STÅSTEDER MITZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER STÅSTEDER MITZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LAN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "STÅSTEDER MITZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER STÅSTEDER MITZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LAN"

Transkript

1 DANSK JØDISK MUSEUM ANKOMSTER MITZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER MITZVAH TRADITIONER F ITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER MITZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER MITZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER MITZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LAN TEDE LANDE ANKOMSTER MITZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER MITZVAH TRA TZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER MITZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTE ANKOMSTER MITZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER MITZVAH TRADITIONER FO ONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER MITZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER M TEDE LANDE ANKOMSTER MITZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER MITZVAH TRA TZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER MITZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTE ANKOMSTER MITZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER MITZVAH TRADITIONER FO ONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER MITZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER M TEDE LANDE ANKOMSTER MITZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER MITZVAH TRA TZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER MITZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTE ANKOMSTER MITZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER MITZVAH TRADITIONER FO ONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER MITZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER M TEDE LANDE ANKOMSTER MITZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER MITZVAH TRA TZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER MITZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTE ANKOMSTER MITZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER MITZVAH TRADITIONER FO ONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER MITZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER M TEDE LANDE ANKOMSTER MITZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER MITZVAH TRA

2 Dansk Jødisk Museum 2004 Design: Kvorning design & kommunikation Alle bidrag bringes med tilladelse fra rettighedsindehaveren Danske jøder er en sammensat gruppe. De indbyrdes forskelle kan være kulturforskelle, for eksempel mellem de gamle dansk-jødiske familier og de senere tilkomne jødiske indvandrere fra Østeuropa. Eller de kan bestå af forskellige opfattelser af, hvad der er rigtigt i spørgsmål om religion, skolegang og ægteskab.

3 1 At finde hinanden Skandinavisk Jødisk Ungdomsforbund (SJUF) blev stiftet i 1919 med det formål at organisere forbindelse mellem jøder i Skandinavien. Utallige jødiske ægteskaber er udsprunget af denne organisations kongresser, baller og banketter. Foreningen eksisterer fortsat, og mere end 300 unge jøder deltog i SJUF-kongressen SJUF-kongres i København, DET BREDE SPEKTRUM De mange mulige ståsteder er i det jødiske samfund vigtige pejlemærker, når man skal fornemme hvem man egentlig taler med, og hvor vedkommende befinder sig i forhold til en selv. I en lang række tilfælde er mange af disse ståsteder trin på vejen til integration og assimilation. Skønt omverdenen ofte ser jøder som en homogen gruppe, har også de danske jøder meget forskellige holdninger til, hvilken rolle deres jødiskhed skal spille i deres liv, og hvordan den skal udtrykkes. Der er store forskelle når det gælder baggrund, erhverv, politisk orientering og livsstil. Press-Photo Tallet på jøder kendes kun ud fra antallet af medlemmer i Det Mosaiske Troessamfund, som med sit medlemsantal på ca er mindre end Dansk Ornitologisk Forening. Jøder udenfor Det Mosaiske Troessamfund lever deres jødiske liv i foreninger og indenfor private cirkler med familie og venner, eller har en jødisk identitet, som de ikke manifesterer konkret. Religiøse ståsteder går fra det helt irreligiøse over traditionalisme til ortodoksi Kulturjøder En stor gruppe danske jøder oplever slet ikke sig selv som religiøse, men snarere som kulturjøder. Man mødes til selskabelighed på jødiske helligdage, interesserer sig for jødisk historie, kunst og kultur og har mange jødiske relationer i sin omgangskreds.

4 2 Blandingsægteskab Kong Christian Vll tillod i 1798 for første gang et ægteskab mellem en jøde og en kristen. Eventuelle børn skulle opdrages i den kristne tro. På deres egen fredelige måde er de mange foreninger udtryk for at jødisk identitet i Danmark repræsenterer mange ståsteder Anna Cordelia Fischer ( ), ca. 40 år gammel og nygift, men til sin faders store sorg med en ikke-jøde. Tegnet af hendes bror Philip August Fischer, reproduktion. RELIGIØSE I København var det jødiske samfund præget af splittelse og uenighed i det 19. århundredes første halvdel. Der var strid mellem de, der ønskede at reformere det religiøse liv, og de mere konservativt indstillede. Dette forhold var ikke unikt for danske jøder. Reformbevægelsens inspiration udgik fra Moses Mendelsohn i Berlin i slutningen af 1700-årene og fandt vej til jøder i mange lande. Debatten har siden bevæget sig indenfor dette spektrum af forskellige opfattelser, og til det seneste valg til Det Mosaiske Troessamfunds repræsentantskab fandtes 7 valglister. Ikke desto mindre drives Det Mosaiske Troessamfund ud fra ortodokse principper, og først i de seneste år er der opstået en lille alternativ menighed, som praktiserer en moderne og nyfortolket religiøs jødedom. Der findes mange udgaver af ståsteder i forhold til jødedommen. Men jødisk identitet er knyttet til mere end religionen, og religionen er måske ikke den stærkeste fællesnævner for de danske jøder, hvis religiøse ståsteder går fra det helt irreligiøse over traditionalisme til ortodoksi. Kun en lille gruppe lever i dag det religiøse liv, som ofte skildres som den typiske livsform i værker om jødedommen. Det religiøse univers rummer imidlertid mange begreber og betydninger, som fungerer som fælles kulturel reference, selv hvis man ikke praktiserer religionen. Det Kongelige Bibliotek Parykstriden Den interne debat om fornyelser og modernisering i menigheden kom i slutningen af 1700-tallet ud i offentligheden. Menighedens ældste nægtede at kalde mænd med nymodens parykker op til Torahlæsningen i synagogen, de anmeldte til gengæld de ældste til de danske myndigheder. Først efter to år endte sagen med forlig.

5 3 Foreningslivet Sangforeningen Hasomir udsprang af det jiddische miljø i København og havde den jødiske sangskat på repertoiret. Ved årlige skovture og koncerter blev der frem for alt sunget på jiddisch, men også på dansk, hebraisk, svensk og russisk. Foreningen eksisterede fra Hasomir på skovtur. KULTURER I KULTUREN Danmark er et foreningsland, og ikke overraskende er det jødiske liv i Danmark også fuldt af foreninger. Der er både bridgeklub, jiddisch salon, zionist-organisationer, håndværkerforening, idrætsklub, jødisk radiostation, genealogisk forening, selskab for dansk jødisk historie, fredsbevægelse, polsk og israelsk klub, ungdomsforening m.m. Man laver hjælpearbejde, menighedspolitik, producerer jødiske tidsskrifter, holder filmfestival, seminarer, basarer og fester. Hakoahs kvindelige gymnaster, På deres egen fredelige måde er de mange foreninger udtryk for, at jødisk identitet i Danmark repræsenterer mange ståsteder. Det er let at forstå, at man ønsker at mødes om interesser, man ikke kan dele med andre danskere. Men foreningerne afspejler også, at man ikke nødvendigvis har de interesser fælles med alle danske jøder. De østeuropæiske indvandrere lavede således deres egne foreninger, hvor de følte sig hjemme akkurat som de indvandrede jøder fra Polen senere har gjort det. Foreningerne kan opfattes som del af et fælles jødisk univers, hvor man på uforpligtende måde møder jødiske venner og kan føle sig hjemme. Men for insideren er foreningerne også udtryk for fraktioneringen. Jiddisch teater i København. Opførsel af August Strindbergs Faderen i 1913.

6 4 Et privilegium udstedt i 1788 til Israel Philip Eichel af den jødiske nation. Privilegium til en jøde Frederik Vl gør alle vitterligt, at Brene Cantor Getzel, jødinde i København, er bevilget og tilladt, at hendes datters mand Aron Samson Goldtzicher, jøde af staden Altona, må nedsætte sig i København og handle med juveler og andet. Og som hun har begæret på hans vegne at indrette en liden galanteri bod. Udstedt i Husum den 12. april Privilegium til en jøde Frederik Vl giøre alle vitterligt, at vi efter Abraham Levi jøde fra vor stad Altona allernaadigst have bevilget og tilladt at nedsætte sig i København og ernære sig ved at tilberede chokolade og sælge te, kaffe og snustobak. Dog må han ikke melere sig med handel som andre kunne hævde at have forret til. København den 8. marts 1715 FÆLLES STÅSTED Det lovmæssige fundament ens tilværelse hviler på, er i dag et fælles ståsted for de danske jøder. Sådan har det ikke altid været. Til at begynde med gjaldt der særlige gunstige regler for de sefardiske jøder. Dette ophørte dog, da statsmagten indså, at den nyttige jødiske indvandring måtte søges blandt andre jøder end de sefardiske. Fra 1651 forudsatte bosættelse i Danmark et lejdebrev, der også rummede en tilladelse til at udøve et konkret erhverv. I 1726 tilføjes der betingelser som at eje formue på mindst 1000 rigsdaler, eller mod kaution at forpligte sig til at opføre visse fag hus og bygning eller oprette en fabrik for sarger, chalon, strømper, flonel og alle slags uldne varer. Dog var Fredericia undtaget denne økonomiske forpligtelse, da man frygtede, at byen ellers ikke ville få de indbyggere og den udvikling, der var ønskelig. Jøderne måtte udøve deres religion, men i det stille og helst skjult Forbud mod kristne tjenestefolk Thi så fremt det efter bemeldte tid skulle befindes, at nogen jøde havde nogen kristen hos sig i tjeneste, da skal de straks uden nogen persons anseelse jages af byen og landet og de kristne, som opholder sig hos dem på den måde, med vilkårlig straf ansees Udstedt på Frederiksberg Slot, den 6. januar Militærtjeneste I 1809 blev jøder på lige fod med andre borgere udskrevet til militæret. Der var knyttet mange restriktioner til jøders indvandring til Danmark. Ganske vist måtte jøderne udøve deres religion, men i det stille og helst skjult, så det ikke vakte forargelse. Kristne teologer gjorde ikke desto mindre adskillige forsøg på at omvende jøderne ved at opsøge dem og en kort stund påbyde dem at gå til prædiken. En økonomisk gulerod blev også forsøgt, men der var også jøder, der lod sig døbe enten af overbevisning eller for at forbedre deres livsforhold. Denne gamle orden forsvandt stort set i 1814, da alle jøder, som enten var født i Danmark eller havde ret til at bo der, blev ligestillede med andre danske borgere. Til gengæld måtte jøderne acceptere myndighedernes tilsyn med skoler, arvesager og ægteskabsindgåelse. De skulle føre fortegnelse over alle jøder svarende til kirkebøgerne, og alle unge skulle gennem en særlig eksamination, der svarede til den kristne konfirmation. Jøderne var ikke længere en del af den jødiske nation, men danske borgere af mosaisk observans.

7 Den danske grundlovs vedtagelse i 1849 fjernede yderligere forskelsbehandling mellem danske jøder og andre danskere. Grundloven garanterede blandt andet landets borgere religionsfrihed. Den senere jødiske indvandring til Danmark i det 20. århundrede var underlagt den generelle lovgivning for indvandring, bevilling af statsborgerskab og social forsorg. De polske jøder var de første jødiske indvandrere til Danmark der officielt havde flygtningestatus, og som den danske velfærdsstat kom i møde med hjælp til indkvartering, sprogundervisning, økonomisk bistand og anden støtte. Den gamle orden forsvandt i Opnåelsen af et dansk pas huskes stadig af danske jøder, der er børn af de østeuropæiske indvandrere, som en meget stor festdag. Skolegang I 1799 fik jøder adgang til visse privatskoler uden først at lade sig døbe. Skolegang I 1805 åbnede Friskolen for Drengebørn af den mosaiske Tro som udslag af M. L. Nathansons reformbestræbelser. Skolens hovedformål var at lære fattige jødiske drenge dansk og regning og give dem forudsætninger for at kunne begå sig udenfor en snæver jødisk kreds. I 1810 var M. L. Nathanson blandt initiativtagerne til endnu en skole, Carolineskolen for Piger. IDENTITET OG VALG Især tidligere var det at være jødisk en skæbne, man måtte tage på sig på godt og ondt. For de fleste jøder i Danmark er det jødiske tilhørsforhold en faktor blandt andre, og måske mere dominerende, faktorer for identiteten som erhverv, politisk orientering, nationalitet og livsstil. Det er meget muligt at ens jødiskhed kun spiller en meget lille rolle i forhold til, at man er dansker, gymnasielærer i latin, stærkt engageret i et politisk parti eller flittig sportsdanser. Omvendt kan det at have en jødisk bedstefar, men ellers ingen tilknytning til jødedommen, sagtens føles som et afgørende træk ved en selv. Klasse fra Carolineskolen, I den jødiske aftenskole på Fælledvej fik børn undervisning i jiddisch. Børnenes forældre lagde vægt på at fastholde jiddisch kultur og sprog. Hold fra Hvem er så overhovedet jøde? Den ortodokse definition siger, at det er man, hvis man er født af en jødisk mor eller konverteret til jødedommen. Derfor er børn af jødiske fædre gift med ikke-jødiske kvinder ikke defineret som jøder i strikt forstand, og kan ikke umiddelbart optages i trossamfundet. Disse børn udgør en stor gruppe i et land, hvor mange jøder lever sammen med en ikke-jødisk partner. Omvendt findes der en gruppe, der formelt set er jøder, men som overhovedet ikke ser dette som betydningsfuldt. Disse mennesker kan opleve, at omverdenen fastholder den jødiske identitet, som de selv afviser. De mange identitetsmæssige muligheder hænger ikke kun sammen med integration og assimilation. I det moderne samfund er jøder som alle andre involveret i en ny kulturel udvikling, hvor sammensatte identiteter trives.

8 RELIGIØSE GÅR FRA DET HELT IRRELIGIØSE OVER TRADITIONALISME TIL ORTODOKSI Fællesnævneren er noget så flygtigt som jødisk identitet derudover hersker mangfoldigheden blandt de danske jøder. Å TEDE LANDE ANKOMSTER MITZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER MITZVAH TRAD ZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER MITZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER OMSTER MITZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER MITZVAH TRADITIONER FORJÆT NER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER MITZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER MI E LANDE ANKOMSTER MITZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER MITZVAH TRADITI TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER MITZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER STÅ OMSTER MITZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER MITZVAH TRADITIONER FORJÆT NER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER MITZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER MI E LANDE ANKOMSTER MITZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER MITZVAH TRADITI TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER MITZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER STÅ OMSTER MITZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER MITZVAH TRADITIONER FORJÆT NER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER MITZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER MI E LANDE ANKOMSTER MITZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER MITZVAH TRADITI TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER MITZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER STÅ OMSTER MITZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER MITZVAH TRADITIONER FORJÆT NER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER MITZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER MI E LANDE ANKOMSTER MITZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER MITZVAH TRADITI TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER MITZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER STÅ OMSTER MITZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER MITZVAH TRADITIONER FORJÆT

FÆLLES STÅSTED. Danmarks Riges Grundlov af 5. juni 1849 fastslog religionsfrihed i landet. Fotografi: Københavns Bymuseum. Bibliotek.

FÆLLES STÅSTED. Danmarks Riges Grundlov af 5. juni 1849 fastslog religionsfrihed i landet. Fotografi: Københavns Bymuseum. Bibliotek. STÅSTEDER Danske jøder er meget forskellige, og det gør enighed til et sjældent fænomen. De indbyrdes forskelle kan være kulturforskelle, for eksempel mellem de gamle danskjødiske familier og de senere

Læs mere

STÅSTEDER MITZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER STÅSTEDER MITZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LAN

STÅSTEDER MITZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER STÅSTEDER MITZVAH TRADITIONER FORJÆTTEDE LAN DANSK JØDISK MUSEUM ANKOMSTER STÅSTEDER MITZVAH FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER STÅSTEDER MITZVAH F ITIONER FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER STÅSTEDER MITZVAH FORJÆTTEDE LANDE ANKOMSTER STÅSTEDER STÅSTEDER MITZVAH

Læs mere

GLÜCKSTADT OG ALTONA

GLÜCKSTADT OG ALTONA ANKOMSTER At være parat til at flytte ligger ikke jøder fjernt, for den fælles hukommelse i det jødiske samfund er i høj grad historien om vandring. Den bibelske beretning om Moses, der ledte israelitterne

Læs mere

Modul 3: Ægteskab på tværs af tro og kulturer -Om at nde et fælles værdigrundlag

Modul 3: Ægteskab på tværs af tro og kulturer -Om at nde et fælles værdigrundlag Modul 3: Ægteskab på tværs af tro og kulturer -Om at nde et fælles værdigrundlag Hvad skal denne tekst bruges til? Selvom I har gennemgået modulet mundtligt, kan teksten være god at læse igennem, fordi

Læs mere

Emne: De gode gamle dage

Emne: De gode gamle dage Afsnit 1 Et uægte barn Emne: De gode gamle dage Folk siger tit, at alt var bedre i gamle dage. Men det kan jo ikke passe. Selvfølgelig er der nogen ting, der er bedre i dag. Men verden er ikke den samme

Læs mere

Tema: Familieliv. Artikel: Vi vælger samme type igen og igen Svar på spørgsmålene:

Tema: Familieliv. Artikel: Vi vælger samme type igen og igen Svar på spørgsmålene: Familien Danmark Tema: Familieliv Artikel: Vi vælger samme type igen og igen Hvor er Michael Svarer professor? Hvad viser Michaels Svarers forskning? Hvornår finder vi typisk vores partner? Hvor mange

Læs mere

Forlad os vor skyld, som også vi forlader vore skyldnere. AMEN

Forlad os vor skyld, som også vi forlader vore skyldnere. AMEN 1. søndag efter Hellig tre Konger, Hurup og Ørum Lukas 2, 41 52 Forlad os vor skyld, som også vi forlader vore skyldnere. AMEN De fleste familier har deres egne små anekdoter eller fortællinger. Nogle

Læs mere

Og Gud så, at det var godt

Og Gud så, at det var godt Tema 2 Lektion B Opgave 1 Og Gud så, at det var godt (fælles) Se filmen Menneskesyn, lavet af Folkekirkens Konfirmandcenter: http://youtu.be/t7qmokymhqm Tal i fællesskab om, hvad der i filmen var sjovt,

Læs mere

Tekster: 2 Mos 32, , Åb 2,1-7, Joh 8,42-51

Tekster: 2 Mos 32, , Åb 2,1-7, Joh 8,42-51 Tekster: 2 Mos 32,7-10.30-32, Åb 2,1-7, Joh 8,42-51 Salmer: Lem kl 10.30 330 Du som ud af intet skabte (mel. Peter Møller) 166.1-3 Så skal dog Satans rige (mel. Guds godhed vil) 166.4-7 52 Du Herre Krist

Læs mere

Grundholdninger. I DFUNK arbejder unge i fællesskab for at oplyse og rykke holdninger på det flygtninge- og integrationspolitiske område.

Grundholdninger. I DFUNK arbejder unge i fællesskab for at oplyse og rykke holdninger på det flygtninge- og integrationspolitiske område. Grundholdninger I DFUNK arbejder unge i fællesskab for at oplyse og rykke holdninger på det flygtninge- og integrationspolitiske område. I denne folder kan du læse mere om de grundholdninger, vi arbejder

Læs mere

SKT JOSEFS SKOLE. Kultur og Identitet. xxxxxxxxxxx

SKT JOSEFS SKOLE. Kultur og Identitet. xxxxxxxxxxx SKT JOSEFS SKOLE. Kultur og Identitet. xxxxxxxxxxx 08-12-2009 Problemstilling: Der findes flere forskellige kulturer, nogle kulturer er mere dominerende end andre. Man kan ikke rigtig sige hvad definitionen

Læs mere

Integration i Gladsaxe Kommune

Integration i Gladsaxe Kommune Integration i Gladsaxe Kommune Gladsaxe Kommune har en målsætning om at medvirke til, at alle borgere i kommunen kan leve et selvstændigt, aktivt, sundt og ansvarligt liv til glæde for den enkelte og til

Læs mere

Salmer: 679, Hvor er din verden rig; 61, 680. Tema: Den gode del. Evangelium: Luk. 10,38-42

Salmer: 679, Hvor er din verden rig; 61, 680. Tema: Den gode del. Evangelium: Luk. 10,38-42 Kl. 9.00 Burkal Kirke Salmer: 679, Hvor er din verden rig; 61, 680 Tema: Den gode del Evangelium: Luk. 10,38-42 Jesus havde nogle gode venner i landsbyen Bethania lige uden for Jerusalem. Det var de to

Læs mere

Bruger Side Prædiken til 2.s.i fasten Prædiken til 2.søndag i fasten Tekst. Matt. 15,21-28.

Bruger Side Prædiken til 2.s.i fasten Prædiken til 2.søndag i fasten Tekst. Matt. 15,21-28. Bruger Side 1 12-03-2017 Prædiken til 2.søndag i fasten 2017. Tekst. Matt. 15,21-28. Først. Hvor stærkt er et reb? Jeg har fået hængt et reb op her. Hvad kan det bære? Foreslå at vi hænger et barn op i

Læs mere

Det er en konflikt som rigtigt mange mennesker vil kende til.

Det er en konflikt som rigtigt mange mennesker vil kende til. Tekster: Sl 84, Rom 12,1-5, Luk 2,41-52 Salmer: Evangeliet, vi lige har hørt åbner i flere retninger. Det har en dobbelttydighed, som er rigtigt vigtig ikke bare for at forstå dagens evangelium, men det

Læs mere

Mange føler, at det handler om, hvem man vil være i hus

Mange føler, at det handler om, hvem man vil være i hus Dominique Bouchet Syddansk Universitet Mange føler, at det handler om, hvem man vil være i hus sammen med. 1 Måden, hvorpå et samfund forholder sig til det nye, er et udtryk for dette samfunds kultur.

Læs mere

Gladsaxe Kommunes Integrationspolitik. Integration i Gladsaxe Kommune. Bilag 1. Udkast til ny Integrationspolitik (færdigt udkast)

Gladsaxe Kommunes Integrationspolitik. Integration i Gladsaxe Kommune. Bilag 1. Udkast til ny Integrationspolitik (færdigt udkast) Gladsaxe Kommunes Integrationspolitik Integration i Gladsaxe Kommune Gladsaxe Kommune har en målsætning om at medvirke til, at alle borgere i kommunen kan leve et selvstændigt, aktivt, sundt og ansvarligt

Læs mere

Kultur og samfund. Tro og Ritualer. Totemdyr

Kultur og samfund. Tro og Ritualer. Totemdyr Tro og Ritualer Totemdyr TRIN 1 Opgave: Lav dit eget totemdyr Lad eleverne lave deres eget totemdyr. De skal selv finde på, hvilke egenskaber dyret skal have. Tag udgangspunkt i følgende spørgsmål Hvad

Læs mere

Prædiken til 2. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til 2. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang Prædiken til 2. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang 754 Se, nu stiger solen 448 - fyldt af glæde 412 - som vintergrene 158 - Kvindelil din tro er stor 192 v. 7 du som har dig selv mig givet 375 Alt står

Læs mere

Retten til et liv før døden

Retten til et liv før døden Retten til et liv før døden Gudstjeneste ideer Mennesker verden rundt oplever at deres grundlæggende rettigheder fratages dem og dermed deres ret til et værdigt liv før døden. Ret til mad og vand, sundhed

Læs mere

Synopsis samfundsfag 1 8. klasse

Synopsis samfundsfag 1 8. klasse Kultur og identitet I de næste uger skal du arbejde med din synopsis om kultur og identitet. Mere konkret spørgsmålet om kulturforskelligheder og de problemer der kan komme af forskellige kulturers møde

Læs mere

Det danske bibelselskab Dåb og livsstil

Det danske bibelselskab Dåb og livsstil Bilag 4: YouGov-spørgeskema Det danske bibelselskab Dåb og livsstil Målgruppe: Danskere forældre med børn under 18 år Baggrundsspørgsmål: Køn Alder Geografi Uddannelse PDL Husstandsindkomst PDL Børns alder

Læs mere

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven.

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven. Side 3 Kurven historien om Moses i kurven En lov 4 Gravid 6 En dreng 8 Farvel 10 Mirjam 12 En kurv 14 Jeg vil redde ham 16 En mor 18 Tag ham 20 Moses 22 Det fine palads 24 Side 4 En lov Engang var der

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til sidste s.e.helligtrekonger 2015.docx 25-01-2015 side 1

Lindvig Osmundsen. Prædiken til sidste s.e.helligtrekonger 2015.docx 25-01-2015 side 1 25-01-2015 side 1 Prædiken til sidste s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Matt. 17,1-9 Hvem skal vi tro på? Moses, Muhammed eller Jesus? I 1968 holdt Kirkernes Verdensråd konference i Uppsala i Sverige,

Læs mere

NOTATSERIE. Medborgerskab Baggrundstabeller fra Medborgerskabsundersøgelsen 2017

NOTATSERIE. Medborgerskab Baggrundstabeller fra Medborgerskabsundersøgelsen 2017 NOTATSERIE Medborgerskab 2017 Baggrundstabeller fra Medborgerskabsundersøgelsen 2017 JULI 2017 Baggrundstabeller fra Medborgerskabsundersøgelsen 2017 1. Medborgerskabsundersøgelsen 1.1 Om spørgeskemaundersøgelsen

Læs mere

Dig og Demokratiet. ét emne to museer. Et tilbud til alle sprogskoler besøg Arbejdermuseet og Københavns Bymuseum. Målgruppe: danskuddannelse 1-3

Dig og Demokratiet. ét emne to museer. Et tilbud til alle sprogskoler besøg Arbejdermuseet og Københavns Bymuseum. Målgruppe: danskuddannelse 1-3 Dig og Demokratiet ét emne to museer Et tilbud til alle sprogskoler besøg Arbejdermuseet og Københavns Bymuseum Målgruppe: danskuddannelse 1-3 Tilbud til alle sprogskoler Københavns Bymuseum og Arbejdermuseet

Læs mere

Arbejdsopgaver til Frederik 8. den fremsynede kronprins

Arbejdsopgaver til Frederik 8. den fremsynede kronprins Arbejdsopgaver til Frederik 8. den fremsynede kronprins Frederik (8.) var en ganske særlig kronprins. Han var kronprins i mere end 40 år, og i hans levetid skete der mange store forandringer i Danmark.

Læs mere

ÅNDSFRIHED OG DANSKE SKOLER

ÅNDSFRIHED OG DANSKE SKOLER ÅNDSFRIHED OG DANSKE SKOLER NÅR ALLE SKAL KUNNE VÆRE HER, HVOR MANGE GUDER (OG BØRNELIV) ER DER PLADS TIL? Sally Anderson, lektor, Ph.d., Aarhus Universitet Få studier af muslimer på landet Jyske stationsbyer

Læs mere

menneske- OG DIAKOnISYn blaakors.dk

menneske- OG DIAKOnISYn blaakors.dk menneske- OG DIAKOnISYn blaakors.dk 1 Forord Blå Kors Danmark er en diakonal organisation, som arbejder på samme grundlag som folkekirken: Bibelen og de evangelisk-lutherske bekendelsesskrifter. I Blå

Læs mere

Discipel 24/7 CELLEGRUPPER Cellegruppernes formål

Discipel 24/7 CELLEGRUPPER Cellegruppernes formål Rentemestervej 109 Discipel 24/7 2400 København NV CELLEGRUPPER Cellegruppernes formål At vokse sammen i troen og i livet som discipel til Guds ære. I cellegrupperne ønsker vi at hjælpe hinanden til at

Læs mere

Styrelse frikender rituel omskæring, men kritikere ønsker fortsat forbud

Styrelse frikender rituel omskæring, men kritikere ønsker fortsat forbud Styrelse frikender rituel omskæring, men kritikere ønsker fortsat forbud Line Vaaben 28. juni 2013 AFSTEMNING: Sundhedsstyrelsen finder ikke anledning til at forbyde rituel omskæring af drengebørn i Danmark,

Læs mere

Omvendelse. »Og tror ikke på jer selv og sagde: Vi have Abraham til Fader (Mt 3: 9)

Omvendelse. »Og tror ikke på jer selv og sagde: Vi have Abraham til Fader (Mt 3: 9) Omvendelse Den bibelske omvendelse udgør ikke en holdningsændring fremmes af den menneskelige bevidsthed. Integrerer et liv før mænd siger et andet aspekt af det kristne liv, ikke anger fremmes af evangeliet.

Læs mere

Kampen om landet og byen

Kampen om landet og byen Mellemøstenhar gennem tiderne påkaldt sig stor opmærksomhed, og regionen er i dag mere end nogensinde genstand for stor international bevågenhed. På mange måder er Palæstina, og i særdeleshed Jerusalem

Læs mere

når man får ét spørgsmål med to svarmuligheder ja eller nej

når man får ét spørgsmål med to svarmuligheder ja eller nej Da gik farisæerne hen og besluttede at fange Jesus i ord. De sendte deres disciple hen til ham sammen med herodianerne, og de sagde:»mester, vi ved, at du er sanddru og lærer sandt om Guds vej og ikke

Læs mere

KAN MAN ELSKE SIN FJENDE?

KAN MAN ELSKE SIN FJENDE? KAN MAN ELSKE SIN FJENDE? 1 2 Side 3 Indledning Side 4 Tema 1: Venner og fjender - vi er alle del af ét legeme Side 8 Tema 2: Magt - på godt og ondt Side 12 Tema 3: Brudte løfter - at miste håbet og tilliden

Læs mere

Teologiprofessor: Jeg bliver i folkekirken, selvom jeg savner plads til mennesket

Teologiprofessor: Jeg bliver i folkekirken, selvom jeg savner plads til mennesket https://k.dk/s/gxu2 Tro&tvivl Teologiprofessor: Jeg bliver i folkekirken, selvom jeg savner plads til mennesket Professor i teologi Anders-Christian Jacobsen bruger en stor del af sin arbejdstid på at

Læs mere

Børns rettigheder. - Bilag 3

Børns rettigheder. - Bilag 3 Børns rettigheder - Bilag 3 Artikel 1: Aldersgrænsen for et barn I børnekonventionen forstås et barn som et menneske under 18 år. Artikel 2: Lige rettigheder for alle Børnekonventionens rettigheder gælder

Læs mere

I dag kan jeg ikke tage til Betlehem og komme tilbage igen. Problemet ligger på det politiske plan og ikke blandt almindelige mennesker.

I dag kan jeg ikke tage til Betlehem og komme tilbage igen. Problemet ligger på det politiske plan og ikke blandt almindelige mennesker. Orit I dag kan jeg ikke tage til Betlehem og komme tilbage igen. Problemet ligger på det politiske plan og ikke blandt almindelige mennesker. Orit er syvende generation af jøder, som bor i Israel. Hun

Læs mere

MENNESKER ER FORSKELLIGE MEN VI SKAL ALLE HAVE LIGE MULIGHEDER

MENNESKER ER FORSKELLIGE MEN VI SKAL ALLE HAVE LIGE MULIGHEDER MENNESKER ER FORSKELLIGE MEN VI SKAL ALLE HAVE LIGE MULIGHEDER DANSK SYGEPLEJERÅDS HOLDNINGER TIL MANGFOLDIGHED OG LIGESTILLING Mennesker er forskellige - men vi skal alle have lige muligheder Dansk Sygeplejeråds

Læs mere

Danmark. Kongehuset Folketing. Bolig. Regering. Fritid. Statsminister. Helligdage. Religion. Grundloven. Regioner. Sundhed. Kommune.

Danmark. Kongehuset Folketing. Bolig. Regering. Fritid. Statsminister. Helligdage. Religion. Grundloven. Regioner. Sundhed. Kommune. Bolig Kongehuset Folketing Helligdage Fritid Regering Statsminister Religion Sundhed Danmark Grundloven Regioner Arbejde Kommune Uddannelse Familie Skat 1 Danmark Danmark er et lille land i Europa. Der

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 1. søndag efter Trinitatis 2017 Tekst. Lukas. 16,19-31.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 1. søndag efter Trinitatis 2017 Tekst. Lukas. 16,19-31. 18-06-2017 side 1 Prædiken til 1. søndag efter Trinitatis 2017 Tekst. Lukas. 16,19-31. En historie om en rig mand, og en fattig mand. Man kan blive varm af kærlighed, og man kan brænde i kinderne af skam.

Læs mere

Hvad er kultur? En gnidningsfri kommunikation Det første møde

Hvad er kultur? En gnidningsfri kommunikation Det første møde Kulturmødet i praksis Den 4. og 6. November 2008 Kambiz K. Hormoozi, Integrationskonsulent Københavns Biblioteker Hvad er kultur? En gnidningsfri kommunikation Det første møde Kulturmødet i praksis November

Læs mere

Studie. Ægteskab & familie

Studie. Ægteskab & familie Studie 19 Ægteskab & familie 104 Åbent spørgsmål Lav en rangordning af de elementer, du tror, er nødvendige i et godt ægteskab, hvor 1 er det vigtigste og 5 det mindst vigtige. Kommunikation Personlig

Læs mere

Nytår I 2016, Ølgod og Strellev kirker

Nytår I 2016, Ølgod og Strellev kirker I evangeliet til i dag hører vi om, at et barn får sit navn. Og jeg kan lige så godt indrømme det: Jeg har et problem med navne. Alle, der har gået til konfirmationsforberedelse hos mig, eller til minikonfirmandundervisning,

Læs mere

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Det er kyndelmisse. Det er den dag, hvor man i gamle dage, i den katolske kirkes tid, bragte sine stearinlys til kirken, for at få dem velsignet, sammen med kirkens lys.

Læs mere

Fylgiskjal 3. Notat. Ikrafttrædelse af lovændringer af lov om dansk indfødsret på Færøerne

Fylgiskjal 3. Notat. Ikrafttrædelse af lovændringer af lov om dansk indfødsret på Færøerne Fylgiskjal 3 Notat Ikrafttrædelse af lovændringer af lov om dansk indfødsret på Færøerne Ved lov nr. 729 af 25. juni 2014 om ændring af lov om dansk indfødsret (Erhvervelse af dansk indfødsret ved fødslen)

Læs mere

Indkaldelse til stiftende generalforsamling af DJUS

Indkaldelse til stiftende generalforsamling af DJUS Indkaldelse til stiftende generalforsamling af DJUS Mandag den 14. maj kl. 19.00 i festsalen, Det Jødiske Hus. DAGSORDEN: 1. Valg af dirigent, ordstyrer og referent. 2. Behandling og godkendelse af vedtægter.

Læs mere

BILAG 1 GLADSAXE KOMMUNES INTEGRATIONSPOLITIK JANUAR 2008

BILAG 1 GLADSAXE KOMMUNES INTEGRATIONSPOLITIK JANUAR 2008 Forord Byrådet besluttede i august 2006 at igangsætte et arbejde med at formulere en integrationspolitik for Gladsaxe Kommune. Resultatet er nu klar. Baggrunden er, at der i disse år stilles øgede krav

Læs mere

1.s.e.Helligtrekonger Luk 2, 41-52; Sl. 84; Rom. 12,1-5 Salmer: 356; 411; ; 403; 424

1.s.e.Helligtrekonger Luk 2, 41-52; Sl. 84; Rom. 12,1-5 Salmer: 356; 411; ; 403; 424 1.s.e.Helligtrekonger Luk 2, 41-52; Sl. 84; Rom. 12,1-5 Salmer: 356; 411;417-139; 403; 424 Lad os bede! Kære Herre, vi beder dig: Lad dit lys skinne på os i dag, så vi ser hvem vi er, hvor vi hører til,

Læs mere

OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26

OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26 2. s efter hellig tre konger 2014 ha. OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26 Jeg har altid syntes, at det var ærgerligt, at afslutningen, på mødet mellem den samaritanske

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

JØDERNE I DANSK INDVANDRINGSHISTORIE

JØDERNE I DANSK INDVANDRINGSHISTORIE JØDERNE I DANSK INDVANDRINGSHISTORIE Den jødiske migrationsbølge ramte Danmark for første gang allerede under Enevælden men skulle vise sig at komme i flere etaper i løbet af historien. De første jøder

Læs mere

Forord. Et spændende stykke kirkehistorie nu i opdateret form

Forord. Et spændende stykke kirkehistorie nu i opdateret form Forord Et spændende stykke kirkehistorie nu i opdateret form Vækkelserne i 1800-tallet er et af de mest fascinerende kapitler i den danske kirkes historie. Kirkerne var blevet alt for tomme, og oplysningstidens

Læs mere

HVAD ER NORMER. Opgave 1. Opgave 2. Spørgsmål. Hvad er rigtigt? Tak. 1. Hvad nomader gør. 2. Hvad man normalt gør. 1 Normer handler om

HVAD ER NORMER. Opgave 1. Opgave 2. Spørgsmål. Hvad er rigtigt? Tak. 1. Hvad nomader gør. 2. Hvad man normalt gør. 1 Normer handler om HVAD ER NORMER Opgave 1 Hvad er rigtigt? 1. Hvad nomader gør. 1 Normer handler om 2. Hvad man normalt gør. 3. Hvad nordmænd gør. 1. Alle normer er ens. 2 Normer i forskellige lande 2. Ingen normer er ens.

Læs mere

Generation VII Ane nr. 140/141. Indholdsfortegnelse. Kort overblik 2. Tidsbillede 3. Knud Pedersen og Maren Rasmusdatter 4

Generation VII Ane nr. 140/141. Indholdsfortegnelse. Kort overblik 2. Tidsbillede 3. Knud Pedersen og Maren Rasmusdatter 4 Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Knud Pedersen og Maren Rasmusdatter 4 Oversigt over kildemateriale 6 Kildemateriale 8 Ane nr. Knud Pedersen & Maren Rasmusdatter Saaderup 140/141

Læs mere

Mennesker er forskellige - men vi skal alle have lige muligheder Dansk Sygeplejeråds holdninger til mangfoldighed og ligestilling

Mennesker er forskellige - men vi skal alle have lige muligheder Dansk Sygeplejeråds holdninger til mangfoldighed og ligestilling Mennesker er forskellige - men vi skal alle have lige muligheder Dansk Sygeplejeråds holdninger til mangfoldighed og ligestilling Mennesker er forskellige - men vi skal alle have lige muligheder Layout:

Læs mere

Børnebiblen præsenterer. Jesu fødsel

Børnebiblen præsenterer. Jesu fødsel Børnebiblen præsenterer Jesu fødsel Skrevet af: Edward Hughes Illustreret af: M. Maillot Bearbejdet af: E. Frischbutter; Sarah S. Oversat af: Christian Lingua Produceret af: Bible for Children www.m1914.org

Læs mere

Live-rollespil Flugten fra Frankrig 1685

Live-rollespil Flugten fra Frankrig 1685 Live-rollespil Flugten fra Frankrig 1685 Temaer Huguenotternes hverdag i deres koloni. Troen og menighedens betydning for den enkelte. Forfølgelsen af huguenotterne efter Nantesediktets ophævelse 1685.

Læs mere

Evaluering 2006 Kilde: CUR evaluering af kristne efterskoler

Evaluering 2006 Kilde: CUR evaluering af kristne efterskoler Hvad er dit køn? Pige 22 64,7 Dreng 12 35,3 34 100 Hvor voksede du op? BY størrelse Under 500 6 18,2 500 5.000 8 24,2 5.000 10.000 3 9,1 10.000 100.000 16 48,5 Har din opvækst været præget af aktiv tilknytning

Læs mere

Nytårsdag d.1.1.11. Luk.2,21.

Nytårsdag d.1.1.11. Luk.2,21. Nytårsdag d.1.1.11. Luk.2,21. 1 Der findes et folkeligt udtryk, der taler om at slå tiden ihjel. Det er jo som regel, når man keder sig, at man siger: Hvad skal vi slå tiden ihjel med? Men det er jo i

Læs mere

Religion & Samfund (Resam) er en civilsamfundsorganisation, som faciliterer det positive indbyrdes møde mellem religiøse ledere i Danmark.

Religion & Samfund (Resam) er en civilsamfundsorganisation, som faciliterer det positive indbyrdes møde mellem religiøse ledere i Danmark. Q&A Religion & Samfund (Resam) er en civilsamfundsorganisation, som faciliterer det positive indbyrdes møde mellem religiøse ledere i Danmark. Resam tilvejebringer herudover fakta og viden samt understøtter

Læs mere

Generationsskifte i din virksomhed økonomi eller psykologi?

Generationsskifte i din virksomhed økonomi eller psykologi? Generationsskifte i din virksomhed økonomi eller psykologi? Af Søren Braskov, erhvervspsykolog og partner i HumanAct Hvem skal føre virksomheden videre og hvordan? Generationsskifte i en familieejet virksomhed

Læs mere

Integrationspolitik for Frederiksberg Kommune 2010-2014

Integrationspolitik for Frederiksberg Kommune 2010-2014 Integrationspolitik for Frederiksberg Kommune 2010-2014 Frederiksberg Kommune ønsker, at byen er et attraktivt sted at leve, bo og arbejde for alle borgere uanset etnisk oprindelse. Kommunen ser i udgangspunktet

Læs mere

gladsaxe.dk Integrationspolitik

gladsaxe.dk Integrationspolitik gladsaxe.dk Integrationspolitik 2017 1 retning Forord I 2006 besluttede det daværende byråd, at Gladsaxe Kommune for første gang skulle have en egentlig integrationspolitik. Resultatet blev en politik,

Læs mere

ÅRSPLAN Religion 8.-9.KLASSE SKOLEÅRET 2017/2018

ÅRSPLAN Religion 8.-9.KLASSE SKOLEÅRET 2017/2018 ÅRSPLAN Religion 8.-9.KLASSE SKOLEÅRET 2017/2018 Eleverne i 8.-9.klasse har religion to lektioner om ugen. Undervisningen i religionsfaget tager udgangspunkt i nedenstående temaer, som er bygget op omkring

Læs mere

Danskerne, islam og muslimer Af professor Peter Nannestad, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet

Danskerne, islam og muslimer Af professor Peter Nannestad, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet Danskerne, islam og muslimer Af professor Peter Nannestad, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet Siden terrorangrebet den 11. september 2001 og Muhammed-krisen i 2005 er spørgsmålet om danskernes

Læs mere

Omskæring af drenge? af Klemens Kappel, Afdeling for filosofi, Københavns Universitet

Omskæring af drenge? af Klemens Kappel, Afdeling for filosofi, Københavns Universitet Omskæring af drenge? af Klemens Kappel, Afdeling for filosofi, Københavns Universitet Omskæring af drenge hvad med rettighederne?, Folketingets Tværpolitiske Netværk for Seksuel og Reproduktiv Sundhed

Læs mere

6.s.e.påske. 17. maj 2015. Indsættelse i Skyum og Hørdum

6.s.e.påske. 17. maj 2015. Indsættelse i Skyum og Hørdum 6.s.e.påske. 17. maj 2015. Indsættelse i Skyum og Hørdum Joh. 15,26-16,4: At være vidne. Det er festdag i dag. Flaget er hejst. Det hvide kors på den røde baggrund. Opstandelsens hvide kors lyser på langfredagens

Læs mere

Protestantisme og katolicisme

Protestantisme og katolicisme Protestantisme og katolicisme Protestantisme og katolicisme er begge en del af kristendommen. Men hvad er egentlig forskellen på de to kirkeretninger? Bliv klogere på det i denne guide, som giver dig et

Læs mere

Hvad betyder begreberne? To tabeller. Herkomst

Hvad betyder begreberne? To tabeller. Herkomst Hvad betyder begreberne? Datamaterialet giver et indblik i befolkningssammensætningen i Haderslev Stift, gennem det der kaldes herkomst. Fordi statistikken er indhentet hos Danmarks Statistik, er det også

Læs mere

Læseplan for Religion

Læseplan for Religion Formål Læseplan for Religion Formålet med religionsundervisningen er At styrke elevernes identitet og deres syn på fremtiden. At eleverne skal opnå en viden om deres egen religion og have kendskab til

Læs mere

Søndag seksagesima 2016 Mark 4,26-32 Salmer: Det er gode og trøsterige ord, som vi møder i dagens evangelium.

Søndag seksagesima 2016 Mark 4,26-32 Salmer: Det er gode og trøsterige ord, som vi møder i dagens evangelium. Søndag seksagesima 2016 Mark 4,26-32 Salmer: 557-414-156 370-471-31 Det er gode og trøsterige ord, som vi møder i dagens evangelium. Jesus siger, at Gudsriget vokser af sig selv, -helt ligesom kornet på

Læs mere

Filmprojekt. - Undervisningsfilm til indvandringsprøven

Filmprojekt. - Undervisningsfilm til indvandringsprøven Filmprojekt - Undervisningsfilm til indvandringsprøven Indvandringsprøven Folketinget vedtog i april 2007, at der skal etableres en indvandringsprøve for udlændinge, der søger ægtefællesammenføring til

Læs mere

ET NYT VI. En politik for fællesskab, medborgerskab og mangfoldig deltagelse i Albertslund 1. UDKAST

ET NYT VI. En politik for fællesskab, medborgerskab og mangfoldig deltagelse i Albertslund 1. UDKAST ET NYT VI En politik for fællesskab, medborgerskab og mangfoldig deltagelse i Albertslund 1. UDKAST FORORD Fremtidens Albertslund er en by, hvor alle kan deltage i fællesskabet. En by, hvor mennesket kommer

Læs mere

Fra foreløbig til fuldt udfoldet tro troen, der med tillid elsker værdighed frem i hjertet

Fra foreløbig til fuldt udfoldet tro troen, der med tillid elsker værdighed frem i hjertet Fra foreløbig til fuldt udfoldet tro troen, der med tillid elsker værdighed frem i hjertet prædiken til 21. s. e. trin. I: Joh 4,46-53 den 25/10 2015 i Ølgod og Strellev kirker. Ved Jens Thue Harild Buelund.

Læs mere

FÆLLES OM ALBERTSLUND

FÆLLES OM ALBERTSLUND FÆLLES OM ALBERTSLUND En politik for fællesskab, medborgerskab og ligeværdig deltagelse 2. UDKAST 1 FORORD Fremtidens Albertslund er en by, hvor alle kan deltage i fællesskabet. En by, hvor mennesket kommer

Læs mere

Mariæ Bebudelsesdag 13. marts 2016 Haderslev Domkirke kl kor 23 / , Dette hellige evangelium skriver evangelisten Lukas

Mariæ Bebudelsesdag 13. marts 2016 Haderslev Domkirke kl kor 23 / , Dette hellige evangelium skriver evangelisten Lukas Mariæ Bebudelsesdag 13. marts 2016 Haderslev Domkirke kl. 10 73 kor 23 / 80 755,2+3 108 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Lukas (1,46-55): Da sagde Maria: Min sjæl ophøjer Herren, og min ånd

Læs mere

Børnebiblen. præsenterer. Jesu fødsel

Børnebiblen. præsenterer. Jesu fødsel Børnebiblen præsenterer Jesu fødsel Skrevet af: Edward Hughes Illustreret af: M. Maillot Bearbejdet af: E. Frischbutter; Sarah S. Oversat af: Christian Lingua Produceret af: Bible for Children www.m1914.org

Læs mere

Ansøgning om støtte til Kirkedagene i 2019

Ansøgning om støtte til Kirkedagene i 2019 Til Ikast-Brande Kommune Vi tillader os at sende denne ansøgning med håbet om, at Byrådet vil se positiv på den. Ansøgning om støtte til Kirkedagene i 2019 På vegne af Danske Kirkers Råd (se beskrivelse

Læs mere

Mariæ Bebudelsesdag d.10.4.11. Luk.1,26-38.

Mariæ Bebudelsesdag d.10.4.11. Luk.1,26-38. Mariæ Bebudelsesdag d.10.4.11. Luk.1,26-38. 1 Der er ni måneder til juleaften. Derfor hører vi i dag om Marias bebudelse. Hvad der skulle ske hende overgik langt hendes forstand, men hun nægtede alligevel

Læs mere

ROMAERNE. En romakvinde bliver arresteret og ført væk af politibetjente. Ukendt fotograf.

ROMAERNE. En romakvinde bliver arresteret og ført væk af politibetjente. Ukendt fotograf. ROMAERNE Historieforskningen har vist, at romaerne altid har været et uønsket, statsløst folkefærd i Europa, og også som en del af dansk indvandringshistorie har romaerne været udsat for forfølgelse og

Læs mere

DE TRE HOVEDRETNINGER I KRISTENDOM

DE TRE HOVEDRETNINGER I KRISTENDOM SIDE 1 AF SOFIE HYLDIG REIMICK LEKTOR I HISTORIE OG RELIGION, AARHUS KATEDRALSKOLE DE TRE HOVEDRETNINGER I KRISTENDOM ÉN KRISTENDOM ELLER FLERE KRISTENDOMME? Kristendom opstod og udviklede sig til en selvstændig

Læs mere

Citater af/om Yahya Hassan

Citater af/om Yahya Hassan Citater af/om Yahya Hassan Hver elev udvælger et citat af eller om Yahya Hassan, som noteres på en fælles Padlet. Citatet kan være fra et af hans digte eller være en del af samfunds-debatten. Der skal

Læs mere

Tal og fakta om social kontrol i Danmark. Ved Ditte Wenzel Sekretariatschef Landsorganisation af Kvindekrisecentre

Tal og fakta om social kontrol i Danmark. Ved Ditte Wenzel Sekretariatschef Landsorganisation af Kvindekrisecentre Ligestillingsudvalget 2015-16 LIU Alm.del Bilag 57 Offentligt Tal og fakta om social kontrol i Danmark Ved Ditte Wenzel Sekretariatschef Landsorganisation af Kvindekrisecentre Kort om LOKK LOKKs formål:

Læs mere

Tekster: 732, 549, 573, 552, 788 Tekster: Sl. 23, sl , Matt

Tekster: 732, 549, 573, 552, 788 Tekster: Sl. 23, sl , Matt Tekster: 732, 549, 573, 552, 788 Tekster: Sl. 23, sl 139.1-12, Matt. 5.13-16 Forleden var jeg på Frederiksberg kirkegård. Det er jeg som regel, når jeg er i København, fordi jeg har en nevø, der er begravet

Læs mere

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over.

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over. Mariæ Bebudelsesdag, den 25. marts 2007. Frederiksborg slotskirke kl. 10. Tekster: Es. 7,10-14: Lukas 1,26-38. Salmer: 71 434-201-450-385/108-441 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Læs mere

Lindvig Enok Juul Osmundsen Prædiken til Julesøndag 2014.docx side 1. Prædiken til Julesøndag Prædiketekst.

Lindvig Enok Juul Osmundsen Prædiken til Julesøndag 2014.docx side 1. Prædiken til Julesøndag Prædiketekst. Prædiken til Julesøndag 2014.docx side 1 Prædiken til Julesøndag 2014. Prædiketekst. Lukas 2,25-40 Et øjeblik i historien. Der sad de på kirkebænken juleaften, hele familien, og bedstefar sad med sit yngste

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 21-06-2015 Prædiken til 3.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 3.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 15,1-10.

Lindvig Osmundsen Side 1 21-06-2015 Prædiken til 3.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 3.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 15,1-10. Lindvig Osmundsen Side 1 21-06-2015 Prædiken til 3.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 15,1-10. Hvem elsker det sorte får? Hvem elsker den uregerlige dreng som aldrig kan gøre som han skal. Hvem

Læs mere

BØRNEKONVENTIONEN. FNs Konvention om Barnets Rettigheder GADENS BØRN

BØRNEKONVENTIONEN. FNs Konvention om Barnets Rettigheder GADENS BØRN BØRNEKONVENTIONEN FNs Konvention om Barnets Rettigheder 1 GADENS BØRN Børn og unge i hele verden har ret til at overleve, blive beskyttet og udvikle sig. Det fastslår Børnekonventionen konventionen om

Læs mere

FORSLAG TIL UDTALELSER DUFS delegeretmøde 2016

FORSLAG TIL UDTALELSER DUFS delegeretmøde 2016 FORSLAG TIL UDTALELSER DUFS delegeretmøde 2016 Dansk Ungdoms Fællesråd Scherfigsvej 5 2100 København Ø Telefon 39 29 88 88 E-mail:duf@duf.dk www.duf.dk UDTALELSE 1 Et Danmark uden barrierer i samfundslivet

Læs mere

JESUS ACADEMY TEMA: HELLIGÅNDENS DÅB. Helligåndens dåb

JESUS ACADEMY TEMA: HELLIGÅNDENS DÅB. Helligåndens dåb TROENS GRUNDVOLD JESUS ACADEMY TEMA: HELLIGÅNDENS DÅB Helligåndens dåb De to dåb som Bibelen taler mest om er dåben i vand, hvor man begraver det gamle og dåben i Helligånden hvor man får kraft til tjeneste.!

Læs mere

Tilsynsrapport. Uanmeldt tilsyn Krisecentret i Randers

Tilsynsrapport. Uanmeldt tilsyn Krisecentret i Randers Randers Kommune - Familieafdelingen Tilsynsrapport Uanmeldt tilsyn Krisecentret i Randers 2008 November 2008 Side 1 af 7 Indholdsfortegnelse 1. FORMÅL MED TILSYN...3 2. METODE...3 3. TILSYNSBESØG PÅ KRISECENTRET...3

Læs mere

Den hemmelige identitet

Den hemmelige identitet 1 Den hemmelige identitet Materellel Tid Alder A6 2x40 min 10-12 Nøgleord: Mobning, normer, skolemiljø, LGBT Indhold En øvelse, der undersøger identitet og identitetsudtryk, og hvordan det er ikke at være

Læs mere

Børnebiblen præsenterer. Historie 36 af Bible for Children, PO Box 3, Winnipeg, MB R3C 2G1 Canada

Børnebiblen præsenterer. Historie 36 af Bible for Children, PO Box 3, Winnipeg, MB R3C 2G1 Canada Børnebiblen præsenterer Jesu fødsel Skrevet af: Edward Hughes Oversat af: Christian Lingua Illustreret af: M. Maillot Bearbejdet af: E. Frischbutter; Sarah S. Historie 36 af 60 www.m1914.org Bible for

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 19,1-10

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 19,1-10 1 7. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 19. juli 2015 kl. 10.00. Salmer: 30/434/436/302//3/439/722/471 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen. Vel mødt i kirke denne

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 5. juni 2015

Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 5. juni 2015 Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 5. juni 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen. I Danmark står vi last og brast om demokratiets kerneværdier. Vi siger klart og tydeligt nej til

Læs mere

INTEGRATIONSPOLITIK Det mangfoldige Frederiksberg

INTEGRATIONSPOLITIK Det mangfoldige Frederiksberg INTEGRATIONSPOLITIK 2019-2022 - Det mangfoldige Frederiksberg 1 FORORD Borgmester og Socialudvalgsformand - afventer endelig godkendelse af politikken Retningen for integrationspolitikken alle er en del

Læs mere

FN Konvention om barnets rettigheder - på et børnevenligt sprog

FN Konvention om barnets rettigheder - på et børnevenligt sprog FN Konvention om barnets rettigheder - på et børnevenligt sprog Rettigheder er ting alle børn skal have muligheder for at gøre. Alle børn har de samme rettigheder. Disse rettigheder er nedskrevet i FNs

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

De ord, hvis sammenhæng med det religiøse vi måske har glemt i vores kultur, er gave og offer.

De ord, hvis sammenhæng med det religiøse vi måske har glemt i vores kultur, er gave og offer. Skærtorsdag den 5. april 2007. Frederiksborg slotskirke kl. 17.30. Tekster: 2.Mosebog 12,1-11 og Matt. 26,17-30. Salmer: 466-476/473 P.H. Bartolin - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Læs mere