Supplerende aktiviteter med CD-ORD eller IntoWords til inspirationsmaterialet Ordblindhed i grundskolen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Supplerende aktiviteter med CD-ORD eller IntoWords til inspirationsmaterialet Ordblindhed i grundskolen"

Transkript

1 Supplerende aktiviteter med eller IntoWords til inspirationsmaterialet Ordblindhed i Sproglige forudsætninger for læsning s. 106 i inspirationsmaterialet Undervisning i bogstavernes navne og bogstavernes lyde Forbindelsen mellem bogstavlyd og bogstavnavn Sammenhæng mellem bogstavlyd og bogstavnavn Sproglydsopmærksomhed (3A) Sproglydsopmærksomhed (3A) Skelne mellem korte og lange vokaler. Med : Læs op under skrivning skal være vinget af i Menuen oplæsning : Under skrivning vælges Læs bogstav, ord og sætning I Indstillinger vælges mellem oplæsning af bogstavnavn eller bogstavlyd Som ovenfor Kun på ipad! Indstillinger: slå Læs op under skrivning til. Slå oplæsning af Bogstavlyd og Ord til. : Vælg profilen Dansk forenklet Under Fra markør eller Under skrivning vælges en Læs bogstav, ord og sætning. IntoWords: kun under skrivning Læs op med dobbeltklik bedst i en Word-fil ét ord ad gangen. Hvis PDF: dobbeltklik og F2 eller klik på oplæsningspilen. Aktiviteter med Undersøgende/eksperimenterende stavning: Skrive bogstaver i et Worddokument eller i IntoWords Skriv app. Trykke mellemrum efter hvert skrevet bogstav. Bogstavet læses op med navn eller lyd, alt efter hvad der er valgt. Eleven har en skabelon med billeder af kendte ting. Eleven skal ved at sige navnet på tingen lytte sig frem til 1. bogstav og skrive det i skabelonen. Vælg, om der skal skrives med store eller små bogstaver. Skriv et bogstav, og lyden siges, tryk mellemrum, og bogstavnavnet oplæses. Læse eller skrive ord med initial eller final konsonant, fx: du ud si is gå åg lå ål so os Eleven læser lister med ord med en/to konsonanter for at høre forskel på vokalens længde, fx biler biller pote potte hele helle

2 Supplerende aktiviteter med og IntoWords til inspirationsmaterialet Ordblindhed i Undervisning i forbindelsen mellem bogstavnavn og bogstavlyd (skriftens lydprincipper) - s. 107 i inspirationsmaterialet. Stavning af lydrette ord, bogstav for bogstav Stave med opsamling af bogstavernes lyde Læse lydrette ord Benyt oplæsning med bogstavlyd Kun med Under skrivning: Vælg en Læs sætning løbende Benyt profilen Dansk eller tilføj strategien i Indstillinger til profilen Dansk forenklet under skrivning. Kun med Benyt profilen Dansk forenklet Vælg i Fra markør en læs bogstav, ord og sætning Under Indstillinger vælges oplæsning af bogstavnavn eller -lyd Aktiviteter med IntoWords og Skrive lydrette ord i Word, på ipad eller IntoWords s skriv app med KV, KVK, KVKV, KKV, KKVK osv. Skrive med opsamling af bogstavlydene efterhånden som bogstaverne skrives. NB: Der skal skrives langsomt, for at oplæsningen kan følge med. Læse lydrette ord, evt. illustreret med et billede af ordet. NB: oplæsning med bogstavlyd kræver, at der trykkes F2 for hvert bogstav samt mellemrum for oplæsning af hele ordet.

3 Supplerende aktiviteter med og IntoWords til inspirationsmaterialet Ordblindhed i Forslag til andre begynderaktiviteter, der kan fremme læse- og skrivelysten hos indskolingselever samt elever i risiko for at udvikle læse- og skrivevanskeligheder. Aktiviteter med IntoWords og CD- ORD Læse en bog ved at skrive af fra bogen. Børnestave med jokertegnet * Ved at skrive med anvendelse af jokertegn og ordforslag med stavehjælp får eleven umiddelbar feedback med korrekte stavemåder. Med Foreslå næste ord valgt, styrkes evnen til at opbygge sætninger. Dette kan medvirke til at øge bevidstheden om sætningskonstruktion. Opbygning af sætninger ved at skrive med prædiktion Opgave: Skriv en vrøvlehistorie Opgaven kan også være: Hvem kan lave flest sætninger, de sjoveste sætninger eller lignende. Med eller IntoWords I : I Menuen oplæsning vælges Under skrivning en Læs bogstav, ord og sætning. Bogstavlyd skal være valgt i indstillinger under Stemmer og sprog I IntoWords: Under ikonet Skrivning sættes der flueben ved Læs bogstavlyd, Læs ord og Læs sætning Med eller IntoWords Indstilling Under skrivning som ovenfor. Ordforslag slås til. Stavehjælp skal være valgt: : indstillinger -> ordforslag -> Stavehjælp -> IntoWords: Stavehjælp skal være blå for at være aktiv. I begge programmer kan vælges, om Foreslå næste ord skal benyttes. Med eller IntoWords I : I Menuen oplæsning vælges Under skrivning en Læs ord og sætning. I IntoWords: Under ikonet Skrivning sættes der flueben ved Læs ord og Læs sætning I begge programmer skal Foreslå næste ord være valgt. Vælg evt. også bogstavlyd. Der vælges en alderssvarende let bog, som eleven har lyst til at få læst gerne med understøttende billeder. Med : Skriv i Word Med IntoWords: Benyt IntoWordsapp en Skriv Eleven skriver nu af fra bogen bogstav for bogstav og får oplæst hver gang, der trykkes mellemrum. Når der er skrevet en side, kan eleven høre den i sammenhæng og evt. øve sig i selv at læse teksten. Eleven kan skrive tekst til fx egne tegninger eller fotos. Eleven skriver de bogstaver, de kan høre, og sætter * der, hvor de er usikre. Staver eleven lydligt korrekt, men ortografisk forkert, giver stavehjælp et korrekt stavet forslag i ordlisten (markeret med orange). Fx vil sd*ma*si give ordet stormagasin som 2. forslag. Hvis Foreslå næste ord (prædiktion) er slået til, gives der et forslag, der kan passe ind i konteksten. Eleven skriver sætninger ved at vælge blandt de ord, der vises i ordlisten (der er i alt 3 x 10 mulige ordforslag). Såfremt eleven ønsker at skrive et ord, der ikke fremkommer i ordlisten, kan eleven forsøge at skrive 1. bogstav. Her bør bogstavlyd være valgt.

4 Supplerende aktiviteter med og IntoWords til inspirationsmaterialet Ordblindhed i Undervisning i morfemer - læseaktiviteter - s. 108 i inspirationsmaterialet Arbejde med rodmorfemer Opmærksomhed på bøjningsmorfemer Opmærksomhed på afledningsmorfemer med præfiks (forstavelse) + rodmorfem Opmærksomhed på afledningsmorfemer med rodmorfem + suffiks (endelse) Anvendelse af rimstrategi (Medtages her, selv om dette ikke er en morfemstrategi) Aktiviteter med IntoWords og Med eller IntoWords: Ordlister med sammensatte ord: Læs enkeltord med dobbeltklik. Lyt og del ordene op ved at lave Øvelsen udføres bedst i en Wordfil, hvor ordene konkret kan Fx: rygsæk -> ryg sæk mellemrum. opdeles. Brandbil -> brand bil Som ovenfor Liste med navneord, udsagnsord eller et tillægsord. Adskille ordet i rodmorfem og bøjningsmorfem. Som ovenfor Liste med ord med præfiks + kerne (rodmorfem): Eks. besvare -> be svare Utæt -> u tæt og kerne + suffiks - svøm -ning Idéforslag: Lav en 3-delt tabel i Word: 1. række med målordet, 2. række til forstavelsen, 3. række til rodmorfemet. Som ovenfor Liste med ord med kerne (rodmorfem) + suffiks Eks. Svømning -> svøm ning Værelse -> vær else Idéforslag: Lav en 3-delt tabel i Word: 1. række med målordet, 2. række til rodmorfemet, 3. række til endelsen. Som ovenfor Afkode ord ved at finde rimanalogier i målordene. For eksempel: Kind, find, skind, blind Top, kop, stop strop Ideforslag: Lav en 3-delt tabel i Word: 1. række med målordet, 2. række til bogstaverne indtil vokal, 3. række til rimdelen.

5 Supplerende aktiviteter med og IntoWords til inspirationsmaterialet Ordblindhed i Undervisning i morfemer - skriftlige aktiviteter - s. 108 i inspirationsmaterialet Arbejde med rodmorfemer Opmærksomhed på bøjningsmorfemer Opmærksomhed på afledningsmorfemer Anvendelse af rimstrategi (Medtages her, selvom dette ikke er en morfemstrategi) Med : Fjern fluebenet ved stavehjælp i indstillinger, modulet ordforslag. Brug jokertegn * og #. Slå Ordforslag til. Med IntoWords: Slå stavehjælp fra Stavehjælp skal være slået til. Slå Ordforslag til. Både og IntoWords. NB: Bøjningsskema kan ikke dannes til IntoWords ipad Slå stavehjælp fra Slå Ordforslag til Brug jokertegnet * ved præfiks, * og # ved suffiks Som ovenfor Aktiviteter med IntoWords og Hvor mange ord kan der dannes: skriv fx: isb eller ism *mand# *hus# *båd# mm. Skriv et navneord, udsagnsord eller et tillægsord. Find ordets bøjninger i ordlisten og sæt dem ind i de rigtige former i et bøjningsskema Hvor mange ord kan der findes i ordlisten med fx be* - skal være som et præfiks. Hvor mange ord kan der findes med fx *lig# eller *ning# - skal være et suffiks. Finde rimord eller skrive digte med enderim ved at skrive rimdelen af et ord: fx *and#, *ynk#, *ør# osv.

6 Supplerende aktiviteter med og IntoWords til inspirationsmaterialet Ordblindhed i Læseaktiviteter ved selvstændig læsning - s. 109 i inspirationsmaterialet. Sufflørlæsning Vigtigt, at teksten har en passende sværhedsgrad (lixeller lettal), dvs. at eleven kan læse teksten med en rigtighed på mindst 85% (gerne højere) dog højst 95% - der skal være ord, der kan arbejdes med. Se dokumentet Læsetræning med Før- under-efter læsning Arbejde med ordforråd Navigation i tekster Med eller IntoWords: Oplæsning fra markør: Tekst i Word-format: enkeltord oplæses ved at dobbeltklikke på ordet. Læsbar PDF-tekst, der åbnes i Adobe Acrobat Reader: marker enkeltord med dobbeltklik og tryk på eller tryk F2. Tekst på papir: Brug en skannerpen (C-pen eller Iris-pen). s og IntoWords Ordbog: Ord indsættes i ordbogens søgefelt, når der dobbeltklikkes på målordet både i Word, PDF og på internettet. Man kan også aktivere Ordbog og selv skrive ord i søgefeltet og trykke enter, hvorved der slås op på ordet. Ved opslag i ordbogen vises ordklasse, bøjning, ordforklaring, og der gives eksempler med ordet. Alt kan læses op ved at føre musen henover teksten. Søgefunktion: I en Word-tekst: ctrl B Alle andre steder: ctrl F Aktiviteter med IntoWords og Læsning på computer: Eleven læser selv teksten med øjnene. Når eleven møder et ord, han ikke umiddelbart kan læse, dobbeltklikkes der på ordet, så ordet læses højt. Eleven kan farvemarkere de vanskelige ord i teksten, ligesom eleven kan copy/paste ordene til et Worddokument. Hvis teksten er på papir, skannes ordet ved skannerpennen ind i et Worddokument. Ordet kan herefter oplæses med eller IntoWords. Bagefter arbejdes der med afkodningsstrategier på de markerede/ kopierede ord bevidstgørelse af strategivalget. Før læsning: Eleven får en række ord, der skal findes betydning på. Under læsning: Eleven bliver bedt om at slå de ord op, som han ikke forstår. Ordet og dets forklaring kopieres over i et Word-dokument. Her kan eleven også notere sine forståelsesspørgsmål. Efter læsningen: Den ordblinde elev har mulighed for at få læst sine notater op med eller IntoWords og kan således bedre deltage i en efterfølgende klassesamtale. Ordblinde elever kan have svært ved at søge efter ord i en tekst ved at skimmelæse. De kan derfor have glæde af at lære at bruge søgefunktionerne ctrl B og ctrl F.

7 Supplerende aktiviteter med og IntoWords til inspirationsmaterialet Ordblindhed i grundskolen Undervisning i stavning - s. 110 i inspirationsmaterialet Fra lyd til bogstav: Lydprincip for bogstavfølger Kun : Menuen oplæsning : Vælg Under skrivning en Læs sætning løbende. Benyt profilen Dansk eller tilføj strategien til Dansk forenklet under skrivning. Anvend Word. Aktiviteter med IntoWords og Når der skrives med løbende oplæsning, kan eleven høre, hvad der sker, hver gang et bogstav tilføjes. Skrive lydrette ord eller små sætninger: Trin 1 (A) Fra lyd til bogstav: Fx: b- bu- bus s- sk- sko- skol- skole Trin 2 (A) betingede stavemåder Fx: f- fl- flø- flød- fløde- fløden p- pi- pil- pile- eller pill- pille Opmærksomhed på lydfølger Som ovenfor. Skrive ikke-lydrette ord: Fx: l- le- leg- lege h- ha- har v- ve- vej osv. Morfemdeling Præfiks + rodmorfem Morfemdeling - bøjningsmorfemer Med og IntoWords Benyt profilen Dansk Under skrivning : Vælg en Læs ord Slå ordforslag til og slå evt. stavehjælp fra. Som ovenfor. Trin 3 (A) morfemdeling Skrive præfiks og * Fx: be*, for*, mis, osv. Eleven skal udvælge de ord, hvor præfikset står som et afledningsmorfem. (B) Skrive ord i grundform, finde bøjningsformerne og dele ordet i rodmorfem + bøjningsmorfem. Fx løb-er, spis-te, stav-er osv, hus-ene, mave-rne, bluse-n osv Eleven skal reflektere over, om ordforslaget hører til målordet og dermed har fået en bøjningsendelse tilføjet.

8 Supplerende aktiviteter med og IntoWords til inspirationsmaterialet Ordblindhed i grundskolen. Undervisning i skriftlig fremstilling - s. 111 i inspirationsmaterialet Aktiviteter med IntoWords og Før skrivning Med eller IntoWords I skal Læs op under skrivning være vinget af i Menuen oplæsning. I begge programmer vælges: Læs ord og sætning Slå Ordforslag og Stavehjælp til. Brug fx skabelonen Kom i gang med en opgave (se denne)* Her skrives fx 3 stikord, der har med emnet at gøre. Derefter skrives én sætning med hvert af de 3 stikord. Under skrivning Som ovenfor. Der udvides med yderligere 3 sætninger om hvert af de 3 stikord. Eleven har nu 4 x 3 sætninger, dvs. 3 afsnit med 4 sætninger i hvert afsnit. Der skrives en sætning til indledning og en til slutning. Indledningen, de 3 afsnit og slutningen kopieres over i et tomt dokument. Afhængigt af elevens færdigheder kan der stilles krav om supplerende uddybning af afsnittene. Efter skrivning Se dokumentet Tjekliste ved skriftlige arbejder Med eller IntoWords I s Menuen oplæsning : Fra markør vælges Læs sætning og highlight ord for ord. I IntoWords vælges læsestrategi Læs sætning og under oplæsning Highlight ord. Ordforslag skal være fremme. Benyt stemmen -Per eller Stine-stemmen Den skrevne tekst oplæses sætning for sætning. Hvis et ord lyder forkert, er det oftest forkert stavet (rød understregning i Word, hvis korrektur er slået til). Ved fejlstavede ord: Gå baglæns ind i ordet bogstav for bogstav indtil det ønskede ord vises i ordlisten. Kommer der ikke et ordforslag, der passer, kan der søges i ordlisten med jokertegn. Efter fejlretning: Lyt hele teksten igennem igen sætning for sætning. Skabelonen Kom i gang med en opgave er udarbejdet efter idé fra Karl Henrik Flyums Femavsnittsmetoden'. Skabelonen er velegnet til at få ordblinde elever i gang med at skrive sammenhængende tekster, især om faglige emner eller egne oplevelser. Hvis der skal skrives i en bestemt genre, kan eleven for at komme i gang - skrive i denne skabelon og så efterfølgende kopiere over i en skabelon udarbejdet til den specifikke teksttype. Brug tabelfunktionen i Word til at oprette skriveskabeloner og gem som wordskabelon, så eleven kan bruge skabelonen gentagne gange.

9 Navn: Emnet 3 ord om emnet 1 sætning med hvert af de 3 ord 3 sætninger om hver af de 3 sætninger Skriv en indledning Skriv en slutning Kom i gang med en opgave/historie

10 Idé: Lenni Gottlieb Læsetræning med Læs på computeren de aftalte sider i bogen. Marker: Marker svære ord læs ordet Kontroller med dobbeltklik. Efter læsning af de aftalte sider: Ctrl + C af markerede ord, Ctrl + V i Word Øv de gule ord med UGLE/VAKS-strategier Øv dig på at læse siderne Optag og gem din oplæsning på computeren, eller læs for en lærer

11 Fag: Tjekliste - ved alt skriftligt arbejde. 12 VIGTIGE punkter TJEKLISTE Sæt X 1. Indsæt sidehoved med navn, dato og fag 2. Indsæt sidetal 3. Husk overskrift 4. Lyt hele teksten igennem med. Brug ved 1. gennemlæsning en Fra markør > læs og highlight ord for ord 5. Indstil til lavere hastighed og læs igen, denne gang med en læs sætning og highlight ord for ord. Ret alle ord, som lyder forkert. Ret med ordforslag gå baglæns ind i ordet 6. Vær obs på alle ord med røde og grønne streger under. Lyt en ekstra gang ved at dobbeltklikke på ord med røde streger. 7. Sæt punktum, hvor sætningerne er for lange. Lyt efter, om det lyder rigtigt med pauser, der hvor du har sat punktum. 8. Sæt komma før: men og alle hv-ord (hvor, hvad, hvilken, hvorfor, hvem, hvordan, hvis.) 9. Del i afsnit brug enter til linjeskift. 10. Husk at begynde med stort bogstav ved nyt afsnit og efter punktum. 11. Husk også stort begyndelsesbogstav ved egennavne: Navne på personer, lande, byer, veje m.m. 12. Lyt igennem igen med. Brug ved 2. gennemlæsning en 'Fra markør' > 'læs afsnit og highlight ord for ord'

IntoWords Online mikrov.dk

IntoWords Online mikrov.dk Kom godt i gang med IntoWords Online mikrov.dk Indhold Overblik over IntoWords Online 4 Profiler 5 Tekstvindue 5 Kopier og Sæt ind 6 Upload 6 Andre tips 7 Oplæsning 7 Læs op/pause og Stop 7 Highlight 8

Læs mere

IntoWords Online mikrov.dk

IntoWords Online mikrov.dk Kom godt i gang med IntoWords Online mikrov.dk Indhold Overblik over IntoWords Online 4 Profiler 5 Tekstvindue 5 Kopier og Sæt ind 6 Åbn 6 Gem 7 Andre tips 7 Oplæsning 8 Læs op/pause og Stop 8 Highlight

Læs mere

IntoWords Online mikrov.dk

IntoWords Online mikrov.dk Kom godt i gang med IntoWords Online mikrov.dk Indhold Overblik over IntoWords Online 4 Profiler 5 Tekstvindue 5 Kopier og Sæt ind 6 Åbn 6 Gem 7 Andre tips 7 Oplæsning 8 Læs op/pause og Stop 8 Highlight

Læs mere

IntoWords Mac Tjekliste

IntoWords Mac Tjekliste IntoWords Mac Tjekliste Gennemgang af funktionerne i IntoWords Mac MV-Nordic www.mv-nordic.com Indhold Øvelse 1 - Åbn IntoWords... 3 Øvelse 2 - Vindue funktioner... 5 Øvelse 3 Profil gendannelse... 7 Øvelse

Læs mere

Manual til CD-ORD. Randers Realskole

Manual til CD-ORD. Randers Realskole Randers Realskole CD-ORD Læs og skriv på computeren CD-ORD er et pc-værktøj, der hjælper dig med at læse og skrive hvad enten du har brug for støtte i undervisningen, har svært ved at læse eller skrive

Læs mere

CD-ORD 9.0. Kom godt i gang

CD-ORD 9.0. Kom godt i gang CD-ORD 9.0 Kom godt i gang CD-ORD Denne manual giver de mest nødvendige informationer om CD-ORD 9.0. Du kan finde en uddybende manual om programmet i CD-ORDs værktøjslinje. Hjælp i værktøjslinjen. Kom

Læs mere

IntoWords Cloud Tjekliste

IntoWords Cloud Tjekliste IntoWords Cloud Tjekliste Generelt Gennemgået Øvelse Installér IntoWords Cloud 1 Login med IntoWords Cloud 2 Værktøjslinjen 3 IntoWords Styreknapper 4 Gendan Profil 5 Oplæsning Gennemgået Øvelse Oplæsning

Læs mere

CD-ORD. Alle kan læse og skrive med CD-ORD

CD-ORD. Alle kan læse og skrive med CD-ORD Alle kan læse og skrive med CD-ORD Få succes med læsning selv om du er ordblind. Skriv bedre tekster med færre fejl. Få selvtillid og mod på at lære. CD-ORD Hvad er CD-ORD? CD-ORD er Danmarks mest roste

Læs mere

IntoWords Android Tjekliste

IntoWords Android Tjekliste IntoWords Android Tjekliste Gennemgang af IntoWords Android funktioner MV-Nordic www.mv-nordic.com Indhold Øvelse 1 Installation af IntoWords Android... 3 Øvelse 2 Indstillinger... 5 Øvelse 3 Oplæsning

Læs mere

IntoWords Android. Generelt Gennemgået Øvelse Installation af IntoWords til Android 1 Indstillinger 2

IntoWords Android. Generelt Gennemgået Øvelse Installation af IntoWords til Android 1 Indstillinger 2 IntoWords Android Generelt Gennemgået Øvelse Installation af IntoWords til Android 1 Indstillinger 2 Oplæsning Gennemgået Øvelse Oplæsning med IntoWords Android 3 Valg af profil (stemme) 4 Læsestrategi

Læs mere

Apps til personer med læse-stavevanskeligheder

Apps til personer med læse-stavevanskeligheder Apps til personer med læse-stavevanskeligheder IntoWords IntoWords er et App / program til Ipad / MAc. IntoWords kan ikke sammenlignes med CD- Ord, men bygger på nogle af de samme principper. IntoWords

Læs mere

Vejledning til opsætning af CD-ORD 8

Vejledning til opsætning af CD-ORD 8 Vejledning til opsætning af CD-ORD 8 Se en præsentationsvideo på www.mikrov.dk/produkter/laese-skrive-stoette/cd-ord.aspx Læs eller hent vejledninger og se videoguides på www.mikrov.dk/produkter/laese-skrivestoette/cd-ord/vejledninger.aspx.

Læs mere

Hvordan man kan arbejde med CD-ord og Adobe Reader. Konference

Hvordan man kan arbejde med CD-ord og Adobe Reader. Konference Hvordan man kan arbejde med CD-ord og Adobe Reader Konference Elever i ordblindevanskeligheder Skal have adgang til alderssvarende tekster. Dette kan ske ved at benytte f. eks. disse: 1. E17/Nota 2. Materialebasen

Læs mere

ØVELSESRÆKKE OG VEJLEDNING TIL CD-ORD 5

ØVELSESRÆKKE OG VEJLEDNING TIL CD-ORD 5 ØVELSESRÆKKE OG VEJLEDNING TIL CD-ORD 5 LÆSEFUNKTIONER 1. Start CD-ORD 5 CD-ORD 5 startes fra genvejsikonet på Skrivebordet. Når det er startet ses programmets værktøjslinie øverst på skærmen. Ligger genvejen

Læs mere

Vejledning til CD-ORD 10

Vejledning til CD-ORD 10 Vejledning til CD-ORD 10 Indhold 1. Download programmet... 2 2. Værktøjslinjen... 2 3. Profiler... 3 4. LÆS med CD-ORD... 3 4.1 Læs op... 3 4.2 Stemmer og læsehastighed... 3 4.3 Slå oplæsning fra, når

Læs mere

IntoWords Android Tjekliste

IntoWords Android Tjekliste IntoWords Tjekliste Gennemgang af funktionerne i IntoWords Danmark Vitec MV Lucernemarken 17 5260 Odense S vitec-mv.com Tlf. 65 91 80 22 Norge Vitec MV Pb 545 Sentrum 0105 Oslo vitec-mv.com Tel. 46 85

Læs mere

IntoWords Tjekliste. Gennemgang af IntoWords funktioner. MV-Nordic

IntoWords Tjekliste. Gennemgang af IntoWords funktioner. MV-Nordic IntoWords Tjekliste Gennemgang af IntoWords funktioner MV-Nordic www.mv-nordic.com Indhold Øvelse 1 Installér IntoWords Cloud... 3 Øvelse 2 Login med IntoWords Cloud... 4 Øvelse 3 Værktøjslinjen... 5 Øvelse

Læs mere

Kom godt i gang CD-ORD 8.3

Kom godt i gang CD-ORD 8.3 Kom godt i gang CD-ORD 8.3 CD-ORD Denne manual giver de mest nødvendige informationer om CD-ORD 8.3. Du kan finde en uddybende manual om programmet i CD-ORDs værktøjslinje. Hjælp i værktøjslinjen. Kom

Læs mere

CD-ORD. CD-Ords værktøjslinje: Sådan læses op med CD-Ord

CD-ORD. CD-Ords værktøjslinje: Sådan læses op med CD-Ord CD-ORD CD-Ords værktøjslinje: Fra CD-ORDs værktøjslinje er der hurtig adgang til oplæsning og ordforslag i Windows-programmer. Værktøjslinjen lægger sig øverst på skærmen, sådan at den altid er tilgængelig

Læs mere

Kom godt i gang med CD-ORD 8. mikrov.dk

Kom godt i gang med CD-ORD 8. mikrov.dk Kom godt i gang med CD-ORD 8 mikrov.dk Kom godt i gang med CD-ORD 8 Denne manual giver de mest nødvendige informationer om CD-ORD 8. Du kan finde en uddybende manual om programmet i CD-ORDs værktøjslinje.

Læs mere

Kom godt i gang med. IntoWords. mikrov.dk

Kom godt i gang med. IntoWords. mikrov.dk Kom godt i gang med IntoWords Indhold Kom godt i gang med IntoWords 4 Læs op/stop 4 Stemmehastighed 4 Del 5 Pdf-oplæsning 5 Oplæsning af markeret tekst 6 Profiler 7 Dokumenter 8 Hjælp 9 Indstillinger 9

Læs mere

IntoWords Mac Tjekliste

IntoWords Mac Tjekliste IntoWords Mac Tjekliste IntoWords Generelt Gennemgået Øvelse Åbn IntoWords 1 Vindue funktioner 2 Profil gendannelse 3 Styreknapper 4 IntoWords oplæsning Gennemgået Øvelse Oplæsning i Word 5 Oplæsning i

Læs mere

IntoWords Tjekliste. Gennemgang af funktionerne i IntoWords ipad

IntoWords Tjekliste. Gennemgang af funktionerne i IntoWords ipad IntoWords Tjekliste Gennemgang af funktionerne i IntoWords ipad Danmark Vitec MV Lucernemarken 17 5260 Odense S vitec-mv.com Tlf. 65 91 80 22 Norge Vitec MV Pb 545 Sentrum 0105 Oslo vitec-mv.com Tel. 46

Læs mere

Skriv med CD-ORD 8. Ordbogen.com

Skriv med CD-ORD 8. Ordbogen.com Ordbogen.com Skolerne i Furesø abonnerer på Ordbogen.com. Det er et online ordbogsprogram der lægger sig ind øverst i skærmbilledet. Det forsvinder igen, men efterlader en grå linie som kan aktivere programmet

Læs mere

CSU Center for Specialundervisning

CSU Center for Specialundervisning LÆSETEK HANDS-ON I VITRE ViTal (oplæsningsprogram) ViTal-bjælken Ikonforklaringer Hvis du bliver i tvivl om, hvad ikonerne på ViTal-bjælken betyder, kan du bruge ikonforklaringen. Når musen placeres på

Læs mere

CD-ORD. Værktøjet til læsning og skrivning. mikro Værkstedet

CD-ORD. Værktøjet til læsning og skrivning. mikro Værkstedet CD-ORD 8 Værktøjet til læsning og skrivning mikro Værkstedet CD-ORD CD-ORD er et personligt værktøj, der tilbyder støtte til læsning og skrivning for alle - i skolen, på jobbet, under uddannelse eller

Læs mere

IntoWords Tjekliste. IntoWords Generelt Gennemgået Øvelse Åbn IntoWords 1 Vindue funktioner 2 Profil gendannelse 3 Styreknapper 4

IntoWords Tjekliste. IntoWords Generelt Gennemgået Øvelse Åbn IntoWords 1 Vindue funktioner 2 Profil gendannelse 3 Styreknapper 4 IntoWords Tjekliste IntoWords Generelt Gennemgået Øvelse Åbn IntoWords 1 Vindue funktioner 2 Profil gendannelse 3 Styreknapper 4 IntoWords oplæsning Gennemgået Øvelse Oplæsning i Word 5 Oplæsning i PDF

Læs mere

Hands-on kursus/selvstudie i ViTre pakken

Hands-on kursus/selvstudie i ViTre pakken Hands-on kursus/selvstudie i ViTre pakken Formål: At give undervisere, vejledere og IT-ansvarlige indsigt i programmerne i ViTre pakken og samtidig sætte dem i stand til at foretage indstillinger i ViTre

Læs mere

CD-ORDs ikon ses også i proceslinien ved siden af eller i nærheden af uret.

CD-ORDs ikon ses også i proceslinien ved siden af eller i nærheden af uret. ØVELSESRÆKKE OG VEJLEDNING TIL CD-ORD 5 SKRIVEFUNKTIONER 1. Start CD-ORD 5 CD-ORD 5 startes fra genvejsikonet på Skrivebordet. Når det er startet ses programmets værktøjslinie øverst på skærmen. Ligger

Læs mere

CD-ORD. Alle kan læse og skrive med CD-ORD

CD-ORD. Alle kan læse og skrive med CD-ORD Alle kan læse og skrive med CD-ORD Få succes med læsning selv om du er ordblind. Skriv bedre tekster med færre fejl. Få selvtillid og mod på at lære. CD-ORD Hvad er CD-ORD? CD-ORD er Danmarks mest roste

Læs mere

Kom godt i gang. med CD-ORD 6. mikrov.dk. Kom godt i gang med CD-ORD 6

Kom godt i gang. med CD-ORD 6. mikrov.dk. Kom godt i gang med CD-ORD 6 Kom godt i gang med CD-ORD 6 mikrov.dk Kom godt i gang med CD-ORD 6 Kom godt i gang med CD-ORD 6 Denne manual giver de mest nødvendige informationer om CD-ORD 6. Du kan finde en uddybende manual om programmet

Læs mere

Kom godt i gang med CD-ORD 8. mikrov.dk

Kom godt i gang med CD-ORD 8. mikrov.dk Kom godt i gang med CD-ORD 8 mikrov.dk Kom godt i gang med CD-ORD 8 Denne manual giver de mest nødvendige informationer om CD-ORD 8. Du kan finde en uddybende manual om programmet i CD-ORDs værktøjslinje.

Læs mere

Hands-on med. TRE fra ScanDis A/S

Hands-on med. TRE fra ScanDis A/S Hands-on med TRE fra ScanDis A/S TAL SEORD TEX Med dette materiale får du mulighed for at lave forskellige øvelser med programmerne ViTal, ViseOrd og ViTex. Materialet forudsætter lidt kendskab til programmerne,

Læs mere

Læs med CD-ORD 8. 4. Gem en lydfil. 5. Download af CD-ORD, Billedlæser, Skan Read og ekstra stemmer.

Læs med CD-ORD 8. 4. Gem en lydfil. 5. Download af CD-ORD, Billedlæser, Skan Read og ekstra stemmer. 4. Gem en lydfil Du kan få en tekst gemt som en lydfil, som du kan få oplæst fra din mobiltelefon, en mp3 -afspiller eller en anden computer. Det kunne være en større tekst som er scannet ind til dig,

Læs mere

Kom godt i gang med. IntoWords. mikrov.dk

Kom godt i gang med. IntoWords. mikrov.dk Kom godt i gang med IntoWords mikrov.dk Indhold Kom godt i gang med IntoWords 4 Læs op/stop 4 Stemmehastighed 4 Vis/skjul ordliste 5 Del 5 Ordlisten 5 Profiler 6 Dokumenter 7 Hjælp 8 Indstillinger 8 Oplæsning

Læs mere

Kom godt i gang med. IntoWords. mikrov.dk

Kom godt i gang med. IntoWords. mikrov.dk Kom godt i gang med IntoWords mikrov.dk Indhold Kom godt i gang med IntoWords 4 Læs op/stop 4 Stemmehastighed 4 Vis/skjul ordliste 5 Del 5 Pdf-oplæsning 5 Ordlisten 6 Profiler 7 Dokumenter 8 Hjælp 9 Indstillinger

Læs mere

Brugervejledning. ClaroRead fra Dictus -PC

Brugervejledning. ClaroRead fra Dictus -PC Brugervejledning ClaroRead fra Dictus -PC 1 Indholdsfortegnelse HVAD ER CLAROREAD?... 3 INSTALLATION... 3 CLAROREAD-VÆRKTØJSLINJE... 3 AFSPIL... 4 STOP... 4 GEM TEKST SOM LYDFIL... 4 INDSTILLINGER... 5

Læs mere

IntoWords ipad Tjekliste

IntoWords ipad Tjekliste IntoWords ipad Tjekliste IntoWords Generelt Gennemgået Øvelse Installation af IntoWords til Ipad 1 Login til Skole 2 Login til Privat 3 Login til Erhverv 4 Værktøjslinjen 5 Indstillinger i IntoWords 6

Læs mere

IntoWords til ipad. Stemmehastighed. Åbne/lukke ordlisten. Del. Læs op/stop. Start og stop oplæsning af din tekst.

IntoWords til ipad. Stemmehastighed. Åbne/lukke ordlisten. Del. Læs op/stop. Start og stop oplæsning af din tekst. IntoWords til ipad Læs op/stop Start og stop oplæsning af din tekst. Sæt markøren i teksten og start oplæsning. Vælg Stop, når du vil stoppe oplæsningen helt eller holde pause i oplæsningen. De enkelte

Læs mere

Kom godt i gang med. IntoWords Mac 1.0. Indholdsfortegnelse

Kom godt i gang med. IntoWords Mac 1.0. Indholdsfortegnelse Kom godt i gang med IntoWords Mac 1.0 Indholdsfortegnelse IntoWords Mac 1.0... 2 Oplæsning i IntoWords... 3 Oplæsning i IntoWords... 4 Stemmer i IntoWords... 5 Ordforslag i IntoWords... 6 Ordforslag i

Læs mere

IntoWords Ipad Tjekliste

IntoWords Ipad Tjekliste IntoWords Ipad Tjekliste Gennemgang af IntoWords Ipad funktioner MV-Nordic www.mv-nordic.com Indhold Øvelse 1 Installation af IntoWords til ipad... 3 Øvelse 2 Login til Skole... 5 Øvelse 3 Login til Privat...

Læs mere

Brugervejledning ViseOrd til Mac Version 1.0, August 2015

Brugervejledning ViseOrd til Mac Version 1.0, August 2015 Side 1 Version 1.0, August 2015 Indholdsfortegnelse Copyright bestemmelser... 2 Hvad er ViseOrd... 3 Opstart og ViseOrd menuen... 4 Skrivestøtte... 6 Ordforslagslisten... 6 Ordforudsigelse... 7 Ordfuldendelse...

Læs mere

Årsplan dansk 2. klasse(indtil vinterferien) Christel Hjorth Bendtsen Uge Tema Indhold Materialer Evaluering

Årsplan dansk 2. klasse(indtil vinterferien) Christel Hjorth Bendtsen Uge Tema Indhold Materialer Evaluering Årsplan dansk 2. klasse(indtil vinterferien) Christel Hjorth Bendtsen Uge Tema Indhold Materialer Evaluering 33-34 Vi kommer godt i Skriftlige opgaver gang: Hvad kan vi huske? Min sommerferie Skrive, tegne

Læs mere

Evaluering af dansk på Ahi Internationale Skole. (2013-2014) Det talte sprog. Indskoling.

Evaluering af dansk på Ahi Internationale Skole. (2013-2014) Det talte sprog. Indskoling. Fællesmål efter bruge talesproget i samtale og samarbejde og kunne veksle mellem at lytte og at ytre sig udvikle ordforråd, begreber og faglige udtryk fremlægge, referere, fortælle og dramatisere give

Læs mere

VELKOMMEN TIL APPWRITER FOR GOOGLE CHROME OG ipad

VELKOMMEN TIL APPWRITER FOR GOOGLE CHROME OG ipad VELKOMMEN TIL APPWRITER FOR GOOGLE CHROME OG ipad Jens Honore september 2015 Indhold Om AppWriter... 3 Installere AW... 3 Log på AppWriter... 4 Valgmuligheder i AW (sprog, stemmer, læsehastighed)... 4

Læs mere

Carsten hjælp. Carsten 4.0. Mikro Værkstedet A/S

Carsten hjælp. Carsten 4.0. Mikro Værkstedet A/S Carsten hjælp Carsten 4.0 Mikro Værkstedet A/S Carsten hjælp: Carsten 4.0 Mikro Værkstedet A/S Revision 1.25, 25. juni 2009 Indholdsfortegnelse Forord... v 1. Hjælp i Carsten... 1 2. Carsten-stemmen i

Læs mere

Læse og Skrive Aftale. Giv elever og lærere værktøjer, der støtter læsning og skrivning i alle fag

Læse og Skrive Aftale. Giv elever og lærere værktøjer, der støtter læsning og skrivning i alle fag Giv elever og lærere værktøjer, der støtter læsning og skrivning i alle fag Læs hurtigere og lær mere. Få hjælp til at skrive og spar tid. Få mere selvtillid og øget motivation. Læse og Skrive Aftale Grundskole

Læs mere

Apps. Kompenserende apps til mennesker med handicap www.digst.dk/~/media/files/mødet%20med%20borgeren/tilgængelighed...

Apps. Kompenserende apps til mennesker med handicap www.digst.dk/~/media/files/mødet%20med%20borgeren/tilgængelighed... Forslag til Apps til elever på mellemtrinnet, der har brug for kompenserende hjælpemidler. Nogle af informationerne er hentet fra Digitaliseringsstyrelsens materiale. Kompenserende apps til mennesker med

Læs mere

Kursus i ViTre pakken fra ScanDis A/S. Hvordan, med ViTre Kursus - Del 1. Dette materiale udleveres ved arrangementer afholdt af ScanDis A/S

Kursus i ViTre pakken fra ScanDis A/S. Hvordan, med ViTre Kursus - Del 1. Dette materiale udleveres ved arrangementer afholdt af ScanDis A/S Kursus i ViTre pakken fra ScanDis A/S Hvordan, med ViTre Kursus - Del 1 TAL SEORD TEX Dette materiale udleveres ved arrangementer afholdt af ScanDis A/S ScanDis A/S Kursus Del 1 i ViTre pakken - 2013 Side

Læs mere

IntoWords til Mac mikrov.dk

IntoWords til Mac mikrov.dk Kom godt i gang med IntoWords til Mac mikrov.dk Indhold IntoWords til Mac 4 Overblik over IntoWords 5 Læs op/pause og Stop 6 Stemmehastighed 6 Åbne/lukke ordlisten 7 Profiler 7 Indstillinger 7 Profil 8

Læs mere

CD-ORD hjælp CD-ORD 5. Mikro Værkstedet A/S

CD-ORD hjælp CD-ORD 5. Mikro Værkstedet A/S CD-ORD hjælp CD-ORD 5 Mikro Værkstedet A/S CD-ORD hjælp: CD-ORD 5 Mikro Værkstedet A/S CD-ORD hjælp: Revision 1.64, 9. maj 2006 Oplæsning: Revision 1.54, 24. april 2006 Ordforslag: Revision 1.56, 2. maj

Læs mere

Uddrag af vejledning til CD-Ord 10

Uddrag af vejledning til CD-Ord 10 Uddrag af vejledning til CD-Ord 10 Original findes her: https://www.mv-nordic.com/wp-content/uploads/2018/01/tjekliste-cd-ord-10.pdf 1/1 CD-ORD 10 Tjekliste Gennemgang af CD-ORDs funktioner MV-Nordic www.mv-nordic.com

Læs mere

Skriveskabeloner. Dagens program Margit Gade. Hjælpemidler og introduktion til skriveskabeloner

Skriveskabeloner. Dagens program Margit Gade. Hjælpemidler og introduktion til skriveskabeloner Margit Gade Skriveskabeloner Hjælpemidler og introduktion til skriveskabeloner Dagens program 1. Gennemgang af smarte værktøjer (Måske går det hurtigt måske langsomt) 2. Introduktion til skabeloner 3.

Læs mere

Man kan også vælge blot at springe feltet over, men det giver et mindre rent udtryk i det færdige produkt hvilket kan forstyrre nogle elever.

Man kan også vælge blot at springe feltet over, men det giver et mindre rent udtryk i det færdige produkt hvilket kan forstyrre nogle elever. Refleksion Obligatoriske og valgfrie skuffer De mørkeblå felter er obligatoriske de lyseblå felter kan bruges når de giver mening. Ønsker man at fjerne en række, sætter man markøren på rækken - højreklikker

Læs mere

Faglig element Aktivitet Trinmål efter 2. klassetrin Eleverne læser i bøger tilpasset deres individuelle niveau og zone for nærmeste udvikling.

Faglig element Aktivitet Trinmål efter 2. klassetrin Eleverne læser i bøger tilpasset deres individuelle niveau og zone for nærmeste udvikling. Årsplan for dansk i yngste klasse. 1. halvdel af skoleåret 2013/2014 Årsplanen tager udgangspunkt i Fælles mål 2009 - Dansk, Trinmål efter 2. klassetrin Ret til ændringer forbeholdes Danskundervisningen

Læs mere

Slide 1. Slide 2. Slide 3. Inspiration til den dysleksivenlige skole. Læreren er fortsat den vigtigste mediator.

Slide 1. Slide 2. Slide 3. Inspiration til den dysleksivenlige skole. Læreren er fortsat den vigtigste mediator. Slide 1 Inspiration til den dysleksivenlige skole Slide 2 Læreren er fortsat den vigtigste mediator Slide 3 Slide 4 Slide 5 Hukommelse Opgaveforståelse Fuldføre opgaver Udfordringer Læse / Afkode Tekstforståelse

Læs mere

Skriveskabeloner Hjælpemidler og introduktion til skriveskabeloner

Skriveskabeloner Hjælpemidler og introduktion til skriveskabeloner Margit Gade Skriveskabeloner Hjælpemidler og introduktion til skriveskabeloner 1 Dagens program 1. Gennemgang af smarte værktøjer (Måske går det hurtigt måske langsomt) 2. Introduktion til skabeloner 3.

Læs mere

LytteSkriver & LytteStaver. Betjeningsvejledning

LytteSkriver & LytteStaver. Betjeningsvejledning LytteSkriver & LytteStaver Betjeningsvejledning Betjeningsvejledning Panda LytteSkriver og LytteStaver Bent Saabye Jensen juli 2017 Illustrationer Klaes Søgaard Sørensen og Dictus Udviklet med støtte fra

Læs mere

AppWriter ipad manual

AppWriter ipad manual AppWriter ipad manual Installation Søg efter AppWriter Skole i App Store og installér den på din ipad. Når AppWriter er installeret, åbner du den ved at trykke på AW-ikonet på dit skrivebord. Inden du

Læs mere

Kom nemt i gang med ViTre pakken fra ScanDis A/S

Kom nemt i gang med ViTre pakken fra ScanDis A/S Kom nemt i gang med ViTre pakken fra ScanDis A/S ViTal ViseOrd ViTex Denne korte manual gør det muligt, hurtigt og nemt, at komme i gang med at bruge programmerne i ViTre pakken. ScanDis A/S Kom nemt i

Læs mere

CD-ORD hjælp CD-ORD 7. Mikro Værkstedet A/S

CD-ORD hjælp CD-ORD 7. Mikro Værkstedet A/S CD-ORD hjælp CD-ORD 7 Mikro Værkstedet A/S CD-ORD hjælp: CD-ORD 7 Mikro Værkstedet A/S Indholdsfortegnelse Forord... vii 1. CD-ORD i Windowsprogrammer... 1 2. Værktøjslinjen... 3 3. Profiler... 11 3.1.

Læs mere

Kompetencecenter for Læsning

Kompetencecenter for Læsning Kompetencecenter for Læsning En byrådsbeslutning i 2008 Rosenvangskolen Start aug. 2009 46 skoler i Aarhus, normalklasserne. 11 konsulenter og en daglig leder Selvstændig økonomi Kompetencecenter for Læsning

Læs mere

Brugervejledning. ClaroRead. (Mac)

Brugervejledning. ClaroRead. (Mac) Brugervejledning ClaroRead (Mac) Indholdsfortegnelse HVAD ER CLAROREAD?... 3 DOWNLOAD OG INSTALLATION... 3 DOWNLOAD AF STEMMER... 4 CLAROREAD- VÆRKTØJSLINJE... 6 AFSPIL... 6 STOP... 6 GEM TEKST SOM LYDFIL...

Læs mere

Brugervejledning. ClaroRead fra Dictus (Windows PC)

Brugervejledning. ClaroRead fra Dictus (Windows PC) Brugervejledning ClaroRead fra Dictus (Windows PC) Indholdsfortegnelse HVAD ER CLAROREAD?... 3 DOWNLOAD OG INSTALLATION... 3 DOWNLOAD AF STEMMER... 5 CLAROREAD- VÆRKTØJSLINJE... 7 AFSPIL... 7 STOP... 7

Læs mere

Kommuniker: På Tryk 2

Kommuniker: På Tryk 2 Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 Øvelser Mikro Værkstedet Indhold Indhold... 2 Øvelse 1 Åbn Kommuniker: På Tryk 2... 4 Øvelse 2 Åbn medfølgende eksempler... 4 Om ikonerne i venstre side af skærmen...

Læs mere

Elevens udvikling i skriveprocessen med LST

Elevens udvikling i skriveprocessen med LST Elevens udvikling i skriveprocessen med LST Inspireret af afsnit i bogen Det gode skriveforløb af Ingvar Lundberg, hvor udgangspunktet er LST-fokus. Skriveprocessen forløber ikke altid i den lineære rækkefølge.

Læs mere

Læsevejleder og kompenserende it

Læsevejleder og kompenserende it Margit Gade Læsevejleder og kompenserende it - hvad vi kan give videre til vores kollegaer. 1 Dagens program 1. Gennemgang af smarte værktøjer (Måske går det hurtigt måske langsomt) 2. Introduktion til

Læs mere

Vejledning i brugen af CD-ORD ved folkeskolens afsluttende prøver

Vejledning i brugen af CD-ORD ved folkeskolens afsluttende prøver Vejledning i brugen af CD-ORD ved folkeskolens afsluttende prøver Denne vejledning er skrevet for at være helt sikker på, at de, der virkelig er til eksamen, får den bedste støtte til brugen af CD-ORD

Læs mere

Carsten hjælp. Carsten 3.0. Mikro Værkstedet A/S

Carsten hjælp. Carsten 3.0. Mikro Værkstedet A/S Carsten hjælp Carsten 3.0 Mikro Værkstedet A/S Carsten hjælp: Carsten 3.0 Mikro Værkstedet A/S Revision 1.26, 5. februar 2007 Indholdsfortegnelse Forord... v 1. Hjælp i Carsten... 1 2. Carsten-stemmen

Læs mere

Klar til prøverne Læsemåder. I skyen eller lokalt på pc en. Digitale selvrettende prøver og Digitale prøver med adgang til internettet

Klar til prøverne Læsemåder. I skyen eller lokalt på pc en. Digitale selvrettende prøver og Digitale prøver med adgang til internettet Klar til prøverne 1 I skyen eller lokalt på pc en Pdf er åbnes med App-Writer AppWriter Word Online GoogleDocs Digitale selvrettende prøver og Digitale prøver med adgang til internettet Word PowerPoint

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE... 1 FORORD... 2 1. ORDBOGSVÆRKTØJET I VÆRKTØJSLINJEN... 3 2. ORDBOGEN... 3

INDHOLDSFORTEGNELSE... 1 FORORD... 2 1. ORDBOGSVÆRKTØJET I VÆRKTØJSLINJEN... 3 2. ORDBOGEN... 3 Ordbogsværktøjet 1.0 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 1 FORORD... 2 1. ORDBOGSVÆRKTØJET I VÆRKTØJSLINJEN... 3 2. ORDBOGEN... 3 MINIMER OG LUK... 3 SØGEFELT... 4 SØGERESULTAT... 4 Resultater...

Læs mere

Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse

Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse Center for Skoler og Dagtilbud FAKTA Læse- og skriveudvikling De fleste børn kan i starten af 3. kl. læse og forstå lette aldersvarende tekster, dvs. tekster, hvor

Læs mere

Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 (med ordforslag fra CD-ORD)

Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 (med ordforslag fra CD-ORD) Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 (med ordforslag fra CD-ORD) Øvelser Indhold Indhold... 2 Øvelse 1... 3 Start Kommuniker: På Tryk 2 og åbn nogle af de medfølgende dokumenter... 3 Øvelse 2... 4 Grundfunktioner

Læs mere

Kom nemt i gang med. TRE fra ScanDis A/S

Kom nemt i gang med. TRE fra ScanDis A/S Kom nemt i gang med TRE fra ScanDis A/S TAL SEORD TEX Denne korte manual gør det muligt, hurtigt og nemt, at komme i gang med at bruge programmerne ViTal, ViseOrd og ViTex fra ScanDis A/S Kom nemt i gang

Læs mere

http://www.hokbh.dk/demo/cdord/menu.html Kom godt i gang med CD-ORD 6

http://www.hokbh.dk/demo/cdord/menu.html Kom godt i gang med CD-ORD 6 Kom godt i gang med CD-ORD 6 Oplæsning - Ordforslag - Flyt ordliste Oplæsning 1. Tekst i et tekstprogram oplæses, når du trykker på "F2" knappen. Du kan klikke på "F3" knappen, så holder oplæsningen pause

Læs mere

IntoWords. Nyt dokument. Ordforslag. Hjælpeværktøj.

IntoWords. Nyt dokument. Ordforslag. Hjælpeværktøj. IntoWords Læse- og skriveværktøj med oplæsning og ordforslag. En app med mange af de samme muligheder som CD-ord på en computer. Denne app er udviklet af Mikroværkstedet/MV-Nordic. Da Thisted kommune har

Læs mere

Trinmål Dansk Børnehaveklasse Efter 2. klassetrin Fagligt bånd

Trinmål Dansk Børnehaveklasse Efter 2. klassetrin Fagligt bånd Trinmål Dansk Børnehaveklasse Efter 2. klassetrin Fagligt bånd Evaluering Samtale og dialog deltage i samtale og kunne veksle mellem at lytte og ytre sig tale om sprog videreudvikle og nuancere ordforråd

Læs mere

Inspirationsdag Farsø Efterskole. Onsdag d. 8/

Inspirationsdag Farsø Efterskole. Onsdag d. 8/ Inspirationsdag Farsø Efterskole Onsdag d. 8/11-2017 Dagens program 13.00-15.00: 13.00-13.10 13.10-13.20 13.20-14.00 14.00-14.10 14.10-14.50 14.50-15.00 Velkommen til. Hvem er jeg? Hvem er i? Kort om FE

Læs mere

Kom godt i gang. SkanRead 3.1

Kom godt i gang. SkanRead 3.1 Kom godt i gang SkanRead 3.1 Forord SkanRead laver tekstgenkendelse (OCR) på mange forskellige sprog og konverterer billeder til tilgængelige formater. SkanRead laver dine tekster tilgængelige, så du

Læs mere

Læsefolder til forældrene i 5. og 6. klasse

Læsefolder til forældrene i 5. og 6. klasse Læsefolder til forældrene i 5. og 6. klasse 2017/2018 Udarbejdet af skolens læsevejledere Læsevejledere på Berit Thyssen Harfot (Flyveren) Betina Høgdahl Rasmussen (Hatting) Kamilla Tønder (mellemtrinnet,

Læs mere

Hands on workshop Vejledning og opgavesæt

Hands on workshop Vejledning og opgavesæt Hands on workshop Vejledning og opgavesæt Hands on workshoppen fokuserer på de tekniske hjælpemidler, som er gratis og findes lige ved hånden enten på ipad, iphone eller android tablets og telefoner. Workshoppen

Læs mere

Læsemåder. I skyen eller lokalt på computeren IntoWords GoogleDocs. Word Online. CD-Ord Word PowerPoint Adobe Reader Lydfiler

Læsemåder. I skyen eller lokalt på computeren IntoWords GoogleDocs. Word Online. CD-Ord Word PowerPoint Adobe Reader Lydfiler Margit Gade Resen Friskole Faglig inklusion og de smarte værktøjer samt introduktion til skriveskabeloner Udfordringer Motivation At afkode tekst Forståelse Fastholde læring Opgaveforståelse Sproget Skrive

Læs mere

Brugervejledning. ViTre til Mac. Version 2.0, November 2015

Brugervejledning. ViTre til Mac. Version 2.0, November 2015 Side 1 Brugervejledning ViTre til Mac Version 2.0, November 2015 Indholdsfortegnelse Copyright bestemmelser... 2 Hvad er ViTre... 3 Opstart og ViTre menuen... 4 Skrivestøtte... 7 Ordforslagslisten... 7

Læs mere

ViTre ver. 91 Opdatering fra ScanDis A/S. Instruktion og nyheder i TAL. Automatisk ro Ny forbedret udtalebog. Automatisk ro

ViTre ver. 91 Opdatering fra ScanDis A/S. Instruktion og nyheder i TAL. Automatisk ro Ny forbedret udtalebog. Automatisk ro ViTre ver. 91 Opdatering fra ScanDis A/S Instruktion og nyheder i TAL Automatisk ro Ny forbedret udtalebog Automatisk ro ScanDis A/S ViTre version 91 opdatering Side 1 Ny indstilling af oplæsning med funktionen

Læs mere

Ordblinde og fremmedsprogsundervisning

Ordblinde og fremmedsprogsundervisning i Aarhus Ordblinde og fremmedsprogsundervisning Kompetencecenter for Læsning 11. januar 2018 Kristine Kirshøj Stokholm krisk@aarhus.dk Program Kl. 8.30 10.00 Præsentation Dysleksi og de oplevede vanskeligheder

Læs mere

Skriveskabeloner Del 1 Hjælpemidler og introduktion til skriveskabeloner

Skriveskabeloner Del 1 Hjælpemidler og introduktion til skriveskabeloner Margit Gade Skriveskabeloner Del 1 Hjælpemidler og introduktion til skriveskabeloner 1 Dagens program 1. Gennemgang af smarte værktøjer (Måske går det hurtigt måske langsomt) 2. Introduktion til skabeloner

Læs mere

Læse og Skrive Aftale. Hjælp læse- og skriveusikre elever med at gennemføre deres uddannelse:

Læse og Skrive Aftale. Hjælp læse- og skriveusikre elever med at gennemføre deres uddannelse: Hjælp læse- og skriveusikre elever med at gennemføre deres uddannelse: Læs hurtigere og lær mere. Få hjælp til at skrive og spar tid. Få mere selvtillid og øget motivation. Læse og Skrive Aftale Uddannelse

Læs mere

Skriveskabeloner Del 1

Skriveskabeloner Del 1 Margit Gade Skriveskabeloner Del 1 Hjælpemidler og introduktion til skriveskabeloner Dagens program 1. Gennemgang af smarte værktøjer (Måske går det hurtigt måske langsomt) 2. Introduktion til skabeloner

Læs mere

IntoWords. Oplæg ved Teknologiseminaret 3. december 2014 ved Kirsten Marie Hansen MV-Nordic

IntoWords. Oplæg ved Teknologiseminaret 3. december 2014 ved Kirsten Marie Hansen MV-Nordic IntoWords Oplæg ved Teknologiseminaret 3. december 2014 ved Kirsten Marie Hansen MV-Nordic CD-ORD Ud på flere platforme IntoWords med standardindstillinger fra CD-ORD med de mest centrale» funktioner»

Læs mere

DANSK. Basismål i dansk på 1. klassetrin: Basismål i dansk på 2. klassetrin:

DANSK. Basismål i dansk på 1. klassetrin: Basismål i dansk på 2. klassetrin: DANSK Basismål i dansk på 1. klassetrin: at kunne veksle mellem at lytte og at ytre sig at udvikle ordforrådet, bl.a. ved at fortælle om et hændelsesforløb at gengive og udtrykke sig i tegning, drama eller

Læs mere

Læsning og skrivning i 7. - 9. klasse

Læsning og skrivning i 7. - 9. klasse Læsning og skrivning i 7. - 9. klasse Center for Skoler og Dagtilbud Kære forælder Udvikling af gode læse- og skrivefærdigheder er en livslang proces. Derfor får dit barn stadig læse- og skriveundervisning,

Læs mere

UNI C 2008 Pædagogisk IT-kørekort. Læsning og it. øvelser

UNI C 2008 Pædagogisk IT-kørekort. Læsning og it. øvelser Læsning og it øvelser Øvelse 1 Indsæt billede i en tekst... 3 Øvelse 2 Organiser et billedkatalog... 4 Øvelse 3 Indtal en lyd og indsæt den i tekstbehandlingsprogram... 4 Øvelse 4 Indskan en tekst fra

Læs mere

CD-ORD 10 Tjekliste. Gennemgang af CD-ORDs funktioner. MV-Nordic

CD-ORD 10 Tjekliste. Gennemgang af CD-ORDs funktioner. MV-Nordic CD-ORD 10 Tjekliste Gennemgang af CD-ORDs funktioner MV-Nordic www.mv-nordic.com Indhold Øvelse 1 - Åbn CD-ORD... 3 Øvelse 2 - Værktøjslinjen... 4 Øvelse 3 Opret CD-ORD Profil... 5 Øvelse 4 Gendan CD-ORD

Læs mere

Kun til lærerbrug. Dansktræning 3. Kopiering er u-økonomisk og forbudt til erhvervsformål. Kun salg ved direkte kontakt mellem skole og forlag.

Kun til lærerbrug. Dansktræning 3. Kopiering er u-økonomisk og forbudt til erhvervsformål. Kun salg ved direkte kontakt mellem skole og forlag. Kun salg ved direkte kontakt mellem skole og forlag. Kopiering er u-økonomisk og forbudt til erhvervsformål. Dansktræning 3 I Dansktræning 2 er hovedvægten lagt på, at få en vis mængde ord at arbejde med.

Læs mere

Til uddannelse. Læse og Skrive Aftale

Til uddannelse. Læse og Skrive Aftale Til uddannelse Læse og Skrive Aftale Indhold Værktøjer til fastholdelse og fagligt fokus 3 Aftalekonceptet 4 Sådan hjælper programmerne 5 CD-ORD 6-7 Ordbogsværktøjet 8 SkanRead 9 Stemmer 9 IntoWords til

Læs mere

Eleverne finder ord til deres ordbog i de tekster, de læser

Eleverne finder ord til deres ordbog i de tekster, de læser Min egen ordbog med Den Talende Bog, 1.-2. klasse Færdigheds og vidensmål Læringsmål Aktiviteter Tegn på læring kan være Udfordringsopgave Evaluering Afkodning Eleven kan læse ord i tekster til klassetrinnet

Læs mere

CD-ORD 9 Tjekliste. Gennemgan af CD-ORD s 9 funktioner. MV-Nordic

CD-ORD 9 Tjekliste. Gennemgan af CD-ORD s 9 funktioner. MV-Nordic CD-ORD 9 Tjekliste Gennemgan af CD-ORD s 9 funktioner MV-Nordic www.mv-nordic.com Indhold Øvelse 1 - Åbn CD-ORD... 3 Øvelse 2 - Værktøjslinjen... 4 Øvelse 3 Opret CD-ORD Profil... 5 Øvelse 4 Gendan CD-ORD

Læs mere

Kompetencecenter for Læsning i Århus. Oplæg Nordstjerneskolen: Undervisning af elever i læse- skrivevanskeligheder Mellemtrinnet 4. 6.

Kompetencecenter for Læsning i Århus. Oplæg Nordstjerneskolen: Undervisning af elever i læse- skrivevanskeligheder Mellemtrinnet 4. 6. Oplæg Nordstjerneskolen: Undervisning af elever i læse- skrivevanskeligheder Mellemtrinnet 4. 6. klasse Program Kompetencecenter for Læsning i Aarhus Ordblindhed/dysleksi Hvilke udfordringer stiller en

Læs mere

Kære forældre... TJEKTASKEN.NU

Kære forældre... TJEKTASKEN.NU Kære forældre... 2012 TJEKTASKEN.NU Formålet med denne folder er at gøre forældre opmærksomme på skolens tilbud om, at deres børn kan downloade og bruge udvalgte it-programmer derhjemme. Programmerne er

Læs mere

Lytteskrivning. Skrivning med lydstøtte. Bent Saabye Jensen

Lytteskrivning. Skrivning med lydstøtte. Bent Saabye Jensen Lytteskrivning Skrivning med lydstøtte Bent Saabye Jensen Variation i kompensation ved tekstlæsning 35 Ændring i score 30 25 20 15 10 Læsning M=20,5 (SD 7,4) PC-læsning M=25 (SD 3,4) N=89 P=0,000 5 0 1

Læs mere