distancer om natten er på mange måder en bedre sejlads end i dagtimerne. Natten er rolig og sort. Kun fyr og bøjer, samt lanterner fra andre skibe lyser op. Selvom kursen er lagt korrekt, skal man selvfølgelig være ekstra opmærksom på andres skibes lanterne føring, der fortæller hvilken retning og kurs de sejler i forhold til os selv. Vi delte vagterne op, så vi på skift kunne sejle og hvile/sove. Den som var på dæk, havde altid sikkerhedsline på. Allerede inden man gik ud af døren skulle den fastgøres. På den måde kunne alle, der opholdt sig inden døre, ikke bekymre sig om styrmandens sikkerhed. Solnedgang over Nordsøen med coaster i silhuet.

4 Billedet viser indsejlingen ved den Hollandske havneby Delfziel. Her blev der hvilet ud efter nattens sejlads. Næste dag blev vi sluset 2 meter op til kanalen, som skulle føre os til Groningen. En stor by med ca indbyggere, og masser af liv på torve og gader. Ostebutikken blev allerede på førstedagen besøgt. Gouda osten har nu overtaget pladsen i køleskabet, i stedet for den ellers udmærkede ost fra Klovborg. Så er vi endelig i Holland, og Martins tyskersyge forsvandt. Nu ligger det sådan, at inden afgang fra Danmark, fik vi udstukket præcise og strenge instrukser fra mor Lissi, som ikke var til at misforstå. Lad mig nævne i flæng. Vi skulle spise grøntsager og frugt hver dag. I det hele taget varieret kost. Drikke masser af vand, og smøre os ind i solcremer. Ingen tilvænning med at sove for længe om morgenen. Og sluttelig: Båden og hele dens besætning skulle være velsoignerede ved hendes ankomst, onsdag den 23. juli kl Vi er berette Men vi er jo kun mennesker. Her ses en typisk formiddags-snegl fra bageren i Cuxhafen. Varieret kost. Vi blev i Groningen i et par dage, for lige som at mærke byens puls. Ved hvert et havneanløb pumper Erik cyklen, og kører byen tynd. Hans første prioritet er at finde bageren til næste morgen. Det er nemlig Erik, der har vagten med morgenbordet. Det skal stå klar og færdig, når Martin og skipper er udsovet omkring klokken 9 (+ & -). Erik er et uhyggelig A-menneske, der står ufattelig tidligt op. Martin og skipper er af den opfattelse, at det endnu er mørkt, når han hopper ud af køjen. Men til gengæld snorker han højlydt, mens vi andre forsøger at koncentrere os om en bog eller se TV klokken ni om aftenen. Desværre kan vi ikke vedhæfte lydene. -

5 Fredag den 17. juli sejlede vi fra Groningen, og sejladsen ud gennem byen er en megen stor oplevelse. En hale af flere både samles, og sejler konvoj gennem byens smalle kanaler og broer der åbner sig en efter en. Ikke mindre end 12 små broer skulle passeres, inden man er ude af byen. Uden for byen sejler vi videre ad kanaler, som fører os gennem landbrugsland, hvor lugten blandes af nyslået hø og kolort. PS. Martin fik en tatovering i Groningen. En Hollandsk tatovering på venstre overarm. Han måtte ha en tatovering fra Holland. Mor ved det ikke endnu men hun skal nu nok opdage det - før eller siden!

6 Santa Barbara Rejsebrev Holland nr. 2 Periode: 18. juli 26.juli 2009 Hollands nordvestlige hjørne hedder Friesland, og er absolut landbrugsland. Husdyrhold er udelukkende køer, og primært de sortbrogede. Ved et typisk landbrug tæller vi ofte helt op til 150 kvæg, hvor de afgræsser de altid frodige og grønne marker. Sindrige kanalsystemer sikrer nemlig, at alle typer afgrøder kan trække på vandet fra undergrunden. Intet ser ud til at mangle vand. Det er de små og smalle kanaler vi sejler på, og de er bestemt heller ikke for dybe. Santa Barbara stikker selv 2 meter, men til tider viser ekkoloddet kun 1,9. Så der bliver til tider lavet en lille fure i Hollands kanalbund. Fra kvæg og grønne græsmarker, til et lille system omkring vores egen morgenmad på Santa Barbara. Som tidligere beskrevet, er det Erik der afhenter morgenbrød. Under indtagelse af de respektive rundstykker, eller hvad de nu kaldes, vurderes brødet efter en skala fra et til ti. Karakteren ti er den højeste og taget med udgangspunkt i brødet hjemme fra Helsted Bageren. Karaktererne på det Hollandske brød sniger sig aldrig over et 5 tal. Lad mig sige det på den måde, at kvaliteten bestemt ikke har været overvældende.

7 På en lørdag ankom vi til den lille hyggelige by Dokkum, som også kendes på 3 meget velbevarede vindmøller. I en af Dokkums gamle vindmøller mødte jeg en ældre herre på 87, som havde været rigtig bager i Dokkum det meste af sit liv. Han fortalte, at han som ung havde lært håndværket af sin far, og senere overtaget bageriet. Ikke fordi Dokkum er en særlig stor by, fortalte han, men da han startede som selvstændig bager, var der ikke mindre end 18 håndværksbagere i byen og i dag er der ingen tilbage. Han var tydeligt skuffet og flov over nutidens brød i Holland. Det hele er blevet til bakeoff, som det brød vi kender hjemme fra benzintanken. Han mente, at det kun var franskmændene der stadig kunne bage brød og flutes, så det smagte og duftede af rigtig brød. Så var det ligesom sat på plads. Han fortalte endvidere om hvorledes han bagte det perfekte brød, da han var mester i eget bageri. Først hævning under de rette betingelser, derefter bagning ved 250 grader i de specielle ovne med vanddampe, og mod slutningen af processen blev varmen reduceret til 120 grader i passende minutter. Så havde man det rigtige brød med smag og en lækker sprød skorpe. Næste dag, søndag, startede bestemt ikke godt. Vi havde nær fået vores maver slået fuldstændig i stykker! Byens bagerbutik havde lukket på ugens eneste kirkedag som var en søndag. Vi måtte nøjes med tørt knækbrød, og værst af alt, vi måtte også undvære vores formiddagssnegl. Det var simpelt en skandale. Vi måtte skuffet sejle videre, men vi var dog trods alt optimistiske. Solen skinnede nemlig, og vi var bestemt heller ikke alene på kanalerne denne dag. Det var søndag, og det var den helt rigtige dag for udflugt med familie og venner. Det betød også, at der opstod en lidt for spændende hændelse i en lille by lige efter Dokkum. Svært at beskrive, men en særdeles uerfaren søndags-sejler skabte et kolossalt kaos iblandt 20 både midt i byen, og på det absolut smalleste sted i hele kanalen. At det også var mellem to broer, at forvirringen var total, gjorde det det bestemt heller ikke bedre. Eller sagt på en anden måde, det var lidt for spændende, og et under at ingen fik skrammer. Men som tilskuer på landjorden, havde det sikkert været den bedste underholdning, der havde været længe.

8 Når man sejler igennem en lille by, som for eksempel Dokkum, skal der betales et mindre beløb for passage af broerne. Afgiften for en sådan passage opkræves, når man sejler stille forbi den første bro. Personen, der betjener broen, har en medestang, hvorpå der på enden er bundet en snor, og for enden af denne snor er bundet en Hollandsk træsko. Han svinger forsigtig en størrelse 36 ud, hvori man lægger de aftalte penge. Herefter hiver han mønterne hjem. Har man ikke passende penge, og skal have vekslet, svinges der en ekstra gang med byttepenge retur. Broen lukkes efter sidste båd, hvorefter bromanden suser af sted på sin cykel til den næste bro, hvor der igen åbnes. Ved sidste bro hilser man pænt, med et gjutten-mittag. Udtales: Grrrrrrhhhhuten-mittag. Leuwarden søndag eftermiddag. Byen er en større by med indbyggere. Husk på, at Holland har samme størrelse som Danmark, men har tredobbelt så mange indbyggere. Så skal man sammenligne en by som Leuwarden, svarer den størrelsesmæssigt til Randers, som kun har indbyggere. Havnen i Leuwarden, hvis man kan kalde det en havn, ligger i en utrolig smuk park ret under store træer og med kun 100 meter til byens centrum. Her skal man ikke kigge efter dybden under kølen, når man ligger til ved brinken, men mere holde øje med mastetoppen og træernes krone. Også i Leuwarden er der husbåde, og de Hollandske husbåde er et kapitel helt for sig selv. Der er alt fra nye flydende sommerhuse til de ældste og typiske Hollandske udtjente fragtbåde. De gamle husbåde ligger typisk i byens sidekanaler og midt i centrum. Ingen husbåd er ens, kun ejerens temperament og behov bestemmer udseendet. Læg eksempelvis mærke til brændestabel, høvlebænk og prydhaven på denne 3 værelses m/ bad. Dog har den ingen krukker med hashplanter men det kunne den lige så have haft. Husk på, at stærk tobak er tilladt overalt i Holland.

9 En ældre mand, der talte nogenlunde dansk, kom cyklende forbi allerede den første dag vi var ankommet. Han ville lige hilse på, da han opserverede Dannebrog.. Han var hollænder og boede i Leuwarden, men havde lært det danske sprog lige efter krigen. Historien var den, at han i 1948 var blevet sendt til Danmark, for at blive fedet op. Som så mange andre lande i og omkring Tyskland, havde Holland også i efterkrigsårene haft kummerlige kår for specielt børnefamilier. Tit havde familier lidt kranke skæbner med dødsfald, ødelagte huse og mistede ejendele. Vi kender det måske bedst fra Wiener børnene, der også kom til Danmark lige efter krigen. Efter 3 år i Danmark, var han tilbage i Holland, men vendte senere tilbage til Danmark, hvor han arbejdede i nogle år. Blev gift med en hollandsk pige, og flyttede herefter permanent til Holland Den meget snaksalige herre ville samme aften komme forbi med en lille gave. Et stykke husflidsarbejde som han selv havde lavet. En miniature af et typisk gavlparti fra gårdene i Frisland, som bærer to svaner og et aflangt spidst stykke træ i midten. De udskårne huller, i det midterste stykke træ, svarer til, hvor velhavende gården og dens familien var. Jo flere huller jo rigere. Kender vi ikke det hjemme fra Danmark, med de fire skorstene på de gamle stuehuse? Vi takkede for den flotte gave. Et stykke Frisland, som ikke kan købes i nogen butik. Vi fandt ud af, at han hver dag var på havnen, for at spotte danske både. Både for at holde det danske sprog ved lige, fortælle om gamle dage, men vel lige så vigtigt - at forære et stykke husflidsarbejde. Vi gættede på, at han havde oparbejdet et mindre lager af husgavle henover vinteren. Vi følges stadig med Freddy og Birgit i deres båd Slap a. De fik for øvrigt også af selv samme hollænder samme historie og et stykke frisisk husflidsarbejde. Jow - jow Følgeskabet fungerer fint, og vi mødes over rækværket, når man finder lyst eller lejlighed hertil. Da det er første gang de er i Holland, drager de stor nytte af at hænge på i de første kanalsystemer. Når vi når til den store sø Ijsselmeer, sejler vi måske lidt hver for sig et stykke tid.

10 Tiden nærmer sig onsdag den 22. juli, hvor min kone Lissi, og tvillingepiger Nicoline og Cecilie ankommer til Holland. Så er det slut med mandehørm og hård disciplin. Men vi kan trygt se Lissi i øjnene, da alle udstukne regler er opfyldt til punkt og prikke. Dagen for selve ankomsten blev skibet afvasket udvendigt samt indvendigt, inklusive latrinerne. Mandskabet blev vasket og barberet. Håret blev vandkæmmet. Vi havde rene negle og var iført rene underbukser, samt et let anstrøg af solcreme faktor 40. Der var frisk frugt og grøntsager i fadene. Og sidst men ikke mindst, så havde vi helt af os selv sat signalflag over mastetop, for ligesom at aflede opmærksomheden fra mindre og oversete ting. Solen skinnede da de ankom, og alle var glade for at se hinanden igen. De var kørt hjemmefra kl og ankom til byen Grau klokken Turen havde gået godt, og trafikken havde hele vejen gledet fint. PS: Det skulle dog senere vise sig, på trods af de opsatte signalflag, at skipper havde glemt at afklippe hårene i ørene samt et enkelt ubetydeligt hår på næsetippen typisk for kvinder.

11 Santa Barbara - Rejsebrev Holland nr. 3 Periode: 27. juli 2. august Efter et par hviledage i Grau, sejlede vi videre til byen Lemmer, hvor vi igen sejler helt ind i byens centrum. Her ligger Santa Barbara fortøjet langskibs til den ene side af kanalen, som samtidig også udgør den ene halvdel af strøget. Bådene ligger tæt stuvet sammen, og tit kan man undres over, at der igen og igen kan knibes en enkelt mere ind. Lag på lag ligger vi. Det er med stor respekt for de dygtige skippere, når de med deres gamle hollandske kuffere glider igennem kanalen, til tider kun med håndsbredder indtil de fortøjede både. Det har vi været imponeret over mange gange. Men det vildeste oplevede vi dog dette år. En af de helt lange pinistere (fragtbåd på mange tons) gled forsigtigt op ad byens kanal med tætpakkede lystbåde til begge sider. De skræmte bådejere havde travlt med at holde fendere ude i tilfælde af. Det er helt ufatteligt, at skipperen kunne manøvrere et så langt skib i så snævre passager. Men det kunne han. Vel og mærke uden bovpropel. Kun maskinkraft, ror og skipperens erfaring fik det hele til at gå op i en højere enhed. Det var også i Lemmer, at Santa Barbara stod for underholdningen på en dejlig solbeskinnet formiddag. Forhistorien var den, at Dannebrog dagen forinden havde sat sig fast i stormastens top. Så fast, at snoren sprang, da der til sidst blev rykket til. Det så bestemt ikke godt ud, at Dannebrog hængte fast med kun med det ene hjørne - svagt flagrende i sommervinden. Det var en skændsel mod Dronning og Fædreland. Der var kun en ting at gøre. Én måtte op i masten, for at løsne flag og snor. Cecilie, som er den letteste af pigerne, blev spurgt først; NEJ. Så blev tvillingesøsteren Nicoline spurgt; DU KA GODT GLEMME DET. Næste vægtklasse (70 kg uden cykel) var Lissi; DET MÅ DU SGU SELV RODE DIG UD AF Ansvarsbevist, som man jo er, valgte jeg selv at tage turen derop. På med mastestolen, og Freddy, der er tidligere smedesvend, men stadig med kraftige overarme, tog håndtaget til spillet og hev mig på rekordtid de 8 meter til tops. Flaget blev løsnet, og ned kom det sammen med skipper. Alle var lettede! Men efter det veloverståede stykke arbejde, erfarede vi til vores skræk, at flagsnoren ikke var kommet rigtigt omkring en af wirerne. Skandale!

12 Op igen med skipper, men heldigvis nu skulle halvvejs. Omkring den forkerte wire med flag og snor. Men i det samme tog vinden uheldigvis flaget, og hele molevitten fløj forbi den forreste mast, og videre ud over det forreste rullesejl. Her snoede både flag og snor sig uhjælpelig fast. Sikke noget lort, og Lissi skreg af grin. Halvt oppe i masten forsøgte en dinglende skipper med den lange bådshage, at hapse snor og flag. Men nej. Freddy, der nu var ganske svedig, måtte endnu engang hive mig helt til mastens top. Denne gang kom både flag, snor og skipper på de rigtige sider af alle virerne. Folk rundt omkring på bådene kunne igen slappe af, og forstenede fodgængere, med deres digitale fotoapparater, kunne ånde lettet op og forsætte deres indkøb. De optrædende fra Santa Barbara fik et spredt bifald og tog sig efterfølgende en velfortjent kold øl. Heineken selvfølgelig Nicoline og Cecilie blev foræret de længe savnede gule hollandske hjemmefutter. De gamle træsko fra 2003 var bortkommet, men de havde sikkert også været et par numre for små, her seks år efter vores første tur til Holland. De gule træsko sammen med nye kasketter, hvorpå der er syet Crew, var de nu klar til at erobre de Hollandske butikker. Jeg vil gerne indskyde, at tøserne ikke har påført sig sminke siden de gik ombord den 22. juli det skulle da også være mærkeligt, om de lige her midt i Holland, skulle møde en af de jævnaldrene drenge hjemme fra Randers. På en eller anden måde har pigerne fundet roen ombord. Skolekalendere gøres klar til kommende skoleår. Der læses gamle Vi Unge - blade, der løses kryds og tværs, samt sudoku. Og ikke mindst, så har de, for jeg ved ikke for hvilken gang set Styrmand Karlsen og Martha. Ingen sommerferie på Santa Barbara uden disse to film klassikere vel og mærke på VHS. Barometeret går lidt op og ned, på samme måde som det gør hjemme i Danmark, har vi hørt. Men det med regn og blæst, har dog ikke hindret os i at opleve det, vi gerne ville se og opleve. Søndag sejlede vi fra Lemmer, og ud på den første store opdæmmede sø Ijsselmeer, som er på størrelse med Limfjorden, der hvor den er størst. Målet var byen Enkhuizen, som vi også besøgte i Sammen med Slap a, listede vi os lige ind til byens hjerte. Forbi den moderne lystbådehavn, forbi de gamle sejlskibe i den yderste havn, og frem til en meget gammel dobbelt vippebro. Den blev åbnet, og ind gennem en smal passage gemmer sig byens ældste havn og med mellem masser af fortovscafeer og kun 100 meter til

13 byens midte, klokketorn og bager. På samme vis, som Århus har den Gamle By, har Enkhuizen også sin egen gamle museumsby. Her vises det gamle Holland med huse, gårde og hverdagslivet, som det blev levet dengang. Man spadserer gennem smalle gader med krydsende små kanaler, og betragter de gamle huse med tilhørende håndværk. Smeden, bødkeren, bådebyggeren, den gamle skole, trædrejeren og mange flere. Nævnes skal dog også børstenbinderen. Han lavede bløde børster, smalle børster, små fejekoste og almindelige koste på skaft. Og så var der dem, man kan sætte sin svigermor op på. Ja det var sgu fristende, men man skal jo nødig gøres arveløs! Til de seriøse læsere, kan jeg berette, at et helt andet sted, end i en af de støvede gader, havde Slikmutter sin butik med salg af slikkepinde og sukkerkugler. Og nej skipper - det er ikke den Slikmutter! Nicoline lærte hos post- og telegrafmesteren, at skive med pen og blæk. Ikke så nemt endda, men det gik fint. Cecilie testede det gamle lokum. Vel og mærke et lokum uden spand, der skulle tømmes. Skideskuret var bygget lidt ud over den lille kanal som lå lige bagved, og stort som småt blev dumpet direkte ned i kanalens klare vand - til ændernes muntre leg. Lidt for megen underholdning blev det til, i en stille aftenstund i Enkuizen. På agterdækket af Slap a sad Birgit og Freddy og nød et glas rødvin - og Freddy en stille pibe tobak. Begge bemærkede dog en underlig lugt af sveden gummi. I starten tog de ikke nogen speciel notits heraf. Lige indtil de opdagede, at det var inde fra deres eget styrehuset, røgen væltede ud mellem revner og sprækker i og omkring kontakt- og sikringspanel. Det er sgu da her det brænder, råbte Birgit med frygt i stemmen. Freddy måtte lægge piben, og forsøgte at tage det helt roligt. Med hovedet nede i den klammende røg, lykkedes det at finde arnestedet, og hindre den videre røgudvikling. Det skulle senere vise sig, at det var en overophedet volt lader, der var brændt sammen. Godt de var hjemme på båden, da det skete. Dagen efter købte Lissi røgalarm til vores eget styrehus. (det eneste sted, der manglende på Santa Barbara - basta ) Tre dage blev vi liggende i Enkhuizen, og herefter blev kursen sat mod Amsterdam. I en lille lystbådehavn, Sixhafen som ligger ret over for banegården på den anden bred, blev Santa Barbara parkeret. Med kun ti minutters gang fra lystbådehavnen, sejler færger i pendulfart frem og tilbage over kanalen direkte

14 til bagsiden af banegården og dermed er man lige i byens centrum. Amsterdam er en unik lille verdensby med et væld af attraktioner. Ud over de etablerede attraktioner, er der et leben af gøglere og gademusikanter. Lad mig i flæng nævne nogle af de gademusikanter oplevede. Ung mand, der kunne blæse på blokfløjter på samme tid - vel og mærke med en fløjte i hvert næsebord. Sigøjnere med harmonika, violin og tamporin. Ung pige med klassisk musik på harmonika. En ældre mandsperson i nusset tøj, der spillede på en gammel halvrusten xylofon, og to mænd der spillende på to stykker træ med stokke. Men det bedste var dog en dygtig ung mand, der kunne beatboxe udelukkende med sin egen stemme. Beatboxe er en form for rap/sang, blandet med tromme lyde frembragt med sit eget stemmebånd og teknik med mikrofon. Han var ikke bare go, han var bare rigtig go. Ikke uden grund, at der var samlet sig et par hundrede mennesker omkring ham, når han med rastahat, mikrofon og højtaler højlydt underholdt midt på rådhuspladsen. (forstærker blev drevet af et simpelt bilbatteri) Uanset hvilken alternativ underholdning, der var på gader og stræder, havde de alle det samme mål nemlig at tjene lidt ekstra penge til dagen og vejen. Men uanset for hvilken grund de optræder, så er denne originalitet en stor del af storbyens puls. Pigerne havde forlangt et gensyn med Madame Tussauads Vokskabinet, og det var bestemt heller ikke kedeligt. Udstillingen bød på en vandring gennem Hollands historiske perioder med dertil hørende vellignede personer lavet i voks. Voksfigurerne er godt lavet, og med det rette tøj i de opstillede scener, gør de det hele til en meget stor oplevelse. På et tidspunkt kom vi ind gennem, hvad der skulle ligne en fangekælder. Der var vellignede fanger i lasede klæder og døde kroppe hængt op i loftet til skræk og advarsel. Meget uhyggeligt. Men det som gjorde fangekælderen ekstra spændende var, at der også var indsat levende mennesker bag tremmerne. Vandskabninger klædt i pjalter og laser, der raslede med kæder, hang i tremmerne og brølede vildt og indtrængende. Kunne de nå en, blev man revet i håret med skurvede hænder, så det løb koldt ned af ryggen. Behøver vi at sige, at både Nicoline og Cecilie gemte sig under mors vinger, som for øvrigt også skreg lige så højt, som sit afkom. Det hele sluttede dog fredeligt, så man kunne lade sig fotografere sammen med alle de kendte. Resten af eftermiddagen shoppede Lissi og pigerne på strøget i Amsterdam. Hvor mange bøjler der blev vendt og drejet er

15 mig ubekendt, idet jeg på forhånd var blevet diskvalificeret i deres følgeskab. Godt det samme, for så kunne man da selv bestemme tempo og hvilken cafe, hvor man i fred og ro kunne sidde og glo på byens liv. Efter 1½ dag i Amsterdam sejlede vi videre til Alkmaar. Man bliver meget hurtigt træt af storbyens larm og støj. De mindre byer er nu engang de mest hyggelige. Skipper førte os ind ad den forkerte kanal op til Alkmaar. Men af den første slusemester fik vi oplyst, at vi trygt kunne sejle videre, da alle broer kunne og ville åbne sig. En langt smukkere kanal, end den planlagte. Som man siger; hvem som intet vover, oplever ej heller noget nyt. Vi kunne jo allerhøjest gå på grund. På billedet ses den absolut mindste kædetrukket færge, vi nogen sinde har set. Kun beregnet for cyklister, der med en høflig selvbetjening drejer håndsvinget til den trækkende kæde. I næste rejsebrev handler det blandt andet om Alkmaar, ost, torvehandel og en færgemand.

16 Santa Barbara - Rejsebrev Holland nr. 4 Periode: 3. august 9. August Siger man ost siger man Alkmaar. Dette er Alkmaars slogan, og med rette, da ikke mindre end 5 specialforretninger sælger ost. Hver fredag formiddag i sommermånederne arrangeres ostemarked som i gamle dage. Denne iscenesættelse handler om at vise handlen med den ost, som hvert husmandssted eller gård selv producerede. Selv om produktionen dengang skete under primitive forhold, forstod man at udnytte den bedste mælk fra alle årstiderne. Dette gav osten forskellig artet smag, struktur, kvalitet og pris. En dag om ugen var der markedsdag i Alkmaar, hvor bønder og opkøber mødtes på markedspladsen. Oste blev udlagt på klæder, de blev besigtiget, og der blev handlet om kilopris, og til sidst blev der givet håndslag på prisen. Ostene blev herefter båret til vejehuset, hvor den handlede mængde ost blev vejet og afregnet.

17 Selv om vi kom til Alkmar på en fredag, nåede vi desværre ikke tids nok frem til at se denne forestilling, men så oplevede vi til gengæld så meget andet. Næste dag om lørdagen var der nemlig torvedag, og det er ikke det bare pjat. Her var boder med frugt og grønt. Boder med blomster, spegepølser, fisk, ost, damestrømper, kjoler, og en bod hvor de bagte hollandske pandekager. Og så alt det andet skrammel, der hører et marked til. Men når der er markedsdag i Holland, er der altid én bod, som jeg beundrer. Boden hvor der sælges og spises rå sild! Forklaring følger. Fiskemanden fileterer og renser den helt friske sild. Sildefileten arrangeres med rå løg og langes over disken, de spises lige så hurtigt, som fiskemanden kan rengøre dem. Barn som voksen spiser denne specialitet med stor velbehag, mens andre måbende ser på. Se billedet til højre, med moderen og hendes dreng. Ummhh. Alkmaar er en smuk gammel by med smalle historiske gader, kanaler, gamle huse og fortovscafeer. Et hav af tøjbutikker, der er speciel dragende for kvinder og pigebørn. Mens de dragende gik rundt, undersøgte jeg byens lille kanalfærge lidt nærmere. Vi havde flere gange fra vores agterdæk betragtet denne ultra korte kanaloverfart med fodgængere og cyklister. Alle var enige om, at det måtte være ualmindelig kedeligt at sejle denne overfart igen og igen og frem og tilbage. Lissi advarede pigerne om, at så galt kunne det gå, hvis man ikke får en ordentlig uddannelse! Hvad kunne være mere forfærdeligt end at blive færgemand i Alkmaar. Dette måtte undersøges. Jeg tog en overfart til den side af kanalen, som ikke havde direkte forbindelse med byen. Kanalens brede er ikke over 200 meter og overfartstiden er på ca. 4 minutter. Fodgængere og cyklister stod på og andre gik fra borde. Godt nok var det lille færgeoverfart, men det var også mødet mellem de faste kunder og færgemanden.

18 Folk stak hovedet ind af lugen for en munter hilsen og lille snak. De faste kunder kendte færgemanden og han kendte dem. Jeg tog en dobbelttur og alt imens han læssede kunder af og på, spurgte jeg lidt ind til jobbet som færgemand i Alkmaar. Han fortalte, at han sejlede 12 overgange i timen. Han startede kl og holdt fyraften kl I hvor mange år har du sejlet denne overfart spurgte jeg? I dag er det lige præcis 12 år siden, at jeg startede. Her er regnestykket: 12 ture pr. time x 10 timer x 5 dage pr. uge x 46 uger på et år (inkl. Ferie) x 12 år = ture på 12 år. Intensiverende kedeligt vil nogen sikkert påstå eller måske bare et nemmere og knap så stressende arbejde. Døm selv. Ombord på Santa Barbara går det godt. Pigerne kan præstere at gå rundt i nattøj en hel dag. Kun bad hver anden dag og til tider ingen landgang. Den eneste energi der bruges, er den energi der kræves til at se film og spise morgenmad sådan omkring kl Lørdag spurgte vi, hvornår de sidst havde været i bad. I går, var svaret. Derfor kan I også godt gå i bad i dag. Nej det er for hårdt at stå op. De har fået at vide, at den næste fase for at slappe så meget af, er at man skider i bukserne. En dag gik det op for Nicoline, at hun var ved at miste sine armmuskler. Hvad skulle hun stille op, når dansesæsonen igen startede op efter sommerferien. Cheerleading kræver muskler, og specielt for Nicoline, som er en af dem, der står nederst i pyramider og udfører drabelige kast. Så målrettet blev der på agterdækket trænet armmuskler med den store svensknøgle, og det tungeste tovværk der kunne findes ombord. Armbøjninger til det gjorde ondt og så lige et par stykker til. Det blev til tre træningsrunder i alt. Den første, den eneste og den sidste. Man har vel ferie! Ombord spiser vi ikke citronmåne. Nej ombord bager vi selv, når vi trænger. Sidst var det Cecilie, der miksede den færdigblandede pakke af kagepulver op med vand. En krævende og udmattende arbejdstid på under 5 minutter.

19 Ind i ovnen på mellemste rille, og snart efter bredte der sig en herlig duft af frisk bagværk i hele skibet. Vupti så stod de færdige muffins på bordet, og kaffen kunne herefter serveres. Vi forlod Alkmaar om søndagen. Først en lang kanalsejlads op til Den Helder, hvor Hollands militære marine ligger. For at komme ud på vadehavet, for den videre sejlads, skulle vi først sluses lidt ned. Slusen var lang, bred og med høje sider, og derfor ingen sag at lægge til i. Her inden den videre fortælling, om hvor galt det gik, skal dog pointeres, at vi har sejlet uden bovpropel siden vi forlod Danmark. For ikke kyndige sejlere kan det oplyses, at bovpropellen sidder i skibets front, og er en meget stor hjælp ved manøvrering i havn og sluse. Det kræver ekstra forberedelse og fremsynethed fra skippers side, at klare sig uden denne propel. Men selv om jeg har pralet med, at kun rigtige skippere sejler uden bovpropel, kan det alligevel gå så grueligt galt. Da vi entrerede slusen på vanlig vis skete følgende. Klar til fortøjning i styrbord side, hvor vi langskibs kunne fastgøre til klamper i slusevægens sider. Da vi nærmende os stedet, hvor jeg havde udset anlæg mod væggen, gik alt det galt, hvad kunne gå galt. Nicoline får godt nok den forreste trosse lagt på, men Cecilie kunne ikke nå at få den agterste trosse nå. Vinden presser Santa Barbara væk fra slusevægen. Lissi hopper befippet rundt, da hun ikke kan få forreste trosse af igen. Vinden presser nu endnu mere på, og med forreste trosse stadig fastgjort, drejer Santa Barbara 90 grader rundt med agterenden. Til sidst ligger vi på tværs af slusen. Ikke bare på tværs, men uheldig kilet fast mellem begge slusevægge. Stævnen mod den ene væg, og gummibåden mod den anden. Sikke noget lort. Alt imens vi blev sænket ½ meter ned, og Santa Barbaras gummibåd måtte virke som fender, måtte slusemesteren, der sad højt hævet oppe i sit tårn, have tænk sit. I mellemtiden var der også samlet sig en større menneskeskare øverst oppe på kanten af den høje slusekant. Måbende så de til, at et skib fra Danmark havde kilet sig fast på tværs af slusen, alt imens skipper forsøgte at holde det forkromede overblik. En smågrinende Birgit på Slap a, var på pletten med kamera, men Lissi sendte øjeblikkeligt killerblikket. Men nu lå vi jo der, og skipperen kunne berolige alle med, at vi nu var sikkert fastgjort til ikke bare den ene, men til hele to slusevægge. Så skete det, som nok satte prikken over i et. En kvinde øverst oppe, skreg nu højlydt af grin, så det rungede mellem slusens vægge. Vel ude af slusen med hjælp fra Slap a, ytrede Nicoline og Lissi sin uforbeholdende mening, om denne uforskammede kælling. Hvordan kunne hun tillade sig at grine ad vores farlige og anderledes slusemanøvre. Skipper forsøgte at gyde lidt olie på vandet. Jeg mindede om, at det kunne vel ikke være værre end da Lissi selv havde skreget af grin, da skipper hængte halvt oppe i masten, for at redde Dannebrog. Det skulle jeg nok ikke lige have sagt. Der en helt klar forskel på de to ting, udtrykte hun med en bestemt klang i stemmen, der ikke var til at tage fejl af - og så var vi enige om den ting

20 De sidste dages sejladser er blevet lidt forstyrret af havnefester, som vi ikke lige havde lyst at deltage i. Vi har derfor bevæget os hurtigere mod Frisland, end først antaget. Så kom sommeren for alvor væltende torsdag fredag, og dette fik os også til at planlægge hjemrejsen over Nordsøen. Planen blev, at vi lørdag aften og nat ville gå ud i vadehavet og derefter sejle til Helgoland. Skiftet af besætning kunne derfor belejligt ske i Tyskland, i byen Frederiksstad. Dermed kunne de to nye gaster Erik og Onkel Anders opleve turen gennem Ejderen mv. Som sejler kan man godt have et bestemt mål, men man skal aldrig fastsætte en dato for, hvornår man er fremme. Og sådan skulle det gå. Natten til lørdag slog vejret fuldstændig om med kraftig blæst, vindstyrke 8 15 m/sek fra nordvest i Tyske Bugt. Specifik bølgehøjde 1½ meter. Vejrudsigten for de følgende dage lovede ikke mindre vind eller ændret vindretning. Sejlplanen er nu lagt, som den oprindelige. Vi går langsomt tilbage til Groningen, og lader os trøste med, at vi er blæst inde mellem grønne marker, køer og ostebutikker. Og det er vel i grunden heller ikke så galt! I næste rejsebrev kan I læse om de hollandske moller. En ny gast med eget søkort, og om den svære kunst at holde skarp udkig.

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88 historier LOGO historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 IDAS ENGEL 1 IDAS ENGEL historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 2 3 Ida skulle i skole. For første gang. Det

Læs mere

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det Det store juletræ Det er begyndt at blive koldt for fingrene, og selv om vi trækker huen godt ned om ørerne, er de godt røde. Vi beslutter os for at gå hjem til Per, han mener også, at det er ved at være

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Film med Sebbe september 2006

Film med Sebbe september 2006 Film med Sebbe 1. - 3. september 2006 En skjalds rejse i Nordeuropa er temaet i en film hvor Sebbe fik en vigtig rolle - for rejse over havet i vikingetiden uden skib kunne jo ikke lade sig gøre. Planlægningen

Læs mere

En fortælling om drengen Didrik

En fortælling om drengen Didrik En fortælling om drengen Didrik - til renæssancevandring 31. maj 2013 - Renæssancen i Danmark varede fra reformationen i 1536 til enevælden i 1660. Længere nede syd på særligt i Italien startede renæssancen

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

Tekst & foto: Bifrost

Tekst & foto: Bifrost Tekst & foto: Bifrost Vi ville prøve at gentage turen til Polen helt op til Stettin, der hvor man tager mast af for at sejle ad floden op mod Berlin. Da vi i 1998 skulle ind i Polsk farvand sejlede man

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Med Rimo på Bornholm 2013.

Med Rimo på Bornholm 2013. Med Rimo på Bornholm 2013. Hold 4 5 6 og 7 tog i weekenden d. 17. 19. august på tur til Bornholm, for at køre Bornholm Rundt søndag d. 18.08.13. Her er (endelig) en lille stemningsrapport.. Rimo s (næsten)

Læs mere

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast)

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast) Hør mig! Et manus af 8.a, Henriette Hørlücks Skole (7. Udkast) SCENE 1. INT. I KØKKENET HOS DAG/MORGEN Louise (14) kommer svedende ind i køkkenet, tørrer sig om munden som om hun har kastet op. Hun sætter

Læs mere

Kaninhop for begyndere trin 1 10 Læs mere på www.fionas.dk

Kaninhop for begyndere trin 1 10 Læs mere på www.fionas.dk Side 1 Trin 1. Seletræning. Kaninen er minimum 10 uger gammel og du har brugt masser af tid på at oprette et tillidsforhold til den. Den er tryg ved at du tager den ud af buret så nu er tiden kommet hvor

Læs mere

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Tryllefrugterne fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Der var engang en mand og en kone; de havde en søn, der hed Hans. Manden passede en hel købstads kreaturer, og det hjalp Hans ham med. Så kom han

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere )

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere ) Vi havde lejet et sommerhus på Gammelby Møllevej 57, men vi skulle først hente nøglerne i en Dagli' Brugsen i Børkop. Det kunne vi desværre først gøre fra kl.16.00. Herefter kunne vi endelig sætte GPSen

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

En lille hurtig tur til Sverige/Norge.

En lille hurtig tur til Sverige/Norge. En lille hurtig tur til Sverige/Norge. Midt på sommeren var vi nogle stykke GTC er som havde et lille kaffemøde (har vi engang i måneden). Og samtalen er meget righoldig og et af emnerne landede pludselig

Læs mere

Sommerferie koloni 2010 på Fønixgården. Deltagere: Jonas, Mette, Flemming, Jette, Esther, Mai-Britt og Anette.

Sommerferie koloni 2010 på Fønixgården. Deltagere: Jonas, Mette, Flemming, Jette, Esther, Mai-Britt og Anette. Sommerferie koloni 2010 på Fønixgården Deltagere: Jonas, Mette, Flemming, Jette, Esther, Mai-Britt og Anette. Mandag den 26. juli. Endelig, da klokken var 10 fik vi huset for os selv og koloni ugen kunne

Læs mere

Skipperweekend. Gensynets glæde er stor!

Skipperweekend. Gensynets glæde er stor! Gensynets glæde er stor! Skipperweekend 12-13. september 2015 Vi havde arrangeret en skipperweekend hvor vi nyuddannede skippere kunne komme ud og blive luftet og lære at sejle med vore dejlige både. Det

Læs mere

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen Skibsdrengen Evald Tang Kristensen Der var engang en rig mand og en fattig mand, og ingen af dem havde nogen børn. Den rige var ked af det, for så havde han ingen til at arve sin rigdom, og den fattige

Læs mere

Her ligger jeg så og filosoferer over hvor heldig jeg egentlig var - det kunne være gået grueligt galt! Vi går i fare hvor vi går.

Her ligger jeg så og filosoferer over hvor heldig jeg egentlig var - det kunne være gået grueligt galt! Vi går i fare hvor vi går. Kære Klubkammerater I tirsdags (d. 22/2) skulle jeg ha' været til Kalundborg med en arbejdskollega og sætte noget køkkenbord op, men da det blev aflyst i sidste øjeblik fik jeg mulighed for at tage tidligt

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

Born i ghana 4. hvad med dig

Born i ghana 4. hvad med dig martin i ghana 1 2 indhold Børn i Ghana 4 Martin kommer til Ghana 6 Børnene i skolen Landsbyen Sankt Gabriel 12 Martin besøger en høvding 16 Zogg en lille klinik på landet 1 På marked i Tamale 20 Fiskerne

Læs mere

Tak til: Peter Møller for din uundværdlige støtte og hjælp. Rikke Vestergaard Petersen for kritik og råd.

Tak til: Peter Møller for din uundværdlige støtte og hjælp. Rikke Vestergaard Petersen for kritik og råd. Molly Den Magiske Ko Copyright Lene Møller 2012 Illustrationer: Lene Møller Forlag: Books On Demand GmbH, København, Danmark Trykt hos: Books On Demand GmbH, Norderstedt, Tyskland Bogen er sat med Georgia.

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 Uge 30 Emne: Venner Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge30_venner.indd 1 06/07/10 11.45 Uge 30 l Venner Det er blevet sommer. Solen skinner,

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine.

Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine. Swiss Alpine 2010. Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine. Brian er min kollega i IBM og Lise har jeg kendt gennem 20 år.

Læs mere

Emilies sommerferieeventyr 2006

Emilies sommerferieeventyr 2006 Emilies sommerferieeventyr 2006 1. uge Min sommerferie startede faktisk en dag tidligere end forventet, da mormor kom om fredagen og passede Maria og mig. Det var rigtig hyggeligt og en god start på ferien.

Læs mere

Den gamle kone, der ville have en nisse

Den gamle kone, der ville have en nisse 1 Den gamle kone, der ville have en nisse Der var engang en gammel kone, der gerne ville have en nisse. Hun havde slidt og slæbt alle sine dage, og nu havde hun sparet sammen til at få sit eget hus. Det

Læs mere

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han 1 Johannes elskede fugle. Han syntes, at det at kigge på fugle var noget af det dejligste, man kunne foretage sig i sit liv. Meget dejligere end at kigge på billeder, malerier eller at se fjernsyn. Hver

Læs mere

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden.

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden. Alle Vores hjerter på et guldfad Vilkårene blev for ringe Vil du med ud at gå en tur Vil du med ned til stranden Vi var kun os to Vi var kun os ti tilbage Vi var kun os tre til ceremonien Vi var en familie

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

ROBERT Må Sally godt lege? MOREN Ikke lige nu Robert. Gå ud og leg med dine venner. Moren kigger på Sally, som smiler til hende og sukker.

ROBERT Må Sally godt lege? MOREN Ikke lige nu Robert. Gå ud og leg med dine venner. Moren kigger på Sally, som smiler til hende og sukker. 1 SC. 1. EXT. KALKBRUDDET - FORÅR - DAG står ved kalkbruddet og flyver med sin drage. Dragen flager i vinden. I baggrunden spiller tre DRENGE på Roberts alder fodbold og råber til hinanden. Roberts drage

Læs mere

l. kapitel Som fortæller lidt om, hvem der er med i historien, og hvor den foregår.

l. kapitel Som fortæller lidt om, hvem der er med i historien, og hvor den foregår. l. kapitel Som fortæller lidt om, hvem der er med i historien, og hvor den foregår. Her ligger TUMLETOFTEN, en almindelig dansk by. Den er ikke særlig stor, men den er heller ikke helt lille. Egentlig

Læs mere

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan Beretningen om Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan 25. februar 2009-1. udgave Af Feltpræst Oral Shaw, ISAF 7 Tormod Trampeskjælver får en ny ven Det var tidlig morgen, og den danske viking

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

Et besøg i Kalbarri nationalpark den 18. december 2006 / af Stine.

Et besøg i Kalbarri nationalpark den 18. december 2006 / af Stine. Et besøg i Kalbarri nationalpark den 18. december 2006 / af Stine. I dag blev Marius og jeg vækket tidligt, klokken 7 kom Arne ind i teltet til Marius og jeg og sagde at vi skulle skynde os lidt for vi

Læs mere

Jørgen Hartung Nielsen. Og det blev forår. Sabotør-slottet, 5

Jørgen Hartung Nielsen. Og det blev forår. Sabotør-slottet, 5 Jørgen Hartung Nielsen Og det blev forår Sabotør-slottet, 5 Og det blev forår Sabotør-slottet, 8 Jørgen Hartung Nielsen Illustreret af: Preben Winther Tryk: BB Offset, Bjerringbro ISBN: 978-87-92563-89-7

Læs mere

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede.

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En anden slags brød Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En lille fåremavet sky hænger højt oppe over søen. Hænger helt stille, som om den er kommet i tvivl om, hvor den egentlig er på vej hen.

Læs mere

Mathias sætter sig på bænken ved siden af Jonas. MATHIAS: Årh, der kommer Taber-Pernille. Hun er så fucking klam.

Mathias sætter sig på bænken ved siden af Jonas. MATHIAS: Årh, der kommer Taber-Pernille. Hun er så fucking klam. SCENE 1 - I SKOLEGANGEN - DAG Jonas sidder på en bænk på gangen foran klasselokalet og kigger forelsket på Marie, som står lidt derfra i samtale med Clara. Pigerne kigger skjult hen på ham. Det er frikvarter

Læs mere

ÆBLET. historien om Adam og Eva.

ÆBLET. historien om Adam og Eva. Side 3 ÆBLET historien om Adam og Eva 1 Dag og nat 4 2 Adam og Eva 6 3 Træet 8 4 En dejlig tid 10 5 Røde æbler 12 6 Slangen 14 7 Pluk det 16 8 Nøgne 20 9 Hvor er I? 22 10 Det var ikke mig 24 11 Guds straf

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

Beredskabsstyrelsen kan sende et eftersøgnings- og redningshold et såkaldt. Madison Mærsk

Beredskabsstyrelsen kan sende et eftersøgnings- og redningshold et såkaldt. Madison Mærsk Madison Mærsk Skrevet af Helle Heidi Jensen Hvis et land rammes af et jordskælv eller af en anden naturkatastrofe, skal der hurtigt iværksættes en eftersøgnings- og redningsindsats for at finde overlevende.

Læs mere

Det blev vinter det blev vår mange gange.

Det blev vinter det blev vår mange gange. 1 Hortensia Der var engang den yndigste lille pige. De første mange måneder af hendes liv, levede hun i en blomst. Den skærmede hende og varmede hende. Hun blev født en solrig majdag, hvor anemonerne lige

Læs mere

Så er min årlige ferietur med min datter forbi, vi er hjemme igen. Turen gik i år til Tönning som ligger ved Ejderen, Danmarks gamle grænse.

Så er min årlige ferietur med min datter forbi, vi er hjemme igen. Turen gik i år til Tönning som ligger ved Ejderen, Danmarks gamle grænse. Cykelferie August 2016 Så er min årlige ferietur med min datter forbi, vi er hjemme igen. Turen gik i år til Tönning som ligger ved Ejderen, Danmarks gamle grænse. Jeg siger gerne for sjov at jeg er medlem

Læs mere

Det er svært at nå halvvejs rundt om et springvand på de 10 sek. selvudløseren har

Det er svært at nå halvvejs rundt om et springvand på de 10 sek. selvudløseren har Efter en meget spændende og programfyldt uge i sidste uge, har vi fået skruet tempoet lidt ned denne her uge. Vi havde set så meget frem til den berømte sommerlejr, at det blev helt tomt bagefter. Der

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Morten Dürr SKADERNE. Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen

Morten Dürr SKADERNE. Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen Morten Dürr SKADERNE Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen Hvidt, sort og grønt Efter mor døde, ville far jage skaderne væk. Men sådan gik det ikke. Skaderne blev. Det var godt.

Læs mere

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Der var engang et stort slot, hvor der boede en prinsesse, en konge, en dronning og en sød tjenestepige. Lige

Læs mere

MIN. kristendom fra top til tå MINI KATEKISMUS MARIA BAASTRUP JØRGENSEN. ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN

MIN. kristendom fra top til tå MINI KATEKISMUS MARIA BAASTRUP JØRGENSEN. ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN MARIA BAASTRUP JØRGENSEN ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN KATEKISMUS kristendom fra top til tå MIN MINI NÆSE FOR SKABELSE Første Mosebog kapitel 1 og 2 Engang var der ingenting, kun mørke og stilhed. Verden

Læs mere

Klubnyt efterår 2014.

Klubnyt efterår 2014. Sommeren er forsvundet og vi er godt i gang med den sidste del af året, vi er sidst i oktober og der er kun 2 måneder til jul, så er vi igen på vej til sommer og nyt campingsæson. Det har været en forrygende

Læs mere

3-9. Udsigt fra pladsen

3-9. Udsigt fra pladsen 3-9 Dagen i dag er en transport dag hvor vi bare skal til næste Campingplads så der sker ikke noget under turen. Da vi ankommer til Camping Covelo bliver vi noget overrasket da vi henvendte os til damen

Læs mere

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald En dag med Skraldine Skraldine vågner og gaber. Hun rækker armene i vejret og strækker sig. Nu starter en ny dag. Men Skraldine er ikke særlig glad i dag. Hendes mor er på kursus med arbejdet, og det betyder,

Læs mere

billeder i hovedet, om det vi synger. Jeg er lidt underlig med det med billeder, hvis jeg bare kan lave et billede af noget, husker jeg det meget

billeder i hovedet, om det vi synger. Jeg er lidt underlig med det med billeder, hvis jeg bare kan lave et billede af noget, husker jeg det meget Jeg laver biograf Jeg følges med Signe og Inger hjem fra skole i dag, vi standser ved åen og kigger ned og kan se, at åen så småt er ved at fryse til. Vi var inde hos fru Andersen og øve os på at synge

Læs mere

1 EXT. - LEJLIGHED TAG - DAG 1. Albert (11) leger på taget med sin ven Theodor (11) ALBERT

1 EXT. - LEJLIGHED TAG - DAG 1. Albert (11) leger på taget med sin ven Theodor (11) ALBERT 1 EXT. - LEJLIGHED TAG - DAG 1 Albert (11) leger på taget med sin ven Theodor (11) De laver fakler og leger at de er i krig. BOOM POW! Albert kaster sig ned til jorden og tager en dyb indånding. Han tager

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

Polen 2009. En tur til Gdansk Del 3

Polen 2009. En tur til Gdansk Del 3 Polen 2009 En tur til Gdansk Del 3 Portene fra havnefronten ind til byen Sanne på vej ind i byen Gdansk er en helt utrolig flot og velplejet by. Overalt er der rent og pænt, og alle slags butikker forefindes

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

Morgenmaden sådan cirka: Æg, bacon og pølser Forskellige slags brød Yoghurt Müsli Havregrød Frugt

Morgenmaden sådan cirka: Æg, bacon og pølser Forskellige slags brød Yoghurt Müsli Havregrød Frugt Mandag d. 26. september kl. 20:10 fløj 9.Q, og ankom i Finland kl. 22:40. Der skete ikke noget særligt på flyveturen, de fleste sad bare og snakkede eller hørte musik. Vi boede i hytter. Meget fine hytter.

Læs mere

historien om Jonas og hvalen.

historien om Jonas og hvalen. Side 3 HVALEN historien om Jonas og hvalen Jonas, vågn op! 4 Gud talte 6 Skibet 8 Stormen 10 Min skyld 12 I havet 14 Hvalen 16 Byen vil brænde 18 Kongen 20 Gud og byen 22 Jonas var vred 24 Planten 26 Side

Læs mere

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng Projekt Godnat CD Se jeg ligger i min seng Se mig jeg ligger i min seng x 2 Og tænker på alle de skøre ting som jeg så ud-i-haven her idag Uh-ha - Jeg tror - jeg så en stor giraf, men dens prikker de var

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Forlag1.dk Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid 2007 Maria Zeck-Hubers Tekst: Maria Zeck-Hubers Produktion: BIOS www.forlag1.dk

Læs mere

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Pigen, der havde blinket til mig, stod og ventede på mig ved døren. Jeg ved, at vi tilhører den samme tradition, sagde hun. Jeg hedder Brida. Jeg er ikke

Læs mere

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Klaveret Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Skrevet af Louis Jensen For lang tid siden faldt et klaver i havnen. Dengang var min bedstemor en lille pige med en stor, rød sløjfe

Læs mere

En tur til det græske øhav.

En tur til det græske øhav. Maj 2015 En tur til det græske øhav. Mange har sikkert prøvet at gå på en havnekaj sydpå, og set ind i den ene lækre båd efter den anden og tænkt, det må være dejligt at sidde i sådan en båd og sejle rundt

Læs mere

dem fra hinanden. Henning kan godt li regning, men det er måske fordi, han ikke kan læse så godt endnu. Han siger også, at hans far siger, at det er

dem fra hinanden. Henning kan godt li regning, men det er måske fordi, han ikke kan læse så godt endnu. Han siger også, at hans far siger, at det er Jeg skal i skole - Kan du nu skynde dig, siger mor, da jeg med sne på min jakke stormer ind i køkkenet. - Du skulle ikke ha taget med Rasmus Mælkekusk, nu kommer du for sent i skole. Og se hvor du drypper

Læs mere

Jeugdtour van Assen 1996

Jeugdtour van Assen 1996 Jeugdtour van Assen 1996 Af: Tonni Johannsen (SCK-Nyt 4/1996). Det er lørdag den 20. juli, taskerne og cyklen er pakket i bilen. Kl. 17.30 startede min far bilen. Jeg skulle til Kolding og derefter med

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Men hun vil hellere tage på eventyr med sine to venner nede på jorden. Aben Kókoro kan godt lide

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

Byens Avis og dens ansatte

Byens Avis og dens ansatte Byens Avis og dens ansatte Vores avis hedder byens avis. Vi er 13 ansatte, og vi hedder Janus, Matilde Degania, Christina, Hanne, Zenia, Asger, Mads, Joachim, Frederik, Patrick, Frida og Lena. Dens ansatte

Læs mere

På turene havde alle et sæt tørt cykeltøj med og ét fælles ekstra dæk (hvem tror i, der kørte rundt med det ekstra dæk hele ugen?)

På turene havde alle et sæt tørt cykeltøj med og ét fælles ekstra dæk (hvem tror i, der kørte rundt med det ekstra dæk hele ugen?) Hej GCK Det hele startede i maj måned, hvor en kollega kom og spurgte, om jeg ville med en tur til Italien for at køre MTB - det tilbud kunne jeg ikke sige nej til. Vi skulle bo i byen Bormio, der ligger

Læs mere

Light Island! Skovtur!

Light Island! Skovtur! Light Island! Skovtur! En tidlig morgen står de 4 drenge op, og spiser morgen mad. Så snakker de om at tage ud i skoven og sove. Da de er i skoven leder de efter et sted til teltet. Zac går ind imellem

Læs mere

Tyven. Annika Ta dig nu sammen, vi har jo snart fri. Bo kigger på armen for at se hvad klokken er, han glemmer igen at han ikke har noget ur.

Tyven. Annika Ta dig nu sammen, vi har jo snart fri. Bo kigger på armen for at se hvad klokken er, han glemmer igen at han ikke har noget ur. Tyven SC 1. INT. KLASSEN VINTER MORGEN. Klassen sidder og laver gruppearbejde i klasseværelset. De har religion. sidder og arbejder sammen med. De sidder og arbejder med lignelsen om det mistede får. Man

Læs mere

Rovfisken. Jack Jönsson. Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight.

Rovfisken. Jack Jönsson. Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight. . Rovfisken Jack Jönsson Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight. 1 Er du nu sikker på at du kan klare det, sagde hans mor med bekymret

Læs mere

På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK)

På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK) På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK) Mandag d. 11 januar Endelig var den store dag kommet, hvor jeg skulle af sted til Østrig på skiferie med min klasse.

Læs mere

Sommerferie 2012. Jeg vil gerne fortælle om vores sommerferie. Det var spændende i år, fordi vi skulle på ferie i vores nye Cabby 620.

Sommerferie 2012. Jeg vil gerne fortælle om vores sommerferie. Det var spændende i år, fordi vi skulle på ferie i vores nye Cabby 620. Sommerferie 2012. Jeg vil gerne fortælle om vores sommerferie. Det var spændende i år, fordi vi skulle på ferie i vores nye Cabby 620. Vi fik den midt i maj måned, og kunne lige nå en enkelt week-end på

Læs mere

Nøgen. og på dybt vand

Nøgen. og på dybt vand Nøgen og på dybt vand Hver søndag aften tropper en flok nordjyder op i Sofiendal Svømmehal i Aalborg. De samles for at svømme og svede i saunaen. Og så er de nøgne. Tekst og foto af Michala Rosendahl For

Læs mere

Vi ser en masse billeder med familien og Plet, i rammer på væggen. Evt. ned af en trappe.

Vi ser en masse billeder med familien og Plet, i rammer på væggen. Evt. ned af en trappe. 1. 1. INT. TRAPPE/SPISESTUE Vi ser en masse billeder med familien og Plet, i rammer på væggen. Evt. ned af en trappe. (Kamera i bevægelse)vi følger disse billeder på væggen og ender i spisestuen og ser

Læs mere

Professoren. - flytter ind! Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til:

Professoren. - flytter ind! Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til: 1 Professoren - flytter ind! 2015 af Kim Christensen Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til: Shelley - for at bringe ideen på bane Professor - opdrætter - D. Materzok-Köppen

Læs mere

De to bedragere. Opgaver til: BEDRAG. Instruktion: Læs teksten. Kender du den? Hvad handler den om?

De to bedragere. Opgaver til: BEDRAG. Instruktion: Læs teksten. Kender du den? Hvad handler den om? Førlæsning / Opgave 1 Instruktion: Læs teksten. Kender du den? Hvad handler den om? De to bedragere Der var engang en kejser. Han holdt så meget af smukt, nyt tøj, at han brugte alle sine penge på det.

Læs mere

den lille færge - en godnathistorie med tegninger, som du selv kan farvelægge

den lille færge - en godnathistorie med tegninger, som du selv kan farvelægge den lille færge - en godnathistorie med tegninger, som du selv kan farvelægge Historien om Den lille Færge Tøf - tøf, sagde færgen lystigt, da den lagde fra ved anløbsbroen ud for dens hvileplads på søen

Læs mere

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie.

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie. Bamse hjælper Nogle gange, når jeg sidder ved mit skrivebord og kigger på gamle billeder, dukker der en masse historier frem. Historier fra dengang jeg var en lille dreng og boede på et mejeri sammen med

Læs mere

Han sneg sig over til det lille bord ved vinduet. Her plejede hans mor at sidde med sin krydsogtværs. Der satte han sig på kanten af stolen og skrev:

Han sneg sig over til det lille bord ved vinduet. Her plejede hans mor at sidde med sin krydsogtværs. Der satte han sig på kanten af stolen og skrev: Mopsy og Daddy Cool Biffer stod tidligt op. De andre lå stadig og sov i Svend-fra-Skovens hule. Han gik op til lande - vejen og begyndte at gå tilbage mod sommer - huset. En landmand gav ham et lift på

Læs mere

Nu er det blevet eftermiddag. Solen er ved at gemme sig. Fra vinduerne skinner der gult lys. Snart er det aften.

Nu er det blevet eftermiddag. Solen er ved at gemme sig. Fra vinduerne skinner der gult lys. Snart er det aften. Vilja, mor og morfar bor på en gård, der ligger øverst oppe på en bakke. Herfra løber Vilja ned ad stien, når hun skal i skole. Når skolen er slut, maser hun igen op ad bakken, træt og sulten. Om vinteren

Læs mere

Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers

Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers Tidspunkt for interview: Torsdag 5/3-2015, kl. 9.00. Interviewede: Respondent A (RA): 14-årig pige, 8. klasse. Respondent B (RB):

Læs mere

Mandag d. 1. oktober.

Mandag d. 1. oktober. Mandag d. 1. oktober. Dette var dagen, vi havde set frem til meget længe. Kl. 9.30 var vi mere end klar til at tage af sted på vores lejrskole til Friedrichstadt i Tyskland. Med to busser pakket med kufferter

Læs mere

Kakerlakker om efteråret

Kakerlakker om efteråret lydia davis Kakerlakker om efteråret oversat af karen margrethe adserballe forlaget vandkunsten FVA_Davis_Sats_(06)_09.indd 2-3 18/05/10 12.50 indhold Fortælling 7 Fru Orlandos bekymringer 12 Liminal:

Læs mere

Årets ungdomstur gik til Hanstholm i Thy.

Årets ungdomstur gik til Hanstholm i Thy. Årets ungdomstur gik til Hanstholm i Thy. I år deltog der 7 ungdomsløbere: Julius, Bjarke, Daniel, Fillip, Rasmus, Jens Kristian og Hans. Fra klubben deltog Henrik Holm, Søren German og Steen Holmegaard

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen kone.

Læs mere

Tillykke med din nye kanin

Tillykke med din nye kanin Tillykke med din nye kanin Afkomsattest Født: Køn: Farve: Race: Opdrættet hos Opdrætters navn Højre øre Venstre øre Registreret Solgt d. Købers navn: Fuldmagt Garanti Far Farfar Farfars far Farfars mor

Læs mere

Kalle 3 år. En fiktiv historie om drengen Kalle. En formiddagsfortælling, om det at være ny i børnehaven.

Kalle 3 år. En fiktiv historie om drengen Kalle. En formiddagsfortælling, om det at være ny i børnehaven. Kalle 3 år. En fiktiv historie om drengen Kalle. En formiddagsfortælling, om det at være ny i børnehaven. Kalle står sammen med mor og kigger rundt. Der sidder nogle børn sammen med en voksen og laver

Læs mere

Læsefidusen vil gerne lave et ord træ med modsatte ord: tyk tynd, lille stor. Det er svært at finde modsatte ord. Kender du nogle modsatte ord?

Læsefidusen vil gerne lave et ord træ med modsatte ord: tyk tynd, lille stor. Det er svært at finde modsatte ord. Kender du nogle modsatte ord? 1 LÆSEFIDUSENS ORDSKOV Som supplement til elevhæftet Læsefidusens Ordskov er her en række oplæg. Det er en del af idegrundlaget, at oplæg til nye ordtræer præsenteres gennem en lille fortælling. Her er

Læs mere

En stol for lidt (FINAL DRAFT) Klostermarkskolen 8L

En stol for lidt (FINAL DRAFT) Klostermarkskolen 8L En stol for lidt (FINAL DRAFT) af Klostermarkskolen 8L SCENE 1 HOS AFTEN Maja og Matthias står inde på Majas værelse. De er ved at sige farvel. Det har været rigtig hyggeligt idag. Ja, det har det vel..

Læs mere