FASTEKURSUS. Kroppen er den struktur. vi lever vores liv igennem. Vi opfatter os selv og den. verden vi lever i gennem. vores krop.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FASTEKURSUS. Kroppen er den struktur. vi lever vores liv igennem. Vi opfatter os selv og den. verden vi lever i gennem. vores krop."

Transkript

1 FASTEKURSUS Kroppen er den struktur vi lever vores liv igennem. Vi opfatter os selv og den verden vi lever i gennem vores krop. Ved at udfordre dens vaner, udforske dens muligheder og frisætte dens evne til bevægelse og regeneration, kan vi opnå en fornemmelse af frihed, overskud og refleksion. Dette er det grundlæggende formål med en faste.

2 Nogle af resultaterne ved at faste At faste i en længere periode medfører en radikal ændring i kroppen. Fasten renser muskler, hud og organer helt ned på celleniveau ved at nedbryde overflødigt væv og ved at føre affaldsstoffer ud af kroppen. Kredsløbet: Vil styrkes og gennemgå en foryngelse samtidig med at blodet renses. Den øgede elasticitet vil medvirke til at cholesterolaflejringer, forkalkninger og forstadier til blodpropper nedbrydes. Sanser: Alle sanserne vil blive væsentligt forbedret, hvilket især hænger sammen med udrensningen og den øgede gennemstrømning ude i de fineste blodkar. Selv synet kan blive bedre, men det kræver længere tids faste. Muskler: Kommer i en fantastisk balance, da forkert opbyggede muskler f.eks. gennem forkert holdning gennem mange år, vil blive nedbrudt. Resultatet er et bedre bevægeapparat, hvor led og muskler arbejder mere hensigtsmæssigt sammen. Gigt-hudsygdomme: Da forkert kost og levevis er de primære årsager til gigt og hudsygdomme vil disse blive stærkt reduceret. Huden kan under fasten først blusse op i forbindelse med udskilning af affaldsstoffer, for derefter at blive fin og glat som hos et barn. Over- undervægtsproblemer: Hele fasteforløbet er rettet mod en regulering af forbrændingen/stofskiftet, så kroppen kan finde balancen igen. Massagen vil især øge forbrændingen til de steder, hvor man har svært ved at tabe sig. Tarmsystemet: Kan hen mod slutningen af fasten slippe ophobede affaldsstoffer inde fra tarmfolderne. På denne måde afgiftes kroppen og kan samtidig bedre optage føde fordi tarmene genopbygges. Ligeledes vil tarmenes evne til at skille sig af med affaldsstoffer øges, hvilket har stor indflydelse på oppustethed og overvægt. Psyken: I gennem fasteforløbet vil du blive konfronteret med dårlige vaner og adfærdsmønstre, som holder dig fastlåst. Fasten er en god mulighed til at sætte sig uden for sin almindelige hverdag og betragte sig selv lidt på afstand. Psykisk vil fasten betyde en afklaring af grænser og grundlæggende behov. Ved at give afkald på et af de mest basale behov for en stund, nedbrydes grænser og man kommer ud som en styrket person. Energi: En anden markant opdagelse man gør i forbindelse med faste er hvor meget energi man bruger på at spise. Vores kropslige behov for føde er meget lille, så hvad vi spiser udover det, er føde for nogle ganske bestemte psykiske mekanismer. Den energi får man pludselig ikke brændt af hvilket gør disse mekanismer meget tydeligere, sammen med behovet for at slippe af med energien. Vi kommer til at arbejde med forskellige øvelser som gør at vi kan bevare energien for os selv.

3 Om at faste Umiddelbart vil de fleste mennesker herhjemme have svært ved at se det sunde i en faste, men vi er ikke klar over hvilke enorme ressourcer, vi ofte har oplagret i vores krop. Først når man har prøvet at nægte sig selv sig selv føde og set hvor let og fuld af energi man bliver, begynder man at forstå, at mad i mange tilfælde tager noget fra os snarere end at tilføre os noget. Det er værd at have i mente at dyr ofte indgår faste i forbindelse med sygdom og perioder med lidt føde. Desuden har fasten eksisteret i de fleste kulturer op i gennem tiden, og det er der selvfølgelig en grund til. OBS! Man skal ikke faste hvis man er: gravid, ammende (udrensningen gør at affaldsstofferne kan udskilles i modermælken), under 15 år, lider af cancer, spiseforstyrrelser eller hvis man er psykisk ustabil. Nedtrapning og optrapning For at faste er det afgørende, at man forbereder kroppen ordentligt og allerede starter udrensningen ved kun at spise letfordøjelig mad og undgå stimulanser i en nedtrapningsperiode. Det samme er tilfældet efter fasten hvor maven og tarmene skal vænnes langsomt til at fordøje igen i en optrapningsperiode. Ned- og optrapningen varer 10 dage hver. Alt det praktiske I det følgende kommer en liste over de ting, som skal undgås i ned- og optrapningsperioderne. Hvis det ser svært ud, så husk at hele forløbet kun varer lidt over 3 uger. Det er tankevækkende at store dele af verdens befolkning ernærer sig af nedtrapningsmad gennem det meste af livet. Ting som skal undgås i ned- og optrapningen Stegt mad: stegning i fedtstof ødelægger olien, feder, danner cholesterol og er desuden kræftfremkaldende. Brug i stedet vand og lidt sojasauce til at stege i. Kød: undtagelsesvis lidt kogt fisk, men ikke lige op til og lige efter selve fasten. Sukker: undgå alle former for sukker. Gælder også honning, rørsukker, sirup og farin. Brug i stedet lidt frisk frugt som sødemiddel. Kaffe: er strengt forbudt i de 3 uger, da den er belastende for hele systemet. Sorte the er med koffein og garvesyrer er heller ikke gode, men drik i stedet urte-, mynthe-, camille- eller salviethe. Mælkeprodukter: er hårde ved fordøjelsen, i stedet findes der soja, ris og kokosmælk, som er gode erstatninger. Gær: nærer dannelsen af svamp i kroppen. Gær findes desværre i de fleste industrielt fremstillede produkter, så mottoet i perioden er Back to Basics med grove uforarbejdede råvarer (hele korn og friske grøntsager - helst økologiske).

4 Alkohol og tobak: alkohol er vigtigt fuldstændigt at udelukke i ned- og optrapningen, da det virker som en gift når det kommer ind i kroppen. Rygning er også vigtig at undgå. For rygere er det en god lejlighed til sætte trangen under administration i en afmålt periode. Hvede: hvidt industrielt fremstillet hvede er drænet for næringsstoffer og fylder op som en tung klump dej i tarmene. Brug rug, hirse, majs eller økologisk fuldkornsmel også når det gælder brød og pasta. Frugtjuice: er generelt for hårdt for mavesækken, men alle slags grøntsagsjuice er sagen, og der må da gerne være lidt æble i. Madplan under ned- og optrapningen Morgenmad: Dagen skal altid startes med lidt morgengrød bestående af 3 dele havre, 1 del hirseflager, 1 del boghvede og evt. lidt sesam eller hørfrø. Grøden sættes i blød natten over og må gerne tilsættes frugt, nødder, mandler, kokos, vegetabilsk mælk (ris, soja) osv. for at gøre den rigtig lækker. Frokost: Ris, hirse, kogte eller friske grøntsager, bønner, ærter, tofu, linser, humus, nødder, diverse salater og avocado. Aftensmad: Kan bestå af ris, hirse, kartofler, grøntsager, råkost, linser, bønner, guacamole ligesom frokost, men i mindre mængde. Til hver af måltiderne indtages desuden en spsk. koldtpresset oliven-, abrikoskerne- eller solsikkeolie eller Oil of Life som nok er den bedste. Olien kan både hældes over maden eller spises separat. Udover de ernæringsmæssige grunde er olien også med til at lette fordøjelsen. I stedet for mælkeprodukter kan man som før nævnt bruge ris, soja eller kokosmælk til alle retterne. Det er vigtig at gøre noget ud af maden, brug masser af bladgrønt og urter, som ikke bare smager godt, men også er utrolig nærende. Der er en guldgrube af spændende opskrifter man kan lave hvis man får fat i kogebøger med vegetar, thai, japansk og mexicansk mad. Tilskud: Det er en god idé at se på kosttilskud både i op- og nedtrapningen men også bagefter. Vi er ret overbevist om at det i dag er nødvendigt at tage kosttilskud for at modvirke og balancere alle de negative påvirkninger vi får. Efter 10 dage på ovenstående kur starter så den egentlige faste, hvor man i 4 dage udelukkende drikker vand, grøntsagssaft og lidt urtete. Generelt set kan det anbefales at eksperimentere. Basalt set har vi som mennesker kun vores egen erfaring at forlade os på. Alle har en mening om alt, men når dagen er omme er det dig selv der sidder med stafetten og ved hvad der føles rigtigt og forkert.

5 Fasten Den første dag fastes hjemme. Der skal drikkes min. 3 l. vand og lidt grøntsagssaft. Grøntsagsaften vil give øjeblikkelig energi, men tag kun en mundfuld. Det er ikke for at blive mæt, kun for at holde tarmsystemet i gang. På andendagen mødes vi til en introduktion, hvorefter det egentlige kursus starter. Vi arbejder to og to med massage, akkupressur og knoglemassage. Massagen kan til tider blive smertefuld, da vi er helt inde og arbejde med grundstrukturen i kroppen ved at skille de enkelte muskler fra hinanden. Desuden vil fasten gøre kroppen meget sensibel og åben. Kursusforløbet er intensivt, med mange timers massage og træning hver dag, og det gør at vi kan følge kroppens egen rytme meget præcist. Det er således at de forskellige organer renser ud på forskellige tidspunkter i forløbet, og ved både at faste og samtidig massere, kan kroppen rense ud i en ekstrem grad. Resultatet af udrensningen vil svare til en dages vådfaste. Der vil være pauser og mulighed for at gå ture. At vi arbejder så meget og så intensivt med hinanden virker også selvforstærkende. Der vil hele tiden være nogle til at hjælpe hvis man bliver træt eller modløs, og vi kommer til at løfte hinanden. Kurset vil afsluttes på 4. dagen hen ad aftenstid med en opfølgning på hele forløbet og nogle gode råd til optrapningen. Tarmskylning Det er en god ide i nedtrapningsperioden og under selve fasten at foretage tarmskylninger, gerne dagligt. Det gøres ved at indkøbe et tarmskylningsapparat til 2 l. væske. Kan købes på holistica-medica.dk i deres online shop. Forbered 2 l. lunken vand eller kamille te (kropstemperatur). Det tager man ind i tarmen og holder på så længe man kan, gerne 10 min., men hvis det er første gang kommer det som regel hurtigere ud. Mens blandingen er i tarmen, kan man massere sin bughule for at fordele væsken ind i alle folder. Man kan også tage en professionel tarmskylning en gang eller to. Tarmskylning er meget effektivt til at slippe af med mange ophobninger i tarmen, og modvirker den tyngde, træthed og til tider hovedpine, som kan opstå ved faste og nedtrapningskost. Afsluttende At faste for første gang er på mange måder en ekstrem oplevelse fordi der sker en stor åbning i kroppen. Man kommer ud i nogle yderpunkter og oplever at den vanlige oplevelse af mig måske ikke er et komplet billede. Man kommer uværgeligt til at stille sig selv spørgsmål, og det er måske det vigtigste aspekt af fasten - og livet; evnen til at forholde sig åben til hvad man står overfor lige nu og ikke på forhånd at have taget stilling til hvad der er rigtigt og forkert, sundt og usundt, men at mærke de forandringer og fornemmelser som til stadighed finder sted hvert eneste øjeblik! God fornøjelse og fordøjelse!

6 Bernhard Bangs Allé 25, 2. sal 2000 Frederiksberg Mejlgade 28, over gården, 1. sal 8000 Århus C Tlf manuvision.dk

Naturlig mad hvad er det?

Naturlig mad hvad er det? Naturlig mad hvad er det? Af Birgitte Nymann www.birgittenymann.dk Vidste du at mangel på naturlig mad, øger din insulinproduktion og dermed fedtlagringen på maven? Vidste du at mangel på naturlig mad,

Læs mere

patientvejledning type 2-diabetes

patientvejledning type 2-diabetes patientvejledning type 2-diabetes En patientvejledning for dig! Med denne patientvejledning ønsker vi at give dig et godt indblik i type 2-diabetes Vejledningen er tænkt som et supplement til den information,

Læs mere

De 10 veje til vægttab hedder: 1. Slå autopiloten fra Skab medvind Drik færre kalorier Bevæg dig mere

De 10 veje til vægttab hedder: 1. Slå autopiloten fra Skab medvind Drik færre kalorier Bevæg dig mere 10 veje til vægttab Forudsætninger for, at de små skridt virker I bogen kan du se, hvad hvert et lille skridt teoretisk set vil føre til af vægttab i løbet af de første 12 måneder hvis du i øvrigt lever

Læs mere

7tips. til et overlegent energioverskud og mental skraphed

7tips. til et overlegent energioverskud og mental skraphed 7tips til et overlegent energioverskud og mental skraphed Kvaliteten af dit liv er lig med kvaliteten af dine celler Vi kan umuligt være sundere og gladere end vores mange millioner blodceller. Derfor

Læs mere

Kostvejlederens lynkur

Kostvejlederens lynkur Kostvejlederens lynkur Udarbejdet af kostvejleder og EFT-praktiserende, Lene B. Jensen. Indhold: Side 1-4 : Præsentation af forfatteren og baggrund for e-bogens tilblivelse Side 5 : Hvorfor nu en lynkur?

Læs mere

Et bedre liv med KOL. En håndbog til dig, som vil holde fast i din livskvalitet på trods af KOL

Et bedre liv med KOL. En håndbog til dig, som vil holde fast i din livskvalitet på trods af KOL Et bedre liv med KOL En håndbog til dig, som vil holde fast i din livskvalitet på trods af KOL indholdsfortegnelse Et bedre liv med KOL Om KOL side Din egen KOL-bog... 5 Flere og flere får KOL... 6 KOL

Læs mere

MAD TIL SPÆDBØRN & SMÅBØRN. fra skemad til familiemad

MAD TIL SPÆDBØRN & SMÅBØRN. fra skemad til familiemad MAD TIL SPÆDBØRN & SMÅBØRN fra skemad til familiemad 2015 MAD TIL SPÆDBØRN & SMÅBØRN fra skemad til familiemad 2015 Mad til spædbørn & småbørn fra skemad til familiemad 16. udgave, 1. oplag, 2015 Sundhedsstyrelsen

Læs mere

Mad til spædbørn & småbørn

Mad til spædbørn & småbørn Mad til spædbørn & småbørn fra skemad til familiemad 2012 Dvd indlagt Mad til spædbørn & småbørn fra skemad til familiemad 2012 Mad til spædbørn & småbørn fra skemad til familiemad 13. udgave, 1. oplag,

Læs mere

Cøliaki og mad uden gluten

Cøliaki og mad uden gluten Cøliaki og mad uden gluten 2 Cøliaki og mad uden gluten Hvad er cøliaki? 3 Hvor findes gluten? 8 I køkkenet og på indkøb 11 Varedeklarationer 12 Kostråd 15 Ideer til dagens måltider 18 Hjemmebagt brød

Læs mere

AMNING. - en tryg start

AMNING. - en tryg start AMNING - en tryg start Indhold Tillykke med jeres barn 3 Hjælp hinanden 4 Lær barnet at kende 4 Barnets omstilling 5 Depoter med til de første dage 5 Mælken dannes allerede i graviditeten 6 Råmælken 7

Læs mere

Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune. Inspiration til arbejdet med den overordnede mad- og måltidspolitik

Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune. Inspiration til arbejdet med den overordnede mad- og måltidspolitik Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune Inspiration til arbejdet med den overordnede mad- og måltidspolitik 1 Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune Inspiration til arbejdet med den

Læs mere

FOUNDATION FRI. Indhold Uge 1 & 2 - Kostmanual. Smuk hud i enhver alder. FOUNDATIONFRI Kostmanual

FOUNDATION FRI. Indhold Uge 1 & 2 - Kostmanual. Smuk hud i enhver alder. FOUNDATIONFRI Kostmanual FOUNDATIONFRI Kostmanual FOUNDATION FRI Smuk hud i enhver alder Jeg kan se og mærke en forskel på min hud over hele kroppen, selv mormorarme ne er blevet pænere Jane Indhold Uge 1 & 2 - Kostmanual Velkommen

Læs mere

Små skridt til vægttab der holder

Små skridt til vægttab der holder Små skridt til vægttab der holder forudsætninger for, at de små skridt virker 1. Du er overvægtig. 2. Du har vejet det samme gennem længere tid. 3. Du har haft den gamle vane i længere tid. 4. Du bliver

Læs mere

Fysisk aktivitet og vægt. Informationshæfte fra Nordic Sugar

Fysisk aktivitet og vægt. Informationshæfte fra Nordic Sugar Informationshæfte fra Nordic Sugar 2 er udarbejdet af Nordic Sugar. Copyright tilhører Nordic Sugar. Kopiering er tilladt med kildeangivelse. Tekst og indhold: Mannov og Nordic Sugar. Foto: Christina Bull.

Læs mere

Mad, vægt og fysisk aktivitet

Mad, vægt og fysisk aktivitet Mad, vægt og fysisk aktivitet Informationshæfte fra Nordic Sugar Mad, vægt og fysisk aktivitet 1 Informationshæftet Mad, vægt og fysisk aktivitet er udarbejdet af Nordic Sugar. Copyright tilhører Nordic

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

COACHING Det handler om at stille de rigtige spørgsmål

COACHING Det handler om at stille de rigtige spørgsmål Sofia Manning (2007) COACHING Det handler om at stille de rigtige spørgsmål den 09-03-2012 kl. 9:57 Søren Moldrup side 1 af 13 sider Bogen er skrevet i du-form henvendt til den kommende coach. Denne stil

Læs mere

Tab to buksestørrelser på 6 uger

Tab to buksestørrelser på 6 uger Tab to buksestørrelser på 6 uger Der er ingen grund til at gå rundt om den varme grød længere. Få de smalle hofter tilbage med en 6-ugers kur, der giver dig synlige resultater og måske blod på tanden til

Læs mere

VEJLEDNING. Mad der styrker barnets udvikling

VEJLEDNING. Mad der styrker barnets udvikling VEJLEDNING Mad der styrker barnets udvikling Forord Alle forældre ønsker, at deres barn skal have et liv med glæde, energi og gå på mod. Gennem mad, drikke og aktiv leg kan vi støtte barnets sunde udvikling

Læs mere

Cøliaki og mad uden gluten

Cøliaki og mad uden gluten Cøliaki og mad uden gluten 2 HVAD ER CØLIAKI OG HVOR MANGE HAR SYGDOMMEN? 3 Hvor findes gluten? 8 Kostråd 11 ideer til dagens måltider 14 Hjemmebagt brød 16 I køkkenet og på indkøb 18 Varedeklarationer

Læs mere

vejledning om kostsammensætning hjælp til at tilberede og anrette måltider hjælp til indkøb.

vejledning om kostsammensætning hjælp til at tilberede og anrette måltider hjælp til indkøb. Ernæring Det meste af det, der står i dette afsnit, er gældende for alle mennesker, dvs. at du også kan bruge det, når du skal vælge kostsammensætningen for dig selv og din familie. For børn under to år

Læs mere

Sov godt. Af Anne Søvang. Juni 2012. www.annesoevang.dk

Sov godt. Af Anne Søvang. Juni 2012. www.annesoevang.dk Sov godt Af Anne Søvang Juni 2012 www.annesoevang.dk Copyright 2012 1 Søvn er vigtig. En god søvn hjælper kroppen med at regenerere og forny sig. Så kan føle os veludhvilede og er klar til den nye dag,

Læs mere

Alt Om ADHD's Guide til Alternativ Behandling af ADHD

Alt Om ADHD's Guide til Alternativ Behandling af ADHD 1 Alt Om ADHD's Guide til Alternativ Behandling af ADHD Hvad voksne med diagnosen ADHD og forældre til børn med diagnosen ADHD har brug for at vide om ikke-medicinsk behandling Læs om fiskeolie, kost og

Læs mere

Sund kost til fodboldspillere Undervisningsmanual

Sund kost til fodboldspillere Undervisningsmanual Sund kost til fodboldspillere Undervisningsmanual Side 1 af 21 Indhold Indledning...3 Hvad er kulhydrat?...4 Hvad er protein?...5 Hvad er fedt?...6 Hvad med væske?...7 Timing af kost...8 Undervisningsmanual...10

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

Næringsstofanbefalinger

Næringsstofanbefalinger "This project arises from the project Periscope which has received funding from the E U, in the framework of the Public Health Programme" Næringsstofanbefalinger Vores mad indeholder en lang række stoffer,

Læs mere

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Du er ikke alene Hjerteforeningen. 2009 Tekst: Helle Spindler, cand. psych., ph.d, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet Grafisk

Læs mere

Hvad indeholder din mad Øvelse 01

Hvad indeholder din mad Øvelse 01 Hvad indeholder din mad Øvelse 1 På de fleste madvarer kan du læse, hvad de indeholder. Heriblandt også hvor meget protein, kulhydrat og fedt madvaren indeholder pr. 1 gram. Beskrivelsen af maden kaldes

Læs mere

Sunde vaner. før, under og efter graviditet

Sunde vaner. før, under og efter graviditet Sunde vaner før, under og efter graviditet Er du klar til en sund graviditet? Læs mere Š Før Du forbereder en sund graviditet ved at tage et tilskud af folsyre og ved at undgå rygning og alkohol. Š Under

Læs mere

guide Spis anti-inflammatorisk og bliv rask Er du syg uden at vide det? Guider, fakta, oversigt sider

guide Spis anti-inflammatorisk og bliv rask Er du syg uden at vide det? Guider, fakta, oversigt sider Foto: Scanpix guide Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Er du syg uden at vide det? 22 sider Spis anti-inflammatorisk og bliv rask Guider, fakta, oversigt Anti-inflammatorisk mad

Læs mere