Tekst til modul 2: Gruppeledelse i dagtilbud

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tekst til modul 2: Gruppeledelse i dagtilbud"

Transkript

1 Tekst til modul 2: Gruppeledelse i dagtilbud Dette e-læringsmodul stiller skarpt på den pædagogiske medarbejders ledelse af børnegrupper i dagtilbud. Gruppeledelse handler overordnet set om at styrke børnenes sociale trivsel, deltagelse og læring, ved at udvikle fællesskaber som muliggør forbundethed (det at høre til), anerkendelse (det at være synlig på legitime måder), deltagelse (det at kunne indgå i noget og bidrage med noget), samt indflydelse (det at kunne påvirke noget) (Schultz Jørgensen og Jensen 2004; Kjær 2010). Gruppeledelse handler derfor om at igangsætte refleksioner og iværksætte strategier og tiltag som bidrager til: At udvikle det relationelle miljø i dagtilbuddet, så alle børn oplever at have et følelsesmæssigt tilhørsforhold til og blive anerkendt af både børn og voksne. At opstille tydelige regler for samspil og adfærd, så alle børn har mulighed for at leve op til fællesskabets normer, værdier og omgangsformer. At skabe optimale muligheder for barnets aktive deltagelse og læring, ved at udvikle dagtilbuddets organisering af og rammer for samspil og læreprocesser. At styrke enkeltbørns deltagelsesmuligheder blandt andre børn. Dagtilbuddets sociale miljø udgør en væsentlig udviklingsbetingelse for det enkelte barn. Børns muligheder for trivsel, udvikling og læring afhænger, når man anlægger en systemisk forståelsesramme, af fællesskabets måde at fungere på. Et fællesskab, som er præget af gode relationer, positive samspilsmønstre og anerkendende kommunikation, skaber gode betingelser for børns udvikling og læring. Et fællesskab, som er præget af dårlige relationer, negative samspilsmønstre og mangel på anerkendelse, kan hæmme børns udvikling og læring. Det er de pædagogiske medarbejdere, som er ansvarlige for ændring og udvikling af dagtilbuddets sociale miljø, hvilket indebærer et konstant fokus på at etablere gode relationer til og imellem børnene, og på at udvikle positive, udviklingsfremmende samspils- og kommunikationsmønstre. Det er dét, der er omdrejningspunktet i den pædagogiske medarbejders gruppeledelse.

2 Børnefælleskabet er dagtilbuddets vigtigste læringsressource. En stor del af børns udvikling og læring sker gennem deres deltagelse i og bidrag til forskellige børnefællesskaber (Højholdt 2000; Højholdt, Larsen og Stanek 2007). Børneinterviews foretaget i danske dagtilbud viser, at deltagelse i børnefællesskaber (leg, venskaber) er dét, som børnene oplever som den største kvalitet ved børnehavelivet (Kragh-Müller 2010). Anden forskning peger på, at venskaber med jævnaldrene har stor betydning for barnets udvikling af selvfølelse og samværskompetence, og er en vigtig følelsesmæssig ressource for barnet (Öhman 2011; Lillejord, Manger og Nordahl 2010). Børn bidrager positivt og udvidende til hinandens udviklings- og læringsbetingelser, men kan også begrænse hinandens muligheder for trivsel, deltagelse og læring, når de udelukker hinanden fra leg og samspil eller udsætter hinanden for krænkende handlinger (Öhman 2011). Relationelle vanskeligheder og mangel på venskabsrelationer i dagtilbud, kan reducere børns muligheder for at udvikle samværskompetence og en god selvfølelse, og kan således øge risikoen for social isolation og ensomhed også på sigt (Öhman 2011). En LP kortlægningsundersøgelse, som involverer ca. 150 danske dagtilbud og ca børn, viser, at mange børn oplever at blive drillet (Nordahl m.fl. 2012). Lidt over 80% af børnene svarer bekræftende på, at der er nogen, som driller i børnehaven, og næsten 50% af børnene har selv oplevet at blive drillet så meget, at de blev kede af det. Ca. 5% af børnene svarer, at de nogle gange har en god ven, mens ca. 2% svarer, at de ikke har en god ven. Undersøgelsen viser altså, at de fleste børn trives og oplever at have adgang til fællesskab og venskab i børnehaven, men at mange børn har oplevet at føle sig dårligt tilpas i børnefællesskabet pga. drillerier, samt at nogle børn er udsatte - eller står udenfor i fællesskabet af jævnaldrende (Nordahl m.fl. 2012). Grethe Kragh-Müllers børneinterviews peger på, at nogle børn oplever at have svært ved selv at løse konflikter og udvikle gode legerelationer, og at særligt de børn, som befinder sig i udsatte positioner i børnefællesskabet, ikke får den støtte til social mestring, som de har behov for (Kragh-Müller 2010).

3 Samspillet mellem børn i dagtilbud kan være flygtigt og foranderligt, og leg kan være en sårbar aktivitet. Alle børn kan få problemer med social mestring og kan opleve at blive afvist eller udelukket af andre børn. Alle børn kan derfor i perioder have brug for, at den voksne hjælper med at skabe adgang til legerelationer, og hjælper med at udvikle gode strategier til at etablere, udvikle og opretholde leg og legerelationer. 5 vigtige fokusområder for gruppelederen 1. Vær til stede og grib ind! I børns legerelationer - det man kan kalde dagtilbuddets uformelle strukturer bestemmer de selv, hvem der tilhører hvilke fællesskaber og grupper. Men det betyder ikke, at den pædagogiske medarbejder skal overlade børnene til sig selv. Negativt samspil og krænkelser børn imellem optræder oftest, når der ikke er en voksen tilstede (Öhman 2011), og sker tit i forbindelse med børnenes forhandlinger om, hvem der må være med og hvem der skal bestemme. Et samspil, som er karakteriseret af en ensidig magtfordeling eller hierarkisering, hvor nogle børn hægter sig på, er ikke et godt, udviklende samspil. Krænkelser og udelukkelser blandt småbørn er et led i deres udforskning af, hvordan man kan være sammen, og foregår som en kamp og forhandling om positioner og rettigheder. Det handler om at opnå magt i gruppen, dvs. at demonstrere fysisk og psykisk styrke. Mange krænkelser sker ubevidst, mens andre er bevidste. Krænkelser kan være både fysiske og psykiske, verbale og ikke-verbale. De kan være instrumentelle (når barnet vil have det legetøj, den anden har) eller relationelle (når børn udelukker andre fra leg / fælleskab). Det er individuelt, hvordan det opleves at blive krænket. Nogle børn er robuste og lader sig ikke krænke af, at andre børn driller eller udelukker dem. Andre børn er mere sårbare og føler sig krænket af selv små drillerier. Det er barnets oplevelse, der afgør, om der er tale om en krænkelse (Öhman 2011). Det er derfor vigtigt, at den pædagogiske medarbejder er opmærksom på at gribe ind i situationer, hvor samspillet kan være krænkende, og skaffe sig indsigt i, hvordan enkeltbørn har oplevet og håndteret samspillet.

4 En god gruppeleder er til stede i børnenes legemiljøer, for at iagttage deres samspilsmønstre og give støtte, når et barn udelukkes, og for at stoppe grænseoverskridende og krænkende adfærd. I et systemisk perspektiv opstår krænkelser i det fælles samspil, og årsager til, hvorfor børn krænker, skal ikke søges i individuelle børns motiver eller intentioner, men nærmere i fællesskabets samspilsmønstre og måder at kommunikere på. Krænkende adfærd er noget børn kan lære og som opretholdes i bestemte sociale situationer. Derfor er det vigtigt, at den voksne konsekvent stopper krænkende adfærd, og lærer børnene andre handlemønstre. Hvis den voksne ikke griber ind, får børnene en erfaring af, at krænkende adfærd tolereres. Krænkende adfærd er, med andre ord, noget børnene lærer, når den voksne ikke griber ind (Öhman 2011). 2. Udvikling af det relationelle miljø Når målet er at udvikle et godt relationelt miljø i dagtilbud, bliver den pædagogiske medarbejders evne til at skabe relationer til og mellem - børnene helt afgørende! Relationer, som giver børnene konkrete oplevelser og erfaringer af værdier som anerkendelse, fællesskab og inklusion. Det relationsbaserede lederskab udøves gennem den pædagogiske medarbejders kommunikation og samspil med børnene, som må basere sig på to overordnede idealer: Anerkendelse og ressourceorientering. Anerkendelse og ressourceorientering Anerkendelse er blevet et centralt overordnet ideal for det pædagogiske arbejde i daginstitutioner i Danmark (Linder 2010). Begrebet knytter sig til ideer om barnet som et ligeværdigt og kompetent menneske, der skal bekræftes og mødes på en måde, så det føler sig værdifuldt i kraft af sin eksistens og ikke kun i kraft af præstationer (Linder 2010, s. 35). Anerkendelse handler ikke om at rose barnet og tolerere al slags adfærd, men om at rumme barnets følelser og tillægge dem gyldighed, og møde barnet med interesse, respekt og forståelse. Det handler om at give bekræftelse til barnets følelser og oplevelser og støtte dets initiativer (Linder 2010). Den pædagogiske medarbejders evne til at vise anerkendelse og støtte børns initiativer hænger sammen med hans / hendes evne til at se muligheder og ressourcer i det enkelte barn. Hvad medarbejderen inderst inde tænker om barnet,

5 skinner igennem i vedkommendes måde at kommunikere og relatere til barnet på og børnene kan mærke det! (Öhman 2011). Derfor kan en ressourcefokuseret og anerkendende praksis dybest set kun lade sig gøre, når den voksne lever og ånder det anerkendende menneskesyn, og kritisk reflekterer over, hvordan egne handle- og kommunikationsmønstre styrker eller svækker enkeltbørns oplevelse af anerkendelse og hvordan disse mønstre påvirker børnenes læringsmiljø og samspilsmønstre. Anerkendelse og ressourceorientering udspringer af et grundlæggende syn på børnene, som kan fremmes af bl.a. narrative strategier, som har til formål at styrke børns position og deltagelsesmuligheder i fællesskabet (Clausen og Sørensen (red.) 2013). I et socialkonstruktivistisk perspektiv skabes vores sociale identitet først og fremmest via de historier, som vi selv og andre fortæller om os. Disse historier er udtryk for selektion eller sortering, for det er ikke alle de mulige fortællinger om os selv eller andre, som indgår i vores historiefortælling. Det betyder, at der altid kan fortælles en anden historie, end den, som aktuelt fortælles om et barn i dagtilbuddet. Den pædagogiske medarbejders sprogbrug og sproglige fokus er helt afgørende, når målet er at skabe deltagelsesmuligheder for børn, som har en udsat position i fællesskabet. Den voksnes fortællinger kan bidrage til at forstærke børns udsatte position, når de centrerer om problematiske og tilbagevendende temaer (regelbrud, problemadfærd eller dårlige relationer). En tilbagevendende fortælling om Jens kan være, at han altid slår eller er voldsom overfor de andre børn. Fortællingen om Eline kan være, at hun er skrap over for de andre børn og altid vil bestemme, og fortællingen om Emil kan være, at han er langsom og tilbageholdende. Men den voksne kan også fortælle en alternativ fortælling om Jens, Eline og Emil, som centrerer om ressourcer og muligheder hos børnene, og som tiltrækker andre positive fortællinger (bl.a. fortællinger i børnefællesskabet), som kredser om og bekræfter det anslåede tema (Clausen og Sørensen (red.) 2013). Anerkendelse og ressourceorientering (som især kommer til udtryk i medarbejderens sproglige fokus) er vigtige fokusområder, når målet er at udvikle et godt relationelt miljø i dagtilbud. Men en del af dette arbejde handler også om proaktivt - at

6 håndtere udelukkelser, krænkelser og konflikter mellem børnene, gennem opstilling af tydelige normer og regler for samspil og adfærd. 3. Tydelige regler og normer Vi ved, at det er sværere at opnå anerkendelse for børn, som ikke genkender dagtilbuddets sociale normer fra deres hjemmemiljø (Palludan 2005). Vi ved også, at det styrker børns udvikling og læring, når den voksne opstiller tydelige regler for børns samspil og adfærd (Nordenbo m.fl. 2008). Derfor er det et væsentligt fokus for den pædagogiske medarbejders gruppeledelse at opstille tydelige regler for samspil og adfærd, så der skabes optimale udviklings- og læringsbetingelser, og så alle børn har mulighed for at deltage i fællesskabet på legitime måder. Normer fremstår i de fleste dagtilbud som både eksplicitte og implicitte forventninger om en bestemt adfærd i bestemte sociale situationer. Normer kan komme til udtryk som et nedskrevet regelsæt, som er formuleret på baggrund af personalets bevidste drøftelser vedr. dagtilbuddets værdier, og som børnene kender. Normer kan også komme til udtryk som usynlige regler eller sociale koder, som kan være ubevidste eller ureflekterede forventninger fra grupper af voksne eller enkelte voksne, der arbejder i dagtilbuddet, og som derfor ikke nødvendigvis afspejler dagtilbuddets overordnede værdier (Nordahl, Nielsen og Kristoffersen 2011). Når normer fremstår som noget ubevidst, ureflekteret og usynligt og noget som kan variere fra voksen til voksen - bliver det rigtig svært for nogle børn at aflæse, forstå og leve op til normerne, og deres muligheder for at deltage på legitime måder i dagtilbuddets samspilsprocesser svækkes. Det er derfor vigtigt, at dagtilbuddets normer fremstår som noget fælles, synligt og forståeligt, i form af tydelige regler, som håndhæves konsekvent af alle voksne. 3. Organisering som fremmer det gode samspil Negative og krænkende samspilsmønstre opstår oftest i ujævnbyrdige relationer, der er præget af ulige magtforhold og forskellighed i sociale og kognitive forudsætninger (Öhman 2011). Derfor handler en del af arbejdet med at skabe positive samspilsmønstre i børnegruppen om at strukturere og organisere børnenes samspil, så muligheden for gensidige og jævnbyrdige relationer og for trivsels- og læringsfremmende samspil - opstår.

7 I dagtilbuddets formelle strukturer daglige rutiner, voksenstyrede aktiviteter og dertil hørende arbejds- og projektgrupper er det de pædagogiske medarbejdere, som skaber fællesskaber og bestemmer gruppekonstellationer, og opstiller rammer og regler for gruppens kommunikation og samspil. Voksendannede og voksenstyrede grupper kan skabe mulighed for udviklingsstøttende samspilssituationer karakteriseret ved dialog og fælles engagement, hvor alle har mulighed for at gøre sig gældende i samspillet. Vi ved, at børns deltagelsespositioner, og muligheder for indflydelse på egne interesser og behov i sociale fællesskaber i dagtilbud, er forskellige (Ytterhus 2003). Det er ikke alle børn, der kan komme til at deltage i fællesskaber på de måder, de gerne vil. Derfor bliver den pædagogiske medarbejders arbejde med at udvikle fællesskaber, som kan skabe grobund for gensidige og jævnbyrdige relationer, er en væsentlig betingelse for, at børn kan blive meningsskabende aktører i - altså nogle der kan påvirke og gøre sig gældende i - det sociale samspil. Hvis målet for børns deltagelse er en ligeværdig og aktiv deltagelse er det ikke nok at børn er med. Det er vigtigt, at barnet kan få indflydelse på det der sker, kan engagere sig, kan bidrage med noget (Højholdt 2000). Differentierede fællesskaber I danske dagtilbud har vi en sejlivet tradition for at arbejde med én slags fællesskab i forbindelse med strukturerede samspils- og læreprocesser (samlinger, projekter, aktiviteter), nemlig stuefællesskabet (Bent Madsen i: Pedersen (red.) 2009). Men det store fællesskab er ikke altid den bedste ramme, når målet er at skabe muligheder for ligeværdig og aktiv deltagelse for alle børn, fordi det kan være svært at imødekomme enkeltbørns behov for f.eks. struktur, overblik og støtte til social og faglig mestring. Derfor er det vigtigt, at der arbejdes med differentierede fællesskaber, dvs. fællesskaber som er forskellige og fleksible mht. størrelse, rammer og krav, og som afspejler, at børn har forskellige deltagelsespositioner og muligheder, og unikke læringsbehov og forudsætninger (Bent Madsen i: Pedersen (red.) 2009). At arbejde med differentierede fællesskaber kræver bevidste pædagogiske disponeringer, f.eks. hvad angår den måde, hvorpå vi som voksne organiserer og positionerer os i forhold til børnefællesskabet.

8 Det er vigtigt for børn i dagtilbud at have venner! (Kragh-Müller 2010). Venskab er en særlig relation baseret på gensidighed, fælles præferencer, fælles historie og respekt for hinanden, og udgør således en særlig følelsesmæssig ressource for barnet (Öhman 2011; Lillejord, Manger og Nordahl 2010). Den pædagogiske medarbejder kan skabe muligheder for, at venskaber kan opstå, bl.a. ved at udvide børns kontaktflader, og hjælpe bestemte børn med at få mulighed for at være sammen og skabe nye muligheder for fællesskab og samvær, og for at børnene kan have, skabe og opleve noget betydningsfuldt sammen. Den voksnes struktureringer skal tage hensyn til, hvad og hvem børnene er engagerede i, og børnene skal have indflydelse på disse struktureringer, men gruppelederen må ikke have berøringsangst med børns indbyrdes relationer. Mange børn har brug for hjælp til at håndtere uhensigtsmæssige sociale dynamikker og for, at voksne skaber muligheder for og styrker deres samspil med andre børn. Vi må være bevidste om, at uanset hvad vi gør og ikke gør, har vi som voksne stor indflydelse på børnenes betingelser for at være sammen med hinanden (Højholdt, Larsen og Stanek 2007). Når børn oplever fællesskab, samhørighed og vellykket samspil i dagtilbuddets formelle strukturer, kan det få betydning for, hvordan børnene positionerer sig og hvilke dynamikker der gælder - i deres indbyrdes lege- og samspilsstrukturer, fordi de har fået mulighed for at se nye sider ved hinanden og få øje på hinandens muligheder og ressourcer (Højholdt, Larsen og Stanek 2007). 4. Rammer som fremmer det gode samspil Rum i dagtilbud (både stuer og fællesarealer) er ofte - med f.eks. to store fællesborde og en stor fælles gulvplads - indrettet til to-tre større fælleslege eller aktiviteter. Indretningen indebærer, at mange børn er med i samme lege og samme aktivitet. Hvis indretningen skal muliggøre arbejdet med differentierede fællesskaber, skal den i højere grad give mulighed for leg og samspil i mindre grupper, og mulighed for at lege skærmes. Indretningen skal endvidere inspirere til forskellige typer af lege og samspil, så den i højere grad tilgodeser forskellige børns styrke- og interesseområder; Læringsmiljøerne skal være tydelige og overskuelige, så børnene ved, hvor der kan

9 leges med hvad. De skal være inspirerende og motiverende og støtte børnenes lege- og læreprocesser (Iversholt og Iversholt Toft i: Creators Room 2012). 5. Styrkelse af enkeltbørns samspils- og legekompetencer Fri leg betyder ikke, at alle børn leger. Observationsstudier i danske dagtilbud peger på, at nogle børn går rundt fra legegruppe til legegruppe, fordi de har svært ved at få adgang til leg og samspil, eller fordi de kun deltager kortvarigt eller overfladisk i legerelationer (Kragh-Müller 2010). Det skyldes, iflg. Margareta Öhman, at børnene har svært ved at aflæse, fortolke og anvende de samspilskoder, som de andre børn bruger, eller at de har negative erfaringer med - og derfor ikke har lyst til samspil (Öhman 2011). Børn som har en udsat position i eller som i perioder står uden for - børnefællesskabet, har brug for ekstra støtte til at udvikle deres samværskompetence og til at etablere og opretholde samspils- og legerelationer. Samværskompetence handler om at kunne forstå og tolke samværssituationer og foretage afvejninger mellem sine egne og andres behov, at kunne balancere dét at kunne tilpasse sig og holde på sit, og dét at hævde sig selv og kontrollere sig selv, med henblik på at opretholde fællesskab med og relationer til andre mennesker. Dét at kunne regulere sine egne følelser og undertrykke impulser, der kan skade relationen, er et vigtigt element i samværskompetence (Öhman 2011). Det er vigtigt at den pædagogiske medarbejder støtter enkeltbørn og små børnegrupper i at etablere og opretholde jævnbyrdige samspils- og legerelationer, som skaber mulighed for at få erfaringer med social mestring, dvs. erfaringer af at være én de andre kan lide at lege med, én der kan forstå, fortolke og bidrage til samspillet, og som de andre børn derfor møder med positive forventninger, accept og bekræftelse (Öhman 2011). Nogle børn har ikke fundet legens nøgler og har svært ved at forstå og indgå i leg og samspil. Disse børn kan have behov for, at den pædagogiske medarbejder lærer dem eller støtter dem i at forstå grundlæggende samspilsnormer, samt legeregler og signaler. Her kan den pædagogiske medarbejder indbyde barnet til én-til-én samvær, eller et voksenstyret samvær med et andet barn (Öhman 2011).

10 Litteratur Clausen, B. og Sørensen, K. (red.) (2013): Inklusion så det batter. Dafolo. Creators Room (2012) Højholdt, C. (2000): Børns udvikling og deltagelse en teoretisk udfordring. I: Nordiske Udkast, årgang 28, dec Højholdt, C; Larsen, M.R. og Stanek, A. (2007): Børnefællesskaber om de andre børns betydning. Forlaget børn og unge. Kragh-Müller, G. (2010): Perspektiver på kvalitet i daginstitutioner. DPU, Århus Universitet. Kjær, B. (2010): Inkluderende pædagogik God praksis og gode praktikere. Akademisk Forlag. Lillejord, S; Manger, T. og Nordahl, T. (2010): Livet i skolen 2 Grunnbok i pedagogikk og elevkunnskap: Lærerprofesjonalitet. Fagbokforlaget. Linder, A. (2010): Det ved vi om Pædagogisk relationsarbejde. Dafolo. Nordahl, T. m.fl. (2012): Kvalitet i dagtilbuddet set med børneøjne. Dafolo. Nordahl, T.; Nielsen, M.M. og Kristoffersen, K. (2011): LP-modellen og børns læring og adfærd. Dafolo. Öhman, Margareta (2011): Må jeg være med? Hans Reitzels Forlag. Palludan, Charlotte (2005): Børnehaver gør en forskel. Danmarks Pædagogiske Universitetsforlag. Pedersen, C. (red.) (2009): Inklusionens pædagogik. Hans Reitzels Forlag. Schultz Jørgensen, P. og Jensen, B. (2004): Børns Trivsel i skolen. I: Schultz Jørgensen, P.; Holstein, B.E. og Due, P. (red.): Sundhed på vippen en undersøgelse af de store skolebørns sundhed, trivsel og velfærd. Hans Reitzels Forlag.

11 Ytterhus, B. (2003): Socialt samvær mellem børn: inklusion og eksklusion i børnehaven. Socialpædagogisk Bibliotek / Gyldendal.

Lederkonference 2018 / Dansk Pædagogisk Forum / Kolding Onsdag d kl Oplægsholder: Dina Dot Dalsgaard Andersen

Lederkonference 2018 / Dansk Pædagogisk Forum / Kolding Onsdag d kl Oplægsholder: Dina Dot Dalsgaard Andersen Lederkonference 2018 / Dansk Pædagogisk Forum / Kolding Onsdag d. 28.2. 2018 kl. 10.10-12.00 Oplægsholder: Dina Dot Dalsgaard Andersen (ddda@via.dk) Læringsmiljø et stærkt fokus i den styrkede pædagogiske

Læs mere

BØRNEPERSPEKTIVER, INKLUSION OG FORÆLDRESAMARBEJDE

BØRNEPERSPEKTIVER, INKLUSION OG FORÆLDRESAMARBEJDE BØRNEPERSPEKTIVER, INKLUSION OG FORÆLDRESAMARBEJDE AARHUS UNIVERSITET DORTE KOUSHOLT LEKTOR, CAND PSYCH. PH.D Pointer Styrke fokus på de andre børn på sociale dynamikker i børnefællesskaberne når vi vil

Læs mere

Værdigrundlag og pædagogiske principper

Værdigrundlag og pædagogiske principper Værdigrundlag og pædagogiske principper Børnehuset Langs Banens værdigrundlag tager afsæt i Lyngby-Taarbæk kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik, LTK s Inklusionsstrategi samt i LTK s Læringsgrundlag,

Læs mere

Af Margit Margrethe Nielsen Lektor ved Act2learn, Professionshøjskolen UCN. Viden om mobning i dagtilbud

Af Margit Margrethe Nielsen Lektor ved Act2learn, Professionshøjskolen UCN. Viden om mobning i dagtilbud Af Margit Margrethe Nielsen Lektor ved Act2learn, Professionshøjskolen UCN Viden om mobning i dagtilbud 1 I denne kernetekst gives der et indblik i, hvad udvalgte danske og internationale forskningsprojekter

Læs mere

Børnehuset værdier er, Nærvær, Respekt, Ansvar, & tryghed. Hvis du vil læse mere om vores værdier, kan du læse dem alle på de forskellige faner.

Børnehuset værdier er, Nærvær, Respekt, Ansvar, & tryghed. Hvis du vil læse mere om vores værdier, kan du læse dem alle på de forskellige faner. 1 I børnehuset ved Noret udspringer vores menneskesyn af den hermeneutiske tilgang, hvilket betyder at det enkelte individ, barn som voksen tillægges betydning og værdi. I tillæg til dette, er vores pædagogiske

Læs mere

LÆRING FOR BØRN DER BEFINDER SIG I UDSATTE POSITIONER W O R K S H O P P Å R E G I O N A L E D I A L O G D A G E

LÆRING FOR BØRN DER BEFINDER SIG I UDSATTE POSITIONER W O R K S H O P P Å R E G I O N A L E D I A L O G D A G E LÆRING FOR BØRN DER BEFINDER SIG I UDSATTE POSITIONER W O R K S H O P P Å R E G I O N A L E D I A L O G D A G E OMDREJNINGSPUNKTET FOR OPLÆGGET Hvordan skaber vi gode læringsmiljøer (også) for børn i udsatte

Læs mere

Kvalitetsrapport Børn og dagtilbud

Kvalitetsrapport Børn og dagtilbud FORSLAG til Kvalitetsrapport Børn og dagtilbud Allerød Kommunes dagtilbud skal give børnene omsorg og støtte, sådan at det enkelte barn kan tilegne sig sociale og almene færdigheder. I samarbejde med forældrene

Læs mere

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013.

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Indhold Forord.... 3 Lovgrundlag... 3 Dagtilbudsloven... 3 Børn- og ungepolitikker... 3 Udviklingsplan.... 4 Pædagogiske principper

Læs mere

Institution: Vesterlunden. Institutionen består af følgende børnehuse: Kernehuset Kildebækken Nordenvinden Nordlyset Ryttergården Skovlinden

Institution: Vesterlunden. Institutionen består af følgende børnehuse: Kernehuset Kildebækken Nordenvinden Nordlyset Ryttergården Skovlinden Institution: Institutionen består af følgende børnehuse: Skovlinden MEDARBEJDERNES SELVVURDERING Side 1 af 10 MEDARBEJDERNES SELVVURDERING Institutionen Antal besvarelser: 69 Denne tabel viser, hvordan

Læs mere

Rapport for børnehuset 'Holbøllsminde'

Rapport for børnehuset 'Holbøllsminde' Rapport for børnehuset 'Holbøllsminde' MEDARBEJDERNES SELVVURDERING MEDARBEJDERNES SELVVURDERING Børnehuset Holbøllsminde Antal besvarelser: 6 Denne tabel viser, hvordan de ansatte har vurderet den pædagogiske

Læs mere

Rapport for Herlev kommune

Rapport for Herlev kommune Rapport for Herlev kommune FORÆLDRENES BESVARELSER Herlev kommune Svar Antal besvarelser: 241 Denne tabel viser, hvordan forældrene har vurderet den pædagogiske praksis. Forældrene har anvendt følgende

Læs mere

Temperaturmåling 2010

Temperaturmåling 2010 Temperaturmåling 2010 Detaljeret Daginstitution Brædstrup 2010 God kvalitet og høj faglighed i dagtilbud INDLEDNING Denne rapport præsenterer dagtilbuddets egne resultater af temperaturmålingen gennemført

Læs mere

Følgende spørgsmål er væsentlige og indkredser fællestræk ved arbejde med organisationskultur:

Følgende spørgsmål er væsentlige og indkredser fællestræk ved arbejde med organisationskultur: 1 Af Lisbeth Alnor Når vi ønsker at justere og udvikle en organisations måde at arbejde med mobning på, er organisationskulturen et betydningsfuldt sted at kigge hen, da kulturen er afgørende for, hvordan

Læs mere

Sanderum-Tingløkke Dragen Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Sanderum-Tingløkke Dragen Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 15 65 % - Ledere 1 100 % - Medarbejdere 10 56 % - Observatører 4 100 % Forældre 43 45 % Ældste børn 8 35

Læs mere

Sanderum-Tingløkke Afrodite Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Sanderum-Tingløkke Afrodite Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 10 91 % - Ledere 1 % - Medarbejdere 7 88 % - Observatører 2 % Forældre 23 43 % Ældste børn 11 58 % Rapporten

Læs mere

INKLUSION ALLERØD KOMMUNES BØRNE- OG UNGEOMRÅDE I

INKLUSION ALLERØD KOMMUNES BØRNE- OG UNGEOMRÅDE I INKLUSION ALLERØD KOMMUNES BØRNE- OG UNGEOMRÅDE I Inklusion i Allerød Kommune Allerød Byråd har i årene 2011 og 2012 afsat en Inklusionspulje til igangsættelse af et målrettet kompetenceudviklingsforløb

Læs mere

Sanderum-Tingløkke Midgård Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Sanderum-Tingløkke Midgård Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 7 58 % - Ledere 1 % - Medarbejdere 5 50 % - Observatører 1 % Forældre 19 34 % Ældste børn 2 29 % Rapporten

Læs mere

Sanderum-Tingløkke Dragebakken Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Sanderum-Tingløkke Dragebakken Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 8 % - Ledere 1 % - Medarbejdere 6 % - Observatører 1 % Forældre 19 41 % Ældste børn 4 36 % Rapporten består

Læs mere

Sanderum-Tingløkke Stjernen Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Sanderum-Tingløkke Stjernen Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 11 69 % - Ledere 1 % - Medarbejdere 9 64 % - Observatører 1 % Forældre 38 43 % Ældste børn 10 50 % Rapporten

Læs mere

Sanderum-Tingløkke Virkensbjerget Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Sanderum-Tingløkke Virkensbjerget Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 8 % - Ledere 1 % - Medarbejdere 6 % - Observatører 1 % Forældre 13 35 % Ældste børn 4 44 % Rapporten består

Læs mere

Odense Kommune Holluf Pile-Tingkjær Områderapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Odense Kommune Holluf Pile-Tingkjær Områderapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING Odense LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 89 89 % - Ledere 8 89 % - Medarbejdere 66 90 % - Observatører 15 83 % Forældre 205 41 % Ældste børn

Læs mere

Odense Kommune Højme-Rasmus Rask Områderapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Odense Kommune Højme-Rasmus Rask Områderapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING Odense LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 84 97 % - Ledere 8 100 % - Medarbejdere 61 97 % - Observatører 15 94 % Forældre 211 46 % Ældste børn

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Klyngen ved trianglen 2019

Pædagogisk læreplan for Klyngen ved trianglen 2019 Pædagogisk læreplan for Klyngen ved trianglen 2019 Den pædagogiske læreplan udgør rammen og den fælles retning for vores pædagogiske arbejde med børnenes trivsel, læring, udvikling og dannelse. Læreplanen

Læs mere

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune Inklusion i Dagtilbud Hedensted Kommune Januar 2012 Denne pjece er en introduktion til, hvordan vi i Dagtilbud i Hedensted Kommune arbejder inkluderende. I Pjecen har vi fokus på 5 vigtige temaer. Hvert

Læs mere

Vision for alle børn og unges læring, udvikling og trivsel

Vision for alle børn og unges læring, udvikling og trivsel Vision for alle børn og unges læring, udvikling og trivsel Visionens tre kerneområder Læring Udvikling Trivsel Børn og unges alsidige og personlige udvikling Vision for alle børn og unges læring, udvikling

Læs mere

Netværk 08 Brobækhus børnehave Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Netværk 08 Brobækhus børnehave Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 7 88% - Ledere 0 - Medarbejdere 7 100% - Observatører 0 Forældre 65 58% Rapporten består af fem afsnit,

Læs mere

Dagtilbudspolitik. for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune

Dagtilbudspolitik. for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune Dagtilbudspolitik for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune Dagtilbudspolitikkens rammer Dagtilbudspolitikken vedrører 0-6 års området i Hedensted Kommune og skal fungere som en fælles ramme for den

Læs mere

Dagtilbudspolitik. for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune

Dagtilbudspolitik. for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune Dagtilbudspolitik for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune Dagtilbudspolitikkens rammer Dagtilbudspolitikken vedrører 0-6 års området i Hedensted Kommune og skal fungere som en fælles ramme for den

Læs mere

Kommunale institutioner Grøftekanten Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Kommunale institutioner Grøftekanten Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 17 100% - Ledere 1 100% - Medarbejdere 16 100% - Observatører 0 Forældre 37 38% Ældste børn 13 38% Rapporten

Læs mere

Engtoftens pædagogisk lærerplan

Engtoftens pædagogisk lærerplan Engtoftens pædagogisk lærerplan 2015-2016 I Engtoften vil vi arbejde for at styrke børnene i at mestre deres liv i forhold til deres udviklingsniveau/r. Igennem vores pædagogiske praksis skaber vi rum

Læs mere

Rapport for Svendborg kommune. Legestuen 'Dagplejen Østre'

Rapport for Svendborg kommune. Legestuen 'Dagplejen Østre' Rapport for Svendborg kommune Legestuen 'Dagplejen Østre' MEDARBEJDERNES SELVVURDERING MEDARBEJDERNES SELVVURDERING Legestuen Dagplejen Østre 1 = I meget lille grad 2 = I lille grad 3 = I nogen grad =

Læs mere

Kommunerapport Holstebro Kommune Daginstitutioner LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Kommunerapport Holstebro Kommune Daginstitutioner LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING Kommunerapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 433 82% - Ledere 47 56% - Medarbejdere 386 86% - Observatører 0 Forældre 1.041 44% Ældste

Læs mere

9 punkts plan til Afrapportering

9 punkts plan til Afrapportering 9 punkts plan til Afrapportering Punkt 1 Status på det overordnede arbejde med læreplaner Vi er blevet inspireret af Fremtidens dagtilbud og arbejder med aktivitetstemaer og dannelses temaer. Alle afdelinger

Læs mere

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger Strategi for inklusion i Hørsholm Kommunes dagtilbud skoler - fritidsordninger 2013-2018 Indledning Børn og unges læring og udvikling foregår i det sociale samspil med omgivelserne. Børn og unge er aktive,

Læs mere

HANDLEPLAN FOR INKLUSION I SKOVVANGSOMRAÅ DET

HANDLEPLAN FOR INKLUSION I SKOVVANGSOMRAÅ DET HANDLEPLAN FOR INKLUSION I SKOVVANGSOMRAÅ DET Indhold Handleplan for inklusion i Skovvangsområdet.... 2 Sammenhæng... 2 Definition af inklusion.... 2 Område Skovvang... 3 Overordnede principper.... 3 Aktører....

Læs mere

INKLUSIONSSTRATEGI. Børnefællesskaber i dagtilbud

INKLUSIONSSTRATEGI. Børnefællesskaber i dagtilbud INKLUSIONSSTRATEGI Børnefællesskaber i dagtilbud INDLEDNING Dagtilbuds inklusionsstrategi stiller gennem 6 temaer skarpt på, hvordan dagtilbud og alle dagtilbuds medarbejdere kan skabe de bedst mulige

Læs mere

Rapport for Svendborg kommune. Legestuen 'Dagplejen Oure/Vejstrup'

Rapport for Svendborg kommune. Legestuen 'Dagplejen Oure/Vejstrup' Rapport for Svendborg kommune Legestuen 'Dagplejen Oure/Vejstrup' MEDARBEJDERNES SELVVURDERING MEDARBEJDERNES SELVVURDERING 6 = Har Besvarelserne 'Har ' bruges ikke i beregning af gennemsnit. procenten

Læs mere

Sanderum-Tingløkke Dalumgård Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Sanderum-Tingløkke Dalumgård Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 9 % - Ledere 1 % - Medarbejdere 7 % - Observatører 1 % Forældre 11 31 % Ældste børn 0 0 % Rapporten består

Læs mere

Strategiske pejlemærker

Strategiske pejlemærker Personalet tilrettelægger dagens samling med fokus på børnenes mulighed for at fremstå tydeligt for gruppen. Samlinger på alle stuer, hver dag, med gentagelser og præsentation af alle børn. Børnene søger

Læs mere

Anerkendende pædagogik Relationer og anerkendelse i praksis

Anerkendende pædagogik Relationer og anerkendelse i praksis Anerkendende pædagogik Relationer og anerkendelse i praksis LOS landsmøde 27. marts 2017 Først: En lille opvarmning Drøftelse to og to i 5 minutter Hvad er pædagogik? Hvad er anerkendelse? Og hvordan kan

Læs mere

Private institutioner Kirstine Seligmanns Børnehave Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Private institutioner Kirstine Seligmanns Børnehave Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 7 100% - Ledere 1 100% - Medarbejdere 6 100% - Observatører 0 Rapporten viser resultaterne for følgende

Læs mere

Faglige pejlemærker. i Dagtilbud NOTAT

Faglige pejlemærker. i Dagtilbud NOTAT NOTAT Faglige pejlemærker for faglig udvikling i Dagtilbud Dagtilbudsområdet ønsker i 2013 at sætte fokus på faglig udvikling af området. Siden januar 2012 har dagtilbudsområdet været organiseret i en

Læs mere

Bording Børnehave. Bording Børnehave Pædagogisk læreplan Beliggenhed

Bording Børnehave. Bording Børnehave Pædagogisk læreplan Beliggenhed Beliggenhed Bording Børnehave Bording Børnehave er beliggende på 3 forskellige matrikler i Bording by. Nemlig: Borgergade 25, Sportsvej 41 og Højgade 4. På Borgergade har vi ca. 55 børn fordelt på 3 forskellige

Læs mere

Alle daginstitutioner Mariehønen Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Alle daginstitutioner Mariehønen Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 17 100% - Ledere 1 100% - Medarbejdere 16 100% Rapporten viser resultaterne for følgende afsnit: - Fagpersonalet:

Læs mere

MEDARBEJDERSKEMA. Indberetning > Spørgeskema til medarbejdere

MEDARBEJDERSKEMA. Indberetning > Spørgeskema til medarbejdere Indberetning > Spørgeskema til medarbejdere 1 TEMPERATURMÅLINGEN Velkommen til spørgeskema om kvaliteten i dagtilbuddene. Der er fokus på følgende fire indsatsområder: Børns udvikling inden for temaerne

Læs mere

DAGTILBUDSSKEMA. Indberetning > Institutionsledere

DAGTILBUDSSKEMA. Indberetning > Institutionsledere Indberetning > Institutionsledere 1 TEMPERATURMÅLINGEN Spørgeskemaet er opdelt i tre dele. Den første del handler om: LÆRINGS- OG UDVIKLINGSMILJØER Mål: Det enkelte dagtilbud har inspirerende fysiske rammer.

Læs mere

Ringe Kost- og Realskoles anti-mobbe politik

Ringe Kost- og Realskoles anti-mobbe politik Ringe Kost- og Realskoles anti-mobbe politik På Ringe Kost- og Realskole har vi et vedvarende fokus på inkluderende børne- og ungemiljøer, hvilket betyder, at der skal være plads til forskellighed. Plads

Læs mere

Børnehaven Sønderled Her skaber vi rammerne for et godt børneliv..

Børnehaven Sønderled Her skaber vi rammerne for et godt børneliv.. Det pædagogiske grundlag i Børnehaven Sønderled Udarbejdet Februar 2016 1 Det pædagogiske grundlag i Børnehaven Sønderled Børnehavelivet er en stor del af et barns liv. De tilbringer mange timer i hænderne

Læs mere

Udviklingsplan for Frederikssund Centrum 2012-2015

Udviklingsplan for Frederikssund Centrum 2012-2015 Udviklingsplan for Frederikssund Centrum 2012-2015 Frederikssund Centrum omfatter følgende børnehuse: Børnehuset Lærkereden Børnehuset Mariendal Børnehuset Stenhøjgård Børnehuset Troldehøjen Børnehuset

Læs mere

Private institutioner Kirstine Seligmanns Børnehave Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Private institutioner Kirstine Seligmanns Børnehave Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 7 100% - Ledere 1 100% - Medarbejdere 6 100% Rapporten viser resultaterne for følgende afsnit: - Fagpersonalet:

Læs mere

Dagtilbud for fremtiden. Børnesyn. Forældreinddragelse. Udviklingsafsnit for Børn og Unge Aalborg Kommune

Dagtilbud for fremtiden. Børnesyn. Forældreinddragelse. Udviklingsafsnit for Børn og Unge Aalborg Kommune 2014-16 Dagtilbud for fremtiden Inklusion Læring Børnesyn Sundhed Forældreinddragelse Udviklingsafsnit for Børn og Unge Aalborg Kommune 2014-16 Forord I årene 2011-13 har Dagtilbud og Dagplejen i Aalborg

Læs mere

INKLUSION Strategiske pejlemærker

INKLUSION Strategiske pejlemærker Personalet tilrettelægger de pædagogiske aktiviteter, så der er fokus på relationer mellem børnene og mellem børn og voksne Vi inddeler børnene i forskellige grupper for at børnene lærer hinanden at kende.

Læs mere

De pædagogiske læreplaner og praksis

De pædagogiske læreplaner og praksis De pædagogiske læreplaner og praksis Medarbejderne har på en personaledag lavet fælles mål for læreplanerne, og på den måde har dagtilbuddet et fælles afsæt, alle medarbejderne arbejder ud fra. Der er

Læs mere

Titel Systemisk Analyse af Pædagogisk Praksis et pilotprojekt i Dagtilbud i Varde kommune

Titel Systemisk Analyse af Pædagogisk Praksis et pilotprojekt i Dagtilbud i Varde kommune Dato 07.02.2011 Dok.nr. 764907 Sagsnr. 752309 Ref. edni Titel Systemisk Analyse af Pædagogisk Praksis et pilotprojekt i Dagtilbud i Varde kommune Baggrund Med baggrund i Varde Kommunes overordnede Børn

Læs mere

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE for SFO i Vejle Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune er et fælles fundament og danner ramme for skolernes

Læs mere

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE for SFO i Vejle Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune er et fælles fundament og danner ramme for skolernes

Læs mere

NOVAS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN

NOVAS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN NOVAS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN Distrikt Nord 23-08-2018 Indhold Det fælles pædagogiske grundlag.. 3 Det fælles tværgående mål. 3 Vi arbejder med et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø. 5 Vi samarbejder

Læs mere

Område Hestkøbs Pædagogiske principper

Område Hestkøbs Pædagogiske principper Område Hestkøbs Pædagogiske principper Børn- og Ungepolitikken i Rudersdal, samt dagtilbudsloven, danner rammen for vores pædagogiske arbejde. Citat fra Børn- og Ungepolitikken s. 7: Læring og glæden ved

Læs mere

Inklusion - begreb og opgave

Inklusion - begreb og opgave Inklusion - begreb og opgave Danske Fysioterapeuters Fagkongres 5.-7. marts 2015 Karen Sørensen Fysioterapeut, PD specialpædagogik og psykologi, cand.pæd.pæd.psyk Inkluderet.dk Børn falder ud men af hvad?

Læs mere

DET GODE BØRNELIV I DAGPLEJEN

DET GODE BØRNELIV I DAGPLEJEN DET GODE BØRNELIV I DAGPLEJEN Dagplejen det gode børneliv 1 indledning Det gode børneliv i dagplejen beskriver de værdier og holdninger som dagplejen i Silkeborg bygger på, og er i overensstemmelse med

Læs mere

Kvalitet i dagtilbuddets pædagogiske læringsmiljøer Anne Kjær Olsen // 20. september 2017

Kvalitet i dagtilbuddets pædagogiske læringsmiljøer Anne Kjær Olsen // 20. september 2017 Kvalitet i dagtilbuddets pædagogiske læringsmiljøer Anne Kjær Olsen // 20. september 2017 Oplæg Kvalitet i dagtilbud hvad siger forskningen? Mastergruppen og den styrkede pædagogiske læreplan Fokus på

Læs mere

Kommunerapport Holstebro Kommune Dagplejen LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Kommunerapport Holstebro Kommune Dagplejen LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING Kommunerapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 166 83% - Dagplejere 166 83% - Dagplejepædagoger 0 Forældre 1.041 44% Rapporten består af

Læs mere

LÆRINGSGRUNDLAG For alle professionelle på 0-18 årsområdet i Slagelse Kommune

LÆRINGSGRUNDLAG For alle professionelle på 0-18 årsområdet i Slagelse Kommune LÆRINGSGRUNDLAG For alle professionelle på 0-18 årsområdet i Slagelse Kommune formålet med det fælles læringsgrundlag er, at alle børn og unge lærer at mestre eget liv. læringsgrundlaget skal sikre, at

Læs mere

Kompetencemålene beskriver hvilke kompetencer børnene skal tilegne sig i deres tid i dagtilbuddene inden de skal begynde i skolen.

Kompetencemålene beskriver hvilke kompetencer børnene skal tilegne sig i deres tid i dagtilbuddene inden de skal begynde i skolen. Fælles kommunale læreplansmål For at leve op til dagtilbudslovens krav og som støtte til det pædagogiske personales daglige arbejde sammen med børnene i Ruderdal kommune er udarbejdet kompetencemål indenfor

Læs mere

DEN GODE OVERGANG. til børnehave

DEN GODE OVERGANG. til børnehave DEN GODE OVERGANG til børnehave DEN GODE OVERGANG til børnehave Indledning I Danmark går stort set alle børn i alderen 0-6 år et dagtilbud 1 hver dag. Det giver dagtilbuddene en unik rolle i forhold til

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Rønde Børnehus. Moesbakken 2A Anemonevej 12 8410 Rønde 8410 Rønde

Pædagogisk læreplan. Rønde Børnehus. Moesbakken 2A Anemonevej 12 8410 Rønde 8410 Rønde Pædagogisk læreplan Rønde Børnehus Moesbakken Vigen Moesbakken 2A Anemonevej 12 8410 Rønde 8410 Rønde Syddjurs kommunes værdier Åbenhed, Udvikling, Respekt, Kvalitet Rønde Børnehuses mål og værdigrundlag

Læs mere

Strategi for inklusion i Børnehuset Nord- og Sydpolen juni 2010.

Strategi for inklusion i Børnehuset Nord- og Sydpolen juni 2010. Strategi for inklusion i Børnehuset Nord- og Sydpolen juni 2010. Formål Den fælles inklusionsstrategi har til formål: At tydeliggøre værdien af inklusion af alle børn for både professionelle og forældre.

Læs mere

Skab lærings - øjeblikke

Skab lærings - øjeblikke Skab lærings - øjeblikke i hverdagens små rutiner Skab læringsøjeblikke i hverdagens små rutiner Børnemiljø og læreplaner I dette inspirationsmateriale vælger vi at tildele hverdagens små rutiner øget

Læs mere

Forord. og fritidstilbud.

Forord. og fritidstilbud. 0-17 år Forord Roskilde Kommunes børn og unge skal udvikle sig til at blive demokratiske medborgere med et kritisk og nysgerrigt blik på verden. De skal udvikle deres kreativitet og talenter og blive så

Læs mere

RESULTATRAPPORT RAMBØLL LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING. Nørrelandskirkens Børnehus Kommunale institutioner Holstebro Kommune

RESULTATRAPPORT RAMBØLL LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING. Nørrelandskirkens Børnehus Kommunale institutioner Holstebro Kommune RAMBØLL LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING Lege- og Læringsmiljøvurvering 218 RESULTATRAPPORT Nørrelandskirkens Børnehus Kommunale institutioner Holstebro Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE 1 INTRODUKTION 4 2 LÆSEVEJLEDNING

Læs mere

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune.

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. HOLSTEBRO KOMMUNES DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 Indledning Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik 2015-2018 at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. Byrådet

Læs mere

Professionel Pædagogisk. faglighed i kommunale dagtilbud

Professionel Pædagogisk. faglighed i kommunale dagtilbud Professionel Pædagogisk faglighed i kommunale dagtilbud Faglighedsblomsten Organisering Refleksiv kompetence Professionel Pædagogisk faglighed i Dagtilbuddet Kommunikation Pædagogisk praksis Faglig håndtering

Læs mere

MOBNING ET FÆLLES ANSVAR

MOBNING ET FÆLLES ANSVAR MOBNING ET FÆLLES ANSVAR AT DRILLE FOR SJOV AT DRILLE FOR ALVOR I Galaksen arbejder vi med at forebygge mobning. Mobning har store konsekvenser både for de børn, der bliver mobbet og de børn, der befinder

Læs mere

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune Det er for børn Trivsel og læring i de vigtigste år Forord Det er for børn trivsel og læring i de vigtigste år er Vejle Kommunes delpolitik for dagtilbudsområdet

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE 2016-2020 Indhold Børne- og Ungepolitikken en værdifuld platform... 2 Et respektfuldt børne- og ungesyn... 3 Kompetente børn og unge... 4 Forpligtende fællesskaber...

Læs mere

D.I.I. Grøften - Skovbørnehaven Grøftekanten - D.I.I. Anemonen - D.I.I. Skovkanten Dagplejen i Viby - LANDINSTITUTITONEN 2-KLØVEREN INDSATSOMRÅDER

D.I.I. Grøften - Skovbørnehaven Grøftekanten - D.I.I. Anemonen - D.I.I. Skovkanten Dagplejen i Viby - LANDINSTITUTITONEN 2-KLØVEREN INDSATSOMRÅDER 1 2 Sprog 2-kløveren Status og Sammenhæng I forbindelse med kvalitetsrapporten og samtalen var en af de aftalte udviklingspunkter for dagtilbuddet Vestergård: Sprog: Øget fokus på sproget 0-3 års området.

Læs mere

FORÆLDRE SOM SAMARBEJDSPARTNERE BALLERUP KOMMUNE

FORÆLDRE SOM SAMARBEJDSPARTNERE BALLERUP KOMMUNE FORÆLDRE SOM SAMARBEJDSPARTNERE BALLERUP KOMMUNE 1 BALLERUP KOMMUNE FORÆLDRE SOM SAMARBEJDSPARTNERE INDHOLD Forældre som samarbejdspartnere 3 Faktabox historie 5 En fælles opgave for professionelle og

Læs mere

FÆLLES PERSONALEMØDE LØRDAG D. 15.SEP.2018 DEN STYRKEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN

FÆLLES PERSONALEMØDE LØRDAG D. 15.SEP.2018 DEN STYRKEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN FÆLLES PERSONALEMØDE LØRDAG D. 15.SEP.2018 DEN STYRKEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN DET FÆLLES PÆDAGOGISKE GRUNDLAG SOCIALMINISTERIET OG ÅRHUS KOMMUNE (SKABELON) Barnesynet. Det at være barn har værdi i sig

Læs mere

Inklusion i klubben. Velkommen Til et oplæg om inklusion i en fritidskontekst

Inklusion i klubben. Velkommen Til et oplæg om inklusion i en fritidskontekst Velkommen Til et oplæg om inklusion i en fritidskontekst Det vil jeg komme ind på Definition af begrebet inklusion Inklusion i en fritidskontekst Fordele ved en inkluderende tilgang Arbejdspunkter i en

Læs mere

Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07

Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07 Mål for Gentofte Kommunes fritidsordninger 2005-2007 Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07 August 2005 Gentofte Kommune Bernstorffsvej 161 2920 Charlottenlund Publikationen kan hentes på Gentofte Kommunes

Læs mere

FÆLLES KOMMUNALE LÆREPLANSMÅL

FÆLLES KOMMUNALE LÆREPLANSMÅL FÆLLES KOMMUNALE LÆREPLANSMÅL FOR BØRNEOMRÅDET Udgivet oktober 2014 De fælles kommunale læreplansmål 1 I Rudersdal har vi valgt at have fælles kommunale læreplansmål for det pædagogiske arbejde. De fælles

Læs mere

Indledning...1 Hvad er en konflikt?...1 I institutionen...1 Definition af konflikt:...2 Hvem har konflikter...2 Konfliktløsning...

Indledning...1 Hvad er en konflikt?...1 I institutionen...1 Definition af konflikt:...2 Hvem har konflikter...2 Konfliktløsning... Indledning...1 Hvad er en konflikt?...1 I institutionen...1 Definition af konflikt:...2 Hvem har konflikter...2 Konfliktløsning...3 Hanne Lind s køreplan...3 I Praksis...5 Konklusion...7 Indledning Konflikter

Læs mere

Baggrund Udfordringen i Albertslund Kommune

Baggrund Udfordringen i Albertslund Kommune Baggrund I dag har vi arrangeret børnenes liv sådan, at de befinder sig en stor del af tiden i institutioner og skoler sammen med andre børn og på den måde udgør børnene fundamentale betingelser for hinandens

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Byrådet, forår 2017 1 Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

Småbørnskonferencen 2019

Småbørnskonferencen 2019 Småbørnskonferencen 2019 Voksnes rolle i børns leg hvad siger forskningen? Lone Svinth, Lektor, Ph.d. i Pædagogisk Psykologi Pædagogisk indsigt - Leg Tre temaer Social inklusion og trivsel Legemiljøer

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK

BØRNE- OG UNGEPOLITIK UDKAST ODDER KOMMUNES BØRNE- OG UNGEPOLITIK FÆLLES ANSVAR SAMMEN OG PÅ TVÆRS INDLEDNING I Odder Kommune har vi høje ambitioner for alle børn og unge. Alle børn og unge skal gives de bedst mulige betingelser

Læs mere

HVAD ER INKLUSION? CAND. PSYCH. INGE SCHOUG LARSEN

HVAD ER INKLUSION? CAND. PSYCH. INGE SCHOUG LARSEN HVAD ER INKLUSION? CAND. PSYCH. INGE SCHOUG LARSEN Hvad er inklusion ikke? Inklusion handler ikke om bestemte børn fx børn med særlige behov Inklusion er ikke én bestemt teori eller metode Inklusion er

Læs mere

Vejle Midtbyskoles Antimobbestrategi

Vejle Midtbyskoles Antimobbestrategi Vejle Midtbyskoles Antimobbestrategi Alle børn og unge har ret til at være trygge og at være en del af det gode fællesskab. På Vejle Midtbyskole tolererer vi ikke mobning. Styrk det gode fællesskab - Definition:

Læs mere

Antimobbestrategi. Derfor har vi følgende målsætninger:

Antimobbestrategi. Derfor har vi følgende målsætninger: Antimobbestrategi Alle børn har ret til at være trygge og at være en del af fællesskabet. At blive mobbet, at blive udskilt fra fællesskabet er en traumatiserende oplevelse for alle uanset alder. På Skibet

Læs mere

Pædagogiske principper

Pædagogiske principper Pædagogiske principper Dagtilbud Tilst er et dagtilbud i Århus Kommune. Dagtilbuddet er underlagt lov om social service (Bilag 1). Dagtilbuddet ligger i bydelen Tilst, som er en blanding af socialt boligbyggeri

Læs mere

0-6 års politik. En politik for dagplejen, vuggestuen, børnehaver og integrerede institutioner

0-6 års politik. En politik for dagplejen, vuggestuen, børnehaver og integrerede institutioner 0-6 års politik En politik for dagplejen, vuggestuen, børnehaver og integrerede institutioner Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 22. juni 2017 Indhold 3 4 5 6 7 8 Forord Legende læring i udviklende miljøer

Læs mere

Pædagogisk relationsarbejde

Pædagogisk relationsarbejde Det ved vi om Pædagogisk relationsarbejde Af Anne Linder Redaktion: Ole Hansen og Thomas Nordahl 1 Indhold Forord af Ole Hansen og Thomas Nordahl............................................ 5 Indledning........................................................................

Læs mere

TROLDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN

TROLDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN TROLDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN Distrikt Nord 23-08-2018 Indhold Det fælles pædagogiske grundlag.. 3 Det fælles tværgående mål. 3 Vi arbejder med et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø. 5 Vi samarbejder

Læs mere

På nuværende tidspunkt er det kun det ene tværgående overordnede læringsmål, der er formuleret.

På nuværende tidspunkt er det kun det ene tværgående overordnede læringsmål, der er formuleret. Input til dialogmøde med Undervisnings- og skoleudvalget. Det nye i den styrkede læreplan er, at der nu laves et fælles sprog og retning for arbejdet i dagtilbud 0 6 år. Det skal være tydeligt, hvad der

Læs mere

herunder: Samarbejdet mellem forældre & Må jeg være med?

herunder: Samarbejdet mellem forældre & Må jeg være med? Familiepladser i Gullandsgården, herunder: Samarbejdet mellem forældre & personale i Familiepladsregi. Må jeg være med? Hvad er en Familieplads En familieplads er en særlig plads i en almindelig daginstitution,

Læs mere

Sammen om livsduelige børn og unge Dagtilbuds- og skolepolitik

Sammen om livsduelige børn og unge Dagtilbuds- og skolepolitik Sammen om livsduelige børn og unge Dagtilbuds- og skolepolitik 2019-2023 Indledning Dagtilbuds- og skolepolitikken er blevet til i en inddragende proces, hvor forældrerepræsentanter, ledere, medarbejdere,

Læs mere

Velkommen. Til et oplæg om inklusion i en fritidskontekst. Ulla Andersen

Velkommen. Til et oplæg om inklusion i en fritidskontekst. Ulla Andersen Velkommen Til et oplæg om inklusion i en fritidskontekst Ulla Andersen ula@ungdomsringen.dk Side 1 Det vil jeg komme ind på Definition af begrebet inklusion Inklusion i en fritidskontekst Fordele ved en

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i SFO erne

Pædagogiske læreplaner i SFO erne Pædagogiske læreplaner i SFO erne Oplæg til skolereformsudvalgsmødet den 12.09.13 Ved Hanne Bach Christiansen SFO Leder Arresø Skole Historik Pædagogiske læreplaner har været brugt som arbejdsredskab i

Læs mere

Pædagogisk profil. for Myrens Fritidstilbud. Mål og indholdsbeskrivelse. Fritidstilbuddet skal skabe en mere sammenhængende

Pædagogisk profil. for Myrens Fritidstilbud. Mål og indholdsbeskrivelse. Fritidstilbuddet skal skabe en mere sammenhængende Mål og indholdsbeskrivelse Det betyder i Myren. I samarbejde med skolen bruger vi her LP-modellen. Her vægtes relationen mellem barn-barn og barn-voksen. Derfor er det vigtigt at vi med vores forskelligheder,

Læs mere

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde KONFERENCE Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde LÆRINGSKONSULENTERNE Den styrkede pædagogiske læreplan er det nationale fundament

Læs mere