Opnå energi til det daglige behov.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Opnå energi til det daglige behov."

Transkript

1 VARMT VAND VEDVARENDE ENERGI RUMOPVARMNING Opnå energi til det daglige behov. VARMEPUMPER VENTILATION SOLAR

2 Vedvarende energi varmeforsyning i naturlig balance. Bliv uafhængig af fossile brændstoffer som olie og gas. Med vores skræddersyede løsninger baseret på varige energiformer, giver vi dig adgang til de mest naturlige energikilder i verden, med den største effektivitet. For naturen er fuld af energi.

3 Vedvarende energi Indhold Virksomheder Systemløsning Uafhængighed Varmepumpeteknik Ventilationsteknik Solarteknik Kvalitet kommer ikke af det omtrentlige. Derimod af det helt præcise 04 STIEBEL ELTRON tilbyder en løsning til ethvert behov 06 Fremtidens varmeforsyning 08 Hvordan udvindes varme af kulde? 12 Nyd den sunde, friske luft uden varmetab 18 Solvarme- og solcelleanlæg. Le med, når solen skinner 22 Varmepumper Luft vand-varmepumper 26 Væske vand-varmepumper 36 Vand vand-varmepumper 43 Beholdere 44 Brugsvandsstation 47 Varmtvands-varmepumper 48 Ventilationssystemer Ventilationssystemer 52 Luftfordelingssystem 57 Solvarme og fotovoltaisk teknologi Solvarme 60 Fotovoltaisk teknologi 64 Beholdere 65 Tekniske data De vigtigste oplysninger kort fortalt 66

4 Kvalitet kommer ikke af det omtrentlige. Derimod af det helt præcise. STIEBEL ELTRON har siden 1924 stået for innovative løsninger. Dengang som i dag udvikler vi produkter, der er funktionelt anvendelige og befinder sig på det højeste kvalitetsniveau. Innovativ teknik, pålidelig kvalitet og service udført i fællesskab fører til mærkevarer i bedste tradition. Ukonventionel tankegang og praktiske opfindelser, der har præget hele markeder, udgør i denne forbindelse den vigtigste kapital i vores virksomhed. På dette grundlag skaber vi produkter og systemer i perfekt kvalitet og stiller dem til rådighed for et krævende marked. Entusiastisk kontinuitet. Med samme entusiasme, som vi anvendte tidligere til udviklingen af nutidens produkter, arbejder vi i dag med varige løsninger til morgendagen. STIEBEL ELTRON forsyner dig i dag og i fremtiden med komfortable og effektive løsninger hele vejen rundt om temaerne varmt vand, vedvarende energi, klima og centralvarme. Med talløse enkeltkomponenter og komplekse systemløsninger bidrager vi til at skåne miljøet og spare på ressourcerne uden derved at give afkald på komforten. STIEBEL ELTRON. Specialist i varmepumper, i mere end 35 år. Allerede for mere end 35 år siden havde vi som den første virksomhed i Tyskland udviklet varmepumpeteknikken, så den var klar til at blive markedsført. Den fremstilles i dag på en af de største og mest moderne varmepumpefabrikker i Europa. På dette grundlag er der opstået en bred vifte af produkter baseret på vedvarende energi. Fra højeffektive kompakte anlæg over integrerede kombinationsanlæg til modulære systemløsninger, der kan udbygges, tilbyder vi et fuldstændigt program, hvormed vi kan imødekomme fremtidens udfordringer på energiområdet, både inden for den private sektor og til erhvervsmæssig anvendelse. Samtidig udvikler vi vores produkter under hensyntagen til de lovmæssige normer og bestemmelser. Med det mål at kunne tilbyde vores kunder førsteklasses produkter og skræddersyede løsninger. For at opnå dette, samarbejder vi med et stærkt netværk af kvalificerede systempartnere og tilbyder vores kunder personlig service på stedet. For siden vi blev grundlagt i 1924 har de tekniske muligheder ganske vist ændret sig grundlæggende, men vores mål er stadig det samme: at du, når du bestemmer dig for højkvalitetsprodukter og løsninger fra STIEBEL ELTRON, altid vil føle dig veltilpas.

5 Virksomheder Øget energieffektivitet er en bevægelse mod uafhængighed. Væk fra afhængigheden af olie og gas. Væk fra emission af drivhusgasser som CO 2, der er skadelige for klimaet. Hen mod en varig og skånende udnyttelse af de vedvarende energikilder. Det er den vej vi går ad. At være uafhængig vil sige,... Succes skabes af ideer. I 1924 startede Dr. Theodor Stiebel virksomheden med det mål; at udvikle produkter med lavt energiforbrug. En forpligtelse, der fi k ny betydning med oliekrisen i Det rigtige tidspunkt for os til at træde ind i varmepumpeteknikken. at fortsætte med at gro ud af en virksomheds rødder. Den største kapital i vores virksomhed er vores medarbejderes kreativitet. Vi forsker og udvikler med entusiasme løsninger til morgendagens verden. For fremtiden tilhører dem, der aktivt skaber den. at gøde jorden med stærke ideer. Varige boligkoncepter er et spørgsmål om teknik. For eksempel i plusenergihuset, der producerer mere energi, end det forbruger. Med markedsklare produkter åbner vi også her nye døre for effektiviteten. at udvikle løsninger, der viser vejen frem.

6 Stiebel Eltron har en løsning på ethvert problem. Nye former for energiudvinding skaber nye udfordringer. STIEBEL ELTRON giver med sit brede sortiment af systemløsninger overbevisende svar på mange spørgsmål. Grundlaget udgøres altid af den innovative og solide teknik, der udvikles, designes og ofte også produceres i Tyskland. Varmepumper Udnyttelse af den varme, der bare er der Varmepumperne udnytter den solenergi, der er lagret i omgivelserne. Afhængigt af mediet skelner man mellem luft vand-, væske vand og vand vand-varmepumper. Mangfoldigheden af systemer, som STIEBEL ELTRON kan tilbyde, muliggør en skræddersyet løsning til ethvert behov. Ventilation Automatisk ventilation og næsten uden varmetab Jo tættere bygningerne bliver, jo vigtigere bliver et reguleret luftskifte for at undgå skader på bygninger, som for eksempel skimmelsvamp. STIEBEL ELTRON tilbyder skræddersyede løsninger, der udover ventilationen også overtager rum- og brugsvandsopvarmningen og om sommeren endog kølingen, som den kompakte løsning LWZ 304/404 SOL.

7 Systemløsning Solvarme Fotovoltaisk teknologi Intelligent udnyttelse af solenergien Den, der vil gribe chancen for at sænke sine energiudgifter ved hjælp af solen, kan STIEBEL ELTRON tilbyde førsteklasses produkter med lang levetid. Til produktion af varmt brugsvand vha. solfangeranlæg og produktion af strøm vha. solcelleanlæg. Også på disse områder udmærker vores kvalitet sig ikke kun ved en lang levetid, men også ved en fantastisk effektivitet. Tilbehør Intet skal mangle STIEBEL ELTRON tilbehør For at energieffektiviteten ikke skal gå tabt på grund af detaljer, råder STIEBEL ELTRON over et omfattende sortiment af tilbehør. Det gør det muligt at tilpasse den valgte systemløsning til de aktuelle forhold og dermed for eksempel opfylde ønsket om en særlig komfortabel betjening. Beholdere Varmeforråd For en effektiv varmeteknik og for at udnytte et solvarmeanlæg, er en varmtvandsbeholder, bufferbeholder og systembeholder med en tilstrækkelig stor dimensionering uundværlig. STIEBEL ELTRON har takket være sit omfattende sortiment den rigtige type til ethvert behov

8 Varmeforsyningen af private boliger æder en fjerdedel af den samlede energiproduktion. Det er på tide at sænke husstandenes energiforbrug ved hjælp af moderne teknik. Overvind udfordringerne med ny energi. De fleste varmesystemer gør, hvad man forventer af dem: De varmer. Men det, der tidligere blev anset for at være et enkelt spørgsmål om udstyrets egenskab i en bolig, har i mellemtiden udviklet sig til at være fremtidens kernesag. Hvordan kan vi sikre vores varmeforsyning uden hele tiden at udnytte de stadig mere knappe og dyre ressourcer? Og frem for alt med hvilke omkostninger? For én ting er sikkert: Fortsat afbrænding af kostbare råstoffer som olie og gas er en blindgyde, hvor vi snart støder mod væggen. Naturen er fuld af energi. Vi er fulde af ideer til at bruge den. Ved hjælp af produkter og systemer, der fører til uafhængighed af dyre og truede råstoffer. Velkommen i den nye energitidsalder. Det skal man gøre sig klart: Fossile brændstoffer er verdens energiopsparinger fra en hel verdensalder. De bliver nu brugt i en milliontedel (!) af den tid, som de opstod i. Derfor er der i dag efterspørgsel på langsigtede effektive systemer, også når det tilsyneladende ligger langt ude i fremtiden. Den nærmest placerede løsning med en afstand på 150 millioner kilometer er solen. Dens stråleenergi og den solvarme, der er lagret i naturen, er tilstrækkelig til at sikre vores energiforsyning. Vi skal blot udnytte den. STIEBEL ELTRON kan allerede i dag tilbyde løsninger, hvormed du kan sænke energiforbruget drastisk og vinde på vedvarende energikilder. Dette til omkostninger, der ligger langt under niveauet for den klassiske energiforsyning. For vi mener, at innovativ teknik skal skåne begge dele: miljøet og pengepungen.

9 Uafhængighed Energien fra naturen Uafhængighed af olie og gas Gratis og dagligt anvendelig Skåner miljøet og klimaet Ingen emissioner Ubegrænset til rådighed Fremtidssikker Ideer som energieffekt. De bedste ting er gratis. Herunder hører endog den energi, som vi bruger dagligt. For naturen stiller den gratis til rådighed i tilstrækkeligt omfang, og det i form af strålings- og varmeenergi. Ved at bruge en intelligent teknik kan disse enorme ressourcer anvendes, som kilde til energiforsyningen af private og erhvervsmæssige ejendomme. For eksempel ved hjælp af varmepumpeteknik, fotovoltaisk teknologi eller ved at anvende solvarmeanlæg. Sammen med en intelligent energistyring, systemer til varmegenvinding og yderligere forholdsregler til forøgelse af effektiviteten, er det på stedet i praksis muligt at klare sig fuldstændig uden olie og gas. Det ligger ikke i nogen fjern fremtid, det gælder i dag. STIEBEL ELTRON er ikke for ingenting begyndt at udvikle produkter for mere end 35 år siden på basis af varige energiformer, og råder i dag over en af de bredeste vifter af i praksis afprøvede systemer og løsninger til morgendagens energibudget. Vi vil gerne spare. Men ikke med informationer. Energi kan optræde og anvendes i de mest forskellige former. Hyppigst som varme. Når man nu holder sig for øje, at næsten 90 % af den samlede energi i husholdningen anvendes til forsyning med varmt vand og opvarmningsvarme, så kan man allerede ane følgende: Sparepotentialet er gigantisk. Eller sagt på en anden måde - hvem vil i fremtiden stadig kunne tillade sig at se bort fra så megen energi? Økonomisk miljøbeskyttelse. Brugen af varige energikilder skyldes i dag ikke kun økonomiske årsager. Den ansvarsfulde omgang med de kostbare ressourcer er en af de vigtigste opgaver i fremtiden - og betaler sig allerede i dag: Den, der investerer i vedvarende energi, beskytter miljøet og profiterer af besparelser på udgifterne til varmeenergi på lang sigt. Energiforbrugere i husholdningen Grundlæggende: Enfamilieshus, kilde: AG Energiebilanzen % 1,4 % belysning 3,7 % madlavning 6,6 % elektriske apparater 10,5 % varmt vand 77,8 % opvarmning

10 Vi har energien til at ændre tingene. Derfor 35 år udviklet en varmeteknik på grundla kilder. Med innovativ produktionsteknik og sikrer vi, at vi i fremtiden kan nyde en var er til at betale.

11 Vedvarende energi har vi i mere end g af varige energistor fremsynethed meforsyning, der

12 Hvordan udvindes varme af kulde? I princippet enkelt: Varmepumpeteknik Omgivelsernes varme 1 Elektrisk energi 2 Kompressor Fordamper Kondensator 3 Fremløb Opvarmningsvarme Returløb En kort introduktion til varmepumpens verden. Normalt kan der kun udvindes varme fra en energikilde, som har en højere temperatur end de umiddelbare omgivelser. For eksempel fra en flamme i varmekedlen. Et medium, som regel vand, strømmer rundt om denne energikilde og optager derved dens varme i kraft af den store temperaturforskel. Varmeenergien strømmer fra den høje til den lave temperatur. Denne energi udtaget af brænderflammen transporterer mediet vand hen til det sted, hvor den skal bruges: til radiatoren. Varmepumpeteknikken virker i princippet på samme måde. Den udnytter dog den solenergi, der er lagret i omgivelserne, og fører den videre til varmesystemet. På den måde øser den af en i realiteten uudtømmelig energikilde. Men da den anvendelige naturenergi ikke forefi ndes i så høje temperaturer, skal det medium, der optager energien, være koldere, så der opstår en temperaturforskel. Som medium anvendes derfor ikke vand, men et kølemiddel. Processen er som følger: Det nedkølede flydende kølemiddel ledes først til varmeveksleren, den såkaldte fordamper. Der optager kølemidlet varmen fra omgivelserne og fordamper herunder. Det nu gasformede kølemiddel suges ind af kompressoren og komprimeres. Derved øges trykket, og temperaturen stiger. En anden varmeveksler (kondensator) sørger nu for, at denne varme når ind i varmesystemet. Ved varmeafgivelsen kondenseres kølemidlet samtidigt og bliver igen flydende. Til slut reduceres trykket i ekspansionsventilen, og kredsløbet begynder forfra. Princippet svarer til funktionsmåden i et køleskab. Blot med den forskel, at køleskabet ikke varmer, men køler. Ekspansionsventil 4 1 Et nedkølet, flydende kølemiddel ledes til varmepumpens varmeveksler (fordamper). Pga. temperaturforskellen optager det energi fra omgivelserne. Kølemidlet antager herved en gasformig tilstand. 2 I kompressoren bliver det gasformede kølemiddel komprimeret. Som følge af trykstigningen sker der en temperaturstigning. 3 En anden varmeveksler (kondensator) transporterer denne varme ind i varmesystemet, kølemidlet bliver atter flydende og nedkøles. 4 Kølemidlets tryk reduceres i ekspansionsventilen. Processen starter forfra. Effektivitet - et spørgsmål om teknik. Takket være højeffektiv teknik har STIEBEL ELTRON løbende været i stand til at forbedre sine varmepumpers virkningsgrad. Den i praksis eneste energi, som en aktiv varmepumpe behøver, er strømmen til drift af kompressoren. Ud af 1 kwh strøm genererer nogle varmepumper fra STIEBEL ELTRON op til 6,0 kw anvendelig varmeenergi. Anlæggene er ekstremt driftssikre og kræver næsten ingen vedligeholdelse. Mange sådanne anlæg kører stadig fejlfrit efter mere end 35 års konstant drift.

13 Varmepumpeteknik 12 13

14 Opvarmning med varmepumper Når der træffes beslutning om et nyt varmesystem, dukker spørgsmålet om udskiftning af selve energikilden også op. Er de klassiske brændstoffer olie og naturgas stadig egnede i fremtiden? STIEBEL ELTRON har lavet en sammenligning af konventionelle varmesystemer med varmepumper. CO 2 -udledningen sænkes massivt Gratis energi i vid udstrækning (kun strømandelen skal betales) Begrænset pladsbehov I vid udstrækning uafhængig af råstofpriserne Ved en direkte sammenligning af systemerne er det tydeligt, at en varmepumpe er overlegen i forhold til både et moderne olie-lavtemperaturs-varmesystem, som et naturgasvarmesystem med brændværditeknik. Det både med hensyn til det primære energiforbrug, som udledning af CO 2. I betragtning af de svindende ressourcer og dermed stadig dyrere råstoffer råder en varmepumpe sikkert over den fremtidsorienterede teknologi. Sammenligning mellem forskellige varmesystemer (til opvarmning) Sammenligning af det primære energiforbrug CO 2 -emissioner Monovalent varmepumpe årsvirkningsgrad 4 (varmekilde jord) Gas-brændværdi Olie-lavtemperatur Kilde: BWP e. V.

15 Varmepumpeteknik 14 15

16 Miljøvenlig energi frit leveret! I praksis er der tre energiformer, der bedst betaler sig: Udeluften, som omgiver os alle, jorden, hvor solens varme er oplagret samt grundvandet som indeholder store mængder uudnyttet energi. Med en af disse tre energiformer kan huse og boliger af næsten enhver type og størrelse udstyres eller moderniseres med en varmepumpe. Varmekilde luft Varmekilde luft. Udeluften suges ind via en lydsvag blæser. En varmeveksler trækker energi ud af luften. Varmepumpen forvandler denne energi til anvendelig varme for huset. Pga. det begrænsede installationsarbejde, er dette princip særligt velegnet til omstillingen fra et eksisterende varmesystem til en varmepumpe. Men også mange lavenergihuse opvarmes med denne teknik. Varmekilde jord Varmekilde jord. Ved den geotermiske proces anbringes efter behov en eller fl ere jordvarmeslanger 1,2 meter nede i jorden. En varmebærende væske transporterer jordvarmen til varmepumpen, hvor den bliver anvendelig for huset. Denne varmepumpetype, som er den hyppigst anvendte, virker med stort set ensartet effektivitet hele året rundt på grund af de konstante temperaturer i de dybe jordlag. Der kræves et relativt begrænset areal til udførelse af boringerne. Varmekilde grundvand Varmekilde grundvand. På steder, hvor grundvandet er tilgængeligt, er det nemt at udnytte det til varmeforsyning. Via en sugebrønd føres grundvandet til en varmeveksler, hvor varmepumpen optager energi og gør den anvendelig som varmeenergi. Grundvandet løber tilbage til en anden brønd, den såkaldte synkebrønd. Udnyttelse af grundvandet som varmekilde giver maksimal effektivitet hele året rundt.

17 Varmepumpeteknik Seks trin til den rigtige varmepumpe. 1 Gennemgang af huset Din installatør kontrollerer de bygningsmæssige forhold og pladsforholdene. 2 Beregning af varmebelastningen Behovet for varmeenergi fremgår af boligens areal og isolering. Din installatør begynder altid først med at beregne varmeanlæggets optimale dimensionering. 3 Ønskede funktioner Alle vores varmepumper sørger for varme og varmt vand. Vores professionelle partner oplyser, om der kan tilbydes ekstra funktioner som køling og relevante muligheder for komfort eller besparelser. 4 Varmepumpens opstillingssted Vores varmepumper kan opstilles inden- eller udendørs alt efter type. 5 Type varmepumpe På grundlag af trin 1-4 vælges nu den optimale varmepumpeløsning til din ejendom i vores brede produktprogram. 6 Dit personlige tilbud Din installatør beregner et bindende tilbud.

18 Nyd den sunde, friske luft uden varmetab. Ikke kun mennesker har brug for frisk luft, også bygninger. En regelmæssig udskiftning af den brugte luft er især vigtig ved energieffektive huse, der udmærker sig ved stor tæthed i bygningens skal. Huset har mulighed for at ånde. Ifølge forskrifterne skal der ventileres tre til fire gang om dagen i mindst ti minutter. Herved skal mindst 50 % af indeluften udskiftes - for erhvervsaktive, rejseglade og alle andre mennesker, der er meget undervejs, er det næppe muligt. Ensartet høj luftkvalitet Energieffektiv ventilation via varmegenvinding Rummer især fordele for allergikere Men farerne er virkelige: Hvis der samles fugtig luft indvendigt, kræver det blot ringe temperatursvingninger for at få denne fugtighed til at stige. En ideel grobund for skimmelsvamp. Den trives nemlig allerede fra en luftfugtighed på 80 % i løbet af tre dage - præcis som bakterier og vira. De beskadiger ikke kun bygningens substans, men er også sundhedsskadelige. Hvis der bliver luftet for sjældent ud, koncentreres også skadelige stoffer fra rummenes interiør i indeluften præcis som CO 2. Fordelene ved automatisk ventilation. Med en fuldautomatisk friskluftforsyning undgås sådanne problemer. Ved hjælp af en luftkvalitetssensor registrerer den selvstændigt behovet og styrer tilførslen af frisk luft ud fra dette. Samtidig sker der - til forskel fra udluftning gennem åbne vinduer næppe noget tab af varmeenergi. For op til 90 % af varmen genvindes ved hjælp af højeffektive varmevekslere. Træk vejret lettere. Især for allergikere har fuldautomatiske ventilationssystemer store fordele. For ved brug af særlige fi ltre kan pollen og støv holdes ude, mens det regelmæssige luftskifte formindsker væksten af husstøvmider. Indeklimaets onde cirkel Ventilation Lukkede rum har brug for en regelmæssig tilførsel af frisk luft. Den minimale udskiftning af luft i timen er et 0,4 gange luftskifte af rummets volumen. Energiforbrug Ved ventilation går ca. 50 % af opvarmningsvarmen tabt igennem vinduer og infiltration. Pengene bliver bogstaveligt talt smidt ud af vinduet. Skimmelsvamp Som følge af manglende ventilation øges rummets luftfugtighed. Med fugtighedsskader og skimmelsvampe til følge. Tætning Tæt bygningsskal og tætsluttende vinduer sænker varmeudgifterne, men medfører også en massiv reduktion af den frie luftudveksling.

19 Ventilationsteknik 18 19

20 Frisk luft til alle. STIEBEL ELTRON kan tilbyde en skræddersyet løsning til enhver type hus og alle behov. Uanset om det drejer sig om ventilation, varmt vand, opvarmning og køling - næsten ethvert ønske om komfort kan opfyldes. Samtidigt kan systemerne tilpasses nøjagtigt til etageboliger, gammelt byggeri og moderne passivhuse eller lavenergihuse. Ønske om komfortabel ventilation, varmt vand, varme og køling Med sine højintegrerede ventilationssystemer kan STIEBEL ELTRON tilbyde High-End-løsninger, der næppe lader noget tilbage at ønske. Moderne enfamilieshuse har således hele deres husteknik fra rumopvarmning over brugsvandsopvarmning til klima og ventilation samlet i ét anlæg. Til alle det stiller de største krav til komfort og effektivitet. Disse systemer kan også kombineres med solarsystemer for at opnå ekstra effektivitet. Ønske om komfortabel ventilation Netop i etagebyggeri er en tilstrækkelig rumventilation af særlig vigtighed for at undgå skader på byggeriet som skimmelsvamp på lang sigt. STIEBEL ELTRON kan her - uanset om det drejer sig om nybyggeri eller modernisering - tilbyde anlæg udelukkende til ventilation. Fordelen: Allerede eksisterende varme- og varmtvandssystemer kan fortsat udnyttes. Ønske om komfortabel ventilation og varmt vand. Naturligvis kan ventilationssystemet ud over ventilationsfunktionen også anvendes til produktion af varmt brugsvand.

21 Ventilationsteknik 20 21

22 Solvarme- og solcelleanlæg. Le med, når solen skinner. Når det drejer sig om at udvinde anvendelig energi fra solen, skelnes der principielt mellem to metoder: På den ene side findes fotovoltaisk teknologi til produktion af strøm, på den anden solvarmeanlæg, hvor strålingsenergien omdannes til varme og udnyttes til varmt brugsvand. Fotovoltaisk teknologi. Sådanne systemer omdanner solens stråler til elektrisk strøm. En inverter omdanner jævnstrømmen til 230 volts vekselstrøm, der kan indføres i el-nettet. Her tilbyder STIEBEL ELTRON solarmodulserien TEGREON i høj kvalitet, produceret i Tyskland efter strenge miljøhensyn. Højkvalitetskomponenter og en kvalitetsoptimeret fremstilling sørger for en høj investeringssikkerhed med langvarige garantier og store afkast. Automatiseret og kvalitetsoptimeret fremstilling Forarbejdet af økologiske, miljøvenlige materialer Solvarme frembringer per år op til 70 % af energiforbruget til varmt vand Fotovoltaisk teknologi producerer per år tæt ved 100 % af energimængden af det gennemsnitlige strømbehov. Solvarmeanlæg, Når solens strålingsenergi bliver omdannet til varme, taler man om solvarmeanlæg. Denne anvendes til rum- og brugsvandsopvarmning. For solvarmeanlæg taler, at næsten 90 % af husholdningsenergien i forvejen bruges til rumopvarmning og varmt brugsvand. Solpanelerne fra STIEBEL ELTRON udmærker sig ved en enorm strålingsabsorbering, en lav udstråling og en imponerende lang levetid. Summen af alle tekniske komponenter giver dig en ekstrem høj solfangervirkningsgrad på over 80 %. De højtydende produkter fra STIEBEL ELTRON fremstilles af miljøvenlige materialer i højeste forarbejdningskvalitet. En gave fra solen. Solen skinner med varierende intensitet. I de varme måneder mellem maj og september, er det muligt at dække op til 90 % af behovet for varmeenergi med et solvarmeanlæg. Og selv i december kan den lavtstående vintersol bidrage med endnu en andel på 25 %. Således bidrager solen fordelt over året med op til 70 % af energitilførslen for varmt vand. Den absorberede varme lagres da via specielle varmevekslere i en varmtvandsbeholder, hvorfra de forskellige udtagssteder forsynes. Hvis man f.eks. tilslutter sin solenergi-tilpassede opvaskemaskine, sparer man den strøm, der ellers skulle have været brugt til opvarmning af opvaskevandet.

23 Solarteknik Solindstrålingen igennem året Indstråling (solarklimazone II) kwh [ m² / dag ] Global stråling Direkte solstråling 0 Jan. Febr. Marts April Maj Juni Juli Aug. Sept. Okt. Nov. Dec. Det er bare at nyde solen. Solarsystemerne fra STIEBEL ELTRON byder på en stor komfort på alle områder. Driften kører fuldautomatisk og kræver meget lidt vedligeholdelse. Anlæggene yder således et vigtigt bidrag til at opfylde alle energispareforordninger, øger ejendommens værdi og kan sænke energiomkostningerne betydeligt. Derudover kan solfangerpanelerne også kombineres med varmepumper til et totalanlæg til varige energiformer. Diffus stråling Det lyder godt. Solen skinner om året mellem og timer ned på Danmark. Herved stråler der gratis energi ned på op til kwh per kvadratmeter og år. Det svarer til energiindholdet i ca. 180 kg brunkul, 230 kg brænde eller 95 m 3 naturgas. Det er godt. Med 4 6 m 2 solfangerflade kan en familie på syv personer få dækket sit årlige varmtvandsbehov med op til 70 %. Et solarsystem kan i Danmark på et år spare op til 70 % af udgifterne til brugsvandsopvarmningen.

24 Varmepumper. Fordi omgivelserne er fuld af energi. En kedel forbrænder gas eller olie. Det gør en varmepumpe ikke. Den udnytter den omgivende energi, der er til rådighed i ubegrænset mængde. Jeg synes, at det passer bedre til mig.

25 Varmepumper 24 25

26 Hurtigt varmt vand fra naturlig kulde. Stærk teknik til hjemmet WPL 5 N plus sætter nye standarder. For via den hastighedsregulerede kompressor tilvejebringes altid kun så megen energi, som der netop er behov for. Ved at anvende kuldioxid som et naturligt kølemiddel betrædes nye veje inden for varmepumpeteknikken, der især sætter meget effektive standarder inden for brugsvandsopvarmningen. Med sit ringe pladsbehov og lydsvage drift kan dette system anvendes særligt godt inden for nybyggeri, i rækkehuse eller etageejendomme af høj kvalitet. Varmepumpen er egnet til vægmontage og forbindes både elektrisk og hydraulisk med beholdermodulet. Modulet består af en emaljeret 200 liters varmtvandsbeholder og den integrerede varmepumpestyring. De nødvendige cirkulationspumper til opvarmning og varmt vand, samt el-patron til den monoenergiske varmedrift er allerede indbygget som standard. WPL 5 N plus WPL 5 N plus Inverter-kompressor Egnet til bebyggelser med trange pladsforhold Optimeret til kombinationen af brugsvands- og rumopvarmning Naturligt kølemiddel CO 2 Varmtvandstemperaturer op til + 65 C Hydraulisk forbindelse mellem varmepumpe- og beholdermodul Fordele for dit hjem: Tilpasning af varmeeffekten til bygningens varmebehov Meget lydsvag i drift Optimalt egnet til nybyggeri Cirkulationspumpe med energieffektivitetsklasse A

27 Luft vand-varmepumper Så enkelt kan moderniseringen være: vha. Premium-teknik. Anbefales på det varmeste Det bliver stadig mere enkelt at anvende varmepumper ved modernisering af varmesystemet. Den nye højtemperaturs-luft vand-varmepumpe WPL HT udvider i denne henseende anvendelsesområderne yderligere. Den er egnet til opstilling udenog indendørs og udgør en overbevisende valgmulighed. Den producerer varmtvand uden ekstravarme og er dermed den ideelle varmepumpe til brugsvandsopvarmning inden for varme- og brugsvandsområdet. For WPL HT når fremløbstemperaturer op på + 75 C. De høje temperaturer muliggøres af to inverter-kompressorer, der kører i et kølekredsløb. Deres effekt tilpasser sig nøjagtigt til bygningens aktuelle varmebehov. Effekttallet bliver optimeret via en elektronisk ekspansionsventil. Derudover forbedrer dampmellemindsprøjtningen ved lave udetemperaturer anvendelsesområdet og øger dermed effektiviteten og varmeeffekten. WPL HT udeopstilling WPL HT Patenteret kølekreds En kølekreds med to inverter-kompressorer Dampmellemindsprøjtning Elektronisk ekspansionsventil Mulighed for monovalent varmedrift Op til + 75 C varmefremløbstemperatur Fås som udendørs og indendørs opstillingsversioner Fordele for dit hjem: Tilpasning af varmeeffekten til bygningens varmebehov Superanlæg på højt teknisk niveau Meget lydsvag i drift Højere varmtvandskomfort

28 Fungerer gerne i det fri. Varmer og køler indendøre. Skab plads i kælderen Takket være det robuste kabinet, den yderst lydsvage drift og den særlige beskyttelseshætte, kan WPL E også forrette sit arbejde i det fri. Kun strømtilslutningen og ledningerne til beholderen skal føres gennem kældervæggen. I versionen WPL cool med integreret kølefunktion er alle muligheder inden for moderne rumtemperering til rådighed. En elektronisk ekspansionsventil sørger for optimal regulering af processerne. Den kan ved hjælp af den unikke reguleringselektronik indstilles optimalt på varme- og køledrift. WPL E cool WPL E cool Dampmellemindsprøjtning Elektronisk ekspansionsventil Kølekredsløbs-opvarmning af afrimningsbeholderen Høje effekttal Tidsbesparende og energieffektiv kredsløbs-reverseringsafrimning Fås som udendørs og indendørs opstillingsversioner Med integreret el- og energimåler Fordele for dit hjem: Optimalt egnet til modernisering Høj effekt og gode effekttal også ved lave udetemperaturer Effektiv afrimning

29 Luft vand-varmepumper Varmekraft i kompakt form. Selv ved de laveste temperaturer Kraft i miniformat Luft vand-varmepumpen WPL E cool yder varmekraft i kompakt format. Anlægget til opstilling inde i bygningen klarer sig selv ved 20 C udeluft uden varmeenergi. WPL E cool suger udeluften gennem slanger, der bliver ført gennem to separate kælderåbninger. En elektrisk nødvarme sørger efter behov for ekstra varmekraft. Under drift kører WPL E cool behageligt og roligt. Anlægget er allerede udstyret med alt sikkerhedsudstyr. Afrimningsfunktionen befrier varmeveksleren for is og garanterer fejlfri drift. For når varmen trækkes ud af luften, dannes der kondensvand. Under bestemte vejrforhold kan kondensvandet fryse og blive afsat på varmeveksleren. WPL-produktserien fås efter ønske til inden- og udendørs opstilling. WPL E cool bliver via fleksible slanger forsynet med udeluft med henblik på energiudvinding. WPL E cool med luftføringsmodul WPIC WPL E cool med luftføringsmodul WPIC Dampmellemindsprøjtning Elektronisk ekspansionsventil Kølekredsløbs-opvarmning af afrimningsbeholderen Høje effekttal Tidsbesparende og energieffektiv kredsløbs-reverseringsafrimning Til kompakt opstilling indendørs Med integreret el- og energimåler Fordele for dit hjem: Optimalt egnet til modernisering Høj effekt og gode effekttal selv ved lav udetemperatur Effektiv afrimning

30 Simpelthen perfekt også til flerfamiliehuse. Super varmekraft fra luften Til ejendomme med høje effektkrav gør luft vand-varmepumpen WPL en opsigtsvækkende entré i adskillige henseender. Anlægget kan opstilles med en indbygningshøjde på lige netop en gange 1,5 meter uden for bygningen. Via kaskadekoblingen kan kraftpakken mangfoldiggøre sin allerede kraftige effekt. Dermed tilbydes også en skræddersyet løsning for fl erfamiliehuse af meget forskellig størrelse. Således holder den effektive varmeteknik nu også sit indtog ved moderniseringen af større ejendomme med begrænsede installationsomkostninger. WPL WPL Elektronisk ekspansionsventil Egnet til kaskadekobling til store præstationskrav Op til + 60 C varmefremløbstemperatur Med integreret el- og energimåler Fordele for dit hjem: Lav indbygningshøjde Fordamper beskyttet mod ydre beskadigelse Mulighed for bivalent drift

31 Luft vand-varmepumper Sparer plads og energi. Kompaktklassen til nybyggeri. Kompaktklasse I energisparehuse på op til 160 m 2 spiller varmepumpe WPL 10 IK sine kompakte styrker ud. Som totalanlæg er den allerede udstyret med alle relevante moduler: Fra luftslangerne og varmecirkulationspumpen, over ekspansionsbeholderen og den integrerede elektriske varmegenerator, til sikkerhedsgruppen og styreteknikken er WPL 10 IK udstyret med alle væsentlige komponenter til varmedriften. Det vil sige, at den kompakte varmepumpe med sit design ikke kun er særdeles energibesparende, men også ekstremt pladsbesparende. WPL 10 IK WPL 10 IK Tidsbesparende og energieffektiv kredsløbs-reverseringsafrimning Op til + 60 C varmefremløbstemperatur Anvendelsesområde fra 20 C til + 30 C udetemperatur Med integreret el- og energimåler Enkelt installation Fordele for dit hjem: Optimalt egnet til nybyggeri Begrænset pladsbehov Cirkulationspumpe med energieffektivitetsklasse A

32 Luft vand-varmepumper Virkningsfuld varmeteknik til opadstræbende nybyggeri. Tre ønsker i ét anlæg Den effektive varmeteknik i luft vand-varmepumpen WPL ACS er særligt velegnet til nybyggeri. Den er særdeles lydsvag, og dens moderne design passer harmonisk ind i ethvert byggeprojekt. Den tilpasses i moduler. Således overtager kombinationen med et beholdermodul (HSBB 10 AC) inklusive 200 liters varmtvandsbeholder, rum- og brugsvandsopvarmningen, samt råder over en kølefunktion om sommeren. WPL ACS med HSBB WPL ACS Elektronisk ekspansionsventil Enkelt installation Kølekredsløbs-opvarmning af afrimningsbeholderen Med integreret el- og energimåler Varme og køling Fordele for dit hjem: Optimalt egnet til nybyggeri Meget lydsvag i drift Begrænset pladsbehov Mulighed for aktiv køling via vending af cirkulationen

33 Væske vand-varmepumper Komplet udstyr som standard med høj virkningsgrad. Toppræstationen Denne kraftpakke har det bare i sig. For den moderne væske vand-varmepumpe WPF E overbeviser med komplet udstyr som standard. Hermed er de to trykekspansionsbeholdere til opvarmningen og til væske siden indbygget sammen med de højeffektive cirkulationspumper til varme- og til væskekredsløbet. Den integrerede varmepumpestyring indregulerer den ideelle energiforsyning under driften. Varmepumpen med el- og energimåleren som standard fås i fem udførelser med en varmeeffekt på 5,8 til 16,8 kw. De har alle følgende fælles: Som effektive totalanlæg sparer de energi i selv det mindste rum. Lige som WPF cool kombinerer væske vand-varmepumpen fordelene ved billig varmeenergi om vinteren med den komfortable køligere rumluft om sommeren. For med den integrerede varmeveksler i det højeffektive kompakte anlæg, er der mulighed for en kølefunktion på varme dage. WPF E/cool WPF E /cool Fem kapacitetsstørrelser Op til +60 C varmefremløbstemperatur Integreret styring af varmepumpen Integreret el- og energimåler Forbedret virkningsgrad takket være indbyggede højeffektive cirkulationspumper Integreret varmeveksler til passiv køling (WPF cool) Enkelt installation Fordele for dit hjem: Komplet udstyr som standard Meget lydsvag i drift Integreret kølefunktion (WPF cool)

34 Jordvarme totalløsning, til rumopvarmning og varmt brugsvand. Forbundet til jorden Ved væske vand-varmepumpen WPC drejer det sig om en fuldt ud funktionsdygtig totalløsning til rum- og brugsvandsopvarmning. Den trækker varmeenergien ud af en jordsonde eller jordvarmeslanger. WPC en har allerede en 200 liters beholder under det lydisolerede yderlag. Samtlige sikkerheds- og styringskomponenter til fuldautomatisk drift er fast integreret i anlægget. Varmepumpen er på grund af den allerede indbyggede varmtvandsbeholder særligt egnet også ved begrænset rumareal. WPC 10 GUT (2,4) Im Test: 8 Sole-Wasser- Wärmepumpen Ausgabe 6/2007 WPC WPC Kompakt anlæg til rum- og brugsvandsopvarmning Nem installation og betjening Op til + 60 C varmefremløbstemperatur Forbedret virkningsgrad takket være indbyggede højeffektive cirkulationspumper Kan kombineres med ventilationsmodulet LWM 250 Fordele for dit hjem: Kompakt løsning via integreret varmtvandsbeholder Meget lydsvag i drift

35 Væske vand-varmepumper Maksimal ventilationseffekt, minimale driftsomkostninger. Luft til komfort Ventilationsmodulet LWM 250 forbinder tre helt forskellige fordele med hinanden. For det første sørger anlægget via sit ventilationssystem for sund luftudskiftning og beskytter netop i energisparehuse mod fugtskader og skimmelangreb. For det andet reducerer anlægget omkostningerne til varmeenergi, da varmen trækkes ud af udblæsningsluften og føres tilbage til væskekredsløbet. Dette medfører for det tredje, at man kan klare sig med en mindre jordsonde eller færre meter jordvarmeslanger, hvilket reducerer installationsomkostningerne. Slip for sommerheden I udstyret WPC cool er varmepumpen overbevisende takket være en yderligere unik ekstrafunktion. En integreret varmeveksler overtager en kølefunktion på varme dage. Derved kan rum blive afkølet med nogle grader, når det er højsommer. Denne mulighed fungerer optimalt i forbindelse med gulvvarme eller med blæserkonvektorer, og det uden store energiomkostninger. WPC cool med LWM 250 WPC cool Kompakt anlæg til rum- og brugsvandsopvarmning samt køling Nem installation og betjening Op til + 60 C varmefremløbstemperatur Kan kombineres med ventilationsmodulet LWM 250 Forbedret virkningsgrad takket være indbyggede højeffektive cirkulationspumper Fordele for dit hjem: Minimale driftsomkostninger i køledrift Meget lydsvag i drift Integreret kølefunktion

36 Moderne varmeteknologi til moderne boligkomplekser. Varmeforsyning i stor stil Fordelene ved moderne varmepumpeteknologi vokser. Varmepumpeserien WPF er specialudviklet til at forsyne større boligkomplekser samt erhvervs- og industribygninger med varme. Den egner sig til bygninger med et varmebehov på op til 400 kw. På forespørgsel inkl. varmtvandsforsyning. Serien omfatter fem varmepumper fra 20 til 66 kw. Via en kaskadekobling dækker en eller flere varmepumper grundforsyningen med varme; ved spidsbelastning tilkobles flere varmepumper. Herved reduceres driftsomkostningerne tydeligt. Ved anvendelse af flere varmepumper kan de placeres to og to oven på hinanden. Herved reducerer varmepumpeanlægget ikke kun energien, men også pladsbehovet. 8 WPF WPF Enkeltanlæg i fem effektstørrelser Meget høj virkningsgrad Op til + 60 C varmefremløbstemperatur Pladsbesparende koncept vha. stabling af max. to moduler Moderne, robust design Fordele for dit hjem: Særligt udviklet til større boligkomplekser, samt erhvervs- og industribygninger PC-fjernovervågning mulig

37 Væske vand-varmepumper Den der har store planer, har brug for storartede løsninger. Højaktiv og innovativ Den nye væske vand-varmepumpe WPF 27 HT kan med fordel anvendes til brugsvandsopvarmning, for eksempel i kombination med en kaskadekobling af WPF er. De høje fremløbstemperaturer på op til +75 C gør en el-patron overflødig og muliggør brug af klassiske radiatorer. WPF 27 HT er ideel til boligkomplekser, erhvervs- og industribygninger. Selv ved kaskadekoblinger er pladsbehovet lille, da varmepumperne kan stables to og to oven på hinanden. Det lydoptimerede kabinet sørger for en lydsvag drift. Den robuste en-kompressor-varmepumpe kan uden problemer opstilles vha. løftevogne eller løfteøjer. WPF 27 HT WPF 27 HT Op til + 75 C varmefremløbstemperatur Høj driftssikkerhed takket være robust en-kompressor-konstruktion Anvendelsesgrænse WQA fra 5 C til + 20 C Med integreret el- og energimåler Fordele for dit hjem: To varmepumper kan stables Meget lydsvag i drift Ideel til brugsvandsopvarmning i flerfamilieshuse og i ældre byggeri

38 Mere varmt vand på mindre plads. Pladsfordel pga. dobbelt funktion Overalt, hvor der er snævre pladsforhold, viser SBSbeholderne deres styrker, for de er buffer- og gennemløbsbeholder i én. For de er buffer- og gennemløbsbeholder i én. Derfor behøver den højeffektive varmeveksler kun at levere små mængder brugsvand for at forsyne et helt hus med varmt vand. I øvrigt også på basis af miljøvenlig solenergi: Gennem solvarme-varmeveksleren i beholderen (SBS W SOL) kan der uproblematisk integreres en yderligere regenerativ energibærer. Derved avancerer kombinationsbeholderen til en ægte kraftpakke i fyrkælderen. SBS W SBS W SBS W SOL Beholder med 600, 800, eller liter (alt efter anlæg) Kombineret: Brugsvandsopvarmning og bufferbeholder i ét Hygiejnisk brugsvandsopvarmning vha. gennemstrømsdrift Protemp-flow-indstrømning for den zoneopdelte belastning og afladning Kan også kombineres med yderligere varmegeneratorer og et solarsystem (SOL-versioner) Fordele for dit hjem: Universelle anvendelsesmuligheder Pladsbesparelse ved dobbelt funktion i én beholder

39 Beholdere Central problemløser ved komplekse varmesystemer. Der lagres varme i stor stil SBP tjener som centrale bufferbeholdere til store varmepumper i enkelt- eller kaskadekreds. Kan som SBP E SOL kombineres med et solarsystem via den integrerede varmeveksler. Kan eventuelt sluttes til to yderligere varmeanlæg drevet med gas, olie eller piller, lige som til gevindskåret varmelegeme. SBP bliver således til knudepunktet i forskellige energisystemer - og dette ved minimale varmetab. Beregnet køling I versionen SBP E cool leveres der afkølet vand til varmepumpens reversible drift for at køle rummene på meget varme dage. Herved udnytter SBP E cool hele effektspektret på en varmepumpeopvarmning fuldstændigt, både om vinteren og om sommeren. SBP E SBP E SBP E SOL SBP E cool Beholder med 100, 200, 400, 700, eller liter (alt efter anlæg) Problemløser ved komplekse varmesystemer Kan også kombineres med yderligere varmegeneratorer og et solarsystem (SOL-varianter) Fordele for dit hjem: Køledrift er mulig (cool-versioner) Dimensioneret specielt til høje varmepumpeydelser

40 Beholdere Perfekt afstemt på store varmepumper og ladestationer. Opvarmning og lagring af vand Overalt, hvor der kan overføres store energimængder uden for DHW cylinderen, kommer varmtvands-ladestationen WTS i anvendelse. Den udgør den ideelle grænseflade mellem varmepumpen og de fritstående beholdere SBB Således kan også varmtvandsbeholderne med stor volumen lades uden problemer. Takket være varmtvands-ladestationen opstår der muligheder for at kombinere forskellige varmepumpetyper med de store emaljerede varmtvandsbeholdere SBB WTS 30 er nødvendig for brugsvandsopvarmning og beholderopvarmning. SBB 1001 SOL SBB SBB SOL Beholder med et nominelt indhold på op til liter. Brugsvandsopvarmningen kan efter ønske kombineres med solarsystemer (SBB SOL) Beholderen og ladestationen er afstemte komponenter: afhængigt af varmepumpens størrelse og behovet for varmt vand Fordele for dit hjem: Anvendelse i forbindelse med store varmepumper til flerfamilieshuse og erhvervsejendomme Brugsvandsopvarmning med stor effekt med den varmepumpespecifikke ladestation WTS 30 og WTS 40

41 Brugsvandsstation Intet besvær ved monteringen, stor effekt i det lange løb. Brugsvand, nøjagtigt tempereret Brugsvandsenheden FWS 1 hhv. FWS 1-Z er en pladsbesparende varmtvandsløsning, der er tilskåret efter behovene i et enfamilieshus. Brugsvandsopvarmningen sker i en hygiejnisk gennemstrømningsdrift. Ved en temperatur på +55 C i bufferbeholderen leverer den mikroprocessorstyrede pladevarmeveksler konstant +50 C varmt vand - og det med op til 20 liter i minuttet. Brugsvandets præcise temperatur opnås via den trinløse tilpasning af varmecirkulationspumpens omdrejningshastighed. Systemet overbeviser ved sin enorme pålidelighed, der derudover understøttes af monteringen af højkvalitets materialer. Vha. betjeningselementer med LCD-display er det muligt hurtigt at foretage vigtige indstillinger og forespørge om væsentlige informationer. Brugsvandsenheden FWS 1 er hurtig at montere uden større besvær på grund af dens kompakte konstruktion. For længere ledningsveje er der ved version FWS 1-Z integreret en cirkulationspumpe direkte i stationen. FWS 1-Z med integreret cirkulationspumpe til længere ledningsveje. FWS 1 FWS 1 FWS 1-Z DHW max. vandmængde op til 20 liter per minut ved konstant +50 C (bufferbeholderens temperatur +55 C) Kan anvendes med SBP 700 E og SBP 700 E SOL Fås med og uden cirkulationstilslutning Trinløs tilpasning af omdrejningshastigheden på varmecirkulationspumpen Mikroprocessorstyret regulering Fordele for dit hjem: Varmtvandsløsning til enfamilieshuse Hygiejnisk brugsvandsopvarmning Tidsbesparende montering

42 Henter energi ud af luften. Holder omkostningerne nede på jorden. Indfang spildvarmen Hvis det drejer sig om brugsvandsopvarmning fra regenerative kilder, tilbyder WWK en hurtig og bekvem løsning. Udrustet med en tilsvarende ventilator suger WWK blot omgivelsesluften til sig og trækker overskudsvarmen ud af den. Den deraf udvundne energi bruges så til opvarmning af brugsvandet. Takket være en intelligent energistyring bliver spildvarmen igen anvendelig, hvorved energiomkostningerne reduceres. Tilførslen af den udvundne varme til den integrerede beholder kan forsyne et helt etfamilieshus med varmt vand. Hvis varmebehovet skulle ligge højere, dækker den integrerede el-patron den manglende energi. WWK 300 WWK 300 Komfortserie med forskellige varianter Kan også kombineres med et solvarmeanlæg (SOL-versioner) Affugter og bevarer byggeriet Integreret varmestav Meget lydsvag i drift Fordele for dit hjem: Effektiv brugsvandsopvarmning hele året rundt I sommermånederne kan der slukkes for oliekedlen. Op til 75 % mindre energiomkostninger til brugsvandsopvarmning

43 Varmtvands-varmepumper Tilslut blot, og nyd med det samme varmt vand. Varmt vand på stedet Især kælderrum opvarmes utilsigtet passivt, det kan være via en varmekedel eller via elektriske apparater, som udstråler megen varme. I stedet for at lade denne energi være uudnyttet, indfanges den af varmepumpen WWK For som pladsbesparende basisvariant forsyner varmtvands-varmepumpen husholdning og erhverv på stedet med 300 liter vand, med en temperatur på op til + 60 C. Anlægget kan tages i drift med minimale installationsomkostninger. WWK 300 A trækker energien ud af den omgivende luft og tilfører den til den integrerede vandbeholder. Den tilslutningsklare varmepumpe skal nu kun tilsluttes til vandledningerne. WWK 300 AH giver yderligere en elektrisk ekstravarme, hvormed spidsbelastninger hurtigt kan dækkes. Et tryk på en knap er tilstrækkeligt, og beholderens øverste tredjedel bliver alene varmet op til +65 C - og giver endnu mere varmtvandskomfort. WWK 300 AH WWK 300 A WWK 300 AH Basisversioner i rund udførelse Op til + 60 C ved varmepumpedrift COP på 3,71 ved en opvarmning til +55 C Fordele for dit hjem: Effektiv brugsvandsopvarmning hele året rundt I sommermånederne kan der slukkes for oliekedlen. Hygiejnisk brugsvandsopvarmning uden elektrisk efteropvarmning

44 Ventilationssystemer. For at rummene kan byde på en frisk atmosfære. Jeg bliver nødt til at lufte hemmeligheden ved vores lave varmeudgifter: Et system med varmegenvinding, der sender den brugte luft ud og lader den friske luft komme ind i huset uden energitab. For når jeg lufter ud, kan jeg holde mine vinduer lukket.

45 Ventilationssystemer 44 45

46 Multitalentet til ventilation, varme, køling og til varmt vand. Den næste generation i kompaktklassen Multitalent LWZ 304/404 SOL blev specielt udviklet til energisparehuse. Alle vigtige komponenter er forenet her. Varmen til varmefunktionen trækker den ud af udeluften. Derudover overtager den brugsvandsopvarmningen og ventilationsstyringen. Via en krydsmodstrøms-varmeveksler genvindes op til 90 % af varmen i afgangsluften. Den nye LWZ ser ikke blot optisk frisk ud. Den overbeviser også vha. en mere stabil, bedre støjisoleret kabinetkonstruktion og kan derudover også køle. Via en forbedret isolering af beholderen, samt en større volumen blev varmtvandskomforten øget ved betydeligt mindre tab. Den intuitive brugervejledning gør det muligt at ændre enkelte funktioner hurtigt og nøjagtigt. Et stort Matrix-display understøtter brugeren undervejs med tekst- og grafikelementer, der giver sig selv. Vha. LWZ 304/404 SOL kan effektiviteten forøges yderligere via integrering af et solarsystem. Designpræmieret brugerflade med berøringsfølsomt Touch-Wheel. LWZ 304 /404 SOL LWZ 304 /404 SOL Ventilation med op til 90 % varmegenvinding Høj varmtvandskomfort vha. en velisoleret 235 liters beholder Kan kombineres med et solarsystem Stabil og lydoptimeret kabinetkonstruktion Indbygget højeffektiv varmecirkulationspumpe Fordele for dit hjem: Kompakte anlæg med funktionerne ventilation, rumvarme, brugsvandsopvarmning og køling. Meget høj energieffektivitet ved alle funktioner Intuitiv brugervejledning Fjernbetjening mulig via betjeningsenheden FES Komfort

47 Ventilationssystemer Enkelt at installere. Bare nyd den friske luft. Frisk vind til hjemmet Det centrale ventilationsanlæg LWA 252 med varmtvands-varmepumpe er beregnet til boligarealer fra 100 m 2. Det udgør en fremragende supplering til en anden varmegenerator og egner sig derfor bedst til efterfølgende montering. Anlægget frembringer et let undertryk, så den friske udeluft strømmer decentralt ad indsugningsluftventiler. En varmepumpe i anlægget udvinder varmen fra afgangsluften og indføder den i den integrerede 300 liters beholder. Systemets fordel ligger først og fremmest i de reducerede installationsomkostninger, da man på grund af den decentrale lufttilførsel kan undvære en stor del af rørledningerne. Processen er alligevel yderst økonomisk, idet rumvarmen, der er bortledt med ventilationen, bruges til varmtvandsforsyningen. Ventilationsenheden LWA 252 SOL kan også kombineres med et solvarmeanlæg. LWA 252 LWA 252 Ventilations- og varmtvandsprogram Kan også kombineres med et solvarmeanlæg (SOL-versioner) Central afgangsluft og decentral indsugningsluft Fordele for dit hjem: Kompakt anlæg med funktionerne ventilation og brugsvandsopvarmning Effektiv varmeisolering med lave varmetab Frisk luft direkte udefra Højere varmtvandskomfort

48 Meget stille: ventilationen. Meget stor: varmtvandskomforten. Luft til komfort De mindre LWA 100 overbeviser med de samme gode ydelsesegenskaber som LWA 252. Det centrale ventilationsanlæg frembringer med en ekstremt rolig ventilation et let undertryk i de tilsluttende rum. Der strømmer frisk luft ind gennem enkelte indsugningsluftventiler. Fra den indsugede afgangsluft uddrager en højeffektiv varmepumpe restenergien og indføder den i den integrerede 100 liters beholder. Brugsvandet opvarmes vha. afgangsluftens varme op til +55 C og dækker varmtvandsforsyningen i hele lejligheden. En 3 kw el-patron supplerer varmeeffekten ved forhøjet varmtvandsbehov, således at der altid er tilstrækkelige mængder varmt vand til rådighed. LWA 100 er også egnet til montering bagefter, da det på grund af den decentrale frisklufttilførsel er muligt at undvære en stor del af ventilationsrørene. Den ønskede vandtemperatur kan vælges komfortabelt ved hjælp af omdrejningstalregulatoren. LWA 100 LWA 100 Automatisk ventilation uafhængigt af lejerforhold Opretholdelse af byggeriet Central afgangsluft og decentral indsugningsluft Fordele for dit hjem: Kompakt anlæg med funktionerne ventilation og brugsvandsopvarmning Nem afregning af de ekstra omkostninger Frisk luft direkte udefra

en Fremtid uden Olie Og gas VARMEPUMPER GIVER UAFHÆNGIGHED

en Fremtid uden Olie Og gas VARMEPUMPER GIVER UAFHÆNGIGHED en Fremtid uden Olie Og gas VARMEPUMPER GIVER UAFHÆNGIGHED Varmepumper til varmekilderne luft, jord og grundvand Varmepumper til nybyggeri og modernisering Varmepumper opvarmning eller varme/køle-kombination

Læs mere

VVS 09 I ODENSE FRA DEN 22. TIL DEN 24. APRIL

VVS 09 I ODENSE FRA DEN 22. TIL DEN 24. APRIL NB YHEDS REV NYHEDSBREV April 2009 VVS 09 I ODENSE FRA DEN 22. TIL DEN 24. APRIL STIEBEL ELTRON KØRER I SAMARBEJDE MED DE FØRENDE DANSKE VVS-GROSSISTER EN KAMPAGNE PÅ JORDVARMPUMPETYPEN WPC DE KOMMENDE

Læs mere

Europas specialist i træpillefyr

Europas specialist i træpillefyr Produktkatalog 2014 www.oekofen.dk Europas specialist i træpillefyr ÖkoFEN står for moderne, effektiv opvarmning med miljøvenlig og vedvarende energi fra træpiller. Virksomheden, der blev grundlagt i 1989

Læs mere

produkt Naturens varmeenergi Weishaupt varmepumper til opvarmning, køling og brugsvand Information om varmepumper

produkt Naturens varmeenergi Weishaupt varmepumper til opvarmning, køling og brugsvand Information om varmepumper produkt Information om varmepumper Naturens varmeenergi Weishaupt varmepumper til opvarmning, køling og brugsvand Energi kommer naturligt fra naturen Weishaupt varmpumpe udnytter de vedvarende energikilder

Læs mere

produkt Naturens varmeenergi Weishaupt varmepumper til opvarmning, køling og brugsvand Information om varmepumper

produkt Naturens varmeenergi Weishaupt varmepumper til opvarmning, køling og brugsvand Information om varmepumper produkt Information om varmepumper Naturens varmeenergi Weishaupt varmepumper til opvarmning, køling og brugsvand Energi kommer naturligt fra naturen Weishaupt varmpumpe udnytter de vedvarende energikilder

Læs mere

Den fremtidssikrede investering, der betaler sig hver eneste dag. 20+ år med. energibesparelser

Den fremtidssikrede investering, der betaler sig hver eneste dag. 20+ år med. energibesparelser Danfoss varmepumper Den fremtidssikrede investering, der betaler sig hver eneste dag 20+ år med energibesparelser Med en forventet levetid på mere end 20 år sikrer en investering i en Danfoss varmepumpe

Læs mere

VITOCAL. Varmepumper

VITOCAL. Varmepumper VITOCAL Varmepumper 2 Viessmann varmepumper er udstyret med kvalitetsmærket "Gütesiegel Wärmepumpe" garantien for et højt kvalitetsniveau Den gratis varmekilde lige uden for hoveddøren Energi bliver stadig

Læs mere

Få styr på varmeomkostningerne med moderne kondenserende teknik. Varme er vores element

Få styr på varmeomkostningerne med moderne kondenserende teknik. Varme er vores element [ Luft ] [ Vand ] [ Jord ] Kompakte kondenserende kedler for oliefyring Effektområde: 18 27 kw [ Buderus ] Få styr på varmeomkostningerne med moderne kondenserende teknik Varme er vores element Dit trumfkort,

Læs mere

Boligventilation med et originalt Genvex anlæg

Boligventilation med et originalt Genvex anlæg Boligventilation med et originalt Genvex anlæg Hvorfor investere i et ventilationsanlæg? Står valget mellem frisk luft og energibesparelser? Nej, for med ventilationsanlæg fra Genvex kan du få begge dele.

Læs mere

Danfoss Varmepumper Opvarm dit hjem med oplagret solenergi, en mere bæredygtig måde at spare penge på og forbedre din livskvalitet

Danfoss Varmepumper Opvarm dit hjem med oplagret solenergi, en mere bæredygtig måde at spare penge på og forbedre din livskvalitet MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Danfoss Varmepumper Opvarm dit hjem med oplagret solenergi, en mere bæredygtig måde at spare penge på og forbedre din livskvalitet DANFOSS HEAT PUMPS 1 2 God for din pengepung

Læs mere

Boligventilation med original Genvex anlæg. Et indeklima med bedre trivsel

Boligventilation med original Genvex anlæg. Et indeklima med bedre trivsel Boligventilation med original Genvex anlæg. Et indeklima med bedre trivsel Tekniske oplysninger er med forbehold af fejl Hvorfor investere i et ventilationsanlæg? Et ventilationsanlæg til boligen har tre

Læs mere

Varmen på rette sted. sådan gør du din varmeregning mindre

Varmen på rette sted. sådan gør du din varmeregning mindre Varmen på rette sted sådan gør du din varmeregning mindre Udgivet af SEAS-NVE Strømmen Hovedgaden 36 4520 Svinninge tlf. 70 29 29 29 www.seas-nve.dk Faktuelle oplysninger og inspiration til Varmen på rette

Læs mere

Compact P. Opvarmning. Ventilation Varmt brugsvand Komfort Køl. Komfort varme. Aktiv varme genvinding. Passiv varme genvinding.

Compact P. Opvarmning. Ventilation Varmt brugsvand Komfort Køl. Komfort varme. Aktiv varme genvinding. Passiv varme genvinding. Et anlæg Utallige funktioner by nilan Passiv varme genvinding Aktiv varme genvinding Opvarmning Komfort Køl Komfort varme Kompakt ventilations- og opvarmningsløsning på kun 0,5 m 2 Certificeret til brug

Læs mere

Effektiv, praktisk og økonomisk varmeforsyning. Varme er vort element. Kondenserende gaskedler Ydelsesområde: 320 620 kw. Logano plus GB402.

Effektiv, praktisk og økonomisk varmeforsyning. Varme er vort element. Kondenserende gaskedler Ydelsesområde: 320 620 kw. Logano plus GB402. [ Luft ] [ Vand ] Kondenserende gaskedler Ydelsesområde: 320 620 kw [ Jord ] [ Buderus ] Effektiv, praktisk og økonomisk varmeforsyning Varme er vort element Buderus udnytter energien fuldt ud Velkommen

Læs mere

sigt Jesper Asholt I år gav vi bare 558 kr. om måneden i el og varme Jeg gør klar til solceller og jordvarme så hurtigt som muligt Jordvarme erstatter

sigt Jesper Asholt I år gav vi bare 558 kr. om måneden i el og varme Jeg gør klar til solceller og jordvarme så hurtigt som muligt Jordvarme erstatter ENERGIINDSIGT FEBRUAR/MARTS 2012 IND ENERGIINDSIGT sigt EnergiMagasinet med TEMA OM VARMEPUMPER Jesper Asholt Jeg gør klar til solceller og jordvarme så hurtigt som muligt Jordvarme erstatter Pensionsklart

Læs mere

Varmepumper til el-opvarmede huse og sommerhuse Luft/luft- og brugsvandsvarmepumper

Varmepumper til el-opvarmede huse og sommerhuse Luft/luft- og brugsvandsvarmepumper Varmepumper til el-opvarmede huse og sommerhuse Luft/luft- og brugsvandsvarmepumper God varme bedre for miljøet og bedst for økonomien Luft/luft varmepumper er til dig, der har elopvarmning i huset eller

Læs mere

Fire årstider - én klimastyring til velvære

Fire årstider - én klimastyring til velvære ROTEX HPSU luft-til-vand varmepumper Fire årstider - én klimastyring til velvære Komfortabel varme om vinteren og blid køling om sommeren. Den indstillelige ROTEX HPSU varmepumpe nedbringer dine varmeudgifter

Læs mere

gør energieffektivitet til din forretning

gør energieffektivitet til din forretning gør energieffektivitet til din forretning Smarte løsninger har deres egen farve Solar er en teknisk grossist inden for el, kommunikation, sikring, belysning, automation, vvs, ventilation og vedvarende

Læs mere

Den store varmepumpebog Vejledning, information og inspiration til indkøb af en varmepumpe.

Den store varmepumpebog Vejledning, information og inspiration til indkøb af en varmepumpe. Den store varmepumpebog Vejledning, information og inspiration til indkøb af en varmepumpe. Indhold Velkomst 2 Varmepumpe en klog energiløsning 4 Tre afgørende spørgsmål ved valg af varmepumpe 6 Danfosss

Læs mere

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE. Den store varmepumpebog Vejledning, information og inspiration til indkøb af en varmepumpe

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE. Den store varmepumpebog Vejledning, information og inspiration til indkøb af en varmepumpe MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Den store varmepumpebog Vejledning, information og inspiration til indkøb af en varmepumpe II Indhold Velkomst 3 Varmepumpe en klog energiløsning 5 Tre afgørende spørgsmål

Læs mere

Danfoss Varmepumper. Opvarm dit hjem med oplagret solenergi, en mere bæredygtig måde at spare penge på og forbedre din livskvalitet

Danfoss Varmepumper. Opvarm dit hjem med oplagret solenergi, en mere bæredygtig måde at spare penge på og forbedre din livskvalitet MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Danfoss Varmepumper Opvarm dit hjem med oplagret solenergi, en mere bæredygtig måde at spare penge på og forbedre din livskvalitet DANFOSS HEAT PUMPS 1 2 God for din pengepung

Læs mere

Compact P by nilan. Ét kompakt ventilations- og varmeanlæg fem effektive funktioner. Certificeret til brug i passivhuse

Compact P by nilan. Ét kompakt ventilations- og varmeanlæg fem effektive funktioner. Certificeret til brug i passivhuse 1>5 Compact P by nilan Ét kompakt ventilations- og varmeanlæg fem effektive funktioner Certificeret til brug i passivhuse 2 1 >5 Compact P by NILAN ET MODULSYSTEM MED FLERE LØSNINGER Compact P-serien fra

Læs mere

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE. Danfoss varmepumper. Opvarm din bolig med vedvarende energi udnyt solens opvarmning af jorden, luften og vandet

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE. Danfoss varmepumper. Opvarm din bolig med vedvarende energi udnyt solens opvarmning af jorden, luften og vandet MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Danfoss varmepumper Opvarm din bolig med vedvarende energi udnyt solens opvarmning af jorden, luften og vandet 2 Varmepumper er fremtidens teknologi! Reducér din varmeregning

Læs mere

SELECTION GUIDE FOR MOBILE AFFUGTERE

SELECTION GUIDE FOR MOBILE AFFUGTERE SELECTION GUIDE FOR MOBILE AFFUGTERE Indhold Side. Forord 4 - Beskrivelse af de tre parametre der er nødvendige for at vælge en mobil CDT affugter 1. Hvorfor har vi brug for affugtning? 6-7 Hvad er årsagerne

Læs mere

ROTEX HPSU compact opvarmning med luft, solenergi og ROTEX. ROTEX HPSU compact Den kompakte luft-vandvarmepumpe. Varmekilden!

ROTEX HPSU compact opvarmning med luft, solenergi og ROTEX. ROTEX HPSU compact Den kompakte luft-vandvarmepumpe. Varmekilden! ROTEX HPSU compact opvarmning med luft, solenergi og ROTEX. ROTEX HPSU compact Den kompakte luft-vandvarmepumpe. Varmekilden! Første skridt til den moderne vedvarende opvarmning: Varme fra luften og solen.

Læs mere

Nyhed 2013 / 2014 BOLIG NORDEN. Indhold

Nyhed 2013 / 2014 BOLIG NORDEN. Indhold højere effektivitet Større besparelser 2013 / 2014 BOLIG // VArmE- og kølesystemer 2013 / 2014 Nyhed 2013 / 2014 BOLIG NORDEN Indhold Panasonic udvikler indeklimaet til fremtiden...4 Pålidelighed FAKTA...6

Læs mere

Varmepumper. Varmepumper. fremtidens miljøvenlige varmekilde

Varmepumper. Varmepumper. fremtidens miljøvenlige varmekilde Varmepumper Varmepumper fremtidens miljøvenlige varmekilde 2 Udnyt den gratis energi i naturen Moderne, højeffektive varmepumper er fremtidens miljøvenlige varmekilde i boligen. Med et minimalt forbrug

Læs mere

Varmepumpesystem HEMMELIGHEDEN BAG ENERGIBESPARELSE

Varmepumpesystem HEMMELIGHEDEN BAG ENERGIBESPARELSE Varmepumpesystem HEMMELIGHEDEN BAG ENERGIBESPARELSE Under temaet eco IDEAS arbejder Panasonic løbende på miljøtilpasning af virksomheden. Produkter i henhold til eco IDEAS Produkterne der fremstilles skal

Læs mere

VITODENS. Kondenserende, væghængt gaskedel Nominel ydelse: 4,5 til 66 kw som flerkedelanlæg op til 264 kw

VITODENS. Kondenserende, væghængt gaskedel Nominel ydelse: 4,5 til 66 kw som flerkedelanlæg op til 264 kw VITODENS Kondenserende, væghængt gaskedel Nominel ydelse: 4,5 til 66 kw som flerkedelanlæg op til 264 kw 2 Smukt design Overbevisende teknik Indre værdier: rustfrit stål En kondenserende gaskedel fra Viessmann

Læs mere

ENERGIGUIDEN. Bæredygtig energi er til fælles fordel. Ny cirkulationspumpe sparer strøm. Sænk energiforbruget med isolering. Tænd op i din brændeovn

ENERGIGUIDEN. Bæredygtig energi er til fælles fordel. Ny cirkulationspumpe sparer strøm. Sænk energiforbruget med isolering. Tænd op i din brændeovn ANNONCE HELE DENNE TEMAAVIS ER EN ANNONCE FRA MEDIAPLANET ANNONCE Maj 2008 ENERGIGUIDEN Tænd op i din brændeovn Ny cirkulationspumpe sparer strøm Sænk energiforbruget med isolering Bæredygtig energi er

Læs mere