Skema til ansøgergrupper til 200 mio. kr. puljen under Grøn Vækst.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Skema til ansøgergrupper til 200 mio. kr. puljen under Grøn Vækst."

Transkript

1 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FødevareErhverv Skema til ansøgergrupper til 200 mio. kr. puljen under Grøn Vækst. Anmodning om tildeling af budgetramme til udmøntning af 200 mio. kr. puljen med kommunal og regional medfinansiering.

2 Indledning Dette skema udfyldes, hvis en programgruppe ønsker at komme i betragtning til EU midler under 200 mio. kr. puljen i Grøn Vækst aftalen. Det er vigtigt at læse vejledningsmaterialet inden skemaet udfyldes. Det understreges, at anmodningen ikke er en projektansøgning, men har mere generel og overordnet karakter. Fødevareministeriet prioriterer blandt de indsendte programmer ud fra følgende kriterier: Støtter op om landdistriktskommuner (yder og landkommuner)( 0 2 point) Dokumentation af behov for indsatsen (0 2 point) Målgruppen er defineret (0 2 point) Skaber nye arbejdspladser i landdistriktskommuner (0 2 point) Samspil med øvrige indsatser (0 2 point) A. Programgruppe A1. Hvilken region deltager: Region Syddanmark A2. Hvilke kommuner deltager: Afventer KKR s høring af kommunerne. Det forventes, at alle syddanske kommuner deltager. A3. Støtter indsatsen op om landdistriktskommuner (yder og landkommuner) Syddanmark er en region med mange landdistrikter. Der er fire yderkommuner, 13 landkommuner og tre mellemkommuner i den syddanske region. 77% af befolkningen bor i en yder, land eller mellemkommune. Det syddanske Grøn Vækst program skal bidrage til at skabe udvikling i de syddanske landdistrikter. Der kan gennemføres projekter i alle 22 kommuner, dog ikke efter de to LAG bekendtgørelser i bykommunerne Kolding og Odense. Under landdistriktsprogrammet er der 20 lokale aktionsgrupper i Syddanmark. Indsatsen i det syddanske Grøn Vækst program skal supplere og bakke op om indsatserne i de syddanske LAG er. A4. Hvilke kommuner har ikke ønsket at deltage med kommunal medfinansiering: Afventer KKR s høring af kommunerne. Det forventes, at alle syddanske kommuner deltager.

3 B. Baggrund og formål. B1. Baggrund og formål for indsats De strategiske mål De syddanske kommuner og Region Syddanmark har valgt at sætte fokus på at fremme grøn vækst i Syddanmark. Det syddanske program har fire strategiske målsætninger: Højere værditilvækst 1 i turismen i de syddanske landdistriktskommuner 2 Højere værditilvækst 1 i fødevareerhvervet i Syddanmark Forbedret naturkvalitet og bedre tilgængelige naturoplevelser De syddanske kommuner skal være blandt Danmarks mest klimavenlige og klimatilpassede Den syddanske programgruppe har valgt disse strategiske målsætninger ud fra Syddanmarks udfordringer, styrkepositioner og potentialer 1 Værditilvækst er et mål for, hvor meget den enkelte virksomhed bidrager (ved at benytte arbejdskraft og kapitalapparat) til at forøge værdien af varer og tjenester. Det udregnes ved at trække produktionen fra værdien af de råvarer, hjælpestoffer og serviceydelser, der er købt hos andre virksomheder eller i udlandet. 2 Landdistriktskommuner omfatter her mellem, land og yderkommuner ifølge definitionen i det danske landdistriktsprogram. I Syddanmark er det alle kommuner med undtagelse af Odense og Kolding. De syddanske vækst og miljøudfordringer Den syddanske region er mangfoldig med forskellige lokale forhold i de enkelte kommuner. Men der er en række udfordringer, som hele regionen står overfor: Væksten i Syddanmark er lav. I de seneste 10 år har den økonomiske vækst været svag. Den økonomiske krise har ramt Syddanmark hårdt med massefyringer i mange virksomheder. Erhvervsindkomsten i Syddanmark er lav. Bruttoindkomsten pr. beskæftiget borger i Syddanmark ligger under landsgennemsnittet og er den næstlaveste blandt de danske regioner. Den syddanske natur er under pres. Der er forsvundet ha beskyttet natur i Danmark siden 1990 erne og den fortsatte tilbagegang er signifikant. De tre syddanske kommuner, der indgår i DMU s undersøgelse, har størst tilbagegang på landsplan. De globale klimaforandringer udgør en af de mest markante miljøudfordringer i nyere tid. Den syddanske programgruppe har valgt, at Grøn Vækst programmet skal bidrage til at takle de ovenstående udfordringer. De syddanske styrkepositioner og potentialer Den syddanske programgruppe har udpeget fire områder, som programgruppen vurderer, har størst potentiale for at imødekomme de syddanske udfordringer. Det syddanske Grøn Vækst program skal fokusere på disse fire områder. Turismen Turismen er en erhvervsmæssig styrkeposition i Syddanmark og et vigtigt erhverv i landdistriktskommunerne. Syddanmark er Nordens største turistregion med 14,3 mio. årlige overnatninger. Størstedelen af overnatningerne er i landdistriktskommunerne.

4 Turismen er et erhverv, hvor der forventes stigende beskæftigelse. Beskæftigelsen i turismen er steget 12,4%. Samtidig er døgnforbruget pr. turist i den syddanske turisme lav og de udenlandske overnatninger er faldende. Der er behov for udvikling af både turismeproduktet og markedsføringen af den syddanske turisme, hvis væksten skal fastholdes. Fødevareerhvervet Fødevareerhvervet er en anden erhvervsmæssig styrkeposition i Syddanmark og særlig i mange landdistriktskommuner. Beskæftigelsen i hele værdikæden i fødevareerhvervet udgør 18% af den samlede private beskæftigelse i Syddanmark. Men beskæftigelsen er under pres. På 10 år er der sket et fald på beskæftigede i fødevareerhvervet i Syddanmark. Oplevelsesøkonomien er et potentiale for ny vækst i fødevareerhvervet. Analyser fra EBST viser, at efterspørgslen efter oplevelser vokser og er et vigtigt konkurrenceparameter i den globale konkurrence. Oplevelsesbaseret forretningsudvikling i fødevareerhvervet er en udviklingsmulighed for det syddanske fødevareerhverv. Naturen Den syddanske natur er en tredje styrkeposition. Syddanmark har varierede naturområder af høj kvalitet som Vadehavet, hedelandskabet i Midtjylland, isrands og fjordlandskabet i Østjylland, samt øhavet og godslandskaberne på Fyn. Syddanmark har desuden mange sammenhængende vandreruter som Øhavsstien, Gendarmstien, Hærvejen, Nordsøstien og kyst til kyst stien. Både forbedring af naturkvaliteterne i de syddanske naturområder og forbedringen af tilgængeligheden til naturen vil styrke den syddanske natur. For eksempel angiver 40% af de udenlandske turister i Danmark, at adgangen til vandreruter er afgørende for deres valg af feriested. Synliggørelse og forbedringer af vandreruterne er derfor også et vigtigt potentiale for turismen. Klimaforandringerne Den fjerde udfordring er klimaudfordringen. Langt den overvejende del af anerkendte videnskabsfolk konkluderer samstemmende, at klimaforandringerne er påvirkede af menneskelig aktivitet. Det er nødvendigt at få stabiliseret atmosfærens indhold af CO2 for at begrænse konsekvenserne, som klimaforandringerne ellers vil få globalt. Klimaforandringerne medfører langt hyppigere og mere ekstreme vejrforhold, som er dyre for samfundet, erhvervet og borgerne. Der er behov for at arbejde med klimatilpasning for at imødekomme fremtidens vejrforhold. Det er desuden vigtigt for bosætningen i landdistrikterne, at der udvikles og etableres nye energisystemer. I landdistrikterne er det ikke muligt at koble sig på byernes fællesløsninger. Derfor skal der findes nye løsninger, så det prismæssigt er lige så attraktivt at bo landet som i byerne. B2. Bilagsoversigt (vedlagte bilag, analyser mv. der dokumenterer behovet for indsatsen) Bilag 1: Programskitse for det syddanske Grøn Vækst program Bilag 2: KONTUR Region Syddanmark

5 C. Beskrivelse af indsatsen C1. Beskrivelse af den sammenhængende udviklingsindsats (Højst 1 A4 side i alt) Det syddanske Grøn Vækst program består af fire indsatområder: Udvikling og markedsføring af den syddanske turisme Oplevelsesbaseret forretningsudvikling i fødevareerhvervet Naturkvalitet og oplevelser Nye klimaløsninger De fire indsatsområder skal supplere hinanden. Projekterne kan gå på tværs af indsatsområderne og dermed understøtte mere end et mål i det syddanske Grøn Vækst program. Udvikling og markedsføring af den syddanske turisme Turismen omfatter i det syddanske Grøn Vækst program serviceerhverv inden for turismesektoren, herunder attraktioner, overnatningssteder og restaurationsbranchen. Det gælder både lange ophold og dagskorte besøg. Det syddanske Grøn Vækst program kan støtte to typer indsatser: Innovativ og nyskabende markedsføring af den syddanske turisme i landdistriktskommunerne. Den syddanske turisme skal markedsføres bedre, f.eks. gennem øget brug af ny teknologi og sociale medier. Udvikling af nye kvalitetsoplevelser i landdistriktskommunerne, som løfter indtjeningen i det syddanske turismeerhverv i landdistrikterne. Oplevelsesbaseret forretningsudvikling i fødevareerhvervet Fødevareerhvervet omfatter i det syddanske Grøn Vækst program virksomhederne i hele værdikæden fra jord til bord. Oplevelsesbaseret forretningsudvikling er integration af oplevelser i fødevareprodukterne med henblik på at skabe øget merværdi. Det syddanske Grøn Vækst program kan støtte følgende indsatser: Virksomhedssamarbejder, netværk og kompetenceudvikling, der bidrager til ny vækst og produktudvikling i fødevareerhvervet gennem oplevelsesbaseret forretningsudvikling. Naturkvalitet og oplevelser Naturkvalitet i det syddanske Grøn Vækst program omfatter natur med stor biodiversitet og landskabsværdi. Naturoplevelser omfatter oplevelser i den syddanske natur. Naturens tilgængelighed handler både om den fysiske adgang til området og om informationen til de besøgende i naturområderne. Det syddanske Grøn Vækst program vil gerne fremme projekter, der integrerer hensynet til naturen med offentlighedens adgang og erhvervslivets vækstmuligheder. Det syddanske Grøn Vækst program kan støtte følgende indsatser: Naturprojekter, der bidrager til nye oplevelser og forbedret adgang til den syddanske natur og vandreruter Forbedring af biodiversiteten i regionens naturområder Nye klimaløsninger Det er nødvendigt at få stabiliseret atmosfærens indhold af CO2 for at begrænse konsekvenserne, som klimaforandringerne ellers vil få lokalt og globalt. Det kan se gennem energibesparelser og effektiviseringer, samt omlægning af energiproduktionen, så en højere andel af energi produceres af vedvarende energikilder. Samtidig skal bolig, erhvervs og jordbrugsområder og veje tilpasses f.eks. højere vandstande og hyppigere skybrud for at forebygge og afbøde klimaforandringerne.

6 Det syddanske Grøn Vækst program kan støtte følgende indsatser: Nyskabende og innovative udviklings og planlægningsaktiviteter, der har til formål at reducere landdistriktskommunernes CO2 udledning og sikre klimatilpasning. Projekterne skal fungere som rugekasse for nye og innovative løsninger. Grønne samarbejdsprojekter, der skal fremme grønne løsninger på tværs af landdistriktskommunerne Demonstrations og udviklingsprojekter vedr. klima og klimatilpasningen inden for jordbruget C2. Forventede projekter Projekterne i Grøn Vækst programmet forventes at falde inden for følgende projekttyper. Listen er ikke udtømmende. Der kan indgå andre projekter, hvis disse projekter bidrager til programmets målsætninger og falder inden for de lovgivningsmæssige rammer. Udvikling og markedsføring af den syddanske turisme Udvikling af mindre turistaktiviteter Rekreativ infrastruktur og overnatningsmuligheder i mindre målestok Markedsføring af turistprodukter for området Oplevelsesbaseret forretningsudvikling i fødevareerhvervet Netværksaktiviteter Fælles faciliteter til formidling af fødevareoplevelser Udviklings og demonstrationsprojekter i fødevareerhvervet Naturkvalitet og oplevelser Planlægning af natur og miljøprojekter Særlige levesteder for dyrearter Græsningsprojekter Beskyttelse, etablering og genopretning af natur og miljø Nye klimaløsninger Etablering af nye eller bevarelse af lukningstruede servicefaciliteter af betydning for levevilkårene i landdistrikterne Etablering af netværk, der kan styrke samarbejde og sociale relationer i landdistrikterne Udviklings og demonstrationsprojekter i jordbruget C3. Målsætninger Det syddanske Grøn Vækst program har følgende målsætninger, som programgruppen ønsker at opnå i Udvikling og markedsføring af den syddanske turisme Strategisk målsætning Højere værditilvækst i turismen i de syddanske landdistriktskommuner Delmål 10% stigning i det gennemsnitlige døgnforbrug hos turister i forhold til % vækst i antallet af beskæftigede inden for turismen i forhold til 2010 Oplevelsesbaseret forretningsudvikling i fødevareerhvervet Strategisk målsætning Højere værditilvækst i fødevareerhvervet i Syddanmark

7 Delmål 5% produktivitetsstigning i fødevareerhvervet i forhold til % flere produkt og procesinnovative virksomheder i fødevareerhvervet i forhold til 2010 Naturkvalitet og oplevelser Strategisk målsætning Forbedret naturkvalitet og bedre tilgængelige oplevelser Delmål 10% flere benytter sig af naturens oplevelser i Syddanmark i forhold til 2010 Større biodiversitet i den syddanske natur Nye klimaløsninger Strategisk målsætning De syddanske kommuner skal være blandt Danmarks mest klimavenlige og klimatilpassede Delmål 15% reduktion i CO2 udledningen i de syddanske kommuner i 2015 i forhold til 2005 Minimere effekterne af klimaforandringerne gennem klimatilpasning C4. Forventede resultater og anvendte effektindikatorer Det syddanske Grøn Vækst program vil bruge de nedenstående effektindikatorer, som ansøgere skal sandsynliggøre at projekterne vil skabe effekt på. Udvikling og markedsføring af den syddanske turisme Nye jobs i turisterhvervet Flere ansatte i turisterhvervet Øget døgnforbrug pr. turist Flere overnatninger i landdistriktskommunerne Flere dagsturister i landdistriktskommunerne Oplevelsesbaseret forretningsudvikling i fødevareerhvervet Nye jobs i fødevareerhvervet Flere ansatte i fødevareerhvervet Større dækningsbidrag i fødevareerhvervet Større eksport i fødevareerhvervet Naturkvalitet og oplevelser Flere naturarealer Bevarelse af truede arter Flere besøgende til naturområder Flere sammenhængende stisystemer i naturen Nye klimaløsninger Reduktion af energiforbruget Reduktion af CO2 udledningen Mere energieffektiv energiproduktion Omkostningsminimering af effekterne af klimaforandringerne C5. Hvor mange nye arbejdspladser forventes etableret i landdistriktskommuner og kan dette sandsynliggøres?

8 Det forventes, at det syddanske Grøn Vækst program kan skabe og/eller bevare 300 nye arbejdspladser i regionen, heraf 250 arbejdspladser i landdistriktskommunerne. Vækst og herunder jobskabelse er det overordnede mål i programmet. Projektansøgninger vil blive vurderet ud fra den forventede effekt på programmets målsætninger, herunder muligheder for at skabe nye jobs. I evalueringen af projekterne skal der indgå en vurdering af i hvilket omfang projektet har bidraget til programmets målsætninger. Det forventes, at særligt indsatsområderne Udvikling og markedsføring af den syddanske turisme og Oplevelsesbaseret forretningsudvikling i fødevareerhvervet kan skabe og bevare arbejdspladser. Men også indsatsområderne Naturkvalitet og oplevelser vil bidrage til jobskabelsen gennem forbedring af rammevilkårerne.

9 D. Målgrupper D1. Beskrivelse af afgrænsede primære målgruppe(r). Det syddanske Grøn Vækst program har følgende primære målgrupper. Der kan desuden indgå andre interessenter i projekterne. Udvikling af markedsføring af den syddanske turisme Den primære målgruppe for indsatsområdet er: Kommuner og tværkommunale organer Turisterhvervet Turistforeninger Syddansk Turisme Destinationssamarbejder Oplevelsesbaseret forretningsudvikling i fødevareerhvervet Den primære målgruppe for indsatsområdet er: Virksomhedsnetværk inden for fødevareerhvervet Den syddanske fødevareklynge Jordbrugets organisationer Naturkvalitet og oplevelser Den primære målgruppe for indsatsområdet er: Kommunerne og tværkommunale organer National og naturparker Interesseorganisationen inden for naturområdet Jordbrugets organisationer Nye klimaløsninger Den primære målgruppe for indsatsområdet er: Kommunerne og tværkommunale organer Grønne netværk og andre offentligt lignende netværk Jordbrugets organisationer D2. Hvordan inddrages, informeres, berøres målgruppen af indsatsen og aktiviteterne De syddanske kommuner og Region Syddanmark vil på deres hjemmesider informere om programmet, ansøgningsfrister og procedurer. Der vil desuden blive udarbejdet informationsmateriale og afholdt møder for potentielle ansøgere. De syddanske kommuner og Region Syddanmark vil indgå i dialog og yde rådgivning til potentielle ansøgere. Ansøgere vil desuden have mulighed for at benytte sig af Region Syddanmarks hotline, som har åbent alle hverdage Programgruppen vil desuden kommunikere aktivt gennem medierne for at fortælle om programmet og projekterne.

10 E. Styring af indsatsen E1. Her beskrives hvorledes indsatsen styres/koordineres samt programindgang for FødevareErhverv Det syddanske Grøn Vækst program giver mulighed for at gennemføre projekter inden for fem eksisterende bekendtgørelser: Etablering af nye arbejdspladser (LAG bekendtgørelsen) Attraktive levevilkår (LAG bekendtgørelsen) Netværksordningen (fødevareerhverv) Erhvervsudvikling (fødevareerhverv) Natur og miljøprojekter I de to LAG bekendtgørelser, samt under dele af netværksordningen, kan der kun indgå aktiviteter i landdistriktskommunerne, som i Syddanmark omfatter alle kommuner undtagen Kolding og Odense. I de andre bekendtgørelser kan der indgå aktiviteter i hele regionen. Programgruppen kan indstille til FødevareErhverv om tilsagn eller afslag vedrørende ansøgninger inden for netværksordningen, erhvervsudvikling og natur og miljø projekter. Vedrørende ansøgninger inden for de to LAG bekendtgørelser kan programgruppen indstille til de berørte LAGbestyrelser om indstilling til FødevareErhverv om tilsagn eller afslag. Den syddanske programgruppe vil behandle ansøgninger til det Syddanske Grøn Vækst program efter følgende model. Administrativ behandling Grøn Vækst sekretariatet Region Syddanmark fungerer som programindgang for ansøgninger til det syddanske Grøn Vækst program. Region Syddanmark modtager ansøgninger og varetager kontakten til FødevareErhverv. Der bliver nedsat en fælles kommunal/regional arbejdsgruppe, som udarbejder indstillinger til det politiske niveau. Arbejdsgruppen består af Vækstforums sekretariatsgruppe, repræsentanter for de kommunale natur og miljøforvaltninger og repræsentanter for de syddanske LAG er. Dette forum benævnes Grøn Vækst sekretariatet. De kommunale repræsentanter i Grøn Vækst sekretariatet udpeges af KKR Syddanmarks formandskab. LAG repræsentanterne udpeges af henholdsvis LAG erne på Fyn og øerne og LAG erne i Syd og Sønderjylland. Grøn Vækst sekretariatet skal sekretariatsbetjene det politiske niveau, herunder udarbejde indstillinger vedr. projektansøgninger. Politisk behandling Grøn Vækst udvalget Ansøgninger til det syddanske Grøn Vækst program behandles af Syddansk Vækstforum, supplereret af to KKR repræsentanter. Her benævnes dette forum som Grøn Vækst udvalget. Vedr. tilskud under de to LAG bekendtgørelser indstiller Grøn Vækst udvalget ansøgningerne til indstilling i de berørte LAG er, der afgiver indstilling til Fødevareerhverv. Vedr. tilskud under andre bekendtgørelser indstiller Grøn Vækst udvalget ansøgningerne til tilsagn til Fødevareerhverv. Grøn Vækst udvalget har desuden ansvaret for den overordnede administration af programmet, herunder også justeringer af programmet. Større ændringer skal dog godkendes af KKR og regionsrådet.

11 Nedenstående diagram viser processen for behandling af ansøgninger til det syddanske Grøn Vækst program: Ansøgningsfrister I 2012 er fire årlige ansøgningsfrister til det syddanske Grøn Vækst program. Ansøgningsfristerne er de samme, som ansøgninger til Syddansk Vækstforum. I 2012 er der fastlagt følgende ansøgningsfrister: 3. januar marts juni august 2012 Der kan desuden fastsættes to ansøgningsfrister i Midlerne i det syddanske Grøn Vækst program fordeles ikke på ansøgningsrunder. Der afholdes ansøgningsrunder, så længe der er ikke disponerede midler til rådighed inden for programperioden. Programgruppen forventer, at der afholdes 6 ansøgningsrunder. E2. Beskrivelse af hvorledes projekterne bidrager til at nå programmålene Vurderingskriterier Den syddanske programgruppe vil prioritere ansøgninger ud fra følgende kriterier: Effekt: Projektet har signifikant effekt på målsætningerne i det syddanske Grøn Vækst programs målsætninger. Nyhedsværdi: Projektet udvikler og afprøver nye løsninger på de syddanske udfordringer Tværgående samarbejde: Projektet fremmer samarbejdet på tværs af aktørerne, herunder på tværs af kommuner, institutioner, erhvervsliv og andre aktører. Stedbundne potentialer: Projektet bygger på og komplementerer eksisterende lokale og regionale potentialer. Bæredygtighed: Projektet er økonomisk, socialt og miljømæssigt bæredygtigt E3. Beskrivelse af samlet budgetstyring/koordinering Region Syddanmark er ansvarlig for budgetstyring og koordinering af det syddanske Grøn Vækstprogram. Region Syddanmark vil anvende de samme systemer til budgetstyring, som anvendes til styring af andre tilskudsmidler.

12 F. Budget og Finansiering F1. Overordnet budget samt samlet tilskudsbeløb for indsatsen Den syddanske programgruppe søger om en ramme på 84 mio. kr. fra den særlige pulje til regioner og kommuner til medfinansiering af det syddanske Grøn Vækst program. Programgruppen har opstillet følgende, indikative budget mellem de fire indsatsområder: Beløb i mio. kr. Kommunerne Region Syddanmark EU s landdistriktsprogram 1: Turisme : Fødevarer : Natur : Energi og miljø I alt Der kan i løbet af programperioden foretages omrokeringer af midler mellem indsatsområderne, såfremt dette godkendes af programgruppen og af Fødevareerhverv. Den syddanske programgruppe vil tilstræbe, at projekternes EU tilskud er på min kr. F2. Indikative årlige budgetter fordelt på tilskudsordninger og tilvejebringelse af offentlig medfinansiering udfyld vedlagte regneark. Den syddanske programgruppe forventer ikke, at der kan foretages bevillinger i 2011, da programansøgningen tidligst forventes godkendt 1. november Derfor er budgettet fordelt over årene 2012 og Der vil blive arbejdet på størst muligt afløb af midler i Beløb i mio. kr I alt 1: Turisme : Fødevarer : Natur : Energi og miljø I alt I alt

13 G. Tilvejebringelse af programmet G1. Beskrivelse af proces mv. forud for programmets tilblivelse (højst ½ 1 A4 side) Det syddanske Grøn Vækst program er udarbejdet i samarbejde mellem de syddanske kommuner og Region Syddanmark. En fælles kommunal/regional arbejdsgruppe udarbejdede et programforslag, som er blevet behandlet i kommunekontaktrådet (KKR), Syddansk Vækstforum og Region Syddanmark. Denne programansøgning er godkendt af alle tre fora. Programgruppen har desuden samarbejdet med de syddanske LAG er om programansøgningen. LAG erne har været repræsenteret i den fælles kommunale/regionale arbejdsgruppe. Arbejdsgruppen har desuden modtaget en række input fra LAG erne. Den 7. september 2011 har der været afholdt møde for de syddanske LAG er, hvor det syddanske Grøn Vækst program blev diskuteret. Programgruppen mener, at der er en klar sammenhæng mellem de lokale udviklingsstrategier i de syddanske LAG er og det syddanske Grøn Vækst program. Arbejdsgruppen har desuden modtaget en række input til programmet fra andre aktører, herunder fra Videnscentret for Landbrug, som arbejdsgruppen har haft god dialog med.

14 H. Tidsplan H1. Indikativ tidsplan for udmøntningen af indsatsen (fx fordelt på halvår) Tidspunkt 1. oktober november november 2011 Januar 2012 Januar 2012 Marts 2012 Marts 2012 Juni 2012 Juni 2012 September 2012 September 2012 December 2012 December 2012 Marts 2013 Marts 2013 Juni 2013 Juni 2013 December 2013 Januar 2014 December 2015 Aktivitet Programansøgningen behandles i FødevareErhverv Informationsindsats og ansøgningsvejledning forberedes Informationsindsats overfor potentielle ansøgere 1. ansøgningsrunde Informationsindsats overfor potentielle ansøgere 2. ansøgningsrunde Informationsindsats overfor potentielle ansøgere 3. ansøgningsrunde Informationsindsats overfor potentielle ansøgere Opfølgning på bevillinger 4. ansøgningsrunde Informationsindsats overfor potentielle ansøgere Opfølgning på bevillinger Årsrapport ansøgningsrunde Informationsindsats overfor potentielle ansøgere Opfølgning på bevillinger 6. ansøgningsrunde Opfølgning på bevillinger Opfølgning på bevillinger Årsrapport 2013 Opfølgning på bevillinger Slutrapport Der afholdes ansøgningsrunder, så længe der er ikke disponerede midler i programmet. Det forventes, at der afholdes seks ansøgningsrunder.

15 I. Sammenhæng med øvrige indsatser I1. Beskrivelse af hvordan indsatsen spiller sammen med andre indsatser (højst ½ 1 A4 side) Den regionale erhvervsudviklingsindsats Syddansk Vækstforum er ansvarlig for den regionale erhvervsudviklingsindsats. Programgruppen forventer, at der vil være et tæt samspil og koordinering mellem udmøntningen af Vækstforums handlingsplan og det syddanske Grøn Vækst program. De lokale aktionsgrupper Programgruppen ønsker, at udmøntningen af det syddanske Grøn Vækst program sker i et tæt samspil mellem Region Syddanmark, de syddanske kommuner og LAG erne. Det syddanske Grøn Vækst program skal bidrage til at skabe nye arbejdspladser i landdistrikterne, men bakker også derigennem op om målet om attraktive levevilkår i landdistrikterne. Den kommunale natur, miljø og klimaindsats Det syddanske Grøn Vækst program giver mulighed for, at kommunerne kan styrke deres indsatser på en række områder, som der af varierende grad er lagt strategier og/ eller planer for. For de fleste strategiers vedkommende, kan den fulde finansiering ikke findes indenfor kommunernes budgetter, hvorfor ekstern støtte og samarbejde med de omkringliggende aktører i kommunen er afgørende. Det syddanske Grøn Vækst program, skal bidrage til at indfri nogle af de visioner og mål, kommunerne har på området. Eksempler kan være: Naturplaner, klimastrategier/ planer, agenda 21 strategier/ planer, bæredygtighedsstrategier/ planer, miljøpolitikker samt diverse forpligtende samarbejder. J. Snitflader til andre indsatser G1. Beskrivelse af snitflader til andre EU finansierede indsatser Det syddanske Grøn Vækst program skal supplere en række eksisterende EU finansierede indsatser, herunder særligt: Det danske landdistriktsprogram Social og regionalfonden Finansieringen af det syddanske Grøn Vækstprogram sker gennem det danske landdistriktsprogram, hvor der allerede er igangsat en række initiativer. Programgruppen vil sikre at de støttede projekter supplere eksisterende projekter og at der ikke sker overlap. Det syddanske Grøn Vækst program skal blandt andet støtte større strategiske projekter, som supplerer og bygger videre på den lokale indsats i LAG erne. Programgruppen vil desuden sikre at projekterne er supplerende i forhold til projekter finansieret af EU s social og regionalfond. Syddansk Vækstforum er ansvarlig for den regionale erhvervspolitik og indstiller til EBST vedr. anvendelsen af EU s social og regionalfondsmidler. Desuden vil den syddanske programgruppe sikre koordinering med Interreg IVA programmet, EU s LIFE program og andre internationale, nationale, regionale og lokale indsatser.

16 K. Underskrifter Ansvarlige for programgruppen underskriver På vegne af Region Syddanmark og Syddansk Vækstforum Carl Holst, regionsrådsformand i Region Syddanmark og formand for Syddansk Vækstforum På vegne af kommunerne i Syddanmark Egon Fræhr, borgmester i Vejen Kommune og formand for KKR Syddanmark Udfyldes af FødevareErhverv Dato: SB 1 (signatur): Dato: SB 2 (signatur):

Programskitse Syddansk Grøn Vækst program

Programskitse Syddansk Grøn Vækst program BILAG 7A Programskitse Syddansk Grøn Vækst program Oplæg til KKR Syddanmark, KKU Syddanmark, Region Syddanmark og Syddansk Vækstforum Særlig pulje til kommuner og regioner Fødevareministeriet har afsat

Læs mere

Programskitse Syddansk Grøn Vækst program. Oplæg til KKR Syddanmark, KKU Syddanmark, Region Syddanmark og Syddansk Vækstforum

Programskitse Syddansk Grøn Vækst program. Oplæg til KKR Syddanmark, KKU Syddanmark, Region Syddanmark og Syddansk Vækstforum Programskitse Syddansk Grøn Vækst program Oplæg til KKR Syddanmark, KKU Syddanmark, Region Syddanmark og Syddansk Vækstforum Særlig pulje til kommuner og regioner Fødevareministeriet har afsat en særlig

Læs mere

Ansøgningsvejledning for Det syddanske Grøn Vækst program

Ansøgningsvejledning for Det syddanske Grøn Vækst program Ansøgningsvejledning for Det syddanske Grøn Vækst program 1. Introduktion Når du skal i gang med at skrive en ansøgning til Grøn Vækst udvalget om tilskud, skal du orientere dig grundigt i Det syddanske

Læs mere

Information om pulje til udmøntning af 200 mio. kr. puljen under Grøn Vækst

Information om pulje til udmøntning af 200 mio. kr. puljen under Grøn Vækst Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Information om pulje til udmøntning af 200 mio. kr. puljen under Grøn Vækst 1. Baggrund Det fremgår af aftalen om Grøn Vækst, at kommuner og regioner får

Læs mere

Vilkår for projektstøtte i Nyborg kommune

Vilkår for projektstøtte i Nyborg kommune LAG Nyborg Vilkår for projektstøtte i Nyborg kommune LAG Nyborg - kort fortalt Denne folder informerer om LAG Nyborg og vilkårene for at søge projektstøtte herfra. (LAG står iøvrigt for: Lokal AktionsGruppe).

Læs mere

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 14. oktober 2011

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 14. oktober 2011 Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 14. oktober 2011 Indledning Regionsrådet ønsker med Lokal Agenda 21-strategien for 2012 2015 at fokusere og skabe yderligere sammenhæng

Læs mere

Vejledning om støtte fra LAG Vejen. Gode råd i forbindelse med ansøgning om støtte fra LAG Vejen

Vejledning om støtte fra LAG Vejen. Gode råd i forbindelse med ansøgning om støtte fra LAG Vejen Vejledning om støtte fra Gode råd i forbindelse med ansøgning om støtte fra Vi støtter projekter, som Understøtter udviklingen af unikke lokalsamfund med fokus på levevilkår, sundhed og bæredygtighed Herefter

Læs mere

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 9. september 2011

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 9. september 2011 Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 9. september 2011 Indledning Regionsrådet ønsker med LA21 strategien for 2012 2015 at fokusere og skabe yderligere sammenhæng i

Læs mere

Udviklingsstrategi for LAG Fanø-Varde under landdistriktsprogrammet for perioden 2014 2020. februar 2015

Udviklingsstrategi for LAG Fanø-Varde under landdistriktsprogrammet for perioden 2014 2020. februar 2015 Udviklingsstrategi for LAG Fanø-Varde under landdistriktsprogrammet for perioden 2014 2020 februar 2015 1 Indhold Kort resumé af strategien... 2 Formalia... 2 Strategiens vision og handlingsplan, mål,

Læs mere

NOTAT Bilag 14 Udkast. Aftale mellem partnerne vedr. etableringen af et videncenter for kystturisme i Hvide Sande

NOTAT Bilag 14 Udkast. Aftale mellem partnerne vedr. etableringen af et videncenter for kystturisme i Hvide Sande NOTAT Bilag 14 Udkast 30. maj 2011 Aftale mellem partnerne vedr. etableringen af et videncenter for kystturisme i Hvide Sande Økonomi- og Erhvervsministeriet, Region Midtjyllands, Regions Syddanmarks,

Læs mere

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 Bilag til LA 21-strategi og handlingsplan sendes i høring Dato: 10. maj 2011 Brevid: 1372548 Forslag til Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 Administrationen Alléen 15 4180 Sorø Tlf.: 70 15 50 00 linnyb@regionsjaelland.dk

Læs mere

Udviklingsstrategi. for LAG Fanø-Varde under landdistriktsprogrammet for perioden November 2017

Udviklingsstrategi. for LAG Fanø-Varde under landdistriktsprogrammet for perioden November 2017 Udviklingsstrategi for LAG Fanø-Varde under landdistriktsprogrammet for perioden 2014 2020 November 2017 Indhold Kort resumé af strategien... 2 Formalia... 2 Strategiens vision og handlingsplan, mål,

Læs mere

NOTAT. Landdistriktsprogrammet organisering og økonomi for den regionale og lokale indsats for udvikling i landdistrikterne

NOTAT. Landdistriktsprogrammet organisering og økonomi for den regionale og lokale indsats for udvikling i landdistrikterne Regionshuset Viborg Oplevelsesøkonomi og Landdistrikter Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 kontakt@rm.dk www.regionmidtjylland.dk NOTAT Landdistriktsprogrammet 2007-2013 - organisering

Læs mere

Politik for erhverv, natur og infrastruktur. - rammebetingelser

Politik for erhverv, natur og infrastruktur. - rammebetingelser Politik for erhverv, natur og infrastruktur - rammebetingelser Politik for erhverv, natur og infrastruktur - rammebetingelser Politik for erhverv, natur og infrastruktur rammebetingelser er en af tre politikker

Læs mere

Idéoplæg Vækstprojekt Marin naturpark Lillebælt

Idéoplæg Vækstprojekt Marin naturpark Lillebælt Natur- og Miljøafdelingen Middelfart Kommune Østergade 21 5580 Nørre Aaby www.middelfart.dk Telefon +45 8888 5500 Direkte +45 8888 4923 Fax +45 8888 5501 Dato: 30. marts 2011 Sagsnr.: 201003505-4 Anni.Berndsen@middelfart.dk

Læs mere

F. STRATEGIENS VISION OG HANDLINGSPLAN, MÅL, AKTIVITETER OG FORVENTEDE RESULATER

F. STRATEGIENS VISION OG HANDLINGSPLAN, MÅL, AKTIVITETER OG FORVENTEDE RESULATER 1 of 7 F. STRATEGIENS VISION OG HANDLINGSPLAN, MÅL, AKTIVITETER OG FORVENTEDE RESULATER F.1. UDVIKLINGSSTRATEGIENS VISION LAG Djurslands vision er at videreudvikle og synliggøre Djursland som et områdefyldt

Læs mere

SKABELON TIL SLUTRAPPORT for projekter under ordningen om etablering af nye arbejdspladser og attraktive levevilkår landdistrikterne

SKABELON TIL SLUTRAPPORT for projekter under ordningen om etablering af nye arbejdspladser og attraktive levevilkår landdistrikterne SKABELON TIL SLUTRAPPORT for projekter under ordningen om etablering af nye arbejdspladser og attraktive levevilkår landdistrikterne Udgave august 2012 Slutrapporten skal indeholde en beskrivelse af projektet

Læs mere

Hvordan får man del i midlerne? - Handlingsplan v/regionsdirektør Mikkel Hemmingsen

Hvordan får man del i midlerne? - Handlingsplan v/regionsdirektør Mikkel Hemmingsen Hvordan får man del i midlerne? - Handlingsplan 2012-13 v/regionsdirektør Mikkel Hemmingsen 1 Handlingsplan 2012-13 Sundheds- og velfærdsinnovation Sundheds- og velfærdsløsninger Vækstforums strategiske

Læs mere

! "# $ Projekt: Landsbyfornyelse det samlede projekt. Initiativets titel. J.nr Resume. Baggrund og indhold. Version

! # $ Projekt: Landsbyfornyelse det samlede projekt. Initiativets titel. J.nr Resume. Baggrund og indhold. Version Version 27-04-2007 Initiativets titel J.nr. 1-30-76-20-07 Projekt: Landsbyfornyelse det samlede projekt Samlet projektbeskrivelse detaljerede projektbeskrivelser for de enkelte delprojekter er vedlagt

Læs mere

2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi

2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi 2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi Vækstforum Sjælland Region Sjælland Alléen 15 4180 Sorø Telefon 70 15 50 00 E-mail vaekstforum@regionsjaelland.dk www.regionsjaelland.dk Fotos: Jan Djenner Tryk: Glumsø

Læs mere

Udvikling i landdistrikterne - Lokal udviklingsstrategi og muligheder for støtte

Udvikling i landdistrikterne - Lokal udviklingsstrategi og muligheder for støtte Udvikling i landdistrikterne - Lokal udviklingsstrategi og muligheder for støtte Fødevareministeriets Netværkscenter Hvad er en udviklingsstrategi? En overordnet beskrivelse af de aktiviteter, aktionsgruppen

Læs mere

LAG Midt-Nordvestsjælland

LAG Midt-Nordvestsjælland LAG Midt-Nordvestsjælland Tilskud til udvikling af liv og erhverv i landdistrikterne Lokale aktionsgrupper (LAG er) er lokalt forankrede foreninger, som skaber udvikling og innovation i lokalsamfundene

Læs mere

KIM SØGAARD CLAUSEN MULIGHEDER FOR STØTTE I FJERNVARMEVÆKST

KIM SØGAARD CLAUSEN MULIGHEDER FOR STØTTE I FJERNVARMEVÆKST KIM SØGAARD CLAUSEN MULIGHEDER FOR STØTTE I FJERNVARMEVÆKST GRØN ENERGI FJERNVARMENS UDVIKLINGS- OG ANALYSEENHED FJERNVARMEVÆKST 2015 FjernvarmeVækst 2015 er et vækstprogram, der skal sikre en grønnere

Læs mere

LAG erne. Samarbejde med LAG erne. Hvem og hvordan? Samarbejde med kommunerne Samarbejde ifm. Grøn Vækst

LAG erne. Samarbejde med LAG erne. Hvem og hvordan? Samarbejde med kommunerne Samarbejde ifm. Grøn Vækst LAG erne Hvem og hvordan? Samarbejde med kommunerne Samarbejde ifm. Grøn Vækst Mette Risager, Koordinator for LAG Randers Kirsten Birke Lund, Landdistriktskonsulent DIAPLAN, Koldkærgård, 11. 12. juni 2012

Læs mere

BRN. Strategi

BRN. Strategi BRN Strategi 2017-2018 Indholdsfortegnelse Introduktion til BRN...4 Status efter første strategiperiode.....7 Vision, mission og mål........8 Vores indsatsområder......9 Vores samarbejdsmodel.....10 Sådan

Læs mere

Vækstforum NOTAT. Grøn Vækst Hovedindhold og sammenhænge til den regionale udvikling

Vækstforum NOTAT. Grøn Vækst Hovedindhold og sammenhænge til den regionale udvikling Regionshuset Viborg Vækstforum Oplevelsesøkonomi og Landdistrikter Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 kontakt@rm.dk www.rm.dk NOTAT Grøn Vækst Hovedindhold og sammenhænge til

Læs mere

Lokal Udviklingsstrategi for. LAG Vejen. Under landdistriktsprogrammet For perioden 2007-2008. Kongeåen ved Foldingbro. Version 2, 2009 - pixiudgave

Lokal Udviklingsstrategi for. LAG Vejen. Under landdistriktsprogrammet For perioden 2007-2008. Kongeåen ved Foldingbro. Version 2, 2009 - pixiudgave Lokal Udviklingsstrategi for LAG Vejen Under landdistriktsprogrammet For perioden 2007-2008 Kongeåen ved Foldingbro Version 2, 2009 - pixiudgave 1 Indhold Formalia; Navn og adresse... 3 Strategi... 4 Overordnede

Læs mere

Bornholms Udviklingsstrategi (BUS) 2016. Proces- og tidsplan

Bornholms Udviklingsstrategi (BUS) 2016. Proces- og tidsplan Bornholms Udviklingsstrategi (BUS) 2016 Proces- og tidsplan September 2014 Baggrund Bornholms udviklingsplan(bup) bliver omdøbt til Bornholms udviklingsstrategi (BUS), Bornholms udviklingsstrategi skal

Læs mere

LAG Tønder. www.lag-toender.dk

LAG Tønder. www.lag-toender.dk LAG Tønder Oplæg om økonomiske muligheder Om økonomiske muligheder i forbindelse med erhvervsudvikling i Nationalpark Vadehavet, specielt Landdistrikts- og Fiskeriudviklingsmidler V/ Karsten H. Jensen,

Læs mere

Skitse for Vækstforums Erhvervsudviklingsstrategi Bilag 3a

Skitse for Vækstforums Erhvervsudviklingsstrategi Bilag 3a Skitse for Vækstforums Erhvervsudviklingsstrategi 2012-2020 Bilag 3a Maj/juni 2011 Forord Forord af formand for Syddansk Vækstforum, Carl Holst Vision 2020 Forretningsområder De strategiske mål Syddanmarks

Læs mere

Erhvervspolitik for Fanø Kommune

Erhvervspolitik for Fanø Kommune Erhvervspolitik for Fanø Kommune 2015-2020 Vedtaget i Fanø Byråd den 16.02.2015 Vision Fanø kommunes vision er at være mødested for et mangfoldigt, kvalitetsbevidst og bæredygtigt erhvervsliv. Udviklingen

Læs mere

Bilag. Region Midtjylland. Indstilling fra Vækstforum om bevilling til Teknologiudviklingsprogram under megasatsningen energi og miljø

Bilag. Region Midtjylland. Indstilling fra Vækstforum om bevilling til Teknologiudviklingsprogram under megasatsningen energi og miljø Region Midtjylland Indstilling fra Vækstforum om bevilling til Teknologiudviklingsprogram under megasatsningen energi og miljø Bilag til Regionsrådets møde den 12. december 2007 Punkt nr. 28 Teknologiudviklingsprogrammet

Læs mere

Landudvikling Slagelse Lokal aktionsgruppe i Slagelse Kommune

Landudvikling Slagelse Lokal aktionsgruppe i Slagelse Kommune Landudvikling Slagelse Lokal aktionsgruppe i Slagelse Kommune Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne Lokal Aktionsgruppe - LAG Lokalt

Læs mere

Introduktion til de nye EU programmer 2014-2020

Introduktion til de nye EU programmer 2014-2020 Introduktion til de nye EU programmer 2014-2020 Tilskud via Lokale aktionsgrupper i landdistrikter og fiskeriområder Mørke 28. august 2012 Program Introduktion til LAG (eventuelt!) Introduktion til kommende

Læs mere

Økonomiopfølgning pr. 1. marts 2012

Økonomiopfølgning pr. 1. marts 2012 Økonomiopfølgning pr. 1. marts 2012 1 Denne økonomiopfølgning er en del af den samlede opfølgning på Vækstforums handlingsplan og de otte indsatsområder pr. 1. marts 2012. Rapporten ledsager statusrapporten

Læs mere

Annoncering efter operatør til Udviklingsprogram for bioøkonomien i Region Midtjylland

Annoncering efter operatør til Udviklingsprogram for bioøkonomien i Region Midtjylland Annoncering efter operatør til Udviklingsprogram for bioøkonomien i Region Midtjylland 1. Baggrund Vækstforum søger efter en operatør til at udmønte Udviklingsprogram for bioøkonomien i Region Midtjylland

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

Program for den midtjyske region. Pulje til kommuners og regionens landdistriktsprojekter under aftalen om Grøn Vækst

Program for den midtjyske region. Pulje til kommuners og regionens landdistriktsprojekter under aftalen om Grøn Vækst Program for den midtjyske region Pulje til kommuners og regionens landdistriktsprojekter under aftalen om Grøn Vækst 22. december 2011 Kommunerne i Region Midtjylland og Region Midtjylland Indholdsfortegnelse

Læs mere

Lokal udviklingsstrategi for. LAG Billund. under landdistriktsprogrammet for perioden 2007-2013. 2. udgave - november 2008.

Lokal udviklingsstrategi for. LAG Billund. under landdistriktsprogrammet for perioden 2007-2013. 2. udgave - november 2008. Lokal udviklingsstrategi for LAG Billund under landdistriktsprogrammet for perioden 2007-2013. 2. udgave - november 2008 Pixiudgave Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Formalia... 3 Strategi...

Læs mere

Informationsmøde om Grøn Innovationspulje, MUDP 2015

Informationsmøde om Grøn Innovationspulje, MUDP 2015 Informationsmøde om Grøn Innovationspulje, MUDP 2015 23. september 2015 Nanna Rørbech Dagsorden 1. Oplæg om MUDP og Grøn Innovationspulje 2. Dialog med repræsentanter fra Miljøstyrelsen og Naturstyrelsen

Læs mere

Fælles retning for turismen i Region Sjælland. Fælles viden Fælles kernefortælling Fælles indsatser Anbefalinger

Fælles retning for turismen i Region Sjælland. Fælles viden Fælles kernefortælling Fælles indsatser Anbefalinger Fælles retning for turismen i Region Sjælland Fælles viden Fælles kernefortælling Fælles indsatser Anbefalinger Version 16. juni 2017 1 Motivation Turisme vækster i Danmark og internationalt, men i Region

Læs mere

Plads til udvikling - både for landbruget og de andre derude? v/ Gert Karkov Viceformand i Dansk Landbrug

Plads til udvikling - både for landbruget og de andre derude? v/ Gert Karkov Viceformand i Dansk Landbrug H:\BBI\oplæg - talepunkter\gka - Ny.ppt 1 Plads til udvikling - både for landbruget og de andre derude? v/ Gert Karkov Viceformand i Dansk Landbrug NytLandbrug - Horsens den 21. marts 2007 H:\BBI\oplæg

Læs mere

Projektstøtte i Kerteminde kommune

Projektstøtte i Kerteminde kommune Kerteminde LAG Projektstøtte i Kerteminde kommune Information om Kerteminde LAG Formålet med denne folder er kort at redegøre for Kerteminde LAG og vilkårene for at søge projektstøtte. LAG står for Lokal

Læs mere

Innovation i fødevaresektoren! Indkaldelse af projektidéer til innovationspulje

Innovation i fødevaresektoren! Indkaldelse af projektidéer til innovationspulje Innovation i fødevaresektoren! Indkaldelse af projektidéer til innovationspulje Kriterier og ansøgningsproces 1. Indledning En af de primære udfordringer for det regionale fødevareerhverv ligger i at etablere

Læs mere

Vækstforums indsatsområde Landdistrikter -Iværksætteri og virksomhedsudvikling i landdistrikter. Baggrund

Vækstforums indsatsområde Landdistrikter -Iværksætteri og virksomhedsudvikling i landdistrikter. Baggrund Oplevelsesøkonomi og Landdistrikter Tel. +45 8728 5000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Vækstforums indsatsområde Landdistrikter -Iværksætteri og virksomhedsudvikling i landdistrikter Baggrund En af forudsætningerne

Læs mere

Regional Vækst- og Udviklingsstrategi (REVUS) KKR-Nordjylland 24. april 2015

Regional Vækst- og Udviklingsstrategi (REVUS) KKR-Nordjylland 24. april 2015 Regional Vækst- og Udviklingsstrategi (REVUS) KKR-Nordjylland 24. april 2015 Udarbejdet pba af Forretningsudvalgets anbefaling til Regionsrådets møde 28/4-15 En ny regional vækst- og udviklingsstrategi

Læs mere

Denne økonomiopfølgning er en del af den samlede opfølgning på Vækstforums handlingsplan og de otte indsatsområder pr. 1. marts 2013.

Denne økonomiopfølgning er en del af den samlede opfølgning på Vækstforums handlingsplan og de otte indsatsområder pr. 1. marts 2013. Økonomiopfølgning pr. 1. marts 2013 Denne økonomiopfølgning er en del af den samlede opfølgning på Vækstforums handlingsplan og de otte indsatsområder pr. 1. marts 2013. Rapporten ledsager statusrapporten

Læs mere

Lokale aktionsgrupper en metode til lokal udvikling

Lokale aktionsgrupper en metode til lokal udvikling Lokale aktionsgrupper en metode til lokal udvikling Kan borgere der på frivillig basis engagerer sig i sit lokalområde skabe udvikling? Ja, lyder svaret fra EU, og det skal ske gennem såkaldte lokale aktionsgrupper.

Læs mere

ERHVERVSPOLITIKS RAMME

ERHVERVSPOLITIKS RAMME ERHVERVSPOLITIKS RAMME Oplæg til erhvervspolitik for Inden finanskrisen oplevede erhvervslivet i en positiv udvikling med vækst, stigende produktivitet og meget lav ledighed. Det er et godt udgangspunkt

Læs mere

PARTNERSKABSAFTALE --o--

PARTNERSKABSAFTALE --o-- PARTNERSKABSAFTALE --o-- UDVIKLING OG AFSÆTNING AF BORNHOLMSKE KVALITETSFØDEVARER 1. PARTERNE Der er mellem parterne Gourmet Bornholm en del af regional madkultur Tornegade 4, 2. 3700 Rønne CVR-nr.: 27270859

Læs mere

Vejledning om tilskud til forsøgsprojekter i landdistrikterne fra Landdistriktspuljen 2018, 1. runde

Vejledning om tilskud til forsøgsprojekter i landdistrikterne fra Landdistriktspuljen 2018, 1. runde Vejledning om tilskud til forsøgsprojekter i landdistrikterne fra Landdistriktspuljen 2018, 1. runde Indhold Indledning... 3 1. Formålet med Landdistriktspuljen... 3 2. Hvilke forsøgsprojekter kan få tilskud?...

Læs mere

Udvikling af landdistriktspolitik i Haderslev Kommune. Mere liv på landet

Udvikling af landdistriktspolitik i Haderslev Kommune. Mere liv på landet Udvikling af landdistriktspolitik i Haderslev Kommune Mere liv på landet Mere liv på landet Haderslev Kommune ønsker en helhedsorienteret sammenhæng mellem visioner og strategier, kommuneplan, politikker,

Læs mere

Folkemødet den 23. februar

Folkemødet den 23. februar Folkemødet den 23. februar Input fra erhvervsdebatterne på Folkemødet: Fokus på vores styrkepositioner: Turisme, oplevelsesøkonomi Uddannelse af kvalificeret arbejdskraft Fokus på fælles løsninger og samarbejde

Læs mere

11. Team Vækst Danmark

11. Team Vækst Danmark Brevid 2883336 11. Team Vækst Danmark Åbent Vækstforum Sjælland 2772740 Brevid: Resume Annoncering vedr. Team Vækst Danmark blev igangsat 1. juli 2015. Der foreligger nu en ansøgning fra Region Midtjylland

Læs mere

ERHVERVSPOLITIK

ERHVERVSPOLITIK ERHVERVSPOLITIK 2019 2022 Vision: I Svendborg skaber vi tid, rum og mulighed for, at alle kan leve og opleve det gode liv, hvad enten vi bor, arbejder eller besøger Svendborg. Svendborgs erhvervspolitik

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

Integreret LAG Halsnæs-Gribskov

Integreret LAG Halsnæs-Gribskov Integreret LAG Halsnæs-Gribskov Lokal AktionsGruppe Udviklingen af lokalområder i Halsnæs og Gribskov Samspil med erhvervsliv, iværksættere, lokalsamfund og ildsjæle Fiskeri aktionsgruppe FLAG i Gribskov

Læs mere

Kriterier for projekter til formålsbestemt pulje til Offentlig-Privat Innovation (OPI)

Kriterier for projekter til formålsbestemt pulje til Offentlig-Privat Innovation (OPI) 19. august 2008 Kriterier for projekter til formålsbestemt pulje til Offentlig-Privat Innovation (OPI) Kriterier Vi har i dag kun begrænset viden om, hvilke ideer til innovative offentlig-private samarbejdsprojekter,

Læs mere

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 12. januar 2007 Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 1. Formål med partnerskabsaftalerne Det fremgår af globaliseringsstrategien, at der skal indgås partnerskabsaftaler mellem de regionale vækstfora

Læs mere

VISIONSPOLITIK ERHVERVS- OG BESKÆFTIGELSESPOLITIK

VISIONSPOLITIK ERHVERVS- OG BESKÆFTIGELSESPOLITIK VISIONSPOLITIK ERHVERVS- OG BESKÆFTIGELSESPOLITIK 1 1. Indledning Denne visionspolitik er den overordnede ramme for arbejdet med erhverv og beskæftigelse i Varde Kommunes organisation, for kommunens samarbejde

Læs mere

Annoncering efter operatør til initiativet Innovationsdrevet vækst hos virksomheder, der leverer til sundheds- og velfærdsområdet

Annoncering efter operatør til initiativet Innovationsdrevet vækst hos virksomheder, der leverer til sundheds- og velfærdsområdet Regionshuset Viborg Regional Udvikling Skottenborg 26 8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 www.regionmidtjylland.dk Annoncering efter operatør til initiativet Innovationsdrevet vækst hos virksomheder, der leverer

Læs mere

VELKOMMEN TIL. ØKOLOGI i

VELKOMMEN TIL. ØKOLOGI i VELKOMMEN TIL ØKOLOGI i Aftenens Program Velkomst Sådan styrker du din bundlinje Oplæg og debat Økologi i Landbrug & Fødevarer Politik Viden og Rådgivning Samarbejde Mere Økologi i Danmark hvad skal der

Læs mere

Etablering af Business Region North Denmark.

Etablering af Business Region North Denmark. Punkt 9. Etablering af Business Region North Denmark. 2014-33698. Magistraten indstiller, at byrådet godkender, at Aalborg Kommune tilslutter sig det nye forstærkede samarbejde mellem de nordjyske kommuner

Læs mere

14. Innovations- og fundraisingvejledning til mindre virksomheder

14. Innovations- og fundraisingvejledning til mindre virksomheder 14. Innovations- og fundraisingvejledning til mindre virksomheder Åbent Vækstforum Sjælland Brevid: 2562639 Resume CAPNOVA ansøger om tilskud til projektet Innovations- og fundraisingvejledning til mindre

Læs mere

Vejledning om tilskud til forsøgsprojekter i landdistrikterne fra Landdistriktspuljen 2019, 2. runde

Vejledning om tilskud til forsøgsprojekter i landdistrikterne fra Landdistriktspuljen 2019, 2. runde Vejledning om tilskud til forsøgsprojekter i landdistrikterne fra Landdistriktspuljen 2019, 2. runde Indhold Indledning... 3 1. Formålet med Landdistriktspuljen... 3 2. Hvilke forsøgsprojekter kan få tilskud?...

Læs mere

Notat om model for arbejde om internationale oplevelsesfyrtårne. 1. Beskrivelse af opgaven

Notat om model for arbejde om internationale oplevelsesfyrtårne. 1. Beskrivelse af opgaven Oplevelsesøkonomi og Landdistrikter Tel. +45 8728 5000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Notat om model for arbejde om internationale oplevelsesfyrtårne Dato 10-08-2007 1. Beskrivelse af opgaven Vækstforum for Region

Læs mere

Notat. Vækstfora træffer afgørelse ved simpelt stemmeflertal. I tilfælde af stemmelighed er formandens stemme udslagsgivende. ( 11, stk.

Notat. Vækstfora træffer afgørelse ved simpelt stemmeflertal. I tilfælde af stemmelighed er formandens stemme udslagsgivende. ( 11, stk. Dato: 21. december 2005 Initialer: DKU 1. Lovgrundlag Notat Etablering af vækstforum i Region Syddanmark Den regionale erhvervsudviklingsindsats er fastlagt i Lov om erhvervsfremme (Lov nr. 602 af 24.

Læs mere

Landsplanredegørelse 2013

Landsplanredegørelse 2013 Miljøminister Ida Auken nst@nst.dk U D K A S T 27-09-2013 Sag nr. 12/996 Dokumentnr. 40395/13 Landsplanredegørelse 2013 Under forhøringen til denne landsplanredegørelse i 2012 fremførte Danske Regioner

Læs mere

STRATEGI FOR MUDP

STRATEGI FOR MUDP STRATEGI FOR MUDP 2016-2019 INTRO Et enigt Folketing vedtog i februar 2015 lov nr. 130 om Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP). Med loven og den tilhørende bekendtgørelse overtog

Læs mere

Landdistriktspolitik for Lemvig Kommune

Landdistriktspolitik for Lemvig Kommune Landdistriktspolitik 2007-2013 for Lemvig Kommune Lemvig Kommune Rådhusgade 2 7620 Lemvig Side 1 af 8 1. Indledning 2. Tidshorisont Det er af stor værdi for Lemvig Kommune, at man i kommunen har landdistrikter

Læs mere

STATUS. 1. marts Region Midtjylland Regional Udvikling. Økonomiopfølgning vedrørende Vækstforums handlingsplan og de ni indsatsområder

STATUS. 1. marts Region Midtjylland Regional Udvikling. Økonomiopfølgning vedrørende Vækstforums handlingsplan og de ni indsatsområder STATUS Økonomiopfølgning vedrørende Vækstforums handlingsplan og de ni indsatsområder Iværksætteri og virksomhedsudvikling Innovation og it Energi og miljø Internationalisering Erhverv Sundhed Vækstforum

Læs mere

MUDP 2016 og gode råd om ansøgning til programmet

MUDP 2016 og gode råd om ansøgning til programmet MUDP 2016 og gode råd om ansøgning til programmet DAKOFA d. 5. april 2016 Lotte Kau Andersen Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram MUDP Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram

Læs mere

Hub North. Den 30. November 2010

Hub North. Den 30. November 2010 Hub North Den 30. November 2010 AAU s Fundraising og Projektledelseskontor Jane Tymm-Andersen Jet@adm.aau.dk Fundraising & Projektledelseskontor Giver assistance i forbindelse med udarbejdelse af projektansøgninger,

Læs mere

Høringssvar til Regional vækst- og udviklingsstrategi 2016-2019

Høringssvar til Regional vækst- og udviklingsstrategi 2016-2019 Høringssvar til Regional vækst- og udviklingsstrategi 2016-2019 Varde Kommune har med fornøjelse gennemlæst høringsudkastet, der sætter fokus på det gode liv i Syddanmark - med en vision og de tre mål

Læs mere

Årsrapport for lokale aktionsgrupper

Årsrapport for lokale aktionsgrupper Årsrapport for lokale aktionsgrupper under Landdistriktsprogrammet og/eller Hav- og Fiskeriudviklingsprogrammet 2014-2020 Årsrapport til indsendelse samtidig med driftsafregning 1. marts (opdateret 11.12.2018)

Læs mere

Sønder Vium 19. Januar LAG Ringkøbing-Skjern

Sønder Vium 19. Januar LAG Ringkøbing-Skjern Sønder Vium 19. Januar 2012 BESTYRELSENS SAMMENSÆTNING Jørgen S. Madsen Formand Faster-Astrup Anette Gaasdal Næstformand Herborg Poul Nielsen Kasserer Hanning Elsebeth Rasmussen Højmark Ole Bøndergaard

Læs mere

Vejledning om tilskud til forsøgsprojekter i landdistrikterne fra Landdistriktspuljen for 2012

Vejledning om tilskud til forsøgsprojekter i landdistrikterne fra Landdistriktspuljen for 2012 Vejledning om tilskud til forsøgsprojekter i landdistrikterne fra Landdistriktspuljen for 2012 Indhold Indledning... 3 1. Formålet med Landdistriktspuljen... 3 2. Hvad kan der ydes tilskud til under Landdistriktspuljen?...

Læs mere

Region Midtjyllands grønne teknologisatsning

Region Midtjyllands grønne teknologisatsning Region Midtjyllands grønne teknologisatsning Partnerskabet for brint og brændselsceller Hobro den 3. april 2014 Margrethe Høstgaard Udviklingskonsulent Regionens opgaver Regional Udviklingsplan: Ny plan

Læs mere

LAG Lokal AktionsGruppe

LAG Lokal AktionsGruppe Haderslev Tønder Aganda Om LAG Haderslev-Tønder Udviklingsstrategi og indsatsområder Hvordan søger man tilskud? PROMIS Prioriteringskriterier Hvordan gennemfører man et LAG-projekt? Spørgsmål God arbejdslyst

Læs mere

Nye projekter skal bidrage til de tre overordnede mål i erhvervsstrategien. Læs mere om målene i Aalborg bygger bro s

Nye projekter skal bidrage til de tre overordnede mål i erhvervsstrategien. Læs mere om målene i Aalborg bygger bro s #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel PROJEKTANSØGNING Dette ansøgningsskema anvendes til projekter, der søger om medfinansiering fra Aalborg Erhvervsråd. Alle initiativer, som ønsker

Læs mere

Introduktion til Syddanmark og Uddannelsesområdet

Introduktion til Syddanmark og Uddannelsesområdet Introduktion til Syddanmark og Uddannelsesområdet Regionsrådet Politisk valgt Valg I november 2009 41 medlemmer Carl Holst (V) 2 1 region - 22 kommuner Areal: 12,191 km 2 Indbyggertal: 1,2 millioner 3

Læs mere

Landsplanredegørelse Ministerens velkomst

Landsplanredegørelse Ministerens velkomst Landsplanredegørelse 2012 Ministerens velkomst Velkommen til debat om den kommende landsplanredegørelse. Efter nyvalg til Folketinget er det Miljøministerens opgave at udarbejde en ny landsplanredegørelse.

Læs mere

Samarbejde mellem områdefornyelsen og landdistriktsprogrammet v/lykke Skjoldan, Fødevareministeriets Netværkscenter. Glamsbjerg den 12.

Samarbejde mellem områdefornyelsen og landdistriktsprogrammet v/lykke Skjoldan, Fødevareministeriets Netværkscenter. Glamsbjerg den 12. Samarbejde mellem områdefornyelsen og landdistriktsprogrammet v/lykke Skjoldan, Fødevareministeriets Netværkscenter Glamsbjerg den 12. marts 2009 1 Disposition Velfærdsministeriets pulje til områdefornyelse

Læs mere

MUDP 2014 Tilskud til fremme af miljøeffektiv teknologi

MUDP 2014 Tilskud til fremme af miljøeffektiv teknologi MUDP 2014 Tilskud til fremme af miljøeffektiv teknologi Strategisk samarbejde for indsamling af elektronikaffald 24. april 2014 Miljøstyrelsen, Anne Nielsen MUDP 2014 Programmets overordnede målsætning

Læs mere

Det Nationale Turismeforums bidrag til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses strategi for decentral erhvervsfremme.

Det Nationale Turismeforums bidrag til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses strategi for decentral erhvervsfremme. Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse deb@erst.dk 19. august 2019 19/01035-5 theang-dep Det Nationale Turismeforums bidrag til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses strategi for decentral erhvervsfremme. Turisme

Læs mere

Indstilling. Ny erhvervsplan for Aarhus Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg. Den 10. september 2013.

Indstilling. Ny erhvervsplan for Aarhus Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg. Den 10. september 2013. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 10. september 2013 Ny erhvervsplan for Aarhus 2014-2017 Et enigt Erhvervskontaktudvalg for Aarhus Kommune (EKU) har den 2. september 2013

Læs mere

Erhvervs- og vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Vision 2029: Ballerup - en førende erhvervsby Ballerup er en førende erhvervsby. Ballerup Kommune er en integreret del

Læs mere

LAG Randers, Skive, Viborg og Djursland; Fælles høringssvar til Udkast til Landdistriktsprogrammet 2014-20

LAG Randers, Skive, Viborg og Djursland; Fælles høringssvar til Udkast til Landdistriktsprogrammet 2014-20 LAG Randers, Skive, Viborg og Djursland; Fælles høringssvar til Udkast til Landdistriktsprogrammet 2014-20 Indledningsvist vil vi sige, at der er mange positive elementer i udkastet til det nye Landdistriktsprogram.

Læs mere

Samlede godkendte initiativer fordelt på strategiens 5 temaer

Samlede godkendte initiativer fordelt på strategiens 5 temaer Marts 2010 Vækstforum Sjælland har igangsat rigtig mange aktiviteter siden starten af 2007. I alt er det blevet til 137 forskellige projekter, som strækker sig over alt fra bredere resultatkontrakter videre

Læs mere

Vækst, samspil og service. Erhvervsudviklingsstrategi 2015-2018

Vækst, samspil og service. Erhvervsudviklingsstrategi 2015-2018 Vækst, samspil og service Erhvervsudviklingsstrategi 2015-2018 Indhold Indledning Tiltrække, fastholde og udvikle Morgendagens vækstideer Rekruttering, uddannelse og kompetenceudvikling Kommunal erhvervsservice

Læs mere

Det gode projekt. - hvordan opnås medfinansiering fra EUDP. Torsten Malmdorf, Senior Rådgiver, EUDP Dansk Fjernvarme, Kolding 6.

Det gode projekt. - hvordan opnås medfinansiering fra EUDP. Torsten Malmdorf, Senior Rådgiver, EUDP Dansk Fjernvarme, Kolding 6. 1 Det gode projekt - hvordan opnås medfinansiering fra EUDP Torsten Malmdorf, Senior Rådgiver, EUDP Dansk Fjernvarme, Kolding 6. februar 2018 Emner EUDP - formål og strategi Den gode ansøgning Udbud 2018

Læs mere

Disposition for Vækstforums Handlingsplan Bilag 3b Juni 2011

Disposition for Vækstforums Handlingsplan Bilag 3b Juni 2011 Disposition for Vækstforums Handlingsplan 2012-13 Bilag 3b Juni 2011 Medlemmerne af Syddansk Vækstforum Forord Omstillingsdagsorden (produktivitet) Handlingsplanen som udmøntning af erhvervsudviklingsstrategien

Læs mere

Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling. December 2014

Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling. December 2014 Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling December 2014 Hvad er Business Region North Denmark? Nyt samarbejde i Nordjylland om vækst og udvikling Etableres af de 11 nordjyske kommuner

Læs mere

Præsentation af REFER-CDR

Præsentation af REFER-CDR Turbo på grøn fjernvarme i Region Midtjylland Præsentation af REFER-CDR Renewable Energy for Emission Reduction in Central Denmark Region www.regionmidtjylland.dk Hvem er vi? Region Midtjylland Regional

Læs mere

Kort introduktion til grøn innovation

Kort introduktion til grøn innovation Kort introduktion til grøn innovation Hvad kan der søges om, hvem kan søge, og hvordan søger man? Ansøgningsrunde juni 2011 vedr. innovation af serviceydelser, produkter og systemløsninger på det grønne

Læs mere

Annoncering efter ansøgninger Indkaldelse af ansøgninger vedrørende projekt Vækst og innovation via klimatilpasning

Annoncering efter ansøgninger Indkaldelse af ansøgninger vedrørende projekt Vækst og innovation via klimatilpasning Side 1 af 8 Titel Udfordring Annoncering efter ansøgninger Indkaldelse af ansøgninger vedrørende projekt Vækst og innovation via klimatilpasning For at imødegå klimaforandringerne skal kommunerne over

Læs mere

Demonstrationsprojekter Miljøvenligt landbrug

Demonstrationsprojekter Miljøvenligt landbrug Direktoratet for FødevareErhverv Demonstrationsprojekter Miljøvenligt landbrug Vejledning om tilskud til demonstrationsprojekter om de miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger og om økologisk jordbrugsproduktion.

Læs mere

Bilag 3: Administrationsmodel for vådområder og ådale, inkl. tidsplan

Bilag 3: Administrationsmodel for vådområder og ådale, inkl. tidsplan Bilag 3: Administrationsmodel for vådområder og ådale, inkl. tidsplan Bilaget gennemgår de overordnede principper for den nærmere organisering af indsatsen for virkemidlerne vådområder og P-ådale under

Læs mere

2. GENERATION TEKNIK & MILJØUDVALGET. INDLEDNING Ved udvalgsformand Flemming Jantzen. Rammer og vision

2. GENERATION TEKNIK & MILJØUDVALGET. INDLEDNING Ved udvalgsformand Flemming Jantzen. Rammer og vision 2. GENERATION TEKNIK & MILJØUDVALGET INDLEDNING Ved udvalgsformand Flemming Jantzen Rammer og vision Der er i Guldborgsund Kommune en stor udfordring med den ændrede demografi. Der bliver færre borgere

Læs mere

1. Genbehandling - Samfundsansvar (CSR) i små og mellemstore virksomheder

1. Genbehandling - Samfundsansvar (CSR) i små og mellemstore virksomheder 1. Genbehandling - Samfundsansvar (CSR) i små og mellemstore virksomheder RESUMÉ Stamdata Journalnummer Ansøger: Indsatsområde Fokusområde: 2011-155143 Væksthus Nordjylland Virksomhedsrettet Kompetenceudvikling

Læs mere